Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-04

  1. Δεύτερο «βρέφος- κλώνος»
  2. «Όχι στον πόλεμο» από Τουρκία-Συρία
  3. Σε εικόνες: Πλημμύρες και πολικό ψύχος στην Ευρώπη
  4. Ο Γκυλ στη Μέση Ανατολή
  5. Βρετανικά στρατεύματα στον Περσικό
  6. Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
  7. Ο Γκυλ στη Μέση Ανατολή
  8. Δύο νεκροί σε Βίαιες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
  9. Πρώτη επικοινωνία με τα νησιά που χτύπησε ο κυκλώνας
  10. Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Μέση Ανατολή

Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερο «βρέφος- κλώνος»
 

Η Clonaid σχετίζεται με το θρησκευτικό κίνημα των ραελιανών

Η εταιρεία Clonaid, υποστηρίζει ότι το βράδυ της Παρασκευής γεννήθηκε και δευτερο βρέφος, προϊόν κλωνοποίησης, για λογαριασμό ζευγαριού ομοφυλόφιλων γυναικών από την Ολλανδία.

Η Μπριζίτ Μπουασελιέ, πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε ότι το βρέφος γεννήθηκε σε χώρα της βόρειας Ευρώπης την οποία δεν κατονόμασε προκειμένου να προστατεύσει όπως είπε την ανωνυμία των γονιών του βρέφους.


Οι ραελιανοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος αποτελεί δημιούργημα εξωγήινων

Η Εταιρεία Clonaid ιδρύθηκε από το θρησκευτικό κίνημα των ραελιστών οι οποίοι πιστευουν ότι η ζωή στη Γη δημιουργήθηkε από εξωγήινους.

Η πρόεδρος της εταιρείας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της και αρκετοί επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν απορρίψει το σχετικό ενδεχόμενο.

Οι επιστήμονες ζητούν δείγματα του DNA από τη μικρή Εύα που γεννήθηκε πριν από μια εβδομάδα για να διαπιστώσουν ότι αποτελεί κλώνο της 31χρονης μητέρας της, όπως υποστηρίζει η εταιρεία Clonaid.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 17:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι στον πόλεμο» από Τουρκία-Συρία
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ άρχισε το Σάββατο περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Πρώτος σταθμός του κ.Γκιούλ ήταν η Συρία όπου φθάνοντας στη Δαμασκό δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην περιοχή.

Ο κ.Γκιούλ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Ιορδανία και τη σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας εξετάζει αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.


Η περιοδεία αποτελεί «δοκιμασία» για τις διπλωματικές ικανότητε ςτου κ.Γκυλ

Ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να αποτραπεί ο πόλεμος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική λύση.

Συνεργάτης του κ.Γκιούλ είπε πως στόχος της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι επίσης να ενημερωθεί για τις απόψεις της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ενδεχόμενο πολέμου και ειδικότερα για το πώς βλέπουν την πιθανότητα ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει απομονωθεί από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, απομόνωση που υπογράμμισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις της με τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.

Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη για την Αμερική» , όπως είπε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης.

Όμως παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο κ.Γκιούλ θα επιδιώξει να εξηγήσει τη δύσκολη θέση της χώρας του και να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που θα επισκεφθεί.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 14:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε εικόνες: Πλημμύρες και πολικό ψύχος στην Ευρώπη
 

Στο ξεκίνημα του νέου έτους πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των βροχοπτώσεων, των ισχυρών ανέμων και ορισμένες περιοχές λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.


Η Γερμανία για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες πλήττεται από πλημμύρες


Σε ορισμένες περιοχές της χώρας 50 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες…


…με αποτέλεσμα να γίνουν οι βάρκες το μοναδικό μέσο μετακίνησης


Στο Βέλγιο ο στρατός είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου


Το 2002 ήταν η πιο «υγρή» χρονιά για το Βέλγιο από το 1833 σύμφωνα με τους μετερεολόγους


Η Τσεχία είναι άλλη μια χώρα η οποία επληγη από πλημμύρες τον Αύγουστο αλλά τα συνεργεία διάσωσης είναι άριστα εκπαιδευμένα


Στην Φιλανδία ο πάγος είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την βροχή με την θερμοκρασία στο Ελσίνκι να φτάνει στους -20C


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Γκυλ στη Μέση Ανατολή
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκυλ άρχισε το Σάββατο περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Πρώτος σταθμός του κ.Γκυλ ήταν η Συρία όπου φθάνοντας στη Δαμασκό δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην περιοχή.

Ο κ.Γκυλ θα επισκεφθεί αύριο την Ιορδανία και στη συνέχεια την Αίγυπτο στα πλαίσια της περιοδείας του την οποία Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «περιοδεία ειρήνης».

