Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-10

  1. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  2. Aναζητούν το 'δίκτυο Κουφοντίνα'
  3. Τουρκία: Σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης
  4. Φατάχ: Σταματήστε τις βομβιστικές επιθέσεις
  5. Αντιβαλλιστικoί πύραυλοι στην Ουάσινγκτον
  6. Σημάδια ανάκαμψης για την τουρκική οικονομία
  7. Επίπεδο ετοιμότητας: Πορτοκαλί
  8. Γαλλία:Τουλάχιστον 19 νεκροί από πλημμύρες
  9. To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
  10. Επιχειρηματικό δαιμόνιο στη Σελήνη
  11. Επίπεδο ετοιμότητας: Κόκκινο
  12. Προειδοποίηση “Ευαγγελισμού”
  13. Γαλλία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από πλημμύρες
  14. To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
  15. 17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
  16. Δικαστική ήττα των τραπεζών
  17. Aναζητούν το 'δίκτυο Κουφοντίνα'
  18. To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
  19. O Aραφάτ θέτει όρους για τις εκλογές
  20. Οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά του Ρίο
  21. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  22. Aεροπορική ασπίδα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον
  23. Οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά του Ρίο
  24. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  25. «Αντίστροφη μέτρηση» για το Ιράκ
  26. Κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Αυστρία
  27. Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
  28. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  29. Νέο βίντεο για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 00:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
 

Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ινδία από δυστυχήματα

Πάνω από 35 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό πολυτελούς επιβατικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της πολιτείας Μπιχάρ στην Ινδία.

Τμήμα της αμαξοστοιχίας «Ρατζανί εξπρές» έπεσε στον ποταμό Νταβί, 510 χιλιόμετρα από την Καλκούτα.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου, Σαμιράν Γκοσβαμί, είπε στο BBC ότι πάνω από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπανταρού Ντατατρέγια, θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 100, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Δολιοφθορά»

Ο ίδιος πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, καθώς ορισμένες ράγες πάνω στη γέφυρα είχαν αφαιρεθεί.

Ομως, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί και να κατέρρευσε η γέφυρα, λόγω των ισχυρών καταιγίδων των τελευταίων ημερών.

Η περιοχή Γκαγιά της πολιτείας Μπιχάρ είναι προπύργιο μαοϊστών ανταρτών, η ένοπλη εκστρατεία των οποίων για αναδιανομή της γης σε όσους προέρχονται από τις χαμηλότερες κάστες της Ινδίας διαρκεί πλέον των δύο δεκαετιών.

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν πάνω από 800 άτομα. Ορισμένα από τα βαγόνια έπεσαν στον ποταμό, άλλα κρέμονται από τη γέφυρα.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 00:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Aναζητούν το 'δίκτυο Κουφοντίνα'
 


Έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών ατόμων που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρείχαν βοήθεια στο φερόμενο ως "Λουκά" της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" Δημήτρη Κουφοντίνα κατά την παραμονή του στο Αγκίστρι γίνονται από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν εντοπίσουν την ομάδα υποστήριξης του Κουφοντίνα και γι' αυτό ερευνούν στην Αίγινα και στο Αγκίστρι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, 20 μέτρα από τη σκηνή του Κουφοντίνα, βρίσκονταν άλλες δύο σκηνές, στις οποίες έμεναν δύο γυναίκες κι ένας άνδρας.

Δεν βρισκόταν σε άγνωστο τόπο

Το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί παρείχαν βοήθεια στον Κουφοντίνα.

Ενδεχομένως όμως να ήταν και συμπτωματική η εκεί διαμονή τους.

Με δεδομένο ότι δεν θα πήγαινε σε άγνωστο σε αυτόν τόπο, αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι στην Αίγινα και στο Αγκίστρι ο Κουφοντίνας είχε ομάδα υποστήριξης.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και συγκεκριμένα μία απόδειξη καταστήματος πώλησης ρούχων, προκύπτει ότι βρισκόταν στο Αγκίστρι από τις 14 Ιουλίου.

Όμως, ερώτημα για την αντιτρομοκρατική είναι το πού βρισκόταν ο καταζητούμενος από τις 29 Ιουνίου που έγινε η έκρηξη στον Πειραιά και για 15 ημέρες, οπότε εντοπίζεται στο Αγκίστρι και την Αίγινα.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι ο Κουφοντίνας είχε ομάδα υποστήριξης που τον έκρυβε στην Αθήνα ή τον Πειραιά και για άγνωστους προς το παρόν λόγους τον βοήθησε να μεταβεί στο Αγκίστρι, όπου παρέμεινε τις τελευταίες 45 ημέρες.

Συνάντηση δικηγόρων

Άτυπη συνάντηση στο καφενείο του εφετείου είχαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για την υπόθεση της "17Ν" Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Τέλιου και Διονύση Γεωργιάδη.

Οι δικηγόροι, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης των πελατών τους.

Επίσης, κατάθεση στον ειδικό εφέτη - ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο έδωσε ο οδηγός του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Μιχάλη Βρανόπουλου, Νικόλαος Γρύσπος.

Ο κ. Γρύσπος, που είχε τραυματισθεί στη δολοφονική επίθεση της "17Ν" κατά του Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994, δήλωσε παράλληλα στον εφέτη παράσταση πολιτικής αγωγής διά του συνηγόρου του Λευτέρη Παπαδημητρίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα, τόσο για τα θύματα της "17Ν", όσο και για την ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί την υπόθεση.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2002 - 00:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης
 

O Μπουλέντε Ετσεβίτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη», είπε o κ. Ετσεβίτ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης, αλλά προκάλεσε τα άλλα κόμματα «αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση με πρόταση μομφής».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Άλκης Κούρκουλας, ήδη το κόμμα της κας. Τσιλλέρ, DYP και ο ηγέτης του νεοϊδρυθέντος κόμματος ΥΤΡ κ. Ισμαήλ Τζεμ σκέφτονται την υποβολή πρότασης μομφής, ενώ στους διαδρόμους της τουρκικής εθνοσυνέλευσης συζητείται το ενδεχόμενο υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αποτελείται από τα ΑΝΑΡ, DYP, YTP και SP του κ. Ερμαπκάν που λέγεται ότι θα συμπράξει στην πρόταση μομφής.


Ο Ισμαήλ Τζεμ φέρεται να εξετάζει την πρόταση μομφής
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ απείλησε με αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση καθώς το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης που συμμετέχει επίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας.

Ο κ. Γιλμάζ, μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, έχει ταυτίσει την πολιτική του επιβίωση με την επιτυχία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και δεν θα ήθελε να ανεχθεί αδιαμαρτύρητα τις πρωτοβουλίες των εθνικιστών, τις παραμονές των εκλογών.

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 10% για να εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση έχει στηρίξει την εκλογική στρατηγική του στην συσπείρωση όσων αντιτίθενται στην προσαρμογή της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον


Οι στρατιωτικές βάσεις του Ιντσιρλίκ έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ
Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς θα μπορούσε να δυσχεράνει τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Η νέα αυτή επιπλοκή εμφανίζεται λίγες μόνο ώρες πριν την σημερινή προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, και ενισχύει τις υποψίες ότι πολλά κόμματα και βουλευτές αναζητούν προσχήματα για να αναβάλλουν τις εκλογές.

Ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησης και σχηματισμός άλλης, δεν θέτει αυτομάτως σε κίνδυνο τις εκλογές, αλλά πολιτικοί κύκλοι επιμένουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες 220 δυσαρεστημένων βουλευτών για την αναβολή των εκλογών, μέσα από το χάος που θα προκαλέσει η αλλαγή της κυβέρνησης.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Φατάχ: Σταματήστε τις βομβιστικές επιθέσεις
 

Ο Αραφάτ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Η οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε αντίθετη σε επιθέσεις κατά ισραηλινών πολιτών και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις αποτρέψει, διακηρύσσοντας την προσήλωσή της στην ειρηνική συμβίωση με το Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση πάντως τονίζεται ότι οι παλαιστίνιοι διατηρούν το δικαίωμα αντίστασης απέναντι στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.


