Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-31

  1. «Θέμα εβδομάδων οι αποφάσεις για το Ιράκ»
  2. Προβληματισμός Σαρόν για τη νέα κυβέρνηση.
  3. Τουρκία: Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  4. Τουρκία: Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  5. Μπλερ: 'Ο Σαντάμ παραμένει προκλητικός'
  6. Σε χαμηλούς τόνους η Κομισιόν για τους 'οκτώ'
  7. Νέα προειδοποίηση στη Β. Κορέα
  8. Διαδηλώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
  9. Η δυσκολότερη προεδρία
  10. Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν
  11. «Υπο όρους οι συνομιλίες επιθεωρητών –Ιράκ »
  12. Κρίσιμη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ
  13. Διχάζεται η Ευρώπη για το Ιράκ
  14. Σιδηροδρομική τραγωδία νοτίως του Σίδνεϊ
  15. Άμεση λήψη αποφάσεων για το Ιράκ ζητά ο Μπους
  16. Η δυσκολότερη προεδρία
  17. Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη βόμβας
  18. Σιδηροδρομική τραγωδία νοτίως του Σίδνεϋ
  19. Μπους: 'Πρέπει να λυθεί η κρίση μες στις ερχόμενες εβδομάδες'
  20. Σε ισόβια ο 'βομβιστής με το παπούτσι'
  21. Σε ισόβια ο 'βομβιστής με το παπούτσι'

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 23:27 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θέμα εβδομάδων οι αποφάσεις για το Ιράκ»
 

Ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί ή θα τον αφοπλίσουμε επανέλαβε ο Μπους

Στις πάγιες θέσεις τους για τον κίνδυνο που κατά την άποψή τους αποτελεί ο Σαντάμ Χουσείν και τις σχέσεις του με τρομοκρατικά δίκτυα όπως αυτό της Αλ Κάιντα αναφέρθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι δυο ζητήματα που συνδέονται.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους σημείωσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο και επανέλαβε αρκετές φορές ότι η λήψη της τελικής απόφασης είναι θέμα εβδομάδων και όχι μηνών.

Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να καθυστερήσεις τις αποφάσεις θα συναντήσει την αντίδραση των ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ερώτηση αν θεωρεί απαραίτητο δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης ανέφερε ότι το ψήφισμα 1441 δίνει τι δικαίωμα επίθεσης χωρίς νέα προσφυγή στον ΟΗΕ.

Πάντως όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσινγκτον οι δυο άνδρες φάνηκε για πρώτη φορά να εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το χρόνο που θα πρέπει να δωθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να συνεχίσουν το έργο τους.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα του βρετανικού Τύπου του Σαββάτου θεωρεί ότι δώθηκε χρονικό περιθώριο έξι εβδομάδων στον Σαντάμ Χουσεϊν.

Ελληνική πρωτοβουλία

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ επιχειρεί να προγραμματίσει συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των 15 χωρών μελών αλλά και των υποψηφίων χωρών με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής για το Ιράκ.

Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι στη συνάντηση ενδέχεται να προσκληθούν και υπουργοί γειτονικών του Ιράκ χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως διέψευσε φήμες ότι σχεδιάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής για την αντιμετώπιση των διαφωνιών που διαφαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ σε σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 19:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβληματισμός Σαρόν για τη νέα κυβέρνηση.
 

Ο εκλογικός «πόλεμος» δεν τελείωσε για τον Σαρόν

Του Πάνου Χαρίτου, Ιερουσαλήμ

Όταν πριν από μια εβδομάδα οι αναλυτές του κόμματός του, ενημέρωναν τον κ. Σαρόν πως θα έχουν μια αύξηση του ποσοστού και των εδρών που κατέχουν στο κοινοβούλιο, ελάχιστοι από το επιτελείο του είχαν ήδη συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών.

Πλέον, όλοι τους έχουν κατανοήσει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα με την πολιτική εξέλιξη του Λικούντ και την παρουσία του στα τεκταινόμενα το προσεχές διάστημα (δηλαδή την μετά Ιράκ εποχή).
Μπορεί σε όλο το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική ηγεσία να αδιαφορούσε για τα όσα διαδραματίζονταν στα παλαιστινιακά εδάφη και την πολιτική που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως το γεράκι του πολιτικού στίβου του Ισραήλ γνωρίζει πως σύντομα η διπλωματία των αμερικανών θα αλλάξει ρότα.


Το γεράκι του πολιτικού στίβου του Ισραήλ γνωρίζει πως σύντομα η διπλωματία των Αμερικανών θα αλλάξει ρότα
Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, εδώ και περίπου ένα μήνα (δηλαδή πολύ πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου στο Νταβός) είχε ξεκινήσει ένας αγώνας ταχύτητας από το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας ώστε να πείσει την Ουάσιγκτον για την αναγκαιότητα παρέμβασής της και ανάληψης πρωτοβουλίας στο παλαιστινιακό.

