Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-27

  1. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  2. ΗΠΑ: Παρακολούθηση λογιστών από ...ειδικό
  3. Αριστερό πρόεδρο εκλέγει η Βραζιλία
  4. Ιταλία: Ζωντάνεψε ξανά η Αίτνα
  5. Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  6. Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες
  7. Οι ηγέτες Ασίας - Ειρηνικού ενάντιοι στην τρομοκρατία
  8. Αριστερό πρόεδρο δίνουν τα έξιτ πολς στη Βραζιλία
  9. Οκτώ θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα
  10. Δολοφονία δημάρχου στο Κοσυφοπέδιο
  11. Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  12. Στις κάλπες η Βραζιλία
  13. Οι όμηροι «σκοτώθηκαν από αέριο»
  14. Έπτά θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα
  15. Μεγάλη διαδήλωση για το Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες
  16. Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  17. Η Βραζιλία ψηφίζει αλλαγή
  18. Η τρομοκρατία κυριαρχεί στη συνάντηση των ηγετών Ασίας-Ειρηνικού
  19. Χωρίς παρατράγουδα οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
  20. Σύγχιση και αγωνία των συγγενών στη Μόσχα
  21. O βρετανικός τύπος της Κυριακής
  22. Συγγνώμη Πούτιν για τον θάνατο αθώων

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 03:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Τα παραλειπόμενα της επιχείρησης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων για τη διάσωση των ομήρων στο θέατρο της Μόσχας και η κακοκαιρία στη Βρετανία είναι τα δύο βασικά θέματα των βρετανικών εφημερίδων.

Το «μυστηριώδες» αέριο

«Οι Ρώσοι παραδέχονται ότι 115 όμηροι σκοτώθηκαν από αέριο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», η οποία υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν οφείλει να δώσει τώρα εξηγήσεις για το πώς λύθηκε η πολιορκία στο θέατρο της Μόσχας.

«Μυστηριώδες άεριο σκοτώνει 115 ομήρους», αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο οι Τάιμς, ενώ διαφορετική είναι η προσέγγιση της βρετανικής εφημερίδας, «Γκάρντιαν», η οποία υποστηρίζει, ότι η «Ρωσία επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο του αερίου που σκότωσε τους ομήρους».

Η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» κυκλοφόρησε με το πρωτοσέλιδο τίτλο «Γενική κατακραυγή για το μυστηριώδες αέριο, το οποίο σκότωσε 115 ομήρους».

«Ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άγνωστο μέχρι τώρα αέριο νεύρων», αποκαλύπτουν οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» επικαλούμενοι δηλώσεις των ιατρών που έχουν αναλάβουν τη θεραπευτική αγωγή των θυμάτων.

Πολιτικός εφιάλτης

«Το φάντασμα του υποβρυχίου Κουρσκ εξακολουθεί να κατατρύχει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», επισημαίνει σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», και προσθέτει, «η βύθιση του υποβρυχίου ήταν μια αναπάντεχη τραγωδία, η οποία βρήκε τον πρόεδρο της Ρωσίας σε φάση διακοπών στο νότιο τμήμα της χώρας. Τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε το τραγικό λάθος να μην ενεργήσει εγκαίρως για τη διάσωση του πληρώματος. Η κρίση στο θέατρο της Μόσχας ήταν άλλη μία εξίσου σημαντική δοκιμασία για τον πρόεδρο Πούτιν. Οι ρωσικές αρχές έμαθαν από τα λάθη που διέπραξαν στο Κουρσκ. Καθ' όλη τη διάρκεια της πολιορκίας στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επαναλάμβανε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή. Ωστόσο, πίσω από το νέο ανθρώπινο πρόσωπο της ρωσικής ηγεσίας εξακολουθεί να υπάρχει μια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Η εφημερίδα, καταλήγει, «ότι η πολιτική καριέρα του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να διασωθεί για άλλη μια φορά εάν διατηρήσει το απολογητικό ύφος των τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά, καλείται πλέον να επιλέξει ποιο είναι το σωστό μονοπάτι ως προς την επίλυση της κρίσης στην Τσετσενία.

Άγνωστο αέριο

Ο δημοσιογράφος των «Φαινάνσιαλ Τάιμς», Άντριου Τζακ, επικαλούμενος ρωσικές πηγές, αναφέρει ότι το αέριο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις, έχει παρασκευαστεί προσφάτως και ότι έχει τη δυνατότητα να επιφέρει είτε μόνιμη διανοητική διαταραχή είτε το θάνατο.

«Αναρίθμητα είναι τα ερωτήματα, τα οποία εγείρονται, μετά την επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων κατά παραβίαση της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα του 1993», αναφέρουν οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς», οι οποίες, επίσης, υποστηρίζουν, ότι, «η απροθυμία των Ρώσων να αποκαλύψουν την ταυτότητα του αερίου μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλα αδήλωτα αποθέματα του αερίου αυτού, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δηλώσει βάσει των όρων της Συνθήκης του 1993».

