Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-07-31

  1. Στο μικροσκόπιο τα λογιστικά βιβλία της AOL Time Warner
  2. Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
  3. Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Τουρκία
  4. 'H ενιαία αγορά δεν εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές'
  5. Ανησυχίες στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα του Ιράκ
  6. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  7. 'Δεν θα δικασθούν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο'
  8. Στο μικροσκόπιο τα λογιστικά βιβλία της AOL Time Warner
  9. Δηλώσεις Μπους για τις συλλήψεις
  10. 'H ενιαία αγορά δεν εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές'
  11. Ανησυχίες στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα του Ιράκ
  12. Έξοδος μεταναστών από τη Μαλαισία
  13. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  14. Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Τουρκία
  15. Συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία για το Ιράκ
  16. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  17. Βρετανία: Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
  18. Νέα πρωτοβουλία Ανάν για το Κυπριακό
  19. Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
  20. Στο κατώφλι των εκλογών
  21. Συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία για το Ιράκ
  22. Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
  23. Το μοιραίο παγόβουνο
  24. Yποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας
  25. Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
  26. Από την Ελλάδα 'περνά' ο ευρωστρατός
  27. Γερουσία: Συζήτηση για το Ιράκ
  28. Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
  29. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  30. Νόμος Μπους κατά της διαφθοράς
  31. Στο κατώφλι των εκλογών
  32. Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
  33. Προσέγγιση ΗΠΑ - Βορείου Κορέας
  34. Νέα πρωτοβουλία Ανάν για το Κυπριακό
  35. Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
  36. Λουκέτο στις τράπεζες
  37. Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
  38. Συμφωνία Κονγκό-Ρουάντας
  39. Νόμος κατά της διαφθοράς, αλλά και καταγγελίες κατά Μπους
  40. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  41. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  42. Ειρηνευτική συμφωνία Κογκό-Ρουάντας
  43. Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο μικροσκόπιο τα λογιστικά βιβλία της AOL Time Warner
 


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ανακρίσεις που θα επικεντρωθούν στην "λογιστική" πρακτική που ακολουθεί ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος επιχειρήσεων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης--ο όμιλος AOL Time Warner.

Oι ανακρίσεις, για την απόδοση ευθυνών, θα εστιασθούν στις δραστηριότητες της εταιρείας America Online την εποχή της συγχώνευσής της με την εταιρεία Time Warner πριν από 18 μήνες.

Όπως επισημαίνει ένας από τους οικονομικούς συντάκτες του BBC, που ασχολούνται με τις οικονομικές υποθέσεις της Β. Αμερικής, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν με ποιό τρόπο δικαιολογούσε τα έσοδά της από τις διαφημίσεις η εταιρεία America Online την εποχή εκείνη και εάν και κατά πόσον οι προοπτικές της εταιρείας αυτής εμφανίστηκαν καλύτερες απ'ό,τι ήταν, αν δηλ. η εταιρεία έδωσε τότε την εντύπωση πως ήταν πιο ισχυρή απ'ό,τι ήταν πραγματικά.

Τις δραστηριότητες της AOL ερευνά και η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
 

Πολλά είναι τα σενάρια γύρω από το που βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ομάδα της προσωπικής φρουράς του φερόμενου ως ηγέτη του δικτύου Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, κρατείται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσίευματα.

Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και επίσης άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο των πληροφοριών που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν οι αμερικανικές αρχές από τους συλληφθέντες.


Τα τελευταία στοιχεία που ανακάλυψαν μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών για την τύχη του Μπιν Λάντεν ευρέθησαν στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν
Η εν λόγω πληροφορία συνέπεσε χρονικά με την είδηση ότι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαάντ, φέρεται να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο δίκτυο Αλ Κάιντα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές μετέδωσε ότι εάν οι σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν όντως συλληφθεί, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος στις ΗΠΑ να είναι νεκρός.

Προσφάτως, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες, υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες, οι οποίες επικαλούνται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και ότι έχει διαφύγει στο Πακιστάν.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πακιστανικής ηγεσίας, η οποία έχει κατ΄επανάληψη διαψεύσει την πληροφορία ότι ο Σαουδάραβας βρίσκεται στο Πακιστάν.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Τουρκία
 

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ (δεξιά) είχε ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία να εγκρίνει--με 449 ψήφους υπέρ και 62 κατά--την πρόταση του μεγαλυτέρου κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ζητούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου--δηλ. 18 μήνες πριν λήξει η θητεία του κυβερνητικού.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ προειδοποιεί


Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είχε ταχθεί εξ αρχής κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ενταξειακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καθυστερούσε την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μπορεί επίσης να φέρει στην εξουσία τους ισλαμιστές.

Αλλά όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων βουλευτών πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη έξοδος από την πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Άλλο μείζον πρόβλημα είναι, βεβαίως, και η οικονομία η οποία πέρσι, επί κυβερνήσεως Ετσεβίτ, συρρικνώθηκε κατά 9,4%.

Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, οι εκλογείς αναμένεται να τιμωρήσουν τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία δεν κατάφερε να δώσει τις αναγκαίες λύσεις.

Ο παράγων Ερντογκάν


Ο Ταγίπ Ερντογκάν
Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ταγίπ Ερντογκάν, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Αν και πολλοί χαρακτηρίζουν το κόμμα του κ. Ερντογκάν "φιλο-ισλαμικό", το ίδιο υποστηρίζει ότι η θρησκεία δεν είναι μέρος της ιδεολογίας του.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα, οι πανίσχυροι στρατιωτικοί της Τουρκίας, οι οποίοι δεν είχαν διστάσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση που είχε σχηματίσει ένα ισλαμικό κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του '90, θα πρέπει να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις, όπως τις παρακολουθούν επίσης και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση.



Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
'H ενιαία αγορά δεν εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές'
 


Η Ευρωπαική Επιτροπή τονίζει ότι η ενιαία αγορά, που θεωρείται συχνά ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαικής Ένωσης, δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και τους καταναλωτές.

Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη επισημαίνει ότι ο τομέας της παροχής υπηρεσιών συναντά συστηματικά εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας, των πολλών και ποικίλων κανονισμών που ισχύουν αλλά και των διαφόρων μέτρων που λαμβάνουν οι πολιτικές αρχές αλλά και οι εγχώριες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο BBC πως ένας Αυστριακός αρτοποιός που θέλει ν'ανοίξει κατάστημα στην Ιταλία, για παράδειγμα, θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια για κάθε είδος ψωμιού ή γλυκίσματος που θα πωλεί και να ζητήσει από την αρχές την έκδοση δεκάδων πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων τα οποία θα πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 23:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα του Ιράκ
 

Ένας πιθανός στόχος είναι η απομόνωση της Βαγδάτης

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών άρχισε την πρώτη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα εξετάσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως οι ΗΠΑ από το Ιράκ, τα πιθανά πολεμικά σχέδια αλλά και τη μορφη της κυβέρνησης που μπορεί να σχηματισθεί στή Βαγδάτη μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ποια είναι η φύση της απειλής, πότε θα μπούμε στο Ιράκ και, αν μπούμε, θα απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο καιρό θα μείνουμε εκεί;
Γερουσιαστής Τζο Μπίντεν
O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Τζο Μπίντεν, δήλωσε πως αν ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να πολεμήσουν, έχει σημασία να έχει τη συναίνεση του αμερικανικού λαού.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, αλλά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δεν δέχθηκε να πάρει μέρος σ'αυτή τη φάση.

H μαρτυρία του Ρίτσαρντ Μπάτλερ

Ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, δήλωσε στην επιτροπή της αμερικανικής ηγεσίας ότι υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Βαγδάτη έχει εντείνει τις προσπάθειες για ν'αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάτλερ, συνεχίζονται τα προγράμματα του Ιράκ για την κατασκευή βιολογικών και χημικών όπλων--δεν αποκλείεται επίσης, είπε, να μην απέχει πολύ από την κατασκευή και πυρηνικής βόμβας.

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ δήλωσε πως έχει σημασία να καταβληθεί ακόμη μία προσπάθεια για να πεισθεί ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Ιράκ στη χώρα του, αν και ο ίδιος είπε πως δεν πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί μ'επιτυχία.

Το κουτί της Πανδώρας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουάσινγκτον, συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ύφος οι συζητήσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει να γίνει εισβολή στο Ιράκ, με ποιό τρόπο και πότε.

Η ιδέα αυτή δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους συμμάχους των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαικές και αραβικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις.

Ακόμη και στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επιμένουν πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται.

