Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-24

  1. Ιράκ: Πρόβλημα οι συνεντεύξεις επιστημόνων
  2. AIDS: Φθηνό φάρμακο για τα πτωχότερα θύματα
  3. Αθνάρ: «Απετράπη μείζων επίθεση της Αλ Κάιντα»
  4. Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας
  5. Έκκληση ειρήνης από Πούτιν και Σρέντερ
  6. Κένυα: «Σκοτώθηκε ο υπουργός Ενέργειας»
  7. Πέθανε ο Ανιέλι
  8. Νέες βολές κατά του Ιράκ
  9. Πέθανε ο Τζιάννι Ανιέλι
  10. Ισπανία:Συλλήψεις για Αλ Κάιντα
  11. Ρωσία και Κίνα κατά του πολέμου
  12. Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 00:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Πρόβλημα οι συνεντεύξεις επιστημόνων
 

Οι επιθεωρητές όπλων συνεχίζουν το έργο τους στο Ιράκ

Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στο Ιράκ προσπάθησαν εκ νέου να εξετάσουν κατ΄ιδίαν Ιρακινούς επιστήμονες σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων που ακολουθούσε στο παρελθόν η Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ δηλώνει ότι ενθερρύνει τους επιστήμονες αυτούς να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές όπλων.

Από την άλλη πλευρά ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράκ ότι η προοπτική πολεμικής σύρραξης πλησιάζει εξαιτίας της «απαράδεκτης» στάσης του στο θέμα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους, Άρι Φλάισερ, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ισχυρισμό, ότι παρά τις προσπάθειες ενθάρρυνσης των ιρακινών επιστημόνων, αυτοί δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε κατ΄ιδίαν εξέταση από την ομάδα επιθεωρητών.

Κάλεσε δε το ιρακινό καθεστώς να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό, «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς άλλη κουβέντα» όπως είπε.

Συντάκτης του BBC εκτιμά ότι το θέμα τείνει να αποτελέσει λυδία λίθο όσον αφορά τη διάθεση συνεργασίας της Βαγδάτης, τρεις ημέρες πριν από την παρουσίαση της αναφοράς των επιθεωρητών όπλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αρνούνται να μιλήσουν κατ' ιδίαν»

Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι επιθεωρητές για να επιτύχουν συνέντευξη με τους Ιρακινούς επιστήμονες κατ΄ιδίαν έχουν αποτύχει.

Και αυτό γιατί οι επιστήμονες επιμένουν ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα πρέπει να παρίστανται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ιράκ.

Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ιρακινής επιτροπής ελέγχου των επιθεωρήσεων, στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι έξη Ιρακινοί επιστήμονες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επιθεωρητών όπλων, στα πλαίσια κατ' ιδίαν συνέντευξης.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τους επιστήμονες να συνεργαστούν με την ομάδα επιθεωρήσεων, αλλά δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» είχε δηλώσει ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Από την άλλη πλευρά αμερικανικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσείν, έχει απειλήσει με θάνατο όποιον επιστήμονα παρέχει πληροφορίες στους επιθεωρητές σχετικά με το οπλοστάσιο της χώρας.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 20:24 ('Ωρα Λονδίνου)
AIDS: Φθηνό φάρμακο για τα πτωχότερα θύματα
 

Πολλά τα θύματα του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες και ακριβά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου

H μεγάλη αμερικανική βιομηχανία φαρμακευτικών ουσιών, Pharmacia, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να παρασκευαστούν υποκατάστατα του φαρμάκου της, Ρεσκρίπτορ, κατά του AΙDS, τα οποία και θα διαθετούν σε φθηνότερη τιμή σε 78 αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διεξάγεται από την Πέμπτη στο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας.

Εκπρόσωπος της Pharmacia είπε ότι η εταιρεία - μέσω συνεργασίας της με ολλανδική μη κερδοσκοπική οργάνωση - θα θεσπίσει σύστημα παροχής ειδικών αδειών παρασκευής αντιγράφων του περιζήτητου φαρμάκου.


