Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-21

  1. Νέα έκρηξη στην Ισπανία
  2. Νέα προειδοποίηση του FBI
  3. Μάχη για τον Ευρωστρατό
  4. 'Αγκάθια' για την διευρυνση
  5. 'Οχι' στην απαγόρευση του βιβλίου Φαλάτσι
  6. Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το αέριο
  7. Τρεις νεκροί παλαιστίνιοι από βλήμα άρματος
  8. 150 χρόνια Γκαουντί
  9. Συνέχεια διαφωνιών στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  10. Το ποδόσφαιρο στον κόσμο
  11. Τρεις νεκροί παλαιστίνιοι από βλήμα άρματος
  12. Γερμανία και Βραζιλία στα ημιτελικά
  13. Το ποδόσφαιρο στον κόσμο
  14. Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  15. Εκρήξεις στην Ισπανία
  16. Ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς
  17. Εκρηξη στην Ισπανία
  18. Η Βραζιλία αποκλείει την Αγγλία με 2-1
  19. Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  20. Βραζιλία - Αγγλία 2-1
  21. Με διαδηλώσεις και Μουντιάλ η σύνοδος κορυφής
  22. Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή
  23. Η ώρα της κρίσης
  24. Το Πεντάγωνο ζητά ασυλία
  25. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  26. Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλλη

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκρηξη στην Ισπανία
 

Οι αρχές δέχτηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Τρίτη παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά εξεράγη στις 10.15 μμ ,ώρα Ισπανίας, στην Σαραγόσα.

Το αυτοκίνητο βρισκόταν σταθμευμένο σε πάργινγκ πολυκαταστήματος.

Δεν υπάρχουν τραυματίες και σύμφωνα με τις αρχές υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα όπου κάποιος αναλάμβανε την ευθύνη για λογαριασμό της ΕΤΑ.

Νωρίτερα, Δύο βόμβες, παγιδευμένες σε αυτοκίνητα, εξερράγησαν στη νότια Ισπανία, στην τουριστική περιοχή Κόστα ντελ Σολ, κοντά στη Σεβίλλη όπου πραγματοποιείται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά σε ξενοδοχείο στο θέρετρο Φουεριγκόλα, όπου τραυματίστηκαν έξι άτομα, και η δεύτερη στο κέντρο της Μαρμπέλα.

Η αστυνομία έλαβε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άτομα που έλεγαν ότι εκπροσωπούν την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προειδοποίηση του FBI
 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες για τις αρχές στις ΗΠΑ

Το FBI ανακοίνωσε ότι τα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες για επιθέσεις στις ΗΠΑ είτε εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει συγκεκριμένους στόχους αλλά πιθανοί στόχοι είναι σημεία εβραικού συμφέροντος είτε σταθμούς καυσίμων.

Το FBI φαίνεται να προέβη στην ανακοίνωση αυτή για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν χρηησιμοποίησε τις πληροφορίες που είχε για να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τους τελευταίους μήνες έχει προβεί σε μεγάλο αριθμό τέτοιων ανακοινώσεων-προειδοποιήσεων.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάχη για τον Ευρωστρατό
 

Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης 'αγκάθι' για τους '15' στη Σεβίλλη

Της απεσταλμένης μας στη Σεβίλλη, Ρόζυς Βουδούρη

Με μια σημαντική προσέγγιση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, οι «15» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την τακτική σύνοδό τους, στη Σεβίλλη.

Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, και καθώς συνάντησαν την αντίδραση πολλών κρατών μελών, η Ισπανία και η Βρετανία απέσυραν την πρότασή τους για επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την κοινοτική πολιτική ασύλου.

Οι «15» εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν με τις χώρες αυτές και να μη δημιουργήσουν ανεπιθύμητες τριβές.


Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της κοινότητας, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τάχθηκε υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων, τοποθετώντας τη σύσταση ειδικού αστυνομικού σώματος στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Συμφωνία, αλλά…

Στο καυτό για την Ελλάδα ζήτημα του Ευρωστρατού επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Ένωση, η οποία όμως συναντά τη συνολική, όπως είπε ο κ. Σημίτης, αντίδραση της Τουρκίας και η ισπανική προεδρία ανέλαβε την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με την τουρκική αποστολή στη Σεβίλλη την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν μέχρι να εξασφαλιστούν όροι, αποδεκτοί από την Ελλάδα.
Κριστίνα Γκαλάκ
Η Κριστίνα Γκαλάκ, εκπρόσωπος του υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι «15» αποφάσισαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αισθανθεί η Ελλάδα άνετα με τη συμφωνία για τον Ευρωστρατό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα δύο σημεία τα οποία αποτελούν αγκάθια στην επίτευξη τελικής συμφωνίας, την αρχή της αμοιβαιότητας και την αυτονομία του κάθε κράτους μέλους να καθορίζει τη στρατιωτική του δράση.

Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, μας είπε η κ. Γκαλάκ, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν μέχρι να εξασφαλιστούν όροι, αποδεκτοί από την Ελλάδα.

Η διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης και ειδικώς όσον αφορά την Κύπρο, κοινοτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι, όπως συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι, η ένταξή της δεν προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι οι «15» εμμένουν στα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Πικέ τόνισε ότι είναι επιθυμητό, αλλά όχι απαραίτητο, να μπει στην Κοινότητα μια ενωμένη Κύπρος.

Και οι δύο ανέφεραν ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να ασκηθούν πιέσεις σε αμφότερες τις πλευρές ώστε να βρουν μια λύση μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.

Η Τουρκία

Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας, ο Δανός πρωθυπουργός είπε ότι εναπόκειται σε αυτή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, πληρώντας τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί.


Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ
Η Τουρκία θα τύχει ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης με όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες, είπε ο κ. Ράσμουσεν και μόλις κρίνουμε ότι πληροί τα κριτήρια θα της δώσουμε μία ημερομηνία ένταξης.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, η Ένωση θα μπορέσει να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να δοθεί στην Τουρκία ένα χρονικό πλαίσιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων.




Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 21:38 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αγκάθια' για την διευρυνση
 

H διευρυνση αποτελεί μεγάλο ζήτημα και ερωτηματικά

Μπορεί στη Σεβίλλη το σημαντίκοτερο θέμα πρός συζήτηση να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης , αλλά σίγουρα το θέμα της διέυρυνσης έχει απασχολήσει τους 15 της Ε.Ε.

