Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-01

  1. Αντιδράσεις για την ειρηνευτική συμφωνία στην Ακτή Ελεφαντοστού
  2. Νέες συνομιλίες με τους επιθεωρητές
  3. Το Κολούμπια εξερράγη λίγο πριν την προσγείωση
  4. Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
  5. Εξερράγη κατά την προσγείωση το Κολούμπια
  6. Εξερράγη κατά την προσγείωση το Κολούμπια
  7. Η αποστολή του Κολούμπια
  8. Αγνωστη η τύχη του Κολούμπια
  9. Συμπόρευση με τις ΗΠΑ ζητά το Τουρκικό Επιτελείο
  10. Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
  11. Αγνωστη η τύχη του Κολούμπια
  12. Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
  13. Στην πράξη η ιστορική Συνθήκη της Νίκαιας
  14. Απειλές Μπούς-Μπλερ κατά Σαντάμ
  15. Ρεκόρ φτώχειας στην Αργεντινή
  16. Εντείνει την πολεμική ρητορεία η Β.Κορέα
  17. Άμερικανικές κυρώσεις κατά της Ουκρανίας
  18. Απειλές Μπούς-Μπλερ κατά Σαντάμ
  19. Κίνδυνος δηλητηριασμού των τροφίμων από τρομοκράτες

Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για την ειρηνευτική συμφωνία στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στη συμμετοχή ανταρτών στηνκυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι πρόεδροι της Γκάνα, του Τόγκο και της Νιγηρίας είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λωράν Γκμπάγκμπο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε με γαλλική διαμεσολάβηση, έτσι ώστε να λήξει ο τετράμηνος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Ο προέδρος Γκμπάγκμπο συμφώνησε να παραδώσει μέρος της εξουσίας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ανταρτών.

Εντωμεταξύ δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Αμπιτζάν, διαδηλώνοντας εναντίον της συμφωνίας ειρήνευσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν εθνικές σημαίες και τραγουδούσαν αντιγαλλικά τραγούδια.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες συνομιλίες με τους επιθεωρητές
 

Μπούς και Μπλέρ φαίνονται αμετακίνητοι

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών ασφαλείας του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, πρόκειται να επισκεφθεί εκ νέου το Ιράκ σε μία εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να επιλύσει προβλήματα σχετικά με τις επιθεωρήσεις. Θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ασφαλείας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Οι επιθεωρητές ασφαλείας πρόκειται να παραδώσουν νέες αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού εντός δύο εβδομάδων.

Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε ως φαίνεται να μην προχωρήσει σε επίθεση περιμένοντας στο ενδιάμεσο διάστημα να υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως και οι δύο ηγέτες ήταν σκληροί στις αναφορές τους στο Ιρακ, επιμένοντας ότι για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν έχει φθάσει η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των Ηνωμένων Εθνών, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Ημερομηνίες - Κλειδιά
5/2 Ομιλία Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

14/2 Νέα αναφορά των επιθεωρητών ασφαλείας

27/2 Ο Χανς Μπλιξ υποβάλει νέα αναφορά στον ΟΗΕ
Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνι Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό άξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με τη βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.

Η Βαγδάτη απαντά

Το Ιράκ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βαγδάτης απηύθυνε πρόσκληση στους κ. Μπους και Μπλερ να επισκεφθούν την χώρα του και να ψάξουν οι ίδιοι για όπλα.

Σε συναντηση του με τους στρατιωτικούς του διοικητές, ο πρόεδρος του Ιράκ δήλωσε ότι ακόμη και ένα εκατομμύριο στρατό να στείλουν οι ΗΠΑ οι ιρακινοί νέοι θα τον κατατροπώσουν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κολούμπια εξερράγη λίγο πριν την προσγείωση
 

To πλήρωμα του Κολούμπια λίγο πριν την απογείωσή τους στις 16 Ιανουαρίου

Και οι επτά αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια θεωρούνται νεκροί καθώς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξερράγη κατά τη διαδικασία προσγείωσής του. Η επικοινωνία του Κολούμπια με τη NASA διακόπηκε περίπου 15 λεπτά πριν την προσγείωσή του στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.

Αξιωματούχοι της NASA επιβεβαίωσαν ότι τα επτά μέλη του πληρώματος του Κολούμπια χάθηκαν μαζί με το σκάφος. 'Όλοι τους αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προώθηση της επιστήμης. Η σημερινή είναι μια τραγική ημέρα για το αμερικανικό έθνος', είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της NASA.


Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι συγκλονισμένη
'Όλο το έθνος πενθεί' είπε ο πρόεδρος Μπους σε ειδικό μήνυμά του που μετέδωσαν ζωντανά τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα. Ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε για το θάρρος και τα ιδανικά των αστροναυτών, προσθέτοντας ότι ήταν όλοι γνώστες των υψηλών κινδύνων που το ταξίδι στο διάστημα παρουσιάζει.
Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα θα προχωρήσει, υποσχέθηκε ο κ. Μπους. 'Αν και σήμερα είναι μία ημέρα τραγική, ας σκεφτούμε ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα που γίνονται χάρις στο διαστημικό πρόγραμμα θα φέρουν ανακούφιση και ελπίδα στους ανθρώπους στο μέλλον'.

Εκρήξεις κατά την προσγείωση

Στις 08.00 π.μ τοπική ώρα, τη στιγμή που το διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν σε ύψος 200.000 πόδια πάνω από το Τέξας, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις. Εικόνες του Κολούμπια που αμέσως άρχισαν να μεταδίδουν τα πρακτορεία δείχνουν το Κολούμπια να διαλύεται σε φλεγόμενα κομμάτια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η διαδικασία της εισόδου στην ατμόσφαιρα και της προσγείωσης είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τη διαστημική πτήση, το πλήρωμα του Κολούμπια δεν είχε καμία δυνατότητα διαφυγής.

Η NASA βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ειδικές ομάδες συλλέγουν συντρίμμια από όλη την περιοχή του Ντάλας.

Με δημόσιες ανακοινώσεις προειδοποιούνται οι κάτοικοι του Τέξας να μην αγγίξουν συντρίμμια του λεωφορείου, που εικάζεται ότι έπεσαν στην περιοχή.

Έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα ένα εξωτερικό μονωτικό στοιχείο που αποκολλήθηκε κατά την απογείωση, να σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με το τραγικό συμβάν.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι τα τελευταία επτά λεπτά πριν χαθεί η επαφή με το διαστημικό λεωφορείο υπήρχαν ενδείξεις για αισθητές που δεν λειτουργούσαν, και πρόβλημα υπερθέρμανσης στην αριστερή πλευρά του σκάφους.

Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί στις 16 Ιανουαρίου.


Ιλάν Ραμόν: Ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, έξι αμερικανών και του πρώτου ισραηλινού αστροναύτη, είχαν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ειδικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς ακόμα και η εμβέλεια του πιο εξελιγμένου πυραύλου εδάφους αέρος δεν ξεπερνα τα 60.000 πόδια ύψος.

Την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας απέκλεισε και αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία εξέφρασε τα συλληπητήριά της προς τις ΗΠΑ, και τόνισε ότι οι δυνάμεις της θα είναι στη διάθεση της NASA για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ρώσοι αξιωματούχοι προσέθεσαν ότι η προγραμματισμένη για την Κυριακή εκτόξευση ενός μεταγωγικού σκάφους που αναμένεται να μεταφέρει αναγκαία εφόδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό δεν πρόκειται να αναβληθεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πτήσεις των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων που τον εφοδιάζουν σσυστηματικά. Ως εκ τούτου, αν σταματήσουν οι αμερικανικές πτήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης του Κολούμπια, θα υπάρξει πρόβλημα και για το διαστημικό σταθμό.

Ισραηλινή αντίδραση

Στο Ισραήλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως 'εθνική τραγωδία' το δυστύχημα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση τις εξελίξεις.

Ο πρώτος ισραηλινός αστροναύτης, Ιλάρ Ραμόν, ο οποίος επέβαινε στο Κολούμπια, είχε τις τελευταίες ημέρες
γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα. Πολλοί ισραηλινοί παρακολουθούσαν καθημερινά την εξέλιξη της αποστολής, κατά την οποία ο Ιλάρ Ραμόν μετέφερε στο διάστημα τη ζωγραφιά ενός παιδιού-θύματος του Ολοκαυτώματος.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 19:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
 

Μπούς και Μπλέρ φαίνονται αμετακίνητοι

Λίγες εβδομάδες παράταση φαίνεται να παίρνει το Ιρακ μετά τη διαφαινόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να περιμένει για λίγο με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως και οι δύο ηγέτες ήταν σκληροί στις αναφορές τους στο Ιρακ, επιμένοντας ότι για το καθεστώς του Σαντά Χουσεϊν έχει φθάσει η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των Ηνωμένων Εθνών, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Ημερομηνίες - Κλειδιά
5/2 Ομιλία Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

14/2 Νέα αναφορά των επιθεωρητών ασφαλείας

27/2 - Ο επικεφαλής των επιθεωρητών υποβάλει νέα αναφορά στον ΟΗΕ
Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνυ Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό άξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με τη βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.

