Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-09-24

  1. «Μεσολάβηση» στη διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας
  2. Κολομβία: Την έκδοση ηγέτη παραστρατιωτικών ζητούν οι ΗΠΑ
  3. «Άσκηση προπαγάνδας» ο φάκελος για το Ιράκ
  4. Ινδία: Οπλοφόροι σκορπούν το θάνατο
  5. Ο «αντιτρομοκρατικός ρόλος» του ΝΑΤΟ
  6. Τραγικό δυστύχημα σε σχολείο στην Κίνα
  7. Η βία επισκιάζει τις εκλογές στο Κασμίρ
  8. Νέα έκρηξη στην Ισπανία
  9. Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  10. Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  11. Η βία επισκιάζει τις εκλογές στο Κασμίρ
  12. Η Ευρώπη ακούει... ραδιόφωνο
  13. Βρετανικός φάκελος κατά του Ιράκ
  14. Ψήφισμα των ΗΕ για τη Μέση Ανατολή
  15. Έκρηξη με δύο νεκρούς πιθανά μέλη της ΕΤΑ στην Ισπανία
  16. Δάκρυα και πάλι στη Μέση Ανατολή
  17. Φάκελος κατά του Ιράκ από τη Βρετανία
  18. Δάκρυα και πάλι στη Μέση Ανατολή
  19. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  20. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
  21. Εκρηξη με δύο νεκρούς πιθανά μέλη της ΕΤΑ στην Ισπανία
  22. Μπλερ: Να σταματήσουμε τον Σαντάμ
  23. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  24. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 23:16 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μεσολάβηση» στη διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας
 

Δυο από τους εναπομείναντες ισχυρούς άνδρες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς

Δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στη σκιά της αμερικανογερμανικής διαμάχης που ακολούθησε τις εκλογές στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες του BBC, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν το μεσολαβητικό ρόλο που επιχειρεί να παίξει το Λονδίνο σε αυτή την αντιπαράθεση.


Εγώ θα πήγαινα στο Παρίσι λέει ο Στόιμπερ
Οι σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ οξύνθηκαν λόγω της άρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ να στηρίξει τα αμερικανικά σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ αλλά και τις δηλώσεις της Γερμανίδας, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης η οποία συνέκρινε την πολιτική του Τζορτζ Μπους με αυτή του Αδόλφου Χίτλερ.

Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον Γκέρχαρντ Σρέντερ για την επανεκλογή του στην καγκελαρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μπλερ-Σρέντερ συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν το Ιράκ, την ΕΕ αλλά και η πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει μαζί με την Ολλανδία τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του Αφγανιστάν.

Αγγλο-γερμανικός άξονας;

Η επίσκεψη Σρέντερ στο Λονδίνο αποτελεί διακοπή της παράδοσης που θέλει κάθε νέο καγκελάριο να πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις των δυο πολιτικών της λεγόμενης κεντροαριστεράς είναι καλύτερες από ότι οι σχέσεις του Σρέντερ με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ- με τον οποίο έχει έρθει σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων.

Να σημειωθεί ότι ο ηττημένος των γερμανικών εκλογών, Εντμουντ Στόιμπερ είχε δηλώσει ότι σαν καγκελάριος θα επισκεπτόταν αρχικά το Παρίσι.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Κολομβία: Την έκδοση ηγέτη παραστρατιωτικών ζητούν οι ΗΠΑ
 

Ο στρατός προσφέρει χρήματα στους πληροφοριοδότες

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κολομβία την έκδοση του Κάρλος Καστάνιο, ηγέτη της παραστρατιωτικής ομάδας Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας.


O Ουρίμπε συγκροτεί «στρατό» πληροφοριοδοτών
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ χαρακτήρισε τον Καστάνιο επικίνδυνο έμπορο ναρκωτικών ο οποίος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Αμερικής.

Οι παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βάναυσες επιθέσεις εναντίον αμάχων αλλά και για συνεργασία με το στρατό της χώρας που μάχεται τις δυνάμεις αριστερών ανταρτών.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος τη; Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε βρίσκεται στις ΗΠΑ ελπίζοντας σε αύξηση της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ως στόχο έχει τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών.

Ο Ουρίμπε που θεωρείται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς αντιπάλους των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης FARC έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον τους ενώ προωθεί προγράμματα για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση χωρικών αλλά και τη δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών στις επαρχίες της χώρας.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 19:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Άσκηση προπαγάνδας» ο φάκελος για το Ιράκ
 


Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι προσφέρει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ απόλυτη ελευθερία κινήσεων να ερευνήσουν εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τη Βρετανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων.

Η σχετική πρόταση αποτελεί απάντηση στη δημοσιοποίηση από το Λονδίνο του πολυαναμενόμενου φακέλου για το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Ιράκ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απειλεί τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας
Τόνι Μπλερ
Η κυβέρνηση Μπλερ υποστηρίζει ότι ο φάκελος, 55 σελίδων, περιέχει αδιάσειστα στοιχεία για το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα.

