Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-14

  1. Επτά ημέρες σε εικόνες: 8 - 14 Νοεμβρίου
  2. Μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Νότια Κορέα
  3. Τη σύμπτυξη μετώπου επιδιώκουν οι αντίπαλοι του Σαντάμ
  4. Συμφωνία για τη διεύρυνση στην Κοπεγχάγη
  5. Γεγονός η πρός Ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ
  6. Ακτή του Ελεφαντοστού : Ετοιμοι πρός μάχη οι Γάλλοι στρατιώτες
  7. Παραίτηση Κίσινγκερ
  8. Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Βοστώνης
  9. 'Αποφασισμένος' ο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 18:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 8 - 14 Νοεμβρίου
 

Η Ευρώπη των «25»


Η σύνοδος της Κοπεγχάγης επιβεβαιώνει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέκα νέων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία

Χωρίς ειρήνη


Στην Κύπρο, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πραγματοποιήσαν διαδηλώσεις κατά του ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν...

Χωρίς συμφωνία


...τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν, με παρόμοιο τρόπο, και οι Τουρκοκύπριοι

Πετρελαϊκή κρίση


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τη γενική απεργία που έχει παραλύσει τη βιομηχανία πετρελαίου

Σκάνδαλο «Σερί»


Οι σχέσεις της Σερί Μπλερ με άτομο που είχε καταδικαστεί για άπατη και το οποίο τη βοήθησε να αγοράσει δύο διαμερίσματα, απασχόλησαν εκτενώς το βρετανικό Τύπο

Με τα μάτια στραμμένα στην Ισπανία


Εντονους φόβους προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι η διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ είναι πιθανό να συνεχισθεί στον Ατλαντικό μέχρι το 2006

Νόμπελ Ειρήνης


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προειδοποίησε για τους κινδύνους «ενός καταστροφικού πολέμου»

Απόπειρα κατά Μπακογιάννη


Άνδρας πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον της δημάρχου Aθηναίων Nτόρας Mπακογιάννη χωρίς να την πετύχει - τραυματίσθηκε ο οδηγός της


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Νότια Κορέα
 

Οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν έκτακτα μέτρα

Περίπου 50 χιλιάδες Νοτιοκορεάτες έλαβαν μέρος σε μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο 2 κοριτσιών που σκότωσαν Αμερικανοί στρατιώτες σε τροχαίο δυστύχημα.

Χιλιάδες αστυνομικοί των σωμάτων καταστολής παρεμπόδισαν τους διαδηλωτές να κάνουν πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία.

Η ανταπόκριτρια του BBC μεταδίδει από τη Σεούλ ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντιαμερικανική διαδήλωση των τελευταίων ετών.

Οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες επέβαιναν του τεθωρακισμένου οχήματος που κτύπησε και σκότωσε τη νεαρή κοπέλα.

Οι δύο στρατιώτες προσήχθησαν στο δικαστήριο που τελικά τους άφησε ελεύθερους.

Οι διαδηλωτές θέλουν οι στρατιωτές να δικασθούν και πάλι και ζητούν να αλλάξει η συμφωνία που διέπει την παρουσία των 35.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα.


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 14:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Τη σύμπτυξη μετώπου επιδιώκουν οι αντίπαλοι του Σαντάμ
 

Η ιρακινή αντιπολίτευση επανειλημμένα έχει διασπασθεί

Εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης έχουν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο με την ελπίδα ότι θα πετύχουν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ομάδων που αντιπολιτεύονται το καθεστώς της Βαγδάτης.

Τριακόσιοι και πλέον εκπρόσωποι , ανάμεσά τους και ανεξάρτητοι παρατηρητές από 50 κόματα , πρόκειται να συζητήσουν σχέδια για τη μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ στη μετα- Σαντάμ εποχή.

Η ιρακινή αντιπόλιτευση δέχεται έντονες πιέσεις από την Ουάσινγκτον να γεφυρώσει τις διαφορές της στους κόλπους της και να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ενωμένη πρίν αρχίσει μία νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Σανταμ Χουσείν .

