Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-16

  1. Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Λονδίνο
  2. ΗΠΑ: «Προβλήματα στο φάκελο του Ιράκ»
  3. Μέσιτς εναντίον Μιλόσεβιτς
  4. Και εκτός συνόρων ο «ευρωστρατός»
  5. «Κατηγορώ τον Μιλόσεβιτς»
  6. Μέτρα του Πάπα για τον περιορισμό της παιδοφιλίας
  7. Σε 'σκληρή γλώσσα' ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
  8. Η ιρακινή αντιπολίτευση δεν 'μιλάει την ίδια γλώσσα'
  9. Σε σκληρή γλώσσα ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
  10. Σύγκρουση στη σύγκρουση
  11. Σε σκληρή γλώσσα ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
  12. Νέα σύγκρουση στη Μάγχη
  13. Στη Χάγη η Μπιλιάνα Πλάβσιτς
  14. Ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Συρίας στο Λονδίνο

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 02:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Λονδίνο
 

Ο Γασέρ Αραφάτ θα επιλέξει τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να προσκαλέσει στο Λονδίνο Παλαιστίνιους ηγέτες σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οι συνομιλίες στο Λονδίνο θα γίνουν αρχές του 2003 και θα είναι παράλληλες με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας να καταστρώσουν ένα σχέδιο αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή.

Εκπρόσωποι του λεγόμενου «κουαρτέτου διαπραγματευτών» καθώς και κρατών της περιοχής θα προσκληθούν στη διάσκεψη του Λονδίνου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ.Μπλερ είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών των Παλαιστίνιων και σε θέματα ασφαλείας.

Της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρόου.

Από τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, ζητήθηκε να επιλέξει ανώτερα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επίσης προσκλήθηκαν να στείλουν εκπροσώπους η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 19:31 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Προβλήματα στο φάκελο του Ιράκ»
 

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα συμπεράσματά τους για το ιρακινό οπλοστάσιο

Τη δυσαρέσκειά του για τα στοιχεία που κατέθεσε η Βαγδάτη σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

«Εξετάσαμε εξ' αρχής τα στοιχεία με σκεπτικισμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει μέχρι στιγμής, ο σκεπτικισμός αυτός είναι βάσιμος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου παραμένουν σε επιφυλακή
Το Ιράκ είχε παραδώσει στον ΟΗΕ περίπου 12 χιλιάδες σελίδες εγγράφων σχετικά με το οπλοστάσιό του και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες τους εξέταζαν για να διαπιστώσουν κατά πόσο συμφωνούν με τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ.

Πυρήνας κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ ομάδες αντικαθεστωτικών του Ιράκ που συναντήθηκαν στο Λονδίνο συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Συντάκτης του BBC που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι η σύσταση της επιτροπής είναι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής συνομιλιών.


Ο Αμερικανός απεσταλμένος έχασε την υπομονή του
Το συνέδριο επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ, όμως τα μέλη του δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε καμία απόφαση.

Η διάσταση απόψεων και η έντονη λογομαχία ανάγκασαν τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το συνέδριο, αν και στη συνέχεια επανήλθε έτοιμος να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Συρία- Βρετανία

Το Θέμα του Ιράκ απασχόλησε και την επίσημη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Συρίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι δυο άνδρες χαρακτήρισαν το διάλογο εποικοδομητικό αν και φαίνεται ότι κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλέρ σημείωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε σχέση με το Ιράκ. Νωρίτερα, μάλιστα, με άρθρο του στους Financial Times είχε υποστηρίξει ότι μία σύρραξη στο Ιράκ, «δεν είναι αναπόφευκτη».

Ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τον Ιανουάριο στο Λονδίνο ηγετικά στελέχη των παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να προωθήσει, όπως είπε, τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή και να ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2002 - 22:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέσιτς εναντίον Μιλόσεβιτς
 

O Mέσιτς υποστηρίζει ότι ο μόνος στόχος του Μιλόσεβιτς είναι ο πόλεμος

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, κατέθεσε την Τρίτη ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

«Ο Μιλόσεβιτς ήθελε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί η Μεγάλη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της κατάθεσής του ο Στίπε Μέσιτς. «Έλεγε πως αγωνίζεται για να κρατήσει ενωμένη τη Γιουγκοσλαβία, όμως το μόνο που ήθελε είναι στα ερείπιά της να χτίσει μια Μεγάλη Σερβία».

Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η Μεγάλη Σερβία που θα δημιουργείτο στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας
Στίπε Μέσιτς
Ο Στίπε Μέσιτς είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Χάγη, ο κ. Μέσιτς είναι παλαιός αντίπαλος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος ήταν μέλος της συλλογικής προεδρίας στην πρώην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Μεγάλη Σερβία»

Η κατάθεση του κ. Μέσιτς στηρίζει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής, ότι δηλαδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενεργούσε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας», έπειτα από μια περίοδο έντασης και εμφυλίων συγκρούσεων.


Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου
Κατά τη δεύτερη φάση της δίκης του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία από το 1991 μέχρι το 1995.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δίκης του, κατά την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας αντιμετώπισε κατηγορίες για τη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Στίπε Μέσιτς έχει δηλώσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι θα γινόταν με μεγάλη χαρά μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Οι Σέρβοι της Κροατίας άναψαν το φυτίλι, για να μεταφερθεί ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Στίπε Μέσιτς, ο οποίος κατά την κατάθεσή του απέφυγε να έχει οπτική επαφή με τον κ. Μιλόσεβιτς.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 18:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Και εκτός συνόρων ο «ευρωστρατός»
 

O ευρωστρατός θα μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη S-FOR

Σημαντική συμφωνία που θα επιτρέπει στην ΕΕ να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό υπέγραψαν η ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Βάσει της συμφωνίας η ΕΕ θα έχει πρόσβαση στο σχεδιασμό αλλά και στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ για την λειτουργία της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.


Η ΕΕ επιθυμεί να είναι σε θέση να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις ακόμη και σε διάστημα εξί ημερών
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δύναμης 60 χιλιάδων στρατιωτών για ειρηνευτικές αποστολές σε σύντομο χρονικό διάστημα

Έτσι θα μπορεί να αναλάβει τις επιχειρήσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και μελλοντικά και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη- επιχειρήσεις των έλεγχο των Οποίων έχει τώρα το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από την άρση του τουρκικού βέτο. Η Αγκυρα δέχθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ο λεγόμενος ευρωστρατός δεν θα επέμβει σε επιχειρήσεις που αφορούν την Κύπρο.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 19:00 ('Ωρα Λονδίνου)
«Κατηγορώ τον Μιλόσεβιτς»
 

Η Πλάβσιτς αποδέχτηκε την ενοχή της τον Οκτώβριο

Η πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς που δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, κατηγόρησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι βρισκόταν πίσω από το σχεδιασμό των επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης.

Η Πλάβσιτς υποστήριξε ότι ο Μιλόσεβιτς, από το Βελιγράδι, είχε τον έλεγχο των βίαιων επιχειρήσεων εναντίον των Μουσουλμάνων.


Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το δικαστήριο θα επιτρέψει στον Μιλόσεβιτς να εξετάσει την Πλάβσιτς.
Αρχικά η Πλάβσιτς αντιμετώπιζε την κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά η κατηγορία αυτή μειώθηκε όταν η ίδια δέχτηκε να δηλώσει ένοχη.

Αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης θα καταθέσουν για το ίδιο θέμα, δεν είναι όμως ακόμη γνωστό αν το δικαστήριο θα δεχτεί να εξετάσει την κα Πλάβσιτς και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Πρόκειται για την τελευταία κατάθεση της πρώην προέδρου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου πριν της απαγγελθεί η απόφαση του δικαστηρίου που εξετάζει της δικές τις κατηγορίες.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα του Πάπα για τον περιορισμό της παιδοφιλίας
 

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Το Βατικανό ενέκρινε αναθεωρημένο σχέδιο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση σεξουλικών σκανδάλων στο χώρο του κλήρου.

