Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-23

  1. Ισπανία: Έκρηξη σε περιοχή Βάσκων
  2. Η σιωπή είναι χρυσός!
  3. Ένας στους τρεις πεθαίνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  4. Μπλερ: Να σταματήσουμε τον Σαντάμ
  5. Η Ευρώπη ακούει... ραδιόφωνο
  6. Ο Αραφάτ αρνείται τους όρους του Ισραήλ
  7. Ο Αραφάτ δεν δέχεται τους όρους του Ισραήλ
  8. Σε εικόνες: Oι γερμανικές εκλογές
  9. Ο Σρέντερ και πάλι καγκελάριος
  10. «Δηλητήριο» στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας
  11. Ο Αραφάτ δεν δέχεται τους όρους του Ισραήλ
  12. Ο Σρέντερ και πάλι καγκελάριος
  13. Αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
  14. Υπέρ της εμβρυακής έρευνας η Καλιφόρνια
  15. Στις κάλπες η Γερμανία
  16. Διαβουλεύσεις για την πολιορκία του Αραφάτ
  17. Αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία
  18. Ψήφισμα της Βρετανίας προς τα ΗΕ
  19. Αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
  20. Διαβουλεύσεις Παλαιστινίων
  21. Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
  22. Γαλλικά στρατεύματα στην Ακτή Ελεφαντοστού
  23. Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
  24. Έκρηξη κοντά σε πρεσβεία των ΗΠΑ
  25. ΗΠΑ: «Δεν είναι στόχος ο ιρακινός λαός»
  26. Μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο
  27. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  28. Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
  29. Έκρηξη στην Τζακάρτα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
  30. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισπανία: Έκρηξη σε περιοχή Βάσκων
 


Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την πόλη Μπιλμπάο στη βόρεια Ισπανία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη αποδίδεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από αυτοκίνητο και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης οι αρχές προσανατολίζουν τις έρευνές τους στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ETA η οποία έχει πραγματοποιήσει σειρά παρόμοιων επιθέσεων στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία ανακοίνωσε τη σύλληψη στη Νότια Γαλλία ατόμων που φέρονται ως ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιθέσεων της οργάνωσης, η κυβέρνηση του Ισπανού Πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών Μπατασούνα το οποίο κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με την ΕΤΑ.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Η σιωπή είναι χρυσός!
 

Ο Μάικ Μπατ συμπεριέλαβε το κομμάτι στον τελευταίο δίσκο των Planets

Δεκάδες χιλιάδες δολάρια στοίχισε στον Βρετανό μουσικό, Μάικ Μπατ, η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα ενός σιωπηλού... μουσικού έργου.


Η πρεμιέρα του «4'33» του Τζον Κέιτζ έγινε τον Αύγουστο του 1952
Ο Μπατ, επιτυχημένος μουσικός στη δεκαετία του 1970, κατηγορήθηκε για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την εταιρία που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του Αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ, επειδή συμπεριέλαβε ένα κομμάτι χωρίς ήχο στο τελευταίο του άλμπουμ «Κλάσικαλ Γκραφίτι» (Classical Graffiti), τη σύνθεση του οποίου αποδίδει στον εαυτό του και τον Κέιτζ.

Η σιωπηλή δημιουργία του Κέιτζ, «4'33», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1952.

Υπέγραψα ως Μπατ/Κέιτζ κάνοντας, αστειευόμενος, αναφορά στο κομμάτι του Τζον Κέιτζ
Μάικ Μπατ
Τελικά, ο Μπατ προτίμησε να καταβάλει εξαψήφιο χρηματικό ποσό (το ακριβές ποσό δεν έγινε γνωστό) στην «Εταιρία Διαχείρισης Τζον Κέιτζ» και έτσι οι δύο πλευρές έλυσαν τις διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τα βρούμε εκτός δικαστηρίου», είπε ο Μπατ και πρόσθεσε:

«Προσφεύγουμε σε αυτή τη χειρονομία προς την "Εταιρία Διαχείρισης Τζον Κέιτζ" ως έκφραση του προσωπικού μου σεβασμού προς τον Τζον Κέιτζ».

Ζωντανή παράσταση

Τον Ιούλιο ο Μπατ θέλησε να αποδείξει ότι το χωρίς ήχο κομμάτι του ήταν διαφορετικό από εκείνο του Κέιτζ, παρουσιάζοντας το έργο επί σκηνής.

Μάλιστα, για την παράσταση προσελήφθη ένας κλαρινίστας, για να ερμηνεύσει τη σιωπηλή δημιουργία του Κέιτζ.

Σύμφωνα με τον Μπατ, ο ρόλος του κομματιού στο δίσκο «Κλάσικαλ Γκραφίτι», του νέου συγκροτήματός του Planets, ήταν να διαχωρίσει τις ακουστικές διασκευές από τα πιο ροκ κομμάτια του άλμπουμ.

«Θέλησα να δώσω στο κομμάτι έναν τίτλο κι έτσι το ονόμασα "Ενός λεπτού σιγή". Eπέλεξα να είναι το κομμάτι 13 στο δίσκο και υπέγραψα ως Μπατ/Κέιτζ κάνοντας, αστειευόμενος, αναφορά στο κομμάτι του Τζον Κέιτζ», είπε ο Βρετανός καλλιτέχνης.






Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας στους τρεις πεθαίνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό
 

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας εξαπλώνεται στις κοινωνίες δυτικού τύπου

Σχεδόν ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιοαγγειακά νοσήματα αναφέρει εργασία επιστημόνων που δημοσίευτηκε στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Circulation.

Σύμφωνα με τη σχετική εργασία, το 1999 τουλάχιστον 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ξεπερνώντας δηλαδή κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό πριν από μια δεκαετία.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην εκδυτικοποιήση των προτύπων ζωής στις αναπτυγμένες χώρες που περιλαμβάνουν λιγότερη άσκηση.

Παρόλα αυτά η εργασία επιχειρεί να καταρρίψει θεωρίες που χαρακτηρίζουν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ως «ασθένεια των πλουσίων» αναφέροντας ότι το 80% των θανάτων παρατηρείται σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στην εργασία αναφέρεται ότι έξι στους δέκα κατοίκους του πλανήτη χρειάζονται περισσότεροι άσκηση ενώ γίνεται έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να προωθήσουν αυτό το μήνυμα στους πολίτες των χωρών τους.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: Να σταματήσουμε τον Σαντάμ
 

Ο Τόνι Μπλερ ενημέρωσε πρώτα υπουργούς της κυβέρνησής του

Στοιχεία για τις προθέσεις του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής παρουσίασε κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου του υπουργικού συμβουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η πολιτική περιορισμού του Ιράκ απέτυχε και πως κάποιος θα πρέπει να σταματήσει τον Σαντάμ Χουσείν.

Το περιεχόμενο του πολυαναμενόμενου φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ, που είχε υποσχεθεί η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση σχετικής έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρκετούς από τους επικριτές της δεν προσκόμιζε κανέναν νέο στοιχείο και καταδίκαζε τον Σαντάμ Χουσείν για… κακές προθέσεις ενώ σύμφωνα με άλλους αναλυτές αποδείκνυε ότι το Ιράκ είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με βοήθεια από το εξωτερικό.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Πριν από τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


Επιφυλάξεις για τον πόλεμο έχει εκφράσει η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπουργός Περιβάλλοντος Μάργκαρετ Μπέκετ
και η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλαρ Σόρτ.

