Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-04

  1. Για μερικές ακόμα μέρες οι κυανόκρανοι στη Βοσνία
  2. Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες
  3. Εκρηξη με δύο νεκρούς στη Γάζα
  4. 'Περίεργο' περιστατικό με τρεις νεκρούς στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες
  5. Τριάντα οργανώσεις καταγγέλουν το Ισραήλ
  6. Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  7. Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  8. Έπεσαν ... κεφάλια στο Λονδίνο
  9. Τριάντα οργανώσεις καταγγελούν το Ισραήλ
  10. Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  11. Έπεσαν ... κεφάλια στο Λονδίνο
  12. Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
  13. Γκρινπίς: «Πλωτός στόχος τρομοκρατών»
  14. Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  15. Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
  16. Συγγενείς στον τόπο του δυστυχήματος
  17. Για άλλες 12 ημέρες οι κυανόκρανοι στη Βοσνία
  18. Δρακόντεια μέτρα για την 4η Ιουλίου
  19. Οικονομικές παρατυπίες Μπους
  20. Θετικές εξελίξεις αλλά και ερωτηματικά
  21. Νέος πονοκέφαλος για Μπερλουσκόνι

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 08:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Για μερικές ακόμα μέρες οι κυανόκρανοι στη Βοσνία
 

Διακυβεύεται το μέλλον των ειρηνευτικών αποστολών σε ολόκληρο τον κόσμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την παράταση της εντολής της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία έως τις 15 Ιουλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με βέτο στην ανανέωση της εντολής αν δεν εξασφαλιστεί η ασυλία των αμερικανικών δυνάμεων από ενδεχόμενες διώξεις του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι η αμερικανική ηγεσία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Η νέα δωδεκαήμερη παράταση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία S-FOR δίνει στις αντιμαχόμενες πλευρές τη δυνατότητα να γεφυρώσουν τις διαφωνίες και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι τα μέλη του εν λόγω σώματος θα εξετάσουν εκ νέου τα αιτήματα της Ουάσινγκτον.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, δηλώνει βέβαιος ότι η αμερικανική ηγεσία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Για τη λύση της διαφωνίας μεταξύ ΟΗΕ - Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να επισπέύσει την ούτως ή άλλως προγραμματισμένη ανάληψη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες
 

Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες για τον εντοπισμό υπόπτων αμέσως μετά από τους πυροβολισμούς

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς, που δέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και ενώ βρίσκονταν στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας του Ισραήλ Εl Al.

Δύο από τους νεκρούς είναι πολίτες, που περίμεναν στο γκισέ, ενώ ο τρίτος νεκρός είναι ο ένοπλος δράστης της επίθεσης, που άνοιξε πυρ πριν να δεχθεί τους πυροβολισμούς ενός μέλους της ασφάλειας της αεροπορικής εταιρείας του Ισραήλ.

Ενα μέρος του αεροδρομίου του Λος Αντζελες εκκενώθηκε και η αστυνομία έκανε γνωστό ότι δύο άνθρωποι συνελλήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Πάντως, η ταυτότητα του ενόπλου δράστη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Εφραϊμ Σνεχ είπε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για "τρομοκρατική επίθεση", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η χώρα του, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα βρει τους υπευθύνους της ενέργειας αυτής.

Πάντως, το FBI αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα, μέχρι στιγμής, που να συνδέει το περιστατικό με τρομοκρατική πράξη προσθέτοντας, όμως, ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως μεμονωμένο συμβάν προσθέτοντας ότι, μετά από την σύλληψη δύο υπόπτων, δεν αναζητούν άλλους για εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε καθώς την Πέμπτη 4 Ιουλίου - ημέρα ανεξαρτησίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες - τα μέτρα ασφαλείας, που είχαν ληφθεί, ήταν δρακόντεια σε όλη την επικράτεια της χώρας, αφού η πρώτη επέτειος της ημέρας αυτής μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε προκαλέσει φόβους για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν η περιπολία με πολεμικά αεροσκάφη από ψηλά και η ανάπτυξη, συνολικά, χιλιάδων επιπλέον αστυνομικών σε περιοχές, όπου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για την 4η Ιουλίου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, με αφορμή την επέτειο, δήλωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να υπεραμυνθεί της ελευθερίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη με δύο νεκρούς στη Γάζα
 

Τα περιστατικά βίας είναι συχνό φαινόμενο στη Γάζα (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή. Στο τελευταίο περιστατικό βίας στην περιοχή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αυτοκίνητο στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα θύματα βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της έκρηξης και ένας από τους αυτούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ήταν μέλος των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς το αυτοκίνητο διέσχιζε την πόλη της Γάζας, όμως, μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστα τα αίτια του συμβάντος.

Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασε το Ισραήλ στις κατηγορίες πάνω από διεθνών οργανώσεων αρωγής ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε εδάφη Παλαιστινίων συνιστούν σοβαρό εμπόδιο για το έργο τους.


Οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλουν ότι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες
Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε τις σχετικές καταγγελίες ως υπερβολές προσθέτοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ συνεργάζεται άριστα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση τους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει ο στρατός του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία τους και παράλληλα επιδεινώνουν τις ήδη σκληρές συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων πολιτών.