Πάντως, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, που έχει συνομιλίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και αύριο συναντάται με τον πρόεδρο Μπους, έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ: ο πόλεμος, είπε ο Ιορδανός μονάρχης, θ'ανοιγε το κουτί της Πανδώρας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 21:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
 

Η σημερινή επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στην καφετέρια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Πέντε από τους νεκρούς ήταν ξένοι πολίτες, ανακοίνωσαν το βράδυ οι ισραηλινές αρχές και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον ένας Αμερικανός κι ένας Γάλλος φοιτητής είναι μεταξύ των νεκρών.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην καφετέρια.

Η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση που έγινε, όπως είπε, για να πάρει εκδίκηση για την ισραηλινή επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και άλλους 14 Παλαιστινίους.

"Θ'απαντήσει το Ισραήλ"

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη νέα επίθεση την οποία χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια", αλλά σε ανακοίνωσή της καταλογίζει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το "νέο κύκλο βίας" στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ότι ενθαρρύνει τις βομβιστικές επιθέσεις, όπως είπε, για ν'αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Ισραήλ θ'απαντήσει στην τελευταία αυτή επίθεση, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, που συνήλθε εκτάκτως μετά τη νέα αυτή επίθεση, αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα μέσα στις επόμενες ώρες.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος Μπους ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι "η τρομοκρατική αυτή ενέργεια δείχνει πως πρέπει ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του να λάβουν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας--κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Αλλάζει τακτική η Χαμάς;

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Χαμάς τονίζει ότι η επίθεση της Τετάρτης, όπως και οι άλλες, λέει, που θα γίνουν, είχε ως στόχο να δώσει ένα μάθημα που κανείς Ισραηλινός δεν θα μπορέσει να ξεχάσει.

Η τελευταία αυτή επίθεση, παρατηρεί η ανταποκρίτρια του BΒC στην Ιερουσαλήμ, δείχνει ίσως ότι άλλαξε τακτική η Χαμάς--τοποθετώντας βόμβες παρά πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η ισραηλινή αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μέγιστη επιφυλακή γιατί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες poυ έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, σχεδιάζονται μέχρι και 60 επιθέσεις.



Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 22:30 ('Ωρα Λονδίνου)
'Δεν θα δικασθούν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο'
 


Αμερικανός δικαστής απεφάνθη πως δεν μπορούν να προσαχθούν σε δίκη στις ΗΠΑ δύο Βρετανοί κι ένας Αυστραλός που είχαν συλληφθεί επειδή αγγωνίζονταν στο πλευρό των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι οικογένειες των τριών αυτών ατόμων είχαν υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να δικασθούν από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, επειδή ουσιαστικά εκρατούντο σε αμερικανικό έδαφος--στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Αλλά η δικαστής Κολίν Κόλκαρ-Κότελι δήλωσε πως τα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία στη βάση του Γουαντάναμο.

Στη βάση αυτή κρατούνται από πέρσι οι Βρετανοί Σαφίκ Ρασούλ και Ασίφ Ικμπάλ και ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς--μαζί με 600 άλλους.

Οι αμερικανικές αρχές εφοβούντο πως εάν γίνονταν δεκτά τα επιχειρήματα των τριών αυτών κρατουμένων, θ'ανοιγε ο δρόμος για άλλες προσφυγές από άτομα που κρατούνται στο Γουαντάναμο.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 19:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο μικροσκόπιο τα λογιστικά βιβλία της AOL Time Warner
 


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ανακρίσεις που θα επικεντρωθούν στην "λογιστική" πρακτική που ακολουθεί ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος επιχειρήσεων στον τομέα των μέσων ενημέρωσης--ο όμιλος AOL Time Warner.

Oι ανακρίσεις, για την απόδοση ευθυνών, θα εστιασθούν στις δραστηριότητες της εταιρείας America Online την εποχή της συγχώνευσής της με την εταιρεία Time Warner πριν από 18 μήνες.

Όπως επισημαίνει ένας από τους οικονομικούς συντάκτες του BBC, που ασχολούνται με τις οικονομικές υποθέσεις της Β. Αμερικής, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν με ποιό τρόπο δικαιολογούσε τα έσοδά της από τις διαφημίσεις η εταιρεία America Online την εποχή εκείνη και εάν και κατά πόσον οι προοπτικές της εταιρείας αυτής εμφανίστηκαν καλύτερες απ'ό,τι ήταν, αν δηλ. η εταιρεία έδωσε τότε την εντύπωση πως ήταν πιο ισχυρή απ'ό,τι ήταν πραγματικά.

Τις δραστηριότητες της AOL ερευνά και η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 20:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Μπους για τις συλλήψεις
 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις "θετικές", όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά τον αγώνα κατά της εγχώριας τρομοκρατίας--"κατά της εγχώριας τρομοκρατικής ομάδας 17Ν".

Ο κ. Μπους προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στο Λευκό Οίκο κατά την οποίαν ο νέος πρέσβυς της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γεώργιος Σαββαιδης, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό πρόεδρο.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
'H ενιαία αγορά δεν εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές'
 


Η Ευρωπαική Επιτροπή τονίζει ότι η ενιαία αγορά, που θεωρείται συχνά ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαικής Ένωσης, δεν εξυπηρετεί ούτε τις επιχειρήσεις αλλά ούτε και τους καταναλωτές.

Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη επισημαίνει ότι ο τομέας της παροχής υπηρεσιών συναντά συστηματικά εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας, των πολλών και ποικίλων κανονισμών που ισχύουν αλλά και των διαφόρων μέτρων που λαμβάνουν οι πολιτικές αρχές αλλά και οι εγχώριες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο BBC πως ένας Αυστριακός αρτοποιός που θέλει ν'ανοίξει κατάστημα στην Ιταλία, για παράδειγμα, θα πρέπει να εξασφαλίσει άδεια για κάθε είδος ψωμιού ή γλυκίσματος που θα πωλεί και να ζητήσει από την αρχές την έκδοση δεκάδων πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων τα οποία θα πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα του Ιράκ
 

Ένας πιθανός στόχος είναι η απομόνωση της Βαγδάτης

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών άρχισε την πρώτη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα εξετάσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως οι ΗΠΑ από το Ιράκ, τα πιθανά πολεμικά σχέδια αλλά και τη μορφη της κυβέρνησης που μπορεί να σχηματισθεί στή Βαγδάτη μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ποια είναι η φύση της απειλής, πότε θα μπούμε στο Ιράκ και, αν μπούμε, θα απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο καιρό θα μείνουμε εκεί;
Γερουσιαστής Τζο Μπίντεν
O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Τζο Μπίντεν, δήλωσε πως αν ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να πολεμήσουν, έχει σημασία να έχει τη συναίνεση του αμερικανικού λαού.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, αλλά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δεν δέχθηκε να πάρει μέρος σ'αυτή τη φάση.

"Δεν υπάρχει το οπλοστάσιο"

Το επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Βαγδάτης, είναι ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο Ρολφ Εκέους, πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, είπε στο ΒΒC οτι κανείς δε γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η δυνατότητα αυτή.


Δεν είναι γνωστό ποιον προορίζουν για διάδοχο του Χουσεΐν οι Αμερικανοί
"Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι κάνει το Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων", τόνισε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Ο Ρολφ Εκέους, υπογράμμισε ότι το ερώτημα λοιπόν ειναι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν απέκτησε νέα όπλα διότι "πιστεύω πως μέχρι το 1999 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν εξουδετερώσει τα όπλα του Ιράκ".

Ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ πιστεύει ακόμη οτι η Βαγδάτη διαθέτει τους επιστήμονες , και θα μπορούσε να είχε αποκτήσει τα υλικά για την ανάπτυξη όπλων μαζικού ολέθρου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τα όπλα αυτά ...Και δεν μπορώ να δω πως θα απαλλαγούμε εάν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί», κατέληξε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Το κουτί της Πανδώρας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουάσινγκτον, συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ύφος οι συζητήσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει να γίνει εισβολή στο Ιράκ, με ποιό τρόπο και πότε.

Η ιδέα αυτή δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους συμμάχους των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαικές και αραβικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις.

Ακόμη και στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επιμένουν πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται.

Πάντως, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, που έχει συνομιλίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και αύριο συναντάται με τον πρόεδρο Μπους, έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ: ο πόλεμος, είπε ο Ιορδανός μονάρχης, θ'ανοιγε το κουτί της Πανδώρας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 20:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξοδος μεταναστών από τη Μαλαισία
 


Στη Μαλαισία, ένας νέος νόμος ετέθη σε ισχύ την Τετάρτη που επιτρέπει τη μαστίγωση ή τη φυλάκιση των παράνομων μεταναστών.