Ο βασιλιάς Αμντάλα ο οποίος στην προσπάθειά του αυτή έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας, είχε ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την παρέμβασή του και την άσκηση πιέσεων προς την ισραηλινή πλευρά, κάτι το οποίο για τον αραβικό κόσμο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, να συμβεί ταυτόχρονα με τις πολεμικές προετοιμασίες για επέμβαση στο Ιράκ.

Αμερικανική παρέμβαση

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύθηκε πως το παλαιστινιακό θα αποτελέσει την αμέσως επόμενη προτεραιότητά του, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό σαφές πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το βαθμό συνεργασίας των αράβων με την Ουάσιγκτον και την παροχή διευκολύνσεων προς τις αμερικανικές δυνάμεις. Με λίγα λόγια το παλαιστινιακό θα αποτελέσει το «καρότο» της δύσης για τους άραβες


Οι εκκλήσεις για διάλογο του Μίτζνα δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους
Το σχέδιο στο οποίο εργάζονται αμερικανοί διπλωμάτες για το παλαιστινιακό δεν είναι ακόμα απόλυτα διαμορφωμένο. Ωστόσο σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ για τον οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο εφόσον δεν αποσυρθεί οικειοθελώς από τα πολιτικά πράγματα, να του ασκηθούν πιέσεις ώστε να αποδεχθεί έναν πρωθυπουργό που θα του υποδειχθεί από την Ουάσιγκτον και θα κληθεί να τον ορίσει ο ίδιος.

Ο Αραφάτ θα παραμείνει ο πρόεδρος των παλαιστίνιων με ελάχιστες όμως αρμοδιότητες και κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα. Βεβαίως σε όλα αυτά τα σενάρια δεν έχει συνυπολογιστεί η στάση και πράξεις του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος με εντελώς διαφορετικά δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σίγουρα να κατανοήσει ότι αμέσως μετά το τέλος των (αναμενόμενων) επιχειρήσεων στο Ιράκ, θα κληθεί στο ίδιο τραπέζι για την έναρξη του διαλόγου, με τον Μοχάμεντ Νταχλάν, τον Αμπού Μάζε (εξετάζεται σοβαρά και το όνομα του Μαρουάν Μπαργκούτι)ή όποιον άλλο μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει καταφέρει να πείσει τη δύση ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Ηττα για τον αραβικό κόσμο

Ο αραβικός τύπος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ, το χαρακτήρισε ως ήττα, για τις όποιες πιθανότητες υπήρχαν για ειρήνευση στην περιοχή. Όμως αυτό που δεν έθιξαν οι παλαιστίνιοι αναλυτές, είναι το γεγονός πως ο Σαρόν βρίσκεται πλέον παγιδευμένος από τη σκληροπυρηνική πολιτική που ακολούθησε στο παρελθόν.


Η νίκη Σαρόν δεν ευχαρίστησε τον αραβικό κόσμο
Γνωρίζει πολύ καλά, πως στις προτάσεις της Ουάσιγκτον, θα εμπεριέχεται η θέση για κλείσιμο ορισμένων από τους οικισμούς εποίκων και η επιστροφή εδαφών της δυτικής όχθης στους παλαιστίνιους.
Γνωρίζει επίσης πως με μια κυβέρνηση με τα κόμματα της άκρας δεξιάς, δεν θα υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις και διάλογο και βεβαίως ο συνασπισμός – και κατ' επέκταση η κυβέρνηση - θα πέσουν, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Κατανοεί πως η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών τον εμπιστεύονται για τη διαχείριση της κρίσης, όμως αυτό που τον προβληματίζει είναι πως όλοι όσοι βρίσκονται τριγύρω του, κάνουν λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα διαχειριστεί την ειρήνη.

Εάν θα το πετύχει ή όχι είναι σίγουρα δύσκολο να απαντηθεί, ωστόσο δείχνει να έχει πειστεί, πως ο χρονικός ορίζοντας, για την παραμονή του στην πρωθυπουργία, εξαρτάται από το αν θα χειριστεί την κρίση ως πολιτικός και όχι ως στρατηγός.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 21:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μέσω του κοινοβουλίου μέτρα στρατιωτικής δράσης για την περίπτωση που θα εκδηλωθεί επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν γίνεται σαφής αναφορά στην παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στις ΗΠΑ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση φέρνει τη Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στη στρατιωτική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.


Οι Κούρδοι του Ιράκ ανησυχούν για ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τη χώρα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τη Βαγδάτη.

«Εάν δεν παρασχεθεί βοήθεια η αξιοπιστία της συμμαχίας θα μηδενιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η ανάγκη ή όχι στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας αποτέλεσε αφορμή έντονης διαφωνίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ που έφτασε στα όρια έντονης φραστικής αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο της Γαλλίας.

