Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-18

  1. 'Ανέφικτη η λύση επι Ντενκτάς'
  2. Αμηχανία στον ΟΗΕ για το Ιράκ
  3. Βραζιλία: Δεκάδες αγνούμενοι απο ανατροπή πλοίου
  4. Ζητούν 25 χρόνια για την Πλάβσιτς
  5. Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ
  6. Δύναμη πυρός στον Περσικό Κόλπο
  7. Τουρκία: «Μη αποδεκτή η ένταξη της Κύπρου»
  8. Γερμανία: Κλειστή πόρτα για τους μετανάστες
  9. Μετά την Κοπεγχάγη τι;
  10. «Λύπη» της Ρωσίας για την πυραυλική ασπίδα των Αμερικανών
  11. Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ
  12. «Λύπη» της Ρωσίας για την πυραυλική ασπίδα των Αμερικανών
  13. Συζητούν για Κυπριακό
  14. Προειδοποιήσεις για την Αλ Κάιντα
  15. Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
'Ανέφικτη η λύση επι Ντενκτάς'
 

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ραούφ Ντενκτάς

Οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού εξαρτώνται από το κατά πόσο θα επικρατήσει στην Άγκυρα η νέα τουρκική κυβέρνηση και κατά πόσο θα δημιουργηθεί στο Τουρκικό κατεστημένο συμπαγές μέτωπο υπέρ της λύσης, δηλώνει στην ελληνική υπηρεσία του BBC o τουρκοκύπριος πολιτικός και στέλεχος της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μουσταφά Ακιντζί.

Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά

Οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την πολιτική Ντενκτάς που τους άφησε έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διαδηλώνουν την βούλησή τους, στους δρόμους, λέει ο Μουσταφά Ακιντζί,

Σύμφωνα με το στέλεχος της τουρκικής αντιπολίτευσης, oι Τουρκοκύπριοι θέλουν επίλυση του Κυπριακού και "η μόνη δυνατή λύση είναι στο πλαίσιο του σχεδίου Αννάν".

Πάντως ο κ Ακιντζί υπογραμμίζει ότι όταν ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεντκάς, απορρίπτει το σχέδιο Αννάν δεν δρα μεμονωμένα.

"Ο Ντενκτάς δεν είναι μεμονωμένο πρόσωπο, είναι πολιτική προσωπικότητα, που έχει την υποστήριξη των γερακιών της Άγκυρας, αυτών που θεωρούν λύση τη διχοτόμηση της Κύπρου. Όσο καιρό διατηρούνται στην εξουσία οι σκληροπυρηνικοί στην Άγκυρα και υποστηρίζουν τον Ντενκτάς, ο Ντενκτάς δεν πρόκειται να δεχτεί καμία λύση"

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός λέει πως ακόμη και αν αφήσουμε τον κ. Ντεκντάς να καταρτίσει ένα δικό του σχέδιο για λύση, δεν πρόκειται να το κάνει, "διότι ζητά τα αδύνατα για να χαθούν τα δυνατά, ακριβώς επειδή, ατυχώς για τους Τουρκοκυπρίους, δεν πιστεύει στη λύση".

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το κλίμα και η διάθεση της Άγκυρας, διότι η νέα Τουρκική κυβέρνηση περνά το μήνυμα ότι θέλει πραγματικά λύση του Κυπριακού.

Συμπληρώνει βεβαίως ότι "η κυβέρνηση δεν είναι η μόνη εξουσία στην Τουρκία, υπάρχει και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αν στην Τουρκία αναδυθεί μία νέα ενιαία φωνή, που θα περιλάβει τους στρατιωτικούς, την γραφειοκρατία, τον πρόεδρο και τη νέα κυβέρνηση, τότε μπορεί να αλλάξει η Τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό".

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξηγεί ότι στις τελευταίες δύο εκλογές, μία το 1995 και την άνοιξη του 2000 ο Ντενκτάς πήρε μόνο το 40% των ψήφων, ενώ στις προηγούμενες εκλογές έπαιρνε πάνω από το 50%, εξασφαλίζοντας νίκη από τον πρώτο γύρο.

"Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν ένας υποψήφιος δεν έχει την υποστήριξη της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων. Έτσι ο ίδιος στηρίζεται περισσότερο στη υποστήριξη της Τουρκίας παρά του Τουρκοκυπριακού λαού. Αν λοιπόν τελικά διαμορφωθεί μια ενιαία φωνή στην Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ντεντκάς δεν θα μπορεί να αντιστέκεται άλλο".