Οι όροι του σχεδίου - αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαβουλεύσεων μεταξύ του Βατικανού και της επισκοπής των ΗΠΑ - προβλέπουν την τιμωρία και την αποπομπή των ιερέων που κρίνονται ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο Καρδινάλιος Λω κατηγορείται για κάλυψη σκανδάλων

Όμως δεν τέθηκε σε ισχύ παλαιότερη πρόταση για άμεση αναφορά στις αστυνομικές αρχές πληροφοριών σχετικά με ανάρμοστη συμπεριφορά κληρικών.

Πριν τρείς ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, Καρδινάλιος Μπέρναρτν Λω, παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών για συγκάληψη σεξουαλικών σκανδάλων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, είχε, απλώς, μεταθέσει ιερείς που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε άλλες θέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλεϋ, λέει οτι, παρά τα νέα μέτρα, το πρόβλημα παραμένει για τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία μετά απο τα σκάνδαλα έχει χάσει την αξιοπιστία της και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η αρχιεπισκοπή της Βοστώνης ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει περισσότερα απο 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε περίπου 450 άτομα, που ισχυρίζονται οτι έχουν πέσει θύματα των ερωτικών επιθυμιών κάποιων κληρικών.






Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 12:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε 'σκληρή γλώσσα' ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
 

'Αναμένουμε έναν ειλικρινή διάλογο'

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε οτι αναμένει έναν "ειλικρινή διάλογο" σε "σκληρή γλώσσα" λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο για μια σειρά διπλωματικών επαφών.


Η Συρία αλλάζει – Θέλω να είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση
Τόνι Μπλερ

Το θέμα του Ιράκ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μονοπωλήσουν, σχεδόν, τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι η πρώτη φορά που Σύριος ηγέτης επισκέπτεται επίσημα τη Βρετανία και ο κύριος Μπλερ εξέφρασε την επιθυμία για έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για πολιτική αλλαγή στη Δαμασκό.

Την Τρίτη ο κ. αλ Άσαντ πρόκειται να επισκεφθεί της Βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ.

Ο πρόεδρος της Συρίας δε συμφωνεί με το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ.

Προειδοποίηση στον Αλ Άσαντ

Σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Financial Times o κ Μπλερ έγραψε ότι η ψήφος της Συρίας υπέρ του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί σημάδι ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα είναι επιτυχημένος.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τον απασχολεί η συνεχής παρουσία στη Δαμασκό ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.

"Πιστεύω ότι δεν μπορείτε να είσαστε τίποτα άλλο παρά 100% ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας," ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Συρίας.

Ειρηνευτική διαδικασία

Η τελευταία συνάντηση του Τόνυ Μπλαίρ με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, πριν από ένα χρόνο, έχει μείνει στη μνήμη πολλών για την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.

Ο κ Μπλερ λέει ότι θέλει ακόμα να συζητήσει το θέμα των εμπορικών συναλλαγών της Συρίας με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρίμ Άλλαφ, είπε στο BBC ότι η Βρετανία έπραξε καλά όταν αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο με τη Συρία, παρά τη σχεδόν αποτυχημένη συνάντηση του περασμένου έτους μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Τύπος στη Συρία σχολιάζει ότι με αυτή την επίσκεψη ο πρόεδρος αλ Άσαντ επιδιώκει να ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μια διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ιρακινή αντιπολίτευση δεν 'μιλάει την ίδια γλώσσα'
 

To συνέδριο χαρακτήρισε η διχογνωμία

Στο Λονδίνο συνεχίζονται και σήμερα - εν μέσω έντονων διαφωνιών - οι συνομιλίες οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίπτωση που θα ανατραπεί το καθεστώς του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Το συνέδριο επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ, όμως τα μέλη του δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε καμία απόφαση.

