Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-08-22

  1. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  2. Κολομβία: Συγκροτούν «στρατό» χωρικών
  3. Αρνούνται τα σχέδια απομόνωσης της Ζιμπάμπουε
  4. Ένα εκατομμύριο κινέζοι στη μάχη των πλημμυρών
  5. Συλλήψεις πριν από τη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ
  6. Διάσταση ΗΠΑ - Βρετανίας για Ιράκ
  7. Συνελήφθη ο ένοπλος στη Μόσχα
  8. Πανικός από ένοπλο στη Μόσχα
  9. Συγκρούσεις στο Σεράγεβο μετά από «φιλικό» αγώνα
  10. Καταγγελίες Όξφαμ για την αγροτική πολιτική της ΕΕ
  11. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  12. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002 - 03:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακραία ισλαμική οργάνωση βοήθησε την αλ - Κάιντα να ιδρύσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Βόρειο Ιράκ, μεταδίδουν οι ανταποκριτές της Γκάρντιαν.

Αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ είπαν στη Γκάρντιαν ότι η ισλαμική οργάνωση Ανσαρ αλ Ισλάμ "προστατεύει" περίπου 150 μέλη της αλ-Κάιντα που έχουν εγκατασταθεί σε χωριά κατά μήκος των συνόρων του Ιράκ με το Ιράν.

Οι περισσότεροι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Στις τάξεις της αλ - Κάιντα τώρα εντάσσεται ένας σημαντικός αριθμός φανατικών μουσουλμάνων από την Ιορδανία, τη Συρία και την Αίγυπτο, ισχυρίζονται αξιωματούχοι της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν.

"Τα νέα μέλη εκπαιδεύονται για τρομοκρατικές επιθέσεις στην επικράτεια του Κουρδιστάν και κάτα πάσα πιθανότητα στην Ευρώπη", ανέφερε Κούρδος αξιωματούχος στη Γκάρντιαν .

"Διπλό πλήγμα κάτα των φιλοευρωπαιστών", ο πηχιαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ.

"Οι ελπίδες του Τόνι Μπλερ γιά δημοψήφισμα μετά από εννιά μήνες υπέστησαν σοβαρό πλήγμα χθες όταν το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο που εκπροσωπεί 130.000 εταιρείες αποφάσισε να ματαιώσει τη διεξαγωγή δημοσκόπησης για την Ευρώπη επειδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον και όταν ενά απο τα σημαντικότερα εργατικά συνδικάτα της χώρας αποφάσισε να αποσύρει την οικονομική του υποστήριξη πρός το Εργατικό Κόμμα", γράφει η Τέλεγκραφ.

"Η δολοφονία των δύο μικρών κοριτσιών στο Σόχαμ έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις για την αντιμετώπιση αυτών που κακοποιούν παιδιά" , εκτιμά η Τάιμς. "Το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να ελέγξει προσεκτικά το ποινικό μητρώο 25.000 εκπαιδευτικών", ο τίτλος της πρώτης σελίδας.

Γιά τη Φαινάνσιαλ Τάιμς και την Ιντιπέντεντ το σημαντικότερο θέμα είναι η σύλληψη του επικεφαλής μίας μεγάλης εταιρείας παροχής ύδατος με την κατηγορία της δωροληψίας. Ο Κόλιν Σκέλετ κατηγορείται από την Υπηρεσία Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος ότι έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών στα πλαίσια της συμφωνίας γιά την πώληση της εταιρείας (Wessex Water) σ'ένα όμιλο από τη Μαλαισία.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: Συγκροτούν «στρατό» χωρικών
 

Την ανακατάληψη όλων των περιοχών της χώρας επιδιώκει ο στρατός

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ανακοίνωσε σχέδια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό χωρικών σε περιοχές όπου δρουν ομάδες αριστερών ανταρτών και παραστρατιωτικών ομάδων.

Τα νέα μέτρα εντάσσονται στη σκληρή γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της χώρας εναντίον των μαρξιστών ανταρτών της οργάνωσης FARC.

Ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν ανυπεράσπιστους χωρικούς που θα θεωρούνται ύποπτοι ως «συμπαθούντες» των ανταρτών.

