Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-07

  1. Τουλάχιστον 12 νεκροί στην Κολομβία
  2. Όροι Ανάν στο Ιράκ-Νέες προειδοποιήσεις Σρέντερ
  3. Έτοιμοι για συνομιλίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
  4. Πλήγμα για τον Σρέντερ η άνοδος της ανεργίας
  5. Νέα τακτική Σαντάμ Χουσείν
  6. Προσέγγιση Βρετανίας - Λιβύης
  7. Έτοιμοι για συνομιλίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
  8. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Αραφάτ
  9. Τέσσερα εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
  10. Όροι Ανάν στο Ιράκ-Νέες προειδοποιήσεις Σρέντερ
  11. Επιπλοκές στο διαχωρισμό των σιαμαίων
  12. Ταϊβάν: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων
  13. Νέα εισβολή στη Γάζα
  14. Βιρμανία: Ζήτημα εβδομάδων οι συνομιλίες
  15. Προσέγγιση Βρετανίας - Λιβύης
  16. Όροι Ανάν στο Ιράκ
  17. Επιπλοκές στο διαχωρισμό των σιαμαίων
  18. Ταϊβάν: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων
  19. Νέα εισβολή στη Γάζα
  20. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  21. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  22. Ντερβίς: το δίλλημα του 'τσάρου' της οικονομίας

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 23:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 12 νεκροί στην Κολομβία
 

Των βομβιστικών επιθέσεων είχε προηγηθεί επίθεση με όλμο

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κύμα βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, λίγα λεπτά πριν την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου της χώρας Αλβάρο Ουρίμπε.

Ορισμένες εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε η τελετή ορκωμοσίας.

Νωρίτερα τέσσερις μικροί εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της πόλης τραυματίζοντας αρκετά άτομα.

Ανταποκριτής του BBC στη Μπογκοτά μεταδίδει πως πρόκειται πιθανότατα για επιθέσεις αριστερών ανταρτών.

Στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ουρίμπε, έχει υποσχεθεί να εντείνει τον πόλεμο εναντίον των παράνομων ένοπλων οργανώσεων που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Κολομβίας.

Πάνω από 20.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Μπογκοτά για την τελετή και στρατιωτικά ελικόπτερα επιτηρούσαν την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την πρωτεύουσα της Κολομβίας.

Ο ανταποκριτής μας λέει πως οι επιθέσεις απετέλεσαν σοβαρό πλήγμα στο γόητρο των υπηρεσιών ασφαλείας και των έκτακτων μέτρων που είχαν λάβει για την προστασία του νέου προέδρου.

Η μυστική αστυνομία της χώρας είχε ανακοινώσει πριν δέκα ημέρες ότι είχε ανακαλύψει σχέδιο των αριστερών ανταρτών να σκοτώσουν τον Αλβάρο Ουρίμπε κατά την ώρα της ορκωμοσίας του.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Όροι Ανάν στο Ιράκ-Νέες προειδοποιήσεις Σρέντερ
 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απάντηση στην προσκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της Βαγδάτης να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ωστόσο, ο Κόφι Ανάν, υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να θέτει τους δικούς του όρους για τις διαπραγματεύσεις αλλά οφείλει να πορευτεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες ελήφθησαν το 1999.

Ειλικρινά ελπίζω ότι η γρήγορη επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ θα οδηγήσει και στη λύση όλων των υπολοίπων προβλημάτων
Κόφι Ανάν
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι δεν απορρίπτει την πρόσκληση αλλά επισημαίνει ότι οι συνομιλίες για τις επιθεωρήσεις όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να επικεντρωθούν γύρω από πρακτικά προβλήματα.

Η απάντηση Ανάν συμπίπτει με τις προσπάθειες των Ιρακινών να κερδίσουν την υποστήριξη του αραβικού κόσμου σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθέσης των Αμερικανών με στόχο την ανατροπή του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι όροι του ΟΗΕ

Βάσει των αποφάσεων του 1999 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ και να καταγράψουν ποιες ενέργειες έχουν απομείνει για τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας.

Οι επιθεωρητές όπλων έχουν διορία 60 ημερών για να συντάξουν την έκθεσή τους και να την καταθέσουν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ζητήσουν από αυτό την έγκριση για μια μεγάλης κλίμακας επιθεώρηση του πραγματικού οπλοστασίου του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει ο ΟΗΕ, πλέον το λόγο έχει η Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γέρχαρντ Σρέντερ, απήυθηνε νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ αναφορικά με τα σχέδια των Αμερικανών για το Ιράκ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ Ζάιτουνγκ ο κος Σρέντερ τονίζει ότι ενδεχόμενη στρατιωτική έπίθεση στο Ιράκ είναι δυνατό να δημιουργήσουν προβλήματα στη διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα επιφέρει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Τη Δυευτέρα, ο Γερμανόις Καγκελάριος είχε υποστηρίξει ότι κάτω από την ηγεσία του η Γερμανία δε θα είτε στρατιωτικά έιτε οικονομικά, στα σχέδια των Αμερικανών για στρατιωτική δράση στο Ιράκ.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 09:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Έτοιμοι για συνομιλίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
 

Οι Ισραηλινοί ζητούν από τους Παλαιστίνιους εγγυήσεις για την ασφάλεια

H Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε καταρχάς να δεχθεί το σχέδιο που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκέλεσε ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δύο πλευρές θα έχουν τώρα νέο κύκλο συνομιλιών αναφορικά με την πρόταση που κατατέθηκε από τον υπουργό αμύνης του Ισραήλ Μπεντζαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Ελιέζερ πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις Παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κ. Ελιέζερ τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να δωθεί τέλος στις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίων ισραηλινών στόχων.