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρωθυπουργός να επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας εξετάζει αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.


Η περιοδεία αποτελεί «δοκιμασία» για τις διπλωματικές ικανότητε ςτου κ.Γκυλ

Ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να αποτραπεί ο πόλεμος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική λύση.

Συνεργάτης του κ.Γκυλ είπε πως στόχος της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι επίσης να ενημερωθεί για τις απόψεις της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ενδεχόμενο πολέμου και ειδικότερα για το πώς βλέπουν την πιθανότητα ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει απομονωθεί από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, απομόνωση που υπογράμμισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις της με τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.

Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη για την Αμερική» , όπως είπε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης.

Όμως παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο κ.Γκυλ θα επιδιώξει να εξηγήσει τη δύσκολη θέση της χώρας του και να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που θα επισκεφθεί.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 10:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανικά στρατεύματα στον Περσικό
 

Αναμένεται η ανακοίνωση για την αποστολή βρετανικών δυνάμεων

Η Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου όπου έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες αμερικανικές δυνάμεις στα πλαίσια των προετοιμασιών μιας ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ.

Οι πληροφορίες ότι η ανακοίνωση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα έγιναν γνωστές ενώ στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ λέγεταιπως εξέφρασαν την άποψη πως οι πιθανότητες να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, τόνισε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ «δεν θα είναι κατακτητικός αλλά απελευθερωτικός».

Ο κ.Μπους κάλεσε τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για να αποφύγει τα στρατιωτικά μέτρα εναντίον του.

Η εφημερίδα Daily Telegraph, υποστηρίζει στο σημερινό της τεύχος, ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει 20 χιλιαδες στρατιώτες και 7 χιλιάδες έφεδρους στην περιοχή του Περσικού.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την έκδοση ανακοίνωσης την ερχόμενη εβδομάδα».

Πιστεύεται ότι η ανακοίνωση θα γίνει στη βουλή των κοινοτήτων της Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συγκεντρώσει γύρω στους 60 χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό και στέλνουν επιπλέον μονάδες.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίσθηκαν θανάσιμα από πυροβολισμούς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και αντιάλων του προέδρου Ούγο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Η αστυνομία χρησιμοποιήσε δακρυγόνα για να αποκαταστήσει την τάξη.


Ο Τσάβες κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά ατομά μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Τουλάχιστον 5 διαδηλωτές και 7 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες που έριχναν οιαντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Οι αντίπαλοι του προέδρου, οι οποίοι ζητούν να εγκαταλείψει το αξίωμά του, συμμετέχουν σε απεργία που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας-του πέμπτου μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο.

ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής

Από την πλευρά του ο Ούγο Τσάβες πρότεινε τη δημιουργία μια «ένωσης φίλων-κρατών» από την αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη με στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ακόμη κάλεσε τις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας να σχηματίσουν ένα είδος «ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής», δηλαδή ένα τοπικό καρτέλ πετρελαιοπαραγωγτών χωρών στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εκτός από τη Βενεζουέλα, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, και το Τρινιντάτ και Τομπάγκο.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του που σημειώθηκε πέρυσι, υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με την παρακίνηση ισχυρών επιχειρηματικών κέντρων της Βενεζουέλας.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Γκυλ στη Μέση Ανατολή
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκυλ αρχίζει το Σάββατο περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Γκυλ θα επισκεφθεί τη Συρία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στα πλαίσια της περιοδείας του την οποία Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «περιοδεία ειρήνης».

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρωθυπουργός να επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας εξετάζει αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.


Η περιοδεία αποτελεί «δοκιμασία» για τις διπλωματικές ικανότητε ςτου κ.Γκυλ

Ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να αποτραπεί ο πόλεμος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική λύση.

Συνεργάτης του κ.Γκυλ είπε πως στόχος της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι επίσης να ενημερωθεί για τις απόψεις της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ενδεχόμενο πολέμου και ειδικότερα για το πώς βλέπουν την πιθανότητα ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει απομονωθεί από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, απομόνωση που υπογράμμισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις της με τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.

Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη για την Αμερική» , όπως είπε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης.

Όμως παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο κ.Γκυλ θα επιδιώξει να εξηγήσει τη δύσκολη θέση της χώρας του και να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που θα επισκεφθεί.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δύο νεκροί σε Βίαιες συγκρούσεις στη Βενεζουέλα
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίσθηκαν θανάσιμα από πυροβολισμούς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και αντιάλων του προέδρου Ούγο Τσάβες της Βενεζουέλας.

Η αστυνομία χρησιμοποιήσε δακρυγόνα για να αποκαταστήσει την τάξη.


