Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-23

  1. Αποστάτες της Β. Κορέας φθάνουν στη Σεούλ
  2. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  3. Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
  4. Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα
  5. 'Οι Αθλιοι' στην Κίνα
  6. Ιράν: Οργή για την 'αργή' βοήθεια
  7. Στα ίχνη του μουλά Ομάρ
  8. Παράπονα για τη διαιτησία του Μουντιάλ
  9. Συμβιβασμοί και αδιέξοδα στη Σεβίλλη
  10. Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
  11. Με εφέδρους ενισχύεται το Ισραήλ
  12. 'Προμήθεια 2002' στον Όλυμπο
  13. Στα ίχνη του μουλά Ομάρ
  14. Φλέγονται οι ΗΠΑ
  15. Εκτός Κίνας οι 23 Βορειοκορεάτες πολιτικοί πρόσφυγες
  16. Νέο μήνυμα της Αλ-Κάϊντα
  17. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  18. Κώστας Σκανδαλίδης: 'Φτάνει πιά'
  19. Δυτική Όχθη: Κατοχή επ' αόριστον
  20. Πύρινο μέτωπο στις ΗΠΑ
  21. Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
  22. Το Ιράν πενθεί τους νεκρούς του σεισμού
  23. Μάχη δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο βόρειο Ιράν
  24. Νεκρός Παλαιστίνιος αστυνομικός από ισραηλινλα πυρά
  25. Μπους:'΄Περιορίστε το ποτό και αρχίστε το τρέξιμο'
  26. Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
  27. Επιστράτευση εφέδρων στο Ισραήλ
  28. Πανηγυρισμοί για τις ιστορικές νίκες
  29. Βρετανικό Μουσείο:'Όχι στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα'
  30. Σφίγγει ο κλοιός στη Δυτική Όχθη
  31. Πανηγυρισμοί για τις ιστορικές νίκες
  32. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  33. Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2002 - 01:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποστάτες της Β. Κορέας φθάνουν στη Σεούλ
 

Οι δύο Βορειοκορεάτες φθάνουν με χαμόγελα στη Σεούλ

Δύο αποστάτες από τη Βόρειο Κορέα έφθασαν στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να φθάσουν εκεί ακόμη 24 άτομα που θέλουν να ξεφύγουν από το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

Οι κινεζικές αρχές είχαν συλλάβει πρόσφατα ορισμένους Βορειοκορεάτες

Οι δύο Βορειοκορεάτες, ηλικίας 16 και 17 χρόνων, είχαν ζητήσει άσυλο από την καναδική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, όπου είχαν καταφέρει να μεταβούν.

Η άφιξή τους στη Σεούλ πραγματοποιείται έπειτα από έναν μήνα διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κινέζους και Νοτιοκορεάτες διπλωμάτες.

Αρχικώς, η Κίνα είχε ζητήσει την έκδοση των Βορειοκορεατών που είχαν κάνει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους στο Πεκίνο δημιουργούσε προβλήματα ασφαλείας.

"Πράσινο φως"

Ο συνολικός αριθμός των Βορειοκορεατών που κατάφεραν να λάβουν το "πράσινο φως" για τη μετάβασή τους στη Σεούλ ανέρχεται σε 64 άτομα.

Οι διπλωματικές σχέσεις του Πεκίνου και της Σεούλ υπέστησαν μεγάλη δοκιμασία προσφάτως, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Βορειοκορεατών που ζητούσαν πολιτικό άσυλο σε πρεσβείες της Κίνας.

Η Κίνα έχει υπογράψει συνθήκη με τη σύμμαχό της Βόρειο Κορέα και είναι υποχρεωμένη να εκδίδει τους Βορειοκορεάτες πρόσφυγες που θέλουν να ξεφύγουν από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας τους.

Ωστόσο, η Κίνα αποφάσισε τελικά να επιτρέψει σε ορισμένους Βορειοκορεάτες να μεταβούν στη Σεούλ, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα όσο βρίσκονταν στο Πεκίνο.

Η Νότιος Κορέα από την πλευρά της δέχθηκε ότι η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να αποτρέψει τη λαθρομετανάστευση.


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2002 - 02:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Τα βλέμματα στραμμένα στη Σεβίλη

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων αρθρογράφων παραμένουν και τη Δευτέρα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλης και ειδικότερα στο θέμα της μετανάστευσης.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχία του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να μπλοκάρει τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ισπανού ομολόγου του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι οποίοι ζητούσαν την επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν την έξοδο λαθρομεταναστών από αυτές.
Ο Σιράκ ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς κατάφερε να επιβάλει τις απόψεις του
El Pais
"Ο Σιράκ ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς κατάφερε να επιβάλει τις απόψεις του τόσο στον τομέα της μετανάστευσης όσο και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων", υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα της Βιέννης Die Presse εκφράζει την ανακούφισή της για το γεγονός ότι παρά την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, δεν ελήφθησαν σκληρές αποφάσεις για τη μετανάστευση κατά τη σύνοδο κορυφής στη Σεβίλη.

"Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές", τονίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Αγροτικές επιδοτήσεις

Από την άλλη πλευρά, οι γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα της λαθρομετανάστευσης και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην αντιπαράθεση του καγκελάριου Σρέντερ με το Ζακ Σιράκ στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων.
Αυτή μπορεί να ήταν και η τελευταία σύνοδος κορυφής για τον κ. Σρέντερ
Berliner Zeitung
Αυτή μπορεί να ήταν και η τελευταία σύνοδος κορυφής για τον κ. Σρέντερ
Η Die Welt πιστεύει ότι αν και δεν ξέσπασε μία κρίση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία στη Σεβίλη, το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων φαίνεται να έχει επισκιάσει τα υπόλοιπα.

Την ίδια στιγμή, η Berliner Zeitung υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ δεν έχει περιθώρια ελιγμών και αυτό γιατί βρίσκεται προ εκλογών.

"Αυτή μπορεί να ήταν και η τελευταία σύνοδος κορυφής για τον κ. Σρέντερ" επισημαίνει η εφημερίδα.

Επιθέσεις της ΕΤΑ

Οι επιθέσεις της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, απασχολούν από την άλλη πλευρά την ισπανική εφημερίδα ABC.
Οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν πολιτικές προτάσεις και για αυτό καταφεύγουν στη βία
ABC
"Οι επιθέσεις της ΕΤΑ αποδεικνύουν στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν πολιτικές προτάσεις και για αυτό καταφεύγουν στη βία".

Από την άλλη πλευρά, η εθνικιστική εφημερίδα των Βάσκων, Gara, στρέφει τα βέλη της κριτικής εναντίον του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

"Εκμεταλλευόμενος τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ θέλει να επιβάλει δρακόντεια μέτρα για θέματα ασφαλείας. Αυτό έχει γίνει η εμμονή του" καταλήγει η εφημερίδα.



Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
 

Οι βροχoπτώσεις θα συνεχιστούν

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 180 αγνοούνται εξαιτίας των σφοδρών πλημμύρων που πλήττουν το νότιο τμήμα της Ρωσίας.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Τσετσενία και στις γειτονικές περιοχές του Βορείου Καυκάσου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι ενώ περίπου 55.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι οδικές αρτηρίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών έχουν αποκλειστεί ενώ πολλές περιοχές δεν τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ζημιών στα συστήματα ηλεκτροδότησης.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή, Νικολάι Γκορσκόφ αναφέρει ότι μέσα σε λίγες μέρες η νότια Ρωσία είχε βροχόπτωση η οποία κανονικά θα έπεφτε σε τρεις μήνες.


Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
Στην περιοχή έχει σταλθεί στρατός για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες.

Οι μετεωρολόγοι όμως προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων για τουλαχιστον άλλες δύο μέρες, ενώ η στάθμη των νερών των ποταμών παραμένει σε ανησυτικά υψηλά επίπεδα.

Εκπρόσωποι των σωστικών συνεργείων υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι στην πλειονότητά τους οφείλονται στη κατάρρευση οροφών, σε καρδιακές προσβολές αλλά και στο ψύχος.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα
 

Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τυνησίας

Εκπρόσωπος του δικτύου Αλ Κάιντα και του επικηρυγμένου Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωσή του κρύβεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναγωγή της Τυνησίας, η οποία στοίχισε τη ζωή 19 ανθρώπων.

Στο εν λόγω ηχογραφημένο μήνυμα, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε συναγωγή του θερέτρου Τζέρμπα της Τυνησίας, τον περασμένο Απρίλιο και επισημαίνει ότι επρόκειτο για επίθεση αντεκδίκησης για τους θανάτους Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή.


Ανήλικη τουρίστρια μεταφέρεται στο νοσοκομείο μετά τη βομβιστική επίθεση στη συναγωγή
Ο Αμπού Γκάιθ, αφού έπλεξε το εγκώμιο όσων εκδήλωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ότι έπεται συνέχεια "εντός των επομένων μηνών και ημερών".

Ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάϊντα τόνισε, επίσης, στο βίντεο ότι το άτομο που πραγματοποίησε την επίθεση στην συναγωγή, «δεν μπορούσε να βλέπει τους Παλαιστίνιους αδελφούς του να υποφέρουν και να πεθαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή οι Εβραίοι διασκέδαζαν και απελάμβαναν πλήρους ελευθερίας κινήσεων στη Τυνησία».

«Ζεί και αγωνίζεται ο Μπιν Λάντεν»
Στο μήνυμά του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Τζαζίρα, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκαθ διαψεύδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των επιθέσεων στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν.

