Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-19

  1. Ισραήλ: Αλλαγή φρουράς στους Εργατικούς
  2. Επισκόπηση Ευρωπαϊκού Τύπου
  3. Ταξιδιωτικό «εμπάργο» στον πρόεδρο της Λευκορωσίας
  4. Πράγα: Έτοιμη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
  5. Δέσμευση Ιράκ στην προθεσμία του ΟΗΕ
  6. Προβάδισμα στην «περιστερά» της Χάιφα
  7. Βυθίστηκε το Πρεστίζ
  8. Απειλείται η ζωή των δικαστών του Αντρεότι
  9. Προετοιμάζεται η Πράγα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
  10. Βυθίστηκε το Πρεστίζ
  11. Το ευρωπαϊκό όραμα του Γκιούλ
  12. Συμφωνία ειρήνης στην Ινδονησία
  13. Ισραήλ: Εκλoγή νέου αρχηγού....
  14. Το «χρυσό» κορίτσι του Μποντ
  15. Αυστραλία: «Αντιτρομοκρατικός πυρετός»
  16. Επιθεωρήσεις σε τεντωμένο σχοινί
  17. Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Κανσί
  18. Γαλικία : Κίνδυνος για οικολογική καταστροφή
  19. Γαλικία : Κίνδυνος για οικολογική καταστροφή
  20. Επιθεωρήσεις σε τεντωμένο σχοινί
  21. Αυστραλία: «Αντιτρομοκρατικός πυρετός»
  22. Έρχεται… μαύρη τρύπα
  23. Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
  24. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 20:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Αλλαγή φρουράς στους Εργατικούς
 

Ο δήμαρχος της Χάιφα και πιθανός νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ

O δήμαρχος της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα, είναι ο νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

Ο Μίτζνα κατάφερε να νικήσει με ευκολία τον αντίπαλό του Μπεν Ελιέζερ, συγκεντρώνοντας τα δύο τρίτα των ψήφων.


Δεν θα αποκλείσω το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους και με την ηγεσία τους όταν θα γίνω πρωθυπουργός της χώρας
Αμράμ Μίτζνα

Η αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος πραγματοποιείται ενόψει της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου στο Ισραήλ.

«Γεράκια» και «Περιστερές»

Ο 57χρονος, Άμραμ Μίτζνα, συγκαταλέγεται στις «περιστερές» του Εργατικού Κόμματος και είναι υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, ο Αμράμ Μίτζνα είναι υπέρμαχος του διαλόγου με τους Παλαιστινίους και της απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει το κόμμα του και ότι δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Αριέλ Σαρόν, Λικούντ.

Εν αντιθέσει, ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ως υπουργός Άμυνας, έχει στο ενεργητικό σειρά επιδρομών κατά παλαιστινιακών στόχων και επανακατάληψεις παλαιστινιακών πόλεων.

«Έχω θέσεις σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές της παρούσας κυβέρνησης και θεωρώ ότι το ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ισραήλ είναι μείζονος σημασίας», δήλωσε στο Κανάλι 2 του Ισραήλ, Άμραμ Μίτζνα.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 03:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση Ευρωπαϊκού Τύπου
 


Οι ευθύνες των πλοιοκτητών και της ΕΕ για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου πρεστίζ, ο ρόλος της Γερμανίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Ακυβέρνητες θάλασσες» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde, η οποία αναφέρεται στο παράδοξο γεγονός μια ελληνική εταιρεία να διαχειρίζεται ένα Λιβεριανό πλοίο με σημαία Μπαχάμας το οποίο έχει πλήρωμα από την Ασία και μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σκιώδεις πλοιοκτήτες, κερδοσκόποι και διεφθαρμένες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ως στόχο να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από πλοία τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί.

Από την πλευρά της η ισπανική El Pais σημειώνει ότι καταστροφές όπως αυτή του Πρεστίζ φανερώνουν την αδυναμία της ΕΕ να σταματήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες και τους πλοιοκτήτες να παρακάμπτουν τους κανονισμούς ασφαλείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσης ισπανική Vanguardia υποστηρίζει ότι οι κοινοτικές οδηγίες για τις θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να ενταχθούν σύντομα στο νομικό σύστημα των χωρών μελών.

Η καρδιά της Τουρκίας χτυπά Γερμανικά

Στο ρόλο που μπορεί να παίξει το Βερολίνο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αναφέρονται οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες με αφορμή την ευρωπαϊκή περιοδεία του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταϊγίπ Ερντογάν.

« Για τον Ερντογάν η Γερμανία είναι το κλειδί για την ΕΕ» γράφει χαρακτηριστικά Die Tageszeitung που υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ή θα πρέπει να ακυρώσουν τις αποφάσεις του Ελσίνκι για την υποψηφιότητα της Τουρκίας ή θα πρέπει να προετοιμάζονται σοβαρά για την ένταξη της χώρας αυτής.