Γιά το θέμα αυτό μίλησε η Δρ. Τζούλι Σμιθ ,που είναι επικεφαλής του ευρωπαικού προγράμματος στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Στο ζήτημα της διεύρυνσης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος , αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, μας λέγει η Δρ. Σμιθ.

Το πρόβλημα του Καλίνιγκραντ παραμένει άλυτο, και το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 15 σε ό,τι αφορά τη δίευρυνση είναι το πρόβλημα της Κύπρου.

Το Κυπριακό και η διεύρυνση
Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα δύσκολο, και αν υπάρχει λύση τους επόμενους 6 μήνες, τότε η διεύρυνση θα προχωρήσει επισημαίνει η Δρ Σμιθ.

Στην περίπτωση όμως που οι απ'ευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς καταλήξουν σε αποτυχία τότε η Κοινότητα θα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση συνεχίζει η Δρ Σμιθ.

Αν γίνει αποδεκτή στην ΕΕ μία διχοτομημένη Κύπρος τότε η Τουρκία ίσως αποφασίσει την προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού. Αν η Κύπρος δέν γίνει αποδεκτή τότε η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας όσον αφορά τη διεύρυνση.

Αλλα "αγκάθια" για την διεύρυνση

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στόχο έχουν την ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα όμως ορισμένες χώρες που θέλουν να μπουν στην Κοινότητα δεν είναι πρόθυμες να κάνουν τις "θυσίες" που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την ένταξη. Μία απ' αυτές είναι η Πολωνία πιστευει η Δρ Σμιθ.

Η Βαρσοβία θεωρεί ορισμένα από τα αιτήματα της Ευρωπαικής Ενωσης, ιδίως αυτά που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα είναι υπερβολικά. Ετσι πρός το παρόν η πολωνική κυβέρνηση έχει παγώσει τα θέματα που αφορούν την ένταξη και τη γεωργία, εν όψει μάλιστα των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία , σημείωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του Μπι Μπι Σι η Τζούλι Σμιθ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εδώ στο Λονδίνο.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 19:32 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οχι' στην απαγόρευση του βιβλίου Φαλάτσι
 

Η κυρία Φαλάτσι κατηγορείται ότι παρακινεί τον ρατσισμό

Δικαστής στη Γαλλία αρνήθηκε να απαγορεύσει αμφιλεγόμενο βιβλίο της ιταλίδας δημοσιογράφου Οριάνα Φαλλάτσι που ζεί και εργάζεται στην Νέα Υόρκη.

H απαγόρευση του βιβλίου ζητήθηκε από αντιρατσιστική οργάνωση που υποστηρίζει ότι το βιβλίο υποκινεί βία κατά μουσουλμάνων.

Το εν λόγω βιβλίο γράφτηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο δυτικός πολιτισμός αφήνει το Ισλάμ να τον καταστρέψει. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Ιταλία ενώ έχει μεταφρασθεί σε διάφορες γλώσσες.

Η κυρία Φαλάτσι στα νιάτα της ήταν μέλος της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής στην Φλωρεντία. Ακολούθως εργάστηκε ως ανταποκρίτρια πολέμου και έγινε φιλελευθερη ακτιβίστρια.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 19:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για το αέριο
 

Η συμφωνία κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική

Συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία και Ουκρανία για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία στην υπόλοιπη Ευρώπημέσω της Ουκρανίας.

Η σύμφωνία υπεγράφη από των ρώσο υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Κασιάνοφ και τον ουκρανό ομόλογό του Ανατόλι Κινάχ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κασιάνοφ στην Ουκρανία.

Συμφωνήθηκε η Μόσχα να μεταφέρει 110 δις κυβικά μέτρα αερίου μέσα από την Ουκρανία για τα επόμενα δέκα χρόνια, αρχής γενομένης το 2003.

Όπως εκτιμούν ανταποκριτές, η συμφωνία αυτή τερματίζει την αβεβαιότητα για την χρήση ουκρανικών αγωγών για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη.

Νωρίτερα, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν η Ρωσία να δανείσει 44 εκατ δολλάρια στην Ουκρανία για την αποπεράτωση της κατασκευής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ουκρανοί κριτικοί της συμφωνίας λένε ότι αυτή θα ξαναφέρει στην χώρα σοβιετικού στυλ τεχνολογία αντι να υιοθετήσει ευρωπαικές μεθόδους.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις νεκροί παλαιστίνιοι από βλήμα άρματος
 

Εκατοντάδες συλλήψεις Παλαιστινίων

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι ένα άρμα μάχης από λάθος έβαλε κατά πολυσύχναστης αγοράς στη Τζενίν της Δυτικής οχθης, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετά ακόμη.

Οι παλιαστινιακές αρχές λένε ότι τα θύματα είναι τέσσερα, μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρταού είπε ότι άρχισαν ανακρίσεις για τον απροσχεδίαστο φόνο των Παλαιστινίων αμάχων και πρόσθεσε ότι τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ, για εκφοβισμό, εναντίον πλήθους που είχε παραβιάσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, άλλοι τέσερεις παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους σε σποραδικές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Νωρίτερα,στρατεύματα του Ισραήλ, με την υποστήριξη 50 αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, λίγες ώρες μετά το θάνατο πέντε Ισραηλινών από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πύρ στον εβραϊκό οκισμό Ιταμάρ, κοντά στη Ναμπλούς.

Οι δράστες εισέβαλαν στον οικισμό λίγο πριν νυχτώσει και άρχισαν να πυροβολουν αδιακρίτως. Στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι και σκότωσαν τον έναν απο τους δράστες. Η τύχη του δεύτερου αγνοείται.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι τρία παιδιά και η μητέρα τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες απο 30 ανρώπινες ζωές.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί συνοριακοί φρουροί σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κοντά σε φυλάκιο, ενώ ένα αγόρι έχασε τη ζωή του από τα ισραηλινά πυρά.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί απο τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διχασμένη η κυβέρνηση Σαρόν
Η γενικότερη στάση του Ισραήλ στις εξελίξεις φαίνεται να προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, φέρεται να δήλωσε οτι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ είναι αναγκαίες, είναι πιθανό να προκαλούν την αγανάκτηση που οδηγεί στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι δηλώσεις του κ. Μπεν Ελιέζερ δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Δηλώσεις Αραφάτ
Την ιδια στιγμή, ο Γιάσερ Αραφατ σε συνέντευξη του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρετζ, λέει πως αποδέχεται το ειρηνευτικο σχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στην σύνοδο του Καμπ Ντειβιντ πριν δυο χρόνια.

