Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-06-27

  1. Ο Όμιλος των Οκτώ υπέγραψε συμφωνία για την Αφρική
  2. Σχέση καθαριότητος με το άσθμα
  3. Το μουσείο του Ψυχρού Πολέμου
  4. Oι επενδυτές καταμετρούν τις απώλειες της WorldCom
  5. Ο Ετσεβίτ αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
  6. Σύνοδος «προβλημάτων» η συνάντηση των G8
  7. Ενα δισ. δολλάρια από τους πλούσιους στους φτωχούς
  8. ΠΓΔΜ: H Ολλανδία επικεφαλής της δύναμης του ΝΑΤΟ
  9. Το μουσείο του Ψυχρού Πολέμου
  10. Και επίσημα μέλος της ελίτ η Ρωσία
  11. Στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον η Δανιηλίδου
  12. Τα δικαιώματα τους ζητούν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
  13. Με ... σάμπα στον τελικό
  14. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  15. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  16. Και επίσημα μέλος της ελίτ η Ρωσία

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 23:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Όμιλος των Οκτώ υπέγραψε συμφωνία για την Αφρική
 

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Ομίλου των Οκτώ

Οι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών υπέγραψαν συμφωνία με τους ηγέτες τεσσάρων αφρικανικών κρατών για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου του στον Καναδά, ο Όμιλος των Οκτώ υποσχέθηκε να βοηθήσει στην επίλυση των διενέξεων και στην οικοδόμηση σταθερότητας στην Αφρική, καθώς και στην παροχή μέσων για την εξάλειψη της πολυομυελίτιδας στην ήπειρο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Και επανέλαβε την απόφασή του να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, είπε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή και μια νέα ελπίδα για την Αφρική.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Οσαμπάνιο, που παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής.

Αλλά οργανώσεις για την ανάπτυξη και την εξάλειψη των εξωτερικών χρεών είπαν ότι η σύνοδος δεν προσέφερε επαρκείς νέους πόρους, ενώ οι δηλώσεις αφοσίωσης στην απελευθέρωση του εμπορίου αποτελούν επανάλειψη παλαιότερων που ήδη έχουν καταπατηθεί.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 17:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέση καθαριότητος με το άσθμα
 

Ορισμένοι γονείς πλένουν τα παιδιά τους κάθε ημέρα

Γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η υπερβολική καθαριότητα και υγιεινή ενδεχομένως να ευθύνονται για την ανάπτυξη άσθματος και εκζεμάτων στα παιδιά.

Η δημιουργία ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος μέσω της υπερβολικής καθαριότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικό το ανοσοποιητικό σύστημα
Ερευνητική ομάδα του Μπρίστολ
Οι Βρετανοί επιστήμονες διευκρινίζουν ότι τα παιδιά τα οποία ανατρέφονται σε πολύ καθαρά σπίτια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τις εν λόγω δύο ασθένειες.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 11.000 παιδιών, κυρίως από τη δυτική Αγγλία, από καθαρά σπίτια και διαπίστωσε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν μπορεί να παραγάγει αντισώματα όταν τα σπίτια τους είναι υπερβολικά καθαρά.

Οι γιατροί, λοιπόν, συμβουλεύουν τους νέους γονείς να είναι λιγότερο υποχόνδριοι με την καθαριότητα των παιδιών τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούν πλήρως.

Ιατρικό μυστήριο

Η προέλευση του αλλεργικού άσθματος αποτελεί ακόμα ιατρικό μυστήριο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ειδικοί αποδίδουν την εμφάνιση του άσθματος σε κληρονομικούς παράγοντες.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δεν αποκλείουν τον παράγοντα περιβάλλον.

Άλλες πάλι μελέτες υποστηρίζουν ότι ένα παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει την ασθένεια εάν είναι κοινωνικά δραστήριο και έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, εάν στο σπίτι, στο οποίο μεγαλώνει υπάρχει κάποιο κατοικίδιο ζώο ή εάν ζει σε αγρόκτημα.


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2002 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το μουσείο του Ψυχρού Πολέμου
 

Αμερικανός πράκτορας στα χέρια των Ρώσων πρακτόρων (φωτογραφία στο μουσείο της Κα Γκε Μπε)

Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον απλό τουρίστα να εντοπίσει το μουσείο του Βαλερί - διότι είναι καταχωνιασμένο στο ίδιο κτίριο, όπου στεγάζεται ένα σούπερ μάρκετ και η γυάλινη είσοδός του καλύπτεται από κουρτίνες.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι μια σύρριγα ποτισμένη με δηλητήριο στη βελόνα της για την περίπτωση της γρήγορης αυτοκτονίας καθώς και κιβώτια φτιαγμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με ξύλα ξεβρασμένα από τη θάλασσα.


Το μουσείο άνοιξε το 1984
Ο Βαλερί είναι εν ενεργεία πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας της επονομαζόμενης FSB, η οποία διαδέχτηκε τη θρυλική Κα Γκε Μπε.

Όταν όμως είναι εκτός αποστολής επωμίζεται το ρόλο του ξεναγού στο μουσείο της Κα Γκε Μπε στη Μόσχα.

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1984. Ήταν μια πρωτοβουλία του τότε επικεφαλής της Κα Γκε Μπε και αργότερα ηγέτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Γιούρι Αντρόποφ.