Χιλιάδες ξένοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα πριν αρχίσει η εφαρμογή του νέου νόμου, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι το επέτυχαν.

Πολλοί απ'αυτούς είναι εργάτες ή οικιακοί βοηθοί από τις Φιλιππίνες και την Ινδινησία που έστειλαν πλοία του πολεμικού τους ναυτικού για να συμβάλουν στον επαναπατρισμό των πολιτών τους.

Μεγάλα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Μαλαισίας, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή πως δεν θα μαστιγωθούν ή φυλακιστούν όσοι από τους ξένους εργάτες μπορούν να αποδείξουν ότι τα εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των ερχομένων εβδομάδψν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι λιγότεροι από τους μισούς, δηλ. λιγότεροι από 300 χιλιάδες ξένοι εργάτες, εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης.

Πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι ο νέος νόμος καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση πολλών έργων.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 17:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
 

Η σημερινή επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες

Τουλάχιστον επτά νεκροί και 70 τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε φοιτητική λέσχη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Πέντε από τους νεκρούς ήταν ξένοι πολίτες, ανακοίνωσαν το βράδυ οι ισραηλινές αρχές

Οι περισσότεροι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί εντός των επόμενων ωρών.

Ήταν ένας τρομοκράτης με εκρηκτικούς μηχανισμούς
Σάι, φοιτητής και αυτόπτης μάρτυς
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη λέσχη "Φρανκ Σινάτρα" του πανεπιστημίου.

Η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση που έγινε, όπως είπε, για να πάρει εκδίκηση για την ισραηλινή επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και άλλους 14 Παλαιστινίους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη νέα επίθεση, αλλά σε ανακοίνωσή της καταλογίζει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το "νέο κύκλο βίας" στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ότι ενθαρρύνει τις βομβιστικές επιθέσεις, όπως είπε, για ν'αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το Ισραήλ θ'απαντήσει στην τελευταία αυτή επίθεση, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος Μπους ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι "η τρομοκρατική αυτή ενέργεια δείχνει πως πρέπει ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του να λάβουν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας--κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Όπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, η καφετηρία του πανεπιστημίου, όπου σημειώθηκε η επίθεση, ήταν από τους λίγους χώρους όπου μπορούσαν να συναντηθούν ελεύθερα, και χωρίς προβλήματα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 17:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές στην Τουρκία
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) έχει έρθει σε ρήξη με συναδέλφους του για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε με ψηφοφορία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου--δηλ. δύο χρόνια νωρίτερα απ'ό,τι προεβλέπετο.

Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είχε ταχθεί εξ αρχής κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών προεριδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ενταξειακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας Μπουλέντ Ετσεβίτ
Πάντως, όπως φάνηκε από την σημερινή ψηφοφορία, στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι βουλευτές πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη έξοδος από την πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ένα από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, άρχισε να καταρρέει προ ολίγων εβδομάδων μετά το μαζικό και σχεδόν σε καθημερινή βάση κύμα παραιτήσεων βουλευτών και υπουργών.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία για το Ιράκ
 

Ένας πιθανός στόχος είναι η απομόνωση της Βαγδάτης

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών άρχισε την πρώτη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα εξετάσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως οι ΗΠΑ από το Ιράκ, τα πιθανά πολεμικά σχέδια αλλά και τη μορφη της κυβέρνησης που μπορεί να σχηματισθεί στή Βαγδάτη μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ποια είναι η φύση της απειλής, πότε θα μπούμε στο Ιράκ και, αν μπούμε, θα απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο καιρό θα μείνουμε εκεί;
Γερουσιαστής Τζο Μπίντεν
O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Τζο Μπίντεν, δήλωσε πως αν ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες να πολεμήσουν, έχει σημασία να έχει τη συναίνεση του αμερικανικού λαού.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, αλλά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δεν δέχθηκε να πάρει μέρος σ'αυτή τη φάση.

"Δεν υπάρχει το οπλοστάσιο"

Το επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Βαγδάτης, είναι ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο Ρολφ Εκέους, πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, είπε στο ΒΒC οτι κανείς δε γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η δυνατότητα αυτή.


Δεν είναι γνωστό ποιον προορίζουν για διάδοχο του Χουσεΐν οι Αμερικανοί
"Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι κάνει το Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων", τόνισε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Ο Ρολφ Εκέους, υπογράμμισε ότι το ερώτημα λοιπόν ειναι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν απέκτησε νέα όπλα διότι "πιστεύω πως μέχρι το 1999 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν εξουδετερώσει τα όπλα του Ιράκ".

Ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ πιστεύει ακόμη οτι η Βαγδάτη διαθέτει τους επιστήμονες , και θα μπορούσε να είχε αποκτήσει τα υλικά για την ανάπτυξη όπλων μαζικού ολέθρου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τα όπλα αυτά ...Και δεν μπορώ να δω πως θα απαλλαγούμε εάν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί», κατέληξε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Το κουτί της Πανδώρας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουάσινγκτον, συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ύφος οι συζητήσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει να γίνει εισβολή στο Ιράκ, με ποιό τρόπο και πότε.

Η ιδέα αυτή δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους συμμάχους των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαικές και αραβικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις.

Ακόμη και στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επιμένουν πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται.

Πάντως, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, που έχει συνομιλίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και αύριο συναντάται με τον πρόεδρο Μπους, έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ: ο πόλεμος, είπε ο Ιορδανός μονάρχης, θ'ανοιγε το κουτί της Πανδώρας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 17:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
 

Η σημερινή επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες

Τουλάχιστον επτά νεκροί και 70 τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε φοιτητική λέσχη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότεροι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί εντός των επόμενων ωρών.

Ήταν ένας τρομοκράτης με εκρηκτικούς μηχανισμούς
Σάι, φοιτητής και αυτόπτης μάρτυς
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη λέσχη "Φρανκ Σινάτρα" του πανεπιστημίου.

Η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση που έγινε, όπως είπε, για να πάρει εκδίκηση για την ισραηλινή επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και άλλους 14 Παλαιστινίους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη νέα επίθεση, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της καταλογίζει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το "νέο κύκλο βίας" στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβι Πάζνερ, κατηγόρησε τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ότι ενθαρρύνει τις βομβιστικές επιθέσεις, όπως είπε, για ν'αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος Μπους ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι "η τρομοκρατική αυτή ενέργεια δείχνει πως πρέπει ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του να λάβουν μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας--κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 15:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος
 

Έχουν γίνει συλλήψεις 'ύποπτων τρομοκρατών' σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο για ορισμένες από τις διατάξεις του οποίου είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, όπως επίσης και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της αντιπολίτευσης.

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν την σπουδή με την οποία πέρασε η κυβέρνηση τον καινούργιο νόμο:

- Στις 13 Νοεμβρίου ανακοίνωσε τις προτάσεις της

- Στις 23 Νοεμβρίου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων παρά τις αντιρρήσεις 21 Εργατικών βουλευτών

- Στις 29 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου η Βουλή των Λόρδων κατέγραψε τις αντιρρήσεις της κι έστειλε το νομοσχέδιο για συζήτηση και πάλι στην Κάτω Βουλή

- Στις 12 Δεκεμβρίου η Βουλή των Κοινοτήτων αντέστρεψε τις αποφάσεις της Βουλής των Λόρδων

- Στις 13 Δεκεμβρίου άρχισε το νομοσχέδιο να πηγαινοέρχεται από την Κάτω Βουλή στην Άνω Βουλή, σαν ... μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, ώσπου τελικά εγκρίθηκε.

Τα νέα μέτρα δίδουν στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες νέες και διευρυμένες εξουσίες--κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ιδιαίτερα όσον αφορά την επ'αόριστον και χωρίς δίκη κράτηση ξένων υπόπτων και τη συλλογή πληροφοριών από την πλευρά των αρχών ασφαλείας αλλά και των άλλων υπηρεσιών του δημοσίου που καλούνται τώρα να τις συνδράμουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Κράτηση χωρίς δίκη

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον έναν από τους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους στον κόσμο
Εκπρόσωπος Τόνι Μπλερ
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσία, εφ'οσον κρίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να διατάξει την επ'αόριστον κράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς δίκη, ξένων "υπόπτων τρομοκρατών", εάν δεν είναι δυνατή η απέλασή τους.

Όπως επεσήμαναν εξ αρχής πολλές οργανώσεις, οι επ'αόριστον κρατήσεις ξένων υπόπτων χωρίς δίκη κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ξένων κι έτσι αντιβαίνουν τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αφού οι σχετικές διατάξεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου δεν ισχύουν για τους Βρετανούς πολίτες.

