Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-23

  1. Νέμεσις για δύο στρατηγούς του Ελ Σαλβαδόρ
  2. Νέμεσις για δύο στρατηγούς του Ελ Σαλβαδόρ
  3. Νέα πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές
  4. Οι Iσραηλινοί σκότωσαν ηγέτη της Χαμάς και 14 άλλους Παλαιστίνιους
  5. Ο Πάπας στον Καναδά
  6. Στόχος των Ρώσων οι άρρενες της Τσετσενίας, επισημαίνει έκθεση διεθνούς οργάνωσης
  7. Οι Iσραηλινοί σκότωσαν ηγέτη της Χαμάς και 14 άλλους Παλαιστίνιους
  8. Αμερικανούς σωματοφύλακες ζήτησε ο Χαμίντ Καρζάι
  9. Τα μάτια όλων είναι τώρα στραμμένα στη Γουόλ Στριτ
  10. Σκοτώθηκε ηγέτης της Χαμάς
  11. Ο Ιρανός πρόεδρος καταδικάζει τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ
  12. Αυξημένες οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη
  13. 'Δεν έχει νόημα να λέμε μόνον εμείς όχι στις πρόωρες εκλογές', δηλώνει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
  14. Ο Ι. Κασουλίδης στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
  15. Μπορεί να ξεσπάσουν 'λογιστικά' σκάνδαλα και στην Ευρώπη;
  16. Σκοτώθηκε ηγέτης της Χαμάς
  17. Ο Πάπας στον Καναδά
  18. 'Η απόσυρση των Αμερικανών θα στοιχίσει ζωές'
  19. Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει ηγέτη της Χαμάς
  20. Το 'μάτι' του Χαμπλ στον ουρανό
  21. 'Η απόσυρση των Αμερικανικών θα στοιχίσει ζωές'
  22. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  23. Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει ηγέτη της Χαμάς
  24. 'Δεν είμαι χρηματιστής, αλλά είμαι αισιόδοξος'
  25. Νέος επικεφαλής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
  26. 'Το τέλος της χρυσής εποχής των χρηματιστηρίων'

Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέμεσις για δύο στρατηγούς του Ελ Σαλβαδόρ
 

Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε δύο στρατηγούς εν αποστρατεία από το Ελ Σαλβαδόρ επειδή δεν έλαβαν μέτρα να σταματήσουν τους βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου πριν από 20 χρόνια.

Τρείς πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, ένας γιατρός, μια γυναίκα που δούλευε σε εκκλησία και ένας καθηγητής που είχαν βασανιστεί, κατέθεσαν μύνηση εναντίον των στρατηγών Κάρλος Βιδές Καζανόβα και Χοσέ Γκιλέρμο Γκαρσία, οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αισθάνομαι ευτυχής, αισθάνομαι υπερήφανος, Αισθάνομαι τόσο καλά... Αυτός ήταν ένας αγώνας για δικαιοσύνη που κράτησε πολλά, πολλά χρόνια
Κάρλος Μαουρίτσιο, θύμα βασανιστών

Το δικαστήριο έκρινε τους δύο πρώην στρατιωτικούς ένοχους, οι οποίοι πρέπει τώρα να δώσουν στους μυνητές τους αποζημίωση ύψους 54 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων δολλαρίων.

Ο συνήγορος των δύο στρατιωτικών, Κουρτ Κλάους, δήλωσε ότι θα συστήσει στους πελάτες του να ασκήσουν έφεση διότι δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν την αποζημίωση.

Δύο από τα θύματα βασανιστηρίων, ο Κάρλος Μαουρίτσιο και η Νέρις Γκονζάλες, οι οποίοι ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, άρχισαν να κλαίνε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

Οι 10 ένορκοι συζητούσαν 20 ώρες πριν καταλήξουν στην απόφασή τους για το αν οι στρατηγοί γνώριζαν πως οι μονάδες τους βασάνιζαν και δολοφονούσαν αμάχους και δεν έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν τις ωμότητες.

Απάνθρωπα βασανιστήρια

Τα βασανιστήρια του γιατρού Χουάν Ρομαγκόζα Αρτσε κράτησαν 22 μέρες. Ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε και τα δάκτυλα του υπέστησαν ανιάτη βλάβη.

Στη διάρκεια του μαρτυρίου του, όταν ήταν αλυσοδεμένος στο πάτωμα, τον επισκέφθηκε ο στρατηγός Βιδές.

Η Νέρις Γκονζάλες εργαζόταν σε εκκλησία και ήταν 8 μηνών έγκυος όταν την απήγαγαν, την κακοποίησαν και την βίασαν πριν την αφήσουν ελεύθερη.

Απέκτησε ένα γιο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία δύο μηνών από τα τραύματα που υπέστει στη διάρκεια του βασανισμού της μητέρας του.

Οι βασανιστές είχαν κρεμάσει από τα χέρια τον καθηγητή Κάρλος Μαουρίτσιο, ο οποίος επίσης κακοποίηθηκε άγρια στη διάρκεια της ανάκρισης του που διήρκεσε οκτώ ημέρες.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέμεσις για δύο στρατηγούς του Ελ Σαλβαδόρ
 

Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή βασανήστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε δύο στρατηγούς εν αποστρατεία από το Ελ Σαλβαδόρ επειδή δεν έλαβαν μέτρα να σταματήσουν τους βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου πριν από 20 χρόνια.

Τρείς πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, ένας γιατρός, μια γυναίκα που δούλευε σε εκκλησία και ένας καθηγητής που είχαν βασανηστεί, κατέθεσαν μύνηση εναντίον των στρατηγών Κάρλος Βιδές Καζανόβα και Χοσέ Γκιλέρμο Γκαρσία, που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αισθάνομαι ευτυχής, αισθάνομαι υπερήφανος, Αισθάνομαι τόσο καλά... Αυτός ήταν ένας αγώνας για δικαιοσύνη που κράτησε πολλά, πολλά χρόνια
Κάρλος Μαουρίτσιο, βασανισθείς

Το δικαστήριο έκρινε τους δύο πρώην στρατιωτικούς ένοχους οι οποίοι πρέπει τώρα να δώσουν στους μυνητές τους αποζημίωση ύψους 54 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων δολλαρίων.

Ο συνήγορος των δύο στρατιωτικών, Κουρτ Κλάους, δήλωσε ότι θα συστήσει στους πελάτες του να ασκήσουν έφεση διότι δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν την αποζημίωση.