Εκείνη την εποχή, η συλλογή των εξαρτημάτων των Σοβιετικών κατασκόπων ήταν μόνο για "τα μάτια" των μυημένων.

"Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα έρθει μια ημέρα που το μουσείο θα ήταν ανοικτό στους τουρίστες", τόνισε στο BBC, ο Βαλερί, ο οποίος καθημερινά πλέον ξεναγεί επί πληρωμή τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Κα Γκε Μπε

Ιδρύθηκε το 1917 με την ονομασία Επιτροπή των Ρωσικών Ασυνήθιστων Ζητημάτων και με τα έτη η Κα Γκε Μπε αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών στον κόσμο.

Στα 80 της ιστορίας έχει αλλάξει 13 ονομασίες. Ο νυν πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπηρέτησε στην Κα Γκε Μπε με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Εκθέματα

Στα σκονισμένα ράφια του μουσείου της Κα Γκε Μπε ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γίνει μάρτυρας της αστείρευτης αντιπαλότητας μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών πρακτορών.


Ο πρόεδρος Πούτιν πέρασε από την Κα Γκε Μπε
Ένα από το εκθέματα είναι ολόκληρος και ανέγγιχτος ο εξοπλισμός ενός Αμερικανού πράκτορα, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο στη Ρωσία πριν από 40 χρόνια.

"Οι Αμερικανοί κατάστρωναν αυτές τις αποστολές με απόλυτη έμφαση στην λεπτομέρεια", αναφέρει ο Βαλέρι και προσθέτει, "οι πράκτορές του μιλούσαν ως ντόπιοι τη ρωσική γλώσσα, ήταν ντυμένοι ως Ρώσοι και έφεραν πάνω τους τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα κατασκοπευτικά εξαρτήματα".

Ωστόσο, αρκετές φορές οι πράκτορες της Κα Γκε Μπε αναγνώριζαν από μακρυά έναν Αμερικανό πράκτορα.

Ο Βαλερί, σχεδόν μειδιάζοντας, εξήγησε στο BBC τι πρόδιδε συνήθως τους Αμερικανούς. Οι συνδετήρες που συγκρατούσαν τις φωτογραφίες των Αμερικανών πρακτόρων στα πλαστά διαβατήριά τους ήταν φτιαγμένοι από "καλό, αδιάβρωτο και ανοξείδωτο χάλυβα".

Τα περισσότερα εκθέματα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία του Τζέιμς Μποντ
Βαλερί
Τα υπόλοιπα εκθέματα μοιάζουν όλα σαν να προέρχονται από ταινία του Τζέιμς Μποντ - από γυαλιά ηλίου με κρυμένο δηλητήριο στο σκελετό τους μέχρι ραδιοφωνικό δέκτη σε σχήμα κορμού δέντρου.

Επιπλέον, στο μουσείο υπάρχει μεγάλο φωτογραφικό υλικό σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συλλήψεις της Κα Γκε Μπε από τη δεκαετία του '70 και του '80.

Ο Βαλερί συναντά τον Ντε Νίρο

Όπως κάθε ξεναγός, ο οποίος σέβεται την ιδιότητά του, έτσι και ο Βαλερί έχει μια καλή ιστορία, την οποία κρατά τελευταία για τους ακροατές του.


Λιουμπιάνκα η έδρα της Κα Γκε Μπε
Πρόκειται για τη φοβερή συνάντηση του Βαλερί με τον διακεκριμένο ηθοποιό της αμερικανικής έβδομης Τέχνης, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο Ντε Νίρο βρέθηκε στη Μόσχα και στο μουσείο της Κα Γκε Μπε για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας ταινίας, στην οποία υποδύετο έναν Ρώσο πράκτορα.

Ο Ντε Νίρο ζήτησε τα φώτα του Βαλερί όσον αφορά τη στολή που θα όφειλε ως Ρώσος πράκτορας να φέρει.

Ωστόσο, οι πράκτορες της Κα Γκε Μπε ουδέποτε κυκλοφορούσαν με στολή.

"Ρόμπερτ εάν δεν θέλεις να μας κάνεις να λυθούμε στα γέλια, μη βάλεις στολή", ήταν η φιλική συμβουλή του Βαλερί στον Ντε Νίρο.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 16:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Oι επενδυτές καταμετρούν τις απώλειες της WorldCom
 

Επενδυτές σε Γαλλική τράπεζα

Σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες τράπεζες έχουν αρχίζει να αποτιμούν το κόστος του λογιστικού σκανδάλου που αφορά τη γιγαντιαία αμερικανική εταιρείας τηλεπικοινωνιών, WorldCom.

Το νέο λογιστικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιφέρει τριγμούς και αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου αναμένεται να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Η αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να προσφύγει στα δικαστήρια για την υπόθεση της WorldCom, η οποία παραδέχθηκε ότι "φούσκωσε" τα κέρδη της κατά περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολλάρια.

Η εταιρεία πιστεύεται ότι οφείλει στις τράπεζες 4.5 δισεκατομμύρια δολλάρια, από το συνολικό της χρέος των 30 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Τα ρευστά κεφάλαια της WorldCom εξαντλούνται ταχύτατα.

