Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-03

  1. Μπους: Θα συνεχισθεί το διαστημικό πρόγραμμα
  2. Ασφαλιστικές αλλαγές με σφραγίδα Ραφαρέν
  3. «Ατράνταχτες αποδείξεις» Μπλερ εναντίον Σαντάμ
  4. Μπλερ εναντίον Ιράκ
  5. Ενταση για τη Βόρειο Κορέα
  6. Το Κολούμπια στο προσκήνιο
  7. Μπους: Αύξηση αμυντικών δαπανών
  8. Αναπληρωματικές εκλογές για Ερντογάν
  9. Πεντάγωνο: Σχέδια πολέμου
  10. Κρίσιμη δίκη στη Ζιμπάμπουε
  11. Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
  12. Ιράκ: «Κατασκευασμένα στοιχεία»
  13. Γιατί συνετρίβη το Κολούμπια;
  14. Έκρηξη στο αρχηγείο της ινδονησιακής αστυνομίας
  15. Μεγάλη έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας
  16. Βαγδάτη: Κατασκευασμένα τα στοιχεία των ΗΠΑ

Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2003 - 00:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Θα συνεχισθεί το διαστημικό πρόγραμμα
 

Συνεχίζεται η συλλογή θραυσμάτων του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας του θα παραμείνει ενεργό, μετά τη διάλυση και συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, που προκάλεσε το θάνατο των επτά αστροναυτών του.

«Το ταξίδι της Αμερικής στο Διάστημα θα συνεχισθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους, μετά από συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή της ΝΑΣΑ σχετικά με τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Νωρίτερα οι οικογένειες των αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου είχαν ζητήσει να μη σταματήσουν τα διαστημικά προγράμματα.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, οι οικογένειες των αστροναυτών υπογράμμισαν ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να συνεχισθεί».

Εξάλλου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει πιό σαφή εικόνα για το τί συνέβη τα τελευταία λεπτά μετά την είσοδο του διαστημικού λεωφορείου στη γήινη ατμόσφαιρα και πριν αυτό διαλυθεί, αν και είναι νωρίς για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος, Ρον Ντίτεμορ, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν ως πιθανό αίτιο τη ζημιά που φαίνεται να προκλήθηκε στα πλακίδια θερμικής προστασίας που βρίσκονταν στο αριστερό μέρος του διαστημοπλοίου, μέρος των οποίων φαίνεται ότι αποκολλήθηκε από το σώμα του σκάφους.

Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι τελευταίες στιγμές του πληρώματος

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα 18 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ - που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα - παρατήρησαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας, που βρίσκονταν στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.

Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου. Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Επειτα από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπαντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ασφαλιστικές αλλαγές με σφραγίδα Ραφαρέν
 

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές γαλλικές πόλεις

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν εγκαινίασε σήμερα την εκ βάθρων αναθεώρηση του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Ραφαρέν είπε αναγγέλοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ότι οι αλλαγές έπρεπε να είχαν αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά υποσχέθηκε ότι θα γίνουν σταδιακά.

Ριζικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις εξήγγειλε ο κ. Ραφαρέν

Συγκεκριμένα είπε ότι σχεδιάζει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με χρονικό ορίζοντα το έτος 2020.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Ραφαρέν είναι η εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών κανόνων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδωτικό τομέα, και η αύξηση του ισχύοντος χρονικού ορίου για πλήρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις

Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό στη Γαλλία έχουν πάντως πολλούς αντιπάλους, κυρίως από την πλευρά των εργατικών συνδικάτων και των ομοσπονδιών συνταξιούχων.


Οι αλλαγές δεν θα γίνουν εν μία νυκτί
Ζαν Πιερ Ραφαρέν
Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν σε πολλές γαλλικές πόλεις διαδηλώσεις από εργαζομένους που υπερασπίζονται το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Γάλλο πρωθυπουργό η εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πριν την ηλικία των 60 ετών.

Πάντως ο κ. Ραφαρέν διευκρίνησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εισηγηθεί δεν θα θίξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 21:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ατράνταχτες αποδείξεις» Μπλερ εναντίον Σαντάμ
 

Ο Τόνι Μπλερ θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος του Τζορτζ Μπους

Ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.


