Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-17

  1. Νέα προσαγωγή για τη '17Ν'
  2. Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα
  3. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Ετσεβίτ
  4. Από το Κοζλοντούι στην ΕΕ
  5. Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο το Μαρόκο
  6. Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα
  7. Τα σχέδια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν
  8. Κινητοποιήσεις επαγγελματοβιοτεχνών
  9. Καύσωνας στην Ευρώπη
  10. Η Ισπανία ανακατέλαβε νησίδα από τους Μαροκινούς
  11. Χουσεΐν: «Οι ΗΠΑ δεν θα με νικήσουν»
  12. Η Ισπανία ανακατέλαβε νησίδα από τους Μαροκινούς
  13. Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά Ισραηλινών
  14. Τουρκία: Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου
  15. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  16. Συγνώμη από τον IRA για το θάνατο αμάχων
  17. Διχάστηκαν για τον Γιασέρ Αραφάτ
  18. Επισκόπηση ευρωπαικού Τύπου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002 - 02:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προσαγωγή για τη '17Ν'
 


Επιταχύνεται η εξέλιξη των ερευνών για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", καθώς την Τετάρτη το βράδυ προσήχθη στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας άτομο, που -σύμφωνα με τις πληροφορίες- είναι γνωστό με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου - η προσαγωγή του θεωρείται από πηγές της αστυνομίας ιδιαίτερα σημαντική για την εξάρθρωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το άτομο αυτό, για την πραγματική ταυτότητα του οποίου επικρατούν ασάφεια και αμφιβολίες, συνέλαβαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής στους Λειψούς, στα Δωδεκάνησα, ενώ επρόκειτο να ταξιδεύσει προς την Πάτμο και το μετέφεραν με ελικόπτερο στην Αθήνα, όπου και ανακρίνεται.

Ο γνωστός ως Οικονόμου είναι ηλικίας άνω των 60, παντρεμένος με Γαλλίδα υπήκοο, έχει κατοικία στους Λειψούς και διαμένει στο Βύρωνα, στην Αθήνα.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει πληθώρα ισχυρισμών σχετικά με την ταυτότητα του συλληφθέντος και το ρόλο που μπορεί να έχει παίξει στην υπόθεση της "17Ν", ωστόσο καμμία επίσημη πληροφορία δεν έχει δοθεί.

Στο διαμέρισμα αυτό δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο την Τρίτη το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά τον κ. Δημήτρη Κουφοντίνα σε σχέση με την υπόθεση της "17Ν", αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- τον θεωρεί σύνδεσμο μεταξύ ηγεσίας και επιχειρησιακών ομάδων της οργάνωσης.



Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 22:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα
 

Η έκρηξη του Τελ Αβίβ σημειώθηκε σε πολυσύχναστη περιοχή

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν πολυσύχναστη περιοχή του Τελ Αβίβ αλλά και καταυλισμό προσφύγων στη Ραμάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο από την έκρηξη στο Tελ Αβίβ σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 30.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι δυο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μετέφεραν.

Νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη στον παλαιστινιακό καταυλισμό αλ-Αμάρι της Ραμάλα από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περίπου εννέα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης αλλά όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Ροιτερς γιατροί, που βρέθηκαν στον καταυλισμό, ίσως οφείλεται σε πύραυλο ή βλήμα τεθωρακισμένου του ισραηλινού στρατού.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Ετσεβίτ
 

«Όχι» στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ

Την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Τουρκία εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC.
Στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε την αντίθεση της Άγκυρας στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Σκόπευα να εγκαταλείψω την πολιτική σε μερικούς μήνες αλλά εν τω μεταξύ υπήρξαν οι ενέργειες ορισμένων πολιτικών του κόμματός μου
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ύστερα από αρκετούς μήνες ασθένειας η κατάσταση της υγείας του έχει βελτιωθεί σημαντικά και θέλει να δώσει στο κόμμα του την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο του.

