Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-23

  1. Πούτιν: Η αναφορά Μπλιξ κλειδί για το Ιράκ
  2. Αιματηρή επίθεση στη Χεβρώνα
  3. Ισραήλ: Προβάδισμα Σαρόν στις δημοσκοπήσεις
  4. Συστάσεις Φερχόιγκεν προς Άγκυρα
  5. Πόλεμος λέξεων ΗΠΑ-Ευρώπης
  6. Διπλωματικός μαραθώνιος για το Ιράκ
  7. Τουρκική πρωτοβουλία για το Ιράκ
  8. Νταβός και αντι-Νταβός
  9. Γαλλο-Γερμανική πρωτοβουλία
  10. Ευρωπαίοι εναντίον Ιράκ
  11. Τουρκική πρωτοβουλία για το Ιράκ
  12. Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στην Ολλανδία
  13. Κοινή Γαλλο-Γερμανική πρωτοβουλία κατά του πολέμου στο Ιράκ
  14. Προειδοποιήσεις προς Ιράκ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 00:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν: Η αναφορά Μπλιξ κλειδί για το Ιράκ
 

Πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο

Η πολλά αναμενόμενη αναφορά των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου αποτελεί το κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις στο Ιράκ.

Αυτό διεμήνυσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου, κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε από πλευράς του προέδρου Πούτιν, ότι κύριο κριτήριο για την αξιολόγηση της κατάστασης είναι τα συμπεράσματα των διεθνών επιθεωρητών, που πρόκειται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Από την άλλη πλευρά το Ιράκ προβλέπει ότι το περιεχόμενο της αναφοράς των επιθεωρητών δεν θα είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

«Αναμένω ότι η αναφορά Μπλιξ θα είναι γκρίζα, όχι άσπρη ή μαύρη» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιρακινής επιτροπής παρακολούθησης των επιθεωρήσεων, στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

«Αρνούνται να μιλήσουν κατ' ιδίαν»

Στο μεταξύ έξη Ιρακινοί επιστήμονες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επιθεωρητών όπλων, στα πλαίσια κατ' ιδίαν συνέντευξης, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμίν.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τους επιστήμονες να συνεργαστούν με την ομάδα επιθεωρήσεων, αλλά δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις

Στο μεταξύ στις φωνές της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες τάσσονται εναντίον του πολέμου, ήρθαν να προστεθούν και αυτές της Κίνας και της Ρωσίας - δύο ακόμη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός από τη Γαλλία.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του Πεκίνου στις εντεινόμενες στρατιωτικές προετοιμασίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων χωρών στην περιοχή του Περσικού.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωνε από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν δικαιολογείται πόλεμος εναντίον της Βαγδάτης.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή επίθεση στη Χεβρώνα
 

Εντείνονται οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού στον πληθυσμό της πόλης Χεβρώνας

Τρεις Ισραηλινοί βρήκαν το θάνατο κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης μετά από επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε παρακείμενο εβραϊκό οικισμό, σύμφωνα με ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές.

Οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος στη διασταύρωση Μπέιτ Χαγκάι, έξω από εβραϊκό οικισμό που βρίσκεται στους λόφους της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή με σκοπό τον εντοπισμό των υπαιτίων της επίθεσης.

Παλαιστίνιοι σε ερείπια σπιτιού της Χεβρώνας που κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς, «Ταξιαρχίες Εξεντίν Αλ Κασάμ» με ανακοίνωσή της στην οποία τονίζεται ότι το συμβάν αποτελεί απάντηση στην καταπίεση του ισραηλινού στρατού και στις επιθέσεις του εναντίον Παλαιστινίων αμάχων».

Και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών κατοίκων και περιοίκων της διχασμένης πόλης, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε πρόσφατα καταστρέψει οικίες Παλαιστινίων και διεξήγαγε μαζικές συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε μαχητικές οργανώσεις.

