Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-16

  1. Επιστολή του Ιράκ στον ΟΗΕ
  2. Σύλληψη ανωτάτων στελεχών της ΕΤΑ
  3. Σε κτίρια του Ιράκ τα αμερικανικά στόχαστρα
  4. Επιδεινώνεται η κρίση στη νότιο Αφρική
  5. Σε αμερικανικά χέρια ο Μπιναλσαϊμπάχ
  6. Δέκα χρόνια από την επίθεση Σόρος
  7. Πιέσεις Πάουελ για Ιράκ
  8. Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
  9. Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
  10. Δέκα χρόνια από την επίθεση Σόρος
  11. Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
  12. Επισκόπηση του βρετανικού τύπου
  13. Σαουδαραβική στροφή στο ζήτημα του Ιράκ
  14. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστολή του Ιράκ στον ΟΗΕ
 

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε οτι έλαβε μια επιστολή απο την ιρακινή κυβέρνηση.

Το γράμμα παραδόθηκε στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Κόφυ Αννάν, απο τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, o οποίος συνοδευόταν απο το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Πιστεύεται πάντως οτι είναι πιθανό να περιέχει μια συμβιβαστική πρόταση της Βαγδάτης προκειμένου να εκτονωθεί η παρούσα κρίση.

Αργότερα ο κ. Κόφυ Αννάν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του γράμματος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, βρίσκεται στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να αποσπάσει την έγκριση του Οργανισμού για σύνταξη ψηφίσματος το οποίο θα προβλέπει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.




Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη ανωτάτων στελεχών της ΕΤΑ
 

Το 'ηγετικό ζευγάρι' της ΕΤΑ

Η αστυνομία στη νοτιο-δυτική Γαλλία ανακοίνωσε οτι συνέλαβε ένα ζευγάρι που πιστεύεται οτι ανήκει στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους πρόκειται για ανώτατα στελέχη της οργάνωσης που συνελήφθησαν σε προάστιο του Μπορντό, ύστερα απο συνεργασία των γαλλικών και των ισπανικών αρχών.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει οτι πρόκειται για τον Χουάν Αντόνιο Ολάρα Γκουρίντι και την Αϊνχόα Μουχίκα.

Υπάρχουν υποψίες οτι ο κ. Γκουρίντι είναι ο νυν επικεφαλής της ΕΤΑ, μετά τη σύλληψη, πέρσυ, του προηγούμενου αρχηγού της οργάνωσης.

Οι ισπανικές αρχές αναφέρουν οτι πρόκειται για νίκη της δικαιοσύνης απέναντι στην τρομοκρατία.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κτίρια του Ιράκ τα αμερικανικά στόχαστρα
 

Πιθανή επίθεση μετά το Ραμαζάνι

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε οτι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στοχεύουν για πρώτη φορά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στο βόρειο Ιράκ. Μέχρι χθές οι στόχοι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ήταν κινητοί.

Ο κ Ράμσφελντ πρόσθεσε οτι η αλλαγή τακτικής αποσασίστηκε στις αρχές του χρόνου, καθώς τα αμερικανικά αλλά και τα βρετανικά αεροσκάφη άρχισαν να δέχονται ολοένα και περισσότερα πυρά κατά τις πτήσεις τους στη Ζώνη.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας απέφυγε να συσχετίσει τη νέα τακτική με μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Ωστόσο παραδέχθηκε οτι στόχος είναι η αποδυνάμωση της ιρακινής αεράμυνας.

"Μετά το ραμαζάνι η επίθεση"

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος,
αμέσως μετά τη λήξη του Ραμαζανιού και αφού προηγουμένως το Συμβούλιο Ασφαλείας με απόφαση του θα έχει δώσει το πράσινο φως, οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προσκείμενες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα παρουσιαστεί ενωμένη πίσω από την Ουάσιγκτον σε αυτή την υπόθεση, αφού δύο προς το παρόν χώρες-μέλη, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να πάρουν με κανένα τρόπο μέρος σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα ταχθούν, με επίσημη απόφαση της Συμμαχίας, υπέρ των αμερικανικών θέσεων, έτσι όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχίζουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το περιεχόμενο των δύο, όπως επιμένουν οι Γάλλοι, αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν απο αυτό.

