Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-13

  1. Δείγματα διαλλακτικότητας από τη Βόρεια Κορέα
  2. Στην Τουρκία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τον πόλεμο στο Ιράκ
  3. Νέο κρούσμα βίας στη Μέση Ανατολή
  4. Μπλαιρ εναντίον Ιράκ
  5. Ασθενεί και πάλι ο Μιλόσεβιτς
  6. Παρίσι: Νέα στοιχεία για τη 'βομβιστική επίθεση' που ποτέ δεν έγινε
  7. Ακτή του Ελεφαντοστού: Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
  8. Νέος κύκλος διαβουλεύσεων του Αλβάρο ντε Σότο
  9. Ασθενεί και πάλι ο Μιλόσεβιτς ...
  10. Περιοδεία Παπανδρέου στα δυτικά Βαλκάνια
  11. Στην Τουρκία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τον πόλεμο στο Ιράκ ...
  12. Νέος κύκλος διαβουλεύσεων του Αλβάτο ντε Σότο
  13. Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
  14. Ακτή του Ελεφαντοστού: Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
  15. Παρίσι: Νέα στοιχεία για τη 'βομβιστική επίθεση' που ποτέ δεν έγινε ....
  16. Πόλεμοι και παράνομο εμπόριο διαμαντιών...
  17. Σχέδιο για τον Μουγκάμπε
  18. Μεγάλη διαδήλωση στη Βενεζουέλα
  19. Πέθανε o Μόρις Γκιμπ
  20. Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου
  21. Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
  22. Μια ακόμη αιματηρή μέρα στη Μέση Ανατολή
  23. Περιοδεία Παπανδρέου στα δυτικά Βαλκάνια
  24. Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Δείγματα διαλλακτικότητας από τη Βόρεια Κορέα
 

Πορεία υπέρ της κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα

Διάθεση συνεργασίας στο θέμα που έχει ανακύψει με το πυρηνικό της πρόγραμμα δείχνει η Βόρειος Κορέα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της διπλωματικής κρίσης που παραμένει αμείωτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα δήλωσε ότι η Πιον Γιανγκ είναι διατεθειμμένη να ευθυγραμμιστεί με τους όρους των διεθνών συνθηκών για τα πηρυνικά, εφόσον όμως πρώτα οι ΗΠΑ σταματήσουν ό,τι ο ίδιος χαρακτήρισε "εχθρική πολιτική εναντίον της Βόρεας Κορέας".

Και πρόταση διαπραγμάτευσης από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Κέλυ, δήλωσε από τη Σεούλ όπου βρίσκεται, ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Κορέας αν η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τη δήλωσε έκανε ο κ.Κέλυ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιούν.


Ο Τζέημς Κέλυ είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε την ένταση που είχε προκαλέσει η απόφαση της να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την συνθήκη για τη μη-εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Πριν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών προβεί σε δηλώσεις στη Σεούλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον είχε ανεπίσημες συνομιλίες στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας και είχε κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπους να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκ Γιάνγκ.

Ο κ.Ρίτσαρντσον πιστεύει πως η επιθετική στάση της Βόρειας Κορέας κρύβει την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρότεινε επίσης τη σύναψη συμφώνου μη επιθετικότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στη χώρα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 14:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τον πόλεμο στο Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές έχουν διενεργήσει 100 αποστολές στο Ιράκ

Καταφθάνουν σήμερα στην Τουρκία Αμερικάνοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν την ετοιμότητα των στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών της Τουρκίας για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο πανίσχυρος σύνδεσμος τούρκων επιχειρηματιών και βιομηχάνων κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράκ-μια έκκληση που σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ίσως σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του μέλιτος μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κατεστημένου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργος της Τουρκιας Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε δηλωσει στην Τεχεράνη, οτι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και κάλεσε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να προσπαθήσουν να τον αποτρέψουν.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ θα χρειαστούν ακόμη μερικούς μήνες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Εν τω μεταξύ το πρωτο βημα για την αναπτυξη χερσαιων δυναμεων στην Περιοχή του Περσικού Κόλπου πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με την αποστολή ταξιαρχίας που θα ανλάβει την προετοιμασία εγκαταστάσεων για την υποδοχή δυνάμεων πεζικού, πυροβολικού και τεθωρακισμένων.



Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 18:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο κρούσμα βίας στη Μέση Ανατολή
 

Σκηνές καταστροφής στον Πλαιστινιακό καταυλισμό της Καν Γιουνίς, έπειτα από επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού

Δύο Παλαιστίνιοι ηλικίας είκοσι με εικοσιπέντε ετών έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινών, καθώς κατευθύνονταν προς ένα λεωφορείο γεμάτο Εβραίους εποίκους, νοτίως της Πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν οπλισμένοι με αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και Καλάσνικωφ.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά επεισοδίων βίας των τελευταίων ημερών, που συνολικά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δέκα άτομα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης μάλιστα προειδοποίησε σήμερα ότι επίκειται "ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων".

Μπαράζ επιθέσεων

Εχθές τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην αιματηρή αντιπαράθεση Ισραηλινών - Παλαιστινίων.

Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις πυραύλους κατά οχήματος στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστεί άλλος ένας.


«Ιερός πόλεμος» γράφει η σημαία πάνω από το κατεστραμμένο σπίτι Παλαιστινίων στην Μπεΐτ Χανούν
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, τα οποία φέρονται να επέβαιναν στο όχημα, το οποίο επλήγη.

Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, δηλώνουν ότι οι πύραυλοι σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους αντί των μελών της Χαμάς, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες, κατάφεραν να διαφύγουν.

Νωρίτερα, στη Δυτική Όχθη, ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του από πυρά δύο Παλαιστινίων που είχαν εισβάλει σε εβραϊκό χωριό. Οι δυο ένοπλοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν άλλους δύο ανθρώπους, οι επεχείρησαν να διεισδύσουν από τη συνοριακή με την Αίγυπτο γραμμή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με ρουκέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας άμαχος.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν νέα επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είχε ως στόχο τη κατεδάφιση παλαιστινιακών εργοστασίων κατασκευής όπλων.

