Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-22

  1. Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με... σταγονόμετρο
  2. «Στα πρόθυρα της ύφεσης» το Λονδίνο
  3. Έρευνα στο βυθισμένο Πρεστίζ
  4. Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ
  5. ΝΑΤΟ: Διεύρυνση προς Ανατολάς
  6. Συνομιλίες Μπους-Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη
  7. Θάνατος Βρετανού αξιωματούχου στη Τζενίν
  8. Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
  9. Συνομιλίες Μπους - Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη
  10. Νιγηρία: Εκατό νεκροί ενόψει... καλλιστείων
  11. NATO: Από το 1949 έως σήμερα
  12. Αποτροπή βομβιστικής επίθεσης στο Αφγανιστάν
  13. Συνάντηση Μπους-Πούτιν
  14. «Καθαρές λύσεις» για τη Κύπρο ζητάει ο Σημίτης
  15. Συνάντηση Μπους-Πούτιν
  16. Η καταγωγή του στενού μας... φίλου
  17. Βία δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή
  18. Ισραηλινά αντίποινα
  19. Πολύνεκρες ταραχές στη Νιγηρία
  20. Απόπειρα αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Air France
  21. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  22. Η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ
  23. Πολύνεκρες ταραχές στη Νιγηρία
  24. Επισκόπηση του σημερινού βρετανικού Τύπου
  25. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 23:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με... σταγονόμετρο
 

Τα γραφεία του κουρδικού ραδιοφώνου Οζγκιούρ, που τέθηκε εκτός νόμου από τις τουρκικές αρχές

Με απογοήτευση αντέδρασαν Κούρδοι πολιτικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυαναμενόμενη απόφαση της Άγκυρας, που επιτρέπει για πρώτη φορά τη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

Και αυτό γιατί η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου παρέχει το δικαίωμα μετάδοσης μόνο για μισή ώρα ημερησίως στην τηλεόραση και για 45 λεπτά στο ραδιόφωνο.


Πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα, αλλά και πολύ μικρό συνάμα
Ναζμί Γκιορ, Κούρδος πολιτικός
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις πολιτικά κριτήρια που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως όρους για την έναρξη διμερών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη των συνομιλιών από τους ηγέτες των «15», που συναντώνται στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.

Η στέρηση των δικαιωμάτων ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού της μεγάλης κουρδικής μειονότητας, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κούρδος πολιτικός, Ναζμί Γκιόρ, είπε στο ΒΒC αναφερόμενος στην απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα αλλά και πολύ μικρό συνάμα».

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η απόφαση δείχνει την επιθυμία του τουρκικού κράτους να ελέγχει και να περιορίζει τα δικαιώματα των Κούρδων.

Γλώσσα υπαρκτή αλλά απαγορευμένη

Η ύπαρξη του κουρδικού λαού και της γλώσσας του αποτελούσε για την Άγκυρα ταμπού επί σειρά δεκαετιών.


Η παραγωγός ραδιοφώνου, Φουσούν Ερντογάν επιμένει ότι δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία
Αυτά μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όταν κατόπιν κοινοτικών πιέσεων, θεσπίσθηκε το δικαίωμα εκπαίδευσης και έκφρασης στην κουρδική γλώσσα.

Η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου την Παρασκευή αποτελεί μέτρο υλοποίησης του δικαιώματος αυτού.

Αλλά οι Κούρδοι θεωρούν σημαντικότερο - σύμφωνα με ανταπόκριση του συντάκτη μας, Νικ Θορπ από την Κωνσταντινούπολη - το απεριόριστο δικαίωμα μετάδοσης εκπομπών λόγου και πολιτισμού στην κουρδική γλώσσα από ελεύθερα και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα πολύ καιρό για να πραγματοποιηθεί, καταλήγει ο ανταποκριτής μας.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 00:38 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στα πρόθυρα της ύφεσης» το Λονδίνο
 

Ανησυχίες στο Λονδίνο για επικείμενη ύφεση

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των απολύσεων στο Σίτι οδηγεί το Λονδίνο στα πρόθυρα της ύφεσης, όπως εκτιμά ένας ερευνητικός οίκος.

Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (ΚΟΕΕ) υπολογίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στο Λονδίνο, που τον περασμένο Αύγουστο εκινείτο ανοδικά κατά 0,7 %, τώρα αυξάνεται μόλις 0,2 %.

Το ΚΟΕΕ λέει ότι σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση αυτή των ρυθμών ανάπτυξης έπαιξε ο μεγάλος αριθμός περικοπών προσωπικού στο οικονομικό κέντρο της πόλης.

Οι απολύσεις προσωπικού αναμένεται να φτάσουν τις 25 χιλιάδες μέσα στο 2003.

Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, θα σημαίνει σύμφωνα με το ΚΟΕΕ, μια «βραδεία ανάκαμψη» για τη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Οι προοπτικές ύφεσης

Το ΚΟΕΕ υποστηρίζει ότι σε πραγματικούς αριθμούς το Λονδίνο ήδη διέρχεται περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης το τελευταίο εξάμηνο.


Λιγότεροι οι εργαζόμενοι στο Σίτι
Αυτό σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές σημαίνει ότι η πόλη περνά περίοδο ύφεσης, αλλά το ΚΟΕΕ διαπιστώνει ότι εάν ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία για όλο το 2002, τότε θα ήταν σωστότερο να μιλάμε για περίοδο «στα πρόθυρα της οικονομικής ύφεσης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πυροδότησε φήμες για αναγκαστική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων προς τα κάτω από την κυβέρνηση Μπλερ.

Σημειώνεται ότι ο τσάρος της βρετανικής οικονομίας αναμένεται την επόμενη Τετάρτη να καταθέσει τον προυπολογισμό στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δυσοίωνες είναι επίσης οι προβλέψεις του ΚΟΕΕ για τη φορολογική επιβάρυνση του μέσου Λονδρέζικου νοικοκυριού το 2003.

Το ΚΟΕΕ υπολογίζεςι ότι εξαιτίας των αυξήσεων στις δημόσιες δαπάνες τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν αναγκαστικά 18 % κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,5 % το 2001, αλλά θα αυξηθούν μόλις κατά 0,5 % το 2004.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Έρευνα στο βυθισμένο Πρεστίζ
 

Παραλία μαυρισμένη από το πετρέλαιο, κοντά στο ακρωτήριο Φινιστέρ της Ισπανίας

Η ισπανική κυβέρνηση ανέθεσε σε γαλλικό υποβρύχιο να ερευνήσει την περιοχή όπου βυθίστηκε την Τρίτη το τάνκερ Πρεστίζ, για να διαπιστωθεί εάν συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου από τις δεξαμενές του.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόϊ, δήλωσε ότι το υποβρύχιο θα μπορέσει να δει εάν το φορτίο αργού πετρελαίου που μετέφερε το πλοίο έχει στερεοποιηθεί στον παγωμένο βυθό του Ατλαντικού, όπως ελπίζουν ορισμένοι ειδικοί.