Στον φάκελο αναφέρεται ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου και πως επιχειρεί να εξασφαλίσει τεράστιες ποσότητες ουρανίου από την Αφρική, σε μία προσπάθεια να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο βασικός σύμβουλος του Σαντάμ Χουσείν για θέματα Αμυνας, στρατηγός Αμέρ Αλ Σααντί δήλωσε ότι ο φάκελος περιέχει ψεύδη και μισές αλήθειες και χαρακτήρισε την κυκλοφορία του ως άσκηση προπαγάνδας εν όψει στρατιωτικής επέμβασης.

Κίνδυνοι και για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, το Ιράκ κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από παλιά, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν όλες τις γειτονικές χώρες στον Περσικό Κόλπο, αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι το Ιράκ θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τα όπλα αυτά από τους επιθεωρητές όπλων.

Τα στοιχεία του φακέλου βασίζονται κυρίως στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 17:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδία: Οπλοφόροι σκορπούν το θάνατο
 

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ινδουϊστές είχαν ξεσπάσει το Φεβρουάριο

H κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι οπλοφόροι εισέβαλαν σε ένα ινδoυϊστικό τέμενος στo κρατήδιο της Ινδίας Γκουτζαράτ και άνοιξαν πυρ κατά αγνώστων.

Η επίθεση έλαβε χώρα στο τέμενος Σβαμιναραγιάν, όπου βρίσκονταν για τις καθιερωμένες προσευχές χιλιάδες άτομα.

Στο Γκουτζαράτ είχαν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς διαφορετικών θρησκειών τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.


Πολιορκία


Η ανταποκρίτρια του BBC, η οποία βρισκόταν εκείνη τη στιγμή κοντά στο τέμενος, έκανε λόγο για σκηνές χάους και για δεκάδες άτομα που περίμεναν τα ασθενοφόρα.

Η ίδια αναφέρει ότι μετά από λίγη ώρα κομάντος των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο, όπου και συνεπλάκησαν με την ομάδα των οπλοφόρων.

Οι ινδικές αρχές εκκένωσαν το τέμενος και ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν προσωρινά από τα σπίτια τους.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν όμηροι μέσα στο τέμενος.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο «αντιτρομοκρατικός ρόλος» του ΝΑΤΟ
 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον

Στις δηλώσεις ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέρα από τα όρια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προέβη την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Σύμφωνα με το λόρδο Ρόμπερτσον, το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραμματίσει έναν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον μίλησε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και έκανε λόγο για την ίδρυση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο λόρδος Ρόμπερτσον αναφέρθηκε επίσης σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έκανε λόγο για «εγκληματικά κράτη».


«Τρομοκρατικές απειλές»


Ο Aμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τη νέα δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, η οποία θα επιτρέπει στη Συμμαχία να αντιμετωπίζει τις τρομοκρατικές απειλές και να δρα έξω από τα όρια των κρατών μελών.

Ανταποκριτές σχολιάζουν ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν επιφυλάξεις για την διεύρυνση του ρόλου της Συμμαχίας και φοβούνται ότι μια νέα δύναμη ταχείας επέμβασης θα υπονομεύσει τον αμυντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, οι ΗΠΑ ζητούν πλέον ανοικτά να αποδεχθούν οι σύμμαχοί τους τη λεγόμενη Global Alliance, δηλαδή την από κοινού καταπλολέμηση του εχθρού που για τους Αμερικανούς δεν είναι πλέον άλλος από τη λεγόμενη διεθνή τρομοκρατία.

Στη Βαρσοβία ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θα εκθέσει τις θέσεις της χώρας του για το Ιράκ.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 14:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Τραγικό δυστύχημα σε σχολείο στην Κίνα
 


Τουλάχιστον 21 παιδιά σκοτώθηκαν σε σχολείο της Κίνας, όταν έπεσαν τα κάγκελα μιας σκάλας, στην οποία βρίσκονταν δεκάδες παιδιά εκείνη την ώρα.

Κατά το ατύχημα, το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη Φενγκζέν, τραυματίσθηκαν επίσης περίπου 50 ακόμη παιδιά.

Ορισμένοι μαθητές έπεσαν από τις σκάλες και πλακώθηκαν από αυτούς που ακολουθούσαν
Κινεζικό πρακτορείο Ξινχουά
Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν επτά άτομα - ανάμεσα στους οποίους στελέχη του σχολείου, αλλά και ο διευθυντής της εργολαβικής εταιρείας που κατασκεύασε τη σκάλα - τα οποία ανακρίνονται για το ατύχημα.

Την στιγμή του ατυχήματος εκατοντάδες μαθητές έτρεχαν για να φύγουν από το σχολείο και να πάνε στα σπίτια τους.

Ασφυξία

Οταν κατέρρευσαν τα κάγκελα ορισμένοι μαθητές που βρίσκονταν στα τελευταία σκαλιά έπεσαν και πλακώθηκαν από αυτούς που ακολουθούσαν.

Ορισμένοι μάλιστα από τους μαθητές που βρίσκονταν στην κορυφή της σκάλας δεν κατάλαβαν τι συνέβη και συνέχιζαν να σπρώχνουν τους μπροστινούς τους.