Εκλογές δεν γίνονται χωρίς αποχώρηση των Ισραηλινών δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης
Ωστόσο η στρατιωτική φράξια Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, που έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων θα επιτίθεται ακόμη και μέσα στα σπίτια των ισραηλινών για όσο συνεχίζεται η κατοχή από το ισραηλινούς.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ υπογραμμίζει ότι οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν το διχασμό από την πλευρά των Παλαιστινίων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που έχουν οι επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών

Νωρίτερα, κατά τη πρώτη μέρα συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε, σε ομιλία του, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τις Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Στην πρώτη του εμφάνιση εδώ και 18 μήνες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο 73χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών, όπως έχουν προγραμματιστεί, τον Ιανουάριο του 2003.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιβαλλιστικoί πύραυλοι στην Ουάσινγκτον
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Αντιβαλλιστικοί πύραυλοι έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία γύρω από την Ουάσινγκτον ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αμερικανικές πόλεις εν όψει των εκδηλώσεων για την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους αέρος δεν έφεραν αληθινά πυρά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ ο βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης αυξήθηκε κατά ένα επίπεδο (βρίσκεται πλέον στο επίπεδο πορτοκαλί).

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Κλείνει αμερικανική πρεσβεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, και προξενείο στην πόλη Σουραμπάγια.

Χωρίς να προβούν σε λεπτομέρειες, αξιωματούχοι στη Ουάσιγκτον, είπαν ότι έλαβαν "αξιόπιστες και συγκεκριμένες απειλές" και για τα δύο κτίρια.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δεν διευκρίνισε αν η "απειλή" είχε σχέση με την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, σχολίασε όμως: "Όλοι γνωρίζουμε αυτήν την ημερομηνία".

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το δίκτυο της Αλ Καινά - που ενέχεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς συμπαθούντες στην Ινδονησία, που θεωρείται ο ασθενέστερος κρίκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού εξτρεμισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη Τζακάρτα και τον περασμένο μήνα υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Τη Δευτέρα, 15 μέλη του Ινδονησιακού Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Τζακάρτα, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πραγματικό τρομοκράτη στο διεθνή χώρο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σημάδια ανάκαμψης για την τουρκική οικονομία
 

Μηνύματα αισιοδοξίας αλλά και σκεπτικισμός

Αύξηση 8,2% παρουσίασε το ΑΕΠ της Τουρκίας στο δεύτερο τέταρτο του έτους ξεπερνώντας κατά πολύ τις σχετικές προβλέψεις οικονομολόγων.

Η άνοδος θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην επούλωση των πληγών που προκάλεσε η πτώση κατά 7,4% που σημειώθηκε το 2001.


H ανάπτυξη του τουρισμού βοήθησε στην ανάκαμψη της οικονομίας
Τον περασμένο χρόνο οι τουρκικές οικονομικές αρχές αύξησαν τα επιτόκια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποστηρίξουν το εθνικό νόμισμα που κατέρρεε υπό το βάρος του αρνητικού πολιτικού κλίματος.

Η προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της απέναντι στους επενδυτές στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό στο δάνειο 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-Ένα δάνειο το οποίο έχει συνδεθεί με το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.

Παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση του ΔΝΤ δεν ήταν πάντα αυτή που θα ανέμενε η Τουρκία, ο διεθνής οργανισμός επέμεινε στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πληθωρισμού από το 40% και ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Η πορεία της εθνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο καθιστά πλέον αυτούς τους στόχους εφικτούς.

Ανησυχία για τη λίρα

Σταθεροποιητική πορεία φαίνεται ότι ακολουθεί όμως και η τουρκική λίρα που κατέρρευσε στην αρχή του 2001 προκαλώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου


Η πτωτική πορεία του τουρκικού χρηματιστηρίου, όμως, όπου οι μετοχές έχασαν το ένα τρίτο της αξίας τους, αποδεικνύει ότι το κλίμα στο χώρο των επενδυτών παραμένει αρνητικό.

Την κατάσταση επιδεινώνει το νεφελώδες πολιτικό σκηνικό αλλά και τα σύννεφα πολέμου που συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράκ.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίπεδο ετοιμότητας: Πορτοκαλί
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν πάνω από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη ενώ αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου και του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιμένουν ότι η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων αποτελεί άσκηση ονόματι «Καθαροί Ουρανοί Δύο» και δεν περιλαμβάνει τη χρήση πραγματικών όπλων.

Αντίστοιχη άσκηση είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της αεροπορικής άμυνας γύρω από την Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες πόλεις είναι προστατευμένες και τα πυραυλικά συστήματα της άσκησης έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να εφοδιαστούν με πραγματικά όπλα.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Κλείνει αμερικανική πρεσβεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, και προξενείο στην πόλη Σουραμπάγια.

Χωρίς να προβούν σε λεπτομέρειες, αξιωματούχοι στη Ουάσιγκτον, είπαν ότι έλαβαν "αξιόπιστες και συγκεκριμένες απειλές" και για τα δύο κτίρια.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δεν διευκρίνισε αν η "απειλή" είχε σχέση με την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, σχολίασε όμως: "Όλοι γνωρίζουμε αυτήν την ημερομηνία".

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το δίκτυο της Αλ Καινά - που ενέχεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς συμπαθούντες στην Ινδονησία, που θεωρείται ο ασθενέστερος κρίκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού εξτρεμισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη Τζακάρτα και τον περασμένο μήνα υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Τη Δευτέρα, 15 μέλη του Ινδονησιακού Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Τζακάρτα, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πραγματικό τρομοκράτη στο διεθνή χώρο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία:Τουλάχιστον 19 νεκροί από πλημμύρες
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους ξεπέρασε το ένα μέτρο

Πληροφορίες από τη νότια Γαλλία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 12 αγνοούνται στις πλημμύρες που σημειώθηκαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή.


Σημαντικές καταστροφές στην πόλη Οράνζ
Σύμφωνα με τις αρχές το τελευταίο 24ωρο έπεσαν 60 εκατοστά νερού στις επαρχίες Γκάρ, Ερό και Βοκλούζ, και τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Ροδανού έσπασαν ένα φράγμα κοντά στην πόλη Νιμ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Μαρία Δεναξά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος για τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρίν που μετέβη στην περιοχή υποσχέθηκε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς του πλημμυροπαθείς.

Η μετεωρολογική υπηρεσία πάντως ανακοίνωσε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μερικά ακόμη 24ωρα


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
 

O βασιλιάς Αμπντουλάχ δε σχολίασε τις δηλώσεις

To Ιράκ κάλεσε τους Άραβες να επιτεθούν κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε, μετά από συνομιλίες που είχε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά της χώρας Αμντουλάχ, κάλεσε τους Άραβες να αντιπαραβληθούν με τους Aμερικανούς πολίτες και τα υλικά τους συμφέροντα, όπου και να βρίσκονται.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και, επομένως, "όλοι οι Άραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

Κριτική Μπλερ προς το Ιρακινό καθεστώς

O βασικός υποστηρικτής της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είναι η Βρετανία.


Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος λέει ότι επίθεση κατά του Ιράκ είναι επίθεση κατά όλων των Αράβων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέθεσε τα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, στο συνέδριο των βρετανικών εργατικών σωματείων.

Ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι "θα ακολουθήσουν πράξεις" αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση είναι "απαράβλητη ως το χειρότερο καθεστώς του κόσμου" και πρέπει να αφοπλιστεί.

"Το να αφήνουμε τον Σαντάμ να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει ή να αποκτήσει τα όπλα που θέλει ισοδυναμεί με τεράστια ανευθυνότητα", είπε ο Τόνι Μπλερ.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιχειρηματικό δαιμόνιο στη Σελήνη
 

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για τις επιχειρήσεις,

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία άδεια σε ιδιωτική εταιρεία να προσεδαφίσει δική της αποστολή στη Σελήνη.

Η εταιρεία TransOrbital από την Καλιφόρνια έλαβε το δικαίωμα να εξερευνήσει και να φωτογραφίσει το φεγγάρι της Γης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μολύνει τη Σελήνη με βιολογικά υλικά ή θα αλλοιώσει περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν προηγούμενες προσεδαφίσεις.


Εικαστική απεικόνιση του Trailblazer
Το διαστημόπλοιο που θα φτάσει στη Σελήνη θα ονομάζεται TrailBlazer και έχει λάβει την άδεια του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της υπηρεσίας ατμοσφαιρικής και ωκεάνιας διαχείρισης.

Ύστερα από 90 ημέρες η αποστολή θα ολοκληρωθεί με την παράδοση μιας «κάψουλας χρόνου» η οποία θα περιλαμβάνει μηνύματα, φωτογραφίες και αναμνηστικά τα οποία θα έχει στείλουν απλού πολίτες - πληρώνοντας για αυτό το λόγο έως και 2.500 δολάρια ανά γραμμάριο.

Οικόπεδα με θέα...

Η αποστολή της TransOrbital μπορεί να αποτελέσει την απαρχή εμπορικής εκμετάλλευσης του μοναδικού φεγγαριού του πλανήτη μας.