Η Βαγδάτη απαντά

Το Ιράκ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βαγδάτης απηύθυνε πρόσκληση στους κ. Μπους και Μπλερ να επισκεφθούν την χώρα του και να ψάξουν οι ίδιοι για όπλα.

Σε συναντηση του με τους στρατιωτικούς του διοικητές, ο πρόεδρος του Ιράκ δήλωσε ότι ακόμη και ένα εκατομμύριο στρατό να στείλουν οι ΗΠΑ οι ιρακινοί νέοι θα τον κατατροπώσουν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 21:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξερράγη κατά την προσγείωση το Κολούμπια
 

To πλήρωμα του Κολούμπια λίγο πριν την απογείωσή τους στις 16 Ιανουαρίου

Και οι επτά αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια θεωρούνται νεκροί καθώς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξερράγη κατά τη διαδικασία προσγείωσής του. Η επικοινωνία του Κολούμπια με τη NASA διακόπηκε περίπου 15 λεπτά πριν την προσγείωσή του στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.

Αξιωματούχοι της NASA επιβεβαίωσαν ότι τα επτά μέλη του πληρώματος του Κολούμπια χάθηκαν μαζί με το σκάφος. 'Όλοι τους αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προώθηση της επιστήμης. Η σημερινή είναι μια τραγική ημέρα για το αμερικανικό έθνος', είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της NASA.

'Όλο το έθνος πενθεί' είπε ο πρόεδρος Μπους σε ειδικό μήνυμά του που μετέδωσαν ζωντανά τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα. Ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε για το θάρρος και τα ιδανικά των αστροναυτών, προσθέτοντας ότι ήταν όλοι γνώστες των υψηλών κινδύνων που το ταξίδι στο διάστημα παρουσιάζει.

Η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι συγκλονισμένη

Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα θα προχωρήσει, υποσχέθηκε ο κ. Μπους. 'Αν και σήμερα είναι μία ημέρα τραγική, ας σκεφτούμε ότι τα επιστημονικά επιτεύγματα θα φέρουν ανακούφιση και ελπίδα στους ανθρώπους στο μέλλον'.

Τη στιγμή που το διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν σε ύψος 200.000 πόδια πάνω από το Τέξας, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις. Πιθανολογείται ότι το Κολούμπια κόπηκε σε τρία κομμάτια -μια θεωρία που επιβεβαιώνουν και οι πρώτες φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η διαδικασία της εισόδου στην ατμόσφαιρα και της προσγείωσης είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τη διαστημική πτήση, το πλήρωμα του Κολούμπια δεν θα είχε καμία δυνατότητα διαφυγής.

Η NASA βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ειδικές ομάδες συλλέγουν συντρίμμια από όλη την περιοχή του Ντάλας.

Με δημόσιες ανακοινώσεις προειδοποιούνται οι κάτοικοι του Τέξας να μην αγγίξουν συντρίμμια του λεωφορείου, που εικάζεται ότι έπεσαν στην περιοχή.

Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί στις 16 Ιανουαρίου.


Ιλάν Ραμόν: Ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, έξι αμερικανών και του πρώτου ισραηλινού αστροναύτη, είχαν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ειδικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς ακόμα και η εμβέλεια του πιο εξελιγμένου πυραύλου εδάφους αέρος δεν ξεπερνα τα 60.000 πόδια ύψος.

