Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-03

  1. Οργή στο Γιοχάνεσμπουργκ
  2. Μπλερ: Στηρίζουμε τα σχέδια των ΗΠΑ
  3. Αρνούνται τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
  4. Ελεύθερη πτώση στις χρηματαγορές
  5. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
  6. Ορκοι εκδίκησης από τη Χαμάς
  7. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ του Κιότο
  8. Φρούδες ελπίδες για ταξίδι στο Διάστημα
  9. Ζητείται μόνιμη απαγόρευση του Μπατασούνα
  10. Θάνατοι μωρών στην Ινδία
  11. Η επισκόπηση του βρετανικού Tύπου
  12. Η Κολομβία αμείβει τους «πληροφοριοδότες» της
  13. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
  14. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ του Κιότο
  15. Συμφωνία για το πόσιμο νερό
  16. «Αποφασισμένο να αμυνθεί» το Ιράκ
  17. Απελάσεις Παλαιστινίων από το Ισραήλ
  18. Διαμεσολάβηση Ανάν για το θέμα του Ιράκ
  19. Απελάσεις αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ
  20. Συνάντηση Ανάν - Αζίζ στο Γιοχάνεσμπουργκ
  21. Ανταμοιβή για τους πληροφοριοδότες στην Κολομβία
  22. Νέα στοιχεία για το εμπόριο ναρκωτικών και την τρομοκρατία, παρουσιάζουν οι Αμερικανοί
  23. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Οργανωσεις οπως η Greenpeace πραγματοποίησαν διαδηλώσεις

Προδοσία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη χαρακτηρίζουν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις τη συμφωνία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στην αύξηση της χρήσης καθαρών πηγών ενεργείας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε και δεν ζητά πλέον να τεθεί συγκεκριμένος στόχος για την εισαγωγή τους.

Ενας θρίαμβος για την απληστία, μια τραγωδία για τους φτωχούς και το περιβάλλον
Περιβαλλοντική οργάνωση Oxfam
Διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι χωρίς αυτούς τους στόχους η συμφωνία δεν θα έχει καμία αξία και θα είναι επομένως άχρηστη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις Greenpeace, WWF και Oxfam αναφέρουν ότι η αποτυχία της προσπάθειας παροχής ενέργειας προς τους φτωχούς του πλανήτη και προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα καταγραφεί στην ιστορία σαν μια χαμένη ευκαιρία.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η ΕΕ έθετε ως στόχο να παράγεται το 15% της παγκόσμιας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές-θέση που σύμφωνε με δημοσιογραφικές αναφορές είχε εγκαταλείψει πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της διάσκεψης στο Γιοχάνεσμπουργκ

Απαντώντας στις επικρίσεις σύνεδροι της διάσκεψης αναφέρονταν στην επιτυχία που όπως υποστηρίζουν επιτεύχθηκε σε τομείς όπως η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι δέχεται τελικά να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: Στηρίζουμε τα σχέδια των ΗΠΑ
 

Σκληραίνει την στάση του o Βρετανός πρωθυπουργός

Την πρόθεσή του να στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ εάν η Βαγδάτη δεν προσφέρει άνευ όρων πρόσβαση στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Ο κ Μπλέ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσείν επιχειρεί να κατασκευάσει χημικά, βιολογικά αλλά ακόμη και πυρηνικά όπλα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα προτιμούσε η ανάληψη στρατιωτικής δράσης να έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ

Το ζήτημα της επιστροφής των επιθεωρητών αναμένεται να κυριαρχήσει και στην συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με την ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο ευρύτερο γύρο επαφών του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφάλειας, τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και τα σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Άμυνα στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ στην κατηγορηματική δήλωση ότι το Ιράκ θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ

«Το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης πολύ σοβαρά και είναι έτοιμο να υπερασπίσει την εθνική του ακεραιότητα», είπε ο κ. Αζίζ μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο κ. Αζίζ συμπλήρωσε ότι το Ιράκ αισιοδοξεί ακόμη για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και ότι είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Αζίζ, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Αζίζ είχε πει ότι το Ιράκ μπορεί να δεχθεί την επιστροφή των παρατηρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση με την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν το Ιράκ ότι κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα σχόλια του κ. Αζίζ, λέγοντας ότι η Βαγδάτη δεν φημίζεται για την φερεγγυότητά της.

Οι δηλώσεις του κ. Αζίζ πραγματοποιούνται ενώ οι απειλές της Ουάσινγκτον έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και ενώ παρατηρούνται αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα μεθοδικά. Δεν υπάρχει κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη. Το πρόβλημα είναι με τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρνούνται τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα
 

Οι έρευνες των ιατροδικαστών πραγματοποιούνται για λογαριασμό συγγενών των θυμάτων

Αναφορά της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες για τη σφαγή επτά χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα δεν ευσταθούν.

Σύμφωνα με την αναφορά, το 1995 σκοτώθηκαν περίπου δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη του μουσουλμανικού στρατού.

Την αναφορά καταδίκασε ο Πάντι Ασντάουν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ανώτατος ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνη προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων ένα μήνα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βοσνία.