Μάλιστα επισημαίνει ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα είναι καλά στην υγεία του, όπως και ο υπαρχηγός του δικτύου, Αιγύπτιος Σουλεϊμάν Αλ Ζαβαχρί.


Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκαθ εμφανίζεται σε βίντεο που μετέδωσε το κανάλι Αλ-Τζαζίρα
Ο Γκαθ προσθέτει δε ότι ο Μπιν Λάντεν ετοιμάζει σύντομα νέα τηλεοπτική εμφάνιση.

Ο εκπρόσωπος της Αλ Κάϊντα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "ολόκληρος ο κόσμος, οι οπαδοί μας στον μουσουλμανικό κόσμο και αυτοί που αγαπούν τους μουτζαχεντίν θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν, με τη θέληση του Θεού, μια συνέντευξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην τηλεόραση".

Όσο για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάϊντα εμφανίζεται στο βίντεο να λέει«Ναί, έχουν δίκιο οι Αμερικανοί να φοβούνται... ετοιμάζουμε νέες επιθέσεις»


Δευτέρα 24 Ιουνίου 2002 - 01:08 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι Αθλιοι' στην Κίνα
 

Το μιούζικαλ σημειώνει τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο

Το πασίγνωστο μιούζικαλ "Οι Άθλιοι" - Les Miserables -, το οποίο αναφέρεται στην γαλλική επανάσταση, παρουσιάστηκε την Κυριακή για πρώτη φορά στην Κίνα.

Το μιούζικαλ βασίσθηκε στο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκό
Τα μέλη του θεατρικού σχήματος αναμένεται να δώσουν συνολικά 16 παραστάσεις στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στο Grand Theatre της Σανγκάης.

Το μιούζικαλ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια παραστάσεων παραγωγή του Broadway και ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του West End του Λονδίνου.

Την ιδέα για να δοθούν παραστάσεις στην Κίνα είχε ο Βρετανός ιμπρεσάριος του μιούζικαλ σερ Cameron Mackintosh ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα το 1994.

Προβλήματα

Οι αρμόδιοι για τον πολιτισμό στην Κίνα είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την μεταφορά ενός επιτυχημένου μιούζικαλ του Broadway και του West End στη χώρα τους.

Οι διαπραγματεύσεις για να υπερπηδηθούν τα οργανωτικά και άλλα προβλήματα διήρκεσαν πέντε περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα χθες το μιούζικαλ Les Miserables να κάνει το ντεμπούτο του στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο του Βίκτορ Ούγκο, πάνω στο οποίο είναι βασισμένο το μιούζικαλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία στην Κίνα ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν: Οργή για την 'αργή' βοήθεια
 

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Οργισμένοι χωρικοί στα βορειοδυτικά του Ιράν έβαλαν με πέτρες κατά οχήματος αξιωματούχου της κυβέρνησης, ο οποίος μετέβη για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το Σάββατο και στοίχισε τη ζωή 200 και πλέον ανθρώπων.

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες ενώ τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι.

Οργή επιζώντων

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, ο οποίος συνόδευσε τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράν, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί-Λαρί στις πληγείσες περιοχές, μετέδωσε ότι η οχηματοπομπή του υπουργού δέχτηκε επίθεση με πέτρες από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ολιγωρία των τοπικών αρχών να επέμβουν εγκαίρως και για τη μη παροχή βοήθειας στους επιζώντες.


Δριμεία κριτικά κατά του υπουργού Εσωτερικών
"Το παιδί μου πέθανε και οι τοπικές αρχές απλά με βοήθησαν να ανασύρουμε τη σορό του. Κανείς πέραν των συμπολιτών μου δεν με βοήθησε πραγματικά", δήλωσε ένας εκ των επιζώντων.

Πάντως, τα σωστικά συνεργεία αλλά και οι κάτοικοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων στα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών, σε οκτώ επαρχίες του βορείου Ιράν.

Θρήνος

Την ίδια ώρα γίνονται οι κηδείες των 200 και πλέον θυμάτων του Εγκέλαδου, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επαρχίες Καζβίν και Χαμαντάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από το σεισμό είναι τουλάχιστον 230, ενώ προηγουμένως τα θύματα υπολογίζονταν σε πάνω από 500.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο πληθυσμός στις πληγείσες περιοχές φοβάται να επιστρέψει στις εστίες του, καθώς συνεχίζονται μετασεισμικές δονήσεις, ενώ περίπου 70 χωριά της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, οι έρευνες στα συντρίμμια για επιζώντες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ένα 24ωρο μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς τα περισσότερα κτίρια που έπεσαν ήταν μονόρωφα ή διώροφα.

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Αμερικανική βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες που απαρτίζουν τον άξονα του κακού, δήλωσε πως θα αποστείλει βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές η βοήθεια θα αποτελείται κυρίως από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.


Έρευνα σεισμοπλήκτου στο ισοπεδωμένο χωριό Τσανγκιρέχ
Τα νοσοκομεία στις επαρχίες Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετώπισαν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονταν επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ίχνη του μουλά Ομάρ
 

Βρετανοί πεζοναύτες ανακάλυψαν όπλα και πυρομαχικά

Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έχουν άρχισει εκ νέου έρευνες για τον εντοπισμό του ηγέτη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν, Μοχάμαντ Μουλά Ομάρ.

Το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέφερε ότι εκατοντάδες στρατιώτες έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς σε ορεινή περιοχή, η οποία συνδέει τις κεντρικές επαρχίες Κορ και Ουρουζγκάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ενεργούν βάσει πληροφοριών, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Μοχάμαντ Μουλάς Ομάρ και δύο άλλοι διοικητές των Ταλεμπάν έχουν καταφύγει σε σπηλιές της περιοχής.

Έρευνες διεξάγονται επίσης και στην περιοχή Χελμάντ. Ως γνωστόν τα ίχνη του πρώην ηγέτη των Ταλεμπάν έχουν χαθεί από την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος πέρσι.

Νέα ανακάλυψη οπλοστασίου

Σε άλλη αποστολή, Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του νοτιονατολικού Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι εντόπισαν πυρομαχικά και όπλα σε χωριό που συνορεύει με την επαρχία Χοστ.

"Στο τελευταίο δωμάτιο υπήρχε μια κουρτίνα. Μόλις την τραβήξαμε, είδαμε τα όπλα και απλά αναφώνησα: "Θεέ μου"
Λοχίας, Μπακ Ράιαν
Οι Βρετανοί στρατιώτες συνέλαβαν δέκα υπόπτους και εκτιμούν ότι οπλοστασίο που ανακάλυψαν ανήκει σε μέλη των Ταλεμπάν.

Εκπρόσωπος των Βρετανών πεζοναυτών χαρακτήρισε την εν λόγω ανακάλυψη ως την μεγαλύτερη από άποψη του όγκου των πυρομαχικών και των όπλων που βρήκαν.

Παλαιότερη συνέντευξη

Πριν από ένα μήνα περίπου σαουδαραβική εφημερίδα, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, είχε δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα συνέντευξης του μουλά Ομάρ,.

Ο πρώην ηγέτης των Ταλεμπάν φέρεται να μιλούσε για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και επιβεβαίωνε ότι ο Σαουδάραβας χαίρει άκρας υγείας.

Χάρις στον Αλλάχ και δυστυχώς για τον κ. Μπους, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός
Μοχάμαντ μουλάς Ομάρ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην ηγέτης των Ταλεμπάν έχει διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων και έχει αναζητήσει καταφύγιο στις ορεινές και δισπρόσιτες περιοχές του Αφγανιστάν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο μουλάς Ομάρ, είχε επικαλεστεί ότι ο "πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα τελειώσει και ότι οι φλόγες του θα τυλίξουν τον Λευκό Οίκο, την έδρα της αδικίας και της τυρρανίας".

Ωστόσο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για πραγματική συνέντευξη του μουλά Ομάρ.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 22:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράπονα για τη διαιτησία του Μουντιάλ
 

Πολλές εθνικές ομάδες έχουν παράπονα από τις 'σφυρίχτρες' του Μουντιάλ

Η ΦΙΦΑ παραδέχτηκε ότι διεπράχθησαν "σοβαρά" λάθη από πλευράς διαιτησίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος έχει εδώ και ημέρες εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ποιότητα της διαιτησίας στο Μουντιάλ, τώρα δήλωσε ότι επιθυμεί την επανεξέταση της διαδικασίας επιλογής των διαιτητών στις διεθνείς διοργανώσεις.

Μάλιστα, ζήτησε να εξετάσει "ιδίοις όμασι" τα όνομα των διαιτητών που επιλέχθησαν για τις αναμετρήσεις των ημιτελικών ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη.

Ένα ή δύο λάθη διεπράχθησαν. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό
Κιθ Κούπερ, εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ
Έως και αξιωματούχοι των διοργανώτριων χωρών παραδέχτηκαν ότι ελήφθησαν κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις από πελυράς διαιτητών σε κρίσιμες αναμετρήσεις.

Οργή Ισπανίας - Ιταλίας

Η Ιταλία και η Ισπανία δηλώνουν ότι επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα από τη διαιτησία.

Και οι δύο εθνικές ομάδες αποκλείστηκαν από τη συνδιοργανώτρια, Νότιο Κορέα.