Πιστεύεται ότι τα θύματα πέθαναν τελικά από ασφυξία και όχι από τραύματα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για να διερευνηθεί το ατύχημα.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βία επισκιάζει τις εκλογές στο Κασμίρ
 

Η συμμετοχή σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ήταν μεγάλη

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των κρίσιμων εκλογών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, αν και οι εκλογές επισκιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα διάφορα επεισόδια βίας που έχουν ξεσπάσει.

Ψηφοφορία στο Κασμίρ, μέρα δεύτερη
-Ψηφοφορία στις περιοχές Μπουντγκάμ, Τζαμού, Σριναγκάρ
-28 εκλογικές περιφέρειες
-263 υποψήφιοι263 candidates
-Πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι
Ελάχιστοι κατάφεραν να ψηφίσουν στην πόλη Σριναγκάρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εκτίναξαν ένα σπίτι, το οποίο βρισκόταν υπό την πολιορκία αυτονομιστών ανταρτών.

Ωστόσο, η ψηφοφορία στις υπόλοιπες περιοχές ήταν περισσότερο ομαλή, καθώς δεν σημειώθηκαν επεισόδια βίας.

Χιλιάδες στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και συγκρούσεις, πιθανότατα από ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες που δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ανησυχίες

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι ινδικές αρχές ανησυχούν ότι οι αυτονομιστές αντάρτες θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα κατά τη δεύτερη φάση των εκλογών.


Μέλη της εφορευτικής επιτροπής φθάνουν στο Κασμίρ
Η πρώτη φάση των εκλογών υπήρξη ομαλή, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και από τους διεθνείς παρατηρητές στην περιοχή.

Μία οργάνωση αυτονομιστών στο Κασμίρ απηύθυνε εκκλήσεις για γενική απεργία στη Σριναγκάρ την Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Μέχρι το απόγευμα, κανείς δεν είχε ψηφίσει σε ένα εκλογικό τμήμα της Σριναγκάρ, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα έκρηξη στην Ισπανία
 

Κατά την έκρηξη της Δευτέρας σκοτώθηκαν δύο άτομα, πιθανότατα μέλη της ΕΤΑ

Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν στην περιοχή της Ισπανίας, Ναβάρα, από έκρηξη που πιστεύεται ότι οφείλετο σε βομβιστική επίθεση.

Πιστεύεται ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης Μπεραστεγκούι στην περιοχή των Βάσκων.


Οι κινητοποιήσεις των Βάσκων αυτονομιστών είναι σύνηθες φαινόμενο
Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά το θάνατο δύο ατόμων - που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Τα δύο θύματα μετέφεραν μία βόμβα, η οποία εξερράγη πρόωρα, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μετέφερε περίπου 15 κιλά εκρηκτικών σε ένα προάστειο του Μπιλμπάο.

Ο υπουργός Εσωτερικών των Βάσκων, Χαβιέ Μπάλζα, ανακοίνωσε ότι ένα από τα θύματα της πρώτης έκρηξης έχει αναγνωρισθεί από μία φωτογραφία που βρέθηκε στα συντρίμια του αυτοκινήτου.

Αυστηρά μέτρα

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης, όμως οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι επρόκειτο για επίθεση της ένοπλης οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ.

Πρόσφατα, οι ισπανικές αρχές έλαβαν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση των βομβιστικών επιθέσεων.

Ενα από αυτά ήταν και η απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος των Βάσκων αυτονομιστών, Ερι Μπατασούνα.

Περισσότερα από 800 άτομα έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις από τότε που η ΕΤΑ άρχισε την εκστρατεία της για την ανεξαρτητοποίηση των Βάσκων το 1968.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 

Μεγάλη πτώση παρατηρείται στις τιμές των διεθνών χρηματιστηρίων

Μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώθηκε την Τρίτη μετά την κάμψη που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δείκτες στις 10:22 (Ωρα Λονδίνου)
-FTSE 100
3.647,9, πτώση 91,5 μονάδες
-Dax
2.862,3, πτώση 51,9 μονάδες
-Cac 40
2.722,8, πτώση 71,5 μονάδες
-Nikkei
9.321,6, πτώση 159,4 μονάδες
Οι δείκτες των χρηματιστηρίων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία πέντε χρόνια, έπειτα από μία σχετική ανάκαμψη που είχε παρατηρηθεί.

Λίγο μετά τις 10:00 ώρα Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε χάσει 91,5 μονάδες, ο δείκτης Dax της Φρανγκφούρτης περίπου 52 points και ο δείκτης Cac 40 του Παρισιού 71,5 μονάδες.

Νωρίτερα, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έπεσε 1,7% και έφθασε στις 9.321,64 μονάδες.

Απαισιοδοξία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έπεσε κατά 3% στις 1.200 περίπου μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.