Ομάδες ιατροδικαστών έχουν ανακαλύψει υπολείμματα πέντε χιλιάδων πτωμάτων στη Σρεμπρένιτσα-την περιοχή όπου πιστεύεται ότι η πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αρκετά από τα πτώματα βρέθηκαν σε γειτονικές πόλεις και οι ιατροδικαστές, που εργάζονται για λογαριασμό οργανώσεων συγγενών των θυμάτων, υποστηρίζουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί για να συγκαληφθεί το μέγεθος της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθερη πτώση στις χρηματαγορές
 


Έντονα πτωτικές τάσεις παρουσίασαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς παρουσίασε πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές σε ανησυχίες που εκφράστηκαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις εβδομάδες κάτω από τις 4.000 μονάδες καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στο αρνητικό κλίμα της αμερικανικής χρηματαγοράς αλλά και την ανησυχία για τις προοπτικές εταιρειών πετρελαίου.

Στη συνέχεια παρουσίασε μερική ανάκαμψη.

Τα «αίτια» της κρίσης

Την πτωτική πορεία στην αμερικανική χρηματαγορά φαίνεται ότι προκάλεσε η δημοσίευση στοιχείων που παρουσιάζουν ασθενή ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ.

Την εικόνα φάνηκε να επιδεινώνει η πρόβλεψη τράπεζας επενδύσεων ότι η εταιρεία ημιαγωγών Intel θα παρουσιάσει χαμηλότερα, από τα αναμενόμενα, κέρδη.

Αντίστοιχα στο Λονδίνο η πτώση φαίνεται να οφείλεται στην σημαντική πτώση της αξίας των μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών.

Η τιμή του πετρελαίου που είχε αυξηθεί, καθώς κλιμακώνονταν η ανησυχία για ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, παρουσίασε σημάδια πτώσης καθώς η Βαγδάτη εμφανίστηκε πιο συμβιβαστική και ο ΟΠΕΚ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή.

Στη χώρα του… βασιλεύοντος Ηλίου

Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων είκοσι χρόνων σημείωσαν οι μετοχές και στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για την δυνατότητα ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά η ιαπωνική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει, προς το παρόν, πρόθεση να παρέμβει.

Η υποχώρηση των δεικτών του χρηματιστηρίου του Τόκιο, σημειώνεται σε μια περίοδο που η ιαπωνική οικονομία είχε δείξει σημάδια μιας σταθερής ανάκαμψης.

Φαίνεται όμως πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμα πεισθεί για την δυναμικότητα και τις προοπτικές της ιαπωνικές οικονομίας.

Έτσι, ο δείκτης Νικέι, σημείωσε πτώση πλέον του 3%, την μεγαλύτερη από το 1983, φέρνοντας την Ιαπωνία στην δυσάρεστη θέση να είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που διέρχεται μια τόσο βαθιά και μακροχρόνια ύφεση.

Ο τραπεζικός ήταν ο τομέας που σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, κυρίως δε οι πιο καινούργιες, σχετικά, τράπεζες.


Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
 


Οι σχέσεις της Ουάσινκτον με τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συνεχίζουν να απασχολούν τον ευρωπαικό τύπο ενώ κάθε άλλο παρά απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μία νέα πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Με τίτλο "Ο χαμαιλέων του Τάμεση" άρθρο στη Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "κατα τα φαινόμενα έχει απωλέσει το χάρισμα να ικανοποιεί τους ψηφόρους".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στην περίπτωση του Ιρακ ο κ. Μπλερ "βάλλεται απ' όλες τις πλευρές".

"Αν μετακινηθεί πιό κοντά στη φιλοπόλεμη στάση της Αμερικής , τότε θα επισύρει την οργή του κόμματός του και θα απομονωθεί από την Ευρώπη. Αν κινηθεί αθόρυβα μακριά από τα γεράκια της Ουάσινγκτον τότε η απόφασή του αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει το τέλος της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ" , υπογραμμίζει η Seuddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα εκτιμά ότι η "σωτηρία" του Μπλερ τώρα , ίσως να προέρχεται απο τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που ακολουθεί "μία μετριοπαθή πολιτική στο θέμα του Ιρακ".

Η Magyar Nemzet της Ουγγαρίας έχει τη γνώμη ότι οι διαφορές των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του Ιράκ "φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί".

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η γεφύρωση των διαφορών οφείλεται εν μέρει στον Τόνι Μπλερ "ο οποίος έπεισε τους υπουργούς των Εξωτερικών των σημαντικοτέρων χωρών της ΕΕ να υποστηρίξουν μία αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιρακ εφόσον οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα που τους προσφέρει το διεθνές δίκαιο".

Η Berlingske Tidende της Κοπεγχάγης καλωσορίζει "το πνεύμα ενότητας στη συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο όσον αφορά το Ιρακ".

"Φαίνεται ότι ΕΕ θα είναι σε θέση να συμφωνήσει γιά ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θά προβλέπει κάτω από ποιές προυποθέσεις θα είναι δυνατή η προσφυγή στα όπλα" , παρατηρεί ο συντάκτης του σχετικού άρθρου.
΅
"Το ευρωπαικό μέτωπο δεν υπεχώρησε στις απαιτήσεις των ΗΠΑ" , γράφει η ελβετική Les Temps.