Με την πρώτη θα καλείται το Ιράκ να να εποτρέψει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του απο διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ η δεύτερη θα περιέχει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για το Ιράκ η καταπάτηση της πρώτης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.





Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιδεινώνεται η κρίση στη νότιο Αφρική
 

Φτωχή σοδειά για τις χώρες της νοτίου Αφρικής

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν οτι ο λιμός στις χώρες της Νοτίου Αφρικής λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

Εκτιμάται οτι σχεδόν 14.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων.

Εαν δεν καταφέρουμε να καλύψουμε άμεσα όλες τις ανάγκες η κρίση θα επιδεινωθεί
Τζέιμς Μόρις

Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε οτι η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται γρηγορότερα απ' όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και η ανθρωπιστική καταστροφή στις χώρες αυτές μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, Τζέιμς Μόρις, είπε οτι ο λιμός σε συνδιασμό με τον ιό ΗΙV που προκαλεί το Aids, και την πολιτική αστάθεια στην Αφρικανική ήπειρο έχουν προκαλέσει "μια κρίση ασύλληπτων διαστάσεων".

Η εκτίμηση του Οργανισμού οτι 14.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη τροφίμων σημαίνει οτι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 1.6 εκατομμύριο ανθρώπους βάσει προηγούμενης έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και για την εξάλειψη της χρειάζονται 500 εκατομμύρια δολάρια (515 εκατομμύρια ευρώ).
Μέχρι στιγμής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ένα τρίτο του ποσού αυτού.

Η λύση στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα

Αποτελεί ειρωνία οτι την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων κάνει αυτόν το θλιβερό απολογισμό για τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε, την Ανγκόλα, τη Ζουαζιλάνδη και το Λεσότο, ξεκινάει η περίοδος σποράς της νέας σοδειάς.


H Ζάμπια απέρριψε ανθρωπιστική βοήθεια γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων

"Οι προοπτικές για τη νέα σοδειά δεν είναι καθόλου καλές, εκτός εάν οι μικροκαλλιεργητές λάβουν αμέσως αρκετούς σπόρους και λιπάσματα" είπε ο Τζέιμς Μόρις

Η λύση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό απο τις αφρικανικές κυβερνήσεις. Όμως τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν οτι σταδιακά κατευνάζονται οι ανησυχίες των χωρών της Νοτίου Αφρικής.

Προς το παρόν, μόνο η Ζάμπια αρνείται να δεχθεί σπόρους γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων απο τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Μόρις ομάδα επιστημόνων απο τη Ζάμπια εξετάζει την ασφάλεια των τροφίμων αυτών.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε αμερικανικά χέρια ο Μπιναλσαϊμπάχ
 

Στα χέρια της πακιστανικής αστυνομίας ο Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ

Πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε οτι ο Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ, που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Μπιναλσαϊμπάχ συνελήφθη χθες από τις πακιστανικές αρχές στο Καράτσι, οι οποίες πληροφορήθηκαν το κρυσφύγετο του από το FBI.

Θεωρείται ο αρχηγός ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και κατηγορείται οτι είναι ένας απο αυτούς που σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Ο Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ λέγεται οτι βοήθησε οικονομικά τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου

Τον Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ, που συνελήφθη μαζί με 11 ακόμα ύποπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, έχουν ήδη ανακρίνει οι πακιστανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ την έκδοση του είχε ζητήσει και η Γερμανία. Όμως ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας αποφάσισε οτι προτεραιότητα έχουν οι ΗΠΑ.

Είχε γίνει σαφές οτι η Ουάσιγκτον επιθυμούσε την έκδοση του Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ απο την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του.

Το τελευταίο διάστημα, το Πακιστάν έχει εκδόσει στις ΗΠΑ ένα σημαντικό αριθμό υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός απο τους πλέον στενούς συνεργάτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του Αμπού Ζουμπαϊντά.


