Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-02

  1. Στην αρχή ακόμη η επιδημία του Aids
  2. Αποκλεισμός με ... δόσεις για τη Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον
  3. Επιτέλους! Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο
  4. Τα Όσκαρ… μια ώρα αρχύτερα
  5. Ερωτηματικά για την αεροπορική τραγωδία
  6. Δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη
  7. Το ΝΑΤΟ στο σπίτι του Κάρατζιτς
  8. Αντίδραση Σολάνα στο βέτο των ΗΠΑ για S-FOR
  9. Πολύνεκρη σύγκρουση αεροσκαφών στη Γερμανία
  10. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  11. Αποφεύγει οριστικά το εδώλιο ο Πινοσέτ
  12. Δεκάδες νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
  13. Οι βρετανικές εφημερίδες σήμερα
  14. Πολύνεκρη σύγκρουση αεροσκαφών στη Γερμανία
  15. Παραιτείται ο επικεφαλής της Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ

Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην αρχή ακόμη η επιδημία του Aids
 

Η τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το Ais έγινε στο Ντέρμπαν το 2000

Μέσα στα επόμενα 18 χρόνια θα πεθάνουν 68 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες, τονίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η επιδημία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια και η ασθένεια διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Αφρική, Ασία, Καραϊβική και ανατολική Ευρώπη.

Η έκθεση UNAids καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν επειγόντως μέτρα για την βελτίωση της παιδείας και των υπηρεσιών περίθαλψης των προσβληθέντων.


Η Αφρική έχει τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας του Aids
Η έκθεση υποβλήθηκε στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της 14ης Διεθνούς Διάσκεψης για το Aids, στη Βαρκελώνη.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Μποτσουάνα έχει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HIV. Το 39% του ενήλικου πληθυσμού της αφρικανικής αυτής χώρας είναι φορέας ενώ πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό ήταν 36%.

Το ποσοστό μόλυνσης αυξήθηκε και στη Ζιμπάμπουε όπου σήμερα ένας στους τρείς ενήλικους έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σε πέντε άλλες αφρικανικές χώρες - το Λεσόθο, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική, τη Ζουάζιλανδη και τη Ζάμπια - τό 20% τουλάχιστον των ενηλίκων είναι φορείς του ιού HIV.

Κίνδυνος επιδημίας

Η έκθεση προειδοποιεί ότι υπάρχει μέγαλος κίνδυνος επιδημίας και σε άλλες χώρες, στην Κίνα, την Ινδονησία και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Η εξάπλωση του Aids
Χώρες νοτίως της Σαχάρας 28,1 εκ.
Νότια και Νοτιοανατολική Ασία 6,1 εκ.
Λατινική Αμερική 1,4 εκ.
Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 1 εκ.
Βόρεια Αμερική 0,9 εκ.
Νότια Αφρική και Μέση Ανατολή 0,44 εκ.
Καραϊβική 0,42 εκ.
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία 0,015 εκ.

Η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτερη στη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 68 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την ασθένεια εώς το 2020. Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πεθάνει 20 εκατομμύρια άνθρωποι από Aids.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται τα φάρμακα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού. Ομως μόνο 230 χιλιάδες, δηλαδή το 4% υποβάλλεται στη θεραπεία. Στην Αφρική το Aids σκότωσε το 2001 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντίθετα στη Δύση μισό εκατομμύριο άνθρωποι υποβλήθηκαν στη θεραπεία το 2001 ενώ πέθαναν από την ασθένεια 25 χιλιάδες.

Επιτυχίες

Η έκθεση πάντως σημειώνει ότι υπήρξαν και ορισμένες επιτυχίες στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η θεραπεία είναι περιορισμένη στην Αφρική. Ομως σε 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ο νόμος εγγυάται την χορήγηση φαρμάκων στους προσβληθέντες από τον ιό του HIV.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η Ζάμπια είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουγκάντα και να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας καθώς το ποσοστό μόλυνσης νέων γυναικών μειώθηκε από 28% το 1996 σε 24% το 1999.


Ο δόκτωρ Πήτερ Πιότ της οργάνωσης UNAids έκανε έκκληση για άμεσα μέτρα

Στην Ουγκάντα το συνολικό ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε από 8% το 1999 σε 5% το 2001.

Η έκθεση αναφέρεται σε μελέτη της Unisef η οποία έδειξε ότι το 50% των ατόμων που προσβάλλονται τώρα από τον ιό είναι ηληκίας από 15 εως 24 ετών.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή

Ωστόσο ο δόκτωρ Πήτερ Πιότ, διευθυντής του UNAids προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

« Τα άνευ προηγουμένου προβλήματα που προκάλεσε η επιδημία του HIV/Aids τα τελευταία 20 χρόνια θα πολλαπαρσιαστούν στις επόμενες δεκαετίες αν δεν κλιμακωθεί ο αγώνας κατά της ασθένειας» είπε ο δόκτωρ Πιότ.

