Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-23

  1. Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους
  2. Ο Ράμσφελντ προειδοποιεί τη Βόρειο Κορέα
  3. Συνελήφθη στέλεχος της αλ- Κάϊντα
  4. Ο Μπιλ Φριστ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία
  5. Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους
  6. Τα ΗΕ 'ανακρίνουν' ιρακινούς επιστήμονες
  7. Ο ΟΗΕ... χτενίζει το Ιράκ
  8. Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί
  9. Με δίκες και απολύσεις απειλεί ο Τσάβες
  10. ’νοιγμα Ιράν προς το Πακιστάν
  11. 'Όχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
  12. Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για Β. Κορέα
  13. Ισόβια κάθειρξη σε ηγέτη των Ερυθρών Χμερ
  14. Κοινό μέτωπο ανταρτών
  15. Στην Ιταλία η πρώην βασιλική οικογένεια
  16. Απεβίωσε ο Τζο Στράμερ των Clash
  17. ’κυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
  18. 'Όχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
  19. Ισόβια κάθειρξη σε ηγέτη των Χμερ Ρουζ
  20. Ακυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
  21. 'Οχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
  22. 'Οχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
  23. Με δίκες και απολύσεις απειλεί ο Τσάβες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2002 - 02:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους
 


Ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Κεντρικό Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 46 επιβάτες - οι περισσότεροι Ρώσοι, Ουκρανοί και Τούρκοι.

Το αεροσκάφος - τύπου Αντόνοφ - μετέφερε Ουκρανούς εργάτες της βιομηχανίας πολιτικής αεροπορίας από την Τουρκία στο Ιράν.

Το αεροπλάνο έπεσε περίπου στις 1930 - τοπική ώρα - κοντά στο χωριό Μπαγκεραμπάντ , 70 χιλιόμετρα από την πόλη Αρντεστάν στην επαρχία Ισφαχάν , μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο.


Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2002 - 03:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ράμσφελντ προειδοποιεί τη Βόρειο Κορέα
 

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ανησυχεί τις ΗΠΑ

Ο υπουργός αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι η Βόρειος Κορέα κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι μπορεί να επαναρχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα πιστεύοντας ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο Ιράκ.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Ράμσφελντ απέρριψε την δικαιολογία της Βορείου Κορέας ότι χρειάζεται την επαναλειτουργία του πυρηνικού της αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κύριος Ράμσφλεντ είπε χαρακτηριστικά ότι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα κατά της Βορείου Κορέας όσο υπάρχει η κρίση με το Ιράκ, ο κύριος Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι ικανές να πολεμήσουν και να επικρατήσουν σε δύο μέτωπα ταυτοχρόνως.

Παρ΄όλα αυτά συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να βρεί μιά διπλωματική λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 23:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη στέλεχος της αλ- Κάϊντα
 

Ο Νασίρι θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση εναντίον αμερικανικού πολέμικού σκάφους το 2.000

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας που θεωρείται ότι είναι ο αρχηγός της αλ-Κάϊντα στον Περσικό Κόλπο.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση εναντίον πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ το 2.000.

Το Νοέμβριο οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι ανακρίνουν τον Αμντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι μετά τη σύλληψη του σε χώρα του εξωτερικού.

Τη Δευτέρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ο Νασίρι , υπήκοος της Σαουδικής Αραβίας - ο οποίος όμως κατάγεται από την Υεμένη - είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο και ότι αρχές τον παρέδωσαν στους Αμερικανούς.

Ο φερόμενος ως ηγέτης της αλ-Κάϊντα σχεδιάζε επιθέσεις εναντίον οικονομικών στόχων "ζωτικής σημασίας" , μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων (WAM).

Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό ο Νασίρι ηγείτο του ισλαμικού δικτύο στον τομέα των ναυτικών επιχειρήσεων.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΑΕ , που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του , είπε στο πρακτορείο Ρώϊτερς ότι ο Νασίρι πρίν συλληφθεί σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 22:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπιλ Φριστ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία
 

Ο Μπιλ Φριστ είναι από τους νεώτερους γερουσιαστές στην Αμερικανική Γερουσία

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξέλεξαν τον Μπλι Φριστ, ένα πρώην καρδιοχειρούργο, ως αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία.