Να σημειωθεί πως όταν ο Ουρίμπε είχε εφαρμόσει την ίδια πολιτική ως τοπικός κυβερνήτης στη δεκαετία του 90 παρατηρήθηκε συνεργασία μεταξύ των ένοπλων χωρικών και παραστρατιωτικών ομάδων που, όπως και η κυβέρνηση, μάχονται τους αριστερούς αντάρτες της χώρας.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 19:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρνούνται τα σχέδια απομόνωσης της Ζιμπάμπουε
 

Ο Μουγκάμπε κατηγορεί τους αντιπάλους του στη Δύση για ρατσισμό

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής διέψευσε ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την διπλωματική απομόνωση της γειτονικής Ζιμπάμπουε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει πλέον τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ως νόμιμο ηγέτη της Ζιμπάμπουε και συνεργάζεται με γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Νότια Αφρική, για την απομόνωση του καθεστώτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Αζίζ Παχάντ, δήλωσε ότι ο διάλογος αποτελεί το μοναδικό μέσο για την επίλυση των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας γειτονικών χωρών με την Ουάσινγκτον όμως απέρριψε και η Ζιμπάμπουε.

Η χώρα αυτή βρέθηκε και πάλι στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες όταν οι αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος αναδασμού της γης απομάκρυναν από τα κτήματα τους λευκούς γαιοκτήμονες οι οποίοι κατέχουν την πλειονότητα των καλλιεργήσιμων εδαφών από την εποχή της αποικιοκρατίας.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα εκατομμύριο κινέζοι στη μάχη των πλημμυρών
 

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνέυουν καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει

Στην Κίνα, εντείνονται οι προσπάθειες για την αποτροπή καταστροφής από τις πλημμύρες, που απειλούν την χώρα.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθειες να «θωρακίσουν» μια περιοχή, στην επαρχία Χιουνάν, η οποία βρίσκεται γύρω από τη λίμνη Ντόνγκτινγκ που υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει.

Η συνεχής βροχή των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το επίπεδο του νερού στη λίμνη να έχει ξεπεράσει περίπου κατά δυόμισι μέτρα το όριο επικινδυνότητας δημιουργώντας ανησυχίες για επανάληψη της καταστροφής, που είχε σημειωθεί το 1998 στην Κίνα από πλημμύρες.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός πως οι έντονες βροχοπτώσεις σταμάτησαν πριν από δυο ημέρες το ύψος των υδάτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το σαββατοκύριακο.

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την εκκένωση των γύρω περιοχών αλλά συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση περιοχών όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Συνολικά, φέτος, περίπου 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Κίνα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, που έχουν σημειωθεί στη χώρα.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 16:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις πριν από τη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ
 


Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής συνέλαβε 77 άτομα, που συμμετείχαν σε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων ακτημόνων, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη εργασιών τη Παγκόσμιας Διάσκεψης για το το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Αργότερα οι αρχές συνέλαβαν και μια ακτιβίστρια από τις ΗΠΑ που επιχείρησε να επισκεφτεί τους συλληφθέντες.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα.

Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή της αστυνομίας αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας για την αποφυγή κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της διάσκεψης καθώς ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη δεκάδες χιλιάδες αντιπρόσωποι αλλά και διαδηλωτές από ολόκληρο τον κόσμο.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσταση ΗΠΑ - Βρετανίας για Ιράκ
 

Ο κόσμος έχει ταχθεί εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, λέει ο Τζακ Στρο

Σαφής διάσταση απόψεων στο θέμα της πολιτικής της Δύσης έναντι του Ιράκ εξέφρασε ο πιστότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βρετανία.

Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν αποδεχόταν την επιστροφή των παρατηρητών χωρίς κανέναν όρο (...) τότε, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν
Τζακ Στρο, βρετανός υπ. Εξωτερικών
Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Τζακ Στρο μιλώντας στο BBC προσπάθησε να διευκρινίσει τη πολιτική της χώρας του όσον αφορά στην ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Ο Τζακ Στρο δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση εάν η Βαγδάτη δεχόταν την επιστροφή των παρατηρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

«Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν αποδεχόταν την επιστροφή των παρατηρητών χωρίς κανέναν όρο χωρίς κανέναν περιορισμό έτσι ώστε να μπορούν να επιτελέσουν ανεμπόδιστοι το έργο τους, τότε, βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.


