Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-30

  1. Εκατό χρόνια βασίλισσα
  2. «Αναμονή για το Ιράκ», δηλώνει ο Κόλιν Πάουελ
  3. Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
  4. Ισόβια στους ενόχους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι
  5. Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
  6. Πρώην «κατάσκοπος των Σέρβων» στη δίκη Μιλόσεβιτς
  7. Εκατό χρόνια βασίλισσα
  8. Η Ρωσία κατονομάζει το θανατηφόρο αέριο
  9. Αίτνα: κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  10. Πρώτα σημάδια συμβιβασμού για το Ιράκ
  11. Kαταρρέει η κυβέρνηση 'εθνικής ενότητας' του Ισραήλ
  12. Ευθύνη στην ακροδεξιά για τις εκρήξεις βομβών στο Σοβέτο
  13. Σύλληψη Τσετσένου αξιωματούχου στη Δανία
  14. Kυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
  15. Στη δημοσιότητα σκίτσα υπόπτων για το Μπαλί
  16. Πικρό τέλος για Ολυμπιακό
  17. Μαζικές συλλήψεις στην Μόσχα
  18. Σύλληψη Τσετσένου αξιωματούχου στη Δανία
  19. Νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
  20. Πικρό τέλος για Ολυμπιακό
  21. Μαζικές συλλήψεις στην Μόσχα
  22. Στην Ουάσινγκτον ο Χανς Μπλιξ
  23. Νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
  24. Εκρήξεις βομβών στο Σοβέτο
  25. Εκατομβή στο Βιετνάμ
  26. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  27. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατό χρόνια βασίλισσα
 

Το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες

Του Στέφανου Διανέλλου

«Ρεάλ» στα Ισπανικά σημαίνει «βασιλικό» λες και φτιάχτηκε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έναν αιώνα τώρα αποδεικνύει ότι δίκαια έχει αυτή την ονομασία και δίκαια αποκαλείται η ποδοσφαιρική βασίλισσα της Ισπανίας και της Ευρώπης.

H ιστορία της Ρεάλ σε νούμερα
9 Κύπελλα Πρωταθλητριών
2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ,
28 Ισπανικά πρωταθλήματα
17 κύπελλα
57.000 κάτοχοι των εισητηρίων διαρκείας
Περίπου 400 δημοσιογράφοι καλύπτουν, κάθε αγώνα της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ
Βρεθήκαμε στο θρυλικό γήπεδο με την ευκαιρία του αγώνα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΑΕΚ.

Ηταν ένας αγώνας που θα θυμούνται για χρόνια παίκτες και φίλοι της Ελληνικής ομάδας για την ισοπαλία που απέσπασε η ομάδα τους μέσα στα ανάκτορα της βασίλισσας.

Τα φαινόμενα απατούν

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς από το γήπεδο της Ρεάλ, που έχει χωρητικότητα 87.000 θέσεων, δεν είναι αυτή που θα χαρακτηρίζε κανείς εντυπωσιακή.

ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Το γήπεδο - δίπλα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Μαδρίτης - δεν φαίνεται να προκαλεί το δέος που θα περίμενε κανείς στους Μαδριλένους. Ακόμα και λίγες ώρες αγώνα πριν από τους αγώνες της Ρεάλ η κίνηση γύρω από το γήπεδο δεν σταματά, ενώ τα άδεια καθίσματα λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν, πραγματικά, το Μπερναμπέου είναι μύθος και μόνο.


Δέος προκαλεί στους αντιπάλους το «Σαντιάγο Μπερναμπέου»
Τα φαινόμενα, όμως, απατούν ... Το γήπεδο σχεδόν πάντοτε γεμίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ το Μπερναμπέου μπορεί να μη σε κερδίζει από μακριά, όμως, όταν κανείς ανέβει στην εξέδρα για να το δει, σίγουρα αλλάζει μονομιάς γνώμη. Οι κερκίδες κυριολεκτικά «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια των παικτών δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου.

«Η καλύτερη ομάδα του πλανήτη»

Οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, μας υποδέχτηκαν με ευγένεια στο γήπεδο. Ξεκινώντας από το αξίωμα ότι η «Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα του πλανήτη» και μετά από τις επανειλημμένα αποτυχημένες προσπάθειες να μας μιλήσει Αγγλικά ο Φρανθίσκο Ουναθαγκρά του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ μας είπε - στα Ισπανικά - ότι το γεγονός ότι η Ρεάλ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στον πλανήτη αποδεικνύεται από τό ότι, ακόμα και μετά από την προπόνηση, οι ποδοσφαιριστές πολιορκούνται από εκατοντάδες φίλους της ομάδας για ένα αυτόγραφο.

Στην ερώτηση ποιά είναι η σχέση των οπαδών της Ρεάλ με τον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας στη Μαδρίτη - την Ατλέτικο - απάντησε με ένα χαμόγελο υπεροψίας και ικανοποίησης: «Με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχουμε καμία σχέση γιατί απλούστατα εδώ και 2 χρόνια παίζει στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας».

Το μουσείο της Ρεάλ

Στην αίθουσα των τροπαίων - στο μουσείο της Ρεάλ - άλλη ατμόσφαιρα ... Ο διευθυντής του Μουσείου Μπιθέντε Πατσέκο άρχισε να ξετυλίγει - στα Αγγλικά - μπροστά μας τις στιγμές δόξας της βασίλισσας της Ευρώπης μέσα από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει.


Θρυλικά ποδοσφαιρικά παπούτσια στο μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης
Συνολικά, στο μουσείο εκτίθενται τα 500 πιο σημαντικά κύπελλα στην ιστορία της Ρεάλ. Θα ήταν, άλλωστε, αδύνατο να είναι όλα εκεί, αφού η ομάδα σε όλα τα τμήματα που διαθέτει έχει κερδίσει, συνολικά, περίπου 10.000 τρόπαια.

Κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι έρχονται για να δουν τα κύπελλα της Ρεάλ. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η ομάδα στην Ισπανία και στο δεύτερο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διευθυντής του μουσείου της Ρεάλ κοντοστέκεται στα πιο σημαντικά από αυτά: «αυτό είναι το πιο παλιό, το πιο ακριβό και το πιο μεγάλο», λέει, την ώρα που μας δείχνει το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε η ομάδα.

Πρόκειται για ένα τρόπαιο, που σήμερα θα ήταν μάλλον αδύνατο να το σηκώσει ο αρχηγός της ομάδας στην απονομή, αφού ζυγίζει ούτε λίγο-ούτε πολύ 75 κιλά.


Το πιο παλιό και το πιο ... βαρύ κύπελλο που έχει κατακτήσει η Ρεάλ
Λίγο πιο κάτω, μια άλλη σημαντική προσθήκη στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ: «Εδώ είναι όλα τα κύπελλα, που έχουμε κατακτήσει με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα», λέει ο διευθυντής του μουσείου δείχνοντας το μίσος ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους του Ισπανικόύ ποδοσφαίρου.

Στα Ευρωπαϊκά κύπελλα ξεχωρίζουν το πρώτο που κατέκτησε η ομάδα της Μαδρίτης το 1956, αλλά και τα πιο πρόσφατα με τελευταίο το Τσάμπιονς Λιγκ της περασμένης σεζόν με αντίπαλο τη Μπάγιερ Λεβερκούζεν στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, με αστέρια του βεληνεκούς του Ζιντάν, του Ρονάλντο και του Ραούλ στη σύνθεσή της, και φέτος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως, η βασίλισσα δείχνει φέτος ότι δεν είναι ανίκητη. Ισως να θέλει να δείξει ότι και οι «γαλαζοαίματοι» του ποδόσφαιρου δεν είναι άτρωτοι. Ισως, όμως, και επειδή έμαθε ότι καλή βασίλισσα είναι αυτή που αφήνει ικανοποιημένους αυτούς που έχουν έρθει για να την θαυμάσουν ...


