Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-17

  1. Πράσινο φως στην πυραυλική ασπίδα
  2. «Όχι» Τσάβες στις πρόωρες εκλογές
  3. «Αναπόφευκτος ο πόλεμος»
  4. Πολωνία: Ο Γολιάθ της διεύρυνσης
  5. Συμφωνία για την μετά Σαντάμ Χουσεΐν εποχή
  6. Συμφωνία για την ειρήνη στη Λ.Δ του Κογκό
  7. Συμφωνία για την μετά Σαντάμ εποχή
  8. Κατάσχεση χημικών ουσιών
  9. Στη Χάγη καταθέτει η Όλμπραϊτ
  10. Αφγανιστάν: Γυναίκες χωρίς δικαιώματα
  11. Μάχη για τα ψάρια στην ΕΕ
  12. Ισπανικά συμφέροντα στόχος βομβιστών

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 17:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Πράσινο φως στην πυραυλική ασπίδα
 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ δοκιμές

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι το 2004.

Η επονομαζόμενη «πυραυλική ασπίδα» των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη δέκα πυραύλων εδάφους αέρους στην Αλάσκα.

Άλλοι δέκα πύραυλοι πρόκειται να είναι έτοιμοι εντός των επόμενων δύο ετών.

«Το σύστημα θα ενισχύσει την αμερικανική ασφάλεια και θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για πιο βελτιωμένες και διευρυμένες δραστηριότητες αργότερα», τόνισε κατά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προ ημερών πάντως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διενήργησαν άλλη μια αποτυχημένη αντι-πυραυλική δοκιμή στον Ινδικό Ωκεανό.

Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την οποία είχαν υπογράψει το 1972 με την Σοβιετική Ένωση.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 18:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» Τσάβες στις πρόωρες εκλογές
 

Αντίθετος με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δηλώνει ο Ούγκο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών παρόλο που μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε στον τερματισμό των 16ήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα προεδρίας πριν από τον Αύγουστο του 2003, οπότε και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την προεδρία.

Η αντιπολίτευση, η οποία ηγείται των απεργιακών κινητοποιήσεων, έχει δηλώσει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος για τη λύση της γενικής απεργίας.

Οι δηλώσεις του Ούγκο Τσάβες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη καταδίκη της απεργίας από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, το οποίο χαρακτηρίστηκε πλήγμα στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κερδίσει την υποστήριξη του στρατού.

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, αναμένονται νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ομάδες των απεργών ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το μνημείο του εθνικού ήρωα του 19ου αιώνα, Σιμόν Μπολιβάρ, με το σύνθημα ότι ο νυν πρόεδρος έχει βεβηλώσει τη μνήμη του απελευθερωτή της Νοτίου Αμερικής.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 22:17 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αναπόφευκτος ο πόλεμος»
 

Τα σύννεφα πολέμου αυξάνουν πάνω από τη Βαγδάτη

Καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Συρίας Ασάντ δήλωσε ότι θεωρεί πλέον αναπόφευκτη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του Αραβικού
Κόσμου και πως τα πραγματικά αίτια που καθοδηγούν τις αποφάσεις των ΗΠΑ αφορούν μόνο το πετρέλαιο.


Αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις στο Κουβέιτ
Εν τω μεταξύ Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είδη έχουν ναυλωθεί πλοία που θα μπορούσαν να μεταφέρουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στον Περσικό Κόλπο.

Οι ίδιοι πάντως επεσήμαναν ότι δεν έχει ξεκινήσει αποστολή στρατευμάτων και πως οι κινήσεις αυτές αποτελούν απλώς προετοιμασία.

Επί ποδός πολέμου και η Τουρκία

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποστείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Βόρειο Ιράκ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους από το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Η τουρκική αποστολή -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές-θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους και να διακόψει τυχόν μεταναστευτικό ρεύμα.

Στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ πιστεύεται ότι βρίσκονται ήδη 4.000 τούρκοι στρατιώτες και ομάδες τεχνικών που θα διευκολύνουν ενδεχόμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 22:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολωνία: Ο Γολιάθ της διεύρυνσης
 

Στο κέντρο της Βαρσοβίας δεσπόζει ακόμη το κτιριακό συγκρότημα που προσέφερε στην πόλη η πρώην ΕΣΣΔ

Για αρκετούς αναλυτές η Πολωνία έχει για την ΕΕ την ίδια σημασία με το σύνολο των υπολοίπων εννέα χωρών που θα ενταχθούν στην ένωση.