Το υπό λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο έσπασε από τη δύναμη των κυμάτων και βυθίστηκε την περασμένη Τρίτη σε βάθος τρεισήμισυ χιλιάδων μέτρων, στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Tο πετρέλαιο που διέρρευσε από το πλοίο έχει προκαλέσει μείζονα οικονομική και οικολογική καταστροφή, αφού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών αλιευτικών κοινοτήτων έχουν μείνει χωρίς εργασία και πάνω από 100 παραλίες της περιοχής έχουν μολυνθεί.

Το τάνκερ μετέφερε 77 χιλιαδες τόνους αργού πετρελαίου εκ των οποίων υπολογίζεται ότι διέρρρευσαν στο περιβάλλον δέκα τουλάχιστον χιλιάδες τόνοι.


17/11: Δορυφορική φωτογραφία δείχνει τη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο (αριστερά) προς τις ακτές
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης που επικρατούν στο βυθό του ναυαγίου δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαρροή.

Αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή, εάν κάποιες από τις δεξαμενές του πλοίου διανοίχτηκαν κατά την πρόσκρουσή του στον πυθμένα του ωκεανού.

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα περιβαλλοντική καταστροφή από διαρροή πετρελαίου συνέβη στις ακτές της Αλάσκας το 1989, όταν το πετρελαιοφόρο Έξον Βαλντέζ προσάραξε με αποτέλεσμα τη διαρροή 37 χιλιάδων τόνων πετρελαίου στις γύρω περιοχές.

Ήδη την Παρασκευή η κυβέρνηση της Μαδρίτης επέκτεινε την απαγόρευση αλιείας που είχε επιβάλει στις βορειοδυτικές ακτές της.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι εκτός από την πρώτη πετρελαιοκηλίδα που έφτασε να έχει μήκος 100 χιλιομέτρων, υπάρχουν ακόμα τέσσερις μικρότερες πτετρελαιοκηλίδες που προσεγγίζουν τις ακτές λόγω των ισχυρών ανέμων και θαλασσίων ρευμάτων της περιοχής.

Ο κ. Ραχόϊ παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής, που περιλαμβάνει τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινότητες αλιέων, υπό μορφή άτοκων δανείων, φορολογικών απαλλαγών και κοινωνικών παροχών.

Εκτός από το γαλλικό υποβρύχιο ερευνών στην περιοχή βρίσκονται στόλος ρυμουλκών, πλοίων ναυτικής διάσωσης, σκαφών περιβαλλοντικού καθαρισμού και ελικοπτέρων.

Στις ακτές συνεργεία 500 ατόμων προσπαθούν να καθαρίσουν τις μολυσμένες παραλίες από το πετρέλαιο.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ
 

Το ΝΑΤΟ άνοιξε τις πύλες του στη Ρωσία

Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη μία επίσημη τελετή, η οποία πριν από μερικά χρόνια θα εθεωρείτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Σχετικά Θέματα
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στον κάποτε αιώνιο εχθρό της: τη Ρωσία - το έθνος που επέφερε ουσιαστικά την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία αποφάσισε να ιδρύσει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στο οποίο η Μόσχα έχει τυπικά τουλάχιστον δικαίωμα συμμετοχής σε ορισμένες αποφάσεις.

Ποιός θα το φανταζόταν ότι κάποτε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Τζορτζ Μπους - θα καλωσόριζε τη Ρωσία στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και θα έκανε λόγο για πολύτιμη συνεργασία της Μόσχας.


Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν
Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Το ίδιο αισιόδοξος ήταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε κατά την ίδρυση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ότι αυτά που χωρίζουν πλέον τη Δύση με τη Μόσχα είναι περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν.

Ζήτημα χημείας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, έκανε μάλιστα λόγο για μία ιδιαίτερη χημεία ανάμεσα στους πάλαι ποτέ εχθρούς και νυν συνεργάτες.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση του Μαΐου «καμπή στην ιστορία».

«Το νέο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επιτρέπει και στη Μόσχα να συμμετέχει στη λήψη ορισμένων αποφάσεων», σημείωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Γερμανός ειδικός, Ότφριντ Νασάουερ.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άνοιξαν τον δρόμο της συνεργασίας
«Ωστόσο, εάν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στη λήψη μιας απόφασης τότε αυτομάτως η Ρωσία δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις διαδικασίες», διευκρίνισε ο Ότφριντ Νασάουερ.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός αναλυτής Τομάς Βάλασεκ πιστεύει ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Ρωσίας.

To NATΟ έχει προκαθορίσει ότι θα υπάρχει μία ευελιξία στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από κοινού με τη Ρωσία, λέει ο Τομάς Βάλασεκ.

Πολλά θα εξαρτηθούν όμως και από τη στάση της Ρωσίας.

Ήδη, πάντως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει αναλάβει να βοηθήσει στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τομάς Βάλασεκ.


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 00:26 ('Ωρα Λονδίνου)
ΝΑΤΟ: Διεύρυνση προς Ανατολάς
 

Η Λιθουανία είναι μία από τις χώρες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στη διάρκεια της συνόδου της Πράγας το ΝΑΤΟ δέχθηκε στους κόλπους του επτά νέες χώρες, τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σχετικά Θέματα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ διευρύνεται από την εποχή της λήξης του Ψυχρού Πολέμου και μετά.

Πριν από τρία χρόνια, η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε ανοίξει τις πύλες της στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Οι δηλώσεις του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ήταν πανηγυρικές.

Σήμερα βαδίζουν πλέον μαζί μας η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, έλεγε πριν από τρία χρόνια ο Μπιλ Κλίντον.


Σας καλωσορίζουμε στην κοινωνία της ελευθερίας
Μπιλ Κλίντον, πρόεδρος των ΗΠΑ 1992-2000
Η συμμαχία των χωρών αυτών στο παρελθόν με τη Ρωσία είχε οδηγήσει ουσιαστικά στην ίδρυση του ΝΑΤΟ. Σήμερα, όμως, ανήκουν στη συμμαχία της Δύσης.

«Τους καλωσορίζουμε λοιπόν στην κοινωνία της ελευθερίας», είχε διακηρύξει πριν από τρία χρόνια ο Μπιλ Κλίντον.