Από το Βερολίνο η Die Welt αναφέρει ότι ο καγκελάριος Σρέντερ θα πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στον Ερντογάν προκειμένου να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η ελβετική Le Tepms σύμφωνα με την οποία «φήμες σε διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας υπακούοντας σε διαταγές της Ουάσινγκτον. Και αυτό θα είναι σύμφωνα με την εφημερίδα το τίμημα που καλείται να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση για να καθαρίσει το δηλητηριασμένο κλίμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Νατοϊκή «εισβολή»

Οι περισσότερες ρωσικές εφημερίδες ασχολούνται με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

«Αυτή τη φορά η απώλεια (για τη Ρωσία) σε πολιτικούς όρους, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ΝΑΤΟ εισβάλλει στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Nezavisimaya Gazeta και συμπληρώνει ότι «αυτή τη φορά δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Με κείμενό του στην Izvestiya ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν, Σεργκέι Γιαστρζεμπσκγι, κάνει λόγο για αδυναμία του ΝΑΤΟ «να προσαρμοστεί και να προσφέρει σύγχρονες απαντήσεις» στις νέες απειλές της διεθνούς σκηνής. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την προς ανατολάς διεύρυνση ως αποτέλεσμα της κεκτημένης ταχύτητας που επηρεάζει τις αποφάσεις της συμμαχίας.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 21:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ταξιδιωτικό «εμπάργο» στον πρόεδρο της Λευκορωσίας
 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσία ήθελε να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Δεκατέσσερα από τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιβάλλουν ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξαιτίας των καταγγελιών για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Η απαγόρευση, επίσης, ισχύει και για άλλους επτά υπουργούς της ηγεσίας της Λευκορωσίας.

Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα, η οποία αποφάσισε να διαχωρίσει τη στάση της, καθώς τον επόμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας αναμένεται να μεταβεί στη Λισαβώνα για να παραστεί σε σύνοδο του Οργανισμού για Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο τελευταίος δικτάτωρ

«Υπάρχουν οκτώ αξιωματούχοι σε αυτή τη χώρα τους οποίους δε θέλουμε να δούμε στα μάτια μας», τόνισε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τσεχίας έχει ήδη απορρίψει το αίτημα του Λευκορώσου προέδρου για τη χορήγηση βίζας ώστε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει στο παρελθόν αποκαλέσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως τον «τελευταίο δικτάτορα».

Η απομόνωση της Λευκορωσίας από τη διεθνή κοινότητα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη ενμέσω των καταγγελιών για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και πολιτικές διώξεις των αντιπολιτειόμενων κομμάτων.

Τον περασμένο μήνα η ηγεσία της Λευκορωσίας απομάκρυνε από τη χώρα όλους τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 21:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Πράγα: Έτοιμη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
 

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Πρωτοφανή, χαρακτηρίζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, ενόψει της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 21 Νοεμβρίου.


Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο;
Βάτσλαβ Χάβελ, πρόεδρος της Τσεχίας
Στη σύνοδο κορυφής θα τεθεί το ζήτημα της ένταξης έως και επτά νέων μελών στο ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και τα τρία κράτη της Βαλτικής, αλλά και η δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης.

Περίπου 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων και τις αναμενόμενες διαδηλώσεις των οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έφτασε στην Πράγα το βράδυ της Τρίτης και μετά τη σύνοδο κορυφής θα μεταβεί στην Πετρούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να συνειδητοποίησουν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή», δήλωσε προσφάτως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, επίσης, διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη Δύση και το ΝΑΤΟ οφείλει να εκσυγχρονίζει συνεχώς τις στρατηγικές του.

Στη σύνοδο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας νέας στρατιωτικής προσέγγισης για την καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Αμερικανική προστασία

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16 θα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Τσεχίας καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτει η τσεχική πολεμική αεροσπορία κρίθηκαν ακατάλληλα για την προστασία των συνέδρων.


Οι διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει
Κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν θα πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις, ενώ για την αποφυγή των επεισοδίων εν γένει η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε στους πολίτες της Πράγας να εγκαταλείψουν την πόλη και να μεταβούν στην ύπαιθρο.

Απορημένος από τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, είπε: «Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο;»


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 19:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Δέσμευση Ιράκ στην προθεσμία του ΟΗΕ
 

Άλλη μία ημέρα διαπραγματεύσεων για τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ

Η ηγεσία του Ιράκ δεσμεύεται να τηρήσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου σύμφωνα με την οποία ύποχρεούται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αποκαλύψει εάν εξακολουθεί να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.


Το Ιράκ είναι διατεθειμένο να παρουσιάσει όλο το οπλοστάσιο του
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας
Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι προέβησαν στην εν λόγω δέσμευση έπειτα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις με την ομάδα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Η τήρηση της προθεσμίας είναι από τις προϋποθέσεις κλειδιά του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ είναι η συμμόρφωση της Βαγδάτης με τους όρους του ψηφίσματος.

«Ουδεμία παραβίαση»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε δηλώσεις από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, τόνισε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις των Ιρακινών κατά των βρετανικών και αμερικανικών αεροσκαφών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων δεν καθιοστούν παραβίαση του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ.


Οι ΗΠΑ ζητούν να συμπεριληφθούν οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ
Ο επικεφαλής της 25μελούς ομάδας των επιθεωρητών που αφίχθη τη Δευτέρα στη Βαγδάτη χαρακτήρισε την κατάσταση «τεταμένη», αλλά πρόσθεσε, όμως ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Χανς Μπλιξ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σαμπρί. Ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε, πάντως, ότι η συνάντηση ήταν «εθιμοτυπική».

Όσον αφορά τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο και νότιο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μόνες μεταξύ των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες εμμένουν ότι οφείλουν να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του νέου ψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων εφαρμόζονται κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Οι εργασίες των επιθεωρητών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 20:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβάδισμα στην «περιστερά» της Χάιφα
 

Ο δήμαρχος της Χάιφα και πιθανός νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ

Προβάδισμα στον δήμαρχο της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα, στις εκλογές που διεξήχθησαν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κάπλης κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit poll).

Σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων ο δήμαρχος της Χάιφα και πρώην στρατηγός προηγείται με 57% των ψήφων έναντι του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 35%.

Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι δε θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών στο Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ.

Η αλλαγή στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος πραγματοποιείται ενόψει της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου στο Ισραήλ.