Σε ό,τι αφορά τα αισθήματα των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ακιντζί δηλώνει 100% σίγουρος ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι Τουρκοκύπριοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διαδηλώνουν την βούλησή τους, στους δρόμους, και δείχνουν στον τουρκοκυπριακό λαό και στη διεθνή κοινότητα ότι δεσμεύονται στην επίλυση του Κυπριακού και στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν ο Ντεκτάς συνεχίζεται να αντιστέκεται και να πηγαίνει ενάντια τη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και της βούλησης της Τουρκίας, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας."



Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμηχανία στον ΟΗΕ για το Ιράκ
 

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στον Περσικό Κόλπο

Ένταση και αμηχανία προκαλεί στα Ηνωμένα Έθνη η δυσπιστία με την οποία οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν το περιεχόμενο του φακέλου του Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ζητήσει να εξετάσουν ολόκληρη τη διακήρυξη της Βαγδάτης - και όχι το αποσπασματικό αντίγραφο των εγγράφων που έχει δοθεί στα μη μόνιμα μέλη - πριν βγάλουν οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν την Πέμπτη, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έχει ήδη κάνει λόγο για «κενά» στο φάκελο και για άλλα προβλήματα τα οποία χαρακτήρισε «φορτικά»

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει ότι επικρατεί διάχυτος σκεπτικισμός για τα στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ σε σχέση με το οπλοστάσιό του.


Σκεπτικισμός για τα στοιχεία του Ιράκ από τον πρόεδρο Μπους
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η επίσημη απάντηση του Λονδίνου θα δοθεί στο νέο έτος.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς εξέφρασε την ανησυχία του για ελλείψεις που παρατηρούνται όπως υποστηρίζει στα στοιχεία που απέστειλε η Βαγδάτη.

Ενίσχυση του στόλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρω, είχε δήλωσε οτι οι ισχυρισμοί του Ιράκ πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής είναι ψευδείς. Πρόσθεσε οτι ο κατάλογος με τα οπλικά συστήματα που απέστειλε ο Σαντάμ Χουσεΐν στα Ηνωμένα Έθνη, έπειτα απο απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι ολοκληρωμένος και δεν θα ξεγελάσει κανέναν.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφ Χούν, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πέντε πολεμικά σκάφη θα μεταβούν στην περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων. Ο κ. Χουν είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ναυλώνονται πλοία για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προετοιμασίες πολέμου της Βρετανίας αποτελούν απλώς προληπτικά μέτρα.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 18:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Βραζιλία: Δεκάδες αγνούμενοι απο ανατροπή πλοίου
 

Η πορεία του πλοίου

Περισσότερα από 300 άτομα επέβαιναν στο πλοίο Σαπ Λουίζ , το οποίο ανετράπη σε παραπόταμο του Αμαζονίου.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 80 αγνοούνται και καθώς περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Περίπου 200 επιβάτες, φορώντας σωσίβια κατάφεραν να κολυμπήσουν σε ένα νησάκι του ποταμού Πάρα., όπου συνέβη το δυστύχημα.

Οι αρχές λένε ότι η ανατροπή του πλοίου είναι πιθανό να οφείλεται στην υπερφόρτωση του καθώς ήταν χωρητικότητας μόλις 150 ατόμων.

Το επιβατηγό πλοίο είχε αναχωρήσει από το Μπέλεμ και κατευθυνόταν στην πόλη Μανάους.

Οι ανταποκριτές λένε ότι τα ατυχήματα στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του είναι συχνά και συνήθως προκαλούνται από υπερφόρτωση.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 17:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζητούν 25 χρόνια για την Πλάβσιτς
 

Η πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων

Οι κατήγοροι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πρότειναν ποινή κάθειρξης 25 ετών για την Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Η πρώην πρόεδρος των Σέρβοβοσνίων έχει δηλώσει ένοχη για τις εκτελέσεις Μουσουλμάνων και Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Η ανώτατη εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, είπε στους δικαστές ότι οι κατήγοροι θα ζητούσαν την ισόβιο κάθειρξη για την κυρία Πλάβσιτς εάν η ίδια δεν παραδεχόταν την ενοχή της.

Όμως ξ κ. Ντελ Πόντε είπε ότι δεν είναι πεπεισμένοι για το βαθμό μετάνοιας της κ. Πλάβσιτς, καθώς η τελευταία αρνήθηκε να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο και να καταθέσει σε άλλες δίκες.