Για τη σημασία και το συμβολικό χαρακτήρα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται στα νέα κράτη μέλη μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Αμερικανός αναλυτής του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Τομάς Βάλασεκ.

«Οι χώρες αυτές αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ», είπε ο Τομάς Βάλασεκ και διευκρίνισε ότι «οι περισσότερες αποστολές στα Βαλκάνια ξεκινούν από την Ουγγαρία ή από άλλες γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι η στρατηγική θέση των εν λόγω χωρών είναι σημαντική».


Επί προεδρίας Κλίντον τρεις χώρες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες των χωρών αυτών, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν θεωρούνται πολύ σημαντικές για το ΝΑΤΟ, όμως πιστεύεται ότι «οι νέες χώρες μπορεί να προσφέρουν τις γνώσεις τους στον τομέα των μυστικών πληροφοριών», επεσήμανε ο Τομάς Βάλασεκ.

Ο εξοπλισμός επί τάπητος

Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα του ΝΑΤΟ, Ότφριντ Νασάουερ, πιστεύει ότι ουσιαστικά στην Πράγα θα τεθούν ορισμένα αιτήματα τόσο προς τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και προς τις νέα κράτη - μέλη.

Ο Ότιφριντ Νασάουερ υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προς την Ευρώπη για αύξηση του προϋπολογισμού όσον αφορά την Άμυνα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ζητούν, επίσης, να υπάρχει καλύτερος και πιο αναβαθμισμένος εξοπλισμός, ο οποίος να συμβαδίζει με τον αμερικανικό εξοπλισμό.

Τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ
Λετονία
Λιθουανία
Εσθονία
Σλοβενία
Σλοβακία
Ρουμανία
Βουλγαρία
Ουσιαστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Ευρώπη να αγοράσει αμερικανικό εξοπλισμό, δηλαδή σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη, τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, οι έξυπνοι πύραυλοι και βόμβες.

«Ορισμένες χώρες-μέλη μάλιστα μπορεί να αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό του στρατού τους, προκειμένου να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά τέτοιου εξοπλισμού», κατέληξε ο Γερμανός αναλυτής.

Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΝΑΤΟ

Ο Βρετανός αναλυτής και πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ, Κρις Ράιτ, εκτιμά ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένας μεγάλος στόχος για δύο κυρίως λόγους.

Από τη μια πλευρά εθεωρείτο ένα βήμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την άλλη πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήθελαν να ξεφύγουν από την επιρροή της Ρωσίας.

«Οι υποψήφιες χώρες πιστεύουν ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί τη συνοριακή ασφάλειά τους», υπογράμμισε ο Κρις Ράιτ.

Η είσοδος των νέων κρατών μελών δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή η τεχνογνωσία των νέων κρατών μελών σε ορισμένα σημαντικά θέματα θα αποβεί χρήσιμη στα υπόλοιπα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Για παράδειγμα διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον τομέα της χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων, αλλά και στους τρόπους άμυνας εναντίον τέτοιων όπλων», διευκρίνισε ο Κρις Ράιτ.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο Κρις Ράιτ, πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ διευρύνεται για να εδραιώσει την ισχύ του σε γεωγραφικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.


Το τεχνολογικό χάσμα προβληματίζει τις ΗΠΑ
«Ο βασικός λόγος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι πολιτικός και συμβολικός», υποστήριξε ο Ότφριντ Νασάουερ.

Ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θέλει να εδραιώσει την ισχύ της τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

«Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες των επτά χωρών, που πρόκειται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν είναι μεγάλες. Και ακόμη και το ίδιο το ΝΑΤΟ γνωρίζει ότι η συνεισφορά των εν λόγω χωρών δεν πρόκειται να είναι μεγάλη μέσα στα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Γερμανός ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Μπους-Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη
 

Υποδοχή του ζεύγους Μπους (στα δεξιά) από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη σύζυγό του, Λουντμίλα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία αποφάσισε να επεκταθεί προς Ανατολάς.

Αυτά είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζωρτζ Μπους, σε παλάτι έξω από την Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Μπους συνοδευόταν από τη σύζυγό του Λώρα, ενώ στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η σύμβουλος του προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, και ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, μεταξύ ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ρωσίας σχετικά με την πρόσκληση που απήυθυνε η Βορειοατλαντική Συμμαχία σε επτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στους κόλπους.

Ο κ. Μπους προσπάθησε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Πούτιν να τον καθησυχάσει για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, λέγοντάς του ότι η εξέλιξη αυτή είναι συμφέρουσα για τη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν και κοινό ανακοινωθέν για το θέμα του Ιράκ με το οποίο καλούν τον ηγέτη της χώρας αυτής, Σαντάμ Χουσεΐν, να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για αφοπλισμό του Ιράκ.

Διαφορετικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν, οι συνέπειες θα είναι «σοβαρές».


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 20:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Θάνατος Βρετανού αξιωματούχου στη Τζενίν
 

Νεαροί Παλαιστίνιοι αντιμέτωποι με ισραηλινό άρμα μάχης στη Τζενίν

Στη Μέση Ανατολή, ένας Βρετανός - ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών - βρήκε το θάνατο, όταν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επέδραμαν στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν.

Στις συγκρούσεις που επακολούθησαν την εισβολή σκοτώθηκε επίσης ένας Παλαιστίνιος έφηβος και τραυματίσθηκε μια Ιρλανδή υπήκοος.

Αδέσποτα πυρά

Ο Βρετανός που σκοτώθηκε είναι ο 53χρονος Ιάν Χουκ, ο οποίος βρισκόταν στη Τζενίν δουλεύοντας για την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών.

Γιατροί του τοπικού νοσοκομείου λένε ότι η σφαίρα που έπληξε το θύμα είναι απ' αυτές που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, είπε ότι ο Βρετανός έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, χαρακτηρίζοντας το θάνατό του ως «ένα ακόμα έγκλημα των Ισραηλινών».

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ λέει ότι θα ερευνήσει το συμβάν.


Νεαροί Παλαιστίνιοι κρύβονται σε χαλάσματα σπιτιών στην Τζενίν
Στο Λονδίνο με κοινή ανακοίνωσή τους ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, και η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, εκφράζουν βαθειά λύπη για το θάνατο του Ίαν Χουκ και υπόσχονται στην οικογένεια του ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη διαλεύκανσή του.