Οκτώ εβδομάδες πέρασαν από την τελευταία προθεσμία προς τον Σαντάμ Χουσεϊν. Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είναι αδιάσειστα
Τόνι Μπλερ
Ο κ. Μπλερ, ο οποίος έχει ήδη στείλει χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο, υπογράμμισε ότι η «τελική φάση» για τον αφοπλισμό του Ιράκ έχει ήδη αρχίσει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει η Βαγδάτη, αλλά έχουν κάνει μόνο λόγο για ανάγκη περισσότερης συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει ψήφισμα για την έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Σχέδια πολέμου

Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά τους για μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ αρχίζουν να αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι θέσεις των οποίων έχουν διαρρεύσει σε διάφορα μέσα.


Οι πύραυλοι θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν την υποδομή της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεϊν
Η εκστρατεία ενδέχεται να ξεκινήσει με χερσαίες επιθέσεις και να συνδυασθεί με μία μαζική αεροπορική επίθεση, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο BBC.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 βόμβες ακριβείας και πύραυλοι - αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια πολέμου του αμερικανικού Πενταγώνου διαρρέουν λίγο μετά τις δηλώσεις της Βαγδάτης ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να «κατασκευάσει» στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ρήγμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη.


Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μεταβούν στη Βαγδάτη
Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν στο BBC ότι οι πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα αφιερωθούν στις προσπάθειες να προκληθεί ένα ρήγμα ανάμεσα στην ιρακινή ηγεσία και το στρατό της χώρας.

Πληροφορίες για τον αριθμό των βομβών και των πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα New York Times.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, θεωρεί ωστόσο τα σχέδια των αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων μπορεί να μην εφαρμόζονται απολύτως στην πράξη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μικρές και ευέλικτες ομάδες του αμερικανικού στρατού θα επιχειρήσουν να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στο Ιράκ. Σε αυτές τις θέσεις θα φθάσουν αργότερα μεγάλες μεραρχίες του αμερικανικού πεζικού.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ εναντίον Ιράκ
 

Ο Τόνι Μπλερ θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος του Τζορτζ Μπους

Αποδεικτικά στοιχεία για το γεγονός ότι το Ιράκ δεν συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.


Οκτώ εβδομάδες πέρασαν από την τελευταία προθεσμία προς τον Σαντάμ Χουσεϊν. Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είναι αδιάσειστα
Τόνι Μπλερ
Ο κ. Μπλερ, ο οποίος έχει ήδη στείλει χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο, υπογράμμισε ότι η «τελική φάση» για τον αφοπλισμό του Ιράκ έχει ήδη αρχίσει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύεται ότι διαθέτει η Βαγδάτη, αλλά έχουν κάνει μόνο λόγο για ανάγκη περισσότερης συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει ψήφισμα για την έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Σχέδια πολέμου

Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά τους για μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ αρχίζουν να αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι θέσεις των οποίων έχουν διαρρεύσει σε διάφορα μέσα.


Οι πύραυλοι θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν την υποδομή της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεϊν
Η εκστρατεία ενδέχεται να ξεκινήσει με χερσαίες επιθέσεις και να συνδυασθεί με μία μαζική αεροπορική επίθεση, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο BBC.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 βόμβες ακριβείας και πύραυλοι - αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια πολέμου του αμερικανικού Πενταγώνου διαρρέουν λίγο μετά τις δηλώσεις της Βαγδάτης ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να «κατασκευάσει» στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ρήγμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη.


Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μεταβούν στη Βαγδάτη
Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν στο BBC ότι οι πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα αφιερωθούν στις προσπάθειες να προκληθεί ένα ρήγμα ανάμεσα στην ιρακινή ηγεσία και το στρατό της χώρας.

Πληροφορίες για τον αριθμό των βομβών και των πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα New York Times.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, θεωρεί ωστόσο τα σχέδια των αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων μπορεί να μην εφαρμόζονται απολύτως στην πράξη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μικρές και ευέλικτες ομάδες του αμερικανικού στρατού θα επιχειρήσουν να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στο Ιράκ. Σε αυτές τις θέσεις θα φθάσουν αργότερα μεγάλες μεραρχίες του αμερικανικού πεζικού.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 17:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενταση για τη Βόρειο Κορέα
 

Αφίσες στη Βόρειο Κορέα έχουν ως στόχο κτίρια στις ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης εναντίον της Βορείου Κορέας αναμένεται να εξετάσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, κατά τη συνεδρίασή της στις 12 Φεβρουαρίου.