Οι συμμετέχοντες – από 50 και πλέον διαφορετικές οργανώσεις- λογομάχησαν για τη σύνθεση που θα πρέπει να έχει το ένα και μοναδικό σώμα που αναμένεται να προκύψει από αυτό το συνέδριο του Λονδίνου.

Υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη ότι το σώμα αυτό – κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες – θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ και επομένως όλες οι οργανώσεις επιδιώκουν συμμετοχή σε αυτό.

Αρχικά είχε προταθεί το σώμα των αντιπροσώπων να απαρτίζεται από 20 μέλη. Ύστερα όμως από θυελλώδεις αντιδράσεις προβλέπεται η διεύρυνση του.

Η διάσταση απόψεων και η έντονη λογομαχία ανάγκασαν τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το συνέδριο, αν και στη συνέχεια επανήλθε έτοιμος να ηρεμήσει τα πνεύματα.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 12:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε σκληρή γλώσσα ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
 

'Αναμένουμε έναν ειλικρινή διάλογο'

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε οτι αναμένει έναν "ειλικρινή διάλογο" σε "σκληρή γλώσσα" λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο για μια σειρά διπλωματικών επαφών.


Η Συρία αλλάζει – Θέλω να είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση
Τόνι Μπλερ
Το θέμα του Ιράκ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μονοπωλήσουν, σχεδόν, τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι η πρώτη φορά που Σύριος ηγέτης επισκέπτεται επίσημα τη Βρετανία και ο κύριος Μπλερ εξέφρασε την επιθυμία για έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για πολιτική αλλαγή στη Δαμασκό.

Την Τρίτη ο κ. αλ Άσαντ πρόκειται να επισκεφθεί της Βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ.

Ο πρόεδρος της Συρίας δε συμφωνεί με το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ.

Προειδοποίηση στον Αλ Άσαντ

Σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Financial Times o κ Μπλερ έγραψε ότι η ψήφος της Συρίας υπέρ του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί σημάδι ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα είναι επιτυχημένος.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τον απασχολεί η συνεχής παρουσία στη Δαμασκό ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.

"Πιστεύω ότι δεν μπορείτε να είσαστε τίποτα άλλο παρά 100% ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας," ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Συρίας.

Ειρηνευτική διαδικασία

Η τελευταία συνάντηση του Τόνυ Μπλαίρ με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, πριν από ένα χρόνο, έχει μείνει στη μνήμη πολλών για την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.

Ο κ Μπλερ λέει ότι θέλει ακόμα να συζητήσει το θέμα των εμπορικών συναλλαγών της Συρίας με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρίμ Άλλαφ, είπε στο BBC ότι η Βρετανία έπραξε καλά όταν αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο με τη Συρία, παρά τη σχεδόν αποτυχημένη συνάντηση του περασμένου έτους μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Τύπος στη Συρία σχολιάζει ότι με αυτή την επίσκεψη ο πρόεδρος αλ Άσαντ επιδιώκει να ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μια διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 08:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύγκρουση στη σύγκρουση
 

Το 24μελές πλήρωμα του Τρικολόρ πρόλαβε να εγκαταλείψει το πλοίο

Φορτηγό πλοίο έπεσε πάνω στο βυθισμένο νορβηγικό πλοίο Τρικολόρ στη θάλασσα της Μάγχης.

Των τριών χιλιάδων τόνων πλοίο Νίκολα, που ταξίδευε χωρίς φορτίο, συγκρουστηκε με το βυθισμένο νορβηγικό πλοίο Τρικολόρ.

Το Τρικολόρ, που μετέφερε πολυτελή αυτοκίνητα αξίας τριάντα εκατομμυρίων στερλίνων (πρίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ) βυθίστηκε το Σάββατο μετά τη σύγκρουση του με άλλο πλοίο σε συνθήκες πυκνής ομίχλης.

Το ναυάγιο του Τρικολόρ βρίσκεται σε ρηχά νερά, 30 μίλια ανατολικά των ακτών του Ραμσγκέιτ, στην περιοχή του Κεντ.

Τα ναυαγοσωστικά έδιναν μάχη με τις κακές καιρικές συνθήκες για να ανασύρουν το Τρικολόρ.