"Η Βρετανία και η Ιταλία , που είναι οι περισσότερο φιλοπόλεμες από τις άλλες χώρες μέλη , έχουν μετριάσει την υποστήριξή τους πρός τον Τζόρτζ Μπους" , εκτιμά η Les Temps.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ορκοι εκδίκησης από τη Χαμάς
 

Η Ιντισάρ Αζουρί, αδελφή Παλαιστίνιου εξτρεμιστή, έμαθε ότι θα απελαθεί

Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις ορκίσθηκαν να εκδικηθούν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να απελάσει τους συγγενείς ενός Παλαιστίνιου εξτρεμιστή από τη Δυτική Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυό τους ενεθάρρυναν ουσιαστικά τρομοκρατικές ενέργειες και για αυτό το λόγο αποτελούν απειλή για την κοινωνία
Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ
Με μία πρωτοφανή απόφασή τους, οι δικαστές διέταξαν την απέλαση του αδελφού και της αδελφής ενός Παλαιστινίου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διοργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει τον συγγενή ενός άλλου Παλαιστίνιου εξτρεμιστή, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει τις επιθέσεις εναντίον ενός εβραϊκού οικισμού.

Η Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» και τόνισε ότι θα υπάρξει αντίδραση από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Τα τρία άτομα που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της απέλασης είχαν δηλώσει ότι θα ασκήσουν έφεση εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, πιστεύοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Μαύρη ημέρα»

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ο αδελφός και η αδελφή του Παλαιστίνιου εξτρεμιστή πρόκειται να απελαθούν διότι γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια του αδελφού τους, αλλά δεν προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι με τη στάση τους ενεθάρρυναν τις επιθέσεις των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατεδίκασαν την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί «μία μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να απελάσει τα αδέλφια του Παλαιστίνιου εξτρεμιστή για δύο χρόνια. Οι δυό τους θα πρέπει να καταφύγουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Εάν πραγματοποιηθούν οι απελάσεις θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το Ισραήλ δεν έχει ποτέ απελάσει Παλαιστίνιο που ζει στην περιοχή πάνω από 10 χρόνια.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ του Κιότο
 

Η Ρωσία θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου

Η Ρωσία σχεδιάζει να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ υπόσχεται να αναλάβει δράση
«Πιστεύουμε ότι η επικύρωση θα γίνει στο εγγύς προσεχές μέλλον», δήλωσε ο κ. Κασιάνοφ.

Η απόφαση της Ρωσίας σημαίνει ενδεχομένως ότι το πρωτόκολλο του Κιότο μπορεί να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Το πρωτόκολλο του Κιότο δεν ετέθη ποτέ σε εφαρμογή, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες θεωρούνται ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη - αρνήθηκαν να το επικυρώσουν. Η κυβέρνηση Μπους τάσσεται εναντίον των διατάξεων του πρωτοκόλλου.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μετά την υποστήριξη της Ρωσίας - του τρίτου μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο - το πρωτόκολλο δεν θα μείνει ανενεργό για πολύ καιρό ακόμη.

Πλειονότητα

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο πρόκειται να συζητηθεί στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Για να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο πρέπει να το επικυρώσει η πλειονότητα των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας, δεν θα χρειάζεται πλέον η συγκατάβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για τη διαρροή του 36% των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα και η Ρωσία για τη διαρροή του 17%.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Φρούδες ελπίδες για ταξίδι στο Διάστημα
 

Ο Μπέις και οι κοσμοναύτες Σεργκέι Ζαλιότιν και Φρανκ Ντεβίν

Η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος ζήτησε από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος 'N Sync, Λανς Μπέις, να εγκαταλείψει το εκπαιδευτικό διαστημικό πρόγραμμα, καθώς ο ίδιος δε διέθετε τελικά το απαιτούμενο ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να γίνει ο τρίτος τουρίστας στο Διάστημα.


Ο Μπέις είχε εκπαιδευθεί από γνωστούς κοσμοναύτες
Οι τελευταίες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς του γνωστού τραγουδιστή ότι έγινε δεκτός να ταξιδέψει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ρωσική υπηρεσία Διαστήματος δήλωσε ότι ο Λανς Μπέις έπρεπε να φύγει διότι παραβίασε τους όρους του συμβολαίου.

Ο γνωστός τραγουδιστής βρισκόταν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Ιούλιο, έχοντας περάσει και δύο εβδομάδες μάλιστα στο εκπαιδευτικό διαστημικό κέντρο της ΝΑΣΑ.

Ονειρο

Εάν είχε πραγματοποιηθεί η διαστημική αποστολή ο 23χρονος τραγουδιστής του συγκροτήματος 'N Sync θα ήταν ο μικρότερος τουρίστας του Διαστήματος.


Ο τραγουδιστής πρόβαρε συχνά το κοστούμι του....
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία Διαστήματος, ο Μπέις και οι εκπρόσωποι της εταιρείας του είχαν λάβει προθεσμία για να καταθέσουν τα χρήματα, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Μπέις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς ο γνωστός τραγουδιστής θέλει απεγνωσμένα να εκπληρώσει το όνειρό του.