Την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας απέκλεισε και αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία εξέφρασε τα συλληπητήριά της προς τις ΗΠΑ, και τόνισε ότι οι δυνάμεις της θα είναι στη διάθεση της NASA για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ρώσοι αξιωματούχοι προσέθεσαν ότι η προγραμματισμένη για την Κυριακή εκτόξευση ενός μεταγωγικού σκάφους που αναμένεται να μεταφέρει αναγκαία εφόδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό δεν πρόκειται να αναβληθεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πτήσεις των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων που τον εφοδιάζουν σσυστηματικά. Ως εκ τούτου, αν σταματήσουν οι αμερικανικές πτήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης του Κολούμπια, θα υπάρξει πρόβλημα και για το διαστημικό σταθμό.

Ισραηλινή αντίδραση

Στο Ισραήλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως 'εθνική τραγωδία' το δυστύχημα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση τις εξελίξεις.

Ο πρώτος ισραηλινός αστροναύτης, Ιλάρ Ραμόν, ο οποίος επέβαινε στο Κολούμπια, είχε τις τελευταίες ημέρες
γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα. Πολλοί ισραηλινοί παρακολουθούσαν καθημερινά την εξέλιξη της αποστολής, κατά την οποία ο Ιλάρ Ραμόν μετέφερε στο διάστημα τη ζωγραφιά ενός παιδιού-θύματος του Ολοκαυτώματος.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 19:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξερράγη κατά την προσγείωση το Κολούμπια
 

To πλήρωμα του Κολούμπια λίγο πριν την απογείωσή τους στις 16 Ιανουαρίου

Και οι επτά αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια θεωρούνται νεκροί καθώς το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξερράγη κατά τη διαδικασία προσγείωσής του. Η επικοινωνία του Κολούμπια με τη NASA διακόπηκε περίπου 15 λεπτά πριν την προσγείωσή του στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.

Αξιωματούχοι της NASA επιβεβαίωσαν ότι τα επτά μέλη του πληρώματος του Κολούμπια χάθηκαν μαζί με το σκάφος. 'Όλοι τους αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προώθηση της επιστήμης. Η σημερινή είναι μια τραγική ημέρα για το αμερικανικό έθνος', είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της NASA.

Την στιγμή που το διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν σε ύψος 200.000 πόδια πάνω από το Τέξας, αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις. Πιθανολογείται ότι το Κολούμπια κόπηκε σε τρία κομμάτια -μια θεωρία που επιβεβαιώνουν και οι πρώτες φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η διαδικασία της εισόδου στην ατμόσφαιρα και της προσγείωσης είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τη διαστημική πτήση, το πλήρωμα του Κολούμπια δεν θα είχε καμία δυνατότητα διαφυγής.

Η NASA βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί στην περιοχή του Ντάλας.

Με δημόσιες ανακοινώσεις προειδοποιούνται οι κάτοικοι του Τέξας να μην αγγίξουν συντρίμμια του λεωφορείου, που εικάζεται ότι έπεσαν στην περιοχή.

Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Όπως υπενθυμίζουν τα διεθνή πρακτορεία, την ημέρα της απογείωσης ένα κομμάτι μονωτικού αφρού από το εξωτερικό ντεπόζιτο καυσίμων αποκολλήθηκε και ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να σκαλώθηκε στο αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου. Εντούτοις εκπρόσωποι του Πύργου Ελέγχου της NASA διαβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ότι το φτερό δεν είχε πάθει καμία ζημιά.

Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται ανά πάσα στιγμή να κάνει επίσημη δήλωση για το συμβάν.


Ιλάν Ραμόν: Ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, έξι αμερικανών και του πρώτου ισραηλινού αστροναύτη, είχαν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να παρακολουθήσουν την προσγείωση.

Ειδικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς ακόμα και η εμβέλεια του πιο εξελιγμένου πυραύλου εδάφους αέρος δεν ξεπερνα τα 60.000 πόδια ύψος.

Την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας απέκλεισε και αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία εξέφρασε τα συλληπητήριά της προς τις ΗΠΑ, και τόνισε ότι οι δυνάμεις της θα είναι στη διάθεση της NASA για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Ρώσοι αξιωματούχοι προσέθεσαν ότι η προγραμματισμένη για την Κυριακή εκτόξευση ενός μεταγωγικού σκάφους που αναμένεται να μεταφέρει αναγκαία εφόδια στο διεθνή διαστημικό σταθμό δεν πρόκειται να αναβληθεί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το μέλλον του διεθνούς διαστημικού σταθμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πτήσεις των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων που τον εφοδιάζουν σσυστηματικά. Ως εκ τούτου, αν σταματήσουν οι αμερικανικές πτήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης του Κολούμπια, θα υπάρξει πρόβλημα και για το διαστημικό σταθμό.