Η συμφωνία επετεύχθη καθώς τρεις Παλαιστίνιοι υπουργοί ταξιδεύουν για την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Νωρίτερα, 30 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπεΐτ Λαχίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας Παλαιστίνιος φέρεται να έχει τραυματιστεί.

"Τελούμε υπό πολιορκία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δήμαρχος της Μπεΐτ Λαχίγια και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισράηλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η εισβολή σημειώθηκε μετά την είδηση που φέρει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του Ισραήλ περί σταδιακής υποχώρησης των δυνάμεών του από τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 17:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήγμα για τον Σρέντερ η άνοδος της ανεργίας
 

Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία

Στη Γερμανία η ανεργία ξεπέρασε το πολιτικά κρίσιμο όριο των 4 εκατομμυρίων και για τον καγκελλάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ κρούει πλεόν ο κώδωνας του κινδύνου.


Αβέβαιο το μέλλον για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ
Τον Σεπτέμβριο γίνονται βουλευτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη εξαρτάται από την επανεκλογή του Σρέντερ», εκτιμούν οι αναλυτές.

Όμως το μέλλον του κ. Σρέντερ φαίνεται να εξαρτάται από την πορεία της γερμανικής οικονομίας που δεν πάει και τόσο άσχημα.

Άνοδος της ανεργίας

Ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στο Μόναχο Θύμιος Μπαμπανάτσας επισημαίνει ότι κάθε χρόνο τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία γιατί με το τέλος της σχολικής χρονιάς η αγορά εργασίας κατακλύζεται από απόφοιτους των σχολείων.

«Σε καθαρούς αριθμούς αφαιρώντας τους εποχιακούς παράγοντες η μεταβολή δεν είναι δραματική. Ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά κατά τι τους οκτώ χιλιάδες σε σχέση με τον Ιούνιο».

«Η συνολική κατάσταση όμως παραμένει δραματική γιατί αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανέργων που ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια – συγκεκριμένα φθάνει τα τέσσερα εκατομμύρια 47 χιλιάδες – φθάνει περίπου το επίπεδο που είχε πριν τις εκλογές του 1998. Τότε, επί Χέλμουτ Κολ , ανέρχονταν στα 4 εκατομμύρια 100 χιλιάδες», σημειώνει ο Θύμιος Μπαμπανάτσας.

Μικρές διαφορές


Ο Εντμουντ Στόιμπερ
Ο ανταποκριτής μας επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στην οικονομική πολιτική των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ο καγκελάριος Σρέντερ είχε την ατυχία να πέσει σε μια οικονομική δυσπραγία η οποία ξεκίνησε από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά και κορυφώθηκε ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες με την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές».

«Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές γι αυτό και ο προεκλογικός αγώνας είναι προσωποπαγής».

«Δηλαδή ποιος από τους δύο – ο καγκελάριος Σρέντερ ή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και υποψήφιος των χριστιανικών κομμάτων, Εντμουντ Στόιμπερ, έχει τις ικανότητες και το χάρισμα να ανατρέψει την οικονομική δυσπραγία».

Προσέλκυση ψηφοφόρων

Εκεί που στοχεύουν και οι δύο, κατά τη γνώμη μου, είναι να κινητοποιήσουν εκείνους τους ψηφοφόρους που κρατούν αποστάσεις εξαιτίας της πολιτικής της «κοκκινοπράσινης» κυβέρνησης σε θέματα πολέμου παλαιότερα
Θύμιος Μπαμπανάτσας
Ο καγκελάριος Σρέντερ εκτός από την οικονομική πολιτική που θα προβάλει για να πείσει τους ψηφοφόρους, φαίνεται να προσπαθεί να κινητοποιήσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και σε άλλα θέματα, όπως σχολιάζει ο Θύμιος Μπαμπανάτσας.

«Ο κ. Σρέντερ και από την πλευρά του ο "πράσινος" υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επιχειρούν αυτή τη στιγμή μέσα στον προεκλογικό αγώνα να προβάλουν την αντίθεση της κυβέρνησης στην ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ».

«Είναι νωρίς ακόμα νομίζω να πούμε γιατί και οι δύο εκφράζουν την αντίθεσή τους. Ένα ενδεχόμενο είναι για να υπάρξει συνεννόηση με την γαλλική πλευρά. Πριν μία εβδομάδα είχε γίνει η τελευταία γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής στη Γερμανία».