Η πρώτη βγήκε εκτός διοργάνωσης στην παράταση ή στην επονομαζόμενη διαδικασία του "ξαφνικού θαναάτου" και η δεύτερη αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι.



Η Ισπανία πιστεύει ότι της ακύρωσαν δύο καθαρά γκολ
Και οι δύο ομάδες καταγγέλλουν ότι ακυρώθηκαν έγκυρα γκολ.

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, Ανχέλ Μαρία Βαγιάρ, παραιτήθηκε από την επιτροπή διαιτησίας της ΦΙΦΑ και έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην ομοσπονδία.

Ο εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ, Κιθ Κούπερ, έσπευσε να διασκεδάσει τις φήμες περί μεροληπτικής αντιμετώπισης της Νοτίου Κορέας.

"Οι θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται σε κάθε διοργάνωση", είπε ο Κιθ Κούπερ και πρόσθεσε, "ωστόσο, στο 99% των περιπτώσεων είναι αβάσιμες".

Οι Γερμανοί δεν φοβούνται

Η Νότιος Κορέα αντιμετωπίζει στα ημιτελικά της διοργάνωσης τη Γερμανία.

Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα σφυρίγματα της διαιτησίας.

Πιστεύω ότι η διαιτησία θα είναι δίκαιη και ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις
Όλιβερ Κάαν, τερματοφύλακας Γερμανίας
"Ακόμα κι εάν έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο άδικο σφύριγμα, δεν θα το αφήσουμε να επηρεάσει την απόδοσή μας, όπως έκανε η Ιταλία και η Ισπανία", κατέληξε ο Γερμανός γκολκίπερ.

Πάντως, ο Κιθ Κούπερ, παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διαιτητές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι πέφτουν σε λάθη και κατέληξε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας δεν υπάρχει πάντα.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμβιβασμοί και αδιέξοδα στη Σεβίλλη
 

Λιγότερη ευπρόσδεκτη η Ευρώπη για τους χιλιάδες λαθρομετανάστες

Της απεσταλμένης μας στη Σεβίλλη, Ρόζυς Βουδούρη

Με συμβιβασμό στο καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης και με δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης ολοκληρώθηκε στη Σεβίλλη η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως στο θέμα του Ευρωστρατού δε βρέθηκε λύση.

Το κλίμα της Συνόδου Κορυφής

Η σύνοδος της Σεβίλλης έμοιαζε σε πολλά σημεία με προηγούμενες, σε άλλα όμως διέφερε πολύ.

Έξω από το Παλάθιο ντε λος Κονγκρέσος απεργίες, διαδηλώσεις και εκρήξεις βομβών, πιο μακριά το Μουντιάλ του ποδοσφαίρου.

Κι όλα αυτά επηρέασαν την ατμόσφαιρα μέσα στο Παλάθιο, αν και μάλλον ελάχιστες επιπτώσεις είχαν επί της ουσίας.

Η γενική απεργία της Πέμπτης στην Ισπανία είχε προγραμματισθεί ώστε να συμπέσει με τη διοργάνωση της συνόδου και να τραβήξει τη διεθνή προσοχή.


Αντιπαράθεση Ισπανού απεργού με μέλος των σωμάτων ασφαλείας
Η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, συνόδευσε τη διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με πέντε βομβιστικές επιθέσεις, τρεις από αυτές, σε τουριστικά θέρετρα.

Εξάλλου τα μέλη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, ακολουθώντας μία παράδοση του τελευταίου καιρού, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στη Σεβίλλη με δυναμικές διαδηλώσεις.

Ευρωστρατός: Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας δε βρήκε λύση, το θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού και της συμφωνίας την οποία είχε κάνει η Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σε αναμονή το θέμα του Ευρωστρατού
Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την ισπανική προεδρία σε μία πρόταση, την οποία υιοθέτησαν και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.

Η Τουρκία, όμως, απέρριψε την πρόταση και το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ωσότου βρεθεί λύση.

Δύσκολος ρόλος
Τη διεξαγωγή τους αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου η Ελλάδα, καθώς η Δανία –η οποία θα ασκήσει την προεδρία της κοινότητας για το επόμενο εξάμηνο- εξαιρείται του αμυντικού τομέος, τον οποίο θα χειριστεί η Ελλάδα ως προεδρεύουσα το πρώτο εξάμηνο του 2003.


Επιμένει στο "κείμενο της Άγκυρας" ο Ισμαήλ Τζέμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαϊλ Τζεμ, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου υποστήριξε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπήρξε συναίνεση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν του ετέθη καμία πρόταση προς συζήτησιν.

Πρόσθεσε δε, ότι, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία δε δέχεται τροποποιήσεις στο λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας, δηλαδή στη συμφωνία με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.


Ικανοποίηση Σημίτη

Από την ελληνική πλευρά, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου, τόνισε ότι η ρύθμιση ικανοποιεί τις ελληνικές επιδιώξεις και έκανε λόγο για σημαντικά κεκτημένα και συγκεκριμένα για αναίρεση της αυτονομίας του εξωθεσμικού κειμένου της Άγκυρας.



Ικανοποίηση για τη ρύθμιση που επετεύχθη εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης
Τα έγγραφα που έχουν συμφωνηθεί, είπε ο κ. Σημίτης, είναι μέσα από τις κοινοτικές διαδικασίες και υπογραμμίζουν την ισοτιμία και την αυτονομία στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό της αυτόματης συμμετοχής τρίτης χώρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης, επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις του Ελσίνκι ενώ διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή οιωνδήποτε ρυθμίσεων θα γίνεται με βάση το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνόρων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις. Ερωτηθείς για το αν οι διαπραματεύσεις θα γίνουν με βάση το λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι «κείμενα υπάρχουν πολλά και είναι μια βάση για τα περαιτέρω».

Προτροπή για Κύπρο


Η ΕΕ καλεί τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς να βρούν λύση
Το θέμα της διεύρυνσης αναλαμβάνει να προωθήσει η Δανία, η οποία παίρνει τη σκυτάλη από την Ισπανία την 1η Ιουλίου.

Στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο, θα κριθεί οριστικά ποιες από τις υποψήφιες χώρες θα μπουν στην κοινότητα το 2004 και επίσης αν θα δοθεί στην Τουρκία επίσημο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά την Κύπρο, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η Ενωση εξακολουθεί να καθορίζει τη θέση της με βάση τα συμπεράσματα του Ελσίνκι και διατυπώνεται ξανά η προτίμησή της για ένταξη μια ενωμένης Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.



Συμβιβασμός για τη λαθρομετανάστευση
Στα σχετιζόμενα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης και του ασύλου, που αποτέλεσαν τον κύριο άξονα της ισπανικής προεδρίας, βρέθηκε η χρυσή τομή.

Η ισπανοβρετανική πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες που δε σέβονται την πολιτική ασύλου της Ένωσης εγκαταλείφθηκε.


Τα εξωτερικά σύνορα της κοινότητας θα επιβλέπει κοινή μονάδα
Τη θέση της παραπάνω πρότασης πήρε μια δέσμευση για άμεση ανάληψη συλλογικής δράσης, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την καθιέρωση ενιαίου συστήματος χορήγησης βίζας και τη χωρίς καθυστέρηση σύσταση κοινής μονάδας επίβλεψης των εξωτερικών κοινοτικών συνόρων.

Η τελευταία απόφαση ικανοποίησε και την Ελλάδα, η οποία είχε ζητήσει να αντιμετωπισθεί από κοινού η υπόθεση λαθρομετανάστευση.

Πάντως, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εναντίον τρίτων χωρών δεν αποκλείεται αλλά θα λαμβάνεται απόφαση κατά περίπτωση και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες πλημμύρες στη Ρωσία
 

Οι βροχoπτώσεις θα συνεχιστούν

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των σφοδρών πλημμύρων που πλήττουν τη νότια Ρωσία.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αγνοουμένων καθώς πεντε χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να βοηθηθούν από τα σωστικά συνεργεία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή, Νικολάι Γκορσκόφ αναφέρει ότι μέσα σε λίγες μέρες η νότια Ρωσία είχε βροχόπτωση η οποία κανονικά θα έπεφτε σε τρεις μήνες.

Στην περιοχή έχει σταλθεί στρατός για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες.

Οι μετεωρολόγοι όμως προβλέπουν συνέχιση των βροχοπτώσεων για τουλαχιστον άλλες δύο μέρες.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 13:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Με εφέδρους ενισχύεται το Ισραήλ
 

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι βάλλει κατά της Παλαιστινιακής Αρχής

Έως και 2.000 εφέδρους καλεί η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον πέντε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης τελούν και πάλι υπό των έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, μέτέδωσε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλα πέντε μέλη της οικογενειάς του τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.


Ισραηλινά άρματα μάχης εισχωρούν στη Τζενίν
Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια επιδρομής των τελευταίων στο χωριό Αλ Γιαμούν, κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Επ' αόριστον κατοχή

Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Άμος Γιαρόν, διευκρίνισε ότι οι έφεδροι θα συμμετάσχουν σε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των βομβιστών αυτοκτονίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Δυτική Όχθη μέχρις ότου εκλλείψουν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε την κατηγορία που τη φέρει να έχει ως στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής και της επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Επιδρομές - Αντίποινα

Εν τω μεταξύ, ομάδα Παλαιστίνιων καλλιτεχνών οργανώνει σήμερα στη Δυτική Όχθη έκθεση δημιουργιών που σχεδιάστηκαν απο τα κατεστραμένα αντικείμενα που άφησε πίσω του ο στρατός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια εισβολής τον περασμένο Απρίλιο


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.



Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου)
'Προμήθεια 2002' στον Όλυμπο
 

Αφιερωμένες στον Ηράκλειτο οι φετινές εκδηλώσεις

Περίπου 2.000 λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συγκεντρώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στο Λιτόχωρο Πιερίας για να πάρουν μέρος στα «Προμήθεια 2002›, εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο τη διατήρηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε χρόνο στο διάστημα 21-23 Ιουνίου από την Εταιρία Έρευνας του Αρχαίου Ελληνισμού και φέτος είναι αφιερωμένες στον Ηράκλειτο.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η περιοχή Άι Γιάννης στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου αυτές τις μέρες μπορεί να συναντήσει κανείς ανθρώπους με χλαμύδες, σανδάλια, πόρπες και περικεφαλαίες, ενώ θα γίνει μάρτυρας εκδηλώσεων που παραπέμπουν στην ελληνική μυθολογία.

Όπως η αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς από τον Προμηθέα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ή η «ονοματοδοσία›, αναπαράσταση δηλαδή της αρχαίας βάπτισης, που έγινε την Κυριακή στα Κάστρα της Σκοτίνας.

Υπό τους ήχους αυλών

Το βράδυ του Σαββάτου μελωδίες άρπας, λύρας, αυλού, αλλά και κιθάρας προερχόμενες από αρχαία συναυλία που οργανώθηκε στον Άι Γιάννη, κάτω από τα έλατα και τα πεύκα πλημμύρισαν την φεγγαρόλουστη νύχτα στις πλαγίες του Ολύμπου, ενώ ακολούθησε συμπόσιο με γλυκό κρασί και εδέσματα που λάτρευαν οι αρχαίοι Ελληνες.

Ανάμεσα σε όλα αυτά οι συγκεντρωθέντες εξοικονόμησαν κάποιο χρόνο και για συζητήσεις γύρω από την φιλοσοφία, τις τέχνες και τις επιστήμες στην αρχαία Ελλάδα.

Για μερικούς ενδεχομένως όλα αυτά να φαντάζουν γραφικά. Για όσους όμως σκαρφαλώνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στους πρόποδες του Ολύμπου-και είναι μερικές χιλιάδες - ίσως οι εκδηλώσεις αποτελούν σύμβολο έμπνευσης.

Το βέβαιο όμως είναι πως για τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες της περιοχής οι «αρχαίοι με τις χλαμύδες›, αφήνουν αρκετά «τάλαντα› λειτουργώντας, σε δύσκολες εποχές, ως τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα ίχνη του μουλά Ομάρ
 

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του πρώην ηγέτη των Ταλεμπάν

Οι συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έχουν άρχισει εκ νέου έρευνες για τον εντοπισμό του ηγέτη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν, Μοχάμαντ Μουλά Ομάρ.

Το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέφερε ότι εκατοντάδες στρατιώτες έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς σε ορεινή περιοχή, η οποία συνδέει τις κεντρικές επαρχίες Κορ και Ουρουζγκάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ενεργούν βάσει πληροφοριών, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Μοχάμαντ Μουλάς Ομάρ και δύο άλλοι διοικητές των Ταλεμπάν έχουν καταφύγει σε σπηλιές της περιοχής.

Έρευνες διεξάγονται επίσης και στην περιοχή Χελμάντ. Ως γνωστόν τα ίχνη του πρώην ηγέτη των Ταλεμπάν έχουν χαθεί από την κατάρρευση του ισλαμικού καθεστώτος πέρσι.

Σε άλλη αποστολή, Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του νοτιονατολικού Αφγανιστάν, δήλωσαν ότι εντόπισαν πυρομαχικά και όπλα σε χωριό που συνορεύει με την επαρχία Χοστ.

Οι Βρετανοί στρατιώτες συνέλαβαν δέκα υπόπτους.

Παλαιότερη συνέντευξη

Πριν από ένα μήνα περίπου σαουδαραβική εφημερίδα, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, είχε δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα συνέντευξης του μουλά Ομάρ,.

Ο πρώην ηγέτης των Ταλεμπάν φέρεται να μιλούσε για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και επιβεβαίωνε ότι ο Σαουδάραβας χαίρει άκρας υγείας.

Χάρις στον Αλλάχ και δυστυχώς για τον κ. Μπους, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός
Μοχάμαντ μουλάς Ομάρ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην ηγέτης των Ταλεμπάν έχει διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων και έχει αναζητήσει καταφύγιο στις ορεινές και δισπρόσιτες περιοχές του Αφγανιστάν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο μουλάς Ομάρ, είχε επικαλεστεί ότι ο "πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα τελειώσει και ότι οι φλόγες του θα τυλίξουν τον Λευκό Οίκο, την έδρα της αδικίας και της τυρρανίας".

Ωστόσο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για πραγματική συνέντευξη του μουλά Ομάρ.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 21:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Φλέγονται οι ΗΠΑ
 

Οι πυροσβέστες μιλούν για τις χειρότερες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πυροσβεστικά συνεργεία αγωνίζονται για να σταματήσουν δύο μέτωπα ανεξέλεγκτων, μέχρι στιγμής πυρκαγιών, που - λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων - υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν, στη ανατολική Αριζόνα.

Έχουμε επανειλημμένα τηλεφωνήσει στους αρμόδιους, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει ξεκάθαρη απάντηση... Περιμένουμε να μάθουμε εάν έχει μείνει κάτι από το σπίτι μας
Κάτοικος της περιοχής
Tο πρώτο μέτωπο της φωτιάς καίει έκταση 600 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ το δεύτερο 200 χιλιάδων.

Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι εάν τα δύο μέτωπα ενωθούν μπορεί να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή σε μέγεθος πυρκαγιά. Δεκαοχτώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι αρχές απομάκρυναν 10.000 κατοίκους από την πόλη Σόου Λόου, περίπου 240 χιλιόμετρα από την πόλη του Φοίνιξ.

Άλλα 8.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους σε γειτονικές κωμοπόλεις.

Ο εκπρόσωπος των πυροσβεστικών δυνάμεων, Ρομπ Ντέγερμπεργκ, διευκρίνισε ότι το έργο τους γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο όταν ενώνονται δύο μέτωπα πυρκαγιών, διότι κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και καίνε πιο πολλά καύσιμα.

Οι καιρικές συνθήκες επίσης δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στις πληγείσες περιοχές πνεόυν δυνατοί άνεμοι και η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός Κίνας οι 23 Βορειοκορεάτες πολιτικοί πρόσφυγες
 

Αυστρηρά τα μέτρα ασφαλείας έξω από τις πρεσβείες στο Πεκίνο

Η κυβέρνηση της Κίνας έδωσε τελικά άδεια να εγκαταλείψουν τη χώρα οι στους 23 Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν αναζήτησει άσυλο στην πρεσβεία της Νοτίου Κορέας στο Πεκίνο.

Η αναχώρηση των 23 Βορειοκορεατών επετεύχθη έπειτα σχεδόν ενός μηνός διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινέζων και Νοτιοκορςατών διπλωματών.

Αρχικώς, η κινεζική ηγεσία είχε προτείνει την παράδοση των 23 πολιτικών προσφύγων στη Βόρειο Κορέα, επικαλούμενη ότι αποτελούν κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της Κίνας.


Ελεύθερος αφέθηκε και ένας Βορειοκορεάτης πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις κινεζικές αρχές

Εκπρόσωπος, πάντως, του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε ότι οι 23 Βορειοκορεάτες αποχώρησαν αεροπορικώς από τη χώρα το απόγευμα της Κυριακής.

"Όλοι εγκατέλειψαν την Κίνα" τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας διευκρίνισε ότι οι 23 πολιτικοί πρόσφυγες θα μεταφερθούν αρχικώς σε τρίτη ουδέτερη χώρα πριν εγκατασταθούν στη Νότιο Κορέα.

Σε παλαιότερες παρόμοιες περιπτώσεις οι Βορειοκορεάτες πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι έφευγαν από την Κίνα, αρχικώς μεταφέρονταν στις Φιλιππίνες και αργότερα στη Νότιο Κορέα.

Τεταμένες σχέσεις

Οι σχέσεις Πεκίνου - Σεούλ διανύουν περίοδο κρίσης εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού πολιτικών προσφύγων από τη Βόρειο Κορέα προς τη Κίνα.

Βάσει συμφωνία με τη γειτονική Βόρειο Κορέα, η Κίνα υποχρεούται να παραδίδει στην Πιόνγκγιανκ τους Βορειοκορεάτες πολιτικούς πρόσγυφες.

Από την πλευρά της η ηγεσία της Νοτίου Κορέας έχει δηλώσει ότι "κατανοεί και αποδέχεται πλήρως" τον προβληματισμό και τις ανησυχίες της Κίνας και συμφωνεί ότι τα προξενεία και οι πρεσβείες δεν πρέπει να μετατραπούν σε "άσυλα" παράνομων μεταναστών.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο μήνυμα της Αλ-Κάϊντα
 

Στιγμιότυπο από παλαιότερο βίντεο του Μπιν Λάντεν, που μετέδωσε το κανάλι Αλ-Τζαζίρα

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα, μετέδωσε ηχογραφημένο μηνυμα που - όπως λέει - περιέχει μήνυμα του εκπροσώπου της Αλ Κάιντα, Σουλεϊμάν Αμπού Γκαθ.