Παιχνίδια Εξουσίας

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των Παλαιστινίων εξακολουθεί να σπαράσσεται από εσωτερικές διενέξεις και παιχνίδια εξουσίας.

Αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του
Τζιμπρίλ Ρατζούμπ
Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ένας από τους δυο αξιωματούχους που με την άρνησή τους να παραιτηθούν στράφηκαν εμμέσως πλην σαφώς κατά του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε στο BBC ότι αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του.

«Υποστηρίζω κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά δεν θεωρώ πως εκσυγχρονισμός σημαίνει υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας. Θα πρέπει να ξεκινήσει από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», δήλωσε στο BBC o Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
'Περίεργο' περιστατικό με τρεις νεκρούς στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες
 

Αμεση ήταν η εκκένωση μέρους του διεθνούς αεροδρομίου του Λος Αντζελες

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς, που δέχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και ενώ βρίσκονταν στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας του Ισραήλ Εl Al.

Δύο από τους νεκρούς είναι πολίτες, που περίμεναν στο γκισέ, ενώ ο τρίτος νεκρός είναι ο ένοπλος δράστης της επίθεσης, που άνοιξε πυρ πριν να δεχθεί τους πυροβολισμούς ενός μέλους της ασφάλειας της αεροπορικής εταιρείας του Ισραήλ.

Ενα μέρος του αεροδρομίου του Λος Αντζελες εκκενώθηκε και η αστυνομία έκανε γνωστό ότι δύο άνθρωποι συνελλήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Πάντως, η ταυτότητα του ενόπλου δράστη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Εφραϊμ Σνεχ χαρακτήρισε το περιστατικό ως "τρομοκρατική επίθεση", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η χώρα του, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα βρει τους υπευθύνους της ενέργειας αυτής.

Πάντως, το FBI αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα, μέχρι στιγμής, που να συνδέει το περιστατικό με τρομοκρατική πράξη προσθέτοντας, όμως, ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται καθώς έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των πρώτων εορτασμών για την ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας (4η Ιουλίου) μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η περιπολία με πολεμικά αεροσκάφη από ψηλά και η ανάπτυξη, συνολικά, χιλιάδων επιπλέον αστυνομικών σε περιοχές, όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις για την 4η Ιουλίου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, με αφορμή την επέτειο, δήλωσε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να υπεραμυνθεί της ελευθερίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 12:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριάντα οργανώσεις καταγγέλουν το Ισραήλ
 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται

Έντονα αντέδρασε το ισραηλινό επιτελείο στις κατηγορίες περισσότερων των 30 διεθνών οργανώσεων αρωγής ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη συνιστούν σοβαρό εμπόδιο για το έργο τους.


Οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβιβ χαρακτήρισε τις σχετικές καταγγελίες ως υπερβολές προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός συνεργάζεται άριστα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση τους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στην Δυτική Όχθη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία τους και παράλληλα επιδεινώνουν τις ήδη σκληρές συνθήκες ζωής των παλαιστινίων πολιτών.

Παιχνίδια Εξουσίας

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή αρχή εξακολουθεί να σπαράσσεται από εσωτερικές διενέξεις και παιχνίδια εξουσίας.

Αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του
Τζιμπρίλ Ρατζούμπ
Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ένας από τους δυο αξιωματούχους που με την άρνησή τους να παραιτηθούν στράφηκαν εμμέσως πλην σαφώς κατά του Γιάσερ Αραφατ, δηλώνει στο ΒΒΣ πως αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του.

«Υποστηρίζω κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά δεν θεωρώ πως εκσυγχρονισμός σημαίνει υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας. Θα πρέπει να ξεκινήσει από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» δήλωσε στο BBC o Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
 

Μεταγωγικό αεροσκάφος από το Σουδάν συντριβή σε κατοικημένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπάνγκι αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος που ανήκε στην εταιρεία Sudan Airways έπεσε στην περιοχή Γκουιτανγκόλα του Μπάνγκι.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το αεροσκάφος, τύπου Μποινγκ 737, την ώρα της συντριβής του αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο του Μπάνγκι.




Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 14:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
 


Μεταγωγικό αεροσκάφος από το Σουδάν συντριβή σε κατοικημένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπάνγκι αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος που ανήκε στην εταιρεία Sudan Airways έπεσε στην περιοχή Γκουιτανγκόλα του Μπάνγκι.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το αεροσκάφος, τύπου Μποινγκ 737, την ώρα της συντριβής του αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο του Μπάνγκι.




Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 14:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Έπεσαν ... κεφάλια στο Λονδίνο
 

Το αποκεφαλισμένο άγαλμα δεν εκτίθεται πλέον

Κεφάλια έπεσαν χθες στο Λονδίνο, ευτυχώς όχι ανθρώπων αλλά έργων τέχνης.

Ο πρώτος αποκεφαλισμός ήταν αυτός του μαρμάρινου αγάλματος της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, το οποίο εκτείθεται σε γκαλλερί του Λονδίνου.

Ένας 37χρονος συνελήφθη με την κατηγορία ότι αποκεφάλισε το άγαλμα με τη βοήθεια σκοινιών και βαρούλκων, αλλά τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Πολο Κέλεχερ, από το δυτικό Λονδίνο, δήλωσε αθώος.