Για να καταπολεμηθεί η επιδημία η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει πολιτική βούληση και να διαθέσει περισσότερα μέσα
Δόκτωρ Πήτερ Πιότ UNAids

Ο διευθυντής του UNAids πρόσθεσε ότι οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί σε διάφορες χώρες αποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πρόοδος στην καταπολέμηση της ασθένειας. Ομως, πρόσθεσε ο δόκτωρ Πιότ, για να αντιμετωπισθεί η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και πάνω από όλα να διαθέσει περισσότερους πόρους.



Παρασκευή 28 Ιουνίου 2002 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκλεισμός με ... δόσεις για τη Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον
 

Η εντυπωσιακή πορεία της Λένας Δανιηλίδου στο φετινό Γουίμπλεντον σταμάτησε, στο τέταρτο γύρο, στη Τζένιφερ Καπριάτι (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία αρχείου)

Εκτός Γουίμπλεντον έμεινε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου που ηττήθηκε με ... δόσεις στον τέταρτο γύρο του τουρνουά από την Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι με 2-1 σετ (6-1, 3-6, 6-1).

Ο αγώνας είχε ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση την Δευτέρα λόγω της βροχής που έπεφτε το απόγευμα στο Λονδίνο.

Το πρώτο σετ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις το έχασε καθαρά με 6-1, όμως στο δεύτερο σετ ήταν καλύτερη από την αντίπαλό της και επεκράτησε με 6-3.

Ομως, η ώρα είχε περάσει την Δευτέρα και ο αγώνας αναγκαστικά διακόπηκε λόγω σκότους.

Την Τρίτη και πάλι η βροχή καθυστέρησε την συνέχιση του αγώνα με αποτέλεσμα, τελικά, οι διοργανωτές σε ένα διάλειμμα ... ξαστεριάς να αποφασίσουν να γίνει ο αγώνας σε άλλο γήπεδο από αυτό που είχε προκαθορισθεί, ώστε να ολοκληρωθεί.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις και διακοπές επηρέασαν περισσότερο τη Δανιηλίδου, που έχασε το τρίτο και καθοριστικό σετ με 6-1 χάνοντας τον αγώνα με 2-1 σετ και αποχαιρετώντας την διοργάνωση.

Πάντως, η πορεία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, που πρόσφατα κατέκτησε το τουρνουά του Ντεν Μπος της Ολλανδίας, αναρριχήθηκε στην 38η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είχε μεγάλες φιλοδοξίες στο φετινό Γουίμπλεντον, ήταν εντυπωσιακή.

Στον πρώτο γύρο του θεωρούμενου από πολλούς ως σημαντικότερου τουρνουά τένις στον πλανήτη, η Δανιηλίδου είχε επικρατήσει της Κροάτισσας Γιέλενα Κόστανιτς με 2-0 σετ (6-2, 6-3), ενώ στον δεύτερο γύρο επεκράτησε της Σαόρι Ομπάτα από την Ιαπωνία, επίσης, με 2-0 σετ (6-2, 6-2).

Στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντον η Δανιηλίδου κέρδισε τη Μίριαμ Ορεμανς από την Ολλανδία και πάλι με 2-0 σετ (7-6, 6-4), όμως το εμπόδιο της Τζένιφερ Καπριάτι στάθηκε ανυπέρβλητο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που, αν κέρδιζε αυτό τον αγώνα, θα προκρινόταν στα προημητελικά του τουρνουά.

Ετσι, η Ελληνική παρουσία στο Γουίμπλεντον ολοκληρώθηκε, αφού, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους άνδρες, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ισπανού Φελιτσιάνο Λόπεζ χάνοντας, στον πρώτο γύρο του τουρνουά, με 3-2 σετ (6-3, 3-6, 4-6, 7-6 (7-2), 11-9).

Το Γουίμπλεντον θεωρείται ένας από τους παραδοσιακούς θεσμούς της Βρετανίας. Κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες θεατές και αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες από φαβορί και αουτσάιντερ.

Στο τουρνουά των ανδρών, ο Κροάτης περσινός νικητής του Γουίμπλετον Γκόραν Ιβανίσεβιτς φέτος απουσιάζει λόγω τραυματισμού. Πέρσι η νίκη του είχε θεωρηθεί ως μεγάλη έκπληξη δικαιώνοντας όσους λένε ότι το Γουίμπλεντον είναι ένα τουρνουά ανοικτό σε κάθε πρόβλεψη. Ετσι, ούτε και φέτος, δεν αποκλείεται αυτός που θα επικρατήσει να αποτελέσει έκπληξη.

Στο τουρνουά των γυναικών, οι αδελφές Βένους και Σερίνα Γουίλλιαμς θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσουν το φετινό Γουίμπλεντον.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιτέλους! Ο γύρος του κόσμου με αερόστατο
 

Το όνειρο του Φόσετ έγινε πραγματικότητα

Ύστερα από έξι αποτυχημένες προσπάθειες ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Στιβ Φοσέτ κατάφερε να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου με αερόστατο.