Ισραηλινή αντίδραση

Στο Ισραήλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως 'εθνική τραγωδία' το δυστύχημα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση τις εξελίξεις.

Ο πρώτος ισραηλινός αστροναύτης, Ιλάρ Ραμόν, ο οποίος επέβαινε στο Κολούμπια, είχε τις τελευταίες ημέρες
γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα. Πολλοί ισραηλινοί παρακολουθούσαν καθημερινά την εξέλιξη της αποστολής, κατά την οποία ο Ιλάρ Ραμόν μετέφερε στο διάστημα τη ζωγραφιά ενός παιδιού-θύματος του Ολοκαυτώματος.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 16:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Η αποστολή του Κολούμπια
 

Το κέντρο ελέγχου έχασε την επαφή του με το Κολούμπια καθώς αυτό βρισκόταν πάνω από το Τέξας

Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια επέστρεφε από αποστολή δεκαέξι ημερών στην τροχιά της γης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του θα έκαναν μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων.

Το Κολούμπια ήταν το παλαιότερο διαστημικό λεωφορείο της NASA, καθώς η πρώτη του πτήση έγινε το 1981.

Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή για τα τέσσερα από τα επτά μέλη του πληρώματος.

Και οι επτά αστροναύτες ήταν ηλικίας από 40-50 ετών. Δύο ήταν γυναίκες -μεταξύ των οποίων και η ινδικής καταγωγής Καλπάνα Τσάουλα, η πιο πεπειραμένη αστροναύτης των εφτά.

Το δυστύχημα είναι το πλέον σοβαρό στην ιστορία της NASA, έπειτα από την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Τσάλλεντζερ 80 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του το 1986, από την οποία είχαν βρει το θάνατο και τα επτά μέλη του πληρώματος.

Μέχρι σήμερα η NASA δεν είχε καμία απώλεια αστροναύτη κατά τη διάρκεια προσγείωσης σκάφους.

Η 'κατάσταση έκτακτης ανάγκης' την οποία κήρυξε η NASA, σημαίνει ότι ενώ ομάδες διάσωσης αποστέλλονται στην περιοχή της πιθανής πτώσης και το κέντρο ελέγχου προσπαθήσει να εξιχνιάσει τί ακριβώς έγινε, την ίδια στιγμή κάθε έγγραφο και πληροφορία που συνδέεται με τη συγκεκριμένη αποστολή σφραγίζεται, καθώς αναμένεται επίσημη έρευνα.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγνωστη η τύχη του Κολούμπια
 

To πλήρωμα του Κολούμπια λίγο πριν την απογείωσή τους στις 16 Ιανουαρίου

Άγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, η επικοινωνία του οποίου με τη NASA, περίπου 15 λεπτά πριν την προσγείωσή του στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.

Την στιγμή που το διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν σε ύψος 200.000 πόδια πάνω από το Τέξας, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως άκουσαν εκρήξεις. Εκφράζονται φόβοι ότι το Κολούμπια κόπηκε σε τρία κομμάτια -μια θεωρία που επιβεβαιώνουν και οι πρώτες φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Η NASA βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί στην περιοχή του Ντάλας.

Ειδικός της NASA προειδοποίησε του κατοίκους του Τέξας να μην αγγίξουν κομμάτια του λεωφορείου, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πoυ θέλουν το λεωφορείο να κόπηκε σε κομμάτια που έπεσαν στην περιοχή.

Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί την 16 Ιανουαρίου.

Όπως υπενθυμίζουν τα διεθνή πρακτορεία, την ημέρα της απογείωσης ένα κομμάτι μονωτικού αφρού από το εξωτερικό ντεπόζιτο καυσίμων αποκολλήθηκε και ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να σκαλώθηκε στο αριστερό φτερό του διαστημικού λεωφορείου. Εντούτοις εκπρόσωποι του Πύργου Ελέγχου της Νάσα διαβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι το φτερό δεν είχε πάθει καμία ζημιά.

Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει επίσημη δήλωση για το συμβάν ανά πάσα στιγμή.


Ιλάν Ραμόν: Ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, έξι αμερικανών και ενός ισραηλινού, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεια των εξελίξεων.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται, από στιγμή σε στιγμή, να προβεί σε επίσημη δήλωση για το θέμα.

Ειδικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς ακόμα και η εμβέλεια του πιο εξελιγμένου πυραύλου εδάφους αέρος δεν ξεπερνα τα 60.000 πόδια ύψος.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπόρευση με τις ΗΠΑ ζητά το Τουρκικό Επιτελείο
 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων

Μετά από παρέμβαση της ηγεσίας του Στρατού, το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μέσω του κοινοβουλίου μέτρα στρατιωτικής δράσης για την περίπτωση που θα εκδηλωθεί επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν γίνεται σαφής αναφορά στην παραχώρηση αεροπορικών βάσεων στις ΗΠΑ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση φέρνει τη Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στη στρατιωτική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.


Οι Κούρδοι του Ιράκ ανησυχούν για ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να προστατεύσει τη χώρα σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τη Βαγδάτη.

«Εάν δεν παρασχεθεί βοήθεια η αξιοπιστία της συμμαχίας θα μηδενιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η ανάγκη ή όχι στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας αποτέλεσε αφορμή έντονης διαφωνίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ που έφτασε στα όρια έντονης φραστικής αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο της Γαλλίας.

Το Συμβούλιο άλλωστε αναφέρεται σε συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει την στάθμευση ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος αλλά και την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες για μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Ιράκ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γιακίς κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία εισέλθει στο Ιράκ θα το κάνει απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους και να αποτρέψει κύμα μεταναστών προς το έδαφός της.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
 

Μπούς και Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ

Λίγες εβδομάδες παράταση φαίνεται να παίρνει το Ιρακ μετά την διαφαινόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους να περιμένει για λίγο με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως και οι δύο ηγέτες ήταν άτεγκτοι στις αναφορές τους στο Ιρακ λέγοντας ότι έφθασε η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των ΗΕ, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνυ Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό 'αξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς την Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με την βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.

Η Βαγδάτη απαντά

Το Ιράκ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βαγδάτης απηύθυνε πρόσκληση στους κ. Μπους και Μπλερ να επισκεφθούν την χώρα του και να ψάξουν οι ίδιοι για όπλα.

Σε συναντηση του με τους στρατιωτικούς του διοικητές, ο πρόεδρος του Ιράκ δήλωσε ότι ακόμη και ένα εκατομμύριο στρατό να στείλουν οι ΗΠΑ οι ιρακινοί νέοι θα τον κατατροπώσουν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 15:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγνωστη η τύχη του Κολούμπια
 

To πλήρωμα του Κολούμπια

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι ακριβώς συμβαίνει με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια αλλά συμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επίκειται μεγάλη καταστροφή.

Αυτό συνάγεται από τα ίχνη που άφηνε πισω του το διαστημόπλοιο τα οποία ξαφνικά τριπλασιάστηκαν.

Φόβοι εκφράζονται ότι το Κολούμπια έχει κατακερματισθεί σε τρία κομμάτια.

Το διαστημόπλοιο βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης.


Ιλάν Ραμόν: Ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης
Την στιγμή που βρισκόταν σε ύψος 200.000 πόδών πάνω από το Τέξας, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως άκουσαν εκρήξεις.

Οι συγγενείς των επτά αστροναυτών, έξη αμερικανοί και ενας ισραηλινός, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πορεια του Κολούμπια.

Το διαστημικό λεωφορείο είχε απογειωθεί την 16 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται, από στιγμή σε στιγμή, να προβεί σε επίσημη δήλωση για το θέμα.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ζήτημα λίγων εβδομάδων ο πόλεμος στο Ιράκ
 

Μπούς και Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ

Λίγες εβδομάδες παράταση φαίνεται να παίρνει το Ιρακ μετά την διαφαινόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους να περιμένει για λίγο με την ελπίδα ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Μπους κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τονυ Μπλερ, μετά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οικο.

Πάντως και οι δύο ηγέτες ήταν άτεγκτοι στις αναφορές τους στο Ιρακ λέγοντας ότι έφθασε η ώρα της κρίσεως.

Μάλιστα ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν έστω και μόνες, δίχως την στηριξη των ΗΕ, σε πόλεμο αν ο Σανταμ δεν αφοπλισθεί και δεν συμφωνήσει να αυτοεξορισθεί.

Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν πως τις επομενες κρίσιμες εβδομάδες ο Τόνυ Μπλερ θα αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον Γαλλογερμανικό 'αξονα να συνταχθούν με την Ουάσινκτον.

Προειδοποίησεις προς την Βαγδάτη

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση, το ψηφισμα 1441, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με την βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην πράξη η ιστορική Συνθήκη της Νίκαιας
 

Η Ιρλανδία ήταν η τελευταία χώρα που επικύρωσε την Συνθήκη της Νίκαιας

Σε έφαρμογή τίθεται από το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, η Συνθήκη της Νίκαιας η οποία δίνει το πράσινο φώς για την διέυρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης.

Η Συνθήκη, προιόν μιας μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στην Νίκαια τον Δεκέμβριο του 2000, αποτελεί έναν οδηγό για την διεύρυνση της Κοινότητας.

Τον Δεκέμβριο του 2002, η Ιρλανδία ήταν η τελευταία χώρα της Ενωσης που κατέθεσε την επικυρωμένη Συνθήκη.

Η Συνθήκη της Νίκαιας είναι ένα μακροσκελές, περιπεπλεγμένο και όχι λίγες φορές δυσνόητο έγγραφο.

Δίχως αυτό, όμως, η Ευρωπαική Ενωση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην ένταξη των 10 νέων μελών.

Η Συνθήκη είναι, στην ουσία, η βάση για όλες τις θεσμικές αλλαγές που θα απαιτήσει η διοίκηση μιας Ευρώπης των 25.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές Μπούς-Μπλερ κατά Σαντάμ
 

Μπούς και Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ

Με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Βαγδάτη ολοκληρώθηκε στην Ουάσινκτον η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπούς και του Βρετανού Πρωθυπουργου Τόνυ Μπλέρ.

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με την βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρεκόρ φτώχειας στην Αργεντινή
 

Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Αργεντινή

Περίπου το 60% των Αργεντινών ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, INDEC, έδωσε νέα στοιχεία που καταδεινύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παρουσιάζει μια δραματική αύξηση στο διάστημα Μαίου-Οκτωβρίου του 2002.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 57.5% των Αργεντινών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα 200 δολ που απαιτούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες μιας οικογενειας.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που έως πριν τέσσερα χρόνια ήταν η πλουσιώτερη της Λατινικής Αμερικής και οι κάτοικοί της είχαν βιοτικό επίπεδο ανάλογο με εκείνο πολλών Ευρωπαικών χωρών.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 08:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Εντείνει την πολεμική ρητορεία η Β.Κορέα
 

Η κρίση κλιμακώθηκε από τον Οκτώβριο 2002

Κλιμακώνουν την αντιαμερικανική ρητορεία τους οι αρχές της Β.Κορέας καλόντας τον λαό να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό που αποκαλεί "ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ"

Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και αμέσως μετά παρακολούθησαν μεγάλες προπαγανδιστικές εκδηλώσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.

Το αντιαμερικανικό κλίμα που επικρατεί στην Πιονγκ Γιάνγκ ώθησε τον Αμερικανό διοικητή στην περιοχή να ζητήσει από την Ουάσινκτον στρατιωτικές ενισχύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος καλούσε τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει την παρασκευή πλουτωνίου κατάλληλου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν «προκλητική και θα είχε πρόθεση να υποβιβάσει και να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα,» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ.

Ο Εκπρόσωπος του Λυεκού Οίκου ανέφερε ότι αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν φορτηγά που μετέφεραν ράβδους πλουτωνίου από το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκ Μπιόν, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκ Γιανγκ.

Στόχος το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β.Κορέας

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορειου Κορέας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Ουάσιγκτον μετά την απόφαση της Πιονγ Γιανγκ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν πραγματικά η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας έχει ξεκινήσει τη μεταφορά οκτώ χιλιάδων ράβδων πλουτωνίου, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι στη Γιονγκ Μπιον, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι προσπαθεί να κρύψει τα αποθέματα της ή ότι τα μεταφέρει σε ειδικά εργοστάσια για να κατασκευάσει βόμβες πλουτωνίου.

