Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-20

  1. Άλλοι δύο συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν
  2. Εκτροχιασμός τρένου στην Ιταλία. Τουλάχιστον 6 νεκροί.
  3. Προς τερματισμό ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν
  4. Tί θα χτιστεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων;
  5. Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
  6. Νέα έκκληση του Πρέδρου Μπους για αυστηρότερους νόμους εναντίον του οικονομικού εγκλήματος
  7. Περού: Τουλάχιστον 20 νεκροί από πυρκαγιά σε κέντρο διασκέδασης
  8. Λύση για το νησάκι Περεχίλ
  9. Άλλοι δύο συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν
  10. Στην Ιταλία η σωρός του Φορτέιν
  11. Πύρινη κόλαση το κέντρο διασκέδασης
  12. Όχι λέει ο Ετσεβίτ στις πρόωρες εκλογές
  13. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 14-20 Ιουλίου
  14. Nεες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στη 17Ν
  15. Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
  16. Στην Ιταλία η σωρός του Φορτέϊν
  17. Ιστορική πτήση
  18. Διεθνής καταδίκη της νέας τακτικής του Ισραήλ
  19. Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
  20. Νέες συνομιλίες Στρο για το Κασμίρ
  21. Τζωρτζ Μάικλ για Αθήνα 2004
  22. Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
  23. Αντίδραση Ανάν για την τακτική του Ισραήλ
  24. Ο αμερικανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
  25. Πρωτοσέλιδα βρετανικού Τύπου
  26. Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη

Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Άλλοι δύο συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν
 

Δρακόντεια τα μέτρα στη μεταφορά των κατηγορουμένων

Στη σύλληψη δύο ανδρών προέβη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το μεσημέρι, με νέα επιχείρηση των δυνάμεων της, εκτός Αττικής. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αμέσως με ελικόπτερο στην Αθήνα. Τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία είναι Ηρακλής Κωσταρής και Κωνσταντίνος Καρατσώλης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, αναμένονται και άλλες συλλήψεις με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Οι συλλήψεις αυτές θα αφορούν την τελευταία γενιά της 17Ν, αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και συλλήψεις ατόμων που μετείχαν στα πρώτα χρόνια δράσης της οργάνωσης.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της άλλης «μεγάλης» τρομοκρατικής οργάνωσης, του ΕΛΑ, που πιθανότατα «απενεργοποιήθηκε» στις αρχές της δεκαετίας του 90 και τμήμα της ενσωματώθηκε στην 17Ν.

Οι διωκτικές αρχές δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο ερευνητικό μέρος, με την κατάταξη των εργαστηριακών στοιχείων και επεξεργασία των ομολογιών των συλληφθέντων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι εφέτες-ανακριτές θα καλέσουν σε απολογία κάθε πρόσωπο που έχει εμπλακεί μέχρι σήμερα σε κάθε δικογραφία ξεχωριστά, μαζί με όλους όσους κατηγορούνται τώρα και αργότερα.

Σε κάθε νέο πρόσωπο που θα εμπλέκεται, πέρα από τη δίωξη για το παλαιότερο έγκλημα που θα πιστοποιείται, θα ασκούνται διώξεις και για αδικήματα που συνδυάζονται με το ν. 2928/01, το λεγόμενο «τρομονόμο».

Νωρίτερα, από το στάδιο της ανάκρισης, η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι εφέτες-ανακριτές θα τύχουν ειδικών μέτρων προστασίας.

Τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από τη δίκη είναι να προσδιοριστεί ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο: Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσουν να γίνει η δίκη από Μεικτό Ορκωτό, όπου οι ένορκοι θα είναι η πλειοψηφία.

Οι συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αυτό έχει λυθεί και οι υποθέσεις αυτές παραπέμπονται σε 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τέλος, η πρώτη μεγάλη δίκη αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2003.

Εν τω μεταξύ, απο το πρωί ανακρίνεται η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Τερέζ Πεϊνό.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτροχιασμός τρένου στην Ιταλία. Τουλάχιστον 6 νεκροί.
 

Υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα συντρίμια

Στην Ιταλία τρένο εξπρές εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Μεσσίνα της Σικελίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον έξι άνθρωποι και άλλοι τριάντα να τραυματιστούν.

Μερικά από τα επτά βαγόνια του τρένου έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε βαθύ χαντάκι, καθώς το τρένο μετά τον εκτροχιασμό του έπεσε πάνω σε γέφυρα. Ένα από τα βαγόνια καταστράφηκε εντελώς.

Αρκετοί άνθρωποι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του συρμού.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς τερματισμό ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν
 

Σημαντικές νίκες τους τελευταίους μήνες πανηγύρισαν οι αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν

Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ώστε να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί για 19 χρόνια στη χώρα.

Έπειτα από πέντε εβδομάδες συνομιλιών στην Κενυατική πόλη Machakos, οι εκπρόσωποι των δύο μερών ανακοίνωσαν ότι έχει επέλθει συμφωνία στα δύο κομβικά ζητήματα, την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου στο κατά πλειοψηφία χριστιανικό νότιο μέρος της χώρας, καθώς και στο ζήτημα της αυτοδιάθεσης.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι κάτοικοι στο νότιο τμήμα της χώρας θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα που θα γίνει εντός έξι ετών και με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, εάν θα θελήσουν να παραμείνει η περιοχή στο Σουδάν ή να αυτονομηθεί.