Κύμα κακοκαιρίας

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία.

«Επτά νεκροί στις σφοδρότερες καταιγίδες της δεκαετίας στη Βρετανία», αναφέρουν οι «Τάιμς».

«Κίνδυνος σε ξηρά και θάλασσα καθώς η προερχόμενη από τον Ατλαντικό καταιγίδα πιάνει τη χώρα εξ απήνης», είναι ο τίτλος της «Γκάρντιαν», η οποία υπογραμμίζει ότι παρά τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα οι Βρετανοί φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από την ένταση των ανέμων.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Παρακολούθηση λογιστών από ...ειδικό
 

Ο κ. Γουέμπστερ (στο κέντρο) με τον επίσης πρώην διοικητή της CIA Τζέημς Γούλσεϊ (δεξιά)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πέντε μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Χρηματαγορών (ΕΕΧ) όρισαν το βράδυ της Παρασκευής, με πλειοψηφία 3 προς 2 το πρόσωπο που θα αναλάβει να ελέγξει τον κλάδο των ορκωτών λογιστών.

Έτσι επικεφαλής στο νεοσύστατο σώμα επιθεώρησης των ορκωτών λογιστών ορίστηκε ο πρώην διοικητής του FBI και CIA, Γουίλιαμ Γουέμπστερ.

Η νέα υπηρεσία δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει οικονομικά σκάνδαλα και λογιστικές ατασθαλίες σαν αυτές που προκάλεσαν τη χρεωκοπία επιχειρήσεων όπως η Ένρον και η Γουέρλντκομ.

Ο Γουίλιαμ Γουέμπστερ που είναι νομικός από την πολιτεία του Μιζούρι, είχε χρηματίσει επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Το 1987 ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν διόρισε τον κ. Γουέμπστερ διοικητή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της περίφημης CIA.

Διαμάχη Ρεπουμπλικανών - Δημοκρατικών

Η εκλογή του Ρεπουμπλικάνου κ. Γουέμπστερ έγινε παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τζον Μπιγκς, προέδρου ενός από τα μεγαλύτερα μετοχικά ταμεία συντάξεων.


Κριτική στην ΕΕΧ από τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Πωλ Σαρμπάνης

Τον κ. Γουέμπστερ υποστήριζαν οι Ρεπουμπλικανοί και οι υψηλότεροι στην ιεραρχία λογιστές, και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτός δεν πρόκειται να πιέσει για ριζική αναμόρφωση του λογιστικού επαγγέλματος.

Οι επικριτές του κ. Γουέμπστερ λένε επίσης ότι δεν διαθέτει αρκετή εμπειρία ως λογιστής ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι λογιστές και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί ανησυχούσαν ότι τυχόν εκλογή του Τζον Μπιγκς θα σήμαινε επιβολή υπερβολικών και δρακόντειων μέτρων στους ορκωτούς λογιστές.

Ο κ. Μπιγκς που στο παρελθόν ήταν μέλος της Εθνικής Ένωσης Χρηματιστών, έχει διαμορφώσει την εικόνα του ως υπέρμαχος των μικροεπενδυτών και των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα πρόσφατα ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας Μέρυλαλντ, Πωλ Σαρμπάνις, που είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου αναμόρφωσης των χρηματαγορών, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπιγκς και κατηγόρησε την Επιτροπή Ελέγχου Χρηματαγορών ότι τελεί υπό διάλυση.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Αριστερό πρόεδρο εκλέγει η Βραζιλία
 

Ο υποψήφιος της Αριστεράς και η σύζυγός του σχηματίζουν το σήμα της νίκης

Έκλεισαν πριν λίγες ώρες οι κάλπες στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ο υποψήφιος της Αριστεράς δείχνει να επικρατεί άνετα του δεξιού αντιπάλου του.

Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το 51% των ψηφοδελτίων, ο Λουΐς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 60% ενώ ο Χοζέ Σέρα το 40%.

Φιέστα δημοκρατίας

Ήδη πριν καν ανακοινωθούν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα οι υποστηρικτές του Λούλα, όπως ονομάζεται από τους φίλους του ο υποψήφιος της Αριστεράς, άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν στους δρόμους.

Νωρίτερα από το πρωί, και σε πολλές περιοχές πριν ξημερώσει, σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

115 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι εκλογείς ψήφισαν σε 406 χιλιάδες εκλογικά τμήματα με ηλεκτρονικές κάλπες, και ως εκ τούτου συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται από το 70% των τμημάτων μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.


Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του
Αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν ο υποψήφιος της αριστεράς, Λουίζ Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος, Χοζέ Σέρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η Αριστερά θα πετύχαινε μια ιστορική εκλογική νίκη συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.

Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα, 57 ετών, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο και συνδικαλιστής, έχει μετριάσει τις ριζοσπαστικές του θέσεις και έχει μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.

Έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για τη προεδρία της χώρας χωρίς επιτυχία, καθώς όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η αντι-καπιταλιστική του ρητορική αποξένωσε και θορύβησε μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου λαού.


Προεκλογική αφίσα του Λούλα στην Κοπακαμπάνα
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Λούλα τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.

Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο Χοζέ Σέρα βρισκόταν πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαινόταν ότι θα ξεπεράσει το 34%.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι φαίνεται ότι έχουν απογοητευθεί με το κατεστημένο και τα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 22:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιταλία: Ζωντάνεψε ξανά η Αίτνα
 

Άποψη της Αίτνας από το λιμάνι της Κατάνια

Το μεγαλύτερο και πιό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης - η Αίτνα στη νότια Ιταλία - εξερράγη και πάλι, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και λάβας στις γύρω περιοχές.

Η λάβα προκάλεσε δασικές πυρκαγιές και έχει φτάσει σε τουριστικές περιοχές.

Ορισμένα ξενοδοχεία της Σικελίας αναγκάστηκαν να εκκενωθούν, αλλά οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τη δράση του ηφαιστείου.


Πυρκαγιά που προκάλεσε η λάβα της Αίτνας
Πάντως και το αεροδρόμιο της σικελικής πόλης Κατάνια έχει κλείσει.

Την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός δονήσεων - 200 κατά ορισμένες πληροφορίες - συγκλόνισαν την ανατολική Σικελία, προκαλώντας τον πανικό στους κατοίκους, που ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Τα τελευταία 30 χρόνια στο ηφαίστειο της Αίτνας έχουν σημειωθεί τέσσερις μείζονες εκρήξεις.

Οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι η δράση της Αίτνας γίνεται σταδιακά πιό εκρηκτική και πιό επικίνδυνη.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 21:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πρατήριο βενζίνας

Τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε πρατήριο βενζίνης κοντά στον εβραϊκό οικισμό Άριελ, μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε πως ο βομβιστής όταν έφθασε στο πρατήριο έγινε αντιληπτός από στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί τυχαία και προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν δύο φορές τον καμικάζι βομβιστή αλλά τα εκρηκτικά που μετέφερε εξερράγησαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση με επίσημη δήλωση καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή του Γιασέρ Αραφάτ δεν κάνει τίποτα την ώρα που Παλαιστίνιοι τρομοκράτες συνεχίζουν την εκστρατεία τρόμου εναντίον των Ισραηλινών πολιτών.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά".

Η επίθεση σημειώθηκε την επομένη της αναχώρησης από το Ισραήλ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η παρούσα κρίση.

Ισραηλινά αντίποινα

Λίγο μετά την επίθεση στον οικισμό Άριελ, Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη γειτονική πόλη Ναμπλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο νεκροί ήταν μέλη της οργάνωσης "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες
 

Το πλήθος των διαδηλωτών ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των διοργανωτών, όπως λένε οι ίδιοι

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στην διαδήλωση υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους να σταματήσει να επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και να διαθέσει τα δισεκατομμύρια δολάρια, που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν για ένα πόλεμο, σε κοινωνικά προγράμματα.

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ξεκινήσει να πόλεμο εναντίον του Ιράκ με ή χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 20:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ηγέτες Ασίας - Ειρηνικού ενάντιοι στην τρομοκρατία
 

Ο διοικητής του Χονγκ Κονγκ, Τούνγκ Τσι Χουά, συνομιλεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τζουνιχίο Κοϊζούμι, ενώ στο βάθος διακρίνονται οι πρόεδροι της Χιλής, Ινδονησίας και ΗΠΑ

Σε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών-μελών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που διεξήχθη στο θέρετρο Κάμπο Σαν Λούκας του Μεξικού.

Στο τελικό ανακοινωθέν του Φόρουμ, που διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Μεξικού, Βιθέντε Φόξ, προβλέπεται να ενταθούν οι έλεγχοι εμπορευμάτων και επιβατών στις διεθνείς πτήσεις.

Επίσης οι ηγέτες των χωρών Ασίας - Ειρηνικού συμφώνησαν να ληφθούν αυξημένα μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος και του λαθρεμπορίου υλικών που μπορούν να χρησιμεύσουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η πλειοψηφία των αγαθών μεταφέρεται δια θαλάσσης και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η διασφάλιση της ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αποτελούσε την προτεραιότητα των χωρών-μελών.

Οι οικονομικές συναλλαγές των χωρών-μελών του Φόρουμ ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Μαλαισία συμφώνησαν να δημιουργήσουν περιφερειακό κέντρο αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης το οποίο θα στελεχώσουν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών.


Ο κύριος Μπους χαιρέτησε τις προσπάθειες της Ινδονησίας κατά της τρομοκρατίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συναντήθηκε επίσης με τη πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί.

Ο κύριος Μπους χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ινδονησίας για να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι «χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη».

