Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-12

  1. 'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
  2. Περιβαλλοντική απειλή εξ ... ουρανού
  3. 'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
  4. Το νερό ... νεράκι
  5. 'Εκατομμύρια θα πεινάσουν'
  6. 'Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν ολοκληρώσει το έργο τους'
  7. 'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
  8. 'Θυμούνται την 11η Σεπτεμβρίου'
  9. Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
  10. Περιβαλλοντική απειλή εξ ...ουρανού
  11. 'Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν ολοκληρώσει το έργο τους'
  12. 'Αισιόδοξοι' οι Κορεάτες
  13. Η Ρωσία θυμάται τα θύματα του Κουρσκ
  14. Αμερικανός γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ
  15. 'Βούλιαξε' η κεντρική Ευρώπη
  16. 'Βούλιαξε' η κεντρική Ευρώπη
  17. Ρωσία, Γεωργία αλληλοκατηγορούνται
  18. Μνημείο για τα θύματα του Κουρσκ
  19. Αμερικανός Γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ
  20. Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
  21. Μνημείο για τα θύματα του Κουρσκ
  22. Μουγκάμπε: Θα ολοκληρωθεί η αγροτική μεταρρύθμιση
  23. Αμερικανός επιστήμονας αρνείται ανάμιξη στις 'έπιθέσεις άνθρακα'
  24. Εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
  25. Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
  26. Υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας
  27. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  28. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
  29. Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
  30. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
  31. Αμερικανός Γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 23:31 ('Ωρα Λονδίνου)
'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
 

Το Ισραήλ αμφιβάλλει αν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις

Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

13 παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, συναντήθηκαν στην Πόλη της Γάζας για να συζητήσουν σειρά προτάσεων που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και να περιορισθούν οι επιθέσεις μόνο στην Πόλη της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

"Νόμιμη αντίσταση"

Όμως, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση και άλλες οργανώσεις δήλωσαν ότι θα την υποστηρίξουν.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς φοβάται πως μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της αν αλλάξει στάση
Το κείμενο που συζήτησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανέφερε ότι είναι νόμιμη η αντίσταση κατά της ισραηλινής επιθετικότητας και της ισραηλινής κατοχής.

Μία άλλη οργάνωση, το Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τόνισε πως το έγγραφο που συζητήθηκε "τονίζει τη νομιμότητα κάθε μορφής αντίστασης και δεν αποκλείει τίποτε".

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι η στάση που τηρούν οι οργανώσεις αυτές πλήττουν την αξιοπιστία του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δέχεται πιέσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη διεθνή κοινότητα για να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής και να θέσει τέρμα στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι ακραίες οργανώσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Απελάσεις Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύμ ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο ενέκρινε την απέλαση, από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, τριών συγγενών Παλαιστινίων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι στελέχη ακραίων οργανώσεων.

Οι δύο από τους τρεις είναι ο αδελφός και η αδελφή ενός Παλαιστινίου που κατηγορείται από το Ισραήλ ότι έστειλε "καμικάζι" για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα και ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι κατέστρεψαν επίσης τελείως το σπίτι της οικογένειάς του.

Οι συνήγοροι των τριών Παλαιστινίων χαρακτήρισαν ανήθικη και παράνομη την απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε στο παρελθόν καταδικάσει τις απελάσεις που σχεδίαζαν οι Ισραηλινοί.















Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 23:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιβαλλοντική απειλή εξ ... ουρανού
 

Με μάσκες κυκλοφορούν οι κάτοικοι της Ινδονησίας

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Το νέφος δηλητηριωδών αερίων (πάχους τριών χιλιομέτρων) που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας Ασίας ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και απειλεί την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύσταση και αίτια του ασιατικού νέφους

Ο ερευνητής του κέντρου κλιματολογικών αλλαγών στο πανεπιστήμιο East Anglia, δόκτωρ Ντέηβιντ Βάϊνερ, εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το ασιατικό νέφος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον.

«Η αποψίλωση και καύση των τροπικών δασών της νοτιοανατολικής Ασίας με σκοπό τη μετατροπή τους σε αγροτικές εκτάσεις είναι ένα από τα γενεσιουργά αίτια» είπε.


To νέφος πάνω από την Κουάλα Λουμπούρ
«Επιπρόσθετα, στην Ασία έχουμε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπου εκτός από τις παραδοσιακές εστίες ρύπανσης, δηλαδή τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, υπάρχει μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και κάρβουνο».

«Έτσι δημιουργούνται πυκνά στρώματα καπνού και σωματιδίων που δεν διαλύονται εύκολα και παραμένουν στην ατμόσφαιρα» εξηγεί ο Βρετανός επιστήμονας.

Παγκόσμια η απειλή

Γιατί όμως η καφέ αυτή ομίχλη, που βρίσκεται πάνω από τον ουρανό της Ασίας, θα πρέπει να απασχολεί ή και να ανησυχεί τους κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης ;

Ο δόκτωρ Ντέηβιντ Βάϊνερ τονίζει μάς απαντά ότι, αν και τα νέφη με ουσίες που ρυπαίνουν δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση απειλούνται εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη.


Οι φωτιές συμβάλλουν στη δημιουργία του νέφους
«Το πρόβλημα του νέφους είναι διαδεδομένο φαινόμενο σε πολλές περιοχές. Ο καθένας που βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο όταν αυτό προσεγγίζει μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπως η Αθήνα, μπορεί να δει στον ορίζοντα ένα νέφος ατμοσφαιρικής μόλυνσης» λέει.

«Αλλά το συγκεκριμένο ασιατικό νέφος προκαλεί άμεσα ή έμμεσα - σύμφωνα με τους υπολογισμούς επιστημόνων - περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο στις ασιατικές χώρες», λέει ο Βρετανός επιστήμονας.

«Και ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της εξαιρετικά υψηλής πυκνότητας και του μεγάλου μεγέθους του, το νέφος αυτό δεν διαλύεται εύκολα και τουλάχιστον θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθεί ταχύτατα σε άλλες περιοχές και να προκαλέσει παρόμοιες καταστροφές» καταλήγει ο δόκτωρ Ντέηβιντ Bάϊνερ, από το κέντρο κλιματολογικών αλλαγών του Πανεπιστημίου East Anglia.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου)
'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
 

Το Ισραήλ αμφιβάλλει αν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις

Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

13 παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, συναντήθηκαν στην Πόλη της Γάζας για να συζητήσουν σειρά προτάσεων που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και τον περιορισμό των επιθέσεων μόνο στην Πόλη της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

"Νόμιμη αντίσταση"

Όμως, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση και άλλες οργανώσεις δήλωσαν ότι θα την υποστηρίζουν.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς φοβάται πως μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της αν αλλάξει στάση
Το κείμενο που συζήτησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανέφερε ότι είναι νόμιμη η αντίσταση κατά της ισραηλινής επιθετικότητας και της ισραηλινής κατοχής.