Μετά από τρεις ημέρες καταθέσεων, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει ποία θα είναι η ετυμηγορία του.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 16:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ
 

Δεν παίρνουν πλήρες αντίγραφο των εγγράφων του Ιράκ τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ένα αποσπασματικό μόνον αντίγραφο των εγγράφων, που κατέθεσε το Ιράκ πριν από μερικές ημέρες για τα όπλα που διαθέτει, λαμβάνουν τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά από αφαίρεση επίμαχων σημείων των εγγράφων.

Η ολοκληρωμένη μορφή των εγγράφων είναι 12.000 σελίδες, όμως τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας λαμβάνουν μόνο 3.000 σελίδες ύστερα από την αφαίρεση στοιχείων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Πάντως, όπως δείχνει η διαροή του πλήρους κειμένου των εγγράφων, ένα στοιχείο που, ίσως, να έχει αφαιρεθεί είναι ότι 150 ξένες εταιρείες - προερχόμενες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία - παρείχαν βοήθεια στην ανάπτυξη του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η διαροή της διακήρυξης έγινε από το Ιράκ για να προκαλέσει προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένου ότι άλλες χώρες λαμβάνουν μόνον ένα αποσπασματικό αντίγραφο της διακήρυξης του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ θα ενημερώσει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για τα έγγραφα, που κατέθεσε το Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, ενώ η Γαλλία και η Ρωσία έχουν κάνει γνωστό θα περιμένουν πρώτα να ακούσουν τις απόψεις του κ. Μπλιξ για το θέμα.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 17:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύναμη πυρός στον Περσικό Κόλπο
 

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στον Περσικό Κόλπο

Με δυσπιστία αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ- Μερική μόνο ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι επικρατεί διάχυτος σκεπτικισμός για τα στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ σε σχέση με το οπλοστάσιό του.


Σκεπτικισμός για τα στοιχεία του Ιράκ από τον πρόεδρο Μπους
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η επίσημη απάντηση του Λονδίνου θα δοθεί στο νέο έτος.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς εξέφρασε την ανησυχία του για ελλείψεις που παρατηρούνται όπως υποστηρίζει στα στοιχεία που απέστειλε η Βαγδάτη.

Ενίσχυση του στόλου

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφ Χούν, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι πέντε πολεμικά σκάφη θα μεταβούν στην περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων. Ο κ. Χουν είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ναυλώνονται πλοία για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προετοιμασίες πολέμου της Βρετανίας αποτελούν απλώς προληπτικά μέτρα.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 17:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: «Μη αποδεκτή η ένταξη της Κύπρου»
 

Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς συμμετείχε σε σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της ΕΕ να δεχτεί την ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου το 2004.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται τις αποφάσεις σχετικά με την Κύπρο που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης από νομικής και πολιτικής απόψεως» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «έχουν ενημερωθεί γι αυτό οι χώρες μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Δεν υπάρχει κανένα κράτος, κυβέρνηση ή κοινοβούλιο με τη δικαιοδοσία να εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού… Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις κατά παράβαση διεθνών συνθηκών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε καθώς πραγματοποιείται στην Άγκυρα συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννης Κασουλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ανακοίνωση. Ο ίδιος με συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV σημείωσε ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν και πως οι δυο πλευρές θα πρέπει να απολογηθούν ξεχνώντας τους παλιούς φόβους.

Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ήταν λακωνική: «Επ' αυτού του θέματος έχει ήδη απαντήσει το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης με τις αποφάσεις που έχει λάβει».

«Δικαίωμα επέμβασης»

Εν τω μεταξύ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊσάλ, δήλωσε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει στην υπόθεση καθώς η ακολουθούμενη πρακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρώπης καταστρατηγεί τις συμφωνίες του 1960.

Όταν δημοσιογράφοι κάλεσαν τον κ. Σοϊσάλ να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι αν δεν ληφθεί απόφαση έως τις 28 Φεβρουαρίου οι τουρκικές δυνάμεις στο νησί θα θεωρηθούν δυνάμεις κατοχής, ο ίδιος απάντησε: «Όχι μόνο δεν τίθεται θέμα κατοχής αλλά η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επέμβει. Θα πρέπει να μας ευχαριστούν που δεν έχουμε επέμβει ακόμη».