Το προφίλ της διεύρυνσης
Από πλευράς πληθυσμού και ακαθάριστου εθνικού προϊόντος αυτό είναι προφανές. Οι υπόλοιπες εννέα χώρες έχουν πληθυσμό 36 εκατομμυρίων κατοίκων ενώ μόνη της η Πολωνία αριθμεί 39 εκατομμύρια ψυχές. Το ΑΕΠ της αγγίζει τα 171 δισεκατομμύρια δολάρια και οι υπόλοιπες χώρες αθροιστικά φτάνουν τα 183 δισεκατομμύρια.

Η λιγότερο εμφανής σημασία της Πολωνίας, όμως, αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, είναι η γεωστρατηγική.

Η χώρα, που χαρακτηριζόταν κάποτε ως πρώτος κυματοθραύστης του συμφώνου της Βαρσοβίας σε ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, διατηρεί τη σημασία της για τις νέες συμμαχίες στις οποίες θα συμμετάσχει - το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σκληρά σχόλια

Μια ματιά στα σχόλια του δυτικού Τύπου των τελευταίων μηνών το αποδεικνύει. «Σε ορισμένες περιπτώσεις η Πολωνία χαρακτηρίζεται ως δούρειος ίππος των ΗΠΑ στην Ευρώπη», έγραφε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πολύ ενδιαφέροντα και τα σχόλια στους Financial Times του Γιάτσεκ Σόσκα από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Οι Γερμανοί δεν μπορούν να μας υπαγορεύουν όρους. Η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι επανάληψη της επιβολής ναζιστικής διοίκησης στην Πολωνία», έλεγε ο Πολωνός πολιτικός.


Η Πολωνία ανησυχεί για τό μέλλον του αγροτικού τομέα
Ο Σόσκα αναφερόταν σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τα χρήματα που θα φτάσουν από τις Βρυξέλλες είναι σχετικά λίγα συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα κονδύλια που πηγαίνουν στα νυν μέλη της κοινότητας και αυτό φαίνεται να ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές της χώρας.

Τα σχόλια αυτά ίσως εκφράζουν το διχασμό της Πολωνίας. Διχασμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες. Διχασμός ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την επαρχία.

Για τους λόγους αυτούς κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το 2003 για την αποδοχή της ένταξης στην ΕΕ. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και ενδιαφέρον στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο βρετανικός Economist στην ετήσια έκδοσή του «Ο Κόσμος το 2003» προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός Λέσζεκ Μίλερ θα λάβει το «ΝΑΙ» που επιθυμεί στο δημοψήφισμα. Θα χρειαστεί όμως, σημειώνει ο Economist, τη βοήθεια του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' ο οποίος στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ασκεί σημαντική επιρροή σε μεγάλη μερίδα των Πολωνών.

Η Πολωνία σε πέντε λέξεις

Ζητήσαμε από τη δημοσιογράφο Μάρμπρα από την Πολωνική Υπηρεσία του BBC να περιγράψει τη χώρα της χρησιμοποιώντας μόνο πέντε λέξεις και ιδού το αποτέλεσμα:

Δυστυχία. Είμαστε πιθανώς οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές στη δυστυχία λόγω της γεωγραφικής μας θέσης στο κέντρο της Ευρώπης μεταξύ ισχυρών ανταγωνιζόμενων δυνάμεων.

Πόλεμος. Λόγο της γεωγραφικής μας θέσης ζήσαμε πολέμους και διασπάσεις πολύ περισσότερο από ότι μας άξιζε.

Θρησκεία. Το έθνος κατάφερε να διατηρήσει την συνοχή του χάρη στην ισχυρή πίστη. Και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς αν παρατηρήσει τις σχέσεις της Πολωνίας με το Βατικανό.

Πατριωτισμός. Είναι το δεύτερο στοιχείο που μας βοήθησε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Και τελευταία λέξη η εθνική ταυτότητα που όπως σας εξήγησα επιχειρήσαμε να διατηρήσουμε στο πέρασμα των χρόνων.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την μετά Σαντάμ Χουσεΐν εποχή
 

Οι εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινό έδαφος

Οι ηγέτες της Ιρακινής αντιπολίτευσης που συναντώνται στο Λονδίνο συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η πολιτική διακήρυξη προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία επιτροπής κοινής αποδοχής που θα αναλάβει το ρόλο μεταβατικής κυβέρνησης. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 65 μέλη.


