Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-28

  1. Διάγγελμα με σημασία για τον Μπους
  2. Αλλάζει ύφος η Ρωσία
  3. Νικητής ο Σαρόν στις δημοσκοπήσεις κάλπης
  4. Τα 'χρυσά' γενέθλια της Αθηνάς
  5. Νικητής ο Σαρόν στις δημοσκοπήσεις κάλπης
  6. Δικαστική ήττα Μπερλουσκόνι
  7. Εκλογές με μικρή προσέλευση
  8. Ανεβάζει τόνους η Μόσχα
  9. Εκλογές με μικρή προσέλευση
  10. Τα «σουρεαλιστικά» κελιά
  11. Υπολογιστές κατά βιολογικών όπλων
  12. Κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροσκάφους
  13. «Στενεύουν τα περιθώρια για το Ιράκ»
  14. Δίκη Μπερλουσκόνι εκτός Μιλάνου
  15. Προ του λιμού η δυτική Αφρική
  16. Πιο ευάλωτα στο Έιτζ
  17. ΗΠΑ: «Στενεύουν τα περιθώρια για το Ιράκ»
  18. Εκλογές με μικρή προσέλευση
  19. Γιουγκοσλαβία: διάλυση σε τρεις πράξεις
  20. Νέες συνομιλίες Νότιας-Βόρειας Κορέας
  21. Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  22. Ερμηνεύουν την έκθεση Μπλιξ
  23. Εκλογές στο Ισραήλ
  24. Ερμηνεύουν την έκθεση Μπλιξ
  25. Εκλογές στο Ισραήλ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 23:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάγγελμα με σημασία για τον Μπους
 

Απο την Παρασκευή προετοιμάζεται για το διάγγελμα

Ο Τζορτζ Μπους, στο ετήσιο διάγγελμα του, πρόκειται να παρουσιάσει τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ, αλλά δεν αναμένεται να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης ή να ορίσει ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει να ακούσει τα σχόλια του κ. Μπους για το Ιράκ.

Αναμένεται να πει στους αμερικανούς πολίτες ότι η χώρα του έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις… "θα αντεπεξέλθουμε σε όλες με προσοχή, διαύγεια και θάρρος".

Επίσης στο διάγγελμα του, που αναμένεται στις 02.00 ώρα Αγγλίας (04.00 ώρα Ελλάδος ) θα δηλώσει ότι «ο δικτάτορας του Ιράκ δεν αφοπλίζεται – αντιθέτως εξαπατά την κοινή γνώμη».

Θα προσθέσει ότι « πριν από τρεις μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στο Σαντάμ Χουσεΐν μια τελευταία ευκαιρία να αφοπλιστεί. Εκείνος περιφρόνησε παντελώς τα Ηνωμένα Έθνη και την κοινή γνώμη.»

Ο κ. Μπους θα ζητήσει επίσης στήριξη στις οικονομικές προτάσεις που θα παρουσιάσει και οι οποίες περιλαμβάνουν φορολογικές περικοπές: « Η οικονομία ανθεί όταν οι αμερικανοί πολίτες έχουν περισσότερα χρήματα για κατανάλωση και επενδύσεις,» αναμένεται να δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο λόγος και ο αντίλογος

Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να ασκήσει κριτική στις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους, και κυρίως στις οικονομικές εξαγγελίες.

Αν και απομένουν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι ειδικοί αναλυτές λένε ότι το διάγγελμα αυτό του κ. Μπους θα είναι καθοριστικό για τη δημοτικότητα του.

Με την αδύναμη εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία και με την αποτελεσματικότητα του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας» να αμφισβητείται, η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών - περίπου στο 60% - ένα ποσοστό όμως αρκετά υψηλό για τα αμερικανικά δεδομένα.


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλάζει ύφος η Ρωσία
 

Το Ιράκ επιμένει οτι συνεργάζεται με τους επιθεωρητές

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Κρίσιμη εβδομάδα
27 Ιαν. - Πρώτη εμπεριστατωμένη έκθεση επιθεωρητών ΟΗΕ
28 Ιαν. - Διάγγελμα αμερικανού προέδρου
29 Ιαν. - Ο ΟΗΕ εξετάζει την έκθεση
31 Ιαν. - Συνάντηση Μπους - Μπλερ
ΗΠΑ και Βρετανία τονίζουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το Ιράκ, ενώ Μόσχα και Βερολίνο καλούν τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των επιθεωρητών για περισσότερη συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ιράκ, εάν η Βαγδάτη εμποδίσει τους επιθεωρητές στις έρευνες τους για τον εντοπισμό όπλων μαζικού ολέθρου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, είχε καλέσει το Ιράκ να λάβει στα σοβαρά τις συστάσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, εάν θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

Η Ρωσία είναι από τις χώρες που, στο παρελθόν, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί να ψεύδεται επ' αόριστον για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα του.


Πιθανή αλλαγή στη στάση Πούτιν
ΗΠΑ και επιθεωρητές

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει την Τετάρτη με θέμα την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.

Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, ωστόσο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος θα διατυπώσει τις θέσεις του το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.

Κ. Πάουελ: στενεύουν τα περιθώρια

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα του βακίλου άνθρακα, τα οποία το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Απειλές προς το Κουβέιτ

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, δεν αποκλύει το ενδεχόμενο επίθεσης εναντιον του Κουβέιτ.

Ο κύριος Αζίζ διευκρίνισε οτι εάν μια αμερικανική επίθεση εναντίον της χώρας του εξαπολυθεί απο το Κουβέιτ τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ιρακινές δυνάμεις να ανταποδώσουν.

Υποσχέθηκε όμως οτι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 23:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Νικητής ο Σαρόν στις δημοσκοπήσεις κάλπης
 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του Λικούντ

Το Λικούντ, το κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης που διενήργησε η τηλεόραση του Ισραήλ.

Έδρες στα Exit Polls
Λικούντ 36
Εργατικό 18
Σινούι 14
Σας 13
Μερέτζ 5
Αραβικά κόμματα 10
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των δημοσκοπήσεων, το Λικούντ καταλαμβάνει 36 έδρες, διπλασιάζοντας σχεδόν την παρουσία του στην Κνεσέτ.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Αριέλ Σαρόν θα επιστρέψει στη θέση του και θα αναλάβει και πάλι το τιμόνι του εβραϊκού κράτους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό, υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας επτά από τις 25 έδρες του.