Δύο από τα θύματα βασανηστηρίων, ο Κάρλος Μαουρίτσιο και η Νέρις Γκονζάλες, που ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, άρχισαν να κλαίνε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

Οι 10 ένορκοι συζητούσαν 20 ώρες πριν καταλήξουν στην απόφαση τους για το αν οι στρατηγοί γνώριζαν πως οι μονάδες τους βασάνιζαν και δολοφονούσαν αμάχους και δεν έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν τις ωμότητες.

Απάνθρωπα βασανηστήρια

Τα βασανηστήρια του γιατρού Χουάν Ρομαγκόζα Αρτσε κράτησαν 22 μέρες. Ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε και τα δάκτυλα του υπέστησαν ανιάτη βλάβη.

Στη διάρκεια του μαρτυρίου του, όταν ήταν αλυσοδεμένος στο πάτωμα, τον επισκέφθηκε ο στρατηγός Βιδές.

Η Νέρις Γκονζάλες εργαζόταν σε εκκλησία και ήταν 8 μηνών έγγυος όταν την απήγαγαν, την κακοποίησαν και την βίασαν πριν την αφίσουν ελεύθερη.

Απέκτησε ένα γιό που πέθανε δύο μηνών από τα τραύματα που υπέστει στη διάρκεια του βασανισμού της μητέρας του.

Οι βασανιστές είχαν κρεμάσει από τα χέρια τον καθηγητή Κάρλος Μαουρίτσιο ο οποίος επίσης κακοποίηθηκε άγρια στη διάρκεια της ανάκρισης του που διήρκεσε 8 μέρες.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές
 

Άλλη μία εβδομάδα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές

Τα χρηματηστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρώντας στις νέες αποκαλύψεις για την κατάρρευση της Ενρον κατέγραψαν απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 1% ενώ ο δείκτης Nasdaq εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε κατά πάνω από 4%.

Δεν κατάφεραν τελικά να διατηρήσουν τα κέρδη τους οι κύριοι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που τη Δευτέρα είχε πέσει στο χαμηλώτερο επίπεδο εδώ και έξι χρόνια, την Τρίτη έχασε 38 μονάδες και έκλεισε στις 3858 μονάδες.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση της τάξης του 2,5%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4,8%.

Αισθανόμεθα ανακούφιση γιατί δεν έπεσαν κι αλλο οι μετοχικοί δείκτες
Χίλαρι Κουκ, Barclays Private Clients
Ας σημειωθεί ότι μετά το σοκ της κάθετης πτώσης στις συνεδριάσεις της προηγούμενης ημέρας, την Τρίτη οι κύριοι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είχαν ξεκινήσει με σημαντική άνοδο, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν καλύψουν πλήρως τις απώλειες, που τους έφεραν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι χρηματαγορές είχαν κλείσει με σημαντικές απώλειες. Μέσα στο τελευταίο δίμηνο οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν χάσει εώς και το 25% της αξίας τους παρά τα θετικά αποτελέσματα που είχαν αρκετές από αυτές.

Η νευρικότητα των επενδυτών αυξάνεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη διάρκεια της κατολίσθησης των τιμών των μετοχών.

Οι αναλυτές περιμένουν αποδείξεις ότι όντως η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

"Είμαι αισιόδοξος"

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε δηλώσει νωρίτερα αποφασισμένος να υιοθετήσει κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν την εύνομη λειτουργία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

"Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είναι να προτείνουμε στο Κογκρέσσο τη ψήφιση νόμου για την επιχειρηματική ευθύνη - κάτι που θα αφαιρέσει μέρος του κινδύνου από τις αγορές, συγκεκριμένα την πιθανότητα να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι των ατασθαλιών. Αλλά ο κόσμος αγοράζει μετοχές με βάση την αξία και τα οικονομικά αποτελέσματά της κάθε επιχείρησης", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.
Εγώ δεν είμαι χρηματιστής ούτε και ειδικός στην επιλογή μετοχών, η στάση μου απέναντι στη Γουόλ Στρητ είναι ότι οι χρηματιστές θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν με γνώμονα τα συμφέροντα τους. Είμαι αισιόδοξος. Το μέλλον θα είναι λαμπρό
Τζορτζ Μπους

Σύμφωνα με οικονομικούς συντάκτες οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύουνται τεράστιες ποσότητες μετοχών περιμένοντας τις ανακοινώσεις κερδοφορίας ή ζημιών από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Worldcom ότι υποβάλει αίτηση πτώχευσης με 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρεών, σίγουρα επέτεινε το απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Iσραηλινοί σκότωσαν ηγέτη της Χαμάς και 14 άλλους Παλαιστίνιους
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με πυραύλους εναντίον της οικίας του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς, Σαλάχ Σελάντα.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οικία του Σαλάχ Σελάντα και άλλα κτίρια--μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

Aντιδράσεις

Όλοι οι Παλαιστίνιοι θα ενωθούν για να πάρουν εκδίκηση
Αξιωματούχος της Χαμάς
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε την επίθεση στην Πόλη της Γάζας σφαγή και αποτρόπαιο έγκλημα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέρμα σ'αυτά τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού που διαπράττονται, όπως είπε, καθήν στιγμήν έχουν αναληφθεί θετικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη--όπως είναι, είπε, η συνάντηση που είχαν υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Εξωτερικών του ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταδίκασε το Ισραήλ γιατί δεν έλαβε μέτρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, για να μην υπάρξουν θύματα από την πλευρά των αμάχων.

Η ισραηλινή επίθεση καταδικάστηκε επίσης από την Ευρωπαική Επιτροπή και πολλές αραβικές χώρες.

Η Κομισιόν δήλωσε πως η επίθεση ήταν "δυσανάλογη" και "αδικαιολόγητη", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, την χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επετέθη εναντίον αμάχων.


Περίπου 140 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαιζάλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι τάσσεται κατά της ειρήνης.

Η θέση του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γίντεον Μέιρ, δήλωσε πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συνεχάρη τις δυνάμεις του για μια από τις πιο επιτυχείς επιχειρήσεις που, όπως είπε, ανέλαβαν ποτέ, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών.

Ο Σαλάχ Σελάντα ήταν μεταξύ εκείνων που καταζητούσε το Ισραήλ--τον θεωρούσε υπεύθυνο για εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Συζητήσεις για εκεχειρία;

Ο υπουργός των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε πως σκληροπυρηνικά στοιχεία στον ισραηλινό στρατό και στην κυβέρνηση Σαρόν προσπάθησαν, με την επίθεση που έγινε, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε καθήν στιγμήν κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Χαμάς συμμετείχε σε συζητήσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις με στόχο την κήρυξη πιθανώς εκεχειρίας.