Αμερικανικά στρατεύματα διενεργούν ασκήσεις στο Κουβέιτ
Οι Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί συμφώνησαν επίσης ότι το νέο σύνταγμα του Ιράκ θα πρέπει να έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα.

Η πολιτική διακήρυξη ενεκρίθη από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Μοναδική εξαίρεση ένα μικρό ισλαμικό κόμμα, το οποίο αποχώρησε καταγγέλοντας ότι το συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ομάδες αντικαθεστωτικών του Ιράκ που συναντήθηκαν στο Λονδίνο συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Συντάκτης του BBC που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι η σύσταση της επιτροπής είναι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής συνομιλιών.

Ο φάκελος διχάζει τον ΟΗΕ

Αντίγραφα της συντομευμένης εκδοχής του φακέλου που κατέθεσε το Ιράκ στον ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του θα παραλάβουν την Τρίτη τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα στοιχεία που κατέθεσε η Βαγδάτη σχετικά με το οπλοστάσιό της.

Από τα συνολικά 15 μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο φάκελος έχει μελετηθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εξετάσαμε εξ' αρχής τα στοιχεία με σκεπτικισμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει μέχρι στιγμής, ο σκεπτικισμός αυτός είναι βάσιμος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, παρέλαβαν μη λογοκριμένα αντίγραφα του φακέλου.


Η Συρία ενέκρινε το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ
Σε αντίθεση τα υπόλοιπα μέλη του σώματος θα παραλάβουν έναν φάκελο, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί κάποια σημεία με αποκαλούμενες «ευαίσθητες» πληροφορίες, οι οποίες φέρονται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα καταλήξει σε μια απόφαση για το Ιράκ έπειτα από συνομιλίες με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, αλλά και αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η Νορβηγία και η Συρία, επίσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο ο φάκελος του Ιράκ παραδόθηκε στις ΗΠΑ.

Συρία- Βρετανία

Το ζήτημα του Ιράκ απασχόλησε και την επίσημη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Οι δυο ηγέτες χαρακτήρισαν το διάλογο εποικοδομητικό αν και φαίνεται ότι κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλέρ σημείωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε σχέση με το Ιράκ. Νωρίτερα, μάλιστα, με άρθρο του στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» είχε υποστηρίξει ότι μία σύρραξη στο Ιράκ, «δεν είναι αναπόφευκτη».

Ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τον Ιανουάριο στο Λονδίνο ηγετικά στελέχη των παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να προωθήσει, όπως είπε, τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή και να ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την ειρήνη στη Λ.Δ του Κογκό
 

Οι αντάρτες θα αναλάβουν τώρα υπουργικές θέσεις

Συμφωνία για την από κοινού συμμετοχή στη διακυβέρνηση υπέγραψαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό με τις δυνάμεις των ανταρτών.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του λιμού και των ασθενειών που προκάλεσε ο τετραετής εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων κρατών.


Ο Γιοζέφ Καμπιλά θα παραμείνει στην προεδρία για άλλα δύο χρόνια
Βάσει τη συμφωνίας, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, Γιοζέφ Καμπιλά, θα διατηρήσει το αξίωμά του, ενώ οι αντάρτες θα αναλάβουν, επίσης, κυβερνητικές θέσεις.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην αφρικανική χώρα, Μαρκ Ντάμετ, αλλά και πολλοί άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εν λόγω πολύπλοκη συμφωνία δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό θα διατηρήσει το αξίωμά του μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών σε διάστημα δύο ετών.

Στο μεταξύ, θα δημιουργηθούν τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων, τις οποίες θα κατανεμηθούν σε αξιωματούχους της κυβέρνησης, σε εκπροσώπους των δύο βασικών οργανώσεων των ανταρτών και στην αντιπολίτευση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων της Λ.Δ του Κογκό διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο.

«Συγνώμη»

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και μέλος της οργάνωσης Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κογκό, Ολιβιέ Καμιτατού, δήλωσε ότι συμμετέχονες σε αυτόν τον πόλεμο θα φέρουν για πάντα το στίγμα και την ευθύνη αυτού του πολέμου.

«Ζητούμε συγχώρεση από όλα τα αθώα θύματα του πολέμου», πρόσθεσε, ο Ολιβιέ Καμιτατού.

Ο πόλεμος του Κογκό ξεκίνησε το 1998 στα ανατολικά της τρίτης μεγαλύτερης σε έκταση χώρας της Αφρικής.