Η αποχή

Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη της 16ης βουλής του Ισραήλ.

Όμως το ποσοστό της αποχής ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Η σκληρή πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Αριέλ Σαρόν απέναντι στους Παλαιστινίους φαίνεται ότι του εξασφάλισε τη νίκη.

Παρ' όλ' αυτά οι έδρες του Λικούντ δεν επαρκούν και κ. Σαρόν θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία θρησκευτικών εβραϊκών ή ακραίων εθνικιστικών κομμάτων, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Πάντως, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνασπισμού.


Ο Αμράμ Μίτζνα δεν εμφανίζεται ως δυνατός αντίπαλος για τον Αριέλ Σαρόν
Η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε το εργατικό κόμμα, ο δήμαρχος της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα, φαίνεται πως δεν έπεισε τους Ισραηλινούς .

'Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, ο Μίτζνα αν και ειρηνιστής με διάθεση να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από τα παλαιστινιακά εδάφη και να αρχίσει το διάλογο ξανά με τους παλαιστίνιους δεν έπεισε σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που ήταν και το κλειδί αυτών των εκλογών.

Η ασφάλεια των Iισραηλινών πολιτών

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να την υποσχέθηκε δύο χρόνια πριν και να μην το πέτυχε, όμως οι ψηφοφόροι έχουν πειστεί -και το αποδεικνύουν με τη σημερινή τους ψήφο- πως σε περιόδους κρίσης το τελευταίο που θα σκεφτόντουσαν είναι να υποστηρίξουν ένα ειρηνιστή υποψήφιο πρωθυπουργό.


Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ένα είναι το ζήτημα των εκλογών: η ασφάλεια
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως εφόσον τα πράγματα διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο και η κρίση στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους υποχωρήσει έστω και μερικώς, το Ισραήλ θα οδεύσει ξανά σε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις και περιμένουν το αποτέλεσμα, όμως αυτό συμβαίνει από απόσταση ασφαλείας.

Τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν κλειστά, και σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών εξαρτάται από την απόσταση που στέκουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες.

Στην πόλη της Τζενίν τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν εισβάλει νωρίτερα άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας και ένα φωτογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα 'χρυσά' γενέθλια της Αθηνάς
 

Η Αιθηνά Ωνάση θα υπογράψει στην Ελβετία τα χαρτιά που την μεταμορφώνουν σε μια απο τις πλουσιότερες νέες του πλανήτη

Για 15 χρόνια, από τότε που η Χριστίνα Ωνάση έφυγε από τη ζωή, οι Έλληνες περιμένουν την ενηλικίωση της μοναδικής κληρονόμου της θρυλικής στο όνομα και στα πλούτη οικογένειας.

Στις 29 Ιανουαρίου η Αθηνά Ωνάση - Ρουσέλ γίνεται 18 ετών και το μεγαλύτερο δώρο θα είναι αυτό του παππού της, Αριστοτέλη: μια κληρονομιά αξίας 2.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λίγο μετά τις δέκα το πρωί, μια λεπτή φιγούρα, με ελληνικά χαρακτηριστικά, θα υπογράψει μια σειρά εγγράφων που θα την μεταμορφώσουν από την πιο διάσημη κληρονόμο στην πιό πλούσια έφηβο του πλανήτη.

Όλα τα φώτα είναι ήδη στραμμένα επάνω της.

Το μελαχρινό κορίτσι, που ζει στην Ελβετία μαζί με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ , προστατευόταν μέχρι σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Όμως η Αθηνά ενηλικιώνεται και περνά μπροστά από τους αδιάκριτους προβολείς των μίντια. Η ελβετική τηλεόραση έχει ήδη ετοιμάσει και – πλέον έχει κάθε δικαίωμα να προβάλει - μια σειρά προγραμμάτων για τη ζωή της διάσημης κληρονόμου.

Πολύ σύντομα η Αθηνά Ωνάση θα φιγουράρει και στο εξώφυλλο αμερικανικού περιοδικού.

'Χρόνια πολλά' από τον Τύπο

Η ενηλικίωση της Αθηνάς Ωνάση αποτελεί είδηση για τους δημοσιογραφικούς κύκλους, τουλάχιστον της Ευρώπης.

"Η Αθηνά είναι ένα είδωλο στην Ελλάδα, όπως για τους Βρετανούς ήταν η Νταϊάνα, αν και τα ελληνικά της είναι φτωχά ενώ τα σουηδικά αποτελούν την πρώτη της γλώσσα,» γράφει η Guardian.

Η Evening Standard επιρρίπτει ευθύνες στον Τιερί Ρουσέλ για την αποξένωση της Αθηνάς από την πατρίδα του παππού της, Αριστοτέλη Ωνάση, για τα φτωχά ελληνικά της, ακόμα και για κάποιες απαξιωτικές δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει η εγγονή του μεγιστάνα για την καταγωγή της.

Όμως κάποιοι λένε ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, "ακόμα και εάν φυλάσσονται σε 217 τράπεζες και μεταφράζονται σε επενδύσεις και ακίνητα σε τρεις ηπείρους" σχολιάζει η Έλενα Σμιθ

Από το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση, η κληρονομιά της Αθηνάς έχει γίνει το αντικείμενο πολλών δικαστικών μαχών μεταξύ του Γάλλου πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ και του ιδρύματος "Ωνάση".

"Τώρα η Αθηνά κατηγορείται για τη διάλυση ενός γάμου, προκειμένου να νοιώσει τη στοργή της πρώτης αγάπης, του Βραζιλιάνου Ολυμπιονίκη 'Ντόντα' Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτα." γράφει η Guardian.

"Τον έλκουν τα χρήματα της," δήλωσε την εφημερίδα η προσφάτως διαζευγμένη σύζυγος του.

Η ιστορία αυτή μοιάζει με λατινο-αμερικάνικη σαπουνόπερα, γράφουν οι Times, εκφράζοντας την υποψία και το φόβο ότι η Αθηνά θα ζήσει μια ζωή στα αχνάρια της μητέρας της.

"Τα χρήματα έχουν το τίμημα τους," γράφουν οι Τimes. Η τεράστια κληρονομιά συνοδεύεται από την ιστορία μιας βασανισμένης οικογένειας, την οποία στοίχειωσαν τα τραγικά γεγονότα, η απιστία και οι βεντέτες.

