Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-19

  1. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για την παγκόσμια οικονομία
  2. Στήριξη του Κογκρέσσου ζητά ο Μπους
  3. Ερευνα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Βρετανία
  4. Οι μετοχές σε νέα κατρακύλα
  5. Ανταρσία στην Ακτή Ελεφαντοστού
  6. Νέα ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του Αραφάτ
  7. Ανταρσία στην Ακτή Ελεφαντοστού
  8. Γερμανία: Παράνομες δεκαέξι οργανώσεις
  9. Σφοδρές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  10. Κανονική άδεια από την αρχή
  11. Πέντε νεκροί στη νέα επίθεση αυτοκτονίας
  12. Εβδομάδα αστάθειας στα χρηματιστήρια
  13. Στήριξη του Κογκρέσσου ζητά ο Μπούς
  14. Στήριξη του Κογκρεσσου ζητά ο Μπούς
  15. Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  16. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  17. Στήριξη του Κογκρέσου για το Ιράκ ζητά ο Μπους
  18. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για την παγκόσμια οικονομία
 

Ο κ.Κέλερ προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους σήμερα από ότι πριν από λίγους μήνες σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ.

Ωστόσο ο κ.Κέλερ είπε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει πως θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις δηλώσεις που έκανε λίγες μέρες πριν από την ετήσια σύνοδο του οργανισμού στην Ουάσιγκτον, ο κ.Κέλερ είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποφύγουν να έχουν ξανά χρόνιο δημόσιο έλλειμμα ενώ η Ευρώπη και η Ιαπωνία θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Η προοπτική ανάκαμψης παραμένει

«Η παγκόσμια οικονομία απεδείχθη ανθεκτική στα πολλαπλά πλήγματα των τελευταίων δύο ετών» είπε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να προσέξουμε την ισχύ και την σταθερότητα της οικονομικής ανάκαμψης και την σταθερότητα των διεθνών χρηματαγορών».

Στο λόγο του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ο κ.Κέλερ είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα μεγαλύτεροι από ότι ήταν πριν από λίγους μήνες.

Προειδοποίηση προς κυβερνήσεις

Στους κινδύνους αυτούς, σύμφωνα με τον κ.Κέλερ, περιλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την πτώση των τιμών των μετοχών, οι λογιστικές ατασθαλίες εταιρειών που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η κρίση που πλήττει αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, η αστάθεια της τιμής του πετρελαίου και τοπικές πολιτικές εντάσεις.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η λήψη μέτρων, όπως η πάταξη της διαφθοράς και η βελτίωση των λογιστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις, από τις κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη του Κογκρέσσου ζητά ο Μπους
 

Πιέσεις στη Βαγδάτη για συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη

Οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας πρόκειται να θέσουν σήμερα στο Κογκρέσσο το θέμα μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Οι κύριοι Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ θα έχουν σειρά συναντήσεων με ανώτερους Αμερικανούς πολιτικούς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου που θα επιτρέψει στον Τζορτζ Μπους να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.


Μπούς: Το ψήφισμα του Κογκρέσσου θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει γραπτώς στο Κογκρέσσο τις προτάσεις του.

Στα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πιθανότητα ενός νέου ψηφίσματος για την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Η Βαγδάτη έχει υποσχεθεί άτι θα δεχθεί άνευ όρων την επιστροφή στη χώρα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν άμεσα στη Βαγδάτη και να εργαστούν απερίσπαστοι.

Σε αντάλλαγμα, ο Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι περιμένει την άρση των κυρώσεων που "ταλανίζουν" το λαό του.

Οι διαπραγματεύσεις

Ο Τζώρτζ Μπούς απέρριψε τις υποσχέσεις του Ιράκ για συνεργασία ως "τέχνασμα".

Τόνισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε και στα παρελθόν κάνει ανάλογες δεσμεύσεις τις οποίες, όμως, δεν τήρησε.

(Ο Σαντάμ Χουσεΐν) δεν θα ξεγελάσει κανέναν
Πρόεδρος Μπους

Αλλά καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να επιταχύνουν τα βήματά τους για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πιέζει το Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές.

Σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί, ο Κόφι Αννάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης ο ειδικός σύμβουλος του κ. Αννάν, Σασί Ταρούρ, δήλωσε ότι ο Χανς Μπλιξ είχε ήδη σειρά συναντήσεων με χαμηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους για το θέμα των επιθεωρητών.

Μήνυμα

Μετά τι συνομιλίες του με ανώτατα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο τον πλανήτη που θα δει ότι αυτή η χώρα αντιμετωπίζει ενωμένη τις απειλές που δέχεται" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.


