Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-09

  1. Στρατιωτική ενημέρωση Μπους για Ιράκ
  2. Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
  3. «Ναι μεν, αλλά...» από Μπλιξ για το Ιράκ
  4. Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
  5. Θωράκιση για την ευλογιά
  6. Συντριβή τουρκικών μαχητικών
  7. Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
  8. Θωράκιση για την ανεμοβλογιά
  9. Ο Μπλιξ ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας
  10. Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στη Γερμανία
  11. Τουρκία: Ενταση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης
  12. Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στη Γερμανία
  13. Ισραήλ: «Θρίαμβος της δικαιοσύνης»
  14. Κλάδος ελαίας από Βόρεια Κορέα προς ΗΠΑ
  15. Συντριβή τουρκικών μαχητικών
  16. 'Τίποτα ύποπτο δεν έχουν βρει οι επιθεωρητές'
  17. Αναφορά Μπλιξ για τις επιθεωρήσεις όπλων
  18. Στρατιωτική ενημέρωση Μπους για Ιράκ
  19. Τουρκία: Εξετάζουν το μαύρο κουτί

Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 22:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτική ενημέρωση Μπους για Ιράκ
 

Αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό κόλπο

Τα επιχειρησιακά σχέδια του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Ιράκ παρουσίασε στον αμερικανό πρόεδρο ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε ο στρατηγός Φρανκς παρίστανται ο πρόεδρος Μπους, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και οι προεδρικοί σύμβουλοι σε θέματα ασφαλείας.

Ο στρατηγός Φρανκς θεωρείται ως ο πιθανότερος για να τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ.

Η ενημέρωση γίνεται καθώς μέρα με τη μέρα αυξάνει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Περσικού κόλπου.

Ενισχύσεις στον Περσικό

Όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον θα σταλούν σύντομα ενισχύσεις 25 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, ανάμεσά τους και χίλια στελέχη του «επιτελείου διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων», κάτι που θεωρείται σημαντική ένδειξη πολεμικής προετοιμασίας.

Στην περιοχή ήδη βρίσκονται 60 χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα.

Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς φτάνει στην Ουάσινγκτον

Εξάλλου μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο απερχόμενος διοικητής των Αμερικανών επίλεκτων δυνάμεων προέβλεψε ότι σε περίπτωση πολέμου, αναμένεται να σταθμεύσουν στην περιοχή του Περσικού έως και 75 χιλιάδες πεζοναύτες.

Στο μεταξύ βομβαρδιστικά των ΗΠΑ τύπου Β-1 με μεγάλη επιχειρησιακή ακτίνα δράσης έχουν ήδη αναχωρήσει από αεροπορικές βάσεις της Νότιας Ντακότα, με κατεύθυνση τον Περσικό.

Ενώ βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να φύγουν από τη Βρετανία με κατεύθυνση τη γειτονική στο Ιράκ Ιορδανία, όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σημερινό Τύπο.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
 

Αεροσκάφος ίδιου τύπου με αυτό της φωτογραφίας εξαφανίστηκε στο Περού

Αεροπλάνο με 46 επιβάτες εξαφανίστηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Περού.

Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας έχασαν κάθε επαφή με το αεροσκάφος καθώς αυτό πλησίαζε την Πέμπτη το αεροδρόμιο Τσατσαπόγιας που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα του Περού.

Ο Χόρχε Μπελεβάν, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας TANS, είπε ότι το αεροσκάφος τύπου Fokker F-28 είχε παρουσιάσει προβλήματα λίγο πριν χαθεί η επαφή του με τον πύργο ελεγχου.

Ο κ. Μπελεβάν είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρκετά καύσιμα για να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο και πρόσθεσε πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν «φυσιολογικές».

Η αεροπορία του Περού ερευνά την περιοχή.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 20:26 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι μεν, αλλά...» από Μπλιξ για το Ιράκ
 

Ανοικτές σε κάθε ερμηνεία οι δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι τα έγγραφα που παρέδωσε το Ιράκ στη διεθνή κοινοτητα, ανταποκρινόμενο στο ψήφισμα για καταγραφή του οπλοστασίου του, αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Ομως, ο κ. Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές, που επέστρεψαν στο Ιράκ πριν από σχεδόν δύο μήνες ύστερα από απουσία περίπου τεσσάρων χρόνων, δεν έχουν ακόμα βρει κάτι επιβαρυντικό για το Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ζητήσει και πάλι να δωθεί το δικαίωμα στους επιθεωρητές όπλων να ανακρίνουν ιδιαιτέρως και χωρίς την παρουσία αξιωματούχων του Ιράκ επιστήμονες της χώρας.

Πάντως, ο κ. Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανέναν επιστήμονα να μεταβεί σε άλλη χώρα για ανάκριση.