Παράλληλα, ο Dow Jones έπεσε κατά 1,4% στις 7.872 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται μεγάλη αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι λόγοι που προκαλούν αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι οι ανησυχίες για μία πιθανή επίθεση στο Ιράκ, η οικονομική κάμψη των Ηνωμένων Πολιτειών και η οικονομική κρίση της Ιαπωνίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι μετοχές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ήταν εκείνες των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πτώση όμως σημειώθηκε και στο χρηματιστήριο της Φρανγκφούρτης, παρά την άνοδο που είχε σημειωθεί αμέσως μετά την εκλογική νίκη του καγκελάριου Σρέντερ.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Η Γαλλία έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στη Μπουάκε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού, ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και στρατιώτες των πραξικοπηματιών.

Τα περισσότερα παιδιά είναι κατατρομαγμένα
Διευθυντής του χριστιανικού σχολείου στη Μπουάκε
Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιχειρούν να επανακαταλάβουν την πόλη, όπου συνεχίσθηκαν και χθες το βράδυ οι ανταλλαγές πυροβολισμών.

Σε ένα χριστιανικό σχολείο βρίσκονται αποκλεισμένα περίπου 160 παιδιά, τα οποία προέρχονται κυρίως από οικογένειες Αμερικανών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα όταν μία ομάδα πραξικοπηματιών κατέλαβαν την Μπουάκε.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Η Γαλλία έχει στείλει ενισχύσεις στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Γιαμουσούκρο, δηλώνοντας ότι θέλει να προστατέψει τους Γάλλους υπηκόους από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Γαλλία επιστράτευσε στρατιώτες της από ορισμένες άλλες βάσεις της στη Δυτική Αφρική.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού εστάλησαν 200 Γάλλοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τους περίπου 600 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.


Κάηκαν τα σπίτια μεταναστών που κατηγορήθηκαν ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα
Στη Μπουάκε βρίσκονται αποκλεισμένοι και οι παίκτες των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σενεγάλης, της Σιέρα Λεόνε και της Γκάμπιας.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, περίπου 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Πέμπτη.

Οι πραξικοπηματείες είναι απόστρατοι που ζητούν την επιστροφή τους στο στράτευμα. Οι ίδιοι πάντως δήλωσαν ότι είναι διατεθειμμένοι να διαπραγματευτούν με τις αρχές.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 12:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Η βία επισκιάζει τις εκλογές στο Κασμίρ
 

Στρατιώτες και εξτρεμιστές έξω από τα εκλογικά κέντρα

Στη δεύτερη φάση βρίσκονται οι εκλογές στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, οι οποίες έχουν επισκιασθεί τις τελευταίες ημέρες από τα διάφορα επεισόδια βίας που έχουν ξεσπάσει.

Ψηφοφορία στο Κασμίρ, μέρα δεύτερη
-Ψηφοφορία στις περιοχές Μπουντγκάμ, Τζαμού, Σριναγκάρ
-28 εκλογικές περιφέρειες
-263 υποψήφιοι263 candidates
-Πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι
Ελάχιστοι κατάφεραν να ψηφίσουν στην πόλη Σριναγκάρ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εκτίναξαν ένα σπίτι, το οποίο βρισκόταν υπό την πολιορκία αυτονομιστών ανταρτών.

Ωστόσο, η ψηφοφορία στις υπόλοιπες περιοχές ήταν περισσότερο ομαλή, καθώς δεν σημειώθηκαν επεισόδια βίας.

Χιλιάδες στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και συγκρούσεις, πιθανότατα από ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες που δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ανησυχίες

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι ινδικές αρχές ανησυχούν ότι οι αυτονομιστές αντάρτες θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα κατά τη δεύτερη φάση των εκλογών.


Μέλη της εφορευτικής επιτροπής φθάνουν στο Κασμίρ
Η πρώτη φάση των εκλογών υπήρξη ομαλή, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και από τους διεθνείς παρατηρητές στην περιοχή.

Μία οργάνωση αυτονομιστών στο Κασμίρ απηύθυνε εκκλήσεις για γενική απεργία στη Σριναγκάρ την Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Μέχρι το απόγευμα, κανείς δεν είχε ψηφίσει σε ένα εκλογικό τμήμα της Σριναγκάρ, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη ακούει... ραδιόφωνο
 

Το 99% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει τουλάχιστον μία ραδιοφωνική συσκευή

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Γιώργου Δαράτου

Στη σημερινή εποχή των υπερτεχνολογιών στους τομείς αναμετάδοσης ήχου και εικόνας το ραδιόφωνο εξακολουθεί να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των Ευρωπαίων πολιτών, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιούροστατ.


Ένας ενήλικος Ευρωπαίος πολίτης ακούει ραδιόφωνο 162 λεπτά την ημέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά περίπου το 99% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα ραδιόφωνο και ο συνολικός αριθμός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει τις 340 εκατομμύρια ραδιοφωνικές συσκευές (1997) ενώ σε όλο τον κόσμο ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια.

Μεταξύ του 1994 και του 2000 ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών στην Κοινότητα μειώθηκε από 7.600 σε 5.500 περίπου εκ των οποίων οι 5.100 είναι ιδιωτικοί σταθμοί και οι 400 κρατικοί. Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Κοινοτική Ευρώπη.