Η κα Σορτ είχε δηλώσει ότι θα είναι λάθος να ξεσπάσει ένας ακόμη Πόλεμος του Κόλπου σε βάρος των απλών ανθρώπων του Ιράκ

Σχέδιο ψηφίσματος

Εν τω μεταξύ η Βρετανία αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Εθνη σχέδιο νέου ψηφίσματος αναφορικά με το Ιράκ και τους επιθεωρητές όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Σαντάμ Χουσεϊν να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς και να μην συμβιβασθεί τελικά με τις επιταγές για αφοπλισμό.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους έκαναν αναφορές στην ανάγκη προστασίας του ιρακινού λαού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας μιας αμερικανικής επίθεσης.


Το Ιράκ ζητά τερματισμό των κυρώσεων
Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε να εννοηθεί ότι μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα έχει στόχο μόνο το καθεστώς του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους άμαχους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν χρόνο και κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την πτώση του Ιρακινού προέδρου.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη ακούει... ραδιόφωνο
 

Το 99% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει τουλάχιστον μία ραδιοφωνική συσκευή

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Γιώργου Δαράτου

Στη σημερινή εποχή των υπερτεχνολογιών στους τομείς αναμετάδοσης ήχου και εικόνας το ραδιόφωνο εξακολουθεί να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των Ευρωπαίων πολιτών, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιούροστατ.


Ένας ενήλικος Ευρωπαίος πολίτης ακούει ραδιόφωνο 162 λεπτά την ημέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά περίπου το 99% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα ραδιόφωνο και ο συνολικός αριθμός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τις 340 εκατομμύρια ραδιοφωνικές συσκευές (1997) ενώ σε όλο τον κόσμο ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια.

Μεταξύ του 1994 και του 2000 ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών στην Κοινότητα μειώθηκε από 7.600 σε 5.500 περίπου εκ των οποίων οι 5.100 είναι ιδιωτικοί σταθμοί και οι 400 κρατικοί. Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Κοινοτική Ευρώπη.

Επίσης, ένας ενήλικος πολίτης της Κοινότητας ακούει ραδιόφωνο 162 λεπτά, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα, έναντι 204 λεπτών που αφιερώνει στην τηλεόραση.

Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε το 1997 5.020.000 ραδιόφωνα (475 ραδιόφωνα ανά 1000 κατοίκους) έναντι 343.500.000 στις 15 χώρες μέλη της Κοινότητας (918 ραδιόφωνα ανά 1000 κατοίκους).

Πρόκειται για την πιο χαμηλή αναλογία ραδιοφώνων / κατοίκων στην Κοινοτική Ευρώπη με «χειρότερες» από την Ελλάδα χώρες μόνον την Ισπανία (331) και την Πορτογαλία (306).


Αύξηση των ραδιοσταθμών κατά 800% παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1994-2000
Το 1999 ο κύκλος εργασιών στον τομέα του ραδιοφώνου ανήλθε στην Κοινοτική Ευρώπη στα 10 δις ευρώ (10% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου, που ανήλθε στα 52 δις ευρώ).

Μεταξύ 1994 και 2000 μειώθηκε κατά 28% ο αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών στην Κοινότητα.

Την ίδια όμως περίοδο ο αριθμός των ραδιοσταθμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 800%, στο Λουξεμβούργο κατά 600%, και στη Σουηδία κατά 400%.

Μόνο στην Ελλάδα, Δανία και Σουηδία υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας (4,3 και 6 αντίστοιχα) που όλοι τους είναι κρατικοί.

Το 2002 λειτουργούν στην Ελλάδα 53 ραδιοφωνικοί σταθμοί μέσω του Ίντερνετ (Δανία 174 και Μ. Βρετανία 139 ραδιοσταθμοί μέσω Ίντερνετ).

Τέλος στην Ελλάδα πάντα, λειτουργούσαν το 2000 25 δημόσιοι (κρατικοί, δημοτικοί κ.λ.π.) ραδιοσταθμοί και 241 ιδιωτικοί.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ αρνείται τους όρους του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ζητά να παραδοθούν 50 Παλαιστίνιοι

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Μιλώντας στα Ηνωμένα Εθνη, ο Κος Ανάν είπε ότι η πολιτική που στηρίζεται στον εξαναγκασμό της μιας πλευράς σε συνθηκολόγηση είναι χρεοκοπημένη.

Η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν πρόκειται να λυθεί με τη δύναμη των όπλων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας. Δεν αποδίδει τώρα και δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς ούτε στο μέλλον
Κόφι Ανάν

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με όσους βρίσκονται επίσης αποκλεισμένοι στο αρχηγείο του, προκειμένου να λυθεί η πολιορκία.

Το μήνυμα του Ισραήλ μεταβίβασε στο Γιασέρ Αραφάτ ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, που συναντήθηκε με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους κοντά σε μία βάση, βορείως της Ραμάλα.


Φωτογραφίες του αρχηγείου που έχουν μαρκαρισθεί από τους Ισραηλινούς
Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στον κ. Ερεκάτ να επισκεφθεί το Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του τελευταίου.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είναι ο πρώτος που επισκέπτεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτρέψει στα ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής να συναντηθούν και να εξετάσουν προτάσεις για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Επικεφαλής της συνάντησης των Παλαιστίνιων αξιωματούχων είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινικής Αρχής.

Κριτική εναντίον του Ισραήλ

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θέλει να συλλάβει τον επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη, Ταβφίκ Τιραβί.

Ο Ταβφίκ Τιραβί βρίσκεται και αυτός στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ζητήσει την παράδοσή του.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το Γιασέρ Αραφάτ εάν ο Ταβφίκ Τιραβί παραδοθεί.


Δεκάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική για την πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Κριτική εναντίον του Ισραήλ - αν και ήπια - άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, εκτός από το γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και 250 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται ως αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ δεν δέχεται τους όρους του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ζητά να παραδοθούν 50 Παλαιστίνιοι

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με όσους βρίσκονται επίσης αποκλεισμένοι στο αρχηγείο του, προκειμένου να λυθεί η πολιορκία.

Το μήνυμα του Ισραήλ μεταβίβασε στο Γιασέρ Αραφάτ ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, που συναντήθηκε με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους κοντά σε μία βάση, βορείως της Ραμάλα.


Φωτογραφίες του αρχηγείου που έχουν μαρκαρισθεί από τους Ισραηλινούς
Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στον κ. Ερεκάτ να επισκεφθεί το Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του τελευταίου.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είναι ο πρώτος που επισκέπτεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτρέψει στα ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής να συναντηθούν και να εξετάσουν προτάσεις για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Επικεφαλής της συνάντησης των Παλαιστίνιων αξιωματούχων είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινικής Αρχής.

Κριτική εναντίον του Ισραήλ

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θέλει να συλλάβει τον επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη, Ταβφίκ Τιραβί.