Η ομίχλη δεν επέτρεψε σε δύτες να εξετάσουν το εσωτερικό του Τρικολόρ που μετέφερε στην Αγγλία σχεδόν 3 χιλιάδες αυτοκίνητα μάρκας Volvo, Saab και BMW.

Όσο για το Νίκολα, ο Μαρκ Κλαρκ απο τη βρετανική ακτοφυλακή είπε οτι ρυμουλκύθηκε και οτι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Πρόσθεσε οτι δεν έχει προκληθεί διαρροή καυσίμων και επομένως η θαλάσσια περιοχή δεν έχει μολυνθεί.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 10:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε σκληρή γλώσσα ο διάλογος Μπλέρ- Άσαντ
 

'Αναμένουμε έναν ειλικρινή διάλογο'

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε οτι αναμένει έναν "ειλικρινή διάλογο" σε "σκληρή γλώσσα" λίγο πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο για μια σειρά διπλωματικών επαφών.

Η Συρία αλλάζει – Θέλω να είμαι σίγουρος ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση
Τόνι Μπλερ

Το θέμα του Ιράκ και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μονοπωλήσουν, σχεδόν, τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι η πρώτη φορά που Σύριος ηγέτης επισκέπτεται επίσημα τη Βρετανία και ο κύριος Μπλερ εξέφρασε την επιθυμία για έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για πολιτική αλλαγή στη Δαμασκό.

Την Τρίτη ο κ. αλ Άσαντ πρόκειται να επισκεφθεί της Βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ.

Ο πρόεδρος της Συρίας δε συμφωνεί με το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ.

Προειδοποίηση στον Αλ Άσαντ

Σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Financial Times o κ Μπλερ έγραψε ότι η ψήφος της Συρίας υπέρ του ψηφίσματος 1441 των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ αποτελεί σημάδι ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα είναι επιτυχημένος.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τον απασχολεί η συνεχής παρουσία στη Δαμασκό ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων.

"Πιστεύω ότι δεν μπορείτε να είσαστε τίποτα άλλο παρά 100% ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας," ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Συρίας.

Ειρηνευτική διαδικασία

Η τελευταία συνάντηση του Τόνυ Μπλαίρ με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, πριν από ένα χρόνο, έχει μείνει στη μνήμη πολλών για την παγωμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.

Ο κ Μπλερ λέει ότι θέλει ακόμα να συζητήσει το θέμα των εμπορικών συναλλαγών της Συρίας με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρίμ Άλλαφ, είπε στο BBC ότι η Βρετανία έπραξε καλά όταν αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το διάλογο με τη Συρία, παρά τη σχεδόν αποτυχημένη συνάντηση του περασμένου έτους μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Τύπος στη Συρία σχολιάζει ότι με αυτή την επίσκεψη ο πρόεδρος αλ Άσαντ επιδιώκει να ενθαρρύνει την Ευρώπη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μια διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 08:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα σύγκρουση στη Μάγχη
 

Η σύγκρουση του Τρικολόρ έγινε το Σάββατο σε πυκνή ομίχλη

Ένα φορτηγό πλοίο έπεσε πάνω στο βυθισμένο νορβηγικό πλοίο Τρικολόρ στη Μάγχη.

Σύμφωνα με στελέχη της ακτοφυλακής το φορτηγό πλοίο Νίκολα, που είναι 3 χιλιάδων τόνων, συνεκρούστη με το βυθισμένο νορβηγικό πλοίο Τρικολόρ.

Το Τρικολόρ βυθίστηκε το Σάββατο μετά τη σύγκρουση του με άλλο πλοίο σε συνθήκες πυκνής ομίχλης.

Τα ναυαγοσωστικά αγωνίζονται να σύρουν το Τρικολόρ αλλά οι προσπάθειες τους εμποδίστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μάγχη.

