Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-26

  1. Ο Ερντογάν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
  2. Υπέρ του Ερντογάν η τουρκική βουλή
  3. Εισαγωγές πετρελαίου για τη Βενεζουέλα
  4. Ιράκ: «Τα ΗΕ δεν έχουν στοιχεία»
  5. Διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία
  6. Εξι νεκροί στη Δυτική Όχθη
  7. Προετοιμασίες πολέμου στο Ιράκ
  8. Συναγερμός ΗΕ για τη Βόρεια Κορέα
  9. Η Βόρεια Κορέα ανεφοδιάζει πυρηνικό αντιδραστήρα
  10. Συλλήψεις για την επίθεση σε χριστιανικό ναό
  11. Συλλήψεις και συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
  12. Γερμανοί ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης
  13. Το ΝΑΤΟ ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ για Ιράκ
  14. Συλλήψεις για την επίθεση στη Χριστιανική εκκλησία στο Πακιστάν
  15. Ιράν-Ρωσία εντείνουν την συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια
  16. Η Βόρειος Κορέα εφοδιάζει τον πυρηνικό της αντιδραστήρα

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ερντογάν στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC
 

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία δηλώνει ότι μπορούν να λυθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές (φωτογραφία αρχείου)

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία, Άρη Χατζηστεφάνου

Να μη γίνεται διάκριση μεταξύ νοτίου και βορείου Κύπρου σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να αναφέρεται απλώς ότι «η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ», συνιστά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο κ. Ερντογάν διατυπώνει μία άποψη που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών σχετικά με τη θέση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το κυπριακό. Πάντως, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα, η δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο BBC δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία ενός από τους πυλώνες της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ότι δηλαδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνότητες, με ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Στη συνέντευξή του προς τον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα του να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως είναι η δυνατή η λύση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μίλησε ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου.

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό.

Ενημέρωση

Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η ένταξη στην Ε.Ε.

«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Η θέση του πρωθυπουργού

Όμως, τι πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί, να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Όπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός, ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση και γι' αυτό δε θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:

«Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν -και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους- να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ του Ερντογάν η τουρκική βουλή
 

Ο Ταϊγίπ Ερντογάν κινεί τα νήματα παρασκηνιακά μόνο

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε και πάλι τη νομοθεσία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει στον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Ταϊγίπ Ερντογάν, να αποκτήσει το αξίωμα του βουλευτή.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είχε αποτραπεί μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της χώρας, Αχμέτ Νεσντέτ Σεζέρ.

Ο Ταϊγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, καθώς έχει καταδικασθεί στο παρελθόν για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

Από εδώ και στο εξής, ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί είτε να αποδεχθεί τις νέες αποφάσεις του κοινοβουλίου είτε να καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο είτε να προβεί σε δημοψήφισμα.

Προεδρικό βέτο

Ο πρόεδρος Σεζέρ άσκησε βέτο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι γίνονται μόνο προς όφελος του Ταϊγίπ Ερντογάν.

Βάσει του τουρκικού Συντάγματος, όσοι έχουν καταδικασθεί για κάποιο αδίκημα δεν μπορούν να καταλάβουν μία θέση στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ομως, όταν κέρδισε το κόμμα του κ. Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για να επιτρέψει στον ηγέτη του να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 21:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Εισαγωγές πετρελαίου για τη Βενεζουέλα
 

Λόγω της κρίσης υπάρχουν ουρές για δοθεί βενζίνη

Η Βενεζουέλα, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου, άρχισε να εισάγει πετρέλαιο, καθώς συνεχίζεται η εθνική απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ούγκο Τσάβες.


Θα συνεχίσουμε την απεργία μας μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τσάβες ή μέχρι να κηρύξει εκλογές
Χουάν Φερνάντεζ, ηγέτης εργατικού συνδικάτου
Η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο πρόκειται να λάβει τις πρώτες προμήθειες από τη Βραζιλία.

Η εν λόγω ανακοίνωση εξεδόθη ενώ τα ηγετικά στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου γνωστοποίησαν ότι πρόκειται να συνεχίσουν την απεργία τους. Η απεργία άρχισε στις 2 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν εκ νέου διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ οι πολιτικοί διαπραγματευτές συνέχιζαν τις συνομιλίες τους για τον τερματισμό της κρίσης.

Ζητείται βοήθεια

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Πέτρομπρας, πρόκειται να μεταφέρει 520.000 βαρέλια πετρελαίου στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της οποίας έχει ήδη ζητήσει και τη βοήθεια άλλων χωρών.