Τρείς ώρες ανταλλαγής πυρών πριν συλληφθεί ο Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ

Οι αμερικανικές έχουν προετοιματεί για την έκδοση του κ. Μπιναλσαϊμπάχ, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα ή σε αμερικανική βάση στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Οι Γερμανικές αρχές έχουν επίσης διατυπώσει το αίτημα να ανακρίνουν τον Ραμζί Μπιναλσαϊμπάχ, ο οποίος συγκατοικούσε με έναν απο τους φερόμενους ως αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Μοχάμεντ Άττα, στο Αμβούργο.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέκα χρόνια από την επίθεση Σόρος
 

Τζορτζ Σόρος: Ο άνθρωπος «γονάτισε» την Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1992 όταν η βρετανική στερλίνα αναγκάζονταν να εξέλθει από το ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) αφού δέχτηκε μια από τις μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Για τους βρετανούς οικονομολόγους η ημερομηνία αυτή παραμένει γνωστή ως «Μαύρη Τετάρτη» και θεωρείται ορόσημο της οικονομικής αποτυχίας της κυβέρνησης Τζον Μέιτζορ και μια ημέρα που αναφέρουν συχνά στις συζητήσεις τους οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές.


O Σόρος υποστηρίζει τώρα την είσοδο της στερλίνας στην ευροζώνη
Η λογική πίσω από την είσοδο της στερλίνας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ήταν ότι η πρόσδεση του εθνικού νομίσματος με το γερμανικό μάρκο θα εξασφάλιζε σταθερότητα και μείωση του πληθωρισμού.

Και ενώ ο δεύτερος στόχος επιτεύχθηκε ο πρώτος δεν είχε την ίδια τύχη.

Όπως εκτιμά ο οικονομικός συντάκτης του BBC Εβαν Ντέιβις, το γεγονός ότι η Βρετανία έπρεπε να ακολουθεί τα γερμανικά επιτόκια, τη στιγμή που η Γερμανία είχε ανάγκη από αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε σχέση με τη Βρετανία, σήμαινε ότι η παρουσία της στο ERM ενίσχυσε την υπάρχουσα οικονομική ύφεση.

Και το Ευρώ;

Σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην είσοδο στο ERM και την είσοδο της στερλίνας στην Ευροζώνη.

Ο φονταμενταλισμός της αγοράς είναι πιο επικίνδυνος από τον κομμουνισμό
Τζορτζ Σόρος
Για τους ευρωσκεπτικιστές η αποδοχή του ευρώ θα σήμαινε και πάλι απώλεια της δυνατότητας χάραξης ανεξάρτητης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους οι οπαδοί της ένταξης της στερλίνας στο ενιαίο νομισματικό σύστημα υποστηρίζουν ότι είναι διαφορετικό να καθορίζει η Ευρώπη τη νομισματική πολιτική και άλλο η Γερμανία (όπως λένε ότι συνέβαινε στο ERM).

Ενώ λοιπόν το σύνολο των βρετανών αναλυτών επισημαίνει ότι η παρουσία της στερλίνας στο ERM ήταν ένα λάθος που άφησε την οικονομία στο έλεος των κερδοσκοπικών πιέσεων, οι απόψεις διίστανται σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον του βρετανικού εθνικού νομίσματος.

Μια «φιλοσοφική» προσέγγιση

Παραδόξως ένας από τους παράγοντες της διεθνούς χρηματιστηριακής κοινότητας που τάσσεται υπέρ της αποδοχής του ευρώ είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την ατιμωτική έξοδο της Βρετανίας από το ERM- ο Τζορτζ Σόρος.

Ο Σόρος, που έγινε ευρύτερα γνωστός σαν κερδοσκόπος (αν και ο ίδιος προτιμά να παρουσιάζεται εμφανίζεται σαν φιλάνθρωπος, συγγραφέας και φιλόσοφος) αποκόμισε 1 δισ. δολάρια όταν προέβλεψε (και σύμφωνα με ορισμένους ενίσχυσε) την πτώση της Στερλίνας το 1992.

Ακόμη, ο Σόρος θεωρείται υπεύθυνος από ορισμένους αναλυτές για την πτώση της ρωσικής κυβέρνησης το 1998 όταν με άρθρο του στους Financial Times κάλεσε τη Μόσχα να υποτιμήσει το ρούβλι προκαλώντας οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ίδια η ζωή του Τζορτζ Σόρος αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Γεννημένος στην Ουγγαρία, την οποία εγκατέλειψε με την άνοδο του κομμουνισμού, σπούδασε φιλοσοφία δίπλα στον Καρλ Πόπερ- τις ιδέες του οποίου περί ανοιχτής κοινωνίας επιχείρησε να εφαρμόσει τον οικονομικό τομέα.