Οι ξένοι που κρατούνται σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις του νόμου μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της κράτησής τους όχι όμως ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, αλλά ενώπιον ειδικής τριμελούς επιτροπής δικαστών.

Παρακολουθήσεις

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα είναι σε θέση να διατηρούν στοιχεία για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ή μηνύματα που αντήλλαξαν μέσω του Διαδικτύου οι πελάτες τους--με ποιούς μίλησαν στο τηλέφωνο ή σε ποιές ηλεκτρονικές διευθύνσεις έγραψαν.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ
Δεν θα κρατείται όμως το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων ή των e-mails.

Μέχρι τώρα, οι εταιρείες υποχρεώνονταν να σβήνουν αυτά τα δεδομένα από τα αρχεία τους, όταν δεν τους χρειάζονταν πλέον για τη χρέωση των πελατών τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συμφώνησε πως η παρακολούθηση αυτών των δραστηριοτήτων αφορά μόνον άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι τρομοκράτες.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Εφορία και τα Τελωνεία, θα είναι σε θέση τώρα να διαβιβάζουν πληροφορίες στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες για άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η κυβέρνηση συμφώνησε όμως με μία από τις τροποποιήσεις που έγιναν, ότι δηλ. η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων θα πρέπει να είναι "ανάλογη" και όχι "δυσανάλογη" με το μέγεθος της τρομοκρατικής απειλής.

Οικονομικοί πόροι

Μπορεί η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες να ζητούν από τράπεζες κι άλλους συναφείς οργανισμούς στοιχεία για λογιαριασμούς πελατών τους.

Οι αρχές μπορούν να "παγώνουν" περιουσιακά στοιχεία, όταν αρχίζουν τις ανακρίσεις κι όχι όταν ετοιμάζονται ν'απαγγείλουν κατηγορίες.

Όπλα μαζικού ολέθρου

Ο νέος νόμος προβλέπει την τιμωρία όσων βοηθούν ξένες οργανώσεις ή καθεστώτα να αποκτήσουν πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.

Οι τρομοκράτες ξανάγραψαν τους κανόνες ... Πρέπει επομένως να κάνουμε κι εμείς το ίδιο
Λόρδος Ρούκερ, υφυπουργός Εσωτερικών
Αυστηρότεροι κανονισμοί ισχύουν τώρα όσον αφορά τη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Δίδονται περισσότερες εξουσίες και μεγαλύτερη δικαιοδοσία στις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η αναθεώρηση του νόμου

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί τον προσωρινό χαρακτήρα των νέων μέτρων--την ισχύ τους, π.χ., μόνο για ένα έτος.

Συμφώνησε, όμως, ότι μία ομάδα "σοφών" θα αναλάβει να επανεξετάσει τα νέα μέτρα μέσα σε μία διετία και να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο τα πορίσματα της έκθεσης που θα συντάξει .

Αντιδράσεις

Οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, όπως η οργάνωση "Liberty" (Ελευθερία), εξέφρασαν μεν την ικανοποίησή τους για τις παραχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση, αλλά επιμένουν ότι ορισμένες διατάξεις του λεγομένου "τρομονόμου" είναι "ιδιαίτερα ανησυχητικές".

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο φαλκίδευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα εν ονόματι της ασφαλείας
Αιρίνι Χαν, γενική γραμματέας Διεθνούς Αμνηστείας
Η Διεθνής Αμνηστεία, από τη δική της πλευρά, δεν παρέλειψε να τονίσει στην ετήσια έκθεσή της, που έδωσε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο, πόσο δρακόντια είναι τα μέτρα που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση τα οποία, είπε, είναι πρωτοφανή στην Ευρώπη και συνέκρινε τη Βρετανία με χώρες σαν την Ινδία, τη Νότιο Κορέα και την Ιορδανία που επίσης περιόρισαν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, τις ελευθερίες των πολιτών τους.

H γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας, Αιρίνι Χαν, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, τόνισε στους δημοσιογράφους τί της είπε ο αξιωματούχος μιας μη δυτικής κυβέρνησης: "ο ρόλος σας κατέρρευσε με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης."

Όπως όμως του απάντησε η κυρία Χαν, με τη σειρά της, αυτό που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά αυτό συνέβη μετά τις επιθέσεις επηρέασε τα ανθρώπινα δικαιώματα πολλών περισσοτέρων.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πρωτοβουλία Ανάν για το Κυπριακό
 

Ο κ. Ανάν αναμένεται να συναντηθεί με Κληρίδη - Ντενκτάς

Νέα συνάντηση για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντεκτάς.

Και οι δύο ηγέτες της νήσου συμφώνησαν να συναντηθούν με τον Κόφι Ανάν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές η νέα συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
 

Πολλά είναι τα σενάρια γύρω από το που βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ομάδα της προσωπικής φρουράς του Σαουδάραβα φερόμενου ως ηγέτη του δικτύου Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν κρατείται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσίευματα.

Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και επίσης άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο των πληροφοριών που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν οι αμερικανικές αρχές από τους συλληφθέντες.


Τα τελευταία στοιχεία που ανακάλυψαν μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών για την τύχη του Μπιν Λάντεν ευρέθησαν στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν
Η εν λόγω πληροφορία συνέπεσε χρονικά με την είδηση ότι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαάντ, φέρεται να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο δίκτυο Αλ Κάιντα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές μετέδωσε ότι εάν οι σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν όντως συλληφθεί, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος στις ΗΠΑ να είναι νεκρός.

Προσφάτως, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες, υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες, οι οποίες επικαλούνται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και ότι έχει διαφύγει στο Πακιστάν.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πακιστανικής ηγεσίας, η οποία έχει κατ΄επανάληψη διαψεύσει την πληροφορία ότι ο Σαουδάραβας βρίσκεται στο Πακιστάν.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 11:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο κατώφλι των εκλογών
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) έχει έρθει σε ρήξη με συναδέλφους του για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών

Ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναμένεται να διενεργηθεί στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, καθώς νωρίτερα συνταγματική επιτροπή ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, τάχθηκε εξ αρχής κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, και προειδοποίησε ότι οι εκλογές θα θέσουν σε κίνδυνο την ενταξειακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας Μπουλέντ Ετσεβίτ
Πάντως στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι βουλευτές εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι η μόνη έξοδος από την πολιτική κρίση, στην οποία έχει περιέλεθει η Τουρκία.

Το κυβερνών Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς άρχισε να καταρρέει προ ολίγων εβδομάδων μετά το μαζικό και σχεδόν σε καθημερινή βάση κύμα παραιτήσεων βουλευτών και υπουργών.

"Απειλούνται οι μεταρρυθμίσεις"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε, επίσης, ότι οι πρόωρες εκλογές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη από το 1945.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία και θα παραγκωνίσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ως υποκινητής των εκλογών εμφανίζεται ο ηγέτης του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντελβέτ Μπαχτσελί.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία για το Ιράκ
 

Ένας πιθανός στόχος είναι η απομόνωση της Βαγδάτης

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών άρχισε την πρώτη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας θα εξετάσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως οι ΗΠΑ από το Ιράκ, τα πιθανά πολεμικά σχέδια αλλά και τη μορφη της κυβέρνησης που μπορεί να σχηματισθεί στή Βαγδάτη μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ποια είναι η φύση της απειλής, πότε θα μπούμε στο Ιράκ και, αν μπούμε, θα απομακρύνουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο καιρό θα μείνουμε εκεί;
Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν
Πολλοί εμπειρογνώμονες θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, αλλά ούτε ένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δεν δέχθηκε να πάρει μέρος.

"Δεν υπάρχει το οπλοστάσιο"

Το επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Βαγδάτης, είναι ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο Ρολφ Εκέους, πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, είπε στο ΒΒC οτι κανείς δε γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η δυνατότητα αυτή.


Δεν είναι γνωστό ποιον προορίζουν για διάδοχο του Χουσεΐν οι Αμερικανοί
"Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι κάνει το Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων", τόνισε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Ο Ρολφ Εκέους, υπογράμμισε ότι το ερώτημα λοιπόν ειναι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν απέκτησε νέα όπλα διότι "πιστεύω πως μέχρι το 1999 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν εξουδετερώσει τα όπλα του Ιράκ".

Ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ πιστεύει ακόμη οτι η Βαγδάτη διαθέτει τους επιστήμονες , και θα μπορούσε να είχε αποκτήσει τα υλικά για την ανάπτυξη όπλων μαζικού ολέθρου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τα όπλα αυτά ...Και δεν μπορώ να δω πως θα απαλλαγούμε εάν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί», κατέληξε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Το κουτί της Πανδώρας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από την Ουάσινγκτον, συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ύφος οι συζητήσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει να γίνει εισβολή στο Ιράκ, με ποιό τρόπο και πότε.

