Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-08

  1. Σαρόν: «επιτυχημένη» επιχείρηση
  2. Πανικός στο Μέριλαντ των ΗΠΑ
  3. Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
  4. Νέες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  5. Τελεσίγραφο προτεσταντών στο Σιν Φέιν
  6. Επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
  7. Διπλωματικός πυρετός για το Ιράκ
  8. Σαρόν: «επιτυχημένη» επιχείρηση
  9. Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
  10. Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
  11. Αίγυπτος κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ
  12. Σαρόν: «επιτυχημένη» η επιχείρηση με τους τουλάχιστον 14 νεκρούς
  13. Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
  14. Αίγυπτος κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ
  15. Σαρόν: «επιτυχημένη» η επιχείρηση με τους τουλάχιστον 14 νεκρούς
  16. Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία
  17. Με εξαφάνιση απειλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά
  18. Μπους κατά Ιράκ
  19. Έρευνες για το τάνκερ της Υεμένης
  20. «Πιέσεις ΗΠΑ» για ένταξη της Τουρκίας
  21. Ασύλληπτος ελεύθερος σκοπευτής
  22. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  23. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν: «επιτυχημένη» επιχείρηση
 

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι από την επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε την επίθεση του στρατού του Ισραήλ στο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, ως μια «επιτυχημένη επιχείρηση κατά εξτρεμιστών».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες επλήγησαν, όμως, είπε ότι θα υπάρξουν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες τέτοιες ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι νεκροί και οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι πολίτες και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Ισραήλ ως «έγκλημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" για τις επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα.

Ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία την καταδίκασαν.

Στο μεταξύ, ένοπλοι, που εκφράζονται υποψίες ότι είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ισραηλινό κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρεις ακόμα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο παλαιστιναικές νοσοκομειακές πηγές μετέδωσε ότι μια 12χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στην Ράφα, νοτίως της Λωρίδας της Γάζας.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 23:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανικός στο Μέριλαντ των ΗΠΑ
 

Οι συχνές δολοφονίες πολιτών αποδίδονται από αρκετούς στην ελεύθερη πώληση όπλων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την όγδοη επίθεση ελεύθερου σκοπευτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 13χρονου αγοριού.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλα τα σχολεία της αμερικανικής πολιτείας, όπου οι μαθητές κυκλοφορούν συνεχώς συνοδεία γονέως και αστυνομικών.

Ο ελεύθερος σκοπευτής παραμένει ασύλληπτος και οι τοπικές αστυνομικές αρχές του Μέριλαντ ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να στείλει περισσότερους πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) για να συνδράμουν στις έρευνες.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για την όγδοη επίθεση του οπλοφόρου που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει έξι ανθρώπους.


Όλα τα θύματα ήταν αθώα. Αλλά τώρα ξεπέρασε κάθε όριο - τι φταίνε τα παιδιά;
Αστυνομικός διευθυντής, Μέριλαντ
Οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που δρα σε ακτίνα 70 περίπου χιλιομέτρων γύρω από την Ουάσιγκτον.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, όμως, είναι ελάχιστα καθώς δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες ενώ ο δράστης φαίνεται να επιλέγει τα θύματά του στην τύχη (μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται άτομα και των δυο φύλων, από 13 έως 72 ετών)

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έχουν επιφέρει σύγχυση και πανικό στους κατοίκους της περιοχής.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ, Πάρις Γκλέντενιγκ, απηύθυνε έκκληση προς το δράστη να παραδοθεί στις αστυνομικές αρχές.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
 

Η εκστρατεία για το 'ναι' στη Συνθήκη της Νίκαιας είναι αυτή τη φορά πιο οργανωμένη

Με πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου μια ομάδα 20 δημοσιογράφων από την Ιρλανδία πέρασαν μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα
Δεδομένου του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται σε δύο εβδομάδες στην Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην μείνουν δυσαρεστημένοι οι φιλοξενούμενοι τους.



