Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-17

  1. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  2. Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
  3. Πολύνεκρη επίθεση Ισραηλινών
  4. «Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ»
  5. «Η Β. Κορέα διαθέτει δυο πυρηνικές βόμβες»
  6. «Ανόητοι» οι κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα
  7. Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
  8. Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
  9. Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί
  10. Οδηγίες για αυτόπτες μάρτυρες
  11. Βοήθεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
  12. Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας 2000 χρόνια μετά
  13. Νέες απειλές κατά Αυστραλών
  14. Αποσύρει στρατεύματα το Πακιστάν
  15. «Οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν την Αλ Κάιντα»
  16. Νέες απειλές κατά Αυστραλών
  17. Τα μέλη του ΟΗΕ μιλούν ανοιχτά για το Ιράκ
  18. Β. Κορέα: «Έχουμε πυρηνικά»
  19. Νέες απειλές κατά Αυστραλών
  20. Τα μέλη του ΟΗΕ μιλούν ανοιχτά για το Ιράκ
  21. Ομάδα του FBI στο Μπαλί για έρευνες
  22. Τσουχτερό πρόστιμο στην Άντερσεν
  23. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στο Μπαλί
  24. ΗΠΑ: Η Β. Κορέα διαθέτει πυρηνικά
  25. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  26. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 03:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Το ζήτημα του ΙΡΑ επανέρχεται στο προσκήνιο με μια ομιλία - τελεσίγραφο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ. Στις βρετανικές εφημρίδες κυραρχούν ακόμη οι προειδοποιήσει της βρετανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ινδονησία αλλά και οι δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι για τους κανονισμόυς της Ευρωζώνης.

Κατηγορηματικός ο Μπλαίρ

"Η ώρα της αλήθειας για τον ΙΡΑ" είναι ο τίτλος των Times που σημειώνουν οτι για πρώτη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός εγκατέλειψε την πολιτική των βήμα-προς-βήμα διαπραγματεύσεων και σχεδόν τελεσιγραφικά προειδοποίησε την οργάνωση οτι η έναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών είναι αδύνατη κάτω απο την απειλή της βίας.

Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση οτι δεν θα επιτραπεί στο κόμμα Σιν Φέιν να επανέλθει στην κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας, εάν ο ΙΡΑ δεν αποκηρύξει ομόφωνα την παραστρατιωτική βία σε όλες τις μορφές της.

Για το ίδιο θέμα η Guardian γράφει οτι η γεμάτη πάθος, τριαντάλεπτη ομιλία του Τόνυ Μπλαίρ στο Μπέλφαστ δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβήτηση, οταν ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνιζε οτι για τη βιωσιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρειο Ιρλανδία απαιτείται η διάλυση του ΙΡΑ.

Νέες προειδοποιήσεις

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας απηύθηναν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ινδονησία, καθώς όπως παραδέχθηκαν υπάρχουν ενδείξεις για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον δυτικών στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Times οι αρχές δεν έχουν στα χέρια τους στοιχεία για συγκεκριμένο τόπο και χρόνο μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης, αλλά είναι σαφές οτι η Βρετανία δεν θέλει να διακινδυνεύσει τις ζωές των υπηκόων της.

Η Daily Telegraph γράφει οτι πολλοί Βρετανοί διπλωμάτες αναμένεται να ανακληθούν απο τις θέσεις τους στην Ινδονησία, ενώ συνιστάται στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα εκτός κιαν συντρέχει λόγος απόλυτης ανάγκης.

"Βλακώδεις κανόνες"

Οι οικονομικοί κανονισμοί που διέπουν την κυκλοφορία του ενιαίου Ευρωαπϊκού νομίσματος δέχθηκαν πλήγμα όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τους χαρακτήρισε βλακώδεις, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι δηλώσεις του κ. Πρόντι είναι δυνατό να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει κάποια όρια στα κυβερνητικά ελλείμματα και δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
 

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους από την Αυστραλία

Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.

Προβλέπεται ο σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας, η κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για διάστημα ενός χρόνου αλλά και η δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου.


Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας
Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Εν τω μεταξύ οι αρχές στην Ινδονησία κάλεσαν για εξέταση τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ σε σχέση σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον δυτικών συμφερόντων.

Ο ίδιος θεωρείται από πολλούς ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια αν και ο ίδιος αρνείται την κατηγορία


Οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ινδονησία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί και παρευρέθη σε τελετή μνήμης των περίπου 200 θυμάτων της επίθεσης, τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος αισθάνεται "χαμένος" μπροστά στο θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Παράλληλα, οι αρχές της Αυτσραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες της Αυστραλίας που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 30 Αυστραλών και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν άλλοι 89 νεκροί Αυστραλοί.

Σύνδεση με Αλ Κάιντα

H αστυνομία της Ινδονησίας επιβεβαίωσε τις περισσότερες από τις πληροφορίες που προήλθαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών - τη CIA - ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει παρουσία στο εσωτερικό της Ινδονησίας και, μάλιστα, διατηρεί σχέσεις με την ακραία ισλαμική οργάνωση Τζεμά Ισλαμίγια, τα μέλη της οποίας θεωρούνται κυρίως ύποπτα για την επίθεση στο Μπαλί.


Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακριθούν αρκετοί άνθρωποι με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Ο ανταποκριτής τού BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα μεταδίδει ότι, πλέον, θεωρείται πιθανό ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν να είναι και ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, Τζεμά Ισλαμίγια.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας φέρονται να έχουν συλλάβει τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Τζακάρτα.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη επίθεση Ισραηλινών
 

Νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες τα άρματα μάχης των Ισραηλινών

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι εννέα χρόνων, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών αρμάτων μάχης νοτίως της Λωρίδας της Γάζας.

«Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά σπιτιών σε προσφυγικό καταυλισμό της Ραφά», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ραφά, Αλί Μουσά.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η νέα επίθεση των Ισραηλινών αναμένεται να προκαλέσει αναζωπύρωση των ταραχών στη Γάζα, όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη τεταμένη εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιδρομών των Ισραηλινών δυνάμεων.

Οι επιδρομές αποσκοπούν στον εντοπισμό μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σκοτωθεί και άμαχοι πολίτες.

Επέτειος Ράμπιν

Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να τιμήσουν την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν.

Παρόλο που ο Γιτζάκ Ράμπιν σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1995, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο η επέτειος πέφτει Πέμπτη.

Διάφορες εκδηλώσεις μνήμης πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά η βασική τελετή θα γίνει στα κοιμητήρια του όρους Χερζλ, όπου έχει ταφεί ο Γιτζάκ Ράμπιν.

«Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Πρέπει να μας γίνει μάθημα και να το κρατάμε πάντα στη μνήμη μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ.

Ο Γιτζάκ Ράμπιν από ακραίο δεξιό Εβραίο, ο οποίος είχε τότε επικαλεστεί ότι δεν μπόρεσε να τον συγχωρέσει για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Όσλο το 1993.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ»
 

Οι κύριοι Ιβανόφ και Παπανδρέου έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκοπεύουν να καταθέσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιβανόφ το νέο σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ρωσία και άλλες χώρες για το υπάρχον σχέδιο που κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το αίτημα άνευ όρων προσφυγής στα όπλα σε περίπτωση που το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, την αντίθεσή τους στις προτάσεις των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ εξέφρασαν τα κράτη του αραβικού κόσμου αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το ζήτημα του οπλοστασίου της Βαγδάτης.

Την πραγματοποίηση της συζήτησης επεδίωξε το Κίνημα των Αδεσμεύτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κράτη που δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκφράσουν τις θέσεις τους.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 20:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η Β. Κορέα διαθέτει δυο πυρηνικές βόμβες»
 

Η αποδοχή της Βορείου Κορέας ότι διαθέτει και αναπτύσσει πυρηνικά όπλα έχει προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει πιθανότατα «μικρό αριθμό» πυρηνικών όπλων δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπους είχε χαρακτηρίσει «ανησυχητική» την αποδοχή της Βόρειας Κορέας ότι δεν έχει διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει σε διπλωματική επίλυση του προβλήματος και συμπλήρωσε ότι για τον Μπους το συγκεκριμένο ζήτημα διαφέρει από αυτό του Ιράκ «που διοικείται από ένα δικτάτορα με αυτοκτονικές τάσεις».

Την ανησυχία της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεων τους με τη Βόρειο Κορέα, δήλωσαν προβληματισμένες και κάλεσαν τη βορειοκορεατική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, χαρακτήρισε "σκοτεινό" το θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση οτι η Βόρειος Κορέα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, κάλεσε την Πιονγιανγκ να «εξαλείψει με ειλικρίνια τις υποψίες για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος Μπους είχε κατατάξει τη Βόρειο Κορέα - μαζί με το Ιράκ και το Ιράν - στον «άξονα του κακού».


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 21:05 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ανόητοι» οι κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα
 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι άσκησε έντονη κριτική για τις περιορισμούς που επιβάλλει η ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες των χωρών της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κανονισμοί του συμφώνου σταθερότητας είναι «ανόητοι» και άκαμπτοι και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία.

Η ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ Πρόντι, χρειάζεται κανονισμούς που θα εμποδίσουν κάθε χώρα από το να συγκεντρώνει υψηλά ελλείμματα-γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του ευρώ.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι πιθανότατα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τους όρους του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Σε παρόμοια οικονομική κατάσταση πιστεύεται ότι βρίσκονται και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν αναφερόμενος στις δηλώσεις Πρόντι σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ήθελε να υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα σύστημα πιο συμβατό με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Ανταποκριτής του ΒΒC αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν πλήγμα στην αξιοπιστία του συμφώνου.

Το σύμφωνο σταθερότητας συμφωνήθηκε το 1997 –και μάλιστα ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας- προκειμένου να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ευρωπαϊκή Οικονομία εν όψει της κυκλοφορίας του ευρώ.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 19:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
 

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους από την Αυστραλία

Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.

Προβλέπεται ο σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας, η κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για διάστημα ενός χρόνου αλλά και η δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου.


Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας
Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια σημαντικότατη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.


Οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ινδονησία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί και παρευρέθη σε τελετή μνήμης των περίπου 200 θυμάτων της επίθεσης, τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος αισθάνεται "χαμένος" μπροστά στο θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Παράλληλα, οι αρχές της Αυτσραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες της Αυστραλίας που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 30 Αυστραλών και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν άλλοι 89 νεκροί Αυστραλοί.

Σύνδεση με Αλ Κάιντα

H αστυνομία της Ινδονησίας επιβεβαίωσε τις περισσότερες από τις πληροφορίες που προήλθαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών - τη CIA - ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει παρουσία στο εσωτερικό της Ινδονησίας και, μάλιστα, διατηρεί σχέσεις με την ακραία ισλαμική οργάνωση Τζεμά Ισλαμίγια, τα μέλη της οποίας θεωρούνται κυρίως ύποπτα για την επίθεση στο Μπαλί.


Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακριθούν αρκετοί άνθρωποι με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Ο ανταποκριτής τού BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα μεταδίδει ότι, πλέον, θεωρείται πιθανό ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν να είναι και ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, Τζεμά Ισλαμίγια.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας φέρονται να έχουν συλλάβει τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Τζακάρτα.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδονησία: Υπερεξουσίες στις αρχές
 

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους από την Αυστραλία

Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.

Προβλέπεται ο σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας, η κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για διάστημα ενός χρόνου αλλά και η δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου.


Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας
Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια σημαντικότατη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.


Οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ινδονησία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί και παρευρέθη σε τελετή μνήμης των περίπου 200 θυμάτων της επίθεσης, τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος αισθάνεται "χαμένος" μπροστά στο θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Παράλληλα, οι αρχές της Αυτσραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες της Αυστραλίας που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 30 Αυστραλών και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν άλλοι 89 νεκροί Αυστραλοί.

Σύνδεση με Αλ Κάιντα

H αστυνομία της Ινδονησίας επιβεβαίωσε τις περισσότερες από τις πληροφορίες που προήλθαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών - τη CIA - ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει παρουσία στο εσωτερικό της Ινδονησίας και, μάλιστα, διατηρεί σχέσεις με την ακραία ισλαμική οργάνωση Τζεμά Ισλαμίγια, τα μέλη της οποίας θεωρούνται κυρίως ύποπτα για την επίθεση στο Μπαλί.


Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακριθούν αρκετοί άνθρωποι με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Ο ανταποκριτής τού BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα μεταδίδει ότι, πλέον, θεωρείται πιθανό ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν να είναι και ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, Τζεμά Ισλαμίγια.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας φέρονται να έχουν συλλάβει τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Τζακάρτα.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί
 

Νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες τα άρματα μάχης των Ισραηλινών

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών αρμάτων μάχης νοτίως της Λωρίδας της Γάζας.

«Ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά σπιτιών σε προσφυγικό καταυλισμό της Ραφά», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ραφά, Αλί Μουσά.

Καμία αντίδραση δεν υπάρχει ακόμα από πλευράς ισραηλινού στρατού.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η νέα επίθεση των Ισραηλινών αναμένεται να προκαλέσει αναζωπύρωση των ταραχών στη Γάζα, όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη τεταμένη εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιδρομών των Ισραηλινών δυνάμεων.

Οι επιδρομές αποσκοπούν στον εντοπισμό μελών ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σκοτωθεί και άμαχοι πολίτες.

Επέτειος Ράμπιν

Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να τιμήσουν την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν.

Παρόλο που ο Γιτζάκ Ράμπιν σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1995, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο η επέτειος πέφτει Πέμπτη.

Διάφορες εκδηλώσεις μνήμης πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά η βασική τελετή θα γίνει στα κοιμητήρια του όρους Χερζλ, όπου έχει ταφεί ο Γιτζάκ Ράμπιν.

«Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Πρέπει να μας γίνει μάθημα και να το κρατάμε πάντα στη μνήμη μας», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ.

Ο Γιτζάκ Ράμπιν από ακραίο δεξιό Εβραίο, ο οποίος είχε τότε επικαλεστεί ότι δεν μπόρεσε να τον συγχωρέσει για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Όσλο το 1993.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Οδηγίες για αυτόπτες μάρτυρες
 

Η αστυνομία ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να δίνουν πιο ουσιαστικές μαρτυρίες

Οδηγίες προς τους μελλοντικούς αυτόπτες μάρτυρες εξέδωσε η αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίπτωση που ο σκοπευτής «χτυπήσει» ξανά στα προάστια της Ουάσινγκτον.

Οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να εκδώσουν οδηγίες μετά τις συνεχείς περιπτώσεις αντικρουόμενων μαρτυριών.

Οι προσπάθειες των εμπειρογνωμόνων να καταλήξουν σε ένα σκίτσο του δράστη δεν έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, ο άγνωστος σκοπευτής έχει σκοτώσει εννέα ανθρώπους και έχει τραυματίσει δύο σοβαρά από τις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την αρχηγό της αστυνομίας του Μοντγκόμερι, Νάνσι Ντεμ, σε περίπτωση πυροβολισμού οι πολίτες θα πρέπει αρχικώς να προφυλαχτούν και μετά να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση από την οποία προήλθε ο ήχος.

Οι μελλοντικοί αυτόπτες μάρτυρες οφείλουν, σύμφωνα με την Νάνσι Ντεμ, να καταγράψουν τα όσα είδαν, να μην μιλήσουν με άλλους ανθρώπους ή δημοσιογράφους καθώς υπάρχει φόβος αλλοίωσης των μαρτυριών τους.

Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι της αστυνομίας υποστήριζαν με βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες από τους πυροβολισμούς της Δευτέρας θα οδηγήσουν σε σύλληψη.

Μέσος σκοπευτής

Η επικεφαλής των αστυνομικών αρχών του Μοντγκόμερι τόνισε ότι οι πολίτες , οι οποίοι παρατηρούν για υπόπτους δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν από επιμέρους περιγραφές όπως για παράδειγμα, την μαρτυρία που αναφέρει ότι ο δράστης έχει σκούρο δέρμα.

Εδώ και ημέρες η αστυνομία αναζητεί ένα φορτηγάκι μάρκας Σεβρολέτ και χρώματος λευκού, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν αποκλείεται ο δράστης να χρησιμοποιεί κάποιο άλλο τύπο αυτοκινήτου.

«Όλα αυτά τα ενδεχόμενα είνε πιθανά. Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό,» είπε η αρχηγός της αστυνομίας του Μοντγκόμερι..

Και πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας αλλά οι ειδικοί δεν έχουν ενδείξεις ότι υπήρχε πολιτική ή ιδεολογική σκοπιμότητα πίσω από τους πυροβολισμούς.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 15:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Βοήθεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
 

Το εμπόριο ηρωίνης παραμένει...ανθηρό

Έκκληση για περισσότερη διεθνή βοήθεια για την πάταξη της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών απηύθυνε ο προέδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Η σταθερότητα και η ευημερία του Αφγανιστάν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί εάν δεν εξαρθρωθεί η τοπική μαφία των ναρκωτικών.

Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο για τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Αφγανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του είναι διατεθειμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραγωγής οπίου, αλλά, επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους αγρότες της χώρας ότι υπάρχουν άλλες εξίσου επικερδείς καλλιέργειες με αυτή του οπίου.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Λακντάρ Μπραχιμί, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο, ότι η καλλιέργεια οπίου είναι 40 φορές πιο επικερδής από την καλλιέργεια σιταριού.