Διαφοροποιείται από τη θέση της Ουάσιγκτον ο Τζακ Στρο
Ο βρετανός υπουργός επανέλαβε μεν τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον όταν αναφέρεται στο Ιράκ αλλά, όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας αποσαφηνίζουν κατά κάποιο τρόπο τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου.

Ανησυχίες του Λονδίνου

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Τζακ Στρο είναι ένα ακόμη δείγμα των ανησυχιών του Λονδίνου για την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία στο Ιράκ.

Ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι άσκοπες οι περαιτέρω επιθεωρήσεις των όπλων του Ιράκ, ο βρετανός υπουργός δηλώνει ότι οι επιθεωρήσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Τζακ Στρο ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν η Βρετανία θα υποστηρίξει την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση

Ο πρόεδρος Μπους εμμένει στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν
σε περίπτωση που το Ιράκ αποδεχθεί τους όρους των Ηνωμένων Εθνών για τους παρατηρητές όπλων.

«Δεν θα υπεισέλθουμε σε υποθετικά σενάρια. Έχουμε πει ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι μία από τις επιλογές που έχουμε. Αλλά εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του Ιράκ, τότε σίγουρα η περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης μειώνεται» απάντησε ο βρετανός υπουργός»

Η θέση της Ουάσιγκτον

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι τέτοιες απόψεις δεν ακούγονται στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είπε την Τετάρτη ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι η ανατροπή του καθεστώτος του Σανταμ Χουσεΐν.

«Ο Αμερικανικός λαός γνωρίζει τη θέση μου -η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους θα ήθελε να έχει την υποστήριξη όλων των συμμάχων του αλλά όπως φαίνεται ο σημαντικότερος σύμμαχός του στην Ευρώπη, η Βρετανία, δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστηρίξει την ανατροπή του καθεστώτος στη Βαγδάτη, λέει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC που όμως συμπληρώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στην ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη ο ένοπλος στη Μόσχα
 

Το κτίριο ανήκε παλαιότερα στη σοβιετική KGB

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας αφόπλισαν μαι συνέλαβαν έναν άνδρα που απαιτούσε να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο κοντά στο αρχηγείο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στη Μόσχα.

Όπως είπαν οι αρχές ο άνδρας είχε παρκάρει το αυτοκίνητο έξω από κτίριο –που ήταν κάποτε η έδρα της σοβιετικής ΚGB.

Περικυκλώθηκε από βαριά εξοπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις και άρχισαν διαπραγματεύσεις.

Αργότερα, ακολουθούμενος από αυτοκίνητα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα απομακρύνθηκε.

Σε κάποια στιγμή, παγιδευμένος σε ένα σημείο της Μόσχας, απείλησε να ανατινάξει με τηλεχειριστήριο τους 1,5 τόνους εκρηκτικών που όπως έλεγε είχε στο αυτοκίνητό του.

Τελικά αφοπλίστηκε και συνελήφθη και οι πυροτεχνουργοί εξετάζουν το αυτοκίνητο.

Οι Μοσχοβίτες είχαν προειδοποιηθεί να μην πλησιάσουν στην περιοχή ενώ εκκενώθηκε από τους ενοίκους ένα γειτονικό διεθνές ξενοδοχείο.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 12:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανικός από ένοπλο στη Μόσχα
 


Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, ένας άνδρας απειλεί να ανατινάξει ένα αυτοκίνητο κοντά στο αρχηγείο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως ο άνδρας, που είναι οπλισμένος με αυτόματο όπλο, απαιτεί να έχει συνομιλίες με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 10:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στο Σεράγεβο μετά από «φιλικό» αγώνα
 

Στο γήπεδο υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία

Βίαιες συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και εκατοντάδες οπαδούς της βοσνιακής ποδοσφαιρικής ομάδας ξέσπασαν στο Σεράγεβο, μετά τη λήξη του αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Βοσνίας και την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων μετά τον αιματηρό πόλεμο στην περιοχή το 1995.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις συμπλοκές σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, ενώ ακολούθησαν συλλήψεις.

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ιδιαιτέρως τεταμένη.