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αναμονή για το Ιράκ», δηλώνει ο Κόλιν Πάουελ
 

Προσπάθειες συμβιβασμού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει χρόνο στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κάνουν τη δουλειά τους στο Ιράκ πριν να ασκήσουν πιέσεις για την ανάληψης δράσης κατά του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Πάουελ παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρειαστούν να περιμένουν μήνες πριν οι επιθεωρητές όπλων κάνουν την αναφορά τους για το αν το Ιράκ διαθέτει προγράμματα ανάπτυξης όπλων.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Πάουελ έγιναν την ώρα που οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται σχετικά με την υιοθέτηση ή όχι ενός καινούριου και πιο αυστηρού ψηφίσματος για το Ιράκ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό.

Βάσει σχεδίου το οποίο συζητούν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υιοθετηθεί σχέδιο ψηφίσματος που θα θέτει νέους αυστηρούς όρους που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράκ.

Αν το Ιράκ παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αποδέχονται να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας προτού επιτεθούν στρατιωτικά στο Ιράκ.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν αποδέχονται ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί και δεύτερο ψήφισμα προτού αρχίσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο συμβιβασμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέρος στην συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν θα δεσμευτούν από τις αποφάσεις της.

Προηγήθηκαν εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλεπέν.

Ο ενδεχόμενος συμβιβασμός θα επιτρέψει στην Γαλλία να υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανεξάρτητα από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
 

Χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες (στο στιγμιότυπο, στα αριστερά, από φωτογραφία αρχείου) θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης της χώρας παρά την κατάρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του.

Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι μέλη του Κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, που απεχώρησε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ. Η παραίτησή τους προκλήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Το Εργατικό Κόμμα ζητούσε ο Προϋπολογισμός να περιλαμβάνει λιγότερες δαπάνες για τους Εβραϊκούς οικισμούς, που βρίσκονται στα εδάφη των Παλαιστινίων.

Παρά τη διαφωνία αυτή, ο κ. Σαρόν, που ηγείται του κόμματος Λικούντ της Δεξιάς, κατάφερε να πάρει την καταρχήν έγκριση του Κοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι ο κ. Σαρόν προτίμησε από τη λύση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών να σχηματίσει μια καινούρια συμμαχία με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι να αναμένεται τώρα στροφή της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ προς τα δεξιά.

Ανάμεσα στους υπουργούς που παραιτήθηκαν είναι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρες.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισόβια στους ενόχους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι
 

Oι βομβιστικές επιθέσεις είχαν προκαλέσει τον τρόμο στο Παρίσι

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε δύο Αλγερινούς σε ισόβια κάθειρξη οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τη βομβιστική εκστρατεία στις δημόσιες συγκοινωνίες του Παρισιού το 1995, κατά την οποία 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μπουαλέμ Μπενσαΐντ και ο Σμαΐν Αΐ Αλί Μπελκατσέμ, 34ων ετών και οι δύο, ήδη εκτίουν ποινή 10ετούς κάθειρξης για συμμετοχή στην οργάνωση Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα.

Ο Μπενσαΐντ εκτίει επίσης ποινή 30ετούς κάθειρξης για αποτυχημένη επίθεση εναντίον τρένου υψηλής ταχύτητας TGV τον Αύγουστο του 1995.


Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες, ο απολογισμός των επιθέσεων
Τουλάχιστον 200 άτομα είχαν τραυματισθεί κατά τις βομβιστικές επιθέσεις του '95, που συντάραξαν τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η χειρότερη επίθεση σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου στον περιαστικό σιδηρόδρομο του σταθμού Σεν-Μισέλ.

Εκρηκτικά και καρφιά είχαν τοποθετηθεί σε φιάλη αερίου, με αποτέλεσμα 8 άνθρωποι να σκοτωθούν και πολλοί άλλοι να τραυματισθούν σοβαρά από την έκρηξη.

H Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα έχει δηλώσει ότι πραγματοποίησε τις βομβιστικές επιθέσεις ως αντίποινα για την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Αλγερίας στον πόλεμο κατά των Ισλαμιστών ανταρτών.

Ενας τρίτος άνδρας, ο οποίος επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις του Παρισιού, ο Ρασίντ Ραμντά, 33 ετών, κρατείται στο Λονδίνο από το 1995, όμως τα βρετανικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει την έκδοσή του.

Ο Ραμντά αναμένεται να δικαστεί ερήμην από τη γαλλική δικαιοσύνη.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 18:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική κρίση στο Ισραήλ
 

Χωρίς τον υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες (στο στιγμιότυπο, στα αριστερά, από φωτογραφία αρχείου) θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης της χώρας παρά την παραίτηση υπουργών από την κυβέρνηση συνασπισμού του.

Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι μέλη του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού. Η παραίτησή τους προκλήθηκε εξαιτίας διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Το Εργατικό Κόμμα ζητούσε ο Προϋπολογισμός να περιλαμβάνει λιγότερες δαπάνες για τους παράνομους Εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Παρά τη διαφωνία αυτή, ο κ. Σαρόν κατάφερε να πάρει την καταρχήν έγκριση του Κοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι, όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι ο κ. Σαρόν προτίμησε από τη λύση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών να σχηματίσει μια καινούρια συμμαχία με τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι να αναμένεται τώρα στροφή της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ προς τα δεξιά.

Ανάμεσα στους υπουργούς που παραιτήθηκαν είναι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρες.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 18:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώην «κατάσκοπος των Σέρβων» στη δίκη Μιλόσεβιτς
 

Νέες μαρτυρίες για την περίοδο που ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ήταν στην εξουσία

Ενας άνδρας, που ισχυρίζεται ότι εργαζόταν μυστικά ως κατάσκοπος των Σέρβων, στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, εξετάστηκε κατ'αντιπαράσταση με τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η δίκη του οποίου συνεχίζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο μάρτυρας, που ονομάζεται Σλόμπονταν Λαζάρεβιτς, είπε στο Δικαστήριο ότι είδε μεταφορά στρατιωτών και χρημάτων από το Βελιγράδι προς τους Σέρβους της Κροατίας.

Ομως, παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για σειρά αδικημάτων στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε δώσει προσωπικά εντολές για το θέμα.

Ο κ. Μιλόσεβιτς ισχυρίστηκε ότι ο μάρτυρας δωροδοκήθηκε για να καταθέσει «κατασκευασμένα» στοιχεία, όπως είπε χαρακτηριστικά, εναντίον του.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατό χρόνια βασίλισσα
 


Του Στέφανου Διανέλλου

«Ρεάλ» στα Ισπανικά σημαίνει «βασιλικό» λες και φτιάχτηκε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έναν αιώνα τώρα αποδεικνύει ότι δίκαια έχει αυτή την ονομασία και δίκαια αποκαλείται η ποδοσφαιρική βασίλισσα της Ισπανίας και της Ευρώπης.

H ιστορία της Ρεάλ σε νούμερα
9 Κύπελλα Πρωταθλητριών
2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ,
28 Ισπανικά πρωταθλήματα
17 κύπελλα
57.000 κάτοχοι των εισητηρίων διαρκείας
Περίπου 400 δημοσιογράφοι καλύπτουν, κάθε αγώνα της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ
Βρεθήκαμε στο θρυλικό γήπεδο με την ευκαιρία του αγώνα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ΑΕΚ.