Ο Μπέις ήθελε εδώ και μήνες να ακολουθήσει τα ίχνη των δύο πρώτων τουριστών του Διαστήματος, του Αμερικανού επιχειρηματία, Ντένις Τίτο και του Νοτιοαφρικανού βιομηχάνου, Μαρκ Σάτλγουορθ.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητείται μόνιμη απαγόρευση του Μπατασούνα
 

Διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του κόμματος Ερι Μπατασούνα

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος των Βάσκων εθνικιστών, Ερι Μπατασούνα.

Θέλουν να μας εξουδετερώσουν και κυρίως θέλουν να διαγράψουν την ταυτότητα του βασκικού λαού
Αρνάλντο Οτέγκι, αρχηγός του Ερι Μπατασούνα
Ηδη ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν έχει απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος για τρία χρόνια, αλλά η ισπανική κυβέρνηση ζητά τη μόνιμη απαγόρευση της λειτουργίας του.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατηγορεί το κόμμα ότι υποστηρίζει την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων ατόμων.

Η ισπανική κυβέρνηση μάλιστα έστειλε και αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Εκστρατεία βίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει την απαγόρευση ενός κόμματος, όμως το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να λάβει την απόφαση.

Δεν θα έχουν ούτε ένα λεπτό ησυχίας ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τις πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις ούτε από τους νομοθέτες
Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ισπανός δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γνωστός και από την υπόθεση της δίωξης εναντίον του Αουγκούστο Πινοσέτ, συνέταξε εισαγγελικό του διάταγμα 375 σελίδες.

Ο κ. Γκαρθόν υπογραμμίζει ότι η εκστρατεία βίας της ΕΤΑ "στρέφεται αδιακρίτως εναντίον των πολιτών της χώρας, χωρίς να αφήνει αμφιβολίες ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Το κόμμα διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι συνδέεται με την ΕΤΑ.

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στη περιοχή των Βάσκων εάν απαγορευθεί η λειτουργία του.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Θάνατοι μωρών στην Ινδία
 

Οι γονείς κατηγορούν τις υγειονομικές αρχές για αμέλεια

Οι αρχές στην Καλκούτα της Ινδίας διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους 15 παιδιών μέσα σε τρεις μόνο ημέρες σε ένα κρατικό νοσοκομείο της πόλης.

Τουλάχιστον πέντε με έξι παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στο νοσοκομείο. Καθημερινά όμως εισάγονται στο νοσοκομείο εκατοντάδες
Σουρία Καν Μίσχρα, υπουργός Υγείας της Βεγγάλης
Το τελευταίο θύμα ήταν ένα τριάχρονο κορίτσι, το οποίο πέθανε την Τρίτη λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι των μικρών παιδιών οφείλονται στην έλλειψη οξυγόνου, αλλά και στην έλλειψη των νοσοκομειακών κλινών.

Εξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν εξοργισμένοι γονείς, οι οποίοι θέλουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο νοσοκομείο.

Διαψεύσεις

Οι αρχές του νοσοκομείου αρνούνται τις κατηγορίες για αμέλεια και υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι των παιδιών οφείλονταν σε φυσικά αίτια.


Ορισμένοι γονείς θέλουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους αλλού
Το κρατικό νοσοκομείο BC Roy διαθέτει κλίνες μόνο για 600 παιδιά, ορισμένα από τα οποία πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Ο υπουργός Υγείας στην ινδική πολιτεία της Βεγγάλης, Σουρία Καν Μίσχρα, δήλωσε στο BBC ότι οι αρχές δε φέρουν καμία ευθύνη για τους θανάτους των παιδιών.

«Τουλάχιστον πέντε με έξι παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στο νοσοκομείο. Καθημερινά όμως εισάγονται στο νοσοκομείο εκατοντάδες», δήλωσε ο Σουρία Καν Μίσχρα.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 02:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού Tύπου
 


"Παγίδα στον Μπλερ έστησε ο Μουγκάμπε" - ο τίτλος που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου. Ολες οι εφημερίδες εκτιμούν ότι στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας "έπεσε στην πολιτική παγίδα που του έστησαν οι Αφρικανοί ηγέτες".

"Ο πρόεδρος Μουγκάμπε και ο στενότερος σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ναμίμπια, έκαναν μία καλά ενορχιστρωμένη προσωπική επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ", γράφει η Daily Telegraph για την υποδοχή που επεφύλαξαν στο Βρετανό πρωθυπουργό οι Αφρικανοί ηγέτες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Δυσαρέσκεια κατά της Δύσης στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ ενώ ο Μουγκάμπε επιτίθεται στον Μπλερ" - σηνειώνει η Independent.

"Στην αποικιοκρατική κληρονομία της Βρετανίας στην Αφρικανική ήπειρο επικεντρώθηκε η κριτική των Αφρικανών ηγετών στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη . Ο Τόνι Μπλερ δέχεται έντονη επίθεση από δύο αρχηγούς κρατών που είναι από τους πιό αμφιλεγόμενους στην Αφρική" , υπογραμμίζει η Independent.

"Οι Αφρικανοί ηγέτες επικρίνουν τον Μπλερ στο θέμα της Ζιμπάμπουε" , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Financial Times.

"Οι ηγέτες του νοτίου τμήματος της Αφρικής πραγματοποίησαν χθες μία καυστική επίθεση κατά του Τόνι Μπλερ για τη σκληρή γραμή που ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι του καθεστώτος του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε", γράφει η Financial Times.

