Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-29

  1. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  2. Σημαντική άνοδος στα χρηματιστήρια
  3. 'Σχέδιο δολοφονίας υπουργών' στην Καμπούλ
  4. Αμοιβαίο κεφάλαιο το ΙΚΑ
  5. Μουσάραφ: 'Λυπάμαι για τις υπερβολές του πολέμου'
  6. Σημαντική άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια
  7. Εκτός κοινοβουλίου το κόμμα του Κοστούνιτσα
  8. Οι ΗΠΑ 'προσπάθησαν να συγκαλύψουν' το λάθος
  9. Ρωσία: 'Η Β. Κορέα είναι έτοιμη για διάλογο'
  10. Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
  11. Ευθύνες για την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία
  12. Νικώντας τη βαρύτητα
  13. Νικώντας τη βαρύτητα
  14. Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές στην Τουρκία
  15. Προειδοποιήσεις του βασιλιά Αμπντάλα
  16. Ανάκαμψη στα ασιατικά χρηματιστήρια
  17. Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή
  18. Συλλήψεις 'στελεχών της Χαμάς'
  19. Πιέσεις για εκλογές στην Τουρκία
  20. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  21. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  22. Εθνικό πένθος στην Ουκρανία

Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 03:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η σεναριολογία για μία πιθανή αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ αυξάνεται καθημερινώς στον ευρωπαϊκό Τύπο, ενώ πολλές εφημερίδες πιστεύουν ότι η επίθεση αυτή πρέπει να θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επιχειρεί να καταγράψει τη θέση της Ευρώπης σε μία πιθανή αμερικανική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ.

"Η αμερικανική ισχύς βρίσκεται στο ναδίρ της. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αισθάνονται αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να ανατρέψουν το Σαντάμ Χουσεϊν" γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πίστευε ότι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν ισχυρή και ότι μπορούσε να διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Ομως, τώρα "αισθάνεται ως πρώην ισχυρός παίκτης που έχει μετατραπεί σε θεατή" επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Το άρθρο θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα διχασθούν στο θέμα του Ιράκ, γεγονός που μπορεί να επιφέρει και ένα ρήγμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σένγκεν και Καλινιγκράντ

Στο θέμα του Καλινινγκράντ, της ρωσικής περιοχής που βρίσκεται ως γνωστόν μέσα σε αλλοεθνές έδαφος, αναφέρεται σχόλιο της ουγγρικής εφημερίδας Magyar Nemzet.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι το Καλινινγκράντ θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή συνθήκη του Σένγκεν και κυρίως για το θέμα των συνόρων.

Σύμφωνα με την ουγγρική εφημερίδα, σε λίγο καιρό τις αποφάσεις για το μέλλον του Καλινινγκράντ θα λαμβάνουν οι Βρυξέλλες, καθώς ο θύλακας μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας μπορεί να αποκοπεί από τη διοίκηση της Μόσχας όταν οι δύο τελευταίες χώρες ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η άκαμπτη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της συνθήκης του Σένγκεν μπορεί να αλλάξει, καθώς θεωρείται πολύ σημαντική η βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

"Φαστ φουντ" και τσιγάρα

Η εφημερίδα της Δανίας Information σχολιάζει με ειρωνεία την πρόσφατη απόφαση ορισμένων παχύσαρκων Αμερικανών να υποβάλουν μήνυση εναντίον των διεθνών αλυσίδων "φαστ φουντ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανείς πλέον δεν αναλαμβάνει ευθύνες για τον τρόπο ζωής του και όλοι κατηγορούν κάποιους άλλους για όσα τους συμβαίνουν, ειδικά όταν "οι κάποιοι άλλοι είναι πάμπλουτοι και φοβούνται την αρνητική διαφήμιση".

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σχολιάζει την απόφαση του Ιταλού υπουργού Υγείας, Τζιρολάμο Σίρτσια, να απαγορεύσει οποιαδήποτε εικόνα με καπνιστές από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο στόχαστρο θα τεθούν οι παλιές ταινίες του Χόλιγουντ, γιατί οι καινούργιες έχουν προνοήσει για αυτό.

Οπότε, σύμφωνα με το σχόλιο της εφημερίδας, "από εδώ και πέρα θα βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν έρωτα, να μεθούν, να γίνονται βίαοι και να παίρνουν ναρκωτικά, αλλά ποτέ να καπνίζουν".

Το μόνο πρόβλημα είναι οι ταινίες με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ θα είναι πλέον τελείως διαφορετικές, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.



Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική άνοδος στα χρηματιστήρια
 

Ξαναγυρίζει η εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4196.10 μονάδες, δηλ. αυξημένος κατά 179.5 μονάδες ή περίπου 3,5%.