Το σχεδιο εκεινο προέβλεπε παλαιστινιακό κράτος το οποιο θα κατείχε το 95% των εδαφών της Δυτικής Οχθης καθώς και τον αραβικο τομέα της Ιερουσαλήμ.

Το σχεδιο το είχε αποδεχθεί ο τότε ισραηλινός πρωθυπουργος Εχουντ Μπαράκ αλλά τό είχε απορριψει ο ιδιος ο Γιασερ Αραφατ.








Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο υπουργός Άμυνας είπε οτι όσοι συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας δέχονται πιέσεις απο στρατιωτικές οργανώσεις. Πρόσθεσε οτι εάν οι Παλαιστίνιοι είχαν ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν θα πίστευαν στις "ανοησίες", όπως χαρακτηριστικά είπε, της ζωής στον Παράδεισο αμέσως μετά τη φονική αποστολή τους.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου)
150 χρόνια Γκαουντί
 

Η Σαγράδα Φαμίλια παραμένει ανολοκλήρωτη

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Βαρκελώνη μένει εκστατικός, αν όχι απορημένος, από τον "παραμυθένιο" κόσμο του εκκεντρικού αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί - του πιο διάσημου παιδιού της.


Ο διάσημος ναός έχει πολλές όψεις

Ανάμεσα στις πολυκατοικίες, τα σοκάκια και τις μεταμοντέρνες κατασκευές της πρωτεύουσας της Καταλονίας, ορθώνονται, αγέρωχα σχεδόν, ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίριά του: η επιβλητική Σαγράδα Φαμίλια, το εντυπωσιακό Πάρκο Γκουέιγ, το χαριτωμένο Σπίτι Μπατλό.

Εκεί, στη Βαρκελώνη, ο Γκαουντί αφιέρωσε όλη του τη ζωή και όλο τον πλούτο της αστείρευτης δημιουργικότητάς του, χωρίς ποτέ το ιδιοφυές όραμά του να επηρεασθεί ούτε από τις συντηρητικές απόψεις των συμπολιτών του ούτε από τα μέσα που είχε στη διάθεσή του.

Έτος Γκαουντί

Φέτος, η Βαρκελώνη έχει κάθε λόγο να γιορτάζει. Και αυτό γιατί συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του "τρομερού παιδιού" του μοντερνισμού, το οποίο έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της.

Το πιο αποκρουστικό κτίριο στον κόσμο
Τζορτζ Όργουελ (για τη Σαγράδα Φαμίλια)

Το 2002 λοιπόν έχει ανακηρυχθεί σε "έτος του Γκαουντί", σε μία ένδειξη τιμής προς στον οραματιστή καλλιτέχνη που δεν έπαψε να σχεδιάζει τις απίστευτες δημιουργίες του μέχρι να πεθάνει.

Και αυτό γιατί δεν φοβήθηκε ποτέ να υλοποιεί αυτά που οραματιζόταν", είπαν οι εκπρόσωποι των φετινών εορτασμών στη Βαρκελώνη, κατά τα εγκαίνια των εκδηλώσεων προς τιμήν του.

Αμφιλεγόμενος δημιουργός

Και είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ο Γκαουντί εθεωρείτο ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους δημιουργούς. Αλλοι θεωρούσαν τα έργα του εκπληκτικά και άλλοι ειδεχθή.


Το Σπίτι Μπατλό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης
Ο Τζορτζ Όργουελ, όταν είχε επισκεφθεί τη Βαρκελώνη, είχε πει για τη Σαγράδα Φαμίλια ότι ήταν "το πιο αποκρουστικό κτίριο στον κόσμο", εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του γιατί το κτίριο δεν είχε κατεδαφισθεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος ναός όμως για άλλους ήταν ό,τι πιο ιδιοφυές συνέλαβε ποτέ η φαντασία του εκκεντρικού Καταλανού δημιουργού.

Και εδώ και πολλά χρόνια δεκάδες ομάδες αρχιτεκτόνων έχουν αναλάβει να τον τελειοποιήσουν, καθώς έμεινε ανολοκλήρωτος πριν προλάβει ο δημιουργός του να επιμεληθεί μέχρι τέλους το πιο διάσημο έργο του.

Η απορία για τις αέναες δημιουργίες του μπορεί να είναι ίσως και δικαιολογημένη.

Κανένας αρχιτέκτονας δεν είχε τολμήσει να προβεί σε τόσους πειραματισμούς στις αρχές του αιώνα.

Μεγάλοι πειραματισμοί

Οι δημιουργίες του μοιάζουν άλλοτε να έχουν ξεπηδήσει από κάποια μεσαιωνικά βιβλία, άλλοτε από κάποιο γοτθικό παραμύθι, άλλοτε από την απρόβλεπτη ομορφιά της φύσης και άλλοτε από τα αρχιτεκτονικά ρεύματα της Ανατολής.


Ο Γκαουντί έχει την τιμητική του σε όλα τα σημεία

Αν και το όραμά του ήταν μοναδικό, ο ίδιος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από το ρεύμα του Μοντερνισμού που είχε συνεπάρει την κοινότητα των καλλιτεχνών στην Καταλονία στις αρχές του αιώνα, όταν στη Γαλλία γεννιόταν το κίνημα Art Nouveau και στη Γερμανία το Jugendstil.

Τα κτίριά του διαθέτουν μία αίσθηση κινητικότητας, τα δε μπαλκόνια μοιάζουν να στροβιλίζονται. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι απολύτως στέρεες.

Ο ίδιος μάλιστα έδινε την ίδια βαρύτητα όχι μόνο στην καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στη λειτουργικότητα και την εργονομία του χώρου.

Η διακόσμηση όμως έπαιζε πάντα πρωτεύοντα ρόλο. Χιλιάδες πολύχρωμα ψηφιδωτά, βιτρό και λεπτομερείς απεικονίσεις "στριμώχνονται" τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δημιουργιών του.

Εκκεντρικός

Ο ίδιος ο Γκαουντί ήταν πάντοτε φύση εκκεντρική και απόκοσμη.

Επιτέλους, εν έτει 2002, ο Γκαουντί έχει ενταχθεί εκεί όπου του αρμόζει: στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών
Εκπρόσωποι των εκδηλώσεων
Ενας δανδής της εποχής, που δεν παντρεύτηκε ποτέ και που όσο περνούσαν τα χρόνια δεν έβγαινε ποτέ από το μικρό στούντιό του, σχεδιάζοντας πεισματικά τις τολμηρές εικόνες που είχε στο μυαλό του.