"Μια τούρτα με χρυσά κεράκια"

Ο κ. Αλέξης Μανθεάκης, ο οποίος έχει γράψει τη βιογραφία της Αθηνάς, εξήγησε στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ότι η ημέρα αυτή θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση.

"Την Τετάρτη η Αθηνά θα κληρονομήσει μια περιουσία την οποία θα μπορεί να αγγίξει: κτίρια, χρυσός, μετοχές και μετρητά" δηλώνει ο κ. Μανθεάκης.

"Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με μια θεσπέσια τελετή, που έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια."

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η Αθηνά Ωνάση θα μεταφερθεί με τεθωρακισμένη μαύρη λιμουζίνα στην βίλα Crystal Boisland, που βρίσκεται σε κομόπωλη της Ελβετίας. Θα τη συνοδεύουν δέκα σωματοφύλακες.

Εκεί, στη βίλα των 18 δωματίων, παρουσία του Τιερί Ρουσέλ και του δικηγόρου της οικογενείας θα υπογράψει τα έγγραφα τα οποία τυπικά της επιτρέπουν να ονομάζεται όχι Αθηνά Ρουσέλ, αλλά Αθηνά Ωνάση, γράφει η Sunday Telegraph.

Θα ακολουθήσει δεξίωση για τον εορτασμό των γενεθλίων, την ενηλικίωση, της μοναδικής κληρονόμου του Αριστοτέλη Ωνάση.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 21:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Νικητής ο Σαρόν στις δημοσκοπήσεις κάλπης
 

Ψηφοφορία υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Το Λικούντ, το κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάλπης που διενήργησε η τηλεόραση του Ισραήλ.

Έδρες στα Exit Polls
Λικούντ 36
Εργατικό 18
Σινούι 14
Σας 13
Μερέτζ 5
Αραβικά κόμματα 10
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των δημοσκοπήσεων, το Λικούντ καταλαμβάνει 36 έδρες, διπλασιάζοντας σχεδόν την παρουσία του στην Κνεσέτ.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Αριέλ Σαρόν θα επιστρέψει στη θέση του και θα αναλάβει και πάλι το τιμόνι του εβραϊκού κράτους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό, υπέστη βαριά ήττα, χάνοντας επτά από τις 25 έδρες του.

Η αποχή

Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη της 16ης βουλής του Ισραήλ.

Όμως το ποσοστό της αποχής ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Η σκληρή πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Αριέλ Σαρόν απέναντι στους Παλαιστινίους φαίνεται ότι του εξασφάλισε τη νίκη.

Παρ' όλ' αυτά οι έδρες του Λικούντ δεν επαρκούν και κ. Σαρόν θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεργασία θρησκευτικών εβραϊκών ή ακραίων εθνικιστικών κομμάτων, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.


Ο Αμράμ Μίτζνα δεν εμφανίζεται ως δυνατός αντίπαλος για τον Αριέλ Σαρόν
Η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε το εργατικό κόμμα, ο δήμαρχος της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα, φαίνεται πως δεν έπεισε τους Ισραηλινούς .

'Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, ο Μίτζνα αν και ειρηνιστής με διάθεση να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από τα παλαιστινιακά εδάφη και να αρχίσει το διάλογο ξανά με τους παλαιστίνιους δεν έπεισε σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που ήταν και το κλειδί αυτών των εκλογών.

Η ασφάλεια των Iισραηλινών πολιτών

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να την υποσχέθηκε δύο χρόνια πριν και να μην το πέτυχε, όμως οι ψηφοφόροι έχουν πειστεί -και το αποδεικνύουν με τη σημερινή τους ψήφο- πως σε περιόδους κρίσης το τελευταίο που θα σκεφτόντουσαν είναι να υποστηρίξουν ένα ειρηνιστή υποψήφιο πρωθυπουργό.


Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ένα είναι το ζήτημα των εκλογών: η ασφάλεια
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως εφόσον τα πράγματα διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο και η κρίση στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους υποχωρήσει έστω και μερικώς, το Ισραήλ θα οδεύσει ξανά σε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις και περιμένουν το αποτέλεσμα, όμως αυτό συμβαίνει από απόσταση ασφαλείας.

Τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν κλειστά, και σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών εξαρτάται από την απόσταση που στέκουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες.

Στην πόλη της Τζενίν τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν εισβάλει νωρίτερα άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας και ένα φωτογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαστική ήττα Μπερλουσκόνι
 

Κατηγορείται και για απόπειρα ελέγχου της ιταλικής δικαιοσύνης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπέστη μεγάλη νομική ήττα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε το αίτημα του για τη μεταφορά της δίκης του μακριά από το Μιλάνο.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι οι οι δικαστές στο Μιλάνο - στην πλειοψηφία τους αριστεροί - έχουν ξεκινήσει πολιτική εκστρατεία εναντίον του.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο στενός του συνεργάτης και βουλευτής Τσέζαρε Πεβίτι, κατηγορούνται για απόπειρα δωροδοκίας ειρηνοδικών στα μέσα του '80.

Ο κ. Μπερλουσκόνι αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες.

Του αιτήματος για τη μεταφορά της δίκης του Μπερλουσκόνι προηγήθηκε η ψήφιση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο δίνει στους κατηγορούμενους το δικαίωμα να ζητούν αλλαγή των δικαστών εάν αντιληφθούν απόπειρες δωροδοκίας των.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο της ιταλικής δικαιοσύνης.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές με μικρή προσέλευση
 

Φρουροί σε εκλογικά κέντρα του Ισραήλ

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Στις κάλπες βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι για την ανάδειξη της 16ης βουλής του Ισραήλ της οποίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και δύο ημέρες πριν θα ηγείται και πάλι ο Αριέλ Σαρόν.

Το κλίμα και τα όσα διαδραματίζονται στις πόλεις του Ισραήλ κάθε άλλο παρά εκλογές θυμίζουν – οι οποίες μάλιστα και λόγο των περιστάσεων κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

Τουλάχιστον κάπως έτσι βλέπουν τα πράγματα οι ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές που βρίσκονται στην περιοχή.


Ο Αμράμ Μίτζνα δεν εμφανίζεται ως δυνατός αντίπαλος για τον Αριέλ Σαρόν
Για τους Ισραηλινούς πολίτες όμως το ερώτημα δεν τίθεται καν, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς δεν κατανοούν και την αναγκαιότητα των εκλογών αυτών και για ποιο λόγο θα έπρεπε να δαπανηθούν τόσα χρήματα από τη στιγμή που υπάρχει κρίση και ως γνωστόν ο καλύτερος χειριστής των κρίσεων είναι ο Σαρόν.