Το πλαίσιο για μια ειρηνευτική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί τον Αύγουστο έχει τώρα τεθεί, και σύμφωνα με τους αντιπροσώπους στις συνομιλίες, απομένει μόνο η υπογραφή προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Tί θα χτιστεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων;
 

'Το μεγαλύτερο δημοτικό συμβούλιο που έγινε ποτέ'

Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη στο 'πιο μεγάλο δημοτικό συμβούλιο που έγινε ποτέ'.

Θέμα της συγκέντρωσης ήταν τα σχέδια ανοικοδόμησης στο χώρο όπου πριν την 11η Σεπτεμβρίου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Οι αντιπρόσωποι που παρέστησαν στη συγκέντρωση επιλέχθηκαν έτσι ώστε να υπάρχει εκπροσώπευση όλων των εθνικών κοινοτήτων, των κοινωνικών ομάδων, αλλά και των συγγενών όσων χάθηκαν στα ερείπια των δίδυμων πύργων.

Έξι προτάσεις ανοικοδόμησης έχουν κατατεθεί επισήμως, και όλες περιείχαν σχέδια για ανοικοδόμηση ουρανοξυστών-κτιρίων γραφείων. Πολλές οργανώσεις και απλοί πολίτες όμως άσκησαν δριμεία κριτική στα σχέδια που υποβλήθηκαν, κατηγορώντας τα ότι έπασχαν από έλλειψη φαντασίας, και ότι ήταν όλα προσκολημένα στη λογική του κέρδους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους εξέφρασαν την άποψη ότι τα υποβεβλημένα σχέδια δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το συμβολικό βάρος που πλέον έχει η περιοχή στην οποία πριν από ένα χρόνο ακόμη δέσποζε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ως το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο της Νέας Υόρκης.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


Η Daily Telegraph, κάτω απο μια φωτογραφία - πορτρέτο του ηλικιωμένου πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού δημοσιεύει δηλώσεις του για την απογοήτευση που του προκάλεσαν τα παιδιά του, Βασίλης, Σάββας και Χριστόδουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στη 17 Νοέμβρη.

Ο πατέρας Ξηρός αναφέρεται, κυρίως, στη Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ένα πο τους γιούς του, τον Ιούνιο του 2000.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πατέρας Ξηρός, θα ήθελε η Χέδερ Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την κα Σόντερς", υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Ξηρός.

"Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται", κατέληξε ο πατέρας Ξηρός.

Το αναλυτικό άρθρο έχει ως τίτλο μια φράση του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού: "Νόμιζα ότι οι γιοί μου ήταν καλά παιδιά που απλώς είχαν κακές παρέες".

"Είδα τους γιους μου σήμερα και παραδέχθηκαν τα λάθη τους, πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά", σημείωσε ο πατέρας Ξηρός.

Το άρθρο επισημαίνει ότι για περίπου μισό αιώνα, ο πατέρας Τριαντάφυλλος Ξηρός, νόμιζε ότι οι γιοί του δε διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Πίστευε, συνεχίζει η απεσταλμένη της Daily Telegraph στην Αθήνα, ότι τα είχε αναθρέψει με αυστηρούς ηθικούς κανόνες.

Η Independent, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μία από τις γιάφκες της 17 Νοέμβρη ενώ σημειώνεται ότι ο αρχές ανακρίνουν και τη σύζυγο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Οι Times, τιτλοφορούν το δημοσίευμα τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Έλληνες"

Η εφημερίδα αναφέρει την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο όταν δεν του επετράπη να μιλήσει στους Έλληνες για το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς τάξεις.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 19:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκκληση του Πρέδρου Μπους για αυστηρότερους νόμους εναντίον του οικονομικού εγκλήματος
 

Αυστηρότερους νόμους για την οικονομία μέχρι τον Αύγουστο υποσχέθηκε ο κ.Μπους

Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού του διαγγέλματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους κάλεσε το Κογκρέσσο να παρακάμψει τις εστερικές διαφορές των μελών του και να ψηφίσει μέσα στον Αύγουστο νόμο που να λαμβάνει αυστηρά μέτρα εναντίον του οικονομικού εγκλήματος.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς παρόμοιων προσπαθειών του Προέδρου Μπους να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κοινού και της αγοράς στις μεγάλες εταιρείες, έπειτα από το κλίμα πανικού που έχουν δημιουργήσει τα οικονομικά σκάνδαλα στις εταιρείες Enron, WorldCom και Merck.

Εντούτοις οι λόγοι και οι διαβεβαιώσεις του κ. Μπους δεν έχουν κατορθώσει να σταματήσουν το κατρακύλισμα των χρηματαγορών.

Την Παρασκευή, η εμπιστοσύνη των επενδυτών δοκιμάστηκε για μια ακόμη φορά όταν ανακοινώθηκε ότι έρευνες αρχίζουν και στα βιβλία της εταιρείας Johnso & Johnson. Την ίδια μέρα διαδόθηκαν επίσης φήμες ότι οι εθρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών πρόκειται να ανακοινώσουν μειωμένα κέρδη σύντομα.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 21:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Περού: Τουλάχιστον 20 νεκροί από πυρκαγιά σε κέντρο διασκέδασης
 