Ο Τσάβες κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά ατομά μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Τουλάχιστον 5 διαδηλωτές και 7 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες που έριχναν οιαντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Οι αντίπαλοι του προέδρου, οι οποίοι ζητούν να εγκαταλείψει το αξίωμά του, συμμετέχουν σε απεργία που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας-του πέμπτου μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο.

ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής

Από την πλευρά του ο Ούγο Τσάβες πρότεινε τη δημιουργία μια «ένωσης φίλων-κρατών» από την αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη με στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Ακόμη κάλεσε τις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας να σχηματίσουν ένα είδος «ΟΠΕΚ της Λατινικής Αμερικής», δηλαδή ένα τοπικό καρτέλ πετρελαιοπαραγωγτών χωρών στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εκτός από τη Βενεζουέλα, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Κολομβία, και το Τρινιντάτ και Τομπάγκο.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του που σημειώθηκε πέρυσι, υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με την παρακίνηση ισχυρών επιχειρηματικών κέντρων της Βενεζουέλας.


Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 08:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτη επικοινωνία με τα νησιά που χτύπησε ο κυκλώνας
 

Όλα τα κτίσματα έχουν υποστεί ζημιές στο νησί Τικόπια του Ειρηνικού

Τηλεοπτικό συνεργείο έφθασε με ελικόπτερο στο νησί Τικοπία που επλήγει από καταστροφικό κυκλώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Νεοζηλανδός εικονολήπτης του συνεργείου, Τζέοφ Μακλέι, είπε ότι κατά τα φαινόμενα όλοι οι κάτοικοι του νησιού επέζησαν αλλά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι καλλιεργίες και έχουν μολυνθεί οι πηγές πόσιμου νερού.


Σώθηκαν όλοι οι κάτοικοι και ήρθαν να με συναντήσουν
Τζέοφ Μακλέι
Η μαρτυρία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ενώ δεν έχει γίνει ακόμη καμία επικοινωνία με το γειτονικο νησί Ανούτα του συμπλέγματος του Σολομώντος που επλήγει επίσης από τον κυκλώνα.

Πλοίο που μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης φθάνει το Σάββατο στα νησιά Τικόπια και Ανούτα.

Ο εικονολήπτης Τζέοφ Μακλέι, που πέταξε πάνω από τα δύο νησιά πριν από μερικες μέρες είχε τότε αναφέρει ότι όλα τα κτίσματα είχαν ζημιές και όλα τα δένδρα έχουν ξεριζωθεί ή διαμελιστεί.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Μάκλι τα νερά του ωκεανού που ξεσήκωσε ο κυκλώνας πλημμύρισαν πολλά χωριά, αλλά τουλάχιστον μπόρεσε να διακρίνει λίγους κατοίκους, από τους τρεις χιλιάδες που ζουν συνολικά εκεί.

Ο κυκλώνας έπληξε τα νησιά - που ανήκουν στο σύμπλεγμα του Σολομώντα - την Κυριακή, καταστρέφοντας το τηλεφωνικό δίκτυο.

Ακόμη δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των κατοίκων του νησιού Ανούτα.

Στο νησί Τικόπια οι κάτοικοι επέζησαν καταφεύγοντας σε σπηλιές του βουνού όπως έκαναν οι προγόνοι τους σε περιπτώσεις καταιγίδων.

Ο κυκλώνας του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν ο σφοδρότερος που έπληξε ποτές την περιοχή με ανέμους που είχαν ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι δύο πλουσιότερες χώρες της περιοχής, επικρίθηκαν για την καθυστέρηση στην αποστολή βοήθειας στα δύο απομακρυσμένα νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα του Σολομώντος που είναι 2.250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αυστραλίας.



Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Μέση Ανατολή
 

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκυλ αρχίζει το Σάββατο περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Γκυλ θα επισκεφθεί τη Συρία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στα πλαίσια της περιοδείας του την οποία Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «περιοδεία ειρήνης».

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρωθυπουργός να επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας εξετάζει αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.


Η περιοδεία αποτελεί «δοκιμασία» για τις διπλωματικές ικανότητε ςτου κ.Γκυλ

Ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να αποτραπεί ο πόλεμος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική λύση.

Συνεργάτης του κ.Γκυλ είπε πως στόχος της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι επίσης να ενημερωθεί για τις απόψεις της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ενδεχόμενο πολέμου και ειδικότερα για το πώς βλέπουν την πιθανότητα ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει απομονωθεί από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, απομόνωση που υπογράμμισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις της με τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.

Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη για την Αμερική» , όπως είπε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης.

Όμως παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο κ.Γκυλ θα επιδιώξει να εξηγήσει τη δύσκολη θέση της χώρας του και να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που θα επισκεφθεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.