Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-30

  1. H Microsoft υποκύπτει στην Eυρωπαϊκή Ένωση
  2. Αυστραλία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
  3. «Οι οκτώ ξεκαθάρισαν την κατάσταση»
  4. Κατά του πολέμου μέλος της ιρακινής αντιπολίτευσης
  5. Η δυσκολότερη προεδρία
  6. Τόνυ Μπέν: Αποστολή ειρήνης στην Βαγδάτη
  7. Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ταιλάνδης-Καμπότζης
  8. Καταγγελίες Ιράκ κατά Μπλιξ
  9. Μπερλουσκόνι κατά Δικαιοσύνης
  10. Ο κρυφός εραστής της Γουόλις Σίμσον
  11. Σε κρίση κολοσσός των Μέσων Ενημέρωσης
  12. Το Ιρακ διχάζει τους Ευρωπαίους
  13. Επίδοξοι βομβιστές συλλαμβάνονται στην Καμπούλ
  14. Κατά του πολέμου μέλος της Ιρακινής αντιπολίτευσης
  15. Το Ιράκ διχάζει την Ευρώπη
  16. Αντίθετη στον πόλεμο η ιρακινή αντιπολίτευση
  17. Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου)
H Microsoft υποκύπτει στην Eυρωπαϊκή Ένωση
 

Αλλαγές στο πρόγραμμα αναγνώρισης για πρόσβαση στο Ίντερνετ ετοιμάζει η Μicrosoft

Η Microsoft αποφάσισε να προβεί σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά στο πρόγραμμα αναγνώρισης για πρόσβαση στο Ίντερνετ προκειμένου αυτό να είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η έκκληση για αλλαγές στο σύστημα της Microsoft έγινε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΕ στο πρόγραμμα αναγνώρισης της εταιρίας για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, οι χρήστες του Ίντερνετ θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι τα προσωπικά δεδομένα που θα εμπιστεύονται στην Μicrosoft, αντί να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Οι αλλαγές στο σύστημα αναμένεται να γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ασφαλής κωδικός

Η υπηρεσία Αναγνώρισης για πρόσβαση στο Ίντερνετ επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν στο πρόγραμμα μία φορά και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στο Ίντερνετ που προσφέρουν διαφορετικές εταιρίες.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί της ΕΕ είχαν σοβαρές ανησυχίες ότι τα προσωπικά στοιχεία που έπρεπε να καταθέσουν οι χρήστες για να τους χορηγηθεί πρόσβαση στο πρόγραμμα δεν ήταν επαρκώς προστατευμένα.

Η νομοθεσία της ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στις εταιρίες που διαθέτουν προσωπικές πληροφορίες για τους πελάτες τους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση.



Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 23:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστραλία: Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
 

Τουλάχιστον δυο βαγόνια ανατράπηκαν

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή του στην Αυστραλία όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε νότια του Σίδνεϋ.

Τα συνεργεία διάσωσης που βρίσκονται στην περιοχή εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί σημαντικά ενώ πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ανεβάζουν ήδη τον αριθμό των θυμάτων στους 20.

Τουλάχιστον δυο από τα βαγόνια του τραίνου ανατράπηκαν σε δασική έκταση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Το τραίνο ερχόταν από τις ανατολικές ακτές και επέβαιναν σε αυτό μόλις 70 άτομα-αριθμός ιδιαίτερα μικρός για τα συνήθη δρομολόγια που πραγματοποιούνται στην περιοχή.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 18:59 ('Ωρα Λονδίνου)
«Οι οκτώ ξεκαθάρισαν την κατάσταση»
 

Μπερλουσκόνι και Μπλερ στηρίζουν τα αμερικανικά σχέδια

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η επιστολή υποστήριξης της αμερικανικής πολιτικής για το Ιράκ από οκτώ ευρωπαίους ηγέτες «ξεκαθαρίζει την κατάσταση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η επιστολή των οκτώ ηγετών δεν πρόκειται να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στάσης.


Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αντιδρά στα πολεμικά σχέδια
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που δεν υπογράφουν την επιστολή είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Αναφερόμενος στο θέμα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι το κείμενο δεν δόθηκε καν στις δυο αυτές χώρες για υπογραφή.

Στην επιστολή οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών καλούν τους ευρωπαίους εταίρους τους να συνταχθούν με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μια από τις μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου στο Ιράκ θα είναι η παραδοσιακή σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε εφημερίδες ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και την υπογράφουν οι ηγέτες της Ισπανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Δανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας.

Η επιστολή, εκτιμούν οι ανταποκριτές θα χρησιμοποιηθεί από την Ουάσινγκτον για να τεκμηριώσει την θέση της για την δημιουργία μιας «συμμαχίας χωρών που προθυμοποιούνται να συνταχθούν με τις ΗΠΑ» εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς βαθαίνει το χάσμα στο εσωτερικό της Ευρώπης για την ανάγκη υποστήριξης των αμερικανικών σχεδίων επίθεσης στο Ιράκ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφους 287 έναντι 209 οποιαδήποτε πράξη μονομερούς επίθεσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψηφοφορία αν και δεν δεσμεύει κανέναν, εκφράζει το ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας για ενδεχόμενη ανάληψη δράσης που δεν θα έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Κομισιόν και ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, αποστάσεις από την επιστολή των «8» κράτησε και η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Φούλ, σημείωσε ότι πρόκειται για άποψη των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων χωρών και όχι τη συνολική άποψη των 15 χωρών μελών της κοινότητας.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτ Ρόμπερτσον, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διαμάχη που ξέσπασε και στο εσωτερικό της συμμαχίας.

«Υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας των χωρών του ΝΑΤΟ και μιας μειοψηφίας σχετικά με τον χρόνο λήψης των μέτρων (που προβλέπει το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ».

Ο ίδιος όμως δήλωσε ότι δεν πρόκειται για διαφωνία ουσίας.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατά του πολέμου μέλος της ιρακινής αντιπολίτευσης
 

Ο ιρακινός λαός έχει υποφέρει αρκετά, λέει η ιρακινή αντιπολίτευση

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο Σαρίφ Αλί, εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης, Εθνική Συνέλευση του Ιράκ, τάσσεται εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους, πιστεύοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να επιθυμεί τον πόλεμο. Οι λογικοί άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν έναν πόλεμο. Οι περισσότεροι Ιρακινοί δεν επιθυμούν τον πόλεμο και είναι γεγονός ότι ή πολιτική του Σαντάμ Χουσεΐν έχει προκαλεσει, μέχρι στιγμής, δύο πολέμους. Αυτός είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν τρίτο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο. Όμως, από τη στιγμή που δεν γίνεται αυτό, η διεθνής κοινότητα οφείλει να σκεφθεί άλλες μεθόδους για την ανατροπή του καθεστώς της Βαγδάτης. Ωστόσο, ο πόλεμος πια είναι μάλλον αναπόφευκτος» είπε ο Σαρίφ Αλί.

Ενότητα της αντιπολίτευσης;

Ο Σαρίφ Αλί είπε ότι υπάρχει διάλογος και συντονισμός ανάμεσα σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράκ και ορισμένες χώρες της Δύσης.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως ο διάλογος επικεντρώνεται στο τι θα γίνει στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Η ιρακινή αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.

Τα όπλα μαζικού ολέθρου

Ο Σαρίφ Αλί δεν θεωρεί ότι για τους Ιρακινούς το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής που καταγγέλλεται πως διαθέτει η Βαγδάτη, αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και τις παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να το αποτρέψουν ούτε οι επιθεωρητές όπλων ούτε τα ψηφίσματα για αφοπλισμό, είπε.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα. Το επικίνδυνο σε αυτή την υπόθεση είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως αυτό του Σαντάμ Χουσεΐν» υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 22:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Η δυσκολότερη προεδρία
 


Του Στέφανου Διανέλλου

Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.

Ελληνική προεδρία
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ, όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ένωσης στο ζήτημα αυτό.