Ο Ταβφίκ Τιραβί βρίσκεται και αυτός στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ζητήσει την παράδοσή του.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το Γιασέρ Αραφάτ εάν ο Ταβφίκ Τιραβί παραδοθεί.


Δεκάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική για την πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Κριτική εναντίον του Ισραήλ - αν και ήπια - άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, εκτός από το γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και 250 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται ως αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: Oι γερμανικές εκλογές
 

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι "Πράσινοι" του Γιόσκα Φίσερ είναι οι μεγάλοι νικητές των πλέον αμφίρροπων βουλευτικών εκλογών της Γερμανίας. Η νύχτα των αποτελεσμάτων ήταν δραματική καθώς οι ηγέτες των κομμάτων έπρεπε να περιμένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.


Τόσο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ όσο και ο Έντμουντ Στόιμπερ πανηγύρισαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων


















...το ίδιο έκαναν και οι οπαδοί των δύο κομμάτων

















Αλλά η άνοδος των «Πρασίνων» ήταν αυτή που έφερε τους Σοσιαλδημοκράτες εκ νέου στην εξουσία



















Σε ξέφρενα πανηγύρια ξέσπασαν οι οπαδοί των «Πρασίνων»


























Ωστόσο η πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση δεν είχε αίσιο τέλος για τους Ελεύθερους Δημοκράτες



Ενδεδυμένοι με την παραδοσιακή στολή του κρατιδίου τους προσήλθαν οι Βαυαροί στις κάλπες



...το ίδιο έπραξαν και οι Γερμανοί από το Μέλανα Δρυμό



Στις κάλπες έσπευσε και ο κλήρος μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σρέντερ και πάλι καγκελάριος
 

Για άλλα τέσσερα χρόνια στην καγκελάρια ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ήταν οι μεγάλοι νικητές της πλέον αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι Πράσινοι
κυβερνητικοί τους εταίροι καταλαμβάνουν 306 έδρες στη 15η ομοσπονδιακή βουλή, Μπούντεσταγκ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του Έντμουντ Στόιμπερ μαζί με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών καταλαμβάνουν 295 έδρες και το κόμμα των πρώην κομμουνιστών δύο.

H διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες πλειοψήφια εννέα εδρών. Ενώ το 1998 κυβερνούσαν με πλειοψηφία 21 εδρών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις στην οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών προήλθαν από τους ηγέτες των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονταν στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.


Πέτρα: Ο Σρέντερ άξιζε μια δέυτερη ευκαιρία
"Έχω ήδη στείλει τα συγχαρητήρια μου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Πέτερ Γαν Μπάλκενεντε, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εγγυάται τη "συνέχεια" της πολιτικής της διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άκρως θετική ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, ο οποίος επίσης επανεξελέγη πρόσφατα στο πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας.


Γενς: Πράσινοι και Κόκκινοι θα έχουν πλέον μια στενή συνεργασία στο κοινοβούλιο
"Είμαι υπερβολικά χαρούμενος για τη νέα αυτή νίκη των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη", είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, διευκρίνισε ότι οι έδρες που έχασαν οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρόκειται χρήζουν ανησυχίας.

"Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ιρλανδίας είναι ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα", επεσήμανε ο Μπέρτι Αχέρν.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δηλητήριο» στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας
 

Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα, αλλά ο καγκελάριος Σρέντερ πέρασε μια εφιαλτική νύχτα

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου άσκησαν δριμύτατη κριτική προς την παράταξη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών για την προεκλογική εκστρατεία πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου ως «δηλητηριασμένες» ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται «σκληρή δουλεία» για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Γκέρχαρντ Σρέντερ καταδίκασε τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ, ενώ η υπουργός δικαιοσύνης, Χέρτα Ντόμπλερ Γκμέλιν συνέκρινε την πολιτική του Τζορτζ Μπους με αυτή του Χίτλερ.

Παρά το γεγονός ότι ο κ Σρέντερ ανακοίνωσε ότι η πρώην υπουργός δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε των θέσεών του για το Ιράκ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Σρέντερ θα παραμείνει στην εξουσία έχοντας κερδίσει οριακά τις βουλευτικές εκλογές στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας στη χώρα.

Γερμανικές εκλογές 2002
Σοσιαλδημοκράτες 38.5%
Χριστιανοδημοκράτες 38.5%
Πράσινοι 8.6%
Φιλελεύθεροι 7.4%
Πρώην Κομμουνιστές 4%
Άλλοι 3%
Συμμετοχή ψηφοφόρων 79.1%
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες ισοψήφησαν με 38,5 % των ψήφων.

Όμως, οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης, είναι οι εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα των Πρασίνων που αναδείχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κέρδισαν συνολικά το 47.1% των ψήφων και καταλαμβάνουν 306 θέσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Μπούντεσταγκ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εταίροι τους, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, - οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των Συντηρητικών - κέρδισαν το 45.9% των ψήφων και καταλαμβάνουν 295 θέσεις.

Δυσκολίες

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελάχιστη διαφορά που χωρίζει τους δύο κομματικούς συνασπισμούς θα κάνει δύσκολες τις προσπάθειες του Γκέρχαρντ Σρέντερ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος κάποια στιγμή την Κυριακή είχε πιστέψει ότι κέρδιζε τις εκλογές, προβλέπει τώρα ότι η νέα κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο.


Ο Έντμουντ Στόιμπερ πίστευε αρχικώς ότι είχε κερδίσει
Ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία μεταδίδει πως ο καγκελάριος Σρέντερ έχει τώρα να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει διαταραχτεί μετά τις έντονες επικρίσεις του Γερμανού καγκελαρίου για τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Ακόμα, ο καγκελάριος Σρέντερ έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολους καιρούς, αλλά θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Σρέντερ.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ δεν δέχεται τους όρους του Ισραήλ
 

Το Ισραήλ ζητά να παραδοθούν 50 Παλαιστίνιοι

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με όσους βρίσκονται επίσης αποκλεισμένοι στο αρχηγείο του, προκειμένου να λυθεί η πολιορκία.

Το μήνυμα του Ισραήλ μεταβίβασε στο Γιασέρ Αραφάτ ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, που συναντήθηκε με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους κοντά σε μία βάση, βορείως της Ραμάλα.


Φωτογραφίες του αρχηγείου που έχουν μαρκαρισθεί από τους Ισραηλινούς
Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στον κ. Ερεκάτ να επισκεφθεί το Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του τελευταίου.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είναι ο πρώτος που επισκέπτεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτρέψει στα ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής να συναντηθούν και να εξετάσουν προτάσεις για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Επικεφαλής της συνάντησης των Παλαιστίνιων αξιωματούχων είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινικής Αρχής.

Κριτική εναντίον του Ισραήλ

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θέλει να συλλάβει τον επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη, Ταβφίκ Τιραβί.

Ο Ταβφίκ Τιραβί βρίσκεται και αυτός στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ζητήσει την παράδοσή του.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το Γιασέρ Αραφάτ εάν ο Ταβφίκ Τιραβί παραδοθεί.


Δεκάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική για την πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Κριτική εναντίον του Ισραήλ - αν και ήπια - άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, εκτός από το γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και 250 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται ως αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Σρέντερ και πάλι καγκελάριος
 

Για άλλα τέσσερα χρόνια στην καγκελάρια ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ήταν οι μεγάλοι νικητές της πλέον αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι Πράσινοι
κυβερνητικοί τους εταίροι καταλαμβάνουν 306 έδρες στη 15η ομοσπονδιακή βουλή, Μπούντεσταγκ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του Έντμουντ Στόιμπερ μαζί με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών καταλαμβάνουν 295 έδρες και το κόμμα των πρώην κομμουνιστών δύο.

Το διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες πλειοψήφια εννέα εδρών. Ενώ το 1998 κυβερνούσαν με πλειοψηφία 21 εδρών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις στην οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών προήλθαν από τους ηγέτες των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονταν στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.


Πέτρα: Ο Σρέντερ άξιζε μια δέυτερη ευκαιρία
"Έχω ήδη στείλει τα συγχαρητήρια μου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Πέτερ Γαν Μπάλκενεντε, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εγγυάται τη "συνέχεια" της πολιτικής της διεύρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άκρως θετική ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, ο οποίος επίσης επανεξελέγη πρόσφατα στο πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας.


Γενς: Πράσινοι και Κόκκινοι θα έχουν πλέον μια στενή συνεργασία στο κοινοβούλιο
"Είμαι υπερβολικά χαρούμενος για τη νέα αυτή νίκη των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη", είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, διευκρίνισε ότι οι έδρες που έχασαν οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρόκειται χρήζουν ανησυχίας.

"Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ιρλανδίας είναι ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα", επεσήμανε ο Μπέρτι Αχέρν.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 16:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
 

Δημοσιογράφοι περιτριγυρίζουν τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φθάσει οι τιμές πετρελαίου ξεπερνώντας τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους κατά τους τελευταίους 19 μήνες.

Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στις αγορές, αλλά δεν ανησυχούμε ακόμη
Αλβάρο Σίλβα Καλντέρον, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ
Ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, αρνήθηκε να υποκύψει σε πιέσεις για αύξηση της παραγωγής, σε μία προσπάθεια να επικρατήσει ψυχραιμία στις αγορές, μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις για πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

«Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στις αγορές, αλλά δεν ανησυχούμε ακόμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα Καλντέρον.

Ψηφίσματα των ΗΕ

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τη Δευτέρα τα 30,48 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά 68 σεντς.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει με τις επιταγές του οργανισμού.

Τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση του Ιράκ να συμφωνήσει με το ισχύον ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών είχε επιφέρει μία σχετική ηρεμία στις αγορές και είχε σταθεροποιήσει τις τιμές πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, λόγω των ανησυχιών για έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της εμβρυακής έρευνας η Καλιφόρνια
 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χρησιμοποίηση εμβρυακών κυττάρων είναι έγκλημα

Η πολιτεία της Καλιφόρνια θέσπισε ένα νέο νόμο επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών σε εμβρυακά κύτταρα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους.

Οι Αμερικανοί θα καταλάβουν ότι τέτοιου είδους έρευνες είναι αναγκαίες για εκείνους που αγαπούν
Γκρέι Ντέιβις, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα φέρει στην πολιτεία κορυφαίους επιστήμονες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν από σπάνιες μέχρι συνηθισμένες ασθένειες.

«Οι Αμερικανοί θα καταλάβουν ότι τέτοιου είδους έρευνες είναι αναγκαίες για εκείνους που αγαπούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος έχει απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση κρατικών κονδυλίων για τέτοιου είδους έρευνες, δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις αποφάσεις της Καλιφόρνιας.

Δωρεές εμβρύων

Κατά την ανακοίνωση της θέσπισης του νόμου, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνοδευόταν από τον ηθοποιό Κρίστοφερ Ριβ, τον πρώην «Σούπερμαν», ο οποίος έχει μείνει παράλυτος έπειτα από ένα ατύχημα.


Ο Κρίστοφερ Ριβ πιστεύει ότι οι εν λόγω έρευνες θα τον βοηθήσουν
Ο ίδιος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους την περασμένη εβδομάδα ότι παρεμποδίζει τις έρευνες που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να θεραπευθεί.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2003.

Σύμφωνα με το νόμο, θα επιτρέπεται στις γυναίκες που το θέλουν να δωρίζουν έμβρυα για τέτοιου είδους έρευνες.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Γερμανία
 

Η εικαστική εκδοχή της εκλογικής μάχης για την καγκελαρία

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2002 οι πολίτες της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη της 15ης Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακό κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στατιστικών Ερευνών 61,2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκλογές στην καρδιά της Ευρώπης

Από αυτούς 3,3 εκατομμύρια Γερμανοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά.

Βάσει στατιστικών στοιχείων, από τις εκλογές του 1998 έως σήμερα ο αριθμός των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύριο και έχει αγγίξει τους 19,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τουλάχιστον 60 ετών.

Η Γερμανία απαρτίζεται από 16 ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διαθέτουν τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο χωρίζεται στην κάτω βουλή (Μπούντσεσταγκ ή ομοσπονδιακό κοινοβούλιο), η οποία αποτελείται από 598 μέλη άμεσα εκλεγμένα από τον λαό και στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ ή ομοσπονδιακό συμβούλιο), η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Βάσει του εκλογικού συστήματος οι ψηφοφόροι ρίχνουν μία ψήφο (άμεση) για την εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε κάθε εκλογική περιφέρεια και μία δεύτερη ψήφο για τους υποψηφίους στους κομματικούς καταλόγους.

Η είσοδος στην Μπούντεσταγκ είναι δυνατή μόνο στα κόμματα τα οποία καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων.

Αλλαγή φρουράς

Τον Σεπτέμβριο του 1998 τη μάχη των εκλογών κέρδισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντικαθιστώντας στην καγκελαρία τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών, Χέλμουτ Κολ.

Ο Χέλμουτ Κολ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας για 16 χρόνια. Επί ηγεσίας του – το 1989- έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και ένα χρόνο μετά επιτεύχθηκε η επανένωση των δύο Γερμανιών.


Όλα έτοιμα για την μάχη της Κυριακής
Το 1991 το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έδρευε στη νωχελική Βόννη, επέστρεψε εκ νέου στο Βερολίνο και στο ανακαινισμένο Ράιχσταγκ.

Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ υπήρξε η έδρα του κοινοβουλίου στα χρόνια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (1892-1918), της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) και της σύγχρονης ενοποιημένης Γερμανίας (1991 -…).

Ένα μέρος του Ράιχσταγκ καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 27ης Νοεμβρίου του 1933. Τα αίτια της πυρκαγιάς ουδέποτε έγιναν γνωστά.

Ωστόσο, τότε το ναζιστικό κίνημα της Γερμανίας χρησιμοποίησε τη πυρκαγιά ως πρόσχημα για το διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Μετά την επανένωση

Η Γερμανία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Είναι η τρίτη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο, μετά από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.