Από την πλευρά του, ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτιεών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Τζων Νεγροπόντε είπε ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται ενεργά, μέχρι στιγμής, με τους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κατηγόρησε το Ιράκ για «ηθελημένη απόπειρα εξαπάτησης» σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων που κατέθεσε για το οπλοστάσιό του.

Στις 27 Ιανουαρίου οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να δημοσιοποιήσουν ολοκληρωμένα τις, μέχρι στιγμής, εκτιμήσεις τους για το οπλοστάσιο του Ιράκ. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού μπορεί να κρίνει, ανάλογα και με το περιεχόμενο της έκθεσης των επιθεωρητών, αν θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
 


Αεροπλάνο με 46 επιβάτες εξαφανίστηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Περού.

Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας έχασαν κάθε επαφή με το αεροσκάφος καθώς αυτό πλησίαζε την Πέμπτη το αεροδρόμιο Τσατσαπόγιας που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα του Περού.

Ο Χόρχε Μπελεβάν, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας TANS, είπε ότι το αεροσκάφος τύπου Fokker F-28 είχε παρουσιάσει προβλήματα λίγο πριν χαθεί η επαφή του με τον πύργο ελεγχου.

Ο κ. Μπελεβάν είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρκετά καύσιμα για να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο και πρόσθεσε πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν «φυσιολογικές».

Η αεροπορία του Περού ερευνά την περιοχή.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Θωράκιση για την ευλογιά
 

Ο ιός της ευλογιάς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινάνε σύντομα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ευλογιάς, με τον φόβο ότι ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εχθρικά κράτη ή ομάδες.

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεσμεύτηκε να διαθέσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο το έθνος, παρότι οι εμβολιασμοί έχουν σοβαρές παρενέργειες και η ασθένεια έχει εξαλειφθεί από το 1980.

Στο παρελθόν η ευλογιά σκότωσε πολλές γενιές ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σκότωσε 30% όσων είχαν μολυνθεί και όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρρώστια έμειναν με τα σημάδια που αυτή η αρρώστια συνήθως αφήνει.

Πρόγραμμα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ευλογιά μεταδιδόταν συνήθως με άμεση σωματική επαφή, αλλά και με μολυσμένα υγρά και αντικείμενα όπως τα σεντόνια και τα ρούχα.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο φόβος της ευλογιάς έχει επιστρέψει.

Ο Μπους ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα προσφέρει εμβόλια σε οποιονδήποτε αμερικανό πολίτη τα ζητήσει .

«Η κυβέρνηση μας δεν έχει πληροφορίες ότι αναμένεται επιδημία ανεμοβλογιάς, όμως είναι θέμα σύνεσης να προετοιμαστούμε για τη πιθανότητα ότι οι τρομοκράτες, οι οποίοι σκοτώνουν αλύπητα και αδιάκριτα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους ασθένειες ώς όπλο», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.


Η Αγγλία μαζεύει αποθέματα
Και η Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνει εμβόλια, ενώ η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες. Το Ισραήλ ήδη έχει εμβολιάσει 15000 στρατιώτες, αστυνομικούς και γιατρούς.

Αλλά προς τι τέτοιος πανικός? Το 2001, μία ομάδα αμερικανών επιστημόνων έδειξε με εικονική αναπαράσταση ποια θα μπορούσε να ήταν τα αποτελέσματα μίας βιολογικής επίθεσης σε τρία αμερικάνικα εμπορικά κέντρα.

Την πρώτη ημέρα, σημειώθηκαν 50 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ευλογιάς. Την δέκατη τρίτη μέρα 2600 άνθρωποι είχαν ήδη πεθάνει.

Η εικονική κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει κοινωνική αναταραχή. Οι άνθρωποι, απεγνωσμένοι για εμβόλια, ήρθαν σε ρήξη μεταξύ τους και μερικοί έφυγαν από τις μολυσμένες περιοχές.


Οι συνέπειες της ευλογιάς μπορεί να είναι πολύ σοβαρές
Το πρώτο γνωστό παράδειγμα χρήσης της ευλογιάς ως όπλο μας πάει πίσω στον 18ο αιώνα.

Λέγεται ότι ο Βρετανικός στρατός μοίρασε κουβέρτες που κουβαλούσαν τον ιό στους αυτόχθονες αμερικάνους.

Πιο πρόσφατα, το πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της τότε Σοβιετικής Ένωσης ανέπτυξε όπλα ευλογιάς, σύμφωνα με τους εργαζομένους εκεί.

Κρυφά Αποθέματα

Ο δόκτωρ Κένεθ Άλιμπεκ είπε ότι η ευλογιά ήταν στρατηγικό όπλο για τον στρατό.

«Η Σοβιετική Ένωση θα χρησιμοποιούσε αυτά τα όπλα σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα, για παράδειγμα, στη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική», είπε ο Άλιμπεκ.