«Σωκράτης και Πλάτων»

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:


«H επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία»
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας, ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».

Οι τρεις προηγούμενες φορές

Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την ελληνική προεδρία, το 1988 η προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 φιλοξένησε στην Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Ατού και αδυναμίες

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Eκόνομιστ» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής προεδρίας:


O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ
Άννα Διαμαντοπούλου
«Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.

«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο Μπρους Κλαρκ.

Η δικλείδα ασφαλείας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:

«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν στην εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η γενική γραμματεία του συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη».


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 15:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Τόνυ Μπέν: Αποστολή ειρήνης στην Βαγδάτη
 

Ο Τόνυ Μπέν

Με προορισμό την Βαγδάτη αναχώρησε την Πέμπτη από το Λονδίνο, ο παλαίμαχος βρετανός πολιτικός Τόνυ Μπέν.

Μπορεί να μή βρίσκεται πλέον στο Κοινοβούλιο, με δική του απόφαση, αλλά ο Τόνυ Μπέν δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για τα πιστεύω του.

Μια προσωπικότητα με φανατικούς θαυμαστές αλλά και έχθρους, ο Τονυ Μπεν είχε πρωτοστατήσει και στον πρώτο πόλεμο του Περσικού.

Είχε, τότε, μεταβεί στην Βαγδάτη και έπεισε τον Σαντάμ Χουσείν, να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους -ασπίδες που κρατούνταν αιχμάλωτοι από το ιρακινό καθεστώς.

Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά, ο Τόνυ Μπέν, μεταβαίνει και πάλι στην Βαγδάτη την φορά αυτη για να συνομιλήσει και πάρει συνέντευξη από τον Σαντάμ Χουσείν.

"Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιογραφική συνέντευξη. Θέλω να μπώ στο μυαλό του ιρακινού προέδρου, να καταλάβω τι σκέπτεται. Αν μπορέσω και πάρω και κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να συνεισφέρουν στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ακόμα καλύτερα" τόνισε σε συνέντευξη του με βρετανούς δημοσιογράφους ο Τόνυ Μπέν.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ταιλάνδης-Καμπότζης
 

Πάνω από 500 Ταιλανδοί εγκατέλειψαν την Πνομ Πένχ

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Ταιλάνδης ανέλαβαν τον έργο της μεταγωγής όλων των ταιλανδών πολιτών από την Πνομ Πένχ.

Η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών προκλήθηκε από την επίθεση, την Τετάρτη, πλήθους οργισμένων διαδηλωτών εναντιον της πρεσβείας της Ταιλάνδης στην πρωτεύουσα της Καμπότζης.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρεσβεία και τα παρακείμενα κτίρια και απείλησαν να σκοτώσουν όλους τους διπλωματικούς και τους εργαζόμενους.

Αιτία των επεισοδίων, ήταν τα αρνητικά σχόλια μιας δημοφιλούς ηθοποιού της Ταιλάνδης για το Άνγκορ Ουάτ, το ιερό τέμενος της Καμπότζης το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιό σημαντικών ίστορικών μνημείων στον κόσμο.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες Ιράκ κατά Μπλιξ
 

Ιρακινοί στρατιώτες

Το Ιράκ κατηγόρησε τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ για εσκεμμένη παρερμηνεία της αποδεδειγμένης, όπως ισχυρίζεται, συνεργασίας του στο θέμα του αφοπλισμού του.

Σε επιστολή που απεστάλει σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η κυβέρνηση της Βαγδάτης αναφέρει ότι είναι αν μη τι άλλο "ατυχής" η εκτίμιση του κ. Μπλιξ ότι η δέσμευση του Ιρακ για αφοπλισμό δεν είναι ειλικρινής.

Αντίθετα από τον Χανς Μπλιξ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στο ΒΒΣ ότι η συνεργασία των ιρακινών με τους επιθεωρητές του είναι ικανοποιητική και ότι σε λίγους μήνες η ομάδα του θα είναι σε θέση να συντάξει μια πλήρη και αξιόπιστη έκθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιρακ.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 16:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπερλουσκόνι κατά Δικαιοσύνης
 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σφοδρή επίθεση κατά της ιταλικής Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή την απόρριψη αίτησης με την οποία ο ιταλός πρωθυπουργός ζητούσε την μετάθεση της δίκης του από το Μιλάνο στην Μπρέσια, την πόλη του γεννήθηκε.