«Ξεκίνησα ορισμένες αλλαγές στην Τουρκία που αφορούν κυρίως την επαρχία και σκόπευα να εγκαταλείψω την πολιτική σε μερικούς μήνες αλλά στη συνέχεια υπήρξαν οι ενέργειες ορισμένων πολιτικών του κόμματός μου» δήλωσε ο κ Ετσεβίτ.

«Πίστευαν» συμπλήρωσε «ότι ήμουν άρρωστος για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά είχα αναρρώσει πλήρως αυτό το καλοκαίρι».

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του ενώ ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές απάντησε: «Ναι. Πριν φύγω πρέπει να λάβω ορισμένα μέτρα για να διαπιστώσω ότι το κόμμα μου λειτουργεί ομαλά και πως θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε ορισμένα από τα προγράμματα που έχουμε κατά νου»

Η μακρά πορεία προς την Ευρώπη

Σε ερώτηση αν η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει τεθεί στο περιθώριο, ο κ Ετσεβίτ απάντησε ότι πρόσφατα συμφώνησαν με τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού και κόμματα της αντιπολίτευσης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ΕΕ.


Η ασθένεια του Τούρκου πρωθυπουργού επιδείνωσε την πολιτική κρίση
«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα έχει ψηφιστεί νομοθεσία που αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής και άλλα ζητήματα» ανέφερε ο κ Ετσεβίτ.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η πρόθεση της ΕΕ να αποδεχτεί την Τουρκία είναι ειλικρινής, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ειλικρίνεια ορισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων αλλά είμαι σίγουρος για την ειλικρινή πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί ως πλήρες μέλος»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος λόγω της ιστορικής, γεωγραφικής και πολιτισμικής θέσης της» αν και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη που δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας».

«Όχι» σε επίθεση στο Ιράκ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Μπουλέντ Ετσεβίτ- μετά την επίσκεψη στην Τουρκία του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς- επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Έχουμε την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καθορίσει ακόμη την πολιτική τους για το Ιράκ
Μπουλέντ Ετσεβίτ
«Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας-μεταξύ αυτών και το Ιράκ- και πιστεύω ότι αρκετές χώρες στην περιοχή αλλά ακόμη και οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θέλουν να λύσουν το λεγόμενο ιρακινό πρόβλημα χωρίς προσφυγή στα όπλα» είπε ο κ Ετσεβίτ.

«Έχουμε την αίσθηση» συμπλήρωσε «ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καθορίσει ακόμη την πολιτική τους αν και φυσικά ακολουθούν πολιτική απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσείν. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα. Γενικά πάντως διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ελπίζουμε να λάβουν υπόψη τους ορισμένες τουλάχιστον από τις ανησυχίες μας».


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Από το Κοζλοντούι στην ΕΕ
 

To Κοζλοντούϊ παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία

Στην αίθουσα ελέγχου ατυχημάτων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, χτυπά συναγερμός.

Το σύστημα ελέγχου προειδοποιεί τους χειριστές για επερχόμενη καταστροφή με απρόβλεπτες διαστάσεις λόγο προβλήματος που έχει παρουσιαστεί στο δίκτυο ψύξης του αντιδραστήρα.

H EE δεν ζητά να κλείσεί ολόκληρο το Κοζλοντούι αλλά μόνο οι τέσσερις πρώτοι αντιδραστήρες που πιστεύεται ότι έχουν σχεδιαστικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν
Δ. Κούρκουλας, Επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Βουλγαρία
Σκηνές από μια επίδειξη ασφαλείας που πραγματοποίησαν οι βουλγαρικές αρχές σε ξένους παρατηρητές προκειμένου να τους αποδείξουν ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ανώτερα ακόμη και από τα ευρωπαϊκά και πως το προσωπικό ασφαλείας είναι σε θέση να χειριστεί κάθε περιστατικό.

Για τη Σόφια, η λειτουργία των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την ΕΕ, η οποία ζητά να κλείσουν τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης.

Οι Βουλγαρικές αρχές έχουν δεχτεί να κλείσουν τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες αλλά υποστηρίζουν ότι οι υπόλοιποι τέσσερις μπορούν να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια χάρη στις βελτιώσεις ασφαλείας που έχουν πραγματοποιηθεί τα δέκα τελευταία χρόνια.