Δεν μπορούν να πιστέψουν οτι είναι ζωντανοί

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν απο πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και η διάσωση των θαμώνων του κέντρου ήταν θέμα δευτερολέπτων. Επικράτησε πανικός και οι ο κόσμος έριχνε στις φλόγες αλκοόλ αντί για νερό.
Την ώρα της πυρκαγιάς στο κέντρο βρίσκονταν περίπου χίλια άτομα και εκφράζονται φόβοι οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν οτι η φωτιά ξέσπασε απο μοιραίο λάθος ενός ζογκλέρ που εντυπωσίαζε το κοινό κάνοντας παιχνίδια με αναμένες δάδες. Ο χώρος δεν είχε άδεια λειτουργίας και οι επικεφαλής της πυροσβεστικής επεσήμαναν ότι δεν είχε τηρηθεί κανένας κανόνας πυρασφάλειας.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Λύση για το νησάκι Περεχίλ
 

Υπό πίεση βρέθηκαν και οι δύο πλευρές να επιλύσουν με ειρηνικά μέσα τη διαφορά τους

Η Ισπανία και το Μαρόκο κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα της διαμφισβητούμενης νησίδας που βρίσκεται στο άνοιγμα της Μεσογείου λίγα μέτρα από τις Μαροκινές ακτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, την οποία επιβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, το νησί θα επανέλθει στο πριν από τις εχροπραξίες status quo.

Η αμερικανική κυβέρνηση μεσολάβησε στη διαμάχη των δύο χωρών σχετικά με την κυριαρχία στο νησί, το οποίο οι Ισπανοί ονομάζουν Περεχίλ και οι Μαροκινοί Λεϊλά. Πριν από δέκα ημέρες Μαροκινοί στρατιώτες είχαν επιβιβαστεί στο νησί, όμως απωθήθηκαν αργότερα από Ισπανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Ισπανοί στρατιώτες έχουν τώρα αποχωρήσει από τη νησίδα.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Άλλοι δύο συλλαμβάνονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη 17Ν
 

Δρακόντεια τα μέτρα στη μεταφορά των κατηγορουμένων

Στη σύλληψη δύο ανδρών προέβη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το μεσημέρι, με νέα επιχείρηση των δυνάμεων της, εκτός Αττικής. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αμέσως με ελικόπτερο στην Αθήνα. Τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία είναι Ηρακλής Κωσταρής και Κωνσταντίνος Καρατσώλης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, αναμένονται και άλλες συλλήψεις με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Οι συλλήψεις αυτές θα αφορούν την τελευταία γενιά της 17Ν, αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και συλλήψεις ατόμων που μετείχαν στα πρώτα χρόνια δράσης της οργάνωσης.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της άλλης «μεγάλης» τρομοκρατικής οργάνωσης, του ΕΛΑ, που πιθανότατα «απενεργοποιήθηκε» στις αρχές της δεκαετίας του 90 και τμήμα της ενσωματώθηκε στην 17Ν.

Οι διωκτικές αρχές δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο ερευνητικό μέρος, με την κατάταξη των εργαστηριακών στοιχείων και επεξεργασία των ομολογιών των συλληφθέντων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι εφέτες-ανακριτές θα καλέσουν σε απολογία κάθε πρόσωπο που έχει εμπλακεί μέχρι σήμερα σε κάθε δικογραφία ξεχωριστά, μαζί με όλους όσους κατηγορούνται τώρα και αργότερα.

Σε κάθε νέο πρόσωπο που θα εμπλέκεται, πέρα από τη δίωξη για το παλαιότερο έγκλημα που θα πιστοποιείται, θα ασκούνται διώξεις και για αδικήματα που συνδυάζονται με το ν. 2928/01, το λεγόμενο «τρομονόμο».

Νωρίτερα, από το στάδιο της ανάκρισης, η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι εφέτες-ανακριτές θα τύχουν ειδικών μέτρων προστασίας.

Τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από τη δίκη είναι να προσδιοριστεί ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο: Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσουν να γίνει η δίκη από Μεικτό Ορκωτό, όπου οι ένορκοι θα είναι η πλειοψηφία.

Οι συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αυτό έχει λυθεί και οι υποθέσεις αυτές παραπέμπονται σε 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τέλος, η πρώτη μεγάλη δίκη αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2003.

Εν τω μεταξύ, απο το πρωί ανακρίνεται η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Τερέζ Πεϊνό.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 16:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία η σωρός του Φορτέιν
 

Η οικογένεια του Φορτέιν

H σωρός του Πιμ Φορτέιν, του Ολλανδού πολιτικού που δολοφονήθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες πρίν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία τον περασμένο Μάιο, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ιταλία.

Επιθυμία του Φορτέιν ήταν να ταφεί κόντα στην εξοχική κατοικία όπου συνήθιζε να περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Ειδική θρησκευτική τελετή θα γίνει στη βίλα Φορτέϊν πριν η σωρός του εκλειπόντος τοποθετηθεί σε μαρμάρινο μαυσωλείο.

Η εκταφή της σωρού από νεκροταφείο του Αμστερντάμ και η μεταφορά της στην Ιταλία συνέπεσε με την επίσημη ένταξη του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο Φορτέϊν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος του Φορτέιν, Βόλκερτ βαν ντερ Γκράαφ πρόσφατα έχει αρχίσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση που έχει απο την αστυνομία.