«Μία άλλη πιθανότητα είναι να αποσκοπούν στην προσέλκυση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων που ξεπερνούν τις 700 χιλιάδες – πολλοί μάλιστα από αυτούς είναι αραβικής καταγωγής», τονίζει ο ανταποκριτής μας στο Μόναχο.

«Κυρίως όμως εκεί που στοχεύουν και οι δύο, κατά τη γνώμη μου, είναι να κινητοποιήσουν εκείνους τους ψηφοφόρους που κρατούν αποστάσεις εξαιτίας της πολιτικής της «κοκκινοπράσινης» κυβέρνησης σε θέματα πολέμου παλαιότερα, όπως στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν», καταλήγει ο Θύμιος Μπαμπανάτσας.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα τακτική Σαντάμ Χουσείν
 

Ο Σαντάμ Χουσείν

Ο Σαντάμ Χουσείν ξεκίνησε και πάλι την τακτική που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και προσπαθεί να διαχωρίσει τον εχθρό - εννοώντας τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία - με στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη χώρα του.

Ο ηγέτης του Ιράκ επιχειρεί να παρέμβει ανάμεσα στις δύο χώρες προσπαθώντας να εκμεταλευθεί το αντιπολεμικό συναίσθημα που επικρατεί στη Βρετανία.

Η νέα αυτή τακτική του Σαντάμ Χουσείν έρχεται μετά την απόφασή του να επιτρέψει στις αντιπροσωπείες του Κονγκρέσου και των ΗΕ να διεξάγουν έρευνες για πιθανή κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ.

Η στροφή στην πολιτική του ηγέτη του Ιράκ ήρθε αμέσως μετά τις διπλωματικές προσπάθειες που κατέβαλε για να προσεγγίσει τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Ο απεσταλμένος του Ιράκ στο Λονδίνο, Μουνταφάρ Άμιν, δήλωσε στην εφημερίδα Γκάρντιαν ότι ο ιρακινός υπουργός εξωτερικών Νατζί Σάμπρι αλ-Χαντίτι, είναι πρόθυμος για συνομιλίες με βρετανούς αξιωματούχους.

Οι ιρακινοί αξιωματούχοι, αναγνώρισαν αμέσως τις αντιδράσεις που υφίστανται στο εσωτερικό της Βρετανίας σχετικά με την πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Πρώην ανώτατοι στρατιωτικοί και διπλωματικοί παράγοντες στη Βρετανία, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Στο παρελθόν ο ιρακινός ηγέτης ήταν πάντα ένα βήμα πίσω. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις.



Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσέγγιση Βρετανίας - Λιβύης
 

Ο Μουαμάρ Καντάφι

Συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, εχει σημερα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο΄Μπράιαν, ο πρώτος από το 1983 τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη.

Η τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού ξεκίνησε με συνομιλίες με τον Λίβυο ομόλογό του, Σαάντ Μουτζμπέρ.

Στόχος της επίσκεψης του Βρετανού είναι να αποσπάσει τη δημόσια υποστήριξη του Μουαμάρ Καντάφι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η προσέγγιση οφείλεται επίσης στα οικονομικά οφέλη, τα οποία μπορούν να αποκομίσουν τα δύο κράτη.

Ο Βρετανός υφυπουργός, Μάικ Ο΄Μπράιαν, πάντως, καλείται να συγκεντρώσει, επίσης, πληροφορίες που διαθέτει η ηγεσία της Λιβύης γύρω από τις ενέργειες του δικτύου Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

"Μια Λιβύη, η οποία θα συνεργάζεται πλήρως με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της τρομοκρατίας, είναι μια Λιβύη προς το συμφέρον όλων", δήλωσε πριν την αναχώρησή του για τη Λιβύη, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Λίβυος ηγέτης και ο Βρετανός υφυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θίξουν επίσης το ζήτημα για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 09:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Έτοιμοι για συνομιλίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
 

Οι Ισραηλινοί ζητούν από τους Παλαιστίνιους εγγυήσεις για την ασφάλεια

H Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε καταρχάς να δεχθεί το σχέδιο που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκέλεσε ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ.

Οι δύο πλευρές θα έχουν τώρα νέο κύκλο συνομιλιών αναφορικά με την πρόταση που κατατέθηκε από τον υπουργό αμύνης του Ισραήλ Μπεντζαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Τη Δευτέρα, ο κος Ελιέζερ πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις Παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κος Ελιέζερ τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να δωθεί τέλος στις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίων ισραηλινών στόχων.

Η συμφωνία επετεύχθη καθώς τρεις Παλαιστίνιοι υπουργοί ταξιδεύουν για την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλθν Πάουελ.

Νωρίτερα, 30 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπεΐτ Λαχίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας Παλαιστίνιος φέρεται να έχει τραυματιστεί.

"Τελούμε υπό πολιορκία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δήμαρχος της Μπεΐτ Λαχίγια και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισράηλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η εισβολή σημειώθηκε μετά την είδηση που φέρει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του Ισράηλ περί σταδιακής υποχώρησης των δυνάμεων του από τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 09:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Αραφάτ
 

Οι Ισραηλινοί ζητούν από τους Παλαιστίνιους εγγυήσεις για την ασφάλεια

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η νέα πρωτοβουλία που ελήθφη από το Ισραήλ για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς έχει ξεκινήσει ο νέος διπλωματικός γύρος.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Σαρόν, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, πρότεινε την σταδιακή απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις Παλαιστινιακές περιοχές.