Το συνέδριο των κομμάτων της αντιπολίτευσης οργανώθηκε από 6 οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η ιρακινή αντιπολίτευση είναι τόσο πολύ διασπασμένη που πολλές φορές αναβλήθηκε η οργάνωση συνεδρίου στο οποίο να εκπροσωπούνται όλες οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Ο Σαρίφ Αλί μπιν Χουσέιν , εκπρόσωπος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου , είπε στο BBC ότι στόχος του συνεδρίου είναι η αποδοχή κοινής ατζέντας από τα κόμματα που στρέφονται κατά του προέδρου Σαντάμ Χουσείν .


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για τη διεύρυνση στην Κοπεγχάγη
 

Πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στις δέκα υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ

Της απεσταλμένης μας στην Κοπεγχάγη, Ειρήνης Ρουμπόγλου

Με πανηγυρικές διακηρύξεις και φιλόδοξες αναγγελίες για το μέλλον έληξε χθες στην πρωτεύουσα της Δανίας η διαβόητη σύνοδος της Κοπεγχάγης.

Με τους περισσότερους από τους στόχους της δανικής προεδρίας να έχουν εκπληρωθεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να γίνει μετά την επίσημη ένταξη των 10 νέων χωρών, το 2004, η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο με περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

«Με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλείνει ένα αιματηρό και σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

Είναι γνωστό πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει πάνω από όλα μία οικονομική κοινότητα, σκοπός της οποίας ουσιαστικά είναι να αυξήσει την επιρροή της και να κυριαρχήσει στη διεθνή αγορά.

Ευρωστρατός

Ομως, με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος και για το θέμα του ευρωστρατού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Το θέμα του ευρωστρατού εκκρεμμούσε για δύο περίπου χρόνια, καθώς η Τουρκία – ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ – προέβαλε αντιστάσεις στην κοινότητα, ζητώντας από την πλευρά της κάποια ανταλλάγματα.

Χθες όμως, η νέα τουρκική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά τόσο τη – δυσμενή για την ίδια - πρόταση για την ευρωπαϊκή της προοπτική όσο και τα αιτήματα συνεργασίας στο θέμα του ευρωστρατού.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προχωρήσει πλέον στο σχηματισμό του πρώτου δικού της στρατού, μίας δύναμης που θα αποτελείται από 60.000 στρατιώτες.

Βάσει της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, το οποίο ενδέχεται να αναλάβει και την εκπαίδευση του ευρωπαϊκού στρατού.

Τουρκία και Κύπρος

Ο μεγάλος απογοητευμένος της υπόθεσης είναι η Τουρκία, η οποία δεν κατάφερε ικανοποιήσει τα αιτήματά της για έναρξη διαπραγματεύσεων το 2003, αλλά παρ' όλα αυτά αποδέχθηκε τελικά τις προτάσεις της κοινότητας, γνωρίζοντας ότι εάν τις απέρριπτε μπορεί ενδεχομένως να προκαλούσε ένα ρήγμα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη όχι μόνο για τις αποφάσεις ένταξής της χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις, αλλά και γιατί ουσιαστικά το ότι δεν επιλύθηκε το Κυπριακό κατά τη σύνοδο, σημαίνει ότι το όχι και τόσο δημοφιλές σχέδιο Ανάν δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιείται ως βάση διαπραγματεύσεων.

Κόστος

Το συνολικό εγχείρημα της διεύρυνσης αναμένεται να κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση 40,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή περίπου 1,5 δισεκατομμύρια παραπάνω από το αρχικό σχέδιο.

Επειτα από πολλές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να προσφέρει στην Πολωνία ένα δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω και στις υπόλοιπες εννέα χώρες-μέλη 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να καταβάλουν για τη διεύρυνση περίπου 70 ευρώ ο καθένας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 07:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Γεγονός η πρός Ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ
 

Η σημαία της ΕΕ θα κυματίζει σε 10 νέες πρωτεύουσες

Η Τουρκία υπογράμμισε ότι προτίθεται να επισπεύσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ικανοποιήσει τους όρους που θέτει η ΕΕ για ένταξη στην Κοινότητα.