Η επίθεση στη Χεβρώνα σημειώθηκε πέντε μόλις ημέρες πριν τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ, και ανταποκριτές σημειώνουν ότι παρόμοια αιματηρά συμβάντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν ευνοήσει στο παρελθόν τις ισραηλινές πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν μιας σκληρότερη πολιτική καταστολής έναντι των Παλαιστινίων.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 20:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Προβάδισμα Σαρόν στις δημοσκοπήσεις
 

Χαμόγελα για τον Αριέλ Σαρόν και το κυβερνών κόμμα Λικούντ, λόγω δημοσκοπήσεων

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από την Ιερουσαλήμ

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών στο Ισραήλ για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Aριέλ Σαρόν κρατά σταθερά και επαυξάνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Αμράμ Μίτζνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Μααρίβ, το Λικούντ, δηλαδή το κόμμα του οποίου ηγείται ο Σαρόν καταλαμβάνει από 31 έως 33 έδρες από τις συνολικά 120 που διαθέτει η ισραηλινή βουλή, η Κνέσετ.

Το γεγονός πως μια σειρά από καταγγελίες και δημοσιεύματα που προηγήθηκαν δεν κατάφεραν να μειώσουν την αξιοπιστία του Αριέλ Σαρόν, και το ότι το Εργατικό κόμμα παρόλα αυτά έρχεται δεύτερο με μόλις 19 έδρες έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας μεταξύ των στελεχών του.

Ο Σιμόν Πέρες θα ήταν καλύτερη επιλογή για τους Εργατικούς, σύμφωνα με τα γκάλοπ

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν ακόμα διεξαχθούν οι εκλογές, στους κόλπους του Εργατικού κόμματος ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις για τη διαδοχή του κ. Μίτζνα.

Στην ίδια έρευνα που δημοσίευσε η Μααρίβ το εργατικό κόμμα εμφανίζεται να καταλαμβάνει δέκα έδρες περισσότερες εάν στην ηγεσία του είχε τον Σιμόν Πέρες.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το κατά πόσο θα σκεφτόταν την εκδοχή να δώσει την ευκαιρία στον κ. Πέρες, ο ηγέτης του κόμματος απάντησε πως οι νικητές προκύπτουν από τις εκλογές και όχι από τις δημοσκοπήσεις.

Συνάντηση παλαιστινιακών οργανώσεων στο Κάιρο

Την ίδια στιγμή που το βλέμμα των Ισραηλινών είναι στραμμένο στις εκλογές η παλαιστινιακή αρχή αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα από την ακαθόριστη και ανεξέλεγκτη στάση των σκληροπυρηνικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Γι' αυτό και η συνάντηση η οποία ξεκινάει σήμερα στο Κάιρο, και προκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, δεν διέπεται από αισιοδοξία.

Σε αυτήν μετέχουν στελέχη των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ και ζητούμενο είναι η συμφωνία για τη μη συνέχεια των βομβιστικών επιθέσεων για διάστημα ενός χρόνου, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία για την επανέναρξη του διαλόγου.

Όμως ήδη από πριν την έναρξη των συνομιλιών η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά» δήλωσε πως δεν θα αποδεχθεί και ούτε θα τηρήσει ο,τιδήποτε συμφωνηθεί στο Κάιρο, αφού - όπως τονίζει, οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν τις επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη τα οποία τελούν υπό κατοχή.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Συστάσεις Φερχόιγκεν προς Άγκυρα
 

Ο Γκύντερ Φερχόιγκεν κάλεσε την Άγκυρα να συνεχίσει την πορεία εκδημοκρατισμού

Ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κοινοτικός επίτροπος, Γκύντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να καταστεί χώρα που σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Φερχόιγκεν χαιρέτισε τις πρόσφατες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε εντυπωσιακές, αλλά παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει στην άρση των αντιδημοκρατικών περιορισμών που παραμένουν.


Υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στην εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων
Γκύντερ Φερχόιγκεν
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζήτησε να αποφυλακισθεί η πρώην βουλευτής των Κούρδων, Λεϋλά Ζάνα, που έχει καταδικασθεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για συνεργασία με το εκτός νόμου κουρδικό κόμμα ΠΕ ΚΑ ΚΑ.

«Ελπίζω ότι η Τουρκία θα βρεί τη βούληση, τη δύναμη και το κουράγιο να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση Ζάνα, ώστε [η φυλακισμένη βουλευτής] να απελευθερωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο επίτροπος.

Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση των εργαζομένων σε γερμανικές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατασκοπεία εναντίον της Τουρκίας.


Η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων
Αν και η Τουρκία έχει την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη στην Κοινότητα χώρας, εντούτοις η ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα σε πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Κοινότητα αναμένεται να εξετάσει τα πεπραγμένα της Τουρκίας και την συμμόρφωσή της με τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια ένταξης της στο τέλος του 2004, πριν αποφασίσει εάν και πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 17:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Πόλεμος λέξεων ΗΠΑ-Ευρώπης
 

Ο Ράμσφελντ κλιμακώνει τον πόλεμο των λέξεων

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίζονται Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι δυο αυτές χώρες αποτελούν «πρόβλημα» σε ό,τι αφορά την κρίση του Ιράκ.


Αντιμετωπίζετε την Ευρώπη σαν το άθροισμα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτή είναι η παλαιά Ευρώπη
Ντόναλντ Ράμσφελντ
Οι δηλώσεις Ράμσφελντ έγιναν μετά την κοινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ οι οποίοι συμφώνησαν να συνεργαστούν ενάντια στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, δήλωσε ότι είναι βαθύτατα ενοχλημένος ενώ πρώην υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αυθάδεια της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα η υπουργός Περιβάλλοντος Ροζελίν Μπασελό είπε κατά τη διάρκειά συνέντευξης που παραχωρούσε ότι «ο χαρακτηρισμός που θα άρμοζε στον κ. Ράμσφελντ είναι…» και σταμάτησε λέγοντας ότι ντρέπεται να πει τη λέξη.

Αναφερόμενος στην προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι με την είσοδο επτά χωρών από την ανατολική Ευρώπη και τις βαλτικές χώρες «το κέντρο βάρους μεταφέρεται προς την Ανατολή».


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλωματικός μαραθώνιος για το Ιράκ
 

Αρκετές χώρες καταδικάζουν τη συγκέντρωση στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο

Πληθαίνουν οι χώρες που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μία ενδεχόμενη σύρραξη στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο.

Στις φωνές της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες τάσσονται εναντίον του πολέμου, έρχονται τώρα να προστεθούν και αυτές της Κίνας και της Ρωσίας - δύο ακόμη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός από τη Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και γειτονικές με το Ιράκ χώρες μεταφέρουν σήμερα το επίκεντρο των διπλωματικών διαβουλεύσεων για το θέμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείται συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με στόχο την αποτροπή του πολέμου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου έχουν δηλώσει ότι ενδεχόμενος πόλεμος θα αποσταθεροποιήσει όλη τη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες χώρες ζητούν η τελική διακήρυξη να καταδικάζει την αμερικανική επιθετικότητα παράλληλα με εκκλήσεις προς τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμπεριλάβει στην αντζέντα των διαβουλεύσεων το θέμα της παραίτησης ή εξορίας του Σαντάμ Χουσείν σαν διέξοδο από την πολεμική σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ Ανώτατος ιρακινός αξιωματούχος επέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης και εξορίας του Σαντάμ Χουσείν έτσι ώστε να αποφευχθεί η αμερικανική επίθεση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τρίκ Αζιζ μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση είπε χαρακτηριστικά ότι ο Σαντάμ Χουσείν γεννήθηκε στο Ιράκ και θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας μέχρι το θάνατο του.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκική πρωτοβουλία για το Ιράκ
 

