Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-30

  1. Βρετανία: Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
  2. Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
  3. 'Δεχόμασταν πιέσεις απ'τους Αμερικανούς'
  4. Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
  5. Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
  6. Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
  7. Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε το νόμο κατά της διαφθοράς
  8. Ειρηνευτική συμφωνία Κογκό-Ρουάντας
  9. Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην κεντρική Ιερουσαλήμ
  10. Εκατοντάδες νεκροί σε συγκρούσεις στο Σουδάν
  11. 'Ασχημη' η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό
  12. Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
  13. Έκρηξη στην κεντρική Ιερουσαλήμ
  14. Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στην Αφρική
  15. Ο Γιωτόπουλος ηγέτης της 17Ν και εκτελεστής του Γουέλς ομολόγησε ο Σερίφης
  16. 'Προσπάθειες συγκάλυψης' των ΗΠΑ
  17. Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
  18. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  19. 'Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση'
  20. Θερμή υποδοχή του πάπα στη Γουατεμάλα
  21. 'Ασχημη' η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό

Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 22:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
 

Έχουν γίνει συλλήψεις 'ύποπτων τρομοκρατών' σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο για ορισμένες από τις διατάξεις του οποίου είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, όπως επίσης και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν την σπουδή με την οποία πέρασε η κυβέρνηση τον καινούργιο νόμο:
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον έναν από τους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους στον κόσμο
Εκπρόσωπος Τόνι Μπλερ
στις 13 Νοεμβρίου ανακοίνωσε τις προτάσεις της· στις 23 Νοεμβρίου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων παρά τις αντιρρήσεις 21 Εργατικών βουλευτών· στις 29 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου η Βουλή των Λόρδων κατέγραψε τις αντιρρήσεις της κι έστειλε το νομοσχέδιο για συζήτηση και πάλι στην Κάτω Βουλή· στις 12 Δεκεμβρίου η Βουλή των Κοινοτήτων αντέστρεψε τις αποφάσεις της Βουλής των Λόρδων· και στις 13 Δεκεμβρίου άρχισε το νομοσχέδιο να πηγαινοέρχεται από την Κάτω Βουλή στην Άνω Βουλή, σαν ... μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, ώσπου τελικά εγκρίθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ

Τα νέα μέτρα δίδουν στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες νέες και διευρυμένες εξουσίες--κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ιδιαίτερα όσον αφορά την επ'αόριστον και χωρίς δίκη κράτηση ξένων υπόπτων και τη συλλογή πληροφοριών από την πλευρά των αρχών ασφαλείας αλλά και των άλλων υπηρεσιών του δημοσίου που καλούνται τώρα να τις συνδράμουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Κράτηση χωρίς δίκη

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσία, εφ'οσον κρίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διατάξει την επ'αόριστον κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς δίκη, ξένων "υπόπτων τρομοκρατών", εάν δεν είναι δυνατή η απέλασή τους.
Οι τρομοκράτες ξανάγραψαν τους κανόνες ... Πρέπει επομένως να κάνουμε κι εμείς το ίδιο
Λόρδος Ρούκερ, υφυπουργός Εσωτερικών

Όπως επεσήμαναν εξ αρχής πολλές οργανώσεις, οι επ'αόριστον κρατήσεις ξένων υπόπτων χωρίς δίκη κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ξένων κι έτσι αντιβαίνουν τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού οι σχετικές διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου δεν ισχύουν για τους Βρετανούς πολίτες.

Οι ξένοι που κρατούνται σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις του νόμου μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της κράτησής τους όχι όμως ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, αλλά ενώπιον ειδικής τριμελούς επιτροπής δικαστών.

Παρακολουθήσεις

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα είναι σε θέση να διατηρούν στοιχεία για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή μηνύματα που αντήλλαξαν μέσω του Διαδικτύου οι πελάτες τους--με ποιούς μίλησαν στο τηλέφωνο ή σε ποιές ηλεκτρονικές διευθύνσεις έγραψαν.

Δεν θα κρατείται όμως το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων ή των e-mails.

Μέχρι τώρα, οι εταιρείες υποχρεώνονταν να σβήνουν αυτά τα δεδομένα από τα αρχεία τους, όταν δεν τους χρειάζονταν πλέον για τη χρέωση των πελατών τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συμφώνησε πως η παρακολούθηση αυτών των δραστηριοτήτων αφορά μόνον άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι τρομοκράτες.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Εφορία και τα Τελωνεία, θα είναι σε θέση τώρα να διαβιβάζουν πληροφορίες στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες για άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση συμφώνησε όμως με μία από τις τροποποιήσεις που έγιναν, ότι δηλ. η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων θα πρέπει να είναι "ανάλογη" και όχι "δυσανάλογη" με το μέγεθος της τρομοκρατικής απειλής.

Οικονομικοί πόροι

Μπορεί η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες να ζητούν από τράπεζες κι άλλους συναφείς οργανισμούς στοιχεία για λογιαριασμούς πελατών τους.

Οι αρχές μπορούν να "παγώνουν" περιουσιακά στοιχεία, όταν αρχίζουν τις ανακρίσεις κι όχι όταν ετοιμάζονται ν'απαγγείλουν κατηγορίες.

Όπλα μαζικού ολέθρου

Ο νέος νόμος προβλέπει την τιμωρία όσων βοηθούν ξένες οργανώσεις ή καθεστώτα να αποκτήσουν πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.

Αυστηρότεροι κανονισμοί ισχύουν τώρα όσον αφορά τη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Δίδονται περισσότερες εξουσίες και μεγαλύτερη δικαιοδοσία στις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η αναθεώρηση του νόμου

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί τον προσωρινό χαρακτήρα των νέων μέτρων--την ισχύ τους, π.χ., μόνο για ένα έτος.