Βομβαρδιστικά Β2 έχουν αναπτυχθεί στον Ινδικό Ωκεανό

Τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος λένε οτι θα στηρίξουν τον Αμερικανό πρόεδρο αν και προειδοποιούν ότι κάποια μέλη ίσως να ψηφίσουν κατά των προτάσεων Μπους.

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών όπλων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν το Συμβούλιο για ένα νέο ψήφισμα εναντίον του Ιράκ, κινηση την οποία στηρίζει και η Βρετανία.

Ωστόσο διαφορετική άποψη έχει εκφράσει η Μόσχα που πιέζει για άμεση επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Βρετανία
 

Πολλοί απόφοιτοι λυκείου δεν πήραν τους βαθμούς που ανέμεναν

Τη διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή διέταξε η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί ότι οι εξεταστές βαθμολόγησαν με υπερβολική αυστηρότητα χιλιάδες γραπτά αποφοίτων του λυκείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχασαν θέσεις σε πανεπιστήμια, λόγω των βαθμών που πήραν.

Πολλοί καθηγητές και γονείς πιστεύουν ότι οι εξεταστές έγιναν πολύ αυστηροί σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι οι εξετάσεις για ένταξη στο πανεπιστήμιο - τα περίφημα 'A' levels - έχουν γίνει πολύ εύκολες τα τελευταία χρόνια.

Η υπουργός Παιδείας, Εστέλ Μόρις, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να υπήρχε κυβερνητική απόφαση για τις ενέργειες των εξεταστών.

Ηδη, όμως κάποιοι εξεταστές παραδέχθηκαν ότι βαθμολόγησαν με υπερβολική αυστηρότητα τα γραπτά, σε μία προσπάθεια να συμβαδίσουν με τους βαθμούς της περυσινής χρονιάς.

Αναλυτής του BBC αναφέρει ότι ολόκληρο το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων - των 'A' levels - έχει τεθεί υπό αμβισβήτηση, γεγονός που αμαυρώνει το κύρος της βρετανικής κυβέρνησης.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι μετοχές σε νέα κατρακύλα
 

Νευρικότητα επικρατεί ξανά στα διεθνή χρηματηστήρια

Οι τιμές των μετοχών έπεσαν σε επίπεδα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες και λόγω της προοπτικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έκλεισε την Πέμπτη με απώλεια 230 μονάδων.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλεια 52 μονάδων στις 3814 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα έχει χάσει συνολικά 200 μονάδες.

Στη Γαλλία η αποκάλυψη νέων λογιστικών ατασθαλιών, αυτή τη φορά στον όμιλο Sodexho, είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει ο δείκτης Cac 40 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1998.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Η εβδομάδα που διανύουμε δοκιμάζει σκληρά τα νεύρα των ευρωπαίων χρηματιστών και επενδυτών.

Ο τομέας των ασφαλιστικών εταιρειών κλονίστηκε απο τις αρνητικές ειδήσεις που αφορούσαν στην αποχώρηση του διευθύνοντα συμβούλου της βρετανικής Royal & Sun Alliance και στις ζημίες της Swiss Life.

Η πτώση στα αμερικανικά χρηματηστήρια σημειώθηκε μετά την προειδοποίηση της εταιρείας υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών Electronic Data Systems ότι τα κέρδη της θα είναι χαμηλότερα από ότι ανέμενε.

Η τιμή των μετοχών της εταιρείας έπεσε κατά 42% αλλά έπεσε και η τιμή των μετοχών της ανταγωνίστριας της IBM.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενέτειναν το κλίμα απαισιοδοξίας. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ήταν μεγαλύτερος από ότι αναμένετο ενώ φαίνεται πως η αγορά ακινήτων είναι αδύναμη.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανταρσία στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών

Ο πρωθυπουργός της Ακτής του Ελεφαντοστού δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν την κυριότερη πόλη της χώρας Αμπιτζάν μετά την απόπειρα πραξικόπηματος.

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν τουλάχιστον σε τρείς πόλης της Ακτής του Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένης της Αμπιτζάν.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ανάμεσα στους δέκα τουλάχιστον νεκρούς είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Εμίλ ΜΠόγκα και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού, στρατηγός Ρόμπερτ Γκουέι, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.


Ωστόσο ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Νγκουεσάν είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι οι στασιάστες εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπουάκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέλνει εκεί ενισχύσεις.

Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ακόμη «εστίες αντίστασης» στην πόλη Κορόγκο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η επισημη θέση της κυβέρνησης είναι οτι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του Αραφάτ
 

Η Χαμάς δήλωσε ότι η επίθεση δεν θα είναι η τελευταία

Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν ξανά το αρχηγείο του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δύο μέλη της φρουράς του κ.Αραφάτ τραυματίσθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τανκς περικύκλωσαν το συγκρότημα του Παλαιστίνιου ηγέτη και Ισραηλινός εκπρόωσπος δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και οι Ισραηλινοί ανταποκρίθηκαν.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχείρηση που έχει στόχο να δώσει ένα μύνημα στον κ.Αραφάτ ή για την έναρξη νέων ισραηλινών επιχειρήσεων.