Ο κος Νετανιάχου τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να δωθεί τέλος στις επιθέσεις των Παλαιστινίων εναντίων ισραηλινών στόχων.

Οι δύο πλευρές είναι προγραμματισμένο να επαναλλάβουν σήμερα τις συνομιλίες καθώς τρεις Παλαιστίνιοι υπουργοί ταξιδεύουν για την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Κόλθν Πάουελ.

Νωρίτερα, 30 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπεΐτ Λαχίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας Παλαιστίνιος φέρεται να έχει τραυματιστεί.

"Τελούμε υπό πολιορκία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δήμαρχος της Μπεΐτ Λαχίγια και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισράηλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η εισβολή σημειώθηκε μετά την είδηση που φέρει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του Ισράηλ περί σταδιακής υποχώρησης των δυνάμεων του από τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 10:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέσσερα εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία
 

Εντείνεται η προεκλογική μάχη στη Γερμανία

Μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικά.

Ενώ τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ανέργων είχε αρχίσει να μειώνεται, τα τελευταία νούμερα δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανέργων να φθάνει αυτή την στιγμή τα τέσσερα εκατομμύρια.

Τα νέα για την ανεργία στη Γερμανία, δεν είναι ευχάριστα για το Γερμανό Καγκελάριο Γέρχαρντ Σρέντερ που καλέιται να αντιμετωπίσει στις εκλογές του επόμενου μήνα τους συντηρητικούς οι οποίοι έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τον κο Σρέντερ για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων.

Ο κος Σρέντερ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχε υποσχεθεί τη δραστική μείωση της ανεργίας και αναζωογώνηση της γερμανικής οικονομίας.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 11:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Όροι Ανάν στο Ιράκ-Νέες προειδοποιήσεις Σρέντερ
 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απάντηση στην προσκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της Βαγδάτης να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ωστόσο, ο Κόφι Ανάν, υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να θέτει τους δικούς του όρους για τις διαπραγματεύσεις αλλά οφείλει να πορευτεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες ελήφθησαν το 1999.

Ειλικρινά ελπίζω ότι η γρήγορη επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ θα οδηγήσει και στη λύση όλων των υπολοίπων προβλημάτων
Κόφι Ανάν
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι δεν απορρίπτει την πρόσκληση αλλά επισημαίνει ότι οι συνομιλίες για τις επιθεωρήσεις όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να επικεντρωθούν γύρω από πρακτικά προβλήματα.

Η απάντηση Ανάν συμπίπτει με τις προσπάθειες των Ιρακινών να κερδίσουν την υποστήριξη του αραβικού κόσμου σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθέσης των Αμερικανών με στόχο την ανατροπή του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι όροι του ΟΗΕ

Βάσει των αποφάσεων του 1999 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ και να καταγράψουν ποιες ενέργειες έχουν απομείνει για τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας.

Οι επιθεωρητές όπλων έχουν διορία 60 ημερών για να συντάξουν την έκθεσή τους και να την καταθέσουν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ζητήσουν από αυτό την έγκριση για μια μεγάλης κλίμακας επιθεώρηση του πραγματικού οπλοστασίου του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει ο ΟΗΕ, πλέον το λόγο έχει η Βαγδάτη.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γέρχαρντ Σρέντερ, απήυθηνε νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ αναφορικά με τα σχέδια των Αμερικανών για το Ιράκ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ Ζάιτουνγκ ο κος Σρέντερ τονίζει ότι ενδεχόμενη στρατιωτική έπίθεση στο Ιράκ είναι δυνατό να δημιουργήσουν προβλήματα στη διεθνή συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι ένας πόλεμος στην περιοχή θα επιφέρει συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Τη Δυευτέρα, ο Γερμανόις Καγκελάριος είχε υποστηρίξει ότι κάτω από την ηγεσία του η Γερμανία δε θα είτε στρατιωτικά έιτε οικονομικά, στα σχέδια των Αμερικανών για στρατιωτική δράση στο Ιράκ.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 08:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιπλοκές στο διαχωρισμό των σιαμαίων
 

Κρίσιμη αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση των σιαμαίων

Ένα από τα δύο σιαμαία κοριτσάκια, τα οποία γεννήθηκαν με ενωμένα τα κρανία τους, εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο με εσωτερική αιμορραγία.

Νωρίτερα το ιατρικό πρωσωπικό του νοσοκομείου του Λος Άντζελες είχε ανακοινώσει ότι η 22ωρη χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού των σιαμαίων ήταν επιτυχής.

Η δεύτερη επέμβαση διήρκεσε πέντε ώρες και μετά η μικρή Μαρία Τερέζα από την Γουατεμάλα μεταφέρθηκε και πάλι στην εντατική, όπου βρίσκεται, επίσης, η δίδυμη αδελφή της Μαρία Ντε Χεσούς.

