Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-01

  1. Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  2. Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
  3. 'Οι πολυεθνικές πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη'
  4. Νέα ηγεσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
  5. Σκεπτικισμός Πάουελ για επίθεση στο Ιρακ
  6. Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
  7. Απάντηση Ετσεβίτ σε Φερχόιγκεν
  8. Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 25 Aυγούστου - 01 Σεπτεμβρίου
  9. Ο αεροπειρατής είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος
  10. Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί σε 12 ώρες
  11. Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επίθεση
  12. Πέντε ακόμη Παλαιστίνιοι νεκροί
  13. Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος
  14. Τυφώνας πλήττει τη Νότιο Κορέα
  15. Πέντε ακόμη παλαιστίνιοι νεκροί
  16. Ο Ρονάλντο στη Ρεάλ
  17. Πέντε ακόμη παλαιστίνιοι νεκροί
  18. Συζητήσεις πολιτικών - πολυεθνικών στο Γιοχάνεσμπουργκ
  19. Προσπάθειες για την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία
  20. Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  21. Πέντε παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επίθεση

Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Η στάση της Βρετανίας αλλά και η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα των εφημερίδων. Αλλα θέματα που απασχολούν τον βρετανικό τύπο είναι οι προσπάθειες για τη "διάσωση" της διεθνούς διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και οι έντονες αντιδράσεις μετά την εκτίμηση τριών γνωστών ψυχολόγων ότι η χημική ουσία ecstasy μπορεί τελικά να μην είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της ΕΕ ηγείται της κίνησης γιά μία επιθετική πολιτική έναντι του Ιράκ , γράφει η Financial Times.

Κατά την FT η Βρετανία έχει πείσει ορισμένους "εταίρους-κλειδιά" να αποδεχθούν μία περισσότερο φιλοπόλεμη στάση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν μία νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης.

"Ετοιμος ο Μπλερ να μιλήσει σκληρά για τον Σαντάμ" - ο πηχιαίος τίτλος της Express.

Αύριο ο Τόνι Μπλερ θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του όσον αφορά ενα νέο πόλεμο με το Ιράκ ενώ η Ντάοουνινγκ Στριτ ανησυχεί επειδή η πλειοψηφία της κοινή γνώμη αντιδρά στο ενδεχόμενο να αποφασισθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος στη Βαγδάτη , γράφει η Express.

Το 71% των Βρετανών είναι κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έγκριση των ΗΕ, υποστηρίζει η Mirror.

Εξάλλου όπως γράφει η Times περίπου το 50% των Αμερικανών δεν συμφωνούν με το ενδεχόμενο μιάς νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υποστηρίζει τη στάση της Βρετανίας στο θέμα του Ιράκ , πληροφορεί τους αναγνώστες της η Telegraph.

O κ. Πάουελ θα ήθελε την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, τονίζει η εφημερίδα.

"Ανάστατες οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Ιράκ ενώ ο Πάουελ υποστηρίζει την επάνοδο των επιθεωρητών" - ο πηχιαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στην Independent.

Η διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιουχάνεσμπουργκ συνεχίζεται και σύμφωνα με την Times ο Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται σήμερα να επικρίνει την περιβαλλοντολογική πολιτική των ΗΠΑ.

"Στο Γιουχάνεσμπουργκ ο Μπλερ θα αποκρούσει τον Μπούς" , ο τίτλος στη Γκάρντιαν.

Ενα άλλο θέμα που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα της Γκάρντιαν είναι οι απόψεις τριών επιφανών ψυχολόγων για το ecstasy.

"Τρείς γνωστοί ψυχολόγοι με τις απόψεις τους έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Και οι τρείς υποστηρίζουν ότι η χημική ουσία ecstasy ίσως να είναι ακίνδυνη και ότι μερικές από τις παρενέργειες της ουσίας αυτής να τις φαντάζονται αυτοί που τις βιώνουν" , γράφει η Γκάρντιαν.





Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
 

Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε 12 ώρες, από πυρά του Ισραηλινού στρατού, σε ένα Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα.


Iσραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνι, και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό Εβραικό οικισμό.

Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες -οι δύο αδέρφια μεταξύ τους- δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε, σε ανταλλαγή πυρών, ένα αγόρι 16 ετών, που λέγεται ότι ήταν επώνυμο μέλος των ταξιαρχιών Αλ Ακσα, της μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Αλ Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Ανακρίσεις για τη χθεσινή επίθεση


O υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρησφύγετό του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον Ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:47 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οι πολυεθνικές πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη'
 

Για τους διαδηλωτές οι πολυεθνικές αποτελούν εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη

Είναι απαραίτητο να επενδύσουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον αναπτυσσόμενο κόσμο -για το καλό και των πλουσίων και των φτωχών της γης. Αυτό ήταν το μήνυμα του γραμματέα του ΟΗΕ Κόφφι Ανάν προς τους επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του κόσμου.