Το κόστος των αποστολών προς τη Σελήνη θα συνεχίσει να μειώνεται και οι (επιχειρηματικές) ευκαιρίες θα αυξάνονται δήλωσε ο Ντένις Λόρι από την TransOrbital.

Η Σελήνη είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση
Ντένις Λόρι, TransOrbital
Ήδη αρκετές ακόμη επιχειρήσεις, όπως η LunaCorp από τη Βιρτζίνια, ζητούν σχετικές άδειες από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και άδεια να θέσουν δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί για την αποκόμιση κέρδους είναι η χρήση φωτογραφιών και βίντεο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης στα οποία ο παίχτης θα έχει την αίσθηση ότι επισκέπτεται τη Σελήνη.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίπεδο ετοιμότητας: Κόκκινο
 

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς και παροχής ενέργειας αποτελούν πιθανούς στόχους της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν πάνω από την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη ενώ αντιαεροπορικά συστήματα έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία, συμπεριλαμβανομένου και του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας (τη λεγόμενη Κατάσταση Απειλής Ντέλτα) ενώ και άλλες βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι η αλλαγή στο βαθμό ετοιμότητας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιμένουν ότι η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων αποτελεί άσκηση ονόματι «Καθαροί Ουρανοί Δύο» και δεν περιλαμβάνει τη χρήση πραγματικών όπλων.

Αντίστοιχη άσκηση είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της αεροπορικής άμυνας γύρω από την Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες πόλεις είναι προστατευμένες και τα πυραυλικά συστήματα της άσκησης έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να εφοδιαστούν με πραγματικά όπλα.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Προσοχή Παγκοσμίως», προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Κλείνει αμερικανική πρεσβεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, και προξενείο στην πόλη Σουραμπάγια.

Χωρίς να προβούν σε λεπτομέρειες, αξιωματούχοι στη Ουάσιγκτον, είπαν ότι έλαβαν "αξιόπιστες και συγκεκριμένες απειλές" και για τα δύο κτίρια.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δεν διευκρίνισε αν η "απειλή" είχε σχέση με την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, σχολίασε όμως: "Όλοι γνωρίζουμε αυτήν την ημερομηνία".

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το δίκτυο της Αλ Καινά - που ενέχεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς συμπαθούντες στην Ινδονησία, που θεωρείται ο ασθενέστερος κρίκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού εξτρεμισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη Τζακάρτα και τον περασμένο μήνα υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Τη Δευτέρα, 15 μέλη του Ινδονησιακού Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Τζακάρτα, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πραγματικό τρομοκράτη στο διεθνή χώρο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποίηση “Ευαγγελισμού”
 

Αυστηρή προειδοποίηση από τη διοίκηση του “Ευαγγελισμού”

Να προσφύγει στη δικαιοσύνη απειλεί η διοίκηση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” εναντίον όσων ισχυρίζονται ότι στο Σάββα Ξηρό χορηγήθηκαν μη ενδεδειγμένα φάμακα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο.

Με τη σχετική ανακοίνωση αυτή η διοίκηση του “Ευαγγελισμού” αντέδρασε σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αντέδρασε στην προσπάθεια ορισμένων εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση “17 Νοέμβρη” να πολιτικοποιήσουν την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε: “Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να μας βλάψουν, δεν μπορούν να χτυπήσουν αθώους πολίτες, να εκθέσουν τη χώρα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι για όποιον προκύψει ευθύνη, ότι έδινε πληροφορίες ή συνεργαζόταν με τη “17Ν”, θα πέσει βαρύ το χέρι του νόμου.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από πλημμύρες
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους ξεπέρασε το ένα μέτρο

Πληροφορίες από τη νότια Γαλλία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 12 αγνοούνται στις πλημμύρες που σημειώθηκαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις αρχές το τελευταίο 24ωρο έπεσαν 60 εκατοστά νερού στις επαρχίες Γκάρ, Ερό και Βοκλούζ, και τα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Ροδανού έσπασαν ένα φράγμα κοντά στην πόλη Νιμ.


Σημαντικές καταστροφές στην πόλη Οράνζ
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, Μαρία Δεναξά ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απροετοίμαστος για τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρίν που μετέβη στην περιοχή υποσχέθηκε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς του πλημμυροπαθείς.

Η μετεωρολογική υπηρεσία πάντως ανακοίνωσε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για μερικά ακόμη 24ωρα


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
 

O βασιλιάς Αμπντουλάχ δεν σχολίασε τις δηλώσεις

To Iράκ κάλεσε τους Αραβες να επιτεθούν κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Ολοι οι Αραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε, μετά από συνομιλίες που είχε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά της χώρας Αμντουλάχ, κάλεσε τους Αραβες να αντιπαραβληθούν με τους αμερικανούς πολίτες και τα υλικά τους συμφέροντα, όπου και να βρίσκονται.

Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και, επομένως, "όλοι οι Αραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

Κριτική Μπλερ προς το Ιρακινό καθεστώς

O βασικός υποστηρικτής της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είναι η Βρεταννία.

Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέθεσε τα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, στο συνέδριο των βρεταννικών εργατικών σωματείων.


Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος λέει ότι επίθεση κατά του Ιράκ είναι επίθεση κατά όλων των Αράβων

Ο κ. Μπλερ προειδοποίησε ότι "θα ακολουθήσουν πράξεις" αν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Βρεταννός πρωθυπουργός είπε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση είναι "απαράβλητη ως το χειρότερο καθεστώς του κόσμου" και πρέπει να αφοπλιστεί.

"Το να αφήνουμε τον Σαντάμ να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει ή να αποκτήσει τα όπλα που θέλει ισοδυναμεί με τεράστια ανευθυνότητα", είπε ο Τονι Μπλερ.


Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
17Ν: Χρονικό-Συνεντεύξεις-Σχόλια
 

Συνεχής ενημέρωση για το χρονικό των εξελίξεων σχετικά με την εξάρθρωση της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, τί μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τί είπαν πολιτικοί, ειδικοί, συγγενείς θυμάτων στο BBC


Παρασκεύη 06 Σεπτεμβρίου 2002
«Μανιφέστο» Κουφοντίνα
Πολιτική δήλωση έκανε ο παραδοθείς στις αρχές Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω της συνηγόρου του - αποδέχεται τις πράξεις της «17Ν», αλλά όχι όλα όσα περιλαμβάνει το εις βάρος του κατηγορητήριο



Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τον Κουφοντίνα
Εκτενή αναφορά κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες για την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα στις ελληνικές Αρχές




Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου 2002
Στον Κορυδαλλό ο Σάββας Ξηρός
Ο Σάββας Ξηρός έγινε ο 15ος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «17Ν» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού - ερωτηματικά γεννούν οι καταθέσεις


Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
17Ν - Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Το Σάββατο κατέθεσε η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη - για «τηλεοπτικό διασυρμό» κάνει λόγο η Σωτηροπούλου


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
«Αλέκος»: «O Kουφοντίνας με στρατολόγησε στη 17Ν»
Την 17Ν συγκροτούσαν διαφορετικές ομάδες 3-4 ατόμων υποστηρίζει ο «Αλέκος» της οργάνωσης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν.Παπαναστασίου


Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Επιστολή Γιωτόπουλου στο «Βήμα»
«Κατασκευή αποδεικτικού υλικού» εν όψει της δικαστικής διαδικασίας χαρακτήριζει ο Α. Γιωτόπουλος ρεπορτάζ της εφημερίδας


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2002
Ο Σάββας «δείχνει» Γιάννη Σερίφη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σάββας Ξηρός καταδεικνύει τον Γιάννη Σερίφη στον εφέτη ανακριτή ως «στρατολόγο της 17Ν»


Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
«Λάκης»: Είμαι αναρχικός όχι τρομοκράτης
Ενας «συνήθης ύποπτος», ο αναρχικός Θόδωρος Πισιμίσης απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η Αστυνομία - Στο στόχαστρο των ερευνών ο ΕΛΑ


Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Καταθέσεις και πολιτική αγωγή
Παράσταση πολιτικής αγωγής αρχίζουν να δηλώνουν θύματα και συγγενείς θυμάτων της “17Ν”, ενώ ο ανακριτής λαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2002
Την Τρίτη η νέα απολογία Γιωτόπουλου
Απάντηση στις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση της “17Ν” δίνει την Τρίτη ο Αλ. Γιωτόπουλος στον ανακριτή - συνεχίζονται οι έρευνες για το Δ. Κουφoντίνα


Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
Αναζητούν «κερκόπορτα» για τον Ε. Λ. Α.
Νέος γύρος ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. με στόχο το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών, όμως αυτή την φορά με επίκεντρο τον Ε. Λ. Α.


Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Ερωτηματικά για την ομολογία Σ. Ξηρού
Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο Σάββας Ξηρός στην ανακριτική του απολογία για τη “17Ν”, σε σχέση με τα όσα είχε δηλώσει στην προανακριτική του κατάθεση


Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
Διώτης: «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος»
Τα αρχεία της Στάζι αποτελούν στοιχεία της ανάκρισης δήλωσε o εισαγγελέας κ.Διώτης - Στον Ευαγγελισμό μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να λάβει την απολογία του Σ. Ξηρού


Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Μπους: «Μπράβο» στην Ελλάδα
O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τις εξελίξεις στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Μίλερ: «Έχετε δρόμο ακόμη»
Ο Αμερικανός πρέσβης θέτει ως προϋπόθεση για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας τη σύλληψη όλων των μελών της «17 Νοέμβρη» αλλά και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν στην Ελλάδα


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Στο στρατόπεδο η απάντηση
Οι υποψίες των αρχών στρέφονται τώρα στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κρύβεται η 17 Νοέμβρη πίσω από την κλοπή


Πέμπτη 08 Αυγούστου 2002
Το... 'αόρατο' μάτι του Έσελον
Δεν αποκλείεται η ΕΛ.ΑΣ. να δέχεται στοιχεία, τα οποία έχει συλλέξει το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης μηνυμάτων "Έσελον" δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο συντάκτης της Γκάρντιαν, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ


Τετάρτη 07 Αυγούστου 2002
Για 80 κακουργήματα κατηγορείται ο «Λάμπρος»
Το κατηγορητήριο εναντίον του Αλέκου Γιωτόπουλου, περιλαμβάνει τουλάχιστον 80 κακουργήματα επί συνόλου 105 αδικημάτων - Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 1985


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Το «επόμενο βήμα» συζήτησαν Σημίτης-Χρυσοχοΐδης
Ένταση των ερευνών για την κλοπή στο στρατόπεδο της Κω ζήτησε ο πρωθυπουργός - Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον Κουφοντίνα


Τρίτη 06 Αυγούστου 2002
Σκότλαντ Γιάρντ: «Έτσι εξαρθρώσαμε την 17Ν»
Απόρρητη έκθεση των ελληνικών και βρετανικών διωκτικών αρχών αποκαλύπτει πως οδηγήθηκαν στα μέλη της 17Ν - Νοn paper του Σημίτη για την τρομοκρατία


Κυριακή 04 Αυγούστου 2002
'Aρωμα' από Συκούριο στην Κω
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης και της ηγεσίας του στρατού για την κλοπή πολεμικού υλικού στην Κω


Σάββατο 03 Αυγούστου 2002
Κοινός λογαριασμός Ξηρού - Ρομέρο με τραπεζικό στέλεχος
Τη σχέση της Καρμέλλας Στεφάνου, στελέχους της τράπεζας Πειραιώς με το Σάββα Ξηρό και τη σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο ερευνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Ομολόγησε και ο Κονδύλης
Συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της “17Ν” ομολόγησε ο Σωτήρης Κονδύλης, που έφερε το ψευδώνυμο “Άρης” - Συνεχίζεται η αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα


Παρασκευή 02 Αυγούστου 2002
Διαμαρτυρία Γιωτόπουλου για τις συνθήκες κράτησης
Εξουθένωση της προσωπικότητας των κρατουμένων και παρεμπόδιση της υπεράσπισής τους καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Προκήρυξη - μυστήριο
Αμφιλεγόμενης γνησιότητας προκήρυξη κάνει λόγο για συνέχιση της δράσης της "17Ν" - "αστειότητες", λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Πέμπτη 01 Αυγούστου 2002
Γουέλτς: «Γνώριζαν τους δράστες»
Η σύζυγος του δολοφονηθέντος σταθμάρχη της CIA δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ελληνικές αρχές ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να συλλάβουν τους υπαίτιους


Πέμπτη 01 Αυγούστου
Και άλλη σύλληψη για τη 17Ν
Ο φερόμενος ως “Άρης” της 17Ν συνελήφθη και ανακρίνεται - Πρόκειται για το 15ο άτομο που συλλαμβάνεται


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
Στη φυλακή οι συλληφθέντες της 17Ν
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν, γεγονός που θεωρείται ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης


Τρίτη 30 Ιουλίου 2002
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξάρθρωση»
Τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι συλλήψεις σημαίνουν και την πλήρη εξάρθρωση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα εκφράζει Αμερικανός ειδικός


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2002
Για όλους και για όλα ο Σάββας Ξηρός
Στοιχεία που ολοκληρώνουν το «παζλ»της δράσης της 17Ν κατέθεσε, στην ομολογία του που μάλλον ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα Ι. Διώτη


Κυριακή 28 Ιουλίου 2002
Αναζητώντας τον… «Σαρδανάπαλο»
Ο Παύλος Σερίφης, αλλά και πολλές εφημερίδες, 'φωτογραφίζουν' τον Γιάννη Σερίφη ως συνιδρυτή της 17Ν -«Δεν διάβαζα ούτε τις προκηρύξεις τους» λέει ο ίδιος


Σάββατο 27 Ιουλίου 2002
Οι Times για τη 17Ν
Η βρετανική εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία οτι οι ελληνικές αρχές θα δυσκολευτούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους "ιδεολόγους" της οργάνωσης, εφόσον αυτοί συλληφθούν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Ομολόγησε και ο «Νικήτας»
Φως, στην πιο σκοτεινή περίοδο της 17Ν (1975-1981) ρίχνει η κατάθεση του Παύλου Σερίφη - Αναμένονται νέες συλλήψεις


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
Το πορτραίτο του Γιωτόπουλου
Η εφημερίδα Times, με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον άνδρα που φέρεται να είναι ο αρχηγός της 17Ν


Παρασκευή 26 Ιουλίου 2002
ΗΠΑ: «Εταίρος μας η Ελλάδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την "επιτυχία" των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες για την εξάρθρωση της 17Ν


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Στην Αντιτρομοκρατική ο «Αλέκος»
Στη δολοφονία Γουέλς ενέχεται ο Παύλος Σερίφης σύμφωνα με την Αστυνομία - Ανακρίνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2002
Εύσημα θύματος της '17Ν' στην ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τούρκος νυν διπλωματικός σύμβουλος, Ντενίζ Μπελούκμπασι και πρώην θύμα της "17Ν " δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC απόλυτα ικανοποιημένος από τις ενέργειες των ελληνικών αρχών


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
17Ν: Προσάγεται ο «Νικήτας»
Σε χωριό της ορεινής Καρδίτσας συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Παύλος Σερίφης οποίος φέρεται να ανήκει στην πρώτη γενιά της 17Ν


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2002
Πιθανό θύμα συνωνυμίας ο Σόντερς
Η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς" επικαλούμενη την κατάθεση ενός εκ των συλληφθέντων αποκαλύπτουν ότι η οργάνωση δεν αποκλείεται να σκότωσε τον Βρετανό ταξίαρχο από λάθος


Τρίτη 23 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος»
Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, εκτιμούν οι αρχές - Ο εκτελεστικός βραχίονας της 17Ν συνεχίζει τις αποκαλύψεις


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Ο βρετανικός Τύπος για τη 17Ν
Ρεπορτάζ από τους Λειψούς - Δηλώσεις Χέδερ Σόντερς - Το «συγγνώμη» του πατέρα Τριαντάφυλλου Ξηρού


Δευτέρα 22 Ιουλίου 2002
Χρυσοχοΐδης: «Η τρομοκρατία θα νικηθεί»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης


Κυριακή 21 Ιουλίου 2002
ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης
Στον εκτελεστικό βραχίονα της 17Ν ανήκαν οι Καρατσόλης-Κωστάρης σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ικανοποίηση στη ΔΟΕ
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι "εξαιρετικά ενθαρρυντικές" οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την τρομοκρατία


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Σημίτης για 17Ν”
Άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τρομοκρατίας υποσχέθηκε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της 17Ν είναι νίκη της δημοκρατίας


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Ενημέρωση από Χρυσοχοΐδη
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα ζητήσει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις για τη "17Ν", ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δεν αποκλείουν αίτημα έκδοσης οι ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης υπόπτων για δολοφονίες Αμερικανών


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Δίωξη κατά Γιωτόπουλου
Ως καθοδηγητής της "17Ν" κατηγορείται επισήμως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση


Παρασκευή 19 Ιουλίου 2002
Στο μικροσκόπιο ο «αρχηγός της 17Ν»
Ο Αλέκος Γιωτόπουλος, που συνελήφθη στους Λειψούς, ταιριάζει με την περιγραφή του αρχηγού της "17Ν", σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τρεις συλληφθέντες την Τρίτη ομολόγησαν συμμετοχή στην οργάνωση και σειρά εγκλημάτων