Δει δη χρημάτων

Όπως εξηγεί ο Σαμπίν Σαμπίνοφ, ένας από τους επικεφαλείς των μηχανικών του σταθμού, οι αντιδραστήρες παράγουν το 50% της ενέργειας που καταναλώνει η Βουλγαρία ενώ προσφέρουν στο κράτος εκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες.


Τα συστήματα ασφαλείας έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία 10 χρόνια, υποστηρίζει η Βουλγαρία
Απαντώντας ουσιαστικά σε αυτά τα επιχειρήματα ο Δημήτρης Κούρκουλας, επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Βουλγαρία, τονίζει ότι η Ευρώπη «δεν ζητά ν κλείσεί ολόκληρο το Κοζλοντούι αλλά μόνο οι τέσσερις πρώτοι αντιδραστήρες που πιστεύεται ότι έχουν σχεδιαστικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν».

«Η ΕΕ» συνεχίζει ο κ. Κούρκουλας «φέρει ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών της αλλά και την ασφάλεια των πολιτών μελλοντικών χωρών μελών».

«Το Κοζλοντούι δεν είναι Τσερνομπίλ»

Η θέση της Βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της ΕΕ είναι αρκετές φορές σκληρή: «Ορισμένοι κρίνουν το αίτημα σαν εκβιασμό γιατί αν θέλεις να θέτεις ορισμένου όρους για την είσοδο νέων μελών στην ομάδα σου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις ότι οι κανόνες αυτοί τηρούνται και από τα υπάρχοντα μέλη της ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Μίλκο Κοβάτσεφ.


Έξω από το σταθμό βρίσκεται ένα γλυπτό που αναπαριστά τη διάσπαση του ατόμου
Η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι το Κοζλοντούι δεν είναι Τσερνομπίλ και δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης του τραγικού δυστυχήματος που είχε συγκλονίσει την Ευρώπη όταν καταστράφηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας το 1986.

Αρκετές οικολογικές οργανώσεις όμως και γειτονικές χώρες φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο το Μαρόκο
 

Στη νησίδα ανεμίζει πλέον η ισπανική σημαία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπεναϊσα, δήλωσε ότι η ανακατάληψη διαμφισβητούμενου νησιού από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Η Ραμπάτ έχει ζητήσει την άμεση και χωρίς όρους απομάκρυνση των ισπανικών δυνάμεων από το νησί που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Μαρόκου ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΟΗΕ διαμαρτυρόμενη για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.


Οι μαροκινοί στρατιώτες που είχαν αρχικά καταλάβει το νησί επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους
Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, ανακατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ, όπως αποκαλείται από τους Ισπανούς, την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

Το Μαρόκο καταδίκασε την ισπανική ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων» και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των Ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

Μήλον της Έριδος

Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.


Η ανακατάληψη του νησιού από τους Ισπανούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Μαρόκο
Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής ΒΒC, Ντάνι Γουντ, το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα
 

Η έκρηξη του Τελ Αβίβ σημειώθηκε σε πολυσύχναστη περιοχή

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε πολυσύχναστη περιοχή του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 30.

Στην περιοχή σπεύδουν ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας αν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα άτομο να τινάζει τον εαυτό του στον αέρα.

Νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη στον παλαιστινιακό καταυλισμό αλ-Αμάρι της Ραμάλα από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περίπου εννέα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια της έκρηξης αλλά όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Ροιτερς γιατροί ίσως οφείλεται σε πύραυλο ή βλήμα τεθωρακισμένου του ισραηλινού στρατού.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 18:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα σχέδια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν
 

O πρόεδρος Μπους έχει επανειλλημμένα αναφερθεί σε σχέδια ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Στις εκτιμήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν διάφορα σχέδια για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, προβαίνει ο Βρετανός αναλυτής για θέματα Άμυνας από την επιθεώρηση Janes Defence Weekly, Ιαν Κεμπ.