Ανάληψη ευθύνης
Σύμφωνα με το μήνυμα, η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση σε συναγωγή του θερέτρου Τζέρμπα της Τυνησίας, τον περασμένο Απρίλιο.


Ανήλικη τουρίστρια μεταφέρεται στο νοσοκομείο μετά τη βομβιστική επίθεση στη συναγωγή
Η επίθεση εκείνη στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γερμανοί τουρίστες.

Τότε τόσο η Γερμανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατηγορήσει την Αλ-Κάϊντα για την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάϊντα λέει στο βίντεο ότι το άτομο που πραγματοποίησε την επίθεση στην συναγωγή, «δεν μπορούσε να βλέπει τους Παλαιστίνιους αδελφούς του να υποφέρουν και να πεθαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή οι Εβραίοι διασκέδαζαν και απελάμβαναν πλήρους ελευθερίας κινήσεων στη Τυνησία».

«Ζεί και αγωνίζεται ο Μπιν Λάντεν»
Στο μήνυμά του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Τζαζίρα, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκαθ διαψεύδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των επιθέσεων στην περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν.

Μάλιστα επισημαίνει ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα είναι καλά στην υγεία του, όπως και ο υπαρχηγός του δικτύου, Αιγύπτιος Σουλεϊμάν Αλ Ζαβαχρί.


Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκαθ εμφανίζεται σε βίντεο που μετέδωσε το κανάλι Αλ-Τζαζίρα
Ο Γκαθ προσθέτει δε ότι ο Μπιν Λάντεν ετοιμάζει σύντομα νέα τηλεοπτική εμφάνιση.

Ο εκπρόσωπος της Αλ Κάϊντα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "ολόκληρος ο κόσμος, οι οπαδοί μας στον μουσουλμανικό κόσμο και αυτοί που αγαπούν τους μουτζαχεντίν θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν, με τη θέληση του Θεού, μια συνέντευξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην τηλεόραση".

Όσο για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, ο εκπρόσωπος της Αλ-Κάϊντα εμφανίζεται στο βίντεο να λέει«Ναί, έχουν δίκιο οι Αμερικανοί να φοβούνται... ετοιμάζουμε νέες επιθέσεις»


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


"Διαφωνίες για τη διαιτησία την ώρα που συνεχίζονται οι εκπλήξεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο" είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Observer.

"Ο χθεσινός αγώνας της Ισπανίας με τη Νότιο Κορέα" γράφει το άρθρο "σημαδεύτηκε από τις δύο φορές που ο διαιτητής έκρινε ότι έπρεπε να ακυρώσει τα γκολ της ισπανικής ομάδας."

Αυτές οι αποφάσεις της διαιτησίας κατά της εθνικης Ισπανίας, που ήταν ανάμεσα στα "φαβορί" όπως λέει η εφημερίδα," προκάλεσαν νέα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η ΦΙΦΑ επιλέγει τους διαιτητές".

Με ανάλογο πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί και η Sunday Telegraph.

"Η πορεία της Κορέας στα ημιτελικά γεννά υποψίες" γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Ισπανοί "που ένοιωσαν να τους κλέβουν τη νίκη μέσα απο τα χέρια" συμφωνούν με την άποψη ότι η διαιτησία στο Μουντιάλ είναι ευνοϊκή για την οικοδέσποινα Κορέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Sunday Times
Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας χρηματοδοτούν μια συμμαχία από διοικητές της οργάνωσης Αλ- Κάϊντα και Πακιστανούς παραστρατιωτικούς , οι οποίοι ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον της Δύσης , γράφουν οι Times.

Η εφημερίδα επικαλείται τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, που επίσης εκτιμούν οτι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ειναι ζωντανός και υγιής και κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν μαζί με 30 περίπου έμπιστους του.

Independent
«Βγήκαν τα μαχαίρια» στη βρετανική κυβέρνηση μετά την απόρριψη απο τη Σύνοδο Κορυφής της ισπανοβρετανικής πρότασης για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες που δε σέβονται την πολιτική ασύλου της Ένωσης, γράφει η εφημερίδα Independent.

Πολλοί υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταδίκασαν τη συνάδελφο τους Κλαίρ Σορτ, η οποία μια μόλις ημέρα πριν απο την έναρξη της συνόδου στη Σεβίλλη είχε χαρακτηρίσει τις βρετανικές προτάσεις «χαζές» και «ηθικά απεχθείς».








Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 12:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Κώστας Σκανδαλίδης: 'Φτάνει πιά'
 

Προειδοποίηση Σκανδαλίδη σε στελέχη και υπουργούς ΠΑΣΟΚ (φωτογραφία από πρόσφατο ανασχηματισμό)

Κατά της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, βάλει με δριμύτητα ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά των στελεχών που συντηρούν αυτό το κλίμα.

...προετοιμάζουμε την επερχόμενη ήττα.
Κώστας Σκανδαλίδης
"Nιώθω την ανάγκη να φωνάξω δυνατά φτάνει πια", αναφέρει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, και προσθέτει ότι "σενάρια ήττας και αλλαγής ηγεσίας δεν ταιριάζουν με το ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης".

Ο υπουργός Εσωτερικών διατυπώνει σοβαρή κατηγορία κατά στελεχών, που, όμως, δεν κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι "πάνω από το τραπέζι ορκιζόμαστε πίστη στον Κ. Σημίτη και κάτω από το τραπέζι δουλεύουμε για την επόμενη μέρα και προετοιμάζουμε την επερχόμενη ήττα".

Καλεί τo οποιοδήποτε στέλεχος πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός οδηγεί σε άλλους δρόμους την παράταξη "να βγει και να το πει ανοιχτά και να ζητήσει αλλαγή ηγεσίας. Θα του έβγαζα το καπέλο".

Ποδοσφαιρική διάλεκτος με πολιτικά συμφραζόμενα

Γνωστός ποδοσφαιρόφιλος ο κ. Σκανδαλίδης, χρησιμοποιεί, λόγω και του Mουντιάλ, ποδοσφαιρικούς όρους για να περιγράψει την κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Διαπιστώνει ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναλίσκονται σε "ατομικές ενέργειες" και ότι υπάρχει "έλλειψη αλληλοκάλυψης", ενώ το τελευταίο διάστημα - όπως λέει - "βάζουμε και αυτογκόλ".

Όλα αυτά, κατά τον υπουργό Εσωτερικών είχαν ως αποτέλεσμα "στην εξέδρα να αρχίσουν οι αποδοκιμασίες και η αγανάκτηση".

Ο κ. Σκανδαλίδης προτρέπει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να σοβαρευτούμε, να ιδρώσουμε τις φανέλες" και προειδοποιεί ότι "το παιχνίδι παίζεται μέχρι το 90΄".

Και καλεί όποιον δεν έχει διάθεση να παίξει "να ζητήσει αλλαγή", και τον προπονητή-πρωθυπουργό "να χρησιμοποιεί συχνότερα το δικαίωμά του και τη δύναμή του".

Κατηγορίες εναντίον Ν.Δ.

Ο κ. Σκανδαλίδης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ "άφησε στο απυρόβλητο τη ΝΔ να παίξει κρυφτό με τους πολίτες" και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "κρύβει την πραγματική της ταυτότητα, πίσω από μια πολιτική σούπερ-μάρκετ" καθώς και ότι "τρέμει το πεδίο της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης".


Σκανδαλίδης κατά Κ. Καραμανλή για τη στάση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό
Ως παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει τη στάση της ΝΔ στο ασφαλιστικό, όπου, όπως υποστηρίζει, ο κ. Καραμανλής "εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τους ανούσιους λεονταρισμούς του και ετράπη σε άτακτη φυγή".

Εκτιμά, επίσης, ότι αν το ΠΑΣΟΚ χάσει με δική του ευθύνη "από αυτή τη δεξιά και τις νεοδεξιές αποχρώσεις της", θα ήταν "καταστροφικό για τη χώρα", αλλά και "η παράταξη θα συγκλονιστεί συθέμελα".

"Ευρωστρατός ; Σταθήκαμε όρθιοι στη Σεβίλλη"

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στη Σεβίλη για τον ευρωστρατό, τονίζει ότι ενώ "πολλοί πίστεψαν ότι εδώ θα βρούμε οριστικά το μπελά μας, σταθήκαμε όρθιοι".

Και καλεί την αντιπολίτευση "να αναγνωρίσει μια εθνική επιτυχία", κάτι που "θα ήταν δείγμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας".

Αναφέρει επίσης ότι την επόμενη άνοιξη θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι έχει τρόπο να φέρει τη ΝΔ σε διάλογο για το θέμα, κατηγορώντας την, ταυτόχρονα, ότι "κυνηγά φαντάσματα μικροκομματικών σεναρίων, αντί να δει την ουσία".


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 13:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυτική Όχθη: Κατοχή επ' αόριστον
 

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελλήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα

Ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια επιδρομής των τελευταίων στο χωριό Αλ Γιαμούν, κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Στο μεταξύ το Ισραήλ άρχισε την επιστράτευση εφέδρων για επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.