Προς το τέλος της ζωής του μάλιστα άρχισε να γίνεται όλο και πιο αφηρημένος.

Σε ηλικία 74 χρόνων ήταν ακόμη δημιουργικότατος, αλλά σκοτώθηκε όταν σε μία από τις σπάνιες βόλτες του έξω από το στούντιό του, τον πάτησε ένα τραμ που περνούσε.

Η Βαρκελώνη όμως έχει κάθε λόγο να γιορτάζει φέτος, τώρα που ο Γκαουντί έχει πλέον λάβει τη διεθνή αναγνώριση που του αξίζει.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέχεια διαφωνιών στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
 

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης διχάζει τους συμμετέχοντες

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συνεχίζεται στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε αργότερα από ότι συνηθίζεται, γεγονός το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, που έληξε τελικά 2-1.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό
Στο θέμα του Ευρωστρατού, που απασχολεί την Ελλάδα, απόψε θα υπάρξει συνάντηση της μεταξύ της Ισπανικής προεδρίας και της Τουρκικής αντιπροσωπείας, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταδίδει η Ρόζυ Βουδούρη από τη Σεβίλλη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα
Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της παράνομης μετανάστευσης.

Η τάση στην διάσκεψη είναι να επιλεγεί μια σκληρή πολιτική ώστε να μην υπάρχει χώρος για τα ακροδεξιά κόμματα να εκμεταλεύονται το θέμα αυτό. Αλλά σε αυτό το σκληρό σχέδιο εκτός της Βρετανίας αντιτίθονται και η Γαλλία, η Σουηδία, και το Λουξεμβούργο.

Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητας, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόνι Μπλέρ, αργότερα στην Διάσκεψη έκανε στροφή 180 μοιρών και φάνηκε διαλλακτικότερος.

Η Γαλλία συγκεκριμένα πιστεύει ότι τα αυστηρότερα μέτρα θα δημιουργήσουν αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Η Ισπανία είπε ότι υπάρχει συμφωνία σε ποσοστό 95% εκτός από το θέμα της επιβολής κυρώσεων.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC Ρόζυ Βουδούρη στη Σεβιλλη όσον αφορά στην Διεύρυνση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πάτ Κοξ, απηύθυνε έκκληση στους "15" να μην την καθυστερήσουν, γιατί - όπως είπε - δεν πρόκειται να λυθούν έτσι τα προβλήματα. Αναφερόμενος στη Κύπρο, ο κ. Κόξ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και επομένως ελπίδα για να ενταχθεί η νήσος ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η Ιρλανδία εξασφάλισε την διασφάλιση ότι η αναγνώριση της Συνθήκης της Νίκαιας δεν απειλεί την ουδετερότητα της Ιρλανδίας, ούτε δεν θα της επιβάλλει να συμμετέχει σε κάποια αμυντική συμφώνίας.



Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ποδόσφαιρο στον κόσμο
 

Στα γήπεδα 'η υφήλιος αναστενάζει'.

Στο αφιέρωμα:
Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι το "όπιο του λαού" και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται.

Οι φίλαθλοι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη είναι έτοιμοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού, μέσα σε ένα κλίμα, όμως, κάθε άλλο παρά ιδανικό.

Οι καταγγελίες για σκάνδαλα δεν είναι μόνο φαινόμενο ελληνικό. Συνεχώς πληθαίνουν σε όλες τις ηπείρους.

Η διαφθορά φαίνεται ότι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του "βασιλιά των σπορ", ενώ τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κατάρρευση εταιρειών-κολοσσών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών θέτουν το οικοδόμημα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υπό αμφισβήτηση.

Υπάρχουν, βεβαίως, και θετικά στοιχεία. Το θέαμα στους αγώνες του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ ενθουσιάζει και τα γήπεδα γεμίζουν, εθνικές ομάδες μικρότερων χωρών, κυρίως από την Αφρική, προοδεύουν σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, με το άνοιγμα των συνόρων, τα πρωταθλήματα είναι γεμάτα ξένους παίκτες, με τα υπέρ και τα κατά τα οποία το γεγονός αυτό συνεπάγεται.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επιχειρεί -μέσα από αυτό το αφιέρωμα- να παρουσιάσει την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου σήμερα.

Ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι και διαιτητές ξετυλίγουν το κουβάρι παρουσιάζοντας την άλλη όψη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου -την όψη, που οι φίλαθλοι, οι οποίοι τραγουδούν και ζητωκραυγάζουν στα γήπεδα, συχνά δε βλέπουν...

Στο αφιέρωμα:
Ο Νίκος Νταμπίζας για το αγγλικό πρωτάθλημα
Ο συγγραφέας Τομ Μπάουερ για την κρυφή πλευρά της πρέμιερσιπ
Ο αρχιδιαιτητής Φίλιπ Ντον για τη διαιτησία στην Αγγλία
Ο πρώην άσος της Γιουνάιτεντ, Άρθουρ Άλμπιστον για το αγγλικό ποδόσφαιρο τότε και τώρα
Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για όλους και για όλα
Οι περιπέτειες των ομίλων των ΜΜΕ στο χώρο του ποδοσφαίρου
Ο Γκόραν Βλάοβιτς για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων
Οι κομματικές αγκυλώσεις και τα σκάνδαλα με τα στοιχήματα στην Κύπρο
Οι αδυναμίες του γαλλικού πρωταθλήματος
Ο γιγαντισμός και τα προβλήματα του ιταλικού ποδοσφαίρου
Η "καθαρή" μπουντεσλίγκα και ο φόβος των ακροδεξιών
Οι οπαδοί της Μπάγερ Λεβερκούζεν για το γερμανικό πρωτάθλημα και την ευρωπαϊκή πορεία
Η πρόοδος και οι ασθένειες του τουρκικού ποδοσφαίρου
Η νέα εποχή στη Ρωσία
Ο δημοσιογράφος της Βανγουάρδια, Νταγομπέρνο Εσκόρσια για την κυριαρχία των ισπανικών ομάδων
Η περίπτωση της Ράγιο Βαγεκάνο
Η αδυναμία των βραζιλιάνικων ομάδων να κρατήσουν τα αστέρια τους
Το αδιέξοδο της Αργεντινής
Τα συν και τα πλην του ποδοσφαίρου στην Ασία
Η άνοδος του αφρικανικού ποδοσφαίρου

Το αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, επιμελήθηκαν ο Στέφανος Διανέλλος και η Ρόζυ Βουδούρη με τη συνεργασία της δημοσιογραφικής ομάδος, των τεχνικών και των ανταποκριτών της Υπηρεσίας


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρεις νεκροί παλαιστίνιοι από βλήμα άρματος
 

Εκατοντάδες συλλήψεις Παλαιστινίων

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι ένα άρμα μάχης από λάθος έβαλε κατά πολυσύχναστης αγοράς στη Τζενίν της Δυτικής οχθης, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετά ακόμη.