Ο Μπιλ Φριστ, ηλικίας 50 ετών, από το Τενεσί, ήταν ο μόνος υποψήφιος γιά την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία και η ψηφοφορία που έγινε τη Δευτέρα για να αποφασισθεί η εκλογή του σε μεγάλο βαθμό είχε τυπικό χαρακτήρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι τα προσωπικά χαρίσματα του Φριστ - πχ. φωτογένεια και άνετοι τρόποι στη συμπεριφορά - θα βοηθήσουν το κόμμα να κερδίσει το έδαφος που έχασε μετά τις δηλώσεις του γερουσιαστή Τρεντ Λοτ.

Ο κ. Λοτ που ήταν ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού κόμματος στη Γερουσία υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του την περταμένη Παρασκευή λόγω του σάλου που προκάλεσαν οι δηλώσεις του , πρίν περίπου δύο εβδομμάδες , με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του γερουσιαστή Στορμ Θέρμοντ.

Ο κ. Λοτ είπε ότι η αμερικανική κοινωνία θα ήταν καλύτερη αν ο κ. Θέρμοντ κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του 1948 όταν δηλ. είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία υποστηρίζοντας το διαχωρισμό μεταξύ μαύρων και λευκών.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 20:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους
 


Ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Κεντρικό Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 44 άνθρωποι - οι περισσότεροι Ουκρανοί και Ιρανοί.

Το αεροσκάφος - τύπου Αντόνοφ - μετέφερε Ουκρανούς εργάτες της βιομηχανίας πολιτικής αεροπορίας από την Τουρκία στο Ιράν.

Το αεροπλάνο έπεσε περίπου στις 1930 - τοπική ώρα - κοντά στο χωριό Μπαγκεραμπάντ , 70 χιλιόμετρα από την πόλη Αρντεστάν στην επαρχία Ισφαχάν , μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο.

Ορισμένοι Ρώσοι υπήκοοι , σύμφωνα με τις πληροφορίες , επέβαιναν του αεροσκάφους.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 20:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα ΗΕ 'ανακρίνουν' ιρακινούς επιστήμονες
 

Επιθεωρητές των ΗΕ επισκέπτονται το κέντρο διαστημικών ερευνών αλ-Μπατάνι

Ειδικοί των ΗΕ επιδιώκουν να μάθουν πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα του Ιρακ από ιρακινούς επιστήμονες.

Αυτό ανακοίνωσε η υπηρεσία ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ.

"Εχουμε άρχισει τη διαδικασία οι επιθεωρητές των ΗΕ να συναντηθούν με ιρακινούς επιστήμονες μέσα στο ίδιο το Ιράκ, αλλά παράλληλα φροντίζουμε ώστε ορισμένοι επιστήμονες να καταθέσουν για το πρόγραμμα οπλικών συστημάτων και εκτός Ιρακ", δήλωσε στο CCN ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, σύμβουλος του ιρακινού προέδρου κάλεσε αξιωματούχους της CIA στη χώρα του προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Παράλληλα ο Σαντάμ Χουσεΐν τόνισε ότι μετά από 23 ημέρες επιθεωρήσεων, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην Ουάσιγκτον "αρκετά ως εδώ".

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από Ιρακινούς αξιωματούχους, η χώρα ετοιμάζεται να δεχθεί την πρώτη ομάδα αράβων και Ευρωπαίων εθελοντών που είναι έτοιμοι να γίνουν ανθρώπινη ασπίδα προκειμένου αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως απέρριψαν την ιρακινή πρόταση, ενώ έδωσαν στην δημοσιότητα έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία το Ιράκ σχεδίαζε επίθεση με βιολογικά όπλα το 1990, κατά την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο. Τα σχέδιά του όμως ματαιώθηκαν επειδή κατερρίφθησαν τα αναγνωριστικά του αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος "πρέντατορ" κατερρίφθη σήμερα από τα πυρά που δέχτηκε από ιρακινό πολεμικό αεροσκάφος στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το νότιο Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το επεισόδιο αυτό, η πρώτη προφανής κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους στη ζώνη εναέριου αποκλεισμού, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης σχετικά με τα αιτήματα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 16:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ΟΗΕ... χτενίζει το Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές σε κέντρο διαστημικών ερευνών του Ιράκ

Νέες επισκέψεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ συνεχίζεται η ανταλλαγή «εχθρικών» δηλώσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης.


