Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-02

  1. ΑΕΚ όπως…Βασίλισσα
  2. Επιτυχία της Ευρωπόλ
  3. Παραδόθηκε ο αρχιλογιστής της Ένρον
  4. Το Κογκρέσο στηρίζει την πολιτική Μπους για το Ιράκ
  5. Ερωτηματικά για μέθοδο διάγνωσης καρκίνου του μαστού
  6. Η Κομισιόν συζητά τη διεύρυνση
  7. Δεκάδες θύματα από κατολίσθηση στη Συρία
  8. Ιράκ: «Οι ΗΠΑ φοβούνται τις επιθεωρήσεις όπλων»
  9. Πικρή αντιδικία στη Χάγη
  10. Αλλάζει πορεία ο τυφώνας Λίλι
  11. Σύλληψη για το φόνο του 11χρονου
  12. Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Χάγη
  13. Ο τυφώνας Λίλι σαρώνει την Κούβα
  14. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη συμφωνία του Ιράκ
  15. Δέκα νεκροί στο Κασμίρ
  16. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  17. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
  18. Συμφωνία ΗΕ - Ιράκ
  19. Μέσιτς εναντίον Μιλόσεβιτς

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 02:48 ('Ωρα Λονδίνου)
ΑΕΚ όπως…Βασίλισσα
 

Η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο στις καθυστερήσεις

Παίζοντας πολύ ωραίο κατά διαστήματα ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ πρέπει να... αναρωτηθεί αν παραχώρησε ή απέσπασε ισοπαλία, 3-3 με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ένα καταπληκτικό ματς η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την ΑΕΚ.

Μόλις στο 6' ο Τσάρτας με ένα φάουλ νίκησε τον Κασίγιας και έγραψε το 1-0. Tο γκολ άλλαξε γρήγορα τα δεδομένα το παιχνιδιού και ανάγκασε την Ρεάλ να αντιδράσει αστραπιαία. Η "Βασίλισσα" πήρε τα ηνία και στο 15' με ωραίο πλασέ του Ζιντάν από μπαλιά του Ραούλ ισοφάρισε.

Και εκεί που θα περίμενε κανείς η ομάδα του Ντελ Μπόσκε να τελειώσει το παιχνίδι, η ΑΕΚ όρθωσε το ανάστημα της. Στο 25' ο Τσάρτας εκτέλεσε άψογα κόρνερ, ο Μαλαδένης (που είχε μπει στην θέση του τραυματία Πέτκοφ στο 16') πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Πριν προλάβουν οι Ισπανοί να αντιδράσουν, η κλασική κομπίνα στα φάουλ μεταξύ του Τσάρτα και του Νικολαϊδη απέφερε το 3-1 με ωραία γυριστή κεφαλιά του Ντέμη. Με το γκολ αυτό ο στράικερ της ΑΕΚ έφτασε τα 25 στην Ευρώπη και πλέον είναι ο πρώτος Έλληνας σκόρερ όλων των εποχών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πρωτοβουλίες

Το... μενού όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα. Η Ρεάλ ανέλαβε πρωτοβουλίες και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου κυριάρχησε. Και αφού στο 33' το σουτ του Ζιντάν απέκρουσε με υπερένταση ο Χιώτης στο 39' πάλι ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα της ΑΕΚ και μείωσε το σκορ με δυνατό σουτ.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Γκούτι έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Ο Χιώτης ήταν αυτός που του έκλεψε την... μπουκιά μέσα από το στόμα.

Εξίσου "καυτή" ήταν η αρχή και του δευτέρου ημιχρόνου. Αφού στο 52' ο Ραούλ μετά από ένα μίνι… χορευτικό έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Χιώτη ο Νικολαϊδης στο 53' έχασε κλασική ευκαιρία να κάνει τέσσερα τα τέρματα της ΑΕΚ. Ελίχθηκε ωραία, ντρίπλαρε καταπληκτικά τον Παβόν αλλά το πλασέ του «έξυσε»το δοκάρι του Κασίγιας.

Μία κόντρα όμως στο 60' ήταν αρκετή για να κάνει τη ζημιά στην ΑΕΚ. Ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε τη σέντρα η μπάλα εξοστρακίστηκε και έφτασε στο Γκούτι που με πλασέ έφερε το ματς στα ίσια.

Η αγωνία στο κατακόρυφο

Η Ρεάλ από εκεί και πέρα κυνήγησε και το τέταρτο γκολ. Ο Ραούλ όμως δεν κατάφερε να σκοράρει στο 68' σε μία μεγάλη ευκαιρία. Η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο στις καθυστερήσεις.

Η ΑΕΚ με Ιβιτς και Σεντένο στην εντεκάδα της λίγο έλειψε να πετύχει μια ιστορική νίκη αλλά το πλασέ το Μαλαδένη στο 91' ήταν απελπιστικά άστοχο. Πιο πριν, ο Χιώτης είχε σταματήσει έξοχα προσπάθεια του Καμπιάσο.

Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε στο ματς με μία ωριμότητα που εξέπληξε. Μία μέρα μόνο μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη βρήκε το κουράγιο και κοίταξε στα μάτια την Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κορυφαίοι της ΑΕΚ οι Κατσουράνης, Μαλαδένης, Καψής, Νικολαϊδης, Χιώτης.