Η ιδέα αυτή δεν βρίσκει απολύτως σύμφωνους τους συμμάχους των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαικές και αραβικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις.

Ακόμη και στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επιμένουν πως η προσφυγή στα όπλα κατά του Ιράκ είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται.

Πάντως, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, που έχει συνομιλίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και αύριο συναντάται με τον πρόεδρο Μπους, έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ: ο πόλεμος, είπε ο Ιορδανός μονάρχης, θ'ανοιγε το κουτί της Πανδώρας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 16:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
 


Ένας Βρετανός δικαστής απεφάνθη ότι είναι παράνομος ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή τριών δικαστών που εξέτασε την έφεση που είχαν ασκήσει εννέα άτομα που κρατούνται εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δίκη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των δικαστών, που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν "υπερβολικά" και επίσης έκαναν διακρίσεις σε βάρος των κρατουμένων που είναι αλλοδαποί.

O Bρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που εισήγαγε τα έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας


Όπως τόνισε, είναι παράνομη η προφυλάκιση ξένων πολιτών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, γιατί δεν προφυλακίζονται Βρετανοί πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ανάλογες υποψίες.

Η άποψη της επιτροπής των δικαστών είναι ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος παραβιάζει τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πάντως, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή απόφαση, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι θα γίνονταν προσφυγές κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αφεθούν ελεύθεροι οι εννέα αλλοδαποί που κρατούνται σε φυλακές μεγίστης ασφαλείας του Λονδίνου


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 15:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Το μοιραίο παγόβουνο
 

Τη φωτογραφία έβγαλε Τσέχος ναυτικός

Τη μία και μοναδική φωτογραφία πάνω στην οποία έχει αποτυπωθεί το παγόβουνο, το οποίο ευθύνεται για τη βύθιση του Τιτανικού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι βρεθούν τον επόμενο μήνα στο Νταντί της Σκωτίας, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη έκθεση με θέμα το μοιραίο ταξίδι του βρετανικού υπερωκεάνιου.

Την μοναδική διασωθείσα από μια σειρά φωτογραφιών τράβηξε έξι ημέρες μετά το ναυάγιο, στις 20 Απριλίου του 1912, ο Τσέχος ναυτικός Στεφάν Ρέχορεκ.

Είδα τις σορούς των επιβατών και το κουφάρι του πλοίου. Ήταν μια συγκλονιστική εικόνα
Στεφάν Ρέχορεκ
Κάτοχος της φωτογραφίας είναι ο συλλέκτης αναμνηστικών του Τιτανικού, Χένιγκ Φάιφερ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος για την ανυπολόγιστη αξία της φωτογραφίας.

Ο φερόμενος ως Τσέχος ναυτικός, Στεφάν Ρέχορεκ, επέβαινε σε γερμανικό επιβατικό ατμόπλοιο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Βρέμη – Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε πορεία για να μεταβεί στον τόπο του ναυαγίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το πλήρωμα του γερμανικού πλοίου έμεινε κατάπληκτο αντικρίζοντας το μέγεθος της ναυτικής τραγωδίας του Τιτανικού.

Έξι ημέρες μετά το ναυάγιο εκατοντάδες σοροί επέπλεαν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το γερμανικό ατμόπλοιο μετέβη στην περιοχή του ναυαγίου για να συνδράμει στην ανασύρση των θυμάτων.

Ωστόσο, ο Γερμανός καπετάνιος του πλοίου άλλαξε γνώμη όταν πληροφορήθηκε ότι το νηολογημένο στις ΗΠΑ Μακάι-Μπένετ πλοίο βρισκόταν καθοδόν και για τον ίδιο λόγο στον τόπο του ναυαγίου.

Λίγο πριν την αποχώρηση του πλοίου από την περιοχή ο Τσέχος ναυτικός αιχμαλώτισε με τη φωτογραφική του μηχανή τα δύο παγόβουνα που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι καρτ ποστάλ-μαρτυρίες

Φθάνοντας στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ρέχορεκ έστειλε καρτ-ποστάλ στην οικογένειά του.


Μία από τις καρτ'ποστάλ εστάλη στο Χερβούργο
Βάσει της ταχυδρομικής σφραγίδας η καρτ-ποστάλ απεστάλη στις 25 Απριλίου του 1912 και χαρακτηρίζει τον Τιτανικό – άγνωστο γιατί – ως ολλανδικό πλοίο.

«Αγαπητέ πατέρα και μητέρα, σας στέλνω μια φωτογραφία του ολλανδικού υπερωκεανίου Τιτανικός, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι», ανέφερε ο Τσέχος ναυτικός στην καρτ-ποστάλ.

Και πρόσθετε, «ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Δύο ημέρες πριν φτάσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης συγκρούστηκε με παγόβουνο. Περίπου 1.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 670 διεσώθησαν. Έχω φωτογραφία του παγόβουνου, την οποία και θα σας την ταχυδρομήσω».

Ο Στεφάν Ρέχορεκ κράτησε για τον εαυτό του δύο μόνο φωτογραφίες του παγόβουνου και τις υπόλοιπες τις απέστειλε στους συγγενείς του.

Ο δημοσιογράφος-συλλέκτης

Οι φωτογραφίες κίνησαν το ενδιαφέρον του Γερμανού δημοσιογράφου και συλλέκτη αναμνηστικών του Τιτανικού, Χένινγκ Φάιφερ, τον Απρίλιο του 2000.

Μόλις αντίκρισα τη φωτογραφία κατάλαβα ότι κρατούσα ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας
Χένιγκ Φάιφερ
Ο Χένιγκ Φάιφερ αγόρασε τη φωτογραφία από έναν Τσέχο συλλέκτη καρτ-ποστάλ και πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τη φωτογραφία του μοιραίου για τον Τιτανικό παγόβουνου.

«Μόλις αντίκρισα τη φωτογραφία του παγόβουνου συνειδητοποίησα ότι κρατούσα στα χέρια μου ένα κομμάτι της ιστορίας», τόνισε ο Γερμανός δημοσιογράφος και συλλέκτης.

Και πρόσθεσε, «με θυμάμαι να διαβάζω στοιχεία της έρευνας για τα αίτια του ναυαγίου, στην οποία ένας εκ των επιζών υποστηρίζει ότι το παγόβουνο ήταν σε μέγεθος ίσο με τον Βράχο του Γιβραλτάρ».

Ο Χένιγκ Φάιφερ και ο Γκίντερ Μπάμπλερ, επικεφαλής ελβετικής οργάνωσης φίλων του Τιτανικού, εξέτασαν τέσσερις παράγοντες όταν αντίκρισαν τη φωτογραφία του παγόβουνου.


Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Οι κυριότεροι παράγοντες που ελήφθησαν υπ' όψιν ήταν, η τοποθεσία του παγόβουνου, η ηλικία της φωτογραφίας, η περιγραφή του παγόβουνου από κάποιον εκ των επιζώντων του ναυαγίου.

Η έκθεση στο Νταντί της Σκωτίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 90ης επετείου από το ναυάγιο και θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 10 έως τις 18 Αυγούστου.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Yποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας
 


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 1,1% από το 5% που ήταν το πρώτο τρίμηνο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ύφεση που άρχισε τον Μάρτιο του 2001 κράτησε περισσότερο απ'όσο ανεμένετο.

Ο πρόεδρος Μπους, σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία, επανέλαβε ότι είναι υγιή τα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας.

Πάντως, όπως εκτιμά ένας από τους οικονομικούς συντάκτες του BBC, τα τελευταία στοιχεία, που κοινοποιούνται μία μόλις ημέρα μετά τα απαισιόδοξα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, δεν στηρίζουν τον ισχυρισμό το κ. Μπους.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2002 μειώθηκαν επίσης δραματικά οι τιμές των μετοχών και επεκράτησε αναταραχή στα χρηματιστήρια μετά το κύμα των λεγομένων "λογιστικών" σκανδάλων που ξέσπασαν στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες που εκφράζονται για το πόσο κερδοφόρες είναι οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρατούνται σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν
 

Πολλά είναι τα σενάρια γύρω από το που βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ομάδα της πρωσοπικής φρουράς του Σαουδάραβα φερόμενου ως ηγέτη του δικτύου Αλ Κάιντα κρατείται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσίευματα.

Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν δοθεί στη δημοσιότητα και επίσης άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο των πληροφοριών που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν οι αμερικανικές αρχές από τους συλληφθέντες.