Όσες φορές η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταπείσει τους αγρότες δεν τα κατάφερε.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας 2000 χρόνια μετά
 

Η βιβλιοθήκη ανεγέρθη στην ίδια θέση με την αρχαία

Η επαναλειτουργία της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου είναι γεγονός.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Ελλάδος, Κωστής Στεφανόπουλος.


Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα άνοιξε η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων στην Αλεξάνδρεια
Η ανέγερση της βιβλιοθήκης κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και η κατασκευή διήρκεσε 12 χρόνια.

Χτίστηκε στην ίδια ακριβώς θέση με την αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία καταστράφηκε σταδιακά από τον 1ο αιώνα π.Χ με την εισβολή των ρωμαϊκών δυνάμεων του Ιουλίου Καίσαρα.

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε ολοκληρωτικά σε πυρκαγιά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Στόχος των επικεφαλής της βιβλιοθήκης είναι να αγγίξουν τα οκτώ εκατομμύρια βιβλία.

Επί του παρόντος, πάντως, η βιβλιοθήκη διαθέτει μισό εκατομμύριο βιβλία, το περιεχόμενο των οποίων κυρίως αφορά την περιοχή της Μεσογείου και των πολιτισμών της.

Ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική επίβλεψη του έργου ανήκει στη νορβηγική εταιρεία, Σνοχέτα.

Η επταώροφη βιβλιοθήκη διαθέτει 2.000 θέσεις για αναγνώστες όλες με θέα προς τη θάλασσα.

Στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης λειτουργεί, επίσης, μουσείο και πλανητάριο.

Οι πολίτες της Αλεξάνδρειας γιόρτασαν με το δικό τους τρόπο την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης, για την οποία, όπως λένε, αισθάνονται περήφανοι.

Η αυλαία των εγκαινίων έπεσε με πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Την Πέμπτη δίνει συναυλία ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Δημήτρης Παπαδημήτριου και τραγουδούν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Απαγορευμένα βιβλία

Η ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος είναι ένας από τους βασικούς στόχους της νέας βιβλιοθήκης, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της ιδρυτικής της διακήρυξης.


Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης παραδέχονται ότι κάποια αμφιλεγόμενα βιβλία θα αργήσουν να φτάσουν στα ράφια της βιβλιοθήκης
Ωστόσο, οι επικεφαλής της μουσουλμανικής θρησκείας στην Αίγυπτο έχουν κατά καιρούς απαγορεύσει την κυκλοφορία και ανάγνωση πολλών βιβλίων στη χώρα.

Ανάμεσα στους απαγορευμένους συγγραφείς είναι και ο Αιγύπτιος, Ναγκούμπ Μαχφούζ, ο οποίος έχει, επίσης, τιμηθεί με το νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, δρ. Ισμαΐλ Σεραγκεντίν, δήλωσε ότι η απαγόρευση βιβλίων υποσκάβει τις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε αυτό το ίδρυμα.

«Η αποστολή του ιδρύματος είναι να καθιερωθεί ως ένας τόπος διαλόγου και ανεκτικότητας, κατανόησης και λογικής. Ένας χώρος ελεύθερος και ανοιχτός σε όλους τους πολιτισμού του κόσμου», πρόσθεσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρεια.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες απειλές κατά Αυστραλών
 

Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους από την Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης του Μπαλί.


Οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ινδονησία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί και παρευρέθη σε τελετή μνήμης των περίπου 200 θυμάτων της επίθεσης, τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος αισθάνεται "χαμένος" μπροστά στο θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Παράλληλα, οι αρχές της Αυτσραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες της Αυστραλίας που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 30 Αυτσραλών και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν άλλοι 89 νεκροί Αυστραλοί.

Σύνδεση με Αλ Κάιντα

H αστυνομία της Ινδονησίας επιβεβαίωσε τις περισσότερες από τις πληροφορίες που προήλθαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών - τη CIA - ότι το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει παρουσία στο εσωτερικό της Ινδονησίας και, μάλιστα, διατηρεί σχέσεις με την ακραία ισλαμική οργάνωση Τζεμά Ισλαμίγια, τα μέλη της οποίας θεωρούνται κυρίως ύποπτα για την επίθεση στο Μπαλί.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ινδονησίας άφησε να εννοηθεί ότι θα ανακριθούν αρκετοί άνθρωποι με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Ο ανταποκριτής τού BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα μεταδίδει ότι, πλέον, θεωρείται πιθανό ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν να είναι και ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, Τζεμά Ισλαμίγια.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας φέρονται να έχουν συλλάβει τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Τζακάρτα.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια σημαντικότατη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας

Κοινή ομάδα

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλία, επίσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγεται μια νέα εποχή στις διπλωματικές τις σχέσεις με την Τζακάρτα, οι οποίες είχαν διακοπεί τη δεκαετία του ΄90 εξαιτίας των καταγγελιών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής με προεδρικό διάταγμα νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τα οποία θα δίνουν απεριόριστες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 14:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποσύρει στρατεύματα το Πακιστάν
 

Και ορισμένοι Ινδοί στρατιώτες αποχωρούν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ινδία.

Μία ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση της Ινδίας απεφάνθη υπέρ της μείωσης των δυνάμεων της στη συνοριακή γραμμή με το Πακιστάν.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαρακτήρισε την κίνηση της Ινδίας ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η ινδική ηγεσία διευκρίνισε ότι δε θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη πρώτη θετική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο κρατών της ινδικής χερσονήσου το τελευταίο χρόνο.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, θα μεταβεί στο Πακιστάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής.