Το Συμβούλιο άλλωστε αναφέρεται σε συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει την στάθμευση ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος αλλά και την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γιακίς κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία εισέλθει στο Ιράκ θα το κάνει απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους και να αποτρέψει κύμα μεταναστών προς το έδαφός της.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 21:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
 


Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μέσω του κοινοβουλίου μέτρα στρατιωτικής δράσης για την περίπτωση που θα εκδηλωθεί επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν γίνεται σαφής αναφορά στην παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στις ΗΠΑ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση φέρνει τη Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στη στρατιωτική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τη χώρα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τη Βαγδάτη.

«Εάν δεν παρασχεθεί βοήθεια η αξιοπιστία της συμμαχίας θα μηδενιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η ανάγκη ή όχι στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας αποτέλεσε αφορμή έντονης διαφωνίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ που έφτασε στα όρια έντονης φραστικής αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο της Γαλλίας.

Το Συμβούλιο άλλωστε αναφέρεται σε συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει την στάθμευση ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος αλλά και την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γιακίς κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία εισέλθει στο Ιράκ θα το κάνει απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους και να αποτρέψει κύμα μεταναστών προς το έδαφός της.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 17:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: 'Ο Σαντάμ παραμένει προκλητικός'
 

Δεν υπάρχει απόλυτη συνεργασία της Βαγδάτης με τους επιθεωρητές πιστεύει ο κ. Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλερ είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ( ο Σαντάμ Χουσεΐν ) παραβιάζει το ψήφισμα,» δήλωσε ο κ. Μπλερ σε συνέντευξη του στο ΒΒC.

«Σαφώς πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί.»

Ημερομηνίες κλειδιά
31 Ιαν.- Συνάντηση Μπους Μπλερ
5 Φεβρ. Ο Πάουελ στον ΟΗΕ
14 Φεβρ. Νέα έκθεση επιθεωρητών
Ο κ. Μπλερ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως τα όπλα που διαθέτει ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούν εργαλείο διαιώνισης για το βάρβαρο και αυταρχικό καθεστώς του, γ και γι' αυτό πρέπει να αφοπλιστεί.

«Αλλά στο θέμα αυτό δεν μετρά μόνο η γνώμη μου, θα πρέπει να αποτελέσει συμπέρασμα της διεθνούς κοινότητας συνολικά.»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε όμως ότι είναι σημαντικό να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

«Και έαν, όπως προβλέπω, οι επιθεωρητές συνεχίσουν να μάς λένε την αλήθεια, ότι δηλαδή το καθεστώς δεν συνεργάζεται, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα δράσουν,» λέει ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, ο οποίος προσθέτει ότι η διαδικασία που ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη έχει αποτέλεσμα.

Οι ανταποκριτές λένε ότι αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Τόνι Μπλερ στον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στη συνάντηση τους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Έχουν και άλλοι σειρά…

Λίγο πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε στο BBC στην Ουάσινγκτον, ότι το Ιράκ δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα:

«Η Αλ Κάιντα και η Βόρεια Κορέα αποτελούν επίσης απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την έγκριση ενδεχόμενης επίθεσης.

Πάντως Βρετανικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζορτζ Μπους ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει περισσότερο χρόνο πριν προχωρήσουν σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ επιχειρεί να προγραμματίσει συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των 15 χωρών μελών αλλά και των υποψηφίων χωρών με στόχο τη χάραξη κοινής πολιτικής για το Ιράκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως διέψευσε φήμες ότι σχεδιάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής για την αντιμετώπιση των διαφωνιών που διαφαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ σε σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε χαμηλούς τόνους η Κομισιόν για τους 'οκτώ'
 

Μπλερ και Μπερλουσκόνι, υπέρμαχοι της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ

Του Γιώργου Δαράτου απο τις Βρυξέλλες.

Χαμηλό προφίλ θέλησε να κρατήσει και η Κομισιόν στην ιστορία της επιστολής των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών που τάχθηκαν με τις ΗΠΑ στην υπόθεση του Ιράκ.

Εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων γι' αυτό το ζήτημα επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι 15 το περιεχόμενο της κοινής απόφασης που έλαβαν για το Ιράκ την περασμένη Δευτέρα, στα πλαίσια του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι στο μέλλον η Κομισιόν θέλει ν΄αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μια γνήσια κοινή εξωτερική πολιτική της Κοινότητας στα πλαίσια των αποφάσεων και των κατευθύνσεων που χαράζουν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα προβλήματα ως προς την «προς τα έξω» εμφάνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εξαιτίας αυτής της επιστολής των οκτώ – δεν προκαλούνται από το περιεχόμενο της ίδιας της επιστολής, το οποίο δεν απέχει ουσιαστικά από τις θέσεις του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της περασμένης Δευτέρας.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί οι οκτώ για να πουν περίπου τα ίδια πράγματα νιώθουν την ανάγκη να βγουν εκτός Κοινοτικών Θεσμικών πλαισίων και αυτή η «έξοδος» τους είναι που δημιουργεί ερωτηματικά στην Κοινή Γνώμη για το αν και κατά πόσο έχει σπάσει το Κοινοτικό μέτωπο ως προς το Ιράκ απέναντι στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά κάθε διαφοροποίηση της θέσης της Επιτροπής αλλά και της Κοινότητας από τις απόψεις και θέσεις που διατύπωσε για το ίδιο θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που η χώρα του ασκεί την προεδρία στην Ένωση.