Το κέντρο ελέγχου που παρακολουθούσε την πορεία του καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι επέστρεψε στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος» δήλωσε ο Φόσετ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ενώ βρισκόταν ακόμη στο αερόστατό του πάνω από την Αυστραλία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας άνθρωπος ταξιδεύει μόνος του σε ολόκληρο τον κόσμο με αερόστατο χωρίς καμία στάση στη διαδρομή του.

Αν και τα αερόστατα θεωρούνται ως οι «παλαιότερες ιπτάμενες μηχανές», το αερόστατο του Φόσετ ήταν κατασκευασμένο από υλικά υψηλής τεχνολογίας ποτ προσφέρουν αντοχή και ελάχιστο βάρος.

Το «Πνεύμα της Ελευθερίας», όπως ονομάζεται το αερόστατο περιείχε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που επέτρεπαν την άμεση επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου που είχε δημιουργήσει ο Φόσετ για το ταξίδι του.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα Όσκαρ… μια ώρα αρχύτερα
 

Πιο κοντά στην προβολή των ταινιών η απονομή των βραβείων

Τα Όσκαρ, τα αμερικανικά κινηματογραφικά βραβεία, πιθανόν να απονέμονται ένα μήνα νωρίτερα, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας επιλογής των νικητών.

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε τη μετακίνηση της διαδικασίας από το Μάρτιο στο Φεβρουάριο, αρχής γενομένης από τα Όσκαρ του 2004.


Το νέο σπίτι των Οσκαρ στο Λος Άντζελες
Ο στόχος της μετακίνησης αυτής είναι να μην περνάει πολύς καιρός από την εποχή που παίζονται οι ταινίες στις αίθουσες μέχρι την επιλογή.

Έτσι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε ταινίες που παίζονται στις κινηματογραφικές αίθουσες στην αρχή του χρόνου, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν με τις υπερπαραγωγές που παραδοσιακά μονοπωλούν την προσοχή όλων την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

«Θα θέλαμε λιγότερο θόρυβο γύρω από τις ταινίες. Θέλουμε να αφήσουμε τις ταινίες να μιλήσουν», δήλωσε ο Μάρτιν Λέβι της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.

Η επίσημη περίοδος επιλογής των βραβείων 'Οσκαρ αρχίζει στο τέλος Δεκεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι την απονομή των βραβείων στα τέλη Μαρτίου.

Η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λουσίλ Άνγκερ δήλωσε ότι με τη μετακίνηση αυτή οι ταινίες θα παραμένουν νωπές στη μνήμη των μελών της Ακαδημίας αλλά και όλων των θεατών.

Περιορίζονται επίσης με αυτό τον τρόπο οι εκδηλώσεις προώθησης των ταινιών που οργανώνουν οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες.

Η κ. Άνγκερ δήλωσε ότι στην Ακαδημία Κινηματογράφου ποτέ δεν άρεσαν ιδιαίτερα οι διαφημιστικές προσπάθειες των εταιριών παραγωγής, αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος της μετακίνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μετακινείται η τελετή της απονομής των Όσκαρ. Παλιότερα η απονομή γινόταν τον Απρίλιο και ακόμα πιο παλιά το Νοέμβριο.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 11:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για την αεροπορική τραγωδία
 

Ενα από τα μαυρα κουτιά έχει ήδη εντοπιστεί

Άγνωστα παραμένουν τα ακριβή αίτια σύγκρουσης δυο αεροσκαφών κοντά στα σύνορα της Γερμανίας και της Ελβετίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 71 άνθρωποι-στην πλειονότητά τους Ρώσοι μαθητές που κατευθύνονταν προς την Ισπανία Για διακοπές.

Επιβατηγό αεροσκάφος που μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες 69 επιβάτες και πλήρωμα συγκρούστηκε στον αέρα αργά το βράδυ της Δευτέρας με αεροσκάφος τύπου Boeing 757 που μετέφερε εμπορεύματα, στη νότια Γερμανία. Στο δεύτερο αεροσκάφος υπήρχε διμελές πλήρωμα.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το επιβατικό αεροσκάφος ανήκε στην ρωσική εταιρεία Μπασκιριάν Ερλάϊνς.

Είδα μια πύρινη λάμψη τόσο έντονη που φώτισε τα πάντα γύρω
Άλφρεντ Κνέντλερ, αυτόπτης μάρτυς, στη γερμανική τηλεόραση
Η πλειοψηφία των επιβατών του επιβατικού αεροσκάφους ήταν ανήλικοι που πήγαιναν για διακοπές στη Βαρκελώνη.
Το δεύτερο αεροσκάφος ανήκει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία ταχυδρομείου DHL.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από την Ελβετία ανέφεραν ότι το δυστύχημα σημειώθηκε καθώς τα δυο αεροσκάφη πραγματοποίησαν «βουτιά» για να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα πάντα με τους ελεγκτές, ο ρώσος πιλότος επιχείρησε να κατέβει απότομα μόνο ύστερα από συνεχείς εκκλήσεις του πύργου ελέγχου ενώ ο πιλότος του Boeing κατέβηκε όταν το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους τον προειδοποίησε ότι επίκειται σύγκρουση.