Μεγάλη εμφάνιση από τον Τσάρτα στο πρώτο ημίχρονο. Από την ομάδα του Ντελ Μπόσκε που ώρες-ώρες «έκρυβε» την μπάλα ξεχώρισαν ο Γκούτι, ο Ζιντάν και ο αστείρευτος σε δυνάμεις Ρομπέρτο Κάρλος.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 00:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιτυχία της Ευρωπόλ
 

Σημαντική επιτυχία στον αγώνα κατά του σύγχρονου δουλεμπορίου

Ογδόντα άτομα συνελλήφθησαν στα πλαίσια της πιό σημαντικής ίσως επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις Ευρωπαϊκών χωρών κατά της διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών.

Η επιχείρηση που διεξήχθη με επικεφαλής την ιταλική αστυνομία και την Ευρωπόλ, την ευρωπαϊκή αστυνομία, είχε στόχο τις συμμορίες που διακινούν γυναίκες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος χίλιοι Ιταλοί αστυνομικοί και αστυνομικοί από την Αυστρία, την ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα δίκτυο από ταξιδιωτικά γραφεία, γραφεία λεωφορείων και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων παρέσυραν γυναίκες από την ανατολική Ευρώπη στη δυτική όπου τους έκλεβαν τα διαβατήρια τους και τις υποχρέωναν στην πορνεία.

Το ανακοινωθέν της Ευρωπόλ ανέφερε ότι στο δίκτυο ήταν αρκετά ουκρανικά ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία ελέγχονται από την ρωσική μαφία.

«Η επιχείρηση αυτή είναι αναμφίβολα η πιό σημαντική που έγινε κατά του δουελμπορίου στην Ευρωπαϊκ΄ξ Ένωση» δήλωσε ο Αντόνιο Σακόνε, στέλεχος της Ευρωπόλ, σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη.

Στο προηγούμενο στάδιο της επιχείρησης είχαν συλληφθή τον Απρίλιο πάνω από 100 δουλέμπορο, μέλη της ιταλικής και αλβανικής μαφίας.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 22:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδόθηκε ο αρχιλογιστής της Ένρον
 

Η σύλληψη του Άντριου Φάστοου

Ο Άντριου Φάστοου, ο οποίος είχε την ευθύνη για το λογιστικό τμήμα της Ένρον, παραδόθηκε στο FBI.

Ο 40χρονος λογιστής κατηγορείται για απάτη επειδή θεωρείται ο δημιουργός και διαχειριστής του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών με το οποίο απέκρυπτε την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Κατηγορείται επίσης ότι απέκτησε μεγάλη προσωπική περιουσία από την διαδικασία αυτή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε εναντίον του δίωξη για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνομωσία σε σχέση με την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού.

Η Ένρον κατέθεσε αίτηση για πτώχευση τον Δεκέμβριο μετά την αποκάλυψη των λογιστικών ατασθαλειών.

Ο κ.Φάστοου συνελλήφθη και οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Χιούστον όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Οι μεγαλύτερες ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που κατηγορείται ο κ.Φάστοου είναι 20 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος και 10 χρόνια για απάτη.

Τον Αύγουστο ο Μάικλ Κόπερ, το δεξί χέρι του κ.Φάστοου, στα πλαίσια της συμφωνίας που έκανε με το γαρφείο του εισαγγελέα πιστεύεται ότι έδωσε πληροφορίες για τον πρώην προϊστάμενο του.

Αν ο κ.Φάστοου επιλέξει να ομολογήσει την ενοχή του και να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα τότε ενδέχεται να καταθέσει εναντίον των δύο πρώην διευθυντές της Ένρον, Τζεφ Σκίλινγκ και Κένεθ Λέι.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 20:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κογκρέσο στηρίζει την πολιτική Μπους για το Ιράκ
 

Το Ιράκ συμφώνησε να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη βάση των υπαρχόντων ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξασφάλισε την υποστήριξη ηγετών του αμερικανικού Κογκρέσου στην προσπάθεια του να πείσει την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων να τον εξουσιοδοτήσουν να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέτρα κατά του Ιράκ.

Η ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε το περιεχόμενο σχέδιου ψηφίσματος για το Ιράκ έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο κ.Μπους με την ηγεσία των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη μεταξύ του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέλουν πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει νέο αυστηρότερο ψήφισμα που θα υποχρεώνει τη Βαγδάτη να προσφέρει απόλυτη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και θα προβλέπει μέτρα εναντίον της αν δεν συμμορφώνεται.

Το Ιράκ λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του, εφόσον υπάρχει η συμφωνία της Βιέννης για την επανάληψή τους.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, δήλωσε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν ειλικρινείς προθέσεις θα έπρεπε να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που επετεύχθη.

Επίσης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Πάντοτε έλεγα ότι το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η άδικη επίθεση κατά του Ιράκ
Ταρίκ Αζίζ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο κ. Αζίζ επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση επειδή έχει επιτρέψει σε αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για να επιτίθενται στο Ιράκ, αλλά υποστήριξε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές τέτοιο που θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε τουρκικό έδαφος.

Νέες πιέσεις για «σκληρό» ψήφισμα

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για την υιοθέτηση «σκληρού» ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών προς τη Βαγδάτη.