Σε αυτήν την επιχείρηση ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του.

Το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο των Παλαιστινίων εξέδωσε ανακοινωθέν που ζητούσε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με αναλυτές η διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας θα βελτίωνε τις εκλογικές προοπτικές του υποψήφιου του Εργατικού κόμματος Άμραμ Μίτζνα που έχει υποσχεθεί την επανάληψη των συνομιλιών για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 18:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλαιρ εναντίον Ιράκ
 

Ο Τόνι Μπλαιρ πιστεύει ότι ο ΟΗΕ θα δώσει τη συγκατάθεσή του για επίθεση εναντίον του Ιράκ

Ο Βρεττανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαιρ επανέλαβε σήμερα ότι κατά τη γνώμη του είναι απαραίτητος ο αφοπλισμός του Ιράκ, για την ασφάλειας της Βρετανίας.

Ο κύριος Μπλαιρ τελεί υπό πίεση καθώς πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών ζητούν να αναθεωρήσει τη στάση του ως προς το Ιράκ και να μη συναινέσει σε επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όμως στην πρώτη του συνέντευξη τύπου για το 2003 ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι πρέπει να στηριχθεί το κύρος του ΟΗΕ, και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι αποφασιστική όταν δρα εναντίον όσων "τρομοκρατικών οργανώσεων" έχουν στην κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ο κ. Μπλαιρ ότι ο ίδιος είναι "μάλλον πεπεισμένος" ότι το Ιράκ έχει τέτοια όπλα, και ότι ήδη υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

"Να συνεργασθούν οι Ιρακινοί"

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ, κάλεσε το Ιράκ να συνεργασθεί στενότερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, οι ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη συνδράμει ενεργητικά τους επιθεωρητές, κάτι που πρέπει να σπεύσουν να κάνουν καθώς η διεθνής κοιντότητα "χάνει σιγά σιγά την υπομονή της".

Ο κ. ελ Μπαραντέϊ πρόσθεσε επίση ότι θα χρειασθούν μήνες για να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας αν το Ιράκ διαθέτει μυστικό πρόγραμμα εξοπλισμών.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 19:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασθενεί και πάλι ο Μιλόσεβιτς
 

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνήθηκε επίμονα να έχει δικηγόρο υπεράσπισης

Η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναβλήθηκε πάλι λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε εκ νέου ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Μιλόσεβιτς, ηλικίας 61 ετών, εξετάστηκε από γιατρούς μετά από παράπονα του ότι δεν αισθανόταν καλά λίγο μετά την έναρξη της δίκης, λένε στελέχη του ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη έχει επανειλημμένως διακοπεί λόγω των προβλημάτων υγείας του κ. Μιλόσεβιτς.

Το Νοέμβριο ζητήθηκε από τους δικαστές ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να υποβληθεί σε ψυχιατρικά τέστ, λόγω φόβων ότι η μακρά διαδικασία της δίκης τον είχε καταπονήσει σε μεγάλο βαθμό.

Κίνδυνος για καρδιακή προσβολή

Αλλά οι περισσότερες ανησυχίες επικεντρώνονται στη φυσική του υγεία.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η δίκη έχει αναβληθεί επειδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία .

Τον περασμένο χρόνο οι γιατροί που είχαν υποβάλλει τον πρώην πρόεδρο σε εκτεταμένα ιατρικά τσέκ είπαν ότι υπάρχουν έντονοι κίνδυνοι να αντιμετωπίσει "σοβαρά καρδιο-αγγειακά προβλήματα" και συνέστησαν συντομότερη χρονική διάρκεια για τη δίκη.

Ο Μιλόσεβιτς υπέφερε επίσης κατά καιρούς από υπέρταση, εξάντληση, και γρίπη.

Η δίκη θα ξαναρχίσει το νωρίτερο την Τρίτη.

Δίκη μεγάλης διάρκειας

Ο κ. Μιλόσεβιτς βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον περασμένο Φεβρουάριο, και έχει επιμείνει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Φόβοι όμως υπάρχουν τώρα ότι αυτή του η στρατηγική, που περιλαμβάνει και έντονες αντιπαραθέσεις με μάρτυρες, βλάπτει σοβαρά την υγεία του.

Το Νοέμβριο οι εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής απαίτησαν να οριστεί μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά, ισχυριζόμενος ότι η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να του "κλείσει το στόμα".

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έναν ακόμα χρόνο, βρίσκεται στη δεύτερη της φάση, και καλύπτει τις κατηγορίες σχετικά με τους πολέμους στη Βοσνία και την Κροατια.

Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει τα πειστήρια της μέχρι τον Μάιο, χρονικό όριο που ορίστηκε από τον δικαστή Μέι, έτσι ώστε η δίκη να μη συνεχιστεί επ αόριστον.

Οι δικαστές, όμως, πιστεύουν ότι τα προβλήματα υγείας κ. του Μιλόσεβιτς δυσκολεύουν τη τήρηση της προθεσμίας αυτής.

Αφού ολοκληρωθεί η παράθεση των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής, ο Μιλόσεβιτς αναμένεται να προχωρήσει στην υπεράσπισή του.

Ο αναλυτής νομικών θεμάτων Τζόν Σίλβερμαν λέει ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί από την πλευρά του δικαστηρίου, θα ήταν να πεθάνει ο πρώην πρόεδρος.

Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο θα αντιμετώπιζε ακόμη και την κατηγορία ότι ευθύνεται για αυτόν το θάνατο.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 18:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρίσι: Νέα στοιχεία για τη 'βομβιστική επίθεση' που ποτέ δεν έγινε
 


Η γαλλική αστυνομία έχει συλλάβει τα πρώην πεθερικά του εργαζόμενου στο τμήμα αποσκευών του αεροδρομίου Roissy- Charles de Gaule.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σκόπιμα τοποθέτησαν εκρηκτικά και όπλα στο αυτοκίνητο του πρώην γαμβρού τους με στόχο να τον εμπλέξουν σε υπόθεση τρομοκρατίας.