Η απόφαση της Ισλαμαμπάντ για την αποχώρηση των πακιστανικών στρατευμάτων ελήφθη έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης παρουσία του προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει από την Ινδία άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 14:48 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οι Σαουδάραβες χρηματοδοτούν την Αλ Κάιντα»
 

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται η βασική πηγή χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα

Έκθεση Αμερικανών αναλυτών καταγγέλλει ότι η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κάνει τα "στραβά μάτια" στη χρηματοδότηση που προσφέρουν οι Σαουδάραβες πολίτες στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Η έκθεση του "Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων", το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κερδίσει το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εάν δεν ασκήσει πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης απέρριψαν τα συμπεράσματα της έκθεσης και αντέτιναν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον στο θέμα της χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση της χώρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που ζητούν οι αμερικανοί αναλυτές καθώς φοβάται να συγκρουσθεί με το συντηριτικό ισλαμικό κατεστημένο της χώρας.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες απειλές κατά Αυστραλών
 

Οι συγγενείς διαμαρτύρονται για καθυστέρηση στη διαδικασία αναγνώρισης

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης του Μπαλί.


Οι Αυστραλοί καλούνται να εγκαταλείψουν την Ινδονησία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί και παρευρέθη σε τελετή μνήμης των περίπου 200 θυμάτων της επίθεσης, τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος αισθάνεται "χαμένος" μπροστά στο θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Παράλληλα, οι αρχές της Αυτσραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους πολίτες της Αυστραλίας που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 30 Αυτσραλών και υπάρχουν φόβοι ότι υπάρχουν άλλοι 89 νεκροί Αυστραλοί.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας φέρονται να έχουν συλλάβει τον επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης, η οποία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά δυτικών στόχων στην Τζακάρτα.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια σημαντικότατη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας

Κοινή ομάδα

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλία, επίσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγεται μια νέα εποχή στις διπλωματικές τις σχέσεις με την Τζακάρτα, οι οποίες είχαν διακοπεί τη δεκαετία του ΄90 εξαιτίας των καταγγελιών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής με προεδρικό διάταγμα νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τα οποία θα δίνουν απεριόριστες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 13:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα μέλη του ΟΗΕ μιλούν ανοιχτά για το Ιράκ
 

Μίλησαν και τα μη μόνιμα μέλη

Την αντίθεσή τους στις προτάσεις ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ εκφράζουν τα κράτη του αραβικού κόσμου αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το ζήτημα του οπλοστασίου της Βαγδάτης.

Τη συζήτηση επεδίωξε το Κίνημα των Αδεσμεύτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κράτη που δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκφράσουν τις θέσεις τους.


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζονται διχασμένα στο θέμα, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία επιθυμούν την έκδοση ψηφίσματος που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων: με το πρώτο να αφορά την αποστολή επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, με τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ ως ύστατο μέσο πίεσης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ βλέπει θετικά τη γαλλική προσέγγιση του θέματος.

Εν τω μεταξύ στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, ανακοίνωσε ότι είχε απευθείας επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, για τη διευθέτηση των διαφορών στο ζήτημα του Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα ο Ιγκόρ Ιβανόφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσία σε υιοθέτηση ψηφίσματος που θα προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης

«Εάν το ψήφισμα στοχεύει στο να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του έργου των επιθεωρητών όπλων όπως προβλέπουν προηγούμενα ψηφίσματα θα το μελτήσουμε σοβαρά. Εάν όμως το ψήφισμα θέτει τις νομικές βάσεις για στρατιωτική επέμβαση δεν θα το υποστηρίξουμε γιατί πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο ψήφισμα δεν προωθεί τη σταθερότητα στη περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση όσον αφορά το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Ιβανόφ-Πάουελ.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι η Δύση ακολουθεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρέσβης υποστήριξε ένθερμα τις αμερικανικές θέσεις, λέγοντας ότι το Ιράκ έχει επανειλλημένα αθατήσει τις υποσχέσεις του.

Πάντως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζονται διχασμένα στο θέμα, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία επιθυμούν την έκδοση ψηφίσματος που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων: με το πρώτο να αφορά την αποστολή επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, με τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ ως ύστατο μέσο πίεσης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ βλέπε με καλό μάτι τη γαλλική προσέγγιση του θέματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 05:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: «Έχουμε πυρηνικά»
 

Ανέκαθεν οι σχέσεις ΗΠΑ και Κορέας ήταν τεταμένες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα ενημερώσουν και θα συζητήσουν με τους συμμάχους για την πρόσφατη αποδοχή της Βορείου Κορέας ότι διαθέτει και αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, οι οποίες επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεων τους με τη Βόρειο Κορέα, δήλωσαν προβληματισμένες και κάλεσαν τη βορειοκορεατική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.


Επιζητάμε ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος
Αμερικανική κυβέρνηση
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις αρχές Οκτωβρίου Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα και παρουσίασαν στους συνομιλητές τους αδιάσειστα στοιχεία για ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν οι βορειοκορεάτες.

Ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότιο Κορέα, Τζέιμς Λίλι δήλωσε στο BBC το πρόγραμμα αυτό ήταν κοινό μυστικό για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, αφού οι Βορειοκορεάτες αρνούνταν διεθνείς επιθεωρήσεις και προσπαθούσαν να καλύψουν τα πυρηνικά τους απόβλητα.


Αφίσα με πυραύλους που χτυπούν το αμερικανικό καπιτώλιο

Το αμερικανικό υπουργείο υποστηρίζει ότι έχει παραβιαστεί η συμφωνία για πάγωμα των πυρηνικών προγραμμάτων που είχε υπογράψει η Βόρεια Κορέα το 1994 με την κυβέρνηση Κλίντον.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ύστερα από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος η κυβέρνηση Μπους διέκοψε κάθε διάλογο με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ιλ και διεξάγει διαβουλεύσεις με το κογκρέσσο και τους συμμάχους της, αλλά επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, χαρακτήρισε "σκοτεινό" το θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση οτι η Βόρειος Κορέα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, κάλεσε την Πιονγιανγκ να "εξαλείψει με ειλικρίνια τις υποψίες για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων".

