Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-15

  1. «Όχι ξανά» λέει ο Αλ Γκορ
  2. Διεύρυνση: Η επόμενη ημέρα
  3. «Σχέδιο δολοφονίας Αμερικανών διπλωματών»
  4. Ιράκ: «Τρομοκρατία ΗΠΑ-Βρετανίας»
  5. Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
  6. 'Σύγκρουση' στη Μάγχη
  7. Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας
  8. 'Σύγκρουση' στη Μάγχη
  9. Γαλλικές ενισχύσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  10. Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας
  11. Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
  12. Εκλογικός θρίαμβος των Ινδουϊστών στο Γκουζαράτ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 02:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι ξανά» λέει ο Αλ Γκορ
 

Ο κ.Γκορ τελευταία πολλαπλασίασε τις δημόσιες εμφανίσεις του πέρνοντας μέρος ακόμη και σε κωμωδίες

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ αποφάσισε να μην διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ.Γκορ είπε ότι αν και επιθυμεί να συμβάλει στην αλλαγή της κυβέρνησης Μπους δεν πιστεύει πως ο καλλίτερος τρόπος επίτευξης του στόχου αυτού είναι να είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρεία.

Ωστόσο ο Αλ Γκορ είπε πιστεύει πως αν επαναλαμβανόταν η αναμέτρηση για το προεδρικό αξίωμα του 2000 θα κέρδιζε ο ίδιος και όχι ο Τζορτζ Μπους.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2000 περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο από τον Τζορτζ Μπους, αλλά έχασε τον Λευκό Οίκο επειδή ο κ.Μπους εξασφάλισε μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη της Κυριακής η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο κ.Γκορ, που πιστεύεται ότι προετοιμαζόταν από παιδί για την προεδρία των ΗΠΑ, θα έδινε την μάχη για τον λευκό Οίκο ακόμη μια φορά.

Μετά τις δηλώσεις του ο αγώνας για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος αρχίζει.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο τους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο κ.Αλ Γκορ είπε ότι αν και είναι δύσκολο να προβλέψει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά από δύο χρόνια είναι αισιόδοξος ότι οι Δημοκρατικοί μπορεί να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές αν επικεντρώσουν την προσοχή τους στην οικονομία.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 19:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεύρυνση: Η επόμενη ημέρα
 

Η (πολύ) μεγάλη οικογένεια των 25

Στα δημοψηφίσματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το 2004 για την αποδοχή της ένταξης στην ΕΕ στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους αρκετοί από τους δέκα ηγέτες των χωρών που έλαβαν πρόσκληση ένταξης.

Παράλληλα τα εθνικά κοινοβούλια των 15 μελών της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν τη διεύρυνση.


Η Πολωνία ανησυχεί για το μέλλον των αγροτών της
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί σε αρκετές από τις υπό ένταξη χώρες, για την έκβαση των δημοψηφισμάτων είναι το σχόλιο του Αντρίς Κεστέρις, υπεύθυνου για τις διαπραγματεύσεις της Λετονίας με την ΕΕ. «Το δημοψήφισμα θα είναι μια δύσκολη υπόθεση καθώς είμαστε ένα μικρό έθνος και τα μικρά έθνη δεν αισθάνονται άνετα μέσα σε μεγαλύτερους οργανισμούς» είπε ο Κεστέρις στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η αδιαφορία των πολιτών για τη διεύρυνση σε χώρες όπως η Πολωνία και η Εσθονία ενδέχεται να σημάνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα προτιμήσουν το «ΟΧΙ» στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της ανταποκρίτριας του BBC στη Μάλτα η οποία μεταδίδει ότι η χώρα είναι διχασμένη σε σχέση με την ανάγκη ένταξής της στην ΕΕ. Στη Μάλτα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οικονομικός «μποναμάς»

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι οι συμφωνίες οικονομικής ενίσχυσης των υπό ένταξη χωρών που επιτεύχθηκαν στην Κοπεγχάγη ίσως μεταπείσουν ορισμένους από τους ψηφοφόρους.

Η ΕΕ δέχτηκε να προσφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Πολωνία- τη μεγαλύτερη από τις νέες χώρες- και περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Η Πολωνία είχε προειδοποιήσει ότι χωρίς οικονομική ενίσχυση οι αγρότες της θα συνθλιβούν από τις δυνάμεις της ενιαίας αγοράς.

«Δεν θα είναι ένα εύκολο βήμα για την κοινωνία μας» δήλωσε ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ταντέουσζ Μαζοβιέσκι.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 20:08 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σχέδιο δολοφονίας Αμερικανών διπλωματών»
 

Η αστυνομία εντόπισε αυτοκίνητο με εκρηκτικά

Η αστυνομία στο Πακιστάν συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για απόπειρα δολοφονίας δυο Aμερικανών διπλωματών στο Καράτσι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας μαζί με τις συλλήψεις κατασχέθηκε και ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά.