Η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε το εργατικό κόμμα, ο δήμαρχος της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα, φαίνεται πως δεν έπεισε τους Ισραηλινούς οι οποίοι με βάση τη διάθεση ψήφου θα δώσουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από εκείνο των προηγούμενων εκλογών στο κόμμα Λικούντ δηλαδή περίπου 33 έδρες σε σχέση με τις 19 που κατείχαν στη μέχρι τώρα Βουλή.

Ο Μίτζνα αν και ειρηνιστής με διάθεση να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από τα παλαιστινιακά εδάφη και να αρχίσει το διάλογο ξανά με τους παλαιστίνιους δεν έπεισε σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που ήταν και το κλειδί αυτών των εκλογών.

Η ασφάλεια των Iσραηλινών πολιτών

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να την υποσχέθηκε δύο χρόνια πριν και να μην το πέτυχε, όμως οι ψηφοφόροι έχουν πειστεί -και το αποδεικνύουν με τη σημερινή τους ψήφο- πως σε περιόδους κρίσης το τελευταίο που θα σκεφτόντουσαν είναι να υποστηρίξουν ένα ειρηνιστή υποψήφιο πρωθυπουργό.


Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ένα είναι το ζήτημα των εκλογών: η ασφάλεια
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως εφόσον τα πράγματα διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο και η κρίση στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους υποχωρήσει έστω και μερικώς το Ισραήλ θα οδεύσει ξανά σε εκλογές.
Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν μεν την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας και περιμένουν το αποτέλεσμα, όμως αυτό συμβαίνει από απόσταση ασφαλείας.

Τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν κλειστά, και σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών εξαρτάται από την απόσταση που στέκουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες.

Στην πόλη της Τζενίν τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν εισβάλει νωρίτερα άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας και ένα φωτογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση με 20 τεθωρακισμένα άρματα μάχης δεκάδες άλλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που εισέβαλαν στη Tζενίν σε μια επιχείρηση αδιευκρίνιστου χαρακτήρα.

Εφόσον ο Σαρόν αποδειχθεί ο νικητής των σημερινών εκλογών κάτι το οποίο φαίνεται πως θα συμβεί οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως και οι επόμενες ημέρες και μήνες θα κυλήσουν κατά τον ίδιο τρόπο, με τα ισραηλινά άρματα μάχης έξω από σπίτια τους.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβάζει τόνους η Μόσχα
 

Το Ιράκ επιμένει οτι συνεργάζεται με τους επιθεωρητές

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Κρίσιμη εβδομάδα
27 Ιαν. - Πρώτη εμπεριστατωμένη έκθεση επιθεωρητών ΟΗΕ
28 Ιαν. - Διάγγελμα αμερικανού προέδρου
29 Ιαν. - Ο ΟΗΕ εξετάζει την έκθεση
31 Ιαν. - Συνάντηση Μπους - Μπλερ
ΗΠΑ και Βρετανία τονίζουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το Ιράκ, ενώ Μόσχα και Βερολίνο καλούν τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των επιθεωρητών για περισσότερη συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ιράκ, εάν η Βαγδάτη εμποδίσει τους επιθεωρητές στις έρευνες τους για τον εντοπισμό όπλων μαζικού ολέθρου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, είχε καλέσει το Ιράκ να λάβει στα σοβαρά τις συστάσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, εάν θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.

Η Ρωσία είναι από τις χώρες που, στο παρελθόν, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί να ψεύδεται επ' αόριστον για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα του.


Πιθανή αλλαγή στη στάση Πούτιν
ΗΠΑ και επιθεωρητές

Η προσοχή, ωστόσο, στρέφεται πλέον στην Ουάσινγκτον, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκφωνεί το ετήσιο διάγγελμά του, στο οποίο αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει την Τετάρτη με θέμα την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.

Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, ωστόσο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα διατυπώσει τις θέσεις της το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.

Κ. Πάουελ: στενεύουν τα περιθώρια

Η αμερικανική ηγεσία δεν αποκλείεται να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες, οι οποίες θα συνδέουν το Ιράκ με τη δράση του δικτύου Αλ Κάιντα, του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα του βακίλου άνθρακα, τα οποία το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Απειλές προς το Κουβέιτ

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, δεν αποκλύει το ενδεχόμενο επίθεσης εναντιον του Κουβέιτ.

Ο κύριος Αζίζ διευκρίνισε οτι εάν μια αμερικανική επίθεση εναντίον της χώρας του εξαπολυθεί απο το Κουβέιτ τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ιρακινές δυνάμεις να ανταποδώσουν.

Υποσχέθηκε όμως οτι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 16:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές με μικρή προσέλευση
 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν να επικρατεί στις εκλογές του Ισραήλ το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Στις κάλπες βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι για την ανάδειξη της 16ης βουλής του Ισραήλ της οποίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και δύο ημέρες πριν θα ηγείται και πάλι ο Αριέλ Σαρόν.

Το κλίμα και τα όσα διαδραματίζονται στις πόλεις του Ισραήλ κάθε άλλο παρά εκλογές θυμίζουν – οι οποίες μάλιστα και λόγο των περιστάσεων κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

Τουλάχιστον κάπως έτσι βλέπουν τα πράγματα οι ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές που βρίσκονται στην περιοχή.


Ο Αμράμ Μίτζνα δεν εμφανίζεται ως δυνατός αντίπαλος για τον Αριέλ Σαρόν
Για τους Ισραηλινούς πολίτες όμως το ερώτημα δεν τίθεται καν, και μάλιστα αρκετοί από αυτούς δεν κατανοούν και την αναγκαιότητα των εκλογών αυτών και για ποιο λόγο θα έπρεπε να δαπανηθούν τόσα χρήματα από τη στιγμή που υπάρχει κρίση και ως γνωστόν ο καλύτερος χειριστής των κρίσεων είναι ο Σαρόν.

Η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε το εργατικό κόμμα, ο δήμαρχος της Χάιφα, Άμραμ Μίτζνα φαίνεται πως δεν έπεισε τους Ισραηλινούς οι οποίοι με βάση τη διάθεση ψήφου θα δώσουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από εκείνο των προηγούμενων εκλογών στο κόμμα Λικούντ δηλαδή περίπου 33 έδρες σε σχέση με τις 19 που κατείχαν στη μέχρι τώρα Βουλή.