Οι οπαδοί της γιουγκοσλαβικής ομάδας -οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Σερβοβόσνιοι- άρχισαν να τραγουδούν στίχους εθνικιστικού περιεχομένου και να φωνάζουν δυνατά το όνομα του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο αγώνας έληξε 2-0 υπέρ της Γιουγκοσλαβίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές πίστευαν ότι ο αγώνας θα βελτίωνε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνει ανταποκριτής του BBC.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 10:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες Όξφαμ για την αγροτική πολιτική της ΕΕ
 

Σκληρή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους παραγωγούς ζάχαρης, λέει η Όξφαμ.

Η βρετανική οργάνωση αρωγής, Όξφαμ, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποκλείει από τις αγορές της τους παραγωγούς ζάχαρης από τις αναπτυσσόμενες χώρες και υπερχρεώνει τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά ζάχαρης.

Σε έκθεσή της, η Όξφαμ χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα ως σκευωρία.

Είναι ενδεικτικό, λέει η οργάνωση, της ευρωπαϊκής υποκρισίας στις σχέσεις με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαγγελίζεται το ελεύθερο εμπόριο αλλά στην πράξη ακολουθεί πολιτικές προστατευτισμού.

Η Όξφαμ κατηγορεί ακόμα τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ζάχαρης ότι ξεφορτώνονται τα πλεονάσματα που δημιουργεί η ακολουθούμενη πολιτική, σε εξωπραγματικά χαμηλές τιμές, σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Έτσι αποκλείονται από τον ανταγωνισμό οι παραγωγοί ζάχαρης από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την Όξφαμ, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιχορηγούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ζάχαρης με 1,5 δις. ευρώ το χρόνο χωρίς να το γνωρίζουν, λόγω των υψηλών τιμών του προϊόντος στα καταστήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες της Όξφαμ.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 03:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Η σύλληψη του Ιαν Χάντλει και της μνηστής του Μαξίμ Καρ που κατηγορούνται για το φόνο δύο μικρών κοριτσιών ηλικίας 10 ετών κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων.

Δραματική έκκληση πρός το εξαγριωμένο πλήθος γιά την προστασία της ζωής του πρώην συζύγου της απευθύνει μέσω της Ντέλι Μίρορ η Κλέρ Χάντλει.

"Φοβόμαστε το λυντσάρισμα" - ο πηχιαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Κάτω από τον τίτλο δημοσίευται μία φωτογραφία που δείχνει τους αστυνομικούς με δυσκολία να συγκρατούν αυτούς που είναι έτοιμοι να λυντσάρουν τη Μαξίμ Καρ κατά τη μεταφορά της από το δικαστήριο. Η Καρ αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επειδή προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς και να προστατεύσει τον μνηστήρα της που θεωρείται υπεύθυνος για την απαγωγή και τη δολοφονία της Χόλι Γούελς και της Τζέσικα Τσάπμαν.

"Στη δίνη του μίσους" - ο τίτλος της πρώτης σελίδας στην Ιντιπέντεντ. Και η εφημερίδα αυτή δημοσιεύει τη φωτογράφια που δείχνει το πλήθος έτοιμο να επιτεθεί κάτα του αυτοκινήτου της αστυνομίας που μεταφέρει την Κάρ.

Την ίδια φωτογραφία χρησιμοποιεί και η Ντέιλι Τέλεγκραφ η οποία κυκλοφορεί με τίτλο : "Υπόπτη για φόνο αντιμετωπίζει το μίσος του πλήθους".

Η δολοφονία των δύο κοριτσιών είναι πρωτοσέλιδο θέμα και για την εφημερίδα Τάιμς. "Οι επιστήμονες τελικά ανεγνώρισαν τα πτώματα των δύο κοριτσιών" - ο πηχιαίος τίτλος της πρώτης σελίδας.

Η Τάιμς πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι η επιβεβαίωση ότι τα πτώματα που ανακάλυψαν οι αστυνομικοί το περασμένο Σάββατο σ' ένα απόμακρο δάσος στην κομητεία του Κέιμπριντζ ανήκαν στα δύο κοριτσάκια έγινε από τους ειδικούς χθες.