Μιλώντας το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη ο κ.Ανάν τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον των μεγάλων εταιρειών να αναπτύξουν πρόγραμμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι φτωχοί του κόσμου δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς τη βοήθεια των πλουσίων, όμως και τα οικονομικά κέντρα του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν δεν λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον και την παγκόσμια ισορροπία, κατέληξε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η ομιλία του Κόφι Ανάν ήταν η κορύφωση των εργασιών της σημερινής ημέρας, κατά την οποία οι διευθυντές πολυεθνικών επιχειρήσεων συναντήθηκαν με πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Shell, Φιλ Γουότς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Φιλ Γουότς, προέδρος της Shell

Όμως πολλοί σύνεδροι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τους οργανωτές λέγοντας ότι επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να καθορίζουν την ατζέντα της Διάσκεψης σαν αντάλλαγμα των χρηματοδοτήσεων και των δωρεών στις οποίες προβαίνουν.

Οι σύνεδροι έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα του ρόλου των πολυεθνικών επιχειρήσεων στή βιώσιμη ανάπτυξη.

Δηλώσεις Μπλαιρ για τη Διάσκεψη

Από τη Μοζαμβίκη όπου βρίσκεται, πριν μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για να παραστεί στις εργασίες της Διεθνούς Διασκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαιρ εξέθεσε 'το όραμά' του για την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική.

Μιλώντας σε εκπροσώπους οικονομικών και πολιτικών κύκλων, στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, ο κύριος Μπλαιρ είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά το ότι ενώ υπάρχει λύση γι αυτά δεν εφαμόρζεται.

Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που να διασφαλίζουν κανόνες ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις χώρες του αναπτυσσόμενου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Πρέπει επίσης να υιοθετηθεί δραστικότερη περιβαλλοντική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρέπει επίσης, είπε ο Βρετανός ηγέτης, να καθοριστούν χειροπιαστοί στόχοι στα θέματα της εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, της μείωσης της φτώχειας και της παροχής καθαρού πόσιμου νερού σε όλους.

Ο κύριος Μπλαιρ εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ θα φέρει αποτελέσματα. 'Είναι ανάγκη να υπάρξει πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα' είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ηγεσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
 

Η υποψηφιότητα του κ.Σουπατσάϊ είχε βρει αρχικά αντιμέτωπες τις ΗΠΑ

Ο 57χρονος οικονομολόγος Πανιτσπακντί Σουπατσάϊ από την Ταϊλάνδη, είναι ο νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πρόκειται για τον πρώτο εκπρόσωπο χώρας του αναπτυσσόμενου κόσμου, που παίρνει μια τέτοια θέση.

Ο κύριος Σουπατσάϊ είχε στο παρελθόν χρηματίσει υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπουργός εμπορίου στην Ταϊλάνδη, ενώ επί σειρά ετών εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου αναμένουν τώρα ότι ο νέος γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα προωθήσει από τη θέση του τα δικά τους επιχειρήματα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προβάλει αρχικά βέτο στην εκλογή του κ. Σουπατσάϊ, υποχωρώντας τελικά στη λύση να μοιραστεί η εξάχρονη θητεία του γενικού διευθυντή ανάμεσα στον Ταϊλανδέζο υποψήφιο και τον νυν απερχόμενο γενικό διευθυντή Μάϊκ Μουρ.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκεπτικισμός Πάουελ για επίθεση στο Ιρακ
 

Σε προηγούμενούς τους ελέγχους, οι ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ, διέταξαν την καταστροφή Ιρακινών οπλικών συστημάτων

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση στο Ιράκ να επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν τους ελέγχους στο οπλοστάσιο της χώρας.

Η επιστροφή των επιθεωρητών θα αποτελέσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός υπουργός, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ύφεσης στη νέα κρίση στις σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με τον Ιράκ.

Είπε επίσης ο κ. Πάουελ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία που έχουν εναντίον του Ιράκ στη διεθνή κοινότητα, έτσι ώστε μια οποιαδήποτε απόφαση στρατιωτικής επίθεσης να ληφθεί έπειτα από ουσιαστική πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Ο κ. Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή του στο BBC.