Ο Μίτζνα αν και ειρηνιστής με διάθεση να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από τα παλαιστινιακά εδάφη και να αρχίσει το διάλογο ξανά με τους παλαιστίνιους δεν έπεισε σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα που ήταν και το κλειδί αυτών των εκλογών.

Η ασφάλεια των Iσραηλινών πολιτών

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να την υποσχέθηκε δύο χρόνια πριν και να μην το πέτυχε, όμως οι ψηφοφόροι έχουν πειστεί -και το αποδεικνύουν με τη σημερινή τους ψήφο- πως σε περιόδους κρίσης το τελευταίο που θα σκεφτόντουσαν είναι να υποστηρίξουν ένα ειρηνιστή υποψήφιο πρωθυπουργό.


Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ένα είναι το ζήτημα των εκλογών: η ασφάλεια
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως εφόσον τα πράγματα διαφοροποιηθούν στο ελάχιστο και η κρίση στις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους υποχωρήσει έστω και μερικώς το Ισραήλ θα οδεύσει ξανά σε εκλογές.
Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν μεν την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας και περιμένουν το αποτέλεσμα, όμως αυτό συμβαίνει από απόσταση ασφαλείας.

Τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν κλειστά, και σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών εξαρτάται από την απόσταση που στέκουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες.

Στην πόλη της Τζενίν τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινοί στρατιώτες που είχαν εισβάλει νωρίτερα άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας και ένα φωτογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση με 20 τεθωρακισμένα άρματα μάχης δεκάδες άλλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που εισέβαλαν στη Ζενίν σε μια επιχείρηση αδιευκρίνιστου χαρακτήρα.

Εφόσον ο Σαρόν αποδειχθεί ο νικητής των σημερινών εκλογών κάτι το οποίο φαίνεται πως θα συμβεί οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως και οι επόμενες ημέρες και μήνες θα κυλήσουν κατά τον ίδιο τρόπο, με τα ισραηλινά άρματα μάχης έξω από σπίτια τους.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα «σουρεαλιστικά» κελιά
 

Πηγή έμπνευσης ο Σαλβατόρ Νταλί

Τα βασανιστήρια είναι η εσκεμμένη πρόκληση αβάσταχτου πόνου για ένα συγκεκριμένο σκοπό.
Στα βασανιστήρια επιδίδονται όσοι θέλουν να αποσπάσουν πληροφορίες ή ομολογίες, να τιμωρήσουν, να πάρουν εκδίκηση, να τρομοκρατήσουν ή να εκφοβίσουν ένα λαό.

Στόχος των βασανιστηρίων δεν είναι ο θάνατος.

Οι βασανιστές επιδιώκουν να σπάσουν το ηθικό του βασανιζόμενου να εξευτελίσουν την προσωπικότητα του θύματος.

Τα βασανιστήρια είτε σωματικά είτε ψυχολογικά επιδιώκουν να παρατείνουν τον πόνο και το φόβο χωρίς να αφήνουν σημάδια στο σώμα του θύματος.

Η φάλαγγα, το ηλεκτροσόκ, η αϋπνία, το ανάποδο κρέμασμα, η απομόνωση είναι ορισμένα από τα βασανιστήρια που επινόησε η ανθρώπινη φαντασία.

Τα κελιά τύπου F ή λευκά κελιά της Τουρκίας, αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν στη Γερμανία τη δεκαετία του '70, είχαν σύμφωνα με τον Ισπανό ιστορικό Τέχνης, Χοσέ Μιλικούα, ένας είδος προγόνων, τα επονομαζόμενα «σουρεαλιστικά» κελιά.

Ο Ισπανός ιστορικός Τέχνης υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου αναρχικοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από το εικαστικό κίνημα των σουρεαλιστών κατασκεύαζαν κελιά - βασανιστήρια.

Οι τρισδιάστατες μεταφορές έργων όπως του Σαλβαντόρ Νταλί, του Βασίλι Καντίνσκι και του Πολ Κλε πρωτοεμφανίστηκαν το 1939 κυρίως σε φυλακές στη Βαρκελώνη αλλά και αλλού.

Ο Χοσέ Μιλικούα δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς ότι ανακάλυψε τα πρακτικά δίκης που διεξήχθη το 1939 σε στρατοδικείο με κατηγορούμενο τον Γάλλο αναρχικό, Αλφόνς Λορενσίκ, που αγωνιζόταν κατά του Φρανθίθκο Φράνκο.

Ο Λορενσίκ, ζωγράφος και διευθυντής ορχήστρας, είχε τότε αποκαλύψει ενώπιον των δικαστών ότι τα «χρωματιστά» κελιά ήταν η «συνεισφορά του στον αγώνα κατά των δεξιών δυνάμεων του Φράνκο».

Παιχνίδια με το μυαλό

Σύμφωνα με τον Γάλλο αναρχικό τα κρεβάτια των κελιών ήταν τοποθετημένα σε γωνίες 20ο καθιστώντας τον ύπνο των κρατουμένων σχεδόν ακατόρθωτο ενώ το πάτωμα των και χαμηλοτάβανων αυτών κελιών υπήρχαν παντού τούβλα και άλλες γεωμετρικές κατασκευές για να μην μπορούν οι έγκλειστοι να μετακινούνται.

Έχοντας εκμηδενίσει πλήρως την κίνηση οι κρατούμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κοιτούν τους τοίχους.

Τοίχοι, πολλοί διαφορετικοί από τους συμβατικούς. Πάνω τους υπήρχαν σχέδια σε σχήμα κύβων, τετραγώνων, τριγώνων αλλά και ευθείες γραμμές ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν παραισθήσεις και να παίζουν παιχνίδια με το μυαλό των κρατουμένων.

Ο Ισπανός ιστορικός Τέχνης υποστηρίζει, επίσης, ότι ορισμένα κελιά είχαν περαστεί με πίσσα με στόχο την αύξηση της θερμοκρασίας.