"Η εκδίκηση του Μουγκάμπε ενώ ο Μπλερ θεωρείται υπεύθυνος για τα δεινά της Αφρικής" , ο πηχιαίος τίτλος στη Guardian.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κολομβία αμείβει τους «πληροφοριοδότες» της
 

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις ελέγχουν σχεδόν το μισό της χώρας

Η Κολομβία έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα των «πληροφοριοδοτών», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της χώρας.


Ο πρόεδρος Ουρίμπε έχει υποσχεθεί προεκλογικά να αντιμετωπίσει τους αντάρτες
Σύμφωνα με το εν λόγω σύστημα, πολίτες της χώρας καλούνται να παράσχουν πληροφορίες έναντι αδράς αμοιβής.

Τη Δευτέρα, δύο ακόμη «πληροφοριοδότες», οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, έλαβαν χρήματα από τις αρχές, ενώ τη σκηνή κατέγραφαν οι κάμερες της τηλεόρασης.

Καθένας από τους δυό τους έλαβε 2.500 δολάρια - ποσό που θεωρείται μία περιουσία σε μία χώρα όπως η Κολομβία όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ικανοποίηση

Η κυβέρνηση μάλιστα σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των «πληροφοριοδοτών», σύμφωνα μάλιστα με τις διακηρύξεις του προέδρου, Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος τηρεί σκληρή στάση εναντίον των ανταρτών και των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο ίδιος ο Αλβάρο Ουρίμπε εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πληφορορίες των δύο πολιτών.

Η αστυνομία, στηριζόμενη στις πληροφορίες τους, κατάφερε να συλλάβει τον περιβόητο Οσβάλντο Ντίαζ Αλφάρο, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Καθηγητής».

Ο Αλφάρο είναι ηγετικό στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων των ανταρτών στην Κολομβία και μάλιστα πιστεύεται ότι είχε διοργανώσει την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου Ουρίμπε τον Απρίλιο.


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
 


Οι σχέσεις της Ουάσινκτον με τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συνεχίζουν να απασχολούν τον ευρωπαικό τύπο ενώ κάθε άλλο παρά απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μία νέα πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Με τίτλο "Ο χαμαιλέων του Τάμεση" άρθρο στη Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "κατα τα φαινόμενα έχει απωλέσει το χάρισμα να ικανοποιεί τους ψηφόρους".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στην περίπτωση του Ιρακ ο κ. Μπλερ "βάλλεται απ' όλες τις πλευρές".

"Αν μετακινηθεί πιό κοντά στη φιλοπόλεμη στάση της Αμερικής , τότε θα επισύρει την οργή του κόμματός του και θα απομονωθεί από την Ευρώπη. Αν κινηθεί αθόρυβα μακριά από τα γεράκια της Ουάσινγκτον τότε η απόφασή του αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει το τέλος της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ" , υπογραμμίζει η Seuddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα εκτιμά ότι η "σωτηρία" του Μπλερ τώρα , ίσως να προέρχεται απο τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που ακολουθεί "μία μετριοπαθή πολιτική στο θέμα του Ιρακ".

Η Magyar Nemzet της Ουγγαρίας έχει τη γνώμη ότι οι διαφορές των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του Ιράκ "φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί".

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η γεφύρωση των διαφορών οφείλεται εν μέρει στον Τόνι Μπλερ "ο οποίος έπεισε τους υπουργούς των Εξωτερικών των σημαντικοτέρων χωρών της ΕΕ να υποστηρίξουν μία αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιρακ εφόσον οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα που τους προσφέρει το διεθνές δίκαιο".

Η Berlingske Tidende της Κοπεγχάγης καλωσορίζει "το πνεύμα ενότητας στη συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο όσον αφορά το Ιρακ".

"Φαίνεται ότι ΕΕ θα είναι σε θέση να συμφωνήσει γιά ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θά προβλέπει κάτω από ποιές προυποθέσεις θα είναι δυνατή η προσφυγή στα όπλα" , παρατηρεί ο συντάκτης του σχετικού άρθρου.
΅
"Το ευρωπαικό μέτωπο δεν υπεχώρησε στις απαιτήσεις των ΗΠΑ" , γράφει η ελβετική Les Temps.

"Η Βρετανία και η Ιταλία , που είναι οι περισσότερο φιλοπόλεμες από τις άλλες χώρες μέλη , έχουν μετριάσει την υποστήριξή τους πρός τον Τζόρτζ Μπους" , εκτιμά η Les Temps.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ του Κιότο
 

Η Ρωσία θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου

Η Ρωσία σχεδιάζει να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ υπόσχεται να αναλάβει δράση
«Πιστεύουμε ότι η επικύρωση θα γίνει στο εγγύς προσεχές μέλλον», δήλωσε ο κ. Κασιάνοφ.

Η απόφαση της Ρωσίας σημαίνει ενδεχομένως ότι το πρωτόκολλο του Κιότο μπορεί να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

Το πρωτόκολλο του Κιότο δεν ετέθη ποτέ σε εφαρμογή, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες θεωρούνται ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη - αρνήθηκαν να το επικυρώσουν. Η κυβέρνηση Μπους τάσσεται εναντίον των διατάξεων του πρωτοκόλλου.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μετά την υποστήριξη της Ρωσίας - του τρίτου μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο - το πρωτόκολλο δεν θα μείνει ανενεργό για πολύ καιρό ακόμη.

