Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-12

  1. Ασυλία ενός έτους στους Αμερικανούς στρατιώτες
  2. Οι Ελβετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για το δυστύχημα
  3. Χορεύοντας με το θάνατο
  4. Ανοίγουν τα αρχεία της Στάζι
  5. Ανάλυση του διευθυντή σύνταξης τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου
  6. 'Πιθανή' η παραίτηση Ετσεβίτ
  7. Στη Χάγη ο Λίλιτς
  8. Κόμμα ιδρύει ο Τζεμ
  9. Ελπίδες για ανάκαμψη των χρηματαγορών
  10. Κλιμακώνεται η κρίση στην Τουρκία
  11. «Καταρρέει η κυβέρνηση Ετσεβίτ»
  12. Τουρκία: «Στο χείλος της αβύσσου»
  13. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
  14. Έκκληση Μαντέλα για το Έιτζ
  15. «Καταρρέει η κυβέρνηση Ετσεβίτ»
  16. Σε κατάσταση συναγερμού η Βενετία
  17. Τουρκία: «Στο χείλος της αβύσσου»
  18. Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 23:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασυλία ενός έτους στους Αμερικανούς στρατιώτες
 

Η Ουάσινγκτον ζητούσε να μην δικάζονται οι στρατιώτες της

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα συμβιβαστική πρόταση που εξασφαλίζει σε αμερικανούς στρατιώτες ασυλία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάστημα ενός έτους.

Με την απόφαση αυτή φαίνεται να παρακάμπτεται το αμερικανικό βέτο για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα η απόφαση άνοιξε το δρόμο για την παράταση της αποστολής στη Βοσνία που θα έληγε στις 15 Ιουλίου.

Το κείμενο που ψηφίστηκε απαγορεύει στο νεοϊδρυθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει ή να προσαγάγει μέλη των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ από χώρες που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία του δικαστηρίου

Αρχικά οι ΗΠΑ ζητούσαν πλήρη ασυλία για τους στρατιώτες τους αναγκάστηκαν όμως να δεχτούν τη συμβιβαστική λύση του ΟΗΕ ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ΕΕ, του Καναδά, του Μεξικού κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια της ασυλίας των στρατιωτών ενώ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, θα είναι πολύ δύσκολο για το δικαστήριο της Χάγης να προχωρήσει σε προσαγωγές ακόμη και αν το αποφασίσει.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ελβετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για το δυστύχημα
 

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη τελετή που έγινε στα γερμανοελβετικά σύνορα, όπου κατέπεσαν τα 2 αεροσκάφη

Η Ελβετία παραδέχθηκε ότι οι δικοί της ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ευθύνονται εν μέρει για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Τότε δύο αεροσκάφη ένα ρωσικό επιβατικό και ένα γερμανικό εμπορικό συγκρούστηκαν στον αέρα πάνω από τα γερμανοελβετικά σύνορα, με αποτέλεσμα το θάνατο των 71 επιβατών και πληρώματος τους.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Ρώσοι μαθητές που ταξίδευαν με αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρείας Μπασκίριαν Ερλάϊνς για διακοπές στην Ισπανία.

Ξέραμε ότι είμασταν συνυπεύθυνοι για το θάνατο 71 ατόμων, και αυτό μάς οδήγησε σε βεβιασμένες αντιδράσεις
Μορίτζ Λουενμπέργκερ, Ελβετός υπουργός Μεταφορών
Σήμερα έγινε επιμνημόσυνη δέηση με συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων, στο γερμανικό χωριό Ουμπερλίνγκεν, κοντά στη λίμνη Κονστάνς, όπου συνετρίβησαν τα δύο αεροσκάφη.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Ελβετός υπουργός Μεταφορών, Μορίτζ Λουενμπέργκερ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ελβετικές αρχές υπέπεσαν σε σφάλματα κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης των αεροσκαφών πάνω από τον ελβετικό εναέριο χώρο, αλλά και στον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση μετά το δυστύχημα.

«Δεν βρήκαμε .....τις σωστές λέξεις»

Ο κ. Λουενμπέργκερ είπε στους συγκεντρωμένους στην τελετή ότι ήταν λάθος των ελβετικών αρχών να επιρρίψουν αμέσως ευθύνες για το δυστύχημα στο Ρώσο πιλότο.


Αποζημίωση των οικογενειών θυμάτων υποσχέθηκε ο Ελβετός υπουργός Μεταφορών
«Η συνειδητοποίηση του τρομακτικού γεγονότος ότι είμασταν συνυπεύθυνοι για το θάνατο 71 ατόμων, μάς οδήγησε σε βεβιασμένες αντιδράσεις, στο να δίνουμε συγκεκχυμένες και ενίοτε λανθασμένες πληροφορίες» είπε ο Ελβετός υπουργός Μεταφορών.