Το μόνο σημείο για το οποίο ακούστηκαν δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα ήταν η καθυστέρηση για πολλές ώρες αντίδρασης της ελληνικής προεδρίας στη δημοσίευση της ανοικτής επιστολής των οκτώ.

Η μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «Le Soir» κάτω από τον τίτλο «Η Ευρώπη διχάζεται στο θέμα του Ιράκ» χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία των οκτώ ως «ένα άνευ προηγουμένου ταπεινωτικό ράπισμα στην ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής».

Στην ουσία όμως οι οκτώ δε λένε τίποτε περισσότερο από τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράταση του έργου των επιθεωρητών, προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος κ.λ.π.

Στην πραγματικότητα έλεγαν χθες πηγές της Κομισιόν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά στον τύπο, στην δημοσίευση της επιστολής και όχι στο περιεχόμενος της.

Από την πλευρά τους οι εκατοντάδες ξένοι δημοσιογράφοι – ανταποκριτές στις Βρυξέλλες επεσήμαναν την αδικαιολόγητη ανυπαρξία έγκαιρης και έγκυρης αντίδρασης της Ελληνικής προεδρίας η οποία θα όφειλε κατ' αυτούς να είχε κατακλύσει τα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ με δηλώσεις της τέτοιες που θα έβαζαν τα πράγματα στη θέση τους και δε θα προσέφεραν τη δυνατότητα στην Κοινή Γνώμη των χωρών μελών να μιλάει για επιτυχία των ΗΠΑ λόγω της διάσπασης των Ευρωπαίων.

Οσο για την «προσβολή» του κ. Σημίτη που δεν τον ενημέρωσαν ο Ιταλός και ο Βρετανός ομόλογος του - λένε στις Βρυξέλλες - αυτή είναι ασήμαντη μπροστά στον πλήρη αποκλεισμό από κάθε ενημέρωση των ηγετών των δυο μεγαλυτέρων κοινοτικών χωρών, του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Σρεντερ.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 18:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προειδοποίηση στη Β. Κορέα
 

Οι σχέσεις των δύο δυνάμεων παραμένουν τεταμένες απο τον περασμένο Οκτώβριο

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει την παρασκευή πλουτωνίου κατάλληλου για την κατασκευή όπλων.

Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν «προκλητική και θα είχε πρόθεση να υποβιβάσει και να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα,» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ.

Οι ΗΠΑ απευθύνουν την προειδοποίηση στο Ιράκ, αφού αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν φορτηγά που μετέφεραν ράβδους πλουτωνίου από το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκ Μπιόν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκ Γιανγκ.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορειου Κορέας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Ουάσιγκτον μετά την απόφαση της Πιονγ Γιανγκ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Οι ειδική λένε ότι εάν πραγματικά η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας έχει ξεκινήσει τη μεταφορά οκτώ χιλιάδων ράβδων πλουτωνίου, που ήταν αποθηκευμένοι στη Γιονγκ Μπιον, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι προσπαθεί να κρύψει τα αποθέματα της ή ότι τα μεταφέρει σε ειδικό εργοστάσια για να κατασκευάσει βόμβες πλουτωνίου.

«Δεν συμμορφώνεται»

Η Βόρειος Κορέα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών όπλων στις 10 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, είπε ότι η στάση που τηρεί η Βόρειος Κορέα στο θέμα των πυρηνικών πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στον ήδη ταλαιπωρημένο λαό της χώρας.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 16:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Είπαν στους Γάλλους να μην ξαναγυρίσουν

Η Γαλλία καλεί τους υπηκόους της στην Ακτή Ελεφαντοστού να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, στο Αμπιτζάν.

Περίπου 1.500 Γάλλοι υπήκοοι έχουν παγηδευτεί στο αεροδρόμιο από τους υποστηρικτές του προέδρου Λωράν Γκμπάγκμπο.

Οι Γάλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να ελένξουν την κατάσταση και ένας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα.

