Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-10

  1. Οι Ρώσοι θυμούνται τον Μπρέζνιεφ
  2. Πολιτική ατζέντα για την κρίση στην Τσετσενία αναζητεί ο Πούτιν
  3. Εκλογές στην Σλοβενία
  4. Κάρλ Μπλίξ: Εξονυχιστικές αλλά όχι προκλητικές οι επιθεωρήσεις
  5. Αραβικές πιέσεις επί του Ιράκ
  6. Κυνήγι άκραιων ισλαμιστών στην Ιορδανία
  7. Διαψεύδει το Βρετανικό Μουσείο δημοσίευμα περί επιστροφής των Μαρμάρων
  8. Έξοδος των ισραηλινών στρατευμάτων απο τη Τζενίν
  9. Μόσχα: άνοιξε η αυλαία της μοιραίας παράστασης
  10. Αραβικές πιέσεις προς το Ιράκ
  11. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 21:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Ρώσοι θυμούνται τον Μπρέζνιεφ
 

Ο Λεονιντ Μπρέζνιεφ

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του πρώην Σοβιετικού ηγέτη, Λεονιντ Μπέρζνιεφ.

Στην διάρκεια της σχεδόν εικοσάχρονης θητείας του στο ανώτατο αξίωμα της Σοβιετικής ιεραρχίας, ο Μπρέζνιεφ οδήγησε την οικονομία σε ύφεση, η οποία απεδείχθει ως η βασικώτερη αιτία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης οκτώ χρόνια αργότερα.

Αν ζούσε ο Μπρέζνιεφ σήμερα δεν θα αναγνώριζε την χώρα του, αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής του BBC.

Τις χρόνιες ελλείψεις της Σοβιετικής περιόδου έχει αντικαταστήσει η άκρατη καταναλωτικότητα, οι κοινωνικές ανισσότητες και το εγκλημα.

Δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που νοσταλγούν το κομμουνιστικό σύστημα, που όπως λένε τους παρείχε νόμο, τάξη και εξασφαλισμένη καθημερινή επιβιωση. Ενα σύστημα κατ εξοχήν αντιπρόσωπος του οποίου ήταν ο Λεονιντ Μπέζνιεφ.

Τα τελευταία χρόνια της παντοδυναμίας του ο Μπρέζνιεφ είχε γίνει σκιά του εαυτού του.

Το γεγονός ότι υπέστει δυο καρδιακές προσβολές έγινε γνωστό πολύ μετά τον θανατό του συγκεκριμένα δε με την ανάληψη της εξουσίας από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Χαρακτηριστικό της πνευματικής του κατάστασης δυο χρόνια πριν τον θάνατό του, ηταν όταν το 1980 στην διάρκεια επίσκεψής του στο Αζερμπαιντζάν και σχολίασε πόσο ευτυχής ήταν που βρισκόταν στο Αφγανιστάν.

Λίγους μήνες αργότερα έστελνε τον σοβιετικό στρατό στο Αφγανιστάν, και την χώρα του σε μια από τις πλέον οδυνηρές περιπέτειες της ιστορίας της.















Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 21:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολιτική ατζέντα για την κρίση στην Τσετσενία αναζητεί ο Πούτιν
 

Ο Βλαδιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν τόνισε πως η επίλυση του προβλήματος της Τσετσενίας απαιτεί πολιτικούς ελιγμούς.

Παρόλα αυτά αρνήθηκε για μιά ακόμη φορά να συναντηθεί μετον Τσετσένο ηγέτης Ασλάν Μασχάντωφ, τον οποίο αποκαλεί "δολοφόνο".

Η δηλωση του ρώσου προέδρου έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης του στο Κρεμλίνο με ηγετικές προσωπικότητες των Τσετσένων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά το δράμα των ομήρων σε θέατρο της Μόσχας.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 21:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στην Σλοβενία
 

Οι Σλοβένοι στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Ντρόβζεκ, προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένο ενα μεγάλο μέρος των ψήφων.

Ωστόσο, συμφωνα με τους αναλυτές δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Με το ενα τρίτο των καταμετρημένων ψήφων, ο κ. Ντρόβζεκ συγκεντρώνει ποσοστό 45%, εναντι 30% της αντιπάλλου του Μπάρμπα Μπρεζιγκάρ, της πρώην γενικής εισαγγελέως.

Ο Γιάνεζ Ντροβζεκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον απερχόμενο πρόεδρος Μίλαν Κούτσαν δήλωσε "ικανοποιημένος" απο το αποτελεσμα και ότι είναι πανέτοιμος΄για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 19:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Κάρλ Μπλίξ: Εξονυχιστικές αλλά όχι προκλητικές οι επιθεωρήσεις
 

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιρακ, Κάρλ Μπλιξ, δήλωσε πως οι επιθεωρητές θα επιτελέσουν στο έπακρο το έργο τους δίχως να χρειασθεί να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα και να πλήξουν την αξιοπρέπεια του Ιρακινού λαού.