«Δεν βρήκαμε όλοι μας πάντα τις σωστές λέξεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ελβετός πολιτικός, και υποσχέθηκε ότι η Ελβετία είναι έτοιμη να προσφέρει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

«Ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος» είπε σε ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων που παραβρέθηκαν στην τελετή.

Ο κ. Λουενμπέργκερ τόνισε ότι οι οικογένειες των επιβατών και μελών του πληρώματος έχουν το δικαίωμα να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Απών ο Ελβετός πρόεδρος

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελβετίας Κασπάρ Φίλιγκερ αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση, που έχει προγραμματιστεί για αύριο στη Ρωσία για τα θύματα της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών.


Μαθήτρια αποθέτει λίγα άνθη στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδίας
Η απόφαση ελήφθη μετά από την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ότι, λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης των συγγενών των θυμάτων, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του Ελβετού επισήμου.

Η ρωσική πλευρά είχε αντιδράσει με οργή όταν λίγες ώρες μετά το ατύχημα, οι ελβετικές αρχές έσεπυσαν να αποδώσουν τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών σε ανθρώπινο λάθος του Ρώσου κυβερνήτη.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι το ρωσικό επιβατικό έλαβε λανθασμένες οδηγίες από τον ελβετό ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που οπωσδήποτε συνέβαλε στο δυστύχημα.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 19:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Χορεύοντας με το θάνατο
 

Ο Πάμπλο Πικάσο έλεγε ότι παρακολουθεί ταυρομαχίες γιατί αντικατοπτρίζουν την αληθινή ζωή. Για του κατοίκους και τους επισκέπτες της ισπανικής πόλης Παμπλόνα, το φεστιβάλ του Σαν Φερμέν -όπου ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης- μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία ζωής και θανάτου.


Οι ταύροι διανύουν απόσταση 825 μέτρων πριν καταλήξουν στο αρένα


Οι θεατές τρέχουν μαζί με τον ταύρο προκειμένου να μην τραυματιστούν


…αν και δεν τα καταφέρνουν πάντα


Την τρίτη ημέρα τραυματίστηκαν οκτώ άτομα εκ των οποίων πέντε σοβαρά


Από την οργή των ταύρων δεν γλύτωσαν όμως ούτε οι ταυρομάχοι


Για τους ταύρους ο αγώνας στους δρόμους τη πόλη αποτελεί μια μοναδική στιγμή ελευθερίας… πριν από το θάνατο


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 19:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοίγουν τα αρχεία της Στάζι
 

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένος να προσφύγει ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Η γερμανική Άνω Βουλή ενέκρινε σήμερα αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε ερευνητές και δημοσιογράφους στα απόρρητα αρχεία της Σταζι- της υπηρεσίας Ασφαλείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.


Οι φάκελοι της Στάζι μπορούν να καλύψουν απόσταση 180 χιλιομέτρων
Ο νέος νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ θα δίνει την δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένους δημοσιογράφους να μελετούν τα έγγραφα που αναφέρονται στη σχέση της Στάζι με γνωστές προσωπικότητες της χώρας.

Η έγκριση του νέου νόμου από το κοινοβούλιο ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας βάσει της οποίας προσωπικοί φάκελοι της Σταζι μπορούν να ανοιχθούν μόνο με την συναίνεση της εμπλεκόμενης πλευράς.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε ληφθεί μετά από προσφυγή του πρώην καγκελάριου Κολ.

Ο δικηγόρος του κ. Κολ δήλωσε πως ο πελάτης του θα προσφύγει ακόμα και σε Διεθνή Δικαστήρια αν χρειασθεί για να αποτρέψει δημοσιοποίηση του φακέλου που διατηρούσε γι αυτόν η Στάζι.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 18:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάλυση του διευθυντή σύνταξης τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου
 

Ο Στρατός παρακολουθεί τις εξελίξεις

Σε προσπάθειες δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μπλοκ αναμένεται να προβούν ο Ισμαήλ Τζεμ, η Τανσού Τσιλέρ και ο Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τον Ισμαήλ Μπαλί, διευθυντή Ιχλάς Χαμπέρ Αζανσί.

Οι στρατιωτικοί δεν εγκρίνουν κανένα από τα ισλαμικά κόμματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρέμβει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν αργότερα
Ισμαήλ Μπαλί
Ο κ. Μπαλί πιστεύει ότι η δημοτικότητα του Ισμαήλ Τζεμ είναι αυξημένη, διότι «ως υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να χειρισθεί με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο».