Μεγάλη αντίδραση εναντίον του πολέμου υπάρχει στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, του Άλκη Κούρκουλα

Ευαίσθητες διεθνείς αλλά και σημαντικές εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες επηρεάζει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των όμορων με το Ιράκ χωρών που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση, αποτέλεσμα της πρόσφατης περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνει συγκεκριμένη μορφή στη ρητορική της κυβέρνησης του κόμματος τη Δικαιοσύνης και τη Ανάπτυξης για την πάση θυσία επιδίωξη ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν αναμένεται να επαναφέρει την ισραελοπαλαιστινιακή σύγκρουση στο κέντρο των συζητήσεων καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμευτούν για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γιόσκα Φίσερ αναμένεται επίσης σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία καθώς η Τουρκία φαίνεται να γίνεται κέντρο διπλωματικής δραστηριότητας.

Η συνάντηση θα εξετάσει «κάθε δυνατότητα», για την αποτροπή του πολέμου λένε στην Άγκυρα, όπου τονίζουν ωστόσο ότι η διάσκεψη δεν πρόκειται να ζητήσει την παραίτηση ή την εξορία του Σαντάμ Χουσέιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι πιθανό να καλέσουν το Ιράκ να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το Ιράκ που ενημερώθηκε για την τουρκική πρωτοβουλία, δεν αντιμετώπισε αρνητικά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Κανείς άλλωστε μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε αρνητικά την πρώτη μεγάλη διπλωματική χειρονομία του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, χειρονομία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, που αντιτίθεται σθεναρά στον πόλεμο.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 10:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Νταβός και αντι-Νταβός
 

Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους σύνεδρους από τους διαδηλωτές

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγουν οι πόρτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι Ελβετικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος επιχειρήσει να περάσει κοντά από την περιοχή όπου διεξάγεται το συνέδριο χωρίς σχετική άδεια.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία προκειμένου να προστατεύσουν, όπως υποστηρίζουν οι αρχές τους δεκάδες πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που καταφθάνουν.


Δεν είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στο Παγκόσμιο Οιονομικό Φόρουμ
Ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β της Ιορδανίας αλλά και πρόεδροι εταιρειών όπως η Microsoft, η Sony και η Hewlett-Packard.

Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τα οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν μεγάλες εταιρείες αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που προέκυψε στην αγορά.

Πάντως, ανταποκριτής του BBC που καλύπτει τις εργασίες της συνόδου αναφέρει ότι οι πιθανές επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ θα απασχολήσουν τους σύνεδρους.

Αντί-παγκοσμιοποίηση

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να λάβουν μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ-ευρύτερα γνωστού ως αντι-Νταβός.

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 100 χιλιάδες άτομα από 157 χώρες.

Οπαδοί του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στο Νταβός αν και οι αστυνομικές αρχές έχουν διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν το συνεδριακό χώρο.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλο-Γερμανική πρωτοβουλία
 

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν με την πλώρη στον Περσικό

Συντονισμένες ενέργειες για την αποτροπή του πολέμου στο Ιρακ συμφώνησαν να αναλάβουν Γαλλία και Γερμανία.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Καγκελλάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρουν ότι ο πόλεμος εναντιον του Ιρακ θα πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία.

Μάλιστα, ο κ. Σρέντερ έκανε σαφές ότι, η χώρα του, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν πρόκειται να στηρίξει νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα δίνει το πράσινο φως για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.


Μην περιμένετε από τη Γερμανία να εγκρίνει ένα ψήφισμα το οποίο θα νομιμοποιεί τον πόλεμο
Καγκελάριος Σρέντερ
Πιο αντιπολεμικός από ποτέ ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι ούτε η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ποτέ έναν τέτοιο ψήφισμα.