Επίσης, ένας ενήλικος πολίτης της Κοινότητας ακούει ραδιόφωνο 162 λεπτά, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα, έναντι 204 λεπτών που αφιερώνει στην τηλεόραση.


Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα


Η Ελλάδα είχε το 1997 5.020.000 ραδιόφωνα (475 ραδιόφωνα ανά 1000 κατοίκους) έναντι 343.500.000 στις 15 χώρες μέλη της Κοινότητας (918 ραδιόφωνα ανά 1000 κατοίκους).

Πρόκειται για την πιο χαμηλή αναλογία ραδιοφώνων / κατοίκων στην Κοινοτική Ευρώπη με «χειρότερες» από την Ελλάδα χώρες μόνον την Ισπανία (331) και την Πορτογαλία (306).


Αύξηση των ραδιοσταθμών κατά 800% παρατηρήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1994-2000
Το 1999 ο κύκλος εργασιών στον τομέα του ραδιοφώνου ανήλθε στην Κοινοτική Ευρώπη στα 10 δις ευρώ (10% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου, που ανήλθε στα 52 δις ευρώ).

Μεταξύ 1994 και 2000 μειώθηκε κατά 28% ο αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών στην Κοινότητα.

Την ίδια όμως περίοδο ο αριθμός των ραδιοσταθμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 800%, στο Λουξεμβούργο κατά 600%, και στη Σουηδία κατά 400%.

Μόνο στην Ελλάδα, Δανία και Σουηδία υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας (4,3 και 6 αντίστοιχα) που όλοι τους είναι κρατικοί.

Το 2002 λειτουργούν στην Ελλάδα 53 ραδιοφωνικοί σταθμοί μέσω του Ίντερνετ (Δανία 174 και Μ. Βρετανία 139 ραδιοσταθμοί μέσω Ίντερνετ).

Τέλος στην Ελλάδα πάντα, λειτουργούσαν το 2000 25 δημόσιοι (κρατικοί, δημοτικοί κ.λ.π.) ραδιοσταθμοί και 241 ιδιωτικοί.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικός φάκελος κατά του Ιράκ
 

Ο Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στο φως της δημοσιότητας το φάκελο για τον Σαντάμ Χουσεΐν, υπογραμμίζοντας ότι ο Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απειλεί τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας
Τόνι Μπλερ
Η κυβέρνηση Μπλερ υποστηρίζει ότι ο φάκελος, 55 σελίδων, περιέχει αδιάσειστα στοιχεία για το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα.

Παράλληλα, ο φάκελος αναφέρει ότι το Ιράκ σχεδιάζει να εξασφαλίσει τεράστιες ποσότητες ουρανίου από την Αφρική, σε μία προσπάθεια να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο φάκελος παρουσιάζεται την Τρίτη στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει σε διάφορες βρετανικές ιστοσελίδες.


Κίνδυνοι και για την Ελλάδα


Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, το Ιράκ κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς από παλιά, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν όλες τις γειτονικές χώρες στον Περσικό Κόλπο, αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία.


Δεκάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν εναντίον των αμερικανικών απειλών
Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι το Ιράκ θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τα όπλα αυτά από τους επιθεωρητές όπλων.

Τα στοιχεία του φακέλου βασίζονται κυρίως στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ιράκ σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Γιουσίφ Χουμαντί, τόνισε ότι όλα τα στοιχεία του φακέλου είναι αβάσιμα.

Ο κ. Μπλερ φάνηκε χθες να κερδίζει τις εντυπώσεις των μελών του υπουργικού Συμβουλίου του, μετά τη σχετική συνεδρίαση.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να δεχτεί την Τρίτη μεγάλες πιέσεις για το θέμα του Ιράκ κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψήφισμα των ΗΕ για τη Μέση Ανατολή
 

Για μια ακόμα φορά Παλαιστίνιοι στο στόχαστρο του στρατού του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ένα ψήφισμα ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή και την κατάπαυση των ισραηλινών εχθροπραξιών στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ραμάλα.

Ωστόσο, το ψήφισμα δεν αναφέρεται στην πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ από τις ισραηλινές δυνάμεις.


Οι ΗΠΑ θεωρούν μεροληπτική τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο απείχαν από το ψήφισμα, τονίζοντας ότι δεν καταδικάζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις και τους οπαδούς τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να απόσχουν, αλλά όχι να κάνουν χρήση του βέτο τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενιαίο πνεύμα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μεσανατολικό.

Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι του Ισραήλ εξέφρασαν πάντως ότι η πολιορκία του αρχηγείου του Γιασέρ Αραφάτ θα συνεχισθεί και θα γίνει σταδιακά πιο ασφυκτική.

Εννέα νεκροί

Πάντως, η παλαιστινιακή αρχή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ψήφισμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Νωρίτερα, τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 20 τραυματίσθηκαν μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.


Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μέλη παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Οι ισραηλινές αρχές θεωρούν την εισβολή τους δικαιολογημένη, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στις παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Το Ισραήλ προέβη στις τελευταίες επιδρομές μετά την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη με δύο νεκρούς πιθανά μέλη της ΕΤΑ στην Ισπανία
 

Σε «λάθος» της οργάνωσης ΕΤΑ αποδίδουν οι αρχές της Ισπανίας τον θάνατο δύο μελών της

Οι αρχές της Ισπανίας έκαναν γνωστό ότι οι δύο άνθρωποι, που σκοτώθηκαν χθες σε έκρηξη, που σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Μπιλμπάο, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, ήταν μέλη της ένοπλης οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Στην πόλη του Μπιλμπάο έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις στην διάρκεια της 35χρονης δράσης της οργάνωσης ΕΤΑ.

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή μόλις μερικές ημέρες μετά από την ανακοίνωση της σύλληψης στη Γαλλία δύο ηγετικών μελών της οργάνωσης.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Δάκρυα και πάλι στη Μέση Ανατολή
 

Για μια ακόμα φορά Παλαιστίνιοι στο στόχαστρο του στρατού του Ισραήλ

Σύμφωνα με πηγές των Παλαιστινίων, επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ, με την κάλυψη ελικοπτέρων και τανκς, στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 9 Παλαιστίνιοι να χάσουν την ζωή τους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις ήταν μέρος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, οι στρατιώτες του Ισραήλ συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστινίους.

Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι ένας από τους νεκρούς ήταν μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και εμπλεκόταν σε επιθέσεις κατά στόχων του Ισραήλ, ενώ ένας άλλος ήταν ηγετικό στέλεχος των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο ζητάει από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του αρχηγείου του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ στην πόλη Ραμάλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Φάκελος κατά του Ιράκ από τη Βρετανία
 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία εναντίον του Ιράκ

H κυβέρνηση της Βρετανίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα έναν φάκελο, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνει στοιχεία, που δείχνουν ότι το Ιράκ εξακολουθεί να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.

Ο κ. Μπλερ φάνηκε χθες να κερδίζει τις εντυπώσεις στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του, που συνεδρίασαν για το θέμα. Αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Βρετανίας είχαν εκφράσει, στο παρελθόν, τις διαφωνίες τους σε μια πιθανή εμπλοκή της χώρας τους σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, όμως, αυτή την φορά, φάνηκαν να πείθονται από τον κ. Μπλερ.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να δεχτεί μεγάλες πιέσεις για το θέμα του Ιράκ κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της χώρας.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Δάκρυα και πάλι στη Μέση Ανατολή
 

Και πάλι στο στόχαστρο περιοχές, όπου μένουν Παλαιστίνιοι (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία αρχείου)

Σύμφωνα με πηγές των Παλαιστινίων, επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ, με την κάλυψη ελικοπτέρων και τανκς, στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 9 Παλαιστίνιοι να χάσουν την ζωή τους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις ήταν μέρος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, οι στρατιώτες του Ισραήλ συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τους Παλαιστινίους.

Οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι ένας από τους νεκρούς ήταν μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και εμπλεκόταν σε επιθέσεις κατά στόχων του Ισραήλ, ενώ ένας άλλος ήταν ηγετικό στέλεχος των Δυνάμεων Ασφαλείας των Παλαιστινίων.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 

Ο ρόλος της Βρετανίας στην κρίση με το Ιράκ, αλλά και ο σεισμός, που έπληξε χθες τη χώρα απασχολούν σήμερα, κυρίως, τις εφημερίδες της Βρετανίας

Οι επιπτώσεις της κρίσης με το Ιράκ στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας απασχολούν, κυρίως, σήμερα τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της χώρας.

Η εφημερίδα «Τimes» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας αποφάσισε χθες ότι «πρέπει να σταματήσει τον Σαντάμ».

Η εφημερίδα «Independent» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ορισμένα μέλη του οποίου διαφωνούσαν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, με την προοπτική επίθεσης κατά του Ιράκ, τώρα στηρίζουν τον Πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ, που εμφανίζεται ευθυγραμμισμένος με την πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, που επιθυμεί χτύπημα κατά του Ιράκ.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» γράφει ότι η προειδοποίηση του κ. Μπλερ προς τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν απέτρεψε εξέγερση στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου του.

«Μπλερ: έχουμε τις αποδείξεις» είναι ο τίτλος, που επέλεξε για το σημερινό πρώτο θέμα της η εφημερίδα «Guardian» αναφερόμενη και η εφημερίδα αυτή στο θέμα πιθανής εμπλοκής και της Βρετανίας σε ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Πιο γλαφυρά, η ταμπλόιντ εφημερίδα «Daily Mirror» γράφει στο πρωτοσέλιδό της για το θέμα του Ιράκ: «OK, Tόνι. Ας δούμε τις αποδείξεις».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Financial Times» επέλεξε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της να αναφερθεί, κυρίως, στην κρίση, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας μετά από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας με τις οποίες παρομοίασε την τακτική του προέδρου των Ηνωμένου Πολιτειών Τζωρτζ Μπους με αυτή του ηγέτη των ναζί Αδόλφου Χίτλερ.