Aξιωματούχοι του κρατιδίου Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ είπαν ότι τα δύο αεροσκάφη, συγκρούστηκαν σε ύψος 12 χιλιομέτρων.

Τα δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν πάνω από την πόλη Ουμπερλίνγκεν, κοντά στην λίμνη Κονστάνς, στα σύνορα Γερμανίας και Ελβετίας.

Πύρινη κόλαση

Τα αεροσκάφη συνετρίβησαν τυλιγμένα στις φλόγες και τμήματα τους διασκορπίστηκαν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.


Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν τις προσπάθειες για ανεύρεση τυχόν επιζώντων
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η ευρύτερη περιοχή φωτίστηκε από δύο πύρινες λάμψεις, μετά τη σύγκρουση των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σχολείο, ένα αγρόκτημα και άλλα κτίσματα στην περιοχή του δυστυχήματος είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη
 

Ισώς υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν το δικό μας... εκεί έξω

Αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι πιθανόν να υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες παρόμοιοι με τη Γη μέσα στον ίδιο το γαλαξία μας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν μετά την ανακάλυψη του εκατοστού πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από κάποιον αστέρι όπως ο Ήλιος.


Τέλος της «μοναξιάς» για τον πλανήτη μας;
«Πρόκειται για μια ανακάλυψη με μεγάλη συμβολική σημασία», δήλωσε η αστρονόμος Τζιν Σνάιντερ, εκδότρια του Εξωηλιακού Πλανητικού Καταλόγου.

Ο εκατοστός εξωπλανήτης έχει το μέγεθος του Κρόνου και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο του σε 1200 περίπου μέρες.

Ανακαλύφθηκε από αστρονόμους που εργάζονται στο πλανητικό ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Καρνέγκι.

Χίλια αστέρια

Πιστεύεται πως όλοι σχεδόν οι αστέρες που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 100 έτη φωτός από τη Γη έχουν μελετηθεί από τους αστρονόμους.

Πρόκειται για περίπου 1000 αστέρες εκ των οποίων το 10% έχουν πλανητικά συστήματα σαν το δικό μας.

Αυτό σημαίνει, λένε οι αστρονόμοι, ότι μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 30 δισεκατομμύρια πλανητικά συστήματα στο γαλαξία μας και πιθανόν να περιλαμβάνουν κόσμους παρόμοιους με αυτόν του ηλιακού μας συστήματος.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες μόνο για τους μεγαλύτερους πλανήτες ενώ οι πλανήτες του μεγέθους της γης δεν μπορούν να ανιχνευτούν.

Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας των τηλεσκοπίων για να γίνει δυνατή η ανίχνευση και των μικρότερων πλανητών. Εντούτοις τα συμπεράσματα των επιστημόνων θεωρούνται αρκετά ακριβή.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ στο σπίτι του Κάρατζιτς
 

Ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει την κατηγορία της γενοκτονίας για τον πόλεμο της Βοσνίας

Πληροφορίες από τη Βοσνία αναφέρουν ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης μπήκαν στο σπίτι του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην ηγέτη της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Γάλλοι στρατιώτες της, ελεγχόμενης από το ΝΑΤΟ, δύναμης S-FOR πραγματοποίησαν την επιχείρηση νωρίς το πρωί, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων και είπαν στους φρουρούς ότι έψαχναν για όπλα.

Η σύζυγος του κ. Κάρατζιτς έφτασε στο σπίτι στο Πάλε, μια ώρα μετά την επιχείρηση για να επιθεωρήσει τις καταστροφές.

Ο κ Κάρατζιτς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία με την κατηγορία της γενοκτονίας σε σχέση με τον πόλεμο της Βοσνίας την περίοδο 1992-1995.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 10:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίδραση Σολάνα στο βέτο των ΗΠΑ για S-FOR
 

Η Ουάσινγκτον ζητα ασυλία για τους στρατιώτες της

Ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διακυβεύουν το μέλλον της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί την έχουν θέσει όμηρο.

Ο Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την έκπληξή του για τη σκληρή στάση της Ουάσιγκτον η οποία εμπόδισε την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής δύναμης.

Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
-Δημιουργήθηκε το 1995 για την εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή
-Περιλαμβάνει δυνάμεις με αστυνομικά καθήκοντα από 43 χώρες
-Επικεφαλής είναι ο Πάντι Ασντάουν, Ανώτατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ
-Αναμένεται να αντικατασταθεί από αποστολή της ΕΕ σε έξι μήνες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν να χορηγηθεί στους Αμερικανούς που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές, αμνηστία για ενδεχόμενη άσκηση δίωξης εναντίον τους από το νεοϊδρυθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο ειδικός σε βαλκανικά θέματα αναλυτής, Εαν Αλεν, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC εκτίμησε ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να συνεχίσει την σκληρή στάση της, αλλά δε πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέος πόλεμος στη Βοσνία.