Ο Αμντεραζάκ Μπεσενγκίρ, όταν συνελήφθη , υποστήριξε στις αρχές ότι τα πεθερικά του, τού είχαν στήσει παγίδα επειδή τον θεωρούσαν υπέθυνο για το θάνατο της κόρης τους σε πυρκαγιά.

Την περασμένη εβδομάδα ένας πτώην στρατιώτης της Λεγεώνας των Ξένων παραδέχθηκε ότι τοποθέτησε τα εκρηκτικά και τα όπλα στο αυτοκίνητο του κ. Μπεσενγκίρ.

Τη Δευτέρα , συνελήφθησαν ο πρώην πεθερός και η πρώην πεθερά του κ. Μπεσενγκίρ , ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Εχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συκοφαντίας και της "καταγγελίας για ανύπαρκο έγκλημα".


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακτή του Ελεφαντοστού: Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τις νότιες περιοχές της χώρας

Αντάρτες της Ακτής του Ελεφαντοστού έφτασαν στην πρωτεύουσα του Τόγκο, Λομέ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός .

Η ανακωχή αποβλέπει στον τερματισμό των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι αρχηγοί δύο ομάδων των ανταρτών, που έχουν την έδρα τους στά δυτικά διαμερίσματα της χώρας, Γκασπάρντ Ντελί και Φέλιξ Ντόχ, σύμφωνησαν ανεπίσημα για την υπογραφή συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια των υποστηρικτών τους καθυστέρησε την αναχώρηση τους για τη Λομέ.

Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης αναμένεται τη Δευτέρα, υπό την εποπτεία του πρόεδρου του Τόγκο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα που αντιπροσωπεύει τη δεκαπενταμελή Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών.

Η κύρια ομάδα των ανταρτών, η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της χώρας , υπέγραψε ανακωχή με την κυβέρνηση τον Οκτώβρη για να σταματήσει η σύρραξη που ξέσπασε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Και οι τρεις ανταρτικές ομάδες θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες στη Γαλλία με σκοπό την ειρήνη την Τετάρτη.

Η Γαλλία , η πρώην αποικιοκρατική δύναμη , ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίτευξη ειρήνης, και έχει στείλει στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από 2.500 άντρες στην Ακτή του Ελεφαντοστού.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 16:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων του Αλβάρο ντε Σότο
 

Την επίλυση του Κυπριακού επιδιώκουν η Αθήνα και η Αγκυρα

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον προέδρο Κληρίδη.

Στόχος του κ. ντε Σότο είναι να οδηγήσει τις δύο πλευρές άμεσα σε συνομιλίες, αυτήν την εβδομάδα, ώστε να αποδεκτούν το σχέδιο Ανάν, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

"Συνομιλίες διεξάγονται ήδη -- έχουν αρχίσει εδώ και δέκα μέρες -- ανάμεσα στις επιτροπές για τεχνικά θέματα των δύο πλευρών, που από κοινού επεξεργάζονται τις εκκρεμότητες που πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Στο τέλος της εβδομάδας, θα μεταβώ στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα εισέλθουμε στην τελική ευθεία", είπε στο BBC ο Αλβάρο ντε Σότο.

"Αυτή τη φορά πιστεύω ότι υπάρχει, εν γένει, συναίνεση, ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα αποτελεί βάση διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας συνολικά τον συσχετισμό δυνάμεων, καθώς είναι η κορύφωση δουλειάς πολλών δεκαετιών. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε διάφορες συμβιβαστικές προτάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο είναι μια πολύ ισορροπημένη πρόταση που μπορούμε να μεταφράσουμε όχι μόνο ως βάση διαπραγματεύσεων, αλλά ως βάση συμφωνίας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι νομίζω η αίσθηση στο επίπεδο του κόσμου στους δρόμους, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, " , υπογράμμισε ο κ.ντε Σότο.

Διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

Μεγάλη διαδήλωση οργανώνουν αύριο οι Τουρκοκύπριοι, ζητώντας από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντεντκάς να αποδεκτεί το σχέδιο Ανάν ή να παραιτηθεί.

Οπως σχολιάζουν οι παρατηρητές πρόκειται για την μεγαλύτερη δοκιμασία στην τριαντάχρονη πολιτική καριέρα του κ. Ντενκτάς.

Ο Τουρκοκύπριος Αλί Ερέλ, προέδρος του Τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, και μέλος του Φόρουμ Τουρκοκυπρίων Πολιτών "Κοινό Όραμα", που υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν υποστήριξε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι "αυτή τη στιγμή η διαμαρτυρία κατά της πολιτικής Ντενκτάς είναι πολύ ισχυρή".

"Στην τελευταία διαδήλωση είχαμε 40 χιλιάδες άτομα σε μία μόνο πλατεία, που συγκριτικά, με τον πληθυσμό μας των διακοσίων χιλιάδων, είναι μεγάλο ποσοστό. Αύριο περιμένουμε περισσότερους. Το αίτημά μας είναι επίλυση του Κυπριακού και αποδοχή του σχεδίο Ανάν. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και το σχέδιο να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου" , είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Ερέλ.

Είναι δυνατό να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν όσο παραμένει στην εξουσία ο Ραούφ Ντενκτάς ;

"Είναι πολύ πιθανόν, διότι το 75% της τουρκο-κυπριακής κοινότητας απαιτεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από το σχέδιο Ανάν και την επίλυση του Κυπριακού ζητά και η νέα Τουρκική κυβέρνηση. Ο Ντενκτάς έχει τη στήριξη της υπολειμάτων της παλαιάς πολιτικής τάξης πραγμάτων στην Τουρκία, πολιτικών όπως ο Ετσεβίτ, ο Μπαυκάλ και ο Γκιουρέλ, πολιτικών που δεν θέλουν ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Τουρκοκυπριακός λαός απαιτεί υπογραφή του σχεδίου Ανάν και δημοψήφισμα. Αν αυτό θα γίνει με ή χωρίς τον κ. Ντενκτάς δεν μας ενδιαφέρει. Είναι θέμα του ίδιου κ. Ντενκτάς να αποφασίσει αν το σχέδιο θα έχει τη δική του υπογραφή ή κάποιου άλλου ", σημείωσε ο κ. Ερέλ.