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
«Σημαντική» η σύλληψη Γιωτόπουλου
"Εξαιρετικά σημαντική" η σύλληψη Γιωτόπουλου λέει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο βρετανός αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Φόρειν Όφις και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Γιωτόπουλου
ΗΠΑ και Βρετανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις έρευνες για την 17 Νοέμβρη


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2002
Τι ομολόγησαν οι συλληφθέντες ως μέλη της 17 Νοέμβρη
Μακρύς ο κατάλογος των τρομοκρατικών ενεργειών, στις οποίες -σύμφωνα με την αστυνομία- ομολόγησαν ότι συμμετείχαν οι τρεις συλληφθέντες


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002
Προσαγωγές και 45άρι
Τρία άτομα προσήγαγαν και ανακρίνουν οι αρχές σε σχέση με τη “17Ν”, ενώ ένα από τα περίστροφα της Δαμάρεως συνδέθηκε από τις βαλλιστικές έρευνες με σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Αναζητείται ο Κουφοντίνας
Το πρόσωπο - σύνδεσμο ανάμεσα σε ηγεσία και εκτελεστές της «17Ν» εξακολουθούν να αναζητούν οι αρχές, ενώ η αστυνομία συνδέει ένα ακόμη πιστόλι με τρομοκρατική ενέργεια


Τρίτη 16 Ιουλίου 2002
Συνέντευξη της Σόντερς για τη σύλληψη Ξηρού
Η χήρα του Βρετανού ταξίαρχου δηλώνει στην εφημερίδα Guardian οτι η προοπτική να βρεθεί ο δολοφόνος του συζύγου της, της δημιουργεί αισθήματα "ανακούφισης, δυσπιστίας και συγκίνησης"


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Περατικός και Νάιλς για τη «17Ν»
Εντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια σύνδεσης της «17Ν» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στο ΒΒC 5 Live


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002
Φωτογραφίες θα δει ο Ξηρός
Φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή στη "17Ν" θα μπορέσει να δείξει ο εισαγγελέας στο Σάββα Ξηρό, μόλις αφαιρεθούν οι επίδεσμοι από τα εγχειρισμένα μάτια του


Κυριακή 14 Ιουλίου 2002
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επιτυχημένη εγχείρηση Ξηρού
Επιτυχή θεωρούν οι γιατροί την εγχείρηση στα μάτια του Σάββα Ξηρού, η οποία έγινε στο Γενικό Κρατικό - H μεταφορά του ασθενούς από και προς τον "Ευαγγελισμό" έγινε με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Στο χειρουργείο ο Ξηρός
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Σάββας Ξηρός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο,όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση στα μάτια


Σάββατο 13 Ιουλίου 2002
Ξηρός: Καταθέτει ή απολογείται;
Νομική διάσταση ανέκυψε σχετικά με το καθεστώς των διαλόγων του Σάββα Ξηρού και του εισαγγελέα κ Διώτη


Παρασκευή 12 Ιουλίου 2002
«Παραμένει η Σκότλαντ Γιάρντ στην Ελλάδα»
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε σωστό δρόμο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας εκτιμά ο υποδιευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας, Ντέιβιντ Βανές


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2002
Συνεχίζονται οι έρευνες για τη 17Ν
Δακτυλικά αποτυπώματα αναζητά η αστυνομία στα ευρήματα από τις δύο γιάφκες της 17Ν, σε μία προσπάθεια να φθάσει σε πρόσωπα και συλλήψεις


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Επιστολή Μπλερ για τη «17Ν»
Καταλυτική εξέλιξη χαρακτήρισε τον εντοπισμό των κρησφύγετων της 17 Νοέμβρη ο Βρετανός πρωθυπουργός


Τετάρτη 10 Ιουλίου 2002
Εμπλοκή Ξηρού και σε άλλη επίθεση
Με άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια, την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή, συνδέεται ο Σάββας Ξηρός - Ανακοινώσεις για τα ευρήματα στις γιάφκες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Δημοσκόπηση για τη 17Ν
Στην δράση της Ελληνικης Αστυνομίας πρέπει να αποδοθεί η επιτυχημένη έκβαση των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατίας,αλλά η 17Ν θα ξανακτυπήσει πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες


Κυριακή 07 Ιουλίου 2002
Σημαντική ανακάλυψη οι εξελίξεις για τη 17Ν
«Έπαιξε όμως ρόλο και ο 'παράγοντας τύχη'» είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους, καθηγητής Πολ Γουίλκινσον


Σάββατο 06 Ιουλίου 2002
Ξετυλίγεται το νήμα της 17Ν – Μίλησε ο Ξηρός
Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας κατέθετε ο Σάββας Ξηρός στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Ι. Διώτη - Σύντομα αναμένονται συλλήψεις. Τα ευρήματα οδηγούν τις διωκτικές αρχες απευθείας στη καρδιά της 17Ν


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
Βρετανοί: Εύσημα στη Σκότλαντ Γιαρντ
Όλες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτεταμένα στις προσπάθειες για εξάρθρωση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»


Παρασκευή 05 Ιουλίου 2002
«Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις» για τη 17Ν
Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σύνδεση Ξηρού με δολοφονία Περατικού
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σάββα Ξηρού είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι του Κωστή Περατικού, ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Αισιοδοξία και ερωτηματικά για τη 17Ν
Ο Βρετανός αναλυτής θεμάτων τρομοκρατίας, Πολ Μπίβερ, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC δεν απέκλεισε η 17Ν να επεδίωκε τον εντοπισμό του διαμερίσματος και των υπολοίπων στοιχείων


Πέμπτη 04 Ιουλίου 2002
Σημίτης για τρομοκρατία
Συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ


Τετάρτη 03 Ιουλίου 2002
«Συγκυριακά» στοιχεία για τη 17Ν
Συνέντευξη του Βρετανού καθηγητής Μάγκνους Ράνστροπ του Κέντρου για την Τρομοκρατία και την Πολιτική Βία στο πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους


Τρίτη 02 Ιουλίου 2002
Το περίστροφο δείχνει «17Ν»
Το όπλο που βρέθηκε κοντά στον τραυματισθέντα επίδοξο βομβιστή Σάββα Ξηρό συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ανακοίνωσε η αστυνομία, που ανακρίνει 5 άτομα


Δευτέρα 01 Ιουλίου 2002
Στα ίχνη τρομοκρατών από την έκρηξη
Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ατόμου που τραυματίσθηκε το Σάββατο στον Πειραιά από τη βόμβα που μετέφερε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δεσμούς του με τρομοκρατικές οργανώσεις


Κυριακή 30 Ιουνίου 2002
Μυστήριο η έκρηξη στον Πειραιά
Ο Δράστης είναι πιθανότατα ο τραυματίας που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαστική ήττα των τραπεζών
 

Αυθαίρετες ορισμένες χρεώσεις των τραπεζών

Παράνομοι και καταχρηστικοί κρίνονται δεκαπέντε όροι και πρακτικές των τραπεζών στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων, με απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου.

Η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση, στρεφόταν κατά της Εμπορικής Τράπεζας, πρόκειται ωστόσο για όρους και πρακτικές που χρησιμοποιούν όλες οι τράπεζες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Υπενθυμίζεται, ότι αποφάσεις επί συλλογικών αγωγών που απαγορεύουν παράνομες συμπεριφορές ισχύουν, σύμφωνα με το νόμο, για όλες τις τράπεζες.

Οι καταχρηστικοί όροι οδηγούν σε αυθαίρετες χρεώσεις, αδιαφάνεια και υπονόμευση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Η απόφαση -αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ- δεν κάνει, σε τελευταία ανάλυση, τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει την καταστρατήγηση των συμφερόντων των καταναλωτών.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Aναζητούν το 'δίκτυο Κουφοντίνα'
 


Ερευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών ατόμων που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρείχαν βοήθεια στο φερόμενο ως "Λουκά" της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" Δημήτρη Κουφοντίνα κατά την παραμονή του στο Αγκίστρι γίνονται από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν εντοπίσουν την ομάδα υποστήριξης του Κουφοντίνα και γι' αυτό ερευνούν στην Αίγινα και στο Αγκίστρι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, 20 μέτρα από τη σκηνή του Κουφοντίνα, βρίσκονταν άλλες δύο σκηνές, στις οποίες έμεναν δύο γυναίκες κι ένας άνδρας.

Δεν βρισκόταν σε άγνωστο τόπο

Το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί παρείχαν βοήθεια στον Κουφοντίνα.

Ενδεχομένως όμως να ήταν και συμπτωματική η εκεί διαμονή τους.