Τα τελευταία στοιχεία που ανακάλυψαν μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών για την τύχη του Μπιν Λάντεν ευρέθησαν στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν
Η εν λόγω πληροφορία συνέπεσε χρονικά με την είδηση ότι ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαάντ, φέρεται να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο δίκτυο Αλ Κάιντα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές μετέδωσε ότι εάν οι σωματοφύλακες του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχουν όντως συλληφθεί, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο υπ΄αριθμόν ένα καταζητούμενος στις ΗΠΑ Σαουδάραβας να είναι νεκρός.

Προσφάτως, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Τζορτζ Φερνάντες, υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες, οι οποίες επικαλούνται ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και ότι έχει διαφύγει στο Πακιστάν.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πακιστανικής ηγεσίας, η οποία έχει κατ΄επανάληψη διαψεύσει την πληροφορία ότι ο Σαουδάραβας βρίσκεται στο Πακιστάν.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 13:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Από την Ελλάδα 'περνά' ο ευρωστρατός
 

Ο ευρωστρατός προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Βοσνία

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Το αδιέξοδο στο θέμα του Ευρωστρατού και η υστέρηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών - σε σχέση με τις αμερικανικές συνεισφορές - είναι θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η επιτροπή αμυντικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μπρους Τζορτζ, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, κάλεσε την Ελλάδα να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τη σύντομη άρση του αδιεξόδου.

"Ανάγκη επενδύσεων"

Ο επικεφαλής της επιτροπής συνέταξε προσφάτως έκθεση με θέμα τα προβλήματα και το μελλοντικό ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Άποψή μας είναι ότι για να καταστεί αποτελεσματική η ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, απαιτείται η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα σε θέματα ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας, να επιδείξει ηγετική πυγμή, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις
Μπρους Τζορτζ, Βρετανός βουλευτής
"Μία από τις απειλές για τη συνοχή του ΝΑΤΟ είναι το ολοένα αυξανόμενο ρήγμα στα επίπεδα αμυντικών συνεισφορών, τεχνολογίας και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους Ευρωπαίους συμμάχους, με την εξαίρεση της Ελλάδας, η οποία δαπανά πολύ σημαντικά ποσά για την Άμυνα", επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής για την Άμυνας της βρετανικής Βουλής.

Και πρόσθεσε ότι, "εάν δεν αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν περισσότερα στην Άμυνα, τότε η συνεργασία τους με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις καθίσταται προβληματική".

"Η ώρα της Ελλάδος"

Βάσει της έκθεσης το αδιέξοδο στο θέμα του Ευρωστρατού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή της κοινής πολιτικής Άσφάλειας και Άμυνας.

Η Βρετανία, σύμφωνα με τον Μπρους Τζορτζ, υποστηρίζει ότι η επιτυχία της κοινής πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας περνά από την Ελλάδα.

O βουλευτής Μπρους Τζoρτζ
"Το πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά στη χρήση νατοϊκών εγκαταστάσεων και συστημάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αμυντικής πολιτικής", εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός βουλευτής, και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις και απείλησε να θέσει βέτο στην εφαρμογή των σχεδίων αυτών, κάτι που φάνηκε να επιλύεται προς στιγμήν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Άμυνα διευκρίνισε ότι τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να αποσύρει τις επιφυλάξεις της και υποστήριξε ότι τώρα η προώθηση του θέματος εναπόκειται στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα για επίλυση του θέματος, ο Μπρους Τζορτζ είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, "ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί πολύ γρήγορα, καθώς το αδιέξοδο προκλήθηκε λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών και όταν απειλείται η ευρωπαϊκή ταυτότητα Ασφάλειας και Άμυνας, η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και προεδρεύουσα σε θέματα Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδραματίζει κατ' εξοχήν κρίσιμο ρόλο στο ξεπέρασμα του αδιεξόδου".


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερουσία: Συζήτηση για το Ιράκ
 

Ένας πιθανός στόχος είναι η απομόνωση της Βαγδάτης

Ομάδα αμερικανών γερουσιαστών οργανώνει δημόσιο διάλογο με θέμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Η επιτροπή για τις διεθνείς σχέσεις θα εξετάσει τους φερόμενους ως κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ, τα πιθανά πολεμικά σχέδια αλλά και το είδος της κυβέρνησης που ίσως προκύψει μετά το Σαντάμ Χουσεΐν.

Ποια θα είναι η φύση της απειλής, πότε θα μπούμε στο Ιράκ και αν μπούμε θα απομακρύνουμε το Σαντάμ Χουσεΐν και πόσο καιρό θα παραμείνουμε εκεί
Γερουσιαστής, Τζο Μπάιντεν
Πολλοί εμπειρογνώμονες θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή, αλλά ούτε ένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπους δεν δέχθηκε να πάρει μέρος.

"Δεν υπάρχει το οπλοστάσιο"

Το επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά της Βαγδάτης, είναι ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο Ρολφ Εκέους, πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ, είπε στο ΒΒC οτι κανείς δε γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η δυνατότητα αυτή.


Δεν είναι γνωστό ποιον προορίζουν για διάδοχο του Χουσεΐν οι Αμερικανοί
"Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το τι κάνει το Ιράκ τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που σταμάτησαν οι επιθεωρήσεις των οπλικών του συστημάτων", τόνισε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ.

Ο Ρολφ Εκέους, υπογράμμισε ότι το ερώτημα λοιπόν ειναι εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν απέκτησε νέα όπλα διότι "πιστεύω πως μέχρι το 1999 τα Ηνωμένα Εθνη είχαν εξουδετερώσει τα όπλα του Ιράκ".

Ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ πιστεύει ακόμη οτι η Βαγδάτη διαθέτει τους επιστήμονες , και θα μπορούσε να είχε αποκτήσει τα υλικά για την ανάπτυξη όπλων μαζικού ολέθρου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τα όπλα αυτά ...Και δεν μπορώ να δω πως θα απαλλαγούμε εάν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί», κατέληξε ο πρώην επιθεωρητής.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 14:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
 

Τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης

Πρώην υπάλληλος υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας του Λιβάνου άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ ανθρώπους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνέλαβαν τον δράστη λίγο μετά το επεισόδιο, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Αχμέντ Μανσούρ.

Αρχικώς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέτεδωσαν ότι ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο πανεπιστήμιο του Λιβάνου, ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε δημόσια υπηρεσία.

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ, ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν υπάλληλος της εν λόγω υπηρεσίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεχρεώσει δάνειο της τάξεως των 12.000 δολαρίων.

Έβαλε κατά συναδέλφων

Ο Αχμένρ Μανσούρ μετέβη στην υπηρεσία, στην οποία εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια, κρατώντας βαλίτσα η οποία περιείχε αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Αμέσως μετά διέσχισε δύο γραφεία της υπηρεσίας σκοτώντας τους συναδέλφους του.

Τρεις άλλοι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με ελαφριά τραύματα.

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
 

Η σημερινή επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες

Τουλάχιστον επτά νεκροί και περισσότεροι από 80 τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε φοιτητική λέσχη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότεροι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί εντός των επόμενων ωρών.

Ήταν ένας τρομοκράτης με εκρηκτικούς μηχανισμούς
Σάι, φοιτητής και αυτόπτης μάρτυρας
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη λέσχη "Φρανκ Σινάτρα" του πανεπιστημίου.

Η ισλαμική οργάνωση "Χαμάς" ανακοίνωσε ότι φέρει την ευθύνη της νέας επίθεσης για να πάρει εκδίκηση για την ισραηλινή επιδρομή της περασμένης εβδομάδας στη Γάζα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ηγετικός στέλεχος της οργάνωσης και άλλους 14 Παλαιστινίους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη νέα επίθεση, ωστόσο, σε ανακοίνωσή της καταλογίζει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το "νέο κύκλο βίας" στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

"Ήταν ένας τρομοκράτης, ο οποίος πυροδότησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφερε πάνω του", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ και πρόεσθεσε, "επικρατεί χάος και υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί".

Η φοιτητική λέσχη είχε μεγάλη κίνηση την ώρα της έκρηξης καθώς οι φοιτητές δίνουν αυτήν την περίοδο εξετάσεις.

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο βρίσκεται πολύ κοντά στον αραβικό τομέα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μία ημέρα νωρίτερα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο της Ιερουσαλήμ, στην οποία σκοτώθηκε ο δράστης και τραυματίστηκαν αρκετοί Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η έκρηξη δεν οφείλεται σε βομβιστή αυτοκτονίας αλλά σε εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο οι δράστες είχαν κρύψει σε σακούλα.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νόμος Μπους κατά της διαφθοράς
 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους

Πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους για ανάμιξή του σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτιεών Τέρι Μακόλιφ ζήτησε από τον κ. Μπους να δώσει το καλό παράδειγμα στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο των εταιρειών δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με δικές του πράξεις όταν ήταν διευθυντής σε εταιρεία πριν να εκλεγεί Προέδρος. Για αυτές τις πράξεις υπάρχουν καταγγελίες ότι ήταν παράτυπες.