Μία άλλη οργάνωση, το Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τόνισε πως το έγγραφο που συζητήθηκε "τονίζει τη νομιμότητα κάθε μορφής αντίστασης και δεν αποκλείει τίποτε".

Απελάσεις Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύμ ισραηλιινό στρατιωτικό δικαστήριο ενέκρινε την απέλαση, από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, τριών συγγενών Παλαιστινίων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι στελέχη ακραίων οργανώσεων.

Οι δύο από τους τρεις ε΄θιναι ο αδελφός και η αδελφή ενός Παλαιστινίου που κατηγορείται από το Ισραήλ ότι έστειλε "καμικάζι" για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα και ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα από τους Ισραηλινούς οι οποίοι κατέστρεψαν επίσης τελείως το οικογενειακό του σπίτι.

Οι συνήγοροι των τριών Παλαιστινίων χαρακτήρισαν ανήθικη και παράνομη την απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου και δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε στο παρελθόν καταδικάσει τα σχέδια των ισραηίνών για απελάσεις,















Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το νερό ... νεράκι
 

To καθαρό νερό μπορεί να συμβάλει στον πόλεμο κατά της φτώχειας, λένε οι ειδικοί

Ο επικεφαλής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, Κλαους Τέπφερ, κάλεσε τους ηγέτες της υφηλίου να λάβουν μέτρα στη σύνοδο κορυφής για τη Γη που θα γίνει αυτό το μήνα στη Νότιο Αφρική, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να διαχειριστούν τους λίγους υδάτινους πόρους που έχουν.

Αν δεν υπάρχει αρκετό καθαρό νερό, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος απ'τη φτώχεια
Κλάους Τέπφερ
Μιλώντας σε συμπόσιο στην Στοκχόλμη για την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού, ο κ. Τέπφερ τόνισε πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη μας εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Κι αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου νερού, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη φτώχεια, τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.


Ολες οι κυβερνήσεις, συνέχισε, θα πρέπει ν'αποδείξουν με έργα κι όχι μόνο με λόγια ή διακηρύξεις πως είναι αποφασισμένες να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Το πρόβλημα του νερού βρίσκεται στην κορυφή τών θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο για τη Γη που θ'αρχίσει τις εργασίες της στο Γιοχάνεσμπουργκ σε δύο εβδομάδες.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 22:13 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εκατομμύρια θα πεινάσουν'
 

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τονίζει ότι κανείς συμπολίτης του δεν πρόκειται να πεθάνει από την πείνα

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα εφαρμόσει τη διορία που είχε δώσει στους λευκούς γαιοκτήμονες να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα τους.

Δύο στους τρεις λευκούς γαιοκτήμονες που είχαν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τη γη τους μέχρι τα τέλη της εβδομάδος συμμιρφώθηκαν.

Άλοι, όμως, αρνήθηκαν να υπακούσουν.

Ο κύριος Μουγκάμπε τόνισε ότι αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Κανείς δεν θα πεινάσει
Ρόμπερτ Μουγκάμπε
Εκπρόσωπος της νεοσύστατης οργάνωσης των λευκών γαιοκτημόνων "Δικαιοσύνη για τη Γεωργία", μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα λόγω του προγράμματος του αναδασμού της γης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

O πρόεδρος της Εμπορικής Ένωσης Αγροτών δήλωσε πως προκαλοεί σύγχιση η διαβεβαίωση που έδωσε ο κ. Μουγκάμπε ότι κανένας αγρότης δεν θα μείνει χωρίς γη, εφ'όσον πολλοί γαιοκτήμονες διατάχθηκαν να παραδώσουν όλη τη γη που είχαν στην κατοχή τους.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 19:33 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν ολοκληρώσει το έργο τους'
 

Τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών όπλων

Ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαίντ Αλ-Σαχάφ, δήλωσε πως οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν το έργο τους πριν εγκαταλείψουν το Ιράκ πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Ολοκληρώθηκαν οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
Μοχάμαντ Σαιντ Αλ-Σαχάφ, Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών
Όπως εξήγησε ο Ιρακινός αξιωματούχος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, υπάρχουν μέθοδοι για να πιστοποιηθεί ότι το έργο των διεθνών επιθεωρητών έχει ολοκληρωθεί όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αλ-Σαχάφ χαρακτήρισε "ψεύδος" τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του όπλα μαζικού ολέθρου και δήλωσε πως είναι "συγχεκυμένη" η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη χώρα του.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, το Ιράκ στέλλει αντιφατικά μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες: άλλοτε απευθύνει προσκλήσεις σε αμερικανούς βουλευτές να επισκεφθούν την επικράτειά του και άλλοτε καλεί τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, για συνομιλίες στη Βαγδάτη.

Το Ιράκ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη των επιθεωρήσεων των οπλικών του συστημάτων θα πρέπει να συνδεθεί με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που επεβλήθησαν εναντίον του μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 21:22 ('Ωρα Λονδίνου)
'Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις', δηλώνει η Χαμάς
 

Το Ισραήλ αμφιβάλλει αν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις

Η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δήλωσε πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ.

13 παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, συναντήθηκαν στην Πόλη της Γάζας για να συζητήσουν σειρά προτάσεων που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και τον περιορισμό των επιθέσεων μόνο στην Πόλη της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

"Νόμιμη αντίσταση"

Όμως, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση και άλλες οργανώσεις δήλωσαν ότι θα την υποστηρίζουν.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς φοβάται πως μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της αν αλλάξει στάση
Το κείμενο που συζήτησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανέφερε ότι είναι νόμιμη η αντίσταση κατά της ισραηλινής επιθετικότητας και της ισραηλινής κατοχής.

Μία άλλη οργάνωση, το Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τόνισε πως το έγγραφο που συζητήθηκε "τονίζει τη νομιμότητα κάθε μορφής αντίστασης και δεν αποκλείει τίποτε".