Αφού πέρασε ένα διάστημα της ζωής του πουλώντας σουβενίρ στην Ουαλία άρχισε να ασχολείται με το χρηματιστήριο και το 1956 βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γουόλ Στριτ.

Το 1969 ίδρυσε το ίδρυμα Quantum Fund (με έδρα το Κουρακάο της Καραϊβικής) το οποίο προχωρούσε σε επικίνδυνες αλλά εν δυνάμει εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις.

Το ίδρυμα αποκόμισε κολοσσιαία κέρδη ύστερα από την κατάρρευση του συστήματος σταθερών ισοτιμιών στη δεκαετία του 70 με αποτέλεσμα έως το 1980 η προσωπική περιουσία του Σόρος να ανέρχεται στα 25 δις δολάρια και του ιδρύματος στα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιέσεις Πάουελ για Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ εμμένουν στα σχέδια απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσείν

Ασφυκτικές πιέσεις για το Ιράκ αναμένεται να ασκήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ύστερα και από την αλλαγή στάσης της Σαουδικής Αραβίας.

Την Κυριακή ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι ελπίζει μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσουν οι εργασίες για την σύνταξη ψηφίσματος του ΟΗΕ το οποίο θα προβλέπει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων.


Η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να επιτρέψει αμερικανικές επιθέσεις από το έδαφός της
Μεταξύ των επαφών που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, οποίος την Κυριακή πραγματοποίησε δριμεία επίθεση εναντίον των ΗΠΑ τις οποίες κατηγόρησε για «τυφλή προκατάληψη» έναντι του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών πρίγκιπας Σαουντ Αλ Φαισάλ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, που έχει έδρα το Λονδίνο υπογράμμισε πως σε περίπτωση που το καθεστώς της Βαγδάτης αρνηθεί να υπακούσει στο ψήφισμα του ΟΗΕ, τότε η χώρα του θα επιτρέψει την χρήση των αμερικανικών βάσεων σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Η αλλαγή στάσης της Σαουδικής Αραβίας είναι η πιο σαφής ένδειξη πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ έχει δρομολογηθεί, εκτιμά η Ροζμαρυ Χόλλις, επικεφαλής του Προγράμματος για την Μέση Ανατολή του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου

«Θεωρώ πως η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πόσο κοντά στον πόλεμο βρισκόμαστε» δήλωσε η κα Χόλλις και συμπλήρωσε ότι «οι Σαουδάραβες έχουν καταλάβει ότι, ο πόλεμος, είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτος και συντάσσονται με τους αμερικανούς προσβλέποντας την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας τους με τις ΗΠΑ». Σχέσεις που όπως είπε βρίσκονται επί ξηρού ακμής μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
 

O πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αποτελεί τον πλέον δημοφιλή υποψήφιο

Εκτός πολιτικής μάχης αναμένεται να βρεθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε προηγούμενη απόφαση που απαγόρευε τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Aπαγορεύσεις ισλαμικών κομμάτων
1971: Το Κόμμα Εθνικής Τάξης εκτός νόμου ύστερα από πραξικόπημα
1980: Δεύτερο πραξικόπημα και απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας
1998: Απαγόρευση για το Κόμμα της Ευημερίας ύστερα από παρέμβαση του στρατού
2001: Εκτός νόμου το Kόμμα της Aρετής
Ο Ερντογάν ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του ήταν το μόνο που εμφανιζόταν να ξεπερνά πάντα το 10% που απαιτείται για την εισαγωγή στο κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε περιορίσει την ισλαμική ρητορική εξακολουθούσε να προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ενόπλων δυνάμεων που στο παρελθόν έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία αρκετών ισλαμικών κομμάτων.

Εξίσου αρνητική ήταν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, και η αντιμετώπιση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που εξακολουθεί να στηρίζει σε σημαντικό βαθμό των πρώην υπουργό οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς-τον λεγόμενο τσάρο της τουρκικής οικονομίας που έχει συνδέσει το όνομά του με το δάνειο ύψους 16 δις δολαρίων του ΔΝΤ.