Ανάμεσα στα σχέδια αυτά είναι και οι προσπάθειες ενθάρρυνσης ενός πραξικοπήματος ή μίας μαζικής εξέγερσης στο Ιράκ.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να προετοιμάζουν μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ ο κ Κέμπ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις προς το παρόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ».


Συχνά πραγματοποιούνται αντιαμερικακές διαδηλώσεις στους δρόμους της Βαγδάτης
«Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξετάσει σχέδια για μία πιθανή ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή παραμένει έντονη από την εποχή του Πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Εκτός από τα αμερικανικά αεροπλάνα που επιτηρούν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ιράκ, υπάρχουν και βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα εκεί», υπογραμμίζει ο Ιαν Κεμπ.

Νέα εποχή

Ερωτηθείς για τις διαφορές ανάμεσα στην παρούσα φάση και στην εποχή κατά την οποία το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ ο κ Κέμπ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν διάφορες μεθόδους».

«Η κυβέρνηση Μπους θα επιθυμούσε να μεταβούν στο Ιράκ όσο το δυνατόν λιγότεροι Αμερικανοί στρατιώτες. Για αυτό και μπορεί ενδεχομένως είτε να ενθαρρύνει ένα πραξικόπημα εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν είτε να ενθαρρύνει μία εξέγερση στο Ιράκ, παρέχοντας υποστήριξη στην αντιπολίτευση. Αυτή η τακτική βεβαίως έχει αποτύχει το 1995 όταν είχε γίνει για πρώτη φορά. Τώρα όμως, η κυβέρνηση Μπους έχει εξουσιοδοτήσει τόσο τη CIA όσο και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε μία τέτοια επιχείρηση».

«Μία άλλη τακτική που εξετάζεται» συμπλήρωσε ο Βρετανός αναλυτής «είναι μία μαζική εκστρατεία από αέρος. Η τρίτη εκδοχή είναι να υπάρξει μία χερσαία επιχείρηση, η οποία θα χρειαζόταν όμως και τη συμβολή των συμμάχων των ΗΠΑ».

Όπλα μαζικής καταστροφής

Ο Ιαν Κεμπ ανέφερε ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών «υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής».


Οι επιθεωρητές των ΗΕ αναχώρησαν από το Ιράκ το 1998

«Οι ίδιοι» συμπλήρωσε «υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ αναπτύσσει βιολογικά και χημικά όπλα, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες που απευθύνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ζητούν να επιτραπεί ξανά η πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ» κατέληξε ο Βρετανός αναλυτής για θέματα Άμυνας του Janes Defence Weekly, Ιαν Κεμπ.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Κινητοποιήσεις επαγγελματοβιοτεχνών
 

Αποκλεισμός του υπουργείου από τους συνδικαλιστές

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων αναμένεται μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη, η οποία απέβη άκαρπη.

Την Τετάρτη το πρωί, συνδικαλιστές απέκλεισαν συμβολικά το υπουργείο, ενώ την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη επαγγελματοβιοτέχνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, επί της οδού Αριστοτέλους.

Συνάδελφοί τους σχεδίαζαν δε να προχωρήσουν σε καταλήψεις εφοριών σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων ζητά να ανασταλεί η ρύθμιση για το κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων που δεν ελέγχθηκαν την εξαετία 1993 - 1998.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 16:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Καύσωνας στην Ευρώπη
 


Σφοδρή ξηρασία στην Σικελία οδήγησε την Ιταλική κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα



Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η λίμνη Πιάνα ντελι Αλμπανεσι σχεδόν αποξηράνθηκε


Λίγοι Αθηναίοι τόλμησαν να αψηφίσουν τη ζέστη


Ο κόσμος είχε ενημερωθεί να μένει στην σκιά και να πίνει αρκετά υγρά


Δύσκολες στιγμές στον Άγνωστο Στρατιώτη


Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η θερμοκρασία θα έφτανε τους 45 βαθμούς στα μέσα της εβδομάδας


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 12:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ισπανία ανακατέλαβε νησίδα από τους Μαροκινούς
 

Στη νησίδα ανεμίζει πλέον η ισπανική σημαία

Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, επανεκατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

Το Μαρόκο απεκύρηξε την ισπανική ενέργεια που την χαρακτήρισε πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων, και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των Ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα απο τις ακτές του Μαρόκου, ανήκει στην Ισπανία και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.

Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής ΒΒC, Ντάνι Γουντ, το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβυ του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Όμως η δραματική εξέλιξη το πρωί στη νησίδα Περαχίλ σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κρίση.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Χουσεΐν: «Οι ΗΠΑ δεν θα με νικήσουν»
 

Σαντάμ Χουσείν: 'Ούτε οι διάβολοι δεν μπορούν να βοηθήσουν τις ΗΠΑ'

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι οι εχθροί του δεν θα μπορέσουν να τον νικήσουν, αυτόν ή την κυβέρνησή του.

Όπως είπε, ακόμα κι αν οι εχθροί του έλθουν από όλο τον κόσμο και καλέσουν τους διαβόλους -όπως ειπε χαρακτηριστικά- ως συμμάχους, και πάλι δεν θα τον νικήσουν.

Ο πρόεδρος του Ιράκ εξεθείασε τον ιρακινό λαό για την αντίστασή του στην αδικία και την επιθετικότητα εναντίον της χώρας του.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να ανατρέψουν τον ιρακινό ηγέτη.

Τη Δευτέρα το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη στήριξη των πολεμικών προετοιμασιών για την άμυνα οιασδήποτε αμερικανικής επίθεσης εναντίον της ιρακινής κυβέρνησης.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 12:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ισπανία ανακατέλαβε νησίδα από τους Μαροκινούς
 

Στη νησίδα ανεμίζει πλέον η ελληνική σημαία

Ειδικές μονάδες του ισπανικού στρατού με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού, επανεκατέλαβαν το πρωί της Τετάρτης την νησίδα Περεχίλ την οποία είχαν καταλάβει την περασμένη εβδομάδα 12 Μαροκινοί στρατιώτες.

Το Μαρόκο απεκύρηξε την ισπανική ενέργεια που την χαρακτήρισε πράξη επιστροφής στην πολιτική των κανονιοφόρων, και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των Ισπανικών δυνάμεων από το νησί.

Η ακατοίκητη νησίδα, που οι Μαροκινοί ονομάζουν Λεϊλά, βρίσκεται μόλις 200 μέτρα απο τις ακτές του Μαρόκου, ανήκει στην Ισπανία και αποτελεί το μήλον της έριδος για τις δύο αυτές χώρες εδώ και δεκαετίες.

Το Μαρόκο υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν στη νησίδα για να σταματήσουν τους λαθρομετανάστες και το εμπόριο ναρκωτικών.

Όπως μεταδίδει από την Μαδρίτη ο ανταποκριτής ΒΒC, Ντάνι Γουντ, το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό μετά από μήνες έντασης.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβυ του από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ζητήματα όπως το δικαίωμα αλιείας στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ισπανία μέσω Μαρόκου έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Όμως η δραματική εξέλιξη το πρωί στη νησίδα Περαχίλ σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κρίση.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά Ισραηλινών
 

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινοί στρατιώτες

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, κοντά στο σημείο όπου χθες σημειώθηκε η επίθεση στην οποία βρήκαν το θάνατο οκτώ Ισραηλινοί.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος ήταν ύποπτος για τη συμμετοχή του στη χθεσινή επίθεση σε λεωφορείο στη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ, βαθύτατα διχασμένοι παραμένουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Μεσανατολικό μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου που έγιναν στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, οι Αμερικανοί επιμένουν πως δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με τον Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και ο ΟΗΕ δηλώνουν πως θα εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με τον κύριο Αραφάτ και πως εξίσου σημαντικά με το θέμα της ασφαλείας είναι και δύο άλλα θέματα--η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας.

Μοναδικό σημείο στο οποίο φάνηκαν να συμφωνούν, ως ένα βαθμό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και ο υπεύθυνος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα ήταν η ανάγκη αύξησης της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό

Ακόμη και εκεί όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το αν η παροχή οικονομικής βοήθειας πρέπει να καταλήγει και την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί για διαφθορά.