Η κατάσταση της μικρής Μαρία Ντε Χεσούς παραμένει κρίσμη αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς φαίνεται να σταθεροποιείται.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μάικλ Καρπφ, χαρακτήρισε την εσωτερική αιμορραγία "ως μια αναμενόμενη επιπλοκή".

Ο νευροχειρούργος και επικεφαλής της ομάδος που πραγματοποίησε την επέμβαση, Χόρχε Λαζάρεφ, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την κατάσταση των παιδιών παρά την επιπλοκή.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταϊβάν: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων
 

Οι δηλώσεις περί ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ενόχλησαν την Κίνα

Στην ακύρωση σειράς στρατιωτικών ασκήσεων προέβη η κυβέρνηση της Ταϊβάν εν μέσω της νέας έκρυθμης κατάστασης στις σχέσεις της με την Κίνα.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της χώρας δεν θα πραγματοποιηθούν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων παρεξηγήσεων, όπως είπε, με την κινεζική ηγεσία.

Η κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν είναι έκρυθμη. Επομένως αποφασίσαμε την ακύρωση των ασκήσεων
Εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στη δηλώσεις του Ταϊβανέζου προέδρου, Τσεν Σούι Μπιαν, ότι Κίνα και Ταϊβάν είναι ήδη δύο διαφορετικά κράτη.

Επιπλέον, ο Τσεν Σούι Μπιαν ζήτησε την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας" επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή δεν απέκλεισε σε δημοσίευμά της το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης Κίνας - Ταϊβάν.

Η ηγεσία, πάντως, της Ταϊβάν εμμένει στην ανακοίνωσή της περί παρεξήγησης των δηλώσεων του Τσεν Σούι Μπιάν.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 05:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή στη Γάζα
 

Οι Ισραηλινοί πρότειναν σταδικά αποχώρηση

Έως και 30 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπεΐτ Λαχίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ τουλάχιστον άλλος ένας Παλαιστίνιος φέρεται να έχει τραυματιστεί.

"Τελούμε υπό πολιορκία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δήμαρχος της Μπεΐτ Λαχίγια και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισράηλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η εισβολή σημειώθηκε μετά την είδηση που φέρει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του Ισράηλ περί σταδιακής υποχώρησης των δυνάμεων του από τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Βιρμανία: Ζήτημα εβδομάδων οι συνομιλίες
 

Δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι συνομιλίες μετάξύ της Αούνγ Σαν Σου Κι (κέντρο) και των στρατηγών

Την ελπίδα ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει γύρος συνομιλιών με τη στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας εξέφρασε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC η Αούνγκ Σαν Σου Κι τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει επί οποιοδήποτε θέματος τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης με την στρατιωτική εξουσία.

Η ηγέτις της βιρμανέζικης αντιπολίτευσης, η οποία βρισκόταν από τον Μάιο σε κατ΄οίκον περιορισμό, πρόσθεσε ότι στη νέα διακυβέρνηση ης χώρας θα πρέπει να συμμετέχουν και αντιπρόσωποι των μειονοτικών φυλών της Βιρμανίας.

Η συνέντευξη της Αούνγκ Σαν Σου Κι ακολούθησε των δηλώσεων του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βιρμανία, Ραζαλί Ισμαΐλ, περί γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ της αντιπολίτευσης και της ηγεσίας των στρατηγών της Βιρμανίας.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογές του 1989 αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, καθώς ανήλθαν με πραξικόπημα στην εξουσία οι στρατιωτικοί.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 07:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσέγγιση Βρετανίας - Λιβύης
 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης

Συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, θα έχει εντός ολίγου ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο΄Μπράιαν, ο πρώτος από το 1983 τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη.

Η τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού ξεκίνησε με συνομιλίες με τον Λίβυο ομόλογό του, Σαάντ Μουτζμπέρ.

Στόχος της επίσκεψης του Βρετανού είναι να αποσπάσει τη δημόσια υποστήριξη του Μουαμάρ Καντάφι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η προσέγγιση οφείλεται επίσης στα οικονομικά οφέλη, τα οποία μπορούν να αποκομίσουν τα δύο κράτη.

Ο Βρετανός υφυπουργός, Μάικ Ο΄Μπράιαν, πάντως, καλείται να συγκεντρώσει, επίσης, πληροφορίες που διαθέτει η ηγεσία της Λιβύης γύρω από τις ενέργειες του δικτύου Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

"Μια Λιβύη, η οποία θα συνεργάζεται πλήρως με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της τρομοκρατίας, είναι μια Λιβύη προς το συμφέρον όλων", δήλωσε πριν την αναχώρησή του για τη Λιβύη, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Λίβυος ηγέτης και ο Βρετανός υφυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θίξουν επίσης το ζήτημα για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Όροι Ανάν στο Ιράκ
 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απάντηση στην προσκληση της Βαγδάτης για συνομιλίες

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της Βαγδάτης να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ωστόσο, ο Κόφι Ανάν, υπογράμμισε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να θέτει τους δικούς του όρους για τις διαπραγματεύσεις αλλά οφείλει να πορευτεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες ελήφθησαν το 1999.