Την ίδια ώρα, το Ιράκ ανακοίνωνε ότι θα αποστείλει ειδική διπλωματική αποστολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την αντίθεση σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Μάλιστα, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχα Γιασσιν Ραμαντάν, "επαίνεσε" την Ευρωπαϊκή Ένωση που, όπως είπε, 'αρνείται να συνταχθεί με την αμερικανική στάση'.

Νωρίτερα, και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη επίθεση, προειδοποιώντας μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ενδεχόμενες συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης.

Ανταποκριτής του BBC στη Nότιο Aφρική μεταδίδει ότι ο κύριος Μαντέλα τηλεφώνησε στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μους και του είπε ότι ενδεχόμενη επίθεση θα αποδειχθεί καταστροφική για τα Ηνωμένα Εθνη.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη
 

Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε 12 ώρες, από πυρά του Ισραηλινού στρατού, σε ένα Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στη Χεβρώνα.


Iσραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνι, και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό Εβραικό οικισμό.

Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες -οι δύο αδέρφια μεταξύ τους- δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε, σε ανταλλαγή πυρών, ένα αγόρι 16 ετών, που λέγεται ότι ήταν επώνυμο μέλος των ταξιαρχιών Αλ Ακσα, της μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Αλ Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Ανακρίσεις για τη χθεσινή επίθεση


O υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρησφύγετό του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον Ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Απάντηση Ετσεβίτ σε Φερχόιγκεν
 

Χρονοδιάγραμμα ένταξης ζητεί η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάλεσε την Ευρωπαική Ενωση να ορίσει, μέχρι το τέλος του έτους, χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Κος Ετσεβίτ είπε: "παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η Τουρκία έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει μεγάλα βήματα στον δρόμο για την Ευρωπαική Ενωση".

"Είναι πλέον πολύ δύσκολο για την Ευρωπαική Ενωση να βρει δικαιολογία για να απορρίψει την Τουρκία", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Είναι πλέον πολύ δύσκολο για την Ευρωπαική Ενωση να βρει δικαιολογία για να απορρίψει την Τουρκία
Μπουλέντ Ετσεβίτ
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Ευρωπαικής Ενωσης με τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση της θανατικής ποινής, και πολιτιστικά δικαιώματα για την Κουρδική μειονότητα.

Επιφυλακτική η Ευρωπαική Ενωση

Ωστόσο, ο κοινοτικός επίτροπος για Ευρωπαικά Θέματα, Γκύντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαική Ενωση περιμένει πρώτα από την Τουρκία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.


Δεν πιστεύω ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν πειστήρια επαρκή για να πάρουμε αποφάσεις
Γκύντερ Φερχόιγκεν
Κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 15, στο Ελσινορ της Δανίας, ο Κος Φερχόιγκεν διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

"Δεν πιστεύω ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν πειστήρια επαρκή για να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Κος Φερχόιγκεν.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε: "αν αυτό που λέει ο Φερχόιγκεν είναι αληθές, θα είναι μεγάλη αδικία για την Τουρκία".


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 25 Aυγούστου - 01 Σεπτεμβρίου
 

Ελπίδες για το μέλλον του πλανήτη


Με προσδοκίες και διαφωνίες άρχισε στο Γιοχάνεσμπουργκ η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη

Οι Βάσκοι αντιδρούν


Οπαδός του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών Μπατασούνα αντιστέκεται στις προσπάθειες των ισπανικών αρχών να θέσουν υπό απαγόρευση το κόμμα

Ντους με... τομάτες


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι «λούστηκαν» στο τοματόζουμο στην ετήσια γιορτή της τομάτας στην Ισπανία

Oι δύο όψεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ


O Γερμανός καγκελάριος ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις πλημμύρες - συνοφρυωμένος στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον αντίπαλό του, Έντμουντ Στόιμπερ

Aπόπειρα αεροπειρατίας


Ένας άνδρας συνελήφθη για απόπειρα αεροπειρατίας σε πτήση της εταιρείας Ryanair που θα εκτελούσε το δρομολόγιο Στοκχόλμη - Λονδίνο


Το καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ


Περίπου 800 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο Δυτικό Λονδίνο για να γιορτάσουν το 37ο καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ





Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο αεροπειρατής είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος
 

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον ύποπτο που έφερε όπλο

Αξιωματικοί ασφαλείας στη Σουηδία και τις ΗΠΑ είπαν ότι ο επίδοξος αεροπειρατής ο οποίος συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στη Στοκχόλμη είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος στις ΗΠΑ πρίν από πολλά χρόνια.