Οι παλιαστινιακές αρχές λένε ότι τα θύματα είναι τέσσερα, μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρταού είπε ότι άρχισαν ανακρίσεις για τον απροσχεδίαστο φόνο των Παλαιστινίων αμάχων και πρόσθεσε ότι τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ, για εκφοβισμό, εναντίον πλήθους που είχε παραβιάσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, άλλοι τέσερεις παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους σε σποραδικές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Νωρίτερα,στρατεύματα του Ισραήλ, με την υποστήριξη 50 αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, λίγες ώρες μετά το θάνατο πέντε Ισραηλινών από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πύρ στον εβραϊκό οκισμό Ιταμάρ, κοντά στη Ναμπλούς.

Οι δράστες εισέβαλαν στον οικισμό λίγο πριν νυχτώσει και άρχισαν να πυροβολουν αδιακρίτως. Στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι και σκότωσαν τον έναν απο τους δράστες. Η τύχη του δεύτερου αγνοείται.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι τρία παιδιά και η μητέρα τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες απο 30 ανρώπινες ζωές.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί συνοριακοί φρουροί σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κοντά σε φυλάκιο, ενώ ένα αγόρι έχασε τη ζωή του από τα ισραηλινά πυρά.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί απο τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διχασμένη η κυβέρνηση Σαρόν
Η γενικότερη στάση του Ισραήλ στις εξελίξεις φαίνεται να προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, φέρεται να δήλωσε οτι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ είναι αναγκαίες, είναι πιθανό να προκαλούν την αγανάκτηση που οδηγεί στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι δηλώσεις του κ. Μπεν Ελιέζερ δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.


Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο υπουργός Άμυνας είπε οτι όσοι συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας δέχονται πιέσεις απο στρατιωτικές οργανώσεις. Πρόσθεσε οτι εάν οι Παλαιστίνιοι είχαν ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν θα πίστευαν στις "ανοησίες", όπως χαρακτηριστικά είπε, της ζωής στον Παράδεισο αμέσως μετά τη φονική αποστολή τους.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία και Βραζιλία στα ημιτελικά
 

Με 1-0 κέρδισε η Γερμανία τις Ηνωμένες Πολιτείες

Στο Γκουαντζού της Νότιας Κορέας η Γερμανία προκρίθηκε στα ημιτελικά κερδίζοντας με 1-0 τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα αγώνα που χαρακτηρίστηκε ανοικτός και παθιασμένος.

Στο πρώτο ημίχρονο οι παίκτες των ΗΠΑ προσπάθησαν να παραβιάσουν τη γερμανική εστία, αλλά ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου, Όλιβερ Καν, πραγματοποίησε σειρά από εντυπωσιακές και σωτήριες αποκρούσεις.


Ο Μπάλακ χάρισε τη νίκη στους Γερμανούς
Στο 39ο λεπτό όμως ο άσσος της Λεβερκούζεν, Μάϊκλ Μπάλακ, σημείωσε με αριστοτεχνική κεφαλιά το γκολ που χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

Οι πρωτόπειροι, σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, Αμερικανοί παίκτες προσπάθησαν με κύματα επιθέσεων να διασπάσουν την γερμανική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν.

Πάντως οι Αμερικανοί διαμαρτύρονται και για πέναλτυ που δεν τούς δόθηκε στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, όταν η μπάλα χτύπησε καθαρά πάνω σε χέρι Γερμανού αμυντικού.

Πρόκριση Βραζιλίας
Η Βραζιλία νίκησε με 2-1 την Αγγλία στο πλαίσιο των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και για περίπου 40' λεπτά έπαιζε με 10 πάικτες μετά από μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αποβολή του Ροναλντίνιο.

Αρχικά προηγήθηκαν οι Άγγλοι με γκολ του Μάικλ Όουεν, στο 23' λεπτό.

Η ισοφάριση για τους Βραζιλιάνους ήρθε στο 45΄λεπτό, με τον Ριβάλντο, μετα από μια εξαιρετικά προσπάθεια του Ροναλντίνιο.

Στο 50' λεπτό ο Ροναλντίνιο με μια εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-1.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν ευθύνες στον Άγγλο τερματοφύλακα Ντέιβιντ Σίμαν.

Η πλέον αμφιλεγόμενη φάση ήρθε στο 57' όταν αποβλήθηκε ο Ροναλντίνιο, για φάουλ που έκανε επί του Ντάνι Μιλς.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ποδόσφαιρο στον κόσμο
 

Στα γήπεδα 'η υφήλιος αναστενάζει'.

Στο αφιέρωμα:
Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι το "όπιο του λαού" και εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, αυτό φαίνεται να αποδεικνύεται.

Οι φίλαθλοι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη είναι έτοιμοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού, μέσα σε ένα κλίμα, όμως, κάθε άλλο παρά ιδανικό.

Οι καταγγελίες για σκάνδαλα δεν είναι μόνο φαινόμενο ελληνικό. Συνεχώς πληθαίνουν σε όλες τις ηπείρους.

Η διαφθορά φαίνεται ότι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του "βασιλιά των σπορ", ενώ τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κατάρρευση εταιρειών-κολοσσών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών θέτουν το οικοδόμημα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υπό αμφισβήτηση.

Υπάρχουν, βεβαίως, και θετικά στοιχεία. Το θέαμα στους αγώνες του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ ενθουσιάζει και τα γήπεδα γεμίζουν, εθνικές ομάδες μικρότερων χωρών, κυρίως από την Αφρική, προοδεύουν σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, με το άνοιγμα των συνόρων, τα πρωταθλήματα είναι γεμάτα ξένους παίκτες, με τα υπέρ και τα κατά τα οποία το γεγονός αυτό συνεπάγεται.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επιχειρεί -μέσα από αυτό το αφιέρωμα- να παρουσιάσει την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου σήμερα.

Ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι και διαιτητές ξετυλίγουν το κουβάρι παρουσιάζοντας την άλλη όψη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου -την όψη, που οι φίλαθλοι, οι οποίοι τραγουδούν και ζητωκραυγάζουν στα γήπεδα, συχνά δε βλέπουν...