Ειλικρινά ελπίζω ότι η γρήγορη επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ θα οδηγήσει και στη λύση όλων των υπολοίπων προβλημάτων
Κόφι Ανάν
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διευκρινίζει ότι δεν απορρίπτει την πρόσκληση αλλά επισημαίνει ότι οι συνομιλίες για τις επιθεωρήσεις όπλων μαζικής καταστροφής πρέπει να επικεντρωθούν γύρω από πρακτικά προβλήματα.

Η απάντηση Ανάν συμπίπτει με τις προσπάθειες των Ιρακινών να κερδίσουν την υποστήριξη του αραβικού κόσμου σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθέσης των Αμερικανών με στόχο την ανατροπή του ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι όροι του ΟΗΕ

Βάσει των αποφάσεων του 1999 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να επιστρέψουν στο Ιράκ και να καταγράψουν ποιες ενέργειες έχουν απομείνει για τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας.

Οι επιθεωρητές όπλων έχουν διορία 60 ημερών για να συντάξουν την έκθεσή τους και να την καταθέσουν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να ζητήσουν από αυτό την έγκριση για μια μεγάλης κλίμακας επιθεώρηση του πραγματικού οπλοστασίου του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, όπου εδρεύει ο ΟΗΕ, πλέον το λόγο έχει η Βαγδάτη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 08:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιπλοκές στο διαχωρισμό των σιαμαίων
 

Τα σιαμαία για πρώτη φορά ξεκουράζονται σε διαφορετικά κρεβάτια

Ένα από τα δύο σιαμαία κοριτσάκια, τα οποία γεννήθηκαν με ενωμένα τα κρανία τους, εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο με εσωτερική αιμορραγία.

Νωρίτερα το ιατρικό πρωσωπικό του νοσοκομείου του Λος Άντζελες είχε ανακοινώσει ότι η 22ωρη χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού των σιαμαίων ήταν επιτυχής.

Η δεύτερη επέμβαση διήρκεσε πέντε ώρες και μετά η μικρή Μαρία Τερέζα από την Γουατεμάλα μεταφέρθηκε και πάλι στην εντατική, όπου βρίσκεται, επίσης, η δίδυμη αδελφή της Μαρία Ντε Χεσούς.

Η κατάσταση της μικρής Μαρία Ντε Χεσούς παραμένει κρίσμη αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς φαίνεται να σταθεροποιείται.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μάικλ Καρπφ, χαρακτήρισε την εσωτερική αιμορραγία "ως μια αναμενόμενη επιπλοκή".

Ο νευροχειρούργος και επικεφαλής της ομάδος που πραγματοποίησε την επέμβαση, Χόρχε Λαζάρεφ, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την κατάσταση των παιδιών παρά την επιπλοκή.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταϊβάν: Ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων
 

Οι δηλώσεις περί ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ενόχλησαν την Κίνα

Στην ακύρωση σειράς στρατιωτιακών ασκήσεων προέβη η κυβέρνηση της Ταϊβάν εν μέσω της νέας έκρυθμης κατάστασης στις σχέσεις της με την Κίνα.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της χώρας δεν θα πραγματοποιηθούν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων παρεξηγήσεων, όπως είπε, με την κινεζική ηγεσία.

Η κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν είναι έκρυθμη. Επομένως αποφασίσαμε την ακύρωση των ασκήσεων
Εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στη δηλώσεις του Ταϊβανέζου προέδρου, Τσεν Σούι Μπιαν, ότι Κίνα και Ταϊβάν είναι ήδη δύο διαφορετικά κράτη.

Επιπλέον, ο Τσεν Σούι Μπιαν ζήτησε την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η εφημερίδα "Ημερησία της Κίνας" επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή δεν απέκλεισε σε δημοσίευμά της το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης Κίνας - Ταϊβάν.

Η ηγεσία, πάντως, της Ταϊβάν εμμένει στην ανακοίνωσή της περί παρεξήγησης των δηλώσεων του Τσεν Σούι Μπιάν.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 05:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή στη Γάζα
 

Οι Ισραηλινοί πρότειναν σταδικά αποχώρηση

Έως και 30 ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Μπεΐτ Λαχίγια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Επιπλέον, άγνωστος παραμένει ο στόχος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

"Τελούμε υπό πολιορκία", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο δήμαρχος της Μπεΐτ Λαχίγια και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε σπίτια Παλαιστινίων, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισράηλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η εισβολή σημειώθηκε μετά την είδηση που φέρει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση του Ισράηλ περί σταδιακής υποχώρησης των δυνάμεων του από τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 04:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο της ημέρας σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

Η 48χρονη τον Σεπτέμβριο, Σερί Μπλερ, απέβαλε μία ημέρα πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών του πρωθυπουργικού ζεύγους στη Γαλλία και διεκομίσθη σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, έφερε στον κόσμο το τέταρτο μέλος της οικογένειας Μπλερ πριν από δύο χρόνια.