Το άλλο θέμα, που απασχολεί σύσσωμο τον Τύπο στη Βρετανία σήμερα είναι ο σεισμός, που έπληξε χθες την χώρα. Ο σεισμός, που είχε ως επίκεντρο την πόλη Ντάντλεϊ στην κεντρική Αγγλία, ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όμως ανησύχησε τους ασυνήθιστους σε τέτοια φαινόμενα Βρετανούς παρότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.

Η εφημερίδα «Times» γράφει ότι ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός, που έχει σημειωθεί στη Βρετανία τα τελευταία 12 χρόνια.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η «επόμενη ημέρα» των εκλογών στη Γερμανία κυριαρχεί στις εφημερίδες της Ευρώπης σήμερα

Οι επιπτώσεις από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ευρώπης σήμερα.

Η Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει ότι οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας με τις οποίες παρομοίασε την τακτική του προέδρου των Ηνωμένου Πολιτειών Τζωρτζ Μπους με αυτή του ηγέτη των ναζί Αδόλφου Χίτλερ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αντίθεση του επανεκλεγέντα Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ενδεχόμενο επιχείρησης κατά του Ιράκ δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις όχι μόνο της χώρας του, αλλά και όλης της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» γράφει σήμερα ότι μπορεί ο κ. Σρέντερ να επανεξελέγη, όμως ο πραγματικός νικητής των εκλογών στη Γερμανία είναι το κόμμα των Πρασίνων και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ, που ανήκει στους Πράσινους.

«Ο κ. Φίσερ βρίσκεται πίσω από την άρνηση του κ. Σρέντερ να αναμείξει την Γερμανία σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ», γράφει χαρακτηριστικά, στο σημερινό της φύλλο, η Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Μια άλλη εφημερίδα της Γαλλίας - η «Le Monde» - γράφει ότι τώρα ο κ. Φίσερ έχει μπροστά του μια τριπλή πρόκληση: καταρχήν, στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να προσγειώσει στην πραγματικότητα τα μέλη του κόμματός του. Τέλος, η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ. Φίσερ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει το όραμά του για την Ευρώπη.

Σε ένα άλλο θέμα, η Ιταλική εφημερίδα «La Reppubblica» γράφει ότι το θέμα μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ κινδυνεύει να διχάσει τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη μία πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονται χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, που διάκεινται θετικά απέναντι στα σχέδια του κ. Μπους και, από την άλλη πλευρά, χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που είναι αρνητικές απέναντι σε αυτά τα σχέδια.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη με δύο νεκρούς πιθανά μέλη της ΕΤΑ στην Ισπανία
 

Σε «λάθος» της οργάνωσης ΕΤΑ αποδίδουν οι αρχές της Ισπανίας τον θάνατο δύο μελών της

Οι αρχές της Ισπανίας έκαναν γνωστό ότι οι δύο άνθρωποι, που σκοτώθηκαν χθες σε έκρηξη, που σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Μπιλμπάο, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, ήταν μέλη της ένοπλης οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Στην πόλη του Μπιλμπάο έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις στην διάρκεια της 35χρονης δράσης της οργάνωσης ΕΤΑ.

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή μόλις μερικές ημέρες μετά από την ανακοίνωση της σύλληψης στη Γαλλία δύο ηγετικών μελών της οργάνωσης.


Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2002 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: Να σταματήσουμε τον Σαντάμ
 

Ο Τόνι Μπλερ ενημέρωσε πρώτα υπουργούς της κυβέρνησής του

Στοιχεία για τις προθέσεις του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής παρουσίασε κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου του υπουργικού συμβουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η πολιτική περιορισμού του Ιράκ απέτυχε και πως κάποιος θα πρέπει να σταματήσει τον Σαντάμ Χουσείν.

Το περιεχόμενο του πολυαναμενόμενου φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ, που είχε υποσχεθεί η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση σχετικής έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρκετούς από τους επικριτές της δεν προσκόμιζε κανέναν νέο στοιχείο και καταδίκαζε τον Σαντάμ Χουσείν για… κακές προθέσεις ενώ σύμφωνα με άλλους αναλυτές αποδείκνυε ότι το Ιράκ είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με βοήθεια από το εξωτερικό.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Πριν από τη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου ο Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τα σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.


Επιφυλάξεις για τον πόλεμο έχει εκφράσει η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπουργός Περιβάλλοντος Μάργκαρετ Μπέκετ
και η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλαρ Σόρτ.

Η κα Σορτ είχε δηλώσει ότι θα είναι λάθος να ξεσπάσει ένας ακόμη Πόλεμος του Κόλπου σε βάρος των απλών ανθρώπων του Ιράκ

Σχέδιο ψηφίσματος

Εν τω μεταξύ η Βρετανία αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Εθνη σχέδιο νέου ψηφίσματος αναφορικά με το Ιράκ και τους επιθεωρητές όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Σαντάμ Χουσεϊν να χρησιμοποιήσει διπλωματικές οδούς και να μην συμβιβασθεί τελικά με τις επιταγές για αφοπλισμό.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπους έκαναν αναφορές στην ανάγκη προστασίας του ιρακινού λαού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας μιας αμερικανικής επίθεσης.