Με δεδομένο ότι δεν θα πήγαινε σε άγνωστο σε αυτόν τόπο, αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι στην Αίγινα και στο Αγκίστρι ο Κουφοντίνας είχε ομάδα υποστήριξης.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και συγκεκριμένα μία απόδειξη καταστήματος πώλησης ρούχων, προκύπτει ότι βρισκόταν στο Αγκίστρι από τις 14 Ιουλίου.

Όμως, ερώτημα για την αντιτρομοκρατική είναι το πού βρισκόταν ο καταζητούμενος από τις 29 Ιουνίου που έγινε η έκρηξη στον Πειραιά και για 15 ημέρες, οπότε εντοπίζεται στο Αγκίστρι και την Αίγινα.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι ο Κουφοντίνας είχε ομάδα υποστήριξης που τον έκρυβε στην Αθήνα ή τον Πειραιά και για άγνωστους προς το παρόν λόγους τον βοήθησε να μεταβεί στο Αγκίστρι, όπου παρέμεινε τις τελευταίες 45 ημέρες.

Συνάντηση δικηγόρων

Ατυπη συνάντηση στο καφενείο του εφετείου είχαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για την υπόθεση της "17Ν" Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Τέλιου και Διονύση Γεωργιάδη.

Οι δικηγόροι, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης των πελατών τους.

Επίσης, κατάθεση στον ειδικό εφέτη - ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο έδωσε ο οδηγός του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Μιχάλη Βρανόπουλου, Νικόλαος Γρύσπος.

Ο κ. Γρύσπος, που είχε τραυματισθεί στη δολοφονική επίθεση της "17Ν" κατά του Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994, δήλωσε παράλληλα στον εφέτη παράσταση πολιτικής αγωγής διά του συνηγόρου του Λευτέρη Παπαδημητρίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα, τόσο για τα θύματα της "17Ν", όσο και για την ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί την υπόθεση.



Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:04 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράκ προτρέπει σε αντίποινα
 


To Iράκ κάλεσε τους Αραβες να επιτεθούν κατά της ζωής και των περιουσιακών στοιχείων αμερικανών πολιτών σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν δήλωσε, μετά από συνομιλίες που είχε στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά της χώρας Αμντουλάχ, κάλεσε τους Αραβες να αντιπαραβληθούν με τους αμερικανούς πολίτες και τα υλικά τους συμφέροντα, όπου και να βρίσκονται.

Ολοι οι Αραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν
Ταχά Γιασίν Ραμαντάν
Ο κ. Ραμαντάν είπε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας και, επομένως, "όλοι οι Αραβες πολίτες, όπου και να βρίσκονται, έχουν το δικαίωμα να πολεμήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν".

O βασικός υποστηρικτής της Ουάσιγκτον, όσον αφορά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, είναι η Βρεταννία.

Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα εκθέσει τα επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, στο συνέδριο των βρεταννικών εργατικών σωματείων.

Ο κ. Μπλερ αναμένεται να αποκαλέσει τον Σαντάμ Χουσείν "απόβλητο από τη διεθνή κοινότητα".


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:57 ('Ωρα Λονδίνου)
O Aραφάτ θέτει όρους για τις εκλογές
 

Εξακολουθεί η κατάληψη Παλαιστινιακών εδαφών

Το Παλαιστινιακό κοινοβούλιο θα συνεχίσει και σήμερα την έκτακτη συνεδρίασή του, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του χρόνου.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε, σε σημαντική του ομιλία του, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τις Παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Στην πρώτη του εμφάνιση εδώ και 18 μήνες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ο 73χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών, όπως έχουν προγραμματιστεί, τον Ιανουάριο του 2003.

Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία των Παλαιστινιακών πόλεων, να αποσύρει τα τανκς,, για να ασκήσει ο λαός μας τα δημοκρατικά του δικαιώματα
Απόσπασμα ομιλίας του Γιασέρ Αραφάτ
Ο κ. Αραφάτ είπε ότι εκλογές θα γίνουν μόνο όταν το Ισραήλ εφαρμόσει πλήρως την ειρηνευτική συμφωνία για αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

"Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν -- αλλά σε δημοκρατική ατμόσφαιρα. Το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία των Παλαιστινιακών πόλεων, να αποσύρει τα τανκς, έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα"

Ωστόσο, τα Ισραηλινά στρατεύματα έχουν μέχρι στιγμής αποχωρήσει μόνο από τη Βηθλεέμ.

"Να σταματήσει ο πόλεμος"

Ο Κος Αραφάτ ζήτησε ακόμη να σταματήσει ο πόλεμος με το Ισραήλ και είπε ότι η ειρήνη μπορεί και τώρα να επιτευχθεί.

"Mετά από 50 χρόνια αγώνα και αίματος, αρκετά. Φτάνει ο αγώνας, φτάνει το αιματοκύλισμα", είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Και το Ισραήλ, και ο βασικός του σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν αλλαγή στην Παλαιστινιακή ηγεσία -- αν και άλλες χώρες, όπως η Βρεταννία, επιμένουν ότι όσο ο Κος Αραφάτ παραμένει εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστινίων θα συνεχίσουν να τον αναγνωρίζουν.

Ο Κος Αραφάτ έχει σκοπό να βάλει ξανά υποψηφιότητα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο επικρατέστερος να νικήσει.

Οι Ισραηλινοί είναι πάντως δυσαρεστημένοι διότι ο κ. Αραφάτ δεν καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας των Παλαιστινίων.

Εισβολή Ισραηλινών στη Γάζα

Τη νύχτα της Κυριακής, ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε και πάλι μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ηταν η δεύτερη εισβολή μέσα σε 48 ώρες.

Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης εισέβαλαν σε Παλαιστινιακούς καταυλισμούς στις πόλεις Αλ Μπουρέιζ και Νουσαϊράτ νοτίως της πόλης της Γάζας.

Τρία μέλη οιγκογένειας που ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιζ τραυματίστηκαν κατά την εισβολή, και το σπίτι του Μαχμούντ Νασαμπάκ, τοπικό μέλος της Επιτροπής Λαικής Αντίστασης κατεδαφίστηκε.


Ο Γιασέρ Αραφάτ εκφώνησε λόγο στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο
Η νέα ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες προτού αρχίσει η συνεδρίαση του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου.

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν επίσης και στην περιοχή κοντά στο Ντείρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, όπου ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μεγάλη επιχείρηση, πριν από δύο βράδια, για να καταστρέψει, όπως ανέφερε, εγκαταστάσεις για την κατασκευή τρομοκρατικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο νότιο μέρος της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά του Ρίο
 

Η περιοχή Φαβέλα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στο Ρίο

Εκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βραζιλία αποκαλύπτει ότι οι ανήλικοι που σκοτώνονται από συμμορίες κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι περισσότεροι από εκείνους που σκοτώνονται σε εμπόλεμες περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους ανηλίκους που σκοτώνονται από το καρτέλ ναρκωτικών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στους μικρούς στρατιώτες σε άλλες περιοχές του πλανήτη.


Η αστυνομία σπάνια παρεμβαίνει, σύμφωνα με τους ανταποκριτές
Πολλές υποβαθμισμένες συνοικίες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο διοικούνται από τους βαρώνους των ναρκωτικών, οι οποίοι - σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC - διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους πολιτικούς και την αστυνομία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συμμορίες προσλαμβάνουν ανηλίκους για να περιφρουρούν τους τόπους διακίνησης ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους ανηλίκους ανεβαίνουν μάλιστα ψηλά στην ιεραρχία και ορισμένες φορές αποκαλούνται «στρατιώτες».

Δείκτες εγκληματικότητας

Τα τελευταία 14 χρόνια, περίπου 4.000 ανήλικοι σκοτώθηκαν κατά τις ανταλλαγές πυροβολισμών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Κατά την ίδια περίοδο, μόνο 500 ανήλικοι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει η έρευνα.

Υπολογίζεται ότι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο περίπου 5.000 με 6.000 ανήλικοι κυκλοφορούν οπλισμένοι.
Ορισμένες περιοχές της πόλης μάλιστα διαθέτουν τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
 

Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ινδία από δυστυχήματα

Πάνω από 35 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό πολυτελούς επιβατικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της πολιτείας Μπιχάρ στην Ινδία.

Τμήμα της αμαξοστοιχίας «Ρατζανί εξπρές» έπεσε στον ποταμό Νταβί, 510 χιλιόμετρα από την Καλκούτα.