Οι υποστηρικτές του προέδρου κατηγορούν την πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γαλλία, ότι προσπάθησε να μοιραστεί την εξουσία με τους αντάρτες κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο άνδρας που, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ακτής Ελεφαντοστού, Σεϊντού Ντιάρα, επρόκειτο να φθάσει την Παρασκευή στο Αμπιτζάν για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Ο Ντιάρα είναι ο πρωθυπουργός των Γάλλων,» φώναζαν εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές, οι οποίοι απειλούσαν τις γαλλικές οικογένειες που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας τους να μην ξαναγυρίσουν.

Περίπου 16 χιλιάδες Γάλλοι υπήκοοι ζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού και κάποιες μεγάλες εταιρείες, στις αρχές της εβδομάδας, ναύλωσαν αεροσκάφη για να μεταφέρουν οικογένειες και προσωπικό εκτός της χώρας.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Η δυσκολότερη προεδρία
 

Η Ελληνική προεδρία, λόγω της συγκρυρίας, θεωρείται από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών

Του Στέφανου Διανέλλου

Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.

Ελληνική προεδρία
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ, όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ένωσης στο ζήτημα αυτό.

«Σωκράτης και Πλάτων»

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:


Άννα Διαμαντοπούλου: «H επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία»
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας, ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».

Οι τρεις προηγούμενες φορές

Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την ελληνική προεδρία, το 1988 η προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 φιλοξένησε στην Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Ατού και αδυναμίες

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Eκόνομιστ» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής προεδρίας:


O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ
Άννα Διαμαντοπούλου
«Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.

«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο Μπρους Κλαρκ.

Η δικλείδα ασφαλείας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:

«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν στην εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η γενική γραμματεία του συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη».


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 14:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν
 

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές φρίκης.

Πληροφορίες απ' το Αφγανιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη έξω από την πόλη Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Είναι το χειρότερο πράγμα που έχω δει
Αυτόπτης μάρτυρας

Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο που διέσχιζε γέφυρα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη, όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι επρόκειτο για βόμβα που είχαν τοποθετήσει ομάδες των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, ο οδηγός, που είναι ένας από τους δύο επιζώντες, είπε ότι το λεωφορείο πέρασε από νάρκη, την οποία είναι πιθανό να έφεραν στην επιφάνεια τα νερά της βροχής.

Οι αρχές πλέον, σχεδόν αποκλείουν την πιθανότητα να επρόκειτο για βομβιστική επίθεση που στόχο είχε Αφγανούς στρατιώτες, καθώς ο δρόμος που διέσχιζε το λεωφορείο είναι ένας που δεν χρησιμοποιείται από το στρατό.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 11:07 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υπο όρους οι συνομιλίες επιθεωρητών –Ιράκ »
 

Οι επιθεωρητές ζητάνε περισσότερη συνεργασία

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες εάν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων.

Ο κ. Μπαραντέι είπε χαρακτηριστικά ότι το Ιράκ πρέπει να κάνει «βήματα μπροστά» - για παράδειγμα να επιτρέψει τις προσωπικές συνεντεύξεις με ιρακινούς επιστήμονες – προκειμένου να γίνει δεχτή η πρόταση της Βαγδάτης για συνομιλίες τόσο από τον ίδιο όσο και από τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Τζορτζ Μπους διεμήνυσε ότι θα δώσει στη διεθνή διπλωματία χρονικό περιθώριο μόλις «μερικών εβδομάδων και όχι μηνών» για να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με το Ιράκ.

Προσωπικές συνεντεύξεις

Την Πέμπτη, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι προσκαλεί τους κυρίους Μπλιξ και Μπαραντέι για συνομιλίες πριν την παράδοση της επόμενης επίσημης αναφοράς τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 Φεβρουαρίου.

Όμως ο κ. Μπαραντέι κατέστησε σαφές ότι η απόφαση του θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των ιρακινών αρχών.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος όταν θα φτάσουμε εκεί,» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ιδιαιτέρως, ο κ. Μπαραντέι ζήτησε από το Ιράκ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να επιτρέψει στην ομάδα των επιθεωρητών να υποβάλουν σε συνεντεύξεις ιρακινούς επιστήμονες, χωρίς την παρουσία ιρακινών αξιωματούχων.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 12:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ
 

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι μπορεί να επιστρέψουν σύντομα στη Βαγδάτη

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία αποφασίζουν σήμερα τα επόμενα βήματα της εκστρατείας κατά του Ιρακινού καθεστώτος, στη συνάντηση που θα έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, με τον πρόεδρο Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ.


Μπλερ και Αθνάρ υποστηρίζουν τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον
Βρετανικές πηγές λένε ότι ο κ. Μπλερ θα ζητήσει από το συνομιλητή του περισσότερο χρόνο πριν προχωρήσουν σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ώστε να συνεχισθούν οι επιθεωρήσεις όπλων του ιρακινού οπλοστασίου, να αρθούν οι επιφυλάξεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, και Κίνας - και μετά να εκδοθεί ένα δεύτερο ψήφισμα, τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ Χουσείν.