Η εκστρατεία για το "Οχι" στη Νικαία έχει πολλούς... φίλους
Οι σπεσιαλιτέ της «πρωτεύουσας της Ευρώπης», μύδια και μπύρες, και ό,τι άλλο καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες προσφέρθηκε απλόχερα στους Ιρλανδούς πάντα όμως συνοδεία αρκετής φιλοευρωπαϊκής προπαγάνδας.

«Κανείς επικριτής της Συνθήκης της Νίκαιας δεν είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τους Ιρλανδούς δημοσιογράφους», δήλωσε στο BBC ο Δανός ευρωβουλευτής και ευρωσκεπτικιστής, Γενς Πέτερ Μπόντε.

Το τελευταίο εμπόδιο

Οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 19 Οκτωβρίου.

Η έγκριση της συνθήκης της Νίκαιας από τους Ιρλανδούς θεωρείται το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συνθήκη.

Και όπως εδώ και μήνες προειδοποιούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς την έγκριση της Ιρλανδίας η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ένταξης άλλων δέκα κρατών και 75 εκατομμυρίων ανθρώπων, τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εργάστηκαν σκληρά για να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ΕΕ-εμείς έχουμε τη δύναμη να τους στείλουμε στο διάολο
Μπέρτι Αχέρν, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει στο τι πρόκειται να γίνει εάν οι Ιρλανδοί για άλλη μια φορά πουν «όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν τη συνθήκη.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, έχει δηλώσει στους Ιρλανδούς ψηφοφόρους ότι εάν πουν «όχι» στη Νίκαια, θα είναι σαν να λένε στους 75 εκατομμύρια ανθρώπους οι τύχες του κρέμονται από αυτούς «να πάνε στο διάολο».

Τα κενά της Νίκαιας

Η Νίκαια έχει χαρακτηριστεί ως η συνθήκη της διεύρυνσης, το οποίο, όπως εκτιμούν πολλοί, δεν είναι απολύτως αληθινό.

Η πιθανότητα προσχώρησης ή ένταξης στην ΕΕ κατοχυρώνεται σε όλες τις βασικές συνθήκες.

Ο τελικός αριθμός των κρατών που θα ενταχθούν το 2004 στην ΕΕ δεν πρόκειται να αποφασιστεί νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Στόχος της συνθήκης της Νίκαιας είναι να διευκολύνει τα κράτη μέλη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλέον αποκτήσει τη διευρυμένη μορφή της.

Οργή Πρόντι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ποτέ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ιρλανδικό εμπόδιο στην Διεύρυνση.

Κάποτε είχε δηλώσει στην ιρλανδέζικη εφημερίδα «Άιρις Τάιμς» ότι η Διεύρυνση θα προχωρήσει ακόμα κι εάν οι Ιρλανδοί την απορρίψουν.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν θα προεδρεύσει της διάσκεψεις που θα χαράξει το νέο σύνταγμα της ΕΕ
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής προέβη σε αυτήν τη δήλωση είχε στο μυαλό του τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία υπεγράφη το 1997.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Άμστερνταμ πέντε κράτη έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ χωρίς καμία αλλαγή στους υπάρχοντες κανόνες.

Το πρόβλημα δημιουργείται με τις υπόλοιπες έξι ή περισσότερες χώρες που επιθυμούν να γίνουν κράτη – μέλη της ΕΕ.

Νέο Σύνταγμα

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο σύνταγμα της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει κατά πολύ τόσο τη Συνθήκη της Νίκαιας όσο και τις προγενέστερές της.

Επομένως, η πλειονότητα των Ιρλανδών έχει μείνει με την εξής απορία: «προς τι λοιπόν όλος ο θόρυβος περί του δημοψηφίσματος;»

Πολλοί, μάλιστα, Ιρλανδοί, αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα όσο άλλη μια ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά λένε, να «γυρίσουν την πλάτη τους στους ευρωκράτες της ΕΕ».


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Οι αντάρτες ελέγχουν την Μπουάκε από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ μελών των ανταρτών και των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής του Ελεφαντοστού, Μπουάκε.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 58 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το ίδιο πρακτορείο πρόσθεσε ότι πρώτες άνοιξαν πυρ οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Νωρίτερα και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διακήρυτταν ότι είχαν κερδίσει τον έλεγχο της 500.000 κατοίκων πόλης.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων οι αντάρτες κατάφεραν τη Δευτέρα να αναγκάσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε υποχώρηση στα προάστια της Μπουάκε.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Κυριακή όταν η κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο υπογραφής κατάπαυσης του πυρός, η οποία έγινε με πρωτοβουλία αξιωματούχων από τη δυτική Αφρική.