Οι διαδηλώσεις επεσκίασαν τα Χριστούγεννα
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατεδίκασε τη συνδρομή της Βραζιλίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας καλύπτουν ουσιαστικά το 70% όλων των εξαγωγών της χώρας.

Η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να εξαγάγει προς το παρόν μόνο γύρω στο 5% με 10% του πετρελαίου που συνήθως εξάγει.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 20:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Τα ΗΕ δεν έχουν στοιχεία»
 

Οι επιθεωρητές όπλων επισκέφθηκαν και το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Βαγδάτης

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι έπειτα από έναν μήνα «εντατικών, ενδελεχών και ορισμένες φορές επιθετικών» επιθεωρήσεων, τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων επιβεβαιώνουν την ιρακινή θέση
Στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν
Από την άλλη πλευρά ο αρμόδιος επικεφαλής της Ιρακινής εθνικής επιτροπής ελέγχου, Στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ότι έπειτα από τις επιθεωρήσεις σε 188 χώρους, «έχει πλέον αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν έχει τίποτα να κρύψει».

«Όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν αποφέρει άμεσα ή έμμεσα αποδεικτικά στοιχεία, που να στηρίζουν την ορθότητα των αμερικανικών και βρετανικών ισχυρισμών», δήλωσε ο στρατηγός Αμίν.

«Αντιθέτως τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων επιβεβαιώνουν την ιρακινή θέση και τον κατάλογο που καταθέσαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 7 Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

«Τρεις νεκροί»

Ο Ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν όταν αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή του νότιου Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι η επίθεση έγινε για να πληγεί ιρακινό στρατιωτικό επιτελείο και αφού προηγουμένως αεροσκάφη της Βαγδάτης είχαν παραβιάσει τη ζώνη αποκλεισμού πτήσεων στην περιοχή.


Οι πολίτες στο Ιράκ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επίθεσης
Στο μεταξύ οι επιθεωρητές όπλων συνέχισαν και σήμερα τις αποστολές τους επισκεπτόμενοι το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, ένα εργοστάσιο πετροχημικών, μια στρατιωτική βιομηχανία, και πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες που κατά το παρελθόν είχαν υπηρετήσει σε οπλικά προγράμματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εντείνονται οι προετοιμασίες στο Ιράκ για ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ομάδες πολιτοφυλάκων παίρνουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την απόκρουση αμερικανικής εισβολής.

O Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του βοηθά τους πολίτες να συγκεντρώσουν στα σπίτια τους επιπλέον αποθέματα τροφίμων, που θα χρειαστούν σε περίπτωση εισβολής.

«Αναγκαίο το ΝΑΤΟ»

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπεραμύνθηκε της πολιτικής Μπους στο Ιράκ λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση.

Ο λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας στο BBC είπε ότι μέχρι στιγμής ο κ. Μπους ακολουθεί το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχει τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρόεδρος Μπους είναι διατεθειμένος να παραβλέψει τα Ηνωμένα Έθνη και να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται τις βάσεις και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου ΝΑΤΟϊκών χωρών.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 18:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία
 

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων μηνών

Περίπου 30.000 Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, ζητώντας την επανένωση της νήσου.


Αρκετά. Κανείς δεν σε πιστεύει και κανείς δεν σε εμπιστεύεται Ντενκτάς. Παραιτήσου και άνοιξε το δρόμο για ειρήνευση
Αλί Γκουλ, ηγέτης εργατικού συνδικάτου
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μετά την αποτυχία και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Βάσει του σχεδίου Ανάν, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Κύπρος θα ενταχθεί επανενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004.

Σημαίες της ΕΕ

«Ναι στο σχέδιο Ανάν, ναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση» έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν επίσης και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Τα βέλη της κριτικής δέχεται ο Ραούφ Ντενκτάς
Ο Ραούφ Ντενκτάς διέρχεται από περίοδο ανάρρωσης, μετά τις δύο εγχειρήσεις καρδιάς που πραγματοποίησε φέτος.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αγκυρα για συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές.

Πολιτικά κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαδηλώσεις στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 17:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξι νεκροί στη Δυτική Όχθη
 

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές

Στη Μέση Ανατολή έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αιματηρών συγκρούσεων με ισραηλινά στρατεύματα αλλά και κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιχειρήσεων εξόντωσης προεπιλεγμένων στόχων.


Οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους
Τέσσερις από τους νεκρούς ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές, ενώ οι άλλοι δύο ήταν απλοί πολίτες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθορισμού ειδικών ζωνών ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η διείσδυση Παλαιστινίων μαχητών εκεί.