Πλειονότητα

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο πρόκειται να συζητηθεί στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Για να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο πρέπει να το επικυρώσει η πλειονότητα των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας, δεν θα χρειάζεται πλέον η συγκατάβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1990, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για τη διαρροή του 36% των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα και η Ρωσία για τη διαρροή του 17%.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για το πόσιμο νερό
 

Περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Οι Αφρικανοί ηγέτες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής και να παράσχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2015.

Ο Ρίτσαρντ Τζόλι, σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούν το πόσιμο νερό, τόνισε ότι η αρμόδια αφρικανική επιτροπή θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Η αρμόδια αφρικανική επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει το θέμα του πόσιμου νερού
Περίπου 1,1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί κάτοικοι 25 χωρών της Αφρικής δεν πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2025.

Επιπλέον, οι αποφάσεις των αφρικανικών χωρών να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής θεωρούνται πολύ σημαντικές γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπισθούν ασθένειες όπως η χολέρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένα ακόμη σημαντικό θέμα που ετέθη στις διαπραγματεύσεις του Γιοχάνεσμπουργκ - η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - φαίνεται πως βρίσκει, μερικώς τουλάχιστον, λύση.

Η συμφωνία είναι χειρότερη από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε
Στιβ Σόγιερ, εκπρόσωπος της Greenpeace
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με στόχο την αύξηση της χρήσης των συγκεκριμένων πηγών - πρόταση που έβρισκε αντίθετες τις ΗΠΑ αλλά και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

Η ΕΕ ζητούσε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.

Ομως, στην καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι στόχοι, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις αρκετών οικολογικών οργανώσεων.

Αγώνας δρόμου κατά της φτώχειας

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, απηύθυνε εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ εισέρχεται στην τελική της φάση.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματευτές προσπαθούν να ασχοληθούν με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να φθάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες της συνάντησης.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποφασισμένο να αμυνθεί» το Ιράκ
 

Ο Ταρίκ Αζίζ και ο Κόφι Ανάν κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι το Ιράκ θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ.

Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τα Ηνωμένα Εθνη
Ταρίκ Αζίζ, αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης
«Το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης πολύ σοβαρά και είναι έτοιμο να υπερασπίσει την εθνική του ακεραιότητα», είπε ο κ. Αζίζ μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο κ. Αζίζ συμπλήρωσε ότι το Ιράκ αισιοδοξεί ακόμη για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και ότι είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Αζίζ, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Νωρίτερα, μιλώντας κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Αζίζ είχε πει ότι το Ιράκ μπορεί να δεχθεί την επιστροφή των παρατηρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση με την Ουάσινγκτον.

Η επιστροφή των παρατηρητών όπλων δεν είναι το μόνο θέμα. Οι κυρώσεις, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα, οι απειλές για πόλεμο - όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν
Ταρίκ Αζίζ, αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν το Ιράκ ότι κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα σχόλια του κ. Αζίζ, λέγοντας ότι η Βαγδάτη δεν φημίζεται για την φερεγγυότητά της.

Οι δηλώσεις του κ. Αζίζ πραγματοποιούνται ενώ οι απειλές της Ουάσινγκτον έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και ενώ παρατηρούνται αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα μεθοδικά. Δεν υπάρχει κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη. Το πρόβλημα είναι με τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ θεωρεί ότι η επιστροφή των παρατηρητών όπλων είναι το πρώτο βήμα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει αποδείξεις για την πιθανότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας.

Το Ιράκ αλλάζει συνέχεια τη στάση του στο θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων
Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ομως, τα σχόλια του κ. Πάουελ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ και είχε ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση Μπους για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

«Το Ιράκ αλλάζει συνέχεια τη στάση του στο θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων», επεσήμανε ο Αρι Φλάισερ.

Κριτική

Η συνάντηση του κ. Αζίζ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα ασκεί κριτική στην Ουάσινγκτον για τις προθέσεις της.


Ο Ιγκόρ Ιβανόφ προειδοποιεί ότι η Μόσχα μπορεί να ασκήσει βέτο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι μία επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζουμε ότι το θέμα δεν θα χρειασθεί να φθάσει μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η Μόσχα δεν θα χρειασθεί να ασκήσει βέτο», τόνισε ο κ. Ιβανόφ μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νατζί Σαμπρί, στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προθέσεις της Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιφέρουν χάος στις διεθνείς ισορροπίες. Αυτό το καταδικάζουμε», τόνισε ο κ. Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Απελάσεις Παλαιστινίων από το Ισραήλ
 

Η Ιντισάρ Αζουρί, αδελφή Παλαιστίνιου εξτρεμιστή, έμαθε ότι θα απελαθεί

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την απέλαση των συγγενών ενός Παλαιστίνιου εξτρεμιστή από τη Δυτική Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυό τους ενεθάρρυναν ουσιαστικά τρομοκρατικές ενέργειες και για αυτό το λόγο αποτελούν απειλή για την κοινωνία
Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ
Με μία πρωτοφανή απόφασή τους, οι δικαστές διέταξαν την απέλαση του αδελφού και της αδελφής ενός Παλαιστινίου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διοργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει τον συγγενή ενός άλλου Παλαιστίνιου εξτρεμιστή, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει τις επιθέσεις εναντίον ενός εβραϊκού οικισμού.