Η ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου χαρακτηρίστηκε ως πρώτη ένδειξη της γερμανικής στάσης σε περίπτωση ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

«Όποιος αποφασίσει ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις απαιτούν μια νέα στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ δεν θα έχει την υποστήριξη της Γερμανίας,» τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος αξιωματούχος της Ρωσίας, Γενάντι Γκατίλοφ, υποστήριξε ότι στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο του πολέμου.

Νωρίτερα, όμως, οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σε εκ διαμέτρου αντίθετο ύφος.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αγανάκτησή του με την στάση των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και αμφισβήτησε εάν έχουν διδαχθεί κάτι από τα παθήματα του παρελθόντος.

Ο Τζορτζ Μπους απέρριψε, επίσης, το αίτημα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ για περισσότερο χρόνο.

"Όσον αφορά αυτήν την υπόθεση της παραχώρησης περισσότερου χρόνου στους επιθεωρητές - πόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται για να συνειδητοποιήσουν ότι ο Σαντάμ δεν προτίθεται να αφοπλιστεί. Το όλο σκηνικό μοιάζει με επαναπροβολή μιας κακής ταινίας την οποία δεν έχω καμία διάθεση να παρακολουθήσω," δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε στο BBC ότι η τελική απόφαση της Ουάσινγκτον για το Ιράκ θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή της έκθεσης των επιθεωρητών όπλων την επόμενη εβδομάδα.

«Ανθρώπινη Ασπίδα» στο Ιράκ

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία αποκαλύπτουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο του νέου πολέμου.

Την Τρίτη, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα τους ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και ο θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο αναχωρεί από το Λονδίνο για το Ιράκ το πρώτο κύμα εθελοντών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη ασπίδα» κατά των αμερικανικών πυρών σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.

«Η προοπτική των διαμελισμένων σορών λευκών Δυτικών δίπλα στις σορούς των Ιρακινών θα πρέπει να προβληματίσει τους Αμερικανούς που ηγούνται αυτού του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου για το πετρέλαιο» τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αμερικανός πρώην πεζοναύτης, Κεν Νίκολς, εκ των διοργανωτών της πρωτοβουλίας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στον πόλεμο του Περσικού το 1991.

Η εν λόγω οργάνωση φέρει την ονομασία «Εμείς οι Άνθρωποι», είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και συμμετέχουν σε αυτήν πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η πρώτη ομάδα θα ταξιδέψει με δύο διώροφα λεωφορεία συνοδεία οχήματος που θα φέρει με τη λευκή σημαία της ειρήνης.

Η πορεία των «ανθρώπινων ασπίδων» θα ξεκινήσει από την Ιορδανία.

Στο Βουκουρέστι περισσότερα από 100 μέλη του σκληροπυρηνικού κομμουνιστικού κόμματος των Εργατών εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ τον μουσουλμανικό κόσμο πρόκειται να εκπροσωπήσουν μέλη αριστερών και ειρηνευτικών οργανώσεων της Τουρκίας.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 07:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαίοι εναντίον Ιράκ
 


Βρυξέλλες, του Γιώργου Δαράτου.

Καμία απολύτως προθυμία δεν δείχνουν οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να ακολουθήσουν τις πολεμοχαρείς διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους εναντίον του Ιράκ.

Αυτή είναι η σαφής διαπίστωση από τη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της Συμμαχίας (NAC) στην οποία συζητήθηκε το αμερικανικό αίτημα παροχής βοήθειας στις ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους συμμάχους στην περίπτωση ενός πολέμου στο Ιράκ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη με επικεφαλής τους εκπροσώπους της Γερμανίας και της Γαλλίας υποστήριξαν ότι πριν από τη λήψη κάθε απόφασης μέσα στο ΝΑΤΟ για την ικανοποίηση έξι συνολικά στρατιωτικής φύσης αμερικανικών αιτημάτων θα ήταν πιο σώφρον να περιμένουν να δουν σε ποια οριστικά αποτελέσματα θα καταλήξουν οι έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διεξάγουν στο Ιράκ οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Εναντίον ποιου θα υιοθετήσουμε στρατιωτικά μέτρα, ρώτησαν οι Ευρωπαϊκές χώρες αφού δεν έχει κηρυχθεί επισήμως και με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάποιος πόλεμος εναντίον κάποιας χώρας εννοώντας προφανώς το Ιράκ.