Συμφώνησε, όμως, ότι μία ομάδα "σοφών" θα αναλάβει να επανεξετάσει τα νέα μέτρα μέσα σε μία διετία και να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο τα πορίσματα της έκθεσης που θα συντάξει .

Αντιδράσεις

Οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, όπως η οργάνωση "Liberty" (Ελευθερία), εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για τις παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση, αλλά επιμένουν ότι ορισμένες διατάξεις του λεγομένου "τρομονόμου" είναι "ιδιαίτερα ανησυχητικές".

Η Διεθνής Αμνηστεία, από τη δική της πλευρά, δεν παρέλειψε να τονίσει στην ετήσια έκθεσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο, πόσο δρακόντια είναι τα μέτρα που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση τα οποία, είπε, είναι πρωτοφανή στην Ευρώπη και συνέκρινε τη Βρετανία με χώρες σαν την Ινδία, τη Νότιο Κορέα και την Ιορδανία που επίσης περιόρισαν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τις ελευθερίες των πολιτών τους.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο φαλκίδευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι της ασφαλείας
Αιρίνι Χαν, γενική γραμματέας Διεθνούς Αμνηστείας

H γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας, Αιρίνι Χαν, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, τόνισε στους δημοσιογράφους τί της είπε ο αξιωματούχος μιας μη δυτικής κυβέρνησης: "ο ρόλος σας κατέρρευσε με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης."

Όπως όμως του απάντησε η κυρία Χαν, με τη σειρά της, αυτό που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά αυτό συνέβη μετά τις επιθέσεις επηρέασε τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλών περισσοτέρων.







Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
 


Ένας Βρετανός δικαστής απεφάνθη ότι είναι παράνομος ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή τριών δικαστών που εξέτασε την έφεση που είχαν ασκήσει εννέα άτομα που κρατούνται εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δίκη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των δικαστών, που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν "υπερβολικά" και επίσης έκαναν διακρίσεις σε βάρος των κρατουμένων που είναι αλλοδαποί.

O Bρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που εισήγαγε τα έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας


Όπως τόνισε, είναι παράνομη η προφυλάκιση ξένων πολιτών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, γιατί δεν προφυλακίζονται Βρετανοί πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ανάλογες υποψίες.

Η άποψη της επιτροπής των δικαστών είναι ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος παραβιάζει τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πάντως, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή απόφαση, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι θα γίνονταν προσφυγές κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αφεθούν ελεύθεροι οι εννέα αλλοδαποί που κρατούνται σε φυλακές μεγίστης ασφαλείας του Λονδίνου


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 19:29 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δεχόμασταν πιέσεις απ'τους Αμερικανούς'
 

Άκαρπες μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ

Ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Ρολφ Εκέους, κατηγόρησε για πρώτη φορά δημοσία τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν τις επιτροπές επιθεώρησης όπλων για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς.

Oι επιθεωρητές του ΟΗΕ έφυγαν από το Ιράκ το 1998

Ο κύριος Εκέους, Σουηδός διπλωμάτης, μιλώντας στη ραδιοφωνία της χώρας του, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει πληροφορίες για το οργανόγραμμα των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών και επίσης για τις κινήσεις του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Ο Σουηδός διπλωμάτης δήλωσε ότι ήταν σε θέση να μην ενδώσει στις πιέσεις.

Ανησυχίες

Εν τω μεταξύ, πολλοί πολιτικοί αλλά και στρατιωτικοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο εκφράζουν ανησυχίες για μία ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπτάλα, που θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπους, αναμένεται να επαναλάβει τις αντιρρήσεις της χώρας του για μία ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του γειτονικού Ιράκ.

Επιφυλάξεις και στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, ανώτατοι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τις έντονες επιφυλάξεις τους, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο.

Ο στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξαντλήσουν τα διπλωματικά μέσα:
Θα πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ
Γουέσλι Κλαρκ
“Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας, και το κύκλο των φίλων και συμμάχων που έχουμε σε όλο το κόσμο. Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τρόπους για ν'αποφύγουμε τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ”, δήλωσε στο BBC ο Γουέσλι Κλάρκ.

Οι απόψεις Βρετανού αναλυτή

Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σε στρατιωτικούς κύκλους οσον αφορά τους κινδύνους αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησης των στρατιωτικών σχεδίων παρέμβασης στο Ιράκ. Μάλιστα γινόμαστε μάρτυρες τόσων πολλών διαρροών από διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της, επειδή υπάρχει αμφισβήτηση για την σκοπιμότητα μιας επέμβασης ακόμα και σε ανώτατα κλιμάκια τους”, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC o αναλυτής του βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών, Ντάνιελ Νιπ.

Εξαρτάται από το ποιά επιλογή θα προτιμηθεί για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, συνέχισε ο κ. Νιπ. Εάν πρόκειται για επιχείρηση παρόμοια σε κλίμακα με αυτή του πολέμου στον Περσικό, όπου θα συμμετείχαν 250 χιλιάδες στρατιώτες, τότε θα υπάρξει σημαντική εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας του επιτιθέμενου. Αλλά ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι πρόκειται για περιορισμένου μεγέθους επιχείρησης - με συμμετοχή π.χ. 50 χιλιάδων στρατιωτών, υπάρχουν προβλήματα επιμελητείας, υποστήριξης και τακτικής, προβλήματα που αναφαίνονται σε κάθε τέτοιο εγχείρημα.
Η όλη ιδέα μιας επέμβασης στη καρδιά της Βαγδάτης ανάμεσα σε αμάχους, με απρόβλεπτες απώλειες, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα εφικτή
Ντάνιελ Νιπ