Η σχετική απόφαση της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας αναμένεται σύντομα.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε ύστερα από την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος της Αρετής που και αυτό προήλθε από το κόμμα της Ευημερίας.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ερντογάν αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Και οι δυο άνδρες είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης τη δεκαετία του ΄90 κατηγορούμενοι για δημόσιες δηλώσεις που προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
 

O πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αποτελεί τον πλέον δημοφιλή υποψήφιο

Εκτός πολιτικής μάχης βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση που απαγορεύει στον Ερντογάν να συμμετάσχει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Aπαγορεύσεις ισλαμικών κομμάτων
1971: Το Κόμμα Εθνικής Τάξης εκτός νόμου ύστερα από πραξικόπημα
1980: Δεύτερο πραξικόπημα και απαγόρευση λειτουργίας του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας
1998: Απαγόρευση για το Κόμμα της Ευημερίας ύστερα από παρέμβαση του στρατού
2001: Εκτός νόμου το Kόμμα της Aρετής
Ο Ερντογάν ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του ήταν το μόνο που εμφανιζόταν να ξεπερνά πάντα το 10% που απαιτείται για την εισαγωγή στο κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε περιορίσει την ισλαμική ρητορική εξακολουθούσε να προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ενόπλων δυνάμεων που στο παρελθόν έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία αρκετών ισλαμικών κομμάτων.

Εξίσου αρνητική ήταν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, και η αντιμετώπιση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που εξακολουθεί να στηρίζει σε σημαντικό βαθμό των πρώην υπουργό οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς-τον λεγόμενο τσάρο της τουρκικής οικονομίας που έχει συνδέσει το όνομά του με το δάνειο ύψους 16 δις δολαρίων του ΔΝΤ.

Η σχετική απόφαση της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας αναμένεται σύντομα.

Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δημιουργήθηκε ύστερα από την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος της Αρετής που και αυτό προήλθε από το κόμμα της Ευημερίας.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την επιτροπή που επιβλέπει τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ερντογάν αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.

Και οι δυο άνδρες είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης τη δεκαετία του ΄90 κατηγορούμενοι για δημόσιες δηλώσεις που προσέβαλαν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέκα χρόνια από την επίθεση Σόρος
 

Τζορτζ Σόρος: Ο άνθρωπος «γονάτισε» την Κεντρική Τράπεζα Αγγλίας

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 2002 όταν η βρετανική στερλίνα αναγκάζονταν να εξέλθει από το ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) αφού δέχτηκε μια από τις μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Για τους βρετανούς οικονομολόγους η ημερομηνία αυτή παραμένει γνωστή ως «Μαύρη Τετάρτη» και θεωρείται ορόσημο της οικονομικής αποτυχίας της κυβέρνησης Τζον Μέιτζορ και μια ημέρα που αναφέρουν συχνά στις συζητήσεις τους οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές.


O Σόρος υποστηρίζει τώρα την είσοδο της στερλίνας στην ευροζώνη
Η λογική πίσω από την είσοδο της στερλίνας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ήταν ότι η πρόσδεση του εθνικού νομίσματος με το γερμανικό μάρκο θα εξασφάλιζε σταθερότητα και μείωση του πληθωρισμού.

Και ενώ ο δεύτερος στόχος επιτεύχθηκε ο πρώτος δεν είχε την ίδια τύχη.

Όπως εκτιμά ο οικονομικός συντάκτης του BBC Εβαν Ντέιβις, το γεγονός ότι η Βρετανία έπρεπε να ακολουθεί τα γερμανικά επιτόκια, τη στιγμή που η Γερμανία είχε ανάγκη από αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε σχέση με τη Βρετανία, σήμαινε ότι η παρουσία της στο ERM ενίσχυσε την υπάρχουσα οικονομική ύφεση.

Και το Ευρώ;

Σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην είσοδο στο ERM και την είσοδο της στερλίνας στην Ευροζώνη.

Ο φονταμενταλισμός της αγοράς είναι πιο επικίνδυνος από τον κομμουνισμό
Τζορτζ Σόρος
Για τους ευρωσκεπτικιστές η αποδοχή του ευρώ θα σήμαινε και πάλι απώλεια της δυνατότητας χάραξης ανεξάρτητης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους οι οπαδοί της ένταξης της στερλίνας στο ενιαίο νομισματικό σύστημα υποστηρίζουν ότι είναι διαφορετικό να καθορίζει η Ευρώπη τη νομισματική πολιτική και άλλο η Γερμανία (όπως λένε ότι συνέβαινε στο ERM).