O συλληφθείς είχε στόχο να ρίξει το αεροπλάνο σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη
Στρατιωτική πηγή
Οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Ρώυτερς ότι ο 29χρονος συλληφθείς μπορεί να είχε συνεργούς στο σχέδιό του.

Η αστυνομία αναζητεί άλλους τέσσερεις άνδρες, ανάμεσά τους κάποιον ειδικό στα εκρηκτικά.

Στρατιωτική πηγή είπε στο Ρώυτερς: "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη".


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί σε 12 ώρες
 

Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε 12 ώρες, από πυρά του Ισραηλινού στρατού, σε ένα Σαββατοκύριακο βίας στη Δυτική Οχθη.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στη Χεβρώνα.


Iσραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο
Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δίπλα στα πτώματά τους βρέθηκαν τανάλιες και πριόνι, και τους κατηγόρησαν ότι με τα μεταλλικά αυτά αντικείμενα ήθελαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα για να επιτεθούν σε γειτονικό Εβραικό οικισμό.

Παλαιστινιακές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι τέσσερεις άνδρες -- οι δύο τους ήταν αδελφοί -- δούλευαν σε τοπικό λατομείο πέτρας.

Επίσης, στον καταυλισμό της Τζενίν σκοτώθηκε, σε ανταλλαγή πυρών, ένα αγόρι 16 ετών, που λέγεται ότι ήταν στέλεχος των ταξιαρχιών Αλ Ακσα, της μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Αλ Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Ανακρίσεις για τη χθεσινή επίθεση


O υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Τζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρησφύγετό του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύσφιξη σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες Παλαιστινιακές οργανώσεις.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επίθεση
 

Το Ισραήλ καταζητούσε εδώ και μήνες τον Γιουσέφ

O υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος παλαιστίνιος εξστρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρυσφύγετο του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συσφυξη των σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.




Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε ακόμη Παλαιστίνιοι νεκροί
 

Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε Παλαιστινίους σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τέσσερις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα του ισραηλινού στρατού που είχε πληροφορίες - όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το υπουργείο αμύνης - ότι προετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό καταυλισμό κοντά στη Χεβρώνα.

Ο πέμπτος Παλαιστίνιος που πιστεύεται ότι ανήκε σε εξτρεμιστική οργάνωση σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο Αμπτέλ Καρίμ Μπασάμ Σαντί πιστεύεται ότι είναι γιος ενός ανωτάτου στελέχους Μαρτύρων Αλ-Ακσά που είναι παρακλάδι της Φατάχ.

Νωρίτερα ο υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων - μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών - από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε χθες ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος
 

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον ύποπτο που έφερε όπλο

Αξιωματικοί ασφαλείας στη Σουηδία και τις ΗΠΑ είπαν ότι ο επίδοξος αεροπειρατής ο οποίος συνελήφθη σε αεροδρόμιο κοντά στη Στοχόλμη είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος στις ΗΠΑ πρίν από πολλά χρόνια.

O συλληφθείς είχε στόχο να ρίξει το αεροπλάνο σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Ρώυτερ.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη
Στρατιωτική πηγή
Οι Σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν στο Ρώυτερς ότι ο 29χρονος συλληφθείς μπορεί να είχε συνεργούς στο σχέδιό του.

Η αστυνομία αναζητεί άλλους τέσσερεις άνδρες, ανάμεσά τους κάποιον ειδικό στα εκρηκτικά.

Στρατιωτική πηγή είπε στο Ρώυτερς: "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το σχέδιο ήταν να πέσει το αεροσκάφος σε αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη".


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Τυφώνας πλήττει τη Νότιο Κορέα
 

Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 90 χρόνων

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί αγνοούνται από τον τυφώνα που έπληξε τη Νότιο Κορέα.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η πόλη Κάνγκγουόν στα ανατολικά παράλια της χώρας έχει παραλύσει και περισσότεροι από 5 χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι.

Πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει ενώ οι κατολισθήσει έχουν προξενήσει τεράστιες ζημιές.

Πολλές αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ έχει διακοπεί η σιδηροδρομική και οδική συγκοινωνία σε αρκετές περιοχές.
Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η θύελλα θα συνεχισθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε ακόμη παλαιστίνιοι νεκροί
 

Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε παλαιστινίους σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τέσσερις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα του ισραηλινού στρατού που είχε πληροφορίες - όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το υπουργείο αμύνης - ότι προετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό καταυλισμό κοντά στη Χεβρώνα.