Είκοσι χρόνια μετά την καταπολέμηση της ευλογιάς, ο ιός φυλάσσεται και παρακολουθείται σε δύο μόνο μέρη - στο «κέντρο για έλεγχο των ασθενειών» στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ινστιτούτο Βέκτωρ στη Σιβηρία.

'Όμως ο Άλιμπεκ είναι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες έχουν τα δικά τους μυστικά αποθέματα.

«Το 1993 ξέραμε ότι η Βόρεια Κορέα συνέχιζε την έρευνα για την ανάπτυξη όπλων με τον ιό της ευλογιάς», είπε ο Άλμπεκ.


Το εμβόλιο της ευλογιάς
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ληφθεί η απόφαση να καταστρέψουμε όλα τα υπάρχοντα αποθέματα του ιού, όλοι είχαν τα δικά τους αποθέματα. Πάρε για παράδειγμα το Πακιστάν, την Ινδία και τη Χιλη», προσέθεσε ο Άλμπεκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν στην κατοχή τους κρυμμένα αποθέματα του ιού.

Όμως, και το εμβόλιο έχει τους κινδύνους του. Υπολογίζεται ότι αν το εμβόλιο δοθεί σε όλους τους αμερικανούς πολίτες, 170 ενδέχεται να πεθάνουν από παρενέργειες.

Πιθανοί κίνδυνοι

«Ο ιός της ευλογιάς μπορεί να επιζήσει σε κλειστό χώρο για εβδομάδες ή ακόμα και 2 με 3 μήνες» είπε ο Άλμπεκ «Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός».

Αλλά ο Μπίλ Ντουροντί, ερευνητής στο κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου, λέει ότι η συζήτηση αυτή για τους κινδύνους της ευλογιάς προκαλούν εμμονή του κοινού με ένα θέμα αγνοώντας άλλους πιθανούς κινδύνους.

«Υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μικροοργανισμοί εκεί έξω τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας τρομοκράτης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε το αντίδοτο για όλους τους πιθανούς ιούς;» αναρωτιέται ο Άλμπεκ.

«Επίσης είναι γνωστό ότι οι πράξεις μας τείνουν να μορφώσουν τους τρομοκράτες. Και μετά από αυτή τη διαφήμιση που τους κάνουμε, δεν νομίζω να χρησιμοποιήσουν τον ιό της ευλογιάς!».


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή τουρκικών μαχητικών
 

Συντριβή δύο τουρκικών αναγνωριστικών αεροσκαφών μετά από σύγκρουση στο αέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την νοτιοανατολική Τουρκία, δύο μαχητικά της Άγκυρας συνετρίβησαν το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία Μαλατιά (Μελιτηνή),αφού προηγουμένως είχαν συγκρουστεί στον αέρα.

Αυτά δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ την είδηση μετέδωσε και το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Τα δύο αεροσκάφη ήταν αναγνωριστικά τύπου RF-4 και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική πτήση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι χειριστές των αεροσκαφών έχουν σωθεί, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης που διαθέτουν τα σκάφη τους.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του συμβάντος.

Το συμβάν σημειώνεται λίγες ώρες μετά την συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών στην νοτιοανατολική Τουρκία.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξαφανίστηκε αεροπλάνο στο Περού
 


Αεροπλάνο με 42 επιβάτες εξαφανίστηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Περού.

Οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας έχασαν κάθε επαφή με το αεροσκάφος καθώς αυτό πλησίαζε την Πέμπτη το αεροδρόμιο Τσατσαπόγιας που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα του Περού.

Ο Χόρχε Μπελεβάν, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας TANS, είπε ότι το αεροσκάφος τύπου Fokker F-28 είχε παρουσιάσει προβλήματα λίγο πριν χαθεί η επαφή του με τον πύργο ελεγχου.

Ο κ.Μπελεβάν είπε ότι το αεροπλάνο είχε αρκετά καύσιμα για να προσγειωθεί σε άλλο αεροδρόμιο και πρόσθεσε πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν «φυσιολογικές».

Η αεροπορία του Περού ερευνά την περιοχή.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 18:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Θωράκιση για την ανεμοβλογιά
 

Ο ιός της ανεμοβλογιάς είναι εξαιρετικά μεταδοτικός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινάνε σύντομα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ανεμοβλογιάς, με τον φόβο ότι ο ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εχθρικά κράτη ή ομάδες.

Ο Πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δεσμεύτηκε να διαθέσει αρκετά εμβόλια για ολόκληρο το έθνος, παρότι οι εμβολιασμοί έχουν σοβαρές παρενέργειες και η ασθένεια έχει εξαλειφθεί από το 1980.

Στο παρελθόν η ανεμοβλογιά σκότωσε πολλές γενιές ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, σκότωσε 30% όσων είχαν μολυνθεί και όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρρώστια έμειναν με τα σημάδια που αυτή η αρρώστια συνήθως αφήνει.