Κατά πόσο έχετε επαφές με την νέα Τουρκική κυβέρνηση, ρώτησε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC τον Αλί Ερέλ.

"Ναι έχουμε επαφές και συναντήσεις με την Τουρκική κυβέρνηση και μας υποστηρίζει θερμά και το κίνημα των Τούρκων πολιτών. Είναι μια στιγμή που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι πολίτες" .

Και στο ερώτημα αν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν O κ. Ερέλ είπε :

"Προγραμματίζουμε και άλλες διαδηλώσεις, με αίτημα την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χάσουμε τη προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου".

Ο κ. ντε Σότο είχε την Παρασκευή διαβουλεύσεις στην Άγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ χθες συναντήθηκε με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως ανακοινώθηκε, στις 16 Ιανουαρίου θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο κ. ντε Σότο, προτού έρθει στην Κύπρο, μετέβη στην Άγκυρα.

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση, που ο Ντενκτάς προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών και επαναλάβει τις απαράδεκτες θέσεις του, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασθενεί και πάλι ο Μιλόσεβιτς ...
 

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνήθηκε επίμονα να έχει δικηγόρο υπεράσπισης

Η δίκη του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναβλήθηκε πάλι λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο κ. Μιλόσεβιτς, ηλικίας 61 ετών, εξετάστηκε από γιατρούς μετά από παράπονα του ότι δεν αισθανόταν καλά λίγο μετά την έναρξη της δίκης, λένε στελέχη του ποινικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη του με 66 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία έχει επανειλημμένως διακοπεί λόγω των προβλημάτων υγείας του κ. Μιλόσεβιτς.

Τον Νοέμβριο ζητήθηκε από τους δικαστές ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να υποβληθεί σε ψυχιατρικά τέστ, λόγω φόβων ότι η μακρά διαδικασία της δίκης τον είχε καταπονήσει σε μεγάλο βαθμό.

Κίνδυνος για καρδιακή προσβολή

Αλλά οι περισσότερες ανησυχίες επικεντρώνονται στη φυσική του υγεία.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η δίκη έχει αναβληθεί επειδή ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει τη ακροαματική διαδικασία .

Τον περασμένο χρόνο οι γιατροί που είχαν υποβάλλει τον πρώην πρόεδρο σε εκτεταμένα ιατρικά τσέκ είπαν ότι υπάρχουν έντονοι κίνδυνοι να αντιμετωπίσει "σοβαρά καρδιο-αγγειακά προβλήματα" και συνέστησαν συντομότερη χρονική διάρκεια για τη δίκη.

Ο Μιλόσεβιτς έχει επίσης υποφέρει από υπέρταση, εξάντληση, και γρίπη.

Ο δικαστικός σύμβουλος του πρώην προέδρου, ο Ζντένκο Τομάνοβικ, είπε στους δημοσιογράφους στη Χάγη ότι ο Μιλόσεβιτς είχε υψηλή θερμοκρασία και γρίπη.

Δικαστικά στελέχη είπαν στο ΒΒC ότι ο κύριος Μιλόσεβιτς εξεταζόταν από γιατρούς, οι οποίοι θα στείλουν την ιατρική αναφορά στο δικαστήριο.

Η δίκη θα ξαναρχίσει το νωρίτερο την Τρίτη.

Δίκη μεγάλης διάρκειας

Ο Μιλόσεβιτς βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον περασμένο Φεβρουάριο, και έχει επιμείνει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Φόβοι όμως υπάρχουν τώρα ότι αυτή του η επιμονή να υπερασπιστεί τον εαυτό του, που περιλαμβάνει και έντονες αντιπαραθέσεις με μάρτυρες , βλάπτει σοβαρά την υγεία του.

Τον Νοέμβριο οι εκπρόσωποι της κατηγορούσας αρχής απαίτησαν να οριστεί μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά, ισχυριζόμενος ότι η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να του "κλείσει το στόμα".

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έναν ακόμα χρόνο, βρίσκεται στη δεύτερη της φάση, και καλύπτει τις κατηγορίες σχετικά με τους πολέμους στη Βοσνία και στην Κροατια.

Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει τα πειστήρια της μέχρι τον Μάιο, χρονικό όριο που ορίστηκε από τον δικαστή Μέι, έτσι ώστε η δίκη να μην συνεχιστεί επ αόριστον.

Οι δικαστές, όμως, πιστεύουν ότι τα προβλήματα υγείας κ. του Μιλόσεβιτς δυσκολεύουν τη τήρηση της προθεσμίας.

Αφού ολοκληρωθεί η παράθεση των επιχειρημάτων της κατηγορούσας αρχής, ο Μιλόσεβιτς αναμένεται να προχωρήσει στην υπεράσπισή του.

Ο αναλυτής νομικών θεμάτων Τζόν Σίλβερμα λέει ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί από την πλευρά του δικαστηρίου, θα ήταν να πεθάνει ο πρώην πρόεδρος.

Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για τη δολοφονία του Μιλόσεβιτς


















Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 16:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία Παπανδρέου στα δυτικά Βαλκάνια
 

O ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στην συνάντηση του με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Φ. Νάνο

Το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου, στις επαφές που θα έχει με τις ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι η ενίσχυση των σχέσεων των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε σύντομα να καταστεί δυνατή η ένταξη τους στους κόλπους της Κοινότητας, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος.

Ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του, το υπόμνημα που ετοίμασε η ελληνική προεδρία για την ανάπτυξη της συνεργασίας της Ένωσης με τα Βαλκάνια και θα ζητήσει από αυτούς τις προτάσεις τους για το υπόμνημα , το οποίο θα αποτελέσει και την βάση των συνομιλιών στην συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ηγέτες των Βαλκανίων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι τα Σκόπια, όπου στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα εξετασθεί και η αντικατάσταση της νατοϊκής δύναμης που εδρεύει στην χώρα, από τον ευρωστρατό, μία διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς τρεις μήνες.

Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Τίρανα ,όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική συνάντηση της Τρόϊκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία. Η περιοδεία αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, θα συνεχισθεί με επισκέψεις στην Γιουγκοσλαβία, την Κροατία και την Βοσνία, όπου θα παραστεί και στην τελετή ανάληψης της αστυνομικής ειρηνευτικής δύναμης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο.

Η μίνι αυτή περιοδεία του κ. Παπανδρέου θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην Πρίστινα.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 14:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Τουρκία Αμερικανοί εμπειρογνώμονες για τον πόλεμο στο Ιράκ ...
 

Οι επιθεωρητές έχουν διενεργήσει 100 αποστολές στο Ιράκ

Καταφθάνουν σήμερα στην Τουρκία Αμερικάνοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν την ετοιμότητα των στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών της Τουρκίας για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο πανίσχυρος σύνδεσμος τούρκων επιχειρηματιών και βιομηχάνων κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράκ-μια έκκληση που σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ίσως σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του μέλιτος μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κατεστημένου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργος της Τουρκιας Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε δηλωσει στην Τεχεράνη, οτι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και κάλεσε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής να προσπαθήσουν να τον αποτρέψουν.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ θα χρειαστούν ακόμη μερικούς μήνες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Εν τω μεταξύ το πρωτο βημα για την αναπτυξη χερσαιων δυναμεων στην Περιοχή του Περσικού Κόλπου πραγματοποίησε η βρετανική κυβέρνηση με την αποστολή ταξιαρχίας που θα ανλάβει την προετοιμασία εγκαταστάσεων για την υποδοχή δυνάμεων πεζικού, πυροβολικού και τεθωρακισμένων.



Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων του Αλβάτο ντε Σότο
 

Την επίλυση του Κυπριακού επιδιώκουν η Αθήνα και η Αγκυρα

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον προέδρο Κληρίδη.

Στόχος του κ. ντε Σότο είναι να οδηγήσει τις δύο πλευρές άμεσα σε συνομιλίες, αυτήν την εβδομάδα, ώστε να αποδεκτούν το σχέδιο Ανάν, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

"Συνομιλίες διεξάγονται ήδη -- έχουν αρχίσει εδώ και δέκα μέρες -- ανάμεσα στις επιτροπές για τεχνικά θέματα των δύο πλευρών, που από κοινού επεξεργάζονται τις εκκρεμότητες που πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Στο τέλος της εβδομάδας, θα μεταβώ στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα εισέλθουμε στην τελική ευθεία", είπε στο BBC ο Αλβάρο ντε Σότο.

"Αυτή τη φορά πιστεύω ότι υπάρχει, εν γένει, συναίνεση, ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα αποτελεί βάση διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας συνολικά τον συσχετισμό δυνάμεων, καθώς είναι η κορύφωση δουλειάς πολλών δεκαετιών. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε διάφορες συμβιβαστικές προτάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο είναι μια πολύ ισορροπημένη πρόταση που μπορούμε να μεταφράσουμε όχι μόνο ως βάση διαπραγματεύσεων, αλλά ως βάση συμφωνίας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι νομίζω η αίσθηση στο επίπεδο του κόσμου στους δρόμους, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, " , υπογράμμισε ο κ.ντε Σότο.

Διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

Μεγάλη διαδήλωση οργανώνουν αύριο οι Τουρκοκύπριοι, ζητώντας από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντεντκάς να αποδεκτεί το σχέδιο Ανάν ή να παραιτηθεί.

Οπως σχολιάζουν οι παρατηρητές πρόκειται για την μεγαλύτερη δοκιμασία στην τριαντάχρονη πολιτική καριέρα του κ. Ντενκτάς.

Ο Τουρκοκύπριος Αλί Ερέλ, προέδρος του Τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, και μέλος του Φόρουμ Τουρκοκυπρίων Πολιτών "Κοινό Όραμα", που υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν υποστήριξε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι "αυτή τη στιγμή η διαμαρτυρία κατά της πολιτικής Ντενκτάς είναι πολύ ισχυρή".

"Στην τελευταία διαδήλωση είχαμε 40 χιλιάδες άτομα σε μία μόνο πλατεία, που συγκριτικά, με τον πληθυσμό μας των διακοσίων χιλιάδων, είναι μεγάλο ποσοστό. Αύριο περιμένουμε περισσότερους. Το αίτημά μας είναι επίλυση του Κυπριακού και αποδοχή του σχεδίο Ανάν. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και το σχέδιο να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου" , είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Ερέλ.

Είναι δυνατό να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν όσο παραμένει στην εξουσία ο Ραούφ Ντενκτάς ;

"Είναι πολύ πιθανόν, διότι το 75% της τουρκο-κυπριακής κοινότητας απαιτεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από το σχέδιο Ανάν και την επίλυση του Κυπριακού ζητά και η νέα Τουρκική κυβέρνηση. Ο Ντενκτάς έχει τη στήριξη της υπολειμάτων της παλαιάς πολιτικής τάξης πραγμάτων στην Τουρκία, πολιτικών όπως ο Ετσεβίτ, ο Μπαυκάλ και ο Γκιουρέλ, πολιτικών που δεν θέλουν ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση. Ο Τουρκοκυπριακός λαός απαιτεί υπογραφή του σχεδίου Ανάν και δημοψήφισμα. Αν αυτό θα γίνει με ή χωρίς τον κ. Ντενκτάς δεν μας ενδιαφέρει. Είναι θέμα του ίδιου κ. Ντενκτάς να αποφασίσει αν το σχέδιο θα έχει τη δική του υπογραφή ή κάποιου άλλου ", σημείωσε ο κ. Ερέλ.

Κατά πόσο έχετε επαφές με την νέα Τουρκική κυβέρνηση, ρώτησε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC τον Αλί Ερέλ.

"Ναι έχουμε επαφές και συναντήσεις με την Τουρκική κυβέρνηση και μας υποστηρίζει θερμά και το κίνημα των Τούρκων πολιτών. Είναι μια στιγμή που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι πολίτες" .