Η συνέντευξη του Εαν Άλεν

Πιστεύετε ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο θέμα;

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι θα υπάρξει διέξοδος. Ενας συμβιβασμός. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να τηρήσουν μία σκληρή στάση στο θέμα. Η κυβέρνηση Μπους είναι απολύτως αντίθετη με την ίδρυση του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι επιθυμεί να το υπονομεύσει»

Παρ' όλα αυτά, η παρουσία της διεθνούς δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία παραμένει σημαντική. Τι θα γίνει εάν η διεθνής δύναμη δεν καταφέρει να εκπληρώσει το βασικό της στόχο, δηλαδή να εκπαιδεύσει τις αστυνομικές δυνάμεις της Βοσνίας;


Ενδεχόμενη αναταραχή αλλά όχι πόλεμο φοβάται ο Εαν Άλεν
«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μία αναστάτωση. Είναι γνωστό ότι σε έξι μήνες περίπου την αποστολή αυτή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έχει σημειώσει αρκετή επιτυχία μέχρι σήμερα, στην προσπάθειά της να προβεί στην ίδρυση μιας αξιόπιστης και ικανής αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία. Ο τερματισμός της παρουσίας της θα επιφέρει σίγουρα μία αναταραχή, αλλά πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι μπορεί να υπάρξει ξανά πόλεμος εκεί».

Μπορεί μία τέτοια απόφαση να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές αποστολές στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων;

«Νομίζω ότι αυτό το σενάριο είναι παρατραβηγμένο. Και δεν θέλω να πιστεύω ότι θα ματαιωθεί τελικά η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Κατά βάθος οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία - τόσο την αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, όσο και την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, S-FOR. Και αυτό γιατί δεν θέλουν να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές αποστολές και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη σύγκρουση αεροσκαφών στη Γερμανία
 

Μέρος της ατράκτου του επιβατικού Τουπόλεφ που συνετρίβη

Επιβατηγό αεροσκάφος που μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες 69 επιβάτες και πλήρωμα συγκρούστηκε στον αέρα αργά το βράδυ της Δευτέρας με αεροσκάφος που μετέφερε εμπορεύματα, στη νότια Γερμανία. Στο δεύτερο αεροσκάφος υπήρχε διμελές πλήρωμα.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το επιβατικό αεροσκάφος ανήκε στην ρωσική εταιρεία Μπασκιριάν Ερλάϊνς και κατευθυνόταν από τη Μόσχα προς την Ισπανία.

Είδα μια πύρινη λάμψη τόσο έντονη που φώτισε τα πάντα γύρω
Άλφρεντ Κνέντλερ, αυτόπτης μάρτυς, στη γερμανική τηλεόραση
Η πλειοψηφία των επιβατών του επιβατικού αεροσκάφους ήταν ανήλικοι που πήγαιναν για διακοπές στη Βαρκελώνη.
Το δεύτερο αεροσκάφος ανήκει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία ταχυδρομείου DHL.

Aξιωματούχοι του κρατιδίου Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ είπαν ότι τα δύο αεροσκάφη, ένα επιβατικό Τουπόλεφ 154, και ένα Μπόϊνγκ 757 που μετέφερε εμπορεύματα, συγκρούστηκαν στο αέρα πετώντας σε ύψος 12 χιλιομέτρων.


Χάρτης της περιοχής του δυστυχήματος
Τα δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν πάνω από την πόλη Ουμπερλίνγκεν, κοντά στην λίμνη Κονστάνς, στα σύνορα Γερμανίας και Ελβετίας.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο πιλότος του επιβατικού αεροσκάφους δεν υπάκουσε σε εντολή του εδάφους να αλλάξει ύψος πτήσης.

Πύρινη κόλαση
Τα αεροσκάφη συνετρίβησαν τυλιγμένα στις φλόγες και τμήματα τους διασκορπίστηκαν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.


Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν τις προσπάθειες για ανεύρεση τυχόν επιζώντων
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η ευρύτερη περιοχή φωτίστηκε από δύο πύρινες λάμψεις, μετά τη σύγκρουση των αεροσκαφών.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να κατασβέσουν τις φλόγες, αλλά ανακοίνωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να ανευρεθούν επιζώντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σχολείο, ένα αγρόκτημα και άλλα κτίσματα στην περιοχή του δυστυχήματος είχαν αρπάξει φωτιά.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 08:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι σημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες καταδικάζουν το βέτο των ΗΠΑ, και προαναγγέλουν την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Βιβέντι.

Οργή για την προβολή βέτο από ΗΠΑ

Στη Βιένη η εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δείχνει να μην έχει καμία πρόθεση για να περιορίσει το ρόλο του «διεθνούς χωροφύλακα» που διαδραματίζει μέσα στα όρια της διεθνούς έννομης τάξης.