Αυξημένοι μέχρι και 5% ήταν και οι δείκτες στην Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX 30 διαμορφώθηκε στις 3.859,78 μονάδες, αυξημένος δηλ. κατά 280,78 μονάδες, και στο Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.395,83 μονάδες, δηλ. αυξημένος κατά 440 μονάδες.

Αυξημένοι όμως ήταν τη Δευτέρα και οι αμερικανικοί δείκτες--ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8711,80 μονάδες, δηλ. 447,5 πάνω, και ο δείκτης Nasdaq στις 1335,25, δηλ. 73,1 μονάδες πάνω.

Ας σημειωθεί ότι αυξήθηκε η τιμή των μετοχών, παρά το γεγονός ότι άλλη μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία,
ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Qwest, είχε "φουσκώσει" ψευδώς τις πωλήσεις του.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της τιμής των μετοχών στα μέτρα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο με στόχο την αντιμετώπιση των λεγομένων "λογιστικών" σκανδάλων.

Αλλά όπως επισημαίνει ένας από τους οικονομικούς συντάκτες του BBC, αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση ή πως δεν πρόκειται να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για "λογιστικά" σκάνδαλα.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σχέδιο δολοφονίας υπουργών' στην Καμπούλ
 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έχει τώρα Αμερικανούς σωματοφύλακες

Οι αρχές του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία υπουργών της κυβέρνησης Καρζάι.

Η αφγανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας επίδοξος δολοφόνος σχεδίαζε να πλήξει με το αυτοκίνητό του, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες, αυτοκίνητο ή αυτοκίνητα στα οποία εέβαιναν μέλη της κυβέρνησης.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο ίδιος ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ήταν μεταξύ των στόχων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον οδηγό ενός αυτοκινήτου που είχε ανάμιξη σε τροχαίο ατύχημα και ο οποίος ήταν "πολίτης ξένης χώρας".

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τί ακριβώς συνέβη, αλλά πρόσθεσε πως τίποτε δεν τον εκπλήσσει.

Οι Ταλεμπάν, η αλ-Καιντα και ορισμένες αφγανικές ομάδες έχουν κίνητρα για να επιτεθούν κατά της κυβέρνησς του Αφγανιστάν
Ντόναλντ Ράμσφελντ
Αν και οι αφγανικές αρχές δήλωσαν απλώς πως ήταν "ξένος" ο επίδοξος δολοφόνος, πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συνήθως για Άραβες ή Πακιστανούς.

Άραβες και Πακιστανοί αποτελούσδαν τον σκληρό πυρήνα του δικτύου αλ-Καιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Συνελήφθη επίσης κι ένας άλλος άνδρας, αλλά οι αρχές δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 22:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμοιβαίο κεφάλαιο το ΙΚΑ
 


Μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο, ύψους 310 εκατ. ευρώ, συγκροτεί το ΙΚΑ, κατόπιν απόφασης του διοικητικού του συμβουλίου, η οποία γνωστοποιείται με σημερινή ανακοίνωση.

Το κεφάλαιο ανατίθεται προς διαχείριση στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η πολιτική για ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών του ΙΚΑ, λύση που είχε δοκιμαστεί και προκριθεί ως η πλέον ενδεδειγμένη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των ευρωπαϊκών χωρών, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η υφιστάμενη συγκυρία στην ελληνική και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δημιουργεί ευκαιρίες για αύξηση της αποδοτικότητας μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων και ευνοεί την αξιοποίηση της κινητής περιουσίας του ιδρύματος.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Μουσάραφ: 'Λυπάμαι για τις υπερβολές του πολέμου'
 

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Χαλέντα Ζία, και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές, εξέφρασε τη λύπη του για τις "υπερβολές, όπως τις απεκάλεσε, τις οποίες διέπραξαν στρατεύματα της χώρας του κατά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.

Ο στρατηγός Μουσάραφ έγραψε τα παραπάνω λόγια στο βιβλίο επισκεπτών του μαυσωλείου, το οποίο κατασκευάστηκε στη μνήμη των περίπου 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1971.

Οι αρχές του Μπαγκλαντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δήλωση αυτή, αλλά Πακιστανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να κάνουν σαφές ότι η χώρα τους δεν σκοπεύει να καταβάλλει άλλες αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου.

Η πακιστανική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μουσάραφ βρίσκεται στο Μπαγκλαντές για να συζητήσει για εμπορικά και πολιτιστικά θέματα και δεν σκοπεύει ν'ασχοληθεί με το παρελθόν.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 21:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Σημαντική άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια
 

Ξαναγυρίζει η εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4196.10 μονάδες, δηλ. αυξημένος κατά 179.5 μονάδες ή περίπου 3,5%.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 διαμορφώθηκε στις 3.859,78 μονάδες, αυξημένος κατά 280,78 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.395,83 μονάδες, δηλ. αυξημένος κατά 440 μονάδες.