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για διαφθορά και υποστηρίζει ότι το δικαστήριο του Μιλάνου είναι προκατειλλημένο εναντίον του.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίσθηκε προσφάτως, ο κ. Μπερλουσκόνι έχει το δικαίωμα να ζητήσει την μετάθεση της δίκης του από μια πόλη σε άλλη.

Οι επικριτές και πολιτικοί του αντίπαλλοι κατηγορούν τον ιταλό πρωθυπουργό ότι πέρασε νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο κρυφός εραστής της Γουόλις Σίμσον
 

Ο γάμος του Ερδουάρδου 8ου με την κα Σίμσον

Η Γούολις Σίμσον, η πολλά αμφιλεγόμενη κοσμική κυρία της οποίας ο γάμος με τον Εδουάρδο 8ο, βασιλέα της Βρετανίας στην δεκαετία του '30 και προκάλεσε κρίση στην βρετανική μοναρχία, είχε έραστη την στιγμή που διατηρούσε δεσμό με τον εστεμμένο.

Η αποκάλυψη προέρχεται από έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης που ήλθαν την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητος.

Ο εραστής, ονόματι Γκάι Μάρκους Τράντλ, αμερικανικής καταγωγής, όπως άλλωστε και η κα Σίμσον, ήταν παντρεμένος διέμενε στο Γιόρκ της Βόρειας Αγγλίας και ήταν πωλητής αυτοκινήτων Φόρντ.

Ο δεσμός της Γουόλλις Σίμσον με τον βασιλέα Εδουάρδο 8ο κλυδώνισε την βασιλική οικογένεια η οποία ήταν κάθετα αντίθετη με την σχέση.

Εκτός της ταπεινής της καταγωγής η Γουόλις Σίμσον ήταν επιπλέον διαζευγμένη και ο γάμος της με τον Εδουάρδο οδήγησε στην παραίτηση του από τον θρόνο.

Η σχέση της κοσμικής κυρίας με τον βασιλιά της Βρετανίας κινητοποίησε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες αρχισαν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τις επαφές της κ. Σίμσον.

Ετσι, ανακάλυψαν, το 1935, πριν τον γάμο της με τον Εδουάρδο όταν είχε σχέση με τον βασιλέα ότι παράλληλα, διατηρούσε ερωτικό δεσμό με ένα απλό πωλητή αυτοκινήτων.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κρίση κολοσσός των Μέσων Ενημέρωσης
 

Το Ιντερνετ αποδεικνύεται αντιοικονομικό

Η εταιρεία AOL Time Warner, η μεγαλύτερη εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης στον κόσμο, ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες στην ιστορία.

Παράλληλα ανακοινώνεται και η αποχώρηση του αντιπροέδρου της Τέντ Τέρνερ.

Ο ισολογισμός της AOL για το 2002 καταγράφει ένα τρομακτικό έλλειμα της τάξεως των 100 δισ. δολλαρίων.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου οι ζημιές της εταιρείας ξεπερνούν τα 45 δισ. δολλάρια.

Οι συντριπτικές απώλειες της AOL Time Warner, προέρχονται από τον τομέα του Ιντερνετ.

Τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται βασικά από τις κινηματογραφικές της παραγωγές με κορωνίδα το έπος "Ο Αρχοντας των δακτυλιδιών"

Αποχωρεί ο Τέρνερ

Ο Τέντ Τέρνερ, ιδρυτής του CNN, ιδιοκτήτης του έως την εξαγορά του από την Time Warner και αντιπρόεδρος της AOL-Time Warner εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρηση του.

Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας η αποχώρηση του κ. Τέρνερ αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους.