Η εταιρεία ήλπιζε ότι θα μπορέσει να δανειστεί 5 δισεκατομμύρια δολλάρια για να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα έσοδά της και τις αποπληρωμές των χρεών της.

Ωστόσο, οι πιθανοί δανειστές της λέγεται ότι έχουν γνωστοποιήσει ότι η πιστωτική συμφωνία "δεν ισχύει", αφότου η WorldCom παραδέχτηκε ότι υπερέβαλε τα κέρδη της κατά 3.8 δισεκατομμύρια δολλάρια -- μια αποκάλυψη την οποία ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε "εξωφρενική".

Οι τρεις μεγάλοι

Αν η WorldCom κηρύξει πρώχευση, οι τρεις μεγάλες τράπεζες που είναι οι δανειστές της κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα. Πρόκειται για τις τράπεζες JP Morgan, Citigroup και Bank of America.

Εκτός από τους 17.000 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ζοφερές όχι μόνο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για τις οικονομίες πολλών άλλων χωρών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αυτοί που χειρίζονται τα χρήματα των μετόχων πρέπει να τηρούν αυστηρότατες προδιαγραφές
Τζορτζ Μπους
Και αυτό γιατί οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια δεν προέρχονται μόνο από ιδιώτες αλλά και από κρατικές επενδύσεις.

Επιπλέον, το νέο μεγάλο σκάνδαλο, μετά την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού Ενρον, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Μπους προέτρεπε τους Αμερικανούς πολίτες να επενδύουν τις οικονομίες τους στα χρηματιστήρια, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο βρετανικός Τύπος κάνει σήμερα λόγο για τεράστια επιχειρηματική διαφθορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε την υπόθεση "εξωφρενική".

Πάντως, ο Πρόεδρος της εταιρείας John Sidgmore εμφανίζεται αισιόδοξος.

"Η εταιρεία μας θα συνεχίσει τις έρευνες και θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις. Όμως, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας", είπε ο πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών WorldCom John Sidgmore.

Χθες, η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε σε μεγάλη πτώση Χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Σήμερα, πάντως, οι τιμές των μετοχών δείχνουν να ανακάμπτουν.




Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 13:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ετσεβίτ αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
 

Ο Μπουλέντ και η Ραχσάν Ετσεβίτ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι είχε προσφάτως αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα.

Ο Κος Ετσεβίτ εφέρετο να είχε δηλώσει, σε κομματική συνεδρίαση στην Αγκυρα, ότι παρόλο που δεν θα ήθελε να διεξαχθούν οι εκλογές νωρίτερα από το προγραμματισμένο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι "στον ορίζοντα".

Λέγεται επίσης ότι προέτρεψε τους βουλευτές του κόμματός του να περάσουν το καλοκαίρι τους κοντά στους ψηφοφόρους.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος εξέλαβε τις πληροφορίες ως ένδειξη ότι ο Κος Ετσεβίτ αναγνωρίζει πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

"Παραποίηση των σχολίων"


Δεν σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκλογές πριν από τον Απρίλιο του 2004 αποκλείεται να γίνουν
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Ωστόσο, ο 77χρονος πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέχεια ότι τα σχόλια του παρερμηνεύτηκαν και ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών καθώς οι πρόωρες εκλογές θα τορπίλιζαν το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Κος Ετσεβίτ είπε: "Δεν σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκλογές πριν από τον Απρίλιο του 2004 αποκλείεται να γίνουν".

Tις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την πρώτη του εμφάνιση, εδώ και δύο μήνες, καθώς πολλαπλά προβλήματα υγείας τον έχουν κρατήσει μακριά από την άσκηση των καθηκόντων του.

Από τις αρχές του Μαίου, η τουρκική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο Κος Ετσεβίτ είπε ότι ορισμένα από τα προβλήματα υγείας έχουν "σχεδόν θεραπευθεί" και ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο Κος Ετσεβίτ δεν μπορούσε καν να ανέβει τα σκαλιά για να πάει στο βάθρο και να δώσει την ομιλία του και αναγκάστηκε να μιλήσει με μικρόφωνα από την πλατεία της αίθουσας.

Πρόγραμμα ανάκαμψης

Στις αρχές της εβδομάδας, ομάδα βουλευτών από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Κου Ετσεβίτ, που ανησυχούν για τους τριγμούς που έχει προκαλέσει η ασθένειά του στον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν τρία κόμματα, ζήτησαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κος Ετσεβίτ υποστηρίζει ότι οι πρόωρες εκλογές θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που στηρίζεται από 16 δισεκατομμύρια δολλάρια, σε μορφή δανείων, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και θα αναστείλει την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαική Ενωση.

Στο τουρκικό χρηματιστήριο οι μετοχές σημειώνουν πτώση, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αν η υγεία του Κου Ετσεβίτ τον εξωθήσει σε παραίτηση.



Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύνοδος «προβλημάτων» η συνάντηση των G8
 

«H παροχή βοήθειας προς την Αφρική δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα», εκτιμά ο Δρ. Μάλεκ

Συνέντευξη στο Βύρωνα Καρύδη

Το σκάνδαλο της WorldCom και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, απασχόλησε τους ηγέτες των 7 πλέον ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας, στη σύνοδό τους στον Καναδά.