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Ακτής Ελεφαντοστού, Σερί Μπαϊλί, δήλωσε ότι η επανακατάληψη της Μπουάκε θα ανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο προτεσταντών στο Σιν Φέιν
 

Αβέβαιο το μέλλον του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας

Με αποχώρηση από την τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας απειλεί το προτεσταντικό κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ εάν σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση δεν προτείνει την απομάκρυνση του Σιν Φέιν φερόμενου ως πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Αγώνα (IRA).

Ο ηγέτης του κόμματος των Ενωτικών, Ντέιβιντ Τριμπλ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να καταθέσει το αίτημα προς συζήτηση στην τοπική εθνοσυνέλευση της Βορείου Ιρλανδίας διαφορετικά, όπως είπε, το κόμμα του δεν έχει άλλη "εναλλακτική λύση" από την αποχώρηση από τη κυβέρνηση του Στόρμοντ.

Η πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Ιρλανδία με αφορμή σκάνδαλο κατασκοπείας, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δύο υπουργοί του τοπικού κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας παραιτήθηκαν και εκφράζονται φόβοι ότι η τοπική κυβέρνηση θα καταρρεύσει και θα επανέλθει το μοντέλο διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας απευθείας από την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Οι υπουργοί, που ανήκουν στο κόμμα των Ενωτικών, το οποίο υποστηρίζει την ύπαρξη στενών σχέσεων με τη Βρετανία, δήλωσαν ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κρίση εκδηλώθηκε όταν απαγγέλθηκε η κατηγορία σε μέλη του προσωπικού του κοινοβουλίου, που εργάζονται για το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, για κατοχή εγγράφων, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σε τρομοκράτες.

Ο Ντέιβιντ Τριμπλ κατηγόρησε το Σιν Φέιν για "πολιτική συνωμοσία μεγίστου βαθμού".

Από την πλευρά της βρετανικής ηγεσίας, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν το τοπικό κοινοβούλιο της Βορείου Ιρλανδίας.

Νωρίτερα, ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι είναι "απολύτως αποφασισμένος και αφοσιωμένος" στην εξεύρεση λύσης στο νέο πολιτικό αδιέξοδο της Βορείου Ιρλανδίας.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 20:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
 

Περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων ενόπλων στο νησί Φαϊλάκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν σε από κοινού ασκήσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κουβέιτ.

Οι δύο δράστες, επίσης, σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι δύο δράστες ήταν πολίτες του Κουβέιτ και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της αραβικής χώρας επρόκειτο για "τρομοκρατική" ενέργεια.

"Η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Οι έρευνες, όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποπλοίαρχος Τζος Φράι, του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.

Ωστόσο, μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του Κουβέιτ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι το επεισόδιο δεν αποκλείεται να οφείλεται σε παρεξήγηση όσον αφορά τις περιοχές, στις οποίες είχε απαγορευτεί η πρόσβαση ενόψει των ασκήσεων.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας και διευκρίνισε ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ενδεχόμενης νέας επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Πολίτες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέιβιντ Λάπαν, ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Ο κ. Λάπαν επανέλαβε ότι άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών, αλλά, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για πολίτες.

"Δεν φαίνεται να ανήκουν στον στρατό του Κουβέιτ", κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η νήσος Φαϊλάκα έχει ήδη αποκλειστεί πλήρως και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΒΒC από το Κάιρο, Χέμπα Σαλέχ, οι έρευνες των Αμερικανών αναμένεται να προσανατολιστούν και στο εάν οι δράστες είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Κουβέιτ συντάσσεται με τις διαθέσεις των Αμερικανών όσον αφορά την ανατροπή του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο Κουβέιτ υπάρχουν σταθμευμένοι περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματικός πυρετός για το Ιράκ
 