Ηταν ένας αγώνας που θα θυμούνται για χρόνια παίκτες και φίλοι της Ελληνικής ομάδας για την ισοπαλία που απέσπασε η ομάδα τους μέσα στα ανάκτορα της βασίλισσας.

Τα φαινόμενα απατούν

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς από το γήπεδο της Ρεάλ, που έχει χωρητικότητα 87.000 θέσεων, δεν είναι αυτή που θα χαρακτηρίζε κανείς εντυπωσιακή.

ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Το γήπεδο - δίπλα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Μαδρίτης - δεν φαίνεται να προκαλεί το δέος που θα περίμενε κανείς στους Μαδριλένους. Ακόμα και λίγες ώρες αγώνα πριν από τους αγώνες της Ρεάλ η κίνηση γύρω από το γήπεδο δεν σταματά, ενώ τα άδεια καθίσματα λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν, πραγματικά, το Μπερναμπέου είναι μύθος και μόνο.


Δέος προκαλεί στους αντιπάλους το «Σαντιάγο Μπερναμπέου»
Τα φαινόμενα, όμως, απατούν ... Το γήπεδο σχεδόν πάντοτε γεμίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ το Μπερναμπέου μπορεί να μη σε κερδίζει από μακριά, όμως, όταν κανείς ανέβει στην εξέδρα για να το δει, σίγουρα αλλάζει μονομιάς γνώμη. Οι κερκίδες κυριολεκτικά «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια των παικτών δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα που όμοιά της δύσκολα συναντά κανείς σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου.

«Η καλύτερη ομάδα του πλανήτη»

Οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, μας υποδέχτηκαν με ευγένεια στο γήπεδο. Ξεκινώντας από το αξίωμα ότι η «Ρεάλ είναι η καλύτερη ομάδα του πλανήτη» και μετά από τις επανειλημμένα αποτυχημένες προσπάθειες να μας μιλήσει Αγγλικά ο Φρανθίσκο Ουναθαγκρά του Γραφείου Τύπου της Ρεάλ μας είπε - στα Ισπανικά - ότι το γεγονός ότι η Ρεάλ είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στον πλανήτη αποδεικνύεται από τό ότι, ακόμα και μετά από την προπόνηση, οι ποδοσφαιριστές πολιορκούνται από εκατοντάδες φίλους της ομάδας για ένα αυτόγραφο.

Στην ερώτηση ποιά είναι η σχέση των οπαδών της Ρεάλ με τον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας στη Μαδρίτη - την Ατλέτικο - απάντησε με ένα χαμόγελο υπεροψίας και ικανοποίησης: «Με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχουμε καμία σχέση γιατί απλούστατα εδώ και 2 χρόνια παίζει στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας».

Το μουσείο της Ρεάλ

Στην αίθουσα των τροπαίων - στο μουσείο της Ρεάλ - άλλη ατμόσφαιρα ... Ο διευθυντής του Μουσείου Μπιθέντε Πατσέκο άρχισε να ξετυλίγει - στα Αγγλικά - μπροστά μας τις στιγμές δόξας της βασίλισσας της Ευρώπης μέσα από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει.


Θρυλικά ποδοσφαιρικά παπούτσια στο μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης
Συνολικά, στο μουσείο εκτίθενται τα 500 πιο σημαντικά κύπελλα στην ιστορία της Ρεάλ. Θα ήταν, άλλωστε, αδύνατο να είναι όλα εκεί, αφού η ομάδα σε όλα τα τμήματα που διαθέτει έχει κερδίσει, συνολικά, περίπου 10.000 τρόπαια.

Κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι έρχονται για να δουν τα κύπελλα της Ρεάλ. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η ομάδα στην Ισπανία και στο δεύτερο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο διευθυντής του μουσείου της Ρεάλ κοντοστέκεται στα πιο σημαντικά από αυτά: «αυτό είναι το πιο παλιό, το πιο ακριβό και το πιο μεγάλο», λέει, την ώρα που μας δείχνει το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε η ομάδα.

Πρόκειται για ένα τρόπαιο, που σήμερα θα ήταν μάλλον αδύνατο να το σηκώσει ο αρχηγός της ομάδας στην απονομή, αφού ζυγίζει ούτε λίγο-ούτε πολύ 75 κιλά.


Το πιο παλιό και το πιο ... βαρύ κύπελλο που έχει κατακτήσει η Ρεάλ
Λίγο πιο κάτω, μια άλλη σημαντική προσθήκη στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ: «Εδώ είναι όλα τα κύπελλα, που έχουμε κατακτήσει με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα», λέει ο διευθυντής του μουσείου δείχνοντας το μίσος ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους του Ισπανικόύ ποδοσφαίρου.

Στα Ευρωπαϊκά κύπελλα ξεχωρίζουν το πρώτο που κατέκτησε η ομάδα της Μαδρίτης το 1956, αλλά και τα πιο πρόσφατα με τελευταίο το Τσάμπιονς Λιγκ της περασμένης σεζόν με αντίπαλο τη Μπάγιερ Λεβερκούζεν στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, με αστέρια του βεληνεκούς του Ζιντάν, του Ρονάλντο και του Ραούλ στη σύνθεσή της, και φέτος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως, η βασίλισσα δείχνει φέτος ότι δεν είναι ανίκητη. Ισως να θέλει να δείξει ότι και οι «γαλαζοαίματοι» του ποδόσφαιρου δεν είναι άτρωτοι. Ισως, όμως, και επειδή έμαθε ότι καλή βασίλισσα είναι αυτή που αφήνει ικανοποιημένους αυτούς που έχουν έρθει για να την θαυμάσουν ...


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία κατονομάζει το θανατηφόρο αέριο
 

Ο Αχμέντ Ζακάγιεφ ανακρίνεται για την εισβολή στο θέατρο της Μόσχας

Η Ρωσία δήλωσε ότι το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο θέατρο της Μόσχας, για την άρση της πολιορκίας των Τσετσένων ανταρτών, ήταν παράγωγο του φεντανίλ, μιας ισχυρής οπιούχου ναρκωτικής ουσίας που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Γιούρι Σεβτσένκο, κατονόμασε το αέριο μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκε από δυτικές κυβερνήσεις, πολίτες των οποίων ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ομήρους που δηλητηριάστηκαν από το αέριο.


H Ρωσία αντέδρασσε έντονα στην διεξαγωγή του συνεδρίου στη Δανία
Οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το αέριο για να εξουδετερώσουν τους Τσετσένους αντάρτες που κατέλαβαν το θέατρο κατά τη διάρκεια δημοφιλούς παράστασης νέου μιούζικαλ.

Η Ρωσία ασκεί τώρα πιέσεις στη Δανία να απελάσει ανώτερο στέλεχος της εξόριστης κυβέρνησης των Τσετσένων που κρατείται στην Κοπεγχάγη.

Ωστόσο η Δανία επιζητεί περισσότερες αποδείξεις από τη Ρωσία προτού προβεί στην απέλαση του αντιπρόεδρου της εξόριστης κυβέρνησης της Τσετσενίας, Αχμέντ Ζακάγιεφ, που συνελήφθη στη Δανία μετά από αίτημα της Ρωσίας.

Η σύλληψη του κ. Ζακάγιεφ, στενού συνεργάτη του προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντωφ, έγινε στην Κοπεγχάγη, όπου παρακολουθούσε παγκόσμιο συνέδριο Τσετσένων.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Δανίας, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Αχμέντ Ζακάγιεφ φέρεται να έχει ανάμειξη στην εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Τσετσένων στην εξορία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου.

Η Ρωσία ζητάει την απέλασή του, ωστόσο η νομοθεσία της Δανίας απαγορεύει την απέλαση σε χώρα όπου υπάρχει η θανατική ποινή.