Ενώ λοιπόν το σύνολο των βρετανών αναλυτών επισημαίνει ότι η παρουσία της στερλίνας στο ERM ήταν ένα λάθος που άφησε την οικονομία στο έλεος των κερδοσκοπικών πιέσεων, οι απόψεις διίστανται σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον του βρετανικού εθνικού νομίσματος.

Μια «φιλοσοφική» προσέγγιση

Παραδόξως ένας από τους παράγοντες της διεθνούς χρηματιστηριακής κοινότητας που τάσσεται υπέρ της αποδοχής του ευρώ είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την ατιμωτική έξοδο της Βρετανίας από το ERM- ο Τζορτζ Σόρος.

Ο Σόρος, που έγινε ευρύτερα γνωστός σαν κερδοσκόπος (αν και ο ίδιος προτιμά να παρουσιάζεται εμφανίζεται σαν φιλάνθρωπος, συγγραφέας και φιλόσοφος) αποκόμισε 1 δισ. δολάρια όταν προέβλεψε (και σύμφωνα με ορισμένους ενίσχυσε) την πτώση της Στερλίνας το 1992.

Ακόμη, ο Σόρος θεωρείται υπεύθυνος από ορισμένους αναλυτές για την πτώση της ρωσικής κυβέρνησης το 1998 όταν με άρθρο του στους Financial Times κάλεσε τη Μόσχα να υποτιμήσει το ρούβλι προκαλώντας οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ίδια η ζωή του Τζορτζ Σόρος αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο. Γεννημένος στην Ουγγαρία, την οποία εγκατέλειψε με την άνοδο του κομμουνισμού, σπούδασε φιλοσοφία δίπλα στον Καρλ Πόπερ- τις ιδέες του οποίου περί ανοιχτής κοινωνίας επιχείρησε να εφαρμόσει τον οικονομικό τομέα.

Αφού πέρασε ένα διάστημα της ζωής του πουλώντας σουβενίρ στην Ουαλία άρχισε να ασχολείται με το χρηματιστήριο και το 1956 βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γουόλ Στριτ.

Το 1969 ίδρυσε το ίδρυμα Quantum Fund (με έδρα το Κουρακάο της Καραϊβικής) το οποίο προχωρούσε σε επικίνδυνες αλλά εν δυνάμει εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις.

Το ίδρυμα αποκόμισε κολοσσιαία κέρδη ύστερα από την κατάρρευση του συστήματος σταθερών ισοτιμιών στη δεκαετία του 70 με αποτέλεσμα έως το 1980 η προσωπική περιουσία του Σόρος να ανέρχεται στα 25 δις δολάρια και του ιδρύματος στα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Εκτός μάχης» ο ισλαμιστής υποψήφιος
 


Εκτός πολιτικής μάχης βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση που απαγορεύει στον Ερντογάν να συμμετάσχει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Ερντογάν ερχόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και το κόμμα του ήταν το μόνο που εμφανιζόταν να ξεπερνά πάντα το 10% που απαιτείται για την εισαγωγή στο κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε περιορίσει την ισλαμική ρητορική εξακολουθούσε να προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ενόπλων δυνάμεων που στο παρελθόν έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία αρκετών ισλαμικών κομμάτων.

Εξίσου αρνητική ήταν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, και η αντιμετώπιση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που εξακολουθεί να στηρίζει σε σημαντικό βαθμό των πρώην υπουργό οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς-τον λεγόμενο τσάρο της τουρκικής οικονομίας που έχει συνδέσει το όνομά του με το δάνειο ύψους 16 δις δολαρίων του ΔΝΤ.

Η σχετική απόφαση της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας αναμένεται σύντομα.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού τύπου
 


Το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αν και η κάθε μια επιλέγει να υπογραμμίσει διαφορετικές πτυχές του προβλήματος.