Η κυβέρνηση του μικρού Μπους πραγματοποιεί μια τρελή εκστρατεία βασισμένη σε ψέματα και κατηγορίες
Αλ Θαουρά, εφημερίδα του Ιράκ
Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΟΗΕ (UNMOVIC) μετέβησαν σε τρεις εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράκ, εκ των οποίων η μία ήταν πρώην εργοστάσιο το οποίο σύμφωνα με τους Ιρακινούς αξιωματούχους παρήγαγε βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Ο επικεφαλής του πρώην εργοστασίου, Γιουσέφ Ταχέρ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι οι επιθεωρητές του απηύθυναν ερωτήσεις για την παραγωγή, τις πρώτες ύλες και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν στο εργοστάσιό του.

Η ομάδα του ΟΗΕ μετέβη επίσης σε κέντρο εμβολιασμού ζώων και στα κεντρικά γραφείο κατασκευαστικής εταιρείας.



Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι η επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους φέρονται να διαθέτουν «κρίσιμες πληροφορίες» για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Νωρίτερα, η αμερικανική ηγεσία απέρριψε πρόταση της Βαγδάτης περί μετάβασης πρακτόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν στο έργο των επιθεωρητών όπλων.

Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «τέχνασμα» την ιρακινή πρόταση. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι, το Ιράκ οφείλει να αποδείξει ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό ενισχύονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση εάν ο Ιρακινός ομόλογός του, Σαντάμ Χουσεΐν, δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 16:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί
 

Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους φερόμενα μέλη ισλαμικής οργάνωσης στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας διευκρίνισαν ότι οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή περίπολο ενώ διέσχιζαν ένα χωράφι με τρακτέρ.

Ο ένας εκ των δύο θυμάτων φέρεται να είναι ο Σαμάν Σομπίχ, μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Σε άλλο επεισόδιο, ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ιεριχώ, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιων αξιωματούχων.

Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς φέρεται να είναι μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον ταρίκ Αλ Ζουμπίν, ο οποίος απέδρασε προ πενταετίας από τις ισραηλινές φυλακές.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 15:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Με δίκες και απολύσεις απειλεί ο Τσάβες
 

Εντείνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα λάβει δικαστικά μέτρα κατά των εργαζομένων στα διυλιστήρια της χώρας που συμμετέχουν στην απεργία διαρκείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

Ο κύριος Τσάβες πρόσθεσε ότι η κρατική πετρελαική εταιρέια έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία για την απόλυση των απεργών.

Η απεργία διαρκείας που εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας.

Τεράστιες ουρές στα πρατήρια βενζίνης


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος της έχει φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Τσάβες τον κατηγορούν για οικονομική κακοδιαχείρηση και αυταρχική διακυβέρνηση.

Πάντως οι υποστηρικτές του κυρίου Τσάβες που συνεχίζουν δυναμικές αντιδιαδηλώσεις, λένε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις υπάρχει σχέδιο για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής του.



Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 13:45 ('Ωρα Λονδίνου)
’νοιγμα Ιράν προς το Πακιστάν
 

Οι σχέσεις Ιράν - Πακιστάν έχουν βελτιωθεί μετά την πτώση των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, μετέβη στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη μετά την πτώση του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν.


Ο πρόεδρος του Ιράν θεωρεί απαράδεκτο ότι η χώρα του συμπεριλήφθη στον «’ξονα του Κακού»
Η επίσκεψη χαρακτηρίζει από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς αναλυτές ως μια νέα προσπάθεια βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ισλαμαμπάντ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, μετέβη για συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του, Περβέζ Μουσάραφ.

Ο Ιρανός πρόεδρος θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Πακιστάν, Μιρ Ζαφαρουλάχ Χαν Τζαμαλί.

Αξιμωατούχοι υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε ζητήματα της περιφέρειάς τους και συγκεκριμένα στις εξελίξεις στο Ιράκ αλλά και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη συνοριακή γραμμή του υπό ινδικού και υπό πακιστανικού ελέγχου Κασμίρ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή αγωγού πετρελαίου αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα ξεκινάει από το Ιράν και θα περνά από το Πακιστάν και την Ινδία.

Επισήμως και δημοσίως Ιράν και Πακιστάν ανέκαθεν διακήρυτταν ότι χαίρουν άκρως φιλικών και αδελφικών δεσμών.