Από το 1996, η Ρωσία έχει επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, χωρίς όμως να έχει καταργηθεί επισήμως η θανατική ποινή.

Η είδηση της σύλληψης του κ. Ζακάγιεφ έγινε γνωστή τη στιγμή που στη Μόσχα η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα που πιστεύεται ότι βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες στην κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας.

Σύλληψη σε ξενοδοχείο

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Δανίας, Χένε Μπεκ Χάνσεν, ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε, στις 04:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με αστυνομικό ανακοινωθέν, εκτός από ανάμειξη στα γεγονότα της Μόσχας, ο κ. Ζακάγεφ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε σειρά ένοπλων επιθέσεων, μεταξύ 1996 και 1999.


Η Ρωσία προβαίνει σε συλλήψεις υπόπτων Τσετσένων ανταρτών
Ο κ. Ζακάγιεφ ήταν ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο της Κοπεγχάγης, το οποίο καταδίκασε η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός τρομοκρατών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Ζακάγιεφ είχε συνομιλίες με τη Ρωσική κυβέρνηση, μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει τις συνομιλίες "εγκάρδιες και εποικοδομητικές".

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Τσετσένων στη Δανία αντέδρασαν έντονα στη σύλληψη του Ζακάγιεφ και τόνισαν ότι πρόκειται για μια «συνηθισμένη πρακτική των Ρώσων, οι οποίοι εξ ορισμού θεωρούν όλους τους Τσετσένους τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δανία στις 11 Νοεμβρίου, θα γίνει τελικά στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα των Ρώσων.

Επιπλέον, ο Ρώσος προέδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 16:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Αίτνα: κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
 

O καπνός της Αίτνας έχει φτάσει στην Αφρική

Η Ιταλική κυβέρνηση κύρηξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε διάφορες περιοχές της Σικελίας, μετά από σειρά σεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας.

Η έκρηξη ανάγκασε 1.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Ο σεισμός κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια
Ο σεισμός κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια.

Η ποσότητα της λάβας μειώθηκε την Τετάρτη, που ενδεχομένως σημαίνει ότι η έκρηξη άρχισε να υποχωρεί.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω σεισμικών δονήσεων.

Οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη το πρωί, καμμία όμως δεν ξεπέρασε τον σεισμό της Τρίτης, που κατεγράφη ως 4.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

"Η εκρηκτική φάση του ηφαιστείου δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, αρχίζουμε όμως να βλέπουμε ήδη σημεία ηρεμίας", είπε ο Ενζο Μπόσι, διευθυντής του Εθνικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου.


Οι ειδικοί λένε ότι η έκρηξη υποχωρεί
Ο κ. Μπόσι είπε ότι δύο κύματα λάβας έχουν σχεδόν σταματήσει και ένα άλλο έχει μειωθεί.

Ο σεισμός της Τρίτης κατέστρεψε πάνω από 100 σπίτια στη Σάντα Βενερίνα.

Τοπικά πανδοχεία φιλοξένησαν τις εκτοπισμένες οικογένειες.

Οι κατοικημένες περιοχές δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Ωστόσο, οι τουριστικές εγκαταστάσεις εξαφανίστηκαν στο πέρασμα της λάβας και τα πευκοδάση καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Το ηφαίστειο της Αίτνας εξερράγη τέσσερεις φορές, σε μείζονες εκρήξεις, τα τελευταία 309 χρόνια.

Οι ηφαιστειολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Αίτνα, με το πέρασμα των χρόνων, έχει γίνει πιο εκρηκτική και πιο επικίνδυνη.

Η Αίτνα είναι μονίμως σε ενεργό κατάσταση, δεν είχε όμως εκραγεί από τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η περυσινή έκρηξη θεωρείται η πιο καταστροφική των τελευταίων 300 χρόνων.

Η τελευταία προηγούμενη μεγάλη έκρηξη ήταν το 1992.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 16:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτα σημάδια συμβιβασμού για το Ιράκ
 

Ακόμη διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ

Διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι μπορεί να επέλθει συμβιβασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Ιράκ.

Βάσει σχεδίου το οποίο συζητούν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υιοθετηθεί σχέδιο ψηφίσματος που θα θέτει νέους αυστηρούς όρους που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράκ.


To Iράκ λέει ότι θα αψηφήσει το νέο ψήφισμα
Αν το Ιράκ παρεμποδίσει το έργο των επιθεωρητών όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχτηκαν να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας προτού επιτεθούν στρατιωτικά στο Ιράκ.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη δεν αποδέχονται ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί και δεύτερο ψήφισμα προτού αρχίσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο συμβιβασμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέρος στην συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν θα δεσμευτούν από τις αποφάσεις της.

Εντατικές συνομιλίες

Προηγήθηκαν εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλεπέν.

Ο ενδεχόμενος συμβιβασμός θα επιτρέψει στην Γαλλία να υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανεξάρτητα από το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.


Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ έχει συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία
Ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς είναι οι δηλώσεις του Βρεταννού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρώ, ο οποίος είπε στο BBC ότι θα υπάρξει λύση για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Γνωρίζω ότι η πρόοδος είναι αργή, παράλληλα όμως είναι πραγματική και εποικοδομητική. Και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό", είπε ο κ. Στρω.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, θα ενημερώσει την αμερικανική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι.

Ο κ. Μπλιξ είχε δηλώσει ότι το νέο ψήφισμα για το Ιράκ θα πρέπει να είναι αυστηρό, γιατί, διαφορετικά το Ιράκ θα το αγνοήσει.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 16:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Kαταρρέει η κυβέρνηση 'εθνικής ενότητας' του Ισραήλ
 

Ασταθής ήταν πάντα η συμμαχία Λικούντ-Εργατικών

Ο ηγέτης του Iσραηλινού Εργατικού Κόμματος, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος είναι και υπουργός Αμύνης της κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση.


Ο Μπεν Ελιέζερ θέλει περισσότερα χρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της κοινωνικές υπηρεσίες
Το Εργατικό Κόμμα ήταν ο σημαντικότερος εταίρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η αποχώρηση του κ. Μπεν Ελιέζερ ανακοινώθηκε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, που κράτησαν τρεις ώρες, για το επίμαχο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Προηγουμένως ο κ. Μπεν Ελιέζερ προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν ο κ. Σαρόν δεν διοχετεύσει αλλού πόρους που προορίζονται για την οικοδόμηση Εβραικών οικισμών στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.

Η αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να σημάνει την κατάρρευση της 20μηνης "κυβέρνησης ενότητας" του κ. Σαρόν και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευθύνη στην ακροδεξιά για τις εκρήξεις βομβών στο Σοβέτο
 

Η αστυνομία ψάχνει για ίχνη σε τέμενος

Ο προέδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, απέδωσε την ευθύνη στους λευκούς ακροδεξιούς για τις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Σοβέτο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αστυνομία λέει ότι εννέα βόμβες εξερράγησαν, η μία μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστεί ένα άλλο.


Δύο εκατομμύρια άτομα ζουν στο Σοβέτο
Σε συνέντευξη τύπου στο Κέηπ Τάουν, ο κ. Μπέκι προειδοποίησε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις μπορεί να είναι η αρχή τρομοκρατικής εκστρατείας.

"Οι πληροφορίες που έχει εδώ και καιρό η κυβέρνησή μας δείχνουν ότι η ακροδεξιά έχει σκοπό να αρχίσει μια τέτοιου είδους εκστρατεία για να αποσταθεροποιήσει την χώρα μας", είπε ο κ. Μπέκι.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα πρέπει να τρέφουν ελπίδες ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.