«Οι ΗΠΑ θα δεχθούν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων εάν αυτή έχει αποκλειστικά και μόνο αμερικανικές προδιαγραφές» αποφαίνεται η Ντι Πρέσε, και συνεχίζει:
«οι ΗΠΑ επέλεξαν να διαφωνήσουν με τους συμμάχους τους, αλλά και το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου σε αυτό το θέμα. Η αμερικανική απειλή για απόσυρση των δυνάμεων από τη Βοσνία θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προσπάθειες ανά τον κόσμο».

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) χαρακτηρίζει το αμερικανικό βέτο για την παράταση της ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία ως το χαμηλίτερο σημείο της προεδρίας Μπους, «που βρίθει ούτως ή άλλως διπλωματικών προσβολών».

Στο Μόναχο η Σουντόϊτσε Τσάϊτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) διαβλέπει μακροχρόνια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική να βρίσκεται πίσω από το βέτο. Η απειλή της Ουάσινγκτον αποτελεί την ισχυρότερη έως τώρα επίθεση εναντίον του Διεθνούς Δικαίου, εναντίον της βασικής ιδέας ότι τα σύγχρονα κράτη καθοδηγούνται από το δίκαιο και όχι από τη δύναμη».

Η Γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπους ως αλλαζονική και απαράδεκτη και τάσσεται με το μέρος όσων χαιρετίζουν τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου ως σημαντικό βήμα για τη σύσταση μιας παγκόσμιας έννομης τάξης.

Παραίτηση Μεσιέ από Βιβέντι

Πολλές εφημερίδες προεξοφλούν την αποχώρηση του Ζαν Μαρί Μεσιέ από την μεγάλη εταιρεία ΜΜΕ Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) προβάλλει την αποκλειστική συνέντευξη του κ. Μεσιέ σε συντάκτη της, στην οποία δηλώνει ότι φεύγει θυσιαζόμενος για το καλό της εταιρείας.

Ο αποχωρών δθευθύνων σύμβουλος πάντως αποδίδει την παραίτησή του στο διχασμό του διοικητικού συμβουλίου της Βιβέντι και όχι στα ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας.

«Αποτελεί εξαιρετικό κατόρθωμα το ότιμια γαλλική εταιρεία έγινε ηγέτης παγκοσμίως στην μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία» λέει ο κ. Μεσιέ.

Αλλά η ελβετική εφημερίδα Τριμπούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) δε φαίνεται να πείθεται για τα ηγετικά χαρίσματα του κ. Μεσιέ, υπενθυμίζοντας ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα διεκήρυσσε με έμφαση ότι θα παρέμενε στο πηδάλιο για μιά ακόμη 15ετία.

Η εφημερίδα γράφει ότι η υπεραισιοδοξία του διευθύνοντος συμβούλου της Βιβέντι, παρά τα αστρονομικά χρέη, ίσως προδίδει μεγαλομανή άνθρωπο «κάτι που είναι απαραίτητο για να ηγηθεί κάποιος του κολοσσού αυτού των Μήντια».

Αλλά από την άλλη πλευρά η Τριμπούν ντε Ζενέβ γράφει ότι δεν περιμένει κανείς από ένα διευθυντικό στέλεχος να συμπεριφέρεται ως πολιτικός που εγκωμιάζει συνεχώς το έργο του, λες και βρίσκεται πάντοτε σε προεκλογική περίοδο.

Παρόμοια και η ανάλυση της βελγικής εφημερίδας Λε Σουάρ (Le Soir) που εκτιμά ότι «ο επικεφαλής της Βιβέντι τιμωρείται για την αποτυχία της στρατηγικής του, που χαρακτηρίστηκε από μεγαλομανία»


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 08:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφεύγει οριστικά το εδώλιο ο Πινοσέτ
 

Δαιδήλωση συγγενών θυμάτων που εξαφανίστηκαν επί καθεστώτος Πινοσέτ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής επιβεβαίωσε ότι θέτει στο αρχείο την δικογραφία εναντίον του πρώην δικτάτορα της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ, που κατηγορείτο για απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων, μετά το πραξικόπημα του 1973.


Χιλιανή διαμαρτύρεται εναντίον του πρώην δικτάτορα, κρατώντας φωτογραφίες «εξαφανισμένων» πολιτικών του αντιπάλων
Έτσι ο στρατηγός Πινοσέτ φαίνεται να αποφεύγει οριστικά και αμετάκλητα τη δικαστική δίωξη και κρίση.

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση του με τέσσερεις ψήφους υπέρ και μία κατά, συντασσόμενο με περυσινή απόφαση, που θεωρούσε ότι ο στρατηγός Πινοσέτ δεν είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη για λόγους γεροντικής άνοιας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σχετική έφεση της κατηγορούσας αρχής, που υποστήριζε ότι ο πρώην δικτάτορας έχει την απαραίτητη πνευματική διαύγεια ώστε να καθήσει στο εδώλιο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τού προσάπτονται.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν
 

Νεαρή επτάχρονη Αφγανή, θύμα αμερικανικής βόμβας

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα γαμήλιο γλέντι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων στην Καμπούλ.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι ο αριθμός των νεκρών της επίθεσης, που έγινε στην επαρχία Ουρουζγκάν κοντά στην πόλη Κανταχάρ, ξεπερνά τους 100.