Ανακοινώθηκε ότι οι δράστες σχεδίαζαν να χτυπήσουν με αυτό, το αυτοκίνητο που μετέφερε τους δυο διπλωμάτες.

Πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι τρεις συλληφθέντες ανήκουν στην οργάνωση Χαρκάτ-ε-Τζιχάντ Ισλάμι που πιστεύεται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Ενας από τους συλληφθέντες κατηγορείται ακόμη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο στο ξενοδοχείο Σέρατον στο Καράτσι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άτομα-στην πλειοψηφία τους υπάλληλοι του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 17:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Τρομοκρατία ΗΠΑ-Βρετανίας»
 

Αμερικανικά F-16 πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις στο Ιράκ

Το Ιράκ κάλεσε τον ΟΗΕ να διακόψει τον «ακήρυχτο πόλεμο» που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε διεξάγεται εναντίον του από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Με επιστολή τους προς τον γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Νατζί Σάμπρι, αναφέρει ότι αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο του Ιράκ τουλάχιστον 1.000 φορές στην περίοδο από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου.


Το Ιράκ υποστηρίζει ότι εκατοντάδες άτομα πέθαναν τα τελευταία χρόνια από «συμμαχικούς βομβαρδισμούς»
Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» τις επιθεωρήσεις και τους βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών που πραγματοποιούν τα μαχητικά στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Το Σάββατο αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά έβαλαν εναντίον ιρακινών στόχων καθώς, όπως αναφέρθηκε, ιρακινό μαχητικό παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ.

Ο κ. Σάμπρι ζήτησε από τον ΟΗΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό των επιθετικών ενεργειών από την πλευρά των ΗΠΑ και της Βρετανίας.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 13:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
 

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι εκμεταλλεύεται τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Σε συνέντευξη του στην Τάιμς της Κυριακής , ο κ. Αραφάτ υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από την παλαιστινιακή υπόθεση για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς του στόχους.

Ο κ. Αραφάτ εκφράζει την οργή του επειδή η Αλ Κάιντα προσπάθησε να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις - όπως αυτή του περασμένου μηνός στη Μομπάσα - ισχυρίζομενη ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μέρος της εκστρατείας για την απελευθέρωση ακραίων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ο κ. Αραφάτ τόνισε ότι το κίνημα που εκπροσωπεί καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ακόμη κι αν αυτοί είναι Ισραηλινοί.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 11:28 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σύγκρουση' στη Μάγχη
 

Εχουν αρχίσει έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου

Ναυαγοσωστικά έχουν μεταβεί στην περιοχή της Μάγχης όπου βυθίστηκε φορτηγό πλοίο που μετέφερε περίπου τρείς χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα.

Το φορτίο του σκάφους που συμπεριελάμβανε αυτοκίνητα BMW, VOLVO και SAAB ήταν αξίας 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιοκτήτες του νορβηγικού πλοίου - το Tricolor , όπως ονομάζεται - να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί η ρύπανση πριν γίνουν προσπάθειες για την ανάσυρση του σκάφους με στόχο τη διάσωση του φορτίου.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι στη Γαλλία μεταδίδει ότι περίπου 2 χιλιάδες τόνοι καυσίμων θα πρέπει με αντλίες να αφαιρεθούν από το φορτηγό πλοίο.

Το Tricolor βυθίσθηκε έξω από το γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης όταν λόγω της πυκνής ομίχλης συγκρούσθηκε με πλοίο μεταφοράς κονταίηνερ.

Και τα 24 μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 13:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας
 

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε ειρηνικά αλλά πολύ παλμό

Στη Βενεζουέλα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χούγκο Τσάβεζ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης προερχόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας.

Ορισμένοι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνούσε το ένα εκατομύριο.

Τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Τσάβεζ , οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο κ. Τσάβεζ αρνείται να παραιτηθεί μολονότι συνεχίζεται η πανεθνική απεργία που άρχισε πρίν από δύο εβδομάδες .

Την παραίτηση Τσάβεζ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχουν ζητήσει πρόσφατα και οι ΗΠΑ.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Βενεζουέλα μεταδίδει ότι παρά την εντυπωσιακή πορεία διαμαρτυρίας και την έκδηλη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων , πολλοί εργάτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πολιτική του πρόεδρου Χούγκο Τσάβεζ.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 10:18 ('Ωρα Λονδίνου)
'Σύγκρουση' στη Μάγχη
 

Εχουν αρχίσει έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου

Ναυαγοσωστικά έχουν μεταβεί στην περιοχή της Μαγχης όπου βυθίστηκε φορτηγό πλοίο που μετέφερε περίπου τρείς χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα.