Στο πλαίσιο της συνόδου, οι 8 ηγέτες θα εγκρίνουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Αφρικής.

Το σχέδιο στηρίζεται στην ιδέα να μπορούν οι αφρικανικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της ηπείρου ενώ οι πλούσιες χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρέχουν οικονομική βοήθεια, εμπορικές ευκαιρίες και επίσης να μεσολαβούν στην επίλυση διενέξεων.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτό το σχέδιο είναι ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, ο Δρ. Σουσάντα Μάλεκ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων o oποίος ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς οικονομίας, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της WorldCom: «Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί μολονότι το πρόβλημα αφορά άμεσα τις ΗΠΑ. Στον Καναδά οι ηγέτες της G8 θα πρέπει να σκεφθούν τρόπους για την αποφυγή λογιστικών σκανδάλων αυτής της έκτασης. Το πρόβλημα όμως αποτελεί κυρίως πρόκληση για τον πρόεδρο Μπους και την Ουάσινγκτον».

«Προς το παρόν σκάνδαλα όπως αυτό της WorldCom δεν έχουν σημειωθεί αλλού εκτός από τις ΗΠΑ. Επηρεάζονται όμως οι επενδυτές σ' ολόκληρο τον κόσμο γι αυτό παρατηρείται αυτή η κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια. Και επί πλέον έχουμε την αδυναμία του δολαρίου που καθιστά τους επενδυτές να είναι ακόμη περισσότερο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», είπε ο Δρ. Μάλεκ.

Αναφερόμενος στο θέμα της βοήθειας προς την Αφρική ο αναλυτής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων τόνισε: «Η παροχή βοήθειας δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και να ανοίξουν οι αγορές για τα προϊόντα των χωρών του Τρίτου Κόσμου».

Σε ό,τι αφορά την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας ο Δρ. Μάλεκ εκτιμά ότι στον Καναδά οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών θα συμφωνήσουν με τη γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εκφράζει όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο η πολιτική αυτή θα είναι επιτυχής.

«Αυτό που έχει γίνει τώρα είναι ότι όλο το δίκτυο της αλ Κάιντα έχει ανασυγκροτηθεί στο Πακιστάν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Πακιστάν για να εξαρθρώσουν το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Κάιντα. Δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο στο Πακιστάν».

«Το καθεστώς Μουσάραφ στο παρελθόν υποστήριζε τους ακραίους μουσουλμάνους. Και είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει τώρα την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Ο Μουσάρασφ δεν έχει πάρα πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων».

«Οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν επειδή στη χώρα αυτή δεν υπήρχε κάποιος ηγέτης. Δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα στο Πακιστάν. Στη χώρα αυτή οι τρομοκράτες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν», υπογράμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Δρ. Σουσάντα Μάλεκ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενα δισ. δολλάρια από τους πλούσιους στους φτωχούς
 

Οι Αφρικανοί ηγέτες θέλουν έργα, όχι μόνο λόγια

Oι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου συμφώνησαν να αυξήσουν κατά ένα δισεκατομμύριο δολλάρια τη βοήθεια προς τα πτωχότερα κράτη του κόσμου.

Οι επτά χώρες, που μαζί με τη Ρωσία συνιστούν την Ομάδα των 8 (G8), θα μειώσουν την αποπληρωμή των χρεών σε έως και 22 Αφρικανικά κράτη.

Το πρόγραμμα ονομάζεται πρωτοβουλία για τις "Υπερχρεωμένες Πτωχές Χώρες".

"Η πρωτοβουλία δεν είναι ικανοποιητική"


Πρόκειται μεν για πρόοδο, δεν είναι όμως η ριζική τομή στην οποία προσέβλεπαν οι Αφρικανοί
Χένρι Νορθόβερ Υπηρεσία αρωγής Cafod
Ωστόσο, οι υπηρεσίες αρωγής υποστηρίζουν ότι η οικονομική βοήθεια για το χρέος των πτωχών χωρών δεν αντισταθμίζει την πτώση της τιμής εμπορευμάτων, όπως ο καφές και το βαμβάκι, που αποτελούν τη εξαγωγική βάση των οικονομιών των υπό ανάπτυξιν χωρών.

Η οικονομική υπόσχεση του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων δόθηκε στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 8, στο ορεινό θέρετρο Κανασκάκις, στον Καναδά.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 8 συναντούν τους Αφρικανούς ηγέτες για να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν τις χώρες της πτωχότερης ηπείρου.