Πάντως στη Δυτική Όχθη επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς δυνάμεις τού Ισραήλ έχουν καταλάβει τις πόλεις Βηθλέεμ και Τζενίν, ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών στις πόλεις αυτές οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες συλλήψεις υπόπτων, κατεδαφίσεις σπιτιών και ανακρίσεις συγγενών των δραστών της βομβιστικής επίθεσης.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 17 - 23 Νοεμβρίου
 

Ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Πρεστίζ»

Το πλοίο, κτυπημένο από τις θύελλες, σπάσει στα δύο και βυθίζεται στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας


Οικολογική καταστροφή στη Γαλικία

Ένα από τα χιλιάδες θύματα της πετρελαιοκηλίδας από το πλοίο «Πρεστίζ»


Νατοϊκή διεύρυνση προς Ανατολάς

Ειδικές δυνάμεις αστυνομίας απέκλεισαν το κέντρο της Πράγας για τη Σύνοδο Κορυφή του ΝΑΤΟ


Δράμα ομηρίας σε ισπανικό σχολείο

Προπηλακισμός του δράστη από εξοργισμένους γονείς μαθητών, μετά τη λύση της πολιορκίας


Πρεμιέρα διάσημου... μυστικού πράκτορα

Ο Τζέημς Μποντ (Πίρς Μπρόσναν) και η επί σκηνής σύντροφός του (Χέηλ Μπέρυ) προσέρχονται στην πρεμιέρα της 20ης ταινίας του πράκτορα 007


Η περίεργη συμπεριφορά ενός σταρ

Βερολίνο: Ο Μάϊκλ Τζάκσον σε μπαλκόνι ξενοδοχείου, επιδεικνύοντας ένα αιωρούμενο βρέφος


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Μπους - Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη
 

Υποδοχή του ζεύγους Μπους (στα δεξιά) από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη σύζυγό του, Λουντμίλα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία αποφάσισε να επεκταθεί προς Ανατολάς.

Αυτά είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζωρτζ Μπους, σε παλάτι έξω από την Αγία Πετρούπολη.

Ο κ. Μπους συνοδευόταν από τη σύζυγό του Λώρα, ενώ στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η σύμβουλος του προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, και ο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, μεταξύ ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ρωσίας σχετικά με την πρόσκληση που απήυθυνε η Βορειοατλαντική Συμμαχία σε επτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στους κόλπους.

Ο κ. Μπους προσπάθησε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Πούτιν να τον καθησυχάσει για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, λέγοντάς του ότι η εξέλιξη αυτή είναι συμφέρουσα για τη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν και κοινό ανακοινωθέν για το θέμα του Ιράκ με το οποίο καλούν τον ηγέτη της χώρας αυτής, Σαντάμ Χουσεΐν, να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για αφοπλισμό του Ιράκ.

Διαφορετικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν, οι συνέπειες θα είναι «σοβαρές».


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 19:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νιγηρία: Εκατό νεκροί ενόψει... καλλιστείων
 

Μία από τις εκκλησίες που έκαψαν οι Μουσουλμάνοι στην πόλη Καντούνα

Στη Νιγηρία οι αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν από χθες με αφορμή τη διοργάνωση καλλιστείων για τη Μις Κόσμος στις αρχές Δεκεμβρίου επεκτάθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στη νιγηριανή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι ο όχλος, οπλισμένος με μαχαίρια, ρόπαλα και λοστούς επιτίθετο εναντίον οποιουδήποτε έδινε την εντύπωση ότι ήταν Χριστιανός

Οι ταραχές μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Αμπούτζα
Παρά τα αιματηρά επεισόδια οι διοργανωτές των καλλιστείων δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην τελετή για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσέγκουν Ομπάσαντζο, με τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους.

Λουτρό αίματος

Οι ταραχές ξέσπασαν χθες, όταν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης Καντούνα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα εξοργισμένοι μουσουλμάνοι επέδραμαν και έκαψαν τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι - αν ζούσε ο προφήτης Mοχάμετ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Miς Κόσμος.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 200 άτομα έχουν τραυματισθεί σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού.


Πρόσφυγες κάτοικοι της Καντούνα προσπερνούν ένα από τα θύματα
Πάντως στην πόλη η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς δεν έχει καταλαγιάσει η οργή των Μουσουλμάνων πιστών για την βλασφημία – όπως λένε – της εφημερίδας, παρότι η τελευταία ζήτησε επανειλημμένως συγγνώμη για την προσβολή του θρησκευτικού τους συναισθήματος

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν σποραδικά επεισόδια βίας.

Τις προηγούμενες ημέρες Μουσουλμάνοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίρια και επιτέθηκαν κατά χριστιανικών ναών.

Η Καντούνα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, θεωρείται επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
NATO: Από το 1949 έως σήμερα
 

Δώδεκα χώρες αποτελούσαν αρχικώς το ΝΑΤΟ

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, οι χώρες της Δύσης προέβησαν στην πανηγυρική διακήρυξης της ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ήταν η εποχή κατά την οποία άρχιζε η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου - το σιδηρούν παραπέτασμα.

Σχετικά Θέματα
Ο εχθρός ήταν η «κομμουνιστική» απειλή, δηλαδή η ισχυρή Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε μόλις εδραιώσει την κυριαρχία της στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τον Απρίλιο του 1949, οι ηγέτες της συμμαχίας συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να υπογράψουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, επί προεδρίας Χάρι Τρούμαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με αυτή τη συνθήκη θέλουμε να απελευθερωθούμε από τις επιθέσεις και τις συγκρούσεις», είχε πει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, και πρόσθεσε, «θέλουμε να προστατεύσουμε την περιοχή που έγινε το επίκεντρο δύο παγκοσμίων πολέμων».

Τα μέλη

Αρχικώς το ΝΑΤΟ αποτελείτο από 12 χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία μπήκαν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1952, ενώ η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία μπήκαν πολύ αργότερα το 1982.

VIDEO
Το ΝΑΤΟ χαρακτήριζε πάντα τον εαυτό του μία συμμαχία δημοκρατικών χωρών. Παρ' όλα αυτά, η Πορτογαλία είχε δικτατορικό καθεστώς όταν εισήχθη στο ΝΑΤΟ, ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πέρασαν από περιόδους στρατιωτικών καθεστώτων ενώ ήταν μέλη του ΝΑΤΟ.

Το 1971, επί δικτατορίας στην Ελλάδα, οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδος. Ωστόσο, δεν έλαβαν καμία απόφαση τότε.

Χωρίς εχθρό

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και μετά το ΝΑΤΟ δεν είχε πλέον έναν ισχυρό εχθρό απέναντί του.

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ προσανατολίσθηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Ήταν η εποχή των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αργότερα η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.