Είναι γνωστό επίσης στις ευρωπαϊκές χώρες και το είδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες καλούνται να συμπαρασταθούν εν λευκώ στις ΗΠΑ.

Μόνη εξαίρεση στην σύμφωνη τοποθέτηση των ευρωπαϊκών χωρών ήταν η Τουρκία ο εκπρόσωπος της οποίας ζήτησε να ληφθούν από τώρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τη Συμμαχική προστασία του εδάφους και του λαού της σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ και επιθέσεις του εναντίον της.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες προχωρεί το δρόμο του είναι ακριβώς ο «στρατιωτικός σχεδιασμός εδάφους» του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τη Συμμαχική προστασία της Τουρκίας.

Όπως πάντως έγινε γνωστό οι συζητήσεις έγιναν χθες μέσα σ' ένα κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανο-βρετανών εκπροσώπων.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκική πρωτοβουλία για το Ιράκ
 

Μεγάλη αντίδραση εναντίον του πολέμου υπάρχει στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, του Άλκη Κούρκουλα

Ευαίσθητες διεθνείς αλλά και σημαντικές εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες επηρεάζει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των όμορων με το Ιράκ χωρών που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση, αποτέλεσμα της πρόσφατης περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνει συγκεκριμένη μορφή στη ρητορική της κυβέρνησης του κόμματος τη Δικαιοσύνης και τη Ανάπτυξης για την πάση θυσία επιδίωξη ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Ιράκ.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν αναμένεται να επαναφέρει την ισραελοπαλαιστινιακή σύγκρουση στο κέντρο των συζητήσεων καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμευτούν για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γιόσκα Φίσερ αναμένεται επίσης σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία καθώς η Τουρκία φαίνεται να γίνεται κέντρο διπλωματικής δραστηριότητας.

Η συνάντηση θα εξετάσει «κάθε δυνατότητα», για την αποτροπή του πολέμου λένε στην Άγκυρα, όπου τονίζουν ωστόσο ότι η διάσκεψη δεν πρόκειται να ζητήσει την παραίτηση ή την εξορία του Σαντάμ Χουσέιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι πιθανό να καλέσουν το Ιράκ να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το Ιράκ που ενημερώθηκε για την τουρκική πρωτοβουλία, δεν αντιμετώπισε αρνητικά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Κανείς άλλωστε μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε αρνητικά την πρώτη μεγάλη διπλωματική χειρονομία του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, χειρονομία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, που αντιτίθεται σθεναρά στον πόλεμο.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 07:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στην Ολλανδία
 

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών θα διατηρήσει το πρωθυπουργικό αξίωμα

Με διαφορά μόλις δύο εδρών το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ολλανδίας επικράτησε του Εργατικού Κόμματος στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα 12 μηνών.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το κόμμα Λίστα του Πιμ Φορτέιν που με την αντιμεταναστευτική του ατζέντα είχε, στις προηγούμενες εκλογές, καταλάβει την δεύτερη θέση, πραγματοποιώντας και την μεγάλη έκπληξη, φάνηκε να περνά στο πολιτικό περιθώριο.

Αν επιβεβαιωθεί η τάση αυτή, ο νυν πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, θα παραμείνει στην εξουσία την φορα αυτή με εταίρους του τους Φιλελευθερους καθώς και ένα τρίτο κόμμα.

Είναι αξιοσημείωτο το μεγάλο ποσοστό προσέλευσης κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στην συσπείρωση των ψηφοφόρων των παραδοσιακών κομμάτων.