Παραιτήθηκε η κόρη του Ραμπίν

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σαρόν η Ντάλια Ραμπίν-Πελόσοφ, κόρη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζχάκ Ραμπίν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό.
Αν ο Σαρόν θέλει να ανακαταλάβει την Δυτική Όχθη και να καταστρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή, ας το κάνει χωρίς εμάς
Ντάλια Ραμπίν-Πελόσοφ

Η κ. Ραμπίν-Πελόσοφ ήταν υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν.

Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ από την Ιερουσαλήμ, πολιτικές πηγές επισημαίνουν ότι η κ. Ραμπίν-Πελόσοφ αποφάσισε ν'αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες και πως η απόφασή της δεν έχει σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός.







Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 10:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας στον Καναδά
 

Πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στο Τορόντο

Δεκάδες χιλιάδες νέοι-μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Τορόντο για να πάρουν μέρος στους εορτασμούς το αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η θεία λειτουργία την Κυριακή στην οποία θα χοροστατήσει ο Πάπας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά ο Πάπας αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Οι οργανωτές των εορταστικών εκδηλώσεων δήλωσαν ότι θα είναι η μικρότερη η συμμετοχή φέτος λόγω των φόβων που εκφράζονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

O 82χρονος Πάπας έφθασε στον Καναδά παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του και θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία που θα γίνει την Κυριακή στο Τορόντο.

Μετά τον Καναδά, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Στόχος των Ρώσων οι άρρενες της Τσετσενίας, επισημαίνει έκθεση διεθνούς οργάνωσης
 

Ειδικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Γκρόζνι

Μία διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η International Helsinki Federation, κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι επιδίδονται σε εκτελέσεις στην Τσετσενία--με στόχο να μειώσουν τον άρρενα πληθυσμό της αποσχισθείσης δημοκρατίας.

Έκθεση της οργάνωσης που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα αναφέρει ότι Τσετσένοι απαγάγονται και δολοφονούνται συστηματικά από ειδικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της International Helsinki Federation επισκέφθηκαν την Τσετσενία και την γειτονική Ιγκουσετόα και, όπως διαπίστωσαν, βρίσκονταν από 50 έως 80 πτώματα κάθε μήνα μετά τις επιχειρήσεις των ειδικών μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα πτώματα, αναφέρει η έκθεση, ήταν νεαρών ανδρών.

Αυστηρότερα μέτρα

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας, αλλά νέα μέτρα επεβλήθησαν στις αρχές του έτους μετά τις πληροφορίες για απαγωγές και εκτελέσεις Τσετσένων με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρόσφαστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διόρισε ειδικό απεσταλμένο με αρμοδιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία.

Ο αξιωματούχος, που κατάγεται απ'την Τσετσενία, αναγνώρισε έμμεσα πως γίνονταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί υποσχέθηκε πως θα τεθεί τέρμα στις απαγωγές και στις εξαφανίσεις πολιτών--κάτι, είπε, που θα επιτευχθεί εάν δοθούν περισσότερες εξουσίες στις τοπικές τσετσενικές αρχές.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Iσραηλινοί σκότωσαν ηγέτη της Χαμάς και 14 άλλους Παλαιστίνιους
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με πυραύλους εναντίον της οικίας του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς, Σαλάχ Σελάντα.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οικία του Σαλάχ Σελάντα και άλλα κτίρια--μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

Aντιδράσεις

Όλοι οι Παλαιστίνιοι θα ενωθούν για να πάρουν εκδίκηση
Αξιωματούχος της Χαμάς
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε την επίθεση στην Πόλη της Γάζας σφαγή και αποτρόπαιο έγκλημα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέρμα σ'αυτά τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού που διαπράττονται, όπως είπε, καθήν στιγμήν έχουν αναληφθεί θετικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη--όπως είναι, είπε, η συνάντηση που είχαν υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Εξωτερικών του ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταδίκασε το Ισραήλ γιατί δεν έλαβε μέτρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, για να μην υπάρξουν θύματα από την πλευρά των αμάχων.

Η ισραηλινή επίθεση καταδικάστηκε επίσης από την Ευρωπαική Επιτροπή και πολλές αραβικές χώρες.

Η Κομισιόν δήλωσε πως η επίθεση ήταν "δυσανάλογη" και "αδικαιολόγητη", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, την χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επετέθη εναντίον αμάχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαιζάλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι τάσσεται κατά της ειρήνης.

Η θέση του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γίντεον Μέιρ, δήλωσε πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συνεχάρη τις δυνάμεις του για μια από τις πιο επιτυχείς επιχειρήσεις που, όπως είπε, ανέλαβαν ποτέ, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών.

Ο Σαλάχ Σελάντα ήταν μεταξύ εκείνων που καταζητούσε το Ισραήλ--τον θεωρούσε υπεύθυνο για εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Συζητήσεις για εκεχειρία;

Ο υπουργός των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε πως σκληροπυρηνικά στοιχεία στον ισραηλινό στρατό και στην κυβέρνηση Σαρόν προσπάθησαν, με την επίθεση που έγινε, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε καθήν στιγμήν κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Χαμάς συμμετείχε σε συζητήσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις με στόχο την κήρυξη πιθανώς εκεχειρίας.

Παραιτήθηκε η κόρη του Ραμπίν

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σαρόν η Ντάλια Ραμπίν-Πελόσοφ, κόρη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζχάκ Ραμπίν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό.
Αν ο Σαρόν θέλει να ανακαταλάβει την Δυτική Όχθη και να καταστρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή, ας το κάνει χωρίς εμάς
Ντάλια Ραμπίν-Πελόσοφ

Η κ. Ραμπίν-Πελόσοφ ήταν υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν.

Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ από την Ιερουσαλήμ, πολιτικές πηγές επισημαίνουν ότι η κ. Ραμπίν-Πελόσοφ αποφάσισε ν'αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες και πως η απόφασή της δεν έχει σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός.







Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 13:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανούς σωματοφύλακες ζήτησε ο Χαμίντ Καρζάι
 

Αφγανοί φρουροί εκπαιδεύονται από μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε Αμερικανούς φρουρούς για την ενίσχυση της προσωπικής του ασφάλειας.

Μέχρι τώρα, μόνον Αφγανοί είχαν αναλάβει τη φρούρησή του--κυρίως πρώην μουτζαχεντίν και μέλη του νεοσύστατου αφγανικού εθνικού στρατού.

Αλλά μετά τη δολοφονία του αντιπροέδρου της αφγανικής κυβέρνησης, Χάτζι Αμπντούλ Καντίρ, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια του κ. Καρζάι.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι στο παρελθόν ηγέτες του Αφγανιστάν, που δεν ήταν δημοφιλείς, έφρναν σωματοφύλακες από το εξωτερικό.