Οι νέοι του Βερολίνου δηλώνουν αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές
Η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου ως το επίσημο νόμισμα της χώρας την 1η Ιουλίου του 1990 είχε χαρακτηριστεί ως το πρώτο βήμα για την οικονομική επανένωση των δύο Γερμανιών.

Από το 1990 έως σήμερα, η γερμανική ηγεσία έχει διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την εναρμόνιση της πρώην ανατολικής Γερμανίας στις απαιτήσεις της Δύσης.

Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ανατολική Γερμανία παραμένουν αργοί και το επίπεδο της ανεργίας υψηλό.

Πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση ρατσιστικής βίας, η οποία συνοδεύεται από μια άνοδο των ακροδεξιών οργανώσεων κυρίως στην πρώην ανατολική Γερμανία.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις για την πολιορκία του Αραφάτ
 

Το Ισραήλ ζητά να παραδοθούν 50 Παλαιστίνιοι

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα αιτήματά τους για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, συναντήθηκε με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους κοντά σε μία βάση, βορείως της Ραμάλα.


Φωτογραφίες του αρχηγείου που έχουν μαρκαρισθεί από τους Ισραηλινούς
Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στον κ. Ερεκάτ να επισκεφθεί το Γιασέρ Αραφάτ στο αρχηγείο του τελευταίου.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είναι ο πρώτος που επισκέπτεται το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτρέψει στα ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής να συναντηθούν και να εξετάσουν προτάσεις για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Επικεφαλής της συνάντησης των Παλαιστίνιων αξιωματούχων είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινικής Αρχής.

Κριτική εναντίον του Ισραήλ

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θέλει να συλλάβει τον επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη, Ταβφίκ Τιραβί.

Ο Ταβφίκ Τιραβί βρίσκεται και αυτός στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ζητήσει την παράδοσή του.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το Γιασέρ Αραφάτ εάν ο Ταβφίκ Τιραβί παραδοθεί.


Δεκάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική για την πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Κριτική εναντίον του Ισραήλ - αν και ήπια - άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, εκτός από το γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και 250 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται ως αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία
 


Ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Λόρενς Λίντσεϊ, δηλώνει σε συνέντευξή του στους "Κυριακάτικους Τάιμς" (The Sunday Times) ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα φτάσει, το τελευταίο τρίμηνο του 2002, το 3,8-4%.

O κ. Λίντσεϊ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα κυμανθεί μεταξύ 2,8 και 3% το 2003.

Πιστεύει επίσης, προσθέτει, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θ' αποφύγει να περιέλθει σε νέα ύφεση.

Απόφαση για τα επιτόκια

Πάντως, σύμφωνα με ορισμένα πρώτα στοιχεία, γιατί τα τελικά θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή, η οικονομία των ΗΠΑ ανεπτύχθη το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2002 μόλις κατά 1,1% το χρόνο, ενώ το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 5%.

Την Τρίτη, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα πρόκειται ν' αποφασίσει τί στάση θα τηρήσει στο θέμα των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν στο 1,75%--στο χαμηλότερο δηλ. ποσοστό από τον Ιούλιο του 1961.

Μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε υπαινιχθεί ότι μπορεί να μείωνε και άλλο τα τραπεζικά επιτόκια: όπως είπε, η αδυναμία της οικονομίας και όχι ο αυξανόμενος πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία της.

"Είναι αποτρέψιμη μια νέα ύφεση"

Oικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να περιέλθει σε νέα ύφεση, έχοντας μόλις ανακάμψει από την ύφεση του 2001.

Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν εξακολουθήσει να δίνουν ώθηση στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά ορισμένοι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι εάν το φαινόμενο αυτό θα συνεχισθεί.

Στη συνέντευξή του στους "Κυριακάτικους Τάιμς", πάντως, ο Λόρενς Λίντσεϊ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Ο κ. Λίντσεϊ δεν πιστεύει πως η οικονομία της χώρας του θα περιέλθει σε νέα ύφεση, ακόμη κι αν άρχιζε πόλεμο με το Ιράκ.

Οι οικονομίες, είπε, θ' αναπτυχθούν ταχύτερα σ' έναν κόσμο χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψήφισμα της Βρετανίας προς τα ΗΕ
 

Ο Τόνι Μπλερ αναμένεται να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις για το Ιράκ

Η Βρετανία αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Εθνη ένα σχέδιο νέου ψηφίσματος αναφορικά με το Ιράκ και τους επιθεωρητές όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Σαντάμ Χουσεϊν να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς και να μην συμβιβασθεί τελικά με τις επιταγές για αφοπλισμό.


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώνει ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι μόνο ο Σαντάμ Χουσεϊν
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο σε ειδική σύνοδο κατά την οποία αναμένεται θα παρουσιάσει στους υπουργούς του το φάκελο σχετικά με το Ιράκ.

Ο φάκελος, ο οποίος αποτελείται από 55 σελίδες και πρόκειται να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο, περιέχει αποδεικτικά στοιχεία - σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση - για το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικού ολέθρου του Σαντάμ Χουσεΐν.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους έκαναν αναφορές στην ανάγκη προστασίας του ιρακινού λαού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας μιας αμερικανικής επίθεσης.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε να εννοηθεί ότι μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα έχει στόχο μόνο το καθεστώς του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους άμαχους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν χρόνο και κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την πτώση του Ιρακινού προέδρου.

Σεναριολογία

Την τελευταία εβδομάδα, ας σημειωθεί, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλοξενούν σωρεία υποθέσεων και σεναρίων για τον χαρακτήρα μιας μελλοντικής επίθεσης στο Ιράκ.

Τα αμερικανικά μέσα φαίνεται να συμφωνούν πως αυτή τη φορά η εκστρατεία θα είναι περισσότερο επικεντρωμένη σε συγκεκριμένους στόχους από ό,τι ήταν εκείνη του 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε μας ζητηθεί
Στρατηγός Τόμι Φρανκς
Ο πρόεδρος Μπους ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να θεσπίσει νέο αυστηρό ψήφισμα που να προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να κάνουν όπως θέλουν τη δουλειά τους.

Ο Αμερικανός στρατηγός που θα αναλάβει την εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε μας ζητηθεί», υπογράμμισε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
 

Δημοσιογράφοι περιτριγυρίζουν τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φθάσει οι τιμές πετρελαίου ξεπερνώντας τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στις αγορές, αλλά δεν ανησυχούμε ακόμη
Αλβάρο Σίλβα Καλντέρον, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ
Οι τιμές πετρελαίου έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους κατά τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, αρνήθηκε να υποκύψει σε πιέσεις για αύξηση της παραγωγής, σε μία προσπάθεια να επικρατήσει ψυχραιμία στις αγορές, μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις για πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράκ.

«Παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στις αγορές, αλλά δεν ανησυχούμε ακόμη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλβάρο Σίλβα Καλντέρον.

Ψηφίσματα των ΗΕ

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τη Δευτέρα τα 30,48 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αυξηθεί κατά 68 σεντς.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει με τις επιταγές του οργανισμού.

Τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση του Ιράκ να συμφωνήσει με το ισχύον ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών είχε επιφέρει μία σχετική ηρεμία στις αγορές και είχε σταθεροποιήσει τις τιμές πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, λόγω των ανησυχιών για έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαβουλεύσεις Παλαιστινίων
 

Το Ισραήλ ζητά να παραδοθούν 50 Παλαιστίνιοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις επέτρεψαν στα ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής να συναντηθούν και να εξετάσουν προτάσεις για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την κατεδάφιση των κτιρίων του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.


Φωτογραφίες του αρχηγείου που έχουν μαρκαρισθεί από τους Ισραηλινούς
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να συναντήσουν το Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στο γραφείο του.

Παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν γενική απεργία και σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, σε μία ένδειξη υποστήριξης του Γιασέρ Αραφάτ.

Επικεφαλής της συνάντησης των Παλαιστίνιων αξιωματούχων είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παλαιστινικής Αρχής.

Κριτική

Η ανταποκρίτρια του BBC αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θέλει να συλλάβει τον επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών στη Δυτική Οχθη, Ταβφίκ Τιραβί.

Ο Ταβφίκ Τιραβί βρίσκεται και αυτός στο αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ζητήσει την παράδοσή του.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το Γιασέρ Αραφάτ εάν ο Ταβφίκ Τιραβί παραδοθεί.


Δεκάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Η διεθνής κοινότητα άσκησε έντονη κριτική για την πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Κριτική εναντίον του Ισραήλ - αν και ήπια - άσκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, χρησιμοποίησε δακρυγόνα την Κυριακή για να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών που είχαν παραβιάσει τις απαγορεύσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ, εκτός από το γραφείο στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος και 250 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Η πολιορκία του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη γίνεται ως αντίποινα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
 

Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα, αλλά ο καγκελάριος Σρέντερ πέρασε μια εφιαλτική νύχτα

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Σρέντερ θα παραμείνει στην εξουσία έχοντας κερδίσει οριακά τις βουλευτικές εκλογές στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας στη χώρα.

Γερμανικές εκλογές 2002
Σοσιαλδημοκράτες 38.5%
Χριστιανοδημοκράτες 38.5%
Πράσινοι 8.6%
Φιλελεύθεροι 7.4%
Πρώην Κομμουνιστές 4%
Άλλοι 3%
Συμμετοχή ψηφοφόρων 79.1%
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες ισοψήφησαν με 38,5 % των ψήφων.

Όμως, οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης, είναι οι εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα των Πρασίνων που αναδείχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κέρδισαν συνολικά το 47.1% των ψήφων και καταλαμβάνουν 306 θέσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Μπούντεσταγκ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εταίροι τους, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, - οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των Συντηρητικών - κέρδισαν το 45.9% των ψήφων και καταλαμβάνουν 295 θέσεις.

Δυσκολίες

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελάχιστη διαφορά που χωρίζει τους δύο κομματικούς συνασπισμούς θα κάνει δύσκολες τις προσπάθειες του Γκέρχαρντ Σρέντερ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος κάποια στιγμή την Κυριακή είχε πιστέψει ότι κέρδιζε τις εκλογές, προβλέπει τώρα ότι η νέα κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο.


Ο Έντμουντ Στόιμπερ πίστευε αρχικώς ότι είχε κερδίσει
Ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία μεταδίδει πως ο καγκελάριος Σρέντερ έχει τώρα να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει διαταραχτεί μετά τις έντονες επικρίσεις του Γερμανού καγκελαρίου για τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Ακόμα, ο καγκελάριος Σρέντερ έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολους καιρούς, αλλά θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Σρέντερ.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλικά στρατεύματα στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Στη χώρα έχουν λεηλατηθεί πολλά σπίτια

Στρατιωτικές ενισχύσεις έστειλε η Γαλλία στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Γιαμουσούκρο, δηλώνοντας ότι θέλει να προστατέψει τους Γάλλους υπηκόους από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.


Ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο κατηγορεί τους δυτικούς που βρίσκονται εκεί ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες
Η Γαλλία επιστράτευσε στρατιώτες της από ορισμένες άλλες βάσεις της στη Δυτική Αφρική.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού εστάλησαν 200 Γάλλοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τους περίπου 600 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.

Τα γαλλικά στρατεύματα θα επιχειρήσουν να στήσουν μία προσωρινή βάση στη χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της οποίας, Μπουάκε, βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

Αποκλεισμένοι

Σε ένα σχολείο της Μπουάκε βρίσκονται αποκλεισμένα περίπου 200 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά Αμερικανών.

Στη Μπουάκε όμως βρίσκονται αποκλεισμένοι και οι παίκτες των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σενεγάλης, της Σιέρα Λεόνε και της Γκάμπιας.


Κάηκαν τα σπίτια μεταναστών που κατηγορήθηκαν ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, περίπου 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Πέμπτη.

Οι πραξικοπηματείες είναι απόστρατοι που ζητούν την επιστροφή τους στο στράτευμα. Οι ίδιοι πάντως δήλωσαν ότι είναι διατεθειμμένοι να διαπραγματευτούν με τις αρχές.

Στο Αμπιτζάν, εκπρόσωπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλασάνε Ουατάρα, δήλωσε ότι το σπίτι του κ. Ουατάρα κατεστράφη από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά ο ίδιος είναι ασφαλής στο εσωτερικό της γαλλικής πρεσβείας.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
 

Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα, αλλά ο καγκελάριος Σρέντερ πέρασε μια εφιαλτική νύχτα

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Σρέντερ θα παραμείνει στην εξουσία έχοντας κερδίσει οριακά τις βουλευτικές εκλογές στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας στη χώρα.

Γερμανικές εκλογές 2002
Σοσιαλδημοκράτες 38.5%
Χριστιανοδημοκράτες 38.5%
Πράσινοι 8.6%
Φιλελεύθεροι 7.4%
Πρώην Κομμουνιστές 4%
Άλλοι 3%
Συμμετοχή ψηφοφόρων 79.1%
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες ισοψήφισαν με 38,5 % των ψήφων.

Ομως, οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης, είναι οι εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα των Πρασίνων που αναδείχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κέρδισαν συνολικά το 47.1% των ψήφων και καταλαμβάνουν 306 θέσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Μπούντεσταγκ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι εταίροι τους, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, - οι οποίοι προέρχονται από το χώρο των Συντηρητικών - κέρδισαν το 45.9% των ψήφωνκαι καταλαμβάνουν 295 θέσεις.

Δυσκολίες

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελάχιστη διαφορά που χωρίζει τους δύο κομματικούς συνασπισμούς θα κάνει δύσκολες τις προσπάθειες του Γκέρχαρντ Σρέντερ να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος κάποια στιγμή την Κυριακή είχε πιστέψει ότι κέρδιζε τις εκλογές, προβλέπει τώρα ότι η νέα κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο.