Τα τρία άτομα που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της απέλασης είχαν δηλώσει ότι θα ασκήσουν έφεση εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, πιστεύοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Μαύρη ημέρα»

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ο αδελφός και η αδελφή του Παλαιστίνιου εξτρεμιστή πρόκειται να απελαθούν διότι γνώριζαν εκ των προτέρων τα σχέδια του αδελφού τους, αλλά δεν προσπάθησαν να τον αποτρέψουν.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι με τη στάση τους ενεθάρρυναν τις επιθέσεις των Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατεδίκασαν την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτεί «μία μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να απελάσει τα αδέλφια του Παλαιστίνιου εξτρεμιστή για δύο χρόνια. Οι δυό τους θα πρέπει να καταφύγουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Εάν πραγματοποιηθούν οι απελάσεις θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το Ισραήλ δεν έχει ποτέ απελάσει Παλαιστίνιο που ζει στην περιοχή πάνω από 10 χρόνια.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμεσολάβηση Ανάν για το θέμα του Ιράκ
 

Ο Ταρίκ Αζίζ και ο Κόφι Ανάν κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, πραγματοποίησε την Τρίτη συνομιλίες με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Μιλώντας κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Αζίζ υπογράμμισε ότι το Ιράκ μπορεί να δεχθεί την επιστροφή των παρατηρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση με την Ουάσινγκτον.

Η επιστροφή των παρατηρητών όπλων δεν είναι το μόνο θέμα. Οι κυρώσεις, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα, οι απειλές για πόλεμο - όλα αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν
Ταρίκ Αζίζ, αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν το Ιράκ ότι κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα σχόλια του κ. Αζίζ, λέγοντας ότι η Βαγδάτη δεν φημίζεται για την φερεγγυότητά της.

Οι δηλώσεις του κ. Αζίζ πραγματοποιούνται ενώ οι απειλές της Ουάσινγκτον έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής από τη διεθνή κοινότητα και ενώ παρατηρούνται αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα μεθοδικά. Δεν υπάρχει κρίση ανάμεσα στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη. Το πρόβλημα είναι με τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ κατά τη διάσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ θεωρεί ότι η επιστροφή των παρατηρητών όπλων είναι το πρώτο βήμα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει αποδείξεις για την πιθανότητα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προκειμένου να υποστηρίξει μία ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της χώρας.

Το Ιράκ αλλάζει συνέχεια τη στάση του στο θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων
Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ομως, τα σχόλια του κ. Πάουελ φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ και είχε ταχθεί υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις στην κυβέρνηση Μπους για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

«Το Ιράκ αλλάζει συνέχεια τη στάση του στο θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων», επεσήμανε ο Αρι Φλάισερ.

Κριτική

Η συνάντηση του κ. Αζίζ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα ασκεί κριτική στην Ουάσινγκτον για τις προθέσεις της.


Ο Ιγκόρ Ιβανόφ προειδοποιεί ότι η Μόσχα μπορεί να ασκήσει βέτο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι μία επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζουμε ότι το θέμα δεν θα χρειασθεί να φθάσει μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η Μόσχα δεν θα χρειασθεί να ασκήσει βέτο», τόνισε ο κ. Ιβανόφ μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νατζί Σαμπρί, στη Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προθέσεις της Ουάσινγκτον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επιφέρουν χάος στις διεθνείς ισορροπίες. Αυτό το καταδικάζουμε», τόνισε ο κ. Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Απελάσεις αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ
 

Σημείο ελέγχου στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την απέλαση από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη συγγενών ακραίων Παλαιστινίων.

Ειδικό δικαστήριο αποτελούμενο από 9 δικαστές επικύρωσε την απόφαση εκτόπισης του περασμένου μήνα εις βάρος του αδελφού και της αδελφής ενός Παλαιστινίου που είχε αναμειχθεί σε επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε ένας τρίτος Παλαιστίνιος που είχε σχέση με εξτρεμιστή που συμμετείχε σε επίθεση εναντίον εβραικού οικισμού στη Δυτιική Οχθη να αφεθεί ελεύθερος.

Και οι τρείς κατηγορούμενοι έκαναν έφεση υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για τις απελάσεις παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι ο αδελφός και αδελφή γνώριζαν για την επίθεση στο Τελ Αβίβ και δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση τονίζει ότι οι σπελάσεις γίνονται για να αποφευχθούν στο μέλλον οι επιθέσεις ακραίων παλαιστινίων .


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Ανάν - Αζίζ στο Γιοχάνεσμπουργκ
 

Ο Ταρίκ Αζίζ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις της Βαγδάτης με τα ΗΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης Τάρικ Αζίζ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί μία πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Αζίζ είπε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να επενεξετάσει την πρόταση για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων - "ως μέρος ενός ουσιαστικού διακανονισμού με την Ουάσινγκτον" - όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ.