Παρόμοια απορριπτική στάση υιοθέτησε και η Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Τζακ Στρω, δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία της Βιέννης δεν ακυρώνει την ανάγκη για έκδοση σκληρότερου ψηφίσματος που θα απαιτεί και θα διασφαλίζει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών στο ιρακινό οπλοστάσιο.

Αλλά τη συμφωνία αυτή, που καθορίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες της αποστολής των επιθεωρητών, χαιρέτησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψη των διεθνών επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 14:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για μέθοδο διάγνωσης καρκίνου του μαστού
 

Η ιατρική εξέταση για καρκίνο του μαστού είναι προτιμότερη από την μέθοδο της αυτο-εξέτασης

Νέα εκτεταμένη επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η μέθοδος της ψηλάφισης του στήθους, την οποία ακολουθούν προληπτικά για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, δεν φαίνεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Η έρευνα έγινε από το αντικαρκινικό κέντρο “Fred Hutchinson” της πόλης Σηάτλ των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 266 χιλιάδες γυναίκες από την πόλη Σαγκάη της Κίνας, τις οποίες χώρισαν σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη ομάδα ενημερώθηκε πώς να πραγματοποιεί προληπτικά τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού.

Εν αντιθέσει η δεύτερη ομάδα γυναικών δεν έλαβε καμία απολύτως οδηγία για οποιαδήποτε μέθοδο πρόληψης ή διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα διήρκεσε δέκα χρόνια και μετά την ολοκλήρωσή της, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, ανάμεσα σε αυτές τις δύο πληθυσμιακές ομάδες.

Ακόμα η έρευνα αναφέρει ότι μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις η προληπτική αυτοεξέταση στην πρώτη ομάδα γυναικών οδήγησε σε πρώϊμη διάγνωση του καρκίνου.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κομισιόν συζητά τη διεύρυνση
 

O Γκύντερ Φερχόϊγκεν

«Αν υπάρχει κάποια υποψήφια χώρα που πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη Κοινότητα αυτή είναι η Κύπρος».

Αυτό δήλωσε σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκύντερ Φερχόϊγκεν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κομισιόν, που ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το θέμα της διεύρυνσης.

Στην ίδια συζήτηση, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κοινοτικοί επίτροποι έθιξαν και το ζήτημα της τουρκικής υποψηφιότητας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προτείνει στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.

Είναι τόσες πολλές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη χώρα, τα βασανιστήρια, οι πολιτικοί κρατούμενοι κ.λ.π. που καταγράφονται με λεπτομέρειες στην έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε δεν τίθεται αυτή την εποχή κανένα θέμα προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων, λέγανε οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Φερχόϊγκεν αναφέρθηκε και στη μη εφαρμογή ή την κακή εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε αυτή η χώρα το περασμένο καλοκαίρι.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 14:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες θύματα από κατολίσθηση στη Συρία
 

Χάρτης της ευρύτερης περιοχής όπου συνέβη η κατολίσθηση

Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 30 τραυματίστηκαν, μετά από κατάρρευση πολλών κτιρίων στην πόλη Χαλέπα της Συρίας.

Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης το δυτύχημα οφείλεται σε κατολίσθηση που συνέβη τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης (04:00 τοπική ώρα).

Ο κυβερνήτης της Χαλέπα, Οζάμα Ουντάϊ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν είχαν κτιστεί επάνω σε σύμπλεγμα σπηλαίων, και ότι το έδαφος υποχώρησε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη ερμηνεία, που να εξηγεί τί οδήγησε στην κατολίσθηση του εδάφους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τις προσπάθειες απομάκρυνσης των περιοίκων και ανάσυρσης τυχόν επιζώντων και σωρών των θυμάτων από τα ερείπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν φόβοι ότι στα ερείπια υπάρχουν ακόμα παγιδευμένα 40 άτομα.

Χαλέπα, η πόλη - ζωντανό μουσείο

Η Χαλέπα θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, χτισμένη πάνω σε σταυροδρόμια παραδοσιακών εμπορικών οδών το 2ο αιώνα προ Χριστού.

Η πόλη φημίζεται για την παλαιά της συνοικία, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ., και η διατήρηση της οποίας απειλείται από τον υπερπληθυσμό.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 12:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Οι ΗΠΑ φοβούνται τις επιθεωρήσεις όπλων»
 

Ιρακινός αστυνομικός φρουρεί τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Το Ιράκ λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του, εφόσον υπάρχει από χθες συμφωνία για την επανάληψή τους.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, δήλωσε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν ειλικρινείς προθέσεις θα έπρεπε να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Βιένη ανάμεσα στην ιρακινή αντιπροσωπεία και τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλίξ.

Επίσης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Πάντοτε έλεγα ότι το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η άδικη επίθεση κατά του Ιράκ
Ταρίκ Αζίζ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο κ. Αζίζ επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση επειδή έχει επιτρέψει σε αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για να επιτίθενται στο Ιράκ, αλλά υποστήριξε ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές τέτοιο που θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε τουρκικό έδαφος.