Ισραηλινά άρματα μάχης εισχωρούν στη Τζενίν
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε οτι οι έφερδοι θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε οτι ο στρατός, που έχει ήδη καταλάβει πολλές παλαιστινιακές περιοχές, θα παραμείνει σε αυτές για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ οτι σχεδιάζει να αποδυναμώσει την παλαιστινιακή αρχή και να επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ομάδα παλαιστίνιων καλλιτεχνών οργανώνει σήμερα στη Δυτική Όχθη έκθεση δημιουργιών που σχεδιάστηκαν απο τα κατεστραμένα αντικείμενα που άφησε πίσω του ο στρατός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια εισβολής τον περασμένο Απρίλιο


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.



Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 13:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινο μέτωπο στις ΗΠΑ
 

Οι πυροσβέστες μιλούν για τις χειρότερες συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πυροσβεστικά συνεργεία αγωνίζονται για να σταματήσουν δύο μέτωπα ανεξέλεγκτων, μέχρι στιγμής πυρκαγιών, που - λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων - υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν, στη ανατολική Αριζόνα.

Έχουμε επανειλημμένα τηλεφωνήσει στους αρμόδιους, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει ξεκάθαρη απάντηση... Περιμένουμε να μάθουμε εάν έχει μείνει κάτι από το σπίτι μας
Κάτοικος της περιοχής
Tο πρώτο μέτωπο της φωτιάς καίει έκταση 600 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ το δεύτερο 200 χιλιάδων.

Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι εάν τα δύο μέτωπα ενωθούν μπορεί να δημιουργήσουν μια πρωτοφανή σε μέγεθος πυρκαγιά. Δεκαοχτώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι αρχές απομάκρυναν 10.000 κατοίκους από την πόλη Σόου Λόου, περίπου 240 χιλιόμετρα από την πόλη του Φοίνιξ.

Άλλα 8.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους σε γειτονικές κωμοπόλεις.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 20:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
 

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται

Ξεπερνούν τους 1000 οι νεκροί απο την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε έχθές το Νότιο Ιράν.

Τα σωστικά συνεργεία αλλά και πολίτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζόντων στα συντρίμια των κατεστραμένων σπιτιών.

Περισσότεροι απο 25 χιλιάδες υπολογίζεται οτι είναι οι άστεγοι, ενώ κάποια χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε επίσης ότι ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε οχτώ επαρχίες.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην πόλη Μπουίν-Ζάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων
Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στις περιοχές Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν πενθεί τους νεκρούς του σεισμού
 

Ιρανοί στρατιώτες βοηθούν στην ταφή των νεκρών, στο χωριό Τσανγκουρέχ

Τα σωστικά συνεργεία αλλά και οι κάτοικοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζόντων στα συντρίμια των κατεστραμένων σπιτιών, σε 8 επαρχίες του βορείου Ιράν, που επλήγησαν χθές από καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κοιμόμουνα όταν συνέβη. Ξύπνησα και βρέθηκα θαμμένος μέσα στα ερείπια
Σεισμόπληκτος κάτοικος του βόρειου Ιράν
Την ίδια ώρα γίνονται οι κηδείες των 200 και πλέον θυμάτων του Εγκέλαδου, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επαρχίες Καζβίν και Χαμαντάν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από το σεισμό είναι τουλάχιστον 230, ενώ προηγουμένως τα θύματα υπολογίζονταν σε πάνω από 500.

Διαμονή στην ύπαιθρο για 25 χιλιάδες σεισμόπληκτους
Περισσότεροι απο 25 χιλιάδες που έμειναν άστεγοι, πέρασαν τη νύκτα στην ύπαιθρο, ενώ οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής έχουν αποστείλει στην περιοχή σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο πληθυσμός στις πληγείσες περιοχές φοβάται να επιστρέψει στις εστίες του, καθώς συνεχίζονται μετασεισμικές δονήσεις, ενώ περίπου 70 χωριά της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, οι έρευνες στα συντρίμμια για επιζώντες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ένα 24ωρο μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς τα περισσότερα κτίρια που έπεσαν ήταν μονόρωφα ή διώροφα.

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος Μπους, που είχε εντάξει το Ιράν στον άξονα του κακού, δήλωσε πως θα αποστείλει βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Αμερικανικές πηγές σημείωναν ότι η βοήθεια θα είναι κυρίως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.


Έρευνα σεισμοπλήκτου στο ισοπεδωμένο χωριό Τσανγκιρέχ
Τα νοσοκομεία στις επαρχίες Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετώπισαν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονταν επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάχη δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο βόρειο Ιράν
 

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται

Τα σωστικά συνεργεία αλλά και οι κάτοικοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζόντων στα συντρίμια των κατεστραμένων σπιτιών, σε 8 επαρχίες του βορείου Ιράν, που επλήγησαν χθές από καταστροφικό σεισμό έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από το σεισμό είναι τουλάχιστον 230, ενώ προηγουμένως τα θύματα υπολογίζονταν σε πάνω από 500.

Περισσότεροι απο 25 χιλιάδες που έμειναν άστεγοι, πέρασαν τη νύκτα στην ύπαιθρο, ενώ οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής έχουν αποστείλει στην περιοχή σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο πληθυσμός στις πληγείσες περιοχές φοβάται να επιστρέψει στις εστίες του, καθώς συνεχίζονται μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλά χωριά της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί.

Όπως ανακοίνωσε προ ολίγου εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, οι έρευνες στα συντρίμμια για επιζώντες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ένα 24ωρο μετά το κτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς τα περισσότερα κτίρια που έπεσαν ήταν μονόρωφα ή διώροφα.

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος Μπους, που είχε εντάξει το Ιραν στον άξονα του κακού, δήλωσε πως θα αποστείλει βοήθεια στους πληγέντες.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στις περιοχές Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρός Παλαιστίνιος αστυνομικός από ισραηλινλα πυρά
 

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελλήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα

Ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια επιδρομής των τελευταίων στο χωριό Αλ Γιαμούν, κοντά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Στο μεταξύ το Ισραήλ άρχισε την επιστράτευση εφέδρων για επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε οτι οι έφερδοι θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε οτι ο στρατός, που έχει ήδη καταλάβει πολλές παλαιστινιακές περιοχές, θα παραμείνει σε αυτές για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ οτι σχεδιάζει να αποδυναμώσει την παλαιστινιακή αρχή και να επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ομάδα παλαιστίνιων καλλιτεχνών οργανώνει σήμερα στη Δυτική Όχθη έκθεση δημιουργιών που σχεδιάστηκαν απο τα κατεστραμένα αντικείμενα που άφησε πίσω του ο στρατός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια εισβολής τον περασμένο Απρίλιο


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.

Τυφλή αντεκδίκηση μετά την κηδεία εποίκων

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης μετά τις κηδείες πέντε Εβραίων εποίκων - ανάμεσά τους και μία μητέρα με τα τρία της παιδιά - που βρήκαν το θάνατο σε επίθεση ενόπλων, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Λίγες ώρες μετά την ένοπλη επιδρομή στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ, οι ισραηλινές δυνάμεις τεθωρακισμένων εισχώρησαν στην γειτονική Ναμπλούς.


Σπίτι που δέχθηκε επίθεση Παλαιστινίων, στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ

Οι συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη λήξη της νεκρώσιμης ακολουθίας σε αραβικό χωριό της περιοχής, πυροβολώντας και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος.


Τέσσερεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς φρουρούς στη Λωρίδα της Γάζας, όταν προσπάθησαν να περάσουν συνοριακή διάβαση, ενώ ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Επίσης ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γαζας, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 10:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους:'΄Περιορίστε το ποτό και αρχίστε το τρέξιμο'
 

Ο πρόεδρος επι...το έργον

Πρωτοβουλία για να γίνουν οι Αμερικανοί πιο υγιείς, μέσα από την άθληση, την υγιεινή διατροφή και τον τερματισμό ορισμένων άσχημων συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το ποτό ανέλαβε ο πλανητάρχης Τζόρτζ Μπους.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους αμερικανούς να κάνουν περισσότερα προκειμένα να αποκτήσουν καλύτερη υγεία.

Ο πρόεδρος ανέλαβε τη πρωτοβουλία αυτή σε μια προσπάθεια να αναπτύξει το αίσθημα υγείας των αμερικανών και να περικόψει τα ιατρικά έξοδα τα οποία έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο μήνυμά του ο πλανητάρχης ανέφερε ότι εάν μόνο το 10% των ενηλίκων άρχιζε να περπατά συστηματικά, τότε το κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολλάρια από τα χρήματα που ξοδεύονται για ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι έρευνες έδειξαν πως οι θάνατοι από καρκίνο μπορούν να ελαττωθούν στο ένα τρίτο, εάν οι αμερικανοί απλά άλλαζαν τη διατροφή τους και έκαναν περισσότερη γυμναστική.

Σύμφωνα με τις έρευνες τα δύο πέμπτα των αμερικανών δεν κάνουν καθόλου γυμναστική, ενώ τα δύο τρίτα είναι υπέρβαροι.

Δίνοντας το καλό παράδειγμα ο Τζόρτζ Μπούς οδήγησε αρκετές εκατοντάδες συμβούλους του και μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου σε μια στρατιωτική βάση στην Ουάσιγκτον όπου έκαναν τζόκινγκ.

Η συνταγή του προέδρου Μπους για καλύτερη υγεία είναι απλή -- καθημερινή άσκηση, καλύτερη διατροφή, συχνές ιατρικές εξετάσεις, τερματισμό του καπνίσματος, των ναρκωτικών και του αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι στα 55 του χρόνια ο Μπούς ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα άσκησης.