Αν πρέπει να επιθεωρήσουμε ένα σπίτι, θα χτυπήσουμε την πόρτα και θα περιμένουμε έως ότου κάποιος την ανοίξει. Δεν θα την παραβιάσουμε σε καμμιά περίπτωση
Κάρλ Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Οπως τονίζει ο Σουηδός διπλωμάτης σε συνέντευξη του στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου Αλ-Χαγιάτ, οι επιθεωρητές δεν πρόκειται ούτε να παραβιάσουν πόρτες ούτε να δημιουργήσουν κλίμα φοβίας.

Το κρίσιμο σημαίο, τονίζει ο κ. Μπλίξ, είναι αν η κυβέρνηση του Ιρακ, συντάξει μέσα στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει το ψήφισμα, 30 ημέρες, έναν κατάλογο με το περιεχόμενο του οπλοστασίου της.

Ο Κάρλ Μπλιξ επιβεβαίωσε ότι το αργότερο σε μια εβδομάδα θα μεταβεί στο Ιρακ συνοδευόμενος από τον διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργιας, Μωχάμεντ ελ-Μπαραντέι.

Ο κ. Μπαραντέι, λέει στην ίδια εφημερίδα πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα βασισθούν σε ακραιφνή στοιχεία και θα ενεργήσουν με απόλυτη αντικειμενικότητα.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραβικές πιέσεις επί του Ιράκ
 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνυ Μουμπάρακ με άραβες ηγέτες

Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου χαιρετίζουν ως πολύ θετική εξέλιξη την έκδοση ψηφισματος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιρακ.

Στην διάρκεια έκτακτης Συνόδου στο Κάιρο, οι υπουργοί εξωτερικών των Αραβικών χωρών απηύθηναν αυστηρή προειδοποίηση προς της Βαγδάτη να εναρμονισθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις που επιθυμούν να επιθεωρήσουν.


Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της Βαγδάτης είναι θετικά. Είναι έτοιμοι να συνεργασθούν
Αχμέντ Μάχερ, Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, της χώρας που εξέπληξε τους πάντες την Παρασκευή, με την απόφαση της να εκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος, είπε πως μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης του είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το αιματοκύλισμα στην Μέση Ανατολή.

Εκ μέρους του Ιρακ δεν έχει ακόμα υπάρξει απάντηση, αλλά ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, ζήτησε έκτάκτως την συγκληση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για να αποφασισθεί η στάση της χώρας υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.

Αν και δεν έχει δοθεί η ακριβής ημερομηνία της συνεδρίασης, η ανταποκρίτρια του BBC στην Βαγδάτη εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επομενες ώρες.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυνήγι άκραιων ισλαμιστών στην Ιορδανία
 

Συγκρούσεις αστυνομίας εξτρεμιστών στην Ιορδανία

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Μααν, στην νότια Ιορδανία, μεταξύ ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας και ομάδας ισλαμιστών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας δηλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τρείς τραυματίσθηκαν σοβαρά.

Ο υπουργός Μωχάμεντ Αντουάν πρόεσθεσε πως η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, ωρισμένα από τα οποία προέρχονται από άλλες Αραβικές χώρες.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν κατόρθωσε να συλλάβει έναν από τους πλέον διαβόητους ισλαμιστές, τον Μωχαμεντ Σαλάμπι, γνωστός και ως Αμπού Σαγιάφ.

Η επιχείρηση οργανώθηκε μετά την δολοφονία ενός αμερικανού διπλωμάτη στο Αμμάν.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαψεύδει το Βρετανικό Μουσείο δημοσίευμα περί επιστροφής των Μαρμάρων
 

Μέρος των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείου διέψευσε δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας που το φέρει έτοιμο να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με απώτερο στόχο να μειώσει το χρέος του που ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. Ευρώ.

"Παραλογισμούς και ανοησίες" χαρακτηρισε αυτού του είδους τα δημοσιεύματα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σε επικοινωνία του με το BBC.

" Το κοινό γνωρίζει που φιλοξενούνται τα Μάρμαρα, γνωρίζει πως θα τα βρεί στο Βρετανικό μουσείο. Συμπεριλαμβάνονται στα πιο πολύτιμα έκθέματα που διαθέτουμε. Η μετακίνηση τους απαγορεύεται δια νόμου" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε πως αν και η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής σε άλλες χώρες, κάποιων εκθεμάτων του, τα ΄Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι το πιο πολύτιμο έκθεμα και αποκλείεται να μετακινηθεί.