Εχω εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πείσω τη Βόρειο Κορέα να συμμορφωθεί
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
Η υπηρεσία αναμένεται να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να εξετάσουν σοβαρά το θέμα της Βορείου Κορέας, η οποία τον περασμένο μήνα αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τη Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Η συνεδρίαση της αρμόδιας υπηρεσίας μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Βορείου Κορέας, η οποία ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα.

Η Πιονγκ Γιανγκ έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η επιβολή κυρώσεων ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου.

«Ειρηνική λύση»

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα επιβάλλει «οικονομικού τύπου» κυρώσεις.

«Πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προσπαθήσει να προωθήσει μία ειρηνική λύση», υπογράμμισε ο κ. Μπαραντέι.

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίσθηκαν ότι οι δορυφόροι των μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν προσπάθειες της Πιονγκ Γιανγκ να μεταφέρει πυρηνικές ράβδους από το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Γιονγκμπιόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν μήπως η Βόρειος Κορέα επιχειρήσει να παρασκευάσει πλουτόνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κολούμπια στο προσκήνιο
 

«Εθνική τραγωδία» χαρακτηρίζεται το γεγονός στις ΗΠΑ

Οι οικογένειες των επτά αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια απηύθυναν εκκλήσεις να μη σταματήσουν τα διαστημικά προγράμματα.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, οι οικογένειες των αστροναυτών υπογραμμίζουν ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να συνεχισθεί».


Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν αρχίσει στις ΗΠΑ για να ανακαλυφθούν τα αίτια της συντριβής
Μετά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια έχασε πιθανότατα μέρος του θερμοπροστατευτικού περιβλήματος του, δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί, στην ανατολική πλευρά του διαστημικού λεωφορείου είχε αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία την ώρα που περνούσε πάνω από την Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.

Ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Ρον Ντίτεμορ, προειδοποίησε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να καταλήξουν οι ειδικοί σε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του Κολούμπια.

Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα 18 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ - που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα - παρατήρησαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας, που βρίσκονταν στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.


Το κράνος ενός αστροναύτη βρέθηκε σε μία περιοχή του Τέξας
Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου. Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Επειτα από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπαντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν μέλη που ανήκουν και στους επτά αστροναύτες του Κολούμπια.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο. Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία εξετάζει κατηγορίες ότι επιτήδειοι έχουν συλλέξει κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου τα οποία τα πουλούν από ιστοσελίδες του Ιντερνετ.

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η NASA διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότι μετά την πτώση του Τσάλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 16:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους: Αύξηση αμυντικών δαπανών
 

Ο πρόεδρος Μπους θέλει να αναδιαρθώσει το στρατό της χώρας

Αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναμένεται να προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Προτάσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών στις ΗΠΑ
2003: 2.9%

2004: 3,6%

2005: 3,5%

2006: 3,3%

2007: 3,2%

2008: 3,1%

Πηγή: Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί το 2004, ο κ. Μπους αναμένεται να ζητήσει αύξηση των δαπανών του στρατού της χώρας κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια - μία αύξηση της τάξεως του 4%.

Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μιας πιθανής στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα να περάσει τις προτάσεις του στο Κογκρέσο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2003.

Ριζική αναδιάρθρωση

Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2004 είναι ο πρώτος που θα αντανακλά τους στόχους της κυβέρνησης Μπους για ριζική αναδιάρθωση του αμερικανικού στρατού, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.


Τα σχέδια του κ. Μπους έχουν επιφέρει τα βέλη της κριτικής
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένοι άσκησαν κριτική στον κ. Μπους γιατί δεν προτείνει μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ορισμένοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός ουσιαστικά περικόπτει τις δαπάνες από το νεοϊδρυθέν υπουργείο για την Εσωτερική Ασφάλεια, το οποίο αναμένεται να λάβει περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και αρκετά ακόμη δισεκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Αντίστοιχες αμυντικές δαπάνες με τον προϋπολογισμό του 2004 γίνονταν μόνο κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναπληρωματικές εκλογές για Ερντογάν
 

Ο Ρεσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες

Από αναπληρωματικές εκλογές θα περάσει ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρεσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα για να μπορέσει να καταλάβει την πρωθυπουργία.