Οι ΗΠΑ εμμένουν στην απόφαση τους. Λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Τζορτζ Μπους διεμήνυσε ότι θα δώσει στη διεθνή διπλωματία χρονικό περιθώριο μόλις «μερικών εβδομάδων και όχι μηνών» για να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με το Ιράκ.

Κάποιοι αμερικανοί πολιτικοί, όπως ο ανώτατος γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τομ Ντασλ, ελπίζουν ότι ο Τόνι Μπλερ μπορεί να κατευνάσει τις πολεμικές διαθέσεις του αμερικανού προέδρου.


H κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες
Τζορτζ Μπους
Όμως ο ανταποκριτής του BBC, Γκούτο Χάρι, ο οποίος ακολουθεί τον Τόνι Μπλερ, στο Καμπ Ντέιβιντ, είπε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του, ότι, δηλαδή, οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες τους.

Ρήξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κ. Μπλερ λίγο πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο φρόντισε να εξασφαλίσει τη στήριξη επτά ακόμη χωρών της Ευρώπης, που φαίνεται ότι πλέον είναι διατεθειμένες να υιοθετήσουν την αυστηρή πολιτική γραμμή των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία εάν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Ο κ. Μπλέρ, ο Ισπανός ομόλογος του και έξη ακόμα Ευρωπαίοι ηγέτες εξέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία τίθενται στο πλευρό της Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας από τους συνυπογράφοντες, είχε αυτή την εβδομάδα διαδοχικές συναντήσεις με τον Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους, τους οποίους δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει, ενώ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «εγγύηση για τη δημοκρατία».

Όμως η Ευρώπη παραμένει διχασμένη, ο Έλληνας πρωθυπουργός που αυτή τη στιγμή έχει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι ο «ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η πρωτοβουλία δεν συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος».

Ανάλογη άποψη διετύπωσε και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία.

Αρνητική ήταν και η αντίδραση του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε:

«Yπάρχει η ευρωπαϊκή θέση των 15 και όχι των οκτώ, η οποία καθορίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα: πρόκειται για την ευρωπαική θέση, όπως την επανέλαβε η ελληνική προεδρία. Όλα τα άλλα πρέπει να εκληφθούν ως απόψεις των μελών που έχουν δικαίωμα να έχουν τις δικές τους αποψεις.»


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Διχάζεται η Ευρώπη για το Ιράκ
 

Για απομόνωση του Σρέντερ και του Σιράκ κάνει λόγο αμερικανική εφημερίδα

Οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση υποστήριξης της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράκ, την οποία απέστειλαν σε εφημερίδες στην ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αλλά και η Βρετανική Taims υποστηρίζονυ ότι πρόκειται για ηγέτες οκτώ χωρών (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανίας, Ουγγαρία και Τσεχία) ενώ η ιταλική Il Giornale για επτά.

Σε κάθε περίπτωση δεδομένο θεωρείται ότι την σχετική κίνηση δεν στηρίζουν η Γαλλία και η Γερμανία. Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα αυτό αφήνει τις δυο ισχυρές χώρες της ΕΕ «απομονωμένες».

Οι Taims σχολιάζουν ότι η πρωτοβουλία ενισχύει τους ηγέτες της Βρετανίας και των ΗΠΑ που θα συναντηθούν στο Κάμπ Ντέιβιντ ενώ αφήνει αιχμές εναντίον των προέδρων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομική τραγωδία νοτίως του Σίδνεϊ
 


Τουλάχιστον εννέα άτομα βρήκαν το θάνατο και 15 τραυματίστηκαν σοβαρά στην Αυστραλία, όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε νοτίως του Σίδνεϊ.

Το δυστύχημα συνέβη την ώρα που το τρένο περνούσε από δασώδη περιοχή.


Η επιχείρηση διάσωσης ήταν αργή και κοπιαστική και πολλοί επιβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι στα συντρίμια για πέντε και πλέον ώρες.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα", δήλωσε στο BBC ο Ίαν Κρίμερ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, "ήταν η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο.

Με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία όσοι είχαν τραυματισθεί σοβαρά.

Άλλους τους μετέφεραν με φορεία στα ασδθενοφόρα που βρίσκονταν σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον τόπο του δυστυχήματος.

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας διέταξαν την διεξαγωγή ανάκρισης για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 09:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Άμεση λήψη αποφάσεων για το Ιράκ ζητά ο Μπους
 

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι μπορεί να επιστρέψουν σύντομα στη Βαγδάτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.


Μπλερ και Αθνάρ υποστηρίζουν τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον
Η δήλωση αυτή έγινε λίγο πριν συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν εκ των οκτώ ευρωπαίων ηγετών που την Πέμπτη δημοσίευσαν στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο διακήρυξη με την οποία καλούν την Ευρώπη να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους κι άλλος ένας από τους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν τη δήλωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η διακήρυξη των οκτώ ηγετών δεν πρόκειται να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στάσης, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ ανάλογη άποψη διετύπωσε και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία.