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 14:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανία: Κλειστή πόρτα για τους μετανάστες
 

Εκατοντάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι από χώρες όπως η Ινδία ζητούν δουλειά στη Γερμανία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε νόμο που είχε ψηφισθεί για να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα χιλιάδων εξειδικευμένων αλλοδαπών εργαζομένων.

Η απόφαση θεωρείται μεγάλη νίκη για την αντιπολίτευση στη Γερμανία, τους Χριστιανοδημοκράτες, που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο τασσόμενοι εναντίον του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Παρά την ανεργία μένουν κενές 1.5 εκατ. θέσεις ειδικευμένων εργατών
Για το εν λόγω θέμα είχαν ξεσπάσει μεγάλες αντιδικίες ανάμεσα στο κόμμα του κ. Σρέντερ και την αντιπολίτευση, που τάσσεται εναντίον της εισόδου νέων μεταναστών.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ πίστευε ότι η είσοδος στη χώρα αλλοδαπών ειδικών σε θέματα νέων τεχνολογιών θα βοηθούσε τη Γερμανία να ανακάμψει οικονομικά. Όμως, ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, Βίνφριντ Χάσεμερ, δήλωσε ότι ο νόμος πέρασε παρανόμως από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η γερμανική αντιπολίτευση και οι συντηρητικοί κύκλοι της χώρας υποστηρίζουν ότι η είσοδος νέων μεταναστών θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης απασχολεί όμως και άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής του BBC, Ντέιβιντ Μπάμφορντ «η Γερμανία και η Βρετανία - στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται κεντροαριστερές κυβερνήσεις - ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει προγράμματα για την προσέλκυση αλλοδαπών ειδικών σε θέματα νέας τεχνολογίας».

«Ο γερμανικός νόμος» συνεχίζει ο αναλυτής του BBC «απερρίφθη κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων στη γερμανική άνω βουλή. Πίσω από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου όμως κρύβεται ένα πολιτικό σαμποτάζ των συντηρητικών κύκλων της Γερμανίας, οι οποίοι δεν επιθυμούν την είσοδο στη χώρα νέων μεταναστών».


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 10:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετά την Κοπεγχάγη τι;
 

Η Κύπρος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια

Από τη Μέττα Τσικρικά

Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια για την επίλυση του Κυπριακού, μέχρι και τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, ναυάγησαν, λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει ως το ισχυρότερο κίνητρο που θα ωθήσει την Άγκυρα στην τελική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εκτιμούν διπλωματικές πηγές στο Λονδίνο.


Σύντομα πρωθυπουργός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Επί του σχεδίου Ανάν, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παίχτηκε στην 'Αγκυρα ένα παιχνίδι ανάμεσα, αφενός, στην συντηρητική μερίδα του Τουρκικού κατεστημένου, με προεξάρχοντα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντεντκάς, και αφετέρου στην νέα ηγεσία υπό τον ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον νυν πρωθυπουργό Αμντουλά Γκιούλ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι στο βαθμό που θα εδραιωθεί και θα επικρατήσει στην Τουρκία η νέα ηγεσία υπό τον κ. Ερντογάν, ο οποίος και σύντομα θα γίνει πρωθυπουργός, θα επιδιώξει την επίλυση του Κυπριακού ως μέσο για την επίτευξη του στόχου της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία έχει επιπλέον λόγους να κλείσει το Κυπριακό άμεσα και σίγουρα πριν από την άνοιξη του 2004, ώστε να προκαταλάβει θετικά τους 25 πλέον εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τον Δεκέμβριο του 2004 θα αποφανθούν για το κατά πόσο η Αγκυρα πληροί τα κριτήρια να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πολύ δύσκολο να λυθεί το Κυπριακό με τον Ραούφ Ντενκτάς στην τουρκοκυπριακή ηγεσία
Και αυτό, γιατί η Κύπρος, από τον Μάιο του 2004, θα είναι πλήρες μέλος, με δικαίωμα ψήφου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έτσι, εκτός από την Ελλάδα, και η ίδια η Λευκωσία, θα συμμετάσχει στην απόφαση που θα κρίνει αν η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι, παρά την αποτυχία της Κοπεγχάγης (όσον αφορά την αποδοχή του σχεδίου Αννάν), οι επόμενοι μήνες, μέχρι την υπογραφή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να συνθέτουν μια μοναδική συγκυρία που μπορεί να καταλήξει στην επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το αναθεωρημένο σχέδιο Αννάν.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η επίλυση του Κυπριακού, είναι πολύ δύσκολη όσο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων παραμένει ο Ραούφ Ντενκτάς. Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα ήσαν σε καλύτερη μοίρα αν ο κ. Ντενκτάς, για λόγους υγείας, όριζε αντικαταστάτη, παραιτείτο ή αποσυρόταν από την πολιτική.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 09:29 ('Ωρα Λονδίνου)
«Λύπη» της Ρωσίας για την πυραυλική ασπίδα των Αμερικανών
 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ δοκιμές