Η Γαλλία εξαρχής αντιτίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ

Ενδείξεις αρχίζουν να διαφαίνονται για πιθανό συμβιβασμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το ψήφισμα για το Ιράκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ρεφαράν, δήλωσε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να συνεχίσει να αψηφεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι όλες οι επιλογές δράσης εναντίον είναι ανοικτές εφόσον θα χαίρουν της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ρωσική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση εγγυηθεί της αποτελεσματικότητας της ομάδας των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Δριμεία κριτική Αιγύπτου

Η Αίγυπτος άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν πιο αυστηρούς τους όρους, που πρέπει να τηρήσει ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν για να αποφύγει τον πόλεμο κατά της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μαχέρ, αναφερόμενος στο προωθούμενο ψήφισμα ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πιο αυστηρό πλαίσιο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ, δήλωσε ότι το να ξαναγράψεις τους κανόνες στο μέσον του παιχνιδιού δεν αποτελεί την καλύτερη λύση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την συνάντηση που είχε ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στην πρωτεύουσα της χώρας Κάιρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, που προσπαθεί να πείσει τις Αραβικές χώρες ότι απαιτείται δράση στο θέμα του Ιράκ.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι χρειάζεται ανάληψη δράσης στην περίπτωση του Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε ο κ. Μπους, είναι έτοιμες να ηγηθούν μιας διεθνούς συμμαχίας για να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ αν η χώρα αυτή δεν σταματήσει να αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν: «επιτυχημένη» επιχείρηση
 

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι από την επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε την επίθεση του στρατού του Ισραήλ στο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, ως μια «επιτυχημένη επιχείρηση κατά εξτρεμιστών».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες επλήγησαν, όμως, είπε ότι θα υπάρξουν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες τέτοιες ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι νεκροί και οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι πολίτες και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Ισραήλ ως «έγκλημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία την καταδίκασαν.

Στο μεταξύ, ένοπλοι, που εκφράζονται υποψίες ότι είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ισραηλινό κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρεις ακόμα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο παλαιστιναικές νοσοκομειακές πηγές μετέδωσε ότι μια 12χρονη Παλαιστίνια σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στην Ράφα, νοτίως της Λωρίδας της Γάζας.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 16:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
 

Περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων ενόπλων στο νησί Φαϊλάκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ οι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν σε από κοινού ασκήσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κουβέιτ.

Οι δύο δράστες, επίσης, σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, στο οποίο επέβαιναν.

"Η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη. Οι έρευνες, όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποπλοίαρχος Τζος Φράι, του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.

Ωστόσο, μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του Κουβέιτ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι το επεισόδιο δεν αποκλείεται να οφείλεται σε παρεξήγηση όσον αφορά τις περιοχές, στις οποίες είχε απαγορευτεί η πρόσβαση ενόψει των ασκήσεων.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας και διευκρίνισε ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ενδεχόμενης νέας επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Πολίτες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντέιβιντ Λάπαν, ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Ο κ. Λάπαν επανέλαβε ότι άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών, αλλά, τόνισε ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για πολίτες.

"Δεν φαίνεται να ανήκουν στον στρατό του Κουβέιτ", κατέληξε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η νήσος Φαϊλάκα έχει ήδη αποκλειστεί πλήρως και όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΒΒC από το Κάιρο, Χέμπα Σαλέχ, οι έρευνες των Αμερικανών αναμένεται να προσανατολιστούν και στο εάν οι δράστες είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το Κουβέιτ συντάσσεται με τις διαθέσεις των Αμερικανών όσον αφορά την ανατροπή του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο Κουβέιτ υπάρχουν σταθμευμένοι περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 16:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
 

Περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης έπεσε νεκρός και ένας άλλος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς, που δέχθηκαν στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών από αγνώστους ενόπλους στο νησί Φαϊλάκα, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ.