Η περιοχή του δυστυχήματος
Ο εκπρόσωπος του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου, Σαμιράν Γκοσβαμί, είπε στο BBC ότι πάνω από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπανταρού Ντατατρέγια, θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 100, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Δολιοφθορά»

Ο ίδιος πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, καθώς ορισμένες ράγες πάνω στη γέφυρα είχαν αφαιρεθεί.

Ομως, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί και να κατέρρευσε η γέφυρα, λόγω των ισχυρών καταιγίδων των τελευταίων ημερών.

Η περιοχή Γκαγιά της πολιτείας Μπιχάρ είναι προπύργιο μαοϊστών ανταρτών, η ένοπλη εκστρατεία των οποίων για αναδιανομή της γης σε όσους προέρχονται από τις χαμηλότερες κάστες της Ινδίας διαρκεί πλέον των δύο δεκαετιών.

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν πάνω από 800 άτομα. Ορισμένα από τα βαγόνια έπεσαν στον ποταμό, άλλα κρέμονται από τη γέφυρα.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Aεροπορική ασπίδα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον
 

Οι περιπολίες θα πραγματοποιούνται επί 24ωρου βάσεως

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την αμυντική τους ασπίδα πάνω από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ενόψει τις πρώτης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν και τις δύο πόλεις και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία γύρω από την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου και του Πενταγώνου.


Η 11η Σεπτεμβρίου συγκλόνισε την Αμερική
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιμένουν ότι η ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων αποτελεί άσκηση ονόματι Καθαροί Ουρανοί Δύο και δεν περιλαμβάνει τη χρήση πραγματικών όπλων.

Αντίστοιχη άσκηση είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες για να διαπιστωθεί ο συντονισμός της αεροπορικής άμυνας γύρω από την Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες πόλεις είναι προστατευμένες και τα πυραυλικά συστήματα της άσκησης έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να εφοδιαστούν με πραγματικά όπλα.

Την ίδια στιγμή ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο Προσοχή Παγκοσμίως, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες σε όλον τον κόσμο να επαγρυπνούν μπροστά στον συνεχιζόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Κλείνει αμερικανική πρεσβεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τη Τζακάρτα, και προξενείο στην πόλη Σουραμπάγια.

Χωρίς να προβούν σε λεπτομέρειες, αξιωματούχοι στη Ουάσιγκτον, είπαν ότι έλαβαν "αξιόπιστες και συγκεκριμένες απειλές" και για τα δύο κτίρια.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δεν διευκρίνισε αν η "απειλή" είχε σχέση με την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, σχολίασε όμως: "Ολοι γνωρίζουμε αυτήν την ημερομηνία".

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το δίκτυο της Αλ Καίντα -- που ενέχεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου -- μπορεί να δημιουργήσει αρκετούς συμπαθούντες στην Ινδονησία, που θεωρείται ο ασθενέστερος κρίκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού εξτρεμισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τη Τζακάρτα και τον περασμένο μήνα υποσχέθηκαν τη χορήγηση 50 εκατομμυρίων δολλαρίων για την αστυνομική δύναμη της χώρας.

Τη Δευτέρα, 15 μέλη του Ινδονησιακού Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Τζακάρτα, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον πραγματικό τρομοκράτη στο διεθνή χώρο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά του Ρίο
 

Η περιοχή Φαβέλα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στο Ρίο

Εκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Βραζιλία αποκαλύπτει ότι οι ανήλικοι που σκοτώνονται από συμμορίες κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι περισσότεροι από εκείνους που σκοτώνονται σε εμπόλεμες περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους ανηλίκους που σκοτώνονται από το καρτέλ ναρκωτικών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στους μικρούς στρατιώτες σε άλλες περιοχές του πλανήτη.


Η αστυνομία σπάνια παρεμβαίνει, σύμφωνα με τους ανταποκριτές
Πολλές υποβαθμισμένες συνοικίες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο διοικούνται από τους βαρώνους των ναρκωτικών, οι οποίοι - σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC - διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους πολιτικούς και την αστυνομία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι συμμορίες προσλαμβάνουν ανηλίκους για να περιφρουρούν τους τόπους διακίνησης ναρκωτικών.

Ορισμένοι από τους ανηλίκους ανεβαίνουν μάλιστα ψηλά στην ιεραρχία και ορισμένες φορές αποκαλούνται «στρατιώτες».

Δείκτες εγκληματικότητας

Τα τελευταία 14 χρόνια, περίπου 4.000 ανήλικοι σκοτώθηκαν κατά τις ανταλλαγές πυροβολισμών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Κατά την ίδια περίοδο, μόνο 500 ανήλικοι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει η έρευνα.

Υπολογίζεται ότι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο περίπου 5.000 με 6.000 ανήλικοι κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Ορισμένες περιοχές της πόλης μάλιστα διαθέτουν τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
 

Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ινδία από δυστυχήματα

Τουλάχιστον 35 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό πολυτελούς επιβατικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της πολιτείας Μπιχάρ στην Ινδία.

Τμήμα της αμαξοστοιχίας «Ρατζανί εξπρές» έπεσε στον ποταμό Ντανί, 510 χιλιόμετρα μακριά από την Καλκούτα.


Η περιοχή του δυστυχήματος
Ο εκπρόσωπος του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου, Σαμιράν Γκοσβαμί, είπε στο BBC ότι περισσότεροι από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπανταρού Ντατατρέγια, θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 100, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Δολιοφθορά»

Ο ίδιος πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, καθώς ορισμένες ράγιες πάνω στη γέφυρα είχαν απομακρυνθεί.

Ομως, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί και να κατέρρευσε η γέφυρα, λόγω των ισχυρών καταιγίδων των τελευταίων ημερών.

Η περιοχή Γκαγιά της πολιτείας Μπιχάρ είναι προπύργιο μαοϊστών ανταρτών, η ένοπλη εκστρατεία των οποίων για αναδιανομή της γης σε όσους προέρχονται από τις χαμηλότερες κάστες της Ινδίας διαρκεί περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν περισσότερα από 800 άτομα. Ορισμένα από τα βαγόνια έπεσαν στον ποταμό, ενώ κάποια άλλα κρέμονται από τη γέφυρα.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αντίστροφη μέτρηση» για το Ιράκ
 

Στο Ιράκ πολλοί προετοιμάζονται για μία επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, υπέρμαχος των σχεδίων άμεσης επίθεσης εναντίον του Ιράκ και της ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε ότι «ο χρόνος κυλά αντίστροφα».

«Εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν κατασκευάσει πυρηνικά όπλα θα είναι πολύ αργά για τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παρεχώρησε.


Ο Ντικ Τσένι εμφανίζεται αποφασισμένος
Ο κ. Τσένι υπενθύμισε μάλιστα ότι το 1991, κατά τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, περίπου 30 χώρες είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και της εκστρατείας τους εναντίον του Ιράκ.

Ωστόσο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημοσιοποιήσουν το φάκελο με τα στοιχεία που διαθέτουν εναντίον του Ιράκ.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν ριψοκίνδυνο διότι θα αποκάλυπτε τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ παρακολουθούν τι συμβαίνει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή», είπε ο κ. Τσένι.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα μιλήσει στα εργατικά συνδικάτα της χώρας, ενώπιον των οποίων αναμένεται να υποστηρίξει ότι είναι αναγκαία μία στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Από τα ευρωπαϊκά κράτη, ας σημειωθεί, μόνο η Βρετανία έχει εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στα σχέδια των ΗΠΑ για ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

Προειδοποιήσεις

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Περιστασιακά στοιχεία δεν δικαιολογούν την προσφυγή στα όπλα
Σκοτ Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ
Μιλώντας λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναμενόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου από το βήμα του οργανισμού, ο κ. Ανάν απηύθυνε εκκλήσεις στους ηγέτες να σκεφτούν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο η πολυαναμενώμενη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών για το οπλοστάσιο που διατηρεί η Βαγδάτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Ιράκ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα αν δεν εισάγει ραδιενεργά υλικά από το εξωτερικό.

Πυρηνικές κεφαλές

Σε συνέντευξή του στο BBC ο διευθυντής του ινστιτούτου, Τζον Τσίπμαν, είπε ότι εάν το ιρακινό καθεστώς μπορούσε με ξένη βοήθεια να αποκτήσει την απαραίτητη ποσότητα ουρανίου, τότε θα μπορούσε να έχει έτοιμη μέσα σε ένα χρόνο μια πυρηνική κεφαλή πάνω σε πύραυλο με βεληνεκές που μπορεί να πλήξει τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Τουρκία.


Ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν
Οι αναλυτές του Ινστιτούτου σημείωναν πάντως ότι το οπλοστάσιο του Ιράκ είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με την περίοδο πριν από τον Πόλεμο του Κόλπου.