Το άγαλμα και το μοντέλο
Το άγαλμα της πρώην Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας έχει ύψος δυόμισι περίπου μέτρα και βάρος σχεδόν 2 τόνους και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν τον περασμένο Μάιο.

Παριστάνει την κ. Θάτσερ όρθια να κρατάει στο χέρι της μια μεγάλη τσάντα και προοριζόταν για μόνιμη εγκατάσταση στο κοινοβούλιο.

Έχασε όμως ... αίμα κι "Ο εαυτός μου"

Το δεύτερο κεφάλι που έπεσε ήταν κι αυτό έργο τέχνης, αλλά μοντέρνας.

Το έργο πριν καταστραφεί
Είχε τον τίτλο "Self", δηλαδή "Ο εαυτός μου" και παρίστανε το κεφάλι του καλλιτέχνη Μαρκ Κουίν.

Το γλυπτό αυτό είχε κατασκευάσει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας το ίδιο του το αίμα και για να διατηρηθεί χρειαζόταν κατάψυξη.

Ο γνωστός συλλέκτης τέχνης Τσαρλς Σάατσι είχε αγοράσει το γλυπτό αυτό και λέγεται ότι το φύλαγε στην κατάψυξη του σπιτιού του.

Χτίστες που δούλευαν στην κουζίνα, όμως, έβγαλαν την κατάψυξη από την πρίζα και το έργο τέχνης έλιωσε άδοξα.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 12:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριάντα οργανώσεις καταγγελούν το Ισραήλ
 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται

Έντονα αντέδρασε το ισραηλινό επιτελείο στις κατηγορίες περισσότερων των 30 διεθνών οργανώσεων αρωγής ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη συνιστούν σοβαρό εμπόδιο για το έργο τους.


Οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβιβ χαρακτήρισε τις σχετικές καταγγελίες ως υπερβολές προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός συνεργάζεται άριστα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση τους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και όλα τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός στην Δυτική Όχθη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία τους και παράλληλα επιδεινώνουν τις ήδη σκληρές συνθήκες ζωής των παλαιστινίων πολιτών.

Παιχνίδια Εξουσίας

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή αρχή εξακολουθεί να σπαράσσεται από εσωτερικές διενέξεις και παιχνίδια εξουσίας.

Αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του
Τζιμπρίλ Ρατζούμπ
Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ένας από τους δυο αξιωματούχους που με την άρνησή τους να παραιτηθούν στράφηκαν εμμέσως πλην σαφώς κατά του Γιάσερ Αραφατ, δηλώνει στο ΒΒΣ πως αν ο Αραφάτ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό θα πρέπει πρώτα να στραφεί κατά των διεφθαρμένων συνεργατών του.

«Υποστηρίζω κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά δεν θεωρώ πως εκσυγχρονισμός σημαίνει υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας. Θα πρέπει να ξεκινήσει από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» δήλωσε στο BBC o Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση αεροπλάνου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
 


Μεταγωγικό αεροσκάφος από το Σουδάν συντριβή σε κατοικημένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπάνγκι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος που ανήκε στην εταιρεία Sudan Airways έπεσε στην περιοχή Γκουιτανγκόλα του Μπανγκούι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.




Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Έπεσαν ... κεφάλια στο Λονδίνο
 

Το αποκεφαλισμένο άγαλμα δεν εκτίθεται πλέον

Κεφάλια έπεσαν χθες στο Λονδίνο, ευτυχώς όχι ανθρώπων αλλά έργων τέχνης.

Ο πρώτος αποκεφαλισμός ήταν αυτός του μαρμάρινου αγάλματος της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, το οποίο εκτείθεται σε γκαλλερί του Λονδίνου.

Ένας 37χρονος συνελήφθη με την κατηγορία ότι αποκεφάλισε το άγαλμα με τη βοήθεια σκοινιών και βαρούλκων, αλλά τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

Ο ίδιος, πάντως, ο κ. Πολο Κέλεχερ, από το δυτικό Λονδίνο, δήλωσε αθώος.


Το άγαλμα και το μοντέλο
Το άγαλμα της πρώην Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας έχει ύψος δυόμισι περίπου μέτρα και βάρος σχεδόν 2 τόνους και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν τον περασμένο Μάιο.

Παριστάνει την κ. Θάτσερ όρθια να κρατάει στο χέρι της μια μεγάλη τσάντα και προοριζόταν για μόνιμη εγκατάσταση στο κοινοβούλιο.

Έχασε όμως ... αίμα κι "Ο εαυτός μου"

Το δεύτερο κεφάλι που έπεσε ήταν κι αυτό έργο τέχνης, αλλά μοντέρνας.

Το έργο πριν καταστραφεί
Είχε τον τίτλο "Self", δηλαδή "Ο εαυτός μου" και παρίστανε το κεφάλι του καλλιτέχνη Μαρκ Κουίν.

Το γλυπτό αυτό είχε κατασκευάσει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας το ίδιο του το αίμα και για να διατηρηθεί χρειαζόταν κατάψυξη.

Ο γνωστός συλλέκτης τέχνης Τσαρλς Σάατσι είχε αγοράσει το γλυπτό αυτό και λέγεται ότι το φύλαγε στην κατάψυξη του σπιτιού του.