Ο βαν ντερ Γκράαφ διαμαρτύρεται επειδή στο κέλι του είναι υπό συνεχή παρακαλούθηση.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην περίπτωση του βαν ντερ Γκράαφ, όπως πχ. τα φώτα στο κελί του να παραμένουν αναμένα επί 24 ώρες, επιβάλλονται ώστε να παρεμποστεί ο κρατούμενος να αυτοκτονήσει.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση το κέντρο διασκέδασης
 

Δεν μπορούν να πιστέψουν οτι είναι ζωντανοί

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν απο πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και η διάσωση των θαμώνων του κέντρου ήταν θέμα δευτερολέπτων. Επικράτησε πανικός και οι ο κόσμος έριχνε στις φλόγες αλκοόλ αντί για νερό.
Την ώρα της πυρκαγιάς στο κέντρο βρίσκονταν περίπου χίλια άτομα και εκφράζονται φόβοι οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν οτι η φωτιά ξέσπασε απο μοιραίο λάθος ενός ζογκλέρ που εντυπωσίαζε το κοινό κάνοντας παιχνίδια με αναμένες δάδες.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Όχι λέει ο Ετσεβίτ στις πρόωρες εκλογές
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε συμφωνήσει αρχικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανακοίνωσε οτι θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη διαξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του, παρά την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείται, να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο.

"Στόχος μας είναι να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο και όχι αυτόν", είπε ο κ. Ετσεβίτ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του κόμματος του.
Πρόσθεσε οτι εάν ήταν δυνατό, θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή τους τον Απρίλιο του 2004, οπότε και λήγει η θητεία του.

Αρχικά ο τούρκος πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει οι εκλογές να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου 2002. Η συγκατάθεση του είχε προκαλέσει ευφορία στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού αλλά και στην αντιπολίτευση.

Ανακούφιση είχε επικρατήσει και στους χρηματοοικονομικούς κύκλους που είχαν αρχίσει να ελπίζουν σε ανάκαμψη του τουρκικού χρηματιστηρίου.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 14-20 Ιουλίου
 


Οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη


Ισπανικές και Μαροκινές στρατιωτικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες στην βραχονησίδα Περεχίλ


Ψύχραιμος ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζαν Σιράκ, παρά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του


Εθνική επέτειος στην πόλη του φωτός


Μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας, πλημμύρες στην Ιταλική πρωτεύουσα


Οι « καραμπινιέροι » παρόντες στα εγκαίνια του Αρτσιμπολντι, του νέου χώρου που θα φιλοξενεί την Σκάλα του Μιλάνου


Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Ιράν


Οι Λονδρέζοι βρήκαν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε λόγω της απεργίας στον υπόγειο σιδηρόδρομο


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 14:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Nεες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στη 17Ν
 

Δρακόντια τα μέτρα στη μεταφορά των κατηγορουμένων

Στη σύλληψη δύο ανδρών προέβη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία το μεσημέρι, με νέα επιχείρηση των δυνάμεων της, εκτός Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, αναμένονται και άλλες συλλήψεις με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Οι συλλήψεις αυτές θα αφορούν την τελευταία γενιά της 17Ν, αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και συλλήψεις ατόμων που μετείχαν στα πρώτα χρόνια δράσης της οργάνωσης.

Πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών της άλλης «μεγάλης» τρομοκρατικής οργάνωσης, του ΕΛΑ, που πιθανότατα «απενεργοποιήθηκε» στις αρχές της δεκαετίας του 90 και τμήμα της ενσωματώθηκε στην 17Ν.

Οι διωκτικές αρχές δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στο ερευνητικό μέρος, με την κατάταξη των εργαστηριακών στοιχείων και επεξεργασία των ομολογιών των συλληφθέντων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι εφέτες-ανακριτές θα καλέσουν σε απολογία κάθε πρόσωπο που έχει εμπλακεί μέχρι σήμερα σε κάθε δικογραφία ξεχωριστά, μαζί με όλους όσους κατηγορούνται τώρα και αργότερα.

Σε κάθε νέο πρόσωπο που θα εμπλέκεται, πέρα από τη δίωξη για το παλαιότερο έγκλημα που θα πιστοποιείται, θα ασκούνται διώξεις και για αδικήματα που συνδυάζονται με το ν. 2928/01, το λεγόμενο «τρομονόμο».

Νωρίτερα, από το στάδιο της ανάκρισης, η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι εφέτες-ανακριτές θα τύχουν ειδικών μέτρων προστασίας.

Τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από τη δίκη είναι να προσδιοριστεί ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο: Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσουν να γίνει η δίκη από Μεικτό Ορκωτό, όπου οι ένορκοι θα είναι η πλειοψηφία.

Οι συντάκτες του αντιτρομοκρατικού νόμου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα αυτό έχει λυθεί και οι υποθέσεις αυτές παραπέμπονται σε 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τέλος, η πρώτη μεγάλη δίκη αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2003.

Εν τω μεταξύ, απο το πρωί ανακρίνεται η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Τερέζ Πεϊνό.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


Η Daily Telegraph, κάτω απο μια φωτογραφία - πορτρέτο του ηλικιωμένου πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού δημοσιεύει δηλώσεις του για την απογοήτευση που του προκάλεσαν τα παιδιά του, Βασίλης, Σάββας και Χριστόδουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στη 17 Νοέμβρη.

Ο πάτερ Ξηρός αναφέρεται, κυρίως, στη Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ένα πο τους γιούς του, τον Ιούνιο του 2000.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πατέρας Ξηρός, θα ήθελε η Χέδερ Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την κα Σόντερς", υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Ξηρός.

"Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται", κατέληξε ο πάτερ Ξηρός.

Το αναλυτικό άρθρο έχει ως τίτλο μια φράση του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού: "Νόμιζα ότι οι γιοί μου ήταν καλά παιδιά που απλώς είχαν κακές παρέες".

"Είδα τους γιους μου σήμερα και παραδέχθηκαν τα λάθη τους, πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά", σημείωσε ο πάτερ Ξηρός.