Προκειμένου μάλιστα να ενθαρύνει τους αμερικανούς να αρχίσουν γυμναστική κατήργησε, γι'αυτό το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον, το εισιτήριο εισόδου στα εθνικά πάρκα.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
 

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται

Ξεπερνούν τους 1000 οι νεκροί απο την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε έχθές το Νότιο Ιράν, λέει η οργάνωση Ερυθρά Ημισέλινος, ενώ ο υπουργός εσωτερικών της χώρας κατεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 230.

Τα σωστικά συνεργεία αλλά και πολίτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζόντων στα συντρίμια των κατεστραμένων σπιτιών.

Περισσότεροι απο 25 χιλιάδες υπολογίζεται οτι είναι οι άστεγοι, ενώ κάποια χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς, που είχε εντάξει το Ιράν στον άξονα του κακού, λέει οτι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προσφέρωντας τρόφιμα και φάρμακα.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε επίσης ότι ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε οχτώ επαρχίες.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην πόλη Μπουίν-Ζάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων
Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στις περιοχές Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστράτευση εφέδρων στο Ισραήλ
 

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελλήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα

Το Ισραήλ καλεί έφεδρους στρατιωτες για να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε οτι οι έφερδοι θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στον πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανώτατος αξιωματούχος του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε οτι ο στρατός, που έχει ήδη καταλάβει πολλές παλαιστινιακές περιοχές, θα παραμείνει σε αυτές για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ οτι σχεδιάζει να αποδυναμώσει την παλαιστινιακή αρχή και να επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ ομάδα παλαιστίνιων καλλιτεχνών οργανώνει σήμερα στη Δυτική Όχθη έκθεση δημιουργιών που σχεδιάστηκαν απο τα κατεστραμένα αντικείμενα που άφησε πίσω του ο στρατός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια εισβολής τον περασμένο Απρίλιο


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.

Τυφλή αντεκδίκηση μετά την κηδεία εποίκων

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης μετά τις κηδείες πέντε Εβραίων εποίκων - ανάμεσά τους και μία μητέρα με τα τρία της παιδιά - που βρήκαν το θάνατο σε επίθεση ενόπλων, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Λίγες ώρες μετά την ένοπλη επιδρομή στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ, οι ισραηλινές δυνάμεις τεθωρακισμένων εισχώρησαν στην γειτονική Ναμπλούς.


Σπίτι που δέχθηκε επίθεση Παλαιστινίων, στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ

Οι συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη λήξη της νεκρώσιμης ακολουθίας σε αραβικό χωριό της περιοχής, πυροβολώντας και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος.


Τέσσερεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς φρουρούς στη Λωρίδα της Γάζας, όταν προσπάθησαν να περάσουν συνοριακή διάβαση, ενώ ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Επίσης ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γαζας, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανηγυρισμοί για τις ιστορικές νίκες
 

Πανηγυρισμοί των Τούρκων διεθνών, Νταβάλα και Μανσίζ

Χιλιάδες οπαδοί της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας γιορτάζουν από χθες το μεσημέρι την ιστορική πρόκριση των ομάδων τους στου "4" του παγκοσμίου κυπέλλου.

Με σημαίες, πυροτεχνήματα και συνθήματα, οι Τούρκοι φίλαθλοι ξεχίθηκαν στους δρόμους της χώρας τους και πανηγύρισαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ατην ιστορία τους.

Νότια Κορέα και Τουρκία θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία και τη Βραζιλία αντίστοιχα για μια θέση στον τελικό της ερχόμενης Κυριακής.

Το κορεατικό όνειρο

Στον τρίτο προημιτελικό ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ισπανία το παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτυ.

Βέβαια οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για τη μη κατακύρωση τριών γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση.

Ο προπονητής τους Αντόνιο Καμάτσο υποστήριξε ότι κανένα από τα τρία δε θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και εκατομμύρια Ισπανοί συμμερίζονται πλήρως την άποψή του.

Το ριπλέι της τηλεόρασης επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον το γκολ του Μοριέντες στην παράταση που θα έδινε και τη νίκη στην ομάδα του, δεν έπρεπε να ακυρωθεί.

Ο τέταρτος προημιτελικός του Μουντιάλ μεταξύ Σενεγάλης-Τουρκίας κρίθηκε στην παράταση υπέρ της Τουρκίας. Το χρυσό γκολ έβαλε ο Ιλχάν Μασίζ στο 93ο λεπτό.

Η Τουρκία εμφανίζεται για δέυτερη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο και η επιτυχία της είναι απροσδόκητη. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε μέτριος από τους σχολιαστές.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο άσσος της Βραζιλίας, Ροναλντίνιο, που αποβλήθηκε στο προχθεσινό παιχνίδι εναντίον της Αγγλίας, θα δώσει τελικά το παρόν στον τελικό του Μουντιάλ, αν βέβαια η ομάδα του καταφέρει να προκριθεί.

Η πειθαρχική επιτροπή τοης ΦΙΦΑ έκρινε, ότι το τάκλιν στον Ντάνι Μιλς, που στοίχησε και την αποβολή του, δεν ήτα ιδιαίτερα επικύνδυνο.

Αμφίβολος ωστόσο για τον ημιτελικό απέναντι στην Τουρκία, είναι ο Ρονάλντο, που υποφέρει από τραυματισμό στο μοιρό.

Ο γιατρός της εθνικής Βραζιλίας δήλωσε ότι καμιά φορά αυτού του είδους οι τραυματισμοί αποδεικνύονται πιο σοβαροί και σημείωσε ότι αν δε βελτιωθεί η κατάσταση του Ρονάλντο, δε θα δώσει το παρόν στον αγώνα.


Άγγλοι φίλαθλοι, που περίμεναν την αποστολή της εθνικής ομάδας τους από την Ιαπωνία, απογοητεύθηκαν γιατί οι παίκτες και ο προπονητής Σβεν Έρικσον, δεν συναντήθηκαν με το πλήθος και τελικά χαιρετήθηκαν μόνο από τους το προσωπικό του αεροδρομίου του Χίθροου και τους δημοσιογράφους.

Λόγω των ισχυρών μέτρων ασφαλείας, οι Άγγλοι φίλαθλοι περίμεναν την αποστολή έξω από τους χώρους του αεροδρομίου και δεν κατάφεραν να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους.

Πάντως, περίπου 7000 φίλαθλοι αποθέωσαν τους παίκτες της εθνικής Αγγλίας, στους περιφερειακούς δρόμους του αεροδρομίου.











Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 06:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικό Μουσείο:'Όχι στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα'
 


Tο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times του Λονδίνου.

Παρ' όλ' αυτά η διοίκηση του Μουσείου κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να πουλήσει κάποια από τα εκθέματα για την εξοικονόμιση μετρητών, ούτε φυσικά να επιστρέψει τα ελληνικά μάρμαρα στην Αθήνα..... αναφέρει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προβεί σε περικοπές δαπανών, της τάξεως των 6,5 εκατομμυρίων στερλίνων ή περίπου 10 εκατομμυρίων Ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται σε απολύσεις 150 εργαζομένων - το ένα δέκατο δηλαδή του συνόλου - και σε ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή ενός νέου κέντρου μελετών, λένε οι Times.

Στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρόεδρος του Μουσείου, ο sir John Boyd, δήλωσε στους Τimes ότι το Βρετανικό Μουσείο περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία των 150 χρόνων του.

Μάλιστα για πρώτη φορά το χρέος του ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια στερλίνες ή περίπου 5.5 εκατομμύρια Ευρώ.

Πέρσυ για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στο μουσείο κατέβηκαν σε απεργία, ενώ δεν αποκλείεται να καταφύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξαιτίας των οικονομικών αυτών προβλημάτων κάποιες απο τις 30 αίθουσες εκθεμάτων που ήδη είναι κλειστές για το κοινό ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους και η είσοδος σε αυτές να επιτρέπεται μόνο σε ακαδημαϊκούς, κατόπιν ραντεβού.

Ο πρόεδρος του μουσείου λέει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να γίνουν μεγάλες περικοπές στον προυπολογισμό
για την αγορά νέων εκθεμάτων.


Ωστόσο ο κύριος Boyd απέκλεισε το ενδεχόμενο να πουληθούν κάποια απο τα χιλιάδες εκθέματα του, Βρετανικού Μουσείου εκτός από εκείνα που υπάρχουν σε πολλά αντίγραφα.

Επίσης δήλωσε ότι ο νεός διευθυντής του μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του απο τον Αύγουστο, δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.









Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο κλοιός στη Δυτική Όχθη
 

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελλήφθησαν από ισραηλινά στρατεύματα

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ οτι σχεδιάζει να αποδυναμώσει την παλαιστινιακή αρχή και να επιβάλει στρατιωτικό καθεστώς στη Δυτική Όχθη.

Προηγήθηκε δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας οτι ο στρατός, που έχει ήδη καταλάβει πολλές παλαιστινιακές περιοχές, θα παραμείνει σε αυτές για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, ώστε να προληφθούν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών.

Οι επιδρομές και καταλήψεις περιοχών της Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν την Παρασκευή από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.