Αμερικανοί στρατιώτες το '50 στην Ευρώπη
Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και η βομβιστική εκστρατεία στο Κοσσυφοπέδιο, έκαναν πολλούς - ανάμεσα σε αυτούς και τη Ρωσία - να κάνουν λόγο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, οι χώρες-μέλη δεν μπορούν να απειλούν την εθνική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία μιας άλλης χώρας.

Στο όνομα της ειρήνης

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, δήλωνε ότι όλα γίνονταν εις το όνομα της ειρήνης.

«Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να δείξουμε πόσο σοβαρός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, ώστε να το καταλάβουν οι Σέρβοι ηγέτες», διακήρρυτε τότε ο Μπιλ Κλίντον, αλλά η εκστρατεία είχε επιφέρει πολλές διαδηλώσεις.


Αντινατοϊκές διαδηλώσεις
Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε πολλές χώρες της Δύσης. Στην Ελλάδα είχαν μάλιστα πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το ΝΑΤΟ έκανε έκανε λόγο για «λάθος» στην περίπτωση του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Ο τότε Αμερικανός πρέσβυς στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς δήλωνε.

«Οταν μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε μία χώρα έντεκα εκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει το 1999 ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια έχουν αλλάξει και άλλα. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έκαναν για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ να αλλάξει προσανατολισμό και να στραφεί εναντίον των δικτύων τρομοκρατίας και εναντίον των κρατών που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εισέλθει πλέον στον 21ο αιώνα.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποτροπή βομβιστικής επίθεσης στο Αφγανιστάν
 

Στόχος σχεδίου βομβιστικής επίθεσης ήταν ο Αφγανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Φαχίμ

Στο Αφγανιστάν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Άραβα στην Καμπούλ, πάνω στον οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά.

Ο συλληφθείς το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε κατηγορείται για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.

Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Άραβας ύποπτος συνελήφθη σε δρόμο από τον οποίο συνήθως περνά ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Μοχάμεντ Φαχίμ, ο οποίος ήταν ο στόχος της επίθεσης, λένε οι αρχές.

Η σύλληψη έγινε στη συνοικία Γουαζίρ Ακμπάρ Χαν, όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές.

Ο στρατηγός Φαχίμ έχει ήδη δεχθεί επίθεση κατά της ζωής του άλλη μια φορά αυτό το χρόνο, στην πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Ο στρατηγός Φαχίμ προέρχεται από τη Βόρεια Συμμαχία, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάϊ.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους-Πούτιν
 

Θερμή υποδοχή στη Ρωσία του ζεύγους Μπους (στα δεξιά) από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τη σύζυγό του

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε παλάτι έξω από την Αγία Πετρούπολη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα μεταξύ ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ρωσίας σχετικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Πέμπτη ότι εφτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να ενταχθούν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Μπους προσπάθησε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Πούτιν να τον καθησυχάσει για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ λέγοντάς του ότι η εξέλιξη αυτή είναι συμφέρουσα για τη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν και κοινό ανακοινωθέν για το θέμα του Ιράκ με το οποίο καλούν τον ηγέτη της χώρας αυτής Σαντάμ Χουσεΐν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κάνει λόγο για αφοπλισμό του Ιράκ.

Διαφορετικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν, οι συνέπειες θα είναι «σοβαρές».


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καθαρές λύσεις» για τη Κύπρο ζητάει ο Σημίτης
 

Οχι «υποπαραγράφους και αστερίσκους» για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει ο Ελληνας Πρωθυπουργός (φωτογραφία αρχείου)

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Πράγα Μαρίας Καστρισιανάκη

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει τις θέσεις της για το Κυπριακό, τον ευρωστρατό και το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Τουρκία», τόνισε στην ενημέρωσή του στο Κέντρο Τύπου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

«Η αίσθησή μου είναι ότι, αν και εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, το γενικό κλίμα είναι ότι δεν μπορεί να παραμένει εκκρεμές το Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Σημίτης, που επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος τού νησιού, η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

«Θα επιδιώξουμε καθαρές λύσεις τόσο στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου όσο και στο θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως υποπαραγράφους ή αστερίσκους», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Για το θέμα του αιτήματος της Τουρκίας να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως «η Τουρκία δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά της», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ είπε ότι κανείς δεν του έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα αν προϋπόθεση για να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Ωστόσο, ο κ. Σεζέρ εξαίρεσε από τη δήλωσή του αυτή τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι, όπως είπε, στις κατ'ιδίαν συναντήσεις, που είχε μαζί τους ήταν σαφείς ότι πρέπει να δωθεί στη Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Σεζέρ είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Τζωρτζ Μπους όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δεσμεύτηκαν ότι θα ασκήσουν όσο περισσότερη πίεση μπορούν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνάντηση Μπους-Πούτιν
 

Σημαντικές συνομιλίες έχει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους (στα δεξιά) με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτογραφία αρχείου)

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους συναντάται σήμερα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Πράγα μεταξύ ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Ρωσίας σχετικά με το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε την Πέμπτη ότι εφτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να ενταχθούν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι καλοδεχούμενη αν τη δει κανείς ότι γίνεται στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο κ. Μπους, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει, προσπαθεί, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που έχει με τον κ. Πούτιν να τον καθησυχάσει για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση της Ρωσίας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Τσετσενίας.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 14:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Η καταγωγή του στενού μας... φίλου
 

Από πολύ μικρή ηλικία τα σκυλιά φαίνεται να κατανοούν τα αφεντικά τους

Οι σκύλοι σήμερα χωρίζονται σε εκατοντάδες ράτσες, κάθε πιθανής απόχρωσης και μεγέθους, αλλά επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα μέλη του ζωϊκού αυτού είδους κατάγονται από μία και μοναδική αγέλη λύκων που έζησε στην περιοχή της Κίνας πριν 15 χιλιάδες χρόνια.


Φαίνεται ότι το 95% των σκύλων προέρχονται από τρεις και μόνο θηλυκούς προγόνους
Μάθιου Μπινς, Ίδρυμα Υγείας των Ζώων
Τρεις ομάδες ερευνητών επιχείρησαν να λύσουν ορισμένες παραδοσιακές απορίες σχετικά με την εξέλιξη και την κοινωνική ιστορία των σκύλων.

Τα πορίσματα των ερευνών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, δείχνουν ότι όλες οι ράτσες σκυλιών στον πλανήτη μάλλον προέρχονται γενετικά από τρία μόνο θηλυκά - που διεκδικούν τον τίτλο της «Εύας» του είδους.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ποικιλία που υπάρχει στην εμφάνιση των σκύλων όχι σε γενετικά αίτια αλλά στην επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, που κατάφερε να δημιουργήσει πολυάριθμες ράτσες, μέσω συστηματικής εκτροφής τους, ιδίως τα τελευταία 500 χρόνια.