Απελάσεις Παλαιστινίων

Εν τω μεταξύμ ισραηλιινό στρατιωτικό δικαστήριο ενέκρινε την απέλαση, από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας, τριών συγγενών Παλαιστινίων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι στελέχη ακραίων οργανώσεων.

Οι δύο από τους τρεις ε΄θιναι ο αδελφός και η αδελφή ενός Παλαιστινίου που κατηγορείται από το Ισραήλ ότι έστειλε "καμικάζι" για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα και ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα από τους Ισραηλινούς οι οποίοι κατέστρεψαν επίσης τελείως το οικογενειακό του σπίτι.

Οι συνήγοροι των τριών Παλαιστινίων χαρακτήρισαν ανήθικη και παράνομη την απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου και δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε στο παρελθόν καταδικάσει τα σχέδια των ισραηίνών για απελάσεις,















Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
'Θυμούνται την 11η Σεπτεμβρίου'
 


Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που εργάζονταν στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου θυμήθηκαν πώς αισθάνθηκαν όταν είδαν τ'αεροπλάνα να χτυπούν εκείνη την ημέρα το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

Περιέγραψαν επίσης τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κρίσης.


Μιλώντας για πρώτη φορά μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα, η διοίκηση της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μίλησε με περηφάνια για το προσωπικό της που προσπάθησε, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, να "προσγειώσει" τεσσερισίμισι χιλιάδες αεροπλάνα.

Όπως είπαν, στην αρχή είχαν την εντύπωση πως επρόκειτο για "συνήθη" αεροπειρατεία και χρειάστηκε να περάσει λίγος χρόνος πριν αντιληφθούν ότι επρόκειτο για μία κρίση πρωτοφανή.

Οι υπάλληλοι που ήταν σε υπηρεσία την 11η Σεπτεμβρίου τόνισαν πως έβλεπαν την κρίση να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους και να μην μπορούν οι ίδιοι να κάνουν τίποτε, όταν τα αεροπλάνα που έπεφταν στους στόχους τους εξαφανίζονταν από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 17:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
 

Οι αριστεροί αντάρτες χρησιμοποίησαν όλμους σε επίθεση στην Μπογκοτά

Ο νέος πρόεδρος της Κoλομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσει, όπως είπε, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Κλιμακώθηκε η βία μετά την ορκωμοσία του κυρίου Ουρίμπε την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κολομβίας, το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, που μπορεί να έχει ισχύ μέχρι 90 ημερών, επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη φορολογία.

Έτσι, ο πρόεδρος Ουρίμπε αποφάσισε να φορολογήσει τους πλουσίους και τις μεγάλες επιχειρήσεις για να διαθέσει περίπου 780 εκατομμύρια δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις--για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών μονάδων και την ενίσχυση του στρατού και της αστυνομίας με χιλιάδες νέα μέλη.

Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις των τελευταίων πέντε ημερών την κυριότερη αριστερή ανταρτική οργάνωση, τις "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας", η οποία μάχεται την κυβέρνηση και τις δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιβαλλοντική απειλή εξ ...ουρανού
 

Με μάσκες κυκλοφορούν οι κάτοικοι της Ινδονησίας

Συνέντευξη στο Γιώργο Φελλίδη

Το νέφος δηλητηριωδών αερίων (πάχους τριών χιλιομέτρων) που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας Ασίας ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και απειλεί την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύσταση και αίτια του ασιατικού νέφους

Ο ερευνητής του κέντρου κλιματολογικών αλλαγών στο πανεπιστήμιο East Anglia, δόκτωρ Ντέηβιντ Βάϊνερ, εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το ασιατικό νέφος οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον.

«Η αποψίλωση και καύση των τροπικών δασών της νοτιοανατολικής Ασίας με σκοπό τη μετατροπή τους σε αγροτικές εκτάσεις είναι ένα από τα γενεσιουργά αίτια» είπε.


To νέφος πάνω από την Κουάλα Λουμπούρ
«Επιπρόσθετα, στην Ασία έχουμε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όπου εκτός από τις παραδοσιακές εστίες ρύπανσης, δηλαδή τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, υπάρχει μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και κάρβουνο».

«Έτσι δημιουργούνται πυκνά στρώματα καπνού και σωματιδίων που δεν διαλύονται εύκολα και παραμένουν στην ατμόσφαιρα» εξηγεί ο Βρετανός επιστήμονας.

Παγκόσμια η απειλή

Γιατί όμως η καφέ αυτή ομίχλη, που βρίσκεται πάνω από τον ουρανό της Ασίας, θα πρέπει να απασχολεί ή και να ανησυχεί τους κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης ;

Ο δόκτωρ Ντέηβιντ Βάϊνερ τονίζει μάς απαντά ότι, αν και τα νέφη με ουσίες που ρυπαίνουν δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση απειλούνται εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη.


Οι φωτιές συμβάλλουν στη δημιουργία του νέφους
«Το πρόβλημα του νέφους είναι διαδεδομένο φαινόμενο σε πολλές περιοχές. Ο καθένας που βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο όταν αυτό προσεγγίζει μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, όπως η Αθήνα, μπορεί να δει στον ορίζοντα ένα νέφος ατμοσφαιρικής μόλυνσης» λέει.

«Αλλά το συγκεκριμένο ασιατικό νέφος προκαλεί άμεσα ή έμμεσα - σύμφωνα με τους υπολογισμούς επιστημόνων - περίπου ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο στις ασιατικές χώρες», λέει ο Βρετανός επιστήμονας.

