Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-25

  1. Απεβίωσε ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Χάρις
  2. H B. Koρέα θέτει όρους για διάλογο
  3. Θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο σκοπευτής
  4. Συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας
  5. Συμφωνία - ορόσημο για την κοινοτική διεύρυνση
  6. Φόβοι για την τύχη των ομήρων
  7. Συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας
  8. Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους στη Μόσχα
  9. Σύλληψη του «πρεσβευτή» της Αλ-Κάιντα στην Ευρώπη
  10. Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους στη Μόσχα
  11. Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία για τη διεύρυνση
  12. Αγωνία παρά την απελευθέρωση 8 παιδιών στη Μόσχα
  13. Κοντά στη λύση του μυστηρίου
  14. Στη Βουλή ο φάκελος «Ξυστό»
  15. Eισβολή στη Τζενίν
  16. Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
  17. H B. Koρέα θέτει όρους
  18. Bρέθηκε το φονικό όπλο
  19. Ένα βήμα κοντύτερα στη διεύρυνση
  20. Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
  21. H B. Koρέα θέτει όρους
  22. Bρέθηκε το φονικό όπλο
  23. Eισβολή στη Τζενίν
  24. 7 όμηροι ελεύθεροι
  25. Ένα βήμα κοντύτερα στη διεύρυνση
  26. Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
  27. Ο ρωσικός Τύπος για το δράμα των ομήρων
  28. Bρέθηκε το φονικό όπλο

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2002 - 00:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεβίωσε ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Χάρις
 

Ο Ρίτσαρντ Χάρις ήλπιζε να εμφανιστεί και στην τρίτη ταινία του Χάρυ Πότερ

Ο Ιρλανδός ηθοποιός Ρίτσαρντ Χάρις - γνωστός τόσο για τη θυελλώδη ζωή του όσο και για το μεγάλο υποκριτικό του ταλέντο - πέθανε την Παρασκευή στο Λονδίνο σε ηλικία 72 ετών, μετά από δίμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Στη δεκαετία του 1950 ο Χάρις φοίτησε σε δραματική σχολή στη βρετανική πρωτεύουσα και στη συνέχεια περιόδευσε στη Σοβιετική Ένωση και στην ανατολική Ευρώπη με το θίασο «Τheatre Workshop». Σύντομα κατέκτησε και τη βρετανική θεατρική σκηνή υποδυόμενος πολλούς και διαφορετικούς ρόλους.

Την ίδια περίοδο ο βετεράνος ηθοποιός κάνει την εμφάνισή του και στη μεγαλή οθόνη ερμηνεύοντας δεύτερους ρόλους.

Η δόξα


Ο Χάρις στο ρόλο του καθηγητή Ντάμπλντορ
Το 1963 ήταν σταθμός στην καριέρα του Ρίτσαρντ Χάρις. Η ερμηνεία του στην ταινία «This Sporting Life», βρετανικής παραγωγής, του εξασφάλισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών και την υποψηφιότητα για το Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης κέρδισε για δεύτερη φορά την υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο το 1990 για το ρόλο του στην ταινία «Το χωράφι», που διαδραματίζεται στη γενέτειρά του.

Η νεότερη γεννιά των κινηματογραφόφιλων γνώρισε τον Ρίτσαρντ Χάρις από τις ταινίες του Χάρυ Πότερ, όπου ερμήνευσε το ρόλο του καθηγητή Άλμπους Ντάμπλντορ.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου)
H B. Koρέα θέτει όρους για διάλογο
 

Βορειοκορεατικός πύραυλος

Η Βόρειος Κορέα δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, το οποίο επίσης θα εγγυάται την εθνική της κυριαρχία και δεν θ'αποτελεί εμπόδιο για την οικονομική της ανάπτυξη.

Ανακοίνψωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας στην Πιονγιάνγκ αναφέρει ότι μία τέτοια συνθήκη θ'αποτελούσε ρεαλιστική λύση για το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας και δήλωσε πως θα κινητοποιήσει τώρα την διεθνή κοινότητα για να ασκήσει κι αυτή πιέσεις στην Πιονγιάνγκ.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας παραβιάζει τη συμφωνία με την Πιονγιάνγκ που προέβλεπε τον τερματισμό των προσπαθειών για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 22:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο σκοπευτής
 

Οι δύο συλληφθέντες (στο στιγμιότυπο, από παλαιότερη φωτογραφία) θεωρούνται ύποπτοι για τις δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εισαγγελείς στην πολιτεία του Μέρυλαντ λένε ότι πρόκειται να απαγγείλουν κατηγορίες για έξη δολοφονίες εναντίον των δύο συλληφθέντων ως υπόπτων για σειρά επιθέσεων στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να ζητήσουν την επιβολή της θανατικής ποινής για τον κατηγορούμενο ως αυτουργό των επιθέσεων, Τζον Άλεν Μοχάμεντ, σε περίπτωση καταδίκης του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εναντίον του 17χρονου θετού γιου του Μοχάμεντ, Τζον Λη Μάλβο, θα ασκηθεί ποινική δίωξη για συνέργεια και θα αντιμετωπιστεί από τη δικαιοσύνη ως ενήλικος.