Αυξημένοι όμως ήταν τη Δευτέρα και οι αμερικανικοί δείκτες: στις 23.05 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones βρισκόταν στις 8711,80 μονάδες, δηλ. 447,5 πάνω, και ο δείκτης Nasdaq στις 1335,25, δηλ. 73,1 πάνω.

Ας σημειωθεί ότι αυξήθηκε η τιμή των μετοχών, παρά το γεγονός ότι ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Qwest είχε "φουσκώσει" ψευδώς τις πωλήσεις του.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια έκλεισαν τη Δευτέρα με σημαντικά κέρδη στα μέτρα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των λεγομένων "λογιστικών" σκανδάλων.

Αλλά όπως επισημαίνει ένας από τους οικονομικούς συντάκτες του BBC, αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε η κρίση ή πως δεν πρόκειται να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για "λογιστικά" σκάνδαλα.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτός κοινοβουλίου το κόμμα του Κοστούνιτσα
 

Η αντιπαράθεση Τζίντζιτς-Κοστούνιτσα κυριαρχεί πλέον στην πολιτική σκηνή της Σερβίας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να προχωρήσει με τα σχέδιά του που προβλέπουν την αποπομπή του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS) από τη Βουλή, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει παράνομη μία τέτοια ενέργεια.

Το DSS, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είχε αποφασίσει να μποικοτάρει το κοινοβούλιο πριν από μήνες κι έχει επίσης εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση συνασπισμού.

O πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς

Ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), που υποστηρίζει τον Σέρβο πρωθυπουργό, Ζόραν Τζίντζιτς, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας οι 45 έδρες που έχει στο σερβικό κοινοβούλιο.

Πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα οδηγήσουν ουσιαστικά στο τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Όπως δε υπογραμίζουν, η αντιπαράθεση Κοστούνιτσα-Τζίντζιτς εντείνεται και κυριαρχεί πλέον στην πολιτική σκηνή της Σερβίας.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 19:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ 'προσπάθησαν να συγκαλύψουν' το λάθος
 

Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν προειδοποίησε ότι δε θα δεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης, όπως είπε, κατά την έρευνα για το βομβαρδισμό χώρου γαμήλιας δεξίωσης από αμερικανικές δυνάμεις στα τέλη Ιουνίου—που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο σχεδόν 50 άνθρωποι σε χωριό κεντρικής επαρχίας του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξαφάνισαν σημαντικά στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης.

Σαράντα οκτώ πολίτες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όπως αναφέρει η αφγανική κυβέρνηση, όταν αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τον χώρο του γαμήλιου γλεντιού.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι επιλέγει προσεκτικά τους στόχους του

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι αν και η αμερικανική πλευρά υποστήριξε ότι χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες για τη συγκέντρωση στοιχείων και τη σύνταξη τελικού πορίσματος, κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν εκεί μερικές ώρες μετά το επεισόδιο για να βγάλουν φωτογραφίες και να κινηματογραφήσουν τα πτώματα.

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, οι Αμερικανοί καθάρισαν την περιοχή και απομάκρυναν βλήματα και ίχνη αίματος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, γυναίκες οι οποίες ήταν στο χώρο του επεισοδίου βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα.

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου γράφουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δε βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι το αεροσκάφος το οποίο έκανε την επίθεση είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος.

Εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να κρίνει κανείς αν υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης, προειδοποίησε όμως όλες τις πλευρές να μην επιχειρήσουν κάτι τέτοιο στο μέλλον.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία: 'Η Β. Κορέα είναι έτοιμη για διάλογο'
 

Πέντε ώρες διήρκεσαν οι συνομιλίες του Ιγκόρ Ιβανόφ με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Η Βόρεια Κορέα άφησε να γίνει γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι πρόθυμη να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με θέμα τη διηρημένη κορεατική χερσόνησο και πως θέλει επίσης να εντείνει τις επαφές με τη Νότια Κορέα.


Ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην Πιονγκγιανγκ με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για επικοιδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μάλιστα άνευ όρων.

Όμως, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μόνον ότι η Πιονγκγιανγκ είναι πρόθυμη να συνεχίσει το διάλογο με τη Νότια Κορέα.

Εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αν η είδηση που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι ακριβής, οι αρχές της Σεούλ θα δουν με ικανοποίηση την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα.






Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 17:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ ΕτσεβΟ Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, που συνεκλήθη εκτάκτως τη Δευτέρα, ενέκρινε την πρόταση για διεξαγωή πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο που είχε κάνει ένα από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ--το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η Βουλή κοινοποίησε την απόφασή της στην συνταγματική επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές, η οποία και θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Την Τετάρτη αναμένεται η Εθνοσυνέλευση να λάβει την τελική απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στη λαική ετυμηγορία.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ανησυχεί

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εμμένει στην άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και επίσης να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι στρατιωτικοί παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις

Ο κ. Ετσεβίτ δεν κρύβει επίσης τις ανησυχίες του και για ένα άλλο ενδεχόμενο--ν'αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου ένα ισλαμικό κόμμα.

Στο παρελθόν, οι πανίσχυροι στρατιωτικοί είχαν ανατρέψει δύο κυβερνήσεις που είχαν σχηγματίσει οι ισλαμιστές επειδή, όπως είχαν υποστηρίξει, απειλούσαν το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνες για την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία
 


Οι εισαγγελικές αρχές στην Ουκρανία δήλωσαν ότι αξιωματούχοι του στρατού και οι χειριστές του αεροσκάφους φέρουν την ευθύνη για την πτώση μαχητικού Sukhoi-27, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 83 άνθρωποι.

Ο γενικός εισαγγελέας, Σβιάτοσλαβ Πίσκουν, δήλωσε ότι είχε ανατεθεί στους πιλότους μία «λανθασμένη αποστολή» από τους ανωτέρους τους, οι οποίοι δεν είχαν μεριμνήσει για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο πάνω στους θεατές

Το μαχητικό έπεσε πάνω στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την αεροπορική επίδειξη στην πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και 23 παιδιά.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε στον τόπο της τραγωδίας επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα.

Η Δευτέρα είχε κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στην Ουκρανία από τον πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος μετά την τραγωδία απομάκρυνε από τις θέσεις τους ανώτερα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 16:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Νικώντας τη βαρύτητα
 

Μια συσκευή αντιβαρύτητας θα αποτελούσε επανάσταση για τις αεροπορικές μεταφορές

Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί παρελθόν: πρόκειται για τη βαρύτητα, τη δύναμη που μέχρι τώρα μόνο με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων καυσίμων και προωθητικών πυραύλων μπορούσαμε να «αψηφήσουμε» και αυτό μόνο προσωρινά.

με τη συσκευή αντιβαρύτητας θα μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τις δυνάμεις της φύσης, ιδιαίτερα την βαρύτητα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουμε και να εκμεταλλευθούμε γιγαντιαίες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας
Νικ Κουκ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής επιθεώρησης Jane's Defence Weekly, μια συσκευή «αντιβαρύτητας» δοκιμάζεται σε πειραματικό ακόμα στάδιο από την μεγάλη αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Μπόινγκ.

Ντοκουμέντα της Μπόινγκ στα οποία είχε πρόσβαση το BBC, αναφέρουν ότι οι δοκιμές αυτές βασίζονται στις μελέτες ενός Ρώσου επιστήμονα που υποστηρίζει ότι κατασκεύασε ένα μηχάνημα το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα αντιβαρύτητας για διάφορα αντικείμενα.

Ο δημοσιογράφος Νικ Κουκ, που αποκάλυψε πρώτος την είδηση, είπε ότι η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε αεροσκάφη σε πτήση χωρίς προωθητική δύναμη από καύσιμα αλλά χρησιμοποιώντας αντίθετα κάποιο είδος μαγνητικού πεδίου.

«Τα πλεονεκτήματα είναι πρώτον ότι δεν καταφεύγει κανείς σε κατανάλωση καυσίμων, που αποτελούν μια ολοένα εξαντλούμενη ενεργειακή πηγή. Επίσης με τη συσκευή αντιβαρύτητας θα μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τις δυνάμεις της φύσης, ιδιαίτερα την βαρύτητα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουμε και να εκμεταλλευθούμε γιγαντιαίες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας» είπε ο Νικ Κουκ.

Πολλοί επιστήμονες μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις σχετικές θεωρίες για την αντιβαρύτητα, λέγοντας ότι η εφαρμογή τους κινείται στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά το γεγονός ότι μια εταιρεία του μεγέθους της Μπόνγκ αποφάσισε να δαπανήσει κονδύλια, ακόμα και σε πειραματικό στάδιο για την έρευνα της αντιβαρύτητας, σημαίνει - σύμφωνα με τον συντάκτη του Jane's Defence Weekly- ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το όλο θέμα.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Νικώντας τη βαρύτητα
 

Μιαν συσκευή αντιβαρύτητας θα αποτελούσε επανάσταση για τις αεροπορικές μεταφορές

Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί παρελθόν: πρόκειται για τη βαρύτητα, τη δύναμη που μέχρι τώρα μόνο με τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων καυσίμων και προωθητικών πυραύλων μπορούσαμε να «αψηφήσουμε» και αυτό μόνο προσωρινά.