Το Ιράκ ζητά τερματισμό των κυρώσεων
Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άφησε να εννοηθεί ότι μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ θα έχει στόχο μόνο το καθεστώς του ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν και όχι τους άμαχους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν χρόνο και κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μετά την πτώση του Ιρακινού προέδρου.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 04:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 

Ο ρόλος της Βρετανίας στην κρίση με το Ιράκ, αλλά και ο σεισμός, που έπληξε χθες τη χώρα απασχολούν σήμερα, κυρίως, τις εφημερίδες της Βρετανίας

Οι επιπτώσεις της κρίσης με το Ιράκ στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας απασχολούν, κυρίως, σήμερα τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της χώρας.

Η εφημερίδα «Τimes» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας αποφάσισε χθες ότι «πρέπει να σταματήσει τον Σαντάμ».

Η εφημερίδα «Independent» γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ορισμένα μέλη του οποίου διαφωνούσαν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, με την προοπτική επίθεσης κατά του Ιράκ, τώρα στηρίζουν τον Πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ, που εμφανίζεται ευθυγραμμισμένος με την πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, που επιθυμεί χτύπημα κατά του Ιράκ.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» γράφει ότι η προειδοποίηση του κ. Μπλερ προς τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν απέτρεψε εξέγερση στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου του.

«Μπλερ: έχουμε τις αποδείξεις» είναι ο τίτλος, που επέλεξε για το σημερινό πρώτο θέμα της η εφημερίδα «Guardian» αναφερόμενη και η εφημερίδα αυτή στο θέμα πιθανής εμπλοκής και της Βρετανίας σε ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Πιο γλαφυρά, η ταμπλόιντ εφημερίδα «Daily Mirror» γράφει στο πρωτοσέλιδό της για το θέμα του Ιράκ: «OK, Tόνι. Ας δούμε τις αποδείξεις».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Financial Times» επέλεξε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της να αναφερθεί, κυρίως, στην κρίση, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας μετά από τις δηλώσεις της παραιτηθείσας υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας με τις οποίες παρομοίασε την τακτική του προέδρου των Ηνωμένου Πολιτειών Τζωρτζ Μπους με αυτή του ηγέτη των ναζί Αδόλφου Χίτλερ.

Το άλλο θέμα, που απασχολεί σύσσωμο τον Τύπο στη Βρετανία σήμερα είναι ο σεισμός, που έπληξε χθες την χώρα. Ο σεισμός, που είχε ως επίκεντρο την πόλη Ντάντλεϊ στην κεντρική Αγγλία, ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όμως ανησύχησε τους ασυνήθιστους σε τέτοια φαινόμενα Βρετανούς παρότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.

Η εφημερίδα «Times» γράφει ότι ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός, που έχει σημειωθεί στη Βρετανία τα τελευταία 12 χρόνια.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2002 - 03:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 

Η «επόμενη ημέρα» των εκλογών στη Γερμανία κυριαρχεί στις εφημερίδες της Ευρώπης σήμερα

Οι επιπτώσεις από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ευρώπης σήμερα.

Η Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει ότι οι δηλώσεις της παραιτηθείσας υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας με τις οποίες παρομοίασε την τακτική του προέδρου των Ηνωμένου Πολιτειών Τζωρτζ Μπους με αυτή του ηγέτη των ναζί Αδόλφου Χίτλερ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αντίθεση του επανεκλεγέντα Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στο ενδεχόμενο επιχείρησης κατά του Ιράκ δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις όχι μόνο της χώρας του, αλλά και όλης της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» γράφει σήμερα ότι μπορεί ο κ. Σρέντερ να επανεξελέγη, όμως ο πραγματικός νικητής των εκλογών στη Γερμανία είναι το κόμμα των Πρασίνων και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόσκα Φίσερ, που ανήκει στους Πράσινους.

«Ο κ. Φίσερ βρίσκεται πίσω από την άρνηση του κ. Σρέντερ να αναμείξει την Γερμανία σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ», γράφει χαρακτηριστικά, στο σημερινό της φύλλο, η Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Μια άλλη εφημερίδα της Γαλλίας - η «Le Monde» - γράφει ότι τώρα ο κ. Φίσερ έχει μπροστά του μια τριπλή πρόκληση: καταρχήν, στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να προσγειώσει στην πραγματικότητα τα μέλη του κόμματός του. Τέλος, η εφημερίδα εκτιμά ότι ο κ. Φίσερ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει το όραμά του για την Ευρώπη.

Σε ένα άλλο θέμα, η Ιταλική εφημερίδα «La Reppubblica» γράφει ότι το θέμα μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ κινδυνεύει να διχάσει τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη μία πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονται χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία, που διάκεινται θετικά απέναντι στα σχέδια του κ. Μπους και, από την άλλη πλευρά, χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που είναι αρνητικές απέναντι σε αυτά τα σχέδια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.