Η έκκληση αυτή γίνεται ενώ ο κ. Μπους υπέγραψε χθες νόμο, που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές και μεγαλύτερο έλεγχο για να αντιμετωπισθεί η διαφθορά στις εταιρείες.

Η νέα αυτή νομοθεσία έχει ως στόχο οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Αμερικανική οικονομία, που πλήττεται μετά από την αποκάλυψη αρκετών οικονομικών σκανδάλων τους τελευταίους μήνες.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα μέλη των διοικήσεων των επιχειρήσεων που ευθύνονται για απάτες. Επίσης, θα ασκούνται μεγαλύτεροι έλεγχοι στις λογιστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο Λευκό Οίκο για την υπογραφή του νέου νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα ξεσκεπάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ανέντιμοι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και θα τιμωρούνται.

Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ένας από τους στόχους του νέου νόμου είναι να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε δραματικά η τιμή των μετοχών εξαιτίας της νευρικότητας που κυριαρχούσε στις κεφαλαιαγορές.

Ο κ. Μπους είχε χαρακτηρίσει αρχικά πολύ αυστηρές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αποφάσισε να άρει τις αντιρρήσεις του μετά τη συνέχιση των "λογιστικών" σκανδάλων και τις μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 11:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο κατώφλι των εκλογών
 

Ο Ετσεβίτ (δεξιά) έχει έρθει σε ρήξη με συναδέλφους του για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών

Ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναμένεται να διενεργηθεί στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, καθώς νωρίτερα συνταγματική επιτροπή τη διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, τάχθηκε εξ αρχής κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, και προειδοποίησε ότι οι εκλογές θα θέσουν σε κίνδυνο την ενταξειακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο καταπονημένος λόγω προβλημάτων υγείας Μπουλέντ Ετσεβίτ
Πάντως στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι βουλευτές εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι η μόνη έξοδος από την πολιτική κρίση, στην οποία έχει περιέλεθει η Τουρκία.

Το κυβερνών Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς άρχισε να καταρρέει προ ολίγων εβδομάδων μετά το μαζικό και σχεδόν σε καθημερινή βάση κύμα παραιτήσεων βουλευτών και υπουργών.

"Απειλούνται οι μεταρρυθμίσεις"

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε, επίσης, ότι οι πρόωρες εκλογές θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη από το 1945.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία και θα παραγκωνίσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ως υποκινητής των εκλογών εμφανίζεται ο ηγέτης του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντελβέτ Μπαχτσελί.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Ιερουσαλήμ
 

Η σημερινή επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες

Νέα έκρηξη με δεκάδες τραυματίες σημειώθηκε στη φοιτητική λέσχη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη λέσχη "Φρανκ Σινάτρα" του πανεπιστημίου.

Το Ασοσιέτετ Πρες μετέδωσε ότι πιθανότατα πρόκειται για νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

"Ήταν ένας τρομοκράτης, ο οποίος πυροδότησε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφερε πάνω του", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ και πρόεσθεσε, "επικρατεί χάος και υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί".

Η φοιτητική λέσχη είχε μεγάλη κίνηση την ώρα της έκρηξης καθώς οι φοιτητές δίνουν αυτήν την περίοδο εξετάσεις.

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο βρίσκεται πολύ κοντά στον αραβικό τομέα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μία ημέρα νωρίτερα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο της Ιερουσαλήμ, στην οποία σκοτώθηκε ο δράστης και τραυματίστηκαν αρκετοί Ισραηλινοί.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσέγγιση ΗΠΑ - Βορείου Κορέας
 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της κορεατικής χερσονήσου

Λίγες ώρες μετά την πιο υψηλόβαθμη συνάντηση επί προεδρίας Μπους σε επίπεδο υπουργών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βορείου Κορέας, η βορειοκορεατική ηγεσία κατήγγειλε ότι πλοία του πολεμικού ναυτικού της Νοτίου Κορέας παραβίασαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα χωρικά της ύδατα.

Η Βόρειος Κορέα υποστηρίζει ότι πρόκειται για "προσχεδιασμένες προκλήσεις" της νοτιοκορεατικής ηγεσίας για να διαβάλει το κλίμα διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου.

Οι αρχές στη Σεούλ, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες.

Άνοιγμα Βορείου Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, Πάεκ Ναμ Σουν, στο πλαίσιο περιφερειακού φόρουμ των ασιατικών κρατών, το οποίο πραγματοποιείται στο Μπρουνέι.

Οι συνομιλίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις φήμες των ειδησεογραφικών πρακτορειών περί ανοίγματος της Βορείου Κορέας για τη βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

Προ μηνών ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, συμπεριέλαβε τη Βόρειο Κορέα στις χώρες που υποστηρίζει ότι σχηματίζουν τον "άξονα του κακού".

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η συνάντηση του Κόλιν Πάουελ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του δεν ήταν προγραμματισμένη.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 11:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πρωτοβουλία Ανάν για το Κυπριακό
 

Ο κ. Ανάν αναμένεται να συναντηθεί με Κληρίδη - Ντενκτάς

Νέα συνάντηση για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντεκτάς.

Και οι δύο ηγέτες της νήσου συμφώνησαν να συναντηθούν με τον Κόφι Ανάν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές η νέα συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 09:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
 


Πρώην υπάλληλος υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας του Λιβάνου άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ ανθρώπους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες συνέλαβαν τον δράστη λίγο μετά το επεισόδιο, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Αχμέντ Μανσούρ.

Αρχικώς τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέτεδωσαν ότι ο δράστης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο πανεπιστήμιο του Λιβάνου, ωστόσο, αργότερα έγινε γνωστό ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε δημόσια υπηρεσία.

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου, Αμπντέλ Ραχίμ Μραντ, ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν υπάλληλος της εν λόγω υπηρεσίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεχρεώσει δάνειο της τάξεως των 12.000 δολαρίων.

Έβαλε κατά συναδέλφων

Ο Αχμένρ Μανσούρ μετέβη στην υπηρεσία, στην οποία εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια, κρατώντας βαλίτσα η οποία περιείχε αυτόματο όπλο τύπου Καλάσνικοφ.

Αμέσως μετά διέσχισε δύο γραφεία της υπηρεσίας σκοτώντας τους συναδέλφους του.

Τρεις άλλοι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με ελαφριά τραύματα.

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 10:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Λουκέτο στις τράπεζες
 

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουρουγουανοί έσπευσαν στα ΑΤΜ

Νέα πτώση σημείωσε η αξία του εθνικού νομίσματος της Ουρουγουάης, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες δεν λειτουργούν και αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν το μαζικό κύμα αναλήψεων από τους καταθέτες.

Οι Ουρουγουανοί, οι οποίοι έσπευσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) για αναλήψεις, βρήκαν τα μηχανήματα απενεργοποιημένα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ουρουγουάης βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας και από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν χάσει το ένα τρίτο των καταθέσεων τους.


Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης αισιοδοξεί σε νέα διεθνή οικονομική βοήθεια
Η δε αξία του ουρουγουανού πέσο, του εθνικού νομίσματος της χώρας, έχει χάσει κατά το ήμισυ την αξία του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης, Αλεχάντρο Ατσουγάρι, υποστηρίζει ότι η τραπεζική κρίση είναι απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική Αργεντινή.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι η κύβερνηση βρίσκεται σε πορεία συμφωνίας με διεθνείς υπηρεσίες για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουρουγουάη.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 09:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Οκτώ νεκροί στον Λίβανο
 


Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ ανθρώπους στο πανεπιστήμιο του Λιβάνου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες συνέλαβαν τον δράστη λίγο μετά το επεισόδιο ανακοίνωσαν ότι πρόκειτται για τον Αχμέντ Μανσούρ.