Αρκετές βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο σιδηροδρομικές αρτηρίες που συνδέουν το Σοβέτο με το Γιοχάνεσμπουργκ, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες.

Μια άλλη βόμβα κατέστρεψε τέμενος, γκρεμίζοντας τους τείχους του.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 11:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Τσετσένου αξιωματούχου στη Δανία
 

Ο Αχμέντ Ζακάγιεφ ανακρίνεται για την εισβολή στο θέατρο της Μόσχας

Ο αντιπρόεδρος της εξόριστης κυβέρνησης της Τσετσενίας, Αχμέντ Ζακάγιεφ, συνελήφθη στη Δανία μετά από αίτημα της Ρωσίας.

Η σύλληψη του κ. Ζακάγιεφ, στενού συνεργάτη του προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντωφ, έγινε στην Κοπεγχάγη, όπου παρακολουθούσε παγκόσμιο συνέδριο Τσετσένων.


H Ρωσία αντέδρασσε έντονα στην διεξαγωγή του συνεδρίου στη Δανία
Σύμφωνα με την τηλεόραση της Δανίας, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Αχμέντ Ζακάγιεφ φέρεται να έχει ανάμειξη στην εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Τσετσένων στην εξορία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου.

Η Ρωσία ζητάει την απέλασή του, ωστόσο η νομοθεσία της Δανίας απαγορεύει την απέλαση σε χώρα όπου υπάρχει η θανατική ποινή.

Από το 1996, η Ρωσία έχει επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις, χωρίς όμως να έχει καταργηθεί επισήμως η θανατική ποινή.

Η είδηση της σύλληψης του κ. Ζακάγιεφ έγινε γνωστή τη στιγμή που στη Μόσχα η αστυνομία συνέλαβε 30 άτομα που πιστεύεται ότι βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες στην κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας.

Σύλληψη σε ξενοδοχείο

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Δανίας, Χένε Μπεκ Χάνσεν, ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε, στις 04:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με αστυνομικό ανακοινωθέν, εκτός από ανάμειξη στα γεγονότα της Μόσχας, ο κ. Ζακάγεφ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε σειρά ένοπλων επιθέσεων, μεταξύ 1996 και 1999.


Η Ρωσία προβαίνει σε συλλήψεις υπόπτων Τσετσένων ανταρτών
Ο κ. Ζακάγιεφ ήταν ο κύριος ομιλητής στο συνέδριο της Κοπεγχάγης, το οποίο καταδίκασε η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός τρομοκρατών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Ζακάγιεφ είχε συνομιλίες με τη Ρωσική κυβέρνηση, μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει τις συνομιλίες "εγκάρδιες και εποικοδομητικές".

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Τσετσένων στη Δανία αντέδρασαν έντονα στη σύλληψη του Ζακάγιεφ και τόνισαν ότι πρόκειται για μια «συνηθισμένη πρακτική των Ρώσων, οι οποίοι εξ ορισμού θεωρούν όλους τους Τσετσένους τρομοκράτες».

Εν τω μεταξύ, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δανία στις 11 Νοεμβρίου, θα γίνει τελικά στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα των Ρώσων.

Επιπλέον, ο Ρώσος προέδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Kυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
 

H ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να φέρει την πτώση της κυβέρνησης Σαρόν

Οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στον Ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό διεξάγουν συνομιλίες για την επίτευξη συμβιβασμού στην πολιτική κρίση που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση.


Ο Μπεν Ελιέζερ θέλει περισσότερα χρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και της κοινωνικές υπηρεσίες

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, το κόμμα του οποίου είναι o σημαντικότερος εταίρος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Το σημείο αιχμής είναι ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2003 και να αποχωρήσει από την εξουσία.

Το Εργατικό Κόμμα ζητάει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 10:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη δημοσιότητα σκίτσα υπόπτων για το Μπαλί
 

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους τρεις στο χώρο της έκρηξης

Η Ινδονησιακή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα σκίτσα τριών ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη στη σαρωτική βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι τρεις άνδρες είναι ηλικίας 20, 27 και 30 ετών, και οι δύο τουλάχιστον είναι Ινδονησιακής καταγωγής.


Μπορεί να είναι οι ίδιοι οι εκτελεστές ή οι καθοδηγητές των εκτελεστών
Ανώτερος αξιωματούχος της Ινδονησιακής αστυνομίας
"Ανακρίναμε ξένους και Ινδονήσιους αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν αυτούς τους τρεις άνδρες στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης", είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, Πρατεσίο.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ινδονησιακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για την βομβιστική επίθεση του Μπαλί, από την οποία σκοτώθηκαν 200 άτομα στις αρχές του μήνα.

Έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν αρχίσει σε όλη τη χώρα και αφίσες με τα σκίτσα τους έχουν τοιχοκολληθεί σε όλον τον κόσμο από την Ιντερπόλ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ανακριτικής έρευνας, στρατηγός Μάντε Μάνγκου Παστίκα, παραδέχτηκε ότι είναι πιθανό οι τρεις να πέθαναν κατά τη βομβιστική επίθεση.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 10:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πικρό τέλος για Ολυμπιακό
 

Ακίνδυνος επιθετικά ο Ολυμπιακός στο Λεβερκούζεν

Απέτυχε και φέτος ο Ολυμπιακός να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα του, αυτή τη φορά με σκορ 2 - 0 από τη Μπάγερ στο Λεβερκούζεν, βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου του και φαίνεται δύσκολη ακόμη και η κατάκτηση της τρίτης θέσης που οδηγεί στο κύπελλο Ουέφα.

Στο στάδιο Μπάι Αρένα, οι ερυθρόλευκοι εμφανίσθηκαν ψυχωμένοι, προσπάθησαν να δυσκολέψουν τους γηπεδούχους κυρίως με το σκληροτράχηλο παιχνίδι τους, αλλά δεν μπόρεσαν σε καμμία στιγμή να απειλήσουν τη γερμανική εστία.

Αντίθετα η Μπάγερ δημιούργησε πληθώρα ευκαιριών και αξιοποίησε δύο, στο 14ο λεπτό με σουτ του Ζουάν και στο 90ό με πέναλτι που εκτέλεσε ο Σνάιντερ.

Η νέα ήττα του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή νίκη της Μακάμπι Χάιφα επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λευκωσία με σκορ 3 - 0, σημαίνει ότι για να υποσκελίσει την πρωταθλήτρια Ισραήλ και να κατακτήσει μία θέση στο κύπελλο Ουέφα, η πειραϊκή ομάδα θα πρέπει να την νικήσει στον τελευταίο αγώνα στην Αθήνα με σκορ 3 - 0 ή, σε περίπτωση που δεχθεί τέρμα, με 4 γκολ διαφορά.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να πετύχει την πρώτη της νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος της βελγικής Γκενκ, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Μία τέτοια νίκη θα αναπτερώσει τις ελπίδες της για πρόκριση, υπό τον όρον ότι η πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης θα νικήσει στην έδρα της την ιταλική Ρόμα.

Την Πέμπτη αγωνίζονται οι δύο ελληνικές ομάδες που παραμένουν στο κύπελο Ουέφα.

Σε έναν ιστορικό αγώνα, τον πρώτο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ομάδας, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη τη Φενερμπαχτσέ, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ελβετική Γκρασχόπερς στο γήπεδο της Τούμπας. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζικές συλλήψεις στην Μόσχα
 

Οι όμηροι σκοτώθηκαν κατ'εξοχήν από το αέριο

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 30 υπόπτους, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στα σώματα ασφαλείας της χώρας, για συνεργασία με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούσαν σε ομηρία τουλάχιστον 800 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα σε θέατρο της Μόσχας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν λάβει οδηγίες και πληροφορίες από μέλη των σωμάτων ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χειριστεί την κρίση.