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους να προχωρήσει στη δημιουργία του αμφιλεγόμενου πυραυλικού αμυντικού συστήματος της χώρας του.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος θα αποβεί εις βάρος της αντιμετώπισης άλλων κινδύνων, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία.

Ο κ. Μπους διέταξε τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι το 2004.

Η επονομαζόμενη «πυραυλική ασπίδα» των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη δέκα πυραύλων εδάφους-αέρους στην Αλάσκα. Αλλοι δέκα πύραυλοι πρόκειται να είναι έτοιμοι εντός των επόμενων δύο ετών.

«Το σύστημα θα ενισχύσει την αμερικανική ασφάλεια και θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για πιο βελτιωμένες και διευρυμένες δραστηριότητες αργότερα», τόνισε κατά την ανακοίνωση της απόφασης ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, προ ημερών, οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διενήργησαν μια αποτυχημένη αντιπυραυλική δοκιμή στον Ινδικό Ωκεανό.

Τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την οποία είχαν υπογράψει το 1972 με την τότε Σοβιετική Ενωση.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ
 

Δεν παίρνουν πλήρες αντίγραφο των εγγράφων του Ιράκ τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Eνα αποσπασματικό μόνον αντίγραφο των εγγράφων, που κατέθεσε το Ιράκ πριν από μερικές ημέρες για τα όπλα που διαθέτει, λαμβάνουν τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά από αφαίρεση επίμαχων σημείων των εγγράφων.

Η ολοκληρωμένη μορφή των εγγράφων είναι 12.000 σελίδες, όμως τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας λαμβάνουν μόνο 3.000 σελίδες ύστερα από την αφαίρεση στοιχείων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Πάντως, όπως δείχνει η διαροή του πλήρους κειμένου των εγγράφων, ένα στοιχείο που, ίσως, να έχει αφαιρεθεί είναι ότι 150 ξένες εταιρείες - προερχόμενες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία - παρείχαν βοήθεια στην ανάπτυξη του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η διαροή της διακήρυξης έγινε από το Ιράκ για να προκαλέσει προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένου ότι άλλες χώρες λαμβάνουν μόνον ένα αποσπασματικό αντίγραφο της διακήρυξης του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ θα ενημερώσει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για τα έγγραφα, που κατέθεσε το Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, ενώ η Γαλλία και η Ρωσία έχουν κάνει γνωστό θα περιμένουν πρώτα να ακούσουν τις απόψεις του κ. Μπλιξ για το θέμα.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 08:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Λύπη» της Ρωσίας για την πυραυλική ασπίδα των Αμερικανών
 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οκτώ δοκιμές

Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους να προχωρήσει στη δημιουργία του αμφιλεγόμενου πυραυλικού αμυντικού συστήματος της χώρας του.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος θα αποβεί εις βάρος της αντιμετώπισης άλλων κινδύνων, όπως είναι η διεθνής τρομοκρατία.

Ο κ. Μπους διέταξε τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μέχρι το 2004.

Η επονομαζόμενη «πυραυλική ασπίδα» των Ηνωμένων Πολιτειών θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη δέκα πυραύλων εδάφους αέρους στην Αλάσκα.

Αλλοι δέκα πύραυλοι πρόκειται να είναι έτοιμοι εντός των επόμενων δύο ετών.

«Το σύστημα θα ενισχύσει την αμερικανική ασφάλεια και θα λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για πιο βελτιωμένες και διευρυμένες δραστηριότητες αργότερα», τόνισε κατά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, προ ημερών, οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διενήργησαν μια αποτυχημένη αντιπυραυλική δοκιμή στον Ινδικό Ωκεανό.

Τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την οποία είχαν υπογράψει το 1972 με την τότε Σοβιετική Ενωση.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 08:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητούν για Κυπριακό
 

Κρίσιμες αποφάσεις για το Κυπριακό καλείται να λάβει ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

To Kυπριακό και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα απασχολήσουν σήμερα σύσκεψη της ηγεσίας της Τουρκίας.

Η σύσκεψη γίνεται με τη συμμετοχή του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Σεζέρ, του Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ, του υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χιλμί Οζκόκ.

Μετά από τη σύσκεψη αυτή αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη, στην οποία θα λάβει μέρος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος βρίσκεται στη Τουρκία τις τελευταίες ημέρες για παρακολούθηση της υγείας του μετά από την εγχείρηση καρδιάς, που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση, που θα έχει η ηγεσία της Τουρκίας με τον κ. Ντενκτάς μετά από την άρνησή του να συμφωνήσει σε υπογραφή συμφωνίας για το Κυπριακό στη διάρκεια της Συνόδου ΚΟρυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη.

Η στάση του κ. Ντενκτάς έχει εξοργίσει πολλούς Τουρκοκυπρίους, που τον θεωρούν ως το κύριο εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Τουρκοκυπρίων Αλί Ερέλ στην ερώτηση του BBC αν ο κ. Ντενκτας έχει προδώσει τους Τουρκοκυπρίους:

«Δεν μπορεί ο κ. Ντενκτάς να παίζει παιχνίδια με τη μοίρα του Τουρκοκυπριακού λαού, αλλα και του τουρκικού. Ομως, αυτό είναι, ακριβώς, που κάνει προσπαθώντας να εμποδίσει τη διαδικασία προσέγγισης ή προσπαθώντας να σβήσει την Κύπρο από τον κατάλογο των χωρών, που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Τουρκοκυπρίων Αλί Ερέλ. «Η πολιτική του αυτή την στιγμή έχει καταρεύσει και οι Τουρκοκύπριοι είναι δυστυχείς. Προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτή τη δυστυχία γιατί δεν έχουμε, πλέον, χρόνο».


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις για την Αλ Κάιντα
 

Εξακολουθεί να απειλεί η οργάνωση του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν (στα αριστερά της φωτογραφίας)

«Η οργάνωση Αλ Κάιντα εξακολουθεί να απειλεί», προειδοποιούν αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που, πάντως, παραδέχονται ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στην αντιμετώπιση της οργάνωσης του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τα μέλη της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που εξετάζουν την πορεία των ερευνών γύρω από την οργάνωση αυτή, αναφέρουν στην τελευταία έκθεσή τους προς το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταλάσσουν πληροφορίες για το θέμα καλύτερα και να δίνουν ονόματα υπόπτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 άνθρωποι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, που έχει συνταχθεί με όσους θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με την οργάνωση Αλ Κάιντα.

Η έκθεση της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρει, επίσης, ότι η οργάνωση συνεχίζει να δέχεται καινούρια μέλη, να δημιουργεί νέα κέντρα εκπαίδευσης στο ανατολικό Αφγανιστάν και να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις.


Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για την παράδοση των εγγράφων του Ιράκ
 

Δεν παίρνουν πλήρες αντίγραφο των εγγράφων του Ιράκ τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Eνα αποσπασματικό μόνον αντίγραφο των εγγράφων, που κατέθεσε το Ιράκ πριν από μερικές ημέρες για τα όπλα που διαθέτει, λαμβάνουν τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά από αφαίρεση επίμαχων σημείων των εγγράφων.

Η ολοκληρωμένη μορφή των εγγράφων είναι 12.000 σελίδες, όμως τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας λαμβάνουν μόνο 3.000 σελίδες ύστερα από την αφαίρεση στοιχείων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Πάντως, όπως δείχνει η διαροή του πλήρους κειμένου των εγγράφων, ένα στοιχείο που, ίσως, να έχει αφαιρεθεί είναι ότι 150 ξένες εταιρείες - προερχόμενες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία - παρείχαν βοήθεια στην ανάπτυξη του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η διαροή της διακήρυξης έγινε από το Ιράκ για να προκαλέσει προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένου ότι άλλες χώρες λαμβάνουν μόνον ένα αποσπασματικό αντίγραφο της διακήρυξης του Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ θα ενημερώσει την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού για τα έγγραφα, που κατέθεσε το Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, ενώ η Γαλλία και η Ρωσία έχουν κάνει γνωστό θα περιμένουν πρώτα να ακούσουν τις απόψεις του κ. Μπλιξ για το θέμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.