Ο αγωγός πετρελαίου του Ιράν αξίας 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία οι δύο πλευρές ήρθαν πολλές φορές σε αντιπαράθεση κυρίως εξαιτίας της πακιστανικής στάσης απέναντι στο πρώην ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Από τότε, όμως, που το Πακιστάν συντάχθηκε στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στην εκστρατεία ανατροπής των Ταλεμπάν οι σχέσεις Ισλαμαμπάντ - Τεχεράνης διανύουν περίοδο βελτίωσης.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
'Όχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
 

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται εγκαταστάσεις καθημερινά

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε την ιρακινή πρόταση περί μετάβασης πρακτόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την πρόταση της Βαγδάτης "τέχνασμα", και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Ιράκ να αποδείξει ότι κατέστρεψε τα όπλα μαζικού ολέθρου που αποδεδειγμένα διέθετε στο παρελθόν.


Ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι
Νωρίτερα το Ιράκ διακήρυξε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αμερικανικής και της βρετανικής ηγεσίας, σχετικά με τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι, σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση στο να έρθουν στη Βαγδάτη πράκτορες της CIA, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές όπλων τις τοποθεσίες όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το στρατηγό Αλ Σαάντι, το Ιράκ έχει παραδώσει στη διεθνή κοινότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπλων που ακολουθούσε και δε διαθέτει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά ψεύδη στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίσα Ράις, δήλωσε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι τώρα, σε 250 με 300. Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 11:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για Β. Κορέα
 

Η Βόρειος Κορέα έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η απόφαση της βορειοκορεατικής ηγεσίας για επαναλειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων ενδέχεται να οδηγήσει στην κατασκευή βομβών εντός των επόμενων μηνών.

Από την άλλη πλευρά, η Βόρειο Κορέα δηλώνει ότι χρειάζεται τις πυρηνικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψει την παραχή ποσοτήτων πετρελαίου στη χώρα.


Φωτογραφία βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μια επανάληψη της κρίσης του 1994.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για ζητήματα πυρηνικής ενέργειας δηλώνουν προβληματισμένοι με την απόφαση της Βορείου Κορέας να απομακρύνει τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε απενεργοποιημένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση της βορειοκορεατικής ηγεσίας ουδόλως συνδέεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Βόρειος Κορέα βρίσκεται τόσο κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ώστε ο Σαντάμ Χουσεΐν «ωχριά» μπροστά τους.

Ο πυρηνικός κίνδυνος της Βορείου Κορέας απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Νότιο Κορέα με τη συμμετοχή Αμερικανών, Νοτιοκορεατών και Ιαπώνων αξιωματούχων.

Συνομιλίες για το ίδιο θέμα είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, με ομολόγους του στη Ρωσία, στη Κίνα και στην Αυστραλία.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισόβια κάθειρξη σε ηγέτη των Ερυθρών Χμερ
 

Οι τρεις ξένοι τουρίστες που δολοφονήθηκαν το 1994

Δικαστήριο στην Καμπότζη καταδίκασε έναν πρώην στρατιωτικό ηγέτη των κομμουνιστών ανταρτών Ερυθρών Χμερ σε ισόβια κάθειρξη.

Ο στρατηγός Σαμ Μπιθ αντιμετώπιζε μιά σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και η απαγωγή και δολοφονία τριών τουριστών το 1994.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο στρατηγός σχεδίασε και εξετέλεσε την επίθεση κατά ενός επιβατικού τρένου στα νότια διαμερίσματα της Καμπότζης με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων και την απαγωγή των τριών ξένων τουριστών - ενός Γάλλου, ενός Βρετανού και ενός Αυστραλού.

Ο Σαμ Μπιθ λέει ότι θα ασκήσει έφεση

Οι τουρίστες κρατήθηκαν για δύο μήνες όσο δηλαδή κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις για τα λίτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς.

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και οι τρείς ξένοι δολοφονήθηκαν.

Ο Σαμ Μπιθ είναι από τους ανώτερους ηγέτες των ερυθρών Χμερ που καταδικάζεται από δικαστήριο στην Καμπότζη.

Αρχικά η κυβέρνηση του είχε χορηγήσει αμνηστία αλλά μετά από έντονες διπλωματικές πιέσεις οι αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε δίκη.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 11:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινό μέτωπο ανταρτών
 

Η Ακτή Ελεφαντοστού ελέγχεται κατά το ήμισυ από τους αντάρτες

Συνομιλίες για το σχηματισμό κοινού μετώπου πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι των τριών κύριων κινημάτων ανταρτών στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στόχος των ανταρτών είναι η ανατροπή της ηγεσίας της Ακτής Ελεφαντοστού.