Ο ηγέτης του κόμματός μας θα υποβάλλει την υποψηφιότητά του στην επαρχία Σίιρτ και - θεού θέλοντος - θα εισέλθει στο κοινοβούλιο στις 10 Μαρτίου
Μεχμέτ Αλί Σαχίν, αντιπρόεδρος της Τουρκίας
Ο κ. Ερντογάν θα διεκδικήσει μία έδρα από την επαρχία Σίιρτ, όπου θα διεξαχθούν αναπληρωματικές εκλογές στις 9 Μαρτίου.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο, όμως ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, λόγω μίας παλαιότερης καταδίκης του για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

Από τότε που κατέλαβε την εξουσία, το κόμμα του προέβη στην αναθεώρηση του Συντάγματος, σε μία προσπάθεια να επιτραπεί στον κ. Ερντογάν να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Μαραθώνιες μάχες

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μάχες που δίνει ο κ. Ερντογάν με τη δικαιοσύνη θα συνεχισθούν.


Ο κ. Γκιουλ θα δώσει τη θέση του στον κ. Ερντογάν
Πρόσφατα, το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι ο Ρεσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν δεν είναι νόμιμος πρόεδρος του κόμματος.

Αν και επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος, ο κ. Ερντογάν μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει νέα νομικά κωλύμματα στην επαρχία Σίιρτ.

Ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιουλ, αναμένεται να παραιτηθεί εάν νικήσει στις αναπληρωματικές εκλογές ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, μόνο μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να γίνουν πρωθυπουργοί της χώρας.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Πεντάγωνο: Σχέδια πολέμου
 

Οι ΗΠΑ δέχθηκαν τα βέλη της κριτικής για το θάνατο αθώων πολιτών στο Αφγανιστάν

Τα σχέδιά τους για μία στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ αρχίζουν να αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι θέσεις των οποίων έχουν διαρρεύσει σε διάφορα μέσα.


Οι πύραυλοι θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν την υποδομή της εξουσίας του Σαντάμ Χουσεϊν
Η εκστρατεία ενδέχεται να ξεκινήσει με χερσαίες επιθέσεις και να συνδυασθεί με μία μαζική αεροπορική επίθεση, όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο BBC.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 3.000 βόμβες ακριβείας και πύραυλοι - αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τον Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991.

Οι πληροφορίες για τα σχέδια πολέμου του αμερικανικού Πενταγώνου διαρρέουν λίγο μετά τις δηλώσεις της Βαγδάτης ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να «κατασκευάσει» στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ρήγμα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη.


Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μεταβούν στη Βαγδάτη
Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν στο BBC ότι οι πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα αφιερωθούν στις προσπάθειες να προκληθεί ένα ρήγμα ανάμεσα στην ιρακινή ηγεσία και το στρατό της χώρας.

Πληροφορίες για τον αριθμό των βομβών και των πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα New York Times.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, θεωρεί ωστόσο τα σχέδια των αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων μπορεί να μην εφαρμόζονται απολύτως στην πράξη.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μικρές και ευέλικτες ομάδες του αμερικανικού στρατού θα επιχειρήσουν να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στο Ιράκ. Σε αυτές τις θέσεις θα φθάσουν αργότερα μεγάλες μεραρχίες του αμερικανικού πεζικού.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη δίκη στη Ζιμπάμπουε
 

Στη δίκη κατάφεραν τελικά να παραστούν οι δημοσιογράφοι

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα στη Ζιμπάμπουε η δίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος κατηγορείται για εθνική προδοσία.


Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο και ένα δημόσιο δικαστήριο. Προφανώς η κυβέρνηση έχει κάτι να κρύψει
Πρισίλα Μισιχαίραμπουϊ, βουλευτής της αντιπολίτευσης
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το Ανώτατο Δικαστήριο στη Χαράρα και χρησιμοποίησαν γκλομπς για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που ήθελε να παρακολουθήσει τη δίκη.