Και στο ερώτημα αν οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν O κ. Ερέλ είπε :

"Προγραμματίζουμε και άλλες διαδηλώσεις, με αίτημα την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χάσουμε τη προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου".





Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
 

Πορεία υπέρ της κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Κέλυ, δήλωσε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Κορέας αν η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τη δήλωσε έκανε ο κ.Κέλυ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιούν.


Ο Τζέημς Κέλυ είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε την ένταση που είχε προκαλέσει η απόφαση της να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την συνθήκη για τη μη-εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Πριν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών προβεί σε δηλώσεις στη Σεούλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον είχε ανεπίσημες συνομιλίες στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας και είχε κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπους να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκ Γιάνγκ.

Ο κ.Ρίτσαρντσον πιστεύει πως η επιθετική στάση της Βόρειας Κορέας κρύβει την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρότεινε επίσης τη σύναψη συμφώνου μη επιθετικότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στη χώρα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ακτή του Ελεφαντοστού: Συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τις νότιες περιοχές της χώρας

Αντάρτες της Ακτής του Ελεφαντοστού έφτασαν στην πρωτεύουσα του Τόγκο, Λομέ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός .

Η ανακωχή αποβλέπει στον τερματισμό των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι αρχηγοί δύο ομάδων των ανταρτών, που έχουν την έδρα τους στά δυτικά διαμερίσματα της χώρας, Γκασπάρντ Ντελί και Φέλιξ Ντόχ, σύμφωνησαν ανεπίσημα για την υπογραφή συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια των υποστηρικτών τους καθυστέρησε την αναχώρηση τους για τη Λομέ.

Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης αναμένεται τη Δευτέρα, υπό την εποπτεία του πρόεδρου του Τόγκο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα που αντιπροσωπεύει τη δεκαπενταμελή Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών.

Η κύρια ομάδα των ανταρτών, η οποία ελέγχει το βόρειο τμήμα της χώρας , υπέγραψε ανακωχή με την κυβέρνηση τον Οκτώβρη για να σταματήσει η σύρραξη που ξέσπασε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 19 Σεπτεμβρίου.

Και οι τρεις ανταρτικές ομάδες θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες στη Γαλλία με σκοπό την ειρήνη την Τετάρτη.

Η Γαλλία , η πρώην αποικιοκρατική δύναμη , ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίτευξη ειρήνης, και έχει στείλει στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από 2.500 άντρες στην Ακτή του Ελεφαντοστού.






Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 12:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρίσι: Νέα στοιχεία για τη 'βομβιστική επίθεση' που ποτέ δεν έγινε ....
 


Η γαλλική αστυνομία έχει συλλάβει τα πρώην πεθερικά του εργαζόμενου στο τμήμα αποσκευών του αεροδρομίου Roissy- Charles de Gaule.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σκόπιμα τοποθέτησαν εκρηκτικά και όπλα στο αυτοκίνητο του πρώην γαμβρού τους με στόχο να τον εμπλέξουν σε υπόθεση τρομοκρατίας.

Ο Αμντεραζάκ Μπεσενγκίρ, όταν συνελήφθη , υποστήριξε στις αρχές ότι τα πεθερικά του, τού είχαν στήσει παγίδα επειδή τον θεωρούσαν υπέθυνο για το θάνατο της κόρης τους σε πυρκαγιά.

Την περασμένη εβδομάδα ένας πτώην στρατιώτης της Λεγεώνας των Ξένων παραδέχθηκε ότι τοποθέτησε τα εκρηκτικά και τα όπλα στο αυτοκίνητο του κ. Μπεσενγκίρ.

Τη Δευτέρα , συνελήφθησαν ο πρώην πεθερός και η πρώην πεθερά του κ. Μπεσενγκίρ , ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Εχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συκοφαντίας και της "καταγγελίας για ανύπαρκο έγκλημα".


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Πόλεμοι και παράνομο εμπόριο διαμαντιών...
 

Το εμπόριο διαμαντιών στην πρωτεύουσα Μπάνγκι χρηματοδοτεί πολλές πολεμικές συρράξεις

Μέλη οργανώσεων που στρέφονται κατά του παράνομου εμπορίου διαμαντιών , που επιτρέπει τη χρηματοδότηση πολεμικών συρράξεων , υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις ότι το εμποριό αυτό σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται μέσω της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Ποσότητες διαμαντιών εισάγονται παράνομα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τις περιοχές της Δημοκρατίας του Κογκό που ελέγχουν οι αντάρτες .

Εκπρόσωποι του λόμπι της Κοινοπραξίας Αφρική - Καναδάς παραθέτουν επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το Βέλγιο εισάγει από την Kεντροαφρικανική Δημοκρατία περίπου δύο φορές τον αριθμό διαμαντιών που αυτή η χώρα παραδέχεται ότι εξάγει.

Σύμφωνα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αυτό οφείλεται στο ότι οι έμποροι διαμαντών από όλο τον κόσμο παρέχουν ψευδή στοιχεία για την προέλευση των διαματιών για φορολογικούς λόγους ή για άλλους λόγους νομικής φύσεως.

Η σχετική έκθεση της Κοινοπραξίας Αφρική - Καναδάς υπογραμμίζει τη διασύνδεση μεταξυ των εμπόρων όπλων και των εμπόρων διαμαντιών καθώς και τις σχέσεις τους με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με τη Δημοκρατία του Κογκό.

Το εμπόριο διαμαντιών με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση πολέμων παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή φέτος.

Το λόμπι κατα του παράνομου εμπορίου διαμαντιών πιέζει για πιο αποτελεσματικό έλεγχο εφαρμογής των συμφωνιών.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Σχέδιο για τον Μουγκάμπε
 

Ο Μουγκάμπε έχει τα ηνία της εξουσίας από την εποχή της ανεξαρτησίας

Στη Ζιμπάμπουε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε ότι ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης έχουν συναντηθεί με τον πρόεδρο Μουγκάμπε και συζήτησαν μαζί του το ενδεχόμενο της παραίτησής του.