Πριν ανακοινωθεί η άσκηση της ποινικής δίωξης οι εισαγγελείς τριών αμερικανικών πολιτειών - Μέρυλαντ, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον DC - συνεδρίαζαν επί μακρόν για να αποφασίσουν ποιά εισαγγελική αρχή θα μπορούσε να απαγγείλει τις βαρύτερες κατηγορίες.


Σε χώρο στάθμευσης συνελήφθησαν οι δύο κατηγορούμενοι

Μέχρι στιγμής, οι δύο συλληφθέντες κρατούνται με βάση άλλες - άσχετες με αυτή την υπόθεση - κατηγορίες, που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι αρχές έκαναν γνωστό ότι ένα όπλο, που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων, είχε χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες από τις 14 επιθέσεις, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Οι επιθέσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Πάντως, παρά τις συλλήψεις, η αστυνομία δεν έχει κάνει γνωστό ποιά μπορεί να είναι τα κίνητρα των επιθέσεων.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας
 

Οι πρόεδροι Μπους και Ζιανγκ στη συνέντευξη Τύπου

Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτ Μπους, στο ράντσο του τελευταίου, στο Κρώφορντ του Τέξας.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση των δύο ηγετών, και οι δύο πλευρές είπαν ότι αντιτίθενται στην προοπτική πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας ή της Νότιας Κορέας.

ΟΙ δύο πρόεδροι υποσχέθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι η Βόρεια Κορέα εφαρμόζει πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Μετά τη συνάντηση επίσης ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένυ θα επισκεφθεί την Κίνα μέσα στο 2003.


Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες
Πρόεδρος Μπους, αναφερόμενος στο Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απορρίψει τους όρους που έθεσε η Βόρεια Κορέα προκειμένου να υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για το θέμα των πυρηνικών όπλων.

Οι Βορειοκορεάτες ζητούν από τους Αμερικανούς να αναγνωρίσουν τη χώρα τους, να υπογράψουν σύμφωνο μη επίθεσης και να υποσχεθούν ότι δεν θα εμποδίσουν την - όπως λένε - οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε τη βορειοκορεατική πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφτασε στο τέλος της η εποχή που η άσχημη συμπεριφορά κρατών ανταμοιβόταν».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του Ιράκ, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του ιρακινού οπλοστασίου.

Αλλά ο Κινέζος ηγέτης δεν θέλησε να πεί στους δημοσιογράφους τί είδους απάντηση έδωσε στο αμερικανικό αίτημα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία - ορόσημο για την κοινοτική διεύρυνση
 

Οι κ.κ. Σιράκ (δεξιά) και Σρέντερ συζητούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κοινοτικής διεύρυνσης, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις με τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, που στοχεύουν να μπουν στην Κοινότητα το 2004.

Αλλά ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των "15" υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το τί ακριβώς συνεπάγεται η συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι διαφορές που προυπήρχαν σχετικά με τον κοινοτικό προυπολογισμό δεν έχουν επιλυθεί, αλλά προς το παρόν το ενδιαφέρον της Συνόδου εστιάζεται στη διεύρυνση, και θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η συμφωνία βασίζεται στο συμβιβασμό που επετεύχθη όσον αφορά τη χρηματοδότηση της γεωργίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, και του Γερμανού καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο συμβιβασμός προβλέπει περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις από το έτος 2007.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε ότι η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15.

Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών - σε πρώτη φάση - στους κόλπους της, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η αναμόρφωση της κοινής αγροτικής πολιτικής και ιδιαίτερα το καθεστώς των επιδοτήσεων εθεωρούντο ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαδικασία της διεύρυνσης.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 19:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Φόβοι για την τύχη των ομήρων
 

Οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την τύχη των εκατοντάδων ανθρώπων που κρατούνται όμηροι από Τσετσένους αντάρτες μέσα σε θέατρο της Μόσχας.

Σε σκληρή ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» οι ένοπλοι καταληψίες απειλούν ότι θα αρχίσουν να εκτελούν τους ομήρους εάν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το πότε θα αρχίσουν οι επαπειλούμενες εκτελέσεις.

VIDEO
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές οι ένοπλοι αντάρτες θα αρχίσουν να σκοτώνουν ομήρους το πρωί του Σαββάτου, ενώ άλλες πηγές λένε ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους νωρίτερα.

Νωρίτερα οι ρωσικές αρχές υποσχέθηκαν στους Τσετσένους αντάρτες ότι εγγυώνται για τη ζωή τους εάν αφήσουν ελεύθερους και αβλαβείς όλους τους ομήρους.

Διαδηλώσεις υπέρ αναίμακτης λύσης της πολιορκίας

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από το θέατρο όπου βρίσκονται οι όμηροι και οι ένοπλοι, περικυκλωμένοι από ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν συγγενείς και φίλοι των ομήρων, που ζητούσαν από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να υποχωρήσει ικανοποιώντας τα αιτήματα των Τσετσένων ανταρτών.


Μόσχα: Δiαδηλωτές ζητούν τέλος του πολέμου στην Τσετσενία

Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στις αρχές της Ρωσίας με στόχο την απελευθέρωση και άλλων ομήρων, αφού το απόγευμα απελευθερώθηκαν τέσσερεις Αζέροι ενώ το πρωί αφέθηκαν ελεύθερα οκτώ παιδιά.

Οι προσπάθειες, κυρίως, εστιάζονται στην απελευθέρωση 75 ξένων υπηκόων.