«Τόσο ο Ισμαήλ Τζεμ με το νέο του κόμμα όσο και η Τανσού Τσιλέρ με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, αλλά και ο Μεσούτ Γιλμάζ με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας φαίνεται να θέλουν να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό μπλοκ στην Τουρκία», υποστηρίζει ο κ. Μπαλί.

Ο ρόλος του «Τσάρου της οικονομίας»

«Ο υπουργός οικονομικών κ. Κεμάλ Ντερβίς θεωρείται ο αρχιτέκτων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία» ανέφερε ο κ. Μπαλί προσθέτοντας ότι «ο κ. Ντερβίς εργαζόταν για την Παγκόσμια Τράπεζα στις ΗΠΑ όταν δέχθηκε την πρόταση του Μπουλέντ Ετσεβίτ να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Εάν αποφασίσει τελικά να παραιτηθεί θα είναι μεγάλο το πλήγμα για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ»

Αναφερόμενος στη δημοτικότητα των ισλαμικών κομμάτων ο κ Μπαλί σημείωσε ότι από τα τρία ισλαμικά κόμματα στην Τουρκία, «ένα από αυτά, το νέο ισλαμικό κόμμα του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταϊμπ Ερντοβαν, σημειώνει μεγάλη άνοδο».

«Ωστόσο» εκτιμά ο διευθυντή σύνταξης του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «οι στρατιωτικοί στην Τουρκία - οι οποίοι έχουν και τη μεγαλύτερη δύναμη - δεν εγκρίνουν κανένα από τα ισλαμικά κόμματα και προσπαθούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους».

«Μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε «δεν έχουν παρέμβει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν αργότερα. Αυτό είναι σίγουρο».

«Αυτό που οι ίδιοι επιθυμούν είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που να τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, θέλουν από αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό να τάσσεται εναντίον των θέσεων που προβάλλουν οι Ισλαμιστές», κατέληξε ο διευθυντής σύνταξης του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, Ιχλάς Χαμπέρ Αζανσί.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 16:04 ('Ωρα Λονδίνου)
'Πιθανή' η παραίτηση Ετσεβίτ
 

Τζεμ: Κύριος στόχος η πορεία προς την Ευρωπαική Ένωση

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, παραδέχτηκε ότι μπορεί να παραιτηθεί αν συνεχισθούν οι αποχωρήσεις υπουργών από την κυβέρνηση και επίσης βουλευτών από το κόμμα του.

Πάνω από 40 βουλευτές έχουν ήδη παραιτηθεί.

Πάντως, ο κ. Ετσεβίτ απέρριψε για μία ακόμη φορά τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές.

Βουλευτές των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης τονίζουν πως είναι απαραίτητη η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λόγω των παραιτήσεων αλλά και λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους της κυβέρνησης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να μπορέσει κάποτε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, ο Ισμαίλ Τζεμ, ο οποίος απεχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε τον σχηματισμό ενός νέου κινήματος με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν.

O Iσμαίλ Τζεμ τόνισε ότι στόχος του νέου σχήματος είναι να οδηγήσει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει, όπως είπε, την Τουρκία, ένα επενδυτικό κέντρο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Πάντως ο κ. Ετσεβίτ, που δεν φαίνεται να πτοείται από τις συνεχείς αποχωρήσεις υπουργών και βουλευτών, διόρισε στη θέση του κ. Τζεμ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος νωρίτερα, ως υπουργός Επικρατείας, ήταν αρμόδιος για το Κυπριακό.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 12:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη ο Λίλιτς
 

Ο Λίλιτς αρνήθηκε να παραδοθεί

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Χάγη, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Ντράγκαν Σάπονγιτς είπε ότι ο Λίλιτς συνελήφθη όταν αρνήθηκε να καταθέσει κατά του διαδόχου του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

O Ζόραν Λίλις διετέλεσε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας από το 1993 μέχρι το 1997.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι για όσο διάστημα ήταν στην εξουσία, ο Ζόραν Λίλιτς φέρεται να καθοδηγείτο από τον Μιλόσεβιτς, τότε πρόεδρο της Σερβίας.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Κόμμα ιδρύει ο Τζεμ
 

Εναντίον των παλαιών κομμάτων καταφέρθηκε ο Ισμαίλ Τζεμ

O Ισμαίλ Τζεμ, που παραιτήθηκε την Πέμπτη από υπουργός Εξωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης, εξήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος.

Η κυβέρνηση έχασε την ικανότητα να κυβερνά λόγω των εσωτερικών διαμαχών. Η Τουρκία έφθσε στο σημείο να μη μπορεί να κάνει τα παραίτητα βήματα.
Ισμαίλ Τζεμ
Σε συνέντευξη τύπου είπε ότι τα παλαιά κόμματα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ έχουν χάσει τη δύναμή τους λόγω του κύματος των παραιτήσεων.

