Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-07

  1. Εκτοξεύθηκε το Ατλαντίς
  2. Οργή για την επίθεση στη Γάζα
  3. «Πιέσεις ΗΠΑ» για ένταξη της Τουρκίας
  4. Μπούς: H ώρα του Ιράκ
  5. «Μήνυμα μπιν Λάντεν» στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα
  6. Τρομοκρατική έρευνα για το τάνκερ της Υεμένης
  7. Εκτοξεύεται η Ατλαντίς
  8. Συνέδριο με ... φόντο χαμηλή δημοτικότητα στους Συντηρητικούς
  9. Οργή των Παλαιστινίων μετά την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  10. Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία το Νόμπελ Ιατρικής
  11. Με εξαφάνιση απειλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά
  12. Μήνυμα Μπους για το Ιράκ
  13. Σε δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου στη Βραζιλία
  14. Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ
  15. Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία το Νόμπελ Ιατρικής
  16. Έκρηξη σε τάνκερ στην Υεμένη
  17. Βραζιλία: «Ισχυρό προβάδισμα ντα Σίλβα»
  18. Έκρηξη σε τάνκερ στην Υεμένη
  19. Συνέδριο με ... φόντο χαμηλή δημοτικότητα τους Συντηρητικούς
  20. Τουλάχιστον 12 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ
  21. Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  22. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
  23. Κέρδη για τους εθνικιστές στη Βοσνία
  24. Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  25. «Μήνυμα μπιν Λάντεν» στο Αλ Τζαζίρα
  26. Βραζιλία: «Ισχυρό προβάδισμα ντα Σίλβα»
  27. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  28. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  29. Ισραηλινή εισβολή

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτοξεύθηκε το Ατλαντίς
 

Μοναδικό θέαμα προσέφερε η νέα κάμερα που τοποθετήθηκε στο διαστημικό

To αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς εκτοξεύθηκε από τον διαστημικό κέντρο Κένεντυ, στη Φλόριντα, σε νέα αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση του Ατλαντίς καθυστέρησε για μία εβδομάδα, λόγω του τυφώνα Λίλι, που έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού και απειλούσε το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ, στο Τέξας.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου αφότου εντοπίστηκαν ρήγματα στις δεξαμενές καυσίμων σκαφών της ΝΑΣΑ.

Θεατές από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εκτόξευση από μία νέα οπτική γωνιά καθώς κάμερα, τοποθετημένη στην εξωτερική δεξαμενή καυσίμων της Ατλαντίδος μετέδιδε ζωντανά εικόνες από την εκτόξευση.

Η κάμερα έδειχνε τον Διαστημικό Σταθμό Κέννεντυ να εξαφανίζεται μέσα στο πρώτο λεπτό της απόστασης των οκτώμισυ λεπτών που διένυσε η Ατλαντίς μέχρι να μπει σε διαστημική τροχιά.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 21:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή για την επίθεση στη Γάζα
 

Η Χαμάς και οι ταξιαρχίες Αλ Ακσα ορκίζονται εκδίκηση

Μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων, η Χαμάς και η Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσα, ορκίζονται να εκδικηθούν με νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, μετά την Ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, που άφησε 14 Παλαιστίνιους νεκρούς.


Χιλιάδες Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς
Οργισμένο πλήθος Παλαιστινίων παρακολούθησε τις κηδείες των θυμάτων στο Χαν Γιουνίς, προπύργιο της Χαμάς, ενώ ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "έγκλημα πολέμου".

Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καταστρέφουν την "τρομοκρατική υποδομή" της περιοχής, μετά από επίθεση με όλμους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε παρακείμενο Εβραικό οικισμό.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι η Ουάσιγκτον "ανησυχεί σοβαρά" για τις πράξεις του Ισραήλ.

Καταδικάζει ο Σολάνα

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι το Ισραήλ ήθελε να συμπέσει η επίθεση με την προγραμματισμένη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.


Η δολοφονία πολιτών πρέπει να τιμωρείται με τη δολοφονία πολιτών
Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, μέλος της Χαμάς
Ο κ. Σολάνα είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης του Ισραήλ στην προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ.

"Κάθε φορά που προσπαθούμε να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, η Ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει τέτοια εγκλήματα πολέμου", είπε ο κ. Ερεκάτ.

Ο ίδιος ο κ. Σολάνα καταδίκασε την Ισραηλινή επίθεση και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον αριθμό των θυμάτων.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 03:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πιέσεις ΗΠΑ» για ένταξη της Τουρκίας
 

Η Ευρώπη των 25 δεν θα διευρυνθεί σύντομα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τουρκίας, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

«Σχεδόν κάθε εβδομάδα η Ουάσινγκτον λέει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις χώρες μέλη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ένταξη της Τουρκίας» ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.