Υπάρχει η ευρωπαική θέση των 15 και όχι των οκτώ
Γκέρχαρντ Σρέντερ
Αρνητική ήταν και η αντίδραση του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει η ευρωπαική θέση των 15 και όχι των οκτώ, η οποία καθορίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα: πρόκειται για την ευρωπαική θέση, όπως την επανέλαβε η ελληνική προεδρία. Όλα τα άλλα πρέπει να εκληφθούν ως απόψεις των μελών που έχουν δικαίωμα να έχουν τις δικές τους αποψεις.»

Ιρακινή πρόσκληση για νέες συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ απηύθυνε νέα πρόσκληση στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ αλ Μπαραντέι, να επισκεφθούν και πάλι τη Βαγδάτη για συνομιλίες.

Σε δηλωση του ιρακινού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν «σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαφάνειας και από τις δύο πλευρές».

Νωρίτερα, ο Χανς Μπλιξ είχε δηλώσει ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν παρατηρήσει καμμία βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας εκ μέρους των Ιρακινών.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι οι Ιρακινοί έχουν δώσει στους επιθεωρητές μεγαλύτερη ελευθερία να επικοινωνήσουν με τους επιστήμονες που θέλουν να συναντήσουν.

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει υπ'όψιν του τι στοιχεία θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία

Με το ενδεχόμενο του πολέμου λοιπόν να γίνεται ολοένα και πιο ορατό, οι αμερικανικές αρχές συμβούλευσαν το μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Όσοι το κάνουν θα έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής.

Ανάλογες συμβουλές έχουν δοθεί στους Αμερικανούς πολίτες στην περιοχή--να εξετάσουν πόσο ασφαλείς αισθάνονται και το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν από την περιοχή.

Η ταξιδωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν κάνει άμεση αναφορά σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ, αλλά πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν πως ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί και πριν τον πρώτο πολεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Η δυσκολότερη προεδρία
 


Του Στέφανου Διανέλλου

Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.

Ελληνική προεδρία
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ, όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ένωσης στο ζήτημα αυτό.

«Σωκράτης και Πλάτων»

Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:


«H επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία»
«Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας, ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».

Οι τρεις προηγούμενες φορές

Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την ελληνική προεδρία, το 1988 η προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 φιλοξένησε στην Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Ατού και αδυναμίες

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Eκόνομιστ» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, την ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής προεδρίας:


O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ
Άννα Διαμαντοπούλου
«Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.

«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο Μπρους Κλαρκ.

Η δικλείδα ασφαλείας

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:

«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν στην εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η γενική γραμματεία του συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη».


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουλάχιστον 16 νεκροί από έκρηξη βόμβας
 

Συμμαχικές δυνάμεις στην Κανταχάρ

Πληροφορίες απ'το Αφγανιστάν αναφέρουν ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας έξω από το Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επέβαιναν σε λεωφορείο που διέσχιζε γέφυρα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη, όταν εξερράγη η βόμβα.

Μόνο δύο άνθρωποι επέζησαν.

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αν και η αστυνομία έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες σε μέλη των Ταλεμπάν και του δικτύου αλ-Κάιντα, που παραμένουν ασύλληπτα, ή σε συμμάχους τους.

Οι αρχές πιστεύουν πως στόχος των δραστών ήταν Αφγανοί στρατιώτες.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Σιδηροδρομική τραγωδία νοτίως του Σίδνεϋ
 


Τουλάχιστον εννέα άτομα βρήκαν το θάνατο και 15 τραυματίστηκαν σοβαρά στην Αυστραλία, όταν η αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν εκτροχιάστηκε νοτίως του Σίδνεϋ.

Το δυστύχημα συνέβη την ώρα που το τρένο περνούσε από δασώδη περιοχή.


Η επιχείρηση διάσωσης ήταν αργή και κοπιαστική και πολλοί επιβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι στα συντρίμια για πέντε και πλέον ώρες.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα", δήλωσε στο BBC ο Ίαν Κρίμερ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, "ήταν η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο.

Με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία όσοι είχαν τραυματισθεί σοβαρά.

Άλλους τους μετέφεραν με φορεία στα ασδθενοφόρα που βρίσκονταν σε απόσταση ενός και πλέον χιλιομέτρου και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν τον τόπο του δυστυχήματος.

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας διέταξαν την διεξαγωγή ανάκρισης για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: 'Πρέπει να λυθεί η κρίση μες στις ερχόμενες εβδομάδες'
 

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέι μπορεί να επιστρέψουν σύντομα στη Βαγδάτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.