Οι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις, από κοινού με τον στρατό του Κουβέιτ, όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Δύο άνδρες, που θεωρείται ότι είναι οι δράστες του συμβάντος, σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίγυπτος κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ
 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου) είναι αντίθετος στην προοπτική επίθεσης κατά του Ιράκ

Η Αίγυπτος άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν πιο αυστηρούς τους όρους, που πρέπει να τηρήσει ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν για να αποφύγει τον πόλεμο κατά της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μαχέρ, αναφερόμενος στο προωθούμενο ψήφισμα ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πιο αυστηρό πλαίσιο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ, δήλωσε ότι το να ξαναγράψεις τους κανόνες στο μέσον του παιχνιδιού δεν αποτελεί την καλύτερη λύση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την συνάντηση που είχε ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στην πρωτεύουσα της χώρας Κάιρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, που προσπαθεί να πείσει τις Αραβικές χώρες ότι απαιτείται δράση στο θέμα του Ιράκ.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι χρειάζεται ανάληψη δράσης στην περίπτωση του Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε ο κ. Μπους, είναι έτοιμες να ηγηθούν μιας διεθνούς συμμαχίας για να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ αν η χώρα αυτή δεν σταματήσει να αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 16:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν: «επιτυχημένη» η επιχείρηση με τους τουλάχιστον 14 νεκρούς
 

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι από την επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε την επίθεση του στρατού του Ισραήλ στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ως «επιτυχημένη επιχείρηση κατά εξτρεμιστών».

Ο κ. Σαρόν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες επλήγησαν, όμως είπε ότι θα υπάρξουν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες τέτοιες ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι νεκροί και οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι πολίτες και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Ισραήλ ως «έγκλημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία την καταδίκασαν.

Στο μεταξύ, ένοπλοι, που εκφράζονται υποψίες ότι είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ισραηλινό άνδρα κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρεις ακόμα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 15:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ
 


Ενας Αμερικανός πεζοναύτης έπεσε νεκρός και ένας άλλος τραυματίστηκε από πυροβολισμούς, που δέχθηκαν στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών από αγνώστους ενόπλους στο νησί Φαϊλάκα, που βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ.

Οι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή πραγματοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις, από κοινού με τον στρατό του Κουβέιτ, όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Δύο άνδρες, που θεωρείται ότι είναι οι δράστες του συμβάντος, σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 15:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίγυπτος κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράκ
 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου) είναι αντίθετος στην προοπτική επίθεσης κατά του Ιράκ

Η Αίγυπτος άσκησε σκληρή κριτική στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνουν πιο αυστηρούς τους όρους, που πρέπει να τηρήσει ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν για να αποφύγει τον πόλεμο κατά της χώρας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μαχέρ, αναφερόμενος στο προωθούμενο ψήφισμα ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πιο αυστηρό πλαίσιο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Ο.Η.Ε. στο Ιράκ, δήλωσε ότι το να ξαναγράψεις τους κανόνες στο μέσον του παιχνιδιού δεν αποτελεί την καλύτερη λύση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από την συνάντηση που είχε ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στην πρωτεύουσα της χώρας Κάιρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, που προσπαθεί να πείσει τις Αραβικές χώρες ότι απαιτείται δράση στο θέμα του Ιράκ.

Την Δευτέρα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι χρειάζεται ανάληψη δράσης στην περίπτωση του Ιράκ προσθέτοντας, πάντως, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε ο κ. Μπους, είναι έτοιμες να ηγηθούν μιας διεθνούς συμμαχίας για να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ αν η χώρα αυτή δεν σταματήσει να αναπτύσει όπλα μαζικής καταστροφής, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρόν: «επιτυχημένη» η επιχείρηση με τους τουλάχιστον 14 νεκρούς
 

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι από την επίθεση στην πόλη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε την επίθεση του στρατού του Ισραήλ στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ως «επιτυχημένη επιχείρηση κατά εξτρεμιστών».

Ο κ. Σαρόν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες επλήγησαν, όμως είπε ότι θα υπάρξουν από την πλευρά του Ισραήλ και άλλες τέτοιες ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι οι νεκροί και οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι πολίτες και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Ισραήλ ως «έγκλημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία την καταδίκασαν.