Η Τουρκική ηγεσία είναι δυσαρεστημένη από τις πληροφορίες που την θέλουν εκτός ΕΕ
Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των αμερικανικών πιέσεων οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεωστρατηγικό ρόλο της Άγκυρας για μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Μάλιστα, μιλώντας στους Financial Times o Τομ Γουέστον, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε: «Εκφράσαμε με έντονο τρόπο τις απόψεις μας στους φίλους και τους συμμάχους μας».

Στο σχετικό άρθρο, σημειώνεται ότι η Τουρκία εισήλθε σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας ύστερα από ισχυρές πιέσεις της αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι μετά τη δημιουργία της Ευρώπης των 25 χωρών-μελών η επόμενη διεύρυνση θα καθυστερήσει για αρκετά χρόνια και πως η ένταξη μιας σταθερής, ευημερούσας και δημοκρατικής Τουρκίας είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 02:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπούς: H ώρα του Ιράκ
 

Για δεσμούς του Ιράκ με την Αλ Κάιντα έκανε λόγο ο Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τον Σαντάμ Χουσείν και απείλησε ότι αν δεν προχωρήσει σε αφοπλισμό του Ιράκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, από το Σινσινάτι του Οχάϊο, επιχείρησε να συνδέσει το καθεστώς της Βαγδάτης με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του Ιράκ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του λεγόμενου πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.


Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις
«Το Ιράκ μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βιολογικά ή χημικά όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες ή άτομα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος σε Ιρακινούς αξιωματούχους προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εκτελέσουν εντολές «βίας και απόγνωσης» το Σαντάμ Χουσείν ενδέχεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να προωθήσει ψήφισμα με το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Τζορτ Μπους για την πραγματοποίηση επίθεσης.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι υπέρ της σκληρής στάσης που υιοθετεί ο πρόεδρος Μπους για το Ιράκ.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CBS και των Τάιμς της Νέας Υόρκης, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της πολεμικής επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Η υποστήριξη του κοινού μειώνεται, όμως, όταν τίθενται ζητήματα όπως μεγάλος αριθμός ανθρώπινων απωλειών, από τη μεριά των αμερικανών στρατιωτών ή των Ιρακινών αμάχων, ή το ενδεχόμενο παρατεταμένης σύρραξης.

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί έλαβαν μέρος σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά μήκος και πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γύρω στα 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σε αντιπολεμική διαδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί που μίλησαν κατά του πολέμου με το Ιράκ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα μπιν Λάντεν» στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα
 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν απάντηση σε εγκλήματα των ΗΠΑ αναφέρεται στο μήνυμα

Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μήνυμα με το οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις αν δεν στματήσουν οι επιθέσεις κατά Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα γίνεται αναφορά σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η φωνή που ακούγεται απευθύνεται στους αμερικανούς πολίτες του οποίους καλεί να «καταλάβουν το μάθημα από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον οι οποίες αποτελούν απάντηση σε προηγούμενα εγκλήματα».

«Ο θεός είναι μάρτυράς μου ότι οι νέοι του Ισλάμ ετοιμάζουν πράγματα που θα γεμίσουν τις καρδιές σας με τρόμο. Θα πλήξουν κομβικά σημεία της οικονομίας σας εάν δεν σταματήσετε την επιθετικότητα και την αδικία» αναφέρεται στο μήνυμα.

Το μήνυμα μεταδόθηκε την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρομοκρατική έρευνα για το τάνκερ της Υεμένης
 

Ο πυκνός καπνός από το φλεγόμενο πλοίο είναι ορατός από τις ακτές της νοτιοανατολικής Υεμένης

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Εισαγγελικής αρχής του Παρισιού ξεκίνησε ανακριτική έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε σε Γαλλικό πετρελαιοφόρο, το Λίμπουργκ, που έπιασε φωτιά στις ακτές της Υεμένης, μετά από ισχυρή έκρηξη.


Στην Αλ Καίντα είχε αποδοθεί η επίθεση στο αμερικανικό USS Cole
Σύμφωνα με την εταιρεία του πλοίου Λίνμπουργκ, η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό USS Cole προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα.

Οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια - σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

Μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα.

Αρκετές πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές από την Υεμένη.


Η φωτιά στο Λίμπουργκ έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο.

Η Γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε στο BBC ότι το Γαλλικό τάνκερ συγκρούστηκε με μικρό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά.

Τα 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ διεσώθησαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτοξεύεται η Ατλαντίς
 

Μοναδικό θέαμα απήλαυσαν οι θεατές

To αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς εκτοξεύθηκε από τον Διαστημικό Σταθμό Κέννεντυ, στη Φλόριντα, σε μια νέα αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση της Ατλαντίδος καθυστέρησε για μία εβδομάδα, λόγω του τυφώνα Λίλι, που έπληξε τον Κόλπο του Μεξικού και επαπειλούσε το κέντρο ελέγχου της ΝΑΣΑ, στο Τέξας.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου αφότου εντοπίστηκαν ρήγματα στις δεξαμενές καυσίμων όλων των δορυφόρων της ΝΑΣΑ, γεγονός που έκανε την διαστημική υπηρεσία να προσγειώσει όλα τα διαστημόπλοια για πρόγραμμα επισκευών τον Ιούλιο.