Στις εσωτερικές σελίδες δημοσίευται άρθρο του Τζον Καρ που αναφέρεται στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Ελλάδα αναφορικά με το σχέδιο ο γλύπτης Τάσος Παπαδόπουλος έχοντας την οικονομική υποστηρίξη ελληνοαμερικανού επιχειρηματία να λαξεύσει στο όρος Κερδύλιο - κατά το πρότυπο των προτομών των Αμερικανών προέδρων στο όρος Ράσμορ στις ΗΠΑ - μία τεράστια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

"Οι Ελληνες διεκδικούν την κληρονομιά του Αλεξάνδου" - ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο οποίο ο συντάκτης υπογραμμίζει την αντίθεση της Γενικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού στο προτεινόμενο σχέδιο. "Στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα της κλασσικής περιόδου καθώς και μία βυζαντινή εκκλησία που κινδυνεύουν από την κατασκευή της τεράστιας προτομής" , σημειώνει ο Τζον Καρ της εφημερίδας Τάιμς.


Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002 - 03:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Το κλίμα αισιοδοξίας στο κόμμα του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ εν όψει εκλογών παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Γερμανία, επισημαίνουν οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες.

Η γαλλική Λε Μοντ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται στις εκλογές του επόμενου μήνα το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ευνοηθεί στις κάλπες μετά την απόφαση του κ. Σρέντερ να αναβάλει την περικοπή των φόρων, όπως είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους πρίν από τις πλημμύρες, και να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον κονδύλια από τη φορολογία γιά την επίλυση των προβλήματων που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.

"Ηδη ο τρόπος με τον οποίο ο καγκελάριος Σρέντερ έχει αντιμετωπίσει την κρίση του επιτρέπει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του συντηρητικού του αντιπάλου Εντμουντ Στόιμπερ", γράφει η Λε Μοντ.

Η ελβετική Le Temps θεωρεί ότι ο κ. Σρέντερ "έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται καταστάσεις πρός όφελός του" και ότι ένα μήνα πρίν από τις εκλογές "στην πραγματικότητα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία έχει άρχισει μία νέα προεκλογική εκστρατεία".

Μολονότι στις δημοσκόπεις ο κ. Σρέντερ δεν προηγείται του αντιπάλου του Εντμουντ Στόιμπερ, εν τούτοις ο ένας στους τρείς Γερμανούς ψηφοφόρους είναι αναποφάσιστος. "Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό" , υπογραμμίζει η Le Temps που πληροφορεί τους αναγνωστές της ότι γιά πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας δύο πολιτικοί αντίπλαλοι θα αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους μέσω της μικρής οθόνης. Η τηλεοπτική αντιπαράθεση Σρέντερ-Στόιμπερ θα γίνει αυτή την Κυριακή και σ' αυτή αναμένεται " να λάμψει" ο Γερμανός καγκελάριος , εκτικμά η Le Temps.

Η Ελ Παίς ασχολείται με τις γενικότερες επιπτώσεις που έχουν οι πλημμύρες στις οικονομίες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ο οποίος , όσον αφορά την παροχή βοήθειας, έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάμια απολύτως διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Κοινότητας και των υπό ένταξη χωρών.

"Χώρες όπως η Ουγγαρία , η Τσεχία και η Σλοβακία αντιμετωπίζουν μία καταστροφή τις συνέπειες της οποίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους" , τονίζει η Ελ Παίς.

Στη Ρωσία, οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην έκρηξη που έγινε σε πολυκατοικία της Μόσχας τη νύχτα της Τρίτης και η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα θεωρεί ότι "πρόκειται για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα".

Σύμφωνα με την Ιζβέστια ούτε ένας ένοικος της πολυκατοικίας έχει τη γνώμη ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα διαρροής φωταερίου στο δεύτερο όροφο. "Ολοι τους υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία οσμή πού να προδίδει κάποια διαρροή γκαζιού", γράφει η Ιζβέστια.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται εξάλλου σε κάποια "μπερδεμένη ιστορία" που αφορά ορισμένους ένοικους από τη Γεωργία που κατοικούσαν στην πολυκατοικία όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Παρά τις αμφιβολίες πάντως που εκφράζονται, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν την εκδοχή της διαρροής φωταερίου και όπως γράφει η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα πρόκειται να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον παντός υπευθύνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.