Η κρίση με την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραβρεθεί στο Φόρουμ.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Αριστερό πρόεδρο δίνουν τα έξιτ πολς στη Βραζιλία
 

Λίγες οι ελπίδες του Σέρα (αριστερά) κατά του Λούλα

Στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 52 χιλιάδων ψηφοφόρων μετά την έξοδό τους από την κάλπη δείχνει ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς, Λούλα ντα Σίλβα, προηγείται με ποσοστό 63%, έναντι 37% του δεξιού αντιπάλου του, Χοζέ Σέρα.

Από το πρωί και σε πολλές περιοχές πριν ξημερώσει σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

115 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι εκλογείς ψηφίζουν σε 406 χιλιάδες εκλογικά τμήματα με ηλεκτρονικές κάλπες, και ως εκ τούτου συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται από το 70% των τμημάτων μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας (τα μεσάνυκτα της Κυριακής - ώρα Ελλάδας)


Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του
Αντιμέτωποι είναι ο υποψήφιος της αριστεράς, Λουίζ Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος, Χοζέ Σέρα.

Ο Λούλα - όπως είναι γνωστός στους Βραζιλιάνους - εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα πετύχει μια ιστορική εκλογική νίκη συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.

Ο Λούλα, 57 ετών, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο και συνδικαλιστής, έχει μετριάσει τις ριζοσπαστικές του θέσεις και έχει μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.

Έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για τη προεδρία της χώρας χωρίς επιτυχία, καθώς όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η αντι-καπιταλιστική του ρητορική αποξένωσε και θορύβησε μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου λαού.


Προεκλογική αφίσα του Λούλα στην Κοπακαμπάνα
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Λούλα τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.

Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο Χοζέ Σέρα βρισκόταν πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαινόταν ότι θα ξεπεράσει το 34%.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι φαίνεται ότι έχουν απογοητευθεί με το κατεστημένο και τα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Οκτώ θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα
 

Εκτεταμένες καταστροφές από τις καταιγίδες στο Cheshire της βόρειας Αγγλίας

Καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων/ώρα σαρώνουν Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, προκαλώντας θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές.

Στην Αγγλία και την Ουαλία έξη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα τα θύματα - τρείς ενήλικες και τρία παιδιά - βρήκαν το θάνατο από δέντρα που ξεριζώθηκαν λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στο μεταξύ πολλές σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει, ενώ ακυρώθηκαν και πολλές πτήσεις από τα αεροδρόμια του Λονδίνου.

Από δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρισμού προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση 12 χιλιάδων κατοικιών.


Η φρεγάτα HMS St Albans, που συγκρούσθηκε με φέρυμποτ
Στο λιμάνι Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρασύρθηκε από τους ισχυρότατους ανέμους και συγκρούσθηκε με επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

Και στην ηπειρωτική Ευρώπη ματαιώθηκε αριθμός πτήσεων από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Στην Ολλανδία αποκλείσθηκαν οδικές και σιδηροδρομικές διαβάσεις, ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα.

Στη Γαλλία οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο άτομα, ένας πολίτης και ένας κυνηγός έχασαν τη ζωή τους από δέντρα που ξεριζώθηκαν από τους ανέμους και τους καταπλάκωσαν.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία δημάρχου στο Κοσυφοπέδιο
 

Ο μετριοπαθής Αλβανός ηγέτης, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ψήφισε χθες στις δημοτικές εκλογές

Στο Κοσυφοπέδιο ένας Αλβανός δήμαρχος και δύο συνοδοί του δολοφονήθηκαν μία ημέρα μετά τις δημοτικές εκλογές στη γιουγκοσλαβική αυτή επαρχία.

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Σούβα Ρέκα κατά τη διάρκεια συμπλοκών ανάμεσα σε υποστηρικτές δύο αντιπάλων κομμάτων.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Κοσυφοπέδιο, προηγούνται οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κόμμα του μετριοπαθούς προέδρου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.


Απαγορεύονται τα όπλα στα εκλογικά κέντρα
Αλλά η προσέλευση στις κάλπες έφτασε μόλις το 50% ανάμεσα στον αλβανικό πληθυσμό, σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ποσοστό της αποχής ήταν ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των Σέρβων, που αποτελούν το 10% περίπου του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως ο επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών, Μίκαελ Στάινερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Ο κύριος Στάινερ είχε υποσχεθεί ότι εάν οι εκλεγμένοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης λάβουν ισχυρή υποστήριξη από το λαό, τότε θα τους παραχωρούσε ευρύτερες αρμοδιότητες.

Όμως όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, η υπόσχεση του επικεφαλής του ΟΗΕ θα μείνει απραγματοποίητη.

Οι δημοτικές εκλογές θεωρήθηκαν από τους αναλυτές σαν ένα σημαντικό τεστ της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί για τον εκδημοκρατισμό στο Κοσσυφοπέδιο.