Στο αποκορύφωμα αυτού του εμφυλίου πολέμου συμμετείχαν 50.000 στρατιώτες από επτά κράτη της Αφρικής.

Η Ρουάντα, το Μπουρούντι και η Ουγκάντα στήριζαν τους αντάρτες ενώ η Ζιμπάμπουε, η Ναμίμπια και η Αγκόλα ήταν σύμμαχοι των κυβερνητικών δυνάμεων.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία για την μετά Σαντάμ εποχή
 

Οι εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινό έδαφος

Οι ηγέτες της Ιρακινής αντιπολίτευσης που συναντώνται στο Λονδίνο συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η πολιτική διακήρυξη προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία επιτροπής κοινής αποδοχής που θα αναλάβει το ρόλο μεταβατικής κυβέρνησης. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 65 μέλη.


Αμερικανικά στρατεύματα διενεργούν ασκήσεις στο Κουβέιτ
Οι Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί συμφώνησαν επίσης ότι το νέο σύνταγμα του Ιράκ θα πρέπει να έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα.

Η πολιτική διακήρυξη ενεκρίθη από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Μοναδική εξαίρεση ένα μικρό ισλαμικό κόμμα, το οποίο αποχώρησε καταγγέλοντας ότι το συνέδριο το οποίο οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ομάδες αντικαθεστωτικών του Ιράκ που συναντήθηκαν στο Λονδίνο συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Συντάκτης του BBC που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι η σύσταση της επιτροπής είναι το μόνο πραγματικό αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής συνομιλιών.

Ο φάκελος διχάζει τον ΟΗΕ

Αντίγραφα της συντομευμένης εκδοχής του φακέλου που κατέθεσε το Ιράκ στον ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του θα παραλάβουν την Τρίτη τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα στοιχεία που κατέθεσε η Βαγδάτη σχετικά με το οπλοστάσιό της.

Από τα συνολικά 15 μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο φάκελος έχει μελετηθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εξετάσαμε εξ' αρχής τα στοιχεία με σκεπτικισμό και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει μέχρι στιγμής, ο σκεπτικισμός αυτός είναι βάσιμος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, παρέλαβαν μη λογοκριμένα αντίγραφα του φακέλου.


Η Συρία ενέκρινε το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ
Σε αντίθεση τα υπόλοιπα μέλη του σώματος θα παραλάβουν έναν φάκελο, από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί κάποια σημεία με αποκαλούμενες «ευαίσθητες» πληροφορίες, οι οποίες φέρονται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα καταλήξει σε μια απόφαση για το Ιράκ έπειτα από συνομιλίες με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, αλλά και αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η Νορβηγία και η Συρία, επίσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο ο φάκελος του Ιράκ παραδόθηκε στις ΗΠΑ.

Συρία- Βρετανία

Το ζήτημα του Ιράκ απασχόλησε και την επίσημη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Οι δυο ηγέτες χαρακτήρισαν το διάλογο εποικοδομητικό αν και φαίνεται ότι κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλέρ σημείωσε ότι υπήρξαν διαφωνίες σε σχέση με το Ιράκ. Νωρίτερα, μάλιστα, με άρθρο του στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» είχε υποστηρίξει ότι μία σύρραξη στο Ιράκ, «δεν είναι αναπόφευκτη».

Ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προσκαλέσει τον Ιανουάριο στο Λονδίνο ηγετικά στελέχη των παλαιστινίων σε μια προσπάθεια να προωθήσει, όπως είπε, τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή και να ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 13:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάσχεση χημικών ουσιών
 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι ενόψει των Χριστουγέννων

Χημικές ουσίες ανακάλυψαν οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις σε σπίτι φερομένων μελών ισλαμικής οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Οι χημικές ουσίες παραδόθηκαν για εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τοξικές ουσίες ή για ουσίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πληροφορίες μετέδωσε ότι οι χημικές ουσίες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν με σκοπό τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης.

Άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν επίθεση με χημικά όπλα.

Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης 5.000 δολάρια σε μετρητά και έναν ηλεκτριονικό υπολογιστή στο διαμέρισμα των συλληφθέντων.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται ότι οι συλληφθέντες έχουν μεταβεί και διαμείνει στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 11:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη Χάγη καταθέτει η Όλμπραϊτ
 

Τον Οκτώβριο η κ.Πλάβσιτς παραδέχθηκε απροσδόκητα την ενοχή της

Στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταθέτει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Όλμπραϊτ.