Επειτα από τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο δικαστής Πάντινγκτον Γκάρβε, επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παραστούν στη δίκη.

Ο Μόργκαν Τσβανγκιράι και δύο ακόμη στελέχη του Κόμματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εθνική προδοσία.

«Κατασκευασμένα στοιχεία»

Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίζεται ότι οι τρεις άνδρες είχαν σχέδια για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Και οι τρεις τους διαψεύδουν τους ισχυρισμούς και διατείνονται ότι είναι αθώοι.

Ο ηγέτης του Κόμματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή ισχυρίζεται ότι τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του έχουν «κατασκευασθεί», σε μία προσπάθεια να τον απομακρύνουν από την πολιτική σκηνή.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Μόργκαν Τσβανγκιράι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη πολιτική ήττα για τον Σρέντερ
 

Από τη στιγμή της επανεκλογής του, ο κ. Σρέντερ βρίσκεται υπό πίεση

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υπέστη μια μεγάλη ήττα, πέντε μόλις μήνες έπειτα από την επανεκλογή του στη θέση του καγκελάριου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Οι Χριστιανοδημοκράτες πανηγύρισαν με σαμπάνιες
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ απέτυχαν να καταλάβουν την εξουσία στην τοπική κυβέρνηση του Έσε, ενώ έχασαν την πλειοψηφία που είχαν στην Κάτω Σαξονία - την πατρίδα του κ. Σρέντερ.

Το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών πιστεύεται ότι κατέκτησε την εξουσία στην Κάτω Σαξονία, κερδίζοντας το 49 % των ψήφων, ενώ αύξησε την πλειοψηφία του στην Έσε κερδίζοντας επίσης το 49 % των ψήφων, σύμφωνα με τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αντιπολεμικά συνθήματα του κ.Σρέντερ δεν συγκίνησαν του ψηφοφόρους που ενδιαφέρονται κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία και την αύξηση της φορολογίας.

Αντι-πολεμική εκστρατεία

Ο κ. Σρέντερ είχε στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις βουλευτικές εκλογές στην πολιτική του εναντίον του πολέμου στο Ιράκ - πολιτική στην οποία ανταποκρίθηκε θετικά η κοινή γνώμη.


Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Γερμανίας είναι η ανεργία
Στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Τα αποτελέσματα στην Έσε και την Κάτω Σαξονία καταδεικνύουν επίσης ότι αυξήθηκε η πλειοψηφία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην Άνω Βουλή, γεγονός που θα υποχρεώσει τον κ. Σρέντερ να συνεργασθεί με την αντιπολίτευση στην προώθηση νέας νομοθεσίας.

Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της με τα αποτελέσματα, λέγοντας ότι καταδεικνύουν πως οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν την ανταγωνιστική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σρέντερ προς τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα τόσο προς τους Ευρωπαίους συμμάχους όσο και προς την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Μέρκελ.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Κατασκευασμένα στοιχεία»
 

Αγέρωχη στάση παρά τις αμερικανικές πιέσεις εξακολουθεί να τηρεί η Βαγδάτη

Η Βαγδάτη πιστεύει πως η Ουάσινγκτον θα «κατασκευάσει» στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο.


Ο στρατηγός Αμίν αναφέρθηκε σε «πολιτικά παιγνίδια» της Ουάσινγκτον
Ο στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν δήλωσε στο BBC ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών,
Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει «κατασκευασμένες δορυφορικές φωτογραφίες» κατά την παρουσίαση των στοιχείων του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο κ. Πάουελ έχει στη διάθεση του ενοχοποιητικά για το Ιράκ στοιχεία.

Το περιοδικό Newsweek αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε άρθρο που υποστήριζε πως η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων, που συζητούν πως θα αποκρύψουν στοιχεία από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

«Πολιτικά παιχνίδια»

Κατά τη διάρκεια άλλων συνομιλιών, σύμφωνα με το Newsweek, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να καυχιόνται για το πώς κατάφεραν να ξεγελάσουν τους επιθεωρητές όπλων.


Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι θα μεταβούν στη Βαγδάτη
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υιοθετήσει σειρά ψηφισμάτων μετά τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο του 1991, τα οποία απαγορεύουν στο Ιράκ να έχει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα.