«Γεράκια» και «Περιστερές»

Ο 57χρονος, Άμραμ Μίτζνα, συγκαταλέγεται στις «περιστερές» του Εργατικού Κόμματος και είναι υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο δήμαρχος της Χάιφα έχει δηλώσει παλαιότερα ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα είναι προς όφελος των Ισραηλινών και δεν αποτελεί «κίνηση καλής θελήσεως» απέναντι στους Παλαιστινίους.

Εν αντιθέσει, ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ως υπουργός Άμυνας, έχει στο ενεργητικό σειρά επιδρομών κατά παλαιστινιακών στόχων και επανακατάληψεις παλαιστινιακών πόλεων.

«Έχω θέσεις σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές της παρούσας κυβέρνησης και θεωρώ ότι το ζήτημα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ισραήλ είναι μείζονος σημασίας», δήλωσε στο Κανάλι 2 του Ισραήλ, Άμραμ Μίτζνα.

Από την πλευρά του ο 66χρονος Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ υποστηρίζει ότι μόνο με αυτόν στην ηγεσία του κόμματος οι Εργατικοί θα έχουν ελπίδες εκλογής στις γενικές εκλογές του Ιανουαρίου.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Βυθίστηκε το Πρεστίζ
 

Οι ακτές της Γαλικίας έχουν γεμίσει με πετρέλαιο

Βυθίστηκε το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο, «Πρεστίζ» το οποίο νωρίτερα είχε κοπεί στα δύο στα ανοιχτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας.


Τα πρώτα θύματα της οικολογικής καταστροφής
Μέλη της τοπικής κοινότητας συμμετέχουν στην επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Γαλικίας, όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του BBC στον τόπο του ναυαγίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανείς πλέον δεν ελπίζει ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειές τους.

Το Πρεστίζ μετέφερε πάνω από 65.000 τόννους αργού πετρελαίου και έχουν ήδη διαρρεύσει χιλιάδες τόνοι. Η Ισπανίδα κοινοτική επίτροπος, που είναι αρμόδια για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο, μίλησε στο BBC για οικολογική καταστροφή



«Οικολογικές βόμβες»

Έντονα προβληματισμένοι από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος τόνισε ότι αισθάνεται «αποτροπιασμό από την ανικανότητα της ΕΕ να αποτρέψει τον κίνδυνο που καθιστούν οι πλωτοί κάλαθοι των αχρήστων», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε το Γάλλος πρόεδρος τα δεξαμενόπλοια.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη για άμεση εφαρμογή των οδηγιών ασφαλείας που υιοθετήθηκαν προ τριετίας μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Έρικα» στις γαλλικές ακτές.


Αντιμετωπίζουμε μια οικολογική καταστροφή σ'αυτή την περιοχή που είναι μία από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας
Λογιόλα Ντε Παλάθιο, επίτροπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Μεταφορών
Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Λογιόλα ντε Παλάθιο, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ' επανάληψη προσπαθήσει ν' απαγορεύσει την είσοδο πλοίων, όπως το «Πρεστίζ», στα ευρωπαϊκά ύδατα.

«Έχουμε εκδώσει ορισμένες οδηγίες, έχουμε προτείνει δύο πακέτα μέτρων μετά την τραγωδία του Έρικα πριν από τρία χρόνια, στις γαλλικές ακτές. Αναβλήθηκε η εφαρμογή των μέτρων αυτών πράγμα που σημαίνει πως μόνο μετά το 2005 θ'απαγορευθεί η είσοδος πλοίων, όπως το Πρεστίζ, στα ευρωπαϊκά ύδατα», είπε η Ισπανίδα επίτροπος, η οποία χαρακτήρισε τα δεξαμενόπλοια όπως το «Πρεστίζ» - «οικολογικές βόμβες».

Στο βυθό

Ο εκπρόσωπος της «Σμιτ Σάλβατζ» της ολλανδικής εταιρείας, η οποία επωμίστηκε το έργο διάσωσης του πλοίουεπεσήμανε ότι ορισμένα από τα μέρη του πλοίου θα καταλήξουν μεν στον βυθό αλλά χωρίς να υποστούν ρωγμές ή άλλες φθορές με αποτέλεσμα να περιοριστεί το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

Ωστόσο, ο Ντάνιελ Γέιτς, διευκρίνισε ότι δεν είναι εις θέσιν να γνωρίζουν πόσα μέρη του δεξαμενόπλοιου έχουν μείνει ανέπαφα.


Κάποια μέρη του πλοίου θα καταλήξουν στο βυθό χωρίς, όμως, ρωγμές
Η διαρροή του αργού πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Γαλικίας ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, όταν προκλήθηκαν ρωγμές στις δεξαμενές του πλοίου εξαιτίας των δυσμενών καιρισκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι επιπλέον πετρέλαιο διέρρευσε στην περιοχή την Τρίτη το πρωί όταν το δεξαμενόπλοιο κόπηκε στα δύο.

Περιβαλλοντολόγοι και μέλη οικολογικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι εάν όλο το φορτίο του πλοίου διαρρεύσει στη θάλασσα τότε η οικολογική καταστροφή στην Γαλικία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταστροφή του «'Εξον Βαλντέζ» στις ακτές της Αλάσκας, το 1989.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλείται η ζωή των δικαστών του Αντρεότι
 

Ο Τζούλιο Αντρεότι είναι αποφασισμένος να αποδείξει την αθωότητά του

Κινδυνεύει η ζωή του ιταλού δικαστή που καταδίκασε σε 24ετή κάθειρξη τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι.

Ο Λίνο Βερίνα είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα απειλητικό για τη ζωή του.