Το δημοσίευμα της Ελ Παΐς αναφέρει επίσης ότι στα «σουρεαλιστικά» κελιά πραγματοποιούνταν επίσης προβολές όλων των αποκρουστικών σκηνών της ταινίας «Ανδαλουσιανός Σκύλος» του Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 14:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπολογιστές κατά βιολογικών όπλων
 

Κρούσματα βακίλου του άνθρακα είχαν εντοπιστεί στις ΗΠΑ το 2001

Στην εγκατάσταση εξελιγμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα προειδοποιεί εγκαίρως σε περιπτώσεις επίθεσης με βιολογικά όπλα προσανατολίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο βασικός στόχος των Αμερικανών είναι η συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον εντοπισμό τρομοκρατών, ενώ το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην ιατρική για την έγκαιρη θεραπεία και απομόνωση σε περιπτώσεις έξαρσης μεταδοτικών ασθενειών.

Τη χρηματοδότηση του δικτύου έχει αναλάβει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόβλεψης Ασθενειών και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα έχει τη δυνατότητα να κρατά ιατρικά δεδομένα για τους κατοίκους οκτώ αστικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υπόδειγμα, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σ' ολόκληρη τη χώρα».

Ωστόσο, η αμερικανική ηγεσία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ποιες πόλεις θα συμμετάσχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματός του.

Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ενισχυθούν με ειδικά φίλτρα για τον εντοπισμό βιολογικών παραγόντων.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάρριψη κατασκοπευτικού αεροσκάφους
 

Εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Ινδίας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της στρατιωτικής ηγεσίας του Πακιστάν το αεροσκάφος τύπου RPV κατερρίφθη πάνω από τον εναέριο χώρο του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Συνολικά, διευκρίνισε το Πακιστάν, δύο ινδικά αεροσκάφη παραβίασαν τον πακιστανικό εναέριο χώρο τις τελευταίες 48 ώρες.

Η ανακοίνωση του στρατού του Πακιστάν έκλεισε με τη διευκρίνιση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έλαβαν τα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαναγκάσουν τα ινδικά αεροσκάφη να εγκαταλείψουν την αποστολή τους.

Έκρυθμη κατάσταση

Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συνεχώς επεισόδια και ταραχές ανάμεσα στα δύο κράτη της ινδικής χερσονήσου.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο ηγεσίες προχώρησαν σε εκατέρωθεν απομακρύνσεις αξιωματούχων τους επικαλούμενες παρεμπόδιση του έργου τους.

Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου το 2001 μετά τη βομβιστική επίθεση φερόμενων ως μελών ισλαμικών πακιστανικών οργανώσεων στο κοινοβούλιο της Ινδίας.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Στενεύουν τα περιθώρια για το Ιράκ»
 

Οι επιθεωρητές υποστηρίζουν έχουν γίνει αποδέκτες απειλών

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.


Δριμεία κριτική άσκησε ο Χανς Μπλιξ κατά του Ιράκ
Η προσοχή, ωστόσο, στρέφεται πλέον στην Ουάσινγκτον, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκφωνεί το ετήσιο διάγγελμά του, στο οποίο αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει την Τετάρτη με θέμα την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.

Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, ωστόσο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα διατυπώσει τις θέσεις της το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.


Την Παρασκευή συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την έκθεση Μπλιξ
Η αμερικανική ηγεσία δεν αποκλείεται να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες, οι οποίες θα συνδέουν το Ιράκ με τη δράση του δικτύου Αλ Κάιντα, του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

H Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητών όπλων, ενώ το Ιράκ αρνήθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Καναδά, είπε ότι η χώρα του θα καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει το έργο των επιθεωρητών.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι τυπικά οι διαφορές της ιρακινής ηγεσίας και των επιθεωρητών έγκεινται στις πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ αλλά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόκειται να διεξαχθούν οι συνεντεύξεις των Ιρακινών επιστημόνων.

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα του βακίλου άνθρακα, τα οποία το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Διαφορετικοί τόνοι

Σε αντίθεση με τον κ. Μπλιξ, η έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε διαφορετικό τόνο και ήταν πολύ πιο ήπια για το Ιράκ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αποστολή του.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίκη Μπερλουσκόνι εκτός Μιλάνου
 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κατηγορηθεί και για διασυνδέσεις με τη μαφία

Κεκλεισμένων των θυρών το Εφετείο της Ιταλίας αποφασίζει για την μεταφορά της δίκης του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μακριά από το Μιλάνο στη Μπρέσια.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο στενός του συνεργάτης και βουλευτής Τσέζαρε Πεβίτι, κατηγορούνται για απόπειρα δωροδοκίας ειρηνοδικών στα μέσα του '80.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες, καταγγέλλει ότι οι δικαστές - στην πλειοψηφία τους αριστεροί - έχουν ξεκινήσει πολιτική εκστρατεία εναντίον του.

Του αιτήματος για τη μεταφορά της δίκης του Μπερλουσκόνι προηγήθηκε η ψήφιση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο δίνει στους κατηγορούμενους το δικαίωμα να ζητούν αλλαγή των δικαστών εάν αντιληφθούν απόπειρες δωροδοκίας των.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο της ιταλικής δικαιοσύνης.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 11:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Προ του λιμού η δυτική Αφρική
 

Περισσότεροι από 400.000 Μαυριτανοί χρειάζονται βοήθεια

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε πέντε κράτη της δυτικής Αφρικής απειλούνται με λιμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαυριτανία, όπου η ξηρασία πλήττει τη χώρα και τον πληθυσμό της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων υποστηρίζει ότι χρειάζεται τρόφιμα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο επικεφαλής του οργανισμού στη δυτική Αφρική, Μανουέλ Αράντα Ντα Σίλβα, δήλωσε ότι συνολικά 420.000 άνθρωποι στη Μαυριτανία έχουν άμεση ανάγκη αποστολής τροφίμων.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στο νότιο τμήμα της Μαυριτανίας.

Οι αξιωματούχοι των αφρικανικών κυβερνήσεων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τις πηγές για να αντιμετωπίσουν την κρίση και επισημαίνουν ότι χρόνος κυλά επικίνδυνα.

Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι μια άλλη χώρα της δυτικής Αφρικής, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Πιο ευάλωτα στο Έιτζ
 

Τα ορφανά κορίτσια της Ζάμπια ακόμα πιο αυάλωτα στο Έιτζ

Πιο ευάλωτα στον ιό του ΗΙV που προκαλεί το Έιτζ είναι τα κορίτσια της Ζάμπια εξαιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης που υφίστανται.

Στην εν λόγω διαπίστωση κατέληξε η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Χιούμαν Ράιτς Γουότς» έπειτα από έρευνα στην αφρικανική χώρα.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης φέρει τον τίτλο «Υποφέροντας στη Σιωπή» και περιγράφει τις κακοποιήσεις που υφίστανται τα κορίτσια ηλικίας οκτώ ετών και άνω από τους κηδεμόνες τους.