Η πανωλεθρία του κόμματος του δολοφονημένου Πιμ Φορτέιν οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι όλα τα παραδοσιακά κόμματα υιοθέτησαν άλλο λίγο και άλλο πολύ την ξενοφοβική πολιτική και την λαϊκιστική ρητορία του εκλιπόντος.

Υπάρχουν πολλές ιδέες που τόλμησε ο Φορτάιν να φέρει στο πολιτικό προσκήνιο που αποτελούν πια κομμάτι του επικρατούντος πολιτικού διαλόγου, υπογραμμίζει γνωστός ολλανδός πολιτικός αναλυτής.

«Οι προτάσεις για αυστηρότερο έλεγχο της μετανάστευσης για παράδειγμα έχουν επικρατήσει και βλέπει κανείς ότι τα κόμματα μιλούν πιο ανοικτά για αυτό το θέμα» είπε ο Πέτερ Τερ Χορστ.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινή Γαλλο-Γερμανική πρωτοβουλία κατά του πολέμου στο Ιράκ
 

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν με την πλώρη στον Περσικό

Συντονισμένες ενέργειες για την αποτροπή του πολέμου στο Ιρακ συμφώνησαν να αναλάβουν Γαλλία και Γερμανία.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Καγκελλάριος της γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρουν ότι ο πόλεμος εναντιον του Ιρακ θα πρέπει να αποφευχθεί πάσει θυσία.

Μάλιστα, ο κ. Σρέντερ έκανε σαφές ότι, η χώρα του, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν πρόκειται να στηρίξει νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα δίνει το πράσινο φως για την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.


Μην περιμένετε από τη Γερμανία να εγκρίνει ένα ψήφισμα το οποίο θα νομιμοποιεί τον πόλεμο
Καγκελάριος Σρέντερ

Πιο αντιπολεμικός από ποτέ ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι ούτε η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ποτέ έναν τέτοιο ψήφισμα.

Η ανακοίνωση του Γερμανού καγκελάριου χαρακτηρίστηκε ως μια πρώτη ένδειξη της γερμανικής στάσης σε περίπτωση ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

"Όποιος αποφασίσει ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις απαιτούν μια νέα στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ δεν θα έχει την υποστήριξη της Γερμανίας," τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος αξιωματούχος της Ρωσίας, Γενάντι Γκατίλοφ, υποστήριξε ότι στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο του πολέμου.

Νωρίτερα, όμως, οι δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σε εκ διαμέτρου αντίθετο ύφος.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αγανάκτησή του με την στάση των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και αμφισβήτησε εάν έχουν διδαχθεί κάτι από τα παθήματα του παρελθόντος.

Ο Τζορτζ Μπους απέρριψε, επίσης, το αίτημα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ για περισσότερο χρόνο.

"Όσον αφορά αυτήν την υπόθεση της παραχώρησης περισσότερου χρόνου στους επιθεωρητές - πόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται για να συνειδητοποιήσουν ότι ο Σαντάμ δεν προτίθεται να αφοπλιστεί. Το όλο σκηνικό μοιάζει με επαναπροβολή μιας κακής ταινίας την οποία δεν έχω καμία διάθεση να παρακολουθήσω," δήλωσε ο Τζορτζ Μπους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε στο BBC ότι η τελική απόφαση της Ουάσινγκτον για το Ιράκ θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή της έκθεσης των επιθεωρητών όπλων την επόμενη εβδομάδα.

«Ανθρώπινη Ασπίδα» στο Ιράκ

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία αποκαλύπτουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στο ενδεχόμενο του νέου πολέμου.

Την Τρίτη, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ανάμεσα τους ήταν και βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και ο θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ.

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο αναχωρεί από το Λονδίνο για το Ιράκ το πρώτο κύμα εθελοντών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη ασπίδα» κατά των αμερικανικών πυρών σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.