Ο πρόεδρος του εφετείου της Περούζιας είπε ακόμη ότι τώρα είναι υπό την προστασία της αστυνομίας καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Ο κ. Αντρεότι, που κυριάρχησε στη μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ιταλίας , σύμφωνα με τις κατηγορίες είχε ζητήσει από τη Μαφία να δολοφονήσει ένα δημοσιογράφο που επεδίωκε να μάθει πληροφορίες γιά το πρόσωπό του.

Ενας άλλος δικαστής , ο Μαουρίζιο Μουσκάτο , είναι κι αυτός υπό την προστασία της αστυνομίας.

Ο κ. Βερίνα επιμένει ότι οι απειλές κατά της ζωής του δεν πρόκειται να τον επηρεάσουν και να τον υποχρεώσουν να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 15:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Προετοιμάζεται η Πράγα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
 

Υπ'ατμόν οι δυνάμεις καταστολής στην Πράγα

Δρακόντεια μέτρα λαμβάνονται στην Πράγα εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος χαρτακτηρίζεται ιστορικής σημασίας και σ'αυτή θα λάβουν μέρος 40 αρχηγοί κρατών.

Στη σύνοδο θα γίνουν δεκτά ως μέλη του ΝΑΤΟ , επτά νέες χώρες , ανάμεσά του και τα τρία κράτη της Βαλτικής.


Παράλληλα οι χώρες του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα δύναμη ταχείας αναπτύξεως.

Περίπου 15.000 αστυνομικοί , στρατιώτες και άνδρες των ειδικών σωμάτων καταστολής συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ασφάλεια και για την αντιμετώπιση των αναρχικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται στην Πράγα αργότερα σήμερα , δύο μέρες πρίν από την έναρξη της συνόδου.

Μετά το πέρας της συνόδου ο κ. Μπους θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Βυθίστηκε το Πρεστίζ
 

Οι ακτές της Γαλικίας έχουν γεμίσει με πετρέλαιο

Βυθίστηκε το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ που είχε κοπεί νωρίτερα στα δύο έξω από της ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Το Πρεστίζ μετέφερε πάνω από 65 χιλιάδες τόνους πετρελαίου και έχουν ήδη διαρρεύσει χιλιάδες τόνοι. Η κοινοτική επίτροπος, που είναι αρμόδια για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο, μίλησε στο BBC για οικολογική καταστροφή



"Αντιμετωπίζουμε μία οικολογική καταστροφή σ'αυτή την περιοχή που είναι μία από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας ", προειδοποίησε η Λογιόλα ντε Παλάθιο, η οποία επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει ν' απαγορεύσει την είσοδο πλοίων, όπως το Πρεστίζ, στα ευρωπαϊκά ύδατα.

"Έχουμε εκδώσει ορισμένες οδηγίες, έχουμε προτείνει δύο πακέτα μέτρων μετά την τραγωδία του Έρικα πριν από τρία χρόνια, στις γαλλικές ακτές. Αναβλήθηκε η εφαρμογή των μέτρων αυτών πράγμα που σημαίνει πως μόνο μετά το 2005 θ'απαγορευθεί η είσοδος πλοίων, όπως το Πρεστίζ, στα ευρωπαϊκά ύδατα", είπε η εκπρόσωπος της Κοινότητας που χαρακτήρισε δεξαμενόπλοια όπως το Πρεστίζ - "οικολογικές βόμβες" .

Εν τω μεταξύ, ολομέτωπη επίθεση εναντίον όσων θεωρεί υπεύθυνους για τα ναυτικά ατυχήματα εξαπολύει η σημερινή "Liberation"

Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «διεφθαρμένους πλοιοκτήτες που κυκλοφορούν πλωτά φέρετρα» αλλά και για «ανεύθυνες κυβερνήσεις που πωλούν τη σημαία τους με κλειστά τα μάτια».

Η "Λιμπερασιόν" αναφέρεται ακόμη σε εμπόρους που ενδιαφέρονται να «μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να αποφύγουν τους φόρους και τις νομικές υποχρεώσεις που ισχύουν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες».

Ο κίνδυνος παρόμοιων καταστροφών, συνεχίζει, μπορεί να περιοριστεί αν οι πλοιοκτήτες επωμίζονται το συνολικό κόστος της καταστροφής η οποία προκαλείται από τα ναυάγια των πλοίων τους.

Η διεθνής κοινότητα, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα, «διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει λύσεις αλλά δε διαθέτει την πολιτική βούληση».



Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 15:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ευρωπαϊκό όραμα του Γκιούλ
 

Ριζικές αλλαγές υποσχέται η κυβέρνηση του κ. Γκιούλ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης , υπογράμισε ο νέος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική , από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία , ο κ. Γκιούλ επεχείρησε να καθησυχάσει αυτούς που εκφράζουν φόβους για το ενδεχομένο το ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αλλάξει το φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας.

"Η κυβέρνησή μου θα διατηρήσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και παράλληλα θα συνεχίσει την πορεία της πρός την Ευρώπη" , είπε ο κ. Γκιούλ.

Οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας γίνονται ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Τραγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Ο κ. Ερντογάν αύριο θα εέχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τονι Μπλερ στο Λονδίνο.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 13:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία ειρήνης στην Ινδονησία
 

Εντονη η παρουσία του στρατού στην Ατσέχ

Η ινδονησιακή κυβέρνηση και οι αντάρτες απο την επαρχία Ατσέχ συμφώνησαν να υπογράψουν ειρηνευ-
τική συμφωνία τον επόμενο μήνα με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων των τελευταίων 26 χρόνων.