Χτίστες που δούλευαν στην κουζίνα, όμως, έβγαλαν την κατάψυξη από την πρίζα και το έργο τέχνης έλιωσε άδοξα.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 12:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
 

Δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή της «17 Ν» εκτιμά ο βρετανός αναλυτής

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Θετικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ο Βρετανός αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και δεν παρέλειψε να εκφράσει και ορισμένα ερωτηματικά για την υπόθεση.

Νομίζω ότι η αστυνομία επεδίωξε την προβολή της υπόθεσης για να δείξει ότι κάνει κάτι στο θέμα της τρομοκρατίας
Πολ Μπίβερ
Ο Βρετανός αναλυτής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η «17 Νοέμβρη» να ήθελε να βρεθούν τα όπλα και άλλα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα των Πατησίων προκειμένου να τα ξεφορτωθεί.

Σημειώνει, δε, πως οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι εμπλέκονται στις έρευνες, δεν πρέπει να έμειναν και πολύ ικανοποιημένοι από τη δημοσιότητα, που έχει δοθεί στο θέμα.

Όσον αφορά τη μέθοδο, την οποία ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές για τις έρευνές τους τις τελευταίες ημέρες, ο Πολ Μπίβερ, δήλωσε στο Στέφανο Διανέλλο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να είναι αδιάσειστα και να αποδεικνύουν την εμπλοκή της «17 Νοέμβρη».

«Αν μπορείς να αποκτήσεις πληροφορίες από έναν άνθρωπο, δεν χρειάζονται και πολλά πράγματα για να διασταυρώσεις αυτά που, ήδη, οι μυστικές υπηρεσίες σου έχουν βρει. Συχνά, χρειάζεσαι απλώς αυτό τον έναν άνθρωπο για να αλλάξεις τα δεδομένα και να βρεις το κομμάτι που σου λείπει για να συμπληρώσεις το παζλ», επισημαίνει στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Βρετανός αναλυτής.

Ωστόσο, ο ίδιος, εκτιμά ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας θα πρέπει να έγιναν επειδή βρέθηκε κάποιο σημαντικό στοιχείο τις ημέρες που ακολούθησαν τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

Η άλλη άποψη

Ο Βρετανός αναλυτής δεν παραλείπει να εκφράσει ερωτηματικά για την υπόθεση.

«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η '17 Νοέμβρη' να ήθελε να βρουν αυτά που, όπως λέγεται, βρήκε η αστυνομία στα Πατήσια και να έβαλαν εκεί πράγματα που, πλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν, όπως είναι οι ρουκέτες, που μετά από τόσα χρόνια μάλλον δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», υποστηρίζει ο Βρετανός αναλυτής.


Ισως τα όπλα της 17Ν να ήταν πλέον άχρηστα εκτιμά ο βρετανός αναλυτής
Όσον αφορά την τοποθεσία - στο κέντρο των Αθηνών - του διαμερίσματος που φέρεται να διατηρούσε η «17 Νοέμβρη», ο Βρετανός αναλυτής τη χαρακτηρίζει «άκρως αναμενόμενη».

«Είναι αναμενόμενο η '17 Νοέμβρη' να έχει κρησφύγετο στο κέντρο της Αθήνας και όχι μακριά», εξηγεί την ελληνική υπηρεσία του BBC, ο Πολ Μπίβερ.

Και προσθέτει, «τα μέλη της χρειάζεται να ξέρουν τι γίνεται και να χρησιμοποιούν το κάλυμμα, που προσφέρει μια μεγάλη πόλη. Αν δείτε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η ETA στην Ισπανία, συνήθως λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις, εκεί όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αφού, έτσι, προσφέρεται καλό κάλυμμα για τα μέλη της».

«Εσκεμμένη προβολή»

Στη συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός αναλυτής δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός της μεγάλης δημοσιότητας, που έχει δοθεί στις έρευνες των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι η αστυνομία επεδίωξε την προβολή της υπόθεσης για να δείξει ότι κάνει κάτι στο θέμα της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πιέσεις, που ασκούνται είναι μεγάλες και, έτσι, έπρεπε κάτι να φανεί προς τα έξω», επισημαίνει ο Πολ Μπίβερ.

Όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η ETA στην Ισπανία, συνήθως λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αφού, έτσι, προσφέρεται κάλυψη στα μέλη τους
Πολ Μπίβερ
Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή δυσαρεστημένοι με την προβολή των ερευνών δεν αποκλείεται να είναι και οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συμβάλλουν στις έρευνες, καθώς είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι η δημοσιότητα είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

«Εκείνοι θέλουν το παιχνίδι να παίζεται πιο ήρεμα, πιο απλά και πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη επιτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας», καταλήγει ο Πολ Μπίβερ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Γκρινπίς: «Πλωτός στόχος τρομοκρατών»
 

Το φορτίο επιστρέφει στη Βρετανία συνοδευόμενο από πολεμικό σκάφος

Στην Ιαπωνία, πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά καύσιμα απέπλευσε εν μέσω διαμαρτυριών οικολογικών οργανώσεων που ισχυρίζονται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών.