Πρόγραμμα αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανεμοβλογιά μεταδιδόταν συνήθως με άμεση σωματική επαφή, αλλά και με μολυσμένα υγρά και αντικείμενα όπως τα σεντόνια και τα ρούχα.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο φόβος της ανεμοβλογιάς έχει επιστρέψει.

Ο Μπούς ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα προσφέρει εμβόλια σε οποιονδήποτε αμερικανό πολίτη τα ζητήσει .

«Η κυβέρνηση μας δεν έχει πληροφορίες ότι αναμένεται επιδημία ανεμοβλογιάς, όμως είναι θέμα σύνεσης να προετοιμαστούμε για τη πιθανότητα ότι οι τρομοκράτες, οι οποίοι σκοτώνουν αλύπητα και αδιάκριτα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους ασθένειες ώς όπλο», δήλωσε ο Τζόρτζ Μπούς.


Η Αγγλία μαζεύει αποθέματα
Και η Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνει εμβόλια, ενώ η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες. Το Ισραήλ ήδη έχει εμβολιάσει 15000 στρατιώτες, αστυνομικούς και γιατρούς.

Αλλά προς τι τέτοιος πανικός? Το 2001, μία ομάδα αμερικανών επιστημόνων έδειξε με εικονική αναπαράσταση ποια θα μπορούσε να ήταν τα αποτελέσματα μίας βιολογικής επίθεσης σε τρία αμερικάνικα εμπορικά κέντρα.

Την πρώτη ημέρα, σημειώθηκαν 50 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανεμοβλογιάς. Την δέκατη τρίτη μέρα 2600 άνθρωποι είχαν ήδη πεθάνει.

Η εικονική κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει κοινωνική αναταραχή. Οι άνθρωποι, απεγνωσμένοι για εμβόλια, ήρθαν σε ρήξη μεταξύ τους και μερικοί έφυγαν από τις μολυσμένες περιοχές.


Οι συνέπειες της ανεμοβλογιάς μπορεί να είναι πολύ σοβαρές
Το πρώτο γνωστό παράδειγμα χρήσης της ανεμοβλογιάς ως όπλο μας πάει πίσω στον 18ο αιώνα.

Λέγεται ότι ο Βρετανικός στρατός μοίρασε κουβέρτες που κουβαλούσαν τον ιό στους αυτόχθονες αμερικάνους.

Πιο πρόσφατα, το πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της τότε Σοβιετικής Ένωσης ανέπτυξε όπλα ανεμοβλογιάς, σύμφωνα με τους εργαζομένους εκεί.

Κρυφά Αποθέματα

Ο δόκτωρ Κένεθ Άλιμπεκ είπε ότι η ανεμοβλογιά ήταν στρατηγικό όπλο για τον στρατό

«Η Σοβιετική Ένωση θα χρησιμοποιούσε αυτά τα όπλα σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου ανάμεσα, για παράδειγμα, στη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική», είπε ο Άλιμπεκ

Είκοσι χρόνια μετά την καταπολέμηση της ανεμοβλογιάς, ο ιός φυλάσσεται και παρακολουθείται σε δύο μόνο μέρη - στο «κέντρο για έλεγχο των ασθενειών» στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ινστιτούτο Βέκτωρ στη Σιβηρία.

'Όμως ο Άλιμπεκ είναι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες έχουν τα δικά τους μυστικά αποθέματα.

«Το 1993 ξέραμε ότι η Βόρεια Κορέα συνέχιζε την έρευνα για την ανάπτυξη όπλων με τον ιό της ανεμοβλογιάς», είπε ο Άλμπεκ.


Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ληφθεί η απόφαση να καταστρέψουμε όλα τα υπάρχοντα αποθέματα του ιού, όλοι είχαν τα δικά τους αποθέματα. Πάρε για παράδειγμα το Πακιστάν, την Ινδία και τη Χιλη», προσέθεσε ο Άλμπεκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν στην κατοχή τους κρυμμένα αποθέματα του ιού.

Όμως, και το εμβόλιο έχει τους κινδύνους του. Υπολογίζεται ότι αν το εμβόλιο δοθεί σε όλους τους αμερικανούς πολίτες, 170 ενδέχεται να πεθάνουν από παρενέργειες.

Πιθανοί κίνδυνοι

«Ο ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να επιζήσει σε κλειστό χώρο για εβδομάδες ή ακόμα και 2 με 3 μήνες» είπε ο Άλμπεκ «Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός».

Αλλά ο Μπίλ Ντουροντί, ερευνητής στο κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου, λέει ότι η συζήτηση αυτή για τους κινδύνους της ανεμοβλογιάς προκαλούν εμμονή του κοινού με ένα θέμα αγνοώντας άλλους πιθανούς κινδύνους.

«Υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μικροοργανισμοί εκεί έξω τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας τρομοκράτης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε το αντίδοτο για όλους τους πιθανούς ιούς;» αναρωτιέται ο Άλμπεκ.

«Επίσης είναι γνωστό ότι οι πράξεις μας τείνουν να μορφώσουν τους τρομοκράτες. Και μετά από αυτή τη διαφήμιση που τους κάνουμε, δεν νομίζω να χρησιμοποιήσουν τον ιό της ανεμοβλογιάς!»


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Μπλιξ ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Οι επιθεωρητές χρειάζονται μήνες για να ολοκληρώσουν το έργο τους

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα» για τα όπλα που διαθέτει το Ιράκ.

Την δήλωση αυτή έκανε ο κ.Μπλιξ πέντε εβδομάδες μετά την παράδοση από την κυβέρνηση της Βαγδάτης των φακέλων για τα όπλα που διαθέτει, στον ΟΗΕ και λίγο πριν αρχίσει να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των εργασιών των επιθεωρητών.


Μπλιξ: Σύντομα θα ανακριθούν Ιρακινοί επιστήμονες

Ο κ.Μπλιξ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έχουν μέχρις στιγμής ανακαλύψει κανένα στοιχείο που θα προκαλούσε τις «σοβαρές συνέπειες» που προβλέπει το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Νοέμβριο.

«Είμαστε στο Ιράκ σχεδόν δύο μήνες διευρύνοντας τις έρευνες μας συνεχώς και δεν έχουμε ανακαλύψει 'όπλα να καπνίζουν'» είπε ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο κ.Μπλιξ είπε ότι η αρχική του γνώμη ότι υπάρχουν κενά στη διακήρυξη των 12 χιλιάδων σελίδων που παρέδωσε η Βαγδάτη, δεν μεταβλήθηκε μετά από προσεκτική μελέτη των φακέλων.

Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επιμένουν ότι χρειάζονται μήνες για να διερευνήσουν πλήρως τα στοιχεία της διακήρυξης και ότι η προθεσμία της 27ης Ιανουαρίου που έχει τεθεί για την υποβολή της πλήρους έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Το Ιράκ τονίζει ότι η διακήρυξη δίνει πλήρη στοιχεία για τα όπλα που διαθέτει.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κενά δεν έχουν διαβάσει την διακήρυξη» δήλωσε ο Αμρ αλ-Σάντι επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Ο κ.Αμρ αλ-Σάντι ισχυρίζεται επίσης ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ «ανακρίνουν αδικαιολόγητα κόσμο» ενώ στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν κατηγόρησε τους επιθεωρητές ότι «διενεργούν κατασκοπεία».


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στη Γερμανία
 

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία είναι πάνω από 10%

Στη Γερμανία το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας καθώς τον Δεκέμβριο 28 χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι έχασαν τις δουλείες τους.

Ο αριθμός των ανέργων είναι 4 εκατομμύρια 225 χιλιάδες αριθμός που αντιπροσωπεύει το 10,1% του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας.

«Η ανεργία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα. Όμως η οικονομία είναι αδύναμη και αυτό σημαίνει πως οι βιομηχανίες μπορούν να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό εργαζομένων» είπε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία η ανεργία ήταν 8,2% στη δυτική Γερμανία ενώ στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχει φθάσει το 18,4%.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται τον κ.Σρέντερ ο οποίος αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δημόσιες δαπάνες ενώ δεν κατόρθωσε να περιορίσει την ανεργία όπως είχε υποσχεθεί.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο αν δεν μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της όπως προβλέπει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 15:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ενταση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης
 

Στην Τουρκία έχουν γίνει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 1960

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, δήλωσε σήμερα ότι η νέα πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Ωστόσο, ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα αποκαλεί τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, άτομο που δεν έχει καμία εξουσία.

Ο κ.Ντενκτάς πρόσθεσε όμως, ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Γκιούλ και του υπουργού Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

Εν τω μεταξύ, στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν για την επίλυση του κυπριακού φαίνεται να αντιδρά αρνητικά και το τουρκικό επιτελείο.

Εξ άλλου, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Χιλμί Οζκόκ, επέκρινε για πρώτη φορά δημοσίως τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ τον οποίο κατηγόρησε για δραστηριότητες αντίθετες στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ο στρατηγός Οζκόκ είπε ότι ο στρατός έχει τα μέσα να προστατεύσει τον εαυτό του από τους εχθρούς του κοσμικού συντάγματος της Τουρκίας , οι οποίοι προσπαθούν συνεχώς να διεισδύσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ.Γκιούλ που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά την σαρωτική νίκη του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε τις αποστρατεύσεις, στις οποίες επιδίδεται συχνά η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αξιωματικών που κατηγορούνται για φιλο-ισλαμικές τάσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι αξιωματικοί αυτοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στην απόφαση αποστράτευσης τους.