Το άρθρο επισημαίνει ότι για περίπου μισό αιώνα, ο πάτερ Τριαντάφυλλος Ξηρός, νόμιζε ότι οι γιοί του δε διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Πίστευε, συνεχίζει η απεσταλμένη της Daily Telegraph στην Αθήνα, ότι τα είχε αναθρέψει με αυστηρούς ηθικούς κανόνες.

Η Independent, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μία από τις γιάφκες της 17 Νοέμβρη ενώ σημειώνεται ότι ο αρχές ανακρίνουν και τη σύζυγο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Οι Times, τιτλοφορούν το δημοσίευμα τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Έλληνες"

Η εφημερίδα αναφέρει την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο όταν δεν του επετράπη να μιλήσει στους Έλληνες για το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς τάξεις.







Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 14:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία η σωρός του Φορτέϊν
 

Η οικογένεια του Φορτέϊν

H σωρός του Πιμ Φορτέϊν, του Ολλανδού πολιτικού που δολοφονήθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες πρίν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία τον περασμένο Μάιο, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ιταλία.

Επιθυμία του Φορτέϊν ήταν να ταφεί κόντα στην εξοχική κατοικία όπου συνήθιζε να περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Ειδική θρησκευτική τελετή θα γίνει στη βίλα Φορτέϊν πριν η σωρός του εκλειπόντος τοποθετηθεί σε μαρμάρινο μαυσωλείο.

Η εκταφή της σωρού από νεκροταφείο του Αμστερντάμ και η μεταφορά της στην Ιταλία συνέπεσε με την επίσημη ένταξη του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο Φορτέϊν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος του Φορτέϊν, Βόλκερτ βαν ντερ Γκράαφ πρόσφατα έχει αρχίσει απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση που έχει απο την αστυνομία.

Ο βαν ντερ Γκράαφ διαμαρτύρεται επειδή στο κέλι του είναι υπό συνεχή παρακαλούθηση.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην περίπτωση του βαν ντερ Γκράαφ, όπως πχ. τα φώτα στο κελί του να παραμένουν αναμένα επί 24 ώρες, επιβάλλονται ώστε να παρεμποστεί ο κρατούμενος να αυτοκτονήσει.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 14:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική πτήση
 

Σαμπάνια για την ιστορική στιγμή

Σε μια κίνηση για τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα εγκαινίασαν την πρώτη πτήση που συνδέει απευθείας τις δύο χώρες.

Αεροσκάφος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Γιανγκγιάνγκ και Σοντόκ της Νοτίου Κορέας.


Την απευθείας πτήση δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι απλοί πολίτες των δύο χωρών, καθώς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν απο τη μια χώρα στην άλλη. Αλλά ο ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή λέει οτι ι ιστορική πτήση εγγυάται τη συνέχιση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο στρατιωτικών αντιπάλων.

Τα εγκαίνια

Η πτήση διήρκησε 85 λεπτά.

Ένα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος, τύπου Tu-134 των βορειο-κορετατικών αερογραμμών με 14μελες πλήρωμα, πέταξε, με την έγκριση και των δύο κυβερνήσεων, στη Νότιο Κορέα.

Η νέα αερογραμμή θα χρησιμοποιείται κυρίως απο εργάτες της Νοτίου Κορέας, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στη Βόρειο Κορέα.

Έτσι στην επιστροφή, το αεροσκάφος μετέφερε και 8 απο τους εργάτες, οι οποίοι με ειδική άδεια ταξίδεψαν στη Βόρειο Κορέα.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής καταδίκη της νέας τακτικής του Ισραήλ
 

Ο ισραηλινός στρατός γκρέμισε τα σπίτια των Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών

Η φωνή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προστέθηκε σε εκείνες που αντιδρούν στα σχέδια του Ισραήλ να απελάσει τους συγγενείς δύο Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών, οι οποίοι καταζητούνται απο τις Ισραηλινές αρχές.

"Πιστεύουμε οτι αυτές οι ενέργειες δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ"
Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Κόφυ Αννάν δήλωσε ενοχλημένος απο αυτή την τακτική που ισοδυναμεί με "ομαδική τιμωρία" του παλαιστινιακού λαού, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σε δήλωση του, τόνισε οτι ενώ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας, εν τούτοις δεν μπορεί να δικαιολογήσει την δια της βίας απομάκρυνση των συγγενών των Παλαιστίνιων βομβιστών, ούτε την καταστροφή της περιουσίας τους.

Ακόμα και οι ΗΠΑ, ένας απο τους πίο ισχυρούς συμμάχους του Ισράηλ, έχουν επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση για τις πρόσφατες ενέργειες της. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε οτι η απέλαση των συγγκενών δεν θα λύσει τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.



Nέα τακτική
Ο ισραηλινός στρατός, γα πρώτη φορά, συνέλαβε 21 άνδρες, στενούς συγγενείς δύο υπόπτων "καμικάζι" και κατέστρεψε τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δύο Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων, στη Δυτική Όχθη και στο Τελ Αβίβ, που στοίχισαν τη ζωή σε 12 πολίτες του Ισραήλ.

Δριμύα ήταν η απάντηση των Παλαιστινίων. Η ακραία στρατιωτική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε οτι θα εξαπολύσει νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.



Οι συγγενείς των δύο Παλαιστινίων συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή.