Εάν συγκρίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με τη τακτική κυρώσεων εναντίον του Ιράκ με τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόπειρα ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν και η αντικατάστασή του με άλλο καθεστώς,πρόσθεσε ο Βρετανός αναλυτής, τότε η παρούσα κατάσταση θεωρείται ικανοποιητική από στρατιωτική άποψη, τονίζει ο Ντάνιελ Νιπ, που αναφέρθηκε και στο φημολογούμενο σενάριο «μίνι επέμβασης» στην πόλη της Βαγδάτης: “Το να εμπλακούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε μάχη εκ του συστάδην μέσα σε μια πόλη δεν είναι κάτι που θα αντιμετωπισθεί θετικά από την κοινή γνώμη. Οι μνήμες από τις αποτυχημένες επιχειρήσεις στη Σομαλία και παλαιότερα στο Βιετνάμ θα ανασυρθούν. Η όλη ιδέα μιας επέμβασης στη καρδιά της Βαγδάτης ανάμεσα σε αμάχους, με απρόβλεπτες απώλειες δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα εφικτή”, καταλήγει ο αναλυτής του Βασιλικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 18:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
 

Έχουν γίνει συλλήψεις 'ύποπτων τρομοκρατών' σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας

Ένας Βρετανός δικαστής απεφάνθη ότι είναι παράνομος ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή τριών δικαστών που εξέτασε την έφεση που είχαν ασκήσει εννέα άτομα που κρατούνται εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δίκη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των δικαστών, που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν "υπερβολικά" και επίσης έκαναν διακρίσεις σε βάρος των κρατουμένων που είναι αλλοδαποί.

O Bρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που εισήγαγε τα έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας


Όπως τόνισε, είναι παράνομη η προφυλάκιση ξένων πολιτών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, γιατί δεν προφυλακίζονται Βρετανοί πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ανάλογες υποψίες.

Η άποψη της επιτροπής των δικαστών είναι ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος παραβιάζει τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πάντως, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή απόφαση, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι θα γίνονταν προσφυγές κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αφεθούν ελεύθεροι οι εννέα αλλοδαποί που κρατούνται σε φυλακές μεγίστης ασφαλείας του Λονδίνου


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002 - 17:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση, που συνεκλήθη εκτάκτως τη Δευτέρα, ενέκρινε την πρόταση για διεξαγωή πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο που είχε κάνει ένα από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ--το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η Βουλή κοινοποίησε την απόφασή της στην συνταγματική επιτροπή που είναι αρμόδια για τις εκλογές, η οποία και θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Την Τετάρτη αναμένεται η Εθνοσυνέλευση να λάβει την τελική απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στη λαική ετυμηγορία.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ανησυχεί

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, εμμένει στην άποψη ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και επίσης να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι στρατιωτικοί παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις

Ο κ. Ετσεβίτ δεν κρύβει επίσης τις ανησυχίες του και για ένα άλλο ενδεχόμενο--ν'αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου ένα ισλαμικό κόμμα.

Στο παρελθόν, οι πανίσχυροι στρατιωτικοί είχαν ανατρέψει δύο κυβερνήσεις που είχαν σχηγματίσει οι ισλαμιστές επειδή, όπως είχαν υποστηρίξει, απειλούσαν το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
 

O Χριστόδουλος Ξηρός μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται ήδη 8 από τους 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης είναι οι πρώτοι που εγκαθίστανται στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά, τα οποία τις τελευταίες ημέρες ετοιμάζονται πυρετωδώς στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόκειται για κελιά υψίστης ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες τόσο των ανδρικών όσο και των γυναικείων φυλακών.

Τα κελιά, 12 τ.μ. το καθένα, θα παρακολουθούνται από δύο κάμερες, μία εσωτερικά και μία εξωτερικά.
Οι κρατούμενοι δεν θα έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, καθώς θα βρίσκονται ένας σε κάθε κελί.

Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο καθένας ήταν σε ξεχωριστό αυτοκίνητο. Η πομπή είχε την επίβλεψη ελικοπτέρου σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Εν τω μεταξύ, σήμερα απολογείται στον ειδικό εφέτη ανακριτή άλλος ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Πάτροκλος Τσελέντης, ενώ ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, τον οποίον οι αρχές θεωρούν μέλος της αρχικής ηγετικής ομάδας της “17Ν”, έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του κ. Ρουμελιώτη, ο Παπαναστασίου εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες και τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και άλλων προσώπων, ο ρόλος των οποίων προκύπτει από τις καταθέσεις και τις ομολογίες των μέχρι τώρα συλληφθέντων.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη σύσκεψη με τον εφέτη εισαγγελέα Κυρ. Καρούτσο και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές Λεων. Ζερβομπεάκο, Θεοχ. Μπίρπο και Παν. Πετρόπουλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις ανακρίσεις για την τρομοκρατία.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η πορεία των ανακρίσεων και γενικώς η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε το νόμο κατά της διαφθοράς
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε νέο νόμο που έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στα τεράστια σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα μέλη των διοικήσεων των επιχειρήσεων που ευθύνονται για απάτες.

Θα ασκούνται επίσης μεγαλύτεροι έλεγχοι στις λογιστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο Λευκό Οίκο για την υπογραφή του νέου νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα ξεσκεπάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ανέντιμοι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και θα τιμωρούνται.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ένας από τους στόχους του νέου νόμου είναι να καθησυχάσει τους επενδυτές--μειώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή των μετοχών εξαιτίας της νευρικότητας που κυριαρχούσε στις κεφαλαιαγορές.

Ο κ. Μπους είχε χαρακτηρίσει αρχικά πολύ αυστηρές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αποφάσισε να άρει τις αντιρρήσεις του μετά τη συνέχιση των "λογιστικών" σκανδάλων και τις μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 16:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Ειρηνευτική συμφωνία Κογκό-Ρουάντας
 

Στρατιώτες της Δημοκρατίας του Κογκό

Οι ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία που έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σ'εναν από τους πιο πολυαίμακτους πολέμους της Αφρικής.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, όπως υπολογίζεται, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Δημοκρατία του Κογκό--σε συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τις οργανώσεις των ανταρτών και στρατιώτες γειτονικών χωρών.