Περισσότεροι από 200 διασωθέντες νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία της Ρωσίας
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα άσκησε δριμεία κριτική προς τη ρωσική ηγεσία, η οποία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αερίου, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

Περισσότεροι από 100 όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Γκριζλόφ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια «άνευ προηγουμένου» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρομοκρατικού δικτύου στη Μόσχα και στις γύρω περιοχές.

Μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΒΒC ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιχείρησης διάσωσης δεκάδες ήταν οι «αυτόκλητοι» βοηθοί, οι οποίοι στ κέντρο επιχειρήσεων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Κυβερνητική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι αυτονομιστές ενημερώνονταν για τα όσα συνέβαιναν έξω από το θέατρο από κάποιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αναλυτικό κέντρο πληροφοριών».

Πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, επίσης, υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι είχαν πολλούς συνεργάτες, υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες και στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι «βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες να νοικιάσουν εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εκρηκτικά τους».

Το θανατηφόρο αέριο

Ξένοι γιατροί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι βέβαιοι ότι οι ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένο αέριο νεύρων κατά την επιχείρηση διάσωσης των 800 ομήρων από θέατρο της Μόσχας το Σαββατοκύριακο.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο θέατρο όπου ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους.


Πατέρας αγκαλιάζει την κόρη του που αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο
Σύμφωνα με τους αμερικανούς, το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.

Γερμανός γιατρός, που παρακολουθεί δύο Γερμανούς που επεβίωσαν, απέρριψε τη θεωρία του οπιούχου αερίου, αλλά και την προηγούμενη εκτίμηση Δυτικών αναλυτών που υποστήριζαν ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί αέριο νεύρων.

ο Δρ Ζίλκερ είπε ότι εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε γενικό αναισθητικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρο αν εχορηγείτο με λάθος τρόπο.

Πάνω από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο.

Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήσαν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, πάνω από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χορηγήθηκε "αντίδοτο"

Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους.

Απολογισμός
Θύματα αερίου: 113
Nεκροί από σφαίρες: 4 (τουλάχιστον δύο σκοτώθηκαν από αντάρτες)
Ακόμη στο νοσοκομείο: πάνω από 300
Σε κρίσιμη κατάσταση: πάνω από 27
Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το θέατρο.

'Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα και επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντάκτης του BBC για επιστημονικά θέματα, Κορίν Πότζερ, μεταδίδει ότι το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωίνης.

Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 08:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Τσετσένου αξιωματούχου στη Δανία
 

Ο Αχμέντ Ζακάγεφ ανακρίνεται για την εισβολή στο θέατρο της Μόσχας

Ο αντιπρόεδρος της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Τσετσενίας, Αχμέντ Ζακάγεφ, συνελήφθη στη Δανία έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

Η σύλληψη του Τσετσένου αντιπροέδρου έγινε στην Κοπεγχάγη, όπου διεξαγόταν παγκόσμιο συνέδριο Τσετσένων.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Αχμέντ Ζακάγεφ φέρεται να έχει ανάμειξη στην εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας.

Σύλληψη σε ξενοδοχείο

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Δανίας, Χένε Μπεκ Χάνσεν, ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε στις 04:00 τοπική ώρα.

Ο αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου.

Εκτός από τη φερόμενη εμπλοκή του στα γεγονότα της Μόσχας, ο κ. Ζακάγεφ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε σειρά ένοπλων επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν το 1996 και 1999.

Το συνέδριο των Τσετσένων ολοκληρώθηκε την Τρίτη και είχε ως θέμα την αποκατάσταση της ειρήνης στην Τσετσενία.

Η ρωσική ηγεσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη κυβέρνηση της Δανίας, η οποία δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Τσετσένων.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός τρομοκρατών.

Αντιδράσεις

Οι Δανοί διοργανωτές του συνεδρίου αντέδρασαν εντόνως στη σύλληψη του Ζακάγεφ και τόνισαν ότι πρόκειται για μια «συνηθισμένη πρακτική των Ρώσων, οι οποίοι εξ ορισμού θεωρούν όλους τους Τσετσένους τρομοκράτες».

Η Όλγκα Νίλσεν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, χαρακτήρισε «μυστηριώδης» τη σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου καθώς η κυβέρνηση της Δανίας είχε ανακοινώσει πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ότι δε συμμετέχουν σε αυτή τρομοκράτες.

Στο μεταξύ, η σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δανία στις 11 Νοεμβρίου, θα γίνει τελικά στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα των Ρώσων.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 06:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
 

Ψήφος εμπιστοσύνης προς το Σαρόν στην Κνεσέτ

Ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, τίθεται στο ισραηλινό κοινοβούλιο, Κνεσέτ, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Εργατικό Κόμμα και κυβερνητικός εταίρος στην 20μηνη «κυβέρνηση ενότητας» του Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2003 και να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Το Εργατικό Κόμμα ζητάει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, υπαινίχθη ότι θα έπρεπε σύντομα να τον καλέσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για συνομιλίες για την εξεύρεση συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία γύρω στο Μάρτιο, Απρίλιο, όποτε θέλει», πρόσθεσε, ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, τον οποίο και επαίνεσε για τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Άμυνας και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 09:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Πικρό τέλος για Ολυμπιακό
 

Ακίνδυνος επιθετικά ο Ολυμπιακός στο Λεβερκούζεν

Απέτυχε και φέτος ο Ολυμπιακός να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού μετά την τέταρτη συνεχόμενη ήττα του, αυτή τη φορά με σκορ 2 - 0 από τη Μπάγερ στο Λεβερκούζεν, βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου του και φαίνεται δύσκολη ακόμη και η κατάκτηση της τρίτης θέσης που οδηγεί στο κύπελλο Ουέφα.

Στο στάδιο Μπάι Αρένα, οι ερυθρόλευκοι εμφανίσθηκαν ψυχωμένοι, προσπάθησαν να δυσκολέψουν τους γηπεδούχους κυρίως με το σκληροτράχηλο παιχνίδι τους, αλλά δεν μπόρεσαν σε καμμία στιγμή να απειλήσουν τη γερμανική εστία.

Αντίθετα η Μπάγερ δημιούργησε πληθώρα ευκαιριών και αξιοποίησε δύο, στο 14ο λεπτό με σουτ του Ζουάν και στο 90ό με πέναλτι που εκτέλεσε ο Σνάιντερ.

Η νέα ήττα του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή νίκη της Μακάμπι Χάιφα επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λευκωσία με σκορ 3 - 0, σημαίνει ότι για να υποσκελίσει την πρωταθλήτρια Ισραήλ και να κατακτήσει μία θέση στο κύπελλο Ουέφα, η πειραϊκή ομάδα θα πρέπει να την νικήσει στον τελευταίο αγώνα στην Αθήνα με σκορ 3 - 0 ή, σε περίπτωση που δεχθεί τέρμα, με 4 γκολ διαφορά.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να πετύχει την πρώτη της νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος της βελγικής Γκενκ, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Μία τέτοια νίκη θα αναπτερώσει τις ελπίδες της για πρόκριση, υπό τον όρον ότι η πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης θα νικήσει στην έδρα της την ιταλική Ρόμα.

Την Πέμπτη αγωνίζονται οι δύο ελληνικές ομάδες που παραμένουν στο κύπελο Ουέφα.