Η ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 40 άλλοι.

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να δώσει ένα τέλος στις επιθέσεις αυτοκτονίας και έχει ουσιαστικά αποκλείσει τον κ.Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Την Πέμπτη, λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα, Παλαιστίνιος βομβιστής επιτέθηκε σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν οτι ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και άνθρωποι γεμάτοι αίματα έβγαιναν φωνάζοντας από το λεωφορείο.

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και ασθενοφόρα. Νοσοκομιακές πηγές αναφέρουν οτι πολλοί απο τους τραυματίες νοσηελύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκδίκηση;

Λίγες ώρες νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα εντεκάχρονο αγόρι στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η οικογένεια του θύματος είπε οτι το παιδί είχε βγεί απο το σπίτι του, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει ο στρατός του Ισραήλ, για να αγοράσει τσιγάρα για τον πατέρα του.

Εντοπίστηκε όμως απο τους στρατιώτες ενός ισραηλινού άρματος μάχης, οι οποίοι έστρεψαν τα όπλα τους προς τον εντεκάχρονο.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε οτι ο μικρός Παλαιστίνιος άρχισε να τρέχει αναζητώντας καταφύγιο όταν τον βρήκαν τα πυρά των Ισραλινών.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε οτι ερευνά το περιστατικό.

Αλλαγή κλίματος

Μετά απο έξι εβδομάδες σχετικής ηρεμίας την Τετάρτη έγινε η πρώτη επίθεσης αυτοκτονίας σε στάση λεωφορείων στο βόρειο Ισράηλ, στην επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός αστυνομικός και ο βομβιστής, και την Πέμπτη έγινε η δεύτερη στο Τελ Αβίβ.

Η παλαιστινιακή μαχητική ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης ενώ για την επίθεση της Τετάρτης ανέλαβε την ευθύν η οργάνωση ισλαμική Τζιχάντ.

Σε άλλη περιοχή της Δυτικής Όχθης, ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν τα σπίτια συγγενών δύο ανδρών που πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανταρσία στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν τουλάχιστον σε τρείς πόλης της της Ακτής Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένης της Αμπιτζάν.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Εμίλ ΜΠόγκα και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού, στρατηγός Ρόμπερτ Γκουέι, που πολλοί πίστευαν οτι ήταν πίσω απο τα σημερινά επεισόδια.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι σωροί των θυμάτων της εξέγρσης αυτής κείτονται στους δρόμους.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως οι πυροβολισμοί άρχισαν περίπου δύο ώρες πριν το ξημέρωμα στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα.

Οι περισσότεροι πυροβολισμοί ήταν από αυτόματα όπλα αν και ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι κάποιες φορές ακούγονταν και βολές βαρύτερων όπλων, όπως όλμων.

Η επισημη θέση της κυβέρνησης είναι οτι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε οτι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι αρχές στην Αμπιτζάν διαβεβαιώνουν οτι όλα τα σρατηγικά σημεία της πόλης ελέγχονται πλέον απο τις επίσημες αρχές όπως και δύο στρατόπεδα, τα οποία είχαν καταληφθεί νωρίτερα απο τους απόστρατους.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Παράνομες δεκαέξι οργανώσεις
 

Το ΄Χαλιφάτο΄του Καπλάν ήθελε να ανατρέψει το πολιτικό καθεστώς στην Τουρκία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι, απαγόρευσε τη λειτουργία 16 οργανώσεων που πιστεύεται οτι σχετίζονται με τον κρατούμενο στις γερμανικές φυλακές τούρκο παραστρατιωτικό γνωστό ως Χαλίφη της Κολωνίας.

Η απαγόρευση διετάχθη βάσει του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που θεσπίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Ο Ότο Σίλι

Παράλληλα οι αρχές της χώρας διενεργούν έρευνες σε πολλές πόλεις. Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια, τζαμιά και γενικότερα σε χώρους που συχνάζουν Μουσουλμάνοι, ενώ οι τράπεζες πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των 16 οργανώσεων.

Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις.


"Χαλιφάτο"

Η οργάνωση 'Χαλιφάτο' της οποίας ηγείται ο έγκλειστος στις γερμανικές φυλακές Μοχάμεντ Μετίν Καπλάν, είχε κριθεί παράνομη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ήταν η πρώτη φορά που το κράτος απαγόρευε τη λειτουργία μιας οργάνωσης με θρησκευτικές ρίζες.