Μέλη της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων
Οι συνομιλίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Μπουάκε, το προπύργιο της οργάνωσης «Πατριωτικό Κίνημα της Ακτής Ελεφαντοστού», η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού βορρά της αφρικανικής χώρας.

Οι άλλες δύο οργανώσεις, το «Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη» και το «Λαϊκό Κίνημα της Ακτής Ελεφαντοστού» δραστηριοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας και έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους.

Στη συνάντηση των ανταρτών αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί και η ανάμειξη των Γάλλων στρατιωτών στις συγκρούσεις τους με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το Σάββατο η γαλλική Λεγεώνα των Ξένων κατέστρεψε τρία φορτηγά και σκότωσε δεκάδες αντάρτες.

Ο επικεφαλής των ανταρτών, Φελίξ Ντοχ, καταγγέλλει ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ήδη ταχθεί με το μέρος των κυβερνητικών δυνάμεων και στήνουν ενέδρες κατά των ανταρτών.

Ο γαλλικός στρατός, ο οποίος βρίσκεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων και υπολοίπων αλλοδαπών πολιτών, δηλώνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί την ουδετερότητά του απέναντι στο μέτωπο των συγκρούσεων.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 10:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιταλία η πρώην βασιλική οικογένεια
 

Η βασιλική οικογένεια της Ιταλίας εκδιώχθη για τη συνεργία με τον Μπενίτο Μουσολίνι

Μετά από πενήντα χρόνια εξορίας ο Βικτόρ Εμανουέλ, γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας επισκέπτεται τη Ρώμη.

Ο Βικτόρ Εμανουέλ, είναι ο γιος του βασιλιά Ουμπέρτο Β΄, ο οποίος είχε εξοριστεί το 1946 κατηγορούμενος για την υποστήριξη που είχε προσφέρει στη κυβέρνηση του στρατιωτικού ηγέτη της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι.


Η πρώην βασιλική οικογένεια έχει παραιτηθεί της διεκδίκησης του θρόνου
Η οικογένεια του Βικτόρ Εμανουέλ πρόκειται να επιστρέψει στην οικία τους στην Ελβετία το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη σύντομη επίσκεψή τους στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη του Βικτόρ Εμανουέλ κατέστη δυνατή καθώς η ιταλική κυβέρνηση κατήργησε τον περασμένο μήνα σχετική νομοθεσία που απαγόρευε τις επισκέψεις στην Ιταλία μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας.

Ο Βικτόρ Εμανουέλ, η σύζυγός του και ο γιος του, Εμανουέλ Φιλιμπέρτο, προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης, όπου τους περίμεναν δύο οχήματα του Βατικανού.

Ο 65χρονος πρίγκιπας ήταν εννέα ετών όταν εγκατέλειψε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ιταλικής πρώην βασιλικής οικογένειας την Ιταλία.

Ο πατέρας του απεβίωσε το 1983 στην Ελβετία.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεβίωσε ο Τζο Στράμερ των Clash
 

O Τζο Στράμερ πέθανε από καρδιά

Απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών ο πρώην επικεφαλής του θρυλικού πανκ βρετανικού συγκροτήματος «The Clash», Τζο Στράμερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζο Στράμερ πέθανε από καρδιακό επεισόδιο.

«Ο Τζο Στράμερ πέθανε, χθες. Τα συλληπητήρια μας στη Λούσι, τα παιδιά, στην οικογένειά του και τους φίλους του», αναφέρει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του εκλιπόντος στο Ίντερνετ.

Ο Τζο Στράμερ ήταν ο τραγουδιστής των «The Clash», οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από το δυτικό Λονδίνο και διακρίθηκαν για τον πολιτικό στοίχο των μουσικών τους κομματιών, όπως το London Cαlling, White Riot και πολλά άλλα.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Τζο Στράμερ ακολούθησε σόλο καριέρα ενώ τα τελευταία χρόνια γνώριζε επιτυχία με το νέο του συγκρότημα ονόματι, «The Mescaleros».


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
’κυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
 

Γυναίκα ψηφοφορός σε εκλογικό τμήμα της Ποντγκόριτσα

Στο Μαυροβούνιο θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας.

Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο, αφού η προσέλευση των ψηφοφόρων δε ξεπέρασε το 50%, ποσοστό που απαιτείται για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.