Νωρίτερα, οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ξένων υπηκόων και να συνεχίσουν να κρατούν μόνο τους Ρώσους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, οι οποίοι, από την Τετάρτη το βράδυ, που ξεκίνησε η ομηρεία τους, τρέφονται μόνο με νερό και σοκολάτα.

Ο Σαντάμ ζητά τον τερματισμό της ομηρείας

Στο μεταξύ ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν, κάλεσε τους Τσετσένους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους, σημιεώνοντας ότι με τη στάση τους κάνουν τον κόσμο να μισήσει τους Μουσουλμάνους.

Σε δήλωση του που διαβάστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, ο Σαντάμ Χουσεΐν λέει στους Τσετσένους ότι εχθρός τους είναι ο Σιωνισμός και η Αμερική και όχι η Ρωσία.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας
 

Ο Ζιανγκ Ζεμίν βρίσκεται στο Τέξας για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους

Ο πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτ Μπους, στο ράντσο του τελευταίου, στο Κρώφορντ του Τέξας.

Το Ιράκ, η διμερής συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και οι πληροφορίες για πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απορρίψει τους όρους που έθεσε η Βόρεια Κορέα προκειμένου να υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για το θέμα των πυρηνικών όπλων.

Οι Βορειοκορεάτες ζητούν από τους Αμερικανούς να αναγνωρίσουν τη χώρα τους, να υπογράψουν σύμφωνο μη επίθεσης και να υποσχεθούν ότι δεν θα εμποδίσουν την - όπως λένε - οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε τη βορειοκορεατική πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφτασε στο τέλος της η εποχή που η άσχημη συμπεριφορά κρατών ανταμοιβόταν».


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους στη Μόσχα
 

Οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται

Οι Τσετσένοι αντάρτες, που από το βράδυ της Τετάρτης κρατούν εκατοντάδες ανθρώπους ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, απειλούν ότι θα αρχίσουν να τους εκτελούν από το Σάββατο το πρωί αν το αίτημά τους για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία δεν ικανοποιηθεί.

Νωρίτερα, οι αρχές της Ρωσίας είχαν προσπαθήσει να διαπραγματευτούν μαζί τους κάνοντας γνωστό ότι εγγυώνται τις ζωές των Τσετσένων ανταρτών υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους, που κρατούν.

VIDEO
Πάντως, σήμερα το πρωί, οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες απελευθέρωσαν 8 παιδιά.

Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στις αρχές της Ρωσίας με στόχο την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Οι προσπάθειες, κυρίως, εστιάζονται στην απελευθέρωση 75 ξένων υπηκόων, αφού, νωρίτερα, οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ξένων υπηκόων και να συνεχίσουν να κρατούν μόνο τους Ρώσους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, οι οποίοι, από την Τετάρτη το βράδυ, που ξεκίνησε η ομηρεία τους, τρέφονται μόνο με νερό και σοκολάτα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη του «πρεσβευτή» της Αλ-Κάιντα στην Ευρώπη
 

Ο Μουσουλμάνος κληρικός (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου) συνελλήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας

Ενας Μουσουλμάνος κληρικός, που θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με την οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, συνελλήφθη στη Βρετανία με βάση τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας, που υιοθετήθηκε στη χώρα μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει γνωστή την ταυτότητα του συλληφθέντα, που θεωρείται ότι είναι ο «πρεσβευτής» της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στην Ευρώπη, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πρόκειται για τον Παλαιστίνιο Αμπού Κατάντα, που έχει γεννηθεί στην Ιορδανία, και είναι νομίμως πρόσφυγας στη Βρετανία από το 1994.

Ο Αμπού Κατάντα, που βρίσκεται στη λίστα με τους υπόπτους Ισλαμιστές εξτρεμιστές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Λονδίνο λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας.

Μάλιστα, έχει καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Ιορδανίας για χρηματοδότηση τρομοκρατικής εκστρατείας.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους στη Μόσχα
 

Παρά την απελευθέρωση 8 παιδιών (στη φωτογραφία, 2 από αυτά), οι Τσετσένοι αντάρτες δεν δείχνουν αποφασισμένοι να υποχωρήσουν

Οι Τσετσένοι αντάρτες, που από το βράδυ της Τετάρτης κρατούν εκατοντάδες ανθρώπους ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, απειλούν ότι θα αρχίσουν να τους εκτελούν από το Σάββατο το πρωί αν το αίτημά τους για τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία δεν ικανοποιηθεί.

Νωρίτερα, οι αρχές της Ρωσίας είχαν προσπαθήσει να διαπραγματευτούν μαζί τους κάνοντας γνωστό ότι εγγυώνται τις ζωές των Τσετσένων ανταρτών υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους, που κρατούν.

VIDEO
Πάντως, σήμερα το πρωί, οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες απελευθέρωσαν 8 παιδιά.

Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στις αρχές της Ρωσίας με στόχο την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Οι προσπάθειες, κυρίως, εστιάζονται στην απελευθέρωση 75 ξένων υπηκόων, αφού, νωρίτερα, οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ξένων υπηκόων και να συνεχίσουν να κρατούν μόνο τους Ρώσους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, οι οποίοι, από την Τετάρτη το βράδυ, που ξεκίνησε η ομηρεία τους, τρέφονται μόνο με νερό και σοκολάτα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενα βήμα πριν από τη συμφωνία για τη διεύρυνση
 

Η συμφωνία, που επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ (στη φωτογραφία, στα αριστερά) και του Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρείται ότι ανάβει το «πράσινο φως» για τη διεύρυνση

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, αναφέρουν ότι οι 15 ηγέτες βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, που ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Την Πέμπτη, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007 ανοίγοντας, ουσιαστικά, το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2004.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε ότι η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15.

Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών - σε πρώτη φάση - στους κόλπους της, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 12:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία παρά την απελευθέρωση 8 παιδιών στη Μόσχα
 

Παρά την απελευθέρωση 8 παιδιών (στη φωτογραφία, 2 από αυτά), οι Τσετσένοι αντάρτες δεν δείχνουν αποφασισμένοι να υποχωρήσουν

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, που κρατούν εκατοντάδες ανθρώπους ως ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, απελευθέρωσαν 8 παιδιά.

Αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στις αρχές της Ρωσίας με στόχο την απελευθέρωση και άλλων ομήρων. Ομως, οι αντάρτες κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν όσους έχουν ηλικία μεταξύ 13 και 16 ετών, αφού, όπως έγινε γνωστό, δεν τους θεωρούν παιδιά, αλλά ενήλικες.

Οι προσπάθειες τώρα εστιάζονται στην απελευθέρωση 75 ξένων υπηκόων, αφού, νωρίτερα, οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ξένων υπηκόων και να συνεχίσουν να κρατούν μόνο τους Ρώσους πολίτες.

Μάλιστα, οι αντάρτες απειλούν να ανατινάξουν το κτίριο, που στεγάζει το θέατρο, αν η Ρωσία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τσετσενία.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο θέατρο, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των ομήρων, οι οποίοι, από την Τετάρτη το βράδυ, που ξεκίνησε η ομηρεία τους, τρέφονται μόνο με νερό και σοκολάτα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 12:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοντά στη λύση του μυστηρίου
 

Οι δύο συλληφθέντες (στο στιγμιότυπο, από παλαιότερη φωτογραφία) θεωρούνται ύποπτοι για τις δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν αναστατώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποφανθεί μέσα στις επόμενες ώρες αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των δύο συλληφθέντων, που θεωρούνται ύποπτοι για τις δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν αναστατώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ένας συλληφθείς είναι ο Τζων Αλαν Μοχάμεντ, που είναι πρώην στρατιώτης και, μάλιστα, είχε λάβει την διάκριση του επίλεκτου σκοπευτή στο στρατό, ενώ ο άλλος συλληφθείς είναι ο 17χρονος υιοθετημένος γιος του Τζων Λι Μάλβο.

Μέχρι στιγμής, κρατούνται με βάση άλλες - άσχετες με αυτή την υπόθεση - κατηγορίες, που τους έχουν απαγγελθεί.

Οι αρχές έκαναν γνωστό ότι ένα όπλο, που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των συλληφθέντων, είχε χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες από τις 14 δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περίπου στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Οι επιθέσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Πάντως, παρά τις συλλήψεις, η αστυνομία δεν έχει κάνει γνωστό ποιά μπορεί να είναι τα κίνητρα των επιθέσεων.


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2002 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Βουλή ο φάκελος «Ξυστό»
 

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για το «Ξυστό»

Διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο φάκελος της δικογραφίας που σχημάτισε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Γ. Γεράκης, μετά την έρευνα του στην υπόθεση ανάθεσης του «ΞΥΣΤΟΥ» σε κοινοπραξία εταιριών στην οποία μετέχει κατά 60% η εταιρεία ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

Ο κ. Γεράκης απέστειλε την υπόθεση στην Βουλή καθώς κρίνει ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Δρυ, σε ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την ανανέωση της σύμβασης με την κοινοπραξία «ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ», το καλοκαίρι του 1998.

Ο κ. Γεράκης διενέργησε προκαταρκτική εξέταση -από το φθινόπωρο του 2001- για την υπόθεση του ΞΥΣΤΟ μετά από καταγγελίες και αναφορές στις οποίες αμφισβητείται η νομιμότητα της σύμβασης που ανανεώθηκε.

Στο εισαγγελικό υπόμνημα τονίζεται ότι το Δημόσιο δεν έχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των κερδών καθώς η ανάδοχος κοινοπραξία δεν εφαρμόζει σχετικούς όρους της σύμβασης.

Ο φάκελος περιέχει δεκάδες σελίδες , με καταθέσεις μαρτύρων , μεταξύ των οποίων και του κ. Γιώργου Δρυ, εκθέσεις ομάδων εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και πορίσματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στην εντολή που είχε δώσει ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Ζορμπάς προς τον κ. Γεράκη , η οποία περιλαμβάνεται στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι οι αιτιάσεις καταγγελίας που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Εφετών ο κ. Ιωάννης Αλούπης, μαρτυρούν «πιθανότατη τέλεση παράνομων πράξεων σχετιζόμενων με παράνομη ανοχή της κυκλοφορίας» του λαχείου και ότι «οι όροι της συμβάσεως της λειτουργίας του στιγμιαίου λαχείου φέρεται ότι παραβιάζονται στην καθημερινή κερδοσκοπική κυκλοφορία αυτού, χωρίς ουδείς εκ των αρμοδίων οργάνων, ανωτέρων και κατωτέρων, να ενδιαφέρεται να ελέγξει , καθ'οιονδήποτε τρόπο , τη λειτουργία αυτού».