Στόχος του 'Χαλιφάτου' ήταν να ανατρέψει το νυν κυβερνητικό καθεστώς στην Τουρκία και να επιβάλλει ένα ριζοσπαστικό ισλαμικό πολίτευμα.

Ο ηγέτης της οργάνωσης έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στη δολοφονία ενός αντιπάλου του στους κόλπους της οργάνωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, σε ανακοίνωση του, υπογραμμίζει οτι η οργάνωση 'Χαλιφάτο' και οι συναφείς προς αυτή οργανώσεις, συνιστούν κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Ταραχές είχαν σημειωθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και πριν τις δημοτικές εκλογές τον Ιούλιο

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν τουλάχιστον σε τρείς πόλης της της Ακτής Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένης της Αμπιτζάν.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί και οτι οι σωροί κείτονται στους δρόμους.



Πληροφορίες αναφέρουν οτι ανάμεσα στα θύματα είναι και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού, στρατηγός Ρόμπερτ Γκουέι, που πολλοί πίστευαν οτι ήταν πίσω απο τα σημερινά επεισόδια.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως οι πυροβολισμοί άρχισαν περίπου δύο ώρες πριν το ξημέρωμα στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα.

Οι περισσότεροι πυροβολισμοί ήταν από αυτόματα όπλα αν και ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι κάποιες φορές ακούγονταν και βολές βαρύτερων όπλων, όπως όλμων.

Η επισημη θέση της κυβέρνησης είναι οτι πρόκειται για περίπου 750 δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε οτι έγινε απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι αρχές στην Αμπιτζάν διαβεβαιώνουν οτι όλα τα σρατηγικά σημεία της πόλης ελέγχονται πλέον απο τις επίσημες αρχές όπως και δύο στρατόπεδα, τα οποία είχαν καταληφθεί νωρίτερα απο τους απόστρατους.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Κανονική άδεια από την αρχή
 

Σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας

Το δικαίωμα να παίρνουν κανονική άδεια μετ' αποδοχών από τον πρώτο χρόνο της απασχόλησής τους θεσπίζει για τους εργαζομένους νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει, ότι o εργαζόμενος δικαιούται να λάβει από την έναρξη της απασχόλησής του, ποσοστό της ετήσιας κανονικής άδειας μετ' αποδοχών που θα δικαιούται μετά από συνεχή απασχόληση τουλάχιστον 12 μηνών, κατ΄ αναλογίαν με το χρόνο εργασίας, που έχει συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη.

Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια μετ' αποδοχών μετά την παρέλευση 12 μηνών από την πρόσληψή τους - το χρονικό διάστημα των 12 μηνών μειώνεται στους 10 μήνες με τη νέα διάταξη.

Η ρύθμιση εισάγεται ύστερα από συμφωνία της ΓΣΕΕ με τις οργανώσεις των εργοδοτών και συμπεριλαμβάνεται στην εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε νεκροί στη νέα επίθεση αυτοκτονίας
 

Το σημείο της έκρηξης

Παλαιστίνιος βομβιστής επιτέθηκε σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε οτι η βόμβα εξεράγη όταν το λεωφορείο διέσχιζε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο, λίγο μετά τις 13.00 τοπική ώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν οτι ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και άνθρωποι γεμάτοι αίματα έβγαιναν φωνάζοντας απο το λεωφορείο.

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και ασθενοφόρα.
Νοσοκομιακές πηγές αναφέρουν οτι πολλοί απο τους τραυματίες νοσηελύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Εκδίκηση;

Λίγες ώρες νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν οτι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα εντεκάχρονο αγόρι στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η οικογένεια του θύματος είπε οτι το παιδί είχε βγεί απο το σπίτι του, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει ο στρατός του Ισραήλ, για να αγοράσει τσιγάρα για τον πατέρα του.

Εντοπίστηκε όμως απο τους στρατιώτες ενός ισραηλινού άρματος μάχης, οι οποίοι έστρεψαν τα όπλα τους προς τον εντεκάχρονο.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε οτι ο μικρός Παλαιστίνιος άρχισε να τρέχει αναζητώντας καταφύγιο όταν τον βρήκαν τα πυρά των Ισραλινών.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε οτι ερευνά το περιστατικό.


Αλλαγή κλίματος

Η πρωϊνή επίθεση είναι η δεύτερη που σημειώνεται μέσα σε δύο ημέρες, μετά απο έξι εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή.

Η παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου στο βόρειο Ισραήλ, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ισραηλινός αστυνομικός.

Η χθεσινή βόμβα εξερράγη νωρίς, δήλωσε εκπρόσωπος της Τζιχάντ.
Στόχος δεν ήταν ο αστυνομικός αλλά άλλη σιωνιστική ομάδα.