Η πολιτική του Τζόρτζ Μπους προκαλεί αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο
Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ομόλογός του της Δανίας-που διατηρεί την προεδρεία της ΕΕ- εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γιασέρ Αραφάτ ως το εκλεγμένο, νόμιμο εκπρόσωπο των παλαιστινίων.

Σύμφωνα με αναλυτές οι διαφορές για την αντιμετώπιση του Αραφάτ φαίνεται να επηρεάζουν και το εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς ο πρόεδρος Μπούς ζητά την απομάκρυνση του ενώ ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας ρόλος για τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, κανείς δεν ανέμενε την επίτευξη προόδου δεδομένου ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή κυριαρχούν οι προετοιμασίες για την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Επίθεση στη Δυτική Οχθη

Οκτώ Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση σε λεωφορείο, χθες, στη Δυτική Όχθη.

Για την επίθεση στο ισραηλινό λεωφορείο, τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη την οποία καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία στο παρελθόν είχε αποφύγει να καταδικάσει επιθέσεις που γίνονταν εναντλιον Εβραίων εποίκων τους οποίους κατηγορεί ότι κατέχουν γη που ανήκει στον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ, πάντως, επιρρίπτει τις ευθύνες για τη χθεσινή επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου
 

Η κατάσταση της υγείας του Ετσεβίτ επιδείνωσε την πολιτική κρίση

Οι αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού της Τουρκίας συμφώνησαν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 3 Νοεμβρίου.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση, η κυβέρνηση έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε στο κοινοβούλιο ύστερα από την ομαδική αποχώρηση έξι ακόμη βουλευτών από το κόμμα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει τώρα μόλις 275 έδρες στο σύνολο των 550 του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που έχανε την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, η αντιπολίτευση ακόμη και αν επιθυμούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις 276 ψήφους που απαιτούνται, καθώς 13 έδρες του κοινοβουλίου παραμένουν κενές.

Να σημειωθεί ότι και για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί και τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παρόλα αυτά, ίσως απαιτηθεί η πραγματοποίηση εργασιών του κοινοβουλίου ακόμη και πριν από το Σεπτέμβριο ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για τις προεκλογικές διαδικασίες αλλά και την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και συνταγματολόγος Μοιμτάζ Σοισάλ, μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC και στην Ειρήνη Ρουμπόγλου και τόνισε ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νικητής των εκλογών.

Σύμφωνα με τον κο Σοισάλ, το κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ, δεν έχει πολλές πιθανότητες καθώς το κλίμα απέναντί του δεν είνα πολύ καλό αφού παραιτήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος συνταγματολόγος υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θα εξαρτηθούν από το αν θα τεθούν υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις και από το αν θα παραμείνει στη νέα κυβέρνηση ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κος Σοισάλ, υπογράμμισε, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ότι δε θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά το Κυπριακό καθώς όπως ανέφερε σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία ακόμα και ανάμεσα στους στρατιωτικούς.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 05:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Με κεντρικό τίτλο, "Ο IRA προσφέρει ειλικρινή συγνώμη για τη σφαγή πολιτών τα τελευταία τριάντα χρόνια", κυκλοφορεί σήμερα η Daily Telegraph.

Η εφημερίδα παραθέτει τη φράση "ειλικρινή συγνώμη" σε εισαγωγικά ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, δεν κάνει καμία αναφορά για τα 915 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύονται οι φωτογραφίες δύο θυμάτων του IRA.

Φωτογραφίες ορισμένων από τα θύματα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, δημοσιεύονται και στην πρώτη σελίδα της Independent.

Η εφημερίδα έχει κεντρικό τίτλο "αυτοί οι πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις του IRA και επιτέλους χθες οι οικογένειές αυτών και 640 ακόμα έλαβαν μία συγνώμη".

Η Independent, υποστηρίζει ότι ο IRA, με την κίνησή του αυτή, εξέπληξε τον κόσμο, καθώς η συγνώμη που ζήτησε δεν ήταν αναμενόμενη.

Δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από επίθεση που είχε σημειωθεί πριν από τριάντα χρόνια στο Μπέλφαστ και με κεντρικό τίτλο "30 χρόνια μετά, ο IRA ζητά συγνώμη", κυκλοφορούν σήμερα οι Times.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι η ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, έρχεται πέντε μόλις ημέρες πριν από την επέτειο της "ματωμένης Παρασκευής", της ημέρας δηλαδή που είχε σημειωθεί η πολύνεκρη επίθεση του IRA στο Μπέλφαστ, όπου και είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι.

Η Guardian, έχει κεντρικό τίτλο " Ο IRA ζητά συγνώμη για τους θανάτους αμάχων τα τελευταία τριάντα χρόνια".

Η εφημερίδα δημοσιεύει και απόσπασμα της ανακοίνωσης του IRA ενώ παραθέτει και φωτογραφία ενός αστυνομικού που κρατά στα χέρια ένα από τα θύματα εκείνης της επίθεσης στο Μπέλφαστ το 1972.




Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 04:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγνώμη από τον IRA για το θάνατο αμάχων
 

Πάνω από 20 βόμβες εξεράγησαν στο Μπέλφαστ τη 'Ματωμένη Παρασκευή'

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, ζήτησε χθες συγγνώμη από τις οικογένειες των "αμάχων", όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, που σκοτώθηκαν από τα μέλη του τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή δήλωση έγινε χθες, τριάντα ακριβώς χρόνια μετά τη μεγάλη βομβιστική επίθεση του IRA στο Μπέλφαστ που είχε ως αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 130 να τραυματισθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση eξέφρασε την ελπίδα ότι με την ανακοίνωση αυτή ο ΙRA στρέφει οριστικά πλέον τα νώτα του στη βία.

"Αυτό που έχει σημασία είναι να μεταφρασθούν τα συναισθήματα αυτά σε έργα", δήλωσε στο BBC o Βρετανός Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ.

Από τη δική του πλευρά, ο ηγέτης των Ενωτικών του Όλστερ και Πρώτος Υπουργός, Ντέιβιντ Τριμπλ, τόνισε πως, άσχετα από τη "συγγνώμη" του ΙΡΑ, η κυβέρνηση Μπλερ οφείλει να κάνει σαφές στον ΙΡΑ τι κυρώσεις θα υποστεί εάν παραβιάσει την εκεχειρία που έχει κηρυχθεί:

Άλλοι Προτεστάντες πολιτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας επεσήμαναν πως η συγγνώμη του IRA δεν είναι πλήρης, αφού δεν ζήτησε συγγνώμη και για τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αλλά μόνο για τους άμαχους.


Από τις επιθέσεις είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα άτομα
Η απολογία περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τριακοστή επέτειο σειράς βομβιστικών επιθέσεων που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωση στο Μπέλφαστ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άτομα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο ΙΡΑ παραμένει προσηλωμένος στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Ρίντ, καλωσόρισε την ανακοίνωση συμπληρώνοντας όμως ότι μόνο η πλήρης δημοκρατία και ο τελειωτικός τερματισμός της βίας στην περιοχή μπορεί να φέρει την ειρήνη.

Ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι ο ΙΡΑ είχε εκφράσει και στο παρελθόν τη λύπη του για το θάνατο πολιτών αλλά δεν είχε απολογηθεί για το θάνατο αμάχων.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 04:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Διχάστηκαν για τον Γιασέρ Αραφάτ
 

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Bαθύτατα διχασμένοι παραμένουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Μεσανατολικό μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου που έγιναν στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, οι Αμερικανοί επιμένουν πως δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με τον Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν τεθεί προηγουμένως τέρμα στη βία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και ο ΟΗΕ δηλώνουν πως θα εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με τον κύριο Αραφάτ και πως εξίσου σημαντικά με το θέμα της ασφαλείας είναι και δύο άλλα θέματα--η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας.