Επίσης τα κορίτσια της Ζάμπια πέφτουν θύματα βιασμών στο σχολείο από τους καθηγητές τους.

Άλλα πάλι κορίτσια ορφανά καθώς το Έιτζ «θερίζει» στη Ζάμπια καταλήγουν σε οίκους ανοχής ή συνάπτουν σχέσεις με άντρες προχωρημένης ηλικίας.

Η διεθνής οργάνωση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και τις αστυνομικές αρχές της Ζάμπια, οι οποίες εθελοτυφλούν μπροστά στις σεξουαλικές κακοποιήσεις και δεν εφαρμόζουν την αντίστοιχη νομοθεσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 21, 5% των ενηλίκων στη Ζάμπια έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί το Έιτζ ενώ ο αριθμός των παιδιών που έχουν προσβληθεί από Έιτζ ανέρχεται στους 120.000 φορείς.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 09:39 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Στενεύουν τα περιθώρια για το Ιράκ»
 

Οι επιθεωρητές υποστηρίζουν έχουν γίνει αποδέκτες απειλών

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.


Δριμεία κριτική άσκησε ο Χανς Μπλιξ κατά του Ιράκ
Η προσοχή, ωστόσο, στρέφεται πλέον στην Ουάσινγκτον, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκφωνεί το ετήσιο διάγγελμά του, στο οποίο αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει την Τετάρτη με θέμα την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.

Δύο ημέρες μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, ωστόσο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα διατυπώσει τις θέσεις της το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.


Την Παρασκευή συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την έκθεση Μπλιξ
Η αμερικανική ηγεσία δεν αποκλείεται να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες, οι οποίες θα συνδέουν το Ιράκ με τη δράση του δικτύου Αλ Κάιντα, του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

H Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσαν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητών όπλων, ενώ το Ιράκ αρνήθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Καναδά, είπε ότι η χώρα του θα καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει το έργο των επιθεωρητών.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι τυπικά οι διαφορές της ιρακινής ηγεσίας και των επιθεωρητών έγκεινται στις πτήσεις των κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ αλλά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόκειται να διεξαχθούν οι συνεντεύξεις των Ιρακινών επιστημόνων.

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα του βακίλου άνθρακα, τα οποία το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Διαφορετικοί τόνοι

Σε αντίθεση με τον κ. Μπλιξ, η έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε διαφορετικό τόνο και ήταν πολύ πιο ήπια για το Ιράκ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αποστολή του.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 10:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές με μικρή προσέλευση
 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν να επικρατεί στις εκλογές του Ισραήλ το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν

Μέσα σε κλίμα αυξημένων μέτρων ασφαλείας, οι πολίτες του Ισραήλ προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου κοινοβούλιου της χώρας, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γάζα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σ΄ένα σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ.


Ο Αμράμ Μίτζνα δεν εμφανίζεται ως δυνατός αντίπαλος για τον Αριέλ Σαρόν
Η εκλογική αναμέτρηση του Ισραήλ είναι η τρίτη σε διάστημα τεσσάρων ετών λόγω της πολιτικής αναταραχής, που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Και αυτή τη φορά η αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους κυριαρχεί στις εκλογές.

Η προσέλευση στις κάλπες χαρακτηρίστηκε η μικρότερη, η οποία έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία των εκλογών στο Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το συντηρητικό κόμμα «Λικούντ» του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, να επικρατεί άνετα και τον ίδιο τον κ. Σαρόν να ανανεώνει την πρωθυπουργική του θητεία.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το «Λικούντ» να αυξάνει την παρουσία του στην Κνεσέτ κατά 13 έδρες.

Εν αντιθέσει το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αποχώρησε από την κυβέρνηση συνασπισμού τον Οκτώβριο του 2002 και οδήγησε το Ισραήλ στις παρούσες εκλογές, αναμένεται να υποστεί μεγάλη ήττα.


Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ένα είναι το ζήτημα των εκλογών: η ασφάλεια
Το υπερορόδοξο κόμμα «Σας» αναμένεται να αποσπάσει τουλάχιστον 13 έδρες και εμφανίζεται ως ένα από τα κόμματα, τα οποία θα σχηματίσουν μαζί με το Λικούντ τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Αντίθετα, ο βασικός αντίπαλός του στις σημερινές εκλογές και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Αμράμ Μίτζνα υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους είναι το μόνο μέσο για να σταματήσει η βία.

Ο δε ηγέτης του κόμματος «Σας», Οβάντια Γιοσέφ, χαρακτήρισε τη συμφωνία του Όσλο «μηδενική και κενή».

Συνέχιση βίας

Πάντως, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η βία συνεχίζεται.

Τη Δευτέρα το βράδυ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για εκτόξευση πυραύλου, όμως η ισραηλινή ηγεσία αντιτείνει ότι η έκρηξη οφείλεται στην πρόωρη πυροδότηση βόμβας, η οποία ετοιμαζόταν σε ένα σπίτι.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται, επίσης, στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μελών ισλαμικών οργανώσεων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά από μεγάλη επιχείρηση, που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ, την Κυριακή, στην πόλη της Γάζας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, 12 Παλαιστίνιοι μέλη ισλαμικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιουγκοσλαβία: διάλυση σε τρεις πράξεις
 

Η συμφωνία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2002

Ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιείται καθώς οι βουλευτές του Μαυροβουνίου ψηφίζουν για την έγκριση ή μη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της νέας «χαλαρής» ένωσης με τη Σερβία.

Τη Δευτέρα οι Σέρβοι βουλευτές ενέκριναν με 166 ψήφους υπέρ και 47 το Συνταγματικό Χάρτη και το νομοσχέδιο για την ένωση και πλέον υπολείπεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδιακή βουλή.

Βάσει της συμφωνίας οι δύο δημοκρατίες – Ένωση της Σερβίας και του Μαυροβούνιο – θα έχουν κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική αλλά πέραν τούτου θα είναι δύο απολύτως αυτόνομες περιοχές.

Η αυτονομία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, όταν και αναμένεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εν λόγω ένωσης θεωρείται η εκλογή των αντιπροσώπων που θα απαρτίζουν το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι επισημαίνει ότι οι πολίτες τόσο της Σερβίας όσο και του Μαυροβουνίου θεωρούν αναπόφευκτη τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την οποία και αντιμετωπίζουν με μια δόση νοσταλγίας.