Ο Χαμίντ Καρζάι δεν είναι οπλαρχηγός κι έτσι δεν έχει το δικό του στρατό.




Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 15:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα μάτια όλων είναι τώρα στραμμένα στη Γουόλ Στριτ
 

Άλλη μία εβδομάδα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές

Δεν κατάφεραν τελικά να διατηρήσουν τα κέρδη τους οι κύριοι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη: στις 1500 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο είχε υποχωρήσει στις 3882.80 μονάδες, μειωμένος κατά 0,33%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι βρισκόταν σε πτώση 1,21% στις 3111.45 μονάδες, ενώ στο
-1,19% βρισκόταν στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX, στις 3647.43 μονάδες.

Αισθανόμεθα ανακούφιση γιατί δεν έπεσαν κι αλλο οι μετοχικοί δείκτες
Χίλαρι Κουκ, Barclays Private Clients
Ας σημειωθεί ότι μετά το σοκ της κάθετης πτώσης στις συνεδριάσεις της προηγούμενης ημέρας, την Τρίτη οι κύριοι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είχαν ξεκινήσει με σημαντική άνοδο, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν καλύπτουν πλήρως τις απώλειες, που τους έφεραν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Τα μάτια όλων των επενδυτών ήταν τώρα στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση Νέα Υόρκη, ελπίζοντας ότι δεν θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία των μετοχικών δεικτών: χθες, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε κάτω από τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1998, ενώ μειωμένος κατά 36,5 μονάδες ήταν στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ο δείκτης Nasdaq.

"Είμαι αισιόδοξος"

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είχε δηλώσει νωρίτερα αποφασισμένος να υιοθετήσει κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν την εύνομη λειτουργία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

"Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είναι να προτείνουμε στο Κογκρέσσο τη ψήφιση νόμου για την επιχειρηματική ευθύνη - κάτι που θα αφαιρέσει μέρος του κινδύνου από τις αγορές, συγκεκριμένα την πιθανότητα να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι των ατασθαλιών. Αλλά ο κόσμος αγοράζει μετοχές με βάση την αξία και τα οικονομικά αποτελέσματά της κάθε επιχείρησης", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.
Εγώ δεν είμαι χρηματιστής ούτε και ειδικός στην επιλογή μετοχών, η στάση μου απέναντι στη Γουόλ Στρητ είναι ότι οι χρηματιστές θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν με γνώμονα τα συμφέροντα τους. Είμαι αισιόδοξος. Το μέλλον θα είναι λαμπρό
Τζορτζ Μπους

Σύμφωνα με οικονομικούς συντάκτες οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύουνται τεράστιες ποσότητες μετοχών περιμένοντας τις ανακοινώσεις κερδοφορίας ή ζημιών από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Γουόρλντκομ ότι υποβάλει αίτηση πτώχευσης με 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρεών, σίγουρα επέτεινε το απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκοτώθηκε ηγέτης της Χαμάς
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με πυραύλους εναντίον της οικίας του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς, Σαλάχ Σελάντα.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οικία του Σαλάχ Σελάντα και άλλα κτίρια--μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

Aντιδράσεις

Όλοι οι Παλαιστίνιοι θα ενωθούν για να πάρουν εκδίκηση
Αξιωματούχος της Χαμάς
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, χαρακτήρισε την επίθεση στην Πόλη της Γάζας σφαγή και αποτρόπαιο έγκλημα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέρμα σ'αυτά τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού που διαπράττονται, όπως είπε, καθήν στιγμήν έχουν αναληφθεί θετικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη--όπως είναι, είπε, η συνάντηση που είχαν υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής με τον υπουργό Εξωτερικών του ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταδίκασε το Ισραήλ γιατί δεν έλαβε μέτρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, για να μην υπάρξουν θύματα από την πλευρά των αμάχων.

Η ισραηλινή επίθεση καταδικάστηκε επίσης από την Ευρωπαική Επιτροπή και πολλές αραβικές χώρες.

Η Κομισιόν δήλωσε πως η επίθεση ήταν "δυσανάλογη" και "αδικαιολόγητη", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, την χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επετέθη εναντίον αμάχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαιζάλ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι τάσσεται κατά της ειρήνης.

Η θέση του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γίντεον Μέιρ, δήλωσε πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συνεχάρη τις δυνάμεις του για μια από τις πιο επιτυχείς επιχειρήσεις που, όπως είπε, ανέλαβαν ποτέ, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών.

Ο Σαλάχ Σελάντα ήταν μεταξύ εκείνων που καταζητούσε το Ισραήλ--τον θεωρούσε υπεύθυνο για εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Συζητήσεις για εκεχειρία;

Ο υπουργός των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε πως σκληροπυρηνικά στοιχεία στον ισραηλινό στρατό και στην κυβέρνηση Σαρόν προσπάθησαν, με την επίθεση που έγινε, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε καθήν στιγμήν κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Χαμάς συμμετείχε σε συζητήσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις με στόχο την κήρυξη πιθανώς εκεχειρίας.





Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 13:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ιρανός πρόεδρος καταδικάζει τα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ
 

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιζητούν τον πόλεμο και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τη σταθερότητα στην περιοχη.

Ο Ιρανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαλαισία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, πρόσθεσε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους, διαχωρίζοντας τα κράτη του "καλού" από τα κράτη του "κακού", δεν εξυπηρετεί ούτε τις ίδιες τις ΗΠΑ αλλά ούτε και τον υπόλοιπο κόσμο.

Έκανε επίσης σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αυτοί ποιός θα είναι ο ηγέτης του Ιράκ--αυτό είναι κάτι, τόνισε, που θ'αποφασίσει μόνος του ο ιρακινός λαός.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι φήμες για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" ανέφερε , ας σημειωθεί, ότι η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες που κατέβαλε για διάλογο με τον πρόεδρο του Ιράν και προτιμά τώρα να ενθαρρύνει τον ίδιο τον ιρανικό λαό που αγωνίζεται για τη δημοκρατία.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην "Ουάσινγκτον Ποστ" ότι η Ουάσινγκτον έχει απηυδήσει με την έλλειψη συντονισμένων προσπαθειών από την πλευρά των συμβούλων του προέδρου Χαταμί επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με στόχο την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξημένες οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη
 

Άλλη μία εβδομάδα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές

Ανέβηκε σήμερα η τιμή των μετοχών στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία των μετοχικών δεικτών--χθες ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Νέα Υόρκη έκλεισε κάτω από τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1998, ενώ οι χρηματαγορές του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 5 %.