Εγκαταστάση φύλαξης ραδιενεργών υλικών στη Βρετανία
Το πλοίο μεταφέρει μίγμα πλουτωνίου και ουρανίου, το οποίο λέγεται ΜΟΧ. Το ΜΟΧ επιστρέφει στη Βρετανία από τον πυρηνικό σταθμό της πόλης Τακαχάμα, 400 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκυο, απ' όπου και προήλθε.

Το φορτίο επιστρέφει καθώς ανακαλύφθηκε ότι τα πιστοποιητικά ασφαλείας του είχαν πλαστογραφηθεί.

Η οικολογική οργάνωση Γκρίνπις ισχυρίζεται ότι το φορτίο περιέχει όσο πλουτώνιο χρειάζεται για την κατασκευή πενήντα ατομικών βομβών και θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την άφιξή του στη Βρετανία καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

Η Γκρίνπις ζητά την καθυστέρηση ενώ αναμένεται από άλλο δικαστήριο δευτεροβάθμια απόφαση σχετικά με την ταξινόμηση του ΜΟΧ. Αν το ΜΟΧ χαρακτηριστεί απόβλητο και όχι καύσιμο τότε είναι απαραίτητη η χορήγηση άδειας διέλευσης από όλες τις χώρες που θα περάσει.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 11:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 


Με μικρή άνοδο ξεκίνησαν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ύστερα από τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου βρέθηκε την τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.


Η κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εξακολουθέί να προβληματίζει τους ευρωπαϊους χρηματιστές
Θετικά ήταν τα μηνύματα και από το χρηματιστήριο του Παρισιού και της Φραγκφούρτης ενώ νωρίτερα οι χρηματαγορές της Ασίας παρουσίαζαν ανάμικτες αντιδράσεις.

Έτσι ενώ το Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο κατά περίπου 2% το Τόκιο παρουσίασε πτώση στο ίδιο περίπου ποσοστό.

Αναλυτές στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι χρηματιστές αντέδρασαν στα θετικά μηνύματα που έστειλε η Γουόλ Στιτ λίγο πριν από το κλείσιμο της Τετάρτης αν και διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για την πορεία της αγοράς λόγω των σκανδάλων που κλονίζουν το κύρος της αμερικανικής οικονομίας.




Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
 

Η «17 Νοέμβρη» είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στίβεν Σόντερς

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Θετικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ο Βρετανός αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και δεν παρέλειψε να εκφράσει και ορισμένα ερωτηματικά για την υπόθεση.

Νομίζω ότι η αστυνομία επεδίωξε την προβολή της υπόθεσης για να δείξει ότι κάνει κάτι στο θέμα της τρομοκρατίας
Πολ Μπίβερ
Ο Βρετανός αναλυτής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η «17 Νοέμβρη» να ήθελε να βρεθούν τα όπλα και άλλα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα των Πατησίων προκειμένου να τα ξεφορτωθεί.

Σημειώνει, δε, πως οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι εμπλέκονται στις έρευνες, δεν πρέπει να έμειναν και πολύ ικανοποιημένοι από τη δημοσιότητα, που έχει δοθεί στο θέμα.

Όσον αφορά τη μέθοδο, την οποία ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές για τις έρευνές τους τις τελευταίες ημέρες, ο Πολ Μπίβερ, δήλωσε στο Στέφανο Διανέλλο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να είναι αδιάσειστα και να αποδεικνύουν την εμπλοκή της «17 Νοέμβρη».

«Αν μπορείς να αποκτήσεις πληροφορίες από έναν άνθρωπο, δεν χρειάζονται και πολλά πράγματα για να διασταυρώσεις αυτά που, ήδη, οι μυστικές υπηρεσίες σου έχουν βρει. Συχνά, χρειάζεσαι απλώς αυτό τον έναν άνθρωπο για να αλλάξεις τα δεδομένα και να βρεις το κομμάτι που σου λείπει για να συμπληρώσεις το παζλ», επισημαίνει στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Βρετανός αναλυτής.

Ωστόσο, ο ίδιος, εκτιμά ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας θα πρέπει να έγιναν επειδή βρέθηκε κάποιο σημαντικό στοιχείο τις ημέρες που ακολούθησαν τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

Η άλλη άποψη

Ο Βρετανός αναλυτής δεν παραλείπει να εκφράσει ερωτηματικά για την υπόθεση.

«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η '17 Νοέμβρη' να ήθελε να βρουν αυτά που, όπως λέγεται, βρήκε η αστυνομία στα Πατήσια και να έβαλαν εκεί πράγματα που, πλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν, όπως είναι οι ρουκέτες, που μετά από τόσα χρόνια μάλλον δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», υποστηρίζει ο Βρετανός αναλυτής.


Ισως τα όπλα της 17Ν να ήταν πλέον άχρηστα εκτιμά ο βρετανός αναλυτής
Όσον αφορά την τοποθεσία - στο κέντρο των Αθηνών - του διαμερίσματος που φέρεται να διατηρούσε η «17 Νοέμβρη», ο Βρετανός αναλυτής τη χαρακτηρίζει «άκρως αναμενόμενη».