Ένας σκύλος γίνεται συνήθως πλήρες μέλος της οικογένειας
Μία από τις ερευνητικές ομάδες μελέτησε τους σκύλους της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίοι μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι έλκουν την καταγωγή τους από τη Μέση Ανατολή.

Μία άλλη ομάδα μελέτησε τα σκυλιά της αμερικανικής ηπείρου και της Ωκεανίας, που πολλοί πίστευαν ότι κατάγονται από διαφορετικούς προγόνους, αλλά διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σκύλοι κατάγονται από ένα είδος που έζησε στην ανατολική Ασία.

Ο δρ Κάρλες Βίλα, του πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, είπε στο BBC: «Βρήκαμε ότι οι σκύλοι που κατάγονται από την Ευρασία έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο μαζί με τους μεταναστεύοντες πληθυσμούς».

Και προσθέτει ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το πώς και το γιατί οι πρόγονοί μας άρχισαν να εξημερώνουν σκύλους, αλλά η ταχύτητα εξάπλωσης και διαφοροποίησης του είδους δείχνει ότι διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες κοινωνίες.


Η ανθρώπινη «καλή συμπεριφορά» μαθαίνεται αλλά είναι και έμφυτη
«Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι εάν παραδείγματος χάριν τα σκυλιά βοηθούσαν στο κυνήγι, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα σε θηρευτικές κοινωνίες», λέει ο σουηδός ερευνητής.

Ο δρ Πήτερ Σαβολάϊνεν, από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, διήυθυνε την έρευνα για τα σκυλιά του «Παλαιού Κόσμου», αναλύοντας δείγματα DNA από σκυλιά της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και περιοχών της Αρκτικής.

Εκπληκτικά ευρήματα

Η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσε ότι, αν και οι περισσότεροι σκύλοι είχαν κοινή καταγωγή, η γενετική ποικιλία ήταν πολύ μεγαλύτερη στην ανατολική Ασία, γεγονός που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή το είδος εξημερώθηκε πολύ νωρίτερα.

«Μέχρι τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι τα σκυλιά κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, με βάση τα λίγα αρχαιολογικά ευρήματα και το γεγονός ότι άλλα ζωϊκά είδη έξημερώθηκαν πρώτα στην περιοχή αυτή» είπε στο BBC ο δρ Σαβολάϊνεν.


Τα σκυλιά αποδεικνύεται ότι διαθέτουν υψηλή ικανότητα κατανόησης
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά σύμφωνα με τον Μάθιου Μπινς, επικεφαλής γενετικής έρευνας, στο βρετανικό Ίδρυμα Υγείας των Ζώων:

«Για πρώτη φορά υπάρχουν σχετικώς πειστικά στοιχεία που εντοπίζουν τόσο τη χρονική περίοδο όσο και το χώρο όπου για πρώτη φορά εξημερώθηκαν οι σκύλοι», είπε.

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι το 95 % από τις ράτσες των σκύλων που υπάρχουν, έλκουν την καταγωγή τους από τρεις και μοναδικές θηλυκές προγόνους».


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 12:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βία δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή
 

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν καταλάβει τις πόλεις Βηθλεέμ και Τζενίν της Δυτικής Οχθης

Μεγάλη ένταση επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν καταλάβει τις πόλεις Βηθλεέμ και Τζενίν της Δυτικής Οχθης και έχουν προβεί σε αρκετές συλλήψεις ως απάντηση σε επίθεση αυτοκτονίας, που πραγματοποίησε Παλαιστίνιος σε λεωφορείο στην πόλη Ιερουσαλήμ την Πέμπτη από την οποία 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παράλληλα, ένας Βρετανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχασε τη ζωή του από πυροβολισμούς που δέχθηκε στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ σε κέντρο προσφύγων Παλαιστινίων της πόλης Τζενίν. Στη διάρκεια της επιχείρησης έχασε τη ζωή του και ένα παιδί.

Σε άλλα περιστατικά βίας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς που δέχθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς έκανε γνωστό ότι σκότωσε έναν στρατιώτη του Ισραήλ κοντά σε Εβραϊκό οικισμό.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 08:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινά αντίποινα
 

Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τη σορό ενός επιβάτη του λεωφορείου

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στη Βηθλεέμ, την πόλη όπου σύμφωνα με πληροφορίες κατοικούσε ο δράστης της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αποκλείσει το Ναό της Γεννήσεως και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραήλ τη διαταγή για τις επιχειρήσεις στη Βηθλεέμ έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν.

Η εισβολή ξεκίνησε από εχθές, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πλέον των 40.

Την ευθύνη της χθεσινής επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση, Χαμάς. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των παλαιστινιακών εδαφών από ισραηλινό στρατό.

Διεθνής κατακραυγή

Τον αποτροπιασμό του για τη νέα επίθεση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος κάλεσε την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην παρασυρθούν από το κύκλο βίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, καταδίκασαν τη νέα επίθεση.

«Είναι ολοφάνερο ότι παραμένουν δραστήριοι όσοι καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να βάλουν φρένο στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40

Την επίθεση κατεδίκασαν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξέφρασε μεγάλη ανησυχία.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης ήταν ηλικίας 20 ετών και βρισκόταν εντός του λεωφορείου όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του.

Η επίθεση συνέβη την ώρα της πρωϊνής κυκλοφοριακής αιχμής.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Το Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη της νέας επίθεσης στον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, και στις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να επιβληθεί των παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε μεν την επίθεση, διευκρίνισε, όμως, ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης φέρει η επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ χρειάζεται από τη διεθνή κοινότητα έργα και όχι λόγια.

Αριέλ Σαρόν

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει άμεσα με σκοπό να αποτρέψει περαιτέρω βομβιστικές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών, μετά τη βομβιστική επίθεση, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνέχισης των συνομιλιών για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο.


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες ταραχές στη Νιγηρία
 

Έως και 2.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί πριν από δύο χρόνια

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετές εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Καντούνα της Νιγηρίας, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, όπου τις τελευταίες ημέρες ομάδες ακραίων μουσουλμάνων διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος.

Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά ο Ερυθρός Σταυρός, που, παράλληλα, ανέφερε ότι πάνω από 200 είναι οι τραυματίες από τις ταραχές.