Το φορτίο του σκάφους που συμπεριελάμβανε αυτοκίνητα BMW, VOLVO και SAAB ήταν αξίας 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιοκτήτες του νορβηγικού πλοίου - το Tricolor , όπως ονομάζεται - να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί η ρύπανση πριν γίνουν προσπάθειες για την ανάσυρση του σκάφους με στόχο τη διάσωση του φορτίου.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι στη Γαλλία μεταδίδει ότι περίπου 2 χιλιάδες τόνοι καυσίμων θα πρέπει με αντλίες να αφαιρεθούν από το φορτηγό πλοίο.

Το Tricolor βυθίσθηκε έξω από το γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης όταν λόγω της πυκνής ομίχλης συγκρούσθηκε με πλοίο μεταφοράς κονταίηνερ.

Και τα 24 μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 09:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλικές ενισχύσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού
 

Οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ανοίξει πυρ εναντίον των ανταρτών

Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτες γαλλικές ενισχύσεις έχουν φθάσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 150 αλεξιπτωτιστές από την Κορσική αφίχθησαν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

Οι αλεξιπτωτιστές αυτοί θα ενισχύσουν δύναμη 1.000 και πλέον Γάλλων στρατιωτών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η γαλλική δύναμη έχει την εντολή να παρέμβει στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών - ώστε να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση της χώρας - όπως ανέφερε Γάλλος εκπρόσωπος.

Τα ΗΕ προετοιμάζουν σχέδια για τη μεταφορά εκατομμυρίων προσφύγων σε περίπτωση εντατικοποίησης των συγκρούσεων .


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 09:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας
 

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε ειρηνικά αλλά πολύ παλμό

Στη Βενεζουέλα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χούγκο Τσάβεζ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης προερχόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας.

Ορισμένοι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ξεπερνούσε το ένα εκατομύριο.

Τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Τσάβεζ , οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο κ. Τσάβεζ αρνείται να παραιτηθεί μολονότι συνεχίζεται η πανεθνική απεργία που άρχισε πρίν από δύο εβδομάδες .

Την παραίτηση Τσάβεζ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχουν ζητήσει πρόσφατα και οι ΗΠΑ.

Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Βενεζουέλα μεταδίδει ότι παρά την εντυπωσιακή πορεία διαμαρτυρίας και την έκδηλη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων , πολλοί εργάτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πολιτική του πρόεδρου Χούγκο Τσάβεζ.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 09:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αραφάτ επικρίνει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν
 

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ κατηγόρησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι εκμεταλλεύεται τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Σε συνέντευξη του στην Τάιμς της Κυριακής , ο κ. Αραφάτ υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από την παλαιστινιακή υπόθεση για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς του στόχους.

Ο κ. Αραφάτ εκφράζει την οργή του επειδή η Αλ Κάιντα προσπάθησε να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις - όπως αυτή του περασμένου μηνός στη Μομπάσα - ισχυρίζομενη ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μέρος της εκστρατείας για την απελευθέρωση ακραίων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ο κ. Αραφάτ τόνισε ότι το κίνημα που εκπροσωπεί καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών ακόμη κι αν αυτοί είναι Ισραηλινοί.


Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2002 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογικός θρίαμβος των Ινδουϊστών στο Γκουζαράτ
 

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί για τη διεξαγωή των εκλογών

Ο εθνικιστής υπουργός του κρατιδίου Γκουζαράτ και ηγέτης του Ινδουιστικού κόμματος Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε ότι κέρδισε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας εθνοσυνέλευσης.

Το αντίπαλο κόμμα , το Κόμμα του Κογκρέσου , παραδέχθηκε την ήττα του , αφού πρώτα η καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι το κόμμα του κ. Μόντι , το Μπαρατίγια Ζανάτα (BJP) , συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου είπε ότι το BJP κέρδισε τις εκλογές επειδή κατάφερε να διχάσει τους Ινδουιστές και του Μουσουλμάνους.

Ο κ. Μόντι έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την θρησκευτική βία στο κρατίδιο του Γκουζαράτ νωρίτερα φέτος που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι - οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι να χάσουν τη ζωή τους .

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Γκουζαράτ κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ινδία σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι εκλογές στο Γκουζαράτ είχαν θεωρηθεί τεστ δοκιμασίας ανάμεσα σ' αυτούς που υποστηρίζουν το κοσμικό κράτος και σ' εκείνους που είναι υπέρμαχοι του Ινδουιστικού εθνικισμού.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.