Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-19

  1. Πρώτο «NAI» από τους Ιρλανδούς
  2. Άνθρωπος- μηχανή σημειώσατε Χ
  3. IRA: «Δεν διαλυόμαστε»
  4. Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
  5. Το Πεντάγωνο αναζητά τον εκτελεστή-φάντασμα
  6. Δημοτικές εκλογές μέρος 2ον!
  7. Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
  8. Ο Αλεχάνδρο Τολέδο αναγνωρίσει το εκτός γάμου παιδί του
  9. Ευρωπαϊκή επανεκλογή Καραμανλή
  10. Αποφασισμένοι να απεργήσουν οι Βρετανοί πυροσβέστες
  11. Μείωση στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών
  12. Προβλέψεις Παπαδήμου για ΑΕΠ και πληθωρισμό
  13. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 13 - 19 Οκτωβρίου
  14. Ινδονησία: Σύλληψη μουσουλμάνου κληρικού
  15. Κρίσιμες κάλπες στην Ιρλανδία
  16. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  17. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  18. Ινδονησία: έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτο «NAI» από τους Ιρλανδούς
 


Προβάδισμα στους υποστηρικτές του «NAI» στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε έξι από τις 42 επαρχίες της χώρας (όπου χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές κάλπες) το ποσοστό του «ΝΑΙ» ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 57%.

Τα τελικά αποτελέσματα, όμως, αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής.

Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα ναι η ένα όχι στην εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας, που αποτελεί νομικό θεμέλιο των μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της Κοινότητας των «15».

Γιατί ξαναψήφισαν οι Ιρλανδοί;

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται μόνο κοινοβουλευτική επικύρωση της Συνθήκης, στην Ιρλανδία το Σύνταγμα απαιτεί δημοψήφισμα.

Σε ανάλογο δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι η πλειοψηφία των Ιρλανδών πολιτών τάχθηκε κατά της Συνθήκης, η οποία θα χάσει την ισχύ της εάν δεν επικυρωθεί από την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Κοινότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο πρωτοφανούς κρίσης θεσμών εάν οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Νίκαιας.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Άνθρωπος- μηχανή σημειώσατε Χ
 

Ο Ρώσος πρωταθλητής έλαβε 800 χιλιάδες δολάρια από τον βασιλιά του Μπαχρείν

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Βλαντιμίρ Κράμνικ, ύστερα από μια ιδιαίτερα δύσκολη γι' αυτόν παρτίδα κατάφερε ισοπαλία με τον Deep Fritz, τον ισχυρότερο υπολογιστή για σκάκι στον κόσμο.

Ο Ρώσος σκακιστής κέρδισε 800 χιλιάδες δολάρια για αυτό το αποτέλεσμα έχοντας ολοκληρώσει οκτώ παρτίδες με τον ηλεκτρονικό αντίπαλό του.


Ο Κράμνικ δυσκολευτηκε να κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ
Τα χρήματα προσέφερε ο βασιλιάς Χαμάντ του Μπαχρέιν όπου και πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες.

Οσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση υποστηρίζουν ότι ο Κράμνικ δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα και έκανε νευρικές κινήσεις μετακινώντας εμπρός και πίσω ορισμένα πιόνια.

Ο αντίπαλός του ήταν σε θέση να υπολογίζει έξι εκατομμύρια κινήσεις το δευτερόλεπτο.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναμέτρηση αυτού του είδους μετά τη θρυλική μάχη του προηγούμενου παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ με τον υπολογιστή Deep Blue της IBM.

Για την ιστορία ο Deep Fritz έπαιζε με τα μαύρα και κατάφερε να δυσκολέψει τον αντίπαλό του από τις πρώτες κινήσεις με ένα γκάμπι της Βασίλισσας.

Στις προηγούμενες παρτίδες ο Ρώσος πρωταθλητής φάνηκε να «μπερδεύει» τον υπολογιστή πραγματοποιώντας κινήσεις που δεν ανέμενε αλλά ένα σημαντικό λάθος στην πέμπτη παρτίδα του στοίχισε την πρωτοπορία.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου)
IRA: «Δεν διαλυόμαστε»
 

O IRA δηλώνει ότι δεν αποτελεί απειλή για την ειρηνή

Ως προσπάθεια «επιβολής μη ρεαλιστικών απαιτήσεων» χαρακτήρισε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να διαλυθεί.


O Τόνι Μπλερ ζήτησε το τέλος του IRA
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως υποστήριξε σε πρόσφατη ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η πολιτική κρίση που οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας της τοπικής Εθνοσυνέλευσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες ότι ο IRA σε συνεργασία με το πολιτικό του σκέλος, Σιν Φέιν, κατασκόπευαν την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε ότι ο αφοπλισμός είναι μια σταδιακή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι πλευρές και χαρακτήρισε άδικο το γεγονός ότι τα πυρά στρέφονται αποκλειστικά εναντίον του IRA.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 08:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία
 

Αφίσες υπέρ του «Ναι» και του «Όχι» στην Ιρλανδία

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιρλανδία για το δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα ναι η ένα όχι στην εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας, που αποτελεί νομικό θεμέλιο των μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της Κοινότητας των "15".

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 42% των εκλογέων τάσσονται υπέρ της Συνθήκης, το 29% κατά, ενώ ποσοστό 29% εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αναμένεται τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής και τα τελικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής.

Γιατί ξαναψηφίζουν οι Ιρλανδοί;

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται μόνο κοινοβουλευτική επικύρωση της Συνθήκης, στην Ιρλανδία το Σύνταγμα απαιτεί δημοψήφισμα.


Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι»

Σε ανάλογο δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι η πλειοψηφία των Ιρλανδών πολιτών τάχθηκε κατά της Συνθήκης, η οποία θα χάσει την ισχύ της εάν δεν επικυρωθεί από την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Κοινότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο πρωτοφανούς κρίσης θεσμών εάν οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Νίκαιας.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πεντάγωνο αναζητά τον εκτελεστή-φάντασμα
 


Ενδεικτική της ανησυχίας που προκαλεί στις αμερικανικές αρχές η δράση του ελεύθερου σκοπευτή που δολοφονεί ανυποψίαστους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον, είναι η συμμετοχή του στρατού στις έρευνες.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, συμφώνησε να διαθέσει στρατιωτικά μέσα παρακολούθησης βοηθώντας το ανθρωποκυνηγητό, ύστερα από σχετικό αίτημα του FBI.


Τα RC-7 έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κολομβία και τη Βόρεια Κορέα
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απαγορεύεται να αναλαμβάνουν αστυνομικά καθήκοντα και το Πεντάγωνο υπογραμμίζει ότι απλώς θα βοηθήσει το έργο της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Έτσι τους ουρανούς της Ουάσινγκτον περιπολούν πλέον δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη RC-7 εφοδιασμένα με κάμερες που μπορούν να καταγράψουν κινήσεις υπόπτων ακόμη και σε απόσταση 32 χιλιομέτρων.

Το Πεντάγωνο βλέπει την Ουάσινγκτον

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος διαθέτει υπέρυθρες κάμερες και άλλα συστήματα, που επιτρέπουν την παρακολούθηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και θερμικούς ανιχνευτές που μπορούν να «δουν» ανθρώπινες κινήσεις πίσω από κάθε επιφάνεια.

Παρόμοια αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των αριστερών ανταρτών της Κολομβίας αλλά και στη Βόρεια Κορέα.

Θεωρητικά, ύστερα από την επόμενη επίθεση του εκτελεστή-φάντασμα, το αεροσκάφος θα μεταδώσει εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον τόπο του εγκλήματος.

Τα RC-7 έχουν σχεδιαστεί να πετούν με χαμηλή ταχύτητα (περίπου 150χλμ/ώ) υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και έχουν αυτονομία πτήσης 10 ωρών σε ύψος πέντε με έξι χιλιόμετρα.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 15:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημοτικές εκλογές μέρος 2ον!
 

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν και πάλι οι ψηφοφόροι

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο προεκλογικός αγώνας των συνδυασμών οι οποίοι συμμετέχουν στο β' γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και το λόγο παίρνουν αύριο οι ψηφοφόροι, που προσέρχονται στις κάλπες.

Στην ψηφοφορία μετέχουν μόνο οι δύο συνδυασμοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Έτσι οι ψηφοφόροι θα παίρνουν κάθε φορά δύο ψηφοδέλτια, είτε για τις δημοτικές είτε για τις νομαρχιακές εκλογές.

Επίσης, την Κυριακή θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια ψηφοδέλτια, με τη διαφορά ότι δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης. Ωστόσο, αν κάποιοι βάλουν σταυρό προτίμησης δεν θα θεωρηθεί άκυρο το ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογές του β' γύρου θα διεξαχθούν σε περισσότερους από τους μισούς δήμους της χώρας.

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχθηκαν 412 δήμαρχοι, 19 νομάρχες και δύο υπερνομάρχες. Οι 130 κοινοτάρχες εκλέχτηκαν με σχετική πλειοψηφία. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα γίνει σε 489 δήμους και 34 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 μ.μ. Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης καθώς έχει καταργηθεί το εκλογικό βιβλιάριο.

Στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής δικαιούνται να ψηφίσουν όσοι είχαν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους και εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα πιστοποιητικά μέχρι και την περασμένη Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Όσοι πήραν τα πιστοποιητικά μετά την Κυριακή δεν θα ψηφίσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που είναι κανονικά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όσοι δικαιολογημένα ή όχι δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή μπορούν να το κάνουν αύριο χωρίς πρόβλημα αφού πρώτα πληροφορηθούν πού ψηφίζουν.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 08:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
 

Αφίσες υπέρ του «Ναι» και του «Όχι» στην Ιρλανδία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιρλανδία στα πλαίσια δημοψηφίσματος που θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν με ένα ναι η ένα όχι στην εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας, που αποτελεί νομικό θεμέλιο των μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της Κοινότητας των "15".

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 42% των εκλογέων τάσσονται υπέρ της Συνθήκης, το 29% κατά, ενώ ποσοστό 29% εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αναμένεται τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής και τα τελικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής.

Γιατί ξαναψηφίζουν οι Ιρλανδοί;

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται μόνο κοινοβουλευτική επικύρωση της Συνθήκης, στην Ιρλανδία το Σύνταγμα απαιτεί δημοψήφισμα.


Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι»

Σε ανάλογο δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι η πλειοψηφία των Ιρλανδών πολιτών τάχθηκε κατά της Συνθήκης, η οποία θα χάσει την ισχύ της εάν δεν επικυρωθεί από την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Κοινότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο πρωτοφανούς κρίσης θεσμών εάν οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Νίκαιας.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 13:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αλεχάνδρο Τολέδο αναγνωρίσει το εκτός γάμου παιδί του
 

«Έχω μια πανέξυπνη και πανέμορφη κόρη» είπε ο Περουβιανός πρόεδρος για την κόρη του Ζαράι

Ο πρόεδρος του Περού, Αλεχάνδρο Τολέδο, παραδέχθηκε - με καθυστέρηση 14 ετών - ότι είναι εκτός γάμου πατέρας μιας ανήλικης.

Η υπόθεση της πατρότητας του κ. Τολέδο βρίσκεται στην επικαιρότητα από την περυσινή εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ότι η άρνησή του προέδιδε έλλειψη ειλικρίνειας και αξιοπιστίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Τολέδο είπε ότι μετά την ομολογία του οι αντίπαλοί του θα νομίσουν ότι κατήγαγαν μεγάλη νίκη. Αλλά ισχυρίστηκε ότι πραγματικός νικητής είναι ο ίδιος, καθώς έχει μια πανέξυπνη και πανέμορφη κόρη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Λίμα ο πρόεδρος Τολέδο θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα για να διαπιστώσει εάν η ομολογία του προκάλεσε μείωση της απήχησής του.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 09:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκή επανεκλογή Καραμανλή
 

Ο Κώστας Καραμανλής εξελέξη εκ νέου αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επανεξελέγη στη θέση του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια του 15ου συνεδρίου του κόμματος, που έγινε στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.

Εξάλλου το συνέδριο εξέλεξε εκ νέου ως πρόεδρο του ΕΛΚ, τον κάτοχο της θέσης, Βέλγο Βίλφριντ Μαρτένς.

Επίσης, το συνέδριο ενέκρινε την έκθεσης - απολογισμού της Πρωτοβουλίας για την Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια που ανέλαβε ο κ. Καραμανλής για λογαριασμό του ΕΛΚ.

Η Έκθεση καλεί όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την τελική ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, καλύπτοντας με συγκεκριμένες πολιτικές την «βαλκανική τρύπα» στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο 15ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υιοθετήθηκε επίσης το νέο πρόγραμμά του, με τίτλο «Σύνταγμα για μία Ισχυρή Ευρώπη».

Στο κείμενο δίνεται προτεραιότητα στην διευκρίνιση των ορίων των μελλοντικών διευρύνσεων της Ε.Ε. και υιοθετούνται γι' αυτό οι παλαιότερες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών «Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού» με χώρες που είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω απροθυμίας να αποδεχθούν τα βάρη της ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ, προτιμούν να έχουν μία χαλαρότερη σχέση με αυτήν.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφασισμένοι να απεργήσουν οι Βρετανοί πυροσβέστες
 

Την αύξηση του βασικού μισθού στα €47.438 το χρόνο για τους ειδικευμένους πυροσβέστες ζητά το σωματείο πυροσβεστών

Στη Βρετανία οι πενήντα χιλιάδες πυροσβέστες που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους κατά 40% υπερψήφισαν την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Τα σωματεία των πυροσβεστών ανακοίνωσαν ότι οι απεργίες διαρκείας εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία 9 προς 1.

Η πρώτη από τις κυλιόμενες απεργίες θα είναι 48ωρη και θα αρχίσει στις 29 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα προγραμματίζονται 36 συνολικά ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο οι απεργίες αυτές απειλούν να παραλύσουν και το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας, καθώς οι υπόγειοι σταθμοί του Μετρό δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους πυροσβέστες σε επιφυλακή.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νικ Ρέηνσφορντ χαρακτήρισε την απόφαση των πυροσβεστών «ανεύθυνη και εγκληματική».


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείωση στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών
 

Η πρωτοφανής περικοπή των αμοιβών από ΕΠΑΕ επηρρεάζει όλους

Αναστάτωση στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΑΕ, να γίνει 20% μείωση στα συμβόλαια όλων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Σαββάτο, 19 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, αν κάποιος δεν δεχτεί να του γίνει μείωση, αυτομάτως θα αποτελεί παρελθόν από την ομάδα του και δεν θα του επιτρέπεται να μετακινηθεί, σε κάποιον άλλο επαγγελματικό σύλλογο στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος μίλησε σχετικά, για την νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Από το Σαββάτο θα γίνει μείωση 20% των συμβολαίων όλων των ποδοσφαιριστών. Αν κάποιος παίκτης δεν δεχτεί, αποβάλεται αυτομάτως από την ομάδα του και υπάρχει συμφωνία κυρίων να μην τον αποκτήσει καμία επαγγελματική ομάδα» είπε ο κ. Κανελλόπουλος.

Αποφασίστηκε ακόμα, για τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, να παραχωρηθούν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα, σε εταιρία που θα τα διαχειρίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια.

Έτσι, τα έσοδα των ΠΑΕ από αυτή την εταιρία, θα μοιράζονται σε ποσοστό 30% σε όλες τις ομάδες και τα υπόλοιπο 70%, θα μοιράζεται σε κάθε σύλλογο, βάση στην βαθμολογική του κατάταξη και την εμπορική του αξία.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο θέμα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών από την επόμενη περίοδο, χωρίς ωστόσο να βγει κάποια απόφαση αφού υπήρχαν πολλές διαφωνίες σε προτάσεις που έγιναν.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 12:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβλέψεις Παπαδήμου για ΑΕΠ και πληθωρισμό
 

Προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό έκανε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος

Παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις αγορές κεφαλαίων και την ταχύτητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 2-2,5% στη διάρκεια του 2003, ενώ ο πληθωρισμός -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- αναμένεται σε επίπεδο χαμηλότερο του 2% το 2003, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Έλληνας τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διοικητών των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Αντικείμενο της συνάντησης των μελών της Λέσχης των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών ήταν η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες συζήτησαν επίσης τρόπους συνεργασίας με τις κυβερνήσεις τους για την επίτευξη των κοινών στόχων τους, δηλαδή τη σταθερότητα στις τιμές και τη μείωση του πληθωρισμού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο υπό την προεδρία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Νικολάου Γκαργκάνα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει την προεδρία και γραμματεία της Λέσχης για τη διετία 2001-2002.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 13 - 19 Οκτωβρίου
 


Δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τον πρωθυπουργό Μπέρτι Αχέρν, το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας στην Ιρλανδία


Πανηγυρισμοί στο Ιράκ για την παράταση της θητείας του Σαντάμ Χουσεΐν στην προεδρία, με ποσοστό 100% στο σχετικό δημοψήφισμα


Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν εναντίον του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι


Νόμπελ Ειρήνης για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ΤΖίμι Κάρτερ


Για μια ακόμα φορά, το Λονδίνο αναστέλλει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Βόρειας Ιρλανδίας


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 10:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδονησία: Σύλληψη μουσουλμάνου κληρικού
 

Τουλάχιστον 10 θύματα είχαν οι επιθέσεις του 2000 στη Τζακάρτα, για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Μπασίρ

Η αστυνομία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση το ριζοσπάστη μουσουλμάνο κληρικό, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που θεωρείται ύποπτος για ανάμιξη σε επιθέσεις πριν δύο χρόνια εναντίον χριστιανικών εκκλησιών στη Τζακάρτα, αλλά και για οργάνωση πρόσφατων επιθέσεων κατά αλλοδαπών στόχων.

Ο κ. Μπασίρ βρίσκεται υπό κράτηση μέσα στο νοσοκομείο της γενέτειράς του πόλης Σόλο, όπου εισήχθη χθες με αναπνευστικά προβλήματα, αφού προηγουμένως οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τον αναζητούν στα πλαίσια της ανάκρισης.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, υπέγραψε δύο διατάγματα έκτακτης ανάγκης, τα οποία δίνουν στην κυβέρνησή της ενισχυμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση οργανώσεων που θεωρούνται ύποπτες για τρομοκρατικές δραστηριότητες.


Στο νοσοκομείο εισήχθη ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

Αυτά έξη ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε θέρετρο του νησιού Μπαλί, και προκάλεσε το θάνατο πλέον των 180 ατόμων - στην πλειοψηφία τους τουριστών από χώρες της Δύσης.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.

Δρακόντεια αντιτρομοκρατικά μέτρα

Σύμφωνα με ένα από τα διατάγματα τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύπτουν και τις έρευνες σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Το άλλο διάταγμα δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις ασφαλείας να συλαμβάνουν και να ανακρίνουν υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς δικαστική απόφαση, αλλά βάσει στοιχείων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, υπό τον όρο ότι η προφυλάκιση θα εγκρίνεται από δικαστικό όργανο.

Το διάστημα της προφυλάκισης υπόπτων θα είναι επτά ημέρες αρχικά αλλά θα μπορεί να φθάνει και τους έξη μήνες.

Επίσης όσοι καταδικάζονται για αδικήματα τρομοκρατικού χαρακτήρα θα αντιμετωπίζουν πλέον την ποινή του θανάτου.

Αντιδράσεις από Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.

Ο κ. Χάουαρντ βρέθηκε στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ παρέστη σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.


Πιέσεις δέχεται η πρόεδρος της Ινδονησίας

Οι αρχές της Αυστραλίας - απ΄όπου προέρχονται στην πλειοψηφία τους τα θύματα της επίθεσης - απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 08:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες κάλπες στην Ιρλανδία
 

Αφίσες υπέρ του «Ναι» και του «Όχι» στην Ιρλανδία

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ιρλανδία στα πλαίσια δημοψηφίσματος που θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν με ένα ναι η ένα όχι στην εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας, που αποτελεί νομικό θεμέλιο των μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της Κοινότητας των "15".

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 42% των εκλογέων τάσσονται υπέρ της Συνθήκης, το 29% κατά, ενώ ποσοστό 29% εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αναμένεται τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής και τα τελικά αποτελέσματα το βράδυ της Κυριακής.

Γιατί ξαναψηφίζουν οι Ιρλανδοί;

Ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται μόνο κοινοβουλευτική επικύρωση της Συνθήκης, στην Ιρλανδία το Σύνταγμα απαιτεί δημοψήφισμα.


Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι»

Σε ανάλογο δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι η πλειοψηφία των Ιρλανδών πολιτών τάχθηκε κατά της Συνθήκης, η οποία θα χάσει την ισχύ της εάν δεν επικυρωθεί από την Ιρλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Κοινότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο πρωτοφανούς κρίσης θεσμών εάν οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Συνθήκη της Νίκαιας.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 05:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η απόφαση των Βρετανών πυροσβεστών να κατέλθουν σε απεργίες διαρκείας από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Απεργία με πολλαπλές επιπτώσεις»

«Οι απεργίες των πυροσβεστών απειλούν τη χώρα με εβδομάδες ταλαιπωρίας» είναι ο τίτλος των Times που σημειώνουν ότι τα σχέδια απεργιακών κινητοποιήσεων που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία απειλούν να διακόψουν τη λειτουργία του μεγαλύτερου τμήματος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας.

Για το ίδιο θέμα η Guardian γράφει ότι τα πληρώματα των πυροσβεστικών σταθμών αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργίες συνολικά 36 ημερών, για την ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων, συγκεκριμένα απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους κατά 40%.

Η Daily Telegraph έχει τίτλο «Οι πυροσβέστες ψηφίζουν υπέρ της απεργίας με πλειοψηφία 9 προς 1», και στον υπότιτλο σημειώνει ότι «επιστρέφουν στους δρόμους της Βρετανίας οι "Καναδέζες"» αναφερόμενη στις υδροφόρες του στρατού που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σε πρωτοσέλιδη φωτογραφία η εφημερίδα έχει μία από τις 827 υδροφόρες που θα πάρουν θέσεις σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου και άλλων πόλεων.

Για την εφημερίδα Independent η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών - 87,6% - που ενέκριναν τις απεργίες διαρκείας αποτελεί πρωτοφανές ποσοστό, καθώς η Βρετανία δεν έχει ζήσει εδώ και μία γενιά παρόμοια απεργιακή κινητοποίηση.

Ο απόηχος της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί

Την πληροφορία ότι τα βρετανικά και διεθνή σχολεία στην Άπω Ανατολή δέχθηκαν προειδοποίηση ότι αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων προβάλλει στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph.

Ενώ οι Times προαναγγέλουν ότι στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ η σημαία θα κυματίζει μεσίστια την Κυριακή, σε ένδειξη τιμής για τους νεκρούς και αγνοούμενους της βομβιστικής επίθεσης του περασμένου Σαββάτου.

Στο θέμα της ιρακινής κρίσης, η Guardian σημειώνει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιτεθούν στο Ιράκ και χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εάν αυτό δεν συμφωνήσει σε κοινό σχέδιο δράσης.

«Ο Στρω απειλεί να υπερκεράσει τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα της επίθεσης κατά Ιράκ» ο τίτλος της εφημερίδας.

Πρόβλημα το έλλειμα στον προυπολογισμό

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το έλλειμα στον προυπολογισμό της Βρετανίας έφθασε τα 12,4 δισεκατομμύρια στερλίνες το πρώτο εξάμηνο του 2002 και ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των οικονομικών του προβλέψεων.

Η υπέρβαση του προβλεπόμενου ελλείματος κατά 1,4 δισεκατομμύρια στερλίνες στους πρώτους έξη μήνες αποδίδεται από την οικονομική εφημερίδα στη μείωση των φορολογικών εσόδων και στην παράλληλη αύξηση των δημοσίων δαπανών.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 05:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Το θέμα του Ιράκ, η απεργία των Ιταλών εργατών αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία παραμένει στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Πρόσκληση σε Ιράκ από γαλλόφωνες χώρες

Στο Παρίσι η Le Monde έχει ως κύριο θέμα την παρουσία ιρακινών εκπροσώπων στην ένατη διάσκεψη 55 γαλλόφωνων κρατών, που άρχισε χθές.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και η κρίση στο Ιράκ κυριάρχησαν την πρώτη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης, που για πρώτη φορά συγκαλείται σε αραβικό έδαφος, στη Βηρυτό, γράφει η εφημερίδα.

Σε προσφώνησή του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ απηύθυνε προειδοποίηση ενάντια στις «οπορτουνιστικές βλέψεις» για το Ιράκ και οι εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου άσκησαν δριμεία κριτική στο Ισραήλ, κατηγορώντας το για «κρατική τρομοκρατία» σημειώνει το άρθρο της Le Monde.

Η επίσης γαλλική εφημερίδα Liberation εκτιμά ότι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στο θέμα του Ιράκ βρίσκεται στα χέρια της Γαλλίας, καθώς συνεχίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος με αποδέκτη τη Βαγδάτη.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Η 24ωρη απεργία που διοργάνωσε την Παρασκευή το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο είναι το κύριο θέμα στις εφημερίδες της Ιταλίας.

Η Corriere Della Sera μεταφέρει την εκτίμηση της εργατικής συνομοσπονδίας CGIL που θεωρεί ότι εκατομμύρια απεργοί κατέκλυσαν τους δρόμους των ιταλικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στην αγορά εργασίας.

Ένας στους δύο εργάτες απέργησαν και η επιτυχία της ήταν καθολική στον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με όσα λένε οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Αλλά η εφημερίδα φιλοξενεί και διαφορετικές εκτιμήσεις.

Τα μικρότερα εργατικά συνδικάτα CSIL και UIL συμφωνούν με την εκτίμηση του συνδέσμου Ιταλών Βιομηχάνων ότι δηλασή η συμμετοχή στην απεργία δεν ξεπέρασε το 25 - 30 %.

Στο Τορίνο η εφημερίδα La Stampa κάνει τίτλο τη λιτή δήλωση του επικεφαλής των απεργών, Τζουλιέλμο Επίφανι - του πρώτου πρώην σοσιαλιστή που έγινε πρόεδρος στην εργατική συνομοσπονδία CGIL, και μίλησε στην κεντρική απεργιακή εκδήλωση:

«Εκατομμύρια στους δρόμους, νίκη των εργατών» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Ιταλού συνδικαλιστή.

«Ναί» ή «Όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας;

Η Ισπανική El Pais γράφει ότι οι Ιρλανδοί σήμερα αποφασίζουν για τη Συνθήκη της Νίκαιας, μια «συμφωνία - κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο εάν λάβει την έγκριση όλων των χωρών - μελών», όπως σημειώνει.

Η εφημερίδα της Μαδρίτης ασχολείται με το στρατόπεδο του «Όχι» στο σημερινό δημοψήφισμα, το οποίο αποτελείται - λέει - από ένα ετερογενές σχήμα ιρλανδικών κομμάτων και ομάδων πίεσης.

«Για να εγκριθεί η Συνθήκη της Νίκαιας θα πρέπει οι υπέρμαχοί της να επιτύχουν μεγάλη προσέλευση - πάνω από το 50% - των ψηφοφόρων στις κάλπες» τονίζει η El Pais.


Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2002 - 04:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ινδονησία: έκτακτα μέτρα κατά της τρομοκρατίας
 

Ομαδική προσευχή κατοίκων του Μπαλί εκεί όπου βρήκαν το θάνατο 180 και πλέον άτομα

Η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, υπέγραψε δύο διατάγματα έκτακτης ανάγκης, τα οποία δίνουν στην κυβέρνησή της ενισχυμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση οργανώσεων που θεωρούνται ύποπτες για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αυτά έξη ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε θέρετρο του νησιού Μπαλί, και προκάλεσε το θάνατο πλέον των 180 ατόμων - στην πλειοψηφία τους τουριστών από χώρες της Δύσης.

Πιθανές μεταρρυθμίσεις
• Σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας
• Κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για έξη μήνες
• Δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου.
Σύμφωνα με ένα από τα διατάγματα τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύπτουν και τις έρευνες σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Το άλλο διάταγμα δίνει το δικαίωμα στις δυνάμεις ασφαλείας να συλαμβάνουν και να ανακρίνουν υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς δικαστική απόφαση, αλλά βάσει στοιχείων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, υπό τον όρο ότι η προφυλάκιση θα εγκρίνεται από δικαστικό όργανο.

Το διάστημα της προφυλάκισης υπόπτων θα είναι επτά ημέρες αρχικά αλλά θα μπορεί να φθάνει και τους έξη μήνες.

Επίσης όσοι καταδικάζονται για αδικήματα τρομοκρατικού χαρακτήρα θα αντιμετωπίζουν πλέον την ποινή του θανάτου.

Ασθένεια - εμπόδιο στις ανακρίσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε νοσοκομείο εισήχθη ο ριζοσπάστης μουσουλμάνος κληρικός που είχε κληθεί για ανακρίσεις σήμερα σχετικά με αριθμό πρόσφατων επιθέσεων εναντίον χριστιανικών εκκλησιών.


Στο νοσοκομείο εισήχθη ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

Ο γιατρός του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ - που θεωρείται πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια - ανακοίνωσε ότι ο ασθενής παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα της Τζακάρτα.

Έτσι δεν έχει γίνει σαφές πότε και πώς θα διεξαχθεί η ανάκριση του κ. Μπασίρ, που θεωρείται επίσης ύποπτος για σχέσεις με την οργάνωση Αλ-Κάϊντα.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.

Αντιδράσεις από Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.

Ο κ. Χάουαρντ βρέθηκε στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ παρέστη σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.


Πιέσεις δέχεται η πρόεδρος της Ινδονησίας

Οι αρχές της Αυστραλίας - απ΄όπου προέρχονται στην πλειοψηφία τους τα θύματα της επίθεσης - απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.