με τη συσκευή αντιβαρύτητας θα μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τις δυνάμεις της φύσης, ιδιαίτερα την βαρύτητα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουμε και να εκμεταλλευθούμε γιγαντιαίες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας
Νικ Κουκ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής επιθεώρησης Jane's Defence Weekly, μια συσκευή «αντιβαρύτητας» δοκιμάζεται σε πειραματικό ακόμα στάδιο από την μεγάλη αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Μπόινγκ.

Ντοκουμέντα της Μπόινγκ στα οποία είχε πρόσβαση το BBC, αναφέρουν ότι οι δοκιμές αυτές βασίζονται στις μελέτες ενός Ρώσου επιστήμονα που υποστηρίζει ότι κατασκεύασε ένα μηχάνημα το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα αντιβαρύτητας για διάφορα αντικείμενα.

Ο δημοσιογράφος Νικ Κουκ, που αποκάλυψε πρώτος την είδηση, είπε ότι η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε αεροσκάφη σε πτήση χωρίς προωθητική δύναμη από καύσιμα αλλά χρησιμοποιώντας αντίθετα κάποιο είδος μαγνητικού πεδίου.

«Τα πλεονεκτήματα είναι πρώτον ότι δεν καταφεύγει κανείς σε κατανάλωση καυσίμων, που αποτελούν μια ολοένα εξαντλούμενη ενεργειακή πηγή. Επίσης με τη συσκευή αντιβαρύτητας θα μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τις δυνάμεις της φύσης, ιδιαίτερα την βαρύτητα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουμε και να εκμεταλλευθούμε γιγαντιαίες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας» είπε ο Νικ Κουκ.

Πολλοί επιστήμονες μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τις σχετικές θεωρίες για την αντιβαρύτητα, λέγοντας ότι η εφαρμογή τους κινείται στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά το γεγονός ότι μια εταιρεία του μεγέθους της Μπόνγκ αποφάσισε να δαπανήσει κονδύλια, ακόμα και σε πειραματικό στάδιο για την έρευνα της αντιβαρύτητας, σημαίνει - σύμφωνα με τον συντάκτη του Jane's Defence Weekly- ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το όλο θέμα.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές στην Τουρκία
 

Ο Μπαχτσελί φαίνεται να έχασε την υπομονή του με τον Ετσεβίτ

Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη πρόταση του Εθνικιστικού Κόμματος Δράσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η Συνταγματική Επιτροπή τώρα καλείται να εξετάσει τη πρόταση του κοινοβουλίου και να αποφανθεί σε δύο το πολύ ημέρες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέτ Ετσεβίτ, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποστηρίξει τις πρόωρες εκλογές.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ κατέληξε τονίζοντας ότι το κόμμα του θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, το κόμμα τού Μπουλέντ Ετσεβίτ, όπως και τα άλλα δύο τού κυβερνητικού συνασπισμού της Τουρκίας, κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλη ήττα στις πρόωρες εκλογές.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις του βασιλιά Αμπντάλα
 

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ζητά διάλογο με το Ιράκ

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ.

Είπε χαρακτηριστικά ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράκ "θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας", καθώς η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη παραμένει άλυτη.

Ολοι λέμε στις ΗΠΑ ότι οι σκέψεις τους δεν είναι σωστές
Βασιλιάς Αμπντάλα
Τα σχόλια του βασιλιά της Ιορδανίας έγιναν σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Times, ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο μονάρχης της Ιορδανίας και ένας από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα εξέφρασε την ανησυχία του για τα "σκληροπυρηνικά μέλη" της κυβέρνησης Μπους, τα οποία τάσσονται εναντίον του Ιράκ.

Διεθνής κοινότητα

Παράλληλα, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να πάψει να ασκεί πιέσεις στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με το βασιλιά Αμπντάλα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν θα ζημιώσουν τις σχέσεις τους με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο διατηρούν στρατηγικές σχέσεις.