Η ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια τελετής στη Νότια Αφρική, προβλέπει ότι η Ρουάντα θα αποσύρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της από το ανατολικό Κογκό.

Το Κογκό υποσχέθηκε να στείλει στη Ρουάντα χιλιάδες αντάρτες της φυλής Χούτου που είχαν πάρει μέρος σε πράξεις γενοκτονίας στην αφρικανική αυτή χώρα.

Η προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη πριν από τρία χρόνια, είχε καταρρεύσει και, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην αφρικανική ήπειρο, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της νέας συμφωνίας


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην κεντρική Ιερουσαλήμ
 

Είναι η πρώτη επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και περίπου ένα μήνα

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, έξω από εστιατόριο ταχυφαγίας, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης και να τραυματιστούν τέσσερις Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μικρός ο αριθμός των τραυματιών επειδή η βόμβα για κάποιο λόγο εξερράγη νωρίτερα.

Οι Ισραήλινοί βρίσκονταν σε μέγιστη επιφυλακή από την περασμένη εβδομάδα, δηλ. μετά τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Η οργάνωση αυτή έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για την επίθεση αυτή.

Νωρίτερα την τρίτη, ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν τραυματίσει θανάσιμα, σε ενέδρα, δύο Εβραίους έποικους στη Δυτική Όχθη.

Πριν, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο που είχε μπει σε σπίτι σε εβραικό οικισμό και τραυμάτισε με μαχαίρι έναν έποικο και τη σύζυγό του.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον ίδιο οικισμό όπου τον περασμένο μήνα είχε εισβάλλει ένας Παλαιστίνιος σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 16:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατοντάδες νεκροί σε συγκρούσεις στο Σουδάν
 

Oι πρόεδροι του Σουδάν και της Ουγκάντας και ο ηγέτης των ανταρτών στις συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο

Στο Σουδάν, οι αντάρτες κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον περιοχής του νοτίου Σουδάν, που παράγει πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πάνω από 1000 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος των ανταρτών του Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν δήλωσε στο BBC ότι οι συγκρούσεις άρχισαν την Παρασκευή με την επίθεση που δέχτηκε η πόλη Ταμ.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, με την επίθεση αυτή δεν παύει να ισχύει η ειρηνευτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν πριν από περίπου 10 μέρες με την κυβέρνηση, αλλά η οργάνωσή τους επιφυλάσσεται να λάβει τα δέοντα μέτρα.

Μία υπηρεσία αρωγής, η "Επιχείρηση Οίκτος", δήλωσε πως δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά τις βόμβες που έρριψαν αεροπλάνα τύπου Αντόνοφ και τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ελικόπτερα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης του Σουδάν γι'αυτές τις εξελίξεις.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ασχημη' η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό
 

Οι αθλητές προωθούν την εικόνα των ΗΠΑ. Οι πολιτικοί;

Έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου με διεθνή επιρροή προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταστρώσουν μία στρατηγική δημοσίων σχέσεων εάν θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους στο εξωτερικό.

Η έρευνα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν κατάφερε να βελτιώσει το προφίλ της χώρας στον έξω κόσμο.

Για να γίνει αποτελεσματική η κυβέρνηση Μπους πρέπει να απογειωθεί. Τώρα είναι σαν να έχει προσκρούσει σε ανώμαλο έδαφος
Πίτερ Πίτερσον, επικεφαλής της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δραστηριοποιηθούν αμέσως εάν θέλουν να προωθήσουν την εξωτερική πολιτική τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι μπορεί μεν οι περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις παρατηρούνται στο μουσουλμανικό κόσμο, όμως "η αρνητική εικόνα της Αμερικής είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο".

"Για να γίνει αποτελεσματική η κυβέρνηση Μπους πρέπει να απογειωθεί. Τώρα είναι σαν να έχει προσκρούσει σε ανώμαλο έδαφος", δήλωσε ο Πίτερ Πίτερσον, επικεφαλής της έρευνας.

"Να μάθουν να ακούν"

Σύμφωνα με την έρευνα, η "άσχημη εικόνα" των ΗΠΑ στο εξωτερικό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στα κυβερνητικά τμήματα που κάποτε προωθούσαν την αμερικανική πολιτική στις άλλες χώρες.

Η έρευνα σημειώνει ότι "οι αμερικανικές αξίες, όπως η πίστη στη δημοκρατική παράδοση, η ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών και η αγάπη για την παιδεία, εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στον υπόλοιπο κόσμο".


Η πολιτική του προέδρου Μπους στο περιβάλλον κάνει πολλούς να δυσανασχετούν
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κερδίσουν πολλά εάν "πουλήσουν" αυτές τις αξίες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση Μπους πρεσβεύει ότι προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών, όμως αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε πολλά θέματα.

Το συμβούλιο λοιπόν προτείνει στις ΗΠΑ "να μάθουν να ακούν τον υπόλοιπο κόσμο".


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
 

O Χριστόδουλος Ξηρός μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται ήδη 8 από τους 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”.

Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης είναι οι πρώτοι που εγκαθίστανται στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά, τα οποία τις τελευταίες ημέρες ετοιμάζονται πυρετωδώς στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόκειται για κελιά υψίστης ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες τόσο των ανδρικών όσο και των γυναικείων φυλακών.