Το θέμα ξεκίνησε με δημοσίευμα της Independent στο οποίο αναφέρεται ότι η αλλαγή στάσης του βρετανικού μουσείου γίνεται γνωστή καθώς φθάνει στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με το διευθυντή του βρετανικού μουσείου αλλά και τη Βρετανίδα ομόλογό του Τέσα Τζάουελ.

Η σχετική ιδέα, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, φαίνεται να προέκυψε ύστερα από συνάντηση του κ. Μακ Γκρέγκορ με τον Αντονι Σνόντγκρας, πρώην καθηγητή κλασικών αρχαιοτήτων στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.



Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 16:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξοδος των ισραηλινών στρατευμάτων απο τη Τζενίν
 

Το Ισραήλ λέει οτι η Τζενίν είναι κέντρο παραστρατιωτικών οργανώσεων

Τα ισραηλινά στρατευματα αποσύρθηκαν απο την πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, μετά την ολοκλήρωση μιας επιχείρησης κατά την οποία σκοτώθηκε ανώτατο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ.


Ο Ιγιάντ Σαουάλα ήταν ανώτατο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ
Ο Ιγιάντ Σαουάλα, που οι Ισραηλινοί λένε οτι ήταν ο ιθύνων νούς τουλάχιστον δύο βομβιστικών επιθέσεων, έπεσε νεκρός απο ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επιδρομής.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν στα περίχωρα της Τζενίν την οποία επανακατέλαβαν πριν απο δύο εβδομάδες, ύστερα απο βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο του Ισραήλ.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων απο τη Τζενίν συνέπεσε με τη ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, οτι οι εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του κόμματος Λικούντ θα διεξαχθούν στις 28 Νοεμβρίου.

Τη θέση του αρχηγού του Λικούντ διεκδικούν τόσο ο κύριος Σαρόν, όσο και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Βενυαμίν Νετανιάχου. Οι αναλυτές προβλέπουν οτι η εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε μάχη στήθος με στήθος για τους δύο υποψηφίους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σαρόν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Νεκρός στρατιώτης

Εδώ και μήνες το Ισραήλ διατηρεί την παρουσία του εντός και γύρω απο την πόλη Τζενίν.

Οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται οτι εκεί έχουν βρεί καταφύγιο πολλοί Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί οι οποίοι οργανώνουν και εκτελούν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ενας τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση, κοντά σε εβραϊκό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ευθύνη ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ η οποία ανακοίνωσε οτι πρόκειται "για την πρώτη αντίδραση της στο θάνατο του Ιγιάντ Σαουάλα".

Οι κάτοικοι της Τζενίν λένε οτι μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων επανήλθε- έως ένα βαθμό- η ομαλότητα στην πόλη.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 14:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Μόσχα: άνοιξε η αυλαία της μοιραίας παράστασης
 

Στη σκηνή υπήρχαν θέσεις κενές...

Τραγουδιστές και ηθοποιοί του ρωσικού μιούσικαλ, Νορντ-Οστ, τίμησαν τα θύματα απο την κατάληψη των Τσετσένων αυτονομιστών που είχαν εισβάλλει στο θέατρο και κρατούσαν ομήρους 500 και πλέον θεατές.

Δάκρυα και χειροκροτήματα ήταν η ανταμοιβή των καλλιτεχνών που άνοιξαν χθές την αυλαία της παράστασης για πρώτη φορά μετά το τραγικο συμβάν, με σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.


Το Νορντ-Οστ θα επιστρέψει. Αυτό είναι βέβαιο και η αποψινή παράσταση είναι η απόδειξη.
Αικατερίνα Γκουσέβα, ηθοποιός
Ο παραγωγός του μιούσικαλ, Αλεξάντερ Τσεκάλο, απευθυνόμενος στο κοινό είπε: "Με τη σημερινή παράσταση θέλουμε να δείξουμε οτι είμαστε πληγωμένοι αλλά ζωντανοί. Το Νορντ- Οστ ίσως να πληγώθηκε και να ασθενεί, αλλά επέζησε και θα συνεχίσει."

Στις 23 Οκτωβρίου, περισσότεροι απο 40 οπλισμένοι Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν το θέατρο στο μέσο της παράστασης και απειλούσαν να σκοτώσουν όλους τους ομήρους εάν το αίτημα τους για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απο την Τσετσενία δεν γινόταν αποδεκτό.

Οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το κτίριο, εισέβαλαν σε αυτό με τη βοήθεια αναισθητικού οπιούχου αερίου, που προκάλεσε το θάνατο των 40 ανταρτών αλλά και 120 ομήρων.