«Και ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της εξαιρετικά υψηλής πυκνότητας και του μεγάλου μεγέθους του, το νέφος αυτό δεν διαλύεται εύκολα και τουλάχιστον θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος να μετακινηθεί ταχύτατα σε άλλες περιοχές και να προκαλέσει παρόμοιες καταστροφές» καταλήγει ο δόκτωρ Ντέηβιντ Bάϊνερ, από το κέντρο κλιματολογικών αλλαγών του Πανεπιστημίου East Anglia.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 19:22 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έχουν ολοκληρώσει το έργο τους'
 

Τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των επιθεωρητών όπλων

Ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαίντ Αλ-Σαχάφ, δήλωσε πως οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ ολοκλήρωσαν το έργο τους πριν εγκαταλείψουν το Ιράκ πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Ολοκληρώθηκαν οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
Μοχάμαντ Σαιντ Αλ-Σαχάφ, Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών
Όπως εξήγησε ο Ιρακινός αξιωματούχος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, υπάρχουν μέθοδοι για να πιστοποιηθεί ότι το έργο των διεθνών επιθεωρητών έχει ολοκληρωθεί όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αλ-Σαχάφ χαρακτήρισε "ψεύδος" τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του όπλα μαζικού ολέθρου και δήλωσε πως είναι "συγχεκυμένη" η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη χώρα του.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή, το Ιράκ στέλλει αντιφατικά μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες: άλλοτε απευθύνει προσκλήσεις σε αμερικανούς βουλευτές να επισκεφθούν την επικράτειά του και άλλοτε καλεί τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, για συνομιλίες στη Βαγδάτη.

Το Ιράκ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η οποιαδήποτε επανέναρξη των επιθεωρήσεων των οπλικών του συστημάτων θα πρέπει να συνδεθεί με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που επεβλήθησαν εναντίον του μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αισιόδοξοι' οι Κορεάτες
 

Tρεις μέρες θα κρατήσουν οι συνομιλίες

Μετά από διακοπή εννέα μηνών η Βόρειος και η Νότιος Κορέα άρχισαν και πάλι τις συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο.

Ανώτατοι επίσημοι των δύο πλευρών τόνισαν ότι η επίτευξη νέων συμφωνιών είναι πιθανή, υπογράμμισαν όμως ότι προέχει η εφαρμογή των συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί και επίσης η τήρηση των υποσχέσεων που είχαν δοθεί πριν από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Σεούλ περιλαμβάνονται:

* Η επαναλειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τα δύο κράτη

* Ο προσδιορισμός ημερομηνίας για νέες συναντήσεις οικογενειών που τους χώρισε ο πόλεμος της Κορέας πριν από περίπου 50 χρόνια

Ο νέος γύρος των διμερών επαφών γίνεται μετά τη πρόσφατη 'διπλωματική επίθεση' της Βόρειας Κορέας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Κιμ Γιονγκ-ιλ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία θυμάται τα θύματα του Κουρσκ
 

Το πλήρωμα του Κουρσκ δύο εβδομάδες πριν από τη βύθισή του

Στη Μόσχα έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου για τα 118 μέλη του πληρώματος του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ, που βυθίστηκε πριν από δύο χρόνια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν παρέστη στην τελετή.

Είχε επικριθεί, όταν έγινε η τραγωδία, γιατί δεν είχε διακόψει τις διακοπές του.


Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν πεισθεί για το τί ακριβώς συνέβη, παρά την επίσημη εξήγηση των αρχών ότι μία ελαττωματική τορπίλη προκάλεσε την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να βυθισθεί το Κουρσκ.

Μόνον ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων παρέστησαν στην τελετή που έγινε στη Μόσχα.

Πολλοί άλλοι, όμως, παρευρέθησαν σε τελετή που έγινε στο λιμάνι Βιντάγιεβο, στη βόρεια Ρωσία, όπου είχε τη βάση του το Κουρσκ.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 18:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ
 

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει πως το Ιράκ 'δεν θα παραδοθεί ποτέ'

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Καρλ Λέβιν, δήλωσε πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εχουν τώρα μεγαλύτερες επιφυλάξεις από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους για έναν πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν επιτεθούμε, ο Σαντάμ θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μαζικού ολέθρου που έχει στην κατοχή του, γιατί δεν θα έχει τίποτα να χάσει
Καρλ Λέβιν
Ο κ. Λέβιν πιστεύει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να τεθεί υπό έλεγχο ο ηγέτης του Ιράκ αποδίδουν καρπούς.

Πάντως, ο Ιρακινός υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Σαίντ αλ-Σαχάφ, δήλωσε πως είναι "ψεύδος" ότι η χώρα του εξακολουθεί να έχει όπλα μαζικού ολέθρου στην κατοχή της και πως το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος Μπους έχει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τους συμμάχους του.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ζητήσει να επιτραπεί και πάλι η είσοδος των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους χωρίς εμπόδια, γιατί υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράκ προσπαθεί ν'αποκτήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.


Ο πρόεδρος Μπους
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει ν'αλλάξει το καθεστώς στη Βαγδάτη και πως η προσφυγή στα όπλα είναι μία από τις λύσεις που εξετάζονται στην Ουάσινγκτον για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Μπους τόνισε πως εξακολουθεί να έχει διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με το Κογκρέσο και τους συμμάχους της χώρας του.

Έκανε, όμως, σαφές πως καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί.

"Δεν θα χτυπήσει πρώτος"

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, Καρλ Λέβιν, που έχει τακτικές επαφές με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εξέφρασε την άποψη πως είναι μάλλον απίθανο να επιτεθεί πρώτος ο ηγέτης του Ιράκ.

Εκτός του κ. Λέβιν, και άλλα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου έχουν εκφράσι την αντίθεσή τους σε μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Μπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντικ Άρμει, είχε δηλώσει πως θα έπρεπε οι ΗΠΑ ν'αφήσουν ήσυχο τον Σαντάμ Χουσείν και πως οι σύμμαχοι της χώρας του δεν θα υποστήριζαν μία ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ εάν η χώρα αυτή δεν είχε προβεί σε κάποια προκλητική ενέργεια.

"Δεν αλλάζει τίποτα"

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζορτζ Γκάλογουει, που συναντήθηκε την Πέμπτη στη Βαγδάτη με τον Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε πως ο Ιρακινός ηγέτης του είπε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Όμως, το Φόρειν Όφις δήλωσε πως δεν αλλάζει τίποτα και πως ο ηγέτης του Ιράκ γνωρίζει τί οφείλει να πράξει.

"'Οχι" σε επίθεση κατά του Ιράκ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδος "Τhe Daily Telegraph" και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν πως είναι "αδικαιολόγητη" μία επίθεση κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, το 90% των Βρετανών φοβάται πως μία επίθεση κατά του Ιράκ θα μπορούσε να προκαλέσει επίθεση κατά της Δύσης από "ισλαμιστές φονταμελιστές τρομοκράτες".