Χάρτης με τις έξη παλαιστινιακές πόλεις όπου επέδραμαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Οι γενικευμένου χαρακτήρα επιθέσεις των Ισραηλινών αποτελούν αντίποινα για την πρόσφατη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, και την επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ.

Ο απολογισμός των ενεργειών αυτών της περασμένης εβδομάδας ήταν 36 νεκροί από ισραηλινής πλευράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, η νέα πολιτική επιδρομών στις παλαιστινιακές περιοχές είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στις "σκληρές" θέσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν , και στις προτάσεις του υπουργού Άμυνας, Μπενιαμίν Ελιέζερ.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος της στρατιωτικής κατοχής των παλαιστινικαών περιοχών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο κ. Ελιέζερ προτείνει οι ισραηλινές επιχειρήσεις να περιορίζονται χρονικά, αναλόγως με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

"Κατά λάθος" σφαγή στη Τζενίν

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι "κατά λάθος" άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αγορά της πόλης Τζενίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άμαχοι.

Αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις απέφυγαν να ζητήσουν συγγνώμη για το συμβάν, και είπαν ότι έριξαν βλήμματα αρμάτων μάχης, για να εκφοβίσουν το πλήθος που υπήρχε στους δρόμους, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει.


Τεθωρακισμένο του Ισραήλ περιπολεί στην πόλη Τζενίν

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι λένε ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτός των βλημμάτων οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν και πυρά οπλοπολυβόλου.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της Τζενίν είχαν την εντύπωση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε αρθεί και έσπευσαν να βγούν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τρόφιμα, οπότε και επλήγησαν από τα ισραηλινά πυρά.

Τυφλή αντεκδίκηση μετά την κηδεία εποίκων

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης μετά τις κηδείες πέντε Εβραίων εποίκων - ανάμεσά τους και μία μητέρα με τα τρία της παιδιά - που βρήκαν το θάνατο σε επίθεση ενόπλων, κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Λίγες ώρες μετά την ένοπλη επιδρομή στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ, οι ισραηλινές δυνάμεις τεθωρακισμένων εισχώρησαν στην γειτονική Ναμπλούς.


Σπίτι που δέχθηκε επίθεση Παλαιστινίων, στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ

Οι συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη λήξη της νεκρώσιμης ακολουθίας σε αραβικό χωριό της περιοχής, πυροβολώντας και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος.


Τέσσερεις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Τρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς φρουρούς στη Λωρίδα της Γάζας, όταν προσπάθησαν να περάσουν συνοριακή διάβαση, ενώ ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης.

Επίσης ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γαζας, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ.


Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανηγυρισμοί για τις ιστορικές νίκες
 

Πανηγυρισμοί των Τούρκων διεθνών, Νταβάλα και Μανσίζ

Χιλιάδες οπαδοί της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας γιορτάζουν από χθες το μεσημέρι την ιστορική πρόκριση των ομάδων τους στου "4" του παγκοσμίου κυπέλλου.

Με σημαίες, πυροτεχνήματα και συνθήματα, οι Τούρκοι φίλαθλοι ξεχίθηκαν στους δρόμους της χώρας τους και πανηγύρισαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ατην ιστορία τους.

Νότια Κορέα και Τουρκία θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία και τη Βραζιλία αντίστοιχα για μια θέση στον τελικό της ερχόμενης Κυριακής.

Το κορεατικό όνειρο

Στον τρίτο προημιτελικό ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ισπανία το παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτυ.

Βέβαια οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για τη μη κατακύρωση τριών γκολ στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση.

Ο προπονητής τους Αντόνιο Καμάτσο υποστήριξε ότι κανένα από τα τρία δε θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και εκατομμύρια Ισπανοί συμμερίζονται πλήρως την άποψή του.

Το ριπλέι της τηλεόρασης επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον το γκολ του Μοριέντες στην παράταση που θα έδινε και τη νίκη στην ομάδα του, δεν έπρεπε να ακυρωθεί.

Ο τέταρτος προημιτελικός του Μουντιάλ μεταξύ Σενεγάλης-Τουρκίας κρίθηκε στην παράταση υπέρ της Τουρκίας. Το χρυσό γκολ έβαλε ο Ιλχάν Μασίζ στο 93ο λεπτό.

Η Τουρκία εμφανίζεται για δέυτερη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο και η επιτυχία της είναι απροσδόκητη. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε μέτριος από τους σχολιαστές.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τη Βραζιλία την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο άσσος της Βραζιλίας, Ροναλντίνιο, που αποβλήθηκε στο προχθεσινό παιχνίδι εναντίον της Αγγλίας, θα δώσει τελικά το παρόν στον τελικό του Μουντιάλ, αν βέβαια η ομάδα του καταφέρει να προκριθεί.

Η πειθαρχική επιτροπή τοης ΦΙΦΑ έκρινε, ότι το τάκλιν στον Ντάνι Μιλς, που στοίχησε και την αποβολή του, δεν ήτα ιδιαίτερα επικύνδυνο.

Αμφίβολος ωστόσο για τον ημιτελικό απέναντι στην Τουρκία, είναι ο Ρονάλντο, που υποφέρει από τραυματισμό στο μοιρό.

Ο γιατρός της εθνικής Βραζιλίας δήλωσε ότι καμιά φορά αυτού του είδους οι τραυματισμοί αποδεικνύονται πιο σοβαροί και σημείωσε ότι αν δε βελτιωθεί η κατάσταση του Ρονάλντο, δε θα δώσει το παρόν στον αγώνα.


Χιλιάδες Άγγλοι φίλαθλοι, που περίμεναν την αποστολή της εθνικής ομάδας τους από την Ιαπωνία, απογοητεύθηκαν γιατί οι παίκτες και ο προπονητής Σβεν Έρικσον, δεν συναντήθηκαν με το πλήθος και τελικά χαιρετήθηκαν μόνο από τους το προσωπικό του αεροδρομίου του Χίθροου και τους δημοσιογράφους.

Λόγω των ισχυρών μέτρων ασφαλείας, οι Άγγλοι φίλαθλοι περίμεναν την αποστολή έξω από τους χώρους του αεροδρομίου και δεν κατάφεραν να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους.











Κυριακή 23 Ιουνίου 2002 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


"Διαφωνίες για τη διαιτησία την ώρα που συνεχίζονται οι εκπλήξεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο" είναι ο τίτλος στην εφημερίδα Observer.

"Ο χθεσινός αγώνας της Ισπανίας με τη Νότιο Κορέα" γράφει το άρθρο "σημαδεύτηκε από τις δύο φορές που ο διαιτητής έκρινε ότι έπρεπε να ακυρώσει τα γκολ της ισπανικής ομάδας."

Αυτές οι αποφάσεις της διαιτησίας κατά της εθνικης Ισπανίας, που ήταν ανάμεσα στα "φαβορί" όπως λέει η εφημερίδα," προκάλεσαν νέα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο η ΦΙΦΑ επιλέγει τους διαιτητές".

Με ανάλογο πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί και η Sunday Telegraph.

"Η πορεία της Κορέας στα ημιτελικά γεννά υποψίες" γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Ισπανοί "που ένοιωσαν να τους κλέβουν τη νίκη μέσα απο τα χέρια" συμφωνούν με την άποψη ότι η διαιτησία στο Μουντιάλ είναι ευνοϊκή για την οικοδέσποινα Κορέα, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας χρηματοδοτούν μια συμμαχία διοικητών της οργάνωσης Αλ Κάιντα και Πακιστανούς παραστρατιωτικούς , οι οποίοι ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον της Δύσης , αποκαλύπτουν οι Times.

Η εφημερίδα επικαλείται τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, που επίσης εκτιμούν οτι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ειναι ζωντανός και υγιής και κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν μαζί με 30 περίπου έμπιστους του.

"Βγήκαν τα μαχαίρια" στη βρετανική κυβέρνηση μετά την απόρριψη απο τη συνοδο Κορυφής της ισπανοβρετανικής πρότασης για την επιβολή κυρώσεων στις τρίτες χώρες που δε σέβονται την πολιτική ασύλου της Ένωσης, γράφει η εφημερίδα Independent.

Πολλοί υποουργοί της βρετανικής κυβέρνησης καταδίκασαν τη συνάδελφο τους Κλαίρ Σορτ, οποία μια μόλις ημέρα πριν απο την έναρξη της συνόδου στη Σεβίλλη είχε χαρακτηρίσει τις βρετανικές προτάσεις "χαζές" και "απεχθείς".








Σάββατο 22 Ιουνίου 2002 - 20:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σεισμός ισοπέδωσε το βόρειο Ιράν
 

Οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζονται

Ξεπερνούν τους 1000 οι νεκροί απο την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε έχθές το Νότιο Ιράν.

Τα σωστικά συνεργεία αλλά και πολίτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζόντων στα συντρίμια των κατεστραμένων σπιτιών.

Περισσότεροι απο 25 χιλιάδες υπολογίζεται οτι είναι οι άστεγοι, ενώ κάποια χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε επίσης ότι ο σεισμός, μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε οχτώ επαρχίες.


Χάρτης της περιοχής που έπληξε ο Εγκέλαδος

Ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ολόκληρα χωριά της επαρχίας Καζβίν, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε μετασεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην πόλη Μπουίν-Ζάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων
Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στις περιοχές Καζβίν και Χαμαντάν αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να ανταποκριθούν στο έργο τους, καθώς πάνω από 1.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν για διάστημα δύο εβδομάδων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.