Προσιτό σε κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι το φάρμακο Prescriptor κατά του AIDS
Αποτέλεσμα του κοινού προγράμματος θα είναι να γίνουν υποκατάστατα του Presciptor προσιτά σε μεγάλες ποσότητες και χαμηλή τιμή στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες.

Ο εκπρόσωπος πάντως διευκρίνησε ότι τα περιθώρια κέρδους και τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της Pharmacia θα συνεχίσουν να προστατεύονται στις πλουσιότερες χώρες, από τυχόν εισαγωγές φθηνότερων φαρμάκων από πτωχότερες χώρες.

Καθώς ο αριθμός των θυμάτων του Aids και των φορέων του ιού HIV φτάνει στα 42 εκατομμύρια στον πλανήτη μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταβάλει προσπάθειες για θέσπιση κανόνων που θα επιτρέπουν στις αναπτυσσόμενες χώρες την πρόσβαση σε φάρμακα κατά του AIDS, τα οποία προστατεύονται με πατέντες.

Μέχρι στιγμής παρόμοιες προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει λόγω αντιρρήσεων που έχουν προβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 20:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αθνάρ: «Απετράπη μείζων επίθεση της Αλ Κάιντα»
 

Πάνω από 150 στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έλαβαν μέρος στις επιδρομές

Σε Ισπανία και Ιταλία οι αρχές ασφαλείας μετά από επιδρομές συνέλαβαν και ανακρίνουν 21 υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες.

Την Παρασκευή η ισπανική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 16 ατόμων, μετά από σειρά επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, Βαρκελώνη, και στην πόλη Χιρόνα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι ποσότητες εκρηκτικών, χημικών ουσιών και εγγράφων κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 150 στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Μέρος των εκρηκτικών μηχανισμών που κατεσχέθη στις επιδρομές

Σύμφωνα με τον κ. Αθνάρ ορισμένοι εκ των συλληφθέντων ανήκουν σε ισλαμική οργάνωση της Αλγερίας, που έχει δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάϊντα, και - όπως είπε - σχεδίαζε σειρά επιθέσεων κατά δυτικών στόχων στην Ισπανία, σε συνεργασία με άτομα που έχουν συλληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη λέει ότι οι επιδρομές των ισπανικών αρχών έγιναν μετά από προσεκτική προετοιμασία και με τη συνδρομή που παρείχαν σε επίπεδο πληροφοριών οι γαλλικές αρχές ασφαλείας.

Συλλήψεις και στην Ιταλία

Την Πέμπτη πέντε Μαροκινοί συνελήφθησαν στην Ιταλία και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την κατοχή εκρηκτικών υλών.

Κατά τη διάρκεια εφόδων στην Ιταλία εντοπίστηκαν χάρτες νατοϊκών βάσεων στη βόρεια Ιταλία αλλά και χάρτες του Λονδίνου.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις φλόγες η Λωρίδα της Γάζας
 

Στιγμιότυπο από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το βράδυ της Πέμπτης

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη της Γάζας.

Μία γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αχλί της πόλης υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ισραηλινών με πυραύλους, ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά πυρά.


Κάτοικοι της Γάζας στέκουν στα ερείπια των σπιτιών τους που κατεδάφισαν οι ισραηλινές δυνάμεις
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν τουλάχιστον ένδεκα ρουκέτες εναντίον στόχων μέσα στη Γάζα.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις άρχισαν με εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη Μπέιτ Χανούν, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Παλαιστινιακές πηγές λένε ότι εννέα κάτοικοι της πόλης τραυματίσθηκαν όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας οπλοπολυβόλα.

Λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση ρουκετών είχε δεχθεί η παρακείμενη ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, που επισκέφθηκε τον Σντερότ, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι ο Στρατός πρόκειται να πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων που θα ταρακουνήσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θα καταστρέψουν την υποδομή των τρομοκρατών - όπως είπε χαρακτηριστικά -.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 21:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση ειρήνης από Πούτιν και Σρέντερ
 

Κοινή έκκληση για περαιτέρω προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης απηύθυναν οι κ.κ. Πούτιν και Σρέντερ

Η Γερμανία και η Ρωσία απευθύνουν κοινή έκκληση ώστε να καταβληθούν περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανακοινώθηκε πως Μόσχα και Βερολίνο συμφώνησαν στο ότι όλες οι μέθοδοι πολιτικής επίλυσης της κρίσης θα πρέπει να εξαντληθούν.


Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποβληθεί τη Δευτέρα η αναφορά Μπλιξ
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος και εύλογος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ, ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ την αναφορά σχετικά με την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας.

Νέες κατηγορίες από την Ουάσινκγκτον

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συνέχισαν να κατηγορούν το Ιράκ για προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών πληροφοριών σχετικά με το οπλοστάσιο που διαθέτει.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, δηλώνει ότι το Ιράκ απειλεί να σκοτώσει τους Ιρακινούς επιστήμονες που τυχόν θα συνεργασθούν με την ομάδα των επιθεωρητών, και επιπλέον θεωρεί ότι η Βαγδάτη διαθέτει μεγάλες ποσότητες άνθρακος και άλλων θανατηφόρων αερίων.

Στο μεταξύ ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη να «ηρεμήσουν» - όπως χαρακτηριστικά είπε - ώστε να μην δημιουργηθεί ένα επιζήμιο ρήγμα ανάμεσα στις απόψεις των δύο πλευρών σχετικά με το θέμα του Ιράκ.

Αυστραλία: Κατά του πολέμου η πλειοψηφία

Και ενώ οι πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην περιοχή του Περσικού συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στη χώρα του και δείχνουν ότι το 60% των Αυστραλών αντιτίθενται σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.


Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ και Βρετανίας
Μιλώντας στο αυστραλιανό ραδιόφωνο, ο κ. Χάουαρντ είπε ότι θα ακούσει μεν την κοινή γνώμη αλλά στο τέλος θα ενεργήσει με βάση τα μακροχρόνια εθνικά συμφέροντα, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία δεν έχει ρητώς δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει σε εκστρατεία κατά του Ιράκ, αλλά μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει 2 χιλιάδες άνδρες για να ενισχύσουν την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή - που φθάνει τις 130 χιλιάδες στρατεύματα.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 18:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Κένυα: «Σκοτώθηκε ο υπουργός Ενέργειας»
 

Τα μέλη της κυβέρνησης συμμετείχαν σε εορτασμούς για την εκλογική τους νίκη

Αεροσκάφος που μετέφερε μέλη της νέας κυβέρνησης της Κένυας συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Μπούσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Αχμάντ Μοχάμεντ Κχάλιφ και τουλάχιστον ένας από τους δυο πιλότους.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι τρία μέλη του υπουργικού συμβουλείου νοσυλευονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για τους υπουργούς Επικρατείας, Υδάτινων Πόρων και Τουρισμού και Πληροφόρησης.

Τρείς ή τέσσερις ακόμη βουλευτές βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος συνετρίβη όταν χτύπησε σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος.

Υπουργοί και βουλευτές επισκέπτονταν την πόλη στο πλαίσιο εορτασμών για την εκλογική του νίκη στο τέλος του προηγούμενου έτους.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Ανιέλι
 

Ο Τζιάννι Ανιέλι κυριάρχησε στην ιταλική οικονομική ζωή για περισσότερο από 40 χρόνια

Ο Τζιάννι Αννιέλι, ο πατριάρχης της ιταλικής οικογένειας που ελέγχει τη Φίατ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια.