Τα κελιά, 12 τ.μ. το καθένα, θα παρακολουθούνται από δύο κάμερες, μία εσωτερικά και μία εξωτερικά.
Οι κρατούμενοι δεν θα έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, καθώς θα βρίσκονται ένας σε κάθε κελί.

Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο καθένας ήταν σε ξεχωριστό αυτοκίνητο. Η πομπή είχε την επίβλεψη ελικοπτέρου σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Εν τω μεταξύ, σήμερα απολογείται στον ειδικό εφέτη ανακριτή άλλος ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Πάτροκλος Τσελέντης, ενώ ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, τον οποίον οι αρχές θεωρούν μέλος της αρχικής ηγετικής ομάδας της “17Ν”, έχει πάρει προθεσμία για να αποαλογηθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του κ. Ρουμελιώτη, ο Παπαναστασίου εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες και τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και άλλων προσώπων, ο ρόλος των οποίων προκύπτει από τις καταθέσεις και τις ομολογίες των μέχρι τώρα συλληφθέντων.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη σύσκεψη με τον εφέτη εισαγγελέα Κυρ. Καρούτσο και τους ειδικούς εφέτες ανακριτές Λεων. Ζερβομπεάκο, Θεοχ. Μπίρπο και Παν. Πετρόπουλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις ανακρίσεις για την τρομοκρατία.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η πορεία των ανακρίσεων και γενικώς η όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην κεντρική Ιερουσαλήμ
 

Είναι η πρώτη επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και έξι εβδομάδες

Έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τέσσερις τραυματίες.

Η αστυνομία λέει πως, από τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Οι Ισραηλινοί είχαν τεθεί σε επιφυλακή από την περασμένη εβδομάδα οπότε και σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.

Η οργάνωση είχε υποσχεθεί αντίποινα.

Νωρίτερα δύο εβραίοι έποικοι σκοτώθηκαν σε ενέδρα Παλαιστίνιων οπλοφόρων σε παλαιστινιακή περιοχή κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης

Πιστεύεται πως προέρχονταν από τον γειτονικό εβραϊκό οικισμό, Ταπουάχ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει πως παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων συχνά συνεχίζονται.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο που εισέβαλλε σε άλλο εβραϊκό οικισμό και μαχαίρωσε έναν κάτοικο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον ίδιο οικισμό όπου τον περασμένο μήνα είχε εισβάλλει ένας Παλαιστίνιος σκοτώνοντας πέντε Ισραηλινούς.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 09:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στην Αφρική
 

Οι στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα προβούν σε αφοπλισμό

Οι πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας αναμένεται να υπογράψουν την Τρίτη στη Νότιο Αφρική μία ειρηνευτική συμφωνία που έχει σκοπό να θέσει τέρμα σε έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους στην ιστορία της αφρικανική ηπείρου.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν σκοτωθεί κατά τον τετραετή πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ορισμένοι αντάρτες της φυλής Χούτου από τη Ρουάντα, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη γενοκτονία της φυλής Τούτσι το 1994, κατέφυγαν στο Ζαϊρ, το οποίο σήμερα έχει μετονομασθεί σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στον πόλεμο ενεπλάκησαν επίσης η Ανγκόλα, η Τσαντ, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε, οι οποίες έστειλαν στρατεύματα υπέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ενώ η Ουγκάντα και το Μπουρούντι ενίσχυσαν στρατιωτικά τους αντάρτες από τη Ρουάντα.

Για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας διαμεσολάβησαν ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Πρετόρια από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπιλά και τον ομόλογό του από τη Ρουάντα, Πολ Καγκάμε.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Βάσει της συμφωνίας, οι στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υπόσχονται να προβούν σε αφοπλισμό και να συλλάβουν χιλιάδες αντάρτες της φυλής Χούτου.

Σε αντάλλαγμα, η Ρουάντα θα αποσύρει τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας μέσα στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Ο πόλεμος έχει επιφέρει μία ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το μέγεθος της οποίας αντιστοιχεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Γιωτόπουλος ηγέτης της 17Ν και εκτελεστής του Γουέλς ομολόγησε ο Σερίφης
 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια

Αδιαφιλονίκητο ηγέτη και ιδρυτη της 17 Νοέμβρη χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο,στην απολογία του, ο Παύλος Σερίφης, στον οποίο αποδίδεται το κωδικό όνομα «Βαγγέλης» ή «Νικήτας».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Παύλος Σερίφης ζήτησε να μιλήσει σε εισαγγελέα, και -υπό πλήρη μυστικότητα- οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώπιον της τέταρτης τακτικής ανακρίτριας, Θεώνης Μπούρη, στην οποία παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην 17Ν από το 1975 έως το 1980.

Για πρωτη φορα πέφτει φως στην πιο «άγνωστη»περίοδο της 17Ν (1975-1981).Ο Σερίφης κατονόμασε τον Αλ.Γιωτόπουλο ως εκτελεστή του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς.

Ο Παύλος Σερίφης ανέφερε ότι συμμετείχε, επίσης, στην δολοφονία του υποδιευθυντή των ΜΑΤ, Παντελή Πέτρου, και του οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη, το 1980. Δήλωσε, δε, ότι μετά το ατύχημα που είχε,το 1981, και εξαιτίας του οποίου το αριστερό του χέρι υπέστη μερική παράλυση, αποσύρθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση.