«Είναι αναμενόμενο η '17 Νοέμβρη' να έχει κρησφύγετο στο κέντρο της Αθήνας και όχι μακριά», εξηγεί την ελληνική υπηρεσία του BBC, ο Πολ Μπίβερ.

Και προσθέτει, «τα μέλη της χρειάζεται να ξέρουν τι γίνεται και να χρησιμοποιούν το κάλυμμα, που προσφέρει μια μεγάλη πόλη. Αν δείτε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η ETA στην Ισπανία, συνήθως λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις, εκεί όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αφού, έτσι, προσφέρεται καλό κάλυμμα για τα μέλη της».

«Εσκεμμένη προβολή»

Στη συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός αναλυτής δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός της μεγάλης δημοσιότητας, που έχει δοθεί στις έρευνες των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι η αστυνομία επεδίωξε την προβολή της υπόθεσης για να δείξει ότι κάνει κάτι στο θέμα της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πιέσεις, που ασκούνται είναι μεγάλες και, έτσι, έπρεπε κάτι να φανεί προς τα έξω», επισημαίνει ο Πολ Μπίβερ.

Όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η ETA στην Ισπανία, συνήθως λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αφού, έτσι, προσφέρεται κάλυμμα για τα μέλη της
Πολ Μπίβερ
Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή δυσαρεστημένοι με την προβολή των ερευνών δεν αποκλείεται να είναι και οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συμβάλλουν στις έρευνες, καθώς είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι η δημοσιότητα είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

«Εκείνοι θέλουν το παιχνίδι να παίζεται πιο ήρεμα, πιο απλά και πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη επιτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας», καταλήγει ο Πολ Μπίβερ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγγενείς στον τόπο του δυστυχήματος
 

Περίπου 140 συγγενείς από τη Ρωσία μεταβαίνουν στη Γερμανία

Στη Γερμανία μεταβαίνουν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, η οποία συνέβη το βράδυ της Δευτέρας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 71 ανθρώπων.

Οι συγγενείς θα βοηθήσουν τις γερμανικές αρχές στο δυσάρεστο έργο της αναγνώρισης των ταυτοτήτων των θυμάτων.

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές από τη ρωσική δημοκρατία του Μπασχορτοστάν σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση του επιβατικού ρωσικού αεροσκάφους Τουπόλεφ 154 με φορτηγό αεροσκάφος Μπόινγκ 757.

Οι γερμανικές αρχές έχουν ζητήσει από τους γονείς των 45 μαθητών να φέρουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα και άλλα στοιχεία των αγαπημένων τους προσώπων, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στη διαδικασία αναγνώριση βάσει του γενετικού κώδικα (DNA) των θυμάτων.

Τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, πολλά ερωτηματικά εγείρει η τελευταία αποκάλυψη περί μη λειτουργίας ορισμένων εκ του προειδοποιητικού συστήματος ασφαλείας των ελβετικών αρχών εναέριας κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τις σορούς 38 θυμάτων.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 08:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Για άλλες 12 ημέρες οι κυανόκρανοι στη Βοσνία
 

Διακυβεύεται το μέλλον των ειρηνευτικών αποστολών σε ολόκληρο τον κόσμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την παράταση της εντολής της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία έως τις 15 Ιουλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με βέτο στην ανανέωση της εντολής αν δεν εξασφαλιστεί η ασυλία των αμερικανικών δυνάμεων από ενδεχόμενες διώξεις του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε ότι η αμερικανική ηγεσία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Η νέα δωδεκαήμερη παράταση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία S-FOR δίνει στις αντιμαχόμενες πλευρές τη δυνατότητα να γεφυρώσουν τις διαφωνίες και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Διαπραγματεύσεων συνέχεια

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι τα μέλη του εν λόγω σώματος θα εξετάσουν εκ νέου τα αιτήματα της Ουάσινγκτον.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, δηλώνει βέβαιος ότι η αμερικανική ηγεσία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Για τη λύση της διαφωνίας μεταξύ ΟΗΕ - Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να επισπέύσει την ούτως ή άλλως προγραμματισμένη ανάληψη της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 09:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Δρακόντεια μέτρα για την 4η Ιουλίου
 

Περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις υπό τη σκιά της στενής παρακολούθησης των αμερικανικών αρχών

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις ενώ χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί και πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) έχουν αναπτυχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της προστασίας των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι γιορτάζουν την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη επίχειρηση ασφαλείας των τελευταίων ετών όσον αφορά τη συγκεκριμένη ημέρα και τον συγκεκριμένο εορτασμό, η οποία πραγματοποιείται υπό το φόβο τυχόν νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος.

Παραμονή του εορτασμού της 4ης Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να τιμήσουν την εν λόγω ημέρα όπως κάθε χρόνο και τους διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή τυχόν επιθέσεων.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Αμερικανών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας επίθεσης σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό περιοδικό «Νιούζγουικ» την περασμένη εβδομάδα.

Ποικιλία μέτρων

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διαθέτει «αξιόπιστες» πληροφορίες περί της εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο οι εν λόγω επιθέσεις δεν αποκλείεται να έχουν τη μορφή βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και απαγωγών.