Νέες πιέσεις για «σκληρό» ψήφισμα

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για την υιοθέτηση «σκληρού» ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών προς τη Βαγδάτη, αφού χθες η Ουάσινγκτον απέρριψαν δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τη συμφωνία για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Παρόμοια απορριπτική στάση υιοθέτησε και η Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Τζακ Στρω, δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή συμφωνία δεν ακυρώνει την ανάγκη για έκδοση σκληρότερου ψηφίσματος που θα απαιτεί και θα διασφαλίζει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών στο ιρακινό οπλοστάσιο.

Αλλά τη συμφωνία αυτή, που καθορίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες της αποστολής των επιθεωρητών, χαιρέτησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επανάληψη των διεθνών επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 13:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Πικρή αντιδικία στη Χάγη
 

Ο πρόεδρος της Κροατίας απαντά στις αιτιάσεις Μιλόσεβιτς

Μεγάλη ένταση επικράτησε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση του τελευταίου προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και νυν προέδρου της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, από τον κατηγορούμενο πρώην ηγέτη της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε τον μάρτυρα κατηγορίας κ. Μέσιτς ότι έχει υπηρετήσει στις μυστικές υπηρεσίες της Κροατίας και ότι είχε οργανώσει ομαδικές σφαγές σερβικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια η κατ' αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα διανθίστηκε από λεκτικές αντιπαραθέσεις του με τον κατηγορούμενο, γεμάτες πικρία και σαρκασμό.

Πικρή λεκτική μονομαχία

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγόρησε επίσης τον κ. Μέσιτς ότι ως μάρτυρας κατηγορίας δεν έχει στη διάθεσή του κανένα αποδεικτικό στοιχείο:

«Κύριε Μέσιτς, δεν νόμιζετε ότι η κατάθεσή σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προπαγανδιστική προβολή των πολιτικών δραστηριοτήτων σας εκείνη την περιοχή ; Διότι εδώ σε αυτήν την αίθουσα δεν έχουμε ακούσει καμία απόδειξη», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Στίπε Μέσιτς απάντησε υπενθυμίζοντας στο δικαστήριο ποιος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Αυτή είναι η δίκη του κατηγορουμένου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Έχω στη διάθεσή μου επαρκή στοιχεία, τα οποία πείθουν εμένα για την ενοχή του. Ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα του πολέμου και την έκανε πράξη. Διέπραξε εγκλήματα για τα οποία οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Μέσιτς.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη δίκη, ο κ. Μιλόσεβιτς φάνηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση, αν και ο πρόεδρος του δικαστηρίου προειδοποίησε τον κατηγορούμενο να αποφύγει τις ομιλίες πολιτικού χαρακτήρα.

«Μεγάλη Σερβία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη χαρακτηρίσει τον κ. Μέσιτς «φασίστα» και έχει πει ότι ήταν «υπεύθυνος για το θάνατο αθώων Σέρβων πολιτών».

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, κατά την κατάθεσή του την Τρίτη είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μιλόσεβιτς έλεγε πως αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη Γιουγκοσλαβία, όμως το μόνο που ήθελε είναι στα ερείπιά της να χτίσει μια Μεγάλη Σερβία».


Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου
Ο Στίπε Μέσιτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Η κατάθεση του κ. Μέσιτς στηρίζει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, ότι δηλαδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργούσε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας», έπειτα από μια περίοδο έντασης και εμφυλίων συγκρούσεων.

Κατά τη δεύτερη φάση της δίκης του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία από το 1991 μέχρι το 1995.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης του, κατά την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε κατηγορίες για τη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανασκευή ομολογίας από Πλάβσιτς

Στο μεταξύ, η Σερβοβόσνια πρώην πρόεδρος, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία επίσης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ζήτησε από το δικαστήριο άδεια για να αλλάξει το περιεχόμενο της ομολογίας της.

Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία παραδόθηκε στις αρχές της Χάγης και έχει αφεθεί ελεύθερη για όσο διάστημα θα διαρκεί η δίκη της, φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την κατηγορούσα αρχή για μείωση της ποινής της εάν παρουσιαστεί ως μάρτυρας κατηγορίας του πρώην συνεργάτη της και ηγέτη των Σεβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Λίγο πριν το τέλος του Σερβοβοσνιακού πολέμου η Μπιλιάνα Πλάβσιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς είχαν έντονες διαφωνίες και εικάζεται ότι η πρώην πρόεδρος είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τις δυτικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 07:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλάζει πορεία ο τυφώνας Λίλι
 

Η επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο υπέστη μεγάλες καταστροφές

Ο τυφώνας Λίλι κατευθύνεται προς τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας ήδη πλήξει τις δυτικές ακτές της Κούβας.

Περισσότερα από 120.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Κούβα, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα.


Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, και την επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, έκλεισαν, ενώ ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Cubana Airlines, ματαίωσε τις πτήσεις του.

Παράλληλα, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Αβάνας και Πινάρ ντελ Ρίο.

Ο τυφώνας παρέσυρε τις σκεπές των κτιρίων σε πολλές περιοχές και επέφερε το θάνατο επτά ατόμων στη Τζαμάικα και τον Αγιο Βικέντιο.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας Λίλι κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού και πρόκειται να πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στα σύνορα του Τέξας με τη Λουϊζιάνα.