Στο μεταξύ, ένοπλοι, που εκφράζονται υποψίες ότι είναι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ισραηλινό άνδρα κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τρεις ακόμα άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 14:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία
 

Αβέβαιο το μέλλον του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Ιρλανδία με αφορμή ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δύο υπουργοί του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας παραιτήθηκαν και εκφράζονται φόβοι ότι η τοπική κυβέρνηση θα καταρεύσει και θα επανέλθει το μοντέλο διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας απευθείας από την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Οι υπουργοί, που ανήκουν στο κόμμα των Ενωτικών, το οποίο υποστηρίζει την ύπαρξη στενών σχέσεων με τη Βρετανία, δήλωσαν ότι το τοπικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κρίση εκδηλώθηκε όταν απαγγέλθηκε η κατηγορία σε μέλη του προσωπικού του Κοινοβουλίου, που εργάζονται για το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, για κατοχή εγγράφων, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σε τρομοκράτες.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 22:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Με εξαφάνιση απειλούνται τα πρωτεύοντα θηλαστικά
 

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι σημαντικά για το οικοσύστημα

Οργανώσεις για τη συντήρηση των ειδών υποστηρίζουν ότι το έν τρίτο των πρωτευόντων θηλαστικών αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάλειψης.

Έκθεση των οργανώσεων Conservation International και World Conservation Union αναφέρει ότι η καταστροφή των δασών για ξυλεία και αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών των πιθήκων και των λέμουρων έχει αυξηθεί κατά δύο τρίτα.

Οι οργανώσεις ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σωθούν τα πρωτεύοντα θηλαστικά από πλήρη εξάλειψη.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα πρωτεύοντα θηλαστικά στην Ασία και την Αφρική.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους κατά Ιράκ
 

Για δεσμούς του Ιράκ με την Αλ Κάιντα έκανε λόγο ο Τζωρτζ Μπους (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τον Σαντάμ Χουσεΐν και απείλησε ότι αν δεν προχωρήσει σε αφοπλισμό του Ιράκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, από το Σινσινάτι του Οχάιο, επιχείρησε να συνδέσει το καθεστώς της Βαγδάτης με το δίκτυο της Αλ Κάιντα και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του Ιράκ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του λεγόμενου πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.


Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί συμμετείχαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις
«Το Ιράκ μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βιολογικά ή χημικά όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες ή άτομα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος σε Ιρακινούς αξιωματούχους προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εκτελέσουν εντολές «βίας και απόγνωσης» το Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να προωθήσει ψήφισμα με το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Τζωρτζ Μπους για την πραγματοποίηση επίθεσης.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι υπέρ της σκληρής στάσης που υιοθετεί ο πρόεδρος Μπους για το Ιράκ.

Σύμφωνα με το γκάλοπ, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CBS και της εφημερίδας «Times» της Νέας Υόρκης, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ της πολεμικής επιχείρησης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η υποστήριξη του κοινού μειώνεται, όμως, όταν τίθενται ζητήματα όπως μεγάλος αριθμός ανθρώπινων απωλειών, από τη μεριά των αμερικανών στρατιωτών ή των Ιρακινών αμάχων, ή το ενδεχόμενο παρατεταμένης σύρραξης.

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί έλαβαν μέρος σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά μήκος και πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γύρω στα 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης σε αντιπολεμική διαδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί ηθοποιοί που μίλησαν κατά του πολέμου με το Ιράκ.


Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2002 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνες για το τάνκερ της Υεμένης
 

Ο πυκνός καπνός από το φλεγόμενο πλοίο είναι ορατός από τις ακτές της νοτιοανατολικής Υεμένης

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Εισαγγελικής αρχής του Παρισιού ξεκίνησε ανακριτική έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε σε Γαλλικό πετρελαιοφόρο, το Λίμπουργκ, που έπιασε φωτιά στις ακτές της Υεμένης, μετά από ισχυρή έκρηξη.


Στην Αλ Καίντα είχε αποδοθεί η επίθεση στο αμερικανικό USS Cole
Σύμφωνα με την εταιρεία του πλοίου Λίνμπουργκ, η έκρηξη συνέβη όταν ένα μικρό πλοιάριο συγκρούστηκε με το πετρελαιοφόρο, που μετέφερε τετρακόσιες χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν.