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι τα επεισόδια βίας συνεχίζονται σποραδικά.


Η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς
Τις προηγούμενες ημέρες Μουσουλμάνοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίρια και επιτέθηκαν κατά χριστιανικών ναών.

Η Καντούνα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, θεωρείται επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Την Τετάρτη, ακραίοι Μουσουλμάνοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων εφημερίδας, η οποία σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι ο προφήτης Μωάμεθ, αν ζούσε σήμερα, θα μπορούσε να παντρευτεί μία από τις διαγωνιζόμενες.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Air France
 


Αεροσκάφος της Air France προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Παρίσι ύστερα από αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γαλλικών αρχών, ένας άνδρας προσπάθησε να καταλάβει το αεροσκάφος που έκανε την πτήση Μόντρεαλ-Παρίσι, ακινητοποιήθηκε όμως από πλήρωμα και επιβάτες και συνελήφθη μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών βρετανικών εφημερίδων απασχολούν δύο κυρίως θέματα.

Αφενός η νέα μεγάλη απεργία των Βρετανών πυροσβεστών, που αρχίζει σήμερα και οι περισσότερες εφημερίδες φοβούνται, σύμφωνα με τους τίτλους τους, ότι θα προκαλέσει χάος, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Και αφετέρου, το πρόστιμο που επεβλήθη εχθές στην πριγκίπισσα Άννα, την μεγάλη κόρη της βασίλισας Ελισάβετ για τη... διαγωγή των σκύλων της.

Δαγκωματιές με κόστος...
'Ο σκυλο-οίκος των Γουϊντσορ' είναι ο τίτλος της Daily Mirror, κάτω από τη φωτογραφία της πριγκίπισσας Άννας καθώς αποχωρεί από το δικαστήριο, που της επέβαλε πρόστιμο 500 στερλινών γιατί ένα από τα σκυλιά της επετέθηκε σε δυο παιδιά πέρσι το Πάσχα.

Η Άννα γίνεται έτσι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν θα έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Ο Ντεκτάς καθυστερεί

Στις εσωτερικές σελίδες των βρετανικών εφημερίδων, ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ των Financial Times για το Κυπριακό.

'Ο Ντεκτάς καθυστερεί την κυπριακή αντίδραση' είναι ο τίτλος του άρθρου, που επισημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί του σχεδίου Αννάν πριν την επιστροφή του στο νησί και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με Τουρκοκύπριους πολιτικούς και τη νέα ηγεσία στην Άγκυρα.

'Ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η μόνη επιλογή είναι η οδός των διαπραγματεύσεων, αλλά στις διαπραγματεύσεις κανείς πρέπει να έχει μια βασική στρατηγική και σύμπνοια σε μια σειρά ζητημάτων', είπε στην εφημερίδα ο Εργκούν Ολγκούν, στενός συνεργάτης του κ. Ντεκτάς.

Οι Financial Times φιλοξενούν επίσης ένα εκτενές άρθρο γνώμης του Γερμανού πρώην διπλωμάτη Ντήτριχ φον Κίεβ, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι 'η Τουρκία αξίζει της Γερμανικής υποστήριξης ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ', καθώς 'μόνο έτσι θα βοηθηθεί η χώρα να ακολουθήσει το δρόμο της σταθερότητας, της Δημοκρατίας και της Δύσης'.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ
 

Μία συμμαχία 26 χωρών θα είναι δυσκίνητη, λένε οι επικριτές

Οι ηγέτες των 19 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης, εξοπλισμένης με τα πιο σύγχρονα οπλικά μέσα για την αντιμεπώπιση των ανά τον κόσμο κρίσεων αλλά και της απειλής που συνιστούν η διεθνής τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι εις θέσιν να «αναπτύσσει τις δυνάμεις του όσο το δυνατόν γρηγορότερα και σε όποιο σημείο του πλανήτη χρειάζονται οι υπηρεσίες του.

Ακόμα και σε περιβάλλοντα, όπου οι νατοϊκές δυνάμεις ενδεχομένως να βρεθούν ενώπιον απειλών με βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα», ανέφερε μεταξύ άλλων η διακήρυξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Η Ρωσία, από τη μεριά της, τόνισε ότι η συνεργασία της με το ΝΑΤΟ θα βελτιωθεί, εφόσον οι αλλαγές που προτείνονται για τη Συμμαχία έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανωφ, είπε χαρακτηριστικά ότι η μόνη ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είναι ότι τα νέα μέλη της Συμμαχία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τον περιορισμό των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.


Υπάρχει μεγάλο τεχνολογικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προωθούν, επίσης, ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τη διοικητική στρατιωτική δομή της συμμαχίας, η οποία έχει να αλλάξει από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ εξαρτάται ουσιαστικά από τις στρατιωτικές του δυνατότητες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Κάθε κράτος μέλος δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στο ριζικό εξοπλισμό της νατοϊκής υποδομής εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Τα κράτη μέλη ανέλαβαν συνολικά 408 δεσμεύσεις για τη δημιουργία της δύναμης η οποία καλείται:

- να αναπτύσσεται σε απομακρυσμένες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσα οπλικά μέσα χρειάζεται

- να μπορούν να αυτοσυντηρείται για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται

- να αμύνεται αποτελεσματικά εναντίον οποιουδήποτε εχθρού ή όπλου

- να επιτίθεται δυναμικά με απόλυτη ακρίβεια

Προς Ανατολάς διεύρυνση

Προηγουμένως οι ηγέτες των κρατών μελών απηύθυναν επίσημη πρόσκληση σε επτά πρώην κομμουνιστικές χώρες να ενταχθούν στις γραμμές του.


Αντινατοϊκές διαδηλώσεις παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων
Μιλώντας στην τελετή έναρξης της Συνόδου, ο γενικός γραμματέας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι τα 19 κράτη -μέλη θέλουν να προσκαλέσουν στις τάξεις τους τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ερσθονία, Λιθουανία και Λετονία, ώστε να εξαπλωθεί - όπως είπε - η εγγυήση ασφάλειας του ΝΑΤΟ από την Βαλτική έως τη Μαύρη Εύξεινο Πόντο.

«Η διεύρυνση αυτή θα διατηρήσει τόσο την δύναμη όσο και τη ζωτικότητα της Συμμαχίας μας», σημείωσε ο κ. Ρόμπερτσον, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας ως σύνοδο μετεξέλιξης.