Καταστροφικοί τυφώνες

Ο τυφώνας Λίλι είναι ο δεύτερος τυφώνας που πλήττει την περιοχή μέσα λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Πριν από 12 μέρες ο τυφώνας Ισιντόρ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.


Τα κοπάδια μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο
Οι αρχές στην δυτική Κούβα ζήτησαν από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους σε ασφαλέστερα μέρη.

Οι αρχές της Κούβας διέταξαν να γίνει η συγκομιδή μπανάνας και άλλων ώριμων φρούτων προτού φτάσει στη χώρα ο τυφώνας.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ΝΑΣΑ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Τετάρτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, καθώς ο τυφώνας απειλεί το Χιούστον, στο Τέξας, από όπου ελέγχονται οι αποστολές.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 08:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη για το φόνο του 11χρονου
 

Οι γερμανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό

Ενας φοιτητής της Νομικής συνελήφθη για την απαγωγή και τη δολοφονία του 11χρονου Γιάκομπ βον Μέτζλερ, κληρονόμου μιας τεράστιας γερμανικής δυναστείας τραπεζιτών.


Ο Γιάκομπ γνώριζε τον απαγωγέα του, λένε οι αστυνομικές αρχές
Ο 27χρονος φοιτητής, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί, έχει ήδη μεταφερθεί σε φυλακή στη Φρανκφούρτη, καθώς θεωρείται ο μοναδικός ύποπτος για τη δολοφονία.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο 27χρονος δεν αντιμετώπισε αντίσταση από το νεαρό θύμα, καθώς ήταν γνωστός της οικογένειας βον Μέτζλερ.

Οι γερμανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό όταν έγινε η γνωστή η απαγωγή του μικρού κληρονόμου και το γεγονός ότι ο απαγωγέας είχε ζητήσει για λύτρα ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ισόβια κάθειρξη

Το σώμα του άτυχου παιδιού βρέθηκε σε μία λίμνη περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Φρανκφούρτης, έπειτα από πληροφορίες που έδωσε στην αστυνομία ο ίδιος ο απαγωγέας.

Εάν ο συλληφθείς καταδικασθεί, αντιμετωπίζει την ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο μικρός Γιάκομπ είχε θεαθεί τελευταία φορά την περασμένη Παρασκευή, επιστρέφοντας από το σχολείο του στην περιοχή Σόζενχαουζεν της Φρανκφούρτης.

Ο πατέρας του μικρού Γιάκομπ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαικήνες των Τεχνών στη Φρανφούρτη.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Χάγη
 

O Στίπε Mέσιτς απέφυγε να κοιτάξει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ενταση αναμένεται να επικρατήσει την Τετάρτη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πρόκειται να εξετάσει τον μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του, τον πρόεδρο της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς.


Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαμογελούσε κατά την κατάθεση του Στίπε Μέσιτς
Οι τόνοι αναμένεται να είναι ανεβασμένοι, καθώς ο Στίπε Μέσιτς χαρακτήρισε «πολεμοχαρή» τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά την κατάθεσή του.

Ο κ. Μέσιτς, ο οποίος εκλήθη από την κατηγορούσα αρχή να γίνει μάρτυρας κατηγορίας, είπε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι «ένας άνθρωπος χωρίς αισθήματα», ο οποίος επιθυμούσε τη «δημιουργία μιας Μεγάλης Σερβίας».

Τώρα, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του, αναμένεται να βρει την ευκαιρία για να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρώην ισχυρό αντίπαλό του στους κόλπους της πρώην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

Ο ανταποκριτής του BBC θεωρεί ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να εξευτελίσει τον παλιό του πολιτικό αντίπαλο.

«Μεγάλη Σερβία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη χαρακτηρίσει τον κ. Μέσιτς «φασίστα» και έχει πει ότι ήταν «υπεύθυνος για το θάνατο αθώων Σέρβων πολιτών».

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, κατά την κατάθεσή του την Τρίτη είπε χαρακτηριστικά: «Ο Μιλόσεβιτς έλεγε πως αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη Γιουγκοσλαβία, όμως το μόνο που ήθελε είναι στα ερείπιά της να χτίσει μια Μεγάλη Σερβία».


Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου
Ο Στίπε Μέσιτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Η κατάθεση του κ. Μέσιτς στηρίζει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, ότι δηλαδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργούσε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας», έπειτα από μια περίοδο έντασης και εμφυλίων συγκρούσεων.

Κατά τη δεύτερη φάση της δίκης του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία από το 1991 μέχρι το 1995.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης του, κατά την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε κατηγορίες για τη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο τυφώνας Λίλι σαρώνει την Κούβα
 

Η επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο υπέστη μεγάλες καταστροφές

Ο τυφώνας Λίλι κατευθύνεται προς τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας ήδη πλήξει τις δυτικές ακτές της Κούβας.

Περισσότερα από 120.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Κούβα, ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα.


Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, και την επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, έκλεισαν, ενώ ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Cubana Airlines, ματαίωσε τις πτήσεις του.

Παράλληλα, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Αβάνας και Πινάρ ντελ Ρίο.