Μια παρόμοια έκρηξη στο αμερικανικό USS Cole προ διετίας, είχε αποδοθεί στην Αλ Κάιντα.

Οι αρχές της Υεμένης απέκλεισαν την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια - σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, η φωτιά ξεκίνησε από εκρηκτικές ύλες που βρίσκονταν αποθηκευμένες σε μια από τις δεξαμενές του πλοίου.

Κίνδυνος για πετρελαιοκηλίδα

Μεγάλη ποσότητα πετρελαίου έχει ήδη χυθεί στη θάλασσα.

Αρκετές πετρελαιοκηλίδες είναι ορατές από την Υεμένη.


Η φωτιά στο Λίμπουργκ έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Το τάνκερ κατευθυνόταν στο λιμάνι Αλ Νταμπά, της Αραβικής Θάλασσας, για να φορτώσει και άλλο πετρέλαιο.

Η Γαλλική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε στο BBC ότι το Γαλλικό τάνκερ συγκρούστηκε με μικρό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά.

Τα 24 από τα 25 μέλη του πληρώματος του τάνκερ διεσώθησαν και δεν διατρέχουν κίνδυνο.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 03:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πιέσεις ΗΠΑ» για ένταξη της Τουρκίας
 

Η Ευρώπη των 25 δεν θα διευρυνθεί σύντομα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τουρκίας, υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

«Σχεδόν κάθε εβδομάδα η Ουάσινγκτον λέει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις χώρες μέλη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ένταξη της Τουρκίας» ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.


Η Τουρκική ηγεσία είναι δυσαρεστημένη από τις πληροφορίες που την θέλουν εκτός ΕΕ
Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των αμερικανικών πιέσεων οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεωστρατηγικό ρόλο της Άγκυρας για μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Μάλιστα, μιλώντας στους Financial Times o Τομ Γουέστον, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κύπρο δήλωσε: «Εκφράσαμε με έντονο τρόπο τις απόψεις μας στους φίλους και τους συμμάχους μας».

Στο σχετικό άρθρο, σημειώνεται ότι η Τουρκία εισήλθε σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας ύστερα από ισχυρές πιέσεις της αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι μετά τη δημιουργία της Ευρώπης των 25 χωρών-μελών η επόμενη διεύρυνση θα καθυστερήσει για αρκετά χρόνια και πως η ένταξη μιας σταθερής, ευημερούσας και δημοκρατικής Τουρκίας είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει δέκα χώρες προς ένταξη έως το 2004.

Στην αναφορά της, που δημοσιεύεται επισήμως την Τετάρτη, η Κομισιόν προτείνει συνεχή παρακολούθηση της πορείας εκπλήρωσης των όρων της ΕΕ για δυο ακόμη χρόνια ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται στο ενδεχόμενο ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ακόμη διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης προς την Τουρκία έως το 2006 αλλά δεν θα ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως αναφέρεται, η χώρα δεν πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 05:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασύλληπτος ελεύθερος σκοπευτής
 

Οι συχνές δολοφονίες πολιτών αποδίδονται από αρκετούς στην ελεύθερη πώληση όπλων

Στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στα προάστια της Ουάσιγκτον ένα δεκατριάχρονο αγόρι τραυματίσθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή που παραμένει ασύλληπτος.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για την όγδοη επίθεση του οπλοφόρου που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει έξι άτομα.


Όλα τα θύματα ήταν αθώα. Αλλά τώρα ξεπέρασε κάθε όριο - τι φταίνε τα παιδιά;
Αστυνομικός διευθυντής, Μέριλαντ
Οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που δρα σε ακτίνα 70 περίπου χιλιομέτρων γύρω από την Ουάσιγκτον.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, όμως, είναι ελάχιστα καθώς δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες ενώ ο δράστης φαίνεται να επιλέγει τα θύματά του στην τύχη (μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται άτομα και των δυο φύλων, από 13 έως 72 ετών)

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές, οι αλλεπάλληλες επιθέσεις έχουν επιφέρει σύγχυση και πανικό στους κατοίκους της περιοχής.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 04:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Στην κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού, που όπως σημειώνεται είναι προσανατολισμένος στους Ολυμπιακούς αγώνες, αναφέρεται η εφημερίδα Financial Times. Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ενισχύει τη φημολογία για την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε ένα χρόνο.