"Η Σερί χάνει το μωρό νούμερο 5 " είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Το μέτωπο Ιράκ

"Ο Μπλερ είναι η τελευταία μας ελπίδα, λέει το Ιράκ".

Πρόκειται για το τίτλο δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα της βρετανικής "Γκάρντιαν", το οποίο επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές από τη Βαγδάτη αποκαλύπτει ότι η ιρακινή ηγεσία έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στη Βρετανία.

Στόχος των Ιρακινών αξιωματούχων, σύμφωνα με την "Γκάρντιαν, είναι να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να μην στηρίξει τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια εναντίον της χώρας τους.

Επικεφαλής της εν λόγω προσέγγισης εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, η οποίος και είχε απευθύνει την πρόσκληση για συνομιλίες προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης στο Λονδίνο, Μουντχαφάρ Αμίν, τόνισε ότι ο κ. Σαμπρί είναι έτοιμος να μεταβεί στη βρετανική πρωτεύουσα για συνομιλίες αμέσως μόλις του ζητηθεί.

Ρωτήστε τη Βρετανία τι θέλει από το Ιράκ και εμείς θα το κάνουμε
Μουντχαφάρ Αμίν, εκπρόσωπος του Ιράκ στη Λονδίνο
Στο μεταξύ, τόσο οι Βρετανοί πολίτες όσο και πολλοί πολιτικοί διάκεινται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Την επιφυλακτικότητα των Βρετανών φωτογραφίζει επίσης δημοσκόπηση της Γκάρντιαν.

Πρωτοβουλία Ντερβίς

"Τους Φιλελεύθερους της Τουρκίας προσεγγίζει ο Ντερβίς".

Το δημοσίευμα, το οποίο συνυπογράφουν ο ανταποκριτής των Φαινάνσιαλ Τάιμς στην Άγκυρα, Σεμίχ Ιντίζ και ο Κουέντιν Πιλ στο Λονδίνο, αναφέρεται στο ενωτικό μήνυμα που απηύθυνε χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, προς τα διχασμένα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Ο Κεμάλ Ντερβίς μιλώντας σε συγκέντρωση επιχειρηματιών στο Εσκισεχίρ τόνισε ότι από τις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να αναδειχθεί μια "ισχυρή κυβέρνηση με όραμα".

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η προσπάθεια του Ντερβίς για το σχηματισμό συμμαχίας των κομμάτων της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς έχει προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο Ντερβείς, πάντως όπως γράφουν οι "Φαινάνσιαλ Τάιμς" θεωρείται ο "αρχιτέκτονας της οικονομικής σταθερότητας στην Τουρκία και ο μόνος πολιτικός στη χώρα, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Κεμάλ Ντερβίς απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το πρωθυπουργικό αξίωμα, επισημαίνοντας ότι η "αποστολή του είναι η διαχείριση της τουρκικής οικονομίας".

"ΟΗΕ σε εμπόριο λευκής σαρκός"

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με εμπόρους λευκής σαρκός και με κύκλους που προωθούν την πορνεία, σύμφωνα με έρευνα την οποία διενήργησε η Αμερικανίδα, Κάθλιν Μπόλκοβατς, για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Η Αμερικανίδα απελύθη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αμέσως μετά την παράδοση της έκθεσής της στους ανωτέρους της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βοσνία η Αμερικανίδα συνέλεξε στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι κορίτσια ηλικίας 15 ετών έπεφταν θύματα βιασμού και σωματικής κακοποίησης από Βόσνιους εμπόρους λευκής σαρκός μπροστά στα μάτια των κυανοκράνων.

Τις καταγγελίες της Αμερικανίδας επιβεβαιώνει, επίσης, η επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάντελιν Ρις, η οποία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το εμπόριο λευκής σαρκός στη Βοσνία ξεκίνησε άμα την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης το 1992.


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 04:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Το ενδεχόμενο μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής εσκτρατείας εναντίον του Ιράκ εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος εγείρει το ερώτημα εάν θα έπρεπε το εν λόγω ζήτημα να συμπεριληφθεί στην προεκλογική ατζέντα των γερμανικών κομμάτων.

Προετοιμασίες πολέμου

"Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του επιχειρήματος ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν νέο πόλεμο εναντίον του Ιράκ", υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό".

Και προσθέτει, "ο πρόεδρος Μπους μπορεί να επιμένει ότι δεν υπάρχουν σενάρια πολέμου στο τραπέζι του, αλλά τα σημάδια ότι ετοιμάζεται νέα μεγάλη επιχείρηση κατά του Ιράκ συνεχώς πολλαπλασιάζονται".

Τα σημαδιά αυτά είναι: πρώτον το Πεντάγωνο φαίνεται να ανακαλεί στρατιωτικές άδειες, η κυβέρνηση φαίνεται να ασχολείται με τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς φέρεται να έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του για το επιχειρησιακό μέρος και της εκστρατείας.

Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα, διευκρινίζει ότι "η Ουάσινγκτον αυτή τη φορά δεν θα κερδίσει πολύ εύκολα την υποστήριξη των συμμάχων της".