Ο κύριος διεκδικήτης της προεδρίας Φιλίπ Βουγιάνοβιτς
Ανάμεσα στους δέκα υποψήφιους για την προεδρία επικρατέστερος θεωρείτο ο Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος της Βουλής και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Πράγματι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Φιλίπ Βουγιάνοβιτς προηγείται με τεράστια διαφορά και συγκεντρώνει σχεδόν το 86% των ψήφων.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του το Νοέμβριο για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ μία υπόθεση παράνομου εμπόριου λευκής σαρκός έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου που επεσκίασε τις προεδρικές εκλογές.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις καταγγελίες μιας γυναίκας από τη Μολδαβία που λέει ότι εξωθήθηκε στην πορνεία από κύκλωμα μαστροπών, στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Μαυροβούνιο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Πιπερόβιτς που κατηγορείται για εμπόριο λευκής σαρκός και μαστρωπεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η υπόθεση και η γενική απογοήτευση των ψηφοφόρων με την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να οδήγησε στο πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές και σε ανάγκη επανάληψής τους.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 09:11 ('Ωρα Λονδίνου)
'Όχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
 

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται εγκαταστάσεις καθημερινά

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε την ιρακινή πρόταση περί μετάβαση πρακτόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) στη Βαγδάτη για να βοηθήσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την πρόταση της Βαγδάτης "τέχνασμα", και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Ιράκ να αποδείξει ότι κατέστρεψε τα όπλα μαζικού ολέθρου που αποδεδειγμένα διέθετε στο παρελθόν.


Ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι
Νωρίτερα το Ιράκ διακήρυξε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αμερικανικής και της βρετανικής ηγεσίας, σχετικά με τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι, σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση στο να έρθουν στη Βαγδάτη πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές όπλων τις τοποθεσίες όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με το στρατηγό Αλ Σαάντι, το Ιράκ έχει παραδώσει στη διεθνή κοινότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπλων που ακολουθούσε και δε διαθέτει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά ψεύδη στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις, είπε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300. Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισόβια κάθειρξη σε ηγέτη των Χμερ Ρουζ
 

Οι τρείς ξένοι τουρίστες που δολοφονήθηκαν το 1994

Δικαστήριο στην Καμπότζη καταδίκασε έναν πρώην στρατιωτικό ηγέτη των κομμουνιστών ανταρτών Χμερ Ρουζ σε ισόβια κάθειρξη.

Ο στρατηγός Σαμ Μπιθ αντιμετώπιζε μιά σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και η απαγωγή και δολοφονία τριών τουριστών το 1994.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο στρατηγός σχεδίασε και εξετέλεσε την επίθεση κατά ενός επιβατικού τρένου στα νότια διαμερίσματα της Καμπότζης με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων και την απαγωγή των τριών ξένων τουριστών - ενός Γάλλου, ενός Βρετανού και ενός Αυστραλού.

Ο Σαμ Μπιθ λέει ότι θα ασκήσει έφεση


Οι τουρίστες κρατήθηκαν για δύο μήνες όσο δηλαδή κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις για τα λίτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς.

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και οι τρείς ξένοι δολοφονήθηκαν.

Ο Σαμ Μπιθ είναι από τους ανώτερους ηγέτες των Χμερ Ρουζ που καταδικάζεται από δικαστήριο στην Καμπότζη.

Αρχικά η κυβέρνηση του είχε χορηγήσει αμνηστία αλλά μετά από έντονες διπλωματικές πιέσεις οι αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε δίκη.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 07:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακυρες οι εκλογές στο Μαυροβούνιο
 

Γυναίκα εκλογέας ψηφίζει σε τμήμα της Ποντγκόριτσα

Στο Μαυροβούνιο θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της γιουγκοσλαβικής αυτής δημοκρατίας.

Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο, αφού η προσέλευση των εκλογέων δεν ξεπέρασε το 50%, ποσοστό που απαιτείται για την εγκυρότητα της εκλογής.

Ανάμεσα στους δέκα υποψήφιους για την προεδρία επικρατέστερος θεωρείτο ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, πρόεδρος της Βουλής και υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου από τη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Πράγματι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Φιλίπ Βουγιάνοβιτς προηγείται με τεράστια διαφορά και συγκεντρώνει σχεδόν το 86% των ψήφων.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του το Νοέμβριο για να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία.