Το Νορντ-Οστ θα επιστρέψει

Η παράσταση που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή ενός απο τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Μόσχας είχε προγραμματιστεί εβδομάδες πριν, αλλά η αφορμή ήταν διαφορετική. Η τιμητική παράσταση θα δινόταν για τη συμπλήρωση ενός χρόνου απο την έναρξη του επιτυχημένου μιούσικαλ.

Όμως μετά τα γεγονότα του Οκτωβρίου, η διάθεση άλλαξε και το έργο μετονομάστηκε σε "Νορντ-Οστ είμαστε μαζί σου."


Συγκινησιακή ατμόσφαιρα στην χθεσινή τιμητική παράσταση
"Δίνουμε αυτή την παράσταση για τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν ή προς τιμή εκείνων που τραυματίστηκαν και είναι στα νοσοκομεία," είπε η πρωταγωνίστρια της παράστασης, Εκατερίνα Γκουσέβα.

"Το Νορντ-Οστ θα επιστρέψει. Αυτό είναι βέβαιο και η αποψινή παράσταση είναι η απόδειξη," είπε η ηθοποιός.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο συγγραφέας και παραγωγός Γκίοργκι Βασίλιεφ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Επτά θέσεις στην ορχήστρα παρέμειναν κενές, για να θυμίζουν την απουσία των επτά μουσικών που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση.

Τα έσοδα απο την χθεσινή παράσταση θα διατεθούν προς όφελος του μιούσικαλ που έχασε παρα πολλά απο τα σκηνικά και τα κουστούμια του, τις ημέρες της κατάληψης και της στρατιωτικής επιχείρησης.


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αραβικές πιέσεις προς το Ιράκ
 

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι έχει επαφές με άραβες ομολόγους του

Πιέσεις προς τη Βαγδάτη να αποδεχθεί το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για τους επιθεωρητές όπλων θα ασκήσουν οι υπουργοί του Αραβικού Συνδέσμου που συναντώνται σήμερα στο Κάιρο.

Το Ιράκ έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μια εβδομάδα να αποδεχθεί το ψήφισμα. Πάντως μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η Βαγδάτη τελικά θα το αποδεχθεί.


Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναμένονται σε διάστημα 8 ημερών στη Βαγδάτη
Την ίδια ώρα πάντως αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή δεκαπέντε χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Άδικο ψήφισμα»

Το Ιράκ χαρακτήρισε «εσφαλμένη και άδικη» την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.


Η αποδοχή του ψηφίσματος από τη Συρία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκρισή του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν «άσκοπο» έγγραφο.

Μάλιστα μια εφημερίδα ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσείν, πρωτότοκος γιος του προέδρου του Ιράκ-έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 - 05:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


«Απειλούμαστε από την επιθυμία του Μπους να γίνει ένας νέος Τσόρτσιλ» αναφέρει με σχόλιό του στην Independent o γνωστό καθηγητής ιστορίας Πολ Κένεντι που υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο Τζορτζ Μπους θα επιχειρήσει αυτό που δεν έκανε ο πατέρας του: «Να διασχίσει το Ρουβίκωνα και να εισβάλλει στη Βαγδάτη».

Ο Κένεντι όμως αναφέρει μια σειρά λόγων για τους οποίους η «μεγάλη αυτή στρατηγική ιδέα» θα έχει απρόβλεπτες εξελίξεις. Το (αμερικανικό) έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει πολλές ακόμη αεροπορικές εταιρείες στη χρεοκοπία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές στην τιμή του πετρελαίου.

Και όλα αυτά, συνεχίζει ο Πολ Κένεντι, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και η ανάκαμψη στην Ευρώπη καθυστερεί λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία.

Επί ποδός πολέμου για την Αλ Κάιντα

Η εφημερίδα Observer υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της πληροφορίες για το σχεδιασμό λήψης έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών σε μεγάλα αστικά κέντρα της Βρετανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης δύναμης ταχείας επέμβασης εφέδρων αλλά ακόμη και εκκένωσης μεγάλων πόλεων ενώ συζητείται ακόμη το ενδεχόμενο εξοπλισμού των νοσοκομείων με ειδικά χάπια κατά της ραδιενέργειας.

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται ύστερα από τις προειδοποιήσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων πριν και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

«Ανταλλαγή» για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η εφημερίδα Independent υποστηρίζει ότι ο νέος διευθυντής του βρετανικού μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο διευθυντής του μουσείου ελπίζει να καλύψει το έλλειμμα έξι εκατομμυρίων λιρών (περίπου . Και αυτό γιατί ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν, οι διαδοχικές αυτές εκθέσεις θα έχουν ξεχωριστό εισιτήριο.

Η Independent αναφέρει ότι η αλλαγή στάσης του βρετανικού μουσείου γίνεται γνωστή καθώς φθάνει στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.