Η κατάθεση της Αμερικανίδας πρώην υπουργού σχετίζεται με τη δίκη της πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης του καταζητούμενου ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάραντζιτς.


Η Αμερικανίδα υπουργός είχε στο παρελθόν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με την κ. Πλάβσιτς
Η Μαντλίν Όλμπραϊτ είναι η πλέον υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία καταθέτει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην αρχή της κατάθεσής της, η Μαντλίν Όλμπραϊτ, συνέκρινε τις συγκρούσεις στην Βοσνία με το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κ. Όλμπραιτ κατέθεσε ότι γνώρισε την κ. Πλάβσιτς τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του πόλεμου όταν είχε διαχωρίσει τη θέση της από τους σκληροπυρηνικούς και συνεργαζόταν με τη διεθνή κοινότητα για την επιτυχία της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον .

Ως μάρτυρα υπεράσπισης της κ. Πλάβσιτς θα καταθέσει και ο πρώην εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Καρλ Μπιλτ .

Η κ.Πλάβσιτς, που είναι η μόνη γυναίκα που προσήχθη στο δικαστήριο της Χάγης, αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι έχει μετανοήσει.

Στην αρχή της δεκαετίας του ΄90 ήταν στενή συνεργάτης του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάραντζιτς, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Αρχικά εναντίον της κ.Πλάβιστς είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, διώξεις και απελάσεις, όμως αρκετές από τις κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν παραδέχθηκε την ενοχή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί επιφανείς μάρτυρες θα καταθέσουν στη δίκη της κ.Πλάβιστς.


Τη Δευτέρα η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει εγκλήματα και ότι «είχε δημοσίως δικαιολογήσει και ταχθεί υπέρ της εθνοκάθαρσης μη Σέρβων πολιτών».

«Σιδηρά Κυρία» των Βαλκανίων

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σέρβων της Βοσνίας, Μιλοράντ Ντόντικ, έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης όπως επίσης και ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης της Νότιας Αφρικής.

Σε συνέντευξη της που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Βελιγραδίου την Κυριακή, η κ.Πλάβιστς έλεγε ότι δεν έχει κάνει καμία συμφωνία για την μείωση της ποινής της και ότι ο μόνος όρος που έχει θέσει είναι να μην κληθεί να καταθέσει σε άλλες δίκες.


Η κ.Πλάβιστς ήταν συνεργάτης του Ράντοβαν Κάραντζιτς
Η Μπιλιάνα Πλάβιστς ήταν γνωστή σε ορισμένους κύκλους ως η «σιδηρά κυρία» και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός ότι είχε δικαιολογήσει την εκδίωξη Μουσουλμάνων και Κροατών από τις περιοχές που έλεγχαν οι Σέρβοι της Βοσνίας.

Στα τελευταία στάδια του πολέμου στη Βοσνία η κ.Πλάβιστς είχε διαφωνήσει με τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάραντζιτς, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει την ειρήνη.

Τον Ιανουάριο του 2001 παραδόθηκε μόνη της στο Διεθνές Ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τον περασμένο Οκτώβριο παραδέχθηκε την ενοχή της στον σχεδιασμό και εκτέλεση διωγμών κατά των Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Η κ.Μπιλιάνα Πλάβσιτς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αφγανιστάν: Γυναίκες χωρίς δικαιώματα
 

Συνεχίζεται το καθεστώς καταπίεσης για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Διεθνής οργανισμός για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι εξακολουθούν να παραβιάζονται τα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.


Γυναίκες κάθε ηλικίας οφείλουν να κυκλοφορούν με μπουργκά
Η οργάνωση «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν, ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν πέφτουν θύματα κακοποιήσεων, σωματικών και σεξουαλικών, και ότι παραβιάζονται κατάφορα τα δικαιώματά τους.

Η έρευνα του διεθνούς οργανισμού επικεντρώνεται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό της επαρχίας Εράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, αλλά υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο εξαπλώνεται ραγδαίως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τα μέλη της «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής των Αφγανών γυναικών έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό από την πτώση του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν.

Ωστόσο, στην Εράτ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και μέλη της θρησκευτικής αστυνομίας επιτηρούν και ελέγχουν τόσο τη συμπεριφορά όσο και την εμφάνιση των γυναικών στους δημόσιους χώρους.