Ο στρατηγός Αμίν απέρριψε την έκθεση που θα κάνει ο κ. Πάουελ την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «πολιτικά παιγνίδια» της Ουάσινγκτον.

Επίσης, ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να «επιτευχθεί πρόοδος κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στο Ιράκ το ερχόμενο Σάββατο οι επικεφαλής των επιθεωρητών».

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ελπίζουν να πείσουν τη Βαγδάτη να επιτρέψει τη χρήση αναγνωριστικών αεροσκαφών από τους επιθεωρητές και επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία ανάκρισης Ιρακινών επιστημόνων.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 10:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιατί συνετρίβη το Κολούμπια;
 

«Εθνική τραγωδία» χαρακτηρίζεται το γεγονός στις ΗΠΑ

Μετά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης, το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια έχασε πιθανότατα μέρος του θερμοπροστατευτικού περιβλήματος του, δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ.


Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν αρχίσει στις ΗΠΑ για να ανακαλυφθούν ται αίτια της συντριβής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί, στην ανατολική πλευρά του διαστημικού λεωφορείου είχε αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία την ώρα που περνούσε πάνω από την Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.

Ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων, Ρον Ντίτεμορ, προειδοποίησε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να καταλήξουν οι ειδικοί σε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του Κολούμπια.

Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλη την διαδικασία των ερευνών.

Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι τελευταίες τραγικές στιγμές

Το Κολούμπια ταξίδευε με ταχύτητα 18 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης όταν οι τεχνικοί της ΝΑΣΑ - που κατέγραφαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του διαστημοπλοίου και βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το πλήρωμα - παρατήρησαν δυσλειτουργίες των μετρητών θερμοκρασίας, που βρίσκονταν στο υδραυλικό σύστημα του αριστερού φτερού.


Το κράνος ενός αστροναύτη βρέθηκε σε μία περιοχή του Τέξας
Σε δευτερόλεπτα, οι μετρητές θερμοκρασίας σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στα μηχανήματα ελέγχου. Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έστειλαν μήνυμα στο πλήρωμα και ζήτησαν να ανταποκριθούν.

Επειτα από μια μακρά σιγή, ο πιλότος του Κολούμπια, διοικητής Ρικ Χάσμπαντ, άρχισε να αναγνωρίζει τα μηνύματα και να ανταποκρίνεται, αλλά μετά από δύο λέξεις η φωνή του χάθηκε.

Ήταν οι τελευταίες του λέξεις. Κλάσματα του δευτερολέπτου μετά, το Κολούμπια κατακερματίσθηκε στον αέρα και τα κομμάτια του σκορπίσθηκαν στο έδαφος.

Ανθρώπινα μέλη

Η αστυνομία του Τέξας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ανθρώπινα μέλη στις ανατολικές περιοχές της Πολιτείας.

Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν μέλη που ανήκουν και στους επτά αστροναύτες του Κολούμπια.

Το σχολικό συγκρότημα της περιοχής έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο. Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

Εντωμεταξύ, η αστυνομία εξετάζει κατηγορίες ότι επιτήδειοι έχουν συλλέξει κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου τα οποία τα πουλούν από ιστοσελίδες του Ιντερνετ.

Προθυμοποιείται η Ρωσία

Η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος προσεφέρθη να βοηθήσει την ΝΑΣΑ στο έργο της έρευνας για τις αιτίες της συντριβής του Κολούμπια.

Αναλυτές θεωρούν πως το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είναι αβέβαιο αφού τα Αμερικανικά διαστηματικά λεωφορεία ήταν το βασικό μέσο ανεφοδιασμού του.

Μετά την απώλεια του Κολούμπια, η NASA διαθέτει μόνο δύο διαστημικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί, ότι μετά την πτώση του Τσάλεντζερ, του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, το 1986, οι ΗΠΑ εξαναγκάσθηκαν να αναθεωρήσουν ριζικά την πολιτική τους στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος.