Ψήφισε η επικεφαλής των Σέρβων, Ράντα Τραΐκοβιτς
Αυτές οι δημοτικές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε και η σερβική μειονότητα.

Σκληροπυρηνικά στελέχη των σερβικών κομμάτων είχαν απευθύνει έκκληση στο σερβικό πληθυσμό να μποϋκοτάρει τις εκλογές σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά η πολιτική ηγεσία των Σέρβων του Κοσυφοπεδίου προσήλθε στις κάλπες.

Η αλβανική πλειονότητα επέλεξε είτε τους υποψηφίους του προέδρου του Κοσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είτε αυτούς που υποστηρίχθηκαν από τον πρώην ηγέτη των ανταρτών, Χασίμ Τάτσι.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 19:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πρατήριο βενζίνας

Τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε πρατήριο βενζίνης κοντά στον εβραϊκό οικισμό Άριελ, μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε πως ο βομβιστής όταν έφθασε στο πρατήριο έγινε αντιληπτός από στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί τυχαία και προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν.

Οι στρατιώτες πυροβόλησαν δύο φορές τον καμικάζι βομβιστή αλλά τα εκρηκτικά που μετέφερε εξερράγησαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση με επίσημη δήλωση καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή του Γιασέρ Αραφάτ δεν κάνει τίποτα την ώρα που Παλαιστίνιοι τρομοκράτες συνεχίζουν την εκστρατεία τρόμου εναντίον των Ισραηλινών πολιτών.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωσή της η οργάνωση "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά".

Η επίθεση σημειώθηκε την επομένη της αναχώρησης από το Ισραήλ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η παρούσα κρίση.

Ισραηλινά αντίποινα

Λίγο μετά την επίθεση στον οικισμό Άριελ, Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στη γειτονική πόλη Ναμπλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο νεκροί ήταν μέλη της οργάνωσης "Ταξιαρχίες Μαρτύρων του τεμένους Αλ-Ακσά.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 18:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Βραζιλία
 

Λίγες οι ελπίδες του Σέρα (αριστερά) κατά του Λούλα

Στη Βραζιλία συνεχίζεται από το πρωί η ψηφοφορία στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σε πολλές περιοχές πριν ξημερώσει σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

115 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι εκλογείς θα ψηφίσουν σε 406 χιλιάδες εκλογικά τμήματα με ηλεκτρονικές κάλπες, και ως εκ τούτου συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται από το 70% των τμημάτων μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας (τα μεσάνυκτα της Κυριακής - ώρα Ελλάδας)


Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του
Αντιμέτωποι είναι ο υποψήφιος της αριστεράς, Λουίζ Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος, Χοζέ Σέρα.

Ο Λούλα - όπως είναι γνωστός στους Βραζιλιάνους - εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πετύχει μια ιστορική εκλογική νίκη συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.

Ο Λούλα, 57 ετών, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο και συνδικαλιστής, έχει μετριάσει τις ριζοσπαστικές του θέσεις και έχει μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.

Έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για τη προεδρία της χώρας χωρίς επιτυχία, καθώς όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η αντι-καπιταλιστική του ρητορική αποξένωσε και θορύβησε μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου λαού.


Προεκλογική αφίσα του Λούλα στην Κοπακαμπάνα
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Λούλα τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.

Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο Χοζέ Σέρα βρίσκεται πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 34%

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι φαίνεται ότι έχουν απογοητευθεί με το κατεστημένο και τα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι όμηροι «σκοτώθηκαν από αέριο»
 

Απελπισία συγγενών των ομήρων, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται

Αυξήθηκε σε 117 ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον Τσετσένων ενόπλων ανταρτών, μέσα σε θέατρο της Μόσχας.

Οι θάνατοι σχεδόν όλων των ομήρων οφείλονται σε δηλητηρίασή τους από το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση απελευθέρωσής τους για να καμφθεί η αντίσταση των ανταρτών.

Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύμα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.


Παροχή πρώτων βοηθειών σε όμηρο

Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνολικά νοσηλεύονται 646 όμηροι, εκ των οποίων 150 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 45 σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Η ανακοίνωση του αυξανόμενου αριθμού θυμάτων γίνεται καθώς ασκούνται πιέσεις στις ρωσικές αρχές να αποκαλύψουν τί είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε στην έφοδο μέσα στο θέατρο.

Ένας Ρώσος ειδικός είπε ότι μάλλον πρόκειται για χημικό παράγοντα που παρασκευάσθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προορίζεται για χρήση σε πεδία μαχών.

«Και αλλοδαποί ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες»

Στο μεταξύ οι φιλορωσικές αρχές της Τσετσενίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μη Τσετσένων ανάμεσα στους πενήντα περίπου αντάρτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου των ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις γυναίκες ενόπλους πολλές κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς άνδρες βρέθηκαν και Άραβες και Αφγανοί.