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 15:35 ('Ωρα Λονδίνου)
'Βούλιαξε' η κεντρική Ευρώπη
 

Πλημμύρες στην Αυστρία

Μεγάλες καταστροφές προξενούν οι πλημμύρες που πλήττουν τη κεντρική Ευρώπη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ πολλοί δρόμοι και μεγάλα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει.

Στην Αυστρία, τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τις στέγες των σπιτιών τους.

Χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και αντι-πλημμυρικών έργων, δυτικά της Βιέννης όπου το νερό έχει ανέβει σε μεγάλα ύψη.

Η πόλη του Σάλζμπουργκ έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όλες οι γέφυρες της πόλης είναι κλειστές.

Στη Γερμανία, πολλές περιοχές της Βαυαρίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το Σάββατο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη κακοκαιρία.

Στην ίδια περιοχή πολλοί αυτοκινητόδρομοι έχουν πλημμυρίσει. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, στον Α8 η στάθμη του νερού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η Πράγα θα πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Τη περασμένη εβδομάδα το χάος που επέφεραν οι πλημμύρες στη Ρωσία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερο από 50 ανθρώπους.

Πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 14:42 ('Ωρα Λονδίνου)
'Βούλιαξε' η κεντρική Ευρώπη
 

Πλημμύρες στην Αυστρία

Μεγάλες καταστροφές προξενούν οι πλημμύρες που πλήττουν τη κεντρική Ευρώπη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ πολλοί δρόμοι και μεγάλα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει.

Στην Αυστρία, τα σωστικά συνεργεία χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τις στέγες των σπιτιών τους.

Χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και αντι-πλημμυρικών έργων, δυτικά της Βιέννης όπου το νερό έχει ανέβει σε μεγάλα ύψη.

Η πόλη του Σάλζμπουργκ έχει πληγεί ιδιαίτερα. Όλες οι γέφυρες της πόλης είναι κλειστές.

Στη Γερμανία, πολλές περιοχές της Βαυαρίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από το Σάββατο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη κακοκαιρία.

Στην ίδια περιοχή πολλοί αυτοκινητόδρομοι έχουν πλημμυρίσει. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, στον Α8 η στάθμη του νερού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η Πράγα θα πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Τη περασμένη εβδομάδα το χάος που επέφεραν οι πλημμύρες στη Ρωσία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερο από 50 ανθρώπους.

Πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 13:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία, Γεωργία αλληλοκατηγορούνται
 

Στρατιώτες της Γεωργίας

Οι αρχές στη Γεωργία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στρατεύματα της χώρας εισέβαλαν στην επικράτεια της και συγκεκριμένα στη περιοχή της Αμπχαζίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες. Ο υπουργός αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, είπε ότι η Γεωργία βοηθάει τους τσετσένους αυτονομιστές που δρουν στο φαράγγι του Πανκίσι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Τσετσενία.

Ο κύριος Ιβανόφ πρόσθεσε ότι μία ομάδα τσετσένων εκστρεμιστών που σκοτώθηκε σε μάχη από τις ρωσικές δυνάμεις τη Κυριακή, είχε γεωργιανά διαβατήρια.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από τη Γεωργία να επιτρέψει στα στρατεύματα της να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο φαράγγι του Πανκίσι. Όμως ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρνάτζε, αρνείται να επιτρέψει τη διέλευση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία έχει αναλάβει το ρόλο του ειρηνοποιού στη περιοχή, αλλά η Τιφλίδα υποστηρίζει ότι η Μόσχα για το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρεται είναι η προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τη Μόσχα, καθώς εντείνεται η λεκτική αντιπαράθεση Μόσχας-Τιφλίδας, εκφράζονται φόβοι ότι οι δύο χώρες μπορεί να καταφύγουν στα όπλα.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Μνημείο για τα θύματα του Κουρσκ
 

Τα μέλη του πλήρωματος του Κουρσκ δύο εβδομάδες πριν από τη βύθισή του

Στη Μόσχα εγκαινιάσθηκε ένα μνημείο για τους 118 ναύτες που έχασαν τη ζωή τους από τη τραγωδία στο πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ πριν δύο χρόνια.

Μερικοί από τους συγγενείς των θυμάτων παρευρέθηκαν στη τελετή, αλλά πολλοί άλλοι αποφάσισαν να κάνουν ξεχωριστή τελετή στο λιμάνι Βιντάγιεβο, στη βόρεια Ρωσία, όπου ήταν και η ναυτική βάση του Κουρσκ.

Πολλοί συγγενείς έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα της επίσημου πορίσματος της τραγωδίας που δεν καταλόγισε ευθύνες σε κανέναν.

Μερικοί από τους συγγενείς πιστεύουν ότι οι έρευνες παραποίησαν τα γεγονότα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μηνύσουν το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για τον θάνατο των ναυτών.

Η ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι αν και αναμένετο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρεβρέθη στη τελετή.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός Γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ
 

Ο ιρακινός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο

Κλιμακώνει την πολεμική της εναντίον του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, η Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, να συναντάται με Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς και να επαναλαμβάνει πως είναι επιτακτική η αλλαγή καθεστώτος στην Βαγδάτη, ακόμα και με τη βία.

Την ίδια στιγμή όμως, ακόμη ένας επιφανής Αμερικανός Γερουσιαστής προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από έναν πόλεμο κατά του Ιράκ.


Αφίσα με τον πρόεδρο του Ιράκ
Ο Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, του Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι μια επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείεται να προκαλέσει το πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, να κάνει χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει, αφού δεν θα έχει τίποτα πλέον να χάσει.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί φαίνονται πιο επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο πολέμου από ό,τι πολλοί Αμερικανοί πολίτες, είπε ο Γερουσιαστής Λέβιν.

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί Γερουσιαστές δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν στρατιωτικά μέτρα εναντίον του Ιράκ πριν το καθεστώς της Βαγδάτης επιτεθεί εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι πολίτες φαίνονται πιο επιφυλακτικοί. Δημοσκοπήσεις στη Γαλλία και στη Βρετανία δείχνουν πως η πλειοψηφία του κόσμου αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, σε νέα χειρονομία καλής θελήσεως προβαίνει το Ιράκ στο θέμα των επιθεωρητών όπλων.

Συγκεκριμένα ο Σαντάμ Χουσεΐν προτείνει την άνευ όρων επιστροφή τους στην χώρα του.

Η πρόταση διετυπώθη από τον ίδιο τον ιρακινό πρόεδρο προς τον βρετανό βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ στην διάρκεια προσωπικής τους επαφής σε ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο στην Βαγδάτη.

Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση στην βρετανική κυβέρνηση.

Πηγή του Φόρειν Όφις σχολίασε πως οι κατευναστικές χειρονομίες από πλευράς Βαγδάτης είναι μια πάγια πολιτική του Σαντάμ Χουσεΐν σε περιόδους έντασης.

Πάντως σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές η νέα ιρακινή πρόταση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις φωνές που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 12:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
 

Πάχος έως και τρία χιλιόμετρα έχει το 'καφέ νέφος', που πολλές φορές σκεπάζει τις κορυφές των Ιμαλαίων

Ένα μεγάλο στρώμα μολυσμένων αερίων που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας και ιδιαιτέρως της νοτιοανατολικής Ασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αιτία κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και χιλιάδων πρόωρων θανάτων.

Αν μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν αντιδράσουν άμεσα για τον περιορισμό του, οι επιπτώσεις στην οικονομία τους θα είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, το 'Καφέ Νέφος της Ασίας', όπως έχουν ονομάσει το πάχους τριών χιλιομέτρων ατμοσφαιρικό στρώμα αερίων οι επιστήμονες, προκαλείται από αέρια που εκπέμπουν βιομηχανίες, σταθμοί παραγωγής ενεργείας, οχήματα, καθώς και πυρκαγιές αλλά και οικιακές εστίες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καύσιμα, όπως κοπριές ζώων.

Η μόλυνση επηρρεάζει τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, και ευθύνεται άμεσα για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και τη βορειοανατολική Ινδία, και την παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε το Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία.

Παράλληλα, το νέφος μειώνει δραματικά το ποσοστό ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ τα θύματα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών, αυξάνονται ώρα με την ώρα. Στη βόρεια Ινδία, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταρρακτωδών βροχών που έχουν πλήξει την περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ενώ στη Ρωσία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της περισυλλογής των πτωμάτων που άφησαν πίσω τους οι πλυμμήρες - πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 58.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Μνημείο για τα θύματα του Κουρσκ
 

Τα μέλη του πλήρωματος του Κουρσκ δύο εβδομάδες πριν από τη βύθισή του

Στη Μόσχα εγκαινιάσθηκε ένα μνημείο για τους 118 ναύτες που έχασαν τη ζωή τους από τη τραγωδία στο πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ πριν δύο χρόνια.

Μερικοί από τους συγγενείς των θυμάτων παρευρέθηκαν στη τελετή, αλλά πολλοί άλλοι αποφάσισαν να κάνουν ξεχωριστή τελετή στο λιμάνι Βιντάγιεβο, στη βόρεια Ρωσία, όπου ήταν και η ναυτική βάση του Κουρσκ.

Πολλοί συγγενείς έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα της επίσημου πορίσματος της τραγωδίας που δεν καταλόγισε ευθύνες σε κανέναν.

Μερικοί από τους συγγενείς πιστεύουν ότι οι έρευνες παραποίησαν τα γεγονότα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να μηνύσουν το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό για τον θάνατο των ναυτών.

Η ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρευρέθη στη τελετή.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 12:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Μουγκάμπε: Θα ολοκληρωθεί η αγροτική μεταρρύθμιση
 

Η προθεσμία για την έξωση των λευκών γαιοκτημόνων έληξε τη περασμένη Πέμπτη

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα εφαρμόσει τη διορία που είχε δώσει στους λευκούς γαιοκτήμονες να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα τους.

Ο κύριος Μουγκάμπε τόνισε ότι αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Συμπλήρωσε δε ότι οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν και τόνισε την ανάγκη ο αναδασμός να εφαρμοσθεί σύντομα έτσι ώστε να γίνουν οι καλλιέργειες πριν τη περίοδο των βροχοπτώσεων.

Κατηγόρησε και την Βρετανία ως αποικιοκρατική δύναμη και αποκάλεσε το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, τρελό.

Ο κύριος Μουγκάμπε προέβη σε αυτές τις δηλώσεις καθώς η προθεσμία για την έξωση των λευκών γαιοκτημόνων πέρασε τη περασμένη Πέμπτη.

Η πλειοψηφία των γαιοκτήμονες όμως αψήφησε τη διορία που είχαν δώσει οι αρχές. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μόνο 500 από τους 2,900, έχουν συμμορφωθεί και έχουν εγκαταλείψει τα αγροκτήματα τους.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός επιστήμονας αρνείται ανάμιξη στις 'έπιθέσεις άνθρακα'
 

Ο δρ. Χάνφιλ πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης

Οι Αρχές στις ΗΠΑ ερευνούν την πιθανότητα επιστήμονας ειδικός στα βιολογικά όπλα, να έχει παίξει ρόλο στις περσινές επιθέσεις άνθρακα που τρομοκράτησαν τους Αμερικανούς την επαύριο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όμως ο δρ. Στήβεν Χάνφιλ, που παλαιότερα εργαζόταν σε στρατιωτική βάση λίγο έξω από την Ουάσιγκτων, επιμένει με σθένος στην αθωότητά του.

Τονίζει μάλιστα ότι, μολονότι βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα υπόπτων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών και το σπίτι του έχει ερευνηθεί δύο φορές, κανένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί εναντίον του.

'Αγαπώ τη χώρα μου. Είμαι ένας πιστός Αμερικανός'΄, δήλωσε ο Χάνφιλ μέσω του δικηγόρου του.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επαφή με σπορίδια άνθρακα που είχαν αποσταλεί μέσα σε ταχυδρομικούς φακέλλους σε δεκάδες διευθύνσεις σε όλη τη χώρα.

Εϊναι ενδεικτικό ότι ενώ στην αρχή οι υποψίες στράφηκαν εναντίον τρομοκρατών και δη της Αλ Καϊντα, σύντομα το FBI έστρεψε τις έρευνές του προς Αμερικανούς πολίτες που θα είχαν διάφορα κίνητρα να προκαλέσουν πανικό.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της οργάνωσης των 'επιθέσεων του άνθρακα'.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
 


Επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία ο νυν πρόεδρος της διαφιλονικούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν και διεκδικείται από αυτές τις δύο χώρες.

Ανώτατοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Αρκάντι Γκουκασιάν κατέλαβε το ογδόντα της εκατό των ψήφων.