Δηλώσεις Κόλιν Πάουελ

Η εφημερίδα Financial Times σε πρωτοσέλιδο άρθρο της επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άφισαν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν την λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχίζουν αυτή την εβδομάδα την σύνταξη ψηφίσματος ή ψηφισμάτων που θα προσδιορίζουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη συμμόρφωση της Βαγδάτης με προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι δηλώσεις του αυτές συνέπεσαν με την ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Βρετανός ομόλογος του, Τζακ Στρόου ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος του Ιράκ θα πρέπει να δεχθεί τους επιθωρητές του ΟΗΕ διαφορετικά θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη, σημειώνει η Financial Times.


«Ανοίγει ο δρομος για τον πόλεμο»


Η Daily Telegraph επέλεξε να υπογραμμίσει την υποστήριξη των Αραβικών χωρών προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο της, που φέρει τον υπότιτλο « άνοιξε ο δρόμος για την αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο», υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος επανέρχονται στο πλευρό του προέδρου Μπους μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη μια τελευταία ευκαιρία να αποτρέψουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Ωστόσο, διευκρινίζει το άρθρο της Daily Telegraph, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως τα χρονικά περιθώρια για το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαμορφώσει ένα ψήφισμα για το Ιράκ, είναι εβδομάδες και όχι μήνες.

«Οι Σαουδάραβες αυξάνουν τις πιέσεις στον Σαντάμ» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της Guardian, το οποίο αναφέρεται στις χθεσινοβραδινές ενδείξεις από την Σαουδική Αραβία σύμφωνα με τις οποίες η χώρα αυτή θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της σε ενδεχόμενες επιθέσεις κατά του Ιράκ αν η Βαγδάτη απορρίψει τα νέα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις των όπλων της.

Πόλεμος και ύφεση

Άρθρο του συντάκτη της Guardian υποστηρίζει ότι μια στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράκ μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια παγκόσμια ύφεση.

«Η ιστορία δεν είναι πάντα αξιόπιστος οδηγός για το μέλλον. Όμως το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια προηγήθηκε κάθε παγκόσμιας ύφεσης μια κρίση στη Μέση Ανατολή και αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν καθησυχάζει ασφαλώς αυτούς που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ» υπογραμμίζει ο συντάκτης της Guardian υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πως η ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν δεν θα ήταν «μια πολύ υγιής εξέλιξη».

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι υπέρμαχοι ενός πολέμου, το μετά τον Σαντάμ Χουσείν καθεστώς του Ιράκ ακόμη και αν είναι φιλοδυτικό δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή σε μια περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης των κυριοτέρων οικονομιών παραμένουν επίφοβοι, σημειώνει ο συντάκτης της Guardian.

Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας πιστεύει πως ο πόλεμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κινδυνεύει να επαναλάβει τα σφάλματα του πατέρα του που κέρδισε τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου αλλά έχασε τις εκλογές.

Ανταρσία Εργατικών βουλευτών

Η εφημερίδα Independent πιστεύει πως αρκετοί Εργατικοί βουλευτές θα αψηφήσουν τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και θα φέρουν το θέμα του Ιράκ προς συζήτηση και ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ελπίζοντας ότι «η δημόσια αντίθεση τους θα τον υποχρεώσει να μετριάσει την στάση του».

Σε άρθρο του ο συντάκτης της βρετανικής αυτής εφημερίδας υπογραμμίζει πως η λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιρακινού προέδρου και η πολιτική κατά της τρομοκρατίας είναι δύο διαφορετικά θέματα και μάλιστα ένας πόλεμος κατά του Ιράκ θα αύξανε τις πιθανότητες τρομοκρατικών ενεργειών.

Ιράκ και πυρηνικά όπλα

«Το Ιράκ θα διαθέτει πυρηνική βόμβα μέχρι τα Χριστούγεννα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας Times.

Διαβάζοντας το άρθρο μαθαίνουμε ότι αυτά δήλωσε Ιρακινός πυρηνικός επιστήμονας που είναι κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Ο δόκτωρ Κιντίρ Χάμζα, που είχε εργαστεί για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράκ πριν αυτομολήσει το 1994, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα ότι η Βαγδάτη θα είναι σε θέση να κατασκευάσει τρεις πυρηνικές βόμβες μέσα στους επόμενους λίγους μήνες αν δεν τις έχει ήδη κατασκευάσει.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαουδαραβική στροφή στο ζήτημα του Ιράκ
 

Η Σαουδική Αραβία τονίζει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι η τελευταία λύση

Σημαντική στροφή στην πολιτική της έναντι του Ιράκ φαίνεται να αποφάσισε η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της στην περίπτωση που θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράκ θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και παραμένει η τελευταία επιλογή.