Σχετικά με τη φημολογούμενη συνεργασία της Βαγδάτης με τη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων (σενάριο που κυκλοφόρησε στη Βρετανία την Κυριακή ύστερα από δημοσίευμα των Times του Λονδίνου) ο συντάκτης της μελέτης, Γκάρι Σάμορ, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατέρρευσε η κυβέρνηση στην Αυστρία
 

Ο καγκελάριος Σούσελ ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας κατέρρευσε μετά τις αντιδικίες που ξέσπασαν στους κόλπους του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλγκανγκ Σούσελ, ανακοίνωσε ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του αποσύρεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου.


Η παραίτηση της Σουζάνε Ράις Πάισερ πυροδότησε την κρίση
Τα δύο κόμματα βρίσκονται στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2000. Οι επόμενες εκλογές αναμένονταν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2003.

Στο Κόμμα της Ελευθερίας σημειώθηκαν μεγάλοι τριγμοί μετά τις αντιπαραθέσεις για το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Πριν από δύο ημέρες, τρία μέλη του κόμματος υπέβαλαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση, ανάμεσα στα οποία και η αντιπρόεδρος της Αυστρίας, Σουζάνε Ράις Πάσερ.

Ο ρόλος του Χάιντερ

Οι διαμάχες στο κόμμα ξέσπασαν ουσιαστικά από τον πρώην ηγέτη του κόμματος, Γιοργκ Χάιντερ, ο οποίος ζητά να θεσπισθούν φοροαπαλλαγές.

Μαζί του όμως διαφωνούν πολλά μέλη του κόμματος που πιστεύουν ότι οι φοροαπαλλαγές πρέπει να αναβληθούν προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τη βοήθεια των πλημμυροπαθών στη χώρα.


Ο Γιοργκ Χάιντερ είναι αρκετά δημοφιλής στους ψηφοφόρους
Το κοινοβούλιο της Αυστρίας αναμένεται να διαλυθεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν είτε στις 17 είτε στις 24 Νοεμβρίου.

Ο λαικιστής και αμφιλεγόμενος πολιτικός Γιόργκ Χάιντερ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κόμματος της Ελευθερίας τον Μάρτιο του 2000, παραμένει ωστόσο εξαιρετικά δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Η κα Ράις Πάσερ, που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, θεωρείται ως πιο αποδεκτή προσωπικότητα στην εκλογική βάση. Τώρα, όμως, παραιτήθηκε και από την ηγεσία του κόμματος και από την κυβερνητική της θέση.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία
 

Εκατοντάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ινδία από δυστυχήματα

Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν μετά τον εκτροχιασμό πολυτελούς επιβατικής αμαξοστοιχίας σε γέφυρα της πολιτείας Μπιχάρ στην Ινδία.

Τμήμα της αμαξοστοιχίας «Ρατζανί εξπρές» έπεσε στον ποταμό Ντανί, 510 χιλιόμετρα μακριά από την Καλκούτα.


Η περιοχή του δυστυχήματος
Ο εκπρόσωπος του ινδικού σιδηροδρομικού δικτύου, Σαμιράν Γκοσβαμί, είπε στο BBC ότι περισσότεροι από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος υπουργός, Μπανταρού Ντατατρέγια, θεωρεί ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους 100, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Δολιοφθορά»

Ο ίδιος πιστεύει ότι το δυστύχημα οφείλετο σε δολιοφθορά, καθώς ορισμένες ράγιες πάνω στη γέφυρα είχαν απομακρυνθεί.

Ομως, ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πιστεύεται μάλιστα ότι μπορεί και να κατέρρευσε η γέφυρα, λόγω των ισχυρών καταιγίδων των τελευταίων ημερών.

Η περιοχή Γκαγιά της πολιτείας Μπιχάρ είναι προπύργιο μαοϊστών ανταρτών, η ένοπλη εκστρατεία των οποίων για αναδιανομή της γης σε όσους προέρχονται από τις χαμηλότερες κάστες της Ινδίας διαρκεί περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν περισσότερα από 800 άτομα. Ορισμένα από τα βαγόνια έπεσαν στον ποταμό, ενώ κάποια άλλα κρέμονται από τη γέφυρα.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις για το θέμα του Ιράκ, αλλά και με τα συμπεράσματα της έρευνας για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν ασχολείται ο βρετανικός Τύπος της Τρίτης.

Ο Τόνι Μπλερ θα αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των ηγετών των εργατικών συνδικάτων στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η μόνη λύση
Guardian
Η εφημερίδα Independent αναφέρει πως η Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλέον βέβαια ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης για το οπλοστάσιο του Ιράκ θα εντείνει τις διαβουλεύσεις για έναν πόλεμο στην περιοχή.

Παρ' όλα αυτά, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η εν λόγω έκθεση παραδέχεται «πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ κατασκευάζει αυτή την περίοδο πυρηνικά όπλα».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ακόμη πως το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεϊν είναι μικρότερο από την εποχή του Πολέμου στον Περσικό το 1991.

Η στάση της Γαλλίας

Η Daily Telegraph από την άλλη πλευρά θεωρεί πως η Γαλλία αρχίζει να εφαρμόζει και αυτή σιγά σιγά σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

«Το γεγονός ότι η Γαλλία έδωσε στο Ιράκ προθεσμία τριών εβδομάδων για να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως την Ουάσινγκτον», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Το γεγονός ότι η Γαλλία έδωσε στο Ιράκ προθεσμία τριών εβδομάδων για να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως την Ουάσινγκτον
Daily Telegraph
Η Guardian πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλερ θα βρεθεί την Τρίτη σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της χώρας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι αναγκαίος.

«Ο Τόνι Μπλερ θα αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των ηγετών των εργατικών συνδικάτων στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι η μόνη λύση», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν έντονη κριτική εναντίον του Τόνι Μπλερ και επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι που τον κατηγορούν για υποκρισία.

Τέλος, η εφημερίδα Times αναφέρεται και αυτή στα συμπεράσματα της πολυαναμενόμενης έκθεσης υπογραμμίζοντας ότι από την εποχή του Περσικού Κόλπου το Ιράκ δεν έχει αναπτύξει καθόλου το οπλοστάσιό του, κάτι που παραδέχθηκαν και οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι δυνατότητες που είχε το Ιράκ να κατασκευάζει όπλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν περιορισθεί λόγω των πολέμων, των κυρώσεων και της διεθνούς καχυποψίας.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο βίντεο για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
 

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για τη φωνή του Μπιν Λάντεν

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα προέβαλε βιντεοσκοπημένο υλικό στο οποίο πιστεύεται ότι ακούγεται η φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν να συνομιλεί με κάποιους άλλους για τις αεροπειρατείες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οταν μιλάμε για τις επιθέσεις στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη μιλούμε για εκείνους τους άνδρες που όρθωσαν το ανάστημά τους εναντίον ενός βρώμικου έθνους
Φωνή στο βίντεο
Αν και το κανάλι υποστηρίζει ότι ακούγεται η φωνή του Μπιν Λάντεν στο βίντεο, ο ίδιος δεν εμφανίζεται πουθενά.

Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αν και η φωνή του νέου βίντεο μοιάζει με τη φωνή που ακούγεται στα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού.

Κανείς δεν γνωρίζει επίσης πότε βιντεοσκοπήθηκε το εν λόγω φιλμ, όμως το Αλ Τζαζίρα - το οποίο εδρεύει στο Κατά - πιστεύει ότι η βιντεοσκόπηση έγινε στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Επιδοκιμασίες

Στο βίντεο, εμφανίζονται οι φωτογραφίες των αεροπειρατών και ακούγεται μία φωνή που επιδοκιμάζει τις πράξεις τους.


Το βίντεο παρουσιάζει άνδρες να μελετούν χάρτες
Η φωνή ακούγεται να λέει ότι επικεφαλής των αεροπειρατών ήταν οι Μοχάμεντ Ατα, Μαρβάν Αλ Σεχί, Χανί Χανζούρ και Ζιάντ Ζαρά, ενώ προσεύχεται για τις ψυχές τους.

Ορισμένα αποσπάσματα του βίντεο παρουσίαζαν κάποιους νεαρούς άνδρες, οι οποίοι μελετούσαν χάρτες και κείμενα για την πλοήγηση αεροσκαφών. Το κανάλι υπεστήριξε ότι αυτοί ήταν οι αεροπειρατές.

Το αραβικό δίκτυο θα μεταδώσει ολόκληρο το βίντεο την Πέμπτη. Παράλληλα, υπόσχεται να μεταδώσει μία συνέντευξη με τους συνεργάτες του Μπιν Λάντεν, οι οποίοι περιγράφουν το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.