Ο πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπασάνιο της Νιγηρίας θα υποβάλει το σχέδιο των Αφρικανών ηγετών
Οι πρόεδροι της Αφρικής -- ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα της Αλγερίας, ο Ολουσεγκούν Ομπασάνιο της Νιγηρίας, ο Αμπντουλαγιέ Γουαντέ της Σενεγάλης, και ο Θάμπο Μπέκι της Νοτίου Αφρικής -- θέλουν να αποσπάσουν υποστήριξη για το δικό τους σχέδιο το οποίο προβλέπει σωστή διοίκηση της οικονομίας με αντάλλαγμα επενδύσεις και αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι χώρες που πρότειναν την πρωτοβουλία για τις "Υπερχρεωμένες Πτωχές Χώρες", με πρώτο τον Καναδά και με την ένθερμη υποστήριξη της Βρετανίας και της Γερμανίας, ελπίζουν ότι οι χώρες που θα πάρουν την βοήθεια θα την αξιοποιήσουν για τους κρίσιμους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Πάντως, ο Αντριου Γκρέηαμ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Care, του Καναδά, πιστεύει ότι το ποσό της οικονομικής βοήθειας αντιστοιχεί σε μόλις 50 ημέρες αποπληρωμής χρεών για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πενία ή τρομοκρατία


"Κάθε χρόνο η πενία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την τρομοκρατία".
Αντριου Γκρέηαμ οργάνωση αρωγής Care
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Care τόνισε ότι το αμερικανικό Κογκρέσσο ενέκρινε πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο τέτοια μεγάλα ποσά δεν δίνονται στους πτωχούς.

Παρόλο που συμφωνεί ότι η τρομοκρατία είναι σημαντική απειλή, υπογράμμισε: "Κάθε χρόνο η πενία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την τρομοκρατία".

Ο Χένρι Νορθόβερ, της οργάνωσης αρωγής Cafod, σχολίασε: "πρόκειται μεν για πρόοδο, δεν είναι όμως η ριζική τομή στην οποία προσέβλεπαν οι Αφρικανοί".

Η Ρωσία πλήρες μέλος μέχρι το 2006

Η Ομάδα των 8 συμφώνησε επίσης στην διάθεση πακέτου 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, για τα επόμενα 10 χρόνια, για την αχρήστευση των Ρωσικών αποθεμάτων πλουτονίου, στρατιωτικής χρήσης, ώστε να μην περάσει στα χέρια τρομοκρατών.

Οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν ότι η Ρωσία έως το 2006 θα έχει γίνει πλήρες μέλος της ομάδας τους.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 12:30 ('Ωρα Λονδίνου)
ΠΓΔΜ: H Ολλανδία επικεφαλής της δύναμης του ΝΑΤΟ
 

H Γερμανία παραδίδει τη διοίκηση στην Ολλανδία

Στα χέρια της Ολλανδίας, από τη Γερμανία, πέρασε η διοίκηση της δύναμης ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η διαβίβαση της εντολής έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην στρατιωτική βάση του Μπουναρτσίκ, έξω από τα Σκόπια.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, ο Iσπανός στρατηγός Φρεδερίκο Καρετέρο, τόνισε την συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς τη χώρα.

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν στην ΠΓΔΜ μετά το τέλος της εξέγερσης των Αλβανοφώνων πέρυσι.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη, κυρίως επειδή έχει καθυστερήσει η διεξαγωγή των προ πολλού αναμενόμενων εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία αναλαμβάνει τη διοίκηση μείζονος ειρηνευτικής αποστολής.


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2002 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Το μουσείο του Ψυχρού Πολέμου
 

Αμερικανός πράκτορας απομακρύνεται από τις ρωσικές αρχές (φωτογραφία στο μουσείο της Κα Γκε Μπε)

Δεν είναι καθόλου εύκολο για τον απλό τουρίστα να εντοπίσει το μουσείο του Βαλερί - διότι είναι καταχωνιασμένο στο ίδιο κτίριο, όπου στεγάζεται ένα σούπερ μάρκετ και η γυάλινη είσοδός του καλύπτεται από κουρτίνες.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι μια σύρριγα ποτισμένη με δηλητήριο στη βελόνα της για την περίπτωση της γρήγορης αυτοκτονίας καθώς και κιβώτια φτιαγμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με ξύλα ξεβρασμένα από τη θάλασσα.


Το μουσείο άνοιξε το 1984
Ο Βαλερί είναι εν ενεργεία πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας της επονομαζόμενης FSB, η οποία διαδέχτηκε τη θρυλική Κα Γκε Μπε.

Όταν όμως είναι εκτός αποστολής επωμίζεται το ρόλο του ξεναγού στο μουσείο της Κα Γκε Μπε στη Μόσχα.

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1984. Ήταν μια πρωτοβουλία του τότε επικεφαλής της Κα Γκε Μπε και αργότερα ηγέτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Γιούρι Αντρόποφ.

Εκείνη την εποχή, η συλλογή των εξαρτημάτων των Σοβιετικών κατασκόπων ήταν μόνο για "τα μάτια" των μυημένων.

"Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα έρθει μια ημέρα που το μουσείο θα ήταν ανοικτό στους τουρίστες", τόνισε στο BBC, ο Βαλερί, ο οποίος καθημερινά πλέον ξεναγεί επί πληρωμή τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Κα Γκε Μπε

Ιδρύθηκε το 1917 με την ονομασία Επιτροπή των Ρωσικών Εξωπραγματικών και με τα έτη η Κα Γκε Μπε αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών στον κόσμο.

Στα 80 της ιστορίας έχει αλλάξει 13 ονομασίες. Ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της Κα Γκε Μπε ονομάζετο συνταγματάρχης Πούτιν και δεν είναι άλλος από τον νυν πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εκθέματα

Στα σκονισμένα ράφια του μουσείου της Κα Γκε Μπε ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γίνει μάρτυρας της αστείρευτης αντιπαλότητας μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών πρακτορών.


Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν πρώην επικεφαλής της Κα Γκε Μπε
Ένα από το εκθέματα είναι ολόκληρος και ανέγγιχτος ο εξοπλισμός ενός Αμερικανού πράκτορα, ο οποίος έπεσε με αλεξίπτωτο στη Ρωσία πριν από 40 χρόνια.

"Οι Αμερικανοί κατάστρωναν αυτές τις αποστολές με απόλυτη έμφαση στην λεπτομέρεια", αναφέρει ο Βαλέρι και προσθέτει, "οι πράκτορές του μιλούσαν ως ντόπιοι τη ρωσική γλώσσα, ήταν ντυμένοι ως Ρώσοι και έφεραν πάνω τους τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα κατασκοπευτικά εξαρτήματα".

Ωστόσο, αρκετές φορές οι πράκτορες της Κα Γκε Μπε αναγνώριζαν εκ του μακρόθεν έναν Αμερικανό πράκτορα.

Ο Βαλερί, σχεδόν μειδιάζοντας, εξήγησε στο BBC τί πρόδιδε συνήθως τους Αμερικανούς. Οι συνδετήρες που συγκρατούσαν τις φωτογραφίες των Αμερικανών πρακτόρων στα πλαστά διαβατήριά τους ήταν φτιαγμένοι από "καλό, αδιάβρωτο και ανοξείδωτο χάλυβα".

Τα περισσότερα εκθέματα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία του Τζέιμς Μποντ
Βαλερί
Τα υπόλοιπα εκθέματα μοιάζουν όλα σαν να προέρχονται από ταινία του Τζέιμς Μποντ - από γυαλιά ηλίου με κρυμένο δηλητήριο στο σκελετό τους μέχρι ραδιοφωνικό δέκτη σε σχήμα κορμού δέντρου.

Επιπλέον, στο μουσείο υπάρχει μεγάλο φωτογραφικό υλικό σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες από όλες τις μεγάλες συλλήψεις της Κα Γκε Μπε από τη δεκαετία του '70 και του '80.

Ο Βαλερί συναντά τον Ντε Νίρο

Όπως κάθε ξεναγός, ο οποίος σέβεται την ιδιότητά του, έτσι και ο Βαλερί έχει μια καλή ιστορία, την οποία κρατά τελευταία για τους ακροατές του.


Λιουμπιάνκα η έδρα της Κα Γκε Μπε
Πρόκειται για τη φοβερή συνάντηση του Βαλερί με τον διακεκριμένο και μοναδικό ηθοποιό της αμερικανικής έβδομης Τέχνης, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο Ντε Νίρο βρέθηκε στη Μόσχα και στο μουσείο της Κα Γκε Μπε για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας ταινίας, στην οποία υποδύετο έναν Ρώσο πράκτορα.

Ο Ντε Νίρο ζήτησε τα φώτα του Βαλερί όσον αφορά το ρουχισμό που θα όφειλε ως Ρώσος πράκτορας να φέρει.

Ωστόσο, οι πράκτορες της Κα Γκε Μπε ουδέποτε κυκλοφορούσαν με στολή.

"Ρόμπερτ εάν δεν θέλεις να μας κάνεις να λυθούμε στα γέλια, μη βάλεις στολή", ήταν η φιλική συμβουλή του Βαλερί στον Ντε Νίρο.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 03:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Και επίσημα μέλος της ελίτ η Ρωσία
 

Ο κ. Πούτιν θα έχει ισότιμη συμμετοχή στον Ομιλο των Οκτώ

Στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί το 2006 η σύνοδος του Ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Η ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της φετεινής συνόδου που πραγματοποιείται στο Καναδά ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως πολιτικός θρίαμβος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανακοινωθεί το πότε ακριβώς η Ρωσία θα γίνει ισότιμο μέλος.

Ομιλος των Οκτώ

Γαλλία
Γερμανία
Ηνωμένο Βασίλειο
ΗΠΑ
Ιαπωνία
Ιταλία
Καναδάς
Ρωσία

Η ανακοίνωση για την ένταξη της Ρωσίας έγινε τη πρώτη μέρα της διήμερης σύνοδου, όπου κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων και η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ πρόκειται να συζητήσουν και το Μεσανατολικό όπου μερικοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεση τους στην έκκληση του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για αλλαγή στη παλαιστινιακή ηγεσία.

Παράλληλα τέσσερις αφρικανοί ηγέτες θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις για την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμεων χωρών και τη καταπολέμηση της φτώχιας.

Διαδηλώσεις

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι διαδηλώσεις είναι σχετικά μικρές και πραγματοποιούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το συνεδριακό κέντρο.


Οι διαδηλωτές στην Οτάβα αψήφισαν τη βροχή

Εχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις στο ορεινό θέρετρο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση και χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν προς τα εκεί.

Οι αρχές του Καναδά κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψουν επεισόδια σαν της Γένοβας στη περυσινή σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή.


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2002 - 15:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον η Δανιηλίδου
 

Μεγάλες φιλοδοξίες για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου) στο φετινό Γουίμπλεντον

H Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου πέρασε στον τρίτο γύρο του τουρνουά Γουίμπλεντον.