Ο ίδιος ο Τέντ Τέρνερ είπε στους δημοσιογράφους:

" Οπως γνωρίζετε, αυτή η εταιρεία έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στην ζωή μου για 50 ολόκληρα χρόνια. Την εμπιστεύομαι σε καλά χέρια και θεωρώ ότι διαθέτει το δυναμικό να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος".


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 12:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιρακ διχάζει τους Ευρωπαίους
 

Μπλερ και Μπερλουσκόνι, υπέρμαχοι της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ

Την στιγμή που οι ΗΠΑ μπαίνουν στην τελική φάση των διπλωματικών διαβουλεύσεων τους για το θέμα του Ιράκ, βαθαίνει το χάσμα μεταξύ τών Ευρωπαίων Συμμάχων τους.

Οι ηγέτες οκτώ ευρωπαικών χωρών με ανοιχτή επιστολή τους καλούν τους ευρωπαίους εταίρους τους να συνταχθούν με τις ΗΠΑ, προειδοποιόντας ότι μια από τις μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου στο Ιράκ θα είναι η παραδοσιακή σχέση Ευρώπης-ΗΠΑ.

Η επιστολή δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και την υπογράφουν οι ηγέτες της Ισπανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Δανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας.

Η επιστολή, εκτιμούν οι ανταποκριτές θα χρησιμοποιηθεί σπό την Ουάσινκτον για να τεκμηριώσει την θέση της για την δημιουργία μιας "Συμμαχίας χωρών που προθυμοποιούνται να συνταχθούν με τις ΗΠΑ". εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Στα πλαίσια των διπλωματικών του επαφών, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συζητήσει την κρίση του Ιράκ την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τονυ Μπλερ θα ανταλλάξει απόψεις με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ, όπου το Σαββατοκύριακο θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον Τζορτζ Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίδοξοι βομβιστές συλλαμβάνονται στην Καμπούλ
 

Επίθεσεις εναντίον αμερικανικών στόχων

Ανδρες της αμερικανικής δύναμης που σταθμεύει στο Αφγανιστάν συνέλλαβαν τρείς ανδρες οι οποίοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοικησης δήλωσε ότι οι τρείς άνδρες συνελλήφθησαν κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην πρωτευουσα του Αφγανιστάν και πως στην κατοχή τους βρέθηκαν εκρηκτικά και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών.

Την ίδια στιγμή, στο Νότιο Αφγανιστάν, συνεχίζεται η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά των υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα που έχουν ανασυνταχθεί και δρούν στην μεθόριο με το Πακιστάν.

Από στελέχη της Διεθνούς Δύναμης Σταθερότητας στο Αφγανιστάν εκφράζονται φόβοι ότι μια στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, θα αναζωπυρώσει και ενδεχομένως θα ενισχύσει τα ισλαμικά στοιχεία που δρούν ακόμα στις απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατά του πολέμου μέλος της Ιρακινής αντιπολίτευσης
 

Ο ιρακινός λαός έχει υποφέρει αρκετά, λέει η ιρακινή αντιπολίτευση

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο Σαρίφ Αλί, εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης, Εθνική Συνέλευση του Ιράκ, τάσσεται εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους, πιστεύοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να επιθυμεί τον πόλεμο. Οι λογικοί άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν έναν πόλεμο. Οι περισσότεροι Ιρακινοί δεν επιθυμούν τον πόλεμο και είναι γεγονός ότι ή πολιτική του Σαντάμ Χουσεΐν έχει προκαλεσει, μέχρι στιγμής, δύο πολέμους . Αυτός είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν τρίτο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο. Όμως, από τη στιγμή που δεν γίνεται αυτό, η διεθνής κοινότητα οφείλει να σκεφθεί άλλες μεθόδους για την ανατροπή του καθεστώς της Βαγδάτης. Ωστόσο, ο πόλεμος πια είναι μάλλον αναπόφευκτος» είπε ο Σαρίφ Αλί.

Ενότητα της αντιπολίτευσης;

Ο Σαρίφ Αλί είπε ότι υπάρχει διάλογος και συντονισμός ανάμεσα σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράκ και ορισμένες χώρες της Δύσης.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως ο διάλογος επικεντρώνεται στο τι θα γίνει στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Η ιρακινή αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.