Το πρωί της Πέμπτης επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού στρατού εντόπισαν και σκότωσαν κοντά στην Τουλκαρέμ, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, τον Τζαμάλ Ναντέρ, μέλος της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Ακσά», ενώ το μεσημέρι και δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στη Ραμάλα από μονάδα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας και των δύο πλευρών.

Συλλήψεις

Στην Ναμπλούς οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.


Το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύσει τους εβραϊκούς οικισμούς
Σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ο Παλαιστίνιος άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Εξάλλου μέσα στην Ραμάλα ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού νοσοκομείου, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ένας ακόμα Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που προσπαθούσε να εισχωρήσει σε εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το βράδυ της Τετάρτης οι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εννέα συλλήψεις υπόπτων μελών ισλαμικών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, εμφανίζει το κυβενών κόμμα Λικούντ να προηγείται σταθερά των αντιπάλων του ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 16:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Προετοιμασίες πολέμου στο Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές όπλων επισκέφθηκαν και το Πολυτεχνείο του Ιράκ

Εντείνονται οι προετοιμασίες στο Ιράκ για ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ομάδες πολιτοφυλάκων παίρνουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την απόκρουση αμερικανικής εισβολής.



Οι πολίτες στο Ιράκ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επίθεσης
O Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του βοηθά τους πολίτες να συγκεντρώσουν στα σπίτια τους επιπλέον αποθέματα τροφίμων, που θα χρειαστούν σε περίπτωση εισβολής.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπεραμύνθηκε της πολιτικής Μπους στο Ιράκ λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση.

«Αναγκαίο το ΝΑΤΟ»

Ο Λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας στο BBC είπε ότι μέχρι στιγμής ο κ. Μπους ακολουθεί το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχει τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρόεδρος Μπους είναι διατεθειμένος να παραβλέψει τα Ηνωμένα Έθνη και να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται τις βάσεις και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου ΝΑΤΟϊκών χωρών.

Προειδοποίησε όμως τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ότι η ηθική επιβάλλει να χορηγήσουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να χρειασθεί η Ουάσιγκτον σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια των επιθεωρητών όπλων.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΝΑΤΟϊκές χώρες έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στη Πράγα τον περασμένο μήνα.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Συναγερμός ΗΕ για τη Βόρεια Κορέα
 

Η Βόρειος Κορέα κρατά επτασφράγιστα τα μυστικά της

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι η Βόρειος Κορέα μετέφερε καύσιμα στον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε στον κόσμο ότι δεν υπάρχουν υλικά στη Βόρειο Κορέα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων
Μαρκ Γκοζντέτσκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκοζντέτσκι, μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι οι Βορειοκορεάτες μετέφεραν αρχικώς περίπου 400 ράβδους πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Γιονγκμπιγιόν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Βόρειος Κορέα έχει μεταφέρει άλλες 1.000 ράβδους στον ίδιο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί 8.000 ράβδους, η οποία είναι και η ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο κ. Γκοζντέτσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τη κίνηση της Βορείου Κορέας, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ επαναρχίζει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας για τη παραγωγή πλουτωνίου που είναι το βασικό συστατικό για τη κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Εκκλήσεις για συνεργασία

Η Ρωσία απηύθυνε και νέα έκκληση στη Βόρειο Κορέα να συνεργασθεί με της Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η ηγεσία της Νοτίου Κορέας, η οποία, επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διευθέτηση της νέας κρίσης με τη γείτονα Βόρειο Κορέα.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λοσιόκοβ, δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλη τη κορεατική χερσόνησο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε επαφές με αξιωματούχους από τη Κίνα, την Νότιο Κορέα και τη Ρωσία τις τελευταίες μέρες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ήταν ανενεργές από το 1994 όταν υπεγράφη η συμφωνία με τις χώρες της Δύσης που προέβλεπε την δωρεάν παροχή πετρελαίου.

Η παροχή πετρελαίου διεκόπη τον περασμένο μήνα όταν η Βόρειος Κορέα παραδέχθηκε ότι εξακολουθούσε να διατηρεί ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 04:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βόρεια Κορέα ανεφοδιάζει πυρηνικό αντιδραστήρα
 

Εντείνονται οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι η Βόρειος Κορέα μετέφερε καύσιμα στον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκοζντέτσκι, μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι οι βορειοκορεάτες μετέφεραν αρχικώς περίπου 400 ράβδους πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Γιονγκμπιγιόν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Βόρειος Κορέα έχει μεταφέρει άλλες 1.000 ράβδους στον ίδιο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί 8.000 ράβδους, η οποία είναι και η ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο κ. Γκοζντέτσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τη κίνηση της Βορείου Κορέας, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ επαναρχίζει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας για τη παραγωγή πλουτωνίου που είναι το βασικό συστατικό για τη κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία απηύθυνε και νέα έκκληση στη Βόρειο Κορέα να συνεργασθεί με της Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η ηγεσία της Νοτίου Κορέας, η οποία, επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διευθέτηση της νέας κρίσης με τη γείτονα Βόρειο Κορέα.

Ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λοσιόκοβ, δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλη τη κορεατική χερσόνησο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε επαφές με αξιωματούχους από τη Κίνα, την Νότιο Κορέα και τη Ρωσία τις τελευταίες μέρες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ήταν ανενεργές από το 1994 όταν υπεγράφη η συμφωνία με τις χώρες της Δύσης που προέβλεπε την δωρεάν παροχή πετρελαίου.

Η παροχή πετρελαίου διεκόπη τον περασμένο μήνα όταν η Βόρειος Κορέα παραδέχθηκε ότι εξακολουθούσε να διατηρεί ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 07:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις για την επίθεση σε χριστιανικό ναό
 

Οι ένοπλοι έριξαν και χειροβομβίδα κατά των πιστών

Η αστυνομία στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 4 υπόπτους σε σχέση με την επίθεση σε χριστιανικό ναό την ημέρα των Χριστουγέννων στην επαρχία Πουντζάμπ στο κεντρικό Πακιστάν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη ισλαμικής οργάνωσης. Μάλιστα ένας εξ αυτών είναι κληρικός.


Η χριστιανική κοινότητα του Αφγανιστάν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες
Τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίσθηκαν, εν τω μεταξύ, από επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Ντάσκα, κοντά στη Λαχόρε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είχε ανακαλύψει δύο χειροβομβίδες και αρκετές εκρηκτικές ύλες κοντά σε μία εκκλησία, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ισλαμαμπάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αρχών για να προστατευθεί η χριστιανική κοινότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών

Οι επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στο Πακιστάν έχουν επιφέρει το θάνατο 40 ανθρώπων μέσα σε ένα χρόνο.

Οι πακιστανικές αρχές πιστεύουν ότι υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να διατηρούν κάποιους δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Στο Πακιστάν, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις μετά την υποστήριξη που παρείχε η πακιστανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επίθεση στο Αφγανιστάν.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν απελευθερώσει ορισμένους υπόπτους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις και συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη
 

Σφοδρές συγκρούσεις πραγματοποιούνται στην Τζενίν

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων μελών ισλαμικών οργανώσεων με ισραηλινά στρατεύματα αλλά και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού με σκοπό την εξόντωση υπόπτων που θεωρούνται μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Το πρωί επίλεκτες μονάδες του ισραηλινού στρατού εντόπισαν και σκότωσαν κοντά στην Τουλκαρέμ, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, τον Τζαμάλ Ναντέρ, μέλος της οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Ακσά», ενώ το μεσημέρι και δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στη Ραμάλα από μονάδα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας και των δύο πλευρών.

Στην Ναμπλούς οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία ο Παλαιστίνιος άνοιξε πρώτος πυρ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Εξάλλου μέσα στην Ραμάλα ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού νοσοκομείου, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ένας ακόμα Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες την ώρα που προσπαθούσε να εισχωρήσει σε εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το βράδυ της Τετάρτης οι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εννέα συλλήψεις υπόπτων μελών ισλαμικών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, εμφανίζει το κυβενών κόμμα Λικούντ να προηγείται σταθερά των αντιπάλων του ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 12:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανοί ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης
 

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να μην σβηστεί το ευρωπαϊκό όνειρο της Τουρκίας

Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη έξι Γερμανών μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Οι εκπροσώποι των οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών, στους οποίους εργάζονται οι έξι Γερμανοί αρνούνται τις κατηγορίες.

Μέλη των εν λόγω οργανισμών κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι ίδρυσαν μια μυστική συμμαχία εναντίον της Τουρκίας.

Πέντε από αυτούς του οργανισμούς εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, και μόνος ένας βρίσκεται στη Γερμανία.

Η υπόθεση αυτή ανοίγει σε μια άκρως κρίσιμη περίοδο για την Τουρκία.

πριν από μία εβδομάδα ένας ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο οποίος αναζητούσε στοιχεία και πληροφορίες για τις δραστηριότητες αυτών των οργανισμών, δολοφονήθηκε άπο άγνωστο δράστη έξω από το σπίτι του.

Η δολοφονία δημιουργήσε μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία και αναλυτές έσπευσαν να δηλώσουν ότι μπορεί η χώρα να επέστρεψε στην περίοδο των πολιτικών δολοφονιών.