Την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι - αν και ο Π.Σερίφης δεν αποδεχόταν την ανάμειξή του σε τρομοκρατικές ενέργειες - είναι παλιό μέλος της 17Ν, συμμετείχε στην εκτέλεση του Ρ.Γουέλς, λάμβανε χρήματα από το ταμείο της 17Ν, και ήταν γνώστης των δραστηριοτήτων και των αποφάσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σειρά του «Σαρδανάπαλου»

Τη σύλληψη του συνιδρυτή της 17 Νοέμβρη, με το κωδικό όνομα «Σαρδανάπαλος», έχει θέσει ως στόχο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οργάνωσης (άνω των 60 ετών), το οποίο συμμετείχε στην δολοφονία του Αμερικανού σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς. Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξει το ξεκλείδωμα των ηλεκτρονικών αρχείων που βρέθηκαν στις γιάφκες των οδών Πάτμου και Δαμάρεως.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι ο ύποπτος με το ασυνήθιστο κωδικό όνομα, που παραπέμπει στον τελευταίο βασιλιά των Ασσυρίων, είχε στενές σχέσεις με τον Παύλο Σερίφη, μαζί με τον οποίο αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο της 17Ν με τη λεγόμενη ομάδα του Μορφίου Θεσπρωτίας, αλλά και δύο άλλους εκτελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος των Αρχών, Δημήτρης Κουφοντίνας, ή, σύμφωνα με άλλες, ένα ζευγάρι που φέρεται να έχει σχέση με την οργάνωση.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει σύλληψη και μίας τουλάχιστον εκ των γυναικών της οργάνωσης, η γνωστή από τα δημοσιεύματα ως «ξανθιά».

Ομολογία Τσελέντη

Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών οδηγείται την Παρασκευή ο Πάτροκλος Τσελέντης, ένας από τους πλέον "σκληρούς" της "17 Νοέμβρη", ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Λευτέρης Οικονόμου, ομολόγησε ότι συμμετείχε στις παρακάτω ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης:
- Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα και δολοφονία του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, στις 24/12/84
- Δολοφονία του εκδότη της Απογευματινής, Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του, Π. Ρουσέτη, στο Κολωνάκι, στις 21/2/85
- Δολοφονία του βιομηχάνου Δημ. Αγγελόπουλου στο Κολωνάκι, στις 8/4/86
- Απόπειρα δολοφονία του χειρουργού Ζαχαρία Καψαλάκη, στο Χαλάνδρι, στις 4/2/87
- Έκρηξη σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Αμερικανούς στρατιώτες, στου Ρέντη, στις 24/4/87
- Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Τ. Κάρος, στη Φιλοθέη, στις 22/1/88
- Δολοφονία του Αμερικανού Γ. Νορντίν, στο Κεφαλάρι, στις 28/6/88
- Εισβολή στο ΙΘ ΑΤ Βύρωνα και κλοπή όπλων, στις 14/8/88

Στο προσκήνιο ο Σάββας
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι από την προσεχή εβδομάδα θα επανέλθει στο προσκήνιο και ο Σάββας Ξηρός με την άσκηση σε βάρος του δίωξης για σωρεία κακουργημάτων, καθώς, πέραν του ότι αποδείχθηκε αστείρευτη πηγή πληροφοριών για πρόσωπα και επιθέσεις, έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών

Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται οι προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τα νέα κελιά απόλυτης ασφαλείας στις φυλακές Κορυδαλλού, που αναμένεται να "φιλοξενήσουν" -πιθανότατα την Κυριακή ή στις αρχές της άλλης εβδομάδας -όσους θα προφυλακιστούν ως μέλη της "17Ν".

Ήδη είναι έτοιμα 8 κελιά και μέχρι την Κυριακή θα έχουν παραδοθεί άλλα έξι, ενώ αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για 10-20 ακόμα, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πόσα ακριβώς θα χρειαστούν. Και αυτό γιατί έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες να αναφέρουν καινούρια ονόματα συμμετεχόντων στη δράση της "17Ν" (έστω και με την μορφή ψευδωνύμων), με συνέπεια να ανοίγει το δρόμο για νέες έρευνες και συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για κάθε νέο όνομα ή ψευδώνυμο τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής απευθύνονται στον Σάββα Ξηρό, που δίνει αλλεπάλληλες συμπληρωματικές καταθέσεις αποκωδικοποιώντας τα πρόσωπα, αλλά και τους σχεδιασμούς πίσω από κάθε επιχείρηση της "17Ν".

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία των ερευνών το γεγονός ότι δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των συνεχόμενων καταθέσεων του Σάββα Ξηρού, αφού τυχόν διαρροή θα αποτελούσε "προειδοποίηση για μεγάλο αριθμό προσώπων που έχει κατονομάσει όχι μόνο για την νεώτερη, αλλά και για την παλαιότερη γενιά των μελών της οργάνωσης.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 05:31 ('Ωρα Λονδίνου)
'Προσπάθειες συγκάλυψης' των ΗΠΑ
 

Πολλοί ήταν και οι τραυματίες από την επίθεση

Τα Ηνωμένα Εθνη φέρνουν στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη την έρευνα για την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν στις αρχές Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 50 άτομα που παρευρίσκοντο σε γαμήλιο γλέντι.

Η εφημερίδα Times του Λονδίνου γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δε βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι το αεροσκάφος το οποίο έκανε την επίθεση είχε δεχθεί πυρά από το έδαφος.


Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι επιλέγει προσεκτικά τους στόχους του
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξαφάνισαν σημαντικά στοιχεία από τον τόπο της επίθεσης.

Η έρευνα των ΗΕ αναμένεται να κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα από τον Λαχντάρ Μπραχίμι, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Αφγανιστάν.

Τα ΗΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις διαρροές της έρευνας στον Τύπο.

Προστασία των πολιτών

Ωστόσο, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο των ΗΕ στο Αφγανιστάν υπογραμμίζει ότι, βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η προστασία των πολιτών στο Αφγανιστάν πρέπει να γίνει η πρώτη προτεραιότητα της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία της επίθεσης.

Η αφγανική κυβέρνηση αναφέρει ότι 48 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν όταν τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στην επαρχία Ορουζγκάν την 1η Ιουλίου.