Τα όπλα μαζικού ολέθρου

Ο Σαρίφ Αλί δεν θεωρεί ότι για τους Ιρακινούς το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής που καταγγέλλεται πως διαθέτει η Βαγδάτη, αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και τις παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να το αποτρέψουν ούτε οι επιθεωρητές όπλων ούτε τα ψηφίσματα για αφοπλισμό, είπε.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα. Το επικίνδυνο σε αυτή την υπόθεση είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως αυτό του Σαντάμ Χουσεΐν» υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ διχάζει την Ευρώπη
 

Η Ισπανία είναι ένας από τους λίγους συμμάχους των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι αντιπαραθέσεις για την αναγκαιότητα πολεμικής σύρραξης μεταφέρθηκαν και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου ξέσπασαν έντονες διαφωνίες για το ρόλο της Συμμαχίας στον διαφαινόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Το επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των υποστηρικτών τους από τη μία πλευρά, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, και της Γαλλίας και Γερμανίας από την άλλη είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην προστασία της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει η βρετανική Τάιμς (The Times) η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο μπλόκαραν τη αμερικανική πρόταση να σταλούν αμυντικοί πύραυλοι Πάτριοτ καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη στη Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ κατά τη διάρκεια της καθημερνής ενημέρωσης Τύπου την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι οι νατοϊκές χώρες που αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια είναι τέσσερις.

Αν και ο αμερικανός υπουργός δεν κατονόμασε τις χώρες που διαφώνησαν, σύμφωνα με τους ανταποκριτές πρόκειται για την Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Άρθρο οκτώ ευρωπαίων ηγετών

Οι αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ συνεχίζονται και μέσω του ευρωπαϊκού Τύπου.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις, οκτώ ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην Τάιμς απευθύνουν έκκληση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση υποστήριξης προς την Ουάσιγκτον.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς και οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Δανίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας λένε ότι οι διατλαντική σχέση δεν πρέπει να πέσει θύμα των προσπαθειών του ιρακινού καθεστώτος να απειλήσουν την παγκόσμια ασφάλεια.

Απευθύνουν έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προασπίσει την αξιοπιστία του και να εξασφαλίσει ότι το Ιράκ συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του.

Από την επιστολή των οκτώ Ευρωπαίών ηγετών λείπουν χαρακτηριστικά τα ονόματα των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας -των δύο χωρών που έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα πολέμου κατά του Ιράκ και έχουν χαρακτηριστεί από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «παλιά Ευρώπη».

Περισσότερος χρόνος

Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών για το Ιράκ οι μόνιμοι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν την αντίθεση τους στην άμεση προσφυγή στα όπλα και ζήτησαν περισσότερο χρόνο έτσι ώστε οι επιθεωρητές όπλων να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.

Ο κύριος Σολάνα μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι τα επιχειρήματα υπέρ της πολεμικής σύρραξης δεν είναι πειστικά και ότι η διπλωματία θα πρέπει να έχει την προτεραιότητα στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίθετη στον πόλεμο η ιρακινή αντιπολίτευση
 

Ο ιρακινός λαός έχει υποφέρει αρκετά, λέει η ιρακινή αντιπολίτευση

Συνέντευξη στην Ειρήνη Ρουμπόγλου

Ο Σαρίφ Αλί, εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης, Εθνική Συνέλευση του Ιράκ, τάσσεται εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους, πιστεύοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να επιθυμεί τον πόλεμο. Οι λογικοί άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν έναν πόλεμο. Οι περισσότεροι Ιρακινοί δεν επιθυμούν τον πόλεμο και είναι γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει επιφέρει μέχρι στιγμής δύο πολέμους στο λαό της χώρας. Αυτός είναι και ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει έναν τρίτο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο. Όμως, από τη στιγμή που δεν γίνεται αυτό, η διεθνής κοινότητα οφείλει να σκεφθεί άλλες μεθόδους για την ανατροπή του καθεστώς της Βαγδάτης. Ωστόσο, ο πόλεμος πια είναι μάλλον αναπόφευκτος» είπε ο Σαρίφ Αλί.