Ο Σαουδάραβας υπουργός των Εξωτερικών κάλεσε ξανά το Ιράκ να δεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν τεράστιες πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη να υποχρεώσουν τη Βαγδάτη να υπακούσει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αποτραπεί ο πόλεμος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και η σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, τόνισαν χθες ότι αναμένουν από τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν άμεσα.

Ο κ.Πάουελ επιστρέφει την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει την άσκηση διπλωματικών πιέσεων στον ΟΗΕ μετά την ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο κ.Μπους ζήτησε τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να υποχρεωθεί η Βαγδάτη να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Τις τελευταίες μέρες η Βαγδάτη δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από Αραβικές χώρες που έχουν ταχθεί κατά μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, να εφαρμόσει αμέσως τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα λυθεί χωρίς την ανάγκη υιοθέτησης νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού τύπου
 


Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία και τα προεκλογικά γεγονότα στη Γερμανία και την Αυστρία είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ανανεώνεται η θητεία του Σουηδού πρωθυπουργού

Η εφημερίδα Dagens Nyheter της Στοκχόλμης επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σουηδία δείχνουν πως «οι Σουηδοί ψηφοφόροι δεν ακολούθησαν την πρόσφατη τάση άλλων Ευρωπαίων ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τα κυβερνώντα κεντροαριστερά κόμματα».

Ωστόσο η σουηδική εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Γκόραν Πέρσον, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κεντρώα κόμματα αντί να συνεχίσει να εξαρτάται από την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και του κόμματος των Πρασίνων.

Μία άλλη σουηδική εφημερίδα, η Sydsvenska Dagbladet, συμφωνεί με την άποψη αυτή και συστήνει στους Σοσιαλδημοκράτες του κ.Πέρσον να συνεργαστούν με το Φιλελεύθερους που τριπλασίασαν τις ψήφους τους.

«Στις φετινές εκλογές το εκλογικό σώμα μετακινήθηκε προς το κέντρο…. θα ήταν λοιπόν λογικό εάν και ο άξονας της κυβερνητικής πολιτικής βρισκόταν στο κέντρο» υπογραμμίζει η εφημερίδα Sydsvenska Dagbladet.

Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία

Στην Αυστρία όπου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου, το δεξιό κόμμα της Ελευθερίας παραμένει ακέφαλο μετά την άρνηση του πρώην ηγέτη του Γοργκ Χάιντερ να αναλάβει την ηγεσία μετά την παραίτηση της προέδρου Σουζάν Ράις-Πάσερ την περασμένη εβδομάδα.

«Το κόμμα της Ελευθερίας έχει πέντε μόνο μέρες να αποκτήσει ηγέτη πριν από το συνέδριο του» σημειώνει η Die Presse της Βιέννης και προσθέτει «ο Χάιντερ συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι η ήττα στις εκλογές είναι αναπόφευκτη ότι και αν κάνει».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού κόμματος και του κόμματος της Ελευθερίας θα είναι μάλλον παρόμοιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών.

Έτσι, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνασπισμού είτε των συντηρητικών με την ακροδεξιά του Γοργκ Χάιντερ, που σημαίνει ότι « η κυβέρνηση θα είναι έρμαιο των αλλαγών στη διάθεση του» είτε συντηρητικών και σοσιαλιστών.

«Αν συμβεί το δεύτερο τότε ο Γοργκ Χάιντερ θα έχει καταφέρει να φέρει στην εξουσία αυτούς που θεωρεί τους χειρότερους εχθρούς του» καταλήγει το σχόλιο της Le Monde.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία...

Σε λίγες μέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Die Welt του Αμβούργου η πρόεδρος του κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης, Άντζελα Μέρκελ, είπε ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών.

«Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών επιθυμεί να εντείνει την προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης για να αντιστρέψει την αρνητική της πορεία στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων» επισημαίνει η Die Welt.

Αλλά και μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Berlinet Zeitung, εκτιμά ότι η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών έχει αρχίσει να φοβάται ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.