Διαμεσολαβητές από το Κέντρο Ανθρωπιστικών Διαλόγων, Ερίκος Ντυνάν, που έχει την έδρα του στην Ελβετία, αναμένουν η συμφωνία ειρήνης να υπογραφεί στη Γενεύη στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι διαμεσολαβητές είπαν ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν, μολονότι εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Τζακάρτα μεταδίδει ότι οι συγκρούσεις στην επαρχία Ατσέχ συνεχίζονται και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ανώτατους διοικητές των ανταρτών.

Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 13:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Εκλoγή νέου αρχηγού....
 

Οι τρείς διεκδικητές της αρχηγίας του Εργατικού κόμματος

Στο Ισραήλ, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης ψηφίζουν για την εκλογή νέου ηγέτη εν όψει των επερχόμενων εκλογών τον Ιανουάριο.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο νυν ηγέτης του Εργατικού κόμματος Βενιαμίν μπεν Ελιέζερ.

Ο κ. Ελιέζερ απέσυρε το Εργατικό κόμμα από την κυβέρνηση συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν τον περασμένο μήνα λόγω των διαφορών που προέκυψαν με το κόμμα Λικούντ και οι οποίες είχαν σχέση με την οικονομική ενίσχυση των Εβραίων εποίκων.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης στην κούρσα για την αρχηγία του Εργατικού κόμματος προηγείται ο δήμαρχος της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ Αμράν Μίτζνα.

Ο κ. Μίτζνα είναι πρώην στρατηγός ο οποίος υποστηρίζει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ καθώς και την απομάκρυνση των Ισραηλινών εποίκων από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Βασικός αντίπαλος του κ. Μίτζνα είναι ο Χαΐμ Ραμόν ο οποίος αρνήθηκε να υπηρετήσει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Αριέλ Σαρόν .


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «χρυσό» κορίτσι του Μποντ
 

Χάλυ Μπέρι: Το «χρυσό» κορίτσι του Τζέιμς Μποντ

Για πρώτη φορά το «κορίτσι» του Βρετανού πράκτορα, Τζέιμς Μποντ, είναι «χρυσό» και κάτοχος του βραβείου Όσκαρ της Κινηματογραφικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τώρα έχω τα δικά μου όρια, τα οποία φροντίζω να μην ξεπερνώ
Χάλυ Μπέρι
Στην τελευταία ταινία της κινηματογραφικής σειράς του θρυλικού 007 η Χάλυ Μπέρι υποδύεται μια πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία καταλήγει να συνεργάζεται στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ για τη σύλληψη του «κακού» της ταινίας.

Η ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα ότι αρχικώς εξεπλάγην από την επιλογή της στο καστ της ταινίας, καθώς ουδέποτε είχε φανταστεί τον εαυτό της ως παρτενέρ του Τζέιμς Μποντ.

Η ίδια θυμάται: «Όταν μου πρότειναν το ρόλο, αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσα να υποδυθώ το κορίτσι του Μποντ. Αργότερα διάβασα το σενάριο και σκέφτηκα ότι μου ταιριάζει γάντι».

Και πρόσθεσε, «στην ταινία κοιτάζω τον Τζέιμς Μποντ στα μάτια, είμαι ίση. Μου φάνηκε, λοιπόν, όχι μόνο διασκεδαστικός ως ρόλος αλλά ότι μ' εμπνέει ως ηθοποιό και ως γυναίκα».

Χάλυ η «γουρσούζα»

Η περσόνα που υποδύεται η Χάλυ Μπέρι στην καινούργια ταινία του Τζέιμς Μποντ ονομάζεται Jinx (Τζινξ, σ.σ γουρσούζα). Ένα όνομα λιγότερο προκληρικό και εξωτικό σε σχέση με τα ονόματα που έφεραν οι προκάτοχές της.


Η Jinx κοιτάζει τον Μποντ στα μάτια
Η δε είσοδος της Μπέρι στην ταινία χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς η ηθοποιός αναδύεται από τη θάλασσα με ένα καυτό μπικίνι παραπέμποντας στη πρώτη εμφάνιση της Ούρσουλα Άντρες, επίσης, στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ, τον οποίο υποδυόταν το 1962 ο Σον Κόνερι.

Σύμβολο του σεξ

Το γεγονός ότι η Χάλυ Μπέρι έχει υπερτονίσει κάποια από τα σωματικά της προσόντα στις ταινίες, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει έχει επικριθεί από κάποιους κριτικούς κινηματογράφου.


Αδιαφορώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα
Χάλυ Μπέρι
Η ίδια, όμως, υποστηρίζει: «Είμαι αυτό που είμαι και δε δίνω λογαριασμό για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Είμαι ικανοποιημένη με τον εαυτό μου, διότι απέβαλα από πάνω μου τις χειροπέδες. Κάποτε αναλογιζόμουν κάθε μου κίνηση σύμφωνα με το τι σκέφτονταν οι άλλοι για μένα. Τώρα κάνω εγώ αυτο που θέλω. Τώρα πλέον έχω θέσει τα δικά μου όρια, τα οποία φροντίζω να μην ξεπερνώ».


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστραλία: «Αντιτρομοκρατικός πυρετός»
 

Στο Περθ ένα άτομο κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι έλαβε «αξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κρις Έλισον, η απειλή ήταν γενικού περιεχομένου και δεν αφορούσε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή για τους επόμενους μήνες.

Αρκετοί Αυστραλοί πέθαναν στη γειτονική Ινδονησία τον περασμένο μήνα από τη βομβιστική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 200 ανθρώπων.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές στο Περθ της Αυστραλίας απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός άνδρα, ο οποίος πιστεύεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην Κανμπέρα και του ισραηλινού προξενείου στο Σίδνεϊ.