Ο Μόργκαν Τσβανγκιράϊ , επικεφαλής της Κίνησης για Δημοκρατική Αλλαγή , είπε ότι έχει την πρόθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής αμνηστίας στον κ. Μουγκάμπε στα πλαίσια μιάς γενικότερης συμφωνίας για την παραίτησή του.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης μετά τις δηλωσεις του κ. Τσβανγκιράϊ.

Ο ανταποκριτής του BBC στη νότιο Αφρική μεταδίδει ότι δηλώσεις του κ. Τσβανγκιράϊ συνάδουν με τις προτάσεις που έχουν κάνει Αφρικανοί διαπραγματευτές για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο κ. Τσβανγκιράϊ είπε στο BBC ότι δύο ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Zanu - PF είχαν συνομιλίες μαζί του για το θέμα Μουγκάμπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής Εμερσον Μνανγκάγκουα και ο στρατηγός Βιτάλις Ζβιναβάσε , επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων , θέλουν να συζητήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 09:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη διαδήλωση στη Βενεζουέλα
 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Κυριακής

Στη Βενεζουέλα οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που έκαναν πορεία πρός το στρατόπεδο Tiuna στην πρωτεύουσα Καράκας.

Η διαδήλωση έγινε ενώ συνεχίζεται η γενική απεργία που στόχο έχει την αποχώρηση του προέδρου Τσάβεζ από την προεδρία.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Τσάβεζ απείλησε με απόλυση ή φυλάκιση τους καθηγητές των σχολείων και τους τραπεζικούς που αποφάσισαν να υποστηρίξουν την απεργία.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για την έντονη παρουσία του στρατού γύρω από το στρατόπεδο Tiuna.

"Ολη αυτή η χρήση βίας είναι παράλογη" , είπε ο Ενρίκε Καπρίλες , ένας από τους δημάρχους του Καράκας.

"Ο κόσμος έχει κουρασθεί να δέχεται επιθέσεις και να καταπιέζεται" , είπε ο δήμαρχος Καπρίλες .

Η ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης , μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου και οι εργατικές ενώσεις κατηγορούν τον πρόεδρο Τσάβεζ γιά κακοδιαχείριαση της οικονομίας και υποστηρίζουν ότι θέλει να επιβάλλει μία "αριστερή δικατορία".

Από την πλευρά του ο Χούγκο Τσάβεζ κατηγορεί τους ηγέτες των απεργών ότι επιδιώκουν να ανατρέψουν ένα πρόεδρο που έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες.



Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 08:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε o Μόρις Γκιμπ
 

Η υγεία του Μόρις Γκιμπ είχε αρχικά δείξει σημάδια βελτίωσης

Τα αδέφια του Μόρις Γκιπ ζήτησαν εξηγήσεις για τον θάνατο του από τους θεράποντες γιατρούς.

Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στο BBC, ο Μπάρι και Ρόμπιν Γκιπ είπαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο αδελφός του εισήλθε στο νοσοκομείο του Μαϊάμι με προβλήματα στο στομάχι και πέθανε από άλλη ασθένεια.

Ο Μόρις Γκιμπ του θρυλικού συγκροτήματος Μπι Τζιζ πέθανε σε ηλικία 53 ετών.

Ο διάσημος τραγουδιστής εισήλθε στο νοσοκομείο την Τετάρτη και υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Εκπρόσωπος της οικογένειάς του ανακοίνωσε ότι ο Μόρις απεβίωσε στην εντατική πτέρυγα του ιατρικού κέντρου Μάουντ Σινάι στις 00:45 τοπική ώρα.

Ο Γκιμπ μαζί τα αδέλφια του Ρόμπιν και Μπάρι ήταν από τους πιο διάσημους αστέρες της ντίσκο στην δεκαετία του 1970.

Στις τελευταίες του στιγμές βρισκόνταν δίπλα του τα αδέλφια του η γυναίκα του τα παιδιά του καθώς και αρκετοί φίλοι.

Ο Μόρις είχε επανακάμψει ύστερα από την εγχείρηση αλλά αργότερα η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε.

Ανακοίνωση της οικογενείας αναφέρει: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μόρις Γκιμπ. Η ενέργεια του, ο ενθουσιασμός και η αγάπη του για την ζωή θα παραμείνουν πηγή έμπνευσης. Θα λείψει σε όλους μας».


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 08:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου
 

Η απεργία στη Βενεζουέλα έχει επιφέρει παγκόσμια κρίση

Η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη παρά την απόφαση του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή καθώς η αύξηση κρίθηκε ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να κυμαίνεται στα 30 δολλάρια το βαρέλι καθώς το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράκ και η απεργία στη Βενεζουέλα, την πέμπτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα, έχουν περιορίσει τα αποθέματα σε πετρέλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο κατώτερο εδώ και 26 χρόνια επίπεδο.

Η παράδοση πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται μετά από 4 έως 6 εβδομάδες.

Στη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατέληξαν την Κυριακή οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως στη Βιέννη για τη λήψη μέτρων μετά την αλματώδη αύξηση των τιμών του επονομαζόμενου «μαύρου χρυσού».

Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπεΐντ Μπιν Σαΐφ Αλ Νασέρι, παραδέχτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η κρίση στη Βενεζουέλα συνέβαλε στην εν λόγω απόφαση του ΟΠΕΚ.


Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, δεν θα επιτρέπαμε ποτέ κάτι τέτοιο
Αλί Αλ Ναϊμί, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας
Η παραγωγή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στόχος των κρατών μελών του ΟΠΕΚ είναι, σύμφωνα με τον συντάκτη επί οικονομικών θεμάτων, Άντριου Γουόκερ, του ΒΒC, να επαναφέρουν την τιμή του πετρελαίου στα 22 με 28 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του επονομαζόμενου μαύρου χρυσού είχε αυξηθεί κατά ενάμισι δολάριο από τον προβλεπόμενο στόχο των κρατών μελών του ΟΠΕΚ.

Κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία, επιθυμεί με αυτήν την απόφαση να στείλει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χωρές δεν είναι διατεθιμένες να επιτρέψουν την έλλειψη πετρελαίου στην αγορά.