Ο πέμπτος παλαιστίνιος που πιστεύεται ότι ανήκε σε εξτρεμιστική οργάνωση σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο Αμπτέλ Καρίμ Μπασάμ Σαντί πιστεύεται ότι είναι γιος ενός ανωτάτου στελέχους Μαρτύρων Αλ-Ακσά που είναι παρακλάδι της Φατάχ.

Νωρίτερα ο υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων - μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών - από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε χθες ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ρονάλντο στη Ρεάλ
 

Από το Μιλάνο στη Μαδρίτη

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι συμφώνησε την μεταγραφή του βραζιλιάνου άσσου της Ιντερ, Ρονάλντο.

Ο Ρονάλντο αναμένεται ότι θα υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα της Μαδρίτης αφού πρώτα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις την Δευτέρα.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου θα στοιχίσει στους πρωταθλητές Ευρώπης μεταξύ 35 και 45 εκατομμύρια Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρεάλ θα πληρώσει αυτό το ποσό σε δόσεις.

Παράλληλα η Ιντερ θα έχει το δικαίωμα μέχρι τον Δεκέμβριο να επιλέξει έναν ποδοσφαιριστή της Ρεάλ σαν αντάλλαγμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ιντερ θα στραφεί είτε προς τον Σαντιάγκο Σολάρι ή τον Φλάβιο Κονσεισάο.

Εν τω μεταξύ, η Ιντερ ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που αφήνει το μεγάλο της αστέρι με την απόκτηση του διεθνούς αργεντίνου στράικερ της Λάτσιο, Χέρμαν Κρέσπο.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε ακόμη παλαιστίνιοι νεκροί
 

Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε παλαιστινίους σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τέσσερις παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα του ισραηλινού στρατού που είχε πληροφορίες - όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το υπουργείο αμύνης - ότι προετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό καταυλισμό κοντά στη Χεβρώνα.

Ο πέμπτος παλαιστίνιος που πιστεύεται ότι ανήκε σε εξτρεμιστική οργάνωση σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής μάχης που ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο Αμπτέλ Καρίμ Μπασάμ Σαντί πιστεύεται ότι είναι γιος ενός ανωτάτου στελέχους Μαρτύρων Αλ-Ακσά που είναι παρακλάδι της Φατάχ.

Νωρίτερα ο υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων - μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών - από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε χθες ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητήσεις πολιτικών - πολυεθνικών στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Για τους διαδηλωτές οι πολυεθνικές αποτελούν εμπόδιο στη βιώσιμη ανάπτυξη

Οι διευθυντές πολυεθνικών επιχειρήσεων πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα με τους πολιτικούς ηγέτες που έχουν μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται οι τρόποι με τους οποίους οι πολυεθνικές μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της Διάσκεψης τη μείωση δηλαδή της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Shell, Φιλ Γουότς, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Φιλ Γουότς, προέδρος της Shell

Όμως πολλοί σύνεδροι διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν τους οργανωτές λέγοντας ότι επιτρέπουν στις μεγάλες επιχειρήσεις να καθορίζουν την ατζέντα της Διάσκεψης σαν αντάλλαγμα των χρηματοδοτήσεων και των δωρεών στις οποίες προβαίνουν.

Οι σύνεδροι έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο επίμαχο ζήτημα του ρόλου των πολυεθνικών επιχειρήσεων στή βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που επισκέφθηκε τη Μοζαμβίκη πριν την άφιξη του στη Νότιο Αφρική απηύθυνε έκκληση για το καθορισμό χειροπιαστών στόχων στα θέματα της εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, της μείωσης της φτώχειας και τη παροχή καθαρού πόσιμου νερού.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσπάθειες για την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία
 

Οι δημοσκόπησεις δείχνουν ότι το κόμμα του κυρίου Ετσεβίτ θα καταποντισθεί

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η τουρκική εθνοσυνέλευση καθώς εντείνονται οι φήμες ότι αρκετοί πολιτικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Τον Ιούλιο η πλειοψηφία της εθνοσυνέλευσης ψήφισε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού της χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι Ισλαμιστές έχουν το προβάδισμα

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μερικά πολιτικά κόμματα άλλαξαν γνώμη καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα.