Στο αφιέρωμα:
Ο Νίκος Νταμπίζας για το αγγλικό πρωτάθλημα
Ο συγγραφέας Τομ Μπάουερ για την κρυφή πλευρά της πρέμιερσιπ
Ο αρχιδιαιτητής Φίλιπ Ντον για τη διαιτησία στην Αγγλία
Ο πρώην άσος της Γιουνάιτεντ, Άρθουρ Άλμπιστον για το αγγλικό ποδόσφαιρο τότε και τώρα
Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για όλους και για όλα
Οι περιπέτειες των ομίλων των ΜΜΕ στο χώρο του ποδοσφαίρου
Ο Γκόραν Βλάοβιτς για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων
Οι κομματικές αγκυλώσεις και τα σκάνδαλα με τα στοιχήματα στην Κύπρο
Οι αδυναμίες του γαλλικού πρωταθλήματος
Ο γιγαντισμός και τα προβλήματα του ιταλικού ποδοσφαίρου
Η "καθαρή" μπουντεσλίγκα και ο φόβος των ακροδεξιών
Οι οπαδοί της Μπάγερ Λεβερκούζεν για το γερμανικό πρωτάθλημα και την ευρωπαϊκή πορεία
Η πρόοδος και οι ασθένειες του τουρκικού ποδοσφαίρου
Η νέα εποχή στη Ρωσία
Ο δημοσιογράφος της Βανγουάρδια, Νταγομπέρνο Εσκόρσια για την κυριαρχία των ισπανικών ομάδων
Η περίπτωση της Ράγιο Βαγεκάνο
Η αδυναμία των βραζιλιάνικων ομάδων να κρατήσουν τα αστέρια τους
Το αδιέξοδο της Αργεντινής
Τα συν και τα πλην του ποδοσφαίρου στην Ασία
Η άνοδος του αφρικανικού ποδοσφαίρου

Το αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, επιμελήθηκαν ο Στέφανος Διανέλλος και η Ρόζυ Βουδούρη με τη συνεργασία της δημοσιογραφικής ομάδος, των τεχνικών και των ανταποκριτών της Υπηρεσίας


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
 

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε αργότερα από ότι συνηθίζεται, γεγονός το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, που έληξε τελικά 2-1.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό
Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα
Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις στην Ισπανία
 

H αστυνομία έλαβε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Δύο βόμβες, παγιδευμένες σε αυτοκίνητα, εξερράγησαν στη νότια Ισπανία, στην τουριστική περιοχή Κόστα ντελ Σολ, κοντά στη Σεβίλλη όπου πραγματοποιείται η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά σε ξενοδοχείο στο θέρετρο Φουεριγκόλα, όπου τραυματίστηκαν έξι άτομα, και η δεύτερη στο κέντρο της Μαρμπέλα.

Η αστυνομία έλαβε προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άτομα που έλεγαν ότι εκπροσωπούν την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινές δυνάμεις στη Ναμπλούς
 

Εκατοντάδες συλλήψεις Παλαιστινίων

Στρατεύματα του Ισραήλ, με την υποστήριξη 50 αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, λίγες ώρες μετά το θάνατο πέντε Ισραηλινών από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πύρ στον εβραϊκό οκισμό Ιταμάρ, κοντά στη Ναμπλούς.

Οι δράστες εισέβαλαν στον οικισμό λίγο πριν νυχτώσει και άρχισαν να πυροβολουν αδιακρίτως. Στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι και σκότωσαν τον έναν απο τους δράστες. Η τύχη του δεύτερου αγνοείται.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι τρία παιδιά και η μητέρα τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες απο 30 ανρώπινες ζωές.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί συνοριακοί φρουροί σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κοντά σε φυλάκιο, ενώ ένα αγόρι έχασε τη ζωή του από τα ισραηλινά πυρά.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί απο τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διχασμένη η κυβέρνηση Σαρόν
Η γενικότερη στάση του Ισραήλ στις εξελίξεις φαίνεται να προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, φέρεται να δήλωσε οτι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ είναι αναγκαίες, είναι πιθανό να προκαλούν την αγανάκτηση που οδηγεί στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι δηλώσεις του κ. Μπεν Ελιέζερ δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.


Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο υπουργός Άμυνας είπε οτι όσοι συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας δέχονται πιέσεις απο στρατιωτικές οργανώσεις. Πρόσθεσε οτι εάν οι Παλαιστίνιοι είχαν ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν θα πίστευαν στις "ανοησίες", όπως χαρακτηριστικά είπε, της ζωής στον Παράδεισο αμέσως μετά τη φονική αποστολή τους.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη στην Ισπανία
 


Αυτοκινητοβόμβα εξεράγη κοντά σε ξενοδοχείο στο θέρετρο Φουενχιρόλα της νότιας Ισπανίας, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σεβίλλη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έκρηξη τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε τηλεφωνική προειδοποίηση από την περιοχή των Βάσκων, στη βορειο-δυτική Ισπανία, από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Η ΕΤΑ έχει χρησιμοποιήσει συχνά στο παρελθόν αυτοκινητοβόμβες.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βραζιλία αποκλείει την Αγγλία με 2-1
 

Ο Σίμαν νικημένος από τον Ροναλντίνιο

Η Βραζιλία νίκησε με 2-1 την Αγγλία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν και για περίπου 40' λεπτά έπαιζε με 10 πάικτες μετά από μια ιδιαλτερα αμφιλεγόμενη αποβολή του Ροναλντίνιο.

Αρχικά προηγήθηκαν οι Άγγλοι με γκολ του Μάικλ Όουεν, στο 23' λεπτό.

Η ισοφάριση για τους Βραζιλιάνους ήρθε στο 45΄λεπτό, με τον Ριβάλντο, μετα από μια εξαιρετικά προσπάθεια του Ροναλντίνιο.

Στο 50' λεπτό ο Ροναλντίνιο με μια εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-1.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν ευθύνες στον Άγγλο τερματοφύλακα Ντέιβιντ Σίμαν.

Η πλέον αμφιλεγόμενη φάση ήρθε στο 57' όταν αποβλήθηκε ο Ροναλντίνιο, για φάουλ που έκανε επί του Ντάνι Μιλς.