"Η προοπτική των διαμελισμένων σορών λευκών Δυτικών δίπλα στις σορούς των Ιρακινών θα πρέπει να προβληματίσει τους Αμερικανούς που ηγούνται αυτού του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου για το πετρέλαιο," τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αμερικανός πρώην πεζοναύτης, Κεν Νίκολς, εκ των διοργανωτών της πρωτοβουλίας, ο οποίος είχε λάβει μέρος στον πόλεμο του Περσικού το 1991.

Η εν λόγω οργάνωση φέρει την ονομασία «Εμείς οι Άνθρωποι», είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και συμμετέχουν σε αυτήν πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η πρώτη ομάδα θα ταξιδέψει με δύο διώροφα λεωφορεία συνοδεία οχήματος που θα φέρει με τη λευκή σημαία της ειρήνης.

Η πορεία των «ανθρώπινων ασπίδων» θα ξεκινήσει από την Ιορδανία.

Στο Βουκουρέστι περισσότερα από 100 μέλη του σκληροπυρηνικού κομμουνιστικού κόμματος των Εργατών εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την εν λόγω πρωτοβουλία, ενώ τον μουσουλμανικό κόσμο πρόκειται να εκπροσωπήσουν μέλη αριστερών και ειρηνευτικών οργανώσεων της Τουρκίας.


Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις προς Ιράκ
 

Να μην ακολουθήσουν τις διαταγές του Σαντάμ κάλεσε τους Ιρακινούς ο Τζωρτζ Μπους

Προειδοποιήσεις προς την ηγεσία του Ιράκ απηύθυναν για άλλη μία ημέρα τόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο Κόλιν Πάουελ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπους αναζητά τρόπους για την καλύτερη διαχείριση της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ κατά τη διάρκεια αλλά και την επομένη του πολέμου.

Ο κ Πάουελ τόνισε ότι το ιρακινό πετρέλαιο ανήκει στο λαό του.

Σε περίπτωση κατοχής του Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό, ο Αμερικανός υπουργός διευκρίνισε ότι η διαχείριση της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας θα έχει ως πρώτο μέλημα τον ιρακινό πολίτη.

Εγκληματίες πολέμου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μίλησε για τις συνέπειες που θα υποστεί ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και η στρατιωτική του ηγεσία σε περίπτωση χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το δικτάτορα του Ιράκ αλλά και για κάθε στρατηγό ή στρατιώτη, ο οποίος επιχειρήσει να πλήξει με όπλα μαζικής καταστροφής είτε Αμερικανούς στρατιώτες είτε αθώους αμάχους εντός του Ιράκ. Σας συμβουλεύω να μην ακολουθείστε τις διαταγές του Σαντάμ διαφορετικά θα οδηγηθείτε ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου» είπε ο κ. Μπους απευθυνόμενος και στα μέλη των ιρακινών δυνάμεων.

«Γαλλία και Γερμανία το πρόβλημα»

Στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήγειρε το ζήτημα της αναξιοπιστίας του Ιράκ και υπογράμμισε ότι πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός κρατών της Γηραιάς ηπείρου συμβαδίζουν με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του Ιράκ.

Δηλώσεις έκανε, χθες, και ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, ο οποίος χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις προβλημάτων στην ιρακινή ηγεσία.

Όσον αφορά τον όγκο των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί ήδη στον Περσικό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Νιούζ Άουρ με τον Τζιμ Λεχρέρ» ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθώς δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως τρόπος πίεσης για τη διευθέτηση της κρίσης χωρίς τη χρήση των όπλων.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο σήμερα οι Ιρακινοί συνεργάζονται με τους επιθεωρητές είναι γιατί υποχώρησαν μπροστά στην απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Οι στρατιώτες μας στην περιοχή του Περσικού εξακολουθούν να στηρίζουν τη διπλωματική οδό. Εξάλλου ο πρόεδρος δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει σε πόλεμο και μπορεί να μην χρειαστεί να το αποφασίσει εάν στο μεσοδιάστημα επέλθει κάποια αλλαγή στο ιρακινό καθεστώς», κατέληξε ο Κόλιν Πάουελ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.