Η ΠιονγκΓιάνγ επιμένει

Η Βόρειος Κορέα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών όπλων στις 10 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σχολίασε ότι η στάση που τηρεί η Βόρειος Κορέα στο θέμα των πυρηνικών πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων στον ήδη ταλαιπωρημένο λαό της χώρας.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 08:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Άμερικανικές κυρώσεις κατά της Ουκρανίας
 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονιντ Κούτσμα

Παγώνει η Ουάσινκτον βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων που ήταν προγραμματισμένη να χορηγηθεί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Αντ΄αυτού η βοήθεια θα δωθεί σε φορείς της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Η αλλαγή στάσης της Αμερικανικής κυβέρνησης συντελείται μετά την δυσαρέσκεια που εξέφρασαν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι για την πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Κούτσμα έναντι του Ιράκ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινκτον και Κιέβου άρχισαν να κλονίζονται μετά τις αποκαλύψεις ενός πρώην σωματοφύλακα του Ουκρανού Προέδρου Λεονιντ Κούτσμα ο οποίος παρέδωσε στην Αμερικανική κυβέρνηση ταινία που αποδεικνύει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος ενέκρινε, προσωπικά, την πώληση ενός συστήματος ραντάρ τύπου Κολτσούγκα στο Ιράκ.

Παρά τις συνεχείς αρνήσεις του Κιέβου των καταγγελιών, η Ουάσινκτον δηλώνει πεεισμένη πως τα στοιχεία που διαθέτει για την υπόθεση είναι ακλόνητα.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές Μπούς-Μπλερ κατά Σαντάμ
 

Μπούς και Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ

Με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Βαγδάτη ολοκληρώθηκε στο Κάμπ Ντέβιντ των ΗΠΑ η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπούς και του Βρετανού Πρωθυπουργου Τόνυ Μπλέρ.

"Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμμιά καθυστέρηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού από πλευράς Βαγδάτης. Αν χρειασθεί θα δράσουμε δίχως ψήφισμα των Η.Ε" δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Τζόρτζ Μπούς, καταλήγοντας

"Η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται και παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για την ανθρωπότητα"

Αναφερόμενος στο αν θα αναληφθεί δράση και πότε ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε:

"Κάνουμε ότι είναι διπλωματικά δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την διεθνή στήριξη στην εκστρατεία μας κατά του Σαντάμ. Αν τα Η.Ε προχωρήσουν στην ψήφιση μιας δεύτερης απόφασης, θα είναι το ιδανικώτερο. Αν όχι, εμείς θεωρούμε πως ή πρώτη απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ, καλύπτει και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης"

"Το ζήτημα θα λυθεί σε εβδομάδες και όχι μήνες" υπογράμμισε ο Τζόρτζ Μπούς.

Διαφοροποιήσεις Μπλέρ

Ο πολιτικός αναλυτής του BBC 'Αντριου Μάρ που συνόδευσε τον Τόνυ Μπλέρ στο Καμπ Ντέιβιντ, αναφέρει πως διαπιστώθηκαν κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην βρετανική και την αμερικανική πλευρά, βασικά σε θέματα στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ο Πρόεδρος Μπούς επιθυμεί να λυθεί το θέμα του Ιράκ, εδώ και τώρα, ακόμη και με την βία, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Τόνυ Μπλέρ προσβλέπει, διακαώς, στην δημιουργία μιας πλατείας διεθνούς συμμαχίας, ανάλογης με εκείνων στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν.


Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2003 - 07:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνδυνος δηλητηριασμού των τροφίμων από τρομοκράτες
 

Υπήρξαν απόπειρες δηλητηριαμού των τροφίμων

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί πως το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα μπορεί να γίνει μέσω δηλητηριασμένων τροφίμων.

Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να λάβουν πόλύ σοβαρά υπ' όψιν αυτό το ενδεχόμενο και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Σε ειδική έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στην δημοσιότητα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των ΗΕ, τονίζει πως η μόλυνση των τροφίμων με χημικές ή βιολογικές ουσίες θα οδηγούσε, δυνητικά, σε ολοκαύτωμα, με εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκουν τον θάνατο από σειρά ασθενειών με κυρίαρχο τον καρκίνο.

Παρόλο που στην έκθεση της ΠΟΥ, τονίζεται πως δεν έχουν, μέχρι στιγμής υπάρξει ανάλογες προειδοποιήσεις, εν τούτοις η απειλή της μόλυνσης των τροφίμων από τρομοκράτες είναι πέρα για πέρα υπαρκτή και ρεαλιστική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.