Η ομίχλη δεν επέτρεψε σε δύτε να εξετάσουν το εσωτερικό του Τρικολόρ που μετέφερε στην Αγγλία σχεδόν 3 χιλιάδες πολυτελή αυτοκίνητα.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 07:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη η Μπιλιάνα Πλάβσιτς
 

Τον Οκτώβριο η κ.Πλάβσιτς παραδέχθηκε απροσδόκητα την ενοχή της

Στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο της Χάγης αρχίζει το τελευταίο στάδιο της δίκης της Μπιλιάνα Πλάβσιτς η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης του καταζητούμενου ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραντζιτς.

Η κ.Πλάβσιτς, που είναι η μόνη γυναίκα που προσήχθη στο δικαστήριο της Χάγης, αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι έχει μετανοήσει.

Στην αρχή της δεκαετίας του 90 ήταν στενή συνεργάτης του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραντζιτς, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.


Η κ.Πλάβιστς ήταν συνεργάτης του Ράντοβαν Κάραντζιτς αλλά αργότερα είχε διαχωρήσει την θέση της
Αρχικά εναντίον της κ.Πλάβιστς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, διώξεις και απελάσεις, όμως αρκετές από τις κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν παραδέχθηκε την ενοχή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί επιφανείς μάρτυρες θα καταθέσουν στη δίκη της κ.Πλάβιστς.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μιλοράντ Ντόντικ, έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης όπως επίσης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης της Νότιας Αφρικής.

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Βελιγραδίου την Κυριακή, η κ.Πλάβιστς έλεγε ότι δεν έχει κάνει καμία συμφωνία για την μείωση της ποινής της και ότι ο μόνος όρος που έχει θέσει είναι να μην κληθεί να καταθέσει σε άλλες δίκες.

Η Μπιλιάνα Πλάβιστς ήταν γνωστή σε ορισμένους κύκλους ως η «σιδηρά κυρία» και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός ότι είχε δικαιολογήσει την εκδίωξη Μουσουλμάνων και Κροατών από τις περιοχές που έλεγχαν οι Σέρβοι της Βοσνίας.

Στα τελευταία στάδια του πολέμου στη Βοσνία η κ.Πλάβιστς είχε διαφωνήσει με τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάραντζιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Τον Ιανουάριο του 2001 παραδόθηκε μόνη της στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τον περασμένο Οκτώβριο παραδέχθηκε την ενοχή της στον σχεδιασμό και εκτέλεση διωγμών κατά των Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Η κ.Μπιλιάνα Πλάβσιτς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.


Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική επίσκεψη του προέδρου της Συρίας στο Λονδίνο
 

Ο κ.Μπλερ είχε πέρσι μια «δύσκολη» συνάντηση με τον πρόεδρο Μπασάρ α΄-Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

Η κρίση στο Ιράκ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του προέδρου Άσαντ που θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και άλλους Βρετανούς αξιωματούχους.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Συρίας είχε τονίσει πως θεωρεί αναπόφευκτη τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και είπε πως ο πόλεμος αυτός θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Άσαντ θα έχει επίσης συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ.


Ο κ.Άσαντ σπούδασε στη Βρετανία ενώ η συζυγός του, Άσμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο

Η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Συρίας στη Βρετανία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το Λονδίνο προσπαθεί να εδραιώσει στενότερες σχέσεις με τη Δαμασκό μετά τη «δύσκολη» συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο Άσαντ πέρσι στη Δαμασκό.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι οι δύο χώρες δεν προσποιούνται ότι συμφωνούν σε όλα τα θέματα όμως η Συρία είναι μια σημαντική χώρα διότι μπορεί να επηρεάζει την κοινή γνώμη στις αραβικές χώρες και επίσης διότι γειτονεύει με το Ιράκ.

Η Συρία είναι επιπλέον η μόνη αραβική χώρα που αυτή την περίοδο είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τον περασμένο μήνα κατέπληξε τους πάντες ψηφίζοντας υπέρ ου νέου αυστηρού ψηφίσματος που ζητούσε τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος σπούδασε ιατρική στη Βρετανία, συνοδεύει η σύζυγος του που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.