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συνομιλίες Νότιας-Βόρειας Κορέας
 

Ανησυχία προκαλεί στη Νότια Κορέα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας

Αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τη Νότια Κορέα μετέβη στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας όπου θα έχει συνομιλίες με τη βορειοκορεατική ηγεσία για τη διευθέτηση της κρίσης που έχει προκαλέσει η επαναλειτουργία του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκ Γιάνγκ.

Ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, Λιμ Ντονγκ Γουόν, δήλωσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Λιμ διευκρίνισε ότι θα μεταβιβάσει της ανησυχίες της ηγεσίας του αλλά και της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση της Βόρειας Κορέας να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας εμμένει ότι η λύση θα επέλθει μόνο έπειτα από απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Σεούλ η εν λόγω επίσκεψη υποδεικνύει ότι η Πιονγκ Γιανγκ διάκειται θετικά απέναντι στη μεσολάβηση της γειτονικής της Νότιας Κορέας.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρές μάχες σε ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία αρχείου)

Συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με κυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, με αντάρτες σημειώθηκαν σε ορεινή περιοχή του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ηταν οι πιο σφοδρές συγκρούσεις, που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αντάρτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσκεινται στον ηγέτη του Αφγανιστάν Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ και συνδέονται με το καθεστώς των Ταλεμπάν, που κυριαρχούσε στο Αφγανιστάν μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους τουλάχιστον 80 αντάρτες, που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις, περίπου 18 έχασαν τη ζωή τους.

Ορισμένοι από τους αντάρτες έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις μέσα από σπηλιές, ενώ στην περιοχή έσπευσαν Αμερικανικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ανταρτών.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 05:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερμηνεύουν την έκθεση Μπλιξ
 

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δώθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο χρόνος τελειώνει για το Ιράκ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το ετήσιο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους.

H Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσαν ότι πρέπει να δωθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων, ενώ το Ιράκ αρνήθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Καναδά, είπε ότι η χώρα του θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει το έργο των επιθεωρητών.

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα άνθρακα, που το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Διαφορετικοί τόνοι

Σε αντίθεση με τον κ. Μπλιξ, η έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε διαφορετικό τόνο και ήταν πολύ πιο ήπια για το Ιράκ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αποστολή του.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στο Ισραήλ
 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν να επικρατεί στις εκλογές του Ισραήλ το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν

Μέσα σε κλίμα αυξημένων μέτρων ασφαλείας, οι πολίτες του Ισραήλ προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη του καινούριου Κοινοβούλιου της χώρας τους.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της πολιτικής αναταραχής, που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Και αυτή τη φορά η αντιπαράθεση με τους Παλαιστινίους κυριαρχεί στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που ανήκει στο χώρο της Δεξιάς, να επικρατεί άνετα και τον ίδιο τον κ. Σαρόν να παίρνει και πάλι την θέση του Πρωθυπουργού ως ηγέτης της νέας κυβερνητικής συμμαχίας, που αναμένεται να σχηματιστεί.

Ο κ. Σαρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Αντίθετα, ο βασικός αντίπαλός του στις σημερινές εκλογές και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Αμράμ Μίτζνα υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους είναι το μόνο μέσο για να σταματήσει η βία.

Συνέχιση βίας

Πάντως, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η βία συνεχίζεται. Την Δευτέρα το βράδυ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για εκτόξευση πυραύλου εναντίον αυτής της περιοχής, όμως το Ισραήλ αντιτείνει ότι η έκρηξη οφείλεται στην πρόωρη πυροδότηση βόμβας, που ετοιμαζόταν σε ένα σπίτι.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά από μεγάλη επιχείρηση, που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ, την Κυριακή, στην πόλη της Γάζας. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, 12 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχασαν τη ζωή τους. όν έχει καταστήσει σαφές ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους αν, προηγουμένως, δεν σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 05:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερμηνεύουν την έκθεση Μπλιξ
 

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το περιεχόμενο της έκθεσης για το Ιράκ των επιθεωρητών όπλων του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δώθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο χρόνος τελειώνει για το Ιράκ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το ετήσιο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους.

H Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσαν ότι πρέπει να δωθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητών όπλων, ενώ το Ιράκ αρνήθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Καναδά, είπε ότι η χώρα του θα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει το έργο των επιθεωρητών.

Η έκθεση Μπλιξ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:

• Σχετικά με 8.500 λίτρα άνθρακα, που το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.

• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.

• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.

Διαφορετικοί τόνοι

Σε αντίθεση με τον κ. Μπλιξ, η έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε διαφορετικό τόνο και ήταν πολύ πιο ήπια για το Ιράκ.

Ο κ. Ελ Μπαραντέι είπε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει την αποστολή του.


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στο Ισραήλ
 

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν να επικρατεί στις εκλογές του Ισραήλ το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Σαρόν

Μέσα σε κλίμα αυξημένων μέτρων ασφαλείας, οι πολίτες του Ισραήλ προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη του καινούριου Κοινοβούλιου της χώρας τους.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της πολιτικής αναταραχής, που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Και αυτή τη φορά η αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους κυριαρχεί στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα Λικούντ του σημερινού Πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που ανήκει στο χώρο της Δεξιάς, να επικρατεί άνετα και τον ίδιο τον κ. Σαρόν να παίρνει και πάλι την θέση του Πρωθυπουργού ως ηγέτης της νέας κυβερνητικής συμμαχίας, που αναμένεται να σχηματιστεί.

Συνέχιση βίας

Πάντως, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η βία συνεχίζεται. Την Δευτέρα το βράδυ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για εκτόξευση πυραύλου εναντίον αυτής της περιοχής, όμως το Ισραήλ αντιτείνει ότι η έκρηξη οφείλεται στην πρόωρη πυροδότηση βόμβας, που ετοιμαζόταν σε ένα σπίτι.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά από μεγάλη επιχείρηση, που πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ, την Κυριακή, στην πόλη της Γάζας. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, 12 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχασαν τη ζωή τους. όν έχει καταστήσει σαφές ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους αν, προηγουμένως, δεν σταματήσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Αντίθετα, ο βασικός αντίπαλός του στις σημερινές εκλογές και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Αμράμ Μίτζνα υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους είναι το μόνο μέσο για να σταματήσει η βία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.