Ο Εντμουντ Στόιμπερ πίστευε αρχικώς ότι είχε κερδίσει
Ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία μεταδίδει πως ο καγκελάριος Σρέντερ έχει τώρα να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει διαταραχτεί μετά τις έντονες επικρίσεις του Γερμανού καγκελαρίου για τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Ακόμα, ο καγκελάριος Σρέντερ έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολους καιρούς, αλλά θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Σρέντερ.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη κοντά σε πρεσβεία των ΗΠΑ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο της πρεσβείας

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, εξερράγη χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο κοντά στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η χειροβομβίδα εξερράγη πρόωρα μέσα στο αυτοκίνητο αν και πιστεύεται ότι ο στόχος ήταν ένα από τα κτίρια της πρεσβείας
Διοικητής της αστυνομίας στη Τζακάρτα
Η αστυνομία, η οποία ανακρίνει έναν άνδρα που συνελήφθη επί τόπου, λέει ότι στόχος ήταν η πρεσβεία αλλά κατά τα φαινόμενα η χειροβομβίδα ανατινάχθηκε πρόωρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας από τους επιβάτες του αυτοκίνητου σκοτώθηκε, ενώ οι άλλοι δύο κατάφεραν να διασωθούν.

Πιστεύεται ότι ο συλληφθείς κατάγεται από τις Μολούκες νήσους, όπου τα τελευταία τρία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων.

Θέματα ασφαλείας

Η έκρηξη σημειώνεται μόλις μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζακάρτα.

Η πρεσβεία είχε κλείσει λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.


Η έκρηξη μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ήταν πρόωρη
Ο Αμερικανός πρέσβυς, Ραλφ Μπόις, είπε στο BBC ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη τις περασμένες ημέρες πως επρόκειτο να γίνουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αμέσως μετά τη σύλληψη έγινε επιδρομή σε ένα σπίτι κοντά στη Τζακάρτα, όπου βρέθηκαν διάφορα εκρηκτικά και όπλα.

Η έκρηξη πραγματοποιείται ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τις δραστηριότητες ορισμένων εξτρεμιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων στην περιοχή.

Πιστεύεται όμως ότι η επίθεση μπορεί να μην έγινε για πολιτικούς λόγους.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 09:44 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Δεν είναι στόχος ο ιρακινός λαός»
 

Το Ιράκ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέο ψήφισμα

Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους έκαναν αναφορές στην ανάγκη προστασίας του ιρακινού λαού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας μιας αμερικανικής επίθεσης.


Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώνει ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι μόνο ο Σαντάμ Χουσεϊν
Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε να εννοηθεί ότι μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα έχει στόχο μόνο το καθεστώς του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους άμαχους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν χρόνο και κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την πτώση του Ιρακινού προέδρου.

Την τελευταία εβδομάδα, ας σημειωθεί, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλοξενούν σωρεία υποθέσεων και σεναρίων για τον χαρακτήρα μιας μελλοντικής επίθεσης στο Ιράκ.

Φάκελος για το Ιράκ

Τα αμερικανικά μέσα φαίνεται να συμφωνούν πως αυτή τη φορά η εκστρατεία θα είναι περισσότερο επικεντρωμένη σε συγκεκριμένους στόχους από ό,τι ήταν εκείνη του 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο σε ειδική σύνοδο κατά την οποία αναμένεται θα παρουσιάσει στους υπουργούς του το φάκελο σχετικά με το Ιράκ.

Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε μας ζητηθεί
Στρατηγός Τόμι Φρανκς
Ο φάκελος, ο οποίος πρόκειται να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο, περιέχει αποδεικτικά στοιχεία - σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση - για το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικού ολέθρου του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος Μπους ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να θεσπίσει νέο αυστηρό ψήφισμα που να προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να κάνουν όπως θέλουν τη δουλειά τους.

Ο Αμερικανός στρατηγός που θα αναλάβει την εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε μας ζητηθεί», υπογράμμισε ο στρατηγός Τόμι Φρανκς.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο
 

Την αντίθεσή τους στην απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς με σκυλιά εκδήλωσαν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών

Περίπου 400.000 άτομα πραγματοποίησαν πορείες στο κέντρο του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών.

Ήταν η μεγαλύτερη πορεία του είδους στα βρετανικά χρονικά.

Αν και υπήρχαν πολλά πανό με συνθήματα όπως "Αγοράστε βρετανικά προϊόντα" και "Σώστε τις φάρμες μας", αυτό που ανησυχούσε τους περισσότερους διαδηλωτές ήταν η απαγόρευση του κυνηγιού (και δη της αλεπούς) με σκυλιά - κάτι που πολλοί κάτοικοι των αγροτικών περιοχών πιστεύουν πως εντάσσεται στις παραδόσεις τους.

Οι πορείες οργανώθηκαν από τη λεγόμενη "Συμμαχία των αγροτικών περιοχών", που ιδρύθηκε με κύριο στόχο επειδή αντιτάσσεται στην απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς και άλλων ζώων με σκυλιά.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Άλαν Μάικλ, παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβλήματα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση ακούει τον λαό στα θέματα της παιδείας, της στέγασης και της οικονομίας των αγροτικών περιοχών.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται, όμως, και για την ευρύτερη κρίση που μαστίζει την επαρχία - κρίση που επέτεινε και η περσινή επιδημία του αφθώδους πυρετού.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Η μεγάλη πορεία των κατοίκων της βρετανικής υπαίθρου στο κέντρο του Λονδίνου την Κυριακή κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«407.791 φωνές ζητούν ελευθερία» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που σημειώνει πως όταν στις 5:38 το απόγευμα η πορεία ολοκληρώθηκε είχε γίνει πλέον «η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πολιτικές ελευθερίες στη βρετανική ιστορία».

Η Τάιμς (The Times) λέει ότι οι σκληροπυρηνικοί προειδοποιούν το πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, για ταραχές από τον κόσμο της βρετανικής υπαίθρου, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στα σχέδια της για απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς.

«Η μέρα που η ύπαιθρος ήρθε στην πόλη» είναι ο κύριος τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που χαρακτηρίζει την είσοδο των κατοίκων της υπαίθρου στο Λονδίνου «φθινοπωρινή άδεια».

Παρά τα συνθήματα για «ανοχή», τις περισσότερες και πιο ενθουσιώδεις επευφημίες, λέει η Γκάρντιαν, συγκέντρωσε ένα πανό με το σύνθημα «Δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους, δικαιώματα για όσους ζητούν άσυλο, θέλουμε δικαιώματα για ΜΑΣ».

Αλλά όπως σημειώνει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) η τεράστια συγκέντρωση «δεν κατάφερε να συγκινήσει τους υπουργούς».

Το νέο δόγμα των ΗΠΑ

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έχει μεγάλη ανάλυση για το λεγόμενο «Δόγμα Μπους» σχετικά με την εξωτερική πολιτική, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, λέει ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ περισσότερο… Η 11η Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ελέγξουν τον κόσμο για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, η Κοντολίζα Ράις λέει ότι η χώρας της «από πολλές πλευρές βρίσκεται σε μοναδική θέση. Λίγα κράτη στην ιστορία βρέθηκαν σε τέτοια θέση με τέτοια μεγάλη στρατιωτική υπεροχή. Αυτό είναι απλώς η αναγνώριση πως από τη θέση αυτή προκύπτει μια ευθύνη για να παράσχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον… [και] ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ευδοκιμήσουν ορισμένες αξίες».