Το Αζερμπαιτζάν κατηγόρησε την Αρμενία που επέτρεψε τη διεξαγωγή των εκλογών -- τη τρίτη από τότε που το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κύρηξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαιτζάν το 1991.

Οι ηγέτες του Αζερμπαιτζάν και της Αρμενίας πρόκειται να αρχήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το μέλλον και το καθεστώς που θα διέπει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι εκλογές έχουν καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα γιατί θεωρείται ότι αποτελεί πρόκληση για την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαιτζάν.

Το Αζερμπαιτζάν και η Αρμενία κατέφυγαν στα όπλα για την κυριαρχία του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ελέγχεται από την Αρμενία. Το 1994, οι δύο χώρες συμφώνησαν στη κατάπαυση του πυρός.

Περίπου 30,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1,000,000 άλλοι αναγκάσθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή θεωρείτο ότι ήταν μέρος του Αζερμπαιτζάν. Ωστόσο, ο πόλεμος ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ενώ οι ΗΠΑ διεκδίκησαν την περιοχή.







Κυριακή 11 Αυγούστου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιος κίνδυνος από το 'Νέφος της Ασίας'
 

Πάχος έως και τρία χιλιόμετρα έχει το 'καφέ νέφος', που πολλές φορές σκεπάζει τις κορυφές των Ιμαλαίων

Ένα μεγάλο στρώμα μολυσμένων αερίων που έχει συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα της νότιας και ιδιαιτέρως της νοτιοανατολικής Ασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αιτία κλιματολογικών αλλαγών, αλλά και χιλιάδων πρόωρων θανάτων.

Αν μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής δεν αντιδράσουν άμεσα για τον περιορισμό του, οι επιπτώσεις στην οικονομία τους θα είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, το 'Καφέ Νέφος της Ασίας', όπως έχουν ονομάσει το πάχους τριών χιλιομέτρων ατμοσφαιρικό στρώμα αερίων οι επιστήμονες, προκαλείται από αέρια που εκπέμπουν βιομηχανίες, στααθμοί παραγωγής ενεργείας, οχήματα, καθώς και πυρκαγιές αλλά και οικιακές εστίες που χρησιμοποιούν ακατάλληλα καύσιμα, όπως κοπριές ζώων.

Η μόλυνση επηρρεάζει τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων, και ευθύνεται άμεσα για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μπαγκλαντες, το Νεπάλ και τη βορειοανατολική Ινδία, και την παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε το Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία.

Παράλληλα, το νέφος μειώνει δραματικά το ποσοστό ηλιοφάνειας σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των των αναπνευστικών προβλημάτων στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ τα θύματα από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ημερών, αυξάνονται ώρα με την ώρα. Στη βόρεια Ινδία, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταρρακτωδών βροχών που έχουν πλήξει την περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, ενώ στη Ρωσία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της περισυλλογής των πτωμάτων που άφησαν πίσω τους οι πλυμμήρες-πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 58.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας
 

Υπουργοί της Βορείου και Νοτίου Κορέας επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Μετά από διακοπή εννέα μηνών η Βόρειος και η Νότιος Κορέα άρχισαν και πάλι τις συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο.

Ανώτατοι επίσημοι των δύο πλευρών τόνισαν ότι η επίτευξη νέων συμφωνιών είναι πιθανή, υπογράμμισαν όμως ότι προέχει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Σεούλ περιλαμβάνονται

* Η επαναλειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τα δύο κράτη

* Ο προσδιορισμός ημερομηνίας για νέες συναντήσεις οικογενειών που τους χώρισε ο πόλεμος της Κορέας πριν 50 περίπου χρόνια

Ο νέος γύρος των διμερών επαφών έρχεται μετά τη πρόσφατη 'διπλωματική επίθεση' της Βόρειας Κορέας. Η κυβέρνηση του Κιμ Ζονγκ-ιλ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ιαπωνία.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Καθημερινή ενημέρωση του χρονικού των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού



Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Σάββας Ξηρός: «Εγώ πυροβόλησα Σόντερς και Περατικό»
Τη σκανδάλη στις δολοφονίες των Στίβεν Σόντερς και Κωστή Περατικού ομολόγησε πως πάτησε ο Σάββας Ξηρός καταθέτοντας ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή



Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
 

Επίθεση αριστερών ανταρτών στη Μπογκοτά

Ο νέος πρόεδρος της Κoλομβίας Αλβάρο Ουρίμπε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά το κύμα βίας που επακολούθησε την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού, δεξιών παρακρατικών ενόπλων οργανώσεων και αριστερών ανταρτών.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε επικαλέστηκε άρθρο του συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες σε περίπτωση που απειλείται η ασφάλεια του κράτους.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά την Κυριακή.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες των έκτακτων μέτρων που άρχισαν να ισχύουν αμέσως και θα διαρκέσουν αρχικά 90 μέρες.

Ο κ.Ουρίμπε ενέκρινε επίσης την επιβολή έκτακτου φόρου προκειμένου να εξασφαλίσει η κυβέρνηση 778 και πλέον εκατομμύρια δολλάρια για στρατιωτικές δαπάνες.

Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για τις επιθέσεις των τελευταίων πέντε ημερών την κυριότερη αριστερή ανταρτική οργάνωση, Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία μάχεται την κυβέρνηση και τις δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
 


Τα «γεράκια» στην Ουάσινγκτον που προωθούν τον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν επικρατήσει, εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η άνοδος της ανεργίας στη Γερμανία και οι απειλές των Βάσκων αυτονομιστών είναι επίσης δύο θέματα που απασχολούν σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο.

Στο στόχαστρο επικρίσεων η κυβέρνηση Μπους


«Το Ιράκ δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου» επισημαίνει άρθρο της εφημερίδας Dagsavisen της Νορβηγίας και συνεχίζει « Ο Σαντάμ Χουσείν δεν είναι προς το παρόν "νονός" της τρομοκρατίας έστω και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βλέπει Αλ Κάιντα παντού».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή της νορβηγικής εφημερίδας η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτική για την επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, έχει υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα Washington Times.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικρίνει επίσης την κυβέρνηση Μπους η οποία, όπως λέει, δεν ασχολείται με τις επιπτώσεις που θα είχε ένας πόλεμος.