Θεατές από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εκτόξευση από μία νέα οπτική γωνιά.

Κάμερα τοποθετημένη στο εξωτερικό τεπόζιτο βενζίνης της Ατλαντίδος μετέδιδε ζωντανές εικόνες από την εκτόξευση.

Η κάμερα έδειχνε τον Διαστημικό Σταθμό Κέννεντυ να εξαφανίζεται μέσα στο πρώτο λεπτό της απόστασης των οκτώμισυ λεπτών που διένυσε η Ατλαντίς μέχρι να μπει σε διαστημική τροχιά.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέδριο με ... φόντο χαμηλή δημοτικότητα στους Συντηρητικούς
 

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ (φωτο αρχείου) προσπαθεί να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του κόμματός του

Ξεκίνησε σήμερα το ετήσιο συνέδριο του κόμματος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Το συνέδριο διεξάγεται στην πόλη Μπόρνμουθ.

Το συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τον ηγέτη του κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ.

Aφότου ανέλαβε την ηγεσία των Συντηρητικών, ο κ. Ντάνκαν Σμιθ βλέπει το ποσοστό της δημοτικότητας του κόμματός του, αλλά και του ίδιου προσωπικά συνεχώς να πέφτει.

Ενδεικτική της μειούμενης δημοτικότητας είναι δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Daily Telegraph".

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο το 5% των πολιτών πιστεύει ότι ο κ. Ντάνκαν Σμιθ είναι αποτελεσματικός ηγέτης.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 21:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή των Παλαιστινίων μετά την Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
 

Η Χαμάς και οι ταξιαρχίες Αλ Ακσα ορκίζονται εκδίκηση

Μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων, η Χαμάς και η Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσα, ορκίζονται να εκδικηθούν με νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, μετά την Ισραηλινή εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, που άφησε 14 Παλαιστίνιους νεκρούς.


Χιλιάδες Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς
Οργισμένο πλήθος Παλαιστινίων παρακολούθησε τις κηδείες των θυμάτων στο Χαν Γιουνίς, προπύργιο της Χαμάς, ενώ ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "έγκλημα πολέμου".

Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καταστρέφουν την "τρομοκρατική υποδομή" της περιοχής, μετά από επίθεση με όλμους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε παρακείμενο Εβραικό οικισμό.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ότι η Ουάσιγκτον "ανησυχεί σοβαρά" για τις πράξεις του Ισραήλ.

Καταδικάζει ο Σολάνα

Ο Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι το Ισραήλ ήθελε να συμπέσει η επίθεση με την προγραμματισμένη συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.


Η δολοφονία πολιτών πρέπει να τιμωρείται με τη δολοφονία πολιτών
Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, μέλος της Χαμάς
Ο κ. Σολάνα είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης του Ισραήλ στην προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ.

"Κάθε φορά που προσπαθούμε να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, η Ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει τέτοια εγκλήματα πολέμου", είπε ο κ. Ερεκάτ.

Ο ίδιος ο κ. Σολάνα καταδίκασε την Ισραηλινή επίθεση και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τον αριθμό των θυμάτων.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία το Νόμπελ Ιατρικής
 

Ο Σερ Τζων Σάλστον έχει ασχοληθεί με το ανθρώπινο γονιδίωμα

Σε τρεις ερευνητές θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, για την έρευνά τους στον τομέα της γενετικής.


Επαναστατικές θεωρούνται οι ανακαλύψεις του Σίντνευ Μπρένερ
Πρόκειται για τους Βρετανούς Σίντνεϊ Μπρένερ και Σερ Τζων Σάλστον και τον Αμερικανό Μπομπ Χόρβιτζ.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς τα γονίδια ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων και την ανάπτυξη των οργάνων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν το γενετικό μηχανισμό, που οδηγεί στην απόπτωση, δηλαδή στο θάνατο των κυττάρων.

H ανακοίνωση του βραβείου έγινε τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη.


Γονίδια-κλειδιά εντόπισε ο Ρόμπερτ Χόρβιτζ
Οι τρεις νικητές του βραβείου Νόμπελ πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε μια ομάδα σκουληκιών που είναι μικρότερα από ένα χιλιοστό.

Στα σκουλήκια αυτά, όμως, το 40% των γονιδίων τους είναι παρεμφερή με τα ανθρώπινα γονίδια.

Οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν τη εξέλιξη ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Με εξαφάνιση απειλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά
 

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι σημαντικά για το οικοσύστημα

Οργανώσεις για τη συντήρηση των ειδών υποστηρίζουν ότι το έν τρίτο των πρωτευόντων θηλαστικών αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάλειψης.