Δεν υπάρχουν Ταλεμπάν ή μέλη της Αλ-Κάϊντα ή Άραβες εδώ. Τα θύματα ήταν άμαχοι, γυναίκες και παιδιά
Αμπντούλ Σαμπούρ, χωρικός που επέζησε της επίθεσης
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δίνουν αντικρουόμενες εξηγήσεις για το περιστατικό, στο οποίο εμπλέκεται μοίρα αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Η μία εξήγηση που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πως η βόμβα έχασε το στόχο της.

Αλλά εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ, είπε ότι το αεροσκάφος απάντησε σε πυρά που δέχτηκε από το έδαφος.

Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το γαμήλιο γλέντι, αλλά θα συμμετάσχουν σε κοινή διερευνητική επιτροπή με Αφγανούς που θα μεταβούν στον τόπο της επίθεσης.


Νεαρός Αφγανός - θύμα του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο της Κανταχάρ
Ο ηγέτης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του βομβαρδισμού αυτού παρότι υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, πέρσι το φθινόπωρο, ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά, που τα Αμερικανικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει λανθασμένους στόχους, όμως το περιστατικό αυτό ενδέχεται να είναι το πιο σοβαρό.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 07:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι βρετανικές εφημερίδες σήμερα
 

Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

Ο αμερικανικός βομβαρδισμός αμάχων στο Αφγανιστάν και οι ανησυχίες για τις συντάξεις των Βρετανών είναι τα κύρια θέματα της πρώτης σελίδας των σημερινών Βρετανικών εφημερίδων.

Independent
Η Ιντιπέντεντ έχει πρωτοσέλιδo θέμα για το «καταστροφικότερο λάθος της αμερικανικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν», υπό τον τίτλο: Δεκάδες σκοτώθηκαν από βόμβα των ΗΠΑ σε αφγανικό γάμο.

Σε δεύτερο πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα προβάλει την είδηση για στατιστική γκάφα της κυβέρνησης των Εργατικών στη Βρετανία, γκάφα που αναμένεται να υπονομεύσει τα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ.

«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα για τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων .... με συνέπεια τα αποθεματικά των ταμείων να έχουν υπερεκτιμηθεί κατά 35 δισεκατομμύρια στερλίνες» γράφει η εφημερίδα.

Guardian
Τα ίδια θέματα επιλέγει η Γκάρντιαν που φιλοξενεί πρωτοσέλιδη μεγάλη φωτογραφία ενός από τα Αφγανόπουλα που τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Ο τίτλος της Γκάρντιαν είναι περιγραφικός: Λάθος βόμβα των ΗΠΑ σκοτώνει 30 σε αφγανικό γάμο.

Η ίδια εφημερίδα επιλέγει ως δεύτερο πρωτοσέλιδο θέμα την «μαύρη τρύπα 30 δις στις συντάξεις» των Βρετανών.
Σύμφωνα με την Γκάρντιαν η αποκάλυψη του λάθους στατιστικής στα αποθεματικά των ταμείων επαυξάνει τις ανησυχίες των ασφαλισμένων για την ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος.

Daily Telegraph
Το πρωτοσέλιδο της Ντέηλι Τέλεγκραφ έχει φωτογραφία του Βρετανού τενίστα Τιμ Χένμαν να πανηγυρίζει μετά την επεισοδιακή νίκη του χθες, στα προημιτελικά του τουρνουά Γουίμπλεντον.

Η εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδη είδηση για τον βομβαρδισμό αμάχων στο Αφγανιστάν με τίτλο «αμερικανικά τζετ σκοτώνουν 30 σε αφγανικό χωριάτικο γαμήλιο γλέντι».

Αλλά το κύριο θέμα που προβάλλεται είναι μια συνταρακτική είδηση από το εσωτερικό, συγκεκριμένα η περίπτωση μιας υπέργηρης Αγγλίδας, 108 ετών, που απεβίωσε μετά από απεργία πείνας που έκανε, διαμαρτυρόμενη για το κλείσιμο του οίκου ευγηρίας όπου εφιλοξενείτο.

Times
Το πρωτοσέλιδο των Τάϊμς δανείζεται σήμερα τα κύρια θέματά του από το χώρο της Υγείας και της Παιδείας.

«Οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική διατρέχουν κίνδυνο να μην μπορέσουν να τεκνοποιήσουν ξανά» ο τίτλος της εφημερίδας που αναφέρεται στα πορίσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Και «Παιδιά θα λαμβάνουν εβδομαδιαίο επίδομα 40 στερλινών για να προετοιμαστούν για εξετάσεις απολυτηρίου», ο τίτλος των Τάϊμς, που αναφέρεται σε σχέδιο της κυβέρνησης που αποσκοπεί να δώσει κάποιο οικονομικό κίνητρο στους μαθητές κάτω των 16 ώστε να παραμείνουν στο σχολείο και να το τελειώσουν.