«Κανείς στην Ουάσινγκτον δεν εξήγησε πως θα δομηθεί η υποθετική ειρήνη στην περιοχή μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν» επισημαίνει η εφημερίδα της Μαδρίτης και συνεχίζει « στην Ευρώπη και στις αραβικές χώρες κερδίζει έδαφος η πεποίθηση ότι ο ακραίος συντηρητισμός και η μονομερής ιδεολογική τοποθέτηση της Ουάσινγκτον έχει παραλύσει την πολιτική σκέψη».

Η εφημερίδα Nepszabadsag της Ουγγαρίας επισημαίνει ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο «άνευ όρων σύμμαχος της Ουάσινγκτον», όπως σημειώνει, προειδοποιείται από κάθε πλέρά ότι αυτή τη φορά δεν θα πρέπει «να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δικάζεται η ελευθερία

Σε άρθρο του συντάκτη της, που φέρει τον τίτλο « Μπους και ελευθερίες», η εφημερίδα Le Monde εξετάζει την πολιτικο-νομική μάχη που όπως λέει διεξάγεται στις Ηνωμένες και η οποία αφορά όλες τις δημοκρατίες. Πρόκειται, σημειωνει η γαλλική εφημερίδα, για την αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας.

Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί «εξαιρετικά μέτρα τα οποία κατανοούν οι περισσότεροι Αμερικανοί», όμως νομικοί, δικαστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα του πολίτη έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα πιό αυστηρά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει η αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ο συντάκτης της Le Monde.

Στην κόψη του ξυραφιού

Η εφημερίδα Der Standard της Αυστρίας σημειώνει ότι η δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, των στοιχείων για τον αριθμό των ανέργων στη Γερμανία που ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, θα θεωρηθεί το ορόσημο της πτώσης του καγκελάριου Σρέντερ αν όντως χάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Εαν η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Σρέντερ χάσει τις εκλογές θα έχουμε μια «πολιτικο-πολιτιστική επανάσταση» σε μια χώρα οπου οι κυβερνήσεις συνασπισμού παραμένουν στην εξουσία τουλάχιστον 10 χρόνια, λέει η αυστριακή εφημερίδα που επίσης θέτει το ερώτημα «αν πράγματι οι Γερμανοί ψηφοφόροι επιθυμούν επιστροφή των συντηρητικών».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung η προεκλογική εκστρατεία μόλις άρχισε και τα στοιχεία για την ανεργία έχουν αναζωογονήσει την εκλογική αναμέτρηση.

Απειλές για «μαύρο Φθινόπωρο» στην Ισπανία

Η εφημερίδα ABC της Μαδρίτης δημοσιεύει φωτογραφία της διαδήλωσης που έγινε στη πόλη Σαν Σεμπαστιάν της χώρας των Βάσκων, κατά των σχεδίων της ισπανικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το κόμμα Μπατασούνα, την πολιτική πτέρυγα της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Μια άλλη εφημερίδα της Μαδρίτης, η El Mundo, επισημαίνει ότι ηγετικό στέλεχος του κόμματος Μπατασουνα προειδοποίησε για «μαύρο Φθινόπωρο» και είπε στη διάρκεια της διαδήλωσης, πως οι αυτονομιστές θα πρέπει να απαντήσουν κηρύσσοντας πόλεμο κατά της Μαδρίτης.

Δύσκολο το έργο του Ντερβίς

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου προβλέπει δύσκολες μέρες για τον φιλο-ευρωπαϊκό συνασπισμό στον οποίο εντάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, μόλις παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο συνασπισμός πρέπει να εξασφαλίσει την ενότητα των πολλών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που τον απαρτίζουν, λέει η γερμανική εφημερίδα η οποία πιστεύει πως οι ηγέτες των κομμάτων αυτών προτιμούν να είναι απόλυτοι μονάρχες σ'ένα κόμμα του 5% παρά «τέταρτοι ή πέμπτοι στην ιεραρχία ενός ισχυρού κόμματος». «Ισως ομως η Ευρώπη να θελήσει να προσφέρει φτερά στην Τουρκία» καταλήγει το άρθρο της Tagesspiegel.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Frankfurter Rundschau, υποστηρίζει ότι ο Κεμάλ Ντερβίς πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τον νεποτισμό, την αυταρχική αντίληψη περί κράτους, τις ελλείψεις δημοκρατίας στα κόμματα και την προφανή αδιαφορία στην Τουρκία για συνέναιση. « Παρά τις όποιες επιτυχιές του στην αναμόρφωση της τουρκικής οικονομίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει να βρει την πολιτική θεραπεία που χρειάζεται η άρρωστη χώρα του» καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 06:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Κολομβία
 


Ο πρόεδρος της Κoλομβίας Αλβάρο Ουρίμπε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά το κύμα βίας που επακολούθησε την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού, δεξιών παρακρατικών ενόπλων οργανώσεων και αριστερών ανταρτών.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε επικαλέστηκε άρθρο του συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες σε περίπτωση που απειλείται η ασφάλεια του κράτους.


Δευτέρα 12 Αυγούστου 2002 - 04:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός Γερουσιαστής κατά του πολέμου στο Ιράκ
 

Ο ιρακινός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο

Κλιμακώνει την πολεμική της εναντίον του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν η Ουάσινκτον, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, να συναντάται με Ιρακινούς αντικαθεστωτικούς και να επαναλάμβανει πως είναι επιτακτική η αλλαγή καθεστώτος στην Βαγδάτη, ακόμα και με τη βία.

Την ίδια στιγμή όμως, ακόμη ένας επιφανής Αμερικανός Γερουσιαστής προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από έναν πόλεμο κατά του Ιράκ.


Αφίσα με τον πρόεδρο του Ιράκ
Ο Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, του Δημοκρατικού κόμματος, είπε ότι μια επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείεται να προκαλέσει το πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάν Χουσεΐν, να κάνει χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει, αφού δεν θα έχει τίποτα πλέον να χάσει.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί φαίνονται πιο επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο πολέμου από ό,τι πολλοί Αμερικανοί πολίτες, είπε ο Γερουσιαστής Λέβιν.

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί Γερουσιαστές δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν στρατιωτικά μέτρα εναντίον του Ιράκ πριν το καθεστώς της Βαγδάτης επιτεθεί εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι πολίτες φαίνονται πιο επιφυλακτικοί. Δημοσκοπήσεις στη Γαλλία και στη Βρετανία δείχνουν πως η πλειοψηφία του κόσμου αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.