«Η έκφραση αντίθεσης στις αποστρατεύσεις σημαίνει αναμφίβολα ενθάρρυνση αυτών που επιδίδονται σε δραστηρίοτητες κατά του κοσμικού κράτους» είπε ο στρατηγός Οζκόκ.

Ο στρατός στην Τουρκία θεωρεί καθήκον του να προστατεύσει τον κσομικό χαρακτήρα του κράτους και έχει πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα από το 1960.

Το 1997 ο στρατός ηγήθηκε της εκστρατείας που είχε στόχο την παραίτηση της πρώτης φιλο-ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας που είχε σχηματίσει το κομμα της Αρετής.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επίπεδο ρεκόρ η ανεργία στη Γερμανία
 

Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία είναι πάνω από 10%

Στη Γερμανία το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας καθώς το Δεκέμβριο 28 χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι έχασαν τις δουλείες τους.

Ο αριθμός των ανέργων είναι 4 εκατομμύρια 225 χιλιάδες αριθμός που αντιπροσωπεύει το 10,1% του εργατικού δυναμικού της Γερμανίας, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας.

«Η ανεργία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα. Όμως η οικονομία είναι αδύναμη και αυτό σημαίνει πως οι βιομηχανίες μπορούν να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό εργαζομένων» είπε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία η ανεργία ήταν 8,2% στη δυτική Γερμανία ενώ στην περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχει φθάσει το 18,4%.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 11:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: «Θρίαμβος της δικαιοσύνης»
 

Ο Αζμί Μπισάρα είναι ο μόνος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε τον αποκλεισμό από τις εκλογές δύο Αράβων βουλευτών.

Ο Αζμί Μπισάρα και ο Αχμέντ Τίμπι είχαν κατηγορηθεί από την επιτροπή των εκλογών ότι υποστήριζαν τις επιθέσεις Παλαιστινίων κατά ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η υπόθεση ήταν ορόσημο για πολλούς Άραβες πολίτες του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό ισραηλινών εφημερίδων δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται .

Το κόμμα Λικούντ έχει κατηγορηθεί για διαφθορά.


Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την απόφαση για αποκλεισμό του Αχμέντ Τίμπι

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι ο Μπαρούχ Μάρζελ, που υποστηρίζει ακραίες θέσεις, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Όμως ενέκρινε τον αποκλεισμό από τις εκλογές του υπουργού Άμυνας Σαούλ Μοφάζ ο οποίος δεν συμπλήρωσε την προθεσμία του ενός εξαμήνου εκτός στρατού που απαιτεί ο νόμος για συμμετοχή στις εκλογές.

Ο βουλευτής Αζμί Μπισάρα, του οποίου το κόμμα Μπάλαντ είχε επίσης τεθεί εκτός νόμου από την επιτροπή των εκλογών, χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Πιστεύω πως το Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να είναι πιο ειλικρινές και είναι πιο προσηλωμένο στις αρχές της δημοκρατίας από ότι η ίδια η βουλή» είπε ο κ.Μπισάρα.

Ο κ.Μπισάρα και ο κ.Τιμπί είχαν αποκλειστεί από την επιτροπή των εκλογών πριν από δύο εβδομάδες με το επιχείρημα ότι υποστηρίζουν τους εχθρούς του Ισραήλ.

Και οι δύο βουλευτές αρνήθηκαν τις κατηγορίες υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζουν τη βία αλλά έχουν δικαίωμα να επικρίνουν την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.

Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι μειώνεται η επιρροή του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Χααρέτς το κόμμα Λικούντ θα κερδίσει μόνο 27 έδρες στη βουλή. Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κέρδιζε 40 έδρες.

Η μείωση της επιρροής του κ.Σαρόν αποδίδεται από ορισμένους αναλυτές στις κατηγορίες εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των δύο υιών του ότι έλαβαν με ανορθόδοξο τρόπο δάνεια.

Ο κ.Σαρόν χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απεχθείς συκοφαντίες».

Πάντως παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του έχει μειωθεί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ.Σαρόν θα μπορέσει να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων της δεξιάς.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 10:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλάδος ελαίας από Βόρεια Κορέα προς ΗΠΑ
 

Συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, με αίτημα την ενίσχυση του Στρατού

Η Βόρεια Κορέα θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων εάν η Ουάσινγκτον διαβεβαιώσει την Πιονγκ Γιανγκ ότι θα σεβαστεί το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος που είχε εκδοθεί το 2000, στο οποίο οι δύο πλευρές διακήρυξαν ότι δεν έχουν εκατέρωθεν επεκτατικές διαθέσεις.

Αυτά ανακοίνωσαν στο Τόκιο διπλωματικές πηγές που διατηρούν στενούς δεσμούς με το βοριεοκορεατικό καθεστώς.