Την Τετάρτη, στον δεύτερο γύρο, κέρδισε την Σαόρι Ομπάτα από την Ιαπωνία με 2-0 σετ (6-2, 6-2), ενώ την Δευτέρα, στον πρώτο γύρο του θεωρούμενου από πολλούς ως σημαντικότερου τουρνουά τένις στον πλανήτη, είχε επικρατήσει της Κροάτισσας Γιέλενα Κόστανιτς, επίσης, με 2-0 σετ (6-2, 6-3).

H Λένα Δανιηλίδου, που πρόσφατα κατέκτησε το τουρνουά του Ντεν Μπος της Ολλανδίας και αναρριχήθηκε στην 38η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχει μεγάλες φιλοδοξίες στο τουρνουά αυτό.

Στους άνδρες, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε την Τρίτη να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ισπανού Φελιτσιάνο Λόπεζ.

Ετσι, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο χάνοντας με 3-2 σετ (6-3, 3-6, 4-6, 7-6 (7-2), 11-9).

Το Γουίμπλεντον θεωρείται ένας από τους παραδοσιακούς θεσμούς της Βρετανίας. Κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες θεατές και αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες από φαβορί και αουτσάιντερ.

Στο τουρνουά των ανδρών, ο Κροάτης περσινός νικητής του Γουίμπλετον Γκόραν Ιβανίσεβιτς φέτος απουσιάζει λόγω τραυματισμού. Πέρσι η νίκη του είχε θεωρηθεί ως μεγάλη έκπληξη δικαιώνοντας όσους λένε ότι το Γουίμπλεντον είναι ένα τουρνουά ανοικτό σε κάθε πρόβλεψη. Ετσι, ούτε και φέτος, δεν αποκλείεται αυτός που θα επικρατήσει να αποτελέσει έκπληξη.

Στο τουρνουά των γυναικών, οι αδελφές Βένους και Σερίνα Γουίλλιαμς θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσουν το φετινό Γουίμπλεντον.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα δικαιώματα τους ζητούν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο
 

Περίπου 560 κρατούμενοι βρίσκονται στην αμερικανική βάση στη Κούβα

Οι δικηγόροι υπεράσπισης 15 Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα που κρατούνται στη βάση Γκουαντάναμο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να τους εξηγήσει τους λόγους για την κράτησή τους.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται το δικαίωμα στους κρατουμένους να δουν τους δικηγόρους τους ή να δικασθούν από ένα ανεξάρτητο όργανο καθώς κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό.

Ομως δικηγόρος που εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι κρατούμενοι δεν μπορούν να επικαλούνται τα δικαιώματα τους μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων, καθώς η στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, δεν είναι τμήμα της αμερικανικής επικράτειας.

Οι κρατούμενοι δεν έχουν καν συναντηθεί με τους δικηγόρους τους και οι πληροφορίες λένε ότι δεν γνώριζαν ότι αυτοί προσέφυγαν σε δικαστήριο.

Η δικαστής εξέφρασε την ανησυχία της για την απεριόριστη κράτηση των αιχμαλώτων, αλλά είπε ότι το θέμα είναι διπλωματικό και αφορά τις κυβερνήσεις των χωρών από όπου προέρχονται οι κρατούμενοι.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 05:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Με ... σάμπα στον τελικό
 

O ημιτελικός Βραζιλίας-Τουρκίας ήταν εντυπωσιακός κατά διαστήματα, όμως οι 'σελεσάο' ήταν αυτοί που επεκράτησαν

Η Βραζιλία, μετά από ένα εντυπωσιακό κατά διαστήματα παιχνίδι, επεκράτησε με 1-0 της Τουρκίας και προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, που θα γίνει την Κυριακή στην Ιαπωνία.

Εκεί θα βρει αντίπαλο την Γερμανία, που κέρδισε χθες στον πρώτο ημιτελικό τη Νότια Κορέα με 1-0. Θα είναι η πρώτη φορά που η Βραζιλία και η Γερμανία αναμετρώνται σε τελίκή φάση Μουντιάλ.

Τον σημερινό ημιτελικό παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

Ο αγώνας, που ήταν ο δεύτερος που έδωσαν οι δύο χώρες στην τελική φάση αυτού του Μουντιάλ, ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε από ένα γκολ του Ρονάλντο στο 49ο λεπτό.

Η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν αναμετρηθεί και στην πρώτη φάση της διοργάνωσης με τους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές να παίρνουν τη νίκη προς το τέλος του αγώνα με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι.

Στην Τουρκία η απογοήτευση πήρε την θέση του μεγάλου ενθουσιασμού, που επικρατούσε λόγω της εκπληκτικής πορείας της Εθνικής στο Μουντιάλ. Μάλιστα, η σημερινή ημέρα είχε κηρυχθεί ημιαργία για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι πολίτες τον αγώνα, όμως το αποτέλεσμα απογοήτευσε τους Τούρκους.