Oι Τάϊμς αναφέρονται επίσης πρωτοσέλιδα στο λάθος που έκανε η στατιστική υπηρεσία όσον αφορά τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων. Η υπόθεση - σημειώνει η εφημερίδα - καταφέρνει ένα ακόμη πλήγμα στο δοκιμαζόμενο σύστημα ασφάλισης.

Financial Times
Τέλος οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς - προαναγγέλοντας ως δεδομένη την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ - γράφουν ότι κάτω από τη νέα ηγεσία της, η επιχείρηση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα διαμελιστεί σε μικρότερα εταιρικά σχήματα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η είδηση ότι στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου Worldcom τίθενται πλέον νέα ερωτήματα για την διαχείριση της υπερχρεωμένης εταιρείας, τα έτη 1999 - 2001.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 03:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη σύγκρουση αεροσκαφών στη Γερμανία
 

Μέρος της ατράκτου του επιβατικού Τουπόλεφ που συνετρίβη

Επιβατηγό αεροσκάφος που μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες 95 επιβάτες και πλήρωμα συγκρούστηκε στον αέρα αργά το βράδυ της Δευτέρας με αεροσκάφος που μετέφερε εμπορεύματα, στη νότια Γερμανία. Στο δεύτερο αεροσκάφος υπήρχε διμελές πλήρωμα.

Αρχικά η γερμανική αστυνομία έκανε λόγο για πάνω από 140 νεκρούς από το δυστύχημα, αλλά ο αριθμός αυτός στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκε.

Είδα μια πύρινη λάμψη τόσο έντονη που φώτισε τα πάντα γύρω
Άλφρεντ Κνέντλερ, αυτόπτης μάρτυς, στη γερμανική τηλεόραση
Αξιωματούχοι του κρατιδίου Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ είπαν ότι τα δύο αεροσκάφη, ένα επιβατικό Τουπόλεφ 154, και ένα Μπόϊνγκ 757 που μετέφερε εμπορεύματα, συγκρούστηκαν στο αέρα πετώντας σε ύψος 12 χιλιομέτρων.

Τα δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν πάνω από την πόλη Ουμπερλίνγκεν, κοντά στην λίμνη Κονστάνς, στα σύνορα Γερμανίας και Ελβετίας.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το επιβατικό αεροσκάφος ανήκε στην ρωσική εταιρεία Μπασκιριάν Ερλάϊνς και κατευθυνόταν από τη Μόσχα προς την Ισπανία.

Το δεύτερο αεροσκάφος ανήκει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην ιδιωτική εταιρεία ταχυδρομείου DHL.

Πύρινη κόλαση
Τα αεροσκάφη συνετρίβησαν τυλιγμένα στις φλόγες και τμήματα τους έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η ευρύτερη περιοχή φωτίστηκε από δύο πύρινες λάμψεις, μετά τη σύγκρουση των αεροσκαφών.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να κατασβέσουν τις φλόγες και να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σχολείο, ένα αγρόκτημα και άλλα κτίσματα στην περιοχή του δυστυχήματος έχουν αρπάξει φωτιά.


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002 - 03:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο επικεφαλής της Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ
 

Ο Ζαν Μαρί Μεσιέ, διευθύνων σύμβουλος της Βιβέντι μέχρι σήμερα

Παραιτείται από τη θέση του ο Ζαν Μαρί Μεσιέ, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας στο χώρο των ΜΜΕ, Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ.

Ο κ. Μεσιέ λέει πως αποφάσισε να παραιτηθεί για το καλό της υπερχρεωμένης εταιρείας, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Λε Φιγκαρό.

Παραιτούμαι ώστε να διατηρηθεί η Βιβέντι Γιουνιβέρσαλ
Ζαν Μαρί Μεσιέ, διευθύνων σύμβουλος
Αυτά μετά από τις επανειλλημένες πιέσεις που δέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Βιβέντι και αφού προηγουμένως η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημιές ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην οικονομική ιστορία της Γαλλίας.

Άνοδος και πτώση του κ. Μεσιέ
Η ανέλιξη του Ζαν Μαρί Μεσιέ στην κορυφή της εταιρικής ιεραρχίας ήταν εντυπωσιακή καθώς αναλαμβάνοντας τις τύχες της Βιβέντι, μετέτρεψε την τότε γαλλική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης σε ένα παγκόσμιο κολοσσό των Μήντια, προβαίνοντας σε σειρά επιθετικών εξαγορών.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Μεσιέ δαπάνησε το αστρονομικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βιβέντι έχει στην κατοχή της τα στούντιο Γιουνιβέρσαλ στο Χόλυγουντ και πολλά τηλεοπτικά κανάλια, θεωρείται δε η δεύτερη σε μέγεθος επιχείρηση θεάματος στον κόσμο μετά την AOL Time Warner.

Η τιμή της μετοχής της Βιβέντι σημείωσε ραγδαία άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν την αποχώρηση του κ. Μεσιέ από τη διοίκηση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.