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η ιταλική εφημερίδα "Λιμπερατσιόνε", η οποία κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Όχι πόλεμο, παρακαλώ, είμαστε Βρετανοί".

Γερμανικές εκλογές

Στη Γερμανία, έντονος είναι ο προβληματισμό για το αν θα πρέπει το Ιράκ να αποτελεί μέρος της προεκλογικής ατζέντας των κομμάτων.

Η εφημερίδα του Βερολίνου, Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη αρνητική θέση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, απέναντι στο ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ, αμφισβητεί, όμως, τη γνησιότητά της.

"Ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων χρειαζόταν επειγόντως ένα προεκλογικό μη γερμανικό ζήτημα και εντόπισαν το Ιράκ", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Εν αντιθέσει η επίσης γερμανική "Ντι Βελτ" καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να φέρεται "με τον τυπικό γερμανικό τροπό και να απαιτήσει τη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο θέμα της Βαγδάτης".

"Βία χωρίς τέλος"

Αφιερωμένο στην κηδεία του Γάλλου φοιτητή, Νταβίντ Γκριτζ, ένα από τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, είναι το πρωτοσέλιδο της γαλλικής "Λε Μοντ".

Η "Λε Μοντ" επιρρίπτει ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην αμερικανική ηγεσία, η οποία, όπως λέει, έπαψε να διαδραματίζει το ρόλο του ειλικρινούς και με καλές προθέσεις μεσολαβητή μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζορτζ Μπους.

"Η Ευρώπη δεν επεμβαίνει και η Αμερική επίσης δεν έχει καμμία διάθεση να ασχοληθεί με τη Μέση Ανατολή", υποστηρίζει η "Λε Μοντ" και καταλήγει με το συμπέρασμα ότι "εν πολλοίς αυτή η απάθεια σκότωσε τον Νταβίντ Γκριτζ".


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002 - 06:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντερβίς: το δίλλημα του 'τσάρου' της οικονομίας
 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο υπουργός Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, προν από το πολιτικό τους 'διαζύγιο'

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, έθεσε στον υπουργό Οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς το εξής δίλημμα: είτε να σταματήσει τις προσπάθειες σχηματισμού αντίπαλου κόμματος, είτε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Τσάρος της οικονομίας

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, σκιαγράφησε την πολιτική καριέρα του Τούρκου υπουργού αποκαλώντας αρχικώς ως τον "τσάρο της οικονομίας".

"Ο Κεμάλ Ντερβίς ήρθε στην κυβέρνηση σαν τσάρος της οικονομίας, αλλά μετεβλήθη σε πολιτική φιγούρα, σε ένα είδος σωτήρα, όχι γιατί το επεδίωξε αλλά επειδή πιέστηκε να αναλάβει τη διαχείριση της χώρας από την κοινή γνώμη", δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Και πρόσθεσε, "ο τρόπος που προσέγγισε τα προβλήματα και η ειλικρίνεια του είχαν μεγάλη απήχηση, έχει την εικόνα αδιάφθορου ανθρώπου, δεν ανήκει σε κάποιο από τα παραδοσιακά κόμματα, έτσι η δημοτικότητά του εδώ και ένα περίπου χρόνο έχει φτάσει στα ύψη».

Υπουργός... για λίγο ακόμα

Πάντως, ο Τούρκος αναλυτής προβλέπει ότι η παραμονή του κ. Ντερβίς στην κυβέρνηση Ετσεβίτ έχει πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης.

"Πρόκειται να φύγει σύντομα, μόλις το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφασίσει για την έγκριση της τρίτης δέσμης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία", υποστήριξε στην Ελληνική Υπηρεσίας του BBC, ο κ. Αλί Μπιράντ και διευκρίνισε, "μόλις εγκαταλείψει την κυβέρνηση, ο κ. Ντερβίς θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια ευρεία προεκλογική συμμαχία φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, έργο δύσκολο και επίπονο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Ανεπηρεάστη η οικονομία

Ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος εκτιμά ότι τυχόν αποχώρηση του Κεμάλ Ντερβίς από το πηδάλιο δεν πρόκειται να βυθίσει το σκάφος της τουρκικής οικονομίας.

«Σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις στις χρηματαγορές ,αλλά οι εκλογές έχουν ήδη προκηρυχθεί για τις 3 Νοεμβρίου, και οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το πρόγραμμα σταθερότητας που εισηγήθηκε και εφαρμόζει ο κ. Ντερβίς, το σφίξιμο στο ζωνάρι", είπε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος του CNN Turk πιστεύει η αποχώρηση Ντερβίς θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι κανόνες που αυτός εισήγαγε είναι δεδομένοι.

Όσον αφορά δε τις πρόωρες εκλογές ο Τούρκος αναλυτής υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν πανάκεια για τα πολλαπλά ζητήματα - Κυπριακό, Ευρωπαϊκή προοπτική, κίνδυνοι εξ Ανατολών, οικονομική κρίση - που παραμένουν ανοικτά.

"Εάν από τις εκλογές αυτές προκύψει μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, θα γίνουμε μάρτυρες καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία», κατέληξε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.