Η επίσημη απάντηση των ισραηλινών αρχών είναι οτι θέλουν να "σπάσουν" τον κλοιό που προστατεύει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

"Συλλάβαμε μόνο εκείνους τους συγγενείς που εξέφρασαν τη στήριξη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών" δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.

O Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ένας απο τους συμβούλους του Παλαιστίνιοιυ ηγέτη Γιασερ Αραφάτ έκανε λόγο για ρατσιστική αντίδραση του Ισραήλ, ενδεικτική της "πολιτικής χρεωκοπίας" της ισραηλινής κυβέρνησης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών του Ισραήλ που δήλωσε οτι η ανάληψη δράσης εναντίον των οικογενειών των Παλαστίνιων παραστρατιωτικών είναι παρόμοια με τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζει το Ισραήλ.



Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


Η Daily Telegraph, κάτω απο μια φωτογραφία - πορτρέτο του ηλικιωμένου πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού δημοσιεύει δηλώσεις του για την απογοήτευση που του προκάλεσαν τα παιδιά του, Βασίλης, Σάββας και Χριστόδουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στη 17 Νοέμβρη.

Ο πάτερ Ξηρός αναφέρεται, κυρίως, στη Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ένα πο τους γιούς του, τον Ιούνιο του 2000.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πατέρας Ξηρός, θα ήθελε η Χέδερ Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την κα Σόντερς", υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Ξηρός.

"Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται", κατέληξε ο πάτερ Ξηρός.

Το αναλυτικό άρθρο έχει ως τίτλο μια φράση του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού: "Νόμιζα ότι οι γιοί μου ήταν καλά παιδιά που απλώς βρίσκονταν σε μια κακή εταιρία".

"Είδα τους γιους μου σήμερα και παραδέχθηκαν τα λάθη τους, πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά", σημείωσε ο πάτερ Ξηρός.

Το άρθρο επισημαίνει ότι για περίπου μισό αιώνα, ο πάτερ Τριαντάφυλλος Ξηρός, νόμιζε ότι οι γιοί του δε διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Πίστευε, συνεχίζει η απεσταλμένη της Daily Telegraph στην Αθήνα, ότι τα είχε αναθρέψει με αυστηρούς ηθικούς κανόνες.

Η Independent, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μία από τις γιάφκες της 17 Νοέμβρη ενώ σημειώνεται ότι ο αρχές ανακρίνουν και τη σύζυγο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Οι Times, τιτλοφορούν το δημοσίευμα τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Έλληνες"

Η εφημερίδα αναφέρει την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο όταν δεν του επετράπη να μιλήσει στους Έλληνες για το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς τάξεις.







Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 10:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συνομιλίες Στρο για το Κασμίρ
 

Η Ινδία υποστηρίζει ότι οι παρεισφρύσεις στα σύνορα πρέπει να σταματήσουν

Συνεχίζει τις διπλωματικές του προσπάθειες ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Ο κος Στρο έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ισλαμαμπάντ.

Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ιναμούλ Χακ, ωστόσο συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δε θεωρείται πιθανή.

Νωρίτερα, ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, είχε συνομιλίες στο Δελχι, όπου Ινδοί αξιωματούχοι του δήλωσαν ότι δε θα προχωρήσουν σε άλλες παραχωρήσεις προς το Πακιστάν αν δε σταματήσουν οι παρεισφρύσεις μαχητών στα σύνορα των δύο χωρών.


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Τζωρτζ Μάικλ για Αθήνα 2004
 

Ο Τζωρτζ Μάικλ έχει ελληνικές ρίζες

Ο διάσημος καλλιτέχνης Τζωρτζ Μάικλ είναι πιθανό να αναλάβει τη σύνθεση του τραγουδιού που θα ντύσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Ο 39χρονος διεθνούς φήμης συνθέτης και ερμηνευτής απάντησε οτι εξετάζει την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής της Αθήνας.

Ο Τζωρτζ Μάικλ που γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο έχει ελληνικές ρίζες. Το πατρικό του όνομα είναι Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου.

"Του έγινε πρόταση απο την Αθήνα να γράψει το τραγούδι των Ολυμπιακών του 2004"
Ο μάνατζερ του Τζωρτζ Μάικλ

Ο Τζωρτζ Μάικλ, πρώην μέλος του συγκροτήματος Wham που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη δεκατία του '80, δέχθηκε πρόσφατα τα πυρά των κριτικών για τους στίχους και το βίντεο του νέου του τραγουδιού, που έχει τίτλο Shoot the Dog.

Στους στίχους του τραγουδιού υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί για τη στενή σχέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλαίρ, με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπούς.

Στο βίντεο κινουμένων σχεδίων εμφανίζεται ο διάσημος καλλιτέχνης στο κρεβάτι με τη σύζυγο του βρετανού πρωθυπουργού.


Ένα ακόμα βίντεο του Τζωρτζ Μάικλ, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη σύλληψη του για ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσιες τουαλέτες του Λος Άτζελες, έγινε αιτία για δυσμενή σχόλια εναντίον του.

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον ελληνοβρετανό τραγουδιστή, απειλούσε με μηνύσεις καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το βίντεο παρουσιάζει τον ίδιο σε τρυφερή στιγμή με άλλον άνδρα.


Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


Η Daily Telegraph, κάτω απο μια φωτογραφία - πορτρέτο του ηλικιωμένου πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού δημοσιεύονται δηλώσεις του για την απογοήτευση που του προκάλεσαν τα παιδιά του, Βασίλης, Σάββας και Χριστόδουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για ανάμειξη στη 17 Νοέμβρη.