Ο τυφώνας παρέσυρε τις σκεπές των κτιρίων σε πολλές περιοχές και επέφερε το θάνατο επτά ατόμων στη Τζαμάικα και τον Αγιο Βικέντιο.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας Λίλι κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού και πρόκειται να πλήξει τις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στα σύνορα του Τέξας με τη Λουϊζιάνα.

Καταστροφικοί τυφώνες

Ο τυφώνας Λίλι είναι ο δεύτερος τυφώνας που πλήττει την περιοχή μέσα λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Πριν από 12 μέρες ο τυφώνας Ισιντόρ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.


Τα κοπάδια μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερο υψόμετρο
Οι αρχές στην δυτική Κούβα ζήτησαν από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να μετακινηθούν με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους σε ασφαλέστερα μέρη.

Οι αρχές της Κούβας διέταξαν να γίνει η συγκομιδή μπανάνας και άλλων ώριμων φρούτων προτού φτάσει στη χώρα ο τυφώνας.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ΝΑΣΑ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Τετάρτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, καθώς ο τυφώνας απειλεί το Χιούστον, στο Τέξας, από όπου ελέγχονται οι αποστολές.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τη συμφωνία του Ιράκ
 

Οι αξιωματούχοι των ΗΕ και του Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία στη Βιέννη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τη συμφωνία για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, τονίζοντας ότι επιθυμούν τη θέσπιση ενός νέου αυστηρού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία που επετεύχθη στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράκ και τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι αποδεκτή για την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος
Κόλιν Πάουελ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιθυμούν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, ασκούν πιέσεις για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος, στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα ότι το Ιράκ θα δεχθεί επίθεση εάν δεν επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη πριν από τη θέσπιση του νέου ψηφίσματος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ. «Δεν πρόκειται να ικανοποιηθούμε με τις ψεύτικες υποσχέσεις του Ιράκ», υπογράμμισε.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εμποδίσουν τελικά τις επιθεωρήσεις όπλων, παρά το γεγονός ότι ήταν αυτές που τις ζήτησαν αρχικώς.

Πρακτικά ζητήματα

Στη Βιέννη, τα Ηνωμένα Εθνη και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν στις πρακτικές διευθετήσεις για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ.

Ατζέντα συνομιλιών Βιέννης
•Πρόσβαση σε κτίρια
•Βίζες για τους επιθεωρητές
•Αναμόρφωση του γραφείου των επιθεωρητών στη Βαγδάτη
•Νέες βάσεις επιθεωρητών στο βορρά και τον νότο
•Επικοινωνίες
•Μεταφορά
•Δικαίωμα πτήσεων
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στη Βιέννη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ συμφώνησε να αποδεχθεί όλα τα δικαιώματα των επιθεωρητών με βάση τα ισχύοντα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής των Ιρακινών, Αμίρ Αλ Σαντί, είπε πως αναμένει να επιστρέψουν οι επιθεωρητές σε δύο περίπου εβδομάδες.

Ο Χανς Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

«Απεριόριστη πρόσβαση»

Ο κ. Μπλιξ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της πρόσβασης των επιθεωρητών στα οκτώ λεγόμενα προεδρικά κτίρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν άμεση και απεριόριστη πρόσβαση και σε αυτά τα κτίρια.


Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ φαίνονται αποφασισμένοι
Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επίσης πει ότι η αποστολή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών θα είναι επιτυχής μόνο αν γίνει δεκτό νέο αυστηρό ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Μπους κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών υπό τα ισχύοντα ψηφίσματα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δοθούν στον Χανς Μπλιξ νέες εντολές και νέες εξουσίες προτού επιστρέψουν οι επιθεωρητές.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέκα νεκροί στο Κασμίρ
 

Το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας που επεσκίασαν τις εκλογές στην περιοχή.

Ο κόσμος έτρεξε να σώσει τους επιβάτες, αλλά το λεωφορείο είχε τυλιχθεί στις φλόγες
Πρακάς Σινγκ, οδηγός του λεωφορείου
Πέντε Ινδοί φρουροί των συνόρων σκοτώθηκαν από έκρηξη που έλαβε χώρα στην πόλη Τραλ, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Σριναγκάρ.

Πιστεύεται ότι την επίθεση διοργάνωσαν οι αυτονομιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν και Αλ Μεντίνα.

Λίγο νωρίτερα, σκοτώθηκαν τρεις αξιωματούχοι, στην περιοχή Κουπβάρα, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους από βόμβα που εξερράγη σε λεωφορείο που κατευθυνόταν προς έναν ινδουϊστικό ναό.

Ξέσπασμα βίας

Από την τελευταία επίθεση τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα, ορισμένα από τα οποία φέρουν σοβαρά εγκαύματα.


Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα
Ο οδηγός του λεωφορείου, Πρακάς Σινγκ, δήλωσε ότι σημειώθηκε μία έκρηξη και αμέσως μετά το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι ινδικές αστυνομικές αρχές θεωρούν υπεύθυνες και για αυτή την επίθεση τις ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις αυτονομιστών.

Την Τρίτη, κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα ακόμη λεωφορείο δέχθηκε επίθεση στην αμβισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, το οποίο διεκδικείται τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν.