Εκθεση των οργανώσεων Conservation International και World Conservation Union αναφέρει ότι η καταστροφή των δασών για ξυλεία και αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών των πιθήκων και των λέμουρων έχει αυξηθεί κατά δύο τρίτα.

Οι οργανώσεις ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σωθούν τα πρωτεύοντα θηλαστικά από πλήρη εξάλειψη.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα πρωτεύοντα θηλαστικά στην Ασία και την Αφρική.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Μήνυμα Μπους για το Ιράκ
 

Ο πρόεδρος Μπους θα εκθέσει τα επιχειρήματά του κατά του Ιράκ

O αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, στο οποίο θα εκθέσει την πολιτική του έναντι του Ιράκ.

Ο κ. Μπους θα εκφωνήσει τον εικοσάλεπτο λόγο του από το Οχάιο.


Χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν κατά επίθεσης στο Ιράκ
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι η ομιλία δεν θα αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Η ομιλία, που απευθύνεται στο αμερικανικό κοινό, στρέφεται και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος Μπους αποσκοπεί στο να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι είναι απαραίτητο να εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέο αυστηρό ψήφισμα για το Ιράκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται αν εγκρίνει σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να χρησιμοποιήσει και βία κατά του Ιράκ.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι υπέρ της σκληρής στάσης που υιοθετεί ο πρόεδρος Μπους για το Ιράκ.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CBS και των Τάιμς της Νέας Υόρκης, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι υπέρ της πολεμικής επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Η υποστήριξη του κοινού μειώνεται, όμως, όταν τίθενται ζητήματα όπως μεγάλος αριθμός ανθρώπινων απωλειών, από τη μεριά των αμερικανών στρατιωτών ή των Ιρακινών αμάχων, ή το ενδεχόμενο παρατεταμένης σύρραξης.

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί έλαβαν μέρος σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά μήκος και πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γύρω στα 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σε αντιπολεμική διαδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί που μίλησαν κατά του πολέμου με το Ιράκ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 20:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου στη Βραζιλία
 

Οι οπαδοί του Λούλα ήλπιζαν σε νίκη από τον πρώτο γύρο

Στη Βραζιλία, ο πρώην ηγέτης των εργατικών σωματείων, Λουίζ Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, είπε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής είναι η μεγαλύτερη νίκη αριστερού κόμματος στη Λατινική Αμερική.


Λούλα: θέλει να φέρει την πρόοδο στη Βραζιλία
Ο κ. ντα Σίλβα , που είναι γνωστός ως Λούλα, παρ'ολίγον να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, καθώς συγκέντρωσε το 46.5% των ψήφων.

Σε τρεις εβδομάδες, στον δεύτερο γύρο, ο κ. Λούλα ντα Σίλβα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού, Χοσέ Σέρα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία μεταδίδει ότι ενδεχόμενη νίκη του ντα Σίλβα θα ισοδυναμεί με σαφή αριστερή στροφή της χώρας που μέχρι σήμερα έμενε προσηλωμένη στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Προτεραιότητα στο λαό"

Σε περίπτωση νίκης του στο δεύτερο γύρο, ο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και συνδικαλιστής, θα αποτελεί τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αμερικής.

Οι επενδυτές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο ενδεχόμενο εκλογής του αριστερού υποψηφίου.

Στα χρηματιστήρια το νόμισμα της Βραζιλίας, ρεάλ, σημείωσε πτώση.

Σχολιάζοντας την πτώση του ρεάλ, ο κ. ντα Σίλβα είπε ότι δεν είναι δικό του καθήκον, αλλά καθήκον της κυβέρνησης να επαναφέρει την ηρεμία στα χρηματιστήρια.

Η προτεραιότητα τώρα, είπε, θα είναι ο λαός της Βραζιλίας, όχι οι οικονομικοί αναλυτές.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 14 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ
 

Για μια ακόμα φορά η βία κάνει την εμφάνισή της στη Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν στην διάρκεια επίθεσης του στρατού του Ισραήλ, με την υποστήριξη τανκς και μαχητικών ελικοπτέρων, στην πόλη Χαν Γιουνίς, που ελέγχεται από Παλαιστινίους, και σε γειτονικό κέντρο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο διοικητής του στρατού του Ισραήλ στην περιοχή δήλωσε ότι οι στρατιώτες του συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστινίους οπλοφόρους.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης έκαναν γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από κοντινό παρατηρητήριο του στρατού του Ισραήλ.