Ο μονάρχης προειδοποιεί να μην ασκούνται πιέσεις στον Αραφάτ

Ο μονάρχης της Ιορδανίας υπογράμμισε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα τάσσεται εναντίον μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα διέψευσε τις φήμες ότι η Ιορδανία θα φιλοξενούσε τα αμερικανικά στρατεύματα, σε περίπτωση προετοιμασίας της επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 07:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάκαμψη στα ασιατικά χρηματιστήρια
 

Οι αντιδράσεις στα διεθνή χρηματιστήρια είναι αλυσιδωτές

Ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι διεθνείς αγορές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι θα τεθεί τέρμα στην πρόσφατη κρίση και ότι θα σημειωθεί μία νέα δυναμική στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε αύξηση 1,6%, μετά ανάκαμψη της Γουόλ Στριτ την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος ασκεί τεράστια επιρροή στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, έκλεισε σημειώνοντας άνοδο την περασμένη εβδομάδα.

Ελπίδες

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν επίσης ανάκαμψη την Παρασκευή, μετά τη βελτιωμένη απόδοση του Dow Jones.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σχετική ανάκαμψη των χρηματιστηρίων είναι ελπιδοφόρο σημάδι.

Η αποκάλυψη των σκανδάλων ξεκίνησε από την Enron

Την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη ύφεση από το 2000, όταν είχαν πέσει οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Οι λογιστικές ατασθαλίες και οι παρατυπίες των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η Enron και η Worldcom, συνέβαλαν στην περαιτέρω πτώση των χρηματιστηρίων.

Τα σκάνδαλα στις Ηνωμένες Πολιτείες πληθαίνουν μετά την παραδοχή της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Qwest ότι δεν προέβη σε σωστούς λογιστικούς υπολογισμούς κατά την περίοδο από το 1999 μέχρι το 2001.


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002 - 03:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάλυση για τη Μέση Ανατολή
 

'Δεν επρόκειτο για λάθος' λέει ο διδάκτωρ

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο Ναντίμ Σεχαντί, από το βασιλικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων της Βρετανίας υπογραμμίζει ότι η βία που ασκείται από το Ισραήλ έχει την έγκριση της κυβέρνησης, ενώ η βία που ασκείται από τους Παλαιστινίους δεν έχει λάβει την εξουσιοδότηση της παλαιστινιακής αρχής.

"Αυτό που συνέβη σίγουρα θα επιφέρει κλιμάκωση της βίας" λέει ο κ. Σεχαντί. "Πρόκειται για έναν ατελείωτο κύκλο βίας, χωρίς ενδείξεις εκτόνωσης. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να γίνει μία σημαντική επισήμανση. Η βία που ασκείται από το Ισραήλ έχει λάβει προηγουμένως την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης," επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής. "Οι αποφάσεις λαμβάνονται επισήμως από το κράτος του Ισραήλ και από το υπουργικό συμβούλιο του κ. Σαρόν. Από την πλευρά των Παλαιστινίων όμως, αυτοί που εκτελούν τις επιθέσεις είναι ακραίες εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες δεν είναι επίσημα όργανα της παλαιστινιακής αρχής. Αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική διάκριση" λέει ο διδάκτωρ του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Στο ερώτημα ποιός αναμένεται να είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από εδώ και στο εξής, ο Ναντίμ Σεχαντί απαντά: "Υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι ο Αριέλ Σαρόν προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες. Η εξήγηση είναι ότι κανείς δεν τον σταματά. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τον σταματήσουν. Ο αραβικός κόσμος, αλλά και η διεθνής κοινότητα ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάψουν κάποια στιγμή να υποστηρίζουν το Ισραήλ, το οποίο όχι μόνο προβαίνει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά έχει οδηγήσει και τους Παλαιστινίους σε λιμοκτονία."

Ο διδάκτωρ δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο η επίθεση στην κατοικημένη περιοχή να ήταν μοιραίο λάθος του ισραηλινού πιλότου:
"Είναι δυνατόν από τεχνολογικής άποψης για έναν πιλότο ενός F-16 να ρίξει μία βόμβα σε ένα κτίριο με πολλούς κατοίκους μιας πολυσύχναστης πόλης και να σκοτώσει μόνο ένα άτομο? Προσωπικά δεν νομίζω ότι αυτό είναι δυνατόν. Αρα το Ισραήλ είχε σχεδιάσει αυτή την επίθεση κατά γράμμα", λέει ο διδάκτωρ Σεχαντί από το βασιλικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις 'στελεχών της Χαμάς'
 

Η ένταση κλιμακώνεται και πάλι

Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι συνέλαβαν δύο ηγετικά στελέχη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, Χαμάς, κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο Χουσεϊν Αμπού Κβεϊκ και ο Φουρέιτζ Ρουμένια πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και για αυτό καταζητούνταν εδώ και πολλούς μήνες.