Ο δράστης αρχικώς άρχισε να πυροβολεί στον αέρα αλλά αργότερα έστρεψε το όπλο προς τους υπαλλήλους της υπηρεσίας αποζημιώσεων του τμήματος Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου του Λιβάνου.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί από τις υπεύθυνες αρχές εάν ο δράστης είναι φοιτητής, υπάλληλος της υπηρεσίας, καθηγητής πανεπιστημίου ενώ άγνωστα παραμένουν ακόμα και τα κίνητρα της επίθεσης.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία Κονγκό-Ρουάντας
 

Στρατιώτες της Δημοκρατίας του Κονγκό

Οι ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία που έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σ'εναν από τους πιο πολυαίμακτους πολέμους της Αφρικής.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, όπως υπολογίζεται, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Δημοκρατία του Κονγκό--σε συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τις οργανώσεις των ανταρτών και στρατιώτες γειτονικών χωρών.

Η ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια τελετής στη Νότια Αφρική, προβλέπει ότι η Ρουάντα θα αποσύρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της από το ανατολικό Κονγκό.

Το Κονγκό υποσχέθηκε να στείλει στη Ρουάντα χιλιάδες αντάρτες της φυλής Χούτου που είχαν πάρει μέρος σε πράξεις γενοκτονίας στην αφρικανική αυτή χώρα.

Η προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη πριν από τρία χρόνια, είχε καταρρεύσει και, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην αφρικανική ήπειρο, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της νέας συμφωνίας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 06:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Νόμος κατά της διαφθοράς, αλλά και καταγγελίες κατά Μπους
 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους

Πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους για ανάμιξή του σε οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτιεών Τέρι Μακόλιφ ζήτησε από τον κ. Μπους να δώσει το καλό παράδειγμα στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο των εταιρειών δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με δικές του πράξεις όταν ήταν διευθυντής σε εταιρεία πριν να εκλεγεί Προέδρος. Για αυτές τις πράξεις υπάρχουν καταγγελίες ότι ήταν παράτυπες.

Η έκκληση αυτή γίνεται ενώ ο κ. Μπους υπέγραψε χθες νόμο, που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές και μεγαλύτερο έλεγχο για να αντιμετωπισθεί η διαφθορά στις εταιρείες.

Η νέα αυτή νομοθεσία έχει ως στόχο οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Αμερικανική οικονομία, που πλήττεται μετά από την αποκάλυψη αρκετών οικονομικών σκανδάλων τους τελευταίους μήνες.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα μέλη των διοικήσεων των επιχειρήσεων που ευθύνονται για απάτες. Επίσης, θα ασκούνται μεγαλύτεροι έλεγχοι στις λογιστικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στο Λευκό Οίκο για την υπογραφή του νέου νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα ξεσκεπάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ανέντιμοι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και θα τιμωρούνται.

Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, ένας από τους στόχους του νέου νόμου είναι να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε δραματικά η τιμή των μετοχών εξαιτίας της νευρικότητας που κυριαρχούσε στις κεφαλαιαγορές.

Ο κ. Μπους είχε χαρακτηρίσει αρχικά πολύ αυστηρές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αποφάσισε να άρει τις αντιρρήσεις του μετά τη συνέχιση των "λογιστικών" σκανδάλων και τις μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Οι Γαλλογερμανικές συνομιλίες κυριαρχούν σήμερα στις εφημερίδες της Γηραιάς Ηπείρου

Η συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων της Ευρώπης.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, που έγιναν χθες στην πρώην Ανατολική Γερμανία, χαρακτηρίστηκαν, όπως γράφει η Γαλλική εφημερίδα "Le Monde", από τις προσπάθειες του Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ να υποβαθμίσει τις διαφορές, που υπάρχουν ανάμεσα στη χώρα του και στη Γαλλία ιδιαίτερα για το θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για το ζήτημα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται να γίνουν ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με νέες χώρες-μέλη.

Η εφημερίδα "Le Monde" αναφέρει, με δόση ειρωνείας, ότι, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο τη Γερμανία, ο κ. Σρέντερ επέλεξε να μην χαλάσει την ατμόσφαιρα στην - πιθανότατα - τελευταία Γαλλογερμανική συνάντηση, που λαμβάνει μέρος, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Le Monde", που προεξοφλεί την ήττα του κ. Σρέντερ.

Στην Γερμανία το ενδιαφέρον εστιάζεται αλλού: η εφημερίδα "Die Welt" γράφει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται, πλέον, να κατέχει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της διεύρυνσης με νέες χώρες-μέλη.

Η εφημερίδα "Die Welt" αναφέρει ακόμα ότι οι διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανία φαίνονται πολύ μεγάλες, γεγονός που καθιστά την δυνατότητα γεφύρωσής τους πολύ δύσκολη.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Βρετανίας κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων

To θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου, που ισχύει στη Βρετανία και που τώρα τίθεται σε αμφισβήτηση μετά από δικαστική απόφαση, πρωταγωνιστεί σήμερα στις εφημερίδες της Βρετανίας.

Η εφημερίδα "Daily Telegraph" επέλεξε το θέμα αυτό ως βασικό στην πρώτη της σελίδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Η κράτηση υπόπτων για εμπλοκή στην τρομοκρατία κρίνεται παράνομη".

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας εξηγεί ότι η πολύμηνη κράτηση, χωρίς δίκη, 9 ξένων υπηκόων στη Βρετανία, με εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε στην απόφαση αυτή επειδή θεωρήθηκε ότι αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ισχύει η απόφαση αυτή μόνο για ξένους υπηκόους και όχι για τους Βρετανούς.

To θέμα αυτό είναι πρωτοσέλιδο ακόμα και στην εφημερίδα "Financial Times", που, συνήθως, κυριαρχείται από οικονομικά θέματα. Μάλιστα, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που ισχύει στη Βρετανία, ως "αμφιλεγόμενη".

Μια άλλη δικαστική απόφαση αποτελεί την αφορμή για το σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας "Guardian". Πρόκειται για την αθώωση και επιδίκαση αποζημίωσης σε έναν άνδρα και σε μία γυναίκα νοσοκόμους σε παιδικό σταθμό, που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν κατηγορήθηκαν ότι κακοποίησαν σεξουαλικά δεκάδες παιδιά.

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Independent" κυριαρχεί μια φωτογραφία, που δείχνει την βροχή που ενέσκυψε εν μέσου θέρους στο Μάντσεστερ με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην διαξαγωγή των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, που συνεχίζονται στην πόλη αυτή.

Η εφημερίδα "Times" χαρακτηρίζει ως "κρίσιμη" την κατάσταση της υγείας του πρώην διάσημου ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Βόρειας Ιρλανδίας Τζωρτζ Μπεστ, που χθες υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει εξαιτίας της υπερβολικής κατάναλωσης αλκοόλ, που έκανε τα τελευταία 30 χρόνια περίπου.


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ειρηνευτική συμφωνία Κογκό-Ρουάντας
 

Στρατιώτες της Δημοκρατίας του Κογκό

Οι ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία που έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σ'εναν από τους πιο πολυαίμακτους πολέμους της Αφρικής.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, όπως υπολογίζεται, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Δημοκρατία του Κονγκό--σε συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τις οργανώσεις των ανταρτών και στρατιώτες γειτονικών χωρών.

Η ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια τελετής στη Νότια Αφρική, προβλέπει ότι η Ρουάντα θα αποσύρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της από το ανατολικό Κογκό.

Το Κονγκό υποσχέθηκε να στείλει στη Ρουάντα χιλιάδες αντάρτες της φυλής Χούτου που είχαν πάρει μέρος σε πράξεις γενοκτονίας στην αφρικανική αυτή χώρα.

Η προηγούμενη ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη πριν από τρία χρόνια, είχε καταρρεύσει και, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην αφρικανική ήπειρο, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της νέας συμφωνίας


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράνομος ο βρετανικός 'τρομονόμος'
 


Ένας Βρετανός δικαστής απεφάνθη ότι είναι παράνομος ο νέος νόμος κατά της τρομοκρατίας.

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή τριών δικαστών που εξέτασε την έφεση που είχαν ασκήσει εννέα άτομα που κρατούνται εδώ και μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δίκη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής των δικαστών, που ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν "υπερβολικά" και επίσης έκαναν διακρίσεις σε βάρος των κρατουμένων που είναι αλλοδαποί.

O Bρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, που εισήγαγε τα έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας


Όπως τόνισε, είναι παράνομη η προφυλάκιση ξένων πολιτών, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, γιατί δεν προφυλακίζονται Βρετανοί πολίτες για τους οποίους υπάρχουν ανάλογες υποψίες.

Η άποψη της επιτροπής των δικαστών είναι ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος παραβιάζει τις διατάξεις της Ευρωπαικής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Πάντως, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή απόφαση, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι θα γίνονταν προσφυγές κατά του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πολλοί ανταποκριτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αφεθούν ελεύθεροι οι εννέα αλλοδαποί που κρατούνται σε φυλακές μεγίστης ασφαλείας του Λονδίνου

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.