Η πόλη Χαν Γιουνίς είναι προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιός άνοιξε πυρ πρώτα.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τώρα οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας φάσης επιχειρήσεων από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα βρίσκεται στο Ισραήλ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 15:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία το Νόμπελ Ιατρικής
 

Ο Τζων Σάλστον πήρε το Νόμπελ Ιατρικής

Τρεις ερευνητές, που εργάζονται στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κέρδισαν φέτος το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την έρευνά τους στον τομέα της γενετικής.

Πρόκειται για τους Βρετανούς Σίντνεϊ Μπρένερ και Τζων Σάλστον και τον Αμερικανό Μπομπ Χόρβιτζ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το γενετικό μηχανισμό, που οδηγεί στο θάνατο των κυττάρων.

Οι τρεις νικητές του βραβείου Νόμπελ πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε μια ομάδα σκουληκιών, που παρουσιάζουν παρόμοιες λειτουργίες με τους ανθρώπους.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 13:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη σε τάνκερ στην Υεμένη
 

Ο πυκνός καπνός από το φλεγόμενο πλοίο είναι ορατός από τις ακτές της νοτιοανατολικής Υεμένης

Γαλλικό πετρελαιοφόρο έπιασε φωτιά στις ακτές της Υεμένης, μετά από μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωνα με την εταιρεία του πλοίου Λίνμπουργκ, η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό USS Cole προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα.

Οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια - σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο.

Η Γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε στο BBC ότι το Γαλλικό τάνκερ συγκρούστηκε με μικρό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά.

Τα 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ διεσώθησαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

Εντωμεταξύ, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα, ενώ το Λίνμπουργκ ακόμη καίγεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Μουκάλλα, στη Νότια Υεμένη.

Οι λιμενικές αρχές λένε ότι ήδη έχουν αρχίσει ενέργεις ώστε να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 02:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία: «Ισχυρό προβάδισμα ντα Σίλβα»
 

Ο ντα Σίλβα χρειάζεται 50% και... μια ψήφο για να αποφύγει το δεύτερο γύρο

Ισχυρό προβάδισμα στον αριστερό υποψήφιο Λούλα ντα Σίλβα δίνουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο πρώην συνδικαλιστής συγκεντρώνει ποσοστό 46% -ποσοστό, όμως, που δεν του εξασφαλίζει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα, όμως με τις εκτιμήσεις εκλογολόγων ο κ. Λούλα ντα Σίλβα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού, Χοσέ Σέρα.


Ενδεχόμενη νίκη θα αναταράξει τις πολιτικές ισορροπίες στη νότια Αμερική
Ο κ. Σέρα φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 25% των ψήφων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία μεταδίδει ότι ενδεχόμενη νίκη του ντα Σίλβα θα ισοδυναμεί με σαφή αριστερή στροφή της χώρας που μέχρι σήμερα έμενε προσηλωμένη στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και συνδικαλιστής, θα αποτελεί τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αμερικής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών που μέχρι σήμερα εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά του στο ενδεχόμενο εκλογής του αριστερού υποψηφίου.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 09:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη σε τάνκερ στην Υεμένη
 

Ο πυκνός καπνός από το φλεγόμενο πλοίο είναι ορατός από τις ακτές της νοτιοανατολικής Υεμένης

Γαλλικό πετρελαιοφόρο έπιασε φωτιά στις ακτές της Υεμένης, μετά από μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωνα με την εταιρεία του πλοίου Λίνμπουργκ, η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό USS Cole προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα.

Οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια - σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο.

Η Γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε στο BBC ότι το Γαλλικό τάνκερ συγκρούστηκε με μικρό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά.

Τα 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ διεσώθησαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

Εντωμεταξύ, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα, ενώ το Λίνμπουργκ ακόμη καίγεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Μουκάλλα, στη Νότια Υεμένη.

Οι λιμενικές αρχές λένε ότι ήδη έχουν αρχίσει ενέργεις ώστε να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέδριο με ... φόντο χαμηλή δημοτικότητα τους Συντηρητικούς
 

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ (φωτο αρχείου) προσπαθεί να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του κόμματός του

Ξεκίνησε σήμερα το ετήσιο συνέδριο του κόμματος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Το συνέδριο διεξάγεται στην πόλη Μπόρνμουθ.

Το συνέδριο αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για τον ηγέτη του κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, που βλέπει το ποσοστό της δημοτικότητας του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά συνεχώς να πέφτει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσκόπηση, που παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Daily Telegraph", δείχνει ότι μόνο το 5% των πολιτών πιστεύει ότι ο κ. Ντάνκαν Σμιθ είναι αποτελεσματικός ηγέτης.