Σε έναν ιστορικό αγώνα, τον πρώτο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ομάδας, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη τη Φενερμπαχτσέ, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ελβετική Γκρασχόπερς στο γήπεδο της Τούμπας. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 05:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Μαζικές συλλήψεις στην Μόσχα
 

Οι όμηροι σκοτώθηκαν κατ'εξοχήν από το αέριο

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 30 υπόπτους, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στα σώματα ασφαλείας της χώρας, για συνεργασία με τους Τσετσένους αυτονομιστές που κρατούσαν σε ομηρία τουλάχιστον 800 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα σε θέατρο της Μόσχας.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Τσετσενίας, Αχμέντ Ζακάγεφ, συνελήφθη στη Δανία έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.

Η σύλληψη του Τσετσένου αντιπροέδρου έγινε στην Κοπενχάγη, όπου συμμετείχε σε παγκόσμιο συνέδριο για τους Τσετσένους.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Αχμέντ Ζακάγεφ φέρεται να έχει ανάμειξη στην εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας.

Η ρωσική ηγεσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη κυβέρνηση της Δανίας, η οποία δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Τσετσένων.

«Αυτόκλητοι» βοηθοί

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν λάβει οδηγίες και πληροφορίες από μέλη των σωμάτων ασφαλείας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χειριστεί την κρίση.


Περισσότεροι από 200 διασωθέντες νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία της Ρωσίας
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα άσκησε δριμεία κριτική προς τη ρωσική ηγεσία, η οποία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αερίου, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

Περισσότεροι από 100 όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Γκριζλόφ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια «άνευ προηγουμένου» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρομοκρατικού δικτύου στη Μόσχα και στις γύρω περιοχές.

Μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΒΒC ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιχείρησης διάσωσης δεκάδες ήταν οι «αυτόκλητοι» βοηθοί, οι οποίοι στ κέντρο επιχειρήσεων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Κυβερνητική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι αυτονομιστές ενημερώνονταν για τα όσα συνέβαιναν έξω από το θέατρο από κάποιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αναλυτικό κέντρο πληροφοριών».

Πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, επίσης, υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι είχαν πολλούς συνεργάτες, υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες και στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι «βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες να νοικιάσουν εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εκρηκτικά τους».

Το θανατηφόρο αέριο

Ξένοι γιατροί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι βέβαιοι ότι οι ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένο αέριο νεύρων κατά την επιχείρηση διάσωσης των 800 ομήρων από θέατρο της Μόσχας το Σαββατοκύριακο.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο θέατρο όπου ένοπλοι Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν τους ομήρους.


Πατέρας αγκαλιάζει την κόρη του που αφέθηκε ελεύθερη από το νοσοκομείο
Σύμφωνα με τους αμερικανούς, το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.

Γερμανός γιατρός, που παρακολουθεί δύο Γερμανούς που επεβίωσαν, απέρριψε τη θεωρία του οπιούχου αερίου, αλλά και την προηγούμενη εκτίμηση Δυτικών αναλυτών που υποστήριζαν ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί αέριο νεύρων.

ο Δρ Ζίλκερ είπε ότι εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε γενικό αναισθητικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρο αν εχορηγείτο με λάθος τρόπο.

Πάνω από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο.

Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήσαν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, πάνω από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χορηγήθηκε "αντίδοτο"

Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους.

Απολογισμός
Θύματα αερίου: 113
Nεκροί από σφαίρες: 4 (τουλάχιστον δύο σκοτώθηκαν από αντάρτες)
Ακόμη στο νοσοκομείο: πάνω από 300
Σε κρίσιμη κατάσταση: πάνω από 27
Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το θέατρο.

'Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα και επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η συντάκτης του BBC για επιστημονικά θέματα, Κορίν Πότζερ, μεταδίδει ότι το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωίνης.

Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού συστήματος.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 06:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ουάσινγκτον ο Χανς Μπλιξ
 

Διχασμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα του Ιράκ

Στην Ουάσινγκτον μετέβη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, όπου θα ενημερώσει την αμερικανική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη συζήτηση για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων αναμένεται να έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο αξιωματούχων θα είναι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ψήφισμα, το οποίο ζητά την επιβολή «αυστηρότατων κυρώσεων» κατά του Ιράκ στην περίπτωση που η Βαγδάτη αρνηθεί να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η Γαλλία και η Ρωσία αντιτίθεται στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, το οποίο αυτομάτως θα ανοίγει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να αρχίσει εκ νέου την Τετάρτη ενμέσω των νέων πιέσεων της αμερικανικής ηγεσίας, η οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να βρεθεί μια λύση στο διπλωματικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλήξουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια απόφαση για το ψήφισμα στο «εγγύς μέλλον».

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα είνια διατεθειμένη η αμερικανική ηγεσία να περιμένει τον ΟΗΕ.

«Δεν θέλω να σας πω ότι πρόκειται για θέμα ημερών ή εβδομάδων, αλλά σίγουρα δεν θα ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο», τόνισε στουςβ δημοσιογράφους ο Κόλιν Πάουελ.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 06:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ
 

Ψήφος εμπιστοσύνης προς το Σαρόν στην Κνεσέτ

Θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, τίθεται στο ισραηλινό κοινοβούλιο, Κνεσέτ, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το Εργατικό Κόμμα και κυβερνητικός εταίρος στην 20μηνη «κυβέρνηση ενότητας» του Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2003 και να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Το Εργατικό Κόμμα ζητάει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, υπαινίχθη ότι θα έπρεπε σύντομα να τον καλέσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για συνομιλίες όσον αφορά τις ενδεχόμενες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια ημερομηνία γύρω στο Μάρτιο, Απρίλιο, όποτε θέλει», πρόσθεσε, ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, ο Αριέλ Σαρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, τον οποίο και επαίνεσε για τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Άμυνας και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 07:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρήξεις βομβών στο Σοβέτο
 

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράγκες του Σοβέτο

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι εξερράγησαν τουλάχιστον επτά βόμβες ενώ δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν εγκαίρως.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία της μικρής κωμόπολης.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν το Σοβέτο με το Γιοχάνεσμπουργκ.

Πολλά από τα δρομολόγια των τρένων ανεβλήθησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της περιοχής.

Άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε τέμενος. Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Γιοχάνεσμπουργκ, Χίλαρι Άντερσον, οι υποψίες των αστυνομικών δυνάμεων πέφτουν σε μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατομβή στο Βιετνάμ
 

Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε συγκρότημα γραφείων επιχειρήσεων στο Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη στο δεύτερο όροφο του εξαώροφου Διεθνές Κέντρο Επιχειρήσεων «Σαϊγκόν», όπου λειτουργού εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης και γραφεία επιχειρήσεων.


Η πυρκαγιά μαινόταν για πέντε ώρες
Περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι τόσοι αγνοούνται.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η φωτιά ξέσπασε σε κέντρο διασκέδασης κατά τη διάκρεια γαμήλιας τελετής.

Ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Οι πυροσβεστικές δυναμείς προσπαθούσαν επί πέντε ώρες να σβήσουν την πυρκαγιά.


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 04:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Για δεύτερη ημέρα το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου επικεντρώνεται στη ρήξη των γαλλοβρετανικών σχέσεων.

Μπλερ «ο αγενής»

«Είναι πράγματι ο Τόνι Μπλερ ο πιο αγενής πολιτικός που έχει περάσει ποτέ», είναι ο τίτλος ενός εκ των πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων των «Τάιμς».

Ο πολιτικός συντάκτης, Φίλιπ Γουέμπστερ, χαρακτηρίζει σχετικά υπερβολική την αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αποκάλεσε δημοσίως «λανθασμένη» τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι «Τάιμς» αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να είναι ο Τόνι Μπλερ ο πιο αγενής πολιτικός που έχει περάσει ποτέ όταν άλλοι έχουν προβεί σε πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Επί παραδείγματι, ο πρώην ηγέτης του αυστριακού κόμματος της Ελευθερίας, Γιοργκ Χάιντερ, έχει στο παρελθόν αποκαλέσει τον Ζακ Σιράκ, ως «μικρό Ναπολέων».