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος Μπους είχε κατατάξει τη Βόρειο Κορέα - μαζί με το Ιράκ και το Ιράν - στον «άξονα του κακού».


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 08:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες απειλές κατά Αυστραλών
 

Οι συγγενείς διαμαρτύρονται για καθυστέρηση στη διαδικασία αναγνώρισης

Οι αρχές της Αυστραλίας κάνουν έκκληση στους Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της νέες, ανησυχητικές προειδοποιήσεις για επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, μεταβαίνει στο Μπαλί για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των πτωμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τρία άτομα, πιθανους υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, λέει η αστυνομία.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια ημαντικόταη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας

Κοινή ομάδα

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλία, επίσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγεται μια νέα εποχή στις διπλωματικές τις σχέσεις με την Τζακάρτα, οι οποίες είχαν διακοπεί τη δεκαετία του ΄90 εξαιτίας των καταγγελιών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής με προεδρικό διάταγμα νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τα οποία θα δίνουν απεριόριστες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 08:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα μέλη του ΟΗΕ μιλούν ανοιχτά για το Ιράκ
 

Μίλησαν και τα μη μόνιμα μέλη

Στη Νέα Υόρκη, το θέμα του Ιράκ επανήλθε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στα πλαίσια συζήτησης που προκάλεσε το Κίνημα των Αδεσμεύτων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κράτη που δεν είναι μόνιμα μέλη του Σώματος να εκφράσουν τις θέσεις τους.

Πολλοί από τους ομιλητές προέρχονταν από μουσουλμανικές χώρες και διεκήρυξαν την αντίθεσή τους στην αμερικανικές επιδιώξεις για έκδοση ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Έθνη που θα επέτρεπε τη χρήση βίας έναντι της Βαγδάτης.

Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι η Δύση ακολουθεί πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρέσβης υποστήριξε ένθερμα τις αμερικανικές θέσεις, λέγοντας ότι το Ιράκ έχει επανειλλημένα αθατήσει τις υποσχέσεις του.

Πάντως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζονται διχασμένα στο θέμα, καθώς ΗΠΑ και Βρετανία επιθυμούν την έκδοση ψηφίσματος που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων: με το πρώτο να αφορά την αποστολή επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη, με τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ ως ύστατο μέσο πίεσης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Νέα Υόρκη, το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ βλέπε με καλό μάτι τη γαλλική προσέγγιση του θέματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2002 - 11:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομάδα του FBI στο Μπαλί για έρευνες
 

Η βομβιστική επίθεση στόχο είχε έναν από τα πλέον δημοφιλή θέρετρα της Ινδονησίας

Ξεκίνησε στην Ινδονησία η διεξαγωγή ερευνών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του Σαββάτου που κατέστρεψε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης στο τουριστικό θέρετρο Κούτα του Μπαλί.

Ομάδα του αμερικανικού FBI εξετάζει τον χώρο της επίθεσης για τη συλλογή στοιχείων, ενώ η Αυστραλιανή αστυνομία και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στο Μπαλί.

Η Ινδονησιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει πλέον τα ονόματα αρκετών υπόπτων για την επίθεση.


Η λέξη "τρομοκρατία" είναι όρος... τεχνικός, τυπικός -- αυτό που συνέβη ήταν βάρβαρο, βάναυσο, μαζική δολοφονία χωρίς καμμία δικαιολογία
Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζων Χάουαρντ
Πάνω από 187 νεκροί και 309 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης. Τα περισσότερα θύματα είχαν έλθει από την Αυστραλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα μεταβεί αεροπορικώς στο Μπαλί και αργότερα θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, για συνομιλίες με αξιωματούχους των Ινδονησιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ινδονησία καθώς ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέων επιθέσεων.

Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρντμεντ διέταξε επίσης να παραμείνει στην αμερικανική πρεσβεία μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και να αναχωρήσουν από τη χώρα οι υπόλοιποι αμερικανοί πολίτες.

Ημέρα πένθους στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ, δήλωσε ότι η απάντηση της χώρας θα είναι "εντός των λογικών ορίων αλλά αυστηρή".

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ο κ. Χάουαρντ είπε: "Η λέξη 'τρομοκρατία' είναι όρος... τεχνικός, τυπικός -- αυτό που συνέβη ήταν βάρβαρο, βάναυσο, μαζική δολοφονία χωρίς καμμία δικαιολογία".

Ως ένδειξη σεβασμού για τα θύματα, ο κ. Χάουαρντ ακύρωσε την απογευματική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και κήρυξε την ερχόμενη Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους.

Το Μπαλί, με κυρίως Ινδουϊστές κατοίκους, εθεωρείτο, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές της Ινδονησίας, που είναι η χώρα με τους περισσότερους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούρτι, επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης και δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταδιώξουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και άλλοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση.

Στόχος οι ξένοι

Μετά την επίθεση, άγνωστα παραμένουν τα ίχνη 200 και πλέον Αυστραλών.

Η Βρετανία προσεφέρθη να αποστείλει ειδικούς στο Μπαλί για να βοήθησουν τις διωκτικές αρχές στην προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόχων.


Τα ονόματα των θυμάτων έχουν τοιχοκολληθεί
Η επίθεση σημειώθηκε ενώ υπήρχαν επίμονες προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τους Αμερικανούς πολίτες για κινδύνους που εγκυμονούν στην Ινδονησία.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επανειλημένα δηλώσει ότι έχει στοιχεία ότι μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκονται στην Ινδονησία και συνδέονται με τοπικές εξτρεμιστικές Ισλαμικές οργανώσεις.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και σημειώθηκε στο θέρετρο Κιούτα του Μπαλί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Την ίδια περίπου ώρα με την έκρηξη στο νυχτερινό κέντρο εξεράγη βόμβα κοντά στου επίτιμου προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ντενπασάρ χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Οι αρχές της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης είχαν ισχυριστεί πως μέλη οργάνωσης που είναι γνωστή ως Τζεμαά Ισλαμίγα και έχει στόχο την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη νοτιοανατολική Ασία, έχει τις βάσεις της στην Ινδονησία.