Μετά την τραγωδία του Κολούμπια, και άλλες χώρες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την πολιτική τους στο θέμα αυτό.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στο αρχηγείο της ινδονησιακής αστυνομίας
 

Η αστυνομία διεξάγει ανακρίσεις για τα μέτρα ασφαλείας

Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη στο κεντρικό αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η βόμβα δεν προκάλεσε τραυματισμούς και ότι εξερράγη μετά τον αποκλεισμό του κτιρίου λόγω της ανακάλυψης ύποπτου πακέτου στην είσοδο.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια» αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε πιθανούς ύποπτους.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Τζακάρτα μεταδίδει ότι η έκρηξη μικρής ισχύος βομβών στην Ινδονησία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σημειώθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας και μάλιστα μετά τις προσπάθειες βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας που καταβάλλονται λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στο Μπαλί τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Εδουάρδος Αριτονάνγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η έκρηξη «απεκάλυψε αδυναμίες στο σύστημα ασφαλείας της αστυνομίας».

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 τοπική ώρα και η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το συγκρότημα μέχρι να ολοκληρώσει τις έρευνες.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη έκρηξη στο Λάγος της Νιγηρίας
 

Η αστυνομία αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να συγκρατήσει το πλήθος

Οι προσπάθειες διάσωσης των επιζόντων της ισχυρής έκρηξης που συγκλονισε το κέντρο της πρωτευουσας της Νιγηρίας Λάγος, συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρών και μεγάλες υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον δύο κτίρια καταστράφηκαν από την έκρηξη, το ένα από τα οποία το τετραώροφο κτίριο με καταστήματα και διαμερίσματα.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί πάνω από 30 πτώματα. Μερικά από τα θύματα φαίνεται ότι ποδοπατήθηκαν καθώς ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος προς την έξοδο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Λάγος, Μπόλα Τινούμπου προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα συντρίμμια.

Όμως αξιωματούχος της Πολιτείας είπε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί πολλοί από τους εγκλωβισθέντες.

Μετά την έκρηξη επικράτησε πανδαιμόνιο, καθώς περαστικοί άρχισαν να συρρέουν αμέσως μετά την έκρηξη, από περιέργεια ή για να βρουν αντικείμενα αξίας και χρήματα στα συντρίμμια, και οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μετά τη λεηλασία της τράπεζας Prudent που στεγάζεται σε ένα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τί προκάλεσε την έκρηξη, αν πρόκειται για ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν στο Λάγος η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα.


Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαγδάτη: Κατασκευασμένα τα στοιχεία των ΗΠΑ
 

Αγέρωχη στάση παρά τις αμερικανικές πιέσεις εξακολουθεί να τηρεί η Βαγδάτη

Ο Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος είναι ο σύνδεσμος της κυβέρνησης με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η Βαγδάτη αναμένει πως η Ουάσινγκτον θα «κατασκευάσει» στοιχεία για να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Ο στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει στοιχεία που θα αποτελούνται από «κατασκευασμένες φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροπλάνα» κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο κ.Πάουελ έχει στη διάθεση του ενοχοποιητικά για το Ιράκ στοιχεία.

Το περιοδικό Newsweek αυτή την εβδομάδα, δημοσίευσε άρθρο που υποστήριζε πως η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ Ιρακινών αξιωματούχων που συζητούν πως θα αποκρύψουν στοιχεία από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ενώ σε άλλες συνομιλίες καυχιόνται για το πώς κατάφεραν να ξεγελάσουν τους επιθεωρητές.


Ο στρατηγός Αμίν αναφέρθηκε σε «πολιτικά παιγνίδια» της Ουάσινγκτον

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υιοθετήσει σειρά ψηφισμάτων μετά τον πόλεμο στον Περσικό κόλπο του 1991 τα οποία απαγορεύουν στο Ιράκ να έχει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα.

Ο στρατηγός Αμίν απέρριψε την έκθεση που θα κάνει ο κ.Πάουελ την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως «πολιτικά παιγνίδια.

Επίσης ο Ιρακινός αξιωματούχος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε «επιτευχθεί πρόοδος κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στο Ιράκ το ερχόμενο Σάββατο οι επικεφαλείς των επιθεωρητών».

Οι κύριοι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ελπίζουν να πείσουν τη Βαγδάτη να επιτρέψει τη χρήση αναγνωριστικών αεροσκαφών από τους επιθεωρητές και επίσης να διευκολύνει τη διαδικασία ανάκρισης Ιρακινών επιστημόνων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.