Μία από τις γυναίκες ενόπλους
Και η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι εντόπισε τηλεφωνήματα που έγιναν από κινητά τηλέφωνα των ενόπλων ανταρτών μέσα στο θέατρο προς τρεις συγκεκριμένες χώρες - τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε πεί νωρίτερα ότι η επιχείρηση κατάληψης του θεάτρου και ομηρείας σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε σε μεγάλο βαθμό από αλλοδαπούς.

Με δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι συμπατριώτες του δεν πρόκειται να νοιώσουν ασφαλείς μέχρι να υπερνικηθεί η διεθνής τρομοκρατία.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Έπτά θύματα από ακραία καιρικά φαινόμενα
 

Εκτεταμένες καταστροφές από τις καταιγίδες στο Cheshire της βόρειας Αγγλίας

Καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων/ώρα σαρώνουν Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, προκαλώντας θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές.

Στην Αγγλία και την Ουαλία έξη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όλα τα θύματα - τρείς ενήλικες και τρία παιδιά - βρήκαν το θάνατο από δέντρα που ξεριζώθηκαν λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Στο μεταξύ πολλές σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει, ενώ ακυρώθηκαν και πολλές πτήσεις από τα αεροδρόμια του Λονδίνου.

Από δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρισμού προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση 12 χιλιάδων κατοικιών.


Η φρεγάτα HMS St Albans, που συγκρούσθηκε με φέρυμποτ
Στο λιμάνι Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρασύρθηκε από τους ισχυρότατους ανέμους και συγκρούσθηκε με επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

Και στην ηπειρωτική Ευρώπη ματαιώθηκε αριθμός πτήσεων από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Στην Ολλανδία αποκλείσθηκαν οδικές και σιδηροδρομικές διαβάσεις, ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα.

Στη Γαλλία οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ανέμους έπεσε πάνω του.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 11:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση για το Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες
 

Το πλήθος των διαδηλωτών ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των διοργανωτών, όπως λένε οι ίδιοι

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στην διαδήλωση υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους να σταματήσει να επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και να διαθέσει τα δισεκατομμύρια δολάρια, που υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν για ένα πόλεμο, σε κοινωνικά προγράμματα.

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ξεκινήσει να πόλεμο εναντίον του Ιράκ με ή χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
 

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πρατήριο βενζίνας

Στη Δυτική Όχθη τρία άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου σε πρατήριο βενζίνας κοντά σε έναν οικισμό εβραίων εποίκων, μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε πως ο βομβιστής όταν έφθασε στο πρατήριο έγινε αντιληπτός από στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί τυχαία και προσπάθησαν να τον αφοπλίσουν, αλλά αυτός πρόλαβε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση με επίσημη δήλωση καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή του Γιασέρ Αραφάτ δεν κάνει τίποτα την ώρα που Παλαιστίνιοι τρομοκράτες συνεχίζουν την εκστρατεία τρόμου εναντίον των Ισραηλινών πολιτών.

Η έκρηξη σημειώνεται την επομένη της αναχώρησης από το Ισραήλ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, που είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η παρούσα κρίση.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 08:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βραζιλία ψηφίζει αλλαγή
 

Λίγες οι ελπίδες του Σέρα (αριστερά) κατά του Λούλα

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται σήμερα στη Βραζιλία.

Αντιμέτωποι ο υποψήφιος της αριστεράς, Λουίζ Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος, Χοζέ Σέρα.

Ο Λούλα όπως είναι γνωστός στους Βραζιλιάνους είναι το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πετύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.

Ο Λούλα, 57 ετών, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο, έχει μετριάσει τις ριζοσπαστικές του θέσεις και έχει μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.


Ο Λούλα στις παλιώτερες πιό επαναστατικές στιγμές του
Έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για τη προεδρία της χώρας χωρίς επιτυχία, καθώς όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η αντι-καπιταλιστική του ρητορική αποξένωσε και θορύβησε μεγάλα τμήματα του Βραζιλιάνικου λαού.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Λούλα τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.

Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο Χοζέ Σέρα. βρίσκεται πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 34%

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι βραζιλιάνοι φαίνεται ότι έχουν απογοητευθεί με το κατεστημένο και είναι έτοιμοι για αλλαγή.



Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Η τρομοκρατία κυριαρχεί στη συνάντηση των ηγετών Ασίας-Ειρηνικού
 

Τα οικονομικά θέματα κυριαρχούν συνήθως στις συναντήσεις του Φόρουμ

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Οι ηγέτες που συναντώνται στο θέρετρο του Μεξικού, Κάμπο Σαν Λούκας, συμφώνησαν να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στη μεταφορά προιόντων καθώς και στη καταπολέμηση του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

Οι οικονομικές συναλλαγές των χωρών-μελών του Φόρουμ ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η πλειοψηφία των αγαθών μεταφέρεται δια θαλάσσης και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η διασφάλιση της ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αποτελούσε την προτεραιότητα των χωρών-μελών.