Ενότητα της αντιπολίτευσης;

Ο Σαρίφ Αλί είπε ότι υπάρχει διάλογος και συντονισμός ανάμεσα σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράκ και ορισμένες χώρες της Δύσης.

Αλλά παραδέχτηκε πως ο διάλογος αυτός επικεντρώνεται στο τι θα γίνει στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Η ιρακινή αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης.

Τα όπλα μαζικού ολέθρου

Ο Σαρίφ Αλί δεν θεωρεί ότι για τους Ιρακινούς το κυρίαρχο θέμα είναι αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής που καταγγέλλεται πως διαθέτει η Βαγδάτη, αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και τις παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να το αποτρέψουν ούτε οι επιθεωρητές όπλων ούτε τα ψηφίσματα για αφοπλισμό, είπε.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιου είδους όπλα. Το επικίνδυνο σε αυτή την υπόθεση είναι πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως αυτό του Σαντάμ Χουσεΐν» υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο εκπρόσωπος του κόμματος της ιρακινής αντιπολίτευσης, Εθνική Συνέλευση του Ιράκ.


Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς κυβέρνηση συνασπισμού το Ισραήλ
 

Τα πράγματα δεν τελείωσαν με την εκλογική νίκη του Αριέλ Σαρόν

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Νέες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η παρέμβαση του προέδρου του Ισραήλ και η έκκληση που απηύθυνε στον ηγέτη του εργατικού κόμματος Άμραμ Μίτζνα για αποδοχή της πρότασης συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η παρέμβαση του προέδρου Κατσάβ ήρθε σε μια χρονική στιγμή όπου ήδη είχαν ξεκινήσει παρασκηνιακά οι συζητήσεις στο εργατικό κόμμα για να ασκηθούν πιέσεις από μερίδα στελεχών ώστε ο κ.Μίτζνα, να διαφοροποιήσει τη θέση του ή αλλιώς να κατανοήσει ότι λίαν συντόμως θα αμφισβητηθεί.

Μέχρι στιγμής ο ηγέτης του εργατικού κόμματος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.

Το γεγονός πως το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του στις εκλογές της Τρίτης είναι το χειρότερο που υπήρξε από το 1949 προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ασχέτως από το τι είχε δηλώσει προεκλογικά –για μη συμμετοχή του σε κυβέρνηση του Σαρόν- ένα μεγάλο μέρος βουλευτών του, κατέστησαν σαφές ότι δυσανασχετούν με την απόφαση για παραμονή στην αντιπολίτευση.

Προβληματισμοί Σαρόν

Τα πράγματα όμως δεν είναι αισιόδοξα ούτε για το νικητή των εκλογών αυτών αφού το να σχηματίσει ο Σαρόν μια κυβέρνηση με τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα του δημιουργεί προβλήματα τα οποία είναι πέρα των προσδοκιών του.

Καταρχάς το Σινούι κόμμα που κατέλαβε την τρίτη θέση σε αυτές τις εκλογές, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα φιλοξενεί στους κόλπους της, τα ορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ και ο κ. Λαπίντ –ηγέτης του Σινούι– ζήτησε από το Μίτζνα να απομακρυνθεί από τις δηλώσεις του παρελθόντος και να σχηματίσουν τα τρία κόμματα (Λικούντ - Εργατικό - Σινούι) μια κυβέρνηση η οποία θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών.

Η ίδια επιθυμία φέρεται να διακατέχει και τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες κατανοεί πως εφόσον συνεργαστεί μόνο με ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των πολιτών αφού τα κόμματα αυτά δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Το περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης για το Σαρόν είναι τριάντα ημέρες και όπως βεβαίως διαφαίνεται τις μελλοντικές εξελίξεις θα ορίσει και θα κατευθύνει ο δεύτερος των εκλογών δηλαδή το εργατικό κόμμα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.