Στον άλλο προημιτελικό της ημέρας η Γερμανία καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
 

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου έγινε αργότερα από ότι συνηθίζεται, γεγονός το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, που έληξε τελικά 2-1.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό
Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα
Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία - Αγγλία 2-1
 

Σε Όουεν και Μπέκαμ οι ελπίδες των Άγγλων φιλάθλων

Ξανάρχισε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, με τον αγώνα Βραζιλίας - Αγγλίας που στις αρχές του δεύετερου ημιχρόνου βρίσκει νικήτρια τη Βραζιλία με 2-1.

Αργότερα στο δεύτερο από τους προημητελικούς της διοργάνωσης, η Γερμανία καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Αγγλία, που την Παρασκευή ξύπνησε νωρίς, σχεδόν οι πάντες ζουν και αναπνέουν για αυτόν τον αγώνα.

Πολλές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν πρωϊνό, ενώ κάποια σχολεία θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση. Περίπου πέντε εκατομμύρια Βρετανοί εκτιμάται οτι βρίσκονται στις παμπ απο τις 0700.

Στην Τραφάλγκαρ έχει στηθεί μια οθόνη 32 τετραγωνικών μέτρων, ειδικά για τη μετάδοση του αγώνα.

Προσευχές για τη νίκη

Πάντως, η υπερβολή, που κυριαρχεί στην Αγγλία αυτές τις ημέρες επηρεάζει ακόμα και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Ένας από τους υψηλά ιστάμενους ιερωμένους έγραψε μια προσευχή ειδικά για την περίσταση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει και αυτός την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας.

Η προσευχή ξεκινάει με την φράση: "Θεέ μου, μην αφήσεις να χάσουμε αυτό το Κύπελλο".

Περιλαμβάνει έκκληση για να μην παίξουν καλά ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο και ο Ροναλντίνο, ενώ είναι έτοιμη και μια άλλη προσευχή, που θα πρέπει να διαβάσουν οι πιστοί φίλαθλοι της Αγγλίας σε περίπτωση που ο αγώνας κριθεί στα πέναλτι


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Με διαδηλώσεις και Μουντιάλ η σύνοδος κορυφής
 

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου

Η έκρηξη σημειώνεται λίγες μόνο ώρες πριν απο την έναρξη της συνόδου κορυφής στη Σεβίλλη:

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου θα γίνει στις 12.30 ώρα Ελλάδος, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό

Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της λαθρομετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή
 

Εκατοντάδες συλλήψεις Παλαιστινίων

Πέντε Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πύρ στον εβραϊκό οκισμό Ιταμάρ, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Οι δράστες εισέβαλαν στον οικισμό λίγο πριν νυχτώσει και άρχισαν να πυροβολουν αδιακρίτως. Στη συνέχεια βρήκαν καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής.

Στο σημείο έσπευσαν ισραηλινές δυνάμεις, που περικύκλωσαν το σπίτι και σκότωσαν τον έναν απο τους δράστες. Η τύχη του δεύτερου αγνοείται.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι τρία παιδιά και η μητέρα τους.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση κατά πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες απο 30 ανρώπινες ζωές.

Αντιμετωπίζουμε μια τρομοκρατική οργάνωση, την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία της διεθνούς τρομοκρατίας
Αριέλ Σαρόν
Το Ισραήλ απαντά στην έξαρση των επιθέσεων με επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 50 άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς, ενώ εκατοντάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες απο το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί απο τα παλαιστινιακά εδάφη.

Διχασμένη η κυβέρνηση Σαρόν
Η γενικότερη στάση του Ισραήλ στις εξελίξεις φαίνεται να προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, φέρεται να δήλωσε οτι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενώ είναι αναγκαίες, είναι πιθανό να προκαλούν την αγανάκτηση που οδηγεί στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι δηλώσεις του κ. Μπεν Ελιέζερ δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.


Ισραηλινά στρατεύματα εισβάλλουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Ο υπουργός Άμυνας είπε οτι όσοι συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας δέχονται πιέσεις απο στρατιωτικές οργανώσεις. Πρόσθεσε οτι εάν οι Παλαιστίνιοι είχαν ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν θα πίστευαν στις "ανοησίες", όπως χαρακτηριστικά είπε, της ζωής στον Παράδεισο αμέσως μετά τη φονική αποστολή τους.

Αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Οι απανωτές επιθέσεις αυτοκτονίας και η εισβολή των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη ανέβαλαν και την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μεσανατολικό όξυναν την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και του αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ, σε ότι αφορά την αμερικανική στάση στο μεσανατολικό.

Όπως τονίζουν οι παρατηρητές, η όξυνση αυτή προκάλεσε και την αναβολή τών δηλώσεων Μπους, κάτι που κρίνει αντιδεοντολογικό ο πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ώρα της κρίσης
 

Σε Όουεν και Μπέκαμ οι ελπίδες των φιλάθλων

Ξαναρχίζει σήμερα, ύστερα από δύο ημέρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Στους δύο πρώτους προημητελικούς της διοργάνωσης, η Αγγλία αντιμετωπίζει την Βραζιλία, σε έναν αγώνα που ξεκινάει στις 0730 ώρα Αγγλίας ενώ, αργότερα, η Γερμανία καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, βέβαια, εστιάζεται στον πρώτο αγώνα της ημέρας. Εδώ στην Αγγλία, που σήμερα ξυπνά νωρίς, σχεδόν οι πάντες ζουν και αναπνέουν για αυτόν τον αγώνα.

Πολλές εταιρείες προσφέρουν δωρεάν πρωϊνό, ενώ κάποια σχολεία θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση. Περίπου πέντε εκατομμύρια Βρετανοί εκτιμάται οτι θα βρίσκονται στις παμπ απο τις 0700. Στην Τραφάλγκαρ έχει στηθεί μια οθώνη 32 τετραγωνικών μέτρων, ειδικά για τη μετάδοση του αγώνα.

Προσευχές για τη νίκη

Πάντως, η υπερβολή, που κυριαρχεί στην Αγγλία αυτές τις ημέρες επηρεάζει ακόμα και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Ένας από τους υψηλά ιστάμενους ιερωμένους έγραψε μια προσευχή ειδικά για την περίσταση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει και αυτός την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας.

Η προσευχή ξεκινάει με την φράση: "Θεέ μου, μην αφήσεις να χάσουμε αυτό το Κύπελλο".