Από τότε που άρχισε η εκλογική διαδικασία μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί περίπου 15 άτομα στο Κασμίρ.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 03:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Με την ανυποχώρητη στάση του Τόνι Μπλερ, ο οποίος επιμένει στις προτάσεις του για χρηματοδότηση τομέων του δημοσίου από ιδιωτικές επιχειρήσεις ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Με τη συνηθισμένη ρητορική υψηλών τόνων για μία νέα τάξη πραγμάτων, ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε ουσιαστικά να αποφύγει την κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησης να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες
Daily Telegraph
Η εφημερίδα Times επισημαίνει ότι παρά την ήττα της Δευτέρας και τις μεγάλες διαφωνίες που εκφράστηκαν από μέλη του Εργατικού Κόμματος, «ο Τόνι Μπλερ είναι αποφασισμένος όχι απλώς να συνεχίσει, αλλά και να επεκτείνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς να παραχωρήσει όλο και περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η Independent τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ θεωρεί «μονολιθικές» τις υπηρεσίες του δημοσίου και πιστεύει ότι με τις προτάσεις του μπορεί να «μεταμορφώσει» τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν σκοπεύει απλώς να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν τομείς του δημοσίου, αλλά θέλει να παραχωρήσει τις δημόσιες υπηρεσίες εξ' ολοκλήρου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Βέλη κριτικής

Η εφημερίδα Financial Times υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ δεν φαίνεται να δίνει σημασία στην κριτική των κεντροαριστερών μελών του κόμματός του και φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

«Η ηγεσία των Εργατικών έχει δεχθεί τα βέλη της κριτικής την τελευταία εβδομάδα, καθώς τα εργατικά συνδικάτα διαφωνούν με τις προωθούμενες προτάσεις», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο Τόνι Μπλερ είναι αποφασισμένος όχι απλώς να συνεχίσει, αλλά και να επεκτείνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Times
Η Guardian αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί αναχρονιστικό το παρόν σύστημα και πιστεύει ότι εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις το Εργατικό Κόμμα θα οδηγηθεί προς την αυτοκαταστροφή.

Επιπλέον, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Τόνι Μπλερ είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία επίθεση κατά του Ιράκ, ακόμη και αν δεν λάβει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, «ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το πιο ταραχώδες συνέδριο κόμματος από τότε που ανέλαβε την εξουσία».

«Με τη συνηθισμένη ρητορική υψηλών τόνων για μία νέα τάξη πραγμάτων, ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε ουσιαστικά να αποφύγει την κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησης να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να μειώσει τους δείκτες εγκληματικότητας», υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 04:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
 


Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Τόνι Μπλερ κατά το συνέδριο των Εργατικών, οι θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για το Ιράκ και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απασχολούν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες της Τετάρτης.

Δριμεία επίθεση εναντίον του Τόνι Μπλερ εξαπολύει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel επισημαίνοντας ότι «πριν από χρόνια κάποιοι έλεγαν πως ο Τόνι Μπλερ ήταν ένα δημιούργημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κάποιος που δεν ενδιαφερόταν για την κακή κατάσταση της σημερινής Βρετανίας».

Οσοι πιστεύουν ότι ο Τόνι Μπλερ κληρονόμησε μόνο τον ενθουσιασμό για μεταρρυθμίσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, κάνουν λάθος
Der Tagesspiegel
«Τώρα πλέον, η μάσκα του Τόνι Μπλερ έπεσε για να αποκαλυφθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ικανός να δράσει εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν, εναντίον του ίδιου του κόμματός του και εναντίον του ίδιου του λαού του», αναφέρει η εφημερίδα.

«Οσοι πιστεύουν ότι ο Τόνι Μπλερ κληρονόμησε μόνο τον ενθουσιασμό για μεταρρυθμίσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ, κάνουν λάθος», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Die Welt, θεωρεί ότι «ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί να συνεχίζει να αμελεί τα δημόσια θέματα και να προτάσσει το θέμα του Ιράκ, γιατί αυτό θα στραφεί εναντίον του στις επόμενες εκλογές».

Η εφημερίδα καταλήγει επίσης ότι «η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μάχη και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στα εσωτερικά θέματα ούτε στα θέματα του Περσικού Κόλπου».

Γαλλο-γερμανικό δείπνο

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γερμανός καγκελάριος πρόκειται να δειπνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να ξεφύγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει στο θέμα του Ιράκ
Le Figaro
«Το μενού του δείπνου θα είναι βέβαια το θέμα του Ιράκ», λέει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο καγκελάριος Σρέντερ προσπαθεί να ξεφύγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει στο θέμα του Ιράκ και να επανακτήσει τις καλές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο καγκελάριος Σρέντερ τήρησε μία επιθετική στάση εναντίον μιας επίθεσης στο Ιράκ.

«Ομως, αν και και επανεξελέγη στο αξίωμά του πριν από 10 ημέρες, δεν έχει λάβει ακόμη τα τυπικά συγχαρητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών», επισημαίνει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα προσπαθήσει να κερδίσει τώρα το χαμένο χρόνο.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη σε έναν μεγάλο συμβιβασμό στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόφαση των Βρυξελλών να προβαίνουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να μην παραδίδουν Αμερικανούς πολίτες στο νεοσυσταθέν Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Το θέμα του Ιράκ μπορεί να θέσει υπό δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κάτι που κάνει τις ευρωπαϊκές χώρες να θέλουν να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο στο θέμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους να επιφέρει το διχασμό», λέει η εφημερίδα.