Μάλιστα, το κόμμα του, απέναντι σε αυτή την κριτική, αναμένεται , στην διάρκεια του συνεδρίου, να παρουσιάσει 25 προτάσεις για ζητήματα, που απασχολούν τους Βρετανούς πολίτες.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 12 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ
 

Για μια ακόμα φορά η βία κάνει την εμφάνισή της στη Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν στην διάρκεια επίθεσης του στρατού του Ισραήλ, με την υποστήριξη τανκς και μαχητικών ελικοπτέρων, στην πόλη Χαν Γιουνίς, που ελέγχεται από Παλαιστινίους, και σε γειτονικό κέντρο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο διοικητής του στρατού του Ισραήλ στην περιοχή δήλωσε ότι οι στρατιώτες του συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστινίους οπλοφόρους.

Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης έκαναν γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από κοντινό παρατηρητήριο του στρατού του Ισραήλ.

Η πόλη Χαν Γιουνίς είναι προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιός άνοιξε πυρ πρώτα.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τώρα οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας φάσης επιχειρήσεων από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα βρίσκεται στο Ισραήλ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
 

Τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες-μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι- είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων.


Μεταξύ των θυμάτων πιστευεται ότι βρισκεται και ένα παιδί
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άρματα μάχης άνοιξαν πυρ με κανόνια και οπλοπολυβόλα εναντίον συγκεντρωμένων ενώ εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από ελικόπτερα τύπου Απάτσι.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι επίθεση από τους ισραηλινούς δέχτηκε και νοσοκομείο τη στιγμή που διεκομίζονταν τραυματίες από την επίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε όλες τις ένοπλες ομάδες να απαντήσουν στην ισραηλινή επιδρομή.

Στην περιοχή ο Σολάνα

Οι επιθέσεις των ισραηλινών πραγματοποιούνται εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης του Γιασέρ Αραφάτ με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

Ο κ Σολάνα είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Ισραήλ στην προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 08:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
 

Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσε η οργάνωση Not In Our Name

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε τουλάχιστον 25 αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και ενώ αναμένεται ομιλία του Τζορτζ Μπους για το Ιράκ

Στις διαδηλώσεις, που διοργάνωσε η οργάνωση Not In Our Name (Όχι εξ ονόματός μας) κυριάρχησαν τα συνθήματα εναντίον ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ.


Θέλουμε πραγματικά να είμαστε η νέα Ρώμη που επιβάλλει την κυριαρχία της με υπέρμετρη χρήση βίας όποτε απειλούνται τα συμφέροντά της;
Σούζαν Σάραντον
Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άτομα μεταξύ των οποίων διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ και άλλοι καλλιτέχνες.

Οι συγκεντρωμένοι διάβασαν κείμενο που συνέταξε η οργάνωση Not In Our Name και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εξ ονόματός μας δεν μπορείτε να εισβάλετε σε χώρες, να βομβαρδίζετε αμάχους, να σκοτώνετε και άλλα παιδιά και να αφήνετε την ιστορία να περνά πάνω από τους τάφους των ανώνυμων θυμάτων».

Πολιτική στήριξη

Την ίδια ώρα πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τον Ντάσλ, ο οποίος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την πραγματοποίηση προληπτικής επίθεσης.


Δεν επιλέξαμε εμείς τη σύγκρουση λέει ο Σαντάμ Χουσείν
Ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να ζητήσει, με ομιλία του, στήριξη από την κοινή γνώμη, πολιτικούς αλλά και ηγέτες άλλων χωρών.

Το Σάββατο δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν ίσως τώρα να είναι «αναπόφευκτος» προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ιρακινό καθεστώς δεν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσείν, δήλωσε: «Δεν επιθυμούμε σύγκρουση με τον αντίπαλο αλλά αυτός προετοιμάζεται να μας επιτεθεί… και να μας αφήσει σκλάβους χωρίς ταυτότητα, τιμή και χρήματα».


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 06:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Κέρδη για τους εθνικιστές στη Βοσνία
 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων μειώθηκε στο 55%

Ισχυρή παρουσία των εθνικιστικών κομμάτων δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών, κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πρώτα αποτελέσματα
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (ισλαμικό) 38%
Κροατική Δημοκρατική Ένωση (εθνικιστικό)19%
Κοινωνικό Δημοκρατικό Κόμμα (μετριοπαθές)14%

ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα 37%
Κόμμα Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών 29%
Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, προκύπτει ότι τα εθνικιστικά κόμματα HDZ (κροατικό) και SDS (σερβικό) καταλαμβάνουν τις δυο από τις τρεις θέσεις της κοινής προεδρίας.

Από αυτές τις εκλογές πρόκειται να εκλεγεί μια νέα τριμελής προεδρία (με μουσουλμανική, κροατική και σερβική εκπροσώπηση), νέο ομόσπονδο κοινοβούλιο καθώς και ξεχωριστές εθνοσυνελεύσεις για τα δύο αυτόνομα μέρη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το σερβοβοσνιακό και το κροατομουσουλμανικό.