Σήμερα Κυριακή αναμένεται ότι οι ηγέτες θα εγκρίνουν και μια σειρά άλλων μέτρων για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας- θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση.


Ο κύριος Μπους χαιρέτησε τις προσπάθειες της Ινδονησίας κατά της τρομοκρατίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συναντήθηκε με τη πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, στην οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί.

Ο κύριος Μπους χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ινδονησίας για να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι «χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη».

Η κρίση με την ομηρία στο θέατρο της Μόσχας δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραβρεθεί.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 04:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Χωρίς παρατράγουδα οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
 

Οι ηγέτες των αλβανών επιζητούν την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, η προσέλευση στις κάλπες έφτασε μόλις το 50%.

Το ποσοστό της αποχής ήταν ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως ο επικεφαλής της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών, Μίκαελ Στάινερ, εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια.

Ο κύριος Στάινερ είχε υποσχεθεί ότι εάν οι εκλεγμένοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης λάβουν ισχυρή υποστήριξη από το λαό, τότε θα τους παραχωρούσε ευρύτερες αρμοδιότητες.


Απαγορεύονται τα όπλα στα εκλογικά κέντρα
Όμως όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, η υπόσχεση του επικεφαλής του ΟΗΕ θα μείνει απραγματοποίητη.

Οι δημοτικές εκλογές θεωρήθηκαν από τους αναλυτές σαν ένα σημαντικό τεστ της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί για τον εκδημοκρατισμό στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτές οι δημοτικές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε και η Σερβική μειονότητα.

Σκληροπυρηνικά στελέχη των σερβικών κομμάτων είχαν απευθύνει έκκληση στο σερβικό πληθυσμό να μποϋκοτάρει τις εκλογές σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Κοσσυφοπέδιο.

Η αλβανική πλειονότητα επέλεξε είτε τους υποψηφίους του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, είτε αυτούς που υποστηρίχθηκαν από τον πρώην ηγέτη των ανταρτών Χασίμ Τάτσι.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύγχιση και αγωνία των συγγενών στη Μόσχα
 

Υπό καθεστώς κράτησης νοσηλεύονται εκατοντάδες όμηροι

Μία μέρα μετά την επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο θέατρο της Μόσχας, επικρατεί σύγχυση για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων αλλά και για το μυστηριώδες αέριο που χρησιμοποιήθηκε.

Μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές φαίνονται απρόθυμες να αποκαλύψουν τον τελικό απολογισμό των θυμάτων.

Επίσημα λένε ότι 67 όμηροι σκοτώθηκαν, αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάνει τους 100.

Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν ότι κάποιοι από τους θανάτους οφείλονται στο αναισθητικό αέριο που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις.

Όμως αρνούνται να αποκαλύψουν τα συστατικά αυτού του αερίου, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο το έργο των γιατρών καθώς δεν μπορούν να χορηγήσουν αντίδοτο σε αυτούς που έχουν πάθει δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι περισσότεροι από 500 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μόσχας.

Πολλοί αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και μερικοί έχουν απώλεια μνήμης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός νοσηλευομένου που μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δεν θυμόταν το όνομα του.

Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Πούτιν για ψυχραιμία, οι συγγενείς των ομήρων εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πληροφόρησης.

Πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα νοσοκομεία προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν οι συγγενείς είναι νεκροί ή ζωντανοί.

Oμως τους απαγορεύεται η είσοδος με την δικαιολογία ότι, αν μπουν στα νοσοκομεία, θα δυσχεράνουν το έργο των γιατρών.

Οι αρχές δεν επιτρέπουν σε αυτούς που έχουν αποθεραπευτεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι ανταποκριτές μας μεταδίδουν ότι η αστυνομία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσει εάν μεταξύ των νοσηλευομένων ομήρων βρίσκονται τσετσένοι αντάρτες, ενώ παράλληλα θέλει να πάρει αναφορά από τους ομήρους για να μάθει περισσότερα για τους τσετσένους ενόπλους.

Ουσιαστικά, μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι όμηροι προς το παρόν είναι κρατούμενοι στα νοσοκομεία της Μόσχας.


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 05:57 ('Ωρα Λονδίνου)
O βρετανικός τύπος της Κυριακής
 


Η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας στο θέατρο της Μόσχας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου βρετανικού τύπου.

Η Sunday Telegraph αποκαλύπτει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τσετσένοι ένοπλοι να είχαν σχέσεις με το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι μεταξύ των νεκρών ενόπλων βρίσκονται και άτομα αραβικής καταγωγής γράφει η εφημερίδα, που προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τους οι ένοπλοι αντάρτες έκαναν «πολλά τηλεφωνήματα» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε άλλο σχόλιο της η Sunday Telegraph εκτιμά ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενίσχυσε τη φήμη του σαν ισχυρή προσωπικότητα.