ΟΙ ΗΠΑ , που κατηγορούν το Ιράκ ότι συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής , έσπευσαν να απορρίψουν τους ισχυρισμούς του κ. Αζίζ επισημαίνοντας ότι "η ιστορική εμπειρία δείχνει πως η Βαγδάτη δεν είναι αξιόπιστη".

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής , Νέλσον Μαντέλα ένωσε κι αυτός τη φωνή του με όσους αντιτίθενται στην αμερικανική πολιτική καταδικάζοντας τα σχέδια επέμβασης στο Ιράκ.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ , δήλωσε ότι ελπίζει η κυβέρνηση του να μη χρειαστεί να καταφύγει στο δικαίωμα της αρνησικυρίας , το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψει την αμερικανική επίθεση στο Ιρακ.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανταμοιβή για τους πληροφοριοδότες στην Κολομβία
 

Αντάρτες της οργάνωσης FARC

Στην Κολομβία άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα που επιτρέπει την ανταμοιβή των πολιτών οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες στις αρχές για τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Τη Δευτέρα οι δύο πρώτοι πληροφοριοδότες , που φορούσαν μάσκες για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους , εμφανίσθηκαν στην κρατική τηλεόραση τη στιγμή που έπερναν τα χρήματα για τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση.

Ελαβαν περίπου $ 2.500 - μία μικρή περιουσία σε μία χώρα όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού ζεί σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τη ροή πληροφοριών για τις αντίπαλες ένοπλες ομάδες ενώ ο πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε προετοιμάζει τη χώρα γιά πόλεμο.


Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα στοιχεία για το εμπόριο ναρκωτικών και την τρομοκρατία, παρουσιάζουν οι Αμερικανοί
 

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Χεζμπολάχ ενισχύεται με 'βρώμικα χρήματα'.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έμποροι ναρκωτικών στις ΗΠΑ διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στις ακραίες οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας κατά των Ναρκωτικών (DEA) Ασα Χάτσινσον υποστήριξε σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι η σχέση μεταξύ των εμπόρων ναρκωτικών στις ΗΠΑ και των εξτρεμιστών της Μέσης Ανατολής αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης που στόχο είχε την παραγωή μεταμφεταμίνης στις ΗΠΑ.

"Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα από τις πωλήσεις των ναρκωτικών στέλνονται στη Μέση Ανατολή υπολογίζεται όμως ότι είναι πολλά εκατομμύρια δολάρια", σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο κ. Χάτσινσον είπε ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών διοχετεύεται σε οργανώσεις όπως είναι η Χεζμπολάχ που από τις ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση.


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
 


Οι σχέσεις της Ουάσινκτον με τις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συνεχίζουν να απασχολούν τον ευρωπαικό τύπο ενώ κάθε άλλο παρά απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μία νέα πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράκ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Με τίτλο "Ο χαμαιλέων του Τάμεση" άρθρο στη Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "κατα τα φαινόμενα έχει απωλέσει το χάρισμα να ικανοποιεί τους ψηφόρους".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στην περίπτωση του Ιρακ ο κ. Μπλερ "βάλλεται απ' όλες τις πλευρές".

"Αν μετακινηθεί πιό κοντά στη φιλοπόλεμη στάση της Αμερικής , τότε θα επισύρει την οργή του κόμματός του και θα απομονωθεί από την Ευρώπη. Αν κινηθεί αθόρυβα μακριά από τα γεράκια της Ουάσινγκτον τότε η απόφασή του αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει το τέλος της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ" , υπογραμμίζει η Seuddeutsche Zeitung.

H εφημερίδα εκτιμά ότι η "σωτηρία" του Μπλερ τώρα , ίσως να προέρχεται απο τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που ακολουθεί "μία μετριοπαθή πολιτική στο θέμα του Ιρακ".

Η Magyar Nemzet της Ουγγαρίας έχει τη γνώμη ότι οι διαφορές των ΗΠΑ με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του Ιράκ "φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί".

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η γεφύρωση των διαφορών οφείλεται εν μέρει στον Τόνι Μπλερ "ο οποίος έπεισε τους υπουργούς των Εξωτερικών των σημαντικοτέρων χωρών της ΕΕ να υποστηρίξουν μία αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιρακ εφόσον οι ΗΠΑ έχουν εξαντλήσει όλα τα μέσα που τους προσφέρει το διεθνές δίκαιο".

Η Berlingske Tidende της Κοπεγχάγης καλωσορίζει "το πνεύμα ενότητας στη συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο όσον αφορά το Ιρακ".

"Φαίνεται ότι ΕΕ θα είναι σε θέση να συμφωνήσει γιά ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα θά προβλέπει κάτω από ποιές προυποθέσεις θα είναι δυνατή η προσφυγή στα όπλα" , παρατηρεί ο συντάκτης του σχετικού άρθρου.
΅
"Το ευρωπαικό μέτωπο δεν υπεχώρησε στις απαιτήσεις των ΗΠΑ" , γράφει η ελβετική Les Temps.

"Η Βρετανία και η Ιταλία , που είναι οι περισσότερο φιλοπόλεμες από τις άλλες χώρες μέλη , έχουν μετριάσει την υποστήριξή τους πρός τον Τζόρτζ Μπους" , εκτιμά η Les Temps.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.