Ο Ζακ Ροτς, ηλικίας 49 ετών, παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο και αρνήθηκε τις κατηγόριες.

«Αυθεντικό το μήνυμα μπιν Λάντεν»

Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι το ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την περασμένη εβδομάδα ήταν όντως του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το μήνυμα θεωρείται πλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθεωρήσεις σε τεντωμένο σχοινί
 

Συνεχίζονται οι πτήσεις των Αμερικανικών αεροσκαφών στο Ιράκ παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης

Στη σκιά αμερικανικών καταγγελιών για επίθεση εναντίων μαχητικών που περιπολούσαν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ξεκινούν οι επαφές των επιθεωρητών όπλων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Βαγδάτη.

Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ιρακινών εκπροσώπων και των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επικεφαλής της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι ο Σουηδός αξιωματούχος Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Οι κύριοι Μoχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.
Το περιεχόμενο των πρώτων συνομιλιών δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων όσον αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Σουηδός αξιωματούχος διευκρίνισε κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη ότι στόχος της αποστολής τους είναι να πραγματοποιήσουν μια «αξιόπιστη επιθεώρηση» προς όφελος όχι μόνο του Ιράκ αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Από την πλευρά της η ηγεσία του Ιράκ έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει, «το Ιράκ δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Νέα ιρακινή «παραβίαση»

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ιράκ έχει κατ' επανάληψη εξαπολύσει επιθέσεις κατά συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων και ως εκ τούτου η ιρακινή ηγεσία έχει ήδη παραβιάσει το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφάλεια του ΟΗΕ είναι αυτοί που τελικά θα κρίνουν τη συμπεριφορά του Ιράκ
Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι από την αρχή του μήνα τα αμερικανοβρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν πτήσεις πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, έχουν δεχθεί τουλάχιστον τρεις επιθέσεις.

Το Ιράκ κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με την επιβολή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 10:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Κανσί
 

Η σωρός του Κανσί μεταφέρεται στο στάδιο της πόλης Κουέτα

Στο Πακιστάν , στην πόλη Κουέτα , μεγάλο πλήθος κόσμου συμμετείχε στην κηδεία του Αϊμάλ Χαν Κανσί.

Ο Κανσί που είχε καταδικασθεί σε θάνατο εκτέλεσθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.

Ο Κανσί γεννήθηκε στην Κουέτα και εκτελέσθηκε για το φόνο δύο αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έξω από τα κεντρικά γραφεία της CIA κοντά στην Ουάσινγκτον.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην κηδεία του Κανσί φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από την αστυνομία.

Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν να υπάρξουν αντίποινα για την εκτέλεση του Κανσί.

Καλυμμένη μ'ένα πράσινο ύφασμα η σωρός του Κανσί μεταφέρθηκε στο στάδιο της πόλης Κουέτα όπου έγιναν προσευχές.

Αργότερα η σωρός μεταφέρθηκε σε οικογενειακό τάφο.

Συγγενείς του εκλειπόντα είπαν ότι η οικογένειά του Κανσί ήθελε η κηδεία του να γίνει σε στενό συγγενικό κύκλο , πολλοί όμως είχαν αντίθετη γνώμη και ήθελαν να παρευρεθούν στην κηδεία του Κανσί.

Στο Πακιστάν πολλοί θεωρούν ότι ο Κανσί είναι μάρτυρας.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλικία : Κίνδυνος για οικολογική καταστροφή
 

Οι ακτές της Γαλικίας έχουν γεμίσει με πετρέλαιο

Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ που ναυάγησε έξω από της ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας κόπηκε στα δύο.

Οι οικολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Γαλικίας αν δεν περιορισθεί η ροή του πετρελαίου.

Ηδη πέντε χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει από τις δεξαμενές του τάνκερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πάνω από 65 χιλιάδες τόνους πετρελαίου.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Ολλανδικής εταιρείας καθαρισμού SMIT δήλωσε ότι τα συνεργεία κατάφεραν να στρέψουν το πλοίο έτσι ώστε να το προστατεύσουν από τα κύματα και να μειώσουν τις πιθανότητες να κοπεί σε δυο κομμάτια.


Χιλιάδες πουλιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από τη μόλυνση
Εβδομήντα χιλιάδες τόννοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα και δημιούργησαν μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στα παράλια της Γαλικίας, μιας από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας.

Η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε τη μεταφορά του σκάφους σε λιμάνι της Πορτογαλίας, το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό από τις πορτογαλικές αρχές.

Ο Έλληνας καπετάνιος του Πρεστίζ, Απόστολος Μανγκούρας ο οποίος είχε αρχικά συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία, αφέθηκε την Κυριακή το βράδυ ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 3 εκ. ευρώ.

Εκτός από τις οικολογικές, το ναυάγιο του Πρεστίζ είχε και διπλωματικές επιπτώσεις, μεταξύ της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη επιμένει πως τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν το Γιβραλτάρ, κάτι που διαψεύδεται από το Λονδίνο.

Γαλλικό χτύπημα

Εν τω μεταξύ ολομέτωπη επίθεση προς όσους θεωρεί υπεύθυνους για τα ναυτικά ατυχήματα πραγματοποιεί η γαλλική Liberation με αφορμή το ναυάγιο του Πρεστίζ.

Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «διεφθαρμένους πλοιοκτήτες που κυκλοφορούν πλωτά φέρετρα» αλλά και για «ανεύθυνες κυβερνήσεις που πουλάνε τη σημαία τους με κλειστά τα μάτια».

Η Liberation αναφέρεται ακόμη σε εμπόρους που ενδιαφέρονται να «μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να αποφύγουν τους φόρους και τις νομικές υποχρεώσεις που ισχύουν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες».