Οι επίσημες συνομιλίες πρόκειται να αρχίσουν σε δύο χρόνια με στόχο την αποδοχή στους κόλπους της ΕΕ της πρώτης μουσουλμανικής χώρας , επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στην Κοπεγχάγη απέδειξε ότι η Ευρώπη δεν είναι αποκλειστικά ένα Χριστιανικό κλαμπ , ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Νωρίτερα είχε ανοίξει ο δρόμος για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Στην Κοινότητα εντάσσονται άλλες 10 χώρες , μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανώτατος Πολωνός αξιωματούχος , η χώρα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό των χωρών που εντάσσονται στην ΕΕ τόνισε ότι η χθεσινή μέρα ήταν η σημαντικότερη μέρα γι' αυτόν και για τους συμπατριώτες του από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 08:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακτή του Ελεφαντοστού : Ετοιμοι πρός μάχη οι Γάλλοι στρατιώτες
 

Οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ανταλλάξει πυρά με τους αντάρτες

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης στην Ακτή του Ελεφαντοστού είπε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες στη χώρα αυτή θα συνεχίσουν να παίζουν ένα ουδέτερο ρόλο, αν όμως δεχθούν τα πυρά των ομάδων που ενέχονται στον εμφύλιο πόλεμο τότε θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αντίποινα.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC χαρακτήρισε αβάσιμες τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο γαλλικός στρατός στην Ακτή του Ελεφαντοστού υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γαλλική στρατιωτική δύναμη βρίσκεται στη χώρα για να επιβάλλει τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και για να προστατεύσει του Γάλλους υπηκόους.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Γάλλος εκπρόσωπος αφού πρώτα η σημαντικότερη ομάδα των ανταρτών έκανε σαφές ότι προτίθεται αν χρειασθεί να συγκρουσθεί με το γαλλικό στρατό


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 07:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση Κίσινγκερ
 

Η παραίτηση Κίσινγκερ προβληματίζει τον πρόεδρο Μπους

Οι προσπάθειες του προέδρου Μπους να προσδιορισθούν οι αδυναμίες του κυβερνητικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετα την παραίτηση του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ από τη θέση του προέδρου της επιτροπής που επρόκειτο να κάνει τις σχετικές έρευνες .

Ο Δρ. Κίσινγκερ είχε διορισθεί πρόεδρος της επιτροπής πρίν από δύο εβδομάδες, και υπέβαλε την παραίτησή του ενώ η επιτροπή δεν είχε αρχίσει ακόμη το έργο της.

Προηγουμένως , στις αρχές της εβδομάδας την παραίτηση του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γερουσιαστής Τζόρτζ Μίτσελ.

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο Χένρι Κίσινγκερ λόγω της μακράς του σχέσης με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον είναι πάντα μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αλλά η απόφασή του να παραιτηθεί οφείλεται στα ποικίλα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα.

Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο ήθελαν ο κ. Κίσινγκερ να αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών του καθώς και λεπτομέρειες που αφορούσαν την οικονομική του κατάσταση


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 09:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Βοστώνης
 

Τα θύματα θέλουν αλλαγές στους κόλπους της Εκκλησίας

Ατομα που ισχυρίζονται ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου της Βοστώνης Μπέρναρντ Λό.

Από την άλλη μεριά τα άτομα αυτά απαιτούν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να συνεχίσει να ασχολείται με το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης που έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ.

Ο Καρδινάλιος Λο είχε κατηγορηθεί ότι συγκάλυπτε καθολικούς ιερείς που επιδίδοντο στην παιδοφιλία και ότι αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απομακρύνοντας τους ιερείς αυτούς από τους κόλπους της Εκκλησίας, καταγγέλλοντάς τους στις αρχές, προτιμούσε να τους μεταφέρει από ενορία σε ενορία.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος αποδέχθηκε την παραίτηση του Καρδιναλίου Λο μετά από σύντομη συνάντηση που είχε μαζί του στο Βατικανό.


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2002 - 09:06 ('Ωρα Λονδίνου)
'Αποφασισμένος' ο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα
 

Και 100 στρατιωτικοί υποστηρίζουν τους απεργούς

Ο "υπό πολιορκία" πρόεδρος της Βενεζουέλας , Χούγκο Τσάβεζ , είπε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ξένους εργάτες για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου που έχουν παραλύσει λόγω της γενικής απεργίας.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Τσάβεζ ενώ οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τη διευθέτηση της κρίσης λόγω της απεργίας που άρχισε πρίν από 12 μέρες.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι εκλογές είναι ο μόνος ειρηνικός δρόμος που οδηγεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η απεργία έχει παραλύσει τη βιομηχανία πετρελαίου . Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο και από τους βασικότερους προμηθευτές της αμερικανικής αγοράς .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.