Τα εθνικιστικά κόμματα πέτυχαν σημαντικά κέρδη και στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία αν και δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία στην τοπική εθνοσυνέλευση για την σερβική περιοχή της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Σαράγεβο μεταδίδει ότι τα αποτελέσματα θα δυσαρεστήσουν την διεθνή κοινότητα που ασκούσε πιέσεις για τη διατήρηση μετριοπαθών υποψηφίων στην εξουσία.

Η άνοδος των εθνικιστών εκλαμβάνεται ως ψήφος διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί να προωθήσει.

Η καταμέτρηση θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη μέρες, καθώς πρέπει να προσμετρηθούν και οι περίπου 50.000 ψήφοι που εστάλησαν ταχυδρομικώς από Βόσνιους που ζουν στο εξωτερικό.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
 

Τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον οκτώ άτομα κατά τη διάρκεια νέας εισβολής που πραγματοποίησε με άρματα μάχης και στρατιωτικά ελικόπτερα στην πόλη Χαν Γιουνίς και παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων.


Μεταξύ των θυμάτων πιστευεται ότι βρισκεται και ένα παιδί
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ με κανόνια και οπλοπολυβόλα εναντίον συγκεντρωμένων ενώ εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από ελικόπτερα τύπου Απάτσι.

Από την εισβολή πιστεύεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται μια γυναίκα, ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος.

Νωρίτερα δυο ακόμη παλαιστίνιοι πέθαναν σε νοσοκομείο από ισραηλινά πυρά που είχαν δεχθεί.

Στην περιοχή ο Σολάνα

Οι επιθέσεις των ισραηλινών πραγματοποιούνται εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης του Γιασέρ Αραφάτ με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

Ο κ Σολάνα είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Ισραήλ στην προσπάθειά του να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μήνυμα μπιν Λάντεν» στο Αλ Τζαζίρα
 

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν απάντηση σε εγκλήματα των ΗΠΑ αναφέρεται στο μήνυμα

Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μήνυμα με το οποίο ο Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις αν δεν διακόψει τις πολεμικές προετοιμασίες για το Ιράκ.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα γίνεται αναφορά σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η φωνή που ακούγεται απευθύνεται στους αμερικανούς πολίτες του οποίους καλεί να «καταλάβουν το μάθημα από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον οι οποίες αποτελούν απάντηση σε προηγούμενα εγκλήματα».

«Ο θεός είναι μάρτυράς μου ότι οι νέοι του Ισλάμ ετοιμάζουν πράγματα που θα γεμίσουν τις καρδιές σας με τρόμο. Θα πλήξουν κομβικά σημεία της οικονομίας σας εάν δεν διακόψετε την επιθετικότητα και την αδικία» αναφέρεται στο μήνυμα.

Το μήνυμα μεταδόθηκε την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν.

Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου μηνύματος και όσων άλλων έχουν μεταδοθεί από το Αλ Τζαζίρα.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 02:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία: «Ισχυρό προβάδισμα ντα Σίλβα»
 

Ο ντα Σίλβα χρειάζεται 50% και... μια ψήφο για να αποφύγει το δεύτερο γύρο

Ισχυρό προβάδισμα στον αριστερό υποψήφιο Λούλα ντα Σίλβα δίνουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία.

Με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων ο πρώην συνδικαλιστής συγκεντρώνει 47%-ποσοστό, όμως, που δεν του εξασφαλίζει τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα, όμως με τις εκτιμήσεις εκλογολόγων ο κ Λούλα ντα Σίλβα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού, Χοσέ Σέρα.


Ενδεχόμενη νίκη θα αναταράξει τις πολιτικές ισορροπίες στη νότια Αμερική
Ο κ Σέρα φαίνεται να συγκεντρώνει περίπου το 25% των ψήφων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία μεταδίδει ότι ενδεχόμενη νίκη του ντα Σίλβα θα ισοδυναμεί με σαφή αριστερή στροφή της χώρας που μέχρι σήμερα έμενε προσηλωμένη στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην μεταλλωρύχος και συνδικαλιστής, θα αποτελεί τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της χώρας γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αμερικής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών που μέχρι σήμερα εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά του στο ενδεχόμενο εκλογής του αριστερού υποψηφίου.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 04:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


«Παράνομος» ο πόλεμος για την ανατροπή Σαντάμ είναι ο πηχυαίος τίτλος των Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε προειδοποίηση του Βρετανού γενικού εισαγγελέα προς τον Τόνι Μπλερ ότι ενδεχόμενη επίθεση χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει σε άσκηση διώξεων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έτσι εξηγούνται οι ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις του Λονδίνου που αποφεύγει να συνδέσει την επίθεση με σχέδια ανατροπής του καθεστώτος στο Ιράκ.