«Πρόκειται πράγματι για συγκυρία που θα καθορίσει το μέλλον της βορειοατλαντικής Συμμαχίας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι η διευρυμένη νατοϊκή συμμαχία δεν θα αποτελεί απειλεί για κανένα απότα μέλη της και αναφέρθηκε ιδαιτέρως στην προοπτική ενός αποτελεσματικού συνεταιρισμού με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η διεύρυνση θα ενδυναμώσει τη σημαντικότερη -όπως είπε - συμμαχία της χώρας του.

Στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία δύναμης ταχείας επεμβάσεως, αλλά και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρες ταραχές στη Νιγηρία
 

Έως και 2.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί πριν από δύο χρόνια

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καντούνα της Νιγηρίας όπου εδώ και τρεις ημέρες ομάδες ακραίων μουσουλμάνων διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος.

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, και ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η ένταση αποκλιμακώνεται σιγά σιγά.


Η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς
Τις προηγούμενες ημέρες Μουσουλμάνοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίρια και επιτέθηκαν κατά χριστιανικών ναών.

Η Καντούνα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, θεωρείται επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Την Τετάρτη, ακραίοι Μουσουλμάνοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων εφημερίδας, η οποία σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι μέχρι και ο προφήτης Μωάμεθ θα μπορούσε να νυμφευτεί με μία από τις διαγωνιζόμενες.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του σημερινού βρετανικού Τύπου
 


Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών βρετανικών εφημερίδων απασχολούν δύο κυρίως θέματα.

Αφενός η νέα μεγάλη απεργία των Βρετανών πυροσβεστών, που αρχίζει σήμερα και οι περισσότερες εφημερίδες φοβούνται, σύμφωνα με τους τίτλους τους, ότι θα προκαλέσει χάος, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Και αφετέρου, το πρόστιμο που επεβλήθη εχθές στην πριγκίπισσα Άννα, την μεγάλη κόρη της βασίλισας Ελισάβετ για τη... διαγωγή των σκύλων της.

Δαγκωματιές με κόστος...
'Ο σκυλο-οίκος των Γουϊντσορ' είναι ο τίτλος της Daily Mirror, κάτω από τη φωτογραφία της πριγκίπισσας Άννας καθώς αποχωρεί από το δικαστήριο, που της επέβαλε πρόστιμο 500 στερλινών γιατί ένα από τα σκυλιά της επετέθηκε σε δυο παιδιά πέρσι το Πάσχα.

Η Άννα γίνεται έτσι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν θα έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Ο Ντεκτάς καθυστερεί

Στις εσωτερικές σελίδες των βρετανικών εφημερίδων, ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ των Financial Times για το Κυπριακό.

'Ο Ντεκτάς καθυστερεί την κυπριακή αντίδραση' είναι ο τίτλος του άρθρου, που επισημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί του σχεδίου Αννάν πριν την επιστροφή του στο νησί και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με Τουρκοκύπριους πολιτικούς και τη νέα ηγεσία στην Άγκυρα.

'Ο Πρόεδρος πιστεύει ότι η μόνη επιλογή είναι η οδός των διαπραγματεύσεων, αλλά στις διαπραγματεύσεις κανείς πρέπει να έχει μια βασική στρατηγική και σύμπνοια σε μια σειρά ζητημάτων', είπε στην εφημερίδα ο Εργκούν Ολγκούν, στενός συνεργάτης του κ. Ντεκτάς.

Οι Financial Times φιλοξενούν επίσης ένα εκτενές άρθρο γνώμης του Γερμανού πρώην διπλωμάτη Ντήτριχ φον Κίεβ, που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι 'η Τουρκία αξίζει της Γερμανικής υποστήριξης ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ', καθώς 'μόνο έτσι θα βοηθηθεί η χώρα να ακολουθήσει το δρόμο της σταθερότητας, της Δημοκρατίας και της Δύσης'.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 05:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να ανοίξει τις πύλες του σε επτά ακόμη χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία) αντιμετωπίζεται με ανάμεικτα συναισθήματα από τις εφημερίδες των χωρών που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ.

'Ένα βήμα στον έξω κόσμο'

Η Γερμανική Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στις χώρες που ήδη είναι μέλη του Συμφώνου.

Η εφημερίδα αναρωτιέται κατά πόσον μια συμμαχία που είχε δημιουργηθεί ως αμυντική, μπορεί να αλλάξει ρόλο και να μεταξελιχθεί σε ένα πολυπρόσωπο Οργανισμό Παγκόσμιας Ασφάλειας, χωρίς κάτι τέτοιο να τεθεί σε λαϊκή κρίση.

'Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποφεύγει μια τέτοιου είδους ψηφοφορία, είναι πολύ κακό σημάδι' καταλήγει η εφημερίδα.

Στην Πράγα, η Τσεχική Lidove Noviny επισημαίνει ότι ενώ 'μέχρι πρότινος το ΝΑΤΟ είχε στριμωχτεί στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο, εχθές έκανε το πρώτο βήμα προς τον έξω κόσμο'.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για τις περισσότερες από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες που θα γίνουν μέλη.

Η Πολωνική Rzeczpospolita κρίνει ότι με τα νέα μέλη η Πολωνία θα αποκτήσει 'συμμάχους κλειδιά στα ευαίσθητα σημεία των συνόρων της'.

Σκεπτικισμός στη Μόσχα

Από την άλλη μεριά, στη Μόσχα οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν το θέμα με μεγαλύτερη δόση σκεπτικισμού.

Η κυβερνητική Rossiskaya Gazeta περιγράφει σε κύριο άρθρο της τις 'μεγάλες διαφορές μεταξύ των θέσεων των Ευρωπαίων ηγετών και των βλέψεων της Ουάσιγκτων'.

'Η ιδέα να μετατραπεί η συμμαχία σε ενός είδους παγκόσμια αστυνομία που θα επιτρέπει στους Αμερικανούς να κατακτήσουν και να διατηρήσουν απόλυτη παγκόσμια κυριαρχία', λέει η εφημερίδα, 'βρίσκει αντιμέτωπες τόσο το Παρίσι και το Βερολίνο, όσο, μέχρι ενός σημείου, και το Λονδίνο'.

Η Nezavisimaya Gazeta προσθέτει μία ακόμη πτυχή: 'Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καινούριες, Νατοϊκές τους αποστολές, τα κράτη μέλη θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικάνικα συστήματα ελέγχου και όπλα ακριβείας'.

Όσο για τον ακριβή ρόλο των νέων μελών; Η εφημερίδα είναι της άποψης ότι 'τα παλαιότερα μέλη θα υποστηρίζουν τον πόλεμο εναντίον του παγκόσμιου κακού με χρήματα, ενώ τα νέα μέλη θα προσφέρουν, απλώς, τροφή για τα κανόνια'.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.