Σύμφωνα με συμπεράσματα ομάδων Εργασίας που είχαν συγκροτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν διανεμόμενα κέρδη του ΞΥΣΤΟ, τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε από τον κ. Γεράκη , διαπιστώθηκε αδυναμία πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου των κερδών και ως εκ τούτου αδυναμία εξαγωγής ασφαλών εκτιμήσεων για τα διανεμηθέντα κέρδη.

Στον κ. Δρυ, οι καταγγέλοντες καταλόγιζαν ότι αμέλησε να φροντίσει ώστε να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας για πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο των διανεμόμενων κερδών και ότι επέδειξε ανοχή στην άρνηση συμμόρφωσης της αναδόχου στους όρους της σύμβασης.

Στον φάκελο περιέχονται και καταθέσεις ανώτερων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών στις οποίες αναφέρεται ότι σε εισηγήσεις της η Επιτροπή Διοίκησης Κρατικών Λαχείων που στηρίχθηκε και σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση του ΞΥΣΤΟ σε διεθνή διαιτησία, πριν ανανεωθεί η σύμβαση το 1998, λόγω της άρνησης της κοινοπραξίας να συμμορφωθεί σε συμβατικές υποχρεώσεις της.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Eισβολή στη Τζενίν
 

Η εισβολή γίνεται λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν εκ νέου στη Δυτική Όχθη, λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα 14 Ισραηλινοί να βρουν το θάνατο.

Τα ξημερώματα, εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη πολλών αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της.

Πυροβολώντας στον αέρα, οι στρατιώτες έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, για να εντοπίσουν υπότους-μέλη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ανώτερος αξιωματικός του στρατού δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που αναλαμβάνεται από τον περασμένο Αύγουστο.

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή στη Τζενίν, ο απρσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Γουλίλιαμ Μπερνς, είχε συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό της βίας.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 10:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
 

Οι αντάρτες (φωτ. NTV)

Γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 75 ξένων που είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε θέατρο της Μόσχας.

Οι Τσετσένοι αντάρτες άφησαν τα ξημερώματα ελεύθερους 7 ομήρους.

Η ρωσική τηλεόραση τους έδειξε να περπατούν ήρεμα προς το μέρος της αστυνομίας που τους περίμενε.

Δεν έγινε γνωστό γιατί αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά πιστεύεται πως επρόκειτο για ξένους πολίτες.

Ελπίζεται ότι σύντομα θ'αφεθούν ελεύθερα και 30 παιδιά που κρατούνται στο θέατρο.


'Ηρθα στη Μόσχα για να πεθάνω", δηλώνει ο Μοβσάρ Μπαράγεφ
Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι όμηροι που πιστεύεται πως φθάνουν τους 800 δεν είναι καθόλου καλές: αφότου άρχισε το δράμα, δεν έχουν παρά μόνο νερό και σοκολάτες.

Ένας γιατρός, στον οποίον επετράπη η είσοδος, ανέφερε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους, σε γενικές γραμμές, αν και ορισμένοι έχουν κρυολογήσει κι ορισμένοι άλλοι έχουν υψηλή πίεση.

Τέσσερα παιδιά είχαν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου που δείχνουν τους Τσετσένους αντάρτες να φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Οι γυναίκες είναι ντυμένες στα μαύρα κι είναι ζωσμένες, προφανώς, με εκτρηκτικά.

Οι αντάρτες ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία και απειλούν πως θα σκοτώσουν τους ομήρους μέσα σε μία εβδομάδα εάν δεν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ικανοποίηση των όρων που θέτουν.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου)
H B. Koρέα θέτει όρους
 

Βορειοκορεατικός πύραυλος

Η Βόρειος Κορέα δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, το οποίο επίσης θα εγγυάται την εθνική της κυριαρχία και δεν θ'αποτελεί εμπόδιο για την οικονομική της ανάπτυξη.

Ανακοίνψωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας στην Πιονγιάνγκ αναφέρει ότι μία τέτοια συνθήκη θ'αποτελούσε ρεαλιστική λύση για το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας και δήλωσε πως θα κινητοποιήσει τώρα την διεθνή κοινότητα για να ασκήσει κι αυτή πιέσεις στην Πιονγιάνγκ.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας παραβιάζει τη συμφωνία με την Πιονγιάνγκ που προέβλεπε τον τερματισμό των προσπαθειών για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 10:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Bρέθηκε το φονικό όπλο
 

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ (δεξιά) με το θετό του γιο

Η αμερικανική αστυνομία δήλωσε πως θεωρεί τα δύο άτομα που συνέλαβε ως υπόπτους για τις φονικές επιθέσεις που είχε κάνει ο ελεύθερος σκοπευτής φάντασμα στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι βαλλιστικές έρευνες έδειξαν ότι το όπλο που είχαν οι συλληφθέντες στην κατοχή τους ήταν το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 άνθρωποι.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ένας από τους υπόπτους, ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, κατηγορείται για οπλοκατοχή, που δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις, ενώ ο άλλος, που είναι ανήλικος, κρατείται γιατί μπορεί να χρειαστεί να καταθέσεις ως μάρτυς.