Ο πάτερ Ξηρός αναφέρεται, κυρίως, στη Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ένα γιο του Τριαντάφυλλου Ξηρού, τον Ιούνιο του 2000.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πατέρας Ξηρός, θα ήθελε η Χέδερ Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την κα Σόντερς", υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Ξηρός.

"Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται", κατέληξε ο πάτερ Ξηρός.

Το αναλυτικό άρθρο έχει ως τίτλο μια φράση του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού: "Νόμιζα ότι οι γιοί μου ήταν καλά παιδιά που απλώς βρίσκονταν σε μια κακή εταιρία".

"Είδα τους γιους μου σήμερα και παραδέχθηκαν τα λάθη τους, πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά", σημείωσε ο πάτερ Ξηρός.

Το άρθρο επισημαίνει ότι για περίπου μισό αιώνα, ο πάτερ Τριαντάφυλλος Ξηρός, νόμιζε ότι οι γιοί του δε διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Πίστευε, συνεχίζει η απεσταλμένη της Daily Telegraph στην Αθήνα, ότι τα είχε αναθρέψει με αυστηρούς ηθικούς κανόνες.

Η Independent, αναφέρεται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μία από τις γιάφκες της 17 Νοέμβρη ενώ σημειώνεται ότι ο αρχές ανακρίνουν και τη σύζυγο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Οι Times, τιτλοφορούν το δημοσίευμα τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Έλληνες"

Η εφημερίδα αναφέρει την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο όταν δεν του επετράπη να μιλήσει στους Έλληνες για το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς τάξεις.







Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίδραση Ανάν για την τακτική του Ισραήλ
 

Βίαιες επιθέσεις μετά απο ένα μήνα ηρεμίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τα σχέδια των Ισραηλινών σύμφωνα με τα οποία απελαύνονται δια της βίας συγγενείς υπόπτων Παλαιστινίων καμικάζι, σαν ομαδική τιμωρία.

Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ισραήλ, έχουν προτείνει τη μεταφορα των συγγενών των βομβιστών αυτοκτονίας από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 21 άνδρες, στενούς συγγενείς δύο υπόπτων "καμικάζι" και απειλεί να τους στείλει δια της βίας απο τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές οι δύο Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 12 πολίτες του Ισραήλ.
Οι συγγενείς των Παλαιστίνιων τρομοκρατών είναι αθώοι πολίτες
Οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών στο Ισραήλ

Για αυτή του την απόφαση το Ισραήλ δέχθηκε οξύτατη κριτική απο την Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε οτι με ενέργειες σαν κι' αυτή δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Δριμύα ήταν και η απάντηση των Παλαιστινίων. Η ακραία στρατιωτική οργάνωση Χαμάς προειδοποιεί οτι θα εξαπολύσει νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Νέα Τακτική

O στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε οτι κατεδάφισε τα σπίτια των δύο Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Αντιθέτως, στα χέρια των αρχών του Ισραήλ βρίσκονται τα αδέρφια και άλλοι στενοί συγγενείς των δύο ανδρών που κατηγορούνται οτι οργάνωσαν το διπλό βομβιστικό χτύπημα στη Δυτική Όχθη και στο Τελ Αβίβ, την περασμένη Τετάρτη.


Οι συγγενείς τους συνελήφθησαν στα σπίτια τους και οδηγήθηκαν σε στρατιωτική φυλακή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απέλαση τους.

Αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ συλλαμβάνει συγγενείς Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών. Η επίσημη απάντηση των ισραηλινών αρχών είναι οτι θέλουν να "σπάσουν" τον κλοιό που προστατεύει τους βομβιστές αυτοκτονίας.

"Συλλάβαμε μόνο εκείνους τους συγγενείς που εξέφρασαν τη στήριξη τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών" δήλωσε αξιωματούχος του Ισραήλ.

O Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ένας απο τους συμβούλους του Παλαιστίνιοιυ ηγέτη Γιασερ Αραφάτ έκανε λόγο για ρατσιστική αντίδραση του Ισραήλ, ενδεικτική της "πολιτικής χρεωκοπίας" της ισραηλινής κυβέρνησης.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Οργάνωσης για τα δικαιώματα των πολιτών του Ισραήλ που δήλωσε οτι η ανάληψη δράσης εναντίον των οικογενειών των Παλαστίνιων παραστρατιωτικών είναι παρόμοια με τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες καταδικάζει το Ισραήλ.



Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο αμερικανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


"Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι νίκησαν στην εκστρατεία εναντίον της ομάδας των πολιτικών δολοφόνων", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των New York Times για τη 17 Νοέμβρη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η οργάνωση παρέμενε ασύλληπτη, ξαφνικα επήλθε το ρήγμα.

Οι Times της Νέας Υόρκης, φιλοξενούν και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζεται η ικανοποίηση για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην Αθήνα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις σημειώθηκαν καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αναφέρει ότι παρά τις πιέσεις που δεχόταν η ελληνική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ, δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα να σημειώσει πρόοδο.

Στο άρθρο, γίνεται λόγος και για διάφορες απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων, όπως ο Τόμας Νάιλς - πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα - σύμφωνα με τις οποίες η 17 Νοέμβρη είχε στενούς δεσμούς με εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα εντοπίζει τους ασύλλπτους τρομοκράτες", είναι ο τίτλος του άρθρου της Washington Post.

Η εφημερίδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες της αντιτρομακρατικής υπηρεσίας συνέλλαβαν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και σημειώνουν ότι όλα ξεκίνησαν με τον αυτοτραυματισμό του Σάββα Σάββα Ξηρού, δεκαεννέα ημέρες πριν, στον Πειραιά.