Ο κύριος διεκδικήτης της προεδρίας Φίλιπ Βουγιάνοβιτς

Στο μεταξύ μία υπόθεση παράνομου εμπόριου λευκής σαρκός έχει λάβει διαστάσεις σκανδάλου που επεσκίασε τις προεδρικές εκλογές.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν την προσοχή τους στις καταγγελίες μιας γυναίκας από τη Μολδαβία που λέει ότι εξωθήθηκε στην πορνεία από κύκλωμα μαστροπών, στο οποίο φέρονται αναμεμειγμένοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Μαυροβούνιο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ζόραν Πιπερόβιτς που κατηγορείται για εμπόριο λευκής σαρκός και μαστρωπεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC η υπόθεση και η γενική απογοήτευση των ψηφοφόρων με την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να οδήγησε στο πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές και σε ανάγκη επανάληψής τους.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
 

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται εγκαταστάσεις καθημερινά

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέριψε την πρόταση του Ιράκ να επιτρέψει σε πράκτωρες της CIA να μεταβούν στο Ιράκ για να βοηθήσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την πρόταση της Βαγδάτης "τέχνασμα", και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Ιράκ να αποδείξει ότι κατέστρεψε τα όπλα μαζικού ολέθρου που αποδεδειγμένα διέθετε στο παρελθόν.

Νωρίτερα το Ιράκ διακήρυξε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αμερικανικής και της βρετανικής, σχετικά με τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι, σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση στο να έρθουν στη Βαγδάτη πράκτορες της αμερικανικής CIA, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές όπλων τις τοποθεσίες όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.


Ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι
Σύμφωνα με το στρατηγό Αλ Σαάντι το Ιράκ έχει χορηγήσει στη διεθνή κοινότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπλων που ακολουθούσε και δεν διαθέτει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά ψεύδη στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300. Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 04:32 ('Ωρα Λονδίνου)
'Οχι' των ΗΠΑ στη νέα πρόταση της Βαγδάτης
 

Περισσότερους επιθεωρητές θέλει η Ουάσιγκτον

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέριψε την πρόταση του Ιράκ να επιτρέψει σε πράκτωρες της CIA να μεταβούν στο Ιράκ για να βοηθήσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την πρόταση της Βαγδάτης "τέχνασμα", και επανέλαβε ότι εναπόκειται στο Ιράκ να αποδείξει ότι κατέστρεψε τα όπλα μαζικού ολέθρου που αποδεδειγμένα διέθετε στο παρελθόν.

Νωρίτερα το Ιράκ διακήρυξε ότι είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αμερικανικής και της βρετανικής, σχετικά με τον κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι, σύμβουλος του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία αντίρρηση στο να έρθουν στη Βαγδάτη πράκτορες της αμερικανικής CIA, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποδείξουν στους επιθεωρητές όπλων τις τοποθεσίες όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται όπλα μαζικής καταστροφής.


Ο στρατηγός Αμίρ Αλ Σαάντι
Σύμφωνα με το στρατηγό Αλ Σαάντι το Ιράκ έχει χορηγήσει στη διεθνή κοινότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα όπλων που ακολουθούσε και δεν διαθέτει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα αμερικανικά και βρετανικά ψεύδη στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να είναι πιο διεισδυτικοί στις έρευνές τους.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι θέλει να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στο Ιράκ από περίπου 100 που είναι, τώρα σε 250 με 300. Δεν έθεσε όμως χρονοδιάγραμμα.


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2002 - 03:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Με δίκες και απολύσεις απειλεί ο Τσάβες
 

Εντείνεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα λάβει δικαστικά μέτρα κατά των εργαζομένων στα διυλιστήρια της χώρας που συμμετέχουν στην απεργία διαρκείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

Ο κύριος Τσάβες πρόσθεσε ότι η κρατική πετρελαική εταιρέια έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία για την απόλυση των απεργών.

Η απεργία διαρκείας που εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας.

Τεράστιες ουρές στα πρατήρια βενζίνης


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος της έχει φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Τσάβες τον κατηγορούν για οικονομική κακοδιαχείρηση και αυταρχική διακυβέρνηση.

Πάντως οι υποστηρικτές του κυρίου Τσάβες που συνεχίζουν δυναμικές αντιδιαδηλώσεις, λένε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις υπάρχει σχέδιο για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησής του.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.