Απαιτούνται, είπε, νέοι ηγέτες για να ολοκληρώσουν την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Ο Ισμαίλ Τζεμ είπε ότι θα συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς και τον Χουσαμετίν Οζκάν που παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση Ετσεβίτ.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης

Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με τις παραιτήσεις δύο υπουργών του στενού υπουργικού συμβουλίου.

Πρώτα, το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαίλ Τζεμ.


Ο Κεμάλ Ντερβίς
Ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -- υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, στη συνέχειά όμως την απέσυρε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

«Δεν παραιτούμαι»

Την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» και δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε απόσπασμα της κατ' ιδίαν συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.

«Του είπα ότι εάν προσχωρήσει σε νέο κομματικό σχήμα, τότε δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το υπουργικό του αξίωμα», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Σαμπάχ».

Επιπτώσεις της κρίσης

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομική ανάκαμψή της.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία ότι η αστάθεια στην Τουρκία, που είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης

Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν εγκαταλείψει και πάνω από 35 βουλευτές.

Ετσι, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελπίδες για ανάκαμψη των χρηματαγορών
 

Η ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ επηρέασε θετικά το Τόκιο

Η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στις χρηματαγορές της Ασίας έχει δημιουργήσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο δείκτης Νικέι 224 του χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1%, ακολουθώντας την πορεία ανάκαμψης του χρηματιστηρίου της Γουόλ Στριτ.

Η κίνηση των χρηματιστηρίων την Πέμπτη
Dow Jones -0.1%
Nasdaq +2.1%
FTSE -4.3%
CAC (Γαλλία) -4%
Dax (Γερμανία) -1.7%
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η σχετική ανάκαμψη είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου βουτιάς στις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Φούτσι 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έχασε 100 μονάδες, σημείωσε δηλαδή απώλειες της τάξεως του 4% για να κλείσει τελικά στις 4.230 μονάδες.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των μετοχών δεν πρόκειται να πέσουν άλλο καθώς πιθανότατα την Πέμπτη άγγιξαν τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών.

Εκτός από τις επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στις μεγάλες εταιρείες μετά τα πρόσφατα λογιστικά σκάνδαλα των τελευταίων μηνών.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Αμερικανικός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κόσμου, με τη λήψη μέτρων για την τιμωρία των ενόχων οικονομικού εγκλήματος.

Την Πέμπτη η εταιρεία παρασκευής φαρμάκων «Μπρίστολ-Μάιερς Σκουίμπ» εισήλθε στον κατάλογο των αμερικανικών εταιρείων, οι οποίες κατηγορούνται για παραποίηση των λογιστικών βιβλίων και των κερδών τους.

Πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα και ότι η συνεχής αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων σε συνδυασμό με τις συνεχείς αποκαλύψεις οικονομικών σκανδάλων δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται η κρίση στην Τουρκία
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει

Η τουρκική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο κατάρρευσης, με τις παραιτήσεις δύο υπουργών του στενού υπουργικού συμβουλίου.

Πρώτα, το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο ευυπόληπτος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει την Παρασκευή ο Ισμαήλ Τζεμ, ο παραιτηθείς υπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος.


Ο Κεμάλ Ντερβίς
Ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -- υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, στη συνέχειά όμως την απέσυρε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

«Δεν παραιτούμαι»

Την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» και δημοσιεύεται στο φύλλο της Παρασκευής.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε απόσπασμα της κατ' ιδίαν συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.

«Του είπα ότι εάν προσχωρήσει σε νέο κομματικό σχήμα, τότε δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το υπουργικό του αξίωμα», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Σαμπάχ».

Επιπτώσεις της κρίσης

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομική ανάκαμψή της.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία ότι η αστάθεια στην Τουρκία, που είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης

Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν εγκαταλείψει και πάνω από 35 βουλευτές.


O Iσμαήλ Τζεμ
Ετσι, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

O ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι ο Κος Ετσεβίτ δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.

Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Κεμάλ Ντερβίς σκοπεύουν να ιδρύσουν νέο πολιτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την εξουσία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς το οποίο ίδρυσε ο Κος Ετσεβίτ πριν από πάνω από 20 χρόνια.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στο σπίτι του Κου Τζεμ, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, η παραίτησή του οποίου προκάλεσε το κύμα των αποχωρήσεων από την κυβέρνηση και το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 03:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καταρρέει η κυβέρνηση Ετσεβίτ»
 


Την πολιτική κρίση στην Τουρκία, η οποία εκδηλώνεται με τη σχεδόν καθημερινή υποβολή παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σχολιάζουν στις στήλες της διεθνούς τους ειδησεογραφίας τέσσερις εφημερίδες του βρετανικού Τύπου.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μάλιστα, φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία του εμφανώς καταπονημένου, λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

«Στα πρόθυρα της καταρρεύσης» είναι ο τίτλος του ενός εκ των δύο άρθρων των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως τον «αρχιτέκτονα» της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

Ο Κεμάλ Ντερβίς απέσυρε την παραίτησή του έπειτα από έκκληση του προέδρου της Τουρκίας, Αχμέντ Νεσντέτ Σεζέρ.

«Ομάδα - όνειρο»

«Επικεφαλής του ευρωπαϊκού ονείρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρθρου των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για την πολιτική κρίση στην Τουρκία, το οποίο αναφέρεται στην παραίτηση - γεγονός του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Η βρετανική εφημερίδα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες, οι οποίες φέρουν τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κομματικού σχήματος, το οποίο τουλάχιστον από τον τουρκικό Τύπο αποκαλείται ως η «ομάδα όνειρο».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, επίσης, ένα σύντομο προφίλ του «ευρωπαϊστή» Ισμαήλ Τζεμ, στο οποίο γίνεται αναφορά και στις άρτιες σχέσεις που διατηρεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, Γεώργιο Παπανδρέου.

«Μιλάει τη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έχει πλείστες όσες φορές ενοχλήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην Τουρκία», δήλωσε στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για τον Ισμαήλ Τζέμ, μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της ΕΕ.

Τέλος στο κύριο τους άρθρο οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάτι θετικό αναμένεται να προκύψει από την παρούσα πολιτική κρίση στην Τουρκία, καθώς η χώρα πλέον καλείται να επιλέξει είτε την οδό των ουσιαστικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο την ένταξή της στην ΕΕ είτε την πολιτική της εσωστρέφειας.

«Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά της. Ο στρατός οφείλει να μείνει στα μετόπισθεν», καταλήγει το κύριο άρθρο των «Φαινάνσιαλ Τάιμς».

«Ελάτε πίσω»

Είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας, «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία, επίσης, αναφέρεται στο σενάριο περί σχηματισμού νέου κόμματος με επικεφαλής τον Ισμαήλ Τζεμ.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος δίνοντας το πράσινο φως για την επανένωση της διχοτομημένης νήσου.

Πάντως η βρετανική εφημερίδα κλείνει με την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και επισημαίνει ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το νέο ισλαμικό κόμμα του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταΐμπ Ερντοβάν, εμφανίζεται σταθερά ως το πιο δημοφιλές.

«Η φωνή της μεταρρύθμισης»

«Ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας δημοσιογράφος αριστερών πεποιθήσεων. Αργότερα ανέλαβε γενικός διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας και από χθες ο 62χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται αποφασισμένος να αποτελέσει τη φωνή της μεταρρύθμισης», αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Τάιμς.

«Η παραίτηση του Ισμαήλ Τζεμ σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής καριέρας του Μπουλέντ Ετσεβίτ», προσθέτει η λονδρέζικη εδημερίδα, η οποία, επίσης, ρίχνει μια σύντομη ματιά στο έργο του Ισμαήλ Τζεμ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας και στην πρόσφατη πρωτοβουλία Τζεμ-Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή.

Την άποψη ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη χώρα συμμερίζεται και ο πολιτικός συντάκτης της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος μίλησε στους «Τάιμς».

«Νομίζω ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη από αυτήν την αντιπαράθεση. Η δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος θα προσελκύσει νέους ανθρώπους με ταλέντο και πρωσοπικότητα και θα βοηθήσει όλους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να σκεφτούν διπλά πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε στους «Τάιμς», ο πολιτικός συντάκτης της «Χουριέτ», Σεντάτ Εργκίν.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 03:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Στο χείλος της αβύσσου»
 


Οι εξελίξεις στην Τουρκία, το χάσμα των αξιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών και η δημιουργία του συνθετικού ιού είναι τα κύρια θέματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

«Στο χείλος της αβύσσου»

Στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Τουρκίας με αφορμή τις παραιτήσεις επτά υπουργών από το κυβερνών κόμμα και ιδίως αυτής του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

«Εάν ο Ισμαήλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, αυτό θα σημάνει το τέλος του άνευ προηγουμένου πολιτικού εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω πολιτικούς ελιγμούς.

«Η Τουρκία στο χείλος της αβύσσου» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ελβετική εφημερίδα, «Λε Ταμπ», η οποία χαρακτηρίζει την παραίτηση Τζεμ ως «το μοιραίο πλήγμα για το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης».