Μοναδικό σημείο στο οποίο φάνηκαν να συμφωνούν, ως ένα βαθμό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και ο υπεύθυνος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα ήταν η ανάγκη αύξησης της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό

Ακόμη και εκεί όμως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το αν η παροχή οικονομικής βοήθειας πρέπει να καταλήγει και την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί για διαφθορά.


Η πολιτική του Τζόρτζ Μπους προκαλεί αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο
Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ομόλογός του της Δανίας-που διατηρεί την προεδρεία της ΕΕ- εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γιασέρ Αραφάτ ως το εκλεγμένο, νόμιμο εκπρόσωπο των παλαιστινίων.

Σύμφωνα με αναλυτές οι διαφορές για την αντιμετώπιση του Αραφάτ φαίνεται να επηρεάζουν και το εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς ο πρόεδρος Μπούς ζητά την απομάκρυνση του ενώ ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε πρόσφατα ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας ρόλος για τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, κανείς δεν ανέμενε την επίτευξη προόδου δεδομένου ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή κυριαρχούν οι προετοιμασίες για την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Επίθεση στη Δυτική Οχθη

Ας σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Παλαιστίνιοι είχαν στήσει ενέδρα σε ισραηλινό λεωφορείο στη Δυτική Όχθη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και να τραυματισθούν 19 άλλοι.

Τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή την οποία καταδίκασε η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία στο παρελθόν είχε αποφύγει να καταδικάσει επιθέσεις που γίνονταν εναντλιον Εβραίων εποίκων τους οποίους κατηγορεί ότι κατέχουν γη που ανήκει στον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ, πάντως, επιρρίπτει τις ευθύνες για τη χθεσινή επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 - 04:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαικού Τύπου
 


Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, αναφέρει ότι το Μαρόκο βρίσκεται σε δυσμενή θέση μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να συμφωνήσουν με τη θέση της Ισπανίας που απαιτεί από τη χώρα να απομακρυνθεί από τη νήσο Περετζίλ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ, αντέδρασαν με συγκρατημένο τρόπο για τη διαφιλονικούμενη νήσο σε σχέση πάντα με το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή και ακατοίκητη.

Ωστόσο, η εφημερίδα ασκεί κριτική στο Μαρόκο και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί η συμπεριφορά της χώρας.

Αν υπήρχε θέμα εδαφικών διεκδικήσεων, τότε το θέμα θα έπρεπε να κατατεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταλήγει η εφημερίδα.

Η βρετανική Independent, περιγράφει το γεγονός ως όχι και τόσο σημαντική διαμάχη και το παρομοιάζει στην καλλίτερη - όπως χαρακτηριστικά γράφει - περίπτωση, με τη διαμάχη της Βρετανίας και της Αργεντινής για τα Φόκλαντς.

Ωστόσο η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης καθώς η ΕΕ υποστηρίζει το αίτημα της Ισπανίας ενώ ταυτόχρονα η αραβική συμμαχία βρίσκεται στο πλευρό του Μαρόκο.

Οι γαλλικές εφημερίδες ασχολούνται με το μέλλον του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Jean-Claude Trichet.

Ο κος Trichet, διετάχθη να συμμετάσχει στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί για την κατάρευση του τραπεζικού κολοσσού Credit Lyonnais, τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η εντολή εδώθη σε ένα πολύ άσχημο χρονικό σημείο για τον Trichet.

Αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες του για τη διαδοχή του Wim Duisenberg, στην προεδρία της ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας.

Η εφημερίδα Information, της Δανίας, χαρακτηρίζει λογική την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή που τρεις πολιτικές προσωπικότητες της Τουρκίας, που μάλιστα θεωρείται ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά τεκτενόμενα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση νέων πολιτικών φορέων, οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία δε θα μπορούσε να διαλλέξει χειρότερη στιγμή να εμφανισθεί λόγο των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην σύνοδο κορυφής στην Κοπενχάγη, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η ισπανική El Pais, υποστηρίζει ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία, καθιστά αναπόφευχτη την προσφλυγή στις κάλπες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κρίση αυτή είναι πολύ σημαντική για μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και συνορεύει με το Ιράκ.









Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.