«Η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως οι ΗΠΑ, αλλά συνειδητοποιεί ότι εάν η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στις χώρες που προμηθεύονται, αγοράζουν πετρέλαιο», πρόσθεσε, ο οικονομικός συντάκτης του BBC.

«Κάλυψη κενού»

Η συνεχιζόμενη απεργία στη Βενεζουέλα έχει περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Φθάνοντας στη Βιέννη, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας υπογράμμισε ότι ο ΟΠΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη σταθεροποίηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία υπογράμμισε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απεργίας στη Βενεζουέλα.


Μία πολύ μεγάλη αύξηση θα κατακλύσει την αγορά και θα επιφέρει πτώση των τιμών
Αλί Αλ Ναϊμί, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας
«Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, δεν θα επιτρέπαμε ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αλί Αλ Ναϊμί, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, όπως και έγινε ο ΟΠΕΚ δεν ξεπέρασε το όριο παραγωγής πετρελαίου των 23 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Και αυτό γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα κατακλύσει την αγορά και θα επιφέρει μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 08:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
 

Πορεία υπέρ της κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Κέλυ, δήλωσε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Κορέας αν η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τη δήλωσε έκανε ο κ.Κέλυ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιούν.


Ο Τζέημς Κέλυ είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε την ένταση που είχε προκαλέσει η απόφαση της να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την συνθήκη για τη μη-εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Πριν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών προβεί σε δηλώσεις στη Σεούλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον είχε ανεπίσημες συνομιλίες στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας και είχε κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπους να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκ Γιάνγκ.

Ο κ.Ρίτσαρντσον πιστεύει πως η επιθετική στάση της Βόρειας Κορέας κρύβει την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρότεινε επίσης τη σύναψη συμφώνου μη επιθετικότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στη χώρα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 07:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Μια ακόμη αιματηρή μέρα στη Μέση Ανατολή
 

Συντρίμμια από εργοστάσιο στο Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην αιματηρή αντιπαράθεση Ισραηλινών - Παλαιστινίων.

Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις πυραύλους κατά οχήματος στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι και να τραυματιστεί άλλος ένας.


«Ιερός πόλεμος» γράφει η σημαία πάνω από το κατεστραμμένο σπίτι Παλαιστινίων στην Μπεΐτ Χανούν
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, τα οποία φέρονται να επέβαιναν στο όχημα, το οποίο επλήγη.

Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, δηλώνουν ότι οι πύραυλοι σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους αντί των μελών της Χαμάς, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες, κατάφεραν να διαφύγουν.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για το εν λόγω επεισόδιο.

Στη Δυτική Όχθη, ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του από πυρά δύο Παλαιστινίων που είχαν εισβάλει σε εβραϊκό χωριό. Οι δυο ένοπλοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν άλλους δύο ανθρώπους, οι επεχείρησαν να διεισδύσουν από τη συνοριακή με την Αίγυπτο γραμμή.

Μπαράζ επιθέσεων

Νωρίτερα στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον τρεις ρουκέτες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας άμαχος.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά άρματα μάχης και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν νέα επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είχε ως στόχο τη κατεδάφιση παλαιστινιακών εργοστασίων κατασκευής όπλων.

Σε αυτήν την επιχείρηση ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του.

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και στη Δυτική Όχθη κοντά σε εβραϊκό καταυλισμό κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ότι χρησιμοποιεί τον στρατό για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης της χώρας του από τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο των Παλαιστινίων εξέδωσε ανακοινωθέν που ζητούσε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με αναλυτές η διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας θα βελτίωνε τις εκλογικές προοπτικές του υποψήφιου του Εργατικού κόμματος Άμραμ Μίτζνα που έχει υποσχεθεί την επανάληψη των συνομιλιών για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία Παπανδρέου στα δυτικά Βαλκάνια
 

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών

Το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου, στις επαφές που θα έχει με τις ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι η ενίσχυση των σχέσεων των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε σύντομα να καταστεί δυνατή η ένταξη τους στους κόλπους της Κοινότητας, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος.

Ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του, το υπόμνημα που ετοίμασε η ελληνική προεδρία για την ανάπτυξη της συνεργασίας της Ένωσης με τα Βαλκάνια και θα ζητήσει από αυτούς τις προτάσεις τους για το υπόμνημα , το οποίο θα αποτελέσει και την βάση των συνομιλιών στην συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ηγέτες των Βαλκανίων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι τα Σκόπια, όπου στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα εξετασθεί και η αντικατάσταση της νατοϊκής δύναμης που εδρεύει στην χώρα, από τον ευρωστρατό, μία διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς τρεις μήνες.

Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα Τίρανα ,όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική συνάντηση της Τρόϊκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία. Η περιοδεία αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, θα συνεχισθεί με επισκέψεις στην Γιουγκοσλαβία, την Κροατία και την Βοσνία, όπου θα παραστεί και στην τελετή ανάληψης της αστυνομικής ειρηνευτικής δύναμης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο.

Η μίνι αυτή περιοδεία του κ. Παπανδρέου θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στην Πρίστινα.


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόταση ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα
 

Πορεία υπέρ της κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέημς Κέλυ, δήλωσε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Κορέας αν η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τη δήλωσε έκανε ο κ.Κέλυ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σεούλ με το νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιούν.


Ο Τζέημς Κέλυ είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε την ένταση που είχε προκαλέσει η απόφαση της να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την συνθήκη για τη μη-εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Πριν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών προβεί σε δηλώσεις στη Σεούλ, ο Αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον είχε ανεπίσημες συνομιλίες στις ΗΠΑ με εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας και είχε κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση του προέδρου Μπους να αρχίσει διάλογο με την Πιονγκ Γιάνγκ.

Ο κ.Ρίτσαρντσον πιστεύει πως η επιθετική στάση της Βόρειας Κορέας κρύβει την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρότεινε επίσης τη σύναψη συμφώνου μη επιθετικότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βόρειας Κορέας.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Πιονγκ Γιάνγκ ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στη χώρα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.