Η «Λε Ταμπ» εκτιμά ότι η παρούσα πολιτική κρίση είναι η συνέχεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και καταλήγει ότι πλέον ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν έχει άλλη επιλογή παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Χάσμα αξιών»

Με αφορμή τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο νεοσύστατο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και το αίτημα για τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς κυανόκρανους, η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» θέτει το ερώτημα εάν η παρούσα υπερδύναμη και οι δυτικοί σύμμαχοί της μοιράζονται ακόμα τις ίδιες ηθικές αξίες.

«Σύμμαχοι, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος ως προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ως προς το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, διατηρούν απλά από συνήθεια την ιδιότητα των συμμάχων», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Φτιάξτε μόνοι σας ιούς»

Για τη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» η δημιουργία εκ του μηδενός ιού από τη γενετική σύνθεση του ιού της πολιομυελίτιδος εγείρει το εξής ερώτημα: «πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία ιών εκ του μηδενός από ιδιώτες;».

«Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται σήμερα η βιοτεχνολογία είναι ζήτημα λίγων ετών η εμφάνιση των πρώτων ιών από απλούς πολίτες», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Και καταλήγει ότι «ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέων ασθενειών μέσω της βιοτεχνολογίας είναι σήμερα πιο ορατός από ποτέ».


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει

Η τουρκική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο κατάρρευσης, με τις παραιτήσεις δύο υπουργών του στενού υπουργικού συμβουλίου.

Πρώτα, το πρωί της Πέμπτης παραιτήθηκε ο ευυπόληπτος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει την Παρασκευή ο Ισμαήλ Τζεμ, ο παραιτηθείς υπουργός δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος.


Ο Κεμάλ Ντερβίς
Ο υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς -- αρχιτέκτονας της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας -- υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, στη συνέχειά όμως την απέσυρε, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του προέδρου Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οικονομική ανάκαμψή της.

Στην Ουάσιγκτον επικρατεί ανησυχία ότι η αστάθεια στην Τουρκία, που είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα αμερικανικά συμφέροντα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Πιέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης

Από τη Δευτέρα οκτώ υπουργοί- ανάμεσά τους ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης και θεωρούμενος βασικός σύμμαχος του Ετσεβίτ, ο Χουσαμετίν Οζκάν - έχουν εγκαταλείψει και την κυβέρνηση και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν εγκαταλείψει και πάνω από 35 βουλευτές.


O Iσμαήλ Τζεμ
Ετσι, το κόμμα του 77χρονου πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

O ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι ο Κος Ετσεβίτ δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί.

Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι ο Ισμαήλ Τζεμ και ο Κεμάλ Ντερβίς σκοπεύουν να ιδρύσουν νέο πολιτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την εξουσία του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς το οποίο ίδρυσε ο Κος Ετσεβίτ πριν από πάνω από 20 χρόνια.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στο σπίτι του Κου Τζεμ, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, η παραίτησή του οποίου προκάλεσε το κύμα των αποχωρήσεων από την κυβέρνηση και το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Μαντέλα για το Έιτζ
 

Εκκληση για επιπλέον βοήθεια από τα αναπτυγμένα κράτη απηύθυνε ο Μπιλ Κλίντον

Έκκληση για την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος του ιού HIV που προκαλεί το Έιτζ θα απευθύνει ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, στο πλαίσιο της τελετής λήξης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έιτζ, το οποίο πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Στο πλευρό του Νέλσον Μαντέλα θα συνταχθεί και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος σε ομιλία του την Πέμπτη τόνισε ότι οι φορείς του ιού HIV πρέπει να αποβάλουν από πάνω τους το αίσθημα της ντροπής, το οποίο συνοδεύει την εν λόγω ασθένεια.


Ο Νέλσον Μαντέλα τόνισε ότι οι αγροτικές περιοχές χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια
Ο Μπιλ Κλίντον άσκησε επίσης δριμεία κριτική κατά των ΗΠΑ και των άλλων αναπτυγμένων κρατών της διεθνούς κοινότητας για την ελλιπή τους συμβολή στον αγώνα κατά του Έιτζ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής υποστήριξε ότι το Έιτζ «σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οποιοδήποτε πόλεμος ή φυσική καταστροφή του παρελθόντος».

Ο Νέλσον Μαντέλα χαρακτήρισε το Έιτζ ως «έναν πόλεμο κατά της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαρκελώνη, Κρις Χογκ, ελάχιστοι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών βρίσκονται στη ισπανική πόλη.