Την Παρασκευή θ'ποφασίσουν οι αρχές ποιές κατηγορίες ακριβώς θ'απαγγελθούν.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Πέμπτη: κοιμόντουσαν στο αυτοκίνητό τους σε πολυσύχναστη οδική διάβαση, βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, που έχει ασπασθεί το Ισλάμ, είχε υπηρετήσει με τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Περσικού και θεωρείται δεινός σκοπευτής.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα βήμα κοντύτερα στη διεύρυνση
 

Η συμφωνία θα πρέπει ν'ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ η Γερμανία και η Γαλλία όσον αφορά τον περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007 ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης--θέμα που θ'απασχολήσει τους ηγέτες των 15 στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλες.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε πως η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15.

Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα μπορέσει η Ευρωπαική Ένωση να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών στους κόλπους της, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλες επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν, αλλά η χθεσινή συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα και καλό οιωνό για μία σύνοδο κορυφής που θα είναι γεμάτη από σκληρές διαπραγματεύσεις.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 08:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
 

Οι αντάρτες (φωτ. NTV)

Γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 75 ξένων που είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε θέατρο της Μόσχας.

Οι Τσετσένοι αντάρτες άφησαν τα ξημερώματα ελεύθερους 7 ομήρους.

Η ρωσική τηλεόραση τους έδειξε να περπατούν ήρεμα προς το μέρος της αστυνομίας που τους περίμενε.

Δεν έγινε γνωστό γιατί αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά πιστεύεται πως επρόκειτο για ξένους πολίτες.

Ελπίζεται ότι σύντομα θ'αφεθούν ελεύθερα και 30 παιδιά που κρατούνται στο θέατρο.


'Ηρθα στη Μόσχα για να πεθάνω", δηλώνει ο Μοβσάρ Μπαράγεφ
Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι όμηροι που πιστεύεται πως φθάνουν τους 800 δεν είναι καθόλου καλές: αφότου άρχισε το δράμα, δεν έχουν παρά μόνο νερό και σοκολάτες.

Ένας γιατρός, στον οποίον επετράπη η είσοδος, ανέφερε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους, σε γενικές γραμμές, αν και ορισμένοι έχουν κρυολογήσει κι ορισμένοι άλλοι έχουν υψηλή πίεση.

Τέσσερα παιδιά είχαν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου που δείχνουν τους Τσετσένους αντάρτες να φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Οι γυναίκες είναι ντυμένες στα μαύρα κι είναι ζωσμένες, προφανώς, με εκτρηκτικά.

Οι αντάρτες ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία και απειλούν πως θα σκοτώσουν τους ομήρους μέσα σε μία εβδομάδα εάν δεν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ικανοποίηση των όρων που θέτουν.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
H B. Koρέα θέτει όρους
 

Βορειοκορεατικός πύραυλος

Η Βόρειος Κορέα δήλωσε πως είναι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσινγκτον συμφωνήσει στην υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, το οποίο επίσης θα εγγυάται την εθνική της κυριαρχία και δεν θ'αποτελεί εμπόδιο για την οικονομική της ανάπτυξη.

Ανακοίνψωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας στην Πιονγιάνγκ αναφέρει ότι μία τέτοια συνθήκη θ'αποτελούσε ρεαλιστική λύση για το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει τον άμεσο τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας και δήλωσε πως θα κινητοποιήσει τώρα την διεθνή κοινότητα για να ασκήσει κι αυτή πιέσεις στην Πιονγιάνγκ.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας παραβιάζει τη συμφωνία με την Πιονγιάνγκ που προέβλεπε τον τερματισμό των προσπαθειών για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 09:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Bρέθηκε το φονικό όπλο
 

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ (δεξιά) με το θετό του γιο

Η αμερικανική αστυνομία δήλωσε πως θεωρεί τα δύο άτομα που συνέλαβε ως υπόπτους για τις φονικές επιθέσεις που είχε κάνει ο ελεύθερος σκοπευτής φάντασμα στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι βαλλιστικές έρευνες έδειξαν ότι το όπλο που είχαν οι συλληφθέντες στην κατοχή τους ήταν το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 άνθρωποι.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ένας από τους υπόπτους, ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, κατηγορείται για οπλοκατοχή, που δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις, ενώ ο άλλος, που είναι ανήλικος, κρατείται γιατί μπορεί να χρειαστεί να καταθέσεις ως μάρτυς.

Την Παρασκευή θ'ποφασίσουν οι αρχές ποιές κατηγορίες ακριβώς θ'απαγγελθούν.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Πέμπτη: κοιμόντουσαν στο αυτοκίνητό τους σε πολυσύχναστη οδική διάβαση, βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, που έχει ασπασθεί το Ισλάμ, είχε υπηρετήσει με τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Περσικού και θεωρείται δεινός σκοπευτής.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Eισβολή στη Τζενίν
 

Η εισβολή γίνεται λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν εκ νέου στη Δυτική Όχθη, λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα 14 Ισραηλινοί να βρουν το θάνατο.

Τα ξημερώματα, εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη πολλών αρμάτων μάχης, εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της.

Πυροβολώντας στον αέρα, οι στρατιώτες έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, για να εντοπίσουν υπότους-μέλη ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ανώτερος αξιωματικός του στρατού δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που αναλαμβάνεται από τον περασμένο Αύγουστο.