Το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί περισσότερες από 2.000 εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανάμεσα στα νέα προστατευτικά μέτρα που βρίσκονται στην υπηρεσία των αμερικανικών αρχών είναι ένα καινούργιο δίκτυο με κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης μπροστά από το λόφο του Καπιτωλίου και ειδικά σημεία ελέγχου για όσους θα θελήσουν να θαυμάσουν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα της Νέας Υόρκης.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Οικονομικές παρατυπίες Μπους
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος πούλησε μετοχές της εταιρείας «Χάρκεν Ένερτζι»

Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι o πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δεν ακολούθησε τους προβλεπόμενους κανόνες για την πώληση μετοχών την εποχή που εργάζονταν ως επιχειρηματίας στο Τέξας.

Εκπρόσωπος του Αμερικανού πρόεδρου απέδωσε τις παρατυπίες σε λογιστικά λάθη των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

Το 1990 ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πούλησε μεγάλο αριθμό μετοχών στην εταιρεία «Χάρκεν Ένερτζι» λίγο πριν η εν λόγω εταιρεία προβεί σε ανακοίνωση η οποία υποκίνησε άμεση πτώση των τιμών των μετοχών της.

Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπογραμμίσει ότι είχε προσκομίσει μέσα στα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια όλα τα έγγραφα, τα οποία χρειάζονται για την πώληση μετοχών.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου σε συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι ένα από τα προαναφερθέντα έγγραφα παραδόθηκε με καθυστέρηση εξαιτίας λάθους των νομικών συμβούλων της εταιρείας.

Οι αποκαλύψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων, καθώς έρχονται σε μια περίοδο συνεχών οικονομικών σκανδάλων σε αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς, ενώ έρχονται σε αντίφαση και με τις παροτρύνσεις Μπους για εξυγίανση της λειτουργίας των μεγάλων εταιρειών.

«Το ευρύτερο ζήτημα είναι πως έχουμε τεράστια σκάνδαλα σε επιχειρήσεις, και ο πρόεδρος ήταν συνδεδεμένος με μια εταιρεία που είχε προβλήματα με τις αρχές. Ο ίδιος και η εταιρεία του έγιναν αντικείμενο ερευνών, υπήρχαν περιπτώσεις πλαστογράφηση στοιχείων για να κρυφτούν ζημίες, "μαγειρεύτηκαν" λογιστικά βιβλία. Κι ο πρόεδρος πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να μιλήσει σχετικά με την ηθική και την ευθύνη των στελεχών επιχειρήσεων την ώρα που ο ίδιος και η εταιρεία είναι αντικείμενο ερευνών. Κι αυτό είναι κάπως υποκριτικό», δήλωσε στο BBC , ο Αμερικανός ο Τσακ Λιούις, μέλος του Ελεγκτικού Κέντρου για τη Δημόσια Ακεραιότητα.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Θετικές εξελίξεις αλλά και ερωτηματικά
 

Η «17 Νοέμβρη» είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου, Στίβεν Σόντερς

Συνέντευξη στον Στέφανο Διανέλλο

Θετικές χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την τρομοκρατία στην Ελλάδα ο Βρετανός αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και δεν παρέλειψε να εκφράσει και ορισμένα ερωτηματικά για την υπόθεση.

Ο Βρετανός αναλυτής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η «17 Νοέμβρη» να ήθελε να βρεθούν τα όπλα και άλλα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα των Πατησίων προκειμένου να τα ξεφορτωθεί.

Σημειώνει,δε, πως οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι εμπλέκονται στις έρευνες, δεν πρέπει να έμειναν και πολύ ικανοποιημένοι από τη δημοσιότητα, που έχει δωθεί στο θέμα.

Όσον αφορά τη μέθοδο, την οποία ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές για τις έρευνές τους τις τελευταίες ημέρες, ο Πολ Μπίβερ, δήλωσε στο Στέφανο Διανέλλο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να είναι αδιάσειστα και να αποδεικνύουν την εμπλοκή της «17 Νοέμβρη».

«Αν μπορείς να αποκτήσεις πληροφορίες από έναν άνθρωπο, δεν χρειάζονται και πολλά πράγματα για να διασταυρώσεις αυτά που, ήδη, οι μυστικές υπηρεσίες σου έχουν βρει. Συχνά, χρειάζεσαι απλώς αυτό τον έναν άνθρωπο για να αλλάξεις τα δεδομένα και να βρεις το κομμάτι που σου λείπει για να συμπληρώσεις το παζλ", επισημαίνει στην ελληνική υπηρεσία του BBC λέει ο Βρετανός αναλυτής ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ.

Ωστόσο, ο Πολ Μπίβερ, εκτιμά ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις της ελληνικής αστυνομίας θα πρέπει να έγιναν επειδή βρέθηκε κάποιο σημαντικό στοιχείο τις ημέρες που ακολούθησαν τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά.

Η άλλη άποψη

Ο Βρετανός αναλυτής δεν παραλείπει να εκφράσει και τα ερωτηματικά του γύρω από την υπόθεση.

«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η '17 Νοέμβρη' να ήθελε να βρουν αυτά που, όπως λέγεται, βρήκε η αστυνομία στα Πατήσια και να έβαλαν εκεί πράγματα που, πλέον, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν, όπως είναι οι ρουκέτες, που μετά από τόσα χρόνια μάλλον δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν», υποστηρίζει ο Βρετανός αναλυτής.