Εντωμεταξύ, εβδομήντα μέλη της οικογένειας Ανιέλι, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής αυτοβιομηχανίας ΦΙΑΤ, ακύρωσαν προγραμματισμένη συνάντησή τους στην οποία αναμένονταν να ανακοινώσουν το ποσό που σκοπεύουν να προσφέρουν για τη διάσωση της εταιρείας από τα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι πωλήσεις της Φίατ έπεσαν τον τελευταίο χρόνο - η εταιρεία, ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία προχώρησε στην απόλυση 5.000 εργαζομένων το Δεκέμβριο, κάτι που προκάλεσε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 14:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες βολές κατά του Ιράκ
 

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς

Νέες κατηγορίες εναντίον της Βαγδάτης εκτόξευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να παρουσιάζουν την πρώτη έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν ότι αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες.


Οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων γίνονται πριν από την επίσημη αναφορά του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, υποστηρίζει ότι το Ιράκ απειλεί να σκοτώσει τους Ιρακινούς επιστήμονες που θα συνεργασθούν με τους επιθεωρητές όπλων. Επιπλέον, θεωρεί ότι η Βαγδάτη διαθέτει μεγάλες ποσότητες άνθρακος.

«Ανάμεσα στις παραλείψεις της Βαγδάτης» ανέφερε ο κ Γούλφοβιτς «είναι να αναφέρει ότι διαθέτει μεγάλες ποσότητες άνθρακα και άλλα θανατηφόρα βιολογικά όπλα. Επίσης το Ιράκ διαθέτει και περίπου μισό τόνο αερίου νεύρων».

«Χαμηλώστε τους τόνους»

Σημειώνεται ότι όλο και περισσότερες χώρες τάσσονται εναντίον του πολέμου. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γερμανία και τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Πάντως ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, κάλεσε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης για το Ιράκ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές χώρες που θα την υποστηρίξουν σε μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Μπους είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ουάσινγκτον».

Εν τω μεταξύ, οργάνωση της αντιπολίτευσης στο Ιράκ ανακοίνωσε πως έχει αποδείξεις ότι η Βαγδάτη προετοιμάζεται για να αντεπεξέλθει σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Εθνικός Συνασπισμός του Ιράκ, οι επίλεκτες μονάδες του ιρακινού στρατού έχουν εξοπλισθεί με ειδικές στολές και αντίδοτα για να επιζήσουν από μία επίθεση με χημικά όπλα ή με αέρια νεύρων.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι διαθέτει επιστολές του ιρακινού στρατού, οι οποίες αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της.

Κίνδυνος για δεκάδες χιλιάδες ιρακινούς

Την ίδια στιγμή πάντως, εκατοντάδες επιστήμονες απηύθυναν εκκλήσεις στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να προσπαθήσει να αποτρέψει έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις θα έχουν φρικιαστικές συνέπειες για τους Ιρακινούς πολίτες.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Τόνι Μπλερ - η οποία κυκλοφόρησε σε δύο βρετανικές ιατρικές επιθεωρήσεις - πεντακόσιοι περίπου καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία της χώρας τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη μιας εκστρατείας στο Ιράκ θα πεθάνουν από 40.000 μέχρι 500.000 Ιρακινοί πολίτες.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Πέθανε ο Τζιάννι Ανιέλι
 

Ο Τζιάννι Ανιέλι κυριάρχησε στην ιταλική οικονομική ζωή για περισσότερο από 40 χρόνια

Ο Τζιάννι Αννιέλι, ο πατριάρχης της ιταλικής οικογένειας που ελέγχει τη Φίατ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια.

Εντωμεταξύ, εβδομήντα μέλη της οικογένειας Ανιέλι, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής αυτοβιομηχανίας ΦΙΑΤ, συναντώνται σήμερα και αναμένεται να ανακοινώσουν το ποσό που σκοπεύουν να προσφέρουν για τη διάσωση της εταιρείας από τα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Οι πωλήσεις της Φίατ έπεσαν τον τελευταίο χρόνο - η εταιρεία, ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στην Ιταλία προχώρησε στην απόλυση 5.000 εργαζομένων το Δεκέμβριο, κάτι που προκάλεσε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισπανία:Συλλήψεις για Αλ Κάιντα
 

Στην Ιταλία έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις τους τελευταίους μήνες

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε περίπου δέκα άτομα κατά τη διάρκεια επιχείρησης που ως στόχο είχε τον εντοπισμό μελών της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 100 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν εφόδους σε αρκετά διαμερίσματα στη Βαρκελώνη και τη Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία.

Ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι κατά τη διάρκεια των εφόδων κατασχέθηκαν έγγραφα αγνώστου περιεχομένου.

Την Πέμπτη πέντε Μαροκινοί συνελήφθησαν στην Ιταλία και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την κατοχή εκρηκτικών υλών. Κατά τη διάρκεια εφόδων στην Ιταλία εντοπίστηκαν χάρτες νατοϊκών βάσεων στη βόρεια Ιταλία αλλά και χάρτες του Λονδίνου.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία και Κίνα κατά του πολέμου
 

Οι αντιδράσεις εναντίον του πολέμου μεγαλώνουν

Μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στο Ιράκ εξέφρασαν η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες σημειωτέον ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους, υπογράμμισε ότι η έκθεση που θα παρουσιάσουν οι επιθεωρητές όπλων την επόμενη εβδομάδα, θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η δε Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό.

Από την άλλη πλευρά το Ιράκ προβλέπει ότι το περιεχόμενο της αναφοράς των επιθεωρητών δεν θα είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

«Αναμένω ότι η αναφορά Μπλιξ θα είναι γκρίζα, όχι άσπρη ή μαύρη» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ιρακινής επιτροπής παρακολούθησης των επιθεωρήσεων, στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

«Αρνούνται να μιλήσουν κατ' ιδίαν»

Στο μεταξύ έξη Ιρακινοί επιστήμονες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επιθεωρητών όπλων, στα πλαίσια κατ' ιδίαν συνέντευξης, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμίν.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τους επιστήμονες να συνεργαστούν με την ομάδα επιθεωρήσεων, αλλά δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις

Στο μεταξύ στις φωνές της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες τάσσονται εναντίον του πολέμου, ήρθαν να προστεθούν και αυτές της Κίνας και της Ρωσίας - δύο ακόμη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτός από τη Γαλλία.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του Πεκίνου στις εντεινόμενες στρατιωτικές προετοιμασίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων χωρών στην περιοχή του Περσικού.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωνε από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν δικαιολογείται πόλεμος εναντίον της Βαγδάτης.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 - 06:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
 

Εντείνονται οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού στον πληθυσμό της πόλης Χεβρώνας

Επίθεση από αέρος με τουλάχιστον πέντε πυραύλους εξαπέλυσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά στόχων νοτιοανατολικά της Πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν προέβη σε ανακοίνωση όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές υπάρχει ένας Παλαιστίνιος τραυματίας. Νωρίτερα στην Πόλη της Γάζας είχαν ήδη εισβάλλει περίπου 20 ισραηλινά άρματα μάχης.


Παλαιστίνιοι σε ερείπια σπιτιού της Χεβρώνας που κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Των από αέρος και ξηράς επιθέσεων των Ισραηλινών προηγήθηκε ενέδρα ένοπλων Παλαιστινίων στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού η περίπολος των Ισραηλινών στρατιωτών δέχθηκε την επίθεση σε διασταύρωση κοντά στον εβραϊκό οικισμό, Μπεΐτ Χαγκάι.

Την ευθύνη της επίθεσης έχουν αναλάβει οι ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, διεξαγόταν συνομιλίες μεταξύ μελών ισλαμικών οργανώσεων για την προοπτική τερματισμού των επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

Εντωμεταξύ, απομένουν μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών στο Ισραήλ για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις για τις οποίες ο Αριέλ Σαρόν διατηρεί σταθερά και επαυξάνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.