Ο κίνδυνος παρόμοιων καταστροφών, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, μπορεί να περιοριστεί αν οι πλοιοκτήτες επωμίζονται το συνολικό κόστος της καταστροφής που προκαλείται από τα ναυάγια των πλοίων τους.

Η διεθνής κοινότητα, καταλήγει η Liberation «διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει λύσεις αλλά δεν διαθέτει και την πολιτική θέληση».


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλικία : Κίνδυνος για οικολογική καταστροφή
 

Οι ακτές της Γαλικίας έχουν γεμίσει με πετρέλαιο

Το ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ που ναυάγησε έξω από της ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας κόπηκε στα δύο.

Οι οικολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Γαλικίας αν δεν περιορισθεί η ροή του πετρελαίου.

Ηδη πέντε χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει από τις δεξαμενές του δεξαμενοπλοίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το τάνκερ μετέφερε πάνω από 65 χιλιάδες τόνους πετρελαίου.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Ολλανδικής εταιρείας καθαρισμού SMIT δήλωσε ότι τα συνεργεία κατάφεραν να στρέψουν το πλοίο έτσι ώστε να το προστατεύσουν από τα κύματα και να μειώσουν τις πιθανότητες να κοπεί σε δυο κομμάτια.


Χιλιάδες πουλιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από τη μόλυνση
Εβδομήντα χιλιάδες τόννοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα και δημιούργησαν μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στα παράλια της Γαλικίας, μιας από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας.

Η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε τη μεταφορά του σκάφους σε λιμάνι της Πορτογαλίας, το αίτημα όμως δεν έγινε δεκτό από τις πορτογαλικές αρχές.

Ο Έλληνας καπετάνιος του Πρεστίζ, Απόστολος Μανγκούρας ο οποίος είχε αρχικά συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία, αφέθηκε την Κυριακή το βράδυ ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 3 εκ. ευρώ.

Εκτός από τις οικολογικές, το ναυάγιο του Πρεστίζ είχε και διπλωματικές επιπτώσεις, μεταξύ της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη επιμένει πως τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν το Γιβραλτάρ, κάτι που διαψεύδεται από το Λονδίνο.

Γαλλικό χτύπημα

Εν τω μεταξύ ολομέτωπη επίθεση προς όσους θεωρεί υπεύθυνους για τα ναυτικά ατυχήματα πραγματοποιεί η γαλλική Liberation με αφορμή το ναυάγιο του Πρεστίζ.

Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «διεφθαρμένους πλοιοκτήτες που κυκλοφορούν πλωτά φέρετρα» αλλά και για «ανεύθυνες κυβερνήσεις που πουλάνε τη σημαία τους με κλειστά τα μάτια».

Η Liberation αναφέρεται ακόμη σε εμπόρους που ενδιαφέρονται να «μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να αποφύγουν τους φόρους και τις νομικές υποχρεώσεις που ισχύουν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες».

Ο κίνδυνος παρόμοιων καταστροφών, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, μπορεί να περιοριστεί αν οι πλοιοκτήτες επωμίζονται το συνολικό κόστος της καταστροφής που προκαλείται από τα ναυάγια των πλοίων τους.

Η διεθνής κοινότητα, καταλήγει η Liberation «διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει λύσεις αλλά δεν διαθέτει και την πολιτική θέληση».


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 06:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθεωρήσεις σε τεντωμένο σχοινί
 

Συνεχίζονται οι πτήσεις των Αμερικανικών αεροσκαφών στο Ιράκ παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης

Στη σκιά αμερικανικών καταγγελιών για επίθεση εναντίων μαχητικών που περιπολούσαν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων ξεκινούν οι επαφές των επιθεωρητών όπλων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Βαγδάτη.

Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ιρακινών εκπροσώπων και των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επικεφαλής της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι ο Σουηδός αξιωματούχος Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Οι κύριοι Μoχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.
Το περιεχόμενο των πρώτων συνομιλιών δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων όσον αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Σουηδός αξιωματούχος διευκρίνισε κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη ότι στόχος της αποστολής τους είναι να πραγματοποιήσουν μια «αξιόπιστη επιθεώρηση» προς όφελος όχι μόνο του Ιράκ αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Από την πλευρά της η ηγεσία του Ιράκ έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει, «το Ιράκ δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Νέα ιρακινή «παραβίαση»

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ιράκ έχει κατ' επανάληψη εξαπολύσει επιθέσεις κατά συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων και ως εκ τούτου η ιρακινή ηγεσία έχει ήδη παραβιάσει το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφάλεια του ΟΗΕ είναι αυτοί που τελικά θα κρίνουν τη συμπεριφορά του Ιράκ
Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι από την αρχή του μήνα τα αμερικανοβρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν πτήσεις πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, έχουν δεχθεί τουλάχιστον τρεις επιθέσεις.

Το Ιράκ κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με την επιβολή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστραλία: «Αντιτρομοκρατικός πυρετός»
 

Στο Περθ ένα άτομο κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι έλαβε «αξιόπιστες» πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κρις Έλισον, η απειλή ήταν γενικού περιεχομένου και δεν αφορούσε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή για τους επόμενους μήνες.

Αρκετοί Αυστραλοί πέθαναν στη γειτονική Ινδονησία τον περασμένο μήνα από τη βομβιστική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλί που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 200 ανθρώπων.

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές στο Περθ της Αυστραλίας απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον ενός άνδρα, ο οποίος πιστεύεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στην Κανμπέρα και του ισραηλινού προξενείου στο Σίδνεϊ.