Όσον αφορά την τοποθεσία - στο κέντρο των Αθηνών - του διαμερίσματος που φέρεται να διατηρούσε η «17 Νοέμβρη», ο Βρετανός αναλυτής τη χαρακτηρίζει «άκρως αναμενόμενη».

«Είναι αναμενόμενο η '17 Νοέμβρη' να έχει κρυσφύγετο στο κέντρο της Αθήνας και όχι μακριά», εξηγείσ την ελληνική υπηρεσία του BBC, ο Πολ Μπίβερ.

Και προσθέτει, «τα μέλη της χρειάζεται να ξέρουν τί γίνεται και να χρησιμοποιούν το κάλυμα, που προσφέρει μια μεγάλη πόλη. Αν δείτε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η ETA στην Ισπανία, συνήθως λειτουργούν σε μεγάλες πόλεις, εκεί όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, αφού, έτσι, προσφέρεται καλό κάλυμα για τα μέλη της».

«Εσκεμμένη προβολή»

Στη συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός αναλυτής δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός της μεγάλης δημοσιότητας, που έχει δωθεί στις έρευνες των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι η αστυνομία επεδίωξε την προβολή της υπόθεσης για να δείξει ότι κάνει κάτι στο θέμα της τρομοκρατίας. Ιδιαίτερα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πιέσεις, που ασκούνται είναι μεγάλες και, έτσι, έπρεπε κάτι να φανεί προς τα έξω», επισημαίνει ο Πολ Μπίβερ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή δυσαραστημένοι με την προβολή των ερευνών δεν αποκλείεται να είναι και οι Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και συμβάλλουν στις έρευνες, καθώς είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι η δημοσιότητα είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

«Εκείνοι θέλουν το παιχνίδι να παίζεται πιο ήρεμα, πιο απλά και πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη επιτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας», καταλήγει ο Πολ Μπίβερ.


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002 - 04:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος πονοκέφαλος για Μπερλουσκόνι
 


Η ομιλία του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο κοινοβούλιο, οι αντιδράσεις στην βρετανική εκστρατεία κατά του ευρώ και οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Παραίτηση Σκατζόλα

Με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκατζόλα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι λογοδότησε ενώπιον των μελών της βουλής και επιχείρησε να πλέξει το εγκώμιο του παραιτηθέντος υπουργού.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι ο παραιτηθείς υπουργός συμπεριφέρθηκε με «αβρότητα, η οποία και τον χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».


Ο δολοφονηθείς Μάρκο Μπιάτζι
Ο Κλαούντιο Σκατζόλα υπέβαλε την παραίτησή του, επειδή χαρακτήρισε την υπόθεση της εξεύρεσης των δραστών της δολοφονίας ενός Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου, Μάρκο Μπιάτζι, «μεγάλο παλούκι».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η αντίδραση της ιταλικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν τόσο έντονη ώστε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείλησε να διακόψει τη τηλεοποτική μετάδοση της συνεδρίας.

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» σχολιάζει ότι τα προβλήματα για τη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κάθε άλλο παρά έλαβαν τέλος.

«Είναι λάθος της ιταλικής κυβέρνησης να προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των πραγμάτων διατηρώντας έναν υπουργό, ο οποίος και αντικειμενικά δεν μπορούσε να κρατηθεί στο αξίωμά του», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Ο φόβος της Γερμανίας

Η διαφημιστική εκστρατεία κατά του ευρώ, την οποία επιμελείται μια πλειάδα Βρετανών καλλιτεχνών, προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και εκτός.


Ο Βρετανός κωμικός, ο οποίος υποδύθηκε τον Χίτλερ, ως υπέρμαχο του ευρώ
Η «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» υποστηρίζει ότι η «μάχη» της Βρετανίας για την υιοθέτηση του ευρώ κινείται περισσότερο σε «ψυχολογικό παρά σε οικονομικό επίπεδο» και χρησιμοποιεί ως «όπλο το φόβο απέναντι στη Γερμανία και απέναντι σε μια ήπειρο πλήρως αποξενωμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εν πολλοίς αυτό που θέλουν οι σκληροπυρηνικοί Βρετανοί είναι να δώσουν μια τελευταία μάχη για τη βρετανική κυριαρχία και ανεξαρτησία, η οποία εκτιμούν ότι απειλείται», καταλήξει η γερμανική εφημερίδα.

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία

«Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία πρώτης τάξεως», υπογραμμίζει δημοσίευμα της γερμανικής «Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ», όσον αφορά τις άκαρπες για άλλη μια φορά συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο, αλλά θα αλλάξουν προς το χειρότερο
Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ
«Αντ' αυτού η μοναδική ευκαιρία μετεξελίσσεται σε εφιαλτή για την Ευρώπη», προσθέτει η εφημερίδα και εξηγεί αυτήν την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία και εθνικιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων φαίνεται να απομακρύνονται συνεχώς από την προοπτική της μελλοντικής συμβίωσης με τους Ελληνοκυπρίους».

Όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, η γερμανική εφημερίδα, εκτιμά ότι επιδιώκει τη διατήρηση του σημερινού «στάτους κβο» για το νησί.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.