Στο Διεθνές Συνέδριο για το Έιτζ συμμετείχαν περίπου 15.000 γιατροί, αξιωματούχοι υγειονομικών υπηρεσιών και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την εν λόγω ασθένεια.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 03:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καταρρέει η κυβέρνηση Ετσεβίτ»
 


Την πολιτική κρίση στην Τουρκία, η οποία εκδηλώνεται με τη σχεδόν καθημερινή υποβολή παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σχολιάζουν στις στήλες της διεθνούς τους ειδησεογραφίας τέσσερις εφημερίδες του βρετανικού Τύπου.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μάλιστα, φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία του εμφανώς καταπονημένου λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

«Στα πρόθυρα της καταρρεύσης» είναι ο τίτλος του ενός εκ των δύο άρθρων των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στην υποβολή παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, τον οποίο η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως τον «αρχιτέκτονα» της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

Ο Κεμάλ Ντερβίς απέσυρε την παραίτησή του έπειτα από έκκληση του προέδρου της Τουρκίας, Αχμέντ Νεσντέτ Σεζέρ.

«Ομάδα - όνειρο»

«Επικεφαλής του ευρωπαϊκού ονείρου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρθρου των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για την πολιτική κρίση στην Τουρκία, το οποίο αναφέρεται στην παραίτηση - γεγονός του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

Η βρετανική εφημερίδα φαίνεται να επιβεβαιώνει τις φήμες, οι οποίες φέρουν τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κομματικού σχήματος, το οποίο τουλάχιστον αποκαλείται τουλάχιστον από τον τουρκικό Τύπος ως η «ομάδα όνειρο».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει επίσης ένα σύντομο προφίλ του «ευρωπαϊστή» Ισμαήλ Τζεμ, στο οποίο γίνεται αναφορά και στις άρτιες σχέσεις που διατηρεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, Γεώργιο Παπανδρέου.

«Μιλάει τη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έχει πλείστες όσες φορές ενοχλήσεις τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην Τουρκία», δήλωσε στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» για τον Ισμαήλ Τζέμ μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της ΕΕ.

Τέλος στο κύριο τους οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάτι θετικό αναμένεται να προκύψει από την παρούσα πολιτική κρίση στην Τουρκία, καθώς η χώρα πλέον καλείται να επιλέξει είτε την οδό των ουσιαστικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο την ένταξή της στην ΕΕ είτε την πολιτική της εσωστρέφειας.

«Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά της. Ο στρατός οφείλει να μείνει στα μετόπισθεν», καταλήγει το κύριο άρθρο των «Φαινάνσιαλ Τάιμς».

«Ελάτε πίσω»

Είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας, «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία, επίσης, αναφέρεται στο σενάριο περί σχηματισμού νέου κόμματος με επικεφαλής τον Ισμαήλ Τζεμ.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος δίνοντας το πράσινο φως για την επανένωση της διχοτομημένης νήσου.

Πάντως η βρετανική εφημερίδα κλείνει με την αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και επισημαίνει ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το νέο ισλαμικό κόμμα του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ταΐμπ Ερντοβάν εμφανίζεται ως το πιο δημοφιλές.

«Η φωνή της μεταρρύθμισης»

«Ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας δημοσιογράφος αριστερών πεποιθήσεων. Αργότερα ανέλαβε γενικός διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας και από χθες 62χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται αποφασισμένος να αποτελέσει τη φωνή της μεταρρύθμισης», αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Τάιμς.

«Η παραίτηση του Ισμαήλ Τζεμ σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής καριέρας του Μπουλέντ Ετσεβίτ», προσθέτειη λονδρέζικη εδημερίδα, η οποία, επίσης, ρίχνει μια σύντομη ματιά στο έργο του Ισμαήλ Τζεμ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας και στην πρόσφατη πρωτοβουλία Τζεμ-Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή.

Την άποψη ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη χώρα συμμερίζεται και ο πολιτικός συντάκτης της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος μίλησε στους «Τάιμς».

«Νομίζω ότι η Τουρκία θα βγει κερδισμένη από αυτήν την αντιπαράθεση. Η δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος θα προσελκύσει νέους ανθρώπους με ταλέντο και πρωσοπικότητα και θα βοηθήσει όλους τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να σκεφτούν διπλά πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε στους «Τάιμς», ο πολιτικός συντάκτης της «Χουριέτ», Σεντάτ Εργκίν.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 05:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση συναγερμού η Βενετία
 

Και οι τουρίστες δεν ξεφεύγουν από τους ελέγχους της αστυνομίας

Σε κατάσταση υψίστου συναγερμού έχει τεθεί η Βενετία έπειτα από πληροφορίες για πιθανή επίθεση μελών οργανώσεων που συνδέονται με το δίκτυο Αλ Κάιντα κατά εβραϊκής συνοικίας.

Μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας έχουν αναπτυχθεί στην εβραϊκή συνοικία της Βενετίας και πραγματοποιούν ελέγχους στη συναγωγή και σε άλλα κτίρια της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύτες και μικρά υποβρύχια ελέγχουν τα κανάλια της Βενετίας, ενώ η αστυνομική ηγεσία της πόλης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την αιτία των ερευνών της.

«Δεν επικρατεί πανικός. Είμαστε πάντα σε επιφυλακή»
Ελία Ριτσέτι, αρχιραββίνος της Βενετίας
«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή γενικώς αλλά δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Άνζα, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Βενετίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης ότι αυξημένα μέτρα ασφαλείας ισχύουν εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο αρχιραββίνος της Βενετίας, Ελία Ριτσέτι, διευκρίνισε ότι βοηθούν όσο μπορούν στο έργο της αστυνομίας.


Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας και στη Ρώμη
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» η αστυνομία έχει ανακαλύψει σχέδιο οργάνωσης, η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην εβραϊκή συνοικία της Βενετίας.

Η εφημερίδα καταλήγει ότι η εν λόγω βομβιστική επίθεση είναι μία από τις τρεις προγραμματισμένες επιθέσεις , οι οποίες απετράπησαν λίγους μήνες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 03:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Στο χείλος της αβύσσου»
 


Οι εξελίξεις στην Τουρκία, το χάσμα των αξιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών και η δημιουργία του συνθετικού ιού είναι τα κύρια θέματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

«Στο χείλος της αβύσσου»

Στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Τουρκίας με αφορμή τις παραιτήσεις επτά υπουργών από το κεβερνών κόμμα και ιδίως αυτής του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

«Εάν ο Ισμαήλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, αυτό θα σημάνει το τέλος του άνευ προηγουμένου πολιτικού εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω πολιτικούς ελιγμούς.

«Η Τουρκία στο χείλος της αβύσσου» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ελβετική εφημερίδα, «Λε Ταμπ», η οποία χαρακτηρίζει την παραίτηση Τζεμ ως «το μοιραίο πλήγμα για το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης».

Η «Λε Ταμπ» εκτιμά ότι η παρούσα πολιτική κρίση είναι η συνέχεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και καταλήγει ότι πλέον ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν έχει άλλη επιλογή παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Χάσμα αξιών»

Με αφορμή τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο νεοσύστατο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και το αίτημα για τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς κυανόκρανους, η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» θέτει το ερώτημα εάν η παρούσα υπερδύναμη και οι δυτικοί συμμάχοι της μοιράζονται ακόμα τις ίδιες ηθικές αξίες.

«Σύμμαχοι, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος ως προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ως προς το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, διατηρούν απλά από συνήθεια την ιδιότητα των συμμάχων», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Φτιάξτε μόνοι σας ιούς»

Για τη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» η δημιουργία εκ του μηδενός ιού από τη γενετική σύνθεση του ιού της πολιομυελίτιδος εγείρει το εξής ερώτημα: «πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία ιών εκ του μηδενός από ιδιώτες».

«Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται σήμερα η βιοτεχνολογία είναι ζήτημα λίγων ετών για την εμφάνιση των πρώτων ιών από απλούς πολίτες», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Και καταλήγει ότι «ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέων ασθενειών μέσω της βιοτεχνολογίας εμφανίζεται σήμερα πιο ορατός από ποτέ».


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002 - 04:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα
 

Χωρίς επεισόδια εκτυλίχθηκαν οι διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου, Ούγκο Τσάβες.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράκας για πέμπτη φορά μετά τις διαδηλώσεις του Απριλίου, οι οποίες οδήγησαν στο σύντομο πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες .

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ήδη εγκαταλείψει την πρωτεύουσα πριν την έναρξη των διαδηλώσεων και μετέβη σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Μαρακάι, 100 χιλιόμετρα από το Καράκας.


Οπαδοί του Τσάβες έξω από το προεδρικό μέγαρο
Ο ανταποκριτής του BBC στην λατινοαμερικανική χώρα υποστηρίζει ότι πλέον η Βενεζουέλα έχει κυριολεκτικά χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καράκας, Εμίγιο Δελγάδο, δήλωσε ότι περίπου 600.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Καμία υποχώρηση».

Ωστόσο, οι οπαδοί του προέδρου Ούγκο Τσάβες δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο ενώ εξέφρασαν την απόλυτη αφοσοίωσή του στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας.

Την Πέμπτη, οι οπαδοί του Ούγκο Τσάβες κατήγγειλαν ότι η αντιπολίτευση υποκινείται από τους εκπροσώπους των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Βενεζουέλας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.