Με δεδομένη όμως την έμφαση που δίνει ο Τζορτζ Μπους στην ανάγκη ανατροπής του Χουσείν –και πολύ περισσότερο στα σχέδια δολοφονίας του- η εφημερίδα εκτιμά ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Και το όνομα αυτής...Ενωμένη Ευρώπη

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής της Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος τάσσεται εναντίον των σχεδίων «ομοσπονδιοποίησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει μετονομασία της σε «Ενωμένη Ευρώπη» ενώ αντιδρά και στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των εξουσιών της σε τομείς όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική.

Ισορροπώντας μεταξύ φεντεραλιστών και όσων επιθυμούν ενίσχυση του ρόλου εθνών κρατών της Ένωσης ο κ Ζισκάρ ντ' Εστέν προτείνει ενίσχυση του συντονισμού των κρατών μελών.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ιδέα δημιουργίας ενός νέου σώματος στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και τον διορισμό ανώτατων στελεχών της ΕΕ.

Η Αλ Κάιντα «ξαναχτυπά»

Η εφημερίδα Guardian αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης της σελίδας στην έκρηξη που σημειώθηκε στο γαλλικό δεξαμενόπλοιο στην Υεμένη και τις υποψίες ότι ενδέχεται να αποτελεί έργο της Αλ Κάιντα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που εκφράζουν ανησυχία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά την έκρηξη αλλά και του διευθυντή της πλοιοκτήτριας εταιρείας που κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

Το «Σιδηρούν παραπέτασμα» των Εργατικών

Τη λήψη νέων σκληρών μέτρων εναντίον των λαθρομεταναστών προαναγγέλλει με κείμενό του στην εφημερίδα Times ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει ο κ Μπλάνκετ περιλαμβάνεται η διακοπή παροχής επιδομάτων αλλά και μέτρα για τον τερματισμό της εισόδου μεταναστών από χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 03:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η έκρηξη σε γαλλικό δεξαμενόπλοιο στην Υεμένη, η συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν αλλά και οι πληροφορίες ότι η ΕΕ δεν θα ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία απασχολούν αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Υποπτη» χαρακτηρίζει την έκρηξη στο γαλλικό τάνκερ η εφημερίδα Figaro επισημαίνοντας ότι σημειώνεται μόλις έξι ημέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης στο αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS Cole που είχε πραγματοποιηθεί στην Υεμένη.

Επικαλούμενη δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα μικρό πλοιάριο που ενδεχομένως μετέφερε εκρηκτικά προσέγγισε το δεξαμενόπλοιο πριν από την έκρηξη.

Στο σχετικό άρθρο τονίζεται ότι οι ισλαμιστές παραμένουν «ιδιαίτερα ενεργοί» και πως οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενες επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε δεξαμενόπλοια.

Κλειστές πόρτες για την Άγκυρα

Σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung αναφέρεται στην διαφαινόμενη άρνηση των Βρυξελλών να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία παρά το γεγονός ότι η χώρα πραγματοποίησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετά από τα αιτήματα της ΕΕ.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των μειονοτήτων δεν αποτελούν πλέον ξένες λέξεις στην αντίπερα όχθη του Βοσπόρου. Ποια επιχειρήματα θα βρεθούν για την άρνηση ένταξης της Τουρκίας;» αναρωτιέται ο γερμανός αρθρογράφος.

Ο ίδιος απορρίπτει το επιχείρημα πως μια μουσουλμανική χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην χριστιανική ήπειρο δεν ευσταθεί αλλά και τους φόβους ότι η ένταξη της Τουρκία θα προκαλέσει μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

«Όσοι θα ήθελαν να δουν του Τούρκους να μένουν στη χώρα τους θα έπρεπε να είναι οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ενταξιακής διαδικασίας» καταλήγει η Die Tageszeitung.

Θλιβερή Επέτειος

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν επισημαίνοντας ότι από τους τρεις στόχους των ΗΠΑ (σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, διάλυση της Αλ Κάιντα και ανατροπή των Ταλιμπάν) επιτεύχθηκε μόνο ο πρώτος.

«Φαίνεται ότι τον μπιν Λάντεν άνοιξε η γη και τον κατάπιε ενώ η δύναμη της Αλ Κάιντα δεν περιορίστηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Το Αφγανιστάν αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή» καταλήγει η Die Welt σημειώνοντας ότι «αν δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου, οι καλές προθέσεις για την επίτευξη δικαιοσύνης δεν θα έχουν κανέναν αποτελέσμα».


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινή εισβολή
 


Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα κατά τη διάρκεια νέας εισβολής που πραγματοποίησε στην πόλη Χαν Γιουνίς με άρματα μάχης και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ με κανόνια και οπλοπολυβόλα εναντίον συγκεντρωμένων ενώ εκτοξεύτηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος από ελικόπτερο.

Από την εισβολή πιστεύεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών.

Νωρίτερα δυο ακόμη παλαιστίνιοι πέθαναν σε νοσοκομείο από ισραηλινά πυρά που είχαν δεχθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.