Νέα σημαντική πτώση στην υποστήριξη των βρετανών πολιτών για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Guardian σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM. Συγκεκριμένα την ανάγκη επίθεσης υποστηρίζει πλέον μόνο το 32% των ερωτηθέντων.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί την τελευταία ανταπόκριση που στέλνει από το Αφγανιστάν ο απεσταλμένος Ρόι ΜακΚάρθυ, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου. Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια των Αφγανών για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα τους.

H Independent αφιερώνει μια από τις σελίδες της στο Βρετανό επιστήμονα Τζον Σάλστον που μοιράζεται με δυο συναδέλφους το φετινό Νόμπελ ιατρικής για την μελέτη του μηχανισμού εξέλιξης γονιμοποιημένων εμβρύων σε σύνθετους οργανισμούς.
«Ακούσατε το ανέκδοτο με τον Άγγλο, το Νοτιοαφρικανό και τον Αμερικάνο που πέρασαν όλη τη ζωή τους μελετώντας ένα σκουλήκι σε μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας» διαβάζουμε στην πρωτότυπη εισαγωγή του κειμένου που παρουσιάζει το επίτευγμα των τριών επιστημόνων.

Τέλος οι Times υποστηρίζουν ότι αρκετοί πιστοί σύντροφοι του Σαντάμ Χουσείν αναζητούν διόδους διαφυγής φοβούμενοι τις επιπτώσεις της αναμενόμενης αμερικανικής επίθεσης. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι ήδη αρκετά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 04:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Σε ρυθμούς εκλογών κινούνται αρκετές από τις σημερινές ευρωπαϊκές εφημερίδες ύστερα από την άνοδο των εθνικιστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και την θεαματική νίκη του αριστερού υποψηφίου στη Βραζιλία.

Η επιτυχία των Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών εθνικιστών, αναφέρει η γερμανική Der Tagesspiegel, «αποδεικνύει πόσο απέχουν οι κάτοικοι της χώρας από το πρότυπο της Ευρώπης για ένα πολυεθνικό κράτος».
Το νέο σκηνικό, συνεχίζει η εφημερίδα, θα δυσχεράνει την προσπάθεια του ύπατου αρμοστή της διεθνούς κοινότητας, Πάτι Ασντάουν, να βρει συνεργάσιμους συνομιλητές που θα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα προς την ΕΕ.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χρειάζεται μια νέα συμφωνία του Ντέιτον» υποστηρίζει η Die Welt του Αμβούργου η οποία αποδίδει σε σημαντικό βαθμό την άνοδο των εθνικιστών σε οικονομική κακοδιαχείριση.
«Η συμφωνία του Ντέιτον» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «δημιούργησε ένα μη λειτουργικό κατασκεύασμα με 13 κυβερνήσεις και 120 υπουργούς ο προϋπολογισμός των οποίων καταναλώνει το 64% του ΑΕΠ».

Αριστερή στροφή

Τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη εκλογή του αριστερού υποψηφίου Λούλα ντα Σίλβα στην οικονομία της Βραζιλίας εξετάζει η La Vanguardia από τη Βαρκελώνη ύστερα από τη σαρωτική νίκη του Λούλα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Παρά τις αρνητικές αντιδράσεις των επενδυτών, επισημαίνει η La Vanguardia, το Εργατικό Κόμμα (του Λούλα) ελέγχει ήδη αρκετές πολιτείες και συνεργάζεται με ξένες επιχειρήσεις χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά της η επίσης ισπανική El Mundo αμφισβητεί τις προθέσεις του Λούλα να δημιουργήσει «μια διευρυμένη μεσαία τάξη που θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία για τη Βραζιλία στο άμεσο μέλλον».

Η Αυστριακή Der Standard θεωρεί ότι ακόμη και αν ο Λούλα κερδίσει και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν θα προχωρήσει σε «θεαματική αλλαγή κατεύθυνσης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.