Παράλληλα η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, οι οποίες διακόπηκαν όταν η Πιονγκ Γιανγκ ανακοίνωσε ότι θέτει και πάλι σε εφαρμογή το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στιγμιότυπο από τη μεθόριο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα

Οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν σε επίπεδο υπουργών θα είναι οι πρώτες μετά μετά το φθινόπωρο, όταν η Βόρεια Κορέα άρχισε να επαναλειτουργεί το σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Γιονγκμπιόν, που διαθέτει την ικανότητα παραγωγής πλουτωνίου κατάλληλου για όπλα.

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε οι συνομιλίες να αρχίσουν στις 21 Ιανουαρίου και να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Αν και η ημερομηνία αυτή πέφτει μία εβδομάδα μετά από την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών που πρότεινε η Νότια Κορέα, εντούτοις ανταποκριτές λένε ότι στη Σεούλ επικρατεί ανακούφιση για το ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της κορεατικής χερσονήσου φαίνεται ότι θα επαναληφθεί.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 09:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή τουρκικών μαχητικών
 

Συντριβή δύο τουρκικών αναγνωριστικών αεροσκαφών μετά από σύγκρουση στο αέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την νοτιοανατολική Τουρκία, δύο μαχητικά της Άγκυρας συνετρίβησαν το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία Μαλατιά (Μελιτηνή),αφού προηγουμένως είχαν συγκρουστεί στον αέρα.

Αυτά δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ την είδηση μετέδωσε και το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Τα δύο αεροσκάφη ήταν αναγνωριστικά τύπου RF-4 και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική πτήση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι χειριστές των αεροσκαφών έχουν σωθεί, χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης που διαθέτουν τα σκάφη τους.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του συμβάντος.

Το συμβάν σημειώνεται λίγες ώρες μετά την συντριβή επιβατηγού αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών στην νοτιοανατολική Τουρκία.


Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
'Τίποτα ύποπτο δεν έχουν βρει οι επιθεωρητές'
 

Στο στόχαστρο του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου) οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ, φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι επιθεωρητές ασφαλείας των ΗΕ που βρίσκονται στο Ιράκ δεν έχουν βρει τίποτε ύποπτο μέχρι αυτή τη στιγμή.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters από τη Βιέννη, ο κ. Μπαραντέϊ είπε ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι η επίσημη δήλωση του Ιράκ ως προς το πυρηνικό του οπλοστάσιο είναι ψευδής.

Εντούτοις, ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ατομικής Ασφαλείας είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν τελικά συμπεράσματα, και ότι αυτός και η ομάδα του ελπίζουν να μπορέσουν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες.

Επίθεση Σαντάμ εναντίον ΟΗΕ

Επίθεση κατά των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξαπέλυσε ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κατηγόρησε τους επιθεωρητές όπλων για «κατασκοπεία» προσθέτοντας ότι, αντί να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις, καταρτίζουν κατάλογο με τους επιστήμονες του Ιράκ, ρωτούν ύποπτα πράγματα τους εργαζομένους στις περιοχές που επισκέπτονται και συλλέγουν πληροφορίες για τα στρατόπεδα του Ιράκ.

Οι δηλώσεις του ηγέτη του Ιράκ έγιναν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο είπε, επίσης, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει επίθεση προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους στρατιώτες του Ιράκ ότι θα τηρήσουν το όρκο τους για προάσπιση του έθνους.

Αμεση ήταν η απάντηση των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι απέρριψαν τα λεγόμενα του ηγέτη του Ιράκ.

Η σημερινή φραστική επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν εξαπολύθηκε λίγες ώρες μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή όταν ο πρέσβης του Ιράκ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε αποκλεισμένος μέσα σε χημικές εγκαταστάσεις της χώρας του την ώρα κατά της έρευνας που πραγματοποιούσαν εκεί οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην διάρκεια της έρευνάς αυτής οι επιθεωρητές είχαν απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από τις εγκαταστάσεις.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ακόμα στο μήνυμά του ότι η επιθετικότητα εναντίον της χώρας του έχει στόχο να διχάσει και να ταπεινώσει τους Αραβες και να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα προβλήματα των Παλαιστινίων και της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 08:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναφορά Μπλιξ για τις επιθεωρήσεις όπλων
 

Οι επιθεωρητές όπλων συνεχίζουν το έργο τους στο Ιράκ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Χανς Μπιξ, αναμένεται να παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη αναφορά για την πρόοδο των εργασιών της ομάδας του.

Επ΄ευκαιρία της σημερινής αναφοράς Μπλιξ, η Γαλλία – που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – ζήτησε από τις άλλες χώρες να δώσουν στους επιθεωρητές όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για τα προγράμματα όπλων του Ιράκ.