Περιλαμβάνει έκκληση για να μην παίξουν καλά ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο και ο Ροναλντίνο, ενώ είναι έτοιμη και μια άλλη προσευχή, που θα πρέπει να διαβάσουν οι πιστοί φίλαθλοι της Αγγλίας σε περίπτωση που ο αγώνας κριθεί στα πέναλτι


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πεντάγωνο ζητά ασυλία
 

Η ΗΠΑ ζητούν να εξαιρεθούν απο τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υλοποιήσουν την απειλή τους να αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές αποστολές του Ο. Η. Ε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους απ' όλες τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνηθεί να παράσχει στους κυανόκρανους ασυλία από κάθε είδους προσφυγές στο Μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αντιτίθεται στην δημιουργία αυτού του θεσμικού οργάνου που θα εκδικάζει, σε μόνιμη βάση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.


Οι ΗΠΑ απειλούν με απόσυρση στρατευμάτων το Συμβούλιο Ασφαλείας
Tις αμερικανικές αρχές ανησυχεί το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, προσφυγές που σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το αμερικανικό αίτημα θεωρείται βέβαιο ότι θα απορριφθεί από τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κυρίως την Βρετανία και την Γαλλία που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για τη σύσταση του δικαστηρίου.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 04:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες υποστηρίζουν οτι η άνοδος στην Ευρώπη πολιτικών κομμάτων που τάσσονται ευθέως εναντίον της μετανάστευσης, συνέβαλε στη διαμόρφωση της ατζέντας της συνόδου κορυφής στη Σεβίλλη. Στο θέμα αυτό, στην αποτίμηση της γενικής απεργίας στην Ισπανία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναφέρεται σήμερα ο Τύπος της Ευρώπης.

Η γαλλική Le Figaro γράφει οτι η μάχη ενάντια στην παράνομη μετανάστευση θα κυριαρχίσει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα στη Σεβίλλη. Οι 15 χώρες - μέλη, υπογραμμίζει η εφημερίδα, "δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εναρμονίσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό".

Η Le Point θεωρεί οτι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης υποφέρουν απο ένα είδος "ψύχωσης με το θέμα της λαθρομετανάστευσης".
"Οι φόβοι τους", προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, "ενισχύονται απο την άνοδο λαϊκών κομμάτων στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία.... όπου το θέμα της μετανάστευσης κατείχε σημαντική θέση στην προεκλογική εκστρατεία τους"
Όμως, σημειώνει η Le Point, πολλοί άνθρωποι "αποφεύγουν να παραδεχθούν το γεγονός οτι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα εργατικά χέρια δεν αρκούν.... Η αγορά χρειάζεται τους μετανάστες αλλά ο λαός δεν τους θέλει"

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung περιμένει απο τη σύνοδο κορυφής "έστω και καθυστερημένα" να ασχοληθεί με το θέμα της μετανάστευσης, καθώς, όπως σημειώνει, "είναι εγκληματικό το γεγονός οτι έχει παραμεληθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα". Οι περισσότεροι μετανάστες "αναζητούν μια καλυτερη ζωή..... και εξαιτίας αυτής της επιθυμίας τους κάνουν κατάχρηση των χαλαρών νόμων για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Οι Ισπανικές εφημερίδες κάνουν την αποτίμηση της χθεσινής απεργίας στη χώρα. "Δεν ήταν γενική απεργία" είναι ο πηχιαίος τίτλος στην Gazeta De Los Negocios. "Tα συνδικάτα απέτυχαν" γράφει η ισπανική εφημερίδα, "αλλά η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν το μήνυμα τους". Όσο για τη συμμετοχή, η εφημερίδα λέει οτι εξαρτάται απο ποιόν θέλει κανείς να πιστέψει: "οι αρχές λένε οτι το 17% του εργατικού δυναμικού της χώρας στήριξε την απεργία, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν το νούμερο στο 84%".

Όσο για το Μουντιάλ, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει οτι οι ΗΠΑ πρέπει να χάσουν στον αγώνα με την εθνική Γερμανίας για το δικό τους καλό. Οι ΗΠΑ είναι η αδιαμφισβήτητη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη του πλανήτη, λέει η εφημερίδα και συνεχίζει: "εάν οι ΗΠΑ εξελιχθούν και σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη, αυτό θα έχει μοιραίες επιπτώσεις στην ήδη αρνητική εικόνα τους".


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις και Μουντιάλ στη Σεβίλλη
 

Το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα της συνόδου

Της απεσταλμένης μας Ρόζυς Βουδούρη

Στη σκιά των απεργιών των τελευταίων ημερών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H έναρξη των εργασιών της συνόδου θα γίνει στις 12.30 ώρα Ελλάδος, γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο συνδέεται με τις απεργίες που προκάλεσαν καθυστερήσεις στην άφιξη των αντιπροσωπειών, αλλά και με την επιθυμία των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν το μεγάλο προημιτελικό Βραζιλίας-Αγγλίας.


Σημαίες του Τσε Γκεβάρα κυματίζουν στην πρωτεύουσσα της Ανδαλουσίας
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ζήτησε να τοποθετηθεί στην αίθουσα της βρετανικής αποστολής τηλεοπτική οθόνη για να δει τον αγώνα.

Μεταξύ ποδοσφαίρου και διαμαρτυριών κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεργίας, λοιπόν, οι «15» θα συζητήσουν το επόμενο διήμερο μερικά καυτά, για την Ευρώπη γενικότερα και την Ένωση ειδικότερα, ζητήματα.

Προοπτικές επίλυσης για τον Ευρωστρατό

Το θέμα του Ευρωστρατού, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, φαίνεται να οδεύει προς λύση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών και τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου στο Ρόιτερ, όσο και κοινοτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πλέον κοινό έδαφος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έδωσε πιθανότητες επίλυσης 50-50 (για τον Ευρωστρατό). Εγώ θα έδινα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό τώρα
Γιώργος Παπανδρέου στο Ρόιτερς
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποδέχεται να μη γίνουν αλλαγές στο κείμενο της Άγκυρας, εξασφαλίζοντας μια επίσημη διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα κράτη-μέλη διατηρούν το κυρίαρχο δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να το κλείσει πριν από το τέλος του μηνός, οπότε παραδίδει την προεδρία στη Δανία.

Αγεφύρωτο χάσμα

Από τα υπόλοιπα ζητήματα, ξεχωρίζει αυτό της λαθρομετανάστευσης. Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις προτάσεις Μπλερ – Αθνάρ για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες οι οποίες δε συμμορφώνονται με την πολιτική ασύλου της κοινότητος, δε δείχνει να γεφυρώνεται και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στο διήμερο της συνόδου.

Η διεύρυνση, τέλος, περνάει τρόπον τινά σε δεύτερη μοίρα και αναμένεται να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη συμφωνία με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.