«Αυθεντικό το μήνυμα μπιν Λάντεν»

Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι το ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την περασμένη εβδομάδα ήταν όντως του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Το μήνυμα θεωρείται πλέον αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 06:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρχεται… μαύρη τρύπα
 

Γραφική απεικόνιση της μαυρης τρύπας

Αστρονόμοι που αναλύουν στοιχεία του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια μαύρη τρύπα η οποία κινείται προς το γαλαξία μας με ταχύτητα 400.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι επιστήμονες θεωρούν, πάντως, ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από 6.000 έως 9.000 έτη φωτός.

Η μαύρη τρύπα που πιστεύεται ότι βρίσκεται προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού έχει συναντήσει στη διαδρομή της ένα αστέρι.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές μπορεί να αποδείξει ότι οι μαύρες τρύπες σχετίζονται με τα περιστρεφόμενα υπολείμματα ενός υπερκαινοφανή αστέρα (σούπερ νόβα).

Έρευνες στο σκοτάδι

Κύριο χαρακτηριστικό μιας μαύρης τρύπας είναι ότι αποτελεί μια περιοχή του διαστήματος με τόσο ισχυρή η βαρυτική έλξη ώστε «εγκλωβίζει» ακόμη και το φως. Γι αυτό δεν μπορεί να εντοπιστεί με απλή παρατήρηση.

Οι ερευνητές αναγκάζονται, λοιπόν, να μελετούν τις επιδράσεις που έχει σε ένα γειτονικό αστέρι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαύρη τρύπα, που ονομάστηκε GRO J1655-40 πιστεύεται ότι απορροφά από το γειτονικό αστέρι αέρια με τα οποία αυξάνει τη μάζα της.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 03:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
 

Ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το κατά πόσον έχει λυθεί ή όχι το Κυπριακό θα ληφθεί υπ' όψιν στο σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Ντέιβιντ Χάνεϊ αναφέρεται στον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, στις επιπτώσεις της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης και στις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα, ενόψει της πορείας ένταξης της Τουρκίας.

Επίλυση και ένταξη

Ερωτηθείς εάν οι πιέσεις που ασκούνται για τη λήψη απόφασης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βρετανός διπλωμάτης απάντησε, ότι η κοινότητα δεν έχει μεταβάλει τη θέση που είχε διατυπώσει στο Ελσίνκι, ότι δηλαδή η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

Ο λόρδος Χάνεϊ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής, πως κάθε απόφαση θα ληφθεί υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης στιγμής.

«Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία από τώρα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Το κοινοτικό κεκτημένο


Σε ερώτηση για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, ιδίως αναφορικά με τη μετακίνηση πολιτών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις προβλέψεις του σχεδίου Ανάν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και το δικαίωμα σύστασης επιχειρήσεων, για τη μετακίνηση Τούρκων από την Τουρκία προς τη βόρεια Κύπρο και για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.

«Η μετακίνηση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη θα διεξάγεται με βάσει τους κοινοτικούς κανονισμούς», σημείωσε ο Ντέιβιντ Χάνεϊ και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ιδέες αλλά πολιτικές πρακτικές, και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αυτών των πρακτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού θα είναι διαφορετική από ότι στο νότιο.

Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη εάν σκεφτεί κανείς ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στη βόρεια Κύπρο είναι το ένα πέμπτο από αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο λόρδος Χάνεϊ εκτίμησε ότι η Κοινότητα έχει βρει λύσεις για τέτοια θέματα και έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, όπου, όπως είπε, οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με εκείνους στην υπόλοιπη χώρα.

Οι επιπτώσεις της αποστρατιωτικοποίησης

Βάσει του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κύπρο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ.

Επ' αυτού, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό πάντοτε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολής του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης είναι ο εμπνευστής της πρότασης για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Ντέιβντ Χάνεϊ είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων με βάση τη νήσο.

Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των κρατιδίων, όπως είπε, που την αποτελούν.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 03:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Η ευρωπαϊκή περιοδεία του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταϊγίπ Ερντογάν απασχολεί μεγάλη μερίδα του σημερινού βρετανικού Τύπου.

Η εφημερίδα Financial Times σημειώνει ότι ο «ανεπίσημος ηγέτης» της Τουρκίας φαίνεται να αμφιβάλλει για την επίτευξη της «ανομολόγητης συμφωνίας, βάσει της οποίας η ΕΕ θα ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προκειμένου η Τουρκία να διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού».

Για πιο «ήπια γραμμή» Ερντογάν (σε σχέση με τις παλαιότερες τουρκικές απειλές για προσάρτηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου), κάνει λόγο η Independent.

Ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το πραγματικά δισεπίλυτο πρόβλημα δεν είναι οι λεπτομέρειες του σχεδίου Ανάν αλλά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Τέλος η Guardian φιλοξενεί δηλώσεις διπλωματών που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο «Ερντογάν έλεγε αυτά που έπρεπε πριν από τις εκλογές αλλά τώρα βγήκε να πλασάρει την Τουρκία στους ευρωπαίους-κάτι που δεν είχε σκεφτεί κανείς νωρίτερα».

Πόλεμος «λάσπης»

Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει το βασικό της θέμα στην αποστολή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ με τίτλο «καθώς φτάνουν οι επιθεωρητές, ξεσπά διαμάχη για την αμερικανική εκστρατεία σπίλωσης του έργου τους».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο επικεφαλής της αποστολής Χανς Μπλιξ στα λεγόμενα γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου που, όπως υποστηρίζει, είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν σε πόλεμο.

Η Guardian υποστηρίζει ότι η πρόσφατη διαμάχη είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης που έχει εκδηλωθεί εδώ και μήνες στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους επιθεωρητές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.