Απορία ψάλτου... Μπλιξ

Οι επιθεωρητές όπλων εξετάζουν ακόμα τον τεράστιο φάκελο, 12 χιλιάδων σελίδων, που αναφέρεται στα οπλικά προγράμματα της Βαγδάτης και έθεσε στη διάθεσή τους το ιρακινό καθεστώς.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο κ. Μπλιξ είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να διαπιστώσει κάτι το καινούργιο στο φάκελο του Ιράκ, σε σχέση με τα όσα εγνώριζαν οι επιθεωρητές όταν απομακρύνθηκαν από το Ιράκ το 1998.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπλιξ επανέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να δώσει μια πληρέστερη αποτίμηση του ιρακινού οπλοστασίου.

Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις

Την Τετάρτη οι επιθεωρητές όπλων – που διαθέτουν πλέον και ελικόπτερα για την ταχύτερη μεταφορά τους – επισκέφθηκαν οκτώ ιρακινές εγκαταστάσεις.

Επιθεωρητές ειδικοί στα χημικά και βιολογικά όπλα πήγαν σε τέσσερα εργοστάσια, ανάμεσα στα οποία ήταν και η επιχείρηση Αλ Ταρίκ, στην τοποθεσία Φαλούτζα, 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του, το εργοστάσιο αυτό παρασκευάζει χλωρίνη.

Ταυτόχρονα ειδικοί σε πυρηνικά όπλα επισκέφθηκαν τέσσερις ιρακινές εγκαταστάσεις – μεταξύ τους και τρία εργοστάσια τσιμέντου στο νότιο Ιράκ.

Συνάντηση Γαλλίας - Ρωσίας

Η κρίση στο Ιράκ απασχόλησε και τη συνάντηση στη Μόσχα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, με το Γάλλο ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία υποστηρίζουν την αυστηρή συμμόρφωση προς το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, που προβλέπει τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Στο ψήφισμα του ΟΗΕ αναφέρεται με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων του ευρωπαΙκού συμβουλίου.


Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Στρατιωτική ενημέρωση Μπους για Ιράκ
 

Αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό κόλπο

Τα επιχειρησιακά σχέδια του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Ιράκ θα παρουσιάσει σήμερα στον αμερικανό πρόεδρο ο επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Στην ενημέρωση που θα πραγματοποιήσει ο στρατηγός Φρανκς θα παρίστανται ο πρόεδρος Μπους, ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και οι προεδρικοί σύμβουλοι σε θέματα ασφαλείας.

Ο στρατηγός Φρανκς θεωρείται ως ο πιθανότερος για να τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ.

Η ενημέρωση γίνεται καθώς μέρα με τη μέρα αυξάνει η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Περσικού κόλπου.

Ενισχύσεις στον Περσικό

Όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον θα σταλούν σύντομα ενισχύσεις 25 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, ανάμεσά τους και χίλια στελέχη του «επιτελείου διεύθυνσης στρατιωτικών επιχειρήσεων», κάτι που θεωρείται σημαντική ένδειξη πολεμικής προετοιμασίας.

Στην περιοχή ήδη βρίσκονται 60 χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα.

Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς φτάνει στην Ουάσινγκτον

Εξάλλου μιλώντας στην Ουάσινγκτον ο απερχόμενος διοικητής των Αμερικανών επίλεκτων δυνάμεων προέβλεψε ότι σε περίπτωση πολέμου, αναμένεται να σταθμεύσουν στην περιοχή του Περσικού έως και 75 χιλιάδες πεζοναύτες.

Στο μεταξύ βομβαρδιστικά των ΗΠΑ τύπου Β-1 με μεγάλη επιχειρησιακή ακτίνα δράσης έχουν ήδη αναχωρήσει από αεροπορικές βάσεις της Νότιας Ντακότα, με κατεύθυνση τον Περσικό.

Ενώ βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να φύγουν από τη Βρετανία με κατεύθυνση τη γειτονική στο Ιράκ Ιορδανία, όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σημερινό Τύπο.


Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2003 - 22:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Εξετάζουν το μαύρο κουτί
 

Το αεροσκάφος που έπεσε ήταν της εταιρείας Turkish Airlines και είχε απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη

Ένα από τα δυο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών που συνετρίβη κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας εξετάζουν εμπειρογνώμονες.

Εβδομήντα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους που είχε απογειωθεί από την Κωσταντινούπολη. Τον αριθμό των θυμάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Πέντε επιβάτες του αεροσκάφους κατάφεραν να σωθούν και νοσηλεύονται τώρα σε νοσοκομείο της περιοχής χωρίς, πάντως, η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία μεταδίδει ότι, την ώρα της πτώσης του αεροσκάφους, υπήρχε πυκνή ομίχλη γύρω από το αεροδρόμιο.

Το σημείο που έπεσε το αεροσκάφος είναι στρατιωτική περιοχή. Στρατιώτες έχουν σπεύσει στο σημείο της πτώσης για να βοηθήσουν στο έργο των μελών των σωστικών συνεργείων.

Τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.