Κατά τα γαμήλια γλέντια στο Αφγανιστάν, οι καλεσμένοι ρίχνουν βολές στον αέρα, γεγονός που μπορεί να παρερμήνευσαν οι πιλότοι των αμερικανικών αεροσκαφών, σύμφωνα με την επίσημη αμερικανική εκδοχή.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν προειδοποίησε ότι δε θα δεχθεί καμία απόπειρα συγκάλυψης.

Περίπου 50 άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Καμπούλ επισημαίνει ότι αν και η αμερικανική πλευρά υποστήριξε ότι χρειαζόταν αρκετές εβδομάδες για τη συγκέντρωση στοιχείων και τη σύνταξη τελικού πορίσματος, κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν εκεί μερικές ώρες μετά το επεισόδιο για να βγάλουν φωτογραφίες και να κινηματογραφήσουν τα πτώματα.

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, οι Αμερικανοί καθάρισαν την περιοχή και απομάκρυναν βλήματα και ίχνη αίματος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι, σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, γυναίκες οι οποίες ήταν στο χώρο του επεισοδίου βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
 

Τα μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά στη φυλακή ήταν δρακόντεια

To κατώφλι των φυλακών πέρασαν στις πέντε το απόγευμα της Δευτέρας οι φερόμενοι ως μέλη της 17 Νοέμβρη, γεγονός που θεωρείται μία ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης.

Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Θωμάς Σερίφης, Ηρακλής Κωστάρης και Κώστας Καρατσώλης είναι οι πρώτοι οκτώ που εγκαθίστανται στα ειδικά διαμορφωμένα κελιά, τα οποία τις τελευταίες ημέρες ετοιμάζονται πυρετωδώς στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόκειται για κελιά υψίστης ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες τόσο των ανδρικών όσο και των γυναικείων φυλακών.

Τα κελιά, 12 τ.μ. το καθένα, θα παρακολουθούνται από δύο κάμερες, μία εσωτερικά και μία εξωτερικά.
Οι κρατούμενοι δεν θα έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, καθώς θα βρίσκονται ένας σε κάθε κελί.

Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο καθένας ήταν σε ξεχωριστό αυτοκίνητο. Η πομπή είχε την επίβλεψη ελικοπτέρου σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο «Νικήτας»

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Παπαναστασίου, ο επονομαζόμενος "Νικήτας" οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών, από όπου πήρε τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί, την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου του κ. Ρουμελιώτη, ο Παπαναστασίου εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες και τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και ληστεία μετά φόνου.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 04:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ εκφράζονται σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Η Guardian επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για μία πιθανή επίθεση εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα μιας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η Daily Telegraph, από την άλλη πλευρά, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της τις εκκλήσεις του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, προς τον Τόνι Μπλερ να μην συμμετάσχει η Βρετανία σε μία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Η Financial Times αναφέρεται σε ορισμένες δηλώσεις ενός αξιωματούχου του Πενταγώνου, ο οποίος πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν εκμεταλλεύεται την κρίση στη Μέση Ανατολή για να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, η οποία ανησυχεί για την πιθανή χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Καλοκαιρινές απεργίες

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων είναι οι απεργίες που έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας για το καλοκαίρι.

Η Independent υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα με τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας, τα οποία φαίνονται αποφασισμένα να ζητήσουν εξηγήσεις για την κρίση των δημοσίων υπηρεσιών στη Βρετανία.

H Guardian από την άλλη πλευρά πρεσβεύει ότι τα εργατικά συνδικάτα έχουν λάβει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τις εξαγγελθείσες απεργίες τους.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 05:53 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση'
 

'Δικαιολογημένα αυτοσυγχαίρεται η ελληνική αστυνομία', λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει ο Αμερικανός ειδικός του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον, Άντονι Γκόρντεσμαν, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Ο καλύτερος τρόπος για κάποιο μέλος των οργανώσεων αυτών να καλυφθεί είναι να έχει μια σταθερή δουλειά, οικογένεια και να μην ξεχωρίζει
Αντονι Γκόρντεσμαν
"Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ένα από τα οδυνηρά διδάγματα των τελευταίων χρόνων είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξόντωση της τρομοκρατίας" είπε ο Αμερικανός αναλυτής.

"Ομως, θεωρώ ότι αποτελεί αξιόλογο επίτευγμα των διωκτικών αρχών το ότι μπόρεσαν να συλλάβουν πολλά από τα μέλη της οργάνωσης που ευθύνεται για περισσότερες από 20 δολοφονίες. Υπό αυτή την έννοια οι ελληνικές αρχές έχουν δίκιο να αυτοσυγχαίρονται", τόνισε ο Αντονι Γκόρντεσμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σχέσεων.

Στο ερώτημα εάν ορισμένα από τα πρώτα εγκλήματα της 17 Νοέμβρη μπορεί να μην διωχθούν ποινικά, λόγω παραγραφής, ο κ. Γκόρντεσμαν πιστεύει ότι το ζήτημα ατιμωρησίας των υπευθύνων είναι υποθετικό.

"Η ελληνική αντιτρομοκρατική νομοθεσία επιτρέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης μέχρι και 10 ετών σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση" δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής.

Ενδεχόμενο δικαστικής έκδοσης

"Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ζητήσουν την δικαστική έκδοση των ατόμων που κατηγορούνται για τις δολοφονίες Αμερικανών αξιωματούχων, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι πράξεις έχουν μεγαλύτερο ποινικό ενδιαφέρον από τη γενική κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά εκτιμώ ότι η έκδοση θα ήταν δυνατή ακόμα και μετά την έκτιση της ποινής κάθειρξης των 10 ετών, απ' όσους τυχόν καταδικασθούν" είπε ο Αντονι Γκόρντεσμαν.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ένα από τα οδυνηρά διδάγματα των τελευταίων χρόνων είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξόντωση της τρομοκρατίας
Αντονι Γκόρντεσμαν
Ο ίδιος πάντως δε φαίνεται να εκπλήσσεται από το γεγονός ότι οι συλληφθέντες και φερόμενοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν "άνθρωποι της διπλανής πόρτας".