Μπλερ και Αθνάρ υποστηρίζουν τους χειρισμούς της Ουάσινγκτον
Η δήλωση αυτή έγινε λίγο πριν συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έναν εκ των οκτώ ευρωπαίων ηγετών που την Πέμπτη δημοσίευσαν στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο διακήρυξη με την οποία καλούν την Ευρώπη να συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους κι άλλος ένας από τους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν τη δήλωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η διακήρυξη των οκτώ ηγετών δεν πρόκειται να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στάσης, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ενώ ανάλογη άποψη διετύπωσε και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία.


Υπάρχει η ευρωπαική θέση των 15 και όχι των οκτώ
Γκέρχαρντ Σρέντερ
Αρνητική ήταν και η αντίδραση του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει η ευρωπαική θέση των 15 και όχι των οκτώ, η οποία καθορίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα: πρόκειται για την ευρωπαική θέση, όπως την επανέλαβε η ελληνική προεδρία. Όλα τα άλλα πρέπει να εκληφθούν ως απόψεις των μελών που έχουν δικαίωμα να έχουν τις δικές τους αποψεις.»

Ιρακινή πρόσκληση για νέες συνομιλίες

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ απηύθυνε νέα πρόσκληση στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ αλ Μπαραντέι, να επισκεφθούν και πάλι τη Βαγδάτη για συνομιλίες.

Σε δηλωση του ιρακινού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν «σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαφάνειας και από τις δύο πλευρές».

Νωρίτερα, ο Χανς Μπλιξ είχε δηλώσει ότι οι συνεργάτες του δεν έχουν παρατηρήσει καμμία βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας εκ μέρους των Ιρακινών.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι οι Ιρακινοί έχουν δώσει στους επιθεωρητές μεγαλύτερη ελευθερία να επικοινωνήσουν με τους επιστήμονες που θέλουν να συναντήσουν.

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει υπ'όψιν του τι στοιχεία θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία

Με το ενδεχόμενο του πολέμου λοιπόν να γίνεται ολοένα και πιο ορατό, οι αμερικανικές αρχές συμβούλευσαν το μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Όσοι το κάνουν θα έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής.

Ανάλογες συμβουλές έχουν δοθεί στους Αμερικανούς πολίτες στην περιοχή--να εξετάσουν πόσο ασφαλείς αισθάνονται και το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν από την περιοχή.

Η ταξιδωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν κάνει άμεση αναφορά σε ενδεχόμενο πόλεμο με το Ιράκ, αλλά πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν πως ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί και πριν τον πρώτο πολεμο στον Περσικό Κόλπο, το 1991.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε ισόβια ο 'βομβιστής με το παπούτσι'
 


Δικαστήριο της Βοστόνης καταδίκασε σε ισόβιο κάθειρξη τον Ρίτσαρντ Ριντ, που είχε προσπαθήσει να ανατινάξει ένα αεροπλάνο των Αμερικανικών Αερογραμμών, που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό τον Δεκέμβριο του 2001, με εκρηκτικά τα οποία είχε κρύψει στα παπούτσια του.

Ο καταδικασθείς, που είναι βρετανικής καταγωγής, μόλις άκουσε την ποινή που του επεβλήθη, άρχισε να χειρονομεί και να κραυγάζει κατά του δικαστή.


Δεν είσαι στρατιώτης, τρομοκράτης είσαι.
Δικαστής Γουίλιαμ Γιανγκ
Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο δικαστήριο πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για τις πράξεις του και πως θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Όπως είχε τονίσει, ήταν οπαδός του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε ακινητοποιηθεί από τους επιβάτες της πτήσης των Αμερικανικών Αερογραμμών όταν προσπάθησε να πυροδοτήσει τα πλαστικά εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα παπούτσια του.

197 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος.


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 - 05:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε ισόβια ο 'βομβιστής με το παπούτσι'
 


Δικαστήριο της Βοστόνης καταδίκασε σε ισόβιο κάθειρξη τον Ρίτσαρντ Ριντ, που είχε προσπαθήσει να ανατινάξει ένα αεροπλάνο των Αμερικανικών Αερογραμμών, που πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό τον Δεκέμβριο του 2001, με εκρηκτικά τα οποία είχε κρύψει στα παπούτσια του.

Ο καταδικασθείς, που είναι βρετανικής καταγωγής, μόλις άκουσε την ποινή που του επεβλήθη, άρχισε να χειρονομεί και να κραυγάζει κατά του δικαστή.


Δεν είσαι στρατιώτης, τρομοκράτης είσαι.
Δικαστής Γουίλιαμ Γιανγκ
Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο δικαστήριο πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για τις πράξεις του και πως θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Όπως είχε τονίσει, ήταν οπαδός του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε ακινητοποιηθεί από τους επιβάτες της πτήσης των Αμερικανικών Αερογραμμών όταν προσπάθησε να πυροδοτήσει τα πλαστικά εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει στα παπούτσια του.

197 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.