Ωστόσο, το δημοσίευμα παραδέχεται το κείμενο της συμφωνίας περιέχει πολλά διφορούμενα σημεία.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 05:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία ΗΕ - Ιράκ
 

Συμφώνησαν σε όλα ο Χανς Μπλιξ και ο Αμίρ Αλ Σαντί

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν στις πρακτικές διευθετήσεις για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, όμως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ατζέντα συνομιλιών Βιέννης
•Πρόσβαση σε κτίρια
•Βίζες για τους επιθεωρητές
•Αναμόρφωση του γραφείου των επιθεωρητών στη Βαγδάτη
•Νέες βάσεις επιθεωρητών στο βορρά και τον νότο
•Επικοινωνίες
•Μεταφορά
•Δικαίωμα πτήσεων
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στη Βιέννη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ συμφώνησε να αποδεχθεί όλα τα δικαιώματα των επιθεωρητών βάσει των ισχυόντων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής των Ιρακινών, Αμίρ Αλ Σαντί, είπε πως αναμένει ότι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές σε δύο περίπου εβδομάδες.

Ο Χανς Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Μπλιξ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της πρόσβασης των επιθεωρητών στα οκτώ λεγόμενα προεδρικά κτίρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν άμεση και απεριόριστη πρόσβαση και σε αυτά τα κτίρια.

«Απεριόριστη πρόσβαση»

Εντονη ήταν η αντίδραση του Κόλιν Πάουελ στις ανακοινώσεις του Χανς Μπλιξ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να θεσπισθεί νέο ψήφισμα που να επιβάλει αντίποινα στο Ιράκ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί απολύτως με τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ φαίνονται αποφασισμένοι
Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επίσης πει ότι η αποστολή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών θα είναι επιτυχής μόνο αν γίνει δεκτό νέο αυστηρό ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Μπους κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών υπό τα ισχύοντα ψηφίσματα.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να "εμποδίσουν" την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών μέχρις ότου υιοθετηθεί νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα απαιτεί τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δοθούν στον Χανς Μπλιξ νέες εντολές και νέες εξουσίες προτού επιστρέψουν οι επιθεωρητές.

Ανησυχίες

Πηγές από τη Βιέννη που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα υπονομεύσει την αποστολή τους.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι πηγές της Βιέννης ανησυχούν πως στο σχέδιο ψηφίσματος υπάρχουν ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καθορίζουν ποιές περιοχές θα πρέπει να ελέγχουν οι επιθεωρητές.


Ο Χανς Μπλιξ είχε αναλάβει να εξετάσει όλες τα πρακτικά ζητήματα
Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ εκφράζουν όμως την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν ώστε να υιοθετηθεί νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο οι πέντε χώρες-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν ποια μέρη θα ερευνηθούν και επίσης να ορίσουν δικούς τους επιθεωρητές.

Το σχέδιο ψηφίσματος λέγεται επίσης ότι θα επιτρέπει στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τοποθετήσουν δικούς τους πολίτες στις ομάδες των επιθεωρητών - κάτι το οποίο οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι θα επηρεάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια του Ιρακινού καθεστώτος.

Μέλη της προηγούμενης ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ πιστεύεται ότι έδιναν πληροφορίες στις εθνικές τους κυβερνήσεις, δίνοντας βάση στους ισχυρισμούς του Ιράκ ότι είναι κατάσκοποι.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 05:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέσιτς εναντίον Μιλόσεβιτς
 

O Mέσιτς υποστηρίζει ότι ο μόνος στόχος του Μιλόσεβιτς είναι ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, κατέθεσε την Τρίτη ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

«Ο Μιλόσεβιτς ήθελε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί η Μεγάλη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της κατάθεσής του ο Στίπε Μέσιτς. «Έλεγε πως αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη Γιουγκοσλαβία, όμως το μόνο που ήθελε είναι στα ερείπιά της να χτίσει μια Μεγάλη Σερβία».

Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η Μεγάλη Σερβία που θα δημιουργείτο στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας
Στίπε Μέσιτς
Ο Στίπε Μέσιτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χάγη, ο κ. Μέσιτς είναι παλαιός αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος ήταν μέλος της συλλογικής προεδρίας στην πρώην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Μεγάλη Σερβία»

Η κατάθεση του κ. Μέσιτς στηρίζει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, ότι δηλαδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργούσε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας», έπειτα από μια περίοδο έντασης και εμφυλίων συγκρούσεων.


Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου
Κατά τη δεύτερη φάση της δίκης του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία από το 1991 μέχρι το 1995.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης του, κατά την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε κατηγορίες για τη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Στίπε Μέσιτς έχει δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι θα γινόταν με μεγάλη χαρά μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Οι Σέρβοι της Κροατίας άναψαν το φυτίλι, για να μεταφερθεί ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Στίπε Μέσιτς, ο οποίος κατά την κατάθεσή του απέφυγε να έχει οπτική επαφή με τον κ. Μιλόσεβιτς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.