"Όχι, δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Πάντοτε προκαλεί σοκ το γεγονός ότι οι τρομοκράτες μπορεί να μοιάζουν με τον καθένα μας. Αλλά εάν δεν έδιναν αυτή την εικόνα απλών ανθρώπων, μάλλον δεν θα είχαν καταφέρει να επιβιώσουν τόσα χρόνια χωρίς να εντοπισθούν και να συλληφθούν. Όταν οι τρομοκράτες λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία, κάνουν το πάν για να περνούν απαρατήρητοι".

"Ο καλύτερος τρόπος για κάποιο μέλος των οργανώσεων αυτών να καλυφθεί είναι να έχει μια σταθερή δουλειά, οικογένεια και να μην ξεχωρίζει. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα πρέπει να εκπλήσσονται από την εικόνα απλών ανθρώπων που παρουσίαζαν οι συλληφθέντες και αυτό το γεγονός φυσικά δεν είναι επιβαρυντικό για την κοινωνία εν γένει", κατέληξε ο Άντονι Γκόρντεσμαν, αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 04:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Θερμή υποδοχή του πάπα στη Γουατεμάλα
 

Χιλιάδες πιστοί περίμεναν να δουν τον ποντίφικα

Χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' στη Γουατεμάλα - τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αμερική.

Ο σκοπός της επίσκεψης του ποντίφικα στη Γουτατεμάλα είναι η αγιοποίηση ενός ιστορικού προσώπου της χώρας, του Πέδρο ντε Σαν Χοσέ Μπετάνκουρ, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο πρώτος άγιος της χώρας.


Χαλιά φτιαγμένα από λουλούδια είχαν στολίσει τους δρόμους
Οι δρόμοι από όπου θα περνούσε ο ποντίφικας είχαν στολισθεί με λουλούδια, ενώ χιλιάδες άτομα προσπαθούσαν να τον αντικρίσουν.

Η τελευταία επίσκεψη του πάπα στη Γουατεμάλα είχε γίνει το 1996, λίγο πριν από τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ο οποίος είχε διαρκέσει για περίπου 32 χρόνια.

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πιστέψει τότε ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος είχε διαδραμματίσει σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.

Κυκλοφοριακό χάος

Στην πόλη της Γουατεμάλας, τα πάντα παρέλυσαν: τα καταστήματα έμειναν κλειστά, στους δρόμους επικρατούσε ένα κυκλοφοριακό χάος, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης θα παραμείνει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του ποντίφικα.


Ο Πέδρο ντε Σαν Χοσέ Μπετάνκουρ θα γίνει ο πρώτος άγιος της Γουατεμάλας
Κατά τη διάρκεια της μαζικής λειτουργίας που έλαβε χώρα στο Τορόντο την Κυριακή, ο ποντίφικας εξέφρασε τη "θλίψη" και τη "ντροπή" του για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα οποία ξέσπασαν στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου 300 από τους 46.000 ιερείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τους κόλπους της εκκλησίας, λόγω των καταγγελιών εναντίον τους.

Η περιοδεία του πάπα στην Αμερική εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να προσεγγίσει νέους πιστούς, καθώς πολλοί καθολικοί έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της προτεσταντικής εκκλησίας.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ασχημη' η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό
 

Οι αθλητές προωθούν την εικόνα των ΗΠΑ. Οι πολιτικοί;

Ερευνα αμερικανικού ινστιτούτου με διεθνή επιρροή προειδοποιεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταστρώσουν μία στρατηγική δημοσίων σχέσεων εάν θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους στο εξωτερικό.

Η έρευνα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν κατάφερε να βελτιώσει το προφίλ της χώρας στον έξω κόσμο.

Για να γίνει αποτελεσματική η κυβέρνηση Μπους πρέπει να απογειωθεί. Τώρα είναι σαν να έχει προσκρούσει σε ανώμαλο έδαφος
Πίτερ Πίτερσον, επικεφαλής της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δραστηριοποιηθούν αμέσως εάν θέλουν να προωθήσουν την εξωτερική πολιτική τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι μπορεί μεν οι περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις παρατηρούνται στο μουσουλμανικό κόσμο, όμως "η αρνητική εικόνα της Αμερικής είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο".

"Για να γίνει αποτελεσματική η κυβέρνηση Μπους πρέπει να απογειωθεί. Τώρα είναι σαν να έχει προσκρούσει σε ανώμαλο έδαφος", δήλωσε ο Πίτερ Πίτερσον, επικεφαλής της έρευνας.

"Να μάθουν να ακούν"

Σύμφωνα με την έρευνα, η "άσχημη εικόνα" των ΗΠΑ στο εξωτερικό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στα κυβερνητικά τμήματα που κάποτε προωθούσαν την αμερικανική πολιτική στις άλλες χώρες.

Η έρευνα σημειώνει ότι "οι αμερικανικές αξίες, όπως η πίστη στη δημοκρατική παράδοση, η ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα των γυναικών και η αγάπη για την παιδεία, εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στον υπόλοιπο κόσμο".


Η πολιτική του προέδρου Μπους στο περιβάλλον κάνει πολλούς να δυσανασχετούν
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κερδίσουν πολλά εάν "πουλήσουν" αυτές τις αξίες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση Μπους πρεσβεύει ότι προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών, όμως αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε πολλά θέματα.

Το συμβούλιο λοιπόν προτείνει στις ΗΠΑ "να μάθουν να ακούν τον υπόλοιπο κόσμο".

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.