Το ισλαμικό κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέρεται να καταλαμβάνει το 20% περίπου, ενώ ελάχιστα άλλα κόμματα φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του 10% έτσι ώστε να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η προοπτική αυτή έχει θορυβήσει τα «κοσμικά» κόμματα, που παρά το γεγονός ότι συνολικά ψηφίζονται από το 70 έως και το 80 της εκατό των ψηφοφόρων, εντούτοις παραμένουν κατακερματισμένα.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι το λογικό θα ήταν η συσπείρωση των τριών κεντρο-αριστερών κομμάτων ή η συσπείρωση των πολλών συντηρητικών και εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών.

Παράλυση λόγω ασθένειας του Ετσεβίτ

Ο κύριος Ετσεβίτ έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση του είχε σχεδόν παραλύσει τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στη δίνη μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Αρκετοί υπουργοί παραιτήθηκαν και περίπου οι μισοί βουλευτές του κόμματος του –της Δημοκρατικής Αριστεράς – αποστάτησαν.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Η απόπειρα αεροπειρατείας αεροσκάφους της RyanAir στη Στοκχόλμη κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου τύπου.

Απόπειρα αεροπειρατίας

«Ο στόχος του αεροπειρατή ήταν Αμερικανική πρεσβεία» ο τίτλος των Sunday Times και Observer που επικαλούνται πηγές μυστικών υπηρεσιών της Σουηδίας.

Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε εκπαιδευθεί στη πτήση αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως σημειώνουν οι Sunday Times εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες ότι ο Καρέμ Τσάτι είχε διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, τότε αποδεικνύεται ότι το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή.

Η Independent on Sunday γράφει ότι εντείνονται οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου.

H εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό το επεισόδιο θυμίζει πολύ τα γεγονότα του περυσινού Σεπτεμβρίου.

Στο ίδιο θέμα η Observer μεταφέρει σχόλια ειδικών στα θέματα τρομοκρατίας –τους οποίους δεν κατονομάζει – που εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι ο Καρέμ Τσάτι δεν ενήργησε μόνος του όπως πιστεύετο αρχικά.

Ιράκ

«Ο Μπλερ ζητά από τον Μπους να μην ενεργήσει μονομερώς κατά του Ιράκ» ο τίτλος της Sunday Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ο βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στον αμερικανό πρόεδρο να εμπλέξει τα Ηνωμένα Εθνη.

Στο κύριο άρθρο της, η Independent on Sunday, απευθύνει την εξής ερώτηση προς τους κυρίους Μπους και Μπλερ: «Που βρίσκεται ο φάκελος με τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ιράκ;»

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο κύριος Μπλερ έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες ότι θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βαγδάτη έχει αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Μπλερ δεν το έχει πράξει και έτσι - όπως σημειώνει η εφημερίδα - δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χάνει την λαϊκή υποστήριξη για στρατιωτική επέμβαση.

Η Observer αποκαλύπτει ότι ο υπουργός αμύνης της Βρετανίας μεταβαίνει για έξι ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενημερωθεί για τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αν και οι δύο χώρες επιμένουν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, οι προετοιμασίες έχουν προχωρήσει πολύ.


Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή επίθεση
 

Το Ισραήλ καταζητούσε εδώ και μήνες τον Γιουσέφ

O υπουργός αμύνης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, διέταξε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το θάνατο πέντε ανθρώπων από την επίθεση με πυραύλους που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη.

Ενα από τα θύματα ήταν ύποπτος παλαιστίνιος εξστρεμιστής.

Το Ισραήλ παίζει με τη φωτιά
Αμπτέλ Αζίζ Ραντίσι, ηγέτης της Χαμάς
Ελικόπτερο τύπου Απάτσι εκτόξευσε τουλάχιστον τρείς πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου κοντά στην Παλαιστινιακή πόλη Τούμπας, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Ζενίν.

Τρείς άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο, ανάμεσά τους κι ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, όλοι τους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Σκοτώθηκαν επίσης και δύο παιδιά που ήταν απλοί θεατές όταν έγινε η έπιθεση.

Σύλληψη στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Χασάν Γιούσεφ, τον πολιτικό αρχηγό στη Δυτική Οχθη της ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

Η σύλληψη του Γιουσέφ που συνελήφθη στο κρυσφύγετο του στη Ραμάλα θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τον ισραηλινό στρατό.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το Ισραήλ προσπαθούσε εδώ και καιρό να συλλάβει τον ηγέτη της Χαμάς που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συσφυξη των σχέσεων της Χαμάς με άλλες ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.