"Αυτή η επιχείρηση είναι η απάντηση μας στα εγκλήματα του εχθρού εις βάρος των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων. Δεν είναι η πρώτη επίθεση και δεν θα είναι η τελευταία" τόνισε η οργάνωση.

Σε άλλη περιοχή της Δυτικής Όχθης, ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν τα σπίτια συγγενών δύο ανδρών που πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Εβδομάδα αστάθειας στα χρηματιστήρια
 

Οι γερμανικές μετοχές στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε ετών

Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι δείκτες στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο κινήθηκαν μεταξύ μετρίων κερδών και μεγάλων απωλειών.

Η αποδοση της ασιατικής χρηματαγοράς ήταν ελαφρώς καλύτερη καθώς οι επενδυτές και οι χρηματιστές ανάσαναν με ανακούφιση όταν έγινε γνωστό πως η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει μετοχές τραπεζών επιβαρυμένων με πολλά χρέη.

Στον αντίποδα, η Wall Street που χθές έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδων, μετά την είδηση για τη μείωση κερδών στην κολοσσιαία εταιρεία λογισμικού EDS.

Η εβδομάδα που διανύουμε δοκιμάζει σκληρά τα νεύρα των ευρωπαίων χρηματιστών και επενδυτών.

Ο τομέας των ασφαλιστικών εταιρειών κλονίστηκε απο τις αρνητικές ειδήσεις που αφορούσαν στην αποχώρηση του διευθύνοντα συμβούλου της βρετανικής Royal & Sun Alliance και στις ζημίες της Swiss Life.

Ωστόσο η σημερινή διαβεβαίωση της γαλλικής Axa οτι δεν θα ζητήσει περισσότερα χρήματα απο τους επενδυτές συμβάλλει στην ενίσχυση του δείκτη Cac-40

Επιπλέον οι συνεχιζόμενες λογιστικές ατασθαλείες αλλά και οι εξαγγλείες Μπούς για το αναπόφευκτο μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ επιτείνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των επενδυτών.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη του Κογκρέσσου ζητά ο Μπούς
 

Πιέσεις στη Βαγδάτη για συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη

Οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας πρόκειται να θέσουν σήμερα στο Κογκρέσσο το θέμα μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Οι κύριοι Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ θα έχουν μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους αμερικανούς πολιτικούς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου που θα επιτρέψει στον Τζωρτζ Μπούς να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.


Μπούς: Το ψήφισμα του Κογκρέσσου θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει γραπτώς στο Κογκρέσσο τις προτάσεις του.

Στα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πιθανότητα ενός νέου ψηφίσματος για την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Η Βαγδάτη έχει υποσχεθεί οτι θα δεχθεί άνευ όρων την επιστροφή στη χώρα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε οτι η χώρα του θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν άμεσα στη Βαγδάτη και να εργαστούν απερίσπαστοι.

Σε αντάλλαγμα, ο ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε οτι περιμένει την άρση των κυρώσεων που "ταλανίζουν" το λαό του.

Οι διαπραγματεύσεις
Ο Τζώρτζ Μπούς απέρριψε τις υποσχέσεις του Ιράκ για συνεργασία ως "τέχνασμα".

Τόνισε οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε και στα παρελθόν κάνει ανάλογες δεσμεύσεις τις οποίες, όμως, δεν τήρησε.

(Ο Σαντάμ Χουσεΐν) δεν θα ξεγελάσει κανέναν
Πρόεδρος Μπους

Αλλά καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να επιταχύνουν τα βήματα τους για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πιέζει το Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές.

Σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί, ο Κόφυ Αννάν εξέφρασε την πεποίθηση οτι η διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης ο ειδικός σύμβουλος του κ. Αννάν, Σασί Ταρούρ, δήλωσε οτι ο Χανς Μπλιξ είχε ήδη σειρά συναντήσεων με χαμηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματούχους για το θέμα των επιθεωρητών.

Μήνυμα
Μετά τι συνομιλίες του με ανώτατα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε οτι ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο τον πλανήτη που θα δει οτι αυτή η χώρα αντιμετωπίζει ενωμένη τις απειλές που δέχεται" είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.


Βομβαρδιστικά Β2 έχουν αναπτυχθεί στον Ινδικό Ωκεανό

Τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος λένε οτι θα στηρίξουν τον αμερικανό πρόεδρο αν και προειδοποιούν οτι κάποια μέλη ίσως να ψηφίσουν κατά των προτάσεων Μπους.

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας
Διάσταση απόψεων παρατηρείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών όπλων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν το Συμβούλιο για ένα νέο ψήφισμα εναντίον του Ιράκ, κινηση την οποία στηρίζει και η Βρετανία.