Γερμανικές εκλογές

«Για πολιτική αστάθεια ετοιμάζεται η Γερμανία» εκτιμά η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ενώ η Τάιμς που δεν έχει προλάβει τα αποτελέσματα λέει «Και οι δύο γερμανοί ηγέτες λένε πως νίκησαν».

«Ο Σρέντερ διατηρεί την εξουσία» λέει η Γκάρντιαν που βασίστηκε –ορθά όπως αποδείχτηκε- στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου.

Και η Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει πως «οι Πράσινοι κρατούν το κλειδί της εξουσίας στις γερμανικές εκλογές» αναφερόμενη στο ρυθμιστικό ρόλο που θα έχει και πάλι το κόμμα του Γιόσκα Φίσερ.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεκλέγεται ο Σρέντερ στη Γερμανία
 

Παρά τη νίκη του, ο καγκελάριος Σρέντερ πέρασε μια τραυματική νύχτα

Η κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ θα παραμείνει στην εξουσία κερδίζοντας οριακά τις εκλογές στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας στη χώρα.

Γερμανικές εκλογές 2002
Σοσιαλδημοκράτες 38.5%
Χριστιανοδημοκράτες 38.5%
Πράσινοι 8.6%
Φιλελεύθεροι 7.4%
Πρώην Κομμουνιστές 4%
Άλλοι 3%
Συμμετοχή ψηφοφόρων 79.1%
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες ισοψήφησαν με 38,5 % των ψήφων.

Αλλά οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης, είναι οι εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα των Πρασίνων που αναδείχθηκε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν πλέον πλειοψηφία εννέα εδρών στο κοινοβούλιο .

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Έντμουντ Στόιμπερ, ο οποίος κάποια στιγμή την Κυριακή είχε πιστέψει ότι κέρδισε τις εκλογές, προβλέπει τώρα ότι η νέα κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο.

Ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία μεταδίδει πως ο καγκελάριος Σρέντερ έχει τώρα να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει διαταραχτεί από τις έντονες επικρίσεις του γερμανού καγκελαρίου για τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Ακόμα, ο καγκελάριος Σρέντερ έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γερμανικής οικονομίας που έχει επείγουσα ανάγκη αναζωογόνησης.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Τζακάρτα κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το κτίριο της πρεσβείας

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, εξερράγη χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο κοντά στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η αστυνομία, που ανακρίνει έναν άνδρα που συνελήφθη επί τόπου, λέει ότι στόχος ήταν η πρεσβεία αλλά κατά τα φαινόμενα η χειροβομβίδα ανατινάχθηκε πρόωρα.

Όπως λέει η αστυνομία, ένας επιβάτης του αυτοκίνητου σκοτώθηκε από την έκρηξη και δύο άλλοι διέφυγαν.

Ο άνδρας που συνελήφθη λέγεται πως κατάγεται από τις Μολούκες νήσους, όπου τα τελευταία τρία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις χριστιανών και μουσουλμάνων.

Η έκρηξη σημειώνεται μόλις μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τζακάρτα.

Η πρεσβεία είχε κλείσει λόγω ανησυχιών για θέματα ασφαλείας την περίοδο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες κυκλοφόρησαν χωρίς να γνωρίζουν ακόμα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών το οποίο παρέμενε αβέβαιο ως την τελευταία στιγμή.

Γερμανικές εκλογές

Το μόνο κόμμα που εξ αρχής φάνηκε να πετυχαίνει το στόχο του να ξεπεράσει το 8% ήταν αυτό των Πρασίνων.

Η Τάγκεσπιγκελ (Tagesspiegel) του Βερολίνου εκτιμά πως αυτό υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι δέχτηκαν ευνοϊκά την πρώτη εμπειρία των Πρασίνων στην κυβέρνηση, στο πλευρό του καγκελαρίου Σρέντερ.

«Είναι η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι και τα μέλη του κόμματος κλήθηκαν να κυρώσουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και έδωσαν την έγκρισή τους χωρίς δυσκολία» λέει η εφημερίδα.

Στους Πράσινους θα οφείλει εν μέρει την επανεκλογή του ο καγκελάριος Σρέντερ, λέει η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Παρότι περνούσαν μια κακή περίοδο οι Πράσινοι κατάφεραν να ανασυνταχθούν προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας λόγω των πλημμύρων που τους επέτρεψαν να επιδείξουν τα δυνατά τους σημεία, ως κόμμα του περιβάλλοντος, λέει η γερμανική εφημερίδα.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της Ελ Παΐς (EL Pais) στη Μαδρίτη.

«Το απροσδόκητα καλό αποτέλεσμα των Πρασίνων, το καλύτερο στην ιστορία τους, φαίνεται πως θα διατηρήσει τον κοκκινοπράσινο συνασπισμό στην εξουσία» λέει η ισπανική εφημερίδα που πιστεύει πως ένα από τα πρώτα καθήκοντα του καγκελαρίου Σρέντερ και του ηγέτη των Πρασίνων και υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ θα είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που έχουν πληγεί από τη γερμανική άρνηση να στηρίξει ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Προφανής είναι ο μεγάλος χαμένος των γερμανικών εκλογών κατά τη παρισινή Λε Φιγκαρό (Le Figaro): «το νεοκομμουνιστικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) που καταβαραθρώθηκε στο παραδοσιακό του προπύργιο στην ανατολή.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) του Αμβούργου λέει πως όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση, θα είναι πολύ εύθραυστη.

«Σύμφωνα με τους συσχετισμούς διαμορφώνονται, φαίνεται πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουμε μια αδύναμη βουλή στην οποία μεγάλα μεταρρυθμιστικά έργα θα πρέπει να αποφασιστούν με μικρές πλειοψηφίες.»

Ενισχυμένος ο Αραφάτ

Σχολιάζοντας την τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι η στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για να θέσει τέλος στην τρομοκρατία μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων, απειλεί την ύπαρξη του ίδιου του Ισραήλ.

Πολιορκώντας τον Αραφάτ, η ισραηλινή κυβέρνηση ενισχύει τη δημοτικότητά του, σε μια στιγμή που υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα του εδώ και χρόνια.

«Χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε το Σαββατοκύριακο στους δρόμους υπέρ του Αραφάτ, όταν νωρίτερα οι σύντροφοί του της Φατάχ του είχαν δείξει την κόκκινη κάρτα απορρίπτοντας τη νέα του κυβέρνηση» λέει η εφημερίδα.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Αριέλ Σαρόν εκφράζει και Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) της Βιέννης.

«Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου από τη Ραμάλα, μιλούν μια γλώσσα που δεν είναι αυτή του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» λέει.

Η αυστριακή εφημερίδα λέει ότι η επίθεση στο αρχηγείο του Αραφάτ, την οποία μέρος του ισραηλινού τύπου έχει χαρακτηρίσει «δυσανάλογη» ήρθε κατά ειρωνικό τρόπο να σώσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη σε μια στιγμή που για πρώτη φορά τον αμφισβητούσαν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του.

«Λόγω των όσων γίνονται στη Ραμάλα, οι επικρίσεις εναντίον του Αραφάτ θα σταματήσουν και πάλι» λέει η Ντερ Σταντάρντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.