Σήμερα το πρωί, στις 10 (ώρα Λονδίνου) δείκτης FTSE 100 ήταν στις 3.369, δηλ. 1,8% πάνω, ενώ αυξημένος κατά 2,5% ήταν ο δείκτης CAC στο Παρίσι και κατά 3% ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης.

"Είμαι αισιόδοξος"

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε αποφασισμένος να υιοθετήσει κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν την εύνομη λειτουργία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

"Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είναι να προτείνουμε στο Κογκρέσσο τη ψήφιση νόμου για την επιχειρηματική ευθύνη - κάτι που θα αφαιρέσει μέρος του κινδύνου από τις αγορές, συγκεκριμένα την πιθανότητα να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι των ατασθαλιών. Αλλά ο κόσμος αγοράζει μετοχές με βάση την αξία και τα οικονομικά αποτελέσματά της κάθε επιχείρησης", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Και κατέληξε, «εγώ δεν είμαι χρηματιστής ούτε και ειδικός στην επιλογή μετοχών, η στάση μου απέναντι στη Γουόλ Στρητ είναι ότι οι χρηματιστές θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν με γνώμονα τα συμφέροντα τους. Είμαι αισιόδοξος. Το μέλλον θα είναι λαμπρό».

Σύμφωνα με οικονομικούς συντάκτες οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύουνται τεράστιες ποσότητες μετοχών περιμένοντας τις ανακοινώσεις κερδοφορίας ή ζημιών από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Γουόρλντκομ ότι υποβάλει αίτηση πτώχευσης με 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρεών, σίγουρα επέτεινε το απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 11:23 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δεν έχει νόημα να λέμε μόνον εμείς όχι στις πρόωρες εκλογές', δηλώνει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν λέει 'όχι' σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με την αρχηγό του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, ότι δεν θα είχε κανένα νόημα να αντιταχθεί στις πρόωρες εκλογές αφού αυτό επιθυμούν οι εταίροι του στην κυβέρνηση συνασπισμού και επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ετσεβίτ επανέλαβε, παρ'ολ'αυτά, ότι εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για τις πρόωρες εκλογές.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε απειλήσει με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε επίσης σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Εάν υπέβαλλε την παραίτησή του, θα έπρεπε να σχηματισθεί νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν αποφασισθεί η προσφυγή στις κάλπες--κάτι που θα καθυστερούσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ι. Κασουλίδης στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
 

Οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς είχαν ξεκινήσει με χαμόγελα αισιοδοξίας

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

"Καμία απολύτως πρόοδος" δεν έχει σημειωθεί κατά τους τέσσερις γύρους των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος επιρρίπτει τις ευθύνες για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο μοναδικός τομέας στον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων ήταν αυτός της ασφάλειας, αλλά και εκεί τελικά οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, είπε ο κ. Κασουλίδης.

"Η Τουρκία δεν έχει τηρήσει εποικοδομητική στάση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη δεν υπάρχουν ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πιστεύει οτι "αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει στις 16 Οκτωβρίου", όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί στις εισηγήσεις της για την ένταξη των υποψηφίων χωρών.

"Πιστεύω ότι από εκείνη την ημέρα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ενταξιακή πορεία και για τη θετική κατάληξη της", εκτιμά ο Ιωάννης Κασουλίδης.

"Θα μου επιτρέψετε να μην είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το διάστημα θα μπορέσει να υπάρξει διέξοδος στο αδιέξοδο."

Στο ζοφερό σενάριο που θέλει την Τουρκία να προχωράει σε προσάρτηση του βορείου τμήματος της νήσου εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης απαντά οτι δεν πρέπει να δίνεται καμία βάση στις τουρκικές απειλές.

"Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ντενκτάς θα ήθελε να μετατραπεί από ούτω καλούμενος πρόεδρος σε διοικητής του 89ου νομού της Τουρκίας", λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπορεί να ξεσπάσουν 'λογιστικά' σκάνδαλα και στην Ευρώπη;
 

Μια εβδομάδα γεμάτη αβεβαιότητες

Τραπεζίτες, χρηματιστές και στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών από ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν με ποιό τρόπο είναι δυνατό να αποτραπούν οικονομικά σκάνδαλα σαν αυτά που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν την Ευρωπαική Επιτροπή να εξετάσει εάν και κατά πόσον είναι επαρκείς οι οικονομικοί κανονισμοί που ισχύουν στην Κοινότητα κι αν χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Σκάνδαλα σαν της Enron μπορούν να συμβούν και στην Ευρώπη
Φριτς Μπολκεστάιν, Κοινοτικός Επίτροπος

Θα συζητήσουν επίσης με ποιό τρόπο θα προστατευθούν οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης αν ξεσπάσει στη γηραιά ήπειρο σκάνδαλο σαν αυτά που τάραξαν την Αμερική.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Κοινότητας εκφράζουν τον φόβο ότι, επειδή υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους κανονισμούς που ισχύουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, θα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση είχε ο κοινοτικός επίτροπος-αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Φριτς Μπολκενστάιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι "ανόητοι" όσοι πιστεύουν ότι μία καταστροφή σαν αυτή της Enron δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκοτώθηκε ηγέτης της Χαμάς
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με πυραύλους εναντίον της οικίας του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς, Σαλάχ Σελάντα.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οικία του Σαλάχ Σελάντα και άλλα κτίρια--μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

Όλοι οι Παλαιστίνιοι θα ενωθούν για να πάρουν εκδίκηση
Αξιωματούχος της Χαμάς
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να θέσει τέρμα σ'αυτές τις "σφαγές", όπως τις χαρακτήρισε, ενώ η ίδια η Χαμάς τόνισε πως όχι μόνο τα μέλη της, αλλά και όλοι οι Παλαιστίνιοι, θά πάρουν εκδίκηση για το αίμα που χύθηκε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, καταδίκασε το Ισραήλ γιατί δεν έλαβε μέτρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, για να μην υπάρξουν θύματα από την πλευρά των αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γίντεον Μέιρ, δήλωσε πως η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συνεχάρη τις δυνάμεις του για μια από τις πιο επιτυχείς επιχειρήσεις που, όπως είπε, ανέλαβαν ποτέ, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των παιδιών.