Ωστόσο διαφορετική άποψη έχει εκφράσει η Μόσχα που πιέζει για άμεση επιστροφή των επιθεωρητ΄΄ων όπλων στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη του Κογκρεσσου ζητά ο Μπούς
 

Πιέσεις στη Βαγδάτη για συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη

Οι αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας πρόκειται να θέσουν σήμερα στο Κογκρέσσο το θέμα μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.

Οι κύριοι Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ θα έχουν μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους αμερικανούς πολιτικούς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου που θα επιτρέψει στον Τζωρτζ Μπούς να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν.


Μπούς: Το ψήφισμα του Κογκρέσσου θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει γραπτώς στο Κογκρέσσο τις προτάσεις του.

Στα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την πιθανότητα ενός νέου ψηφίσματος για την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Η Βαγδάτη έχει υποσχεθεί οτι θα δεχθεί άνευ όρων την επιστροφή στη χώρα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Αννάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί, δήλωσε οτι η χώρα του θα επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν άμεσα στη Βαγδάτη και να εργαστούν απερίσπαστοι.

Σε αντάλλαγμα, ο ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε οτι περιμένει την άρση των κυρώσεων που "ταλανίζουν" το λαό του.

Οι διαπραγματεύσεις
Ο Τζώρτζ Μπούς απέρριψε τις υποσχέσεις του Ιράκ για συνεργασία ως "τέχνασμα".

Τόνισε οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε και στα παρελθόν κάνει ανάλογες δεσμεύσεις τις οποίες, όμως, δεν τήρησε.

(Ο Σαντάμ Χουσεΐν) δεν θα ξεγελάσει κανέναν
Πρόεδρος Μπους

Αλλά καθώς οι ΗΠΑ μοιάζουν να επιταχύνουν τα βήματα τους για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πιέζει το Ιράκ να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές.

Σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σαμπρί, ο Κόφυ Αννάν εξέφρασε την πεποίθηση οτι η διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Επίσης ο ειδικός σύμβουλος του κ. Αννάν, Σασί Ταρούρ, δήλωσε οτι ο Χανς Μπλιξ είχε ήδη σειρά συναντήσεων με χαμηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματούχους για το θέμα των επιθεωρητών.

Μήνυμα
Μετά τι συνομιλίες του με ανώτατα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε οτι ένα ψήφισμα του Κογκρέσσου θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο τον πλανήτη που θα δει οτι αυτή η χώρα αντιμετωπίζει ενωμένη τις απειλές που δέχεται" είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.


Βομβαρδιστικά Β2 έχουν αναπτυχθεί στον Ινδικό Ωκεανό

Τα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος λένε οτι θα στηρίξουν τον αμερικανό πρόεδρο αν και προειδοποιούν οτι κάποια μέλη ίσως να ψηφίσουν κατά των προτάσεων Μπους.

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας
Διάσταση απόψεων παρατηρείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την πρόταση της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών όπλων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν το Συμβούλιο για ένα νέο ψήφισμα εναντίον του Ιράκ, κινηση την οποία στηρίζει και η Βρετανία.

Ωστόσο διαφορετική άποψη έχει εκφράσει η Μόσχα που πιέζει για άμεση επιστροφή των επιθεωρητ΄΄ων όπλων στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 08:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Ταραχές είχαν σημειωθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και πριν τις δημοτικές εκλογές τον Ιούλιο

Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών σημειώθηκαν στην Αμπιτζάν, την κυριότερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού στην Αφρική.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως οι πυροβολισμοί άρχισαν περίπου δύο ώρες πριν το ξημέρωμα στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου και συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα.

Οι περισσότεροι πυροβολισμοί ήταν από αυτόματα όπλα αν και ο ανταποκριτής μας μεταδίδει ότι κάποιες φορές ακούγονταν και βολές βαρύτερων όπλων, όπως όλμων.

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμάμπο, βρίσκεται εκτός της χώρας πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ιταλία.

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το περιστατικό από την κυβέρνηση, αλλά υψηλόβαθμος επίσημος δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι βρισκόταν σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρεστημένους στρατιώτες που έχουν αποστρατευθεί.

Μία δημοσιογράφος που βγήκε στους δρόμους της Αμπιτζάν λέει ότι το αυτοκίνητό της δέχτηκε πυρά από ένοπλους που φορούσαν στολές της πολιτοφυλακής.