Ως «κλέφτη και ψεύτη» έχει περιγράψει ο ηγέτης του γαλλικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώ ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, είχε κάποτε πει ότι ο «Σιράκ είναι παλιός, καταπονημένος και κουρασμένος πολιτικός».

Οι «Τάιμς» καταλήγουν ότι η έκρηξη του Γάλλου προέδρου απέναντι στον ηγέτη της Βρετανίας είναι περισσότερη «ψυχολογικά παρά πολιτική».

«Ο Μπλερ κατηγορείται για εσκεμμένη προβολή της ρήξης με τη Γαλλία», είναι ο τίτλος της «Ιντιπέντεντ».

Επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας, Ερβ Γκαϊμάρ, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τόνι Μπλερ διογκώνει εσκεμμένα το εν λόγω ζήτημα για εσωτερική κατανάλωση και συγκεκριμένα για να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους για το δυναμικό του προφίλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Γάλλοι, επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ», εκτιμούν ότι ο στενός κύκλος του Τόνι Μπλερ επίτηδες άφησε να διαρρεύσουν λεπτομέρειες της ρήξης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθειας να συγκαλύψουν τη νέα παραγκώνιση της Βρετανίας στις τάξεις της ΕΕ, αφού πριν από τη σύνοδο κορυφής ήδη η Γαλλία και η Γερμανία είχαν καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων

«Τα πανεπιστήμια απειλούν με ιδιωτικοποίηση» είναι ο τίτλος του κεντρικού πρωτοσέλιδου άρθρου των Τάιμς, σύμφωνα με το οποίο, η ελίτ των βρετανικών πανεπιστημίων είναι αποφασισμένη να στραφεί προς τον ιδιωτικό τομέα εάν η κυβέρνηση τους απαγορεύσει να αυξήσουν τα δίδακτρα.

Περίπου 20 από τα πιο μεγάλα πανεπιστήμια της Βρετανίας ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν το ποσό των διδάκτρων στα 23.700 ευρώ το χρόνο. Σήμερα οι φοιτητές στη Βρετανία πληρώνουν περίπου 1.600 ευρώ το χρόνο, ενώ οι μισοί και παραπάνω δεν πληρώνουν τίποτα.

«Οι επικεφαλής πανεπιστημίων, όπως αυτό της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, υποστηρίζουν ότι ποτέ δε θα καταφέρουν να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, εάν δεν τους επιτραπεί να αυξήσουν τα δίδακτρα», προσθέτουν οι «Τάιμς».

Νίκη των καπνιστών

«Νίκη για τους ταξιδιώτες – καταναλωτές της Μάγχης», είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο οποίος αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης για τις αγορές αγαθών, όπως τσιγάρα και ποτά, από την Ευρώπη.

Στη Βρετανία εκατοντάδες πολίτες κάθε Σαββατοκύριακο διασχίζουν την Μάγχη, για να προμηθευτούν με φτηνά τσιγάρα και ποτά από την Ευρώπη.

Πλέον, οι Βρετανοί δε θα χρειάζεται να αποδείξουν στις βρετανικές τελωνειακές αρχές ότι τα αγορασμένα από την Ευρώπη προϊόντα προορίζονται για προσωπική τους χρήση. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν πρόκειται να διατεθούν στην αγορά για προσωπικό τους κέρδος.

Μοιραίο λάθος

«Από λάθος νοσοκομείου δεκάδες ασθενείς κινδυνεύουν να προσβληθούν από θανατηφόρα εγκεφαλοπάθεια», αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδό της, η βρετανική «Γκάρντιαν».

«Είκοσι εννέα ασθενείς νοσοκομείου στη βορειοανατολική Αγγλία θα γνωρίζουν εντός 24ωρου εάν έχουν προσβληθεί από μια θανατηφόρα μορφή εγκεφαλοπάθειας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και διευκρινίζει, ότι «όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε εγχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με χειρουργικά εργαλεία, τα οποία είχαν νωρίτερα χρησιμοποιηθεί σε εξετάσεις για τη διάγνωση της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπ (CJD), η οποία συνδέεται με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE)», επισημαίνει η «Γκάρντιαν».

Και καταλήγει ότι το θέμα πήρε τραγικές διαστάσεις όταν το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις για τη διάγνωση της ασθένειας Κρόιτσφελντ Γιάκομπ ήταν θετικές…


Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2002 - 05:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η δημόσια ρήξη του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, οι αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επιχείρησης στη Μόσχα και η μετεκλογική ομιλία του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ στο κοινοβούλιο, είναι τα βασικά θέματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Εν διαστάσει

«Μα τι συνέβη», αναρωτιέται η γαλλική «Λε Μοντ», και εξηγεί, ότι «έκπληκτος και οργισμένος από τη γαλλογερμανική συμφωνία για διατήρηση του παρόντος συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2006, ο Τόνι Μπλερ αποφάσισε να εκφράσει δυναμικά τη διαφωνία του».

Η επίσης γαλλική «Φιγκαρό» υποστηρίζει ότι οι «δύο ηγέτες δεν μπορούν πια να συνεννοηθούν και δίνουν ένα δημόσιο τέλος στο δεσμό τους».

Η ίδια εφημερίδα, επίσης, υποστηρίζει ότι η έκρηξη του Βρετανού πρωθυπουργού οφείλεται στον παραγκωνισμό του από τον κ. Σιράκ και τον κ. Σρέντερ. Ωστόσο, αναφέρει, η «Φιγκαρό», «ο κ. Σιράκ δεν είναι από τους ανθρώπους, οι οποίοι αντέχουν την κριτική, ειδικά αυτή που προέρχεται από πολιτικούς με πολύ μικρότερη πείρα».

«Πάγος πάνω από την Μάγχη» είναι ο τίτλος της αυστριακής «Ντερ Στάνταρντ» για το ίδιο θέμα.

Ο πόλεμος της διπλανής πόρτας

Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο της Μόσχας για τη διάσωση των εκατοντάδων ομήρων των Τσετσένων αυτονομιστών και τα συναισθήματα στη Ρωσία εξακολουθούν να είναι ανάμεικτα.

«Έζησαν όχι μία κόλαση αλλά πολλές» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ρωσικής εφημερίδας «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς» αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί από τους ομήρους, οι οποίοι διεσώθησαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία, κλήθηκαν να επιστρέψουν σε αυτά για νέες εξετάσεις.

«Η κριτική είναι ο εύκολος δρόμος», αναφέρει η κυβερνητική εφημερίδα, «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», η οποία, επίσης, παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας της χώρας.

«Οι τρομοκράτες ήταν άρτια εξοπλισμένοι και έτοιμοι για όλα», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Το γνωρίζαμε όλοι ότι η ασφάλεια και η ευημερία των Ρώσων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις ρωσικές αρχές», λέει η «Ινζβέστιγια».

Ο «χαμένος» καγκελάριος

Αδιάφορες και ασυγκίνητες από την πρώτη μετεκλογική ομιλία του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, δηλώνουν οι περισσότερες εφημερίδες στη χώρα.

«Καγκελάριος σε σύγχυση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας του Μονάχου, «Σουντντόιτσε Τσάιτουνγκ» και υποστηρίζει ότι στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Σρέντερ δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Μια τρομακτική αδύναμη ομιλία», αναφέρει η «Ντι Βελτ» και προσθέτει ότι, «οι πολίτες δεν έμαθαν τίποτε από τον καγκελάριο για την μελλοντική πορεία της χώρας».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.