Διαδηλώσεις Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ
Η σύζυγος και τρία από τα παιδιά του Χουσεϊν Αμπού Κβεϊκ είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ισραηλινών το Μάρτιο. Οι ισραηλινές αρχές είχαν δηλώσει τότε ότι είχαν γίνει κάποια λάθη κατά την επίθεσή τους.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Ισμαϊλ Αμπού Σανάμπ, είπε στο BBC ότι ο Χουσεϊν Αμπού Κβεϊκ ήταν ηγετικό πολιτικό στέλεχος στη Ραμάλα και ότι οι Ισραηλινοί είχαν επιχειρήσει να τον σκοτώσουν και πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, ο Κβεϊκ δεν είχε δραστηριοποιηθεί ποτέ σε επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί συμπλοκές ανάμεσα σε Εβραίους και Παλαιστινίους στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.

"Ενδείξεις καλής θελήσεως"

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών σκοτώθηκε μία 14χρονη Παλαιστίνια και τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

Οι Παλαιστίνιοι επετέθηκαν με πέτρες εναντίον των Εβραίων, οι οποίοι επέστρεφαν στις εβραϊκές αποικίες μετά την κηδεία ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενός Εβραίου άποικου.


Εβραίοι άποικοι στα παλαιστινιακά εδάφη θρηνούν το θάνατο συγγενή τους
Και ενώ κλιμακώνεται η ένταση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι θα ελαφρύνει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τους Παλαιστινίους που ζουν στη Δυτική Οχθη.

Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στην παλαιστινιακή αρχή να λάβει 15 εκατομμύρια δολάρια από φόρους που είχαν κατασχεθεί από τις ισραηλινές αρχές.

Σε μία "ένδειξη καλής θελήσεως", ο Αριέλ Σαρόν διέταξε τη μείωση των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ αποφάσισε επίσης να επιτρέψει σε 12.000 Παλαιστινίους να εργασθούν στο Ισραήλ.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις για εκλογές στην Τουρκία
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αρνείται να παραιτηθεί

Την έκτακτη σύγκληση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ζητήσει τη Δευτέρα το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την περασμένη εβδομάδα δεν πραγματοποιήθηκε σύγκληση του τουρκικού κοινοβουλίου, καθώς είχαν εκφρασθεί αντιρρήσεις από τα άλλα κόμματα.


Οι στρατιωτικοί της Τουρκίας συνήθως επεμβαίνουν σε περιόδους κρίσης
Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα υπογραμμίζει ότι - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - οι εκκλήσεις του ηγέτη του δεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , θα ικανοποιηθούν τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποίησε ότι οι πρόωρες εκλογές θα επιδεινώσουν την κατάσταση της οικονομίας και θα επιβραδύνουν τις προσπάθειες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρνηση παραίτησης

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ηγείτο του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, όταν σημειώθηκαν μαζικές παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι έπειτα από ενάμισι χρόνο οικονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τουρκίας δεν είναι πλέον δημοφιλής και ότι και τα τρία κόμματά του δεν πρόκειται να αυξήσουν τα ποσοστά τους στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να παραιτηθεί παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και παρά τα αιτήματα των βουλευτών για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τη Δευτέρα το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει θετικές αποφάσεις για τις πρόωρες εκλογές και να ανακοινώσει και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 04:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Με τα μαθήματα των δύο αεροπορικών τραγωδιών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά με την ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα να υπάρξει στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος της Δευτέρας.

Η εφημερίδα της Μαδρίτης ABC πιστεύει ότι τα δυστυχήματα αυτά δεν οφείλονταν μόνο σε ατυχία, ενώ η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει ότι η αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία ήταν το πιο πολύνεκρο δυστύχημα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, σημειώνει ότι ένα ανάλογο δυστύχημα το 1988 στο Ράμσταϊν της νότιας Γερμανίας είχε επιφέρει το θάνατο 70 θεατών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα η αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία αποδεικνύει ουσιαστικά πόσο σαθρές είναι οι πολιτικές δομές στη χώρα, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο πλέον για τους Ουκρανούς να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα της Βιέννης Der Standard ασκεί κριτική στις αεροπορικές επιδείξεις γενικότερα, πρεσβεύοντας ότι τέτοιου είδους δυστυχήματα λαμβάνουν χώρα και σε κράτη που φημίζονται για αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Μελλοντική επίθεση στο Ιράκ

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo υπογραμμίζει ότι θεωρεί ότι μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ πρέπει να θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πλέον και ένα τρίτο σενάριο. Το πρώτο ήταν η ενίσχυση της ιρακινής αντιπολίτευσης για τη διάπραξη ενός πραξικοπήματος εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν. Το δεύτερο ήταν μία αμερικανική εισβολή από όλα τα μέτωπα.

Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ιράκ από τα στρατεύματα των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια στιγμή, η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter αποκαλύπτει ότι ο Σουηδός διπλωμάτης Ρολφ Εκέους, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους παρατηρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ από το 1991 μέχρι το 1997, δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να λάβουν πληφορορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να υπονομεύσουν την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η Independent υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από τους ίδιους τους δικηγόρους της κυβέρνησής του ότι η συμμετοχή της Βρετανίας σε μία επίθεση εναντίον του Ιράκ θα ήταν παράνομη, εάν δεν υπήρχε προηγούμενως μία νέα αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο έτσι θα πεισθεί η Ρωσία και ο αραβικός κόσμος να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους προς μία επίθεση εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν.

Η εφημερίδα Times αναφέρεται στην δημόσια παραδοχή ενός υψηλόβαθμου στελέχους των Συντηρητικών ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παραδοχή του Αλαν Ντάνκαν θα αποκαλύψει εάν όντως οι Συντηρητικοί είναι ανεκτικοί με τέτοιου είδους ζητήματα.

"Προσπάθεια κάλυψης στοιχείων"

Σε ένα άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επεχείρησαν να καλύψουν τον πρόσφατο θάνατο 50 Αφγανών, σε μία προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί ότι τα στρατεύματά τους είχαν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εφημερίδα επικαλείται για τις εν λόγω καταγγελίες μία πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας.

Η εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει ότι έρχονται και πάλι στο φως πληροφορίες για πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή να ελέγξει τις προτάσεις για εξαγορά μετοχών της επίγειας τηλεόρασης της Βρετανίας από τον Ρούμπερτ Μέρντοχ.

Αναφορά στην Κύπρο

Η Financial Times θεωρεί απροσδόκητη την αποχώρηση γενικού διευθυντή της κολοσσιαίας εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης, Bertelsmann.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε θέματα στρατηγικής ανάμεσα στον απερχόμενο Τόμας Μίντελχοφ και τους μετόχους της εταιρείας.

Επίσης, η εφημερίδα σχολιάζει ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, ΑΚΕΛ, εγκατέλειψε την ιδεολογία του, καθώς εξέλεξε για πρόεδρο τον κεντροδεξιό Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Τέλος, η Daily Telegraph φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία της Αγγλίδας πρωταθλήτριας Πόλα Ράντσιφ, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα δρόμου 5.000 μέτρων κατά τους αγώνες της Κοινοπολιτείας.



Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 04:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Εθνικό πένθος στην Ουκρανία
 

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί

Τελετή για τα θύματα του αιματηρού δυστυχήματος που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούσμα, κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα εθνικού πένθους, καθώς τα θύματα της τραγωδίας έφθασαν τα 83 άτομα.


Το αεροπλάνο συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές
Ηδη οι αρχές της χώρας προέβησαν στις πρώτες συλλήψεις. Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας διέταξε τη σύλληψη του πρώην διοικητή της πολεμικής αεροπορίας και ενός ακόμη υψηλόβαθμου στρατιωτικού αξιωματούχου, υπογραμμίζοντας ότι συνέβησαν "σοβαρά λάθη" κατά τη διάρκεια της επίδειξης.

Ο επικεφαλής των ερευνών πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλεται είτε σε αμέλεια των υψηλόβαθμων αξιωματούχων ή σε μηχανική βλάβη.

Περισσότερα από 200 άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος στην αεροπορική βάση στη Λβιβ.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Κούσμα απέλυσε τον διοικητή του γενικού επιτελού στρατού, Πέτρο Σούλιακ, ενώ το Σάββατο είχε απολύσει τον διοικητή της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Βίκτορ Στρελνίκοβ.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον των υπευθύνων για την τραγωδία.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Σχκιντσένκο υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Κυριακής.

Το χρονικό

Το δυστύχημα έλαβε χώρα όταν στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη σε εξέδρα με θεατές, ενώ προσπαθούσε να εκτελέσει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ελιγμό.


Πολλά άτομα είχαν ήδη πεθάνει όταν έφθασε το νοσηλευτικό προσωπικό
Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, τύπου Su-27, έχασαν τον έλεγχο την ώρα που έκαναν δύσκολους και επικίνδυνους ελιγμούς.

Οι δύο χειριστές του Su-27 διασώθηκαν και, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, θα ανακριθούν από τις αρχές.

Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας να αναβάλει τους εορτασμούς για την ημέρα του Ναυτικού.

Σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και προσέθεσε ότι η Ρωσία συμμετέχει στο πένθος της Ουκρανίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.