Στη Βραζιλία, λόγω της διαφοράς της ώρας, η εργάσιμη ημέρα ξεκίνησε αργότερα από ό,τι συνήθως, αφού, πρώτα, είχε ολοκληρωθεί ο αγώνας.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 05:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Το σκάνδαλο WorldCom απασχολεί τις βρετανικές εφημερίδες

Η Independent σημειώνει ότι το σκάνδαλο της WorldCom θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ενα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους είναι ανησυχητικό, αλλά τρία σκάνδαλα σε διάστημα λίγων μηνών δείχνει ότι κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες γράφει η βρετανική εφημερίδα που αναφέρεται στην Enron και στην Tyco.
Απληστία, απάτη, πτώση - Ενας ακόμη αμερικανικός κολοσσός καταρρέει
The Independent

To μεγάλο πρόβλημα -κατά τους Times- δεν είναι η πρόσκαιρη πτώση στην αξία των μετοχών σε όλο το κόσμο αλλά η αξιοπιστία των επιχειρήσεων. Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει την έκκληση του προέδρου της Αγγλικής Κεντρικής Τράπεζας προς τους επενδυτές να μην πανικοβληθούν.

Η απάτη των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων επιφέρει αναστάτωση στις αγορές, ο τίτλος της Guardian. Η βρετανική εφημερίδα γράφει το σκάνδαλο είναι αποτέλεσμα του επικρατούντος στη δεκαετία του '90 οικονομικού μοντέλου του άκρατου φιλελευθερισμού.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 04:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η σύνοδος του Ομίλου των Οκτώ και το σκάνδαλο της WorldCom

H Sueddeutsche Zeitung εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα περάσει σύσκολες στιγμές καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει με τον ένα ή άλλο τρόπο την αντίθεση τους στην έκκληση του για αλλαγή ηγεσίας στην Πάλαιστινιακή Αρχή.

Η γερμανική εφημερίδα εκφράζει την απορία της για το ότι ο Τζορτζ Μπους δεν συμβουλεύθηκε τους συμμάχους του πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση της πολιτικής του για το μεσανατολικό.

"Φυσικά και θα βοηθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τον Αραφάτ και τον Σαρόν", συνεχίζει η Sueddeutsche Zeitung, αλλά το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει αυτή την απαίτηση το αντίθετο θα συμβεί.

Η Le Monde γράφει ότι για να επιτευχθεί πρόοδος στο μεσανατολικό πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική έκφραση του παλαιστινιακού λαού και να τεθούν οι βάσεις για μιά διεθνή διάσκεψη.

Οι Ευρωπαικές χώρες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εκτιμά η Frankfurter Rundschau. Εάν υποστηρίξουν τη πολιτική του κυρίου Μπους θα χάσουν την αξιοπιστία τους σαν διαμεσολαβητές με τα αραβικά κράτη και τους παλαιστινίους. Εάν συνεχίσουν τη πολιτική των "ίσων αποστάσεων" θα έρθουν σε ρήξη με την Ουάσιγκτον.

WorldCom

Οι επενδυτές σε όλο το κόσμο έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις μετοχές γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι Ευρωπαικές χώρες θα πρέπει να συνεργασθούν στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των χρηματηστηρίων γράφει η γερμναική εφημερίδα.

Η Vremya Novostey υποστηρίζει το σκάνδαλο της WorldCom έχει ξεσκεπάσει το "μύθο" -όπως γράφει χρακτηριστικά - της διαφάνειας στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο αμερικανικός πλούτος φτιάχτηκε πάνω σε δύο θεμέλια γράφει η ρωσική εφημερίδα -- "Τη καουμπόϊκη αυθάδεια και τη πουριτανική ειλικρίνεια". Αποδεικνύεται ότι έχει επικρατήσει η αυθάδεια της ειλικρίνειας γράφει η Vremya Novostey.


Πέμπτη 27 Ιουνίου 2002 - 03:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Και επίσημα μέλος της ελίτ η Ρωσία
 

Ο κ. Πούτιν θα έχει ισότιμη συμμετοχή στον Ομιλο των Οκτώ

Στη Ρωσία θα πραγματοποιηθεί το 2006 η σύνοδος του Ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Η ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της φετεινής συνόδου που πραγματοποιείται στο Καναδά ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως πολιτικός θρίαμβος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανακοινωθεί το πότε ακριβώς η Ρωσία θα γίνει ισότιμο μέλος.

Ομιλος των Οκτώ

Γαλλία
Γερμανία
Ηνωμένο Βασίλειο
ΗΠΑ
Ιαπωνία
Ιταλία
Καναδάς
Ρωσία

Η ανακοίνωση για την ένταξη της Ρωσίας έγινε τη πρώτη μέρα της διήμερης σύνοδου, όπου κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων και η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι ηγέτες του Ομίλου των Οκτώ πρόκειται να συζητήσουν και το Μεσανατολικό όπου μερικοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεση τους στην έκκληση του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, για αλλαγή στη παλαιστινιακή ηγεσία.

Παράλληλα τέσσερις αφρικανοί ηγέτες θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις για την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμεων χωρών και τη καταπολέμηση της φτώχιας.

Διαδηλώσεις

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι διαδηλώσεις είναι σχετικά μικρές και πραγματοποιούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το συνεδριακό κέντρο.


Οι διαδηλωτές στην Οτάβα αψήφισαν τη βροχή

Εχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις στο ορεινό θέρετρο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση και χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν προς τα εκεί.

Οι αρχές του Καναδά κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψουν επεισόδια σαν και αυτά της Γένοβας στη περυσινή σύνοδο του Ομίλου των Οκτώ που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.