Ο Σαλάχ Σελάντα ήταν μεταξύ εκείνων που καταζητούσε το Ισραήλ--τον θεωρούσε υπεύθυνο για εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ο υπουργός των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε πως σκληροπυρηνικά στοιχεία στον ισραηλινό στρατό και στην κυβέρνηση Σαρόν προσπάθησαν, με την επίθεση που έγινε, να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η επίθεση έγινε καθήν στιγμήν κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Χαμάς συμμετείχε σε συζητήσεις με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις με στόχο την κήρυξη πιθανώς εκεχειρίας.





Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 10:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Πάπας στον Καναδά
 

Πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στο Τορόντο

Δεκάδες χιλιάδες νέοι-μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο Τορόντο για να πάρουν μέρος στους εορτασμούς το αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η θεία λειτουργία την Κυριακή στην οποία θα χοροστατήσει ο Πάπας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά ο Πάπας αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις για τα σεξουαλικά σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Οι οργανωτές των εορταστικών εκδηλώσεων δήλωσαν ότι θα είναι η μικρότερη η συμμετοχή φέτος λόγω των φόβων που εκφράζονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν ήταν βέβαιο αν η κατάσταση της επιδεινούμενης υγείας του 82χρονου Πάπα θα του επέτρεπε να ταξιδεύσει στον Καναδά.

Μετά τον Καναδά, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η απόσυρση των Αμερικανών θα στοιχίσει ζωές'
 

Συνεχώς πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων

Την απογοήτευσή του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή της υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Θοράγια Ομπάιντ, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν το ποσό των 34 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχαν προσφέρει το περασμένο έτος, θα στοιχίσει ζωές στις επονομαζόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η αμερικανική ηγεσία κατηγόρησε το εν λόγω ταμείο του ΟΗΕ ότι στηρίζει προγράμματα που επιβάλλουν δια της βίας σε χιλιάδες γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις και στειρώσεις, ιδίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα.

«Δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων σε προγράμματα που εν μέρει χρηματοδοτούν άτομα που κάνουν εξαναγκαστικές εκτρώσεις», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ταμείου του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η υπηρεσία υποστηρίζει το δικαίωμα στη ζωή και ότι καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει την κινεζική ηγεσία να σταματήσει τη δια της βίας υποβολής αβλώσεων.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει οτι η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά των αμβλώσεων και ότι ο Τζορτζ Μπους δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την υπερσυντηρητική μερίδα των Ρεπουμπλικανών, ώστε να καταλήξει σε αυτήν την απόφαση.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει ηγέτη της Χαμάς
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν έπειτα από την επίθεση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων με πυραύλους κατά οικίας Παλαιστίνιου στρατιωτικού ηγέτη στη Γάζα, ο οποίος συγκαταλέγεται στα θύματα της επίθεσης.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι και οκτώ παιδιά.

Στόχος της επιχείρησης, όπως παραδέχθηκε αργότερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ήταν ο Σαλέχ Σεχαντά, ιδρυτής και επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

"Θα πάρουμε εκδίκηση για το αίμα των μαρτύρων", ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Χαμάς, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέτεντ Πρες".

Από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν επίσης πολλά μέλη της οικογένειάς του Σαλέχ Σεχαντά, όταν πύραυλος έπληξε την οικία του, η οποία στην συνέχεια κατέρρευσε, μαζί με γειτονικές κατοικίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή σκηνές χάους επικράτησαν μέσα στη Γάζα, καθώς τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες κατοίκους της.

Αρχικά η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός της ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων από το Ισραήλ ατόμων, είχε σκοτωθεί, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Γάζα, αργότερα ο ίδιος ο κ. Σεχαντά ήρθε σε επαφή με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώ σεις εκπρόσώπου του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι επιχείρησαν να διεισδύσουν σε ισραηλινά εδάφη, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση στο βομβαρδισμό στη Γάζα έδωσε από πλευράς παλαιστινιακής Αρχής, ο Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ένα εξαώροφο κτίριο και πέντε γειτονικές κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ισραηλινά Εφ-16. Καταδικάζω την ειδεχθή και θρασύδειλη πράξη της ισραηλινής κυβέρνησης, που έγινε τη στιγμή που έχουν αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Αριέλ Σαρόν στέλνει έτσι ένα μήνυμα ότι προτίθεται να καταστρέψει κάθε προσπάθεια διαλόγου», τόνισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απένιμε τα εύσημα στις ισραηλινές δυνάμεις για την επιχείρηση κατά του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατεδίκασε τις πρώτες πρωινές ώρες,την επιδρομή, επισημαίνοντας ότι τι Ισραήλ έχει νομική και ηθική υποχρέωση να αποφύγει τους θανάτους αμάχων.

Ο αξιωματούχος, πάντως, του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια "επίθεση με στόχο έναν πασίγνωστο τρομοκράτη, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά επιθέσεων κατά Ισραηλινών τα τελευταία δύο χρόνια".


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 08:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Το 'μάτι' του Χαμπλ στον ουρανό
 


Πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη χαρακτηρίζουν οι αστρονόμοι την τελευταία φωτογραφία νεκρών αστερισμών, την οποία αιχμαλώτισε στους φακούς του, το διαστημικό τηλεσκόπιο, Χαμπλ.

Στα εν λόγω επονομαζόμενα πλανητικά νεφελώματα οι ειδικοί παρατήρησαν την ίδια εκπληκτική συμμετρία, την οποία είχαν εντοπίσει και σε άλλα νεφελώματα.

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι εάν είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν με διαστημόπλοιο στο νεφέλωμα IC4406, το οποίο απαθανάτισε το Χαμπλ, τότε θα διαπίστωναν την ύπαρξη μεγάλης συγκέντρωσης αερίων και σκόνης.

Οι αστρονόμοι ονόμασαν το πλανητικό νεφέλωμα "ρετίνα" εξαιτίας των οιμοιοτήτων που φέρουν οι γραμμές της σκόνης με τα αγγεία του ανθρώπινου ματιού.

Τα πλανητικά νεφελώματα δεν έχουν καμία σχέση με τους πλανήτες, απλά ονομάστηκαν έτσι επειδή κατά την παρατηρήσή τους με τηλεσκόπιο θυμίζουν μικρούς πλανήτες.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους το πιο φωτεινό και εντυπωσιακό νεφέλωμα είναι αυτό του Ωρίωνα.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 07:42 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η απόσυρση των Αμερικανικών θα στοιχίσει ζωές'
 

Συνεχώς πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων

Την απογοήτευσή του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή της υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Θοράγια Ομπάιντ, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν το ποσό των 34 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχαν προσφέρει το περασμένο έτος, θα στοιχίσει ζωές στις επονομαζόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η αμερικανική ηγεσία κατηγόρησε το εν λόγω ταμείο του ΟΗΕ ότι στηρίζει προγράμματα που επιβάλλουν δια της βίας σε χιλιάδες γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις και στειρώσεις, ιδίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα.

«Δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων σε προγράμματα που εν μέρει χρηματοδοτούν άτομα που κάνουν εξαναγκαστικές εκτρώσεις», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ταμείου του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η υπηρεσία υποστηρίζει το δικαίωμα στη ζωή και ότι καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει την κινεζική ηγεσία να σταματήσει τη δια της βίας υποβολής αβλώσεων.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον επισημαίνει οτι η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά των αμβλώσεων και ότι ο Τζορτζ Μπους δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την υπερσυντηρητική μερίδα των Ρεπουμπλικανών, ώστε να καταλήξει σε αυτήν την απόφαση.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Άκρως βρετανικού ενδιαφέροντος είναι τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη".

Σύλληψη Βρετανού

Ωστόσο, μια άλλη σύλληψη εν Ελλάδι του Βρετανού κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους, Μάικλ Γουντ, απασχολεί τη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

Ο Βρετανός κατηγορείται για την παράνομη διακίνηση 73 οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα από την Ελλάδα.

Οι λαθρομετανάστες βρέθηκαν στο σκάφος του Βρετανού, ο οποίος συνελήφθη στην Αίγινα και εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει την ποινή της δεκαετούς κάθειρξης.

Ο Μάικλ Γουντ υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα απάτης από τον Έλληνα συνκυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.

Με αφορμή το εν λόγω επεισόδιο η βρετανική εφημερίδα κάνει μια σύντομη αναφορά στο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και δημοσιεύει πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, "εφιαλτική".

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το περασμένο έτος οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν περισσότερα 71 σκάφη με λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συνέλαβαν περισσότερους από 100 λαθρεμπόρους.

"Μία στις 20 γυναίκες θύμα βιασμού"

Έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας αποκαλύπτει ότι 167 γυναίκες την ημέρα σε Αγγλία και Ουαλία πέφτουν θύματα βιαστών.

Τρεις βρετανικές εφημερίδες η Ιντιπέντεντ, στην πρώτη σελίδα, και οι "Τάιμς" και "Γκάρντιαν", στο κύριο σώμα, κάνουν εκτενή αναφορά στην εν λόγω έκθεση, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις 7.000 γυναικών άνω των 16 ετών.

"Το 80% των βιασμών δεν γίνεται αντιληπτό από τις αστυνομικές αρχές", τονίζουν οι "Τάιμς", επικαλούμενη την σχετική έκθεση.

"Η έκθεση καταρρίπτει το μύθο της ασφάλειας του σπιτιού και ότι οι βιασμοί διαπράττονται από αγνώστους", αναφέρει η Γκάρντιαν, η οποία διευκρινίζει ότι οι περισσότεροι βιασμοί και σεξουαλικές κακοποιήσεις διαπράττονται στις οικίες των θυμάτων από τους ίδιους τους συντρόφους τους.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη στην ομάδα του υψηλού κινδύνου ανήκουν κυρίως οι γυναίκες ηλικίας από 16 έως 24 ετών.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή επιδρομή σκοτώνει ηγέτη της Χαμάς
 

Οι πύραυλοι χτύπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν έπειτα από την επίθεση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων με πυραύλους κατά οικίας Παλαιστίνιου στρατιωτικού ηγέτη στη Γάζα, ο οποίος συγκαταλέγεται στα θύματα της επίθεσης.

Στόχος της επιχείρησης, όπως παραδέχθηκε αργότερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ήταν ο Σαλέχ Σεχαντά, ιδρυτής και επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

"Θα πάρουμε εκδίκηση για το αίμα των μαρτύρων", ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Χαμάς, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέτεντ Πρες".

Από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν επίσης πολλά μέλη της οικογένειάς του Σαλέχ Σεχαντά, όταν πύραυλος έπληξε την οικία του, η οποία στην συνέχεια κατέρρευσε, μαζί με γειτονικές κατοικίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή σκηνές χάους επικράτησαν μέσα στη Γάζα, καθώς τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες κατοίκους της.

Αρχικά η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός της ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων από το Ισραήλ ατόμων, είχε σκοτωθεί, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Γάζα, αργότερα ο ίδιος ο κ. Σεχαντά ήρθε σε επαφή με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώ σεις εκπρόσώπου του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι επιχείρησαν να διεισδύσουν σε ισραηλινά εδάφη, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση στο βομβαρδισμό στη Γάζα έδωσε από πλευράς παλαιστινιακής Αρχής, ο Σαέμπ Ερεκάτ.

«Ένα εξαώροφο κτίριο και πέντε γειτονικές κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ισραηλινά Εφ-16. Καταδικάζω την ειδεχθή και θρασύδειλη πράξη της ισραηλινής κυβέρνησης, που έγινε τη στιγμή που έχουν αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Αριέλ Σαρόν στέλνει έτσι ένα μήνυμα ότι προτίθεται να καταστρέψει κάθε προσπάθεια διαλόγου», τόνισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατεδίκασε τις πρώτες πρωινές ώρες,την επιδρομή, επισημαίνοντας ότι τι Ισραήλ έχει νομική και ηθική υποχρέωση να αποφύγει τους θανάτους αμάχων.

Ο αξιωματούχος, πάντως, του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια "επίθεση με στόχο έναν πασίγνωστο τρομοκράτη, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά επιθέσεων κατά Ισραηλινών τα τελευταία δύο χρόνια".


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δεν είμαι χρηματιστής, αλλά είμαι αισιόδοξος'
 

Άλλη μία εβδομάδα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματαγορές

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των μετοχικών δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Στη Νέα Υόρκη, μετά από μία συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έχασε 2,93 % της αξίας του και έκλεισε κάτω από τις 8.000 μονάδες.

Πρόκειται για την χαμηλότερη μετά τον Οκτώβριο του 1998 τιμή του δείκτη Ντάου Τζάουνς.

Χθες οι χρηματαγορές του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 5 %.

Ενώ Στο Τόκιο ο δείκτης Νικέϊ κυμαίνεται μόλις λίγες μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 χιλιάδων μονάδων.

"Είμαι αισιόδοξος"

Οι επενδυτές, πάντως, φαίνεται να αγνοούν τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να υιοθετήσει κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν την εύνομη λειτουργία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

"Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είναι να προτείνουμε στο Κογκρέσσο τη ψήφιση νόμου για την επιχειρηματική ευθύνη - κάτι που θα αφαιρέσει μέρος του κινδύνου από τις αγορές, συγκεκριμένα την πιθανότητα να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι των ατασθαλιών. Αλλά ο κόσμος αγοράζει μετοχές με βάση την αξία και τα οικονομικά αποτελέσματά της κάθε επιχείρησης", τόνισε ο Τζορτζ Μπους.