Ο χάρτης της Ινδονησίας


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 07:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Τσουχτερό πρόστιμο στην Άντερσεν
 

Ο δικηγόρος της Άρθουρ Άντερσεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση

Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων στη διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών Άρθουρ Άντερσεν, για παρακώλυση της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της έρευνας στην υπόθεση χρεωκοπίας του ενεργειακού κολοσσού Ένρον.


Είναι τραγικό για όλους όσους έχουν εμπλακεί. Το έχουμε μετανιώσει.
Ράστυ Χάρντιν, δικηγόρος Άντερσεν

Η εταιρεία Άντερσεν υποστήριξε ότι οι ισολογισμοί της Ένρον, τους οποίους είχε υποχρέωση να ελέγξει ήταν νομότυποι και ακριβείς, τη στιγμή που αυτοί οι λογαριασμοί έκρυβαν τεράστια χρέη, πράγμα που προκάλεσε και την οικονομική κατάρρευση της Ένρον.

Η καταδίκη της Άντερσεν συνολικά ως εταιρεία σημαίνει ότι κανένα στέλεχός της δεν θα πάει στη φυλακή.

Ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι μετά τις διαπιστωμένες λογιστικές παρατυπίες έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος της Άντερσεν και η εταιρεία έχει καταστραφεί οικονομικά καθώς έχει απαγορευτεί η διενέργεια λογιστικών ελέγχων από στελέχη της σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η Άρθουρ Άντερσεν ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιβολής προστίμου.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 06:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στο Μπαλί
 

Οι συγγενείς διαμαρτύρονται για καθυστέρηση στη διαδικασία αναγνώρισης

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας για να παραστεί στην τελετή μνήμης για τα περίπου 200 θύματα - στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί - που έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου.

Μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται οι συγγενείς. Όλοι θα αντιδρούσαμε έτσι σε παρόμοιες καταστάσεις... και ελαν η παρουσία μου εκεί μπορεί να βοηθήσει, τότε έχει καλώς
Τζον Χάουαρντ

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν τρία άτομα, πιθανους υπόπτους για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, λέει η αστυνομία.

Όπως δήλωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας, στην προετοιμασία της επίθεσης έλαβαν μέρος Ινδονήσιοι αλλά και αλλοδαποί πολίτες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα Αυστραλία και Ινδονησία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινή ομάδα δράσης με αυξημένες αρμοδιότητες ερευνών για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε οτι πρόκειται για μια ημαντικόταη συμφωνία απο πολιτική άποψη, αλλά και πρακτικά λόγω του εδάφους που έχουν να καλύψουν οι έρευνες.

Νομίζω ότι η αστυνομία μας έχει ανάγκη της συγκεκριμένης και ειδικής εμπειρίας που έχουν σε παρόμοια θέματα οι υπηρεσίες χωρών όπως η Αυστραλία και η Βρετανία
Εκπρόσωπος της Ινδονησίας

Κοινή ομάδα

Η σύσταση κοινή ομάδος ερευνών αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ με την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλία, επίσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγεται μια νέα εποχή στις διπλωματικές τις σχέσεις με την Τζακάρτα, οι οποίες είχαν διακοπεί τη δεκαετία του ΄90 εξαιτίας των καταγγελιών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδονησία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής με προεδρικό διάταγμα νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τα οποία θα δίνουν απεριόριστες εξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 05:55 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Η Β. Κορέα διαθέτει πυρηνικά
 

Ανέκαθεν οι σχέσεις ΗΠΑ και Κορέας ήταν τεταμένες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατων επαφών που είχε αμερικανική αντιπροσωπεία στη Βόρεια Κορέα, αξιωματούχοι της Πιονγκ Γιανγκ παραδέχθηκαν ότι η χώρα τους, εδώ και μερικά χρόνια, εφαρμόζει μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.


Επιζητάμε ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος
Αμερικανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ, στις αρχές Οκτωβρίου Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα και παρουσίασαν στους συνομιλητές τους αδιάσειστα στοιχεία για ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν οι βορειοκορεάτες.

Ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Κορέα, Τζέημς Λίλι δήλωσε στο BBC το πρόγραμμα αυτό ήταν κοινό μυστικό για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, αφού οι βορειοκορεάτες αρνούνταν διεθνείς επιθεωρήσεις και προσπαθούσαν να καλύψουν τα πυρηνικά απόβλητά τους.


Αφίσα με πυραύλους που χτυπούν το αμερικανικό καπιτώλιο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι έχει παραβιαστεί η συμφωνία για πάγωμα των πυρηνικών προγραμμάτων που είχε υπογράψει η Βόρεια Κορέα το 1994 με την κυβέρνηση Κλίντον.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ύστερα από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος η κυβέρνηση Μπους διέκοψε κάθε διάλογο με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ιλ και διεξάγει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσσο και τους συμμάχους της, αλλά επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, χαρακτήρισε "σκοτεινο" το θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση οτι η Βόρειος Κορέα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, κάλεσε την Πιονγιανγκ να "εξαλείψει με ειλικρίνια τις υποψίες για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων".

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος Μπους είχε κατατάξει τη Βόρεια Κορέα - μαζί με το Ιράκ και το Ιράν - στον «άξονα χωρών του Κακού».


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 05:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Ενώ η Βρετανία θρηνεί τους νεκρούς της απο τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, οι σημερινές εφημερίδες επικεντρώνονται στην αποκάλυψη οτι η CIA είχε προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση για ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Ινδονησία.

Γνώριζαν...

Η Guardian στο πρωτοσέλιδο της γράφει οτι το Σεπτέμβριο η CIA είχε ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση για την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μπαλί και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της ανατολικής Ασίας. "Ομως το Στέιτ Ντιπαρτμεντ δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η προειδοποίηση της CIA έχει προκαλέσει μια σειρά διαφωνιών- όχι μόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Λονδίνο και στη Κανμπέρα - για το εάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επίθεση στο Μπαλί, ή, έστω, εάν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για μέρη όπως το Μπαλί, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την πηγή απο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στα μέσα Σεπτεμβρίου η CIA είχε στείλει προειδοποιητικά μηνύματα για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλους τους σταθμούς της, στην νοτιο-ανατολική Ασία.

"Αναφέρονταν πέντε ή έξι πιθανοί στόχοι, ανάμεσα τους και το Μπαλί.... όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αντέδρασε και τώρα έχει γίνει σκάνδαλο'', αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της εφημερίδας.

"Η Αυστραλία παραδέχεται οτι υπήρξε προειδοποίηση" είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Independent".

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας παραδέχθηκε οτι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν λάβει προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές στο Μπαλί, αλλά επέλεξε να μην τις αποκαλύψει.

"Η παραδοχή του Αυστραλού πρωθυπουργού έχει προκαλέσει αγανάκτηση, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να διεξαχθεί έρευνα για το ποιός γνώριζε τί" γράφει η εφημερίδα.

"Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας κάνουν λόγο για παταγώδη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας"

Η αντίσταση των 'συμμάχων'

"Οι ΗΠΑ απέτυχαν να πείσουν σύμμαχους - κλειδιά" είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Times.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους διαφώνησαν φανερά στο θέμα του Ιράκ, μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου οτι ολόκλξρος ο πλανήτης μπορεί να γίνει όμηρος των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Εισέπραξε όμως την "προσβλητική άρνηση" όχι μόνο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν δέχονται να δώσουν στην Ουάσιγκτον την εντολή για χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.


Νέες έρευνες για τον καρκίνο του μαστού

Η ολική αφαίρεση του μαστού δεν είναι απαραίτητη, τονίζουν δύο πρόσφατες έρευνες, των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Independent.

Αμερικανοί και Ιταλοί επιστήμονες, μετά απο 20 χρόνια μελετών, κατέλειξαν στο συμπέρασμα οτι δεν υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή και σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε μικρότερες επεμβάσεις για την αφαίρεση του όγκου.


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2002 - 04:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ολλανδία αλλά και το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχολούν σήμερα τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ.


"Χάος μετά τον Πιμ Φορτάιν"

Η Ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, στη διαδυκτιακή της έκδοση σημειώνει πως στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Ολλανδίας συνέβαλε η δολοφονία του Πιμ Φορτάιν και η απειρία των μελών
του κόμματος του.

Να σημειωθεί οτι η πολιτική κρίση στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας προέκυψε μετά την παραίτηση δύο υπουργών από το κόμμα του δολοφονημένου ακροδεξιού ηγέτη, Πιμ Φορτάιν.

"Τα άπειρα μέλη του κόμματος του Πιμ Φορτάιν, που στερήθηκαν τόσο βάναυσα τον αρχηγό τους, θα μπορούσαν να είχαν ωριμάσει με την άνοδο τους στην εξουσία.... όμως συνέβη το αντίθετο."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόμμα του Πιμ Φορτάιν ταλανίζεται πλέον απο τις διχόνοιες και την ανικανότητα των μελών του. "Χωρίς τον Πιμ Φορτάιν το κόμμα μοιάζει με άδεια σφαίρα".

Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας οτι την τελευταία λέξη πρέπει να έχουν οι πολίτες.

H γερμανική Sueddeutsche Zeitung περιγράφει την κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης ως το τέλος ενός "σκοτεινού επεισοδίου".

Η εφημερίδα συμφωνεί οτι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν έφερε στο τέλος την κυβέρνηση συνασπισμού. Προσθέτει όμως οτι και τα άλλα δύο συμμετέχοντα κόμματα ήταν σχεδόν απίθανο να οδηγήσουν την Ολλανδία σε μια περίοδο σταθερότητας.

Αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η απόσταση που κρατούν και τα δύο κόμματα απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αμφιβολίες για τη διεύρυνση

Η Die Presse της Αυστρίας παρατηρεί οτι το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί εντάσεις όχι μόνο στην Ολλανδία.

"Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε για το θέμα της διεύρυνσης, ο λαός της Ιρλανδίας απειλεί τη διεύρυνση με το νέο δημοψήφισμα του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ το ζήτημα έχει επιφέρει ρήξη στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αναπόφευκτο ένα τόσο "μεγαλεπήβολο εγχείρημα, όπως η διεύρυνση, να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και διαφωνίες."

Η ελβετική Tribune de Geneve γράφει οτι το άμεσο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στα χέρια των Ιρλανδών ψηφοφόρων, που καλούνται και πάλι να εγκρίνουν τη συνθήκη της Νίκαιας.

"Εάν την απορρίψουν και πάλι," σημειώνει η εφημερίδα, "τότε η Ένωση θα εισέλθει σε μια περίοδο αναταράξεων με αμφίβολα αποτελέσμάτα."


Ο Σιράκ λέει "όχι" στον πόλεμο

Η γαλλική Le Figaro δεν έχει καμία αμφιβολία για το πως πρέπει να ερμηνευθεί η δήλωση του Ζακ Σιράκ οτι η Γαλλία "θα αναλάβει τις ευθύνες της" απέναντι στο Ιράκ.

Κάτω απο τον τίτλο "Ιράκ: η απειλή του γαλλικού βέτο", η εφημερίδα γράφει οτι ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει την αντίθεση του σε μια στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.

"Χθές, στην Αλεξάνδρια, ο Ζακ Σιράκ είπε οτι η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αναλάβει τις ευθύνες της μέσα στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Έτσι επισείει την απειλή ενός βέτο", σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.