Πριν την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ο κύριος Πούτιν δεχόταν έντονες επικρίσεις για την «αναιμική» αντίδραση του στα γεγονότα. Παρά το θάνατο πολλών αθώων ο ρώσος πρόεδρος σήμερα φαίνεται ενισχυμένος, σχολιάζει η Sunday Telegraph.

Οι Sunday Times σχολιάζουν γράφοντας ότι παρά το λουτρό αίματος το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο εάν δεν επεμβαίνανε οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις. «Δεν υπήρχε άλλη λύση» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Οι Sunday Times εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Τσετσενία για δύο λόγους.

Πρώτον για να πατάξει τη τρομοκρατία και δεύτερον για να αποδείξει ότι προσπέρασε την τραυματική εμπειρία των τελευταίων ημερών που δημιούργησε ερωτηματικά για τις ικανότητες του γράφει η εφημερίδα.

Με τίτλο «Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να μιμηθεί τον Μπους» ο Observer σημειώνει ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν τη συγκατάθεση της Μόσχας για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, μάλλον θα κάνουν τα στραβά μάτια σε μια νέα ρωσική επιχείρηση στη Τσετσενία.

«Αυτό θα είναι μεγάλο λάθος» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα καθώς έτσι η Μόσχα θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.




Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 04:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγγνώμη Πούτιν για τον θάνατο αθώων
 

Πολλοί από τους ομήρους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αναίσθητοι λόγω των αερίων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη στους συγγενείς όσων ομήρων έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας, που έθεσε τέρμα στην ομηρεία εκατοντάδων ανθρώπων σε θέατρο της Μόσχας.

«Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε όλους», είπε ο κ. Πούτιν, που, πάντως, τόνισε ότι ο στόχος της επιχείρησης, που ήταν να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, επετεύχθη.

Περίπου 50 Τσετσένοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση, αλλά άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των ομήρων, που έχασαν την ζωή τους στην διάρκεια της επιχείρησης τερματισμού της ομηρείας τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί 67 νεκροί όμηροι, όμως εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 100.


Νεκρός και ο αρχηγός των τσετσένων, Μαβσάρ ΜπαράγιεφΟι
Εκατοντάδες από αυτούς έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, πιθανότατα, λόγω των αερίων, που οι δυνάμεις της Ρωσίας έριξαν για να θέσουν τέρμα στην πολιορκία.

Πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός εσωτερικών διέψευσε πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους ομήρους είχαν πεθάνει από τα άγνωστα αέρια, που χρησιμοποιήθηκαν για να αναισθητοποιηθούν οι αντάρτες.

Ομως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Ρωσίας αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες για τον τύπο του αερίου, που χρησιμοποιήθηκε καθιστώντας, έτσι, σχεδόν αδύνατο για τους γιατρούς να βρουν τρόπο θεραπείας των ανθρώπων, που ήταν όμηροι και έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία λόγω του αερίου αυτού.

Πολλά μέλη των οικογενειών τους έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα νοσοκομεία προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν οι συγγενείς είναι νεκροί ή ζωντανοί, όμως τους απαγορεύεται η είσοδος με την δικαιολογία ότι, αν μπουν στα νοσοκομεία, θα δυσχεράνουν το έργο των γιατρών.

Συνολικά απελευθερώθηκαν περίπου 700 όμηροι, ενώ σχεδόν όλοι οι αντάρτες σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι συνελλήφθησαν. Συνολικά, οι δράστες ήταν, περίπου, 50.

Ικανοποίηση

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, είπε ότι το επιτελείο που συστάθηκε για να αντιμετωπίσει την κρίση, λειτούργησε καλά και έλαβε σωστές και επαγγελματικές αποφάσεις, όπως είπε.

«Κανείς από τις δυνάμεις ασφαλείας δεν σκοτώθηκε», είπε ο Ρώσος επίσημος.

Και ο Ρώσος υπουργός εσωτερικών, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν, για τη συντονισμένη τους και αποτελεσματική επιχείρηση, όπως είπε.

Δραματικές εικόνες


Οι Τσετσένοι είχαν παγιδεύσει το κτίρο με εκρηκτικά
Λίγη ώρα μετά την επιχείρηση των Ρωσικών δυνάμεων η ΡΕωσική τηλεόραση έδειξε εικόνες από το εσωτερικό του θεάτρου.

Τα πτώματα των ενόπλων Τσετσένων κείτονταν αιμόφυρτα στο έδαφος ή κοντά σε παράθυρα και πόρτες.

Ομως, οι πλέον θλιβερές εικόνες ήταν εκείνες με τα πτώματα των τσετσένων γυναικών που σκοτώθηκαν στις θέσεις του θεάτρου και εκ πρώτης όψεως φαινόταν σαν να παρακολουθούν κάποιο έργο.

Αλλά όπως αποκάλυπταν τα κοντινά πλάνα, ήταν όλες νεκρές και στη μέση τους διακρίνονταν ευκρινώς οι ζωστήρες με τα εκρηκτικά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.