Και κατέληξε, «εγώ δεν είμαι χρηματιστής ούτε και ειδικός στην επιλογή μετοχών, η στάση μου απέναντι στη Γουόλ Στρητ είναι ότι οι χρηματιστές θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν με γνώμονα τα συμφέροντα τους. Είμαι αισιόδοξος. Το μέλλον θα είναι λαμπρό».

Σύμφωνα με οικονομικούς συντάκτες οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύουνται τεράστιες ποσότητες μετοχών περιμένοντας τις ανακοινώσεις κερδοφορίας ή ζημιών από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Γουόρλντκομ ότι υποβάλει αίτηση πτώχευσης με 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρεών, σίγουρα επέτεινε το απαισιόδοξο κλίμα όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος επικεφαλής στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
 

Το Αφγανιστάν στην κορυφή της ατζέντας της Ύπατης Αρμοστείας

Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του δεθνούς οργανισμού στο Ανατολικό Τιμόρ, Σέρχιο Βιέρα Ντε Μέλο.

Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης αντικαθιστά στην ύπατη αρμοστεία την πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον.

Ο διορισμός του 44χρονου Βραζιλιάνου διπλωμάτη αναμένεται να γίνει επισήμως αποδεκτή κατά τη συνεδρίαση, σήμερα Τρίτη, των μελών του γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν την επιλογή του Σέρχιο Βιέρα Ντε Μέλο.

Κριτική κατά της προκατόχου

Η προκάτοχος του κ. Ντε Μέλο στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έχει πολλάκις επικριθεί τόσο για την ένθερμη στάση της απέναντι σε κάποιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την απροθυμία της να καταδικάσει δημοσίως άλλες βιαιότητες κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρι Ρόμπινσον είχε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στο εν λόγω αξίωμα.

Ωστόσο, η επιθυμία της αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία αντέδρασε έντονα στις πρόσφατες καταγγελίες της Μέρι Ρόμπινσον περί απάνθρωπης μεταχείρισης των Αφγανών κρατουμένων και φερόμενων μελών του δικτύου Αλ Κάιντα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Η θητεία του νέου ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ ξεκινά τον Σεπτέμβριο.


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002 - 03:51 ('Ωρα Λονδίνου)
'Το τέλος της χρυσής εποχής των χρηματιστηρίων'
 


Η οικονομική κατάρρευση της αμερικανικής εταιρείας "Γουόρλντκομ" και το μέλλον των διεθνών χρηματογορών κυριαρχούν στα δημοσιεύματα του γαλλικού, του ελβετικού και του αυστριακού Τύπου ενώ στη Γερμανία, τα έντυπα μέσα στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράκ.

"Η αρχή του τέλος"

"Με τη χρεωκοπία της Γουόρλντκομ κατέρρευσε, επίσης, ο μύθος ότι ζούσαμε στη χρυσή εποχή των χρηματιστηρίων", υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η ελβετική εφημερίδα "Λα Τριμπιούν Ντε Ζενέβ", και προσθέτει ότι "επρόκειτο για ένα αμερικανικό μύθο, για το αμερικανικό υπόδειγμα στις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς η οικονομία της χώρας διένυε περίοδο απίστευτης άνθησης και λειτουργούσε βάσει των πλεόν προοδευτικών λογιστικών κανόνων στον κόσμο".

Ωστόσο, σύμφωνα με την ελεβτική εφημερίδα το επενδυτικό κοινό έχει χάσει πλέον κάθε εμπιστοσύνη και αισθάνεται θύμα εξαπάτησης.

"Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός αλλά οι συκοφάντες τους δαπάνησαν τόσο πολλά χρήματα μέχρι να διαπιστώσουν τη γυμνιά, ώστε ακόμα και το χρέος των κρατών του επονομαζόμενου Τρίτου Κόσμου ωχριούν μπροστά τους", καταλήγει η "Λα Τριμπιούν Ντε Ζενέβ".

Στη Γαλλία, η "Λε Μοντ" εκτιμά ότι ο πανικός, ο οποίος έχει καταβάλλει τους χρηματιστές στη Γουόλ Στριτ, δεν είναι αδικαιολόγητος και αναφέρει ότι "οι ομολογίες των λογιστικών ατασθαλιών τύπου Ένρον, Γουόρλντκομ και Ζίροξ μπορεί απλά να είναι η αρχή".

"ΗΠΑ αγνοούν την ΕΕ"

Στη πλειονότητά του ο γερμανικός Τύπος ασκεί κριτική κατά των φερόμενων αμερικανικών σχεδιών περί επικείμενης εκστρατείας κατά του Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και κάνουν λόγο για παραγκωνισμό των Ευρωπαίων εταίρων των Αμερικανών.

Η εφημερίδα "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν επειγόντως να ασχοληθούν με την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

"Εν αντιθέσει, η κυβέρνηση Μπους έχει στρέψει την προσοχή της στο Ιράκ και πυρετωδώς ετοιμάζεται για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες απορρίπτουν και καταδικάζουν οι Ευρωπαίοι λόγω των συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία δεν φαίνεται να ασχολείται με την επίλυση των αδιεξόδων στη Μέση Ανατολή.

Αντ΄αυτού οι ΗΠΑ ασκούν νέες πιέσεις στη γερμανική ηγεσία για να προχωρήσει σε περισσότερους συμβιβασμούς όσον αφορά το νεοσύστατο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

"Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον ασκεί νέες πιέσεις και δεν αφήνει να περάσει μια επαρκής χρονική περίοδος από την τελευταία απόφαση γύρω από τη λειτουργία του δικαστηρίου, είναι ενδεικτικό των σχέσεων σήμερα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ με τις τελευταίες να μη δείχνουν κανένα ίχνος σεβασμό στις ηγεσίες της γηραιάς ηπείρου", τονίζει η "Φρανκφούρτερ Ρούντσχάου.

"Σταυροφορία Μπους κατά του Ιράκ"

Τέλος η αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρες" χαρακτηρίζει την πιθανολογούμενη επίθεση κατά του Ιράκ ως μια "προσωπική στραυροφορία του προέδρου Μπους, με την οποία θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το όνομα του πατέρα του και πρώην προέδρου".

"Είναι θέμα οικογενειακής τιμής", υποστηρίζει η βιεννέζική εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δεν κατάφερε να πλήξει στο ελάχιστο τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.