Από την πλευρά της η γερμανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες της δίκης.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 08:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ΝΑΤΟ ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ για Ιράκ
 

Η διευρυμένη Συμμαχία στο πλευρό της Ουάσιγκτον

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπεραμύνθηκε της πολιτικής Μπους στο Ιράκ λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση.

Ο Λόρδος Ρόμπερτσον μιλώντας στο BBC είπε ότι μέχρι στιγμής ο κύριος Μπους ακολουθεί το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχει τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρόεδρος Μπους είναι διατεθειμένος να παραβλέψει τα Ηνωμένα Έθνη και να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση, ο κύριος Ρόμπερτσον είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται τις βάσεις και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου ΝΑΤΟικών χωρών.

Προειδοποίησε όμως τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ότι η ηθική επιβάλει να χορηγήσουν οτιδήποτε βοήθεια μπορεί να χρειασθεί η Ουάσιγκτον σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια των επιθεωρητών όπλων.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΝΑΤΟικές χώρες έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στη Πράγα τον περασμένο μήνα.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 07:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις για την επίθεση στη Χριστιανική εκκλησία στο Πακιστάν
 

Οι ένοπλοι έριξαν και χειροβομβίδα κατά των πιστών

Η αστυνομία στο Πακιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 4 άτομα σε σχέση με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά Χριστιανικής εκκλησίας τα Χριστούγεννα στην επαρχία Πουντζάμπ στο κεντρικό Πακιστάν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη εξστρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης. Μάλιστα ένας εξ αυτών είναι κληρικός.


Η χριστιανική κοινότητα του Αφγανιστάν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες
Τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίσθηκαν, εν τω μεταξύ, από επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Ντάσκα, κοντά στη Λαχόρε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είχε ανακαλύψει δύο χειροβομβίδες και αρκετές εκρηκτικές ύλες κοντά σε μία εκκλησία, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ισλαμαμπάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ αναφέρει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αρχών για να προστατευθεί η χριστιανική κοινότητα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επιθέσεις εναντίον Χριστιανών

Οι επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στο Πακιστάν έχουν επιφέρει το θάνατο 40 ατόμων μέσα σε ένα χρόνο.

Οι πακιστανικές αρχές πιστεύουν ότι υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να διατηρούν κάποιους δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Στο Πακιστάν, έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις μετά την υποστήριξη που παρείχε η πακιστανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επίθεση στο Αφγανιστάν.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν απελευθερώσει ορισμένους υπόπτους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράν-Ρωσία εντείνουν την συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια
 

Το εργοστάσιο στο Μπουσέρ θα είναι έτοιμο το 2003

Το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ στα νότια του Ιράν .

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2003 και ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου.

Ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ρουμιάντσεβ, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Γκολάμ – Ρεζά Ακαζαντέχ, που υπέγραψαν τη συμφωνία στην Τεχεράνη υπογράμμισαν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα έχει καμία στρατιωτική εφαρμογή και θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Αντιδράσεις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την συνεργασία των δυο χωρών στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη προωθεί μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και στο παρελθόν έχει εγείρει το ερώτημα γιατί μια χώρα με άπλετα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.



Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 04:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βόρειος Κορέα εφοδιάζει τον πυρηνικό της αντιδραστήρα
 

Εντείνονται οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι η Βόρειος Κορέα μετέφερε καύσιμα στον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και αποτελεί «μήλον της έριδος» με την διεθνή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μαρκ Γκοζντέτσκι, μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι οι βορειοκορεάτες μετέφεραν περίπου 400 ράβδους καυσίμων στον πυρηνικό αντιδραστήρα Γιονγκμπιγιόν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο κύριος Γκοζντέτσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τη κίνηση της Βορείου Κορέας, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η Πιονγκ-Γιάνγκ επαναρχίζει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας για τη παραγωγή πλουτωνίου που είναι το βασικό συστατικό για τη κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία απηύθυνε και νέα έκκληση στη Βόρειο Κορέα να συνεργασθεί με της Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Ο υφυπουργός εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιόκοβ, είπε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλη τη Κορεατική χερσόνησο.

Ο αμερικανός υπουργός των εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε επαφές με αξιωματούχους από τη Κίνα, την Νότιο Κορέα και τη Ρωσία τις τελευταίες μέρες καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας ήταν ανενεργές από το 1994 όταν υπεγράφη η συμφωνία με τις χώρες της Δύσης που προέβλεπε την δωρεάν παροχή πετρελαίου.
Η παροχή πετρελαίου διεκόπη τον περασμένο μήνα όταν η Βόρειος Κορέα παραδέχθηκε ότι εξακολουθούσε να διατηρεί ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.