Οι μετακινήσεις των γυανικών της Εράτ είναι περιορισμένες και όταν βρίσκονται εκτός των σπιτιών εξακολουθούν να κυκλοφορούν με καλυμμένο το πρόσωπό τους, όπως συνέβαινε στην εποχή των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση πολλές γυναίκες, οι οποίες εμφανίστηκαν να περπατούν στο πλευρό ανδρών ή να κυκλοφορούν με αυτοκίνητο, έχουν συλληφθεί από τις τοπικές αρχές.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 06:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάχη για τα ψάρια στην ΕΕ
 

Μπορεί να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να περιοριστεί δραστικά η αλιεία ψαριών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, όπως ο βακαλάος, κατά 80 %.

Μείωση αυτής της τάξης – στη Βόρεια Θάλασσα και τη Θάλασσα της Ιρλανδίας κυρίως – θα πλήξουν την αλιεία της Βρετανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι μόνο με δραστικό περιορισμό της αλιείας δεν θα εξαφανιστούν, ίσως και σ' ένα χρόνο, ορισμένα είδη ψαριών.

Οι συνομιλίες των υπουργών Αλιείας των 15 μπορεί να διαρκέσουν μέρες ίσως και εβδομάδα καθώς η κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει την καλλίτερη δυνατή συμφωνία.

Το «παζάρεμα» των ποσοστώσεων είναι ετήσιο φαινόμενο στις Βρυξέλλες όμως οι φετεινές διαπραγματεύσεις προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Οι αλιείς υποστηρίζουν ότι με τους περιορισμούς θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θέλει να αποσυρθούν πάνω από οκτώ χιλιάδες αλιευτικά έως το 2006 και να μειωθεί η αλιεία κατά 80 % πράγμα που σημαίνει ότι θα χαθούν 28 χιλιάδες θέσεις.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα» τόνισε ο αρμόδιος για την αλιεία επίτροπος Φραντς Φίσλερ που προειδοποίησε ότι θα επιβάλει απαγόρευση αν οι υπουργοί Αλιείας των 15 καθυστερήσουν να συμφωνήσουν τις ποσοστώσεις για το 2003.

Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ένα ανεξάρτητο επιστημονικό κέντρο συνέστησε να απαγορευτεί τελείως η αλιεία βακαλάου στη Βόρεια Θάλασσα, στην Θάλασσα της Ιρλανδίας και τις δυτικές ακτές της Σκωτίας.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισπανικά συμφέροντα στόχος βομβιστών
 

Η ιταλική αστυνομία προειδοποίησε τις ισπανικές εταιρείες να είναι σε επιφυλακή

Η ιταλική αστυνομία απενεργοποίησε πακέτο με εκρηκτικά που είχε σταλεί στην ισπανική αεροπορική εταιρεία Ιberia στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

Πρόκειται για τη τελευταία βομβιστική απόπειρα που είχε στόχο ισπανικά συμφέροντα.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν σταλεί πακέτα με εκρηκτικές ύλες στα γραφεία της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου και στα γραφεία της στη Ρώμη.

Συγκεκριμένα το Σάββατο η ιταλική αστυνομία απενεργοποίησε βόμβα σε φάκελο που είχε σταλεί στα γραφεία της Iberia στο αεροδρόμιο Μαλπένσα.

Μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε εντοπιστεί βόμβα κρυμμένη σε βιβλίο, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Ρώμη.

Η αστυνομία θεωρεί ότι είναι πιθανό να συνδέεται με την εκστρατεία αυτή και ένα τρίτο επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη όταν η ισπανική αστυνομία εξουδετέρωσε βόμβα που είχε σταλεί ταχυδρομικά από το Μιλάνο στα γραφεία της εφημερίδας El Pais στη Βαρκελώνη.

Η ιταλική αστυνομία προειδοποίησε τους εργαζόμενους σε ισπανικές εταιρείες να είναι σε επιφυλακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Ατσέμπες, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση που αυτοαποκαλείται τα 5 C και λέει ότι αντιτίθεται στον καπιταλισμό και στις φυλακές, ανέλαβε την ευθύνη για το πακέτο με τη βόμβα που είχε σταλεί στην εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια οργάνωση υπέγραφε την προκήρυξη που βρέθηκε στην επιστολή-βόμβα που είχε σταλεί στα γραφεία της Iberia στο αεροδρόμιο του Μιλάνου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.