Στην εφημερίδα φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαππα, που υπογράμμισε ότι τα πάντα θα διαλευκανθούν πλήρως.











Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοσέλιδα βρετανικού Τύπου
 


H Guardian κυκλοφορεί με κεντρικό τίτλο "Ο χειρότερος κατα συρροή δολοφόνος της Βρετανίας:215 οι νεκροί και ακόμα δε γνωρίζουμε το λόγο".

Η εφημερίδα δημοσιεύει τη φωτογραφία του Χάρολντ Σίπμαν ενώ στο κεντρικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι η αναφορά για το γιατρό που δολοφόνησε τουλάχιστον 215 από τους ασθενείς του, ολοκληρώθηκε και πλέον ο Σίπμαν είναι και επισήμως ο χειρότερος κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Βρετανίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Guardian, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το λόγο που οδήγησε το Χάρολντ Σίπμαν στις δολοφονίες.

Η Daily Telegraph έχει και αυτή κύριο θέμα το Χάρολντ Σίπμαν και κεντρικό τίτλο:"215 φόνοι, το φοβερό χτύπημα του Σίπμαν".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Σίπμαν είναι πλέον και επισήμως ο χειρότερος κατά συρροή δολοφόνος στη βρετανική ιστορία, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τις δολοφονίες που διέπραξε.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας φιλοξενείται και απόσπασμα της συνέντευξης του πατέρα των Βασίλη, Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού.

Ο Τριαντάφυλλος Ξηρός εκφράζει τη λύπη του για τη χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, και υπογραμμίζει ότι θα ήθελε η κα Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματά του.

Ο πάτερ Ξηρός, εύχεται ο Θεός να δώσει δύναμη στην κα Σόντερς.

Στη Daily Telegraph, γίνεται λόγος και για το διευθυντή της Αμέρικαν Ον Λάιν (AOL), ο οποίος όπως σημειώνει η εφημερίδα πούλησε μετοχές αξίας 47 εκατομμυρίων στερλινών - δηλαδή περίπου 78 εκατομμυρίων Ευρω - πριν υποβάλλει την παραίτησή του.

Η Independent αναρωτιέται στην πρώτη της σελίδα αν ο Χάρολντ Σίπμαν ήταν εθισμένος στο να σκοτώνει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι από τα 215 θύματα του γιατρού, τα 171 ήταν γυναίκες και τα 44 άνδρες ενώ υπογραμμίζει ότι ο Σίπμαν καθοδηγούταν από ένα αρρωστημένο πάθος για φόνο.

Οι Times, προσπαθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού να εισέλθουν στο μυαλό του Χάρολντ Σίπμαν και να απαντήσουν στο ερώτημα τι τον οδήγησε στη διάπραξη αυτών των φόνων.

Η εφημερίδα δημοσιεύει ένα χάρτη όπου σημειώνονται επάνω με τελείες τα σημεία που ο γιατρός διέπραξε τους φόνους.





Σάββατο 20 Ιουλίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17 Νοέμβρη
 


Στην πρώτη σελίδα της Daily Telegraph, φιλοξενείται απόσπασμα συνέντευξης του Τριαντάφυλλου Ξηρού, πατέρα των Βασίλη, Σάββα και Χριστόδουλο, που κατηγορούνται για ότι ήταν μέλη της 17 Νοέμβρη.

Ο πάτερ Ξηρός, αναφέρεται στη Χέδερ Σόντερς, χήρα του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που φέρεται να δολοφονήθηκε από τον ένα γιο του Τριαντάφυλλου Ξηρού, τον Ιούνιο του 2000.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πατέρας Ξηρός, θα ήθελε η Χέδερ Σόντερς να γνωρίζει τα αισθήματα λύπης που τρέφει για εκείνη.

"Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την κα Σόντερς", υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Ξηρός.

"Εύχομαι ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δίνει δύναμη τα χρόνια που έρχονται", κατέληξε ο πάτερ Ξηρός.

Ολόκληρη η συνέντευξή του, δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο "Νόμιζα ότι οι γιοί μου ήταν καλά παιδιά που απλώς βρίσκονταν σε μια κακή εταιρία".

"Είδα τους γιους μου σήμερα και παραδέχθηκαν τα λάθη τους, πάντα πίστευα ότι τα παιδιά μου ήταν φυσιολογικά και καλά παιδιά", σημείωσε ο πάτερ Ξηρός.

Το άρθρο επισημαίνει ότι για περίπου μισό αιώνα, ο πάτερ Τριαντάφυλλος Ξηρός, νόμιζε ότι οι γιοί του δε διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Πίστευε, συνεχίζει η απεσταλμένη της Daily Telegraph στην Αθήνα, ότι τα είχε αναθρέψει με αυστηρούς ηθικούς κανόνες.

Η Independent, αναφέρονται στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μία από τις γιάφκες της 17 Νοέμβρη ενώ σημειώνεται ότι ο αρχές ανακρίνουν και τη σύζυγο του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.

Οι Times, τιτλοφορούν το δημοσίευμα τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως "Ο κατηγορούμενος της Αθήνας απαιτεί να απευθύνει διάγγελμα στους Έλληνες"

Η εφημερίδα αναφέρει την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ υπογραμμίζει ότι ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής ανακήρυξε εαυτόν πολιτικό κρατούμενο όταν δεν του επετράπη να μιλήσει στους Έλληνες για το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς τάξεις.






Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.