Ο ανταποκριτής μας μεταδίδει πως η Ακτή Ελεφαντοστού είχε αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα μετά το πραξικόπημα του 1999.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Εσωτερικό θέμα κυριαρχεί στην πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων: οι καταγγελίες ότι οι επιτροπές που διόρθωναν τα γραπτά των εξετάσεων, που καθορίζουν την είσοδο των βρετανών μαθητών στα πανεπιστήμια (των λεγόμενων A-levels), υπήρξαν εσκεμμένα αυστηρές σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να πέσουν οι βαθμοί και να απαντηθούν έτσι οι καταγγελίες ότι το σύστημα έχει γίνει πλέον πολύ εύκολο.

«Και οι διευθυντές των σχολείων καταδικάζουν τα “στημένα” A-level» αναφέρει η Τάιμς (The Times).

Η εφημερίδα λέει ότι οι διευθυντές βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση, μετά τις καταγγελίες ότι περίπου 700.000 γραπτά βαθμολογήθηκαν με υπερβολική και αχρείαστη αυστηρότητα προκειμένου να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τους αρμόδιους υπουργούς, που θα έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις για την αύξηση του αριθμού των μαθητών που πέρασαν τις εξετάσεις.

Σε ανάλογο ύφος η Ιντιπέντεντ (The Independent) κάνει λόγο για «κρίση στις εξετάσεις» και ζητά στο κύριο άρθρο της τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θέμα.

«Τα αποτελέσματα των A-level έχουν περιπέσει σε χάος» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

«Τι αξία έχει ένα διαγώνισμα που δεν βασίζεται σε οποιαδήποτε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά πλέει σε ένα βάλτο υποθέσεων» διερωτάται σχολιαστής της βρετανικής εφημερίδας.

Για χάος κάνει λόγο και η Γκάρντιαν (The Guardian) που σημειώνει τη δήλωση της υπουργού Παιδείας της Βρετανίας, Εστέλ Μόρις, ότι «αυτά δεν είναι στατιστικά στοιχεία, αυτά είναι το μέλλον των ανθρώπων».

Η Μόρις έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα γραπτά επειγόντως.


Συνδικάτα και Μπλερ

Στα προβλήματα του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, αναφέρεται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Ο Μπλερ, λέει η εφημερίδα, αντιμετωπίζει την ανοικτή αντίθεση και εξέγερση των συνδικάτων κατά το συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Τρία από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας συμφώνησαν να ζητήσουν ανεξάρτητο έλεγχο της λεγόμενης πρωτοβουλίας ιδιωτικής χρηματοδότησης –που αφορά στη χρηματοδότηση δημοσίων υπηρεσιών από εταιρείες- και να ζητήσουν παράλληλα μορατόριουμ όλων των νέων προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη του Κογκρέσου για το Ιράκ ζητά ο Μπους
 

Η Βαγδάτη επιδιώκει να διατηρήσει την δυναμική που αναπτύσσεται στο διπλωματικό πεδίο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα ψήφισμα, το οποίο θα αναγνωρίζει στην κυβέρνηση Μπους το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου το σχέδιο για το εν λόγω ψήφισμα θα κατατεθεί την Πέμπτη.

«Τέχνασμα» του Ιράκ

Ο αμερικανός πρόεδρος, στην ομιλία του ενώπιον των ηγετών του Κογκρέσου, χαρακτήρισε την προσφορά του Ιράκ "τέχνασμα" για να αποφύγει τις ευθύνες του απέναντι στη διεθνή κοινότητα ενώ επέστησε την προσοχή των γερουσιαστών στη σημασία του ψηφίσματος.

"Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη χώρα μας αλλά και για να δει όλος ο κόσμος με τι ενότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δεχόμαστε", είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η «παρεξήγηση»

Την ανάγκη και τους λόγους για την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράκ ανέπτυξε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, η ομιλία του οποίου διεκόπη πριν καλά καλά αρχίσει από δύο διαδηλώτριες που φώναζαν το σύνθημα «Επιθεωρήσεις – Όχι πόλεμος».

Ο αμερικανός υπουργός αφού είπε ότι η εν λόγω εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι μια επιπλέον απόδειξη της ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ, επανέλαβε τις προθέσεις της ηγεσίας του απέναντι στο οπλοστάσιο του Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν.

"Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει μια παρεξήγηση όσον αφορά τους στόχους απέναντι στο Ιράκ. Ο στόχος δεν είναι οι επιθεωρήσεις όπλων αλλά ο αφοπλισμός του Ιράκ", είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως προς την αναγκαιότητα ή μη υιοθέτησης νέου ψηφίσματος για τις νέες απαιτήσεις του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί είχε νέα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η οποία επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα των κυρώσεων.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν πρόκειται να μεταβούν στο Ιράκ νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η αποστολή τους θα ξεκινήσει λίγο πριν από το τέλος του έτους.


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η κρίση στο Ιράκ συνεχίζει να απασχολεί τις ευρωπαϊκές εφημερίδες που εξετάζουν ιδιαιτέρως τη στάση του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και του γερμανού καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και συμφωνούν ότι η αποφυλάκιση του Γάλλου συνεργάτη των Ναζί, Μωρίς Παπόν, για λόγους υγείας ήταν σωστή και δίκαιη.

Μπλερ, Σρέντερ και Ιράκ

Σε συνέντευξη στη γερμανική Ντερ Τάγκεσπιγκελ (Der Tagesspiegel) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ λέει ότι η διεθνής κοινότητας επιδιώκει την άνευ εμποδίων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ και όχι την αλλαγή καθεστώτος.

Ερωτηθείς αν η ανατροπή της ιρακινής κυβέρνησης αποτελεί «σημαντικό στοιχείο» της πολιτικής του, ο Μπλερ είπε ότι «το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είναι απεχθές, αλλά η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας είναι να έχουν οι επιθεωρητές όπλων πρόσβαση στο Ιράκ όποτε και όπου θέλουν».

Στην ίδια συνέντευξη ο βρετανός πρωθυπουργός στηρίζει τον καγκελάριο Σρέντερ στις κατηγορίες ότι η αντιπολεμική του στάση απομονώνει τη Γερμανία, λέγοντας πως «στο θέμα του Ιράκ η Γερμανία εγείρει ερωτήματα που έχει νόημα να ερωτηθούν».

Πιο επικριτική για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι αν και υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για τη θέση του σχετικά με το Ιράκ, αυτά τα «υπονομεύει» παρουσιάζοντας τον πόλεμο ως σχεδόν αναπόφευκτο και προωθώντας με αυτό τον τρόπο τον αντιαμερικανισμό και παράλληλα πλήττοντας το κύρος του ΟΗΕ.

Αλλά η γερμανική εφημερίδα επικρίνει και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την καγλεαρία, τον Έντμουντ Στόιμπερ, ότι δίνει πολύ μεγάλο βάρος στον ΟΗΕ.

«Ο Στόιμπερ λειτουργεί λες και ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβάλλει στις ΗΠΑ τι να κάνουν» λέει χαρακτηριστικά η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) σημειώνει πως καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών «το Ιράκ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας παράλληλα με την ανεργία και την οικονομική κατάσταση».

Η πρόταση του Σρέντερ να στείλει γερμανούς εμπειρογνώμονες στο Ιράκ μαζί με τους επιθεωρητές όπλων βοηθά, μεταξύ άλλων, τον γερμανό καγκελάριο «να διατηρήσει το ζήτημα του Ιράκ στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, μια τακτική που μέχρι τώρα τον έχει εξυπηρετήσει».

Έλεος για τον ανελέητο Παπόν

Έντονα αντέδρασαν εβραϊκές και άλλες οργανώσεις στην απόφαση γαλλικού εφετείου να αποφυλακίσει τον συνεργάτη των Ναζί, Μωρίς Παπόν, για λόγους υγείας. Ο ηλικίας 92 ετών, Παπόν, είχε καταδικαστεί για την αποστολή 1.500 και πλέον Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Λε Μοντ λέει ότι η απόφαση του δικαστηρίου «συγκλόνισε και αηδίασε πολλούς, πέρα από τις οικογένειες των θυμάτων».

Ο Παπόν, υπενθυμίζει η εφημερίδα, αρνήθηκε σε οποιοδήποτε σημείο «να εκφράσει την οποιαδήποτε λύπη ή μετάνοια».

Αλλά «δύο διαφορετικές ιατρικές επιτροπές συμφώνησαν πλήρως» ότι η πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια και ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλει την αποφυλάκιση του κρατουμένου.

Έτσι το Εφετείο είχε δίκιο επειδή «με την απόφασή του υπεραμύνθηκε του κράτους δικαίου».

«Ο ανθρωπισμός του νόμου πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους. Ακόμα και στον Μωρίς Παπόν» καταλήγει η εφημερίδα.

Η γαλλική Νουβέ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) χαρακτηρίζει τον Μωρίς Παπόν ως «το σύμβολο της κακής συνείδησης της Γαλλίας στο θέμα του καθεστώτος του Βισί και του επίσημου αντισημιτισμού που αυτό είχε».

Αλλά, σημειώνει, «η διαφορά μεταξύ δικαιοσύνης και εκδίκησης είναι ότι η δικαιοσύνη τελειώνει με την έκδοση της απόφασης».

Η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune De Geneve) λέει πως ο Παπόν «έτυχε επιείκειας που αυτοί τους οποίους εκτόπισε δεν θα τολμούσαν να φανταστούν ούτε στα όνειρά τους».

«Αλλά θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τη δημοκρατία να αντιμετωπίσει τους ενόχους με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η δικτατορία καταδιώκει τους αθώους» λέει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.