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή στη Τζενίν, ο απρσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Γουλίλιαμ Μπερνς, είχε συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό της βίας.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου)
7 όμηροι ελεύθεροι
 

Οι αντάρτες (φωτ. NTV)

Οι Τσετσένοι αντάρτες, που κρατούν εκατοντάδες ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, άφησαν ελεύθερους 7 ομήρους.

Η ρωσική τηλεόραση τους έδειξε να περπατούν ήρεμα προς το μέρος της αστυνομίας που τους περίμενε.

Δεν έγινε γνωστό γιατί αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά πιστεύεται πως πρόκειται για ξένους πολίτες.

Ελπίζεται ότι σύντομα θ'αφεθούν ελεύθερα και 30 παιδιά που κρατούνται στο θέατρο.


'Ηρθα στη Μόσχα για να πεθάνω", δηλώνει ο Μοβσάρ Μπαράγεφ
Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι όμηροι που πιστεύεται πως φθάνουν τους 800 δεν είναι καθόλου καλές: αφότου άρχισε το δράμα, δεν έχουν παρά μόνο νερό και σοκολάτες.

Ένας γιατρός, στον οποίον επετράπη η είσοδος, ανέφερε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους, σε γενικές γραμμές, αν και ορισμένοι έχουν κρυολογήσει κι ορισμένοι άλλοι έχουν υψηλή πίεση.

Τέσσερα παιδιά είχαν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονταν ιατρική βοήθεια.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου που δείχνουν τους Τσετσένους αντάρτες να φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής. Οι γυναίκες είναι ντυμένες στα μαύρα κι είναι ζωσμένες, προφανώς, με εκτρηκτικά.

Οι αντάρτες ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία και απειλούν πως θα σκοτώσουν τους ομήρους μέσα σε μία εβδομάδα εάν δεν σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ικανοποίηση των όρων που θέτουν.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένα βήμα κοντύτερα στη διεύρυνση
 

Η συμφωνία θα πρέπει ν'ανοίξει το δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ η Γερμανία και η Γαλλία όσον αφορά τον περιορισμό των αγροτικών επιδοτήσεων από το 2007 ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης--θέμα που θ'απασχολήσει τους ηγέτες των 15 στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλες.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Κοινότητας, εξήγησε πως η σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά το χθεσινό δείπνο των ηγετών των 15.

Η Γερμανία, μαζί με τη Βρετανία, την Ολανδία και τη Σουηδία, είχε προειδοποιήσει πως δεν θα μπορέσει η Ευρωπαική Ένωση να επωμισθεί το κόστος της ένταξης των 10 νέων χωρών στους κόλπους της, μία από τις οποίες είναι η Κύπρος, εάν δεν περιορισθούν οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλες επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν, αλλά η χθεσινή συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα και καλό οιωνό για μία σύνοδο κορυφής που θα είναι γεμάτη από σκληρές διαπραγματεύσεις.



Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 04:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα
 


Η σύλληψη δύο υπόπτων, στην περιοχή της Ουάσινγκτον, που πιστεύεται πως ενέχονται στις φονικές επιθέσεις του ελεύθερου σκοπευτή-φάντασμα είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα.


Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ
"Πιάστηκαν στον ύπνο αλλά ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Guardian πάνω από τη φωτογραφία του Τζον Άλεν Μουχάμαντ, παλαίμαχου του πολέμου του Περσικού και άριστου σκοπευτή, και του δεκαεπτάχρονου θετού του γιου, Τζον Λι Μάλβο, οι οποίοι βρέθηκαν να κοιμούνται μέσα στο αυτοκίνητό τους, κοντά σε πολυσύχναστη οδική διάβαση στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Το όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητό τους, υποστηρίζει η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί στις φονικές επιθέσεις που έσπειραν τον πανικό στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Η Independent,όπως και άλλες εφημερίδες, αναφέρει, πάντως, ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται μέχρι στιγμής μόνο για οπλοκατοχή, αν και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δολοφόνος-φάντασμα δεν είναι πλέον ελεύθερος για δράση.

Ο βρετανικός Τύπος δεν παραλείπει επίσης να επισημάνει ότι ο 41χρονος παλαίμαχος του πολέμου του Περσικού και δεινός σκοπευτής είχε ασπασθεί το Ισλάμ και μισούσε αφάνταστα την Αμερική.

Ένταση στη Μόσχα


Μία από τους αντάρτες
"Δεν θα ενδώσουμε, προειδοποιεί ο Πούτιν τους τρομοκράτες" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Τelegraph, η οποία αναφέρεται στο δράμα που εκτυλίσσεται στη Μόσχα με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούν εκατοντάδες ομήρους σε θέατρο της ρωσικής πρωτευούσης.

"Οι τρομοκράτες είναι έτοιμοι ν'ανατινάξουν το θέατρο", γράφει η Guardian, ενώ οι Financial Times αναφέρονται στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου περί "ξένων τρομοκρατικών κέντρων". Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, προσθέτει η εφημερίδα, μίλησαν για τα τηλεφωνήματα που είχαν κάνει οι Τσετσένοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία.

Ο "πρέσβυς" του μπιν Λάντεν

"Συνελήφθη ο 'πρέσβυς' του μπιν Λάντεν" είναι ένας από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των Times, οι οποίοι αναφέρονται στη σύλληψη του "πλέον καταζητούμενου ατόμου στη Βρετανία".

Πρόκειται για τον 42χρονο μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Κατάντα που θεωρείται, σύμφωνα με τις αρχές, ως ο "πρέσβυς" του Οσάμα μπιν Λάντεν στην Ευρώπη.

H Άγκυρα προειδοποιεί

Οι Financial Times αναφέρονται, τέλος, στην προειδοποίηση που απηύθυνε ο νέος πρέσβυς της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση, Ογκούζ Ντεμιράλπ: οι 15 θα φέρουν την ευθύνη για τη διατάραξη της στρατηγικής ισορροποπίας στην περιοχή της Μεσογείου που θα επιφέρει η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, τόνισε ο Τούρκος διπλωμάτης και προειδοποίησε πως μία τέτοια προοπτική θα πλήξει σοβαρά τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαική Ένωση και θα οδηγήσει σε "μόνιμη διχοτόμηση", όπως είπε, αν η Κύπρος ενταχθεί χωρίς να λυθεί προηγουμένως το πολιτικό της πρόβλημα.







Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 03:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ρωσικός Τύπος για το δράμα των ομήρων
 


Το δράμα που εκτυλίσσεται στη Μόσχα, με τους εκατοντάδες ομήρους που κρατούν οι Τσετσένοι αντάρτες, είναι το κύριο θέμα του σημερινού ευρωπαικού Τύπου--και, βεβαίως, του ρωσικού.

Ο ρωσικός Τύπος


"'Ηρθα στη Μόσχα για να πεθάνω" δηλώνει ο επικεφαλής των αναρτών Μοβσάρ Μπαράγεφ
"Οι αντάρτες έφεραν τον πόλεμο όχι απλώς στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά μέσα στην ίδια τη Μόσχα, λίγα χιλιόμετρα μόλις μακριά από το Κρεμλίνο", τονίζει η Βρέμια Νοβόστι, ενώ η Ροσίσκαγια Γκαζέτα τονίζει πως η Ρωσία δέχθηκε "ένα πολύ σοβαρό στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό πλήγμα".

Ήρθε "η στιγμή της αλήθειας", τονίζει η Ιζβέστια κι εξηγεί πως η ηγεσία της χώρας θα πρέπει ν'αναλάβει τις ευθύνες της.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και πολλές άλλες ρωσικές εφημερίδες, οι οποίες υπογραμμίζουν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας και γενικότερα οι αρχές θα έπρεπε να είχαν λάβει εγκαίρως μέτρα.


Άλλαξε ολόκληρη η πολιτική και η ψυχολογία της Αμερικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το ίδιο θα γίνει κι εδώ.
Ροσίσκαγια Γκαζέτα
Μία εφημερίδα μάλιστα, η Μοσκόσβσκιι Κομσομόλετς παρομοιάζει τις ομοσπονδιακές αρχές με "στρουθοκάμηλους με γραβάτες": όπως υποστηρίζει, το Κρεμλίνο είχε πάψει τα τρία τελευταία χρόνια να θεωρεί πολιτική προτεραιότητα το πρόβλημα της Τσετσενίας, γιατί δεν πίστευε πως θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση.

"Τί μέλλει γενέσθαι;" διερωτάται η Ιζβέστια. "Τίνος το παράδειγμα θ'ακολουθήσει ο κ. Πούτιν--του στρατηγού ντε Γκολ που "εδωσε την Αλγερία για να σώσει τη Γαλλία" ή "θα γίνει ένας νέος Στάλιν που έλυσε το πρόβλημα των εθνοτήτων με τις απελάσεις, μεταξύ άλλων, και των Τσετσένων";

Η Νεζαβισίμγια Γκαζέτα πιστεύει πως "απ'όλες τις διαθέσιμες λύσεις μόνον η ιδέα της πολιτικής διευθέτησης δεν έχει πραγματικά δοκιμασθεί"--άποψη με την οποία συμφωνεί και η Μοσκόσβσκιι Κομσομόλετς: "είναι ανάγκη", τονίζει, "να επιζητήσει κανείς, όσο κι αν δεν του αρέσει, να έλθει σε συμφωνία με τους εχθρούς του."


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2002 - 05:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Bρέθηκε το φονικό όπλο
 

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ (δεξιά) με το θετό του γιο

Η αμερικανική αστυνομία δήλωσε πως θεωρεί τα δύο άτομα που συνέλαβε ως υπόπτους για τις φονικές επιθέσεις που είχε κάνει ο ελεύθερος σκοπευτής φάντασμα στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Οι βαλλιστικές έρευνες έδειξαν ότι το όπλο που είχαν οι συλληφθέντες στην κατοχή τους ήταν το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 άνθρωποι.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο ένας από τους υπόπτους, ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, κατηγορείται για οπλοκατοχή, που δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις, ενώ ο άλλος, που είναι ανήλικος, κρατείται γιατί μπορεί να χρειαστεί να καταθέσεις ως μάρτυς.

Την Παρασκευή θ'ποφασίσουν οι αρχές ποιές κατηγορίες ακριβώς θ'απαγγελθούν.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Πέμπτη: κοιμόντουσαν στο αυτοκίνητό τους σε πολυσύχναστη οδική διάβαση, βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Άλεν Μουχάμαντ, που έχει ασπασθεί το